تقدیر نمایندگان مجلس از اقدام های وزارت نفت در مسئولیت اجتماعی

سهم مردم از نفت

مشعل    فصل تازه توجه به مردم مناطق نفت خیز، با عنوان مسئولیت اجتماعی از همان سال 92 با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید آغاز شد که حاصل آن در دوره دوم دولت و وزارت نفت   گشایشِ چشم اندازهای نوینی در زندگی اهالی این مناطق بوده است.

حجم گسترده اقدام ها در قالب پروژه های عمرانی، آموزشی، بهداشتی، درمانی، محیط زیستی، اشتغالزایی و... در مناطق نفت خیز کشور در سال های اخیر به ثمر رسیده و بسیاری نیز در دست اجرا قرار دارد و همین، مردم این مناطق را به زندگی بهتر امیدوارتر کرده است. اگر چه برای رسیدن به نقطه مطلوب با توجه به غفلت برخی دولت های گذشته، مسیر زیادی باید طی شود؛ اما همین راه دنبال شده حکایت از توجه وزارت نفت به رویکرد عدالت بنیانی دارد که رد آن در حوالی تاسیسات نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش به چشم می آید که با اجرای پروژه های زیرساختی مرتبط با درنظر گرفتن نیازهای مناطق مختلف، تعریف شده است.

مروری گذرا بر راه طی شده، متضمن توسعه ای پایدار و متوازن است که از مصادیق آن می توان به ایجاد جاده های دسترسی، محیط های آموزشی، مراکز بهداشتی، فراهم کردن فرصت های ارائه خدمات فرهنگی و عمومی و...اشاره کرد تا براین اساس بتوان وزارت نفت را احیاکننده بحث مسئولیت اجتماعی دانست.

مسیری که باعث شد حسن روحانی، رئیس جمهوری، اواخر شهریور امسال در نامه ای به وزیر نفت از اقدام های این وزارتخانه در بخش مسئولیت اجتماعی قدردانی کند.

با این همه، برخی هم چشم بر این اقدام ها بسته و وزیر نفت را با محورهایی همچون مسئولیت اجتماعی به پارلمان فراخوانده تا همین، فرصتی مناسب برای ارائه گزارش وزارت نفت در این مسیر شود و مردم هم مستمع این راه طی شده باشند؛ هر چند کمبودها و کاستی ها در این حوزه را هم باید ناشی از مشکلات بودجه ای دانست، آنگونه که زنگنه در مجلس با تشریح اقدام های این وزارتخانه در حوزه مسئولیت اجتماعی و با اعتقاد به اینکه باید ارقام قابل ذکری در بودجه عمومی برای مناطق نفت خیز اختصاص داده شود تا مشکلات را رفع کنیم، این نکته را گوشزد کرد که مجلس باید بودجه آن را تصویب کند.

زنگنه درباره سوال علی ساری، نماینده اهواز مبنی بر علت عدم پاسخگویی مدیران نفت، توزیع نشدن خدمات اجتماعی به طور مناسب و عدم اعطای مالیات شهرداری‎ها اظهار کرد: مسئله مسئولیت های اجتماعی دستگاه ها از جمله نفت، مقوله ای است که درباره آن کارهای زیادی انجام شده و سال هاست که به آن پرداخته ایم، بنابراین اگر در خصوص این مسائل، مدیران نفتی پاسخگوی سوالات نمایندگان نبودند، این مسئولیت متوجه بنده بوده و به نوبه خود از نمایندگان عذرخواهی می کنم.

در راستای توجه وزارت نفت به موضوع مسئولیت اجتماعی، می توان به گزارش عبدالحمید امامی، مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز استناد کرد که براساس آن، اکنون 815 پروژه فعال در بخش مسئولیت های اجتماعی، با مجموع اعتبار این تعداد پروژه 2 هزار و 511 میلیارد تومان است که از این رقم تا امروز یک هزار و 63 میلیارد تومان پرداخت شده است.

همچنین از سال 96 وزارت نفت از محل 14.5 درصد سهم سالانه خود از درآمدهای نفتی، 350 میلیارد تومان صرف پروژه های مسئولیت اجتماعی خود کرده که این رقم برای سال جاری نیز حداقل همین میزان خواهد بود.

افزون بر آن، برای سال 97 هزینه کردن حداقل 350 میلیارد تومان در پروژه های در دست اجرای مسئولیت اجتماعی صنعت نفت نهایی شده است که این هزینه ها به صورت مستقیم از سوی نفت صورت نمی گیرد، بلکه برای هزینه شدن، به دستگاه های اجرایی مربوطه پرداخت می شود.

