مشتريان جديدي براي فروش نفت ايران يافتهايم
براي تعادل بازار نفت دست از تحريم برداريد
کنگره نفت و نیرو به ایستگاه چهارم رسید
بلوغ فناوري در ساخت داخل با حمايت وزارت نفت
فنکاوی در ساخت داخل باید ملی شود
ریشه قطور خطوط لوله در ساخت داخل
هدایتگرهای مته حفاری بومی سازی شد
100ميليون ليتر صرفهجويي بنزين با مصرف سي ان جي
ضخامتسنجي 16 هزار نقطه خطوط لوله در گچساران
پارس جنوبی بر بام فوتبال ساحلی ایران
معاون اول رئيس جمهوري: مشتريان جديدي براي فروش نفت ايران يافته ايم
معاون اول رئيس جمهوري گفت: مشتريان جديدي براي فروش نفت يافته ايم، ضمن اين که با خريداران سنتي نيز براي يافتن راهکارهاي جديد همکاري در حال مذاکره هستيم. به گزارش شانا، اسحاق جهانگيري، روز يکشنبه (22 مهرماه) در همايش روز جهاني استاندارد، به اعمال تحريم هاي آمريکا عليه ايران اشاره کرد و گفت: هرچند برخي خريداران نفت ايران، در ماه هاي اخير و پيش از فرا رسيدن 13 آبان ماه زمان اعمال تحريم ها، خريد خود را متوقف کردند، اما توانستيم مشتريان تازه اي براي فروش نفت بيابيم. وي افزود: از سوي ديگر، با مشتريان سنتي نيز مذاکره کرديم تا راهکارهايي را براي همکاري بيابيم، اين موضوع عجيبي نيست که کشورهايي که تحريم مي شوند، به دنبال راهکارهايي براي دور زدن تحريم ها باشند. معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: آمريکايي ها بايد بدانند کشوري که مورد تحريم قرار مي گيرد، راهکارهايي را پيدا مي کند که بتواند در اين مسير موفق شود. جهانگيري به افزايش قيمت نفت در بازارهاي جهاني اشاره و عنوان کرد: از جمله اتفاق هايي که آمريکا انتظار آن را نداشت، افزايش قيمت نفت بود، رئيس جمهوري آمريکا فکر مي کند سعودي ها و ديگر کشورها قادرند با جايگزيني نفت ايران، نگذارند بهاي نفت افزايش يابد، اما مي بينيد با اين که هنوز به موعد اعمال تحريم ها نرسيده ايم، نفت ايران به بشکه اي بالاي 80 دلار رسيده است، يعني اگر نصف نفت گذشته را صادر کنيم، به همان ميزان درآمد خواهيم داشت. وي ادامه داد: آمريکايي ها با اين که ادعا کرده اند مي خواهند صادرات نفت ايران را به صفر برسانند، نمي توانند اين کار را انجام دهند، زيرا روش هاي مختلفي براي اين کار پيدا شده است و فعالان بخش خصوصي و شرکت هاي داخلي به ميدان آمده اند. معاون اول رئيس جمهوري گفت: پول نفت را از روش هاي مختلف دريافت کرده ايم، البته صادرات نيز افزايش مي يابد، اين در حالي است که مردم به کالاهاي داخلي گرايش بيشتري پيدا مي کنند. معاون اول رئيس جمهوري گفت: نفت کالايي راهبردي است که دنيا نمي تواند از آن بي نياز باشد و همان کشورهايي که خريد نفت از ايران را صفر کردند، به دنبال راهکارهايي هستند که به طور غيرمستقيم نفت ما را بخرند.
تدوين 12 بسته حمايتي براي مقابله با تحريم هاي آمريکا
رئيس سازمان برنامه و بودجه، جزئيات شيوه تنظيم 12 بسته براي خنثي سازي و تقليل تحريم هاي آمريکا را تشريح کرد.
محمدباقر نوبخت، عصر روز شنبه (21 مهرماه) در نشست رؤساي کميسيون هاي تخصصي مجلس شوراي اسلامي، با بيان اين که دولت 12 بسته حمايتي را براي غلبه بر تحريم هاي آمريکا طراحي کرده است، گفت: اين موارد در سازمان برنامه و بودجه به دقت بررسي شد که تحريم هاي آمريکا در چه حوزه هايي اعمال مي شود.
وي افزود: در مرحله نخست بررسي کرديم هر يک از دستگاه هاي موجود و وزارتخانه ها ممکن است با اين تحريم ها در کوتاه مدت و ميان مدت چه آسيب هايي ببينند و براي مقابله با آن چه برنامه اي داشته باشند که در بسته هاي طراحي شده تکليف دستگاه ها و وزارتخانه ها مشخص شد. رئيس سازمان برنامه و بودجه تصريح کرد: همچنين بررسي کرديم اين تحريم ها چقدر بر بودجه و منابع آن اثر مي گذارد و ما چه منابعي را تا پايان امسال و سال آينده در بودجه خواهيم داشت، يعني در حالت هاي مختلف بررسي کرديم. با احتساب فروش همين دو ميليون و 410 هزار بشکه نفت که در بودجه آمده است چه درآمدي خواهيم داشت و اگر فروش نفت به يک ميليون و 900 هزار، يک ميليون و 500 هزار يا يک ميليون بشکه تقليل يابد به چه ترتيب بايد عمل کنيم. در اين باره در بسته هاي طراحي شده مشخص کرديم با اين حالت ها، بايد مصارف کشور چگونه تنظيم شود.
وي افزود: بررسي کرديم براي حالتي که در تحريم ها نوسان نرخ ارز ادامه يابد، در زمينه سياست هاي مالي چگونه عمل کنيم تا آثار اين تحريم ها در معيشت مردم تقليل يابد که در بسته طراحي شده براي اين بخش پيش بيني هاي لازم صورت گرفت.
نوک تحريم هاي جديد آمريکا نفت است
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي نيز در اين نشست با بيان اين که يکي از ابعاد جديد تحريم ها ايجاد جنگ رواني و تنوع اين جنگ است، گفت: بايد در موضوع ارز و مسائل اقتصادي ثباتي ايجاد شود تا سازمان برنامه و بودجه به دنبال اجراي تصميم ها باشد.
فريدون حسنوند افزود: نوک تحريم هاي جديد آمريکا نفت است که بايد نقش کميسيون هاي تخصصي مجلس به ويژه کميسيون انرژي براي خنثي سازي اين تحريم ها ديده شود.
وي با بيان اين که کميسيون هاي تخصصي مجلس شوراي اسلامي و دولت بايد کنار يکديگر قرار گيرند، تصريح کرد: مصوبات شورايعالي هماهنگي اقتصادي قواي سه گانه بايد اطلاع رساني شود.
عربستان توان جايگزيني نفت ايران را ندارد
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: نوسان هاي اخير قيمت نفت در بازارهاي جهاني نشان دهنده اين است که عربستان توان توليد و عرضه نفت بيش از رقم کنوني را ندارد.
علي بختيار اظهار کرد: تنوعي که در بحث فروش و نوع کيفيت نفت سبک، سنگين و فوق سنگين ايران وجود دارد، در نفت عربستان وجود ندارد. وي افزود: قيمت نفت خام در بازارهاي جهاني با 20 دلار افزايش نسبت به دوره مشابه پارسال، هم اکنون در سطوح بالاي 80 دلار براي هر بشکه معامله مي شود و برآوردهاي موسسه هاي بين المللي انرژي، بانک ها و کارشناسان و تحليلگران حوزه انرژي حاکي از آن است که قيمت نفت افزايش يابد و حتي آنها نفت 100 دلاري را دور از انتظار نمي دانند. اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: نوسان هاي قيمت نفت خام در بازارهاي جهاني نشان مي دهد که عربستان و ديگر توليدکنندگاني که مدعي افزايش توليد هستند، توان توليد و عرضه نفت بيش از ارقام کنوني را ندارند.
توقف صادرات نفت ايران آرزويي دست نيافتني است
سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اين که توقف صادرات نفت ايران هيچگاه محقق نمي شود، گفت: بي شک به صفر رساندن صادرات نفت ايران براي رئيس جمهوري آمريکا آرزويي دست نيافتني است. بهرام قاسمي، روز دوشنبه (23 مهرماه) در نشست هفتگي خود با خبرنگاران، به موضوع تحريم نفت ايران و تلاش هاي آمريکا براي توقف و به صفر رساندن صادرات نفت ايران اشاره کرد و گفت: بي شک ايالات متحده آمريکا به چنين هدفي نمي رسد، ما نيز سازوکارهاي لازم را براي تداوم صادرات نفت طراحي کرده ايم.
وي افزود: صادرات نفت ما ادامه خواهد يافت و اين موضوع توسط وزارت نفت و ديگر سازمان هاي ذي ربط پيگيري مي شود.
سخنگوي وزارت امور خارجه ادامه داد: درباره صادرات نفت و چگونگي فروش آن و همچنين مقاصد صادرات بنا به دلايلي از جمله سوءاستفاده هاي آمريکا نمي توانم اظهارنظري داشته باشم، اما سرانجام اين وزارت نفت است که آن هم در صورت صلاحديد و ملاحظات خاص خود مي تواند درباره آمارها و کشورهاي مقصد، نظر خود را بيان کند.
رئيس اتاق بازرگاني تهران اعلام کرد: ايران در جايگاه دوم ارزان فروشي بنزين
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران گفت: اگر بنزين را با دلار 12 هزار توماني محاسبه کنيم، قيمت هر ليتر بنزين هفت سنت مي شود که در جهان فقط ونزوئلا با فروش هر ليتر بنزين به قيمت سه سنت، بنزيني ارزان تر از ايران دارد. به گزارش ايرنا، مسعود خوانساري، روز سه شنبه (24 مهرماه) در نشست هيئت نمايندگان اتاق بازرگاني تهران، با اشاره به اين که روزانه 90 ميليون ليتر بنزين در کشور مصرف مي شود، افزود: دهک نخست جامعه، 25 درصد بيش از دهک دهم، بنزين مصرف مي کند که عادلانه نيست. وي تحريم ها را فرصتي براي قطع وابستگي بودجه به نفت دانست و گفت: کشورهاي همسايه ايران در مجموع 570 ميليارد دلار واردات دارند که سهم ما از اين رقم تنها صادرات 18 ميليارد دلار است، در حالي که ظرفيت صادراتي ما بسيار بالاست. رئيس اتاق بازرگاني تهران خواستار تعامل بيشتر بخش خصوصي با دولت شد و از اعضا خواست پيشنهادها و راهکارهاي عملي خود را براي حل مشکلات اقتصادي ارائه دهند. وي همچنين پيشنهاد داد دولت به جاي پرداخت يارانه بنزين به خودروها، به افراد يارانه بدهد و قيمت بنزين را آزاد کند.
بررسي احياي کارت هوشمند سوخت در مجلس
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: اين کميسيون يکشنبه هفته آينده (29 مهرماه) موضوع فعال سازي دوباره کارت هوشمند سوخت، کاهش مصرف و بهينه سازي مصرف سوخت را بررسي مي کند. فريدون حسنوند افزود: قرار است در اين نشست افزون بر موضوع مرتبط با کارت هوشمند سوخت، راهکارهاي مقابله با قاچاق سوخت و ترويج فرهنگ صحيح مصرف در جامعه نيز بررسي شود. وي در ادامه با اشاره به اختلاف قيمت بنزين در داخل و کشورهاي همسايه افزود: با توجه به تفاوت قيمت داخلي بنزين با قيمت اين فرآورده در کشورهاي همسايه، استفاده دوباره از کارت هوشمند سوخت از قاچاق آن جلوگيري و حتي مصرف بنزين را نيز مهار مي کند.
رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اين که درباره موضوع احياي کارت هوشمند سوخت در نشست مشترک مسئولان دولتي و رؤساي کميسيون ها بحث و بررسي شد، تصريح کرد: کميسيون انرژي مجلس تصميم گرفت نخستين نشست خود در هفته آينده را به موضوع فعال سازي کارت هوشمند سوخت اختصاص دهد تا مباحث کارشناسي آن در ابعاد مختلف بررسي شود. حسنوند با تاکيد بر اين که تاکنون تصميمي براي افزايش قيمت سوخت گرفته نشده است، گفت: مباحث افزايش قيمت شايعه اي بيش نيست.
اميدواري هند به دريافت معافيت از تحريم هاي ضد ايراني
يک شرکت هندي ابراز اميدواري کرد که اين کشور بتواند تا پايان ماه جاري ميلادي، از تحريم هاي آمريکا ضد ايران معافيت دريافت کند.
به گزارش خبرگزاري رويترز از دهلي نو، شرکت پالايش و پتروشيمي مانگلور روز سه شنبه ( 24 مهرماه) اعلام کرد که انتظار دارد هند در ماه اکتبر امسال، از تحريم هاي آمريکا ضد صادرات نفت ايران معاف شود. ام ونکاتش، مديرعامل شرکت پالايش و پتروشيمي مانگلور، همچنين اعلام کرد اين شرکت هم اکنون بخشي از پول نفت ايران را با روپيه هند پرداخت کرده است.
قيمت سبد نفتي اوپک کمتر از 80 دلار باقي ماند
قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) روز دوشنبه (23 مهر ماه) اندکي کاهش يافت و کمتر از 80 دلار براي هر بشکه باقي ماند. به گزارش دبيرخانه اوپک، قيمت سبد نفتي اوپک ديروز به 79 دلار و 31 سنت رسيد، در حالي که قيمت اين شاخص در روز پيش از آن 79 دلار و 36 سنت بود. سبد نفتي اوپک شامل انواع نفت خام توليدي در 15 کشور عضو اين سازمان است. همچنين روز دوشنبه (23 مهر ماه) قيمت شاخص نفت خام برنت به 80 دلار و 78 سنت و قيمت شاخص نفت خام دبليو تي آي آمريکا به 71 دلار و 78 سنت رسيد.
چين در ماه سپتامبر نفت بيشتري خريد
واردات نفت چين در ماه سپتامبر امسال به بالاترين حد در چهار ماه اخير رسيد.
به گزارش خبرگزاري رويترز از پکن، واردات نفت خام چين در ماه سپتامبر به بالاترين حد از ماه مه امسال تاکنون رسيد، زيرا پالايشگران مستقل تلاش کردند پيش از فرا رسيدن زمستان، ذخيره سازي هاي خود را افزايش دهند.
طبق اعلام اداره کل گمرک چين، مجموع واردات نفت چين در ماه سپتامبر به 37 ميليون و 120 هزار تن، معادل روزانه 9 ميليون و 50 هزار بشکه رسيد، در حالي که اين رقم در ماه پيش از آن 9 ميليون و 40 هزار بشکه در روز بود.
مجموع واردات نفت چين در 9 ماهه سال 2018 ميلادي با 6 درصد افزايش نسبت به سال 2017 ميلادي به 336 ميليون تن، معادل 8 ميليون و 980 هزار بشکه در روز رسيد.
درخواست ژاپن از آمريکا براي معافيت از تحريم ها
وزير دارايي ژاپن از وزير خزانه داري آمريکا خواست که ژاپن از تحريم هاي آمريکا عليه صنعت نفت ايران، معاف شود.
به گزارش خبرگزاري کيودو، تارو آسو، وزير دارايي ژاپن، از استيون منوچين، وزير خزانه داري آمريکا، خواست که تضمين کند شرکت هاي ژاپني از تحريم هاي آمريکا ضد ايران، آسيبي نمي بينند.
وي اعلام کرد در گفت وگو با منوچين ابراز اميدواري کرده است به نگراني هاي ژاپن توجه شود.
در گذشته، شرکت هاي ژاپني در صورت کاهش واردات از ايران، مي توانستند از تحريم ها معاف شوند و آسو اميدوار است در تحريم هاي کنوني نيز اين امکان فراهم شود.
قيمت نفت خام سنگين ايران از 80 دلار فراتر رفت
قيمت نفت خام سنگين ايران در هفته منتهي به پنجم اکتبر (جمعه، 13مهرماه) نسبت به هفته گذشته، 2 دلار و 9 سنت افزايش يافت و از 80 دلار براي هر بشکه فراتر رفت.
قيمت هر بشکه نفت خام سنگين ايران در هفته منتهي به پنجم اکتبر، 80 دلار و 86 سنت براي هر بشکه معامله شد. اين رقم هفته گذشته، 78 دلار و 77 سنت براي هر بشکه بود.
قيمت نفت خام سنگين ايران همچنين نسبت به مدت مشابه پارسال، 27 دلار و 59 سنت براي هر بشکه افزايش نشان مي دهد.
افزايش قيمت نفت سبب شده است درآمدهاي نفتي ايران با افزايش همراه شود. رئيس سازمان برنامه و بودجه به تازگي اعلام کرد که نرخ تحقق درآمدهاي نفتي 16 درصد بيشتر از پيش بيني ها بوده و نسبت به پارسال 61 درصد افزايش يافته است.
توصيه وزير نفت به ترامپ: براي تعادل بازار نفت دست از تحريم برداريد
وزير نفت با تاکيد بر اين که توليدکنندگان نفت، توانايي توليد نفت بيشتر را ندارند به ترامپ توصيه کرد براي خارج شدن بازار از حالت بي تعادلي، دست از تحريم بردارد. بيژن زنگنه صبح روز سه شنبه (24 مهرماه) در حاشيه چهارمين کنگره راهبردي و نمايشگاه نفت و نيرو در جمع خبرنگاران درباره محور مذاکرات شامگاه دوشنبه (23 مهرماه) با الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه در مسکو اظهار کرد: مسائل عمومي بازار نفت و شرايط تحريم، محور گفت وگوهاي اين ديدار بوده است. وي درباره دخالت آمريکا در بازار نفت، با بيان اين که آمريکايي ها شرايطي را به بازار نفت تحميل مي کنند، در واقع سوزني به خودشان مي زنند و بعد ناله مي کنند و مي گويند بياييد مشکل ما را حل کنيد، تصريح کرد: بايد به آنها گفت لازم نيست به خودتان سوزن بزنيد؛ تحريم ها را برداريد تا قيمت ها درست و بازار از حالت بي تعادلي خارج شود. زنگنه با تاکيد بر اين که کمبود عرضه در بازار وجود دارد، افزود: هيچ کدام از توليدکنندگان، توان توليد نفت بيشتر ندارند و عربستان نيز از ذخيره سازي هاي خود استفاده مي کند. وزير نفت با بيان اين که ترامپ فکر مي کند مي تواند با گردن کلفتي قيمت نفت را کاهش دهد، تصريح کرد: بازار هم اکنون ملتهب و به شدت نگران است و نگراني بازار براي اين روزها نيست، بلکه براي آينده است؛ کشورهاي توليدکننده نفت يکي پس از ديگري تحريم مي شوند، اما اين شرايط تا چه زماني مي تواند ادامه يابد؟ آينده بازار چه خواهد شد؟ وي با تاکيد بر اين که بازار، يک سازوکار هوشمند و مبتني بر شخص نيست، گفت: ترامپ نتوانسته بازار را قانع کند، به همين دليل بازار مدام دچار مشکل مي شود؛ ما هم جزء بازار هستيم. زنگنه درباره «احياي کارت هوشمند سوخت» که پرسش يکي از خبرنگاران بود، گفت: کارت هوشمند سوخت، موضوعي پيچيده است؛ سهميه بندي يکي از روش هايي است که فوايد و مشکلاتي دارد، اين موضوع در دولت در حال بررسي است تا ببينيم به چه تصميمي مي رسيم. وزير نفت درباره مذاکرات نفتي با اروپا نيز گفت: اين موضوع در حال پيگيري است و زماني که به نتيجه رسيد، اعلام خواهد شد؛ بارها اعلام کرده ايم که درباره تحريم، اطلاعاتي به آمريکا نمي دهيم.
جمع آوري گازهاي مشعل
وزير نفت همچنين درباره جمع آوري گازهاي مشعل (فلر) توضيح داد: هم اکنون در حال ساخت کارخانه NGL3100 در ايلام هستيم که گازهاي اين منطقه را جمع آوري مي کند. کارخانه NGL3200 نيز در غرب کارون براي جمع آوري گازهاي اين منطقه در حال ساخت است. اين دو طرح براي پتروشيمي مارون، بندر امام و بيدبلند است که آخرين مراحل ساخت را طي مي کنند، همچنين يک کارخانه NGL ديگر در خارک در حال تکميل است که گازهاي همراه نفت برخي ميدان هاي فلات قاره در غرب خليج فارس را جمع آوري مي کند. زنگنه گفت: با تکميل اين طرح ها، در منطقه خوزستان و گچساران ديگر گاز همراه نخواهيم داشت.
