مدیر پژوهش شرکت ملی گاز ایران اعلام  کرد توسعه فن بازار تخصصی گاز با بهره گیری از 2 کارگزار

دومین رویداد استارت آپ دمو صنعت گاز با هدف ارائه استارت آپ ها به سرمایه گذاران برگزار شد. مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز در این رویداد که روز شنبه (۲۸ مهرماه) برگزار شد با اشاره به این که کسب و کار در کشور در حال تجربه فضایی جدید است، گفت: فن بازار تخصصی صنعت گاز فضایی مناسب برای اشتغال فارغ التحصیلان به شمار می آید. سعید پاک سرشت افزود: فن بازار تخصصی صنعت گاز، نخستین فن بازار تخصصی کشور است و ما افتخار می کنیم که به عنوان یک دستگاه حاکمیتی، زمینه تسهیل گری را ایجاد کرده ایم.

وی با بیان این که رویداد استارت آپ دمو صنعت گاز، محل ارائه طرح های برخی شرکت های استارت آپی است که در مسیر ارزیابی به نشست امروز رسیده اند، گفت: تلاش می کنیم با برنامه ریزی خوبی که صورت گرفته است، آنها را به نتایج عملیاتی و واقعی نزدیک کنیم.

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: کسب و کار در کشور در حال تجربه فضایی جدید و نیازمند انجام وظیفه بازیگران این عرصه است.

پاک سرشت افزود: امروزه دولت ها قابلیت پاسخگویی به همه انتظارهای ایجاد اشتغال در کشور را ندارند، در حالی که میزان تقاضا در جوامع رو به افزایش است، بنابراین ما نیازمند خدمات ارتباطی بیشتر از گذشته هستیم.

وی تصریح کرد: امروز دیگر فضای استخدامی دولتی مانند گذشته برقرار نیست و فضای کسب وکار نیازمند توجهی ویژه برای ورود بازیگران مختلف این عرصه به ویژه در حوزه فناوری است، زیرا نیازهای فناورانه ما روز به روز بیشتر می شود.

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران گفت: خوشبختانه با روند رو به رشد توسعه علمی در کشور، تامین نیازهای فناورانه به سوی بهره گیری از توان داخلی حرکت می کند. حجم عظیمی از فارغ التحصیلان دانشگاهی وارد جامعه می شوند و دولت وظیفه تامین فضای کسب وکار را برای این فارغ التحصیلان به عهده دارد.

پاک سرشت ادامه داد: عبارت فن بازار برگرفته از یک عبارت شناخته شده است؛ بازار فناوری که تلاش می کند فضای مناسب کار را برای فارغ التحصیلان در کشور ایجاد کند. وی گفت: سعی می کنیم بازیگران اصلی و دیگر ذی نفعان را نیز در این بازار کنار یکدیگر قرار دهیم که این یکی از وظایف حاکمیتی است؛ به عنوان تنظیم کننده باید تلاش کنیم، فضایی مناسب ایجاد کنیم که استارت آپ ها نمونه همین تلاش هستند. مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران گفت: با برگزاری تورهای فناورانه، شرایط را برای شناخت شرکت های کوچک و نوآور (شرکت های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری) با مجموعه های مختلف صنعت گاز فراهم کردیم تا به عنوان عرضه کنندگان و متقاضیان، فضای کسب وکار جدید را رونق بخشند.

پاک سرشت افزود: دو کارگزار رسمی در فن بازار صنعت گاز آغاز به کار کرده اند که کار آنها ایجاد پیوند و ارتباط موثر میان متقاضی و عرضه کننده است، البته دیگر ذی نفعان نیز باید در این مجموعه وارد شوند که یکی از آنها سرمایه گذاران هستند.

تشکیل فن بازار تخصصی در صنعت گاز

در ادامه، معاون توسعه فناورانه پارک علم و فناوری گفت: شرکت ملی گاز ایران در میان بخش های مختلف صنعت نفت ایران علاقه مندی بیشتری نسبت به تشکیل فن بازار تخصصی از خود نشان داده است.

حسین صابری افزود: همکاری ما با شرکت ملی گاز ایران اکنون به پایان دهه نخست عمر خود نزدیک می شود و نتیجه آن ایجاد فضاهای جدید در بازار کسب و کار است. وی اظهار کرد: اکنون در جهان، صنعت گاز یک صنعت پیشروست و با توجه به ذخایر بسیار عظیمی که کشور ما دارد، مزیت بزرگی در حوزه فن بازار تخصصی صنعت گاز را در اختیار داریم. وی ادامه داد: این فن بازار از نیازهای صنعت گاز شکل گرفته است و گروهی با انگیزه و پویا در آن فعال هستند.