 

طرح های در دست اقدام و جاري

در حال حاضر 722 پروژه عام المنفعه شامل 121 پروژه آموزشي، 288 مورد ورزشي، 31 مورد بهداشتي و درماني، 195 مورد خدماتي و 87 پروژه راه و جاده با اعتباري به مبلغ 22.410 ميليارد ريال در مرحله پيگيري و اجراست كه تاكنون مبلغ 7.986 ميليارد ريال آن به صورت سرجمع، هزينه و پرداخت شده است.

 

خداحافظی با گازهای همراه در اهواز

از دیگر اقدام های وزارت نفت، کاهش آلایندگی های صنعتی بوده که باید گفت، بخش لاینفک تولید در مناطق نفت خیز جنوب است و از جمله آن می توان به قراردادهای جمع آوری گازهای همراه نفت اشاره کرد؛ راهی که با قوت در حال پیگیری است و طبق گفته وزیر نفت با برنامه های انجام شده، ظرف دو سال آینده هیچ گازی در اطراف اهواز سوزانده نمی شود. با این حال، این موضوع هم از وزیر در مجلس سوال شد که زنگنه در این زمینه توضیح داد: در این خصوص، قراردادی با پتروشیمی ها در چند ماه گذشته منعقد شد تا بخش اصلی این گازها به صورت خوراک پتروشیمی استفاده و هزینه های آن از طریق این خوراک ها تامین شود که این موضوع به یک سال و نیم زمان و ۲ میلیون دلار سرمایه نیاز دارد.

همچنین طرح دیگری در غرب کارون در حال انجام است که به عنوان ان جی ال ۱۲۰۰ در دست اجراست و طرح‎های دیگری نیز برای غرب و شرق کارون گذاشته ایم که برای این برنامه ها ۵ سال و بالغ بر ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه در نظر گرفته شده است.

برای شرق کارون هم به گفته وزیر نفت، نزدیک به ۱۲۰۰ میلیارد تومان سرمایه در نظر گرفته شده که به عنوان یک طرح ابتکاری از آن یاد می شود و باید بسرعت آن را اجرایی کرد تا مشکلات ناشی از آلایندگی ها برطرف شود.

وزیر نفت با بیان این که برای حوزه اهواز، نزدیک به ۸۵ طرح به ارزش ۲۹۵ میلیارد تومان در دست اجرا داریم که مقادیر و زمان آن مشخص و این کارهای انجام شده در حد توان وزارت نفت است، اظهار کرد: وزارت نفت درگیر مشکلات مالی است. بیش از ۲ هزار میلیارد تومان صورت وضعیت تایید شده داریم که نتوانسته‎ایم تامین مالی کنیم، بنابراین در حال گرفتن وام برای تامین آنها هستیم. آنچه از وضع موجود می توان نتیجه گرفت، مشکلاتی است که با آن دست و پنجه نرم می کنیم.

وی افزود: متاسفانه تصور می شود که تمام پول نفت استخراج شده به حساب وزارت نفت واریز می شود و این وزارتخانه حق مردم را نمی دهد، در حالی که این پول تا ریال آخر به حساب خزانه دولت واریز و در همین مجلس برای آن تصمیم گیری می شود.

در حوزه کاهش آلایندگی ها برای نخستین بار در کشور و در سطح مناطق نفت خیز جنوب واحد جمع آوری گازهای مشعل پارسی در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با سرمایه گذاری بخش خصوصی احداث و راه اندازی شد. این ایستگاه با حجم سرمایه ای با ظرفیت جمع آوري 3 تا 7میلیون فوت مکعب در روز گاز کم فشار و با هدف خاموش سازی مشعل های گازی میدان پارسی راه اندازی شد.

آغاز به کار عملیات اجرایی پروژه های جمع آوری گازهای مشعل مارون ۳، مارون ۶ و منصوری، برنامه ریزی برای جمع آوری روزانه ۷۲۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت هم از دیگر اقدام ها به شمار می رود.

زنگنه ادامه داد: یکی از اقدام های خوبی که وزارت نفت در خصوص مسائل اجتماعی انجام داده، به کارگیری ۲۵۰ کارآموز در منطقه غرب کارون است که به آنها آموزش ‏های حرفه ای داده شده و نزدیک به ۳ هزار میلیارد تومان برای آنها هزینه شده است.

وی بیان کرد: یکی دیگر از اقدام های مهمی که در حوزه خدمات اجتماعی انجام داده‎ایم، برگزاری کلاس های کنکور از سال ۹۶ است که این کلاس ها با محوریت آموزش و پرورش انجام شد و یک کار ارزشمند است. بالغ بر ۲۰۰ دانش‎آموز تحت پوشش آموزش و پرورش و کلاس های کنکور قرار گرفته اند که نتیجه آن کسب 2 رتبه زیر ۱۰۰، ۹ رتبه زیر هزار و ۹۴ رتبه زیر ۲۰ هزار بوده که بسیار ارزشمند است.