در همسويي با اجراي مسئوليت اجتماعي وزارت نفت صورت گرفت
افتتاح مدرسه هوشمند در اهواز
يک باب مدرسه دخترانه مقطع ابتدايي در منطقه 2 هزار واحدي نفت منطقه سپيدار اهواز افتتاح شد.
عبدالحميد امامي، مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با اعلام اين خبر به «مشعل» گفت: پروژه ساخت مدرسه ابتدايي 12 كلاسه با مساحت 3600 متر مربع در مجموعه مسکوني 2000 واحدي نفت اهواز به پايان رسيد. وي افزود: اين مدرسه دخترانه با هزينه اي افزون بر 34 ميليارد ريال در مقطع ابتدايي با 2300 مترمربع زيربنا و 1900 مترمربع محوطه سازي ساخته شده است. مدير نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز با اشاره به اينکه ساخت اين مدرسه جز تعهدهاي سال 96 بوده که تما مي هزينه ساخت از سوي اين مديريت تامين شده است، ادامه داد: با ساخت اين مدرسه، کمبود فضاي آموزشي منطقه سپيدار در مقطع ابتدايي دخترانه برطرف شد. به گفته وي، اين مدرسه اولين مدرسه کاملا هوشمند در سطح استان خوزستان است که همه کلاس ها مجهز به ويدئو پروژکتور ، سيستم خنک کننده ، سالن ورزشي مجزا و تجهيزات روز است. امامي درباره نام گذاري اين مدرسه گفت: نام مدرسه براساس توافق سازمان نوسازي مدارس کل کشور با مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز به نام «محمدطاها اقدامي» کودک 4 ساله اي که در حادثه تروريستي مراسم رژه اهواز 31 شهريورماه به شهادت رسيد، نامگذاري شد. وي در پايان گفت: در مجموعه 2000 واحدي مسكن كاركنان نفت اهواز 6 باب مدرسه و 2 باب مسجد جانمايي شده كه در مرحله نخست، يك باب مسجد و 3 باب مدرسه به همراه يك سالن ورزشي چند منظوره در حال احداث است و براي ساخت آنها در مجموع بالغ بر 125 ميليارد ريال از محل اعتبارات طرح كمك به عمران مناطق نفت خيز اختصاص يافته است. آيين افتتاح اين مدرسه روز سه شنبه (24 مهرماه) با حضور غلامرضا شريعتي استاندار خوزستان ، مهراله رخشاني مهر، معاون عمراني وزارت آموزش و پرورش و رئيس سازمان نوسازي کل کشور، همايون يوسفي، نماينده مردم اهواز در مجلس شوراي اسلامي ، رضوان حکيم زاده، معاون ابتدايي وزير آموزش و پرورش، محمدرضا سيفي، رئيس آموزش و پرورش عشاير کشور، نماينده مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني مناطق نفت خيز، جمعي از مسئولان استاني و پدر اين شهيد برگزار شد.
معرفي 7 طرح فناوري نو در دومين رويداد استارت آپ دمو صنعت گاز
دومين رويداد استارت آپ دمو صنعت گاز که هفته آينده برگزار مي شود، فرصتي است براي معرفي هفت طرح جديد که از ميان 23 طرح ارسالي به دبيرخانه اين رويداد، انتخاب شده اند.
سعيد پاک سرشت، مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران، روز شنبه (21 مهرماه) در نشستي مطبوعاتي، درباره برگزاري نشست فن بازار تخصصي صنعت گاز و رويداد استارت آپ دمو گفت: دومين رويداد استارت آپ دمو گاز، روز شنبه (28 مهرماه) در شرکت ملي گاز ايران برگزار خواهد شد.
وي افزود: فن بازار تخصصي صنعت گاز از ابتداي سال 96 با همکاري فن بازار ملي و پارک فناوري پرديس کار خود را آغاز کرده است و رويکردي جديد و تعاملي نوين با ذي نفعان حوزه فناوري به شمار مي آيد.
پاک سرشت با بيان اين که فن بازار تخصصي صنعت گاز، تجربه اي جديد است، ادامه داد: نخستين فن بازار تخصصي صنعت گاز، ارديبهشت ماه امسال در حاشيه نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي برگزار شد که در آن از تجربه هاي عرضه کنندگان، متقاضيان و ديگر ذي نفعان و متوليان صنعت گاز و فناوري هاي مربوط به آن مطلع شديم.
مدير پژوهش و فناوري شرکت ملي گاز ايران، درباره برگزاري دومين رويداد استارت آپ دمو صنعت گاز اظهار کرد: پس از فراخواني که انجام شد، 32 طرح مربوط به صنعت گاز به دبيرخانه اين رويداد ارائه و پس از بررسي هاي اوليه، 23 عنوان به کميته داوري ارجاع شد که سرانجام، 17 طرح داراي حداقل شرايط ورود به رقابت انتخاب شدند.
وي ادامه داد: در ميان آنها 14 شرکت دانش بنيان و سه شرکت غير دانش بنيان وجود دارند که از بين آنها، هفته آينده (28 مهرماه) 6 يا 7 طرح عرضه مي شوند تا صنعت گاز را به سوي قراردادي بين صاحب طرح و مجموعه سرمايه گذار پيش ببرند.
پاک سرشت نخستين رويداد استارت آپ دمو صنعت گاز را داراي هفت عنوان منتخب اعلام کرد که چهار مورد به مرحله عقد قرارداد رسيده است و ادامه داد: با آن که شرکت هاي دانش بنيان به طور معمول با پشتوانه دانشگاهي همراه هستند،. در مسير برقراري همکاري بين عرضه کنندگان و متقاضيان با مشکلاتي روبه رو شده ايم که مهم ترين آن، ريسک استفاده از محصولات جديد شرکت هاي نوآورانه است و براي کاهش ريسک و رفع نگراني ها بايد راهي براي اطمينان از ثمربخش بودن محصولات بيابيم.
وزارت نفت در دومين جايگاه پاسخگوترين دستگاه اجرايي
وزارت نفت شهريورماه امسال، در حوزه پاسخگويي سريع، صريح و اقناعي به شائبهها و انتقادهاي رسانه اي در جايگاه دوم قرار گرفت.
پيرو آيين نامه روشنگري رسانه اي و مصوبه شوراي اطلاع رساني دولت مبني بر پاسخگويي سريع، صريح و اقناعي به شائبه ها و انتقادهاي رسانه اي و براساس ارسال نتايج اقدام هاي پاسخگويي و روشنگري به دبيرخانه شوراي اطلاع رساني دولت، وزارت نفت شهريورماه امسال، رتبه دوم فعال ترين دستگاه اجرايي را به خود اختصاص داد.
وزارتخانه هاي امور خارجه، امور اقتصادي و دارايي، جهاد کشاورزي، بهداشت، درمان و آموزش پزشکي به ترتيب پس از وزارت نفت در جايگاه هاي بعدي قرار گرفتند و وزارت صنعت، معدن و تجارت نيز توانست در جايگاه نخست فعال ترين دستگاه هاي اجرايي مبني بر پاسخگويي سريع، صريح و اقناعي به شائبه ها و انتقادهاي رسانه اي قرار گيرد.
قاچاق سوخت از جايگاه هاي عرضه و نازل ها انجام نمي شود
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، گفت: بدون شک، قاچاق سوخت از جايگاه هاي عرضه و نازل ها انجام نمي شود و رقم 40 ميليون ليتر روزانه قاچاق که برخي رسانه ها مطرح مي کنند، تخيلي است.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما، سيدمحمدرضا موسوي خواه، شامگاه دوشنبه (23 مهرماه) در ارتباط تلفني با برنامه گفت وگوي ويژه خبري شبکه دوم سيما با موضوع قاچاق سوخت با تاکيد بر اين که ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نقش پررنگي در مبارزه با قاچاق سوخت دارد، افزود: رقم 40 ميليون ليتر روزانه قاچاق سوخت که برخي رسانه ها مطرح مي کنند، تخيلي بوده و اعداد و آماري که مطرح مي شود، تقريبي و برآوردي است. وي تاکيد کرد: قاچاق سوخت بدون شک از جايگاه هاي عرضه و نازل ها انجام نمي شود.
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران يادآور شد: از سال 86 تاکنون کارت سوخت فعال و کنار گذاشته نشده است، همچنين پس از تک نرخي شدن سوخت در سال 94 قيمت بنزين يکسان و 1000 تومان شد. تک نرخي شدن بنزين اين ذهنيت را در مردم ايجاد کرده بود که استفاده کردن يا نکردن از کارت سوخت تفاوتي ندارد. در اين حال، عده زيادي هنگام مراجعه به جايگاه هاي عرضه سوخت اعلام مي کردند کارت خود را جا گذاشته اند يا گم کرده اند، از اين رو کارت هاي هوشمند سوخت مردم را کاهش و کارت هاي هوشمند سوخت جايگاه داران را افزايش داديم. موسوي خواه تصريح کرد: بين 3 تا 5 ميليون نفر ممکن است کارت سوخت خود را در دست نداشته باشند، از اين رو براي آنهايي که رمز کارت خود را فراموش کرده اند، تمهيداتي داريم.
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي: توليد بنزين پالايشگاه ستاره خليج فارس به روزانه 40 ميليون ليتر مي رسد
مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: توليد بنزين پالايشگاه ستاره خليج فارس با پايان فاز سوم تا پايان امسال به روزانه 40 ميليون ليتر مي رسد.
عليرضا صادق آبادي افزود: فاز سوم اين پالايشگاه از آذرماه آماده راه اندازي خواهد بود و پس از فاصله يک تا 2 ماه، توليد آن تثبيت خواهد شد. وي اظهار کرد: از حدود 45 روز گذشته، مقدار توليد بنزين پالايشگاه ستاره خليج فارس به روزانه 30 ميليون ليتر رسيده است. معاون وزير نفت در امور پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران با اشاره به اين که ميزان گوگرد بنزين توليدي در پالايشگاه ستاره خليج فارس کمتر از 0/5 پي پي ام است، تصريح کرد: کيفيت بنزين توليدي اين پالايشگاه به لحاظ ميزان گوگرد آن که يکي از مهم ترين پارامترهاي آلوده کننده هواست، مطابق استاندارد يورو 5 است. صادق آبادي با اشاره به اين که با توليد روزانه 30 ميليون ليتر بنزين در اين پالايشگاه، روزانه 97 ميليون ليتر بنزين در کشور توليد شده است، گفت: با اتمام فاز سوم و افزايش توليد روزانه بنزين پالايشگاه ستاره خليج فارس به 40 ميليون ليتر تا پايان سال، توليد بنزين کشور به حدود روزانه 107 ميليون ليتر افزايش مي يابد. وي افزود: هم اکنون موازنه توليد و مصرف بنزين در کشور مثبت است و به تدريج و با بهره برداري از فاز سوم پالايشگاه و افزايش ميزان ذخاير راهبردي، امکان صادرات اين محصول در کشور محقق مي شود. صادق آبادي همچنين درباره مقدار توليد نفت گاز اين پالايشگاه گفت: هم اکنون به طور ميانگين روزانه 7 ميليون ليتر نفت گاز در اين پالايشگاه توليد مي شود که در آينده نزديک و با راه اندازي فاز سوم آن، به روزانه 10 تا 12 ميليون ليتر افزايش خواهد يافت.
بامشارکت بخش خصوصي داخلي و خارجي کنگره نفت و نیرو به ایستگاه چهارم رسید
شعل: چهارمين کنگره راهبردي و نمايشگاه نفت و نيرو روز سه شنبه (24 مهرماه) با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت و مديران ارشد صنعت نفت و بخش خصوصي با مشارکت بيش از 300 شرکتکننده خارجي 4 هزار شرکتکننده داخلي از حوزههاي نفت و نيرو در مرکز همايش هاي صدا و سيما برگزار شد. کنگره نفت و نيرو به عنوان بزرگ ترين گردهمايي و هم انديشي که در آن دست درکاران، نخبگان و متخصصان حرفه اي داخلي و خارجي از بخش هاي دولتي، عمومي و خصوصي دور هم جمع مي شوند، براي چهارمين دوره متوالي برگزار شد. در اين دوره از کنگره، 6 نشست تخصصي شامل نقش CSR در تغيير فضاي کسب وکار شرکت هاي فعال در حوزه صنعت، بررسي پارادايمهاي جديد در بالادستي صنعت نفت و گاز، راهبردهاي پيشنهادي براي اصلاح سياستها و ساختار و مقررات بازار برق ايران، آخرين پيشرفتهاي مديريت پروژه در صنعت نفت و گاز، هلدينگداري در صنعت پتروشيمي؛ نگاهي بر الزام ها و چالشها و آسيبشناسي توسعه متکي بر صندوقهاي بازنشستگي، دورنماي توليد و مصرف گاز و ارتباط آن با شدت مصرف انرژي و تخصيص گاز مازاد برگزار شد، ضمن اينکه در کنار اين کنگره، نمايشگاه جانبي از شرکت هاي داخلي و خارجي، گوشه اي از توانمندي هاي خود را به نمايش گذاشتند و وزير نفت نيز با بازديد از اين نمايشگاه در جريان توانمندي هاي صنعت نفت در حوزه هاي مختلف نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي قرار گرفت.
امنيت عرضه حتي براي يک روز از سوي ايران به خطر نيفتاده
بيژن زنگنه، وزير نفت در آيين افتتاحيه اين کنگره با بيان اينکه ايران همواره در طول تاريخ بيش از يکصد ساله صنعت نفت، امنيت عرضه را براي بازار جهاني نفت تضمين کرده و حتي يک روز هم نبوده است که از سوي ايران امنيت عرضه به خطر بيفتد، تصريح کرد: در بازار به صورت مرتب شاهد تغييرات مهم هستيم.
وي افزود: آمريکا، بازار را با تناقض روبه رو کرده است؛ از يک سو آقاي ترامپ و دوستانشان نمي خواهند قيمت نفت به دليل مصارف داخلي بالا برود (البته چين و اروپا هم به دليل فشار اقتصادي مايل نيستند قيمت بالا برود) و از سوي ديگر به کشورهاي بزرگ توليدکننده نفت مانند ايران، ونزوئلا و روسيه هجوم مي آورد و آنها را به گونه هاي مختلف تحريم مي کند. زنگنه با تاکيد بر اين که بازار نفت هوشمند است و اين اتفاق ها (تحريم توليدکنندگان نفت) روي قيمت تاثير مي گذارد، يادآور شد: در زمان حضور رئيس جمهور در نيويورک، ترامپ در سخنراني خود اعلام کرد که اوپک بايد قيمت ها را کاهش دهد. من به آقاي روحاني يادداشتي نوشتم و ذکر کردم که در سخنراني خود اعلام کنيد آمريکا مسئول قيمت هاست و براي کاهش قيمت بايد تحريم ها را بردارد، البته آقاي مکرون پيش از آقاي رئيس جمهوري، اين موضوع را در سخنراني خود در مجمع عمومي سازمان ملل متحد مطرح کرد.
افسوس مي خورم
وزير نفت ادامه داد: ايران هيچگاه دنبال قيمت بي ربط و بالا نبوده و نيست و هميشه معتقديم قيمت منصفانه به نفع توليد و مصرف کننده است؛ هم جريان رشد اقتصاد جهاني را که موتور تقاضاي کنوني و آينده نفت است، فعال نگه مي دارد و هم منابع کافي براي توليد کننده ايجاد مي کند تا بتواند به موقع سرمايه گذاري کند.
زنگنه خطاب به برخي توليدکنندگان نفت گفت: به واقع من افسوس مي خورم که اين همه توهين به ملت ها و دولت هاي منطقه مي شود و به آنان گفته مي شود «شما 2 هفته هم بدون حمايت ما سر پا نيستيد».
وزير نفت اعلام کرد: درباره کارهايي که قرار است در دوره تحريم انجام شود، کلمه اي حرف نمي زنم بسياري تلاش دارند در اين شرايط از ما اطلاعات بگيرند، اما ما سعي مي کنيم از اين شرايط خطير با تدبير عبور کنيم و ان شاء الله بتوانيم زيان اين شرايط را براي ملت خود به حداقل برسانيم؛ من نمي گويم اين شرايط زيان ندارد، اما وظيفه ما به عنوان مديران عالي کشور اين است که اين زيان ها را به حداقل برسانيم.
با «تشرتراپي» نمي توانيم از اين شرايط عبور کنيم
وزير نفت با تاکيد بر اين که نبايد شرايط سخت و پيچيده را انکار کرد، گفت: بايد با فکر و انديشه در همه زمينه ها، چه سياست داخلي و چه سياست خارجي، دست به دست هم دهيم و مشکلات را حل کنيم. اگرچه برخي با انديشه بد هستند، اما اگر مي خواهيم از شرايط سخت عبور کنيم، با زور بازو و «تشرتراپي» امکان پذير نيست، فقط با عقل و تدبير و دوري از احساسات مي توانيم از اين شرايط بگذريم.
نفت بيشتر از پول به فناوري و مديريت نياز دارد
وزير نفت با اشاره به عدم تمايل برخي شرکت هاي خارجي براي سرمايه گذاري و همکاري با ايران در شرايط تحريم گفت: البته اين بدان معنا نيست که ما نمي توانيم در صنعت نفت کاري انجام دهيم؛ هميشه گفته ام، صنعت نفت ايران بيشتر از پول به فناوري و مديريت نياز دارد، پول را مي توان از بازار داخل تامين کرد، وضع ساخت تجهيزات صنعت نفت نيز نسبت به 10 سال پيش فرق کرده است.
زنگنه با بيان اين که بايد از ذکر کليات عبور کنيم و وارد جزئيات راهکارهاي تامين سرمايه و وصول آن شويم، افزود: عرضه نفت در بورس، مصداق اين مورد است، اين که نفت خام را در بورس عرضه کنيم، حرف خوبي است، اما صدها مسئله کوچک دارد که بايد حل شود تا کسي که در اين رقابت شرکت مي کند، بداند در يک رقابت بدون ابهام و منصفانه شرکت کرده است. بايد به جزء جزء سوال ها جواب داده شود تا بتوان اوراقي را در بورس عرضه کرد، اين موارد بهانه گيري نيست، بلکه بايد تکليف مردم روشن شود.
بهره برداري از 3 فاز پارس جنوبي تا پايان امسال
وزير نفت درباره وضع ميدان گازي پارس جنوبي گفت: تا پايان امسال سه فاز جديد از اين ميدان هر کدام با ظرفيت يک ميليارد فوت مکعب (80 ميليون مترمکعب گاز ترش) وارد مدار خواهد شد و به اين ترتيب 24 فاز متعارف پارس جنوبي تکميل مي شود.
وي با بيان اين که براي تحرک در اقتصاد بايد جريان توسعه را در صنعت نفت زنده نگه داريم، گفت: همسو با اين موضوع، مناقصه طرح هايEPC و EPD که در قالب بسته هاي 6 ميليارد دلار تعريف شده، برگزار و به مرحله اجرا نزديک مي شود؛ اين سرمايه (حدود 6 ميليارد دلار) بايد از داخل تامين شود.
وزير نفت در ادامه به ساخت پالايشگاه ميعانات گازي سيراف اشاره کرد و با بيان اين که ظرفيت اين پالايشگاه ابتدا 480 هزار بشکه (8 واحد 60 هزار بشکه اي) بود، اظهار کرد: 2 پالايشگاه اين مجموعه براساس تصميم هاي اتخاذ شده به عنوان فاز جديد پالايشگاه خليج فارس در نظر گرفته شد و سرمايه 6 واحد باقي مانده که هر کدام 60 هزار بشکه ظرفيت دارند، از طريق منابع داخلي تامين مي شود.ارز مورد نياز اين مجموعه هم از طريق منابع داخلي شرکت ملي نفت تامين خواهد شد؛ به طور کلي تکميل اين پالايشگاه به 2 ميليارد و 500 ميليون دلار سرمايه نياز دارد.
منع فروش بنزين ديگر تهديد ايران نيست
وزير نفت با بيان اين که «توليد» در بخش هاي مختلف صنعت نفت در وضع خوبي قرار دارد، به ثبت رکورد توليد بنزين در کشور اشاره کرد و گفت: ميزان توليد بنزين از 52 ميليون ليتر در سال 91 در شهريورماه امسال به 90 ميليون ليتر رسيده که هيچگاه در تاريخ صنعت نفت چنين رقمي ثبت نشده است. افزايش توليد بنزين، ايران را در وضعيتي قرار داد که ترامپ در تحريم هاي خود از منع فروش بنزين به ايران هيچ حرفي نزد و در واقع اين سلاح، کارايي خود را از دست داده است.