معاون توسعه فناورانه پارک علم و فناوری با بیان این که ما در سال های اخیر در بخش های مختلف صنعت نفت کشور به بررسی نیازهای فناورانه پرداخته ایم، اظهار کرد: شرکت ملی گاز ایران در میان بخش های مختلف صنعت نفت ایران علاقه مندی بیشتری نسبت به تشکیل فن بازار تخصصی از خود نشان داده است.

صابری تاکید کرد: ارائه تقاضا از سوی متقاضیان به عرضه کنندگان می تواند راهی نوین در فن بازار صنعت گاز باشد.

در ادامه، مدیرعامل شرکت سپنتا الکترونیک طبرستان گفت: این شرکت به عنوان شرکتی دانش بنیان تحقیقاتی، تولیدی و اجرایی است که با حفظ ماهیت علمی و تحقیقاتی خود و بکارگیری فناوری های روز دنیا، محصولات کاربردی نوآورانه خود را در صنعت الکترونیک عرضه می کند. وی افزود: فعالیت اصلی شرکت، ارائه سیستم ها و زیرسیستم های الکترونیک است. به گفته مدیرعامل شرکت سپنتا الکترونیک طبرستان، به کارگیری علم و فناوری های نوین و حرکت همگام با مراکز علمی پیش رو در سطح جهان لازمه رسیدن به هدف یادشده است. در ادامه، مدیرعامل شرکت کیمیا صنعت آترون گفت: این شرکت با دستیابی به دانش فنی کاملا بومی، برای نخستین بار در ایران موفق به ساخت پکیج تخریب مولکولی پیشرفته برای تصفیه کاستیک مستعمل شده است. وی افزود: کاستیک مستعمل یکی از آلاینده ترین پساب های صنایع نفت، گاز و پتروشیمی است که متاسفانه به دلیل نبود دانش فنی تصفیه آن در کشور، هیچ گونه عملیات تصفیه روی آن انجام نمی شود و به بزرگ ترین دغدغه محیط زیستی پالایشگاه های گازی تبدیل شده است. مدیرعامل شرکت کیمیا صنعت آترون گفت: خوشبختانه توانایی این فناوری با راه اندازی پایلوت در یکی از پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی به راندمان 97 درصد در کاهش COD، 100 درصد کاهش سولفاید، 100 درصد کاهش رنگ و بو و 75 درصد در کاهش املاح پساب دست یافته ایم.

در ادامه، مدیرعامل شرکت پارسیان صنعت فارس گفت: هدف این شرکت، تعمیر و بازسازی FULLY WELDED VALVES و ایجاد صرفه جویی ارزی حاصل از بهره برداری مجدد از این شیرها است.

وی افزود: در این طرح که با تلاش تیم پژوهشی این شرکت برای نخستین بار در ایران مطرح می شود، ساختار شیرهای یادشده مطالعه و بررسی و راهکارهای مربوط به دمونتاژ هر یک از انواع ولوها براساس ساختار طراحی آن ها از سوی تیم متخصص طراحی، تدوین شده و پس از دمونتاژ ولو از سوی تیم بازسازی، با شناسایی عیب ها، اقدام به رفع عیب، نوسازی و بهینه سازی قطعات، مونتاژ و آزمایش ولو در شرایط کاملا منطبق با استانداردهای مربوطه می شود. 

 

در ارتفاع 70 متری دمـا 70 درجه ا ست!

سعيد سپهري كيان     عجب صبحي بود؛ مه زير پاهايم اجازه نمي داد آن طرف دره سبز كوه را ببينم. سرماي اول صبح را به جان می نوشيدم و گرماي چاي زغالي را به كام. عجله اي نداشتم؛ قرار بود اينجا بمانم و هر صبح از زيبايي چشم نواز اين منطقه بكر و خنك لذت ببرم. چشمانم را بستم و در چرتي عميق فرو رفتم. صدايي را می شنيدم كه آرام می گفت: «رسيديم؛ بيدار شو» چشم گشودم و ديدم راننده آرام دست روي شانه ام گذاشته است. چه باد خنكي از كولر ماشين به سر و رويم می خورد. تا كولر را خاموش كرد، رويايم محو شد و تازه به ياد آوردم كه وارد ايستگاه تقويت فشار گاز مجتمع صنعتي شماره 6 شركت بهره برداري نفت و گاز مارون شده ام كه کارکنان شركت در اصطلاح «تقويت مارون شيش» خطابش می كردند. ماموريت داشتيم سختي كار در واحدهاي عملياتي شركت هاي تابع مناطق نفت خیز  جنوب را منعكس كنيم.

