برای نخستین بار در شرکت ملی  مناطق نفت خیز جنوب رقم خورد

ثبت رکورد تعمیرات 4 کارخانه در 14 روز

مشعل-  در میان ترافیک اخبار مختلف کشور، کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بی سروصدا رکورد مهمی را در بخش تعمیرات اساسی ثبت کردند و اورهال 4 کارخانه را 14 روزه به پایان رساندند. خبری که شاید در نگاه اول ساده به نظر آید؛ اما تنها یک فایده آن را در این آمار و ارقام می توان فهمید که با هر روز کاهش زمان تعمیرات اساسی، از هدر رفتن روزانه 56 ميليون فوت مكعب گاز نيز جلوگيری به عمل می آيد.این تعمیرات اساسی که شامل چهار كارخانه تقويت فشار گاز آسماري اهواز 5، تقويت فشار گاز مايع مارون 5، ايستگاه تقويت فشار گاز كوپال بنگستان و واحد مشترك گاز مايع 700 به صورت همزمان است، از نیمه مهر ماه آغاز شد و نکته حایز اهمیت آنکه تعمیرات اساسی در یک کارخانه این شرکت حداقل 45 روز به طول می انجامید.اهمیت این چهار کارخانه به آن دلیل است که گازهای ارسالی از كارخانه هاي مذكور پس ازورود به واحد مشترك گاز مايع 700 ، طي يك فرايند، سرمايش و آب زدايي مي شوند و در نهايت گاز مايع براي تهيه خوراك به پتروشيمي بندر امام (ره) و گاز خشك آن نيز به منظور تامين مصرف خانگي به ايستگاه تقويت فشار گاز شهيد محمدي اهواز ارسال می شود. همین موارد بهانه بازدید از یکی از این کارخانه ها شد؛ ایستگاه تقويت فشار گاز آسماري اهواز 5 واقع در شمال غرب اهواز که نزدیک ترین کارخانه در محیط شهری است و  وقتی در آن قدم می زنیم، منازل مسکونی پشت دیوار آن خودنمایی می کند.

وارد کارخانه که می شویم، همه چیز مرتب است و حکایت از تعمیرات اساسی دارد که تازه پشت سرگذاشته شده  و حالا در مدار سرویس قرار دارد.

مراد کمالی که مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را عهده دار است، درباره رکوردزنی 14 روزه کارکنان به «مشعل» می گوید: تعميرات اساسي اين كارخانه ها از تاریخ 15 مهر آغاز شد و با فعاليت طاقت فرساي 200 نفر از گروه ها و واحدهای عملياتي كاركنان خدوم در مديريت تعميرات تجهيزات صنعتي و ماشين آلات فرايندی، کار 45 روزه با میانگین 14 روزه به پایان رسید. این به آن معناست که ما 31 روز صرفه جویی در تعمیرات اساسی داشتیم و از سویی در 14 روز اجرا و 31 روز صرفه جویی روزانه از هدررفت 56 میلیون مترمکعب گاز جلوگیری می کنیم.

او ادامه می دهد: پيش بيني ما این بود که این عملیات 15 روزه نهایی شود که خوشبختانه یک روز زودتر هم به پایان رسید.

از کمالی درباره روند انجام تعمیرات اساسی کارخانه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب سوال می کنم که می گوید: هر اقدامی در زمینه تعمیرات اساسی براساس برنامه ارائه شده از سوی مدیریت تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام می شود و براساس برنامه ارائه شده از سوی مدیریت تولید، ما جلوتر از برنامه هستیم.

 از تعمیرات اساسی چه می دانیم؟

تعمیرات اساسی یا اورهال، کاری کاملاً تخصصی است و با توجه به پیچیدگی دستگاه های صنعتی، در یک پروژه اورهال باید از نیروهای متخصص مکانیک، الکتریک، الکترونیک و صنایع استفاده شود.

تعمیرات اساسی شامل تعمیرات هر چیزی می تواند باشد؛ از کوچکترین مشکلات و لوازم مکانیکی و الکترونیکی گرفته تا دستگاه ها و ابزارهای صنعتی. به تعبیر ساده تر می توان گفت که در یک تعمیرات اساسی، همه پیچ و مهره های کارخانه باز، نظارت، بازرسی و بعد بسته می شود.