وزیر نفت در پایان اظهار کرد: بنده هم این حرف آقای ساری را قبول دارم که باید با مردم زندگی کرد تا آنها با ما احساس همفکری داشته باشند؛ اما اگر از ما کار بیشتری می خواهید، باید در بودجه قید شود. بنده هم معتقدم باید ارقام قابل ذکری در بودجه عمومی برای مناطق نفت خیز اختصاص داده شود تا مشکلات را رفع کنیم. اگر این اتفاق رخ نداد، باید به اطلاع مردم برسانیم تا بدانند به دلیل کمبود منابع است.

 

قدردانی از وزارت نفت در بخش مسئولیت های اجتماعی

پس از توضیحات وزیر نفت به پرسش های علی ساری، نماینده اهواز در باره مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده تعیین شده ازسوی وزارت نفت در سراسر کشور، بویژه خوزستان، نماینده سوال کننده نیز در پایان، پاسخ های وزیر نفت را قانع کننده دانست. اما در این بین، خود نماینده سوال کننده از وزیر نیز در ابتدای پرسش خود، انتخاب زنگنه را یکی از بهترین انتخاب های دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری دانست و از کارهای ارزنده وی در صنعت نفت قدردانی کرد.

دیگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی، بویژه نمایندگان حوزه انتخابیه جنوب کشور نیز از اقدام های مثبت وزارت نفت در بخش های مختلف از جمله مسئولیت های اجتماعی قدردانی کردند.

سکینه الماسی، نماینده دیر، کنگان، جم و عسلویه در مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: وزارت نفت با تلاش خود، برای جوانان غرب کارون کلاس های کنکور تدارک دید که بدون تردید به توانمندسازی مردم آن مناطق کمک خواهد کرد؛ موضوعی که   وزیر نفت بدرستی به آن اشاره کرد.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس به فعالیت های مثبت وزارت نفت در حوزه مسئولیت های اجتماعی اشاره کرد و افزود: آموزش کارجویان شهرستان های جنوبی استان بوشهر با هزینه وزارت نفت، بهره برداری از بیمارستان شهدای دشت آزادگان در سوسنگرد، ساخت چند مدرسه در غیزانیه و... تنها بخشی از اقدام های مثبت وزارت نفت است.

حبیب الله کشت زر، نماینده بهبهان و آغاجاری در مجلس نیز تصریح کرد: وزارت نفت در بخش مسئولیت های اجتماعی در جنوب کشور، عملکرد مطلوبی داشته که می توان به برخی از آنها همچون مسائل فرهنگی، اجتماعی و برگزاری کلاس آموزشی آمادگی کنکور در مدارس شهرستان های آغاجاری، امیدیه و شهرهای همجوار یا تعمیر مسیرهای ارتباطی روستاهای این شهرستان اشاره کرد.

علی گلمرادی، نماینده ماهشهر، امیدیه و هندیجان در مجلس نیز گفت: در بحث رسیدگی به مناطق پیرامونی تاسیسات، راه سازی، کمک به دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، مشارکت در برنامه های فرهنگی و اجتماعی و نقش آفرینی در زمینه اجرای برنامه های درازمدت زیست محیطی و بیابان زدایی، همواره شرکت های نفتی در جنوب کشور پیشگام بوده اند.

وی افزود: آثار و نتایج اقدام های مثبت وزارت نفت در بخش مسئولیت های اجتماعی در بلندمدت آشکار می شود؛ اما بدون تردید کمک به فراهم کردن امکانات در روستاها، تامین آب آشامیدنی، احداث مدرسه، مراکز درمانی، راه و زیرساخت های ارتباطی از گسترش بحران مهاجرت از روستاها به شهرها و حاشیه نشینی جلوگیری می کند.

همایون یوسفی، نماینده اهواز در مجلس عنوان کرد: اقدام های مثبت وزارت نفت در بخش مسئولیت های اجتماعی در جنوب کشور قابل مشاهده و ملموس است. این گونه فعالیت ها باید ازسوی دیگر وزارتخانه ها و ارگان ها تداوم یابد.

قاسم ساعدی، نماینده دشت آزادگان و هویزه هم گفت: با دستور و پیگیری های شخص وزیر نفت، بسیاری از جوانان دارای تخصص و حرفه فنی در شرکت های نفتی منطقه جذب شده اند و در مجموع این گونه فعالیت ها و اشتغالزایی در منطقه دشت آزادگان و هویزه، ستودنی است.