پياده شدم و به ناگاه دلم براي رويايي كه در ماشين داشتم، تنگ شد. تا به دروازه ايستگاه رسيدم و با نيروهاي حراست هماهنگ كردم، رنگ پيراهنم تغيير يافت، يعني آنقدر عرق كرده بودم كه رنگش عوض شده بود. عملياتي كه ما بايد پوشش مي داديم، تعويض يك تيپ فلر يا نوك مشعل در ارتفاع 70 متري بود كه چند مشعل روشن آن را محصور کرده بودند. باز سوار ماشين شديم و با هماهنگي اچ اس ای تا محدوده منطقه امن و ماشين رو رفتيم. باورتان نمي شود؛ وقتي پياده شدم چنان سيلي داغي به صورتم نواخته شد كه بخش منطقي مغزم دستور داد به داخل ماشين برگردم؛ اما نمي شد، جلوي بچه هاي عمليات درست نبود.

در بخش فني عمليات فلر يا مشعل براي سوزاندن گازهاي همراه مازاد مراحل مختلف فرايند توليد مورد استفاده قرار می گيرد. فلرهاي 70 و 40 متري علاوه بر فلرهاي زميني در سطح مناطق نفت خیز  جنوب با اهداف مختلف استفاده می شوند. نوك اين مشعل ها را به دلیل گرماي زياد و عوامل مخرب آب و هوايي، تقريبا هر 15 سال يكبار تعويض می كنند. دو نفر از پله هاي بدنه  فلر بالا می روند و بعد از باز كردن فلنج 36 اينچ ، نوك فلر را از بدنه جدا می كنند. به يك جرثقیل بزرگ می بندند و پايين می آورند. پس از بهسازي و تعويض متعلقات يا در صورت خرابي زياد، يك تيپ فلر جديد را جايگزين می كنند. خبر خوب در اين بخش، ايراني بودن قطعات است و اينكه عمليات بهسازي تيپ فلر در كارگاه هاي مناطق نفت خیز  جنوب انجام می شود. اين اطلاعات را اصلان حسينيان از کارکنان با تجربه تعميرات خطوط لوله شركت بهره برداري نفت و گاز مارون ارائه می دهد. در يكي دو دقيقه اي كه اين توضيحات را ارائه می کرد، تقريبا يك فلاسك بزرگ آب خورديم. اما سختي اين كار كجاست؟ اول از همه گرما. دماي اهواز و حومه در نقاطي خاص و زمان پيك گرما حدود 70 درجه در واحدهاي عملياتي ثبت شده است. اطراف اين فلر، چند فلر ديگر هم وجود داشت كه گرماي شان دست در دست گرماي هوا، غير قابل تحمل ترين شرايط را به وجود می آورد. يك وجب سايه در اين منطقه، برایم حكم همان روياي اول صبح را داشت. کساني كه آن بالا در حال كار بودند، شرايط سخت تري داشتند. باز به دليل گرماي زياد نوك فلر در زمان گاز سوزي، 26 پيچي كه فلنج و تيپ فلر را به هم متصل كرده اند، دفرمه شده بود يا در اصطلاح آنها «دايسشون خراب شده». هر نيم دور چرخاندن مهره، چند ضربه چكش می خواست تصور كنيد 26 پيچ نسبتا بلند که هر پيچ را فقط بايد با ضربات چكش باز كني، چقدر زمان و انرژی می برد. من هم مثلا فكر بكري به سرم زد؛ گفتم: «خب چه كاريه، گاز رو كه قطع كردين، يه بُرنال ببرين و همه پيچ ها رو از بيخ گردن بزنين». حسينيان گفت: «آفرين چرا ما به اين موضوع فكر نكرده بوديم؟ تو خط هنوز بخار گاز هست و مقداري نفت هم به جداره لوله  چسبيده. نمي شه.... مي ريم هوا». خلاصه اينكه در سه چهار ساعت، فقط 6 پيچ از 26 پیچ باز شده بود.  سوار ماشين شديم تا برگرديم. با خود فكر کردم كه اين بخش كوچكي از عمليات تعميرات و نگهداري خطوط لوله است. کارکنان توليد، نگهداري و تعميرات، خدمات چاه ها و ساير ادارات عملياتي در گستره  فعالیت شرکت ملی مناطق نفت خیز  جنوب در اين گرما چه رنج و سختی را تحمل می کنند؟ براي اينكه فرايند توليد روند عادي خود را طي كند و براي حفظ سقف توليد نفت كشور بزرگ و عزيزمان ايران، اينجا در خوزستان، در مناطق نفت خیز  جنوب ، عرق ها ريخته و سختي ها به جان خریده می شود.