پروژه بازیافت گازهای فلر نیز در حال اتمام است که کاهش آلاینده های زیست محیطی و مصرف انرژی در پالایشگاه از اهداف آن به شمار می رود. این پروژه را یک پیمانکار داخلی انجام داده و بخش عمده آن راه اندازی شده است که در بخش های تکمیلی، حداکثر بازیافت گازهای فلر را خواهیم داشت.پروژه دیگر ما به برق پالایشگاه برای پایداری در شبکه تولید باز می گردد که در مرحله مناقصه قرار دارد. با احداث کلید خانه اصلی برق پالایشگاه، پایداری را در شبکه تولید و توزیع برق پالایشگاه افزایش خواهیم داد و همزمان با آن و به منظور تأمین مطمئن برق واحدهای عملیاتی، احداث کلید خانه های فرعی پالایشگاه را نیز داریم که پیمانکار انتخاب شده و طی روزهای آینده شروع به کار خواهد کرد.

این پروژه ها از جمله اقدام هایی است که ضمن ارتقای کیفیت محصولات، کاهش آلایندگی محیط زیست را نیز به همراه دارد.

    در مورد کیفیت فراورده های نفتی بفرمایید؟

کیفیت، بحثی دائمی و همیشگی است. ارتقا و افزایش کیفیت محصولات، ذاتاً یک پروژه بدون زمان است که بی شک باید برای ارتقای محصولات و فراورده های تولیدی برنامه داشته باشیم. این برنامه توقف ناپذیر است. آنچه در برنامه ها دنبال می کنیم، ارتقای کیفیت محصولات اصلی مانند گازوییل و نفت کوره به سطح استانداردهای جهانی است که سرمایه گذاری و استفاده از واحدهای جدید را می طلبد. این کار دائمی است و با برنامه های پیوسته و غیر قابل توقف پیش می رود و هیچگاه نمی توان اعلام کرد که در بحث کیفیت به انتها رسیده ایم.

به دنبال تولید نفت گاز با میزان گوگرد کمتر از PPM 10، میزان بنزن در فراورده بنزین و تولید فراورده های با ارزش و مورد استفاده پتروشیمی ها مانند افزایش تولید پروپیلن به عنوان یک خوراک راهبردی برای واحدهای پتروشیمی هستیم که به تمام این موارد، باید در قالب پروژه های تعریف شده، جامه عمل پوشانده شود.

در بخش شیرین سازی نفت سفید و نفت گاز همانطور که گفته شد، به دنبال کاهش میزان گوگرد و سولفور در این فراورده ها هستیم و واحدهایی مانند هیدرو کراکر یا همان ایزوماکس می تواند علاوه بر تولید فراورده پاک، در کاهش میزان نهایی نفت کوره نیز مؤثر باشند.

  اکنون یکی از رسالت های اصلی صنعت نفت، مسئولیت اجتماعی است. شرکت پالایش نفت آبادان در این زمینه چه برنامه هایی دارد؟

پالایشگاه آبادان در یک منطقه مرزی قرار دارد و با توجه به شرایط جغرافیایی و تنوع قومی و به دلیل اینکه یک بندر صادراتی فعال است، مسئولیت های اجتماعی خاصی را دنبال می کند. اقدام های پالایشگاه آبادان به شهر آبادان و دیگر بخش های جامعه باز می گردد.

در حال حاضر این پالایشگاه، دارای چند باشگاه است که در اختیار کارکنان قرار دارد و باشگاه های ورزشی متنوع و قابل توجهی در شهر داریم. تیم های ورزش های همگانی ما در رشته های مختلف فعال هستند و نزدیک به 130 رشته اصلی و فرعی داریم که در بیشتر این رشته ها علاوه بر آقایان، خانم ها نیز حضور فعال دارند.

تمام باشگاه ها و سینمای پالایشگاه در خدمت مردم شهر است. امکانات ورزشی پالایشگاه، امروز بر اساس مسئولیت های اجتماعی در اختیار مردم شهر آبادان نیز قرار می گیرد.

ورزشگاه تختی آبادان، یکی از آخرین دستاوردهای اجرای تعهدات اجتماعی پالایشگاه آبادان است که نوسازی شده و امروز با شرایط مطلوب و استاندارد، بهره برداری می شود.

ارائه خدمات پشتیبانی و همکاری آتش نشانان پالایشگاه با آتش نشانان شهر در شرایط بحران را در برنامه خود داریم، ضمن اینکه سالانه به 700 کارآموز خدمات آموزشی ارائه می کنیم که این افراد از طریق نهادها، ارگان ها، دانشگاه و سایر مراکز شهری به پالایشگاه معرفی می شوند.

همچنین به بخشی از نهادهای مردمی از جمله مرکز کودکان استثنایی، دارالایتام و شیر خوارگاه ها به طور مستمر کمک می کنیم.

بیشتر فعالیت های شرکت برون سپاری شده و با استفاده از پیمانکاران بومی شهر، نیروی کارگر متخصص و ماهر (در گستره شهر آبادان) جذب کرده ایم.

