تولید گاز در پارس جنوبی از مرز 600 میلیون مترمکعب گذشت

گازی ترین زمستان ایران

مشعل       پارس جنوبي ؛ بزرگ ترين ميدان گازي جهان که توسعه آن با هدف تامين گاز مورد نياز كشور در بخش هاي گازرساني شهری (شامل واحدهاي خانگي- تجاري)، تزريق به ميادين نفتي، عرضه به واحدهاي صنعتي و نيروگاه ها، تامين خوراك مجتمع هاي پتروشيمي و صادرات گاز، ميعانات گازي، گازمايع و گوگرد به اولویت وزارت نفت تبدیل شد و ظرفیت تولید گاز در میدان مشترک به سبب راه اندازی فازهای جدید از روزانه 282 میلیون مترمکعب در سال 1392،  اکنون از مرز 600 میلیون مترمکعب گذشته است. تلاشی که موجب شده با ورود گاز تولیدی به شبکه سراسری انتقال ، نگرانی مردم از سرمای زمستان و نبود سوخت به پایان برسد؛ اما به دغدغه و مسئولیت مدیران نفتی و گازی افزوده شود. نگرانی هایی که موجب شده از ابتدای سال فعالیت های گسترده ای برای انجام تعمیرات اساسی پالایشگاه ها و واحدهای گازی و تولید حداکثری گاز در ماه های سرد سال صورت گیرد؛ عملیاتی بزرگی ( تعمیر اساسی پالایشگاه های پارس جنوبی) که از 23 فروردین به مدت 156 روز با تعمیر پالایشگاه نهم آغاز شد و با پالایشگاه های سوم، چهارم، هفتم، ششم، هشتم و دهم تا 30 مهر پایان یافت، فرایندی که تعمیرات با محور بازرسی فنی، نیازهای تعمیراتی و استفاده و الگوگیری از روش شناسی مدیریت دارایی های فیزیکی با انتخاب تجهیزات براساس آمار و اطلاعات فنی و محاسبات علمی با استفاده از نرم افزارهای مختلف به منظور بهینه سازی هزینه ها هر ساله به اجرا در می آید.

پرونده گازرسانی در فصل سرما که بخش اعظم آن به وضعیت توسعه فازهای میدان گازی پارس جنوبی اختصاص پیدا کرده، با راه اندازی فازهای جدید موجب افزایش مقدار تولید گاز طبیعی در کشور می شود که پایداری گازرسانی در فصل سرما را در پی خواهد داشت؛ اما از آنجا که مصرف گاز به صورت کنترل ناپذیری افزایش می یابد، بنابراین هر سال باید تولید گاز هم بیشتر شود. از این رو به شرکت های تولید کننده تکلیف می شود که تولید خود را به میزان معینی برسانند.

همچنین طبق برنامه ریزی ها علاوه بر برداشت از سایر فازها که طبق روال هر سال انجام می شود، امسال ۲۸ میلیون مترمکعب  (یک میلیارد فوت مکعب) گاز ترش از موقعیت مخزنی طرح توسعه فازهای ۲۲_۲۴ در پارس جنوبی برای تامین سوخت زمستانی کشور برداشت خواهد شد.

تاکنون همه بلوک های مرزی پارس جنوبی در طرف ایران، به جز فاز ۱۱ تولیدی شده و تا پایان امسال فازهای ۱۳، ۲۲، ۲۴ هم کامل می شود و بخشی از فاز ۱۴ در سال آینده تکمیل خواهد شد. به طور کلی همه فازهای باقیمانده پارس جنوبی به جز فاز ۱۱ هم تا پایان سال ۱۳۹۸ تکمیل می شوند. بنابراین روند تکمیل فازهای پارس جنوبی ادامه دارد و تکمیل این پازل به تامین گاز کشور کمک خواهد کرد.

 آخرین خبرها از پارس جنوبی

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به وضع عملیات تولید در نیمه نخست امسال و اقدام ها و چالش های پیش روی این بخش در ۶ ماه دوم سال گفت: با اقدام های صورت گرفته، روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز ترش از فازهای ۱۳ و ۲۲ تا ۲۴ در زمستان تولید خواهد شد.

محمد مشکین فام با بیان اینکه این شرکت دارای ۲ بخش تولیدی و توسعه ای است و فعالیت در این بخش ها به موازات هم ادامه دارد، افزود: بخش عملیات تولید، وظیفه سنگین تولید گاز از پارس جنوبی را برعهده دارد که این موضوع برای شرکت ملی نفت ایران و کشور بسیار قابل توجه و حائز اهمیت است.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس ادامه داد: در بخش پالایشگاهی فاز ۱۳، ۲ ردیف شیرین سازی در انتظار دریافت گاز از دریا و یک ردیف آماده راه اندازی است، همچنین در پالایشگاه فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی هم ۲ ردیف شیرین سازی آماده دریافت گاز ترش از بخش دریایی این ۲ فاز است و در مجموع، مرحله نخست هر کدام از این فازها شامل زنجیره تولید 28 میلیون مترمکعب (یک میلیارد فوت مکعب) گاز، تا پیش از زمستان امسال عملیاتی می شود.