کنگره اي بدون کمک و توصيه هاي دولتي
رکن الدين جوادي، معاون وزير نفت در امور نظارت بر منابع هيدروکربوري و رئيس شوراي سياستگذاري کنگره راهبردي نفت و نيرو در توضيحاتي اعلام کرد که توسعه فضاي کسب و کار مبتني بر تقويت ظرفيت هاي داخلي اصلي ترين محور چهارمين کنگره نفت و نيرو بوده است و افزود: انتخاب اين محور، حاصل ارزيابي شرايط کشور، بحث هاي کنگره پيشين و نشست هاي متعدد يک سال اخير باشگاه نفت و نيرو بوده و اين کنگره با مشارکت و همدلي همه علاقه مندان توانسته است روي پاي خود بايستد و هيچ کمکي را از نهادهاي دولتي و توصيه اي دريافت نکرده است. در عين حال باشگاه نفت و نيرو به عنوان يک باشگاه مردم نهاد با جذب حداکثر مشارکت تلاش مي کند نتايج بهتري را ارائه دهد.
آغاز فرايند عرضه نفت خام در بورس انرژي
در ادامه مراسم افتتاحيه علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران از کليد خوردن فرآيند عرضه نفت خام در بورس انرژي از 6 آبان سال جاري خبر داد و در توضيح اين اتفاق گفت: مقدمات لازم براي عرضه نفت خام در بورس انرژي فراهم شده و شرط شرکت در معامله، تنها پرداخت معادل ريالي 10 درصد ارزش سفارش به صورت نقدي پيش از آغاز عرضه است.
او در ادامه گفت: تسويه معامله به صورت 20 درصد ريالي (نقدي) و 80 درصد ارزي (اعتباري) خواهد بود و قيمت پايه براساس قيمتهاي معاملاتي امور بينالملل شرکت ملي نفت ايران به ميزان 79 دلار و 15 سنت در اطلاعيه عرضه اعلام شده و قيمت نهايي فروش براساس نوسان قيمت نفت خام تا زمان تحويل، تعديل مي شود و مبناي محاسبه قرار ميگيرد.
معاون وزير نفت، سود معامله نفت خام در بورس را معقول عنوان کرد و گفت: الگوهاي سفتهبازي شايد در کوتاهمدت سودآوري خوبي داشته باشد، اما در بلندمدت نميتواند به عنوان يک راهکار سرمايهگذاري استفاده شود. کساني که براي خريد نفت خام به ميدان بورس انرژي ميآيند، در کنار کسب سود که البته انتظار منطقي و عاقلانهاي است، منافع کشور را نيز مدنظر قرار دهند.
عرضه 10 هزار ميليارد ريال اوراق منفعت در يک ماه آينده
کاردر در ادامه به تمهيدات شرکت ملي نفت ايران براي پرداخت بدهيها اشاره کرد و گفت: در بخشهايي که رقم بدهيها بزرگ نيست، سازوکارهايي براي پرداخت بدهيها تعريف کردهايم و در باقي موارد، شرکت ملي نفت ايران به منظور پرداخت بدهيهاي حال شده به پيمانکاران، اوراق بهادار (تعهدنامه) 2ساله منتشر و به پيمانکاران ارائه مي کند که پيمانکاران ميتوانند از اين اوراق بهادار به عنوان ضمانتنامه قابل قبول در مناقصات و قراردادهاي شرکت ملي نفت هم استفاده کنند، همچنين خريداران نفت و فرآوردههاي نفتي ميتوانند اين اوراق را به عنوان ضمانت خريد اعتباري به شرکت ملي نفت ارائه دهند.
وي در ادامه به تشريح اقدام هاي انجام شده در بخش اجراي بستههاي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت پرداخت و با اشاره به امضاي يک قرارداد، برگزاري هشت مناقصه و آماده شدن اسناد مناقصه باقيمانده، اعلام کرد: در اجراي اين طرح، براي نخستين بار در صنعت نفت، فهرستي از اقلامي که بايد از داخل کشور خريداري و تامين شود، آماده شد و البته تمهيداتي نيز در نظر گرفتهايم که پيمانکاران براي تامين کالاهايي که در داخل موجود نيست نيز، با مشکل روبه رو نشوند.
کاردر با اشاره به راهکارهاي تامين منابع مالي براي اجراي اين بستهها گفت: با همکاري بورس، الگوي عرضه اوراق منفعت را طراحي و مجوزهاي لازم را دريافت کردهايم که اين اوراق با نرخ 19 درصد عرضه خواهد شد. به اين منظور در يک ماه آينده افزون بر 10 هزار ميليارد ريال اوراق منفعت منتشر و عرضه مي شود و به جز اوراق منفعت، بخش قابل توجهي از منابع مورد نياز طرح، از محل عوايد ناشي از توليد اضافي ميدان ها تامين خواهد شد.
قرارداد توسعه ميدان کرنج امضا ميشود
کاردر در ادامه اين سخنان خبر خوبي درباره مذاکرات قراردادهاي جديد نفتي داد و گفت: براي سه ميدان در حال مذاکرهايم، همچنين با خروج توتال از طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي، اطلاعات مهندسي، نقشهها و... در اختيار شاخه بين المللي شرکت ملي نفت چين (CNPCI) قرار گرفته است. همچنين توافقنامهاي که بين شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب و کنسرسيوم پرگس براي توسعه ميدان کرنج امضا شده بود، به زودي نهايي و قرارداد آن امضا ميشود.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران همچنين اعلام کرد که در مسير برونسپاري فعاليتها ميتوان به واگذاري بهرهبرداري ميدان آزادگان، واگذاري تلمبهخانه غرب کارون، امضاي قرارداد احداث مخازن ذخيرهسازي نفت خام بندر جاسک (BOT) و واگذاري تکميل پروژه NGL خارک اشاره کرد.
3ال ان جي بازيگر جديد بازار انرژي خواهد بود
محمدحسين عادلي، دبيرکل پيشين مجمع کشورهاي صادرکننده گاز هم در حاشيه اين کنگره در سخناني تاکيد کرد که گاز در آينده به بازيگر بزرگ دنياي انرژي بدل مي شود و مي تواند زمينه قدرت هاي راهبردي را براي ايران فراهم کند و زمان آن رسيده که به صادرات گاز و به ويژه LNG، نگاهي نو بيندازيم و سرمايه گذاري لازم را در اين زمينه داشته باشيم. دبيرکل سابق مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (GECF) با بيان اين که گاز در آينده به اندازه نفت و شايد بيشتر از آن زمينه قدرت هاي راهبردي را براي کشور فراهم مي کند، اظهار کرد: همان طور که نفت کالايي مرغوب در حوزه انرژي است، گاز و به ويژه ال ان جي نيز به بازيگران بزرگ دنياي انرژي تبديل خواهند شد. وي با تاکيد بر اين که ايران مي تواند با توجه به ذخاير گازي اثبات شده خود، به توليدکننده بزرگ گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) در دنيا تبديل شود، تصريح کرد: معتقدم بدون اين که نفت را کنار بگذاريم، به موازات آن بايد با توجه به شرايط بازار جهاني گاز، هرچه بيشتر به مبحث گاز طبيعي و ال ان جي بپردازيم. در ادامه روز اول اين کنگره دو نشست تخصصي «نقش مسئوليت هاي اجتماعي در تغيير فضاي کسب وکار شرکت هاي فعال در حوزه صنعت» و «بررسي پارادايم هاي جديد در بالادستي صنعت نفت و گاز» برگزار شد.
گاهي مسائل اجتماعي به اهرم فشار پروژه ها تبديل مي شوند
در ادامه، امير طالبيان، مشاور اجتماعي وزير نفت به عنوان رئيس اين نشست تخصصي گفت: شرکت هاي نفتي در زمان آغاز پروژه ها بايد همه جوانب اجتماعي طرح را بررسي و موانع را رفع کنند، زيرا مسئوليت اجتماعي رکن جدايي ناپذير اجراي مطلوب طرح هاي صنعتي است. او يادآور شد: شرکت هاي نفتي بايد در زمان آغاز هر طرحي، ريسک هاي اجتماعي، حوزه هاي اثرگذاري ذي نفعان و تاثيرگذاران در پروژه و چالش هايي مثل آلودگي زيست محيطي و محدوديت هاي زندگي مردم پس از آغاز پروژه را بررسي کنند، زيرا گاهي اين مسائل به اهرم فشار براي توقف يا تاخير در پروژه تبديل مي شوند. مشاور اجتماعي وزير نفت با بيان اين که شرکت ها بايد در محدوده عملياتي خود به ارزيابي نيازها و زمينه هاي مسئوليت اجتماعي بپردازند، اظهار کرد: فرآيند بلوغ و پيشروي در اجراي مسئوليت اجتماعي بايد لحاظ شود و شرکت ها ضمن تلاش براي سودآوري و توليد ثروت، به زندگي و جان انسان ها نيز اهميت دهند.
طالبيان با تاکيد بر اين که توجه به مسئوليت اجتماعي و ايجاد و اجراي قوانين مربوط به آن، به صرفه جويي، منافع مادي و کاهش هزينه هاي حاشيه اي براي شرکت ها منجر مي شود، ادامه داد: نگاه به مسئوليت اجتماعي در هر يک از کشورهاي بزرگ دنيا متفاوت است؛ به هر حال در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي صنعت نفت جهان، استانداردهايي تعريف شده که اجراي آنها الزامي است.
وي افزود: ايزو 26000 و سازمان توسعه و همکاري هاي اقتصادي (او يي سي دي)، مقتضياتي براي مسئوليت هاي اجتماعي تعيين کرده اند، اما واقعيت اين است که هر شرکت مقتضيات و شرايط خاص خود را دارد و حتي اين مقتضيات در طول زمان براي همان شرکت متفاوت خواهد بود.
تغيير رويکردها درباره مسئوليت اجتماعي اولويت دارد
در ادامه محمدرضا مهدي زاده، رئيس طرح و برنامه ريزي نيروي انساني شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي با اشاره به نمونه هاي آسيب آفرين صنعت در محيط زيست نظير تخريب هاي ناشي از احداث سد گتوند يا جمع شدن پساب هاي نفتي در گودال هايي مجزا در خاک گفت: بسياري از اين موارد مثل گودال هاي پساب نفتي در خاک جمع آوري شده، اما مسئله مهم تغيير رويکردها درباره اين آسيب ها به محيط انساني و محيط زيست است. وي با تاکيد بر اين که تکنولوژيست ها بايد با توجه به مسائل انساني و محيط زيستي، برنامه ريزي هاي صنعتي را اجرايي کنند، تصريح کرد: دو گفتمان رايج و نوظهور درباره اجراي مسئوليت اجتماعي وجود دارد. در گفتمان رايج، مسئوليت اجتماعي محور توليد آگاهي در سطح مديريتي و جدا از بخش هاي ديگر است که شرکت ها به شکل ضميمه اي آن را اجرا مي کنند. رئيس طرح و برنامه ريزي نيروي انساني شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي با اشاره به اين که در گفتمان نوظهور، خدمات جامعه محور، محيط زيست محور و چندرشته اي در ارتباط با ديگر دستگاه هاي اجرايي به صورت يکپارچه اجرا مي شود، ادامه داد: ابرپروژه ها، بايد ابتدا گفتمان اجتماعي و فرهنگي را به چالش بکشند و براي حفظ صنعت و کسب وکار مسئولانه و پايدار، سه محور انسان، فرآيندها و فناوري را مدنظر قرار دهند. رئيس طرح و برنامه ريزي نيروي انساني شرکت پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي تاکيد کرد: مسئوليت اجتماعي عزيمت از خود به ديگري است، صنعت نيز اگر با سياست گذاري و گزارش گيري هوشمندانه و صحيح از جامعه هدف همراه شود، موفق خواهد بود.
سودآوري شرکت ها در گرو اجراي مسئوليت هاي اجتماعي
طاهره خارستاني، مدرس حوزه مديريت پايدار و مسئولانه سازمان از ديگر سخنرانان اين نشست با بيان اين که نظام راهبردي سازمان بايد سه مسئله مهم محيط زيست، حقوق بشر و عمليات منصفانه را مدنظر داشته باشد، گفت: طرح ريزي بايد بر مبناي دريافت اطلاعات و تکميل همياري ها، بررسي آثار فعاليت صنعتي بر جامعه محلي، تغييرات اجتماعي و اقليمي، ارزيابي ريسک تغييرات اقليمي، تاثير بر اکوسيستم و تاسيسات صنعتي و سرانجام بررسي انتظارات ذي نفعان انجام شود.
خارستاني تاکيد کرد: افزايش سودآوري شرکت ها با بهره گيري مبتني بر مسائل زيست محيطي، شناسايي رويه هاي ناکارآمدي و اتلاف انرژي و کاهش اختلاف با ذي نفعان محلي محقق مي شود.
شرکت هاي داخلي در پارس جنوبي موفق بودند
در نشست تخصصي دوم، موضوع بررسي پارادايم هاي جديد در بالادستي صنعت نفت و گاز مطرح شد و غلامرضا منوچهري، معاون امور توسعه و مهندسي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در سخناني تاکيد کرد که نوع قراردادها و همکاري هاي بين المللي از الزام هاي رشد و توسعه شرکت هاي داخلي هستند که بايد به آنها توجه شود. وي افزود: اعتقاد داريم صنايع بالادستي نفت ايران ظرفيت عمده اي دارند، به گونه اي که با توجه به اين توانايي ها مي توانيم توليد خود را افزايش دهيم؛ البته در ايران و در بخش مهندسي نفت توانايي هاي زيادي وجود دارد که مي توانند پروژه هاي زيادي را پيش ببرند و توسعه دهند.
او با تاکيد بر اينکه مي توانيم به شرکت هاي داخلي اتکا کنيم، گفت: شرکت هاي داخلي توسعه ميدان هاي پارس جنوبي را در دست گرفتند که موفقيت هايي نيز به دست آمد.
معاون امور توسعه و مهندسي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران به الگوي جديد قراردادهاي نفتي اشاره و عنوان کرد: شرکت توسعه دهنده در اين الگوي قراردادي مالک نفت يا تاسيسات نفتي نيست و به عنوان بهره بردار تنها 20 سال در ميدان نفتي مورد نظر حضور دارد و اين فرآيند بي شک براي شرکت هاي جوان ما مفيد بوده و مي توانند از تجربه هاي آنها استفاده کنند و به شرکت هاي بزرگ نفتي تبديل شوند. اميدواريم همکاري هاي خارجي و روابط بانکي گسترده شوند تا بتوانيم از منافع اين قراردادها بهره مند شويم.
وي ادامه داد: بدون شک شرکت هاي نفتي که با ايران فعاليت هاي خود را ادامه دهند، در آينده فرصت هاي بهتري نسبت به شرکت هايي دارند که به واسطه تحريم ايران را ترک مي کنند، زيرا معتقدم اين تحريم ها هميشه پابرجا نخواهد بود.
گام هاي مفيد ايران در زمينه افزايش توليد نفت
مهمان ديگر نشست تخصصي ازامات ايسماگيلوف، معاون مديرعامل شرکت زاروبژنفت بود که بر لزوم تسهيل قوانين سختگيرانه و به کارگيري الگو هاي قراردادي جذاب تاکيد کرد و گفت: ايران گام هاي مفيدي در زمينه افزايش توليد نفت برداشته است و براي جذب سرمايه گذار در صنايع نفت و گاز، بايد مسئله ماليات ها، برخي تصميم گيري ها و قوانين تغيير کنند.
وي تصريح کرد: چالش هاي مربوط به جذب سرمايه در کوتاه مدت است و بايد راهکارهايي براي برطرف کردن آن يافت.
در همين حال، محمد ايرواني، رئيس هيئت مديره و مديرعامل گروه انرژي دانا نيز در اين نشست گفت: بايد ظرفيت ها در حوزه توليد و اکتشاف نفت و گاز افزايش يابد، انرژي دانا نيز داراي چنين ظرفيتي است. وي تاکيد کرد: با سرمايه گذاري هاي مناسب مي توانيم ظرفيت توليد نفت خود را بهبود و سهم خود را در سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) افزايش دهيم.
در ادامه اين نشست تخصصي، بهزاد محمدي، مديرعامل شرکت مهندسي و ساختمان نفت (اويک)، عنوان کرد: شرکت هاي داخلي فعال در صنايع نفت و گاز بايد توانايي هاي خود را در همه زمينه ها و به ويژه مديريت پروژه تقويت کنند.
وي افزود: در شرکت هاي ايراني بحث فناوري سازي به ويژه در حوزه ديجيتال آغاز شده است که بايد براي تقويت آن تلاش کرد.
پرويز راحت، مديرعامل گروه توسعه انرژي تدبير نيز در اين نشست به موارد کاربردي امکان فعاليت موثر شرکت هاي داخلي در بخش نفت و گاز پرداخت.
بلوغ فناوري در ساخت داخل با حمايت وزارت نفت
پروژه هاي 10 گروه ساخت داخل به مانند طفلي است که دوران رشد خود را طي مي کند تا به بلوغ برسد. طرحي که با باور حمايت از سازندگان داخلي نوشته و اجرايي شد تا ارتباط دانشگاه ها و مراکز علمي و فناوري شکل تازه اي به خود بگيرد و حلقه مفقوده تجاري سازي به زنجيره محکمي ميان صنعت، دانشگاه ها و شرکت هاي دانش بنيان تبديل شود تا حاصل زحمت دانشگاه ها تنها در پايان نامه ها و تزهاي دکترا خاک نخورد و به کمک صنعت بيايد تا شاهد پويايي و شکوفايي آن باشيم. سياستي که در قالب مگاپروژه هاي 10 گروه خانواده کالايي با تاکيد مقام معظم رهبري در سال 93 و تدبير مهندس زنگنه در دولت يازدهم با تاسي از شعار سال و به عنوان اولويت صنعت نفت انتخاب شد و حال پس از گذشت حدود چهار سال به گفته حبيب الله بيطرف، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزير نفت پيشرفت اين طرح بزرگ ملي را بايد در بخش هاي مختلف از جمله برگزاري مناقصات، انعقاد قراردادها، ساخت و تحويل تجهيزات و ممنوعيت واردات کالا جستجو کرد که آمارها حاکي از اين است که در برگزاري مناقصات 70 درصد، در بخش قراردادها بيش از 50 درصد، در زمينه ساخت کالا 40 درصد و در بخش تحويل کالا 15 درصد شاهد رشد و پيشرفت بوده ايم. همچنين از ابتداي اجراي طرح تا کنون واردات نزديک به 500 قلم کالاي خارجي داراي مشابه داخلي ممنوع اعلام شده است. بنابراين اين طفل نوپا در مسير تثبيت و توسعه گام برمي دارد تا سازندگان داخلي به برندهاي بين المللي تبديل و صنعت نفت روزي از کالاها و تجهيزات خارجي خودکفا شود.
مدیرکل نظام تأمین و تجاری سازی وزارت نفت تأکید کرد: فن کاوی در ساخت داخل باید ملی شود
مشعل اکرم برنجي سوابق تاريخي نشان مي دهد، انتقال و توسعه فناوري در صنعت نفت، بويژه در بخش بالادستي شامل اکتشاف، حفاري، توسعه و توليد، همواره مورد توجه جدي مقامات نفتي کشور و قانونگذار بوده و وزارت نفت تاکنون فعاليت هاي بسياري در بخش هاي عملياتي در اين چارچوب انجام داده که از آن جمله مي توان به تشکيل حلقه هاي خودکفايي، تشکيل کميته هاي تخصصي ستاد حمايت از ساخت داخل، تشکيل واحدهاي پژوهش ساخت داخل و ... اشاره کرد که هرکدام به نوبه خود تاثير بسزايي در توانمند کردن سازندگان داخل و کاهش وابستگي به خارج در اين حوزه داشته اند. در چند سال اخير، يعني از سال 93 سياست ساخت 10 گروه خانواده کالايي، به منظور تأمين به موقع نيازهاي عملياتي شرکت هاي اصلي و فرعي وزارت نفت به کالا و تجهيزات براي حمايت از سازندگان داخلي و خودکفايي صنعتي به عنوان اولويت وزارت نفت مورد توجه مديران ارشد قرار گرفت که براي بررسي اين فرايند با پرويز سنگين، مديرکل نظام تامين و تجاري سازي وزارت نفت به گفت وگو نشستيم تا از ابعاد گوناگون، اين سياست را مورد بررسي قرار دهيم.