مديريت تعميرات تجهيزات صنعتی و ماشين آلات فرايندي، يكي از مديريت های تابع شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب است كه در زمينه ساخت، پشتيبانی ، تعمیرات و نگهداري، ماشين آلات فرايندی، توربين ها، كمپرسورهای گازی، پمپ های انتقال نفت، الكتروموتورها و تجهيزات فراورشی فعاليت می كند. تعمیرات اساسی در مناطق نفت خیز جنوب را دو کارگاه مرکزی اهواز و همچنین آغاجاری عهده دار هستند که در کنار سایر نیروهای عملیانی شرکت های تابعه و سایر بخش ها از جمله پیمانکار انجام می دهند. خسرو محسنی، معاون مدیر تعمیرات تجهيزات صنعتی و ماشين آلات فرايندی درباره روند تعمیرات اساسی در کارخانه ها به «مشعل» می گوید: وقتی کارخانه ای را برای تعمیرات اساسی به ما واگذار می کنند، این کارخانه باید ایمن  و  ورودی و خروجی آن مسدود شود. در کارخانه یک سری اقدام ها به موازات هم صورت می گیرد که هر کاری پروسه خاص خود را دارد. به عنوان مثال ما در کارخانه روی مبدل های هوایی، زمینی، ولوهای فرایندی، شیرهای ایمنی نقاط بحرانی کارخانه و همه موارد فعالیت می کنیم.

سید فرامرز جلالی، مسئول ایستگاه تقویت فشار گاز آسماری اهواز 5  در بازدید از کارخانه می گوید: یک روز دیر آمدید. در تمامی بخش های کارخانه نفرات مشغول کار بودند. او اشاره می کند که اینجا از ساعت 12 شب نیمه مهر، برای انجام تعمیرات اساسی بسته شد تا همه ماشینری بازرسی، سرویس و تعمیر مجدد شود. گروه های مختلفی در اینجا مشغول کار بودند. همزمان روی مبدل ها، الکتروموتورها، ولوها، ظروف و... فعالیت می کردند.

محمد مهدی شهبازی، جانشین مسئول ایستگاه اهواز 5 درباره روند تعمیرات اساسی در این کارخانه می گوید: شرایط محیط گازی خاص و پیچیده است؛ بالای 10 نفر در هر دستگاه کار می کردند. به طور مستقیم حدود 100 نفر دراینجا برای تعمیرات اساسی فعال بودند. هر تجهیزاتی را عده ای باید باز و از اتصالات خارج می کردند و عده ای دیگر باید کار رفع اشکلات و جداسازی ادوات را انجام می دادند. با توجه به نیروهای شاغل، کار بزرگی انجام شد.

 اهمیت تعمیرات اساسی چیست؟

تعمیرات اساسی که هر چهار سال یک بار در کارخانه های شرکت ملی مناطق نفت خیز انجام می شود، از یک سو با پایداری تولید و از دیگر سو با ایمنی و پیشگیری از خطرات احتمالی مرتبط است. جهانبخش حسین پور، سرپرست تعمیرات اساسی شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون درباره اهمیت تعمیرات اساسی می گوید: اگر تعمیرات اساسی انجام نشود، مدار تولید هم پایدار نیست. او می گوید: در تعمیرات اساسی، خواه ناخواه گاز هدر می رود که با این اقدام ها روزانه از هدررفت انرژی صرفه جویی کردیم.مکی طائی، رئیس تعمیرات ابزار دقیق شرکت نفت و گاز کارون نیز می گوید: هر چهار سال یک بار واحدها تحت تعمیرات اساسی قرار می گیرند. این کار، ایمنی کارخانه را بالا می برد و با خیال راحت در این واحد عملیات فرایندی انجام می شود.

محمد مهدی شهبازی، هم در این باره توضیح می دهد: نیاز به تعمیرات اساسی در کارخانه مشهود بود و همه نهایت سعی را داشتند تا با کمترین هزینه و کمترین زمان، عملیات تعمیرات اساسی را که در دوره های گذشته بین 35 تا 60 روز انجام می شد، به ثمربرسانند. یکی از مواردی که در تعمیرات اساسی این دوره بارز بود، تلاش بی وقفه همکاران در بخش های مختلف از عملیات تا تعمیرات بود.

