این نارنجی ها را خوب بشناسید و به اندازه بخورید 

رنگ تندرستی

شاید شما هم تجربه کرده باشید، وقتی از کنار بازار میوه عبور می کنیم، خوب که توجه داشته باشیم، با دنیایی رنگ رو به رو هستیم. فارغ از طعم و قیمت، رنگ میوه ها و سبزیجات، چشم نواز هستند و در کنار هم انگار یک تابلو نقاشی اند، تابلویی طبیعی با رنگ هایی که تناسب و هماهنگی از همه جای شان می بارد. این تابلو هر فصل، رنگ عوض می کند و این روزها با آغاز فصل پاییز، خوب که نگاه کنید، تم نارنجی آن کمی بیشتر است. برخی میوه ها و سبزی های این فصل یا نارنجی رنگ هستند یا تمایل به رنگ نارنجی دارند. این رنگ ها حکایت های خواندنی دارند و تاثیر معجزه آسای آنها بر سلامت و نشاط و تندرستی حیرت انگیز است. مطلب پیش رو، مروری دارد بر خواص مهم ترین میوه ها و سبزی های نارنجی رنگ که قاب چشمان ما را رنگ نشاط داده اند، البته اگر همین چشم، قیمت آنها را نبیند.

کدو حلوایی

این عضو دور افتاده خانواده نارنجی ها هم خواص زیادی دارد و به شما کمک می کند تا از ابتلا به سرطان های مختلف در امان بمانید. کدو تنبل تقریبا به اندازه هویج کاروتنوئید دارد. این رنگدانه از رشد و تکثیر سلول های سرطانی پیشگیری می کند. نتایج تحقیقات پژوهشگران نشان می دهد افرادی که در رژیم غذایی شان انواع مختلفی از سبزیجات نارنجی مانند کدو حلوایی وجود دارد، از ابتلا به سرطان های مختلف به ویژه سرطان پروستات، سینه و کولون در امان هستند. کدو حلوایی هم در دسته سبزیجات کم کالری قرار می گیرد. هر 100گرم از آن حدود 26کالری دارد و البته هیچ نوع چربی یا کلسترول هم در آن پیدا نمی شود. کدوحلوایی با داشتن مقدار زیادی فیبر، ویتامین A، ویتامین E و C به حفظ سلامت بدن شما کمک می کند. کدوحلوایی منبع خوبی از ویتامین های گروه B محسوب می شود و املاح معدنی مانند مس، کلسیم، پتاسیم و فسفر هم در آن وجود دارد.

هویج

اگر می خواهید چشم های تیز و سالمی داشته باشید، هویج را در برنامه غذایی تان جا دهید. این خاصیت هویج به ویتامین A مربوط است. هویج مقدار قابل توجهی ویتامین A دارد. البته سایر میوه های نارنجی که بتاکاروتن دارند هم به حفاظت از چشم های شما کمک می کنند. علاوه بر این در هویج ترکیباتی وجود دارد که به گفته پژوهشگران عملکرد حافظه شما را بهبود می بخشد. خاصیت دیگر هویج این است که کلسترول خون شما را پایین می آورد. اگر می خواهید کبد سالمی داشته باشید، آب هویج را فراموش نکنید. وقتی کبد شما عملکرد درستی داشته باشد، سموم و آلاینده های شیمیایی محیط زیست راحت تر از بدن تان دفع می شود. از سوی دیگر خاصیت ضدالتهابی را هم به آب هویج نسبت می دهند و می توانید برای کاهش التهابات از این سبزی پرخاصیت کمک بگیرید.