حمايت از ساخت 10 گروه کالاي راهبردي و پرمصرف صنعت نفت از چه زماني به عنوان اولويت در وزارت نفت پيگيري شد؟
ابلاغيه وزير نفت درباره حمايت از ساخت 10 گروه کالاي راهبردي و پرمصرف صنعت نفت در سال 1393 صادر شد ؛ منتهي سابقه حمايت صنعت نفت از ساخت داخل به دوره هاي قبل وزارت مهندس زنگنه باز مي گردد، به طوري که اگر به سابقه ايشان در دوره هاي وزارتشان نگاه کنيد، خواهيد ديد که شرکت هاي بزرگ مپنا، OTC و پتروپارس نتيجه باور ايشان به ساخت داخل بود که در کشور بنا گذاشته شد و در حال حاضر جزء شرکت هاي موفق صنعتي در داخل كشور هستند و به يک برند معتبر در صنعت تبديل شده اند.
مهندس زنگنه در سال 92 نيز با همين اعتقاد و نگرش، بار ديگر سکان وزارت نفت را به دست گرفت و همان اقدام هاي قبلي پيگيري و قرار شد از 10 خانواده کالايي حمايت جدي شود تا هم نيازهاي وزارت نفت با خودکفايي در ساخت اين قطعات تامين شود، هم توانمندي ساخت داخل ارتقا پيدا کند و هم مدل جديدي براي حمايت از ساخت داخل و شرکت هاي ايراني از درون وزارت نفت شکل بگيرد.
در شروع فعاليت ها، گروه هاي کالايي شامل 99 خانواده بود که با ارزيابي ها، نيازسنجي و توجه به توانمندي سازندگان داخل 10 گروه کالايي اولويت دار انتخاب شدند.
پس از ارزيابي هاي انجام شده چه کالاهايي جزء اين 10 گروه خانواده کالا قرار گرفت؟
اين 10 گروه کالا شامل ساخت تجهيزات سرچاهي و رشته تکميلي درونچاهي، پمپ هاي درون چاهي، انواع متههاي حفاري (صخره اي، الماسي، مغزه گيري)، انواع شيرهاي کنترلي، ايمني و تجهيزات جانبي، انواع لولهها (لوله هاي جداري بدون درز از 3.8 تا 13 اينچ، لوله هاي جداري با درز از 20 تا 30 اينچ، لوله هاي مغزي، لوله هاي حفاري و لوله هاي جرياني بدون درز بالاي 6 اينچ)، الکتروموتورهاي ضد انفجار و دور متغير، ماشين هاي دوار (توربين، کمپرسور و پمپها شامل پمپهاي گريز از مرکز)، فولادهاي آلياژي CRYOGENIC، ابزارهاي اندازه گيري حفاري و ساخت پيگهاي هوشمند است.
با ابلاغيه وزير نفت، سياست و اولويت حمايت از سازندگان داخل چگونه در وزارت نفت پيگيري شد؟
راهبري پروژه بوميسازي 10 گروه کالايي به معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت سپرده شد. اين معاونت با راهبري و نظارت عاليه بر مگا پروژه ساخت 10 گروه خانواده کالايي، حمايت از ايجاد نهاد صدور گواهينامه کيفيت سازندگان، برقراري فرايند شناسايي اقلام با کاربري دوگانه و راهبري فرايند خريد کالا در زنجيره تأمين با راه اندازي سامانه يکپارچه تأمين الکترونيکي کالا، در مسير ارتقاي توانمندي هاي سازندگان داخلي و رونق کسب وکارهاي ظرفيت هاي داخلي گام هاي بلندي برداشت.
مگاپروژه 10 گروه خانواده کالايي از چه طريق و با چه نوع قراردادهايي پيگيري شد؟
تلاش براي به کارگيري حداکثري ظرفيتهاي داخلي در معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت با هدف حمايت از کالاي ايراني، برنامهريزي و در اداره کل نظام تامين و تجاري سازي فناوري براساس اهداف مورد نظر اجرايي شد.
در اين ميان، تقويت توان مديريت شرکت هاي ايراني در قالب قراردادهاي جديد نفتي، الزام به بهره گيري حداکثري از کالاها و خدمات ايراني در اجراي قراردادها و برنامه ريزي براي تقويت و به کارگيري حداکثري ظرفيت هاي داخلي GC و EPC، ارتقاي سطح فناوري در سطح کارفرمايي و مشارکت شرکت هاي داخلي در تامين نيازهاي کالايي و خدماتي ديگر طرح ها، از جمله برنامههاي اجرايي در اين اداره كل بود که به مرحله اجرا رسيد.
همچنين اين اقدام به ساير پروژه ها تسري پيدا کرد تا جايي که بتازگي در پروژه هاي EPC و EPD که پروژه هاي ارتقا و نگهداشت سطح توليد است، وارد شده و از قرارداد خريد و سفارش کالا به پروژه ها تسري پيدا کرده است و عملاً در پروژه هاي تعريف شده، 80 درصد کالا از طريق سازندگان داخلي و از اجناس و کالاهاي ايراني تامين خواهد شد. انجام پروژه ها با اعتبار 7.3 ميليارد دلار از سوي شركت ملي نفت ايران در حال برگزاري مناقصات است.
کيفيت کالاي ساخت داخل از چه طريقي مورد تاييد قرار مي گيرد؟
براي تأييد كيفيت محصولات توليدي سازندگان داخلي، وزارت نفت از چند سال قبل، چارچوبهاي فني کار را با تدوين و انتشار صدها استاندارد فني در زمينه هاي كالا، تجهيزات و خدمات مهندسي تعيين و ابلاغ کرده بود و با تدوين و ابلاغ دستورعملهاي مورد نياز در امور مهندسي از سوي اداره كل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح ها مانند انتشار اسناد همسان قراردادي، ضوابط فني، تعيين صلاحيت مهندسان مشاور و پيمانکاران تخصصي، زيرساخت هاي لازم را براي توليد محصول استاندارد و ارائه خدمات فني استاندارد فراهم کرد.
همچنين براي حمايت از سازندگان داخل، موضوع صدور گواهينامه هاي کيفيت با عنوان IPI با کمک انجمن نفت در حال پيگيري است که تاکنون بيش از 5 شرکت گواهينامه انطباق را دريافت کرده اند و به دنبال اخذ تاييديه هاي خارجي CB براي گواهينامه هاي انطباق انجمن نفت هستيم که سازندگان داخل با دريافت اين گواهينامه ها، در بازارهاي جهاني امکان حضور و فعاليت پيدا کنند.
سامانه تامين الکترونيکي کالاي صنعت نفت (EP) با چه هدفي راه اندازي شد؟
چند سالي بود كه نياز به راه اندازي سامانه تامين الکترونيکي کالاي صنعت نفت براي پشتيباني از فعاليت هاي حوزه تامين کالا به صورت متمركز احساس مي شد. در اين زمينه سامانه تامين الكترونيكي کالا با هدف اصلي شفافيت معاملات و حمايت از ساخت داخل طراحي و شروع به پياده سازي شد تا جايي که امروز مي توان اذعان کرد، تقريبا غالب حالت هاي خريد براي وزارت نفت را پوشش مي دهد و انجام کار در بستر الکترونيکي را فراهم کرده است.
در واقع وزارت نفت با تكميل و انتشار وندورليست سازندگان و تامين کنندگان معتبر و همچنين پياده سازي سامانه تامين الکترونيکي کالاي صنعت نفت، حمايت عملي خود را از ساخت داخل انجام داده و امروز تا حد قابل قبولي اطمينان حاصل كرده که صنعت نفت با صنعتگران و سازندگان در يك زنجيره هماهنگي و پويايي قرار گرفته اند.
چه استانداردهايي براي اين 10 گروه خانواده کالايي و از سوي چه نهادي پيش بيني شده است؟
همانطور كه مي دانيد، همزمان با پيش بيني سازو كارهاي لازم براي صدور گواهينامه کيفيت، بحث استانداردسازي نيز در صنعت نفت با نگاه ملي در دست پيگيري قرار گرفت، به طوري که بر اساس بند (الف) ماده 3 قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت که وزارت نفت را مکلف به تعيين، بازنگري و نظارت بر حسن اجراي استانداردهاي صنعت نفت کرده است، تفاهمنامه اي با سازمان ملي استاندارد در ارديبهشت سال 94 منعقد شد که مطابق اين تفاهمنامه، استانداردهاي مورد نياز از سوي وزارت نفت تدوين مي شود.
از سال 96 کار تعيين استانداردهاي 10 گروه کالاهاي پرمصرف صنعت نفت از سوي اداره کل نظام فني و اجرايي و ارزشيابي طرح هاي وزارت نفت در کميته هاي تخصصي به انجام رسيد. دركنار اين كار، بازنگري و روزآمد کردن دوباره IPSهاي قديمي صنعت نفت با شيوهنامه مصوب جديد براي تدوين استانداردها نيز آغاز شد و قديمي ترين IPSها مورد بازنگري قرار گرفت.
روال كار به اين ترتيب است كه پس از تدوين يا بازنگري استانداردها در كميته هاي تخصصي استاندارد، بايد در صنعت نفت (استانداردهاي API ) از سوي سازمان ملي استاندارد ملي منتشر شود تا به اين ترتيب، ذي نفعان استاندارد در صنعت نفت ايران چه در بخش حاکميتي و چه در بخشهاي غيردولتي، به طور يکپارچه از اين استانداردها استفاده کنند.
مميزي ها از سوي چه نهادي انجام مي شود؟
در مورد 10 گروه خانواده کالايي، به مدلي دست پيدا کرده ايم که در مرحله انتخاب اوليه سازندگان داخلي، مميزي ها از سوي دانشگاه صنعتي شريف انجام شد و براساس يافته ها، نقشه راهي تنظيم و شرکت ها وارد ليست كوتاه شدند و پس از طي شدن فرايند مناقصات و انتخاب سازندگان واجد شرايط ساخت داخل، قراردادها امضا شد.
در دوره اجراي قراردادها و فرايند ساخت محصول هم از سوي اداره كل نظام تامين و تجاري سازي فناوري با همکاري دانشكده فني دانشگاه تهران نظارت فناورانه را اعمال مي کنيم تا از پياده سازي نقشه راه مطمئن شويم و اگر سازندگان در پياده سازي فرايند توسعه فناوري مشکل داشته باشند، به آنها کمک و مشاوره داده شود.
فعاليت ديگري که با دانشگاه تهران در حال مذاكره هستيم، بحث فن کاوي است که اميدواريم بزودي اجرايي و کار ملي روي آن انجام شود؛ چرا که غير از وزارت نفت، وزارت صمت، معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و چند نهاد ديگر در آن دخيل هستند که روي ارتقاي فناوري در سطح ملي و ساير بخش ها فعاليت خواهند کرد و يک نقشه راه کلي ترسيم خواهد شد. ما در وزارت نفت برنامه هاي خودمان را داريم؛ ولي فکر مي کنيم که وزارت نفت، جدا از وزارت صمت و ساير بخش هاي مسئول نيست و سعي مي کنيم از طريق استفاده از بحث هاي داده کاوي و فن کاوي به فناوري هايي دست يابيم که مشکل ما را حل کند و تلاش كنيم در افقي 10 تا 25 ساله، نيازهاي فناورانه مان را مشخص و نقشه راهمان را برايش ترسيم کنيم که به آن برسيم. يعني کاري اصولي و سيستماتيک كه به طور مثال 10 گروه دوم کالايي از خروجي آن بيرون بيايد و صرفاً تشخيص پروسه دلفي نباشد و يک کار فناورانه و علمي خاص روي آن انجام گيرد که مشکل ما را به طور اساسي در بخش نيازهاي فناورانه کشور و وزارت نفت حل کند.
وزارت نفت در اين طرح، تا چه اندازه از شرکت هاي دانش بنيان حمايت کرده است؟
در بين سازندگان 10 گروه کالايي، شرکت هاي دانش بنيان هم همکاري دارند. علاوه بر آن تلاش مي كنيم براي قرارگيري شركت هاي دانش بنيان در ليست تامين كنندگان و سازندگان و ارزيابي صلاحيت آنها از معيارهاي خاص استفاده كنيم. در حال حاضر شرکت هاي دانش بنيان را به طور موقت با يکسري تضامين وارد ليست هاي تامين کنندگان و سازندگان خودمان مي کنيم و بعد با معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و نهادهايي که در حوزه شرکت هاي دانش بنيان مسئول هستند، به دنبال يکي کردن معيارهاي ارزيابي از طريق همکاري با شرکت هاي دانش بنيان هستيم تا وندورليست هاي ما براي آنها هم قابل استفاده باشد. بنابراين وزارت نفت به ضرورت اين موضوع پي برده که معيارهاي ارزيابي شركت هاي دانش بنيان را يکسان کنيم تا شرکت ها يک بار از سمت ما و يک بار از سوي ارگان هاي ديگر مورد ارزيابي قرار نگيرند؛ چرا که اين کار جز خستگي، هدر رفت انرژي و سرمايه شرکت ها حاصلي ندارد. پس سعي مي کنيم با يکسان سازي و يکنواخت سازي معيارهاي ارزيابي، طي يک سال آينده به اين اهداف برسيم.
در حال حاضر چند شرکت در زمينه 10 قلم کالا قرارداد امضا كرده اند؟
از ابتداي سال 93 تاکنون نزديک به 14 شرکت، تاييديه هاي لازم را دريافت کرده اند و نزديك به 52 قرارداد امضا شده است که براي اجراي درست نقشه راه، رعايت استانداردها، بلوغ فناورانه و مديريت فناوري، در مجموع 25 درصد از مبلغ قراردادها نگه داشته مي شود که براي تاييد و نظارت فناورانه با دانشگاه تهران قرارداد امضا شد و در حال حاضر اين دانشگاه نقش ناظر فناورانه را در اين قراردادها به عهده دارد.
براي رعايت استانداردها و تحقق توسعه فناوري، صرفا امضاي قرارداد كافي نيست و لازم است قبل و بعد از امضاي قراردادها، اين نظارت ها وجود داشته باشد تا مطمئن شويم که نقشه راهي که به قرارداد پيوست شده، درست پياده مي شود. برخي اوقات سازندگان هم به کمک نياز دارند که دانشگاه تهران و ساير مراکز فناوري و دانشگاه ها به آنها کمک مي کنند تا به سطح قابل قبول و مورد تاييد ما از لحاظ فناورانه برسند.
ميزان اعتبار تخصيصي به اين طرح چه ميزان بوده است؟
از ابتداي سال 93 تا کنون بيش از 1.2 ميليارد دلار براي قراردادهاي ساخت 10 گروه كالايي، تامين اعتبار شده که قسمت اعظم آن به تامين و ساخت لوله هاي CRA و مابقي به ساير قراردادهاي ساخت کالا و تجهيزات اختصاص يافته است.
چند درصد به بومي سازي تجهيزات و تاسيسات در نفت دست پيدا کرده ايم؟
هدف اوليه در 10 گروه كالايي، دستيابي به حداقل60 درصد ساخت داخل بوده است. براساس برآوردهاي اخير كه براي اجراي قراردادهاي EPD و EPC انجام شده و باتوجه به ليست سازنده ها و تامين کننده هاي موجود در وندورليست به طور تقريبي مي توان گفت كه بيش از 80 درصد نياز صنعت نفت را مي توان از داخل تهيه کرد. البته کميته هاي تخصصي كه در زمان تحريم شکل گرفت و تاکنون هم فعاليت دارند، از برخي جهات مي گويند تا 90 درصد «قطعات مورد نياز» صنعت نفت داخلي سازي شده؛ ولي از نظر تجهيزات بايد بررسي بيشتري صورت گيرد.
واردات چند قلم کالا تا به حال ممنوع اعلام شده است؟
ممنوعيت واردات کالاهاي خارجي كه مشابه داخلي دارند، از سوي دستگاه هاي دولتي، فرايندي دارد که از سوي وزارت صمت مديريت مي شود و طبق مصوبه هيئت دولت، وزارت نفت هم عضوي ازاين شوراست.
اين شورا در زمان هاي مختلف و طي برگزاري جلساتي، در مورد کالاها تصميم گيري، راي گيري و ليست نهايي را تاييد و امضا مي کند که ليست جديد در پايان هر سال در صورت تصويب هيئت دولت ابلاغ ميشود.
از ابتداي سال 93 تاکنون واردات نزديک به 500 قلم کالاي خارجي داراي مشابه داخلي، ممنوع اعلام شده است که طبق ابلاغيه وزير نفت، شناسايي و حمايت از اين روند همچنان ادامه دارد و نظارت کافي روي شرکت ها صورت مي گيرد تا شرکت ها موظف به رعايت استانداردها و ارتقاي کيفيت باشند.
اين رويکرد با توجه به الزام هاي اقتصاد مقاومتي و نامگذاري امسال به عنوان سال حمايت از کالاي ايراني، از سوي وزير نفت تقويت شده تا جايي که پس از تدوين طرح نگهداشت و افزايش توليد نفت مشتمل بر 34 بسته کاري، با هدف استفاده حداکثري از توان پيمانكاران ايراني و تجهيزات ساخت داخل، فــهـرســت بـلـنـدي (وندورليست) از تجهيزات مورد نياز طرحها که به طور کامل در داخل توليد ميشود، تهيه و سپس با تاکيد وزير نفت، مقرر شد اين فهرست بلند، به کل وزارت نفت تعميم يابد. نتيجه اين رويکرد، استخراج فهرست 84 قلم کالا بود که طي آن خريد تجهيزات سرچاهي و تاج چاه، پکيج نمک زدايي، انواع ضدخوردگي، کاتاليست بازيابي گوگرد، تابلوي کنترل سرچاهي و ... مورد نياز صنعت نفت که داراي توليد مشابه داخلي هستند، از سال 97 ممنوع و به شركت هاي اصلي و تابعه و همچنين پيمانکاران اعلام شد که مجاز به خريد انواع خارجي اين تعداد قلم کالا، حتي از تامين کنندگان داخلي نيستند و صرفاً اين تجهيزات بايد از توليدات داخل کشور تامين شود. کالاهاي ممنوعالخريد از خارج در پايان هر سال در صورت تصويب هيئت دولت ابلاغ ميشوند؛ اما از آنجا که اکنون طرحهاي نگهداشت و افزايش توليد نفت در دستور کار و مناقصههاي آن در حال برگزاري است، وزارت نفت نميخواست فرصت را براي الزامي کردن هر چه بيشتر استفاده از کالاهاي ساخت داخل از دست بدهد، بنابراين تا پايان سال منتظر نماند و فهرست کالاهاي ممنوعالخريد را اعلام کرد، از اين رو مطابق ابلاغيه، هم اکنون خريد کالاها و تجهيزات خارجي ياد شده در فهرست، از سوي شرکت هاي اصلي و تابع و پيمانکاران طرف قرارداد با وزارت نفت ممنوع اعلام شده، اما بديهي است که در صورت تصويب هيئت دولت، کالاهاي اين فهرست به فهرست کالاهاي ممنوعالخريد خارجي داراي مشابه داخلي نيز اضافه ميشوند.
بحث اشتغالزايي در اين طرح چه جايگاهي دارد؟
يکي از اهداف اصلي اجراي سياست 10 قلم گروه کالايي صنعت نفت، اشتغالزايي بوده که وزير نفت هم بارها و بارها بر اين نکته تاکيد کرده اند. درخصوص پروژه هايي که از طريق قراردادهاي EPD وEPC اجرا مي شود هم هدف اصلي اشتغالزايي است.
اجراي اين سياست در وزارت نفت تا چه اندازه از خروج ارز جلوگيري کرده است؟
نزديک به 60 درصد يک پروژه را کالا به خود اختصاص مي دهد، بنابراين با محاسبه 60 درصد از پروژه 7.3 ميليارد دلاري شرکت ملي نفت، ميزان جلوگيري از خروج ارز حدود 4.5 ميليارد دلار مي شود.
وزارت نفت براي دسترسي سازندگان داخلي توانمند به بازارهاي جهاني و تجاري سازي برند کالاي داخلي چه اقدام هايي انجام داده است؟
براي دستيابي به بازارهاي جهاني، جلساتي با نهاد هاي ذي ربط برگزار کرديم و پيشنهادهايي به آنها ارائه داديم که در حال حاضر استفاده از توانمندي داخلي و صادرات به کشورهاي منطقه از جمله عراق و سوريه در دست پيگيري است.