وی فعالیت های مربوط به راه اندازی بخش فراساحل را از دیگر موارد مهم پیش رو در تکمیل زنجیره تولید عنوان کرد و افزود: هم اکنون در بیشتر چاه های طرح های گازی یاد شده، عملیات مشبک کاری در جریان است و پس از پایان این عملیات، چاه های این طرح ها آماده تولید گاز می شوند.

مشکین فام، تمرکز بر اصول ایمنی در مرحله حفاری و مشبک کاری را الزام آور دانست و افزود: ارتکاب هرگونه خطایی در مراحل تولیدی شدن چاه، زیان بار و غیرقابل جبران خواهد بود.

 اتصال پالایشگاه فاز ۱۳ به خط نهم  

مجری طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی نیز گفت: پالایشگاه این فاز با افزایش ضریب انعطاف پذیری به خطوط ششم و نهم شبکه سراسری انتقال گاز متصل شد.

پیام معتمد با اشاره به همزمانی اجرای بی وقفه، منسجم و یکپارچه ۲ بخش پالایشگاهی و فراساحلی به منظور سرعت بخشی به روند توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی گفت: با تلاش کارکنان بخش های مختلف عملیاتی در گروه پیمانکار و کارفرمای این پروژه، اتصال خط ۴۲ اینچ انتقال گاز شیرین خروجی پالایشگاه فاز ۱۳ به خط ۵۶ اینچ رابط سایت ۱ و ۲ پارس جنوبی با موفقیت انجام شد.

وی از انجام مراحل مختلف این عملیات شامل حفاری، تمیزکاری، برشکاری، فیتاپ، جوشکاری و تست از سوی گروه پروژه فاز ۱۳ خبر داد و افزود: انجام این مراحل از دوم آبان ماه آغاز شد و با تلاش شبانه روزی گروه های فعال در این بخش، پس از چهار روز با موفقیت به پایان رسید و هم اکنون پالایشگاه فاز ۱۳ از توانایی ارسال گاز شیرین به خطوط ۶ و ۹ شبکه سراسری انتقال گاز برخوردار است.

مجری طرح توسعه فاز ۱۳ پارس جنوبی در خصوص تمهیدات اندیشیده شده برای جلوگیری از بالا رفتن فشار خط سراسری IGAT۶ به دلیل راه اندازی چند پالایشگاه در سایت ۲ تأکید کرد: خط نهم سراسری انتقال گاز، مازاد گاز خروجی پالایشگاه های سایت ۲ پارس جنوبی را به خطوط سراسری ۳ و ۱۰ سایت یک منتقل خواهد کرد.

به گفته وی، بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، پیش بینی می شود پالایشگاه فاز ۱۳ پارس جنوبی تا پیش از پایان آذرماه امسال و با راه اندازی آخرین ردیف شیرین سازی و دریافت یک میلیارد فوت مکعب گاز ترش از چاه های دریایی این طرح، نقش بسزایی در تامین سوخت زمستانی کشور داشته باشد.

 برداشت گاز از دومین سکوی فاز ۱۴

مجری طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی نیز گفت: همزمان با اتمام عملیات راه اندازی سکوی اقماری ۱۴C در خلیج فارس، برداشت گاز ترش از موقعیت مخزنی دومین سکوی گازی فاز ۱۴ پارس جنوبی آغاز شد.

حمیدرضا مسعودی با اعلام   موفقیت آمیز  بودن عملیات راه اندازی دومین سکوی دریایی فاز ۱۴، ظرفیت برداشت گاز ترش غنی از عرشه ۱۴C را ۵۰۰ میلیون فوت مکعب (۱۴,۱ میلیون مترمکعب) در روز عنوان کرد و افزود: همانطور که پیشتر وعده داده شده بود، با بهره برداری از دومین سکوی گازی طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی، مجموع ظرفیت برداشت گاز از بخش فراساحلی این فاز در سال جاری به یک میلیارد فوت مکعب معادل ۲۸.۲ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته و مرحله نخست توسعه بخش فراساحل فاز ۱۴ به طور کامل عملیاتی شد. وی با اشاره به اتمام عملیات لوله گذاری خط ۱۸ اینچ زیردریایی انتقال گاز ترش و خط ۴,۵ اینچ تزریق گلایکول از سکوی اقماری ۱۴C به سکوی اصلی ۱۴A عنوان کرد: گاز ترش استحصال شده از این سکو، پس از انتقال، با گاز تولیدی سکوی اصلی ۱۴A به پالایشگاه های محدوده صنعتی پارس ۲ در منطقه کنگان ارسال و پس از فرایندهای پالایشی به شبکه سراسری تزریق می شود.

با اقدام های انجام شده و تلاش شبانه روزی مدیران و کارکنان صنعت نفت و گاز در گازرسانی به حدود 30هزار روستا و یک هزار و 150 شهر شاید بتوان امسال را گازی ترین زمستان ایران نام نهاد؛ چرا که در حال حاضر حدود ۹۹ درصد جمعیت شهری و حدود ۸۵ درصد جمعیت روستایی کشور از نعمت گاز بهره مند هستند.