خرمالو

خرمالو مانند سایر میوه های نارنجی، رنگدانه ای به نام بتاکاروتن دارد و البته فیبر، ویتامین A و C هم به طور قابل توجهی در ترکیبات خرمالو ها به چشم می خورد. دغدغه بسیاری از افراد چاق این است که چطور می توانند مواد غذایی کم کالری و البته خوشمزه را انتخاب کنند. اگر شما هم از چاقی رنج می برید، بهتر است این میوه را در رژیم غذایی تان جای دهید. با مصرف خرمالو می توانید ویتامین ها و مواد معدنی موردنیاز بدن تان را تامین کنید و همزمان اندام متناسبی داشته باشید. یکی از مهم ترین مزایای خرمالو این است که با داشتن مقدار زیادی بتاکاروتن و ویتامین A  بدن را در مقابل انواع سرطان ها حفاظت می کند و به ویژه خطر بروز سرطان ریه را کاهش می دهد، بنابراین به افرادی که در معرض آلودگی هوا و دود سیگار قرار دارند یا خودشان سیگار می کشند، توصیه می شود حتما از این میوه استفاده کنند. اگر در فصل پاییز که خرمالو فراوان است، هر روز حدود 100گرم از این میوه را مصرف کنید، سیستم قلب و عروق تان مقاوم و سالم می شود و خطر بسته شدن رگ های خونی به حداقل می رسد. از آنجا که خرمالو یک منبع عالی از آهن است، برای بیماران مبتلا به کم خونی بسیار مفید است. در ترکیبات خرمالو مقدار فراوانی ید هم وجود دارد ؛ مصرف مداوم مواد غذایی سرشار از ید به تنظیم عملکرد غده تیروئید کمک می کند.

پرتقال

شاید تا به حال شنیده باشید که پرتقال یک منبع خوب از ویتامین C است. ویتامین C آنتی اکسیدان پرقدرتی است که با رادیکال های آزاد می جنگد. رادیکال های آزاد به ساختار سلول ها آسیب می رسانند و مشکلاتی ایجاد می کنند. علاوه بر این ویتامین C در تقویت سیستم ایمنی ما نقش مهمی دارد؛ از بروز بیماری های رایج فصل پاییز مانند سرماخوردگی پیشگیری می کند و احتمال بروز عفونت های گوش را کاهش می دهد. مصرف مداوم آب پرتقال احتمال بروز بیماری های کلیوی و ایجاد سنگ کلیه را کاهش می دهد؛ با وجود این توصیه می شود آب پرتقال را به طور متعادل مصرف کنید چون مصرف زیاد این آبمیوه می تواند خرابی دندان ها یا آسیب به مینای دندان را به دنبال داشته باشد. از آنجا که پرتقال سرشار از فیبر قابل حل در آب است در کاهش کلسترول خون تاثیردارد. پرتقال منبع خوبی از پتاسیم است. این ماده معدنی عملکرد قلب شما را بهبود می بخشد. اگر سطح پتاسیم بیش از حد پایین بیاید، ضربان قلب غیرعادی می شود.

طالبی

طالبی هم ویتامین A و بتاکاروتن فراوانی دارد. بتاکاروتن پیش ساز ویتامین A است و در بدن به این ویتامین ضروری تبدیل می شود. این میوه در نژادهای مختلفی عمل می آید و به مانند هندوانه دو نوع اصلی دارد. وقتی یک فنجان طالبی می خورید، حدود 56کالری وارد بدنتان می شود. مطالعات محققان نشان می دهد خانم هایی که در رژیم غذایی شان ویتامین A بیشتری مصرف می کنند، در سنین میانسالی کمتر به بیماری آب مروارید مبتلا می شوند و حتی ممکن است نیاز به عمل جراحی چشم در این قبیل افراد 50درصد کمتر از دیگران باشد. در طالبی ویتامین C هم وجود دارد که این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی و نابودی ویروس ها و باکتری ها کمک می کند. پتاسیم، ویتامین B6، فیبر، فولات و نیاسین هم سایر مواد مغذی تشکیل دهنده طالبی هستند. قند موجود در طالبی قند فروکتوز است و مصرف متعادل این میوه تابستانی برای بیماران دیابتی مشکلی ایجاد نمی کند، اما اگر قرار باشد، این میوه ها در هر وعده به همراه مقدار زیادی شکر مصرف شوند، قند خون را بالا می برند.