همچنین با استفاده از سیکل مدار بسته ای که در پالایشگاه اجرا شده، میزان مصرف آب پالایشگاه را که از طریق رودخانه بهمنشیر تامین می شد، به حداقل رسانده ایم. در این سیکل، هرز روی و کاهش تولید آلاینده هایی را که احتمال دارد همراه با آب از پالایشگاه خارج شود، به صفر رسانده ایم.

با توجه به تولید برق مازادی که در پالایشگاه داریم، نزدیک به 15 مگاوات برق در این شرایط به شبکه برق سراسری داده ایم که این کار در کاهش خاموشی ها بسیار مؤثر بوده است، به گونه ای که تابستان امسال شاهد خاموشی در آبادان نبوده ایم.

  در بخش پژوهش و فناوری چه کارهایی انجام شده است؟

با استفاده از پروژه هایی که در واحد پژوهش و فناوری پالایشگاه تعریف و اجرا شده، همچنین با استفاده از خدمات دریافتی از مراکز دانشگاهی و پژوهشی و کارهای مشترکی که صورت گرفته، فناوری های روز دنیا، دانش فنی ساخت کاتالیست، استفاده از نانو تکنولوژی در فرایندهای پالایشی و سایر پروژه های تعریف شده، توانستیم در ارتقای فنی فرایندهای پالایشی اقدام های خوبی مثل امکان سنجی و ارائه راهکار برای تغییر شرایط کاری دیگ های بخار واحد مرکزی تولید بخار پالایشگاه و افزایش بازدهی آنها انجام دهیم.

امیدواریم پس از اجرای فازهای 2 و 4 بتوانیم با کاهش میزان نفت کوره، به کمتر از 10 درصد حجمی، خوراک این پالایشگاه را در سطح قابل قبول سودآوری قرار دهیم.

  با توجه به شرایط موجود، بحث ساخت داخل بسیار مؤثر است. در این زمینه چه فعالیت هایی برای توانمند سازی شرکت های داخلی انجام داده اید؟

 شرکت های داخلی در پالایشگاه در حوزه صنعت پالایش و توزیع فراورده ها، با توجه به نیاز پالایشگاه ها به تولید قطعات یدکی به منظور استمرار فرایند تولید و تأمین قطعات یدکی برای ماشین های دوار و ثابت، انواع کمپرسورها، پمپ ها و راکتورهای پالایشگاه ها، اقدام به ساخت داخل با استفاده از مهندسان زبده کرده اند. بر این اساس بومی سازی قطعات یدکی بسیار پیچیده با روش های مرسوم فنی و مهندسی (مهندسی معکوس) به عنوان یک کار اساسی برای پالایشگاه تعریف شده است.

علاوه بر بومی سازی، خودکفایی و ساخت قطعات یدکی پیچیده و تجهیزات فرایندی با تکیه بر توانمندی های متخصصان داخلی کشور و با ارتقای توان فنی و مهندسی مجموعه، موفق به ساخت و تولید تعداد زیادی از قطعات مورد نیاز صنعت کشور شده ایم که فهرست و نمونه های ساخته شده در پالایشگاه در بخش کالا موجود است.

یکی از فواید اصلی این موضوع، ارتقای توان دانش مهندسی ساخت داخل و استفاده از نیروهای کار آمد و دانش ایرانی است.

با تکیه بر دانش فنی داخلی، توانسته ایم در هزینه موارد ذکر شده، حدود 75 درصد صرفه جویی کنیم. به جرات می توان گفت که نسبت به انواع درخواست ها و نیازهای داخلی شرکت از جمله قطعات یدکی یا تجهیزات جدید، توان و امکان ساخت آن را در داخل داریم. از این رو افتخار می کنیم که این پالایشگاه امروز موفق شده نیازهای خود را که در گذشته از منابع خارجی تأمین می شد، در داخل شرکت و با بهره گیری از توان نیروهای متخصص داخلی تأمین کند.

تجهیزات دوار مانند انواع کمپرسورها، پمپ ها و انواع توربوژنراتورها، پنکه های هوایی که در شرایط عملیاتی متفاوتی در سرویس قرار می گیرند، دائماً به قطعات یدکی نیاز دارند که با استفاده از مهندسی معکوس اقدام به تولید دانش فنی و سپس ساخت داخل کرده ایم.

  در پایان اگر موضوعی باقی مانده که به آن اشاره نکرده اید، بفرمایید؟

با توجه به برنامه های شرکت، بخصوص برنامه های درازمدت که در مدت 4 تا 5 سال اجرایی و محقق خواهد شد، آینده این شرکت را بسیار روشن می بینم و در سال های آینده، شاهد پالایشگاهی مدرن و به روز در آبادان خواهیم بود. این پالایشگاه با توجه به شرایط خاص جغرافیایی خود که دارای 13 اسکله فعال و بندرصادراتی ماهشهر است، در آینده ای نه چندان دور به عنوان یک قطب صنعت پالایشی کشور محسوب می شود و خدمات شایانی را به جامعه ارائه خواهد کرد.