اولويت هاي تازه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در نخستين

 گفت وگوي اختصاصي «مشعل»  با مديرعامل

ترمیم حقوق کارکنان پیمانکار

تشکیل کمیته مسئولیت اجتماعی

جانشین پروری با اولویت زنان

مشعل    شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به عنوان یکی از شرکت های بزرگ شرکت ملی نفت ایران که بیش از 80 درصد از تولید ات نفت و گاز کشور را عهده دار است،  مدیرعاملی  جدید  به خود می بیند. احمد محمدی مدیر جوانی که  بتازگی با حکم مسعود کرباسیان، قبای مدیرعاملی بر تن کرده تا به صف مدیران جوان صنعت نفت ایران بپیوندد. در نخستین گفت وگوی اختصاصی با او پس از تصدی این مسئولیت، پیگیر خالی بودن جای زنان مدیر در این شرکت بزرگ می شویم که وعده تحقق آن را می دهد و می گوید: در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، هم زنان مستعد و توانمندی به چشم می خورند که کارشناسان و مهندسان خوبی هستند و می توانیم در یک فرایندی منسجم، جانشین پروری کنیم.»بحث به کارکنان شرکت که می رسد، ادامه می دهد: «جایگاه و احترام به نیروی انسانی، سرلوحه کار من قرار دارد.» و وقتی از او پی گیر مسائل صنفی آنها می شویم، می گوید: بتازگی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اقدام مناسبی انجام شده تا حداقل ترمیم در حقوق نیروهای ارکان ثالث ایجاد شود که در آینده نزدیک عملیاتی خواهد شد. رسیدگی به نیازهای صنفی این حوزه، براساس چارچوب اختیارات، در برنامه قرار دارد. معتقدم این مساله، نیازمند کار کارشناسی است که طی فرایند و براساس برنامه زمان بندی، مشکلات این حوزه را با دعوت از آنها و شنیدن مسائل و خواسته هایشان مورد رسیدگی قرار می دهیم.»او برای مردم خوزستان و مناطق تحت سرپرستی این شرکت هم خبری خوش دارد که با تشکیل کمیته مسئولیت اجتماعی، مسائل آنها را در دستور کار قرار خواهد داد. این گفت وگو در ادامه می آید:

  گفت وگو را ابتدا با معرفي بيشتر از خودتان آغاز کنيم؛ اهل خوزستان هستيد؟

بنده متولد شهر آبدانان استان ايلام هستم؛ اما پس از گرفتن ديپلم رياضي فيزيک و گذراندن دوران خدمت سربازي، سال1371 از طريق کنکور سراسري در رشته بهره برداري از منابع نفت دانشکده نفت قبول شدم و به استان خوزستان آمدم. آذر 75 فارغ التحصيل شدم و پس از مراحل جذب و استخدام در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در فروردين 76 در بخش مهندسي نفت آغاز به کار کردم. آن زمان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را به نام مديريت توليد خشکي مي شناختند. با اين مقدمه بايد بگويم که 26 سال است در خوزستان هستم و هر چه دارم، از اين استان است. دو فرزند دارم؛ پسرم رضا 12 سال دارد و دخترم آيدا که اول ابتدايي است.

  واکنش خانواده به انتصاب مديريتي شما چه بود؟

در خانواده ما وابستگي دو سويه وجود دارد. يکي از مشکلات من، نداشتن وقت کافي براي خانواده ام است. حدود 6 سال است که به دليل تراکم کاري و حجم کار زياد، گاه فرصت تماس تلفني در طول روز با آنها ميسر نمي شود. به اين ترتيب تمام امور خانواده و تربيت فرزندان، تنها به دوش همسرم است که تشکر ويژه از ايشان دارم. اگر همراهي او نبود، قطعا بنده در کارم موفق نمي شدم. با اين حال معتقدم که هر فرد، فارغ از مسئوليت کاري که دارد، بايد بين کار و خانواده تعادل برقرار کرده و بخوبي اين دو حوزه را مديريت کند.

  چه شد که گزينه مديرعاملي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب شديد؟ اين پيشنهاد اولين بار از کجا مطرح و چه روندي طي شد؟

واقعا نمي دانم از چه کانالي پيشنهاد مديرعاملي بنده به شرکت ملي نفت ايران رسيد و اين موضوع را پي گير هم نشدم. آن زمان که اسامي چند نفر براي مديرعاملي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مطرح شده بود، اسم من هم در آن ليست قرار داشت. صحبت هاي اوليه براي پذيرفتن اين سمت انجام شد و در واقع به طور جدي نمي توانستم بپذيرم؛ اما به هر تقدير به من اعتماد شد و اين مسئوليت خطير را به بنده سپردند که انشاءالله بتوانم با توکل به خداوند و با کمک همکاران و دوستان صديق و دلسوز شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و انعکاس مناسب اهل رسانه، اين مسئوليت را همسو با اهداف جمهوري اسلامي ايران به پيش ببرم.