زالزالک

شاید وقتی در بساط میوه فروشی ها به زالزالک های کوچک نگاه می کنید، به سادگی از کنارشان می گذرید و به نظرتان نمی رسد که این میوه های پاییزی کوچک تا چه اندازه می توانند مقوی باشند. زالزالک ها در رنگ های زرد و نارنجی به بازار می آیند و در نواحی معتدل بیشتر دیده می شوند. به هر حال این روزها زالزالک ها را از دست ندهید و در سبد میوه های پاییزی جایی هم برایشان درنظر بگیرید. در گذشته از زالزالک به عنوان میوه ای برای درمان خانگی بیماری های قلبی استفاده می شد، اما امروزه خواص متعددی را به آن نسبت می دهند و با درمان برخی مشکلات و بیماری ها ارتباط دارد. ثابت شده که این میوه می تواند آنژین و گلودرد را تسکین دهد. زالزالک ورود جریان خون از طریق سرخرگ به قلب را آسان و از سفت شدن دیواره رگ ها پیشگیری می کند. تپش قلب و نامنظم بودن ضربان قلب با مصرف زالزالک برطرف می شود. با گشاد کردن رگ های خونی به پایین آمدن فشارخون کمک می کند. بعضی بیماری های عفونی مانند ذات الریه، دیفتیری و مخملک سبب بروز ضعف و سستی در قلب می شوند. در این زمینه هم زالزالک به بهبود عملکرد قلب کمک می کند. مصرف زالزالک سبب می شود که تمرکز بیشتری داشته باشید و حافظه تان بهتر شود چون این میوه با بهبود گردش خون اکسیژن بیشتری را به مغز می رساند.

نارنج

نارنج برای ما ایرانی ها سرشار از خاطره است. از قصه های نارنج و ترنج گرفته تا عطر بهار نارنج در فیلم «شیدا». این میوه قبل از هر چیزی به دلیل بوی فوق العاده اش شناخته شده است. با بوییدن این میوه، حسی از نشاط و خوشحالی برای افراد پیش می آید. به همین دلیل هم گفته می شود این عطر می تواند خواب را از سر بپراند، درست بر خلاف عطر گلاب که باعث آرامش می شود و به افراد بی خواب کمک می کند. می توانید در سالادهای غذاهایتان برای عطر بیشتر از نارنج استفاده کنید؛ درست مثل پرتقال از پوست نارنج هم مربا تهیه می شود. شکوفه های بهارنارنج هم که جای خود را دارند، نارنجی نیستند، اما خواص شان کم از نارنجی ها ندارد. از شکوفه های بهارنارنج مربا تهیه می شود و از عصاره آن، عرق بهار نارنج، به عنوان یک نوشیدنی خوب برای پذیرایی از مهمان ها.

پاپایا

پاپایا واقعا میوه زیبایی است. ترکیب رنگ بی نظیر و هسته های کوچولوی با نمک و طعم خوبش آن را به یکی از خوراکی های محبوب دنیا تبدیل کرده است. این میوه اصالتی امریکایی دارد، اما اکنون در بسیاری مناطق حاره ای از جمله هند، آفریقای جنوبی، سری لانکا و فیلیپین نیز کشت می شود. پاپایا، چند سالی است که در استان سیستان و بلوچستان نیز عمل آمده است. پاپایا پر است از آنتی اکسیدان و انواع ویتامین ها، به همین دلیل ضد پیری است. این میوه خیلی زود می رسد، به همین علت وقتی هنوز پوستش سبز است آن را می چینند چون می دانند در طول مسیر حمل ونقلش سریع تغییر شکل خواهد داد. پوست این میوه ۳مرحله را طی می کند: سبز(کال)، زرد(نیمه رسیده) و نارنجی(کاملا رسیده). اگر قرار است پاپایا بخرید که ما توصیه می کنیم حتما از این میوه استفاده کنید، درنظر داشته باشید که قرار است چه وقتی میوه را بخورید. اگر برای همین امروزتان خرید می کنید، سراغ آنهایی بروید که پوستشان کاملا مطابق مد امسال است؛ نارنجی متمایل به قرمز اما اگر قرار است برای چند روز آینده تان خرید کنید می توانید پاپایاهای زرد رنگ را بخرید و مطمئن باشید که خیلی زود می رسند. مثل بقیه نارنجی پوش ها این میوه هم برای سوی چشم و ورم مفاصل و دستگاه گوارش مفید است؛ البته استفاده از این میوه هنوز در کشور ما جا نیفتاده است. این مطلب را به فال نیک بگیرید و سعی کنید از این به بعد این میوه خوشمزه را هم به سبد خوراکی هایتان اضافه کنید.