بامشارکت بخش خصوصي داخلي و خارجي کنگره نفت و نیرو به ایستگاه چهارم رسید

شعل: چهارمين کنگره راهبردي و نمايشگاه نفت و نيرو روز سه شنبه (24 مهرماه) با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت و مديران ارشد صنعت نفت و بخش خصوصي با مشارکت بيش از 300 شرکت‎کننده خارجي 4 هزار  شرکت‎کننده داخلي از حوزه‎هاي نفت و نيرو در مرکز همايش هاي صدا و سيما برگزار شد. کنگره نفت و نيرو به عنوان بزرگ ترين گردهمايي و هم انديشي که در آن دست درکاران، نخبگان و متخصصان حرفه اي داخلي و خارجي از بخش هاي دولتي، عمومي و خصوصي دور هم جمع مي شوند، براي چهارمين دوره متوالي برگزار شد. در اين دوره از کنگره، 6 نشست تخصصي شامل نقش CSR در تغيير فضاي کسب وکار شرکت هاي فعال در حوزه صنعت، بررسي پارادايم‎هاي جديد در بالادستي صنعت نفت و گاز، راهبردهاي پيشنهادي براي اصلاح سياست‎ها و ساختار و مقررات بازار برق ايران، آخرين پيشرفت‎هاي مديريت پروژه در صنعت نفت و گاز، هلدينگ‎داري در صنعت پتروشيمي؛ نگاهي بر الزام ها و چالش‎ها و آسيب‎شناسي توسعه متکي بر صندوق‎هاي بازنشستگي، دورنماي توليد و مصرف گاز و ارتباط آن با شدت مصرف انرژي و تخصيص گاز مازاد برگزار شد، ضمن اينکه در کنار اين کنگره، نمايشگاه جانبي از شرکت هاي داخلي و خارجي، گوشه اي از توانمندي هاي خود را به نمايش گذاشتند و وزير نفت نيز با بازديد از اين نمايشگاه در جريان توانمندي هاي صنعت نفت در حوزه هاي مختلف نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي قرار گرفت.

 امنيت عرضه حتي براي يک روز از سوي ايران به خطر نيفتاده

بيژن زنگنه، وزير نفت در آيين افتتاحيه اين کنگره با بيان اينکه ايران همواره در طول تاريخ بيش از يکصد ساله صنعت نفت، امنيت عرضه را براي بازار جهاني نفت تضمين کرده و حتي يک روز هم نبوده است که از سوي ايران امنيت عرضه به خطر بيفتد، تصريح کرد: در بازار به صورت مرتب شاهد تغييرات مهم هستيم.

وي افزود: آمريکا، بازار را با تناقض روبه رو کرده است؛ از يک سو آقاي ترامپ و دوستانشان نمي خواهند قيمت نفت به دليل مصارف داخلي بالا برود (البته چين و اروپا هم به دليل فشار اقتصادي مايل نيستند قيمت بالا برود) و از سوي ديگر به کشورهاي بزرگ توليدکننده نفت مانند ايران، ونزوئلا و روسيه هجوم مي آورد و آنها را به گونه هاي مختلف تحريم مي کند. زنگنه با تاکيد بر اين که بازار نفت هوشمند است و اين اتفاق ها (تحريم توليدکنندگان نفت) روي قيمت تاثير مي گذارد، يادآور شد: در زمان حضور رئيس جمهور در نيويورک، ترامپ در سخنراني خود اعلام کرد که اوپک بايد قيمت ها را کاهش دهد. من به آقاي روحاني يادداشتي نوشتم و ذکر کردم که در سخنراني خود اعلام کنيد آمريکا مسئول قيمت هاست و براي کاهش قيمت بايد تحريم ها را بردارد، البته آقاي مکرون پيش از آقاي رئيس جمهوري، اين موضوع را در سخنراني خود در مجمع عمومي سازمان ملل متحد مطرح کرد.

 افسوس مي خورم

وزير نفت ادامه داد: ايران هيچگاه دنبال قيمت بي ربط و بالا نبوده و نيست و هميشه معتقديم قيمت منصفانه به نفع توليد و مصرف کننده است؛ هم جريان رشد اقتصاد جهاني را که موتور تقاضاي کنوني و آينده نفت است، فعال نگه مي دارد و هم منابع کافي براي توليد کننده ايجاد مي کند تا بتواند به موقع سرمايه گذاري کند.

زنگنه خطاب به برخي توليدکنندگان نفت گفت: به واقع من افسوس مي خورم که اين همه توهين به ملت ها و دولت هاي منطقه مي شود و به آنان گفته مي شود «شما 2 هفته هم بدون حمايت ما سر پا نيستيد».