از جمله پيشنهادهاي ارائه شده، برپايي نمايشگاه دائمي براي نشان دادن توانمندي داخلي جمهوري اسلامي ايران، حمايت از ثبت شرکت هاي ايراني در خارج از کشور، تشکيل کنسرسيوم هاي مختلف چه از لحاظ پيمانکاري و چه از لحاظ ساخت تجهيزات با برخي کشورهاي منطقه، پيگيري ضمانت نامه هاي دولتي براي سازندگان داخلي، تبادل وندورليست ها، مبادله کالا و خدمات با ارزهاي ملي دو طرف، تاسيس دفاتر مستقل تجاري و اقتصادي در شهرهاي مهم کشورهاي منطقه با هدف شناسايي فرصت ها، جذب سرمايه و تبادل اطلاعات پروژه ها و مناقصه هاي بين المللي براي شرکت ها و سازندگان داخلي که با نهادهاي ذي ربط در دست پيگيري است.
اولويت امسال وزارت نفت نوسازي و بازسازي تجهيزات و تاسيسات اعلام شده است. سازندگان داخل تا چه اندازه از توانمندسازي لازم براي حضور در اين بازار برخوردارند؟
به نظر من به طور خاص شرکت هاي ايراني چه در بخش تعميرات، تامين قطعات و تجهيزات و مديريت کار قابليت بسيار بالايي دارند که صنعت نفت با استفاده از توانمندي داخلي مي تواند به اهداف نوسازي تاسيسات و تجهيزات در سطح زيادي دست يابد؛ البته نه به صورت 100 در صد؛ اما در جاهايي که نياز به انتقال تکنولوژي دارد، مي تواند راهکارهايش را از طريق مشاوره هاي خارجي و اتکا به توان شرکت هاي خصوصي پيدا کند.
محدوديت منابع مالي تا چه اندازه اجراي اين طرح را تحت الشعاع قرار داده است؟
در 10 گروه خانواده کالايي بيشتر يا تمام منابع از سوي شرکت ملي نفت ايران تامين شد. در بخش هاي ديگر از طريق فاينانس و صندوق توسعه ملي، تامين اعتبار صورت گرفت. در هر صورت وزارت نفت با توجه به امکانات موجود، پروژه تعريف کرده و اگر قادر به تامين بودجه اش نبود، پروژه تعريف نمي شد، بنابراين وقتي قراردادهاي EPD وEPC عملاً وارد فاز اجرا شده و بزودي به مناقصه مي رود، يعني از نظر تامين منابع مشکلي وجود ندارد.
با توجه به بحث تحريم ها آيا وزارت نفت تمهيداتي براي حمايت از سازندگان داخل انديشيده است؟
در بحث تحريم، معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت و اداره کل نظام تامين و تجاري سازي فناوري از 2 سال قبل با توجه به بحث هاي رفع تحريم، مسئول کانال خريد برجام در وزارت نفت شد و سعي كرد با مانيتورينگ و پايش، ليست هاي تحريمي را که كاربرد احتمالي در كشور بخصوص در وزارت نفت داشت به وزارت امور خارجه منعكس کند. همچنين با توجه به مدل کلي تحريم ها و تمهيدات ما در مقابل تحريم ها، در جلسات متعدد به ارائه پيشنهاد و نظرات مشورتي درباره اهداف تحريم ها و نحوه تقابل با آن پرداخت.
چشم انداز بلوغ فناوري و شرايط ورود سازندگان داخلي به بازارهاي جهاني را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
سازندگان ايراني پيش از اين هم وارد بازارهاي منطقه اي و بين المللي شده اند. در حال حاضر حداقل 5 شرکت موفق نظير مپنا، وتکو، پمپ ايران و ... در منطقه و بازارهاي بين المللي حضور موفق دارند که وزارت نفت تا جاي ممکن از آنها حمايت کرده است؛ البته معتقدم که توانمندي ساخت داخل اگر به صادرات منتهي نشود، به هدفمان به طور کامل نرسيده ايم، بنابراين هدف ما توسعه صادرات، تجهيزات و خدمات ايراني به منطقه و خارج بوده و خواهد بود.
صنعت گاز؛ خودکفاتر از همیشه
مشعل: صنعت گاز که با گذر از نيم قرن فعاليت، اکنون به بلوغ رسيده، با بهره گيري از ظرفيت هاي داخلي توانسته است در مسير خودکفايي گام بردارد و با تکميل اين فرآيند هم اکنون وارد مسير خوداتکايي شود.پيشتازي اقتصاد دانش بنيان، پياده سازي و اجراي نقشه جامع علمي کشور و ساماندهي نظام ملي نوآوري به منظور ارتقاي جايگاه جهاني کشور، افزايش سهم توليد و صادرات محصولات، خدمات دانش بنيان و دستيابي به رتبه نخست اقتصاد دانش بنيان در منطقه، افزايش توليد داخلي نهاده ها و کالاهاي اساسي (به ويژه در اقلام وارداتي) و اولويت دادن به توليد محصولات و خدمات راهبردي و ايجاد تنوع در مبادي تامين کالاهاي وارداتي با هدف کاهش وابستگي به کشورهاي محدود و خاص، دو بند از سياست هاي ابلاغي مقام معظم رهبري در بخش اقتصاد مقاومتي است که با سال «حمايت از کالاي ايراني»، همسويي کامل دارد.
معاون وزير نفت در اين باره مي گويد: حمايت از ساخت داخل در شرکت ملي گاز ايران از سال ها پيش آغاز شده؛ شايد نزديک به 30 سال پيش و به همين علت است که اکنون نزديک به 100 درصد اقلام اين صنعت در ايران توليد مي شود.به گفته حميدرضا عراقي، هم اکنون در حوزه تامين تجهيزات بخش پالايشگاهي تا 70 درصد و در بخش گازرساني بيش از 98 درصد به خودکفايي رسيده ايم.
اعتماد به سازندگان داخل
وي با بيان اينکه با پنج شاخص، حمايت از ساخت داخل کامل مي شود، مي گويد: حمايت از ساخت داخل تنها توليد آن کالا نيست، بلکه حمايت از ساخت آن نيز مطرح است؛ به همين دليل هميشه بر اين باورم که خوداتکايي، مهم تر از خودکفايي است.از سوي ديگر، افزون بر مطابق استاندارد بودن کالا و تجهيز توليدي، زمان تحويل کالا نيز بسيار مهم است. معاون وزير نفت در امور گاز با بيان اينکه خوداتکايي، مهم ترين اصل در اين زمينه است، تاکيد مي کند: بايد قدرت انتخاب داشته باشيم و خود تصميم بگيريم، در اين صورت با اطمينان به سازنده داخلي، مي توانيم بگوييم تنها ساخت قطعه کافي نيست و بايد بتوانيد تجهيزات را ساخته و نگران آينده نباشيد. ما به سازندگان داخلي در زمينه ساخت تجهيزات صنعت گاز اطمينان داريم.
اول خوداتکايي بعد خودکفايي
سرپرست امور تخصصي بازرگاني شرکت ملي گاز ايران نيز مي گويد: حمايت از ساخت داخل در شرکت ملي گاز ايران از سال ها پيش آغاز شده و از همان زمان هم اين بحث ها مطرح بود که بتوانيم تجهيزات و کالاهاي مورد نياز خود را در داخل کشور بسازيم.به گفته حميد نجفي، آن زمان تدارکات و عمليات کالا از طريق مديريت بازرگاني و به طور متمرکز در تهران انجام مي شد و اداره خودکفايي، بخشي از اين مديريت بود، البته بدون خوداتکايي نمي توان خودکفا شد، زيرا اصطلاح خوداتکايي تمام زمينه هاي فرهنگي، نظامي، سياسي و اقتصادي را در برمي گيرد، در حالي که خودکفايي تنها ناظر بر جنبه هاي مادي است و يا به تعبير ديگر، خودکفايي فقط از منظر اقتصادي قابل توجه است.سرپرست امور تخصصي بازرگاني شرکت ملي گاز ايران با بيان اينکه پيش از اين، ساخت کالا بايد براساس شرايط و الزام هاي تعريف شده انجام مي شد، مي گويد: کالاي توليد داخل بايد مطابق با استاندارد ساخته مي شد. کارخانه بايد چارچوب مشخصي مي داشت که بر اساس آن، بگوييم اين توليدکننده موفق بوده يا خير، نکته بسيار مهمي که هم اکنون نيز بيش از ساير موارد مورد توجه قرار مي گيرد. بسياري از شرکت هايي که هم اکنون به شرکتي بزرگ بدل شده اند و کالاهاي اختصاصي صنعت گاز را توليد مي کنند، از همان زمان رشد کردند. در واقع، به دليل اينکه کار متمرکز بود، بسيار بهتر انجام مي شد. اما پس از آن که در شرکت ملي گاز ايران رفرم (اصلاحات) انجام و همه شرکت ها مستقل و جدا شدند، در مقطعي، واحد خودکفايي کالا نيز در ستاد شرکت ملي گاز ايران حذف شد، اما پس از مدتي دريافتند که وجود چنين واحدي در ستاد، مي تواند دست درکاران را به گونه اي متمرکز و هماهنگ سازد که از هر جهت بهتر خواهد بود.از سوي ديگر، اعمال تحريم ها، لزوم فعاليت متمرکز چنين واحدي را پررنگ تر کرد. در حقيقت، مديريت بازرگاني به امور تخصصي بازرگاني تبديل شد و اداره اي به نام خودکفايي کالا که داراي سه بخش برق، مخابرات و ابزار دقيق، مکانيک و بخش شيميايي است، در اين امور مجددا شکل گرفت. سه بخشي که در شرکت گاز فعال است؛ يعني بخش گازرساني، انتقال گاز و توليد که در پالايشگاه ها است، هرچند که بيشترين کاري که انجام شده و نزديک به 100 درصد اقلام آن در ايران توليد مي شود، در بخش گازرساني است. در واقع، ايجاد ساختاري منسجم با توجه به وظايف سازماني، توجه به درآمدها و هزينه ها، همچنين تربيت نيروي انساني متخصص در چندسال اخير باعث پيشرفت چشمگير اين شرکت در زمينه خودکفايي در بخش هاي مختلف پالايشگاهي، انتقال گاز و گازرساني و منجر به آن شده که هم اکنون، در حوزه تأمين تجهيزات بخش پالايشگاهي تا 70 درصد و در بخش گازرساني بيش از 98 درصد به خودکفايي مي رسيم.
داخلي سازي تجهيزات شيرين سازي گاز
سرپرست امور تخصصي بازرگاني شرکت ملي گاز ايران با اشاره به داخلي سازي تجهيزات پالايشگاه هاي گاز مي گويد: در بخش پالايشگاهي تقريبا درصد بالايي از تجهيزات مربوط به شيرين سازي و نم زدايي و جداکننده ها و کمپرسورهاي هوا و گاز و همچنين قطعات يدکي مربوط به آنها در داخل کشور ساخته و امکان ساخت مابقي نيز قطعا ميسر است. در بخش انتقال گاز نيز، مهم ترين دستاورد ما ساخت توربوکمپرسور گازي و نيز قطعات حساس تجهيزات دوار مانند روتور، پره انواع توربين ها، اسکرابرها و کولرهاي هوايي است. در بخش مواد شيميايي نيز مي توان گفت که موارد مورد نياز صنعت گاز که از مصرف بسيار بالا و قيمت گزافي برخوردارند، مانند آنتي فوم هاي مواد شوينده توربين ها، کربن اکتيو، مولکولارسيوها و کاتاليست ها در داخل کشور ساخته شده و در اين موارد به خودکفايي بسيار نزديک شده ايم.
خودکفايي 100 درصدي در حوزه گازرساني
در بخش گازرساني نيز با تکميل فرآيند ساخت کنتورهاي گاز آلتراسونيک که در آينده بسيار نزديک شاهد آن خواهيم بود، مي توان به جرات گفت که در اين بخش 100 در صد به خودکفايي خواهيم رسيد.
بررسي توليدات داخلي با 5 شاخص
نجفي تاکيد مي کند: از نظر ما، حمايت از ساخت داخل با پنج شاخص کيفيت کالا، زمان تحويل، قيمت، قطعات يدکي و خدمات پس از فروش کامل مي شود چراکه حمايت از ساخت داخل فقط توليد آن کالا نيست، بلکه حمايت از تداوم ساخت آن نيز مطرح و به همين دليل است که من هميشه بر اين باورم که خوداتکايي مهم تر از خودکفايي است.به عنوان مثال، کنتور در ايران ساخته مي شود و آن بخشي که قرار است کنتور را هوشمند کند نيز در ايران ساخته مي شود، اما ما هنوز آن را به عنوان کالا نديده ايم. امور تخصصي بازرگاني در مورد تدوين قرارداد در کنار متقاضي اصلي (مديريت گازرساني) است. در گروه هاي کالايي مانند بخش لوله و اتصالات، لوازم جوشکاري، شيرآلات، توربوکمپرسورها، مواد پوششي، تجهيزات پالايشگاهي و ابزاردقيق، ما فهرست خود را در 20 گروه کالايي با هدف حمايت از کالاي ايراني، به همراه نماينده تام الاختيار براي وزارت نفت ارسال کرده ايم تا بررسي و در صورتي که در حدکالاهاي ممنوع الورود باشد، به فهرست اين کالاها که خارجي نيز هستند، اضافه شود.
زمان تحويل کالا بسيار مهم است
نجفي تاکيد مي کند: پرسشي که اينجا مطرح مي شود، بيشتر به نحوه انجام کار سازندگان داخلي و ارائه محصول نهايي به ويژه از منظر «زماني» است. بارها بر اين نکته تاکيد داشته ايم که تحويل تجهيزات و يا کالاي مورد نظر در زمان مناسب، قابل قبول است. حمايت از ساخت داخل فقط توليد آن کالا نيست. سازنده، کالايي را براي نخستين بار در ايران توليد مي کند؛ اگر شرکت سازنده شرکت قوي و معتبري باشد، ممکن است چندان به حمايت نياز نداشته باشد، اما اگر شرکتي کوچک مثلا با ذهنيت دو جوان خلاق باشد، نياز به حمايت مالي و معنوي دارد تا بتواند شکل بگيرد و روي پاي خود بايستد. بايد حمايت خود را به سمت شرکت هاي ضعيف تر ببريم که از نظر فني و کارشناسي بي نظير و به نوعي دانش بنيان محسوب مي شوند.سرپرست امور تخصصي بازرگاني شرکت ملي گاز ايران مي گويد: بايد زمان تحويل کالا مناسب باشد که به اعتماد ما به آن شرکت خدشه اي وارد نشود و به يکباره نبينيم که شرکت خارجي زودتر از او کالاي خود را عرضه کرده است.
کاهش انحصار در عرضه
نجفي در ادامه به اشاره به کاهش انحصار در توليد و عرضه کالاهاي مورد نياز صنعت گاز مي گويد: زماني که کالايي را از شرکتي مي خريم، تامين قطعات يدکي آن تا دو سال بر عهده آن شرکت است. مرحله بعد آنکه بايد قيمت مناسب ارائه دهند؛ اگر شرکتي در ايران انحصارا به توليد کالايي پرداخت و تصور کرد که چون سازنده فقط اوست، در نتيجه بايد انحصارا به خاطر حمايت از ساخت داخل، از او خريد کنيم و قيمت ها را خيلي بالا برد، قطعا بايد در اين زمينه تجديدنظري کنيم. از طرفي، اينکه چه کسي از اين شرکت ها حمايت کند، بسيار مهم است. نه اين که شرکت ها حمايت نشوند. اين درست نيست، اما برخي شرکت ها خارج از شرايط تعيين شده وندورليست وزارت نفت هستند، يعني نام آنها بايد در سامانه الکترونيکي تامين کالاي وزارت نفت ثبت شده باشد. بسياري از اين شرکت ها شرايط کافي براي ثبت در فهرست منابع را ندارند (مانند پروانه بهره برداري) و با آن که توانايي دارند، اما نمي توانند در اين سامانه ثبت نام کنند، زيرا به تجاري سازي (توليد انبوه) نرسيده اند.
دستيابي به دانش فني، برگ برنده شرکت هاي سازنده
سرپرست امور تخصصي بازرگاني شرکت ملي گاز ايران با اشاره به فعاليت شرکت هاي دانش بنيان مي گويد: شرايط شرکت هاي دانش بنيان کاملا متفاوت است. در واقع، براي شناسايي شرکت ها و محصولات دانش بنيان و اينکه کدام شرکت و محصول نياز به حمايت بيشتري دارد، شاخصي تعيين شده است. راهي که ما آن را تجربه کرده ايم، شناسايي شرکت هاي خوب خارجي و ايجاد ارتباط با شرکت هاي داخلي خوب و البته دانش بنيان است. اين شرکت ها وقتي نزد ما مي آيند، بايد مورد جديدي براي ارائه داشته باشند، ما هم به اين شرکت خارجي کمک مي کنيم تا با يک شرکت ايراني شريک (جوينت) شود تا هم فناوري اين کار وارد ايران شده و هم در ايران براي اين کار سرمايه گذاري شود. اين جوينت بايد 100 درصد وجود داشته باشد. در واقع، آن را تشديد مي کنيم؛ چراکه طبيعي است شرکت هاي معتبر وارد بازار جديد نشده و ريسک آن را قبول نکنند، اما ترغيب به اين همکاري از طرف ما انجام مي شود و مي توانم اعلام کنم که 100 درصد آنهايي که آمدند، راغب به اين همکاري هستند، به شرطي که بازار براي آنها خوب و جذاب باشد. پس، يکي از کارهاي ما اين است که در انتقال فناوري پيشقدم باشيم؛ چراکه هم اکنون ديگر فناوري کپي را نمي خرند و ما حتي اگر بخواهيم با مهندسي معکوس نيز به فناوري مربوطه دست پيدا کنيم، بايد با مفاهيم مهندسي آن آشنا باشيم. تاکيد روي خوداتکايي در همين جاست که ما بايد قدرت انتخاب داشته باشيم و خود تصميم بگيريم، در اين صورت با اطمينان به سازنده داخلي، مي توانيم بگوييم تنها ساخت قطعه کافي نيست و اکنون بايد بتوانيد کل تجهيزات را ساخته و نگران آينده نباشيد. اين بحث به ويژه در بخش پالايشگاهي بيشتر خود را نشان مي دهد. اصولا بحث انتقال فناوري، بسيار مهم است و بايد به آن توجه ويژه شود. هميشه به دنبال سرمايه گذار براي پروژه هاي بزرگ خود بوده ايم اما در عين حال، تلاش کرديم اين سرمايه و يا انتقال فناوري را با ايجاد ارتباط شرکت هاي خارجي با توليدکنندگان ايراني فراهم کنيم. بسياري از شرکت ها در برهه هاي مختلف زماني به ايران آمدند، کار کردند و حتي توليدات خود را به اروپا نيز صادر مي کنند، هرچند ممکن است چندان محسوس نبوده باشد. در واقع، ممکن است نتوانيم ميزان انتقال سرمايه و فناوري که از حضور اين شرکت ها به دست مي آيد، به عدد و رقم بگوييم و به نظر کوچک آيند اما قطعا برآيند خوبي در مجموع خواهند داشت. بسياري از کالاهايي را که تا پيش از اين، از خارج وارد مي کرديم، با همکاري مهندسان ايراني در داخل کشور مي توانيم توليد کنيم. به نظرم، نتوانستيم حجم کارهايي را که انجام داديم بيان کنيم، اما موفق شديم در نهان به چيزهاي بسيار ارزشمندي دست پيدا کنيم. ما تصور مي کنيم کارها در حال انجام شدن است، زير پوست شهر و هياهويي که بيرون هست، اين کارها را انجام داديم و اميدواريم که هرسال بهتر از سال گذشته، بتوانيم آن را به انجام برسانيم. اما در عين حال، بايد دقت کنيم در دام ها نيفتيم؛ مثلا براي کمک به توليد داخل، بخشي را متوقف نکنيم و بعد ببينيم که چه اشتباهي کرده ايم. ما بهره بردار هستيم و عمليات نبايد متوقف شود. براي تجلي اقتصاد مقاومتي، بايد اقتصاد کشور از سوي همه حمايت شود. ترغيب توليدکنندگان و سازندگان ايراني به ساخت کالاهاي با کيفيت بالا و قيمت مناسب و معرفي آنان به مجريان طرح و متقاضيان کالا و تقويت بنيه مالي آنان از طريق خريدهاي مستمر، تفسيري کامل از حمايت از کالاي ايراني است.
