حرف های بدن با زبان بی زبانی

مشعل: حتما در برخورد با خانواده، دوستان یا همکاران با این جمله درباره خودتان روبه رو شده اید که «ظاهرت چیز دیگری می گوید». شما رفتار یا حرفی را بیان نکرده یا نشان نداده اید، اما اطرافیانتان متوجه چیزی در رفتار یا ظاهرتان شده اند؛ رفتاری که شاید خودتان قصدی در بروز آن نداشته اید، اما بدنتان طور دیگری عمل کرده و پیغامی را منتقل کرده است.  زبان بدن، در دنیای امروز دیگر کاملا گویا و خوانا شده است. حالا دیگر هر حرکتی که دست ها و چشم ها و سایر اعضای بدنمان دارد، در نگاه مخاطب معنای مشخصی پیدا می کند و می تواند نوع رابطه یا قوت و ضعف آن را تعیین کند. در برخی تحقیقات مستند به این نتیجه رسیده اند که اشارات و حرکات بدن می توانند ارزش پیام ما را تا ۶۰ درصد افزایش دهند. در بسیاری از زمینه های ارتباطات اجتماعی، تجاری و تبلیغاتی و حتی روا ن شناسی و مشاوره از این موضوع که تقریبا به یک رشته تخصصی تبدیل شده است، استفاده می کنند. در بسیاری از حوزه های تخصصی روان شناسی و حتی جنایی با استفاده از رفتارهای غیر ارادی و زبان بدن می توانند دروغ یا زوایای پنهان ذهنی افراد را کشف کنند. ممکن است برخی از ما انسان ها مهارتی برای دروغگویی یا چند چهره بودن داشته باشند، اما رفتارهای ناخودآگاه در ذهن و بدن انسان در بسیاری از موارد ناخودآگاه رفتار می کنند و فرد را لو می دهد.  در عین حال بسیاری از رهبران جنبش های اجتماعی و انقلاب ها یا افراد تاثیرگذار در گروه های اجتماعی با استفاده از همین زبان بدن توانسته اند تاثیراتی عمیق بر مخاطبان چند نفره یا چند میلیونی خود داشته باشند. تغییراتی که در چهره داریم، نگاه و نحوه بیانمان، حرکات دست و نوع ایستادن و بسیاری از موارد دیگر می تواند مخاطب را در جای خود میخکوب و یا دلزده و دور کند، اما نکاتی کوتاه و تاثیرگذار در شناخت زبان بدن را برایتان انتخاب کرده ایم که می تواند در بزنگاه های مختلف زندگی از جمله جلسات خواستگاری، جلسات معارفه گروهی و دوستانه، جلسه ارائه رزومه کاری و ... به کمکتان بیاید. با وجود این بسیاری از این موارد در زندگی روزمره و ایجاد یک ارتباط سازنده و مثبت با اطرافیانتان بسیار مفید خواهد بود.

    چرب زبانی فروشندگان و تبلیغاتی ها

بسیاری از بازاریابان هم تکنیک هایی در بیان حرف هایشان دارند که از راه تماس شما را متقاعد می کنند و اگر برخورد حضوری داشته باشند، حتما شما را به خرید کردن مجاب می کنند. آنها با اعتماد به نفس حرف می زنند، مستقیم و با سری بالا نگاه می کنند و در برخورد با شما رفتاری اختصاصی و متفاوت را القا می کنند. هنگام نشستن روبه روی طرف خودشان می نشینند و هرگز به صندلی لَم نمی دهند و حتی کمی بدنشان را به سمت جلو و مخاطبشان خم می کنند. انداختن یک پا روی پای دیگر یا دست به سینه نشستن، حق به جانبی شما را القا می کند.

   شل دست ندهید

یکی از مهمترین بخش های ارتباطات انسانی، دست دادن دو نفر با یکدیگر آن هم در آغاز آشنایی است، اما بسیاری افراد و به خصوص خانم ها به اصطلاح شُل دست می دهند که در بیشتر موارد، نشان دهنده ضعیف بودن یا عدم اعتماد به نفس است. در عین حال بیش از اندازه فشار دادن دست هم معنای منفی دارد، پس لازم است همراه با اعتماد به نفس و نگاه مستقیم به چشم های طرف مقابلتان با او دست بدهید. بسیاری از افراد به دلیل اینکه دست هایشان سرد یا عرق کرده است، از دست دادن امتناع دارند که برای این مسئله راه چاره ای وجود دارد، اما   نباید شما را به سمت اشتباه دیگری سوق دهد. با این حال اگر کسی هنگام دست دادن مچ دستتان را با دست دیگرش می گیرد، یعنی اینکه می توانید به او اعتماد کنید. اگر طرف مقابلتان هنگام دست دادن کف دست آزادش را روی دستتان بگذارد، نشانه همدلی است و مهمتر اینکه هنگام دست دادن، دست طرف مقابل را به سمت خود نکشید.

