در گفت وگوی اختصاصی مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس با «مشعل» آخرین وضعیت توسعه اجتماعی و اقتصادی در پارس جنوبی تشریح شد:

توسعه در پارس جنوبی متوقف نمی شود

منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس (عسلویه) در جنوب شرقی استان بوشهر در حاشیه خلیج فارس در ۳۰۰ کیلومتری جنوب شرقی بندر بوشهر و درگستره جغرافیایی شهرستان کنگان قرار دارد. این منطقه اقتصادی در سال ۱۳۷۷ طبق مصوبه شورای عالی مناطق آزاد تجاری-صنعتی برای بهره برداری از منابع نفت و گاز حوزه پارس جنوبی و انجام فعالیت های اقتصادی در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی در محدوده نوار ساحلی عسلویه و خلیج نایبند به وسعت ۳۰ هزار هکتار تأسیس و موجب شد آرزوهای سال های دور ایرانیان برای برداشت مشترک از ذخایر انرژی محقق شود.

پارس جنوبی؛ متنوع ترین منطقه انرژی ایران

مهدی یوسفی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس با اشاره به متفاوت بودن این منطقه نسبت به سایر مناطق انرژی کشور می گوید: منطقه پارس، منطقه ای منحصر به فرد در صنعت نفت محسوب می شود و تقریبا مشابه آن را در کشور نداریم؛ چرا که معمولا مناطق ما یا نفتی هستند یا گازی. مثل خراسان که منطقه ای گازی، خوزستان و غرب کارون نفتی و ماهشهر که پتروشیمی است؛ اما در منطقه پارس همه اینها را علاوه بر یک جمعیت فعال اجتماعی و زنده با تنوع قومیتی و مذهبی در کنار هم داریم. همچنین میدان گازی پارس جنوبی که میدان بی رقیبی در منطقه و دنیا محسوب می شود، همجوار 31 مجتمع پتروشیمی فعال بجز تاسیسات و شرکت های خدماتی کوچک در منطقه است.

منطقه ای که پایانه، فرودگاه اختصاصی بین المللی با ظرفیت جابه جایی حدود 900 هزار مسافر در سال و بنادر مختلف در آن وجود دارد. تفاوت عمده این است که در خیلی از موارد منطقه ویژه اقتصادی، نماینده سایر وزارتخانه ها و تشکیلات حاکمیتی است. مثلا کمرگ منطقه اختیارات ویژه ای دارد که مشابه آن در سایر مناطق نفتی دیده نمی شود.

این منطقه در حوزه مالیات نیز قوانین متفاوت دارد و مقررات حوزه کار و امور اشتغال آن مستقل از استان هاست و به طور مستقیم اداره کار و امور اجتماعی و دادگاه کار دارد، یعنی قوانین کارفرمایی و کارگری آن متفاوت است.

 

در حوزه اراضی تمام اختیارات وزارت جهاد کشاورزی به سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس تفویض شده است. حتی در موارد امنیتی و انتظامی نیز منطقه طرح حفاظت امنیتی خاص خود را دارد که در حوزه نظامی، انتظامی و امنیتی با سایر سازمان ها در قالب یک طرح و  با محوریت سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس همکاری دارد.

زیست بوم منطقه

مدیر عامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس نیز تصریح کرد: جامعه ای که در منطقه ویژه اقتصادی پارس شکل گرفته، کاملا متفاوت از سایر مناطق است.

این منطقه 6 شهرستان از 10 شهرستان استان بوشهر را به صورت مستقیم تحت تاثیر قرار داده که این 6 شهرستان از تنوع جمعیتی بالایی برخوردار است. اهل سنت، اهل تشیع، برادران فارسی زبان و عرب زبان در این شهرستان ها پراکنده اند که به صورت مسالمت آمیز در منطقه زندگی می کنند.

بنابراین مدیرعامل منطقه ویژه باید بتواند هم مقررات و دستورات وزارت نفت را اجرایی کند و هم به مردم توجه داشته باشد و با مهارت به صورت بهینه مسئولیت هایش را پیش ببرد، از این رو مسئولیت پیگیری بخشی از مسائل و مشکلات شرکت ها در تعامل با مردم به عهده سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس است.

زیرساخت های منطقه پارس

سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس اولین کاری که کرد، تهیه طرح جامع منطقه بود و این 46 هزار هکتار زمینی را که از دولت گرفتیم و خواهان ایجاد توسعه در منطقه شدیم را در شهرستان های عسلویه و کنگان عملیاتی کردیم. در این طرح جامع مشخص شد که کدام بخش این اراضی پالایشگاه ها، خطوط لوله، کریدورها، پتروشیمی، بندر، فرودگاه، آتش نشانی اداری، خدمات ، آب و برق و فضای سبز.... احداث شوند. بنابراین منطقه ویژه یکی از وظایفی که به آن عمل کرده، پایش و مدیریت طرح است و به شرکت ها زمین اختصاص می دهد و زیرساخت های اولیه نظیر جاده های دسترسی – برق عمومی – آب شیرین – جمع آوری پسماند و و ایجاد گشت های HSE و گشت های اجراییات شهری در منطقه برای جلوگیری از ساختار و سازهای ممنوع، کنترل ترافیک، ایجاد خدمات فرودگاهی و بندری را در منطقه ویژه اقتصادی پارس ایجاد می کند.

ارزش 4 هزار میلیارد تومانی پروژه های مسئولیت اجتماعی

در 8 سال اول وزارت مهندس زنگنه و در سال های اولیه استقرار پارس جنوبی، در حوزه مسئولیت اجتماعی صنعت نفت، اقدام های موثری آغاز شد.

پارس جنوبی در روستاها و شهرهای منطقه در کنار فعالیت های زیرساختی که انجام می داد، جاده ها و اتوبان هایی از سمت شیراز و بوشهر به منطقه و از آن طرف به سمت هرمزگان که هم صنعت از آن منتفع می شد هم جامعه پیرامونی، احداث کرد. تقریبا یکی از بهترین جاده ها به لحاظ فنی در کشور در محدوده این 3 استان از سوی وزارت نفت ایجاد شد و به تبع آن در اکثر شهرها اقدام به احداث و تکمیل مجتمع های فرهنگی – هنری و توسعه فضاهای آموزشی – ورزشی کردند.

این روند ادامه داشت تا امروز که وزارت نفت به لحاظ عددی (به قیمت دفتری، نه به قیمت روز) بیش از 700 میلیارد تومان پروژه در حوزه مسئولیت اجتماعی ایجاد کرده است که اگر این عدد به روزرسانی شود و معادل سازی کنیم و بخواهیم آن را به اجرا درآوریم، کمتر از 4 هزار میلیارد تومان قابلیت اجرا ندارد.

این اتفاق بزرگی است که افتاده؛ اما این منطقه، وسیع است و مشکلاتش هم بزرگ و تمام نشدنی. با ورود صنعت به منطقه برخی مشاغل سنتی مرتبط با دریا و کشاورزی تحت تاثیر قرار گرفت، ضمن اینکه این صنعت برکات زیادی مثل ایجاد اشتغال نیز برای منطقه داشته است.