پتروشیمی و حمایت از ساخت داخل
مشعل: « ساخت داخل»؛ عنواني مهم که در سال هاي اخير از حاشيه و پستوي کارخانه ها خارج شد، خودي نشان داد و نقشي محوري يافت. مي توان گفت آن بيم و گريزهاي ساليان دور، با اعتماد به داخل فرو ريخت تا داخلي ها هم پر و بالي بگيرند و نفسي تازه کنند.روايت سازندگان داخل در صنعت نفت ايران خاص و نمونه است؛ چه آنکه داخلي هاي اين حوزه مهم و راهبردي در سال هاي اخير، بخشنامه اي را با امضاي وزير ديدند که توجه به آنها را مورد تاکيد قرار داده بود. براساس اين بخشنامه، حمايت ازساخت 10 گروه کالاي راهبردي و پرمصرف صنعت نفت در وزارت نفت مورد پيگيري قرار گرفت که صنعت پتروشيمي هم از آن مستثنا نبود.راه دنبال شده از سوي وزارت نفت براي اثبات اين مهم بود که ارتقاي توان داخلي و تکيه به توليدات داخل، از فاکتورهاي توسعه صنعتي و اقتصادي در هر کشوري است.مطابق گزارش شرکت ملي صنايع پتروشيمي، در زمينه ضرورت بحث ساخت داخل تجهيزات در صنعت نفت، به طور متوسط، بين 50 تا 60 درصد از هزينه هاي يک پروژه، به خريد تجهيزات مورد نياز آن پروژه مربوط است. از اين رو به نظر مي رسد، اين حجم از بازار مي تواند فرصت مناسبي را براي انتقال فناوري و تقويت ساخت داخل تجهيزات و کالاهاي مورد نياز صنعت پتروشيمي، با استفاده از اهرم خريد فراهم آورد.
براساس اعلام شرکت ملي صنايع پتروشيمي، اين شرکت در مسير بخشنامه وزير نفت، اقدام هايي انجام داده که از جمله آن مي توان به تهيه ليست اقلام راهبردي و تحريمي صنايع پتروشيمي از سوي مهندسي طرح ها و امور مهندسي توليد و ارائه به کميته اقلام راهبردي در صنعت نفت، تهيه ليست اقلام يا نيازسنجي اقلامي که امکان ساخت آنها در داخل کشور وجود دارد، از سوي امور مهندسي توليد، نيازسنجي پتروشيمي هاي توليدي و ارسال به مديريت طرح ها و همچنين تهيه ليست سازندگان، مشاوران و پيمانکاران (اعم از داخلي و خارجي) با محوريت شرکت مديريت توسعه و با عضويت نمايندگان مديريت کنترل توليد، مديريت طرح ها، کالاي پتروشيمي، اسپک و ابلاغ به تمامي مجتمع ها اشاره کرد.
به اين موارد بايد اقدام مهم تر ديگري را هم افزود که ممنوعيت خريد کالاي خارجي در صورت داشتن مشابه داخلي است که اين مهم از طريق دستورعمل هاي موجود در پتروشيمي (کميته هاي خودکفايي شرکت هاي زيرمجموعه) پيگيري مي شود.
راه مهم ديگري که در اين مسير دنبال شده، در اختيار قراردادن امکانات ويژه به شرکت هاي داخلي در زمينه هاي ساخت و تعميرات است که با ايجاد 23 دستگاه سوله فرعي در منطقه ويژه اقتصادي عسلويه به منظور پشتيباني از شرکت هاي سازنده و تعميراتي با توجه به نياز مجتمع ها (ازسوي امور مهندسي توليد) طي شده است.
شرکت ملي صنايع پتروشيمي به منظور حرکت بهتر در اين مسير، پيشنهادهايي ارائه کرده که از آن جمله مي توان به شناسايي نياز بازار آينده (براي 5 سال) و تجميع نيازها به منظور برنامه ريزي براي ساخت داخل با رويکرد پشتيباني از پروژه ها و بومي سازي فناوري ساخت و توليد در داخل، اعمال و مشخص کردن ضرايب ترجيحي براي کالاهاي ساخت داخل (در قانون آمده؛ ولي محدوده آن مشخص نيست)، مجبور کردن شرکت هاي خارجي به همکاري با شرکت هاي داخلي براي انتقال دانش فني (از طريق اهرم خريد)، ايجاد صندوق ارتقاي توان ساخت داخل با هدف کمک به سازندگان داخلي به خصوص شرکت هاي دانش بنيان، ارائه معافيت ها، تشويق ها و تخفيف هاي مالياتي، دادن وام هاي بانکي با سود متعارف و... براي ايجاد انگيزه در جهت سرمايه گذاري هاي لازم (ايجاد نظام حمايتي) اشاره کرد.
تعيين ميزان پيش پرداخت ها و نوع ضمانت نامه ها براساس توانمندي هاي فني و بازرگاني سازندگان داخلي (استفاده از سفته يا چک به جاي ضمانت نامه و...)، رفع موانع گمرکي به منظور تسريع در ترخيص مواد اوليه و تأمين به موقع مواد اوليه ساخت براي سازندگان داخلي (به منظور جلوگيري از تأخير در برنامه زمان بندي)، ترک تشريفات مناقصات در اقلامي که براي اولين بار در داخل کشور اقدام به ساخت آنها شده، انعقاد قراردادهاي بلند مدت درباره اقلامي که براي اولين بار در کشور ساخته مي شود (با در نظر گرفتن ساز و کارهاي خاص و صلاح و صرفه شرکت هاي تابعه) و کاهش هزينه هاي ساخت و در نتيجه کاهش قيمت تمام شده از ديگر پيشنهادهاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي با هدف حمايت هر چه بيشتر از ساخت داخل است.
رتبه بندي مشاوران، سازندگان و پيمانکاران داخلي (از نظر مالي، فني و ظرفيت کاري)، ايجاد بستري مناسب به منظور تجاري کردن محصولات ساخت داخل براي صادرات آن (با هدف حضور در نمايشگاه هاي بين المللي)، سياستگذاري، حمايت و هدايت سازندگان داخلي در ايجاد joint venture با برنامه مشخص براي شناسايي ظرفيت هاي خالي و در کنار هم قراردادن آنها (تهيه نقشه راه)، معرفي مراجعي براي صدور مجوز و استاندارد به منظور حمايت از توليدات ساخت داخل (با هدف ارتقاي کيفيت) و پشتيباني مالي براي قراردادهاي ساخت داخل از طريق دادن يک سيستم براي بيمه کردن قرارداد سازندگان از ديگر مواردي است که در اين حوزه مورد پيشنهاد قرار گرفته است.
اعمال درصد نرخ تورم بر اساس اعلام بانک مرکزي در قراردادهايي که بيش از يک سال به طول مي انجامد (براي جلوگيري از ضرر و زيان سازندگان داخلي)، اصلاح و تغيير قراردادهاي EPC در خصوص استفاده از ظرفيت بيشتر سازندگان داخلي در پروژه ها (استفاده بيش از 51 درصدي سازندگان داخلي)، پرداخت به موقع به سازندگان داخلي براي جلوگيري از ورشکستگي آنها، ارتقاي نظام پولي، بانکي و بيمه اي و رفع مشکلات مالي مشاوران، پيمانکاران و سازندگان داخلي با هدف تسهيل در روندهاي فعلي صدور ضمانت نامه و بيمه نامه و تقويت و توسعه بخش طراحي مهندسي مشاوران، پيمانکاران و سازندگان، بخصوص شرکت هاي دانش بنيان را هم بايد به موارد مذکور اضافه کرد.
جايگاه پتروشيمي در ساخت داخل
اگر بخواهيم صنعت پتروشيمي را براساس شعار حمايت از کالاي ايراني سال 97 و همچنين بخشنامه بيژن زنگنه مبني بر حمايت ازساخت 10 گروه کالاي استراتژيک و پرمصرف صنعت نفت مورد ارزيابي قرار دهيم، راه اميدوارکننده اي طي شده است. اين را مي توان از توضيحات علي محمد بساق زاده، مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي دريافت.
نکته حائز اهميت در سخنان بساق زاده طي گفت وگو با «مشعل» توجه به خودکفايي در چند بخش مهم صنعت پتروشيمي است که از جمله آن مي توان به ضرورت توجه به سازندگان داخلي و توجه به ساخت داخل در کاتاليست ها و لايسنس ها اشاره کرد.
او مي گويد: وزارت نفت با توجه به نياز ساخت داخل، 10 گروه پرمصرف ساخت داخل صنعت نفت را مشخص کرد و کميته هايي تعيين شد تا از اين طريق ارزيابي بهتري درزمينه ساخت داخل و همچنين معياري مناسب براي تاييديه شرکت هاي داخلي داشته باشيم که شرکت ملي صنايع پتروشيمي هم در اين کميته حضور داشته است.
خودکفايي در کالاهاي ساخت داخل
حال ممکن است اين سوال مطرح شود که در حال حاضر، چه ميزان از کالاهاي مورد نياز در صنعت پتروشيمي ساخت داخل است. بساق زاده در اين زمينه آمار مشخصي ارائه نمي کند؛ اما اسامي برخي کالاهاي مورد نياز در صنعت پتروشيمي را مورد اشاره قرار مي دهد که در آن به خودکفايي رسيده ايم.
او مي گويد: اکنون بسياري از ورق هاي مورد نياز صنعت پتروشيمي و لوله هاي مورد نياز، در داخل ساخته مي شود و مي توان گفت که بيش از 90 درصد مخازن تانک ها و حدود 30 تا 40 درصد از ماشين ها در داخل ساخته مي شود.
مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي اعلام مي کند که با توجه به برنامه ريزي انجام شده، سعي بر اين است که با پشتيباني فني و مالي ميان وزارت نفت، بانک ها، سازندگان و دستگاه هاي مورد نياز براي ساخت داخل، اين روند را به شکل بهتري هدايت کنيم.
توليد گريدهاي بومي
مسير ديگري که در صنعت پتروشيمي با هدف خودکفايي طي شده است، توليد گريدهاي بومي است.
به تازگي خبر رسيد که پتروشيمي جم موفق به انحصارزدايي ازپنج گريد پروپيلن و پلي اتيلن شدکه پيش ازاين در انحصار 2 کشور آمريکا و ايتاليا بود.
پتروشيمي جم 13 گريد مهم درحوزه الفين ها وپلي اتيلن ها را به توليد انبوه رساند و بر اين اساس اين شرکت، سومين شرکت درجهان است که دانش توليدMD-35504،MD-3510،MD-3520،LL-235F6 وLL-235F7 را به دست آورده و توليداين محصولات رادرانحصاردارد.
13 گريدراهبردي وجديدکه به توليدانبوه رسيده، عبارتنداز: گريدMD-35504، گريدMD-3510،گريدMD-3520، گريدLL-235F6، گريدLL-235F7، گريدLL-HP-18XF5، گريدLL-HP-18XF5، گريدMD-38504، گريدCC-52502، گريدCC-52502SU، گريدCC-52501، گريدHD-5000S و گريدPP EP3130UV.
به گفته سيد حسين ميرافضلي، مديرعامل پتروشيمي جم، باتوليداين محصولات، تا 50 ميليون دلارارزش افزوده ايجادمي شود؛ البته درصورتي که پايين دست اين گريدها توسعه يابد، تا 100 ميليون دلارارزش افزوده ايجاد خواهدشد.
بساق زاده نيز در اين زمينه توضيح مي دهد: تلاش مي شود بتوانيم در خطوط توليدي، تنوع گريد داشته باشيم. با توضيحات مديرطرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي مسيرهاي مهمي در اين راه دنبال شده است. او به عنوان نمونه به توليد واحد پلي اتيلن سنگين اشاره مي کند که مي تواند 20 تا 30 گريد مختلف را توليد کند.
بساق زاده مي گويد: شرکت هاي داخلي سعي کردند با تغييراتي که در پروسس انجام مي دهند، گريدهاي متنوع تري توليد کنند. براي توليد لوله هاي فشار بالا مشکل داشتيم که خوشبختانه پتروشيمي هاي جم، شازند و اميرکبير آن را توليد کردند. سعي شرکت ها اين است که در زمينه تنوع گريد محصولات پتروشيمي فعاليت بيشتري داشته باشند.
کاتاليست هاي بومي
دايره فعاليت شرکت ملي صنايع پتروشيمي براي دستيابي به خودکفايي به ميزاني گسترده است که اقدام در زمينه هاي مختلف آن مي تواند ارزش افزوده زيادي را براي کشور ايجاد کند. افزون بر موارد مذکور، مي توان به نياز مهم صنعت پتروشيمي در زمينه کاتاليست ها اشاره کرد که اگر چه اقدام هايي در اين زمينه انجام شده؛ اما به گفته بساق زاده راه زيادي در پيش داريم.
او مي گويد: سعي بر اين شده تا در زمينه ساخت کاتاليست ها به مرور به سمت بومي شدن حرکت کنيم و با توجه به رهنمود مقام معظم رهبري و مصوبات هيئت دولت، در واردات کالاها بايد مطمئن شويم که اگر آن کالا در داخل ساخته مي شود، از واردات آن ممانعت شود. اين مساله باعث شده شرکت هاي داخلي بيمه شوند و بتوانند سرمايه گذاري بهتري داشته باشند.
در همين زمينه علي پژوهان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي هم خبر داده است که امسال ساخت واحدتوليدي 5 کاتاليست مصرفي پتروشيمي آغازميشود.
تمرکز پژوهش و فناوري پتروشيمي در زمينه کاتاليست فرايندهاي پتروشيمي شامل هفت فرايند ام تي پي، ام تي او، پلي اتيلن، پلي پروپيلن، آمونياک، متانول و الفين است که در برنامه امسال و سال آينده قرار دارد. در برخي از اين فرايندها به فناوري رسيده و براساس برنامه، بهبود آنها در دستور کار قرار دارد و در برخي هم براساس برنامه، بنا داريم به دانش فني توليد محصولات آنها دست يابيم.
بومي سازي لايسنس واحدهاي پتروشيمي
اگر بخواهيم بدانيم اکنون چه ميزان از لايسنس هاي واحدهاي پتروشيمي از خارج وارد مي شود، بساق زاده در پاسخ به آن مي گويد: 85 تا 90 درصد لايسنس هاي واحدهاي پتروشيمي را از خارج وارد مي کنيم. با اين حال خبر خوش او اين است که با اقدام هايي که از جمله در پژوهش و فناوري صورت گرفته، قرار شده لايسنس هاي ايراني را تقويت کنيم.
نمونه هاي زيادي از لايسنس ها از سوي بساق زاده مورد اشاره قرار مي گيرد که در ايران بومي سازي شده است. از جمله آمونياک که در فاز 3 پتروشيمي رازي هم مورد استفاده قرار گرفت و به بهره برداري رسيد.
لايسنس واحد پلي اتيلن سنگين از ديگر مواردي است که قبلا از لايسنسورها خريداري مي شد و براي اولين بار اين لايسنس در ايران بومي شده است. پتروشيمي بوشهر از طرح هايي است که در ليست افتتاح هاي آتي صنعت پتروشيمي قرار دارد و از اين لايسنس استفاده مي کند. پتروشيمي ماهان شيمي زاگرس در اسلام آباد غرب نيز از لايسنس واحد پلي اتيلن سنگين استفاده خواهد کرد.
لايسنس پروپيلن و پلي پروپيلن را هم بايد به اين موارد اضافه کرد که تجاري سازي شده است.
ریشه قطور خطوط لوله درساخت داخل
سعید محمدبیگی-گذشت بیش ازچهار دهه از انقلاب اسلامی و تهدیدهای مبتنی برتحریم های اقتصادی، همه بخش های کشورازجمله نفت و صنایع جانبی آن را بر آن داشت تا توانمندسازی، خوداتکایی، کاهش ودربرخی موارد قطع وابستگی را در دستور کار قرار دهند.این مهم با شدت یافتن دامنه تحریم ها به ویژه درسال های اخیر، بنابرتاکیدهای مقام معظم رهبری در خصوص مقاوم سازی اقتصاد و اقتصاد مقاومتی، بانگاهی ویژه ترپیگیری و برای داخلی سازی اقلام مورد نیاز، حسابی جدا بازشد. دربخش های مختلف صنعت نفت ازجمله خطوط لوله ومخابرات نفت که جا به جایی حجم عظیمی ازنفت خام و فرآورده های نفتی رابه عهده دارد، چنین حساب ویژه ای بازشده است؛حسابی که سابقه آن به سال های پس ازجنگ تحمیلی و به دهه 70 بازمی گردد. ابوالقاسم زمانی، مدیر کالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، کسی است که می توانست شرحی برفعالیت ها و دستاور دهای این شرکت درحوزه ساخت داخل داشته باشد. زمانی 55 سال سن و33سال سابقه خدمت رادربخش های مختلف صنعت نفت ازجمله شرکت کالای نفت تهران دارد.او با تکیه بر تجارب پیشین خود، یک سالی می شود که عهده دار مسئولیت درمدیریت کالای شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران است.
«خطوط لوله ومخابرات نفت از شرکت های پیشرو درساخت داخل به شمار می آید» این را ابوالقاسم زمانی مدیر کالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران که بخش های مختلف دراین حوزه را تجربه و درآن کارکرده است، می گوید و ادامه می دهد: ساخت داخل یابه عبارتی بومی سازی درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، ریشه دار است به این معنا که داخلی سازی درآن از زمانی که ساختارمدیریتی داشته (سال 1372)پا گرفته ونهال آن روزها، امروز به درختی ریشه دار بدل شده است. وی به سوابق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اشاره و تصریح می کند: این شرکت یکی از نخستین شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت است که با ایجاد واحد خودکفایی، به ساخت قطعات وحمایت ازسازندگان داخلی پرداخته است واین مهم را می توان دلیلی بر ریشه داربودن شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در حوزه ساخت داخل عنوان کرد. به اعتقاد زمانی، در دو دهه گذشته اتفاق های خوبی درحوزه داخلی سازی رخ داده و تحول بزرگی درساخت بسیاری ازاقلام وقطعات ایجاد شده و ازآنجا که سازندگان و تولید کنندگان داخلی پاسخ خوبی به تقاضاهای ما داده اند، نیاز به شرکت و کشورهای سازنده خارجی، به شدت کاهش یافته است.
مدیرکالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران برای صحه گذاشتن بر توانمندی سازندگان و تولید کنندگان داخلی، به موارد زیادی از جمله داخلی سازی برخی مواد شیمیایی مانند برخی روان کننده های سیالات، انواع فیلتر و بازدارنده های خوردگی لوله های انتقال نفت و فرآورده های نفتی، همچنین مکانیکال سیل ها(قطعات صنعتی که مانع از نشت مایعات وگازها به بیرون از سیستم های دربرگیرنده آنها می شود)اشاره می کند ومی گوید: همه این اتفاق های خوب از سال ها پیش در خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، عینیت یافته است و همچنان نیز ادامه دارد.