  زمان زيادي از انتصاب شما در شرکتي که بيش از 80 درصد توليد کشور را عهده دار است، نمي گذرد؛ در اين مدت اوضاع شرکت را از جايگاه مديرعامل چگونه ديديد؟

کار و فعاليت در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، هيچ ثانيه اي توقف ندارد. ماهيت کار هم همين است؛ چون خاصيت توليد نفت و عملياتي که به توليد منجر مي شود، همين توقف ناپذيري است. پروژه هاي وابسته به توليد، انتقال فراورش و ارسال به مبادي مصرف و صادرات، هميشه در حال اجراست و کارکنان خدوم فعال در اين بخش ها نيز با روحيه جهادي و بدون توجه به تغيير و تحولات مديريتي، کارشان را هميشه با قدرت دنبال مي کنند. من هم به عنوان يک عضو کوچک از اين مجموعه بزرگ ِشرکت ملي نفت ايران وظيفه دارم کاستي ها و کمبودها را مرتفع کنم و با پايش حوزه ها و با کمک همين نيروها، در صورت نياز اصلاحات احتمالي را انجام دهم و با سرکشي و ديدار با آنها در مناطق نزديک و دور در جريان مسائل و مشکلات آنها قرار بگيرم. بناي من اين است که کار را با رويکردي تعاملي و مديريت سيستم محور و فرايند نگر دنبال کنم. توجه به نيروي انساني و احترام به نيروي انساني، در سرلوحه کار من قرار دارد.

  در واقع بناي اصلاح داريد تا تغيير و تحول؟

اگر جايي به اصلاح نياز داشته باشد، در دستور کار قرار مي گيرد. خداراشکر ساختار شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به گونه اي است که ساليان سال تداوم داشته است؛ اگر احيانا بخشي - با توجه به شرايط امروزي - به اصلاح فرايند و بازنگري روش کاري نياز داشته باشد، با اقدام کارشناسي و با مشارکت همگاني مجموعه، آن را انجام مي دهيم.

  مهندس زنگنه ضرورت به کارگيري مديران زن را مورد تاکيد قرار داده اند و بتازگي و به طور مشخص از شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نام برده اند که حتي يک مدير خانم هم در آن وجود ندارد. آيا اين ظرفيت در جنوب وجود دارد و بناي استفاده از آن را داريد؟

در کار و فعاليت من اصلا نگاه جنسيتي وجود ندارد و يکي از اولويت هايم توجه به زنان است. خوشبختانه در کشور ما زنان در تمام عرصه ها دوشادوش مردان، فعال و منشا اثر بوده اند که صنعت نفت هم از اين امر مستثنا نيست. در ميان مهندسان و کارکنان بسيار صديق، دلسوز و وفادار، زنان زيادي هستند که شايد آنطور که بايد و شايد، جانشين پروري و نيروپروري در اين حوزه نداشته ايم و در اين مساله مقتضيات زمان هم موثر بوده است. ما واقعا به حضور همه جانبه زنان نياز داريم. در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب هم زنان مستعد و توانمندي به چشم مي خورند که کارشناسان و مهندسان خوبي هستند که مي توانيم در فرايندي منسجم، جانشين پروري کنيم. استحضار داريد که بخش عمده اي از فعاليت در اين شرکت، عملياتي است و در واقع شرايط کاري دشواري دارد و شايد نتوان از زنان در آن بخش ها استفاده کرد. بنابراين در مجموعه هاي ستادي از خانم ها استفاده مي کنيم. از برنامه هاي من توجه به حوزه زنان است که انشاءالله با همکاران مان و افرادي که مي توانند تصدي اين پست را داشته باشند، اين مهم را محقق مي کنيم.

  شما در صحبت هاي تان از تکريم نيروي انساني سخن گفتيد. در اين زمينه چه مواردي مدنظرتان است؟

اولين کاري که بايد انجام دهيم، اين است که ارتباطمان در تمام سطوح، کارکنان و مديران، بايد ارتباط سالمي باشد. معتقدم که فرهنگ شخصي، مقدمه فرهنگ سازماني است که بايد ارتقا يابد. مسئوليت ها و کارهايي که از کارکنان مي خواهيم و هدفگذاري که سازمان دارد، بايد براي همه بدرستي تبيين شود. کارکنان بايد با اشتياق سرکار حاضر شوند و بدانند که کار آنها و نظراتشان در سازمان اثربخش و مفيد است. بايد کاري کنيم که اميد و نشاط را بين همکاران بيش از وضع موجود احيا کنيم که در اين صورت، بخش زيادي از دغدغه کارکنان مرتفع مي شود. بدون شک مهمترين سرمايه هر سازماني، نيروي انساني است. پس اين حوزه نيازمند توجه و برنامه ريزي جدي خواهد بود. علاوه بر حوزه تخصصي و کاري، بحث سلامت جسم و روان نيروي انساني بسيار حائز اهميت است. در بعد سلامت افراد، توجه به ورزش همگاني نيز يک نياز است که تمام کارکنان بايد به آن توجه داشته باشند، ضمن اينکه بايد معاينات دوره اي طب صنعتي را هم جدي بگيرند.