گزارش «مشعل» از  ارائه خدمات پزشکی  رایگان به مردم شهرستان های جنوبی استان بوشهر

شوق درمان

 مشعل: « شوقِ درمان »، هم روایتی است از حس و حال مردمان شهرستان های جنوبی استان بوشهر و هم تیم پزشکی؛ طیِ چند روزی که طرح پزشکی در پتروشیمی جم به اجرا درآمد. ارتقای سلامت دهان و دندان از 24 مهر ماه به مدت سه روز  از سوی شرکت پتروشیمی جم  و با هدف عمل به مسئولیت اجتماعی و توجه به حوزه CSR ویژه مددجویان نهادهای حمایتی شهرستان های جنوبی برگزار شد که در هر روز، مردم یکی از مناطق با اتوبوس به عسلویه می آمدند. وقتی به مرکز درمان در شهرک خلیج فارس پتروشیمی می رسیدند؛ یکی با شوق وارد می شد و آن دیگری با ترس و احتیاط، برخی بی تفاوت یا کنجکاو و برخی هم از سرِ درد، بچه ها و خانوارهایی که قرار بود درمان دندانپزشکی را پشت سربگذارند. شاید برایتان عجیب باشد؛ اما بسیاری از آنها نخستین بار بود که دریافت خدمات دندانپزشکی را تجربه می کردند.

زن با پیراهن سیاه بلند و روبنده ای روی صورت، دختر و پسرش را برای درمان آورده و می گوید: اولین بار است که بچه ها به دندانپزشکی می آیند. پسرم دندان درد داشت و قرص مسکن، او را آرام می کرد. به ما خبر دادند که امروز بیاییم درمان شود.

مسئولیت اجتماعی، مخففCorporate social responsibility است که در سال های اخیر آن را از زبان بسیاری از مدیران صنعت نفت از صدر تا ذیل بسیار شنیده ایم. شاید در ذهن بسیاری، مسئولیت اجتماعی تنها در اختصاص بودجه یا ساخت مدرسه، آبرسانی، درمانگاه و ... خلاصه شود، اما شکل دیگر آن خدماتی است که مستقیم به کف جامعه می آید تا مردم مناطق نفت خیز، بدون واسطه طعم سهم خود از ثروت زیر پایشان را حس کنند.   CSR را در یک جمله می توان این گونه معنا کرد که سازمان ها در برابر مسئولیت همراه با تولید ثروت خود در اجتماع مسئول هستند.  شرکت های پتروشیمی نیز این مسئولیت را در قالب شورای راهبردی در دو منطقه عسلویه و ماهشهر دنبال می کنند. این شورا با هدف ساماندهی و سیاستگذاری موضوع مسئولیت اجتماعی ایجاد شد که در سال های اخیر، این وظیفه خود را به شکل پررنگ تری عملیاتی کرده است. برخی مجتمع های پتروشیمی، افزون بر فعالیت در قالب این شورا، اقدام هایی را داوطلبانه انجام می دهند.

 براساس اعلام پتروشیمی جم، این طرح جهادی درمانی با هدف ارائه خدمات تخصصی با حضور 20 پزشک صاحب نام در قالب جراح و متخصص دندانپزشک، دستیار، پزشک عمومی و مهندس پزشکی با ارائه خدماتی رایگان نظیر جرم گیری، عصب کشی، ترمیم، رادیوگرافی و چکاپ عمومی انجام شد.

ترس از درمان

جامعه هدف این طرح پزشکی، مردم شهرستان های جنوبی استان بوشهر در محدوده  جم، عسلویه، کنگان و دیر  بودند که از روستاهایی چون آخند، نایبند، نخل تقی و .. به پتروشیمی جم مراجعه کردند. هر میزان اسامی این روستاها برای ما غریب به نظر می آید، برای بسیاری از این بچه ها و مردمان هم خدمات دندانپزشکی غریب بود که می گفتند؛ امروز نخستین مواجه شان با یک دندانپزشک و تجهیزات و نوع درمان آن است. همین هم سبب شده بود برخی بچه ها و حتی بزرگسالان، از سرِ ترس از درمان امتناع کنند.  یکی از پزشکان می گوید: مادری با سه فرزندش برای درمان مراجعه کرده بود؛ اما بشدت از محیط دندانپزشکی هراسان و ترسان بودند تا جایی که یک پزشک از کنارشان رد می شد، با گریه به کناری می رفتند و بالاخره در ساعات پایانی برای درمان رضایت دادند. علی روزبهانی، تکنیسین دهان و دندان می گوید: مراجعانی داشتیم که تا به حال با فضای دندانپزشکی آشنا نبودند و ترس اولیه داشتند؛ چون برایشان فرهنگسازی نشده بود.