فرآیند سفارش گذاری تامین کالا در داخل
فرآیند سفارش گذاری کالادرشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران نیز موضوعی است که زمانی درباره آن توضیح مفصلی می دهد و می گوید: اساس کارشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درحوزه تامین کالا به این شکل است که در وهله نخست از سوی بخش های متقاضی اعلام نیاز می شود. عموما دو دسته تقاضا به این مدیریت اعلام می شود؛ تقاضاهایی که سیستم به وسیله سامانه تعریف شده درآن اعلام می کند که موجود قطعه یا کالای در انباربه حداقل رسیده است وباید به جایگزینی وتامین آن اقدام شود.دراین زمان اداره عملیات بادریافت تقاضاازبخش های مختلف و انتقال آن به بخش بررسی وصدورتقاضای مدیریت کالا، سفارش گذاری وفعالیت های مربوط به آن را براساس اعلام سیستم (نوع تقاضا، تعداد و ...) انجام می دهد. بخش دیگر تقاضا ها درقالب پروژه ها انجام می شود؛ به این معنا که با تعریف هر پروژه، مجری فهرستی از اقلام مورد نیازرا به مدیریت کالا اعلام می کند واین درخواست به وسیله اداره عملیات کالا که عهده دار بخش انبارهاست، بررسی وبه تامین آنها اقدام می شود. اگرموارد درخواستی درانبارموجود و امکان ساخت آن نیز درداخل نباشد، طی فرایندی به تامین آن ازخارج اقدام خواهد شد. نکته دیگر این که پیش ازسفارش گذاری نهایی، تایید نهایی هم از بخش های درخواست کننده گرفته می شود تا درصورت افزایش یا کاهش تقاضا، منطبق با آن عمل شود. برای مثال، گاه قراراست تعمیراتی انجام شود وبرای انجام این عملیات، نیاز به تعداد قطعات بیشتری است؛ حتی ممکن است قطعه ای از دور خارج شده باشد و نیازبه خرید دوباره آن نباشد. این بازنگری و تایید نهایی کمک می کند تاخرید منطبق برفعالیتی که انجام می شود، صورت گیرد. متصدی انبار با اعلام موجودی به مدیریت کالا، این مدیریت را برای تامین کالاهای مورد مطلع و فرآیند سفارش گذاری آن ازداخل یا خارج (در صورت نبود مشابه درداخل)آغاز می شود. دراین حالت، انبارهمیشه پاسخ گوی نیازها خواهد بود. زمانی می گوید: با توجه به گستردگی فعالیت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، تنوع درسفارش گذاری اقلام آن نیزگسترده است. مکانیک، ابزاردقیق، مخابرات، موادشیمیایی، برق، اقلام عمومی (ترکیبی از همه موارد یاد شده) وکالاهای خاص(های تک) مجموعه ای را تشکیل می دهند که مدیریت کالای شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران تامین اقلام مرتبط به آنها را به عهده دارد. وی ادامه می دهد: سفارش گذاری کالاها شامل دو بخش داخلی و خارجی است که به زیربخش هایی مانند اقلام عمومی، مکانیک و ابزاردقیق و مخابرات تقسیم می شوند. مهندسی وساخت نیز یکی دیگراز زیربخش های مدیریت کالای شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران که یک بخش آن عهده دارپیگیری ساخت بار اولی در داخل است. بعد از این که ساخت به نتیجه نهایی می رسد، دیگر آن قلم کالا از چرخه تامین ازخارج بیرون می آید و درتقاضاهای بعدی در فهرست خرید های داخلی قرار می گیرد. مدیرکالای شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران بایادآوری این که ساخت داخل در این شرکت سال ها پیش نهادینه شده است، ادامه می دهد: در بیش از دو دهه، گام های بسیار بزرگی در جهت داخلی سازی همسو با سیاست های اقتصادی مقام معظم رهبری، برداشته شده است. برای مثال اقلام مکانیکی پرمصرف که عمدتا به قطعات توربین ها مربوط می شود، همچنین برخی ولوها، فیلترها، روان کننده های سیالات نفتی مواردی هستند که درصنعت خط لوله داخلی سازی شده اند. برای تحقق هدف ترسیم شده درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران (ساخت داخل) شمار زیادی سازنده، شناسایی وحمایت و پشتیبانی ها دراین زمینه منجر به این شد که تعمیر وساخت قطعات توربین ها و ولوها از طریق آنها انجام وخرید خارجی آنها متوقف شود. انقلاب ساخت داخل دراین شرکت که ازسال هاپیش شروع شده با گذشت زمان، رشد فزاینده ای داشته است که همچنان ادامه دارد و این از همت و اراده سازندگان ایرانی حکایت دارد. زمانی با اشاره به روند تاریخی ساخت داخل درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران ادامه می دهد: در دهه نخست (ازسال 72 با تغییر ساختارمدیریتی و تبدیل شدن به شرکت تا سال 82) قطعات متعددی در حوزه خط لوله داخلی سازی شد؛ به طوری که ساخت 506 قلم کالا مشتمل بر 15هزار و 138 قطعه در قالب 90 سفارش، در داخل انجام شد. از سال 84 تا 96 ساخت داخل در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، گسترش یافت و شمار اقلام ساخت داخل به دو هزارقلم افزایش، به دو هزار و 506 مورد رسید که 54 هزار و 448 قطعه را شامل می شود. ارزش ریالی این فعالیت های ساخت داخل بیش از 66 میلیارد تومان و صرفه جویی ارزی آنها نیز 56 میلیون دلار برآورد شده است؛ یعنی قرار بود اقلام مورد نیاز ازخارج وارد کنیم که می بایست 56 میلیون دلار بیشتر هزینه می کردیم.
کاهش وابستگی به شرکت های خارجی
زمانی می گوید: با توجه به تعداد وتنوع توربین مورد استفاده درحوزه خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، دربخش تعمیرات آنها تقریبا وابستگی به خارج وجود ندارد و در صورت نیاز به قطعه، تلاش شده است که این مهم در داخل و با اتکا به توانمندی نیروهای متخصص ایرانی انجام شود. خوشبختانه به جزیکی دو نوع توربین که دوربالایی دارند، آن هم دربخش «محور» که قطعات آنها ازحساسیت بالایی برخودار است، وابستگی به بیرون از مرزها وجود ندارد. وی می گوید: مکانیکال سیل ها(قطعات صنعتی که مانع ازنشت مایعات و گازها به بیرون از سیستم های در برگیرنده می شود)که مورد مصرف آنها در پمپ است، هم اکنون به دست توانمند سازندگان ایرانی تولید می شود در حالی که پیش تر از شرکت های خارجی خریداری و تامین می شد. همچنین بسیاری از انواع فیلترهای مورد استفاده در توربین ها ساخت داخل شده اند و برای تامین آنها نیازی به خرید خارجی نیست. در بخش مواد شیمیایی مانند بازدارنده های خوردگی لوله های انتقال نفت و فرآورده های نفتی نیزاتفاق های خوبی افتاده وبا تولید آنها در داخل، وابستگی به خارج نیزمنتفی شده است.حتی یکی از مواد بازدارندگی خوردگی (او سی آی 158)که در بخش های مختلف صنعت نفت کاربرد دارد، باهمکاری یک شرکت دانش بنیان ساخته وبه نام شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران ثبت شده است. روان کننده ها (دی آرای) نیزکه حرکت سیال درون لوله را تسهیل می کنند، قسم دیگری از مواد شیمیایی است که به همت سازندگان و تولید کنندگان ایرانی، خرید خارجی آن قطع شده است وهم اکنون در داخل کشور تولید می شود. 14هزار کیلومترخط لوله با قطرهای مختلف(8 اینچ تا 30 اینچ) در کشور، سیالات نفتی را دریافت و ارسال می کنند وعمده آنها ساخت داخل شده اند. انواع شیرآلات(بین راهی، ورودی، خروجی و ...) که در حوزه خطوط لوله استفاده می شود، داخلی سازی شده است. کاترها که برش لوله به وسیله آنها انجام می شود، ساخت داخل شده است یعنی نیاز به آن نیست که برای برش لوله ها، واردات انجام شود. دستگاه هات تپ یا جوشکاری گرم که به وسیله آن انشعاب گیری از خطوط لوله انجام می شود برای اطمینان بیشترازکارآیی آن در شرایط تست قراردارد اما تعمیرات آن داخلی سازی شده است. مدیرکالای شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران براین اعتقاد است که بخش عمده فرآیند ساخت داخل مربوط به بخش تعمیرات است وادامه می دهد: برای مثال وقتی توربینی تعمیر ودر خلال این عملیات، نیاز به قطعه ای می شود، خود به خود فرآیند داخلی سازی شکل می گیرد وبرهمین اساس تلاش می شود با تکیه برتوان و تخصص سازندگان داخلی، این قطعه تعمیر یا بازسازی شود. وی با تاکید براین که درمجموع اقلام زیادی درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که با پشتیبانی هایی که شده است، داخلی سازی شده اند ونیازی به واردات آن ازخارج نیست، می گوید: همین موضوع موجب شده است تا اقتصاد مقاومتی به شکلی عیان خود را در صنعت خطوط انتقال نشان دهد وبه همت وخواست سازندگان ایرانی، سد انحصار به ویژه در شرایط کنونی که تحریم های ظالمانه بیشترشده است، بیش از پیش شکسته شود. زمانی این را هم می گوید که با توجه به تنوع توربین درشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، ظرف 12سال یعنی ازسال 84 تا سال گذشته، 91 دستگاه توربین بدون حضورافراد خارجی و تنها به پشتوانه حمایت از سازندگان ایرانی، تعمیر و راه اندازی شده است و ادامه می دهد: برای تعمیراین تعداد توربین 84 میلیارد تومان هزینه شده وصرفه جویی حاصل این تعمیرات در داخل 70 میلیون دلاربوده است. وی می گوید: ازسال گذشته تاکنون نیزتعمیرات 29 دستگاه انواع توربین در دستورکارقرار گرفته که تعمیرات شماری ازآنها پایان یافته و برخی نیزدر دست انجام است. تعمیرات این تعداد توربین نیزبا صرفه جویی ارزی قابل توجهی درحد 20 میلیون دلار(با توجه به نوسانات ارزی شاید هم بیشتر) همراه است.
گام دیگر برای داخلی سازی
مدیرکالای شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران ساخت داخل را فعالیتی پویا و غیرقابل توقف می داند و ادامه می دهد: برای گسترش این فعالیت، گام دیگری برداشته شده وآن شناسایی مجدد 200 قلم قطعه مورد نیاز برای داخلی سازی دراین صنعت است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که امکان ساخت137 قلم ازاین تعداد در داخل کشور وجود دارد. درباره 63 قلم دیگر نیز به تازگی نمایشگاهی با حضور سازندگان و تولیدکنندگان ایران درانبار ری برگزار شد. این نمایشگاه با این هدف برگزارشد که سازندگان بیشتری درعرصه ساخت داخل حضور یابند و با بهره گیری از توان سازندگان ایرانی، قطعات بیشتری ازقطعات شناسایی شده، در داخل کشور ساخته شود. درفرآیند ساخت داخل به وسیله سازندگان ایرانی هم تلاش می شود به گونه ای عمل شود که سازندگان برای داخلی سازی یک یا چند قطعه به صورت کنسرسیومی عمل کنند، زیرا در این صورت برخی سازندگان که از پشتوانه مالی قوی تری برخوردارند می توانند با شرکت های کم بنیه تر به لحاظ مالی اما مستعد به لحاظ کاری شریک خوبی برای هم باشند و با همکاری یکدیگرضمن ایجاد یک فضای رقابتی سازنده با رقبای خود و افزایش توان سرمایه ای و مهارتی، همچنین کاهش هزینه ها، به نیازداخلی نیز پاسخی مطلوب دهند. زمانی می گوید: اعتقاد من این است که باید ازسازندگان داخلی حمایت بیشتری شود و آنها را به مسیری باکمترین پیچ وخم برای ساخت داخل هدایت کرد.سازندگان نیزباید روز به روزبرتوان علمی وفنی خود بیفزایند و با بهبود کیفیت ساخت، درچرخه رقابت باقی بمانند. وی با اشاره به نشست اخیری که با حضور بیش از 30 شرکت فعال درحوزه ساخت ملزومات نفتی از جمله خطوط لوله و مخابرات نفت ایران برگزار شد، می گوید: برگزاری این نشست با این هدف بوده است که آمادگی و حمایت دوباره خود رابرای تعامل هرچه بیشتربا سازندگان داخلی اعلام کنیم و از آنها بخواهیم به ویژه درشرایط کنونی، مشارکت و حضور بیشتری در حوزه ساخت داخل داشته باشند. زمانی ادامه داد: البته دراین نشست نمایندگان برخی شرکت های حاضر درجلسه دیدگاه هایی را در جهت سهولت بخشی حضور هر چه بیشتر شرکت های سازنده و فعالیت آنها درحوزه ساخت داخل مطرح کردند که قابل تامل بود.
اعتماد به سازندگان ایرانی
حرف های مدیرکالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درباره اعتماد به سازندگان و تولید کنندگان ایرانی شنیدنی است. او می گوید: با تلاش و خودباوری که از سال ها پیش درمجموعه سـاز نـدگان داخلی شکل گرفته شده است، دست کم درحوزه خط لوله، تقریبا هیچ قطعه ای نیست که سازندگان ایرانی توان ساخت آن را نداشته باشند. البته گاه برخی عوامل مانند نوسان های قیمتی، ممکن است سبب شود شماری از سازندگان درچرخه ساخت حضور نداشته باشند واین احساس را به وجود آورد که توان ساخت درآنها وجود ندارد، اما این گونه نیست و سازنده های ایرانی نشان داده اند که می توانند درهمه عرصه ها حضوری فعال داشته باشند. اگربتوان بخش هایی را که بانوسان وریسک قیمتی همراه است، از سازنده دور و او را به ارتقای فناوری درساخت متمرکز کرد، حوزه ساخت داخل شکو فاتر و پویاتر خواهد شد. دربازدید ازکارخانه ها و شرکت های سازنده این نکته ملموس است که افرادی باذهن هایی خلاق واشتیاقی بالا، فعالیت علمی و پژوهشی انجام می دهند. قابلیت های فراوانی درتولید کنندگان داخلی وجود دارد که بسیار ارزشمند و باورپذیر است؛ به گونه ای که حمایت از آنها کمک بسزایی برای عمران وآبادی کشور است.
کاهش خرید های خارجی
مدیرکالای شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران به کاهش خرید های خارجی با اتکا به توانمندی و قابلیت های سازندگان و تولید کنندگان ایرانی اشاره و تصریح می کند: آمارها نشان می دهند خرید های خارجی در12سال گذشته بسیارکاهش یافته است. او با نگاهی به آمارها ادامه می دهد: دربرخی مقاطع زمانی، شاید اختلاف ریالی خرید داخلی باخرید خارجی زیاد به نظرآید. برای مثال سال گذشته 133سفارش خرید داخلی به ارزش 334 میلیارد ریال وهمان سال در بخش خارجی 50 سفارش به ارزش 436 میلیارد ریال صادرشده است. دلیل این اختلاف ریالی، مربوط به ضرورت تامین قطعاتی است که هنوز امکان ساخت آن فراهم نیست.
ریشه قطور خطوط لوله
با هدف اجرای مگاپروژه 10 گروه خانواده کالایی هدایتگرهای مته حفاری بومی سازی شد
مگاپروژه 10 گروه خانواده کالايي با پيگيري ها و حمايت هاي مستمر وزارت نفت يک به يک در حال تکميل است و نشان از اين دارد که ارتباط صنعت با دانشگاه از سوي وزارت نفت در اين دوره جدي گرفته شده و مراکز علمي و دانشگاهي به مسئوليت خطير توليد دانش فني براي رفع نياز صنعت روي آورده اند که دستاورد اين آگاهي را مي توان در پروژه هاي 10 گانه ساخت داخل وزارت نفت با حضور دانشگاه ها و شرکت هاي دانش بنيان
به وضوح ديد.
دانشگاه صنعتي اميرکبير، يکي از مراکز دانشگاهي فعال است که ساليان سال با وزارت نفت ارتباط علمي دارد، اما اين بار به عنوان توليدکننده علم و دانش فني، با ورود به عرصه ساخت داخل و با استفاده از برترين تکنولوژي هاي روز دنيا، موفق به طراحي و ساخت ابزار اندازه گيري درون چاهي شده که به عنوان اختراع به ثبت رسيده است.
مراسم رونمايي از ابزارهاي اندازه گيري درون چاهي MWD و GYROروز يکشنبه 22 مهر 97 با حضور حبيب الله بيطرف، معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري؛ حسين آفريده، رئيس دانشکده مهندسي انرژي و فيزيک؛ وحيد اسماعيلي، مديرعامل شرکت دانش بنيان کنترل فرايند اميرکبير؛ پرويز سنگين، مديرکل نظام تامين و تجاري سازي وزارت نفت؛ رامين قلمبر دزفولي، مدير پشتيباني ساخت و تامين کالاي شرکت ملي نفت ايران، جمعي از مديران وزارت نفت، علي وحدت، مدير عامل صندوق حمايت از تحقيق و توسعه صنايع الکترونيک وزارت صنعت و معدن، استادان و دانشجويان در دانشکده مهندسي انرژي و فيزيک برگزار شد.
حمايت وزارت نفت از دانش فني تا توليد
حبيب الله بي طرف، معاون پژوهش و فناوري وزير نفت در اين مراسم با تاکيد بر اينکه از فناوري هايي که ايراني هستند و دانش فني آنها به دست آمده تا رسيدن به توليد حمايت مي کنيم، گفت: اگر توليد فناوري و ساخت تجهيزات بر اساس قرارداد خريد باشد، مورد حمايت وزارت نفت قرار خواهد گرفت.
او با بيان اينکه در وزارت نفت، قرارداد خريد از شرکت دانش بنيان منعقد مي شود، اضافه کرد: در واقع شرکت ها از طريق قراردادها شناخته مي شوند و در اولويت وزارت نفت
قرار مي گيرند.وي بر لزوم استفاده بهينه از ظرفيتهاي دانشگاهي تاکيد کرد و گفت: حوزه کاري معاونت مهندسي و پژوهشي وزارت نفت، پژوهش و فناوري است. به اين منظور فعاليتهاي مرتبط با حوزه نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي در دانشگاهها مورد استقبال اين معاونت بوده و همواره در تلاش براي هماهنگيهاي لازم به منظور بهرهمندي از ظرفيتهاي دانشگاهي هستيم.
طراحي و ساخت ابزار MWD و GYRO
همچنين حسين آفريده، رئيس دانشکده مهندسي انرژي و فيزيک دانشگاه صنعتي اميرکبير گفت: اين ابزارها، در نهايت سرعت و دقت ساخته شده اند. وي افزود: ابزارهاي طراحي شده، دستاورد تيم کارشناسان خبره دانشکده و ارائه چند پايان نامه کارشناسي ارشد است که به عنوان اختراع به ثبت رسيده است.
رئيس دانشکده مهندسي انرژي و فيزيک دانشگاه صنعتي اميرکبير ادامه داد: کار ساخت اين ابزارها از سال 96 با دريافت اولين پيش پرداخت از سوي شرکت ملي نفت آغاز و آماده تحويل شده است که در اين راه از حمايت جدي صندوق حمايت از تحقيق و توسعه صنايع الکترونيک وزارت صنعت و معدن برخوردار بوديم. آفريده با اشاره به ساخت SEA- MWD که در قالب 10 گروه کالايي اولويتدار صنعت نفت و گاز است، گفت: سيستم آشکارساز GAMMA MWD (گاما MWD) گاماي طبيعي لايه هاي سازند را اندازه گيري مي کند و بسيار پيشرفته تر از سيستم هاي موجود در بازار است، به گونه اي که در مقايسه با سيستم Geolink داراي کارايي بهتر و در باياس کمتر، سيگنال با وضوح بهتري ارائه مي دهد.
به گفته وي، دقت ابزار ساخته شده کاملا قابل رقابت با نمونه هاي آمريکايي است و در تست هاي ميداني مشخص شد که ميزان مصرف برق از مشابه خارجي آن نيز کمتر است.آفريده افزود: فقط قسمت ارزي اين سيستم از نظر آشکارسازي براي هر واحد حدود 40 هزار دلار است که به صورت MOG به ميزان 10 عدد، آن هم با واسطه از انگلستان به دو کشور ديگر و سپس به ايران مي رسيد. وي با اشاره به ساخت ابزار فرستنده درون چاهي «استرينگ» حفاري در اين دانشگاه يادآور شد: اين بخش به کمک پالسر، عمل انتقال اطلاعات درون چاه روي سطح را انجام مي دهد که اين امر از طريق گل حفاري صورت مي گيرد.آفريده با بيان اينکه پالسر اين دستگاه از نوع مثبت بوده و کاملا با نمونه مشابه شرکت آمريکايي sondex همسان است، خاطر نشان کرد: در اين بخش، پالسر منفي و APC با يکديگر ادغام شده و از اين طريق تمامي شبيه ساز هاي انتقال حرارت و سيال با استفاده از نرم افزار CFD که در اين شرکت توليد شده است، انجام مي شود. همچنين آزمايش هاي بسياري روي مواد مصرفي عمليات حرارتي انجام شده، به طوري که انتظار متقاضي از ما اين بود که سختي مواد در حدود 26 راکول باشد، در حالي که دانشگاه به حدود 42 راکول رسيده که تست آن نيز در آزمايشگاه مورد اعتماد صنعت، يعني آزمايشگاه رازي صورت گرفته است.
رئيس دانشکده مهندسي انرژي و فيزيک دانشگاه صنعتي اميرکبير با بيان اينکه اين دستگاه ها حاصل چند رساله کارشناسي ارشد است، ادامه داد: اين دستگاه ها مي توانند اطلاعات کد شده که روي مته حفاري وجود دارند را به بالاي زمين ارسال کنند و اين کدها از طريق فرايندهايي، رمزگشايي و در کامپيوتر نمايش داده شوند.