   زبان بدن اساتید و معلم ها

 اساتید و معلمانی که از مقاطع مختلف دوران تحصیل به یاد داریم، همواره مشخصاتی در رفتار و ظاهرشان داشته اند که با آن مشخصه از آنها حساب می بردیم. گاهی برخی از این مشخصات ظاهری، نقطه اتکای مثبت یا منفی آن استاد بوده اند. در واقع زبان بدن اساتید با رهبران و افرادی که کاریزمای بالایی دارند، نزدیک به هم هستند. لازم است برای تاثیرگذاری بیشتر از دست هایتان استفاده کنید، ژست های اقتداری بگیرید و به عنوان نمونه شانه هایتان را عقب بگیرید، پاهایتان را محکم روی زمین بگذارید، سینه تان را صاف نگه دارید و سرتان را بالا بگیرید تا احساس اعتمادبه نفس بیشتری به مخاطب بدهید. خوشرویی در زمان ورود و با صدای بلند، صریح و محکم صحبت کردن، کمک زیادی به این احساس قدرت می کند. دانش آموزان را در کلاس یا محیط آموزشی شریک و تلاش کنید در همه زمانی که در اختیار دارید، فعال باشید.

  تلاش کنید دوست داشتنی باشید

فراموش نکنید در روابط اجتماعی با دیگران برای آنکه دوست داشتنی و صمیمی به نظر بیایید، فریبندگی و در عین حال سادگی دررفتار را داشته باشید. خودتان در محیطی که هستید، احساس امنیت و این حس را به محیط هم منتقل کنید. فراموش نکنید همه لایق احترام و دوست داشتن هستند، مگر اینکه خلافش ثابت شود. در زمان آغاز یک ارتباط یا ورود به فضایی جدید با صدایی بلند و همراه با لبخند سلام کنید. تا جایی که می توانید، به دیگران کمک و در برنامه های گروهی شرکت کنید و از خود فردی فعال و قوی به نمایش بگذارید.

  حرکت دست باید مفید و به اندازه باشد

 حرکات دست در ذات شما وجود دارند و حتی افراد نابینا هم این حرکات را دارند. استفاده از حرکات دست نه تنها به دیگران کمک می کند تا آنچه می گویید، به خاطر بسپارند، بلکه به شما کمک می کند تا سریع تر و مؤثرتر صحبت کنید. فضای مناسب صحبت با دست، بالای قفسه سینه تا پایان کمر شماست. اگر خارج از این کادر بروید، باعث حواس پرتی می شوید و کنترل موقعیت از دستتان خارج می شود. دستتان را نرم حرکت دهید؛ حرکات نامنظم یا ربات وار باعث حواس پرتی می شود. وقتی با مشت گره کرده با کسی حرف می زنید، اقتدار و عزم برای کاری را نشان می دهید و این خوب است اما مراقب باشید، چون ممکن است به عنوان خشم تلقی شود.

  علائم بدن در زمان دروغگویی

دروغگویی واکنش هایی را در ذهن و بدن فرد ایجاد می کند که نشانه هایی به همراه دارد، به عنوان نمونه در بسیاری از یافته های تحقیقاتی، حالت سر فرد همچنین جریان تنفس او تغییر می کند، معمولا درجای خود محکم می نشیند یا در همان نقطه ای که ایستاده، باقی می ماند و شروع به تکرار چند کلمه یا جمله می کند. دستش را جلوی دهانش می برد یا آن را می پوشاند. در مواردی دیگر دیده شده که فرد لحظاتی پلک نمی زند و به طرف مقابل خیره می شود.

   رفتارهای عصبی ممنوع

برخی رفتارهای همیشگی که برای ما عادت شده اند، در موقعیتی دیگر معنای متفاوتی پیدا می کنند. به عنوان نمونه قولنج شکستن کمر و گردن و انگشت، بازی با مو، جویدن ناخن و خوردن پوست لب و ... نشانه های رفتار عصبی هستند یا ممکن است بی حوصلگی شما را به طرف مقابل منتقل کنند. بهتر است در حضور دیگران به خصوص در جمعی که لازم است تاثیرگذار باشید، جلوی این رفتارها را بگیرید. در کنار این موارد، نگاه کردن به ساعت اگرچه در مقاطعی خاص لازم است، اما اگر بیش از چند بار یا از همان شروع صحبت به ساعت خود نگاه کنید، نوعی بی احترامی تلقی می شود. همین موضوع را می توان در مورد استفاده از تلفن همراه هم گفت. در واقع چک کردن مداوم یا پاسخ به تماس ها در حین گفت وگو یا سخنرانی حتی اگر از طرف مقابلتان عذرخواهی هم کنید، بی احترامی و بی توجهی محسوب می شود.

نکته های طلایی

 فضای مناسب صحبت با دست، بالای قفسه سینه تا پایان کمر شماست.

افراد دروغگو معمولا شروع به تکرار چند کلمه یا جمله می کنند.

سرتان را بالا بگیرید تا احساس اعتمادبه نفس بیشتری به مخاطب بدهید.

انداختن یک پا روی پای دیگر یا دست به سینه نشستن، حق به جانبی شما را القا می کند.

هنگام دست دادن، دست طرف مقابل را به سمت خود نکشید.

نگاه کردن به ساعت از همان لحظه شروع صحبت بی احترامی محسوب می شود.