وزير نفت اعلام کرد: درباره کارهايي که قرار است در دوره تحريم انجام شود، کلمه اي حرف نمي زنم بسياري تلاش دارند در اين شرايط از ما اطلاعات بگيرند، اما ما سعي مي کنيم از اين شرايط خطير با تدبير عبور کنيم و ان شاء الله بتوانيم زيان اين شرايط را براي ملت خود به حداقل برسانيم؛ من نمي گويم اين شرايط زيان ندارد، اما وظيفه ما به عنوان مديران عالي کشور اين است که اين زيان ها را به حداقل برسانيم.

 با «تشرتراپي» نمي توانيم از اين شرايط عبور کنيم

وزير نفت با تاکيد بر اين که نبايد شرايط سخت و پيچيده را انکار کرد، گفت: بايد با فکر و انديشه در همه زمينه ها، چه سياست داخلي و چه سياست خارجي، دست به دست هم دهيم و مشکلات را حل کنيم. اگرچه برخي با انديشه بد هستند، اما اگر مي خواهيم از شرايط سخت عبور کنيم، با زور بازو و «تشرتراپي» امکان پذير نيست، فقط با عقل و تدبير و دوري از احساسات مي توانيم از اين شرايط بگذريم.

 

نفت بيشتر از پول به فناوري و مديريت نياز دارد

وزير نفت با اشاره به عدم تمايل برخي شرکت هاي خارجي براي سرمايه گذاري و همکاري با ايران در شرايط تحريم گفت: البته اين بدان معنا نيست که ما نمي توانيم در صنعت نفت کاري انجام دهيم؛ هميشه گفته ام، صنعت نفت ايران بيشتر از پول به فناوري و مديريت نياز دارد، پول را مي توان از بازار داخل تامين کرد، وضع ساخت تجهيزات صنعت نفت نيز نسبت به 10 سال پيش فرق کرده است.

زنگنه با بيان اين که بايد از ذکر کليات عبور کنيم و وارد جزئيات راهکارهاي تامين سرمايه و وصول آن شويم، افزود: عرضه نفت در بورس، مصداق اين مورد است، اين که نفت خام را در بورس عرضه کنيم، حرف خوبي است، اما صدها مسئله کوچک دارد که بايد حل شود تا کسي که در اين رقابت شرکت مي کند، بداند در يک رقابت بدون ابهام و منصفانه شرکت کرده است. بايد به جزء جزء سوال ها جواب داده شود تا بتوان اوراقي را در بورس عرضه کرد، اين موارد بهانه گيري نيست، بلکه بايد تکليف مردم روشن شود.

 بهره برداري از 3 فاز پارس جنوبي تا پايان امسال

وزير نفت درباره وضع ميدان گازي پارس جنوبي گفت: تا پايان امسال سه فاز جديد از اين ميدان هر کدام با ظرفيت يک ميليارد فوت مکعب (80 ميليون مترمکعب گاز ترش) وارد مدار خواهد شد و به اين ترتيب 24 فاز متعارف پارس جنوبي تکميل مي شود.

وي با بيان اين که براي تحرک در اقتصاد بايد جريان توسعه را در صنعت نفت زنده نگه داريم، گفت: همسو با اين موضوع، مناقصه طرح هايEPC و EPD که در قالب بسته هاي 6 ميليارد دلار تعريف شده، برگزار و به مرحله اجرا نزديک مي شود؛ اين سرمايه (حدود 6 ميليارد دلار) بايد از داخل تامين شود.

وزير نفت در ادامه به ساخت پالايشگاه ميعانات گازي سيراف اشاره کرد و با بيان اين که ظرفيت اين پالايشگاه ابتدا 480 هزار بشکه (8 واحد 60 هزار بشکه اي) بود، اظهار کرد: 2 پالايشگاه اين مجموعه براساس تصميم هاي اتخاذ شده به عنوان فاز جديد پالايشگاه خليج فارس در نظر گرفته شد و سرمايه 6 واحد باقي مانده که هر کدام 60 هزار بشکه ظرفيت دارند، از طريق منابع داخلي تامين مي شود.ارز مورد نياز اين مجموعه هم از طريق منابع داخلي شرکت ملي نفت تامين خواهد شد؛ به طور کلي تکميل اين پالايشگاه به 2 ميليارد و 500 ميليون دلار سرمايه نياز دارد.

منع فروش بنزين ديگر تهديد ايران نيست

وزير نفت با بيان اين که «توليد» در بخش هاي مختلف صنعت نفت در وضع خوبي قرار دارد، به ثبت رکورد توليد بنزين در کشور اشاره کرد و گفت: ميزان توليد بنزين از 52 ميليون ليتر در سال 91 در شهريورماه امسال به 90 ميليون ليتر رسيده که هيچگاه در تاريخ صنعت نفت چنين رقمي ثبت نشده است. افزايش توليد بنزين، ايران را در وضعيتي قرار داد که ترامپ در تحريم هاي خود از منع فروش بنزين به ايران هيچ حرفي نزد و در واقع اين سلاح، کارايي خود را از دست داده است.