 ایمنی، رکن جدایی ناپذیر تعمیرات اساسی

یکی از ارکان اساسی در طول تعمیرات اساسی، رعایت ایمنی است. از این رو در طول عملیات تعمیرات اساسی، نیروهای اچ اس ای هم حضوری فعال دارند. آنگونه که کمالی این مساله را الزام کار تعمیرات خوانده و می گوید: رعایت این مهم در جلسات صبحگاهی رصد شده و نکات مورد نیاز لحاظ می شد. شهبازی  هم دراهمیت رعایت ایمنی، این نکته را مورد اشاره قرار می دهد که از ادوات و سیستمی استفاده می کنیم که حداقل چهل سال از عمر آن گذشته است. بنابراین نمی توان از مساله رعایت ایمنی و اچ اس ای غافل بود.

 حتی یک چسب زخم هم استفاده نشد

سید فرامرز جلالی، در این زمینه یادآور می شود: افتخار در این عملیات این بود که ما حتی یک چسب زخم هم استفاده نکردیم. 18 تا 16 ساعت هم پای کار بودند. سه شیفت کار کردند تا این اقدام به ثمر رسید.

به گفته مسئولان کارخانه دو گروه نمایندگان آتش نشانی و ایمنی در طول تعمیرات اساسی حضور مداوم داشتند.

 با توجه به همجواری این کارخانه با منازل مسکونی، اهمیت رعایت مسائل زیست محیطی دوچندان می شود. از جمله اقدام هایی که برای تعمیرات اساسی در این بخش انجام شد، دریافت مجوزهای مورد نیاز از سازمان محیط زیست بود و با توجه به همجواری با مناطق مسکونی ایمن بودن محیط ضروری بوده و با این شرایط، کار در نزدیک ترین زمان و ایمن ترین شرایط به سرانجام رسید.

جوانان را باور کنیم

اپراتور ارشد ایستگاه که 34 سال سن دارد، موضوع جوانگرایی در طول عملیات تعمیرات اساسی را مورد اشاره قرار داده و می گوید: بیشتر کسانی که در طول عملیات حضور داشتند، جوان، پرانرژی و متخصص بودند. یک تیم واحد بودیم، حضور افراد مجرب و با سابقه در کنار جوان ها واقعا دیدنی بود. باید به جوانان بهای بیشتری دهیم. او ضمن طرح این خواسته به انجام طراحی های جدید در طول تعمیرات اساسی این کارخانه اشاره می کند، از جمله تغییر ولوهای ورودی که قبلا هیدرولیکی بود و حالا به نیوماتیکی تبدیل شده که این اقدام بزرگی است. همچنین یک سری اصلاحی ها برای حفظ محیط زیست انجام شده که در نقشه اولیه نبود.

 سختی کار

کاهش 30 روزه تعمیرات اساسی چهار کارخانه به معنای افزایش فعالیت و تلاش کارکنانی است که در بخش های مختلف دست به دست هم داده و این رکورد را به ثبت رسانده اند. محسنی درباره سختی کار در طول دوره تعمیرات اساسی می گوید: تعمیرات اساسی 45 روزه را تبدیل به 14 روز کردیم. گاهی نفرات زیاد هم کارایی ندارد و لازم است با هماهنگی و جلسات مشکلات بررسی شود. این اولین بار است که در تاریخ مناطق نفت خیز تعمیرات اساسی 4 کارخانه 14 روزه انجام می شود. همکاران ما شبانه روزی کار کردند سعی کردیم در ساعات مقرر کار را انجام دهیم.طائی در این باره می گوید: برخی نیروها حتی تا 12 شب هم می ماندند. به ثمر رسیدن کار 45 روزه در 14 روز، میزان تلاش و کوشش کارکنان را نشان می دهد. شهبازی هم یادآوری می کند: رکورد 14 روزه یعنی صرف شدن فعل خواستن، آن هم در شرایط بد آب و هوایی که یک روز داغی هواست و دیگر روز گردوغبار که چاشنی گرما می شود.