 کنگره اي بدون کمک و توصيه هاي دولتي

رکن الدين جوادي، معاون وزير نفت در امور نظارت بر منابع هيدروکربوري و رئيس شوراي سياستگذاري کنگره راهبردي نفت و نيرو در توضيحاتي اعلام کرد که توسعه فضاي کسب و کار مبتني بر تقويت ظرفيت هاي داخلي اصلي ترين محور چهارمين کنگره نفت و نيرو بوده است و افزود: انتخاب اين محور، حاصل ارزيابي شرايط کشور، بحث هاي کنگره پيشين و نشست هاي متعدد يک سال اخير باشگاه نفت و نيرو بوده و اين کنگره با مشارکت و همدلي همه علاقه مندان توانسته است روي پاي خود بايستد و هيچ کمکي را از نهادهاي دولتي و توصيه اي دريافت نکرده است. در عين حال باشگاه نفت و نيرو به عنوان يک باشگاه مردم نهاد با جذب حداکثر مشارکت تلاش مي کند نتايج بهتري را ارائه دهد.

آغاز فرايند عرضه نفت خام در بورس انرژي

در ادامه مراسم افتتاحيه علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران از کليد خوردن فرآيند عرضه نفت خام در بورس انرژي از 6 آبان سال جاري خبر داد و در توضيح اين اتفاق گفت: مقدمات لازم براي عرضه نفت خام در بورس انرژي فراهم شده و شرط شرکت در معامله، تنها پرداخت معادل ريالي 10 درصد ارزش سفارش به صورت نقدي پيش از آغاز عرضه است.

او در ادامه گفت: تسويه معامله به صورت 20 درصد ريالي (نقدي) و 80 درصد ارزي (اعتباري) خواهد بود و قيمت پايه براساس قيمت‎هاي معاملاتي امور بين‎الملل شرکت ملي نفت ايران به ميزان 79 دلار و 15 سنت در اطلاعيه عرضه اعلام شده و قيمت نهايي فروش براساس نوسان قيمت نفت خام تا زمان تحويل، تعديل مي شود و مبناي محاسبه قرار مي‎گيرد.

معاون وزير نفت، سود معامله نفت خام در بورس را معقول عنوان کرد و گفت: الگو‎هاي سفته‎بازي شايد در کوتاه‎مدت سودآوري خوبي داشته باشد، اما در بلندمدت نمي‎تواند به عنوان يک راهکار سرمايه‎گذاري استفاده شود. کساني که براي خريد نفت خام به ميدان بورس انرژي مي‎آيند، در کنار کسب سود که البته انتظار منطقي و عاقلانه‎اي است، منافع کشور را نيز مدنظر قرار دهند.

 عرضه 10 هزار ميليارد ريال اوراق منفعت در يک ماه آينده

کاردر در ادامه به تمهيدات شرکت ملي نفت ايران براي پرداخت بدهي‎ها اشاره کرد و گفت: در بخش‎هايي که رقم بدهي‎ها بزرگ نيست، سازوکارهايي براي پرداخت بدهي‎ها تعريف کرده‎‎ايم و در باقي موارد، شرکت ملي نفت ايران به منظور پرداخت بدهي‎هاي حال شده به پيمانکاران، اوراق بهادار (تعهدنامه) 2ساله منتشر و به پيمانکاران ارائه مي‏ کند که پيمانکاران مي‎توانند از اين اوراق بهادار به عنوان ضمانت‎نامه قابل قبول در مناقصات و قراردادهاي شرکت ملي نفت هم استفاده کنند، همچنين خريداران نفت و فرآورده‎هاي نفتي مي‎توانند اين اوراق را به عنوان ضمانت خريد اعتباري به شرکت ملي نفت ارائه دهند.

وي در ادامه به تشريح اقدام هاي انجام شده در بخش اجراي بسته‎هاي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت پرداخت و با اشاره به امضاي يک قرارداد، برگزاري هشت مناقصه و آماده شدن اسناد مناقصه باقيمانده، اعلام کرد: در اجراي اين طرح، براي نخستين بار در صنعت نفت، فهرستي از اقلامي که بايد از داخل کشور خريداري و تامين شود، آماده شد و البته تمهيداتي نيز در نظر گرفته‎ايم که پيمانکاران براي تامين کالاهايي که در داخل موجود نيست نيز، با مشکل روبه رو نشوند.