GYRO جايگزين مناسب براي MWD
رئيس دانشکده مهندسي انرژي و فيزيک دانشگاه صنعتي اميرکبير ادامه داد: اگر چه امروزه تلاشهاي بسيار زيادي براي بهبود عملکرد MWD انجام شده است، اما شرايطي وجود دارد که سبب ميشود اندازهگيريهاي دستگاه، همراه با خطاي غيرقابل حذف باشد.
وي افزود: اين خطاها شامل تغييرات در شدت ميدان مغناطيسي زمين، زاويه dip angle و آثار مغناطيسي استرينگ حفاري است. ابزارهاي GYRO در شرايط خاص جايگزيني براي MWD ها هستند، به طوري که نه تنها هيچکدام از مشکلات را نخواهند داشت، بلکه دقتي بالاتر نسبت به MWDهاي کلاسيک دارند.
آفريده افزود: سوند اندازهگيري ابزار GYRO کاملا ساخته شده و در کارگاه، تست روسطحي انجام شده است.
به گفته وي، انجام آزمايش هاي ميداني نيازمند Cable head، سنترآلايزر، کابل، فلاسک و ابزار تله متري است.
عضو هيئت علمي دانشگاه صنعتي اميرکبير در ادامه به ميزان بدهي و وام دريافتي براي پيشبرد قراردادها اشاره کرد و افزود: براي انجام پروژههاي MWD و GYRO مبلغ 3 ميليارد ريال از صندوق نوآوري و شکوفايي رياست جمهوري و 4 ميليارد و 400 ميليون ريال از صندوق حمايت از تحقيقات و توسعه صنايع الکترونيک، تسهيلات دريافت شده است. وي در پايان گفت: شرکت کنترل فرايند اميرکبير در ساخت سامانههاي گوناگون حفاري مشغول تحقيق است، بنابراين آمادگي طراحي و ساخت سامانههاي LWD Resistivity، NMR loggig، Plug و PLT پيشرفته (NMR-PLT) را دارد.
طراحي 6 دستگاه در حوزه حفاري
وحيد اسماعيلي، مديرعامل شرکت دانش بنيان کنترل فرايند اميرکبير با بيان اينکه در مطالعات انجام شده در اين شرکت، موفق به طراحي و ساخت 3 ست دستگاه در حوزه حفاري نفت شديم، خاطرنشان کرد: اين 3 ست، شامل 6 دستگاه مي شود، ضمن آنکه اين دستگاه ها جزء 10 قلم کالاي راهبردي وزارت نفت به شمار مي رود.وي اضافه کرد: دستگاهي که ساختيم، به عنوان ابزاري است که در پشت مته حفاري نصب مي شود و مته حفاري را براي ورود به عمق زمين هدايت مي کند.اسماعيلي با تاکيد بر اينکه اين ابزارها به گونه اي طراحي شده اند که مي توانند مته را به سمت هدف هدايت کنند، يادآور شد: در سال 93 مناقصه اي برگزار شد که ما با برگزاري آن، توانستيم امتياز بالايي کسب کنيم؛ چراکه قيمت دستگاه هاي ما پايين تر و با کيفيت بالاتر بوده است.
مجري طرح در عين حال با تاکيد بر اينکه در قرارداد نهايي در زمينه ارائه ضمانت نامه دچار مشکل شديم، افزود: براي رفع اين چالش از صندوق حمايت از صنايع الکترونيک (صحا) ضمانت نامه اخذ و با شرکت پشتيباني ساخت و کالاي وزارت نفت قرارداد خريد منعقد کرديم.وي با بيان اينکه در حال حاضر، نمونه اوليه دستگاه را ساختيم، خاطرنشان کرد: شرکت ملي حفاري نفت به عنوان متقاضي اين دستگاه، قرار است بعد از توليد، از آن در استخراج نفت استفاده کند.اين محقق با اشاره به کاربردهاي اين فناوري ادامه داد: اين دستگاه ها در دکل و پشت موتور حفاري، بسته و بعد به داخل چاه فرستاده مي شود و از اين طريق مي توانيم مته را از طريق اين ابزار کنترل کنيم؛ چراکه اين مته از طريق ابزارهاي جانبي آن حرکت مي کند.وي افزود: بعد از اعمال تحريم ها، اين ابزارها از انگليس به ايران وارد نمي شد، از اين رو اين نوع سيستم ها را از کشور چين وارد مي کرديم؛ ولي اکنون با توليد اين دستگاه، بخش صنعت مي تواند از مزاياي اين دستگاه بومي بهره برداري کند.اسماعيلي با اشاره به اجراي تست هاي ميداني افزود: تست هاي ميداني اين دستگاه ها، در چاه هاي نفت تحت اختيار شرکت ملي حفاري ايران اجرايي شد.
بهداشت و درمان صنعت نفت رفع موانع معاينات دوره اي کارکنان پيمانکاري و قراردادي
معاون طب صنعتي و بهداشت صنعت نفت تهران گفت: با مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي وهماهنگي در وزارت نفت، موانع انجام معاينات استخدامي دوره اي طب کارکارکنان پيمانکاري و قرارداد مدت موقت صنعت نفت رفع شد. افشين بلوري افزود: دريافت اين مجوزپنج ساله، شرايط اجراي طب صنعتي ومعاينات دوره اي رابراي کارکناني که رسمي نيستند وبيمه تامين اجتماعي دارند و تابع قوانين کارهستند، تسهيل مي کند. بلوري با اشاره به تغييرساختارپرسنلي و استخدامي صنعت نفت درسال هاي اخير و نقش قابل ملاحظه کارکنان پيمانکاري و قراردادي در نفت، تسهيل شرايط معاينات دوره اي اين گروه ازکارکنان را ضروري برشمرد. معاون طب صنعتي وبهداشت صنعت نفت تهران يادآورشد: براساس ضوابط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، همه مراکز تخصصي که درآنها معاينات دوره اي انجام مي شود، بايد مجوزمعاونت درمان بهداشت ودرمان رادريافت کنند. بلوري تصريح کرد: باوجود پيش بيني افزايش تعداد مراجعين قراردادي و پيمانکاري براي معاينات دوره اي و طب صنعتي، هيچ اختلالي درروند اجرا ايجاد نمي شود.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان
100ميليون ليتر صرفه جويي بنزين با مصرف سي ان جي
بامصرف 78ميليون مترمکعب سي ان جي درمنطقه همدان، درمصرف 100 ميليون ليتر بنزين در 6 ماه نخست امسال، صرفه جويي شده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه همدان گفت: ازابتداي امسال تا پايان شهريورماه، مصرف بنزين درمقايسه با مدت مشابه سال قبل 1.5 درصد کاهش يافته است. امين روستايي با بيان اين که هم اکنون 42 جايگاه عرضه سي ان جي در استان همدان فعال است، افزود: اين جايگاه ها بدون وقفه و به نحوي مطلوب به مراجعان خدمات رساني مي کنند.
وي ناحيه مرکزي منطقه همدان را بيشترين مصرف کننده سي ان جي عنوان واظهار کرد: دراين ناحيه بامصرف 22.8 ميليون مترمکعب گاز در مصرف 30 ميليون ليتر بنزين صرفه جويي شده است. روستايي بابيان اين که مصرف سي ان جي در سالم سازي محيط زيست از سويي و کاهش مصرف بنزين ازسوي ديگر تاثير بسزايي دارد، گرايش به دوچرخه سواري، پياده روي و استفاده حداکثري از وسايل حمل ونقل عمومي را راهکاري ديگر براي بهبود محيط زيست و حفظ سلامت افراد جامعه عنوان کرد.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار
اقدام هاي کنترلي جلوگيري ازقاچاق فرآورده هاي نفتي
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چابهار گفت: به منظور جلوگيري ازقاچاق فرآورده هاي نفتي، اقدام هاي کنترلي با جديت در منطقه چابهار درحال اجراست.
مصطفي نخعي بااشاره به همکاري دستگاه هاي اجرايي و نظارتي استان سيستان و بلوچستان در شناسايي، کشف وضبط محموله هاي قاچاق فرآورده هاي نفتي گفت: اعمال کنترل و نظارت دقيق بر تامين و توزيع فرآورده هاي نفتي با توجه به شرايط حساس نقاط مرزي در مقطع کنوني، يکي از اصلي ترين وظايف براي حفظ و صيانت ازسرمايه هاي ملي است.
وي افزود: با توجه به شرايط خاص اين استان و همجواري با کشور پاکستان، همچنين اختلاف نرخ فرآورده در مرزها و تفاوت نرخ رسمي فروش در جايگاه هاي عرضه سوخت با نرخ قاچاق در بيرون از محيط مجاري عرضه منطقه، لازم است دستگاه هاي نظارتي و اجرايي ضمن توجه به همه زنجيره هاي قاچاق، با همه توان مانع سوءاستفاده سودجويان در اين زمينه شوند.
پخش فرآورده هاي نفتي ايلام
الکترونيکي شدن درخواست نفت سفيد
نسخه جديد سامانه مديريت درخواست فرآورده هاي نفتي باهدف ارائه خدمات مطلوب به خانوارهاي نفت سفيد سوزفاقد گازطبيعي درايلام به بهره برداري رسيد. معاون مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام درنخستين نشست هماهنگي توزيع نفت سفيد خانوارهاي فاقد گاز طبيعي با بيان اين که توزيع نفت سفيد خانوارهاي فاقد گازطبيعي امسال از طريق پرداخت الکترونيکي انجام مي شود، افزود: اين مهم باهماهنگي شرکت گاز و سازمان تعاوني روستايي استان ايلام، اجرايي شده است. پرويزايدون بامهم برشمردن نسخه جديد سامانه مديريت درخواست فرآورده هاي نفتي باهدف جلوگيري از ثبت تکراري خانوارهاي نفت سفيد سوز اظهارکرد: درنسخه جديد سامانه مديريت درخواست فرآورده هاي نفتي، امکان استفاده از يک کدپستي براي دو خانوار وجود ندارد. ايدون، يکي ديگرازمزيت هاي مهم نسخه جديد سامانه مديريت درخواست فرآورده هاي نفتي راتاييد خانوارها ازسوي شرکت گازعنوان و تاکيد کرد: اين تاييد به منزله نداشتن اشتراک گازطبيعي واحقاق حق خانوارهاي نفت سفيدسوز است.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز
سازماندهي سوخت رساني به زائران اربعين حسيني
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز گفت: همه امکانات لازم براي سوخت رساني به زائران اربعين حسيني در مسيرهاي منتهي به پايانه مرزي چزابه سازماندهي شده است. نعمت الله نجفي در نشست ستاد استقبال از زائران اربعين حسيني افزود: برنامه جامع سوخت رساني (نفت گاز و بنزين) وپذيرايي زائران اربعين حسيني (ع) تدوين شده است و طبق برنامه زمانبندي، سوخت مورد نياز زائران تامين و ذخيره سازي مي شود. وي با اشاره به استقرارشبانه روزي دوجايگاه سيار در مرز چزابه افزود: يکي از اين جايگاه ها، بنزين وديگري نفت گاز عرضه خواهد کرد. نجفي همچنين گفت: ذخيره سازي مناسب و کافي نيز در جايگاه هاي عرضه سوخت مسيرهاي پل زال بيدروبه، حسينيه، شوش دانيال، سيدعباس والهائي تامسيرهاي فکه به چزابه و اهوازبه سوسنگرد و بستان، پيش بيني شده است و هيچ نگراني از اين بابت وجود ندارد. پايانه مرزي چزابه در 110کيلومتري شمال غرب اهواز و پايانه مرزي شلمچه در16 کيلومتري غرب خرمشهر، دو کانون اصلي تردد زائران اربعين در سال هاي گذشته بوده است.
پالايشگاه فجرجم
آمادگي توليد حداکثري گاز در زمستان
مديرعامل شرکت پالايش گازفجرجم گفت: درپي انجام موفقيت آميز تعميرات اساسي، اين پالايشگاه، آماده توليد حداکثري گازطبيعي براي فصل زمستان است. عبدالصمد نجفي افزود: ايمن سازي بخش هاي مهم وحساس اين پالايشگاه، با هدف توليد پايدار گاز در زمستان در دستور کار قرار گرفته است. وي گفت: تعمير و تعويض عايق سه نقطه از خط سايت کنگان نيز با هدف دريافت و توليد پايدار گاز در فصل زمستان انجام خواهد شد. مديرعامل شرکت پالايش گازفجرجم تصريح کرد: تعميرات عمومي 240 مترمربع سندبلاست خط لوله 48 اينچ گاز ورودي کنگان باهدف جلوگيري ازپيشرفت خوردگي درخطوط لوله نيز دردستورکار قرار دارد.
پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد
ساخت و نصب دستگاه سامانه کنترل گسترده
مديرعامل پالايشگاه گازشهيد هاشمي نژاد ازساخت و نصب سامانه کنترل گسترده پالايشگاه هاشمي نژاد خبر داد. سيد مجيدمنبتي با اشاره به منويات رهبري درحوزه اقتصاد مقاومتي، افزود: سامانه هاي کنترل گسترده، يکي از اجزاي مهم و اساسي دربخش اتوماسيون صنعتي و ابزاردقيق است که دانش فني ساخت آن به لحاظ پيچيدگي و فناوري بالا، در اختيار معدودي از کشورهاي دنيا قرار دارد. وي تصريح کرد: اين سامانه کنترلي، منطبق بامعتبرترين استانداردهاي کنترلي اروپا طراحي، توليد و بومي سازي شده و از قابليت هاي بيشتري نسبت به نمونه خارجي خود برخوردار است. مديرعامل پالايشگاه گازشهيد هاشمي نژاد تاکيد کرد: طراحي، ساخت و عملياتي شدن اين سامانه با هدف تحقق شعارحمايت از توليد داخل، تحقق اقتصاد مقاومتي و پاسخ گويي به نيازهاي اساسي صنعت نفت، گاز و ديگر بخش ها، انجام شده است. منبتي افزود: اين سامانه توانسته است بابهبود عملکرد در فرآيند تصفيه و پالايش گاز، مانع خروج مقادير زيادي ارز ازکشور شود.
شرکت انتقال گاز ايران
برگزاري آزمون نهايي نخستين المپياد بهره برداران
آزمون نهايي نخستين المپياد بهره برداران شرکت انتقال گاز در مجتمع تأسيسات تقويت فشار گاز نيزار (قم) با حضور 84 بهره بردار منتخب برگزار شد. اين آزمون در دو روز ( نهم و دهم مهرماه) به ميزباني منطقه 3 عمليات انتقال گاز درمجتمع تأسيسات تقويت فشار گاز نيزار (قم) برگزار شد. درآزمون نهايي نخستين المپياد بهره برداران شرکت انتقال گاز84 بهره بردار، منتخب از10منطقه عمليات انتقال گاز کشور در قالب 14 تيم به رقابت پرداختند. سعيد توکلي، مديرعامل شرکت انتقال گاز درباره برگزاري اين آزمون با اشاره به سهم 56 درصدي تجهيزات و نيروي انساني در بهره وري، گفت: با بررسي هاي انجام شده درشرکت ملي گاز، عوامل موثر بهره وري مرتبط با تجهيزات، 43 درصد و مرتبط با نيروي انساني، 13درصد تعيين شده است. وي با بيان اين که ارتباط درست، موثر ومعنادار ميان بهره وران و تجهيزات سبب کاهش تعميرات خواهد شد، اظهارکرد: اين ارتباط صحيح به معناي بهره وري وصرفه جويي ولازمه برقراري آن، بررسي بنيه علمي، فني و عملياتي بهره برداران است. به گفته وي، ايده برگزاري المپياد بهره برداران ازابتداي سال گذشته با توجه به همين هدف مطرح و اقدام هاي اوليه برگزاري آن انجام شد. مديرعامل شرکت انتقال گازبرگزاري المپياد بهره برداران را نخستين قدم اثر بخش براي ارتقاي علمي، فني وعملياتي بهره برداران برشمرد.
خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه اصفهان
تعمير اساسي الکتروموتور مرکز انتقال نفت شهيد بهشتي
يک دستگاه الکتروموتور 105کيلووات درمرکز انتقال نفت شهيدبهشتي اصفهان تعمير اساسي شد. ناصرحقيقي، مهندس نگهداري و تعميرات واحد برق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان با بيان اين که اين عمليات تعميري روي بوستر پمپ شماره 2 مرکز انتقال نفت و تأسيسات شهيد بهشتي اصفهان خط 18 اينچ انجام شده است، افزود: الکتروموتورهاي بوستر پمپ ها، فشار ورودي پمپ هاي اصلي را تأمين مي کنند. وي تعويض بلبرينگ هاي الکتروموتور، شست وشوي سيم پيچ وديگر قطعات الکتروموتور، همچنين تعمير ترمينال باکس را از فعاليت هاي انجام شده عنوان و اظهار کرد: الکتروموتورمزبور بانصب درمحل مورد نظر، هم اکنون در مدار بهره برداري قرار دارد. به گفته حقيقي، تعميراساسي الکتروموتورمرکز انتقال نفت شهيد بهشتي اصفهان باتلاش متخصصان برق وهمکاري واحد مکانيک خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان وصرف 64 نفر-ساعت کارانجام شده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق
ساخت روتور وقطعات يدکي پمپ 518 با مهندسي معکوس
روتور وقطعات يدکي پمپ 518 مرکز انتقال نفت امام تقي به روش مهندسي معکوس ساخته شد. منطقه شمال شرق به واسطه بهره مندي از توان متخصصان داخلي موفق به ساخت روتور و قطعات يدکي پمپ 518 مرکز انتقال نفت امام تقي به روش مهندسي معکوس شد. مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق گفت: اين پمپ با اتکا به توان متخصصان داخلي وکمک متخصصان واحد مکانيک اين منطقه عملياتي با 70 درصد کمتر ازقيمت نمونه اصلي آن ساخته شده است. رضاجبارزاده افزود: اين پمپ ساخته شده به روش مهندسي معکوس، آزمايش هاي مختلفي را با موفقيت گذرانده و هم اکنون تحويل بهره برداران مرکز انتقال نفت امام تقي شده است. وي باورجوانان متخصص، حمايت ازکالاي ايراني وتلاش نيروهاي متعهد اين منطقه راسه ضلع مثلث اين موفقيت برشمرد. جبارزاده همچنين ساخت دستگاه پروور پرتابل به منظور پرووينگ سيستم هاي ميترينگ، تغيير کاربري و بازطراحي پروور 10اينچ، ساخت پکيج و پرتابل مسترپروور–ميتر، اويل کولر توربين گازي، ياتاقان هاي قسمت گرم و سرد توربين گازي، لابيرسنت سيل ها را از ديگر دستاوردهاي متخصصان داخلي منطقه شمال شرق برشمرد.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
ساخت حوضچه تبخيري در ورسک
رئيس تعميرات ونگهداري ساختمان وتاسيسات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال باتاکيد براهميت پيشگيري ازآلودگي محيط زيست، ازساخت حوضچه تبخيري در فشارشکن ورسک خبر داد. قاسم نصيري افزود: اين تاسيسات با هدف دريافت آبهاي آلوده به مواد نفتي از دستگاه ows و جداسازي مواد نفتي ساخته شده است.
وي مدت زمان اين عمليات را 4 ماه اعلام و اظهار کرد: ساخت اين حوضچه تبخيري با نظارت مستقيم دو نفر از کارشناسان واحد تعميرات و نگهداري ساختمان منطقه انجام شده است.
نصيري با بيان اين که مساحت اين سازه 160مترمربع است، تصريح کرد: حوضچه مزبور به منظورايمني و پيشگيري ازسقوط افراد يا اجسام، به حفاظ نردهاي فلزي مجهز شده است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب
تغيير مسير در خط انتقال نفت پايطاق- کرمانشاه
عمليات اجرايي پروژه تغيير مسير خط لوله انتقال نفت خام پايطاق- کرمانشاه به طول دو هزار متر پايان يافت. مديرشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب، هدف از اجراي اين پروژه را افزايش ضريب ايمني خط و پايداري عمليات انتقال مواد نفتي برشمرد وافزود: پروژه مزبوربه دليل احداث يادمان شهداي مرصاد، روي خط لوله 8 اينچ ياد شده و حريم آن اجرا شده است. حقيقيان گفت: باتوجه به سخت گذر وکوهستاني بودن مسيرتعيين شده براي خط لوله جديد، آماده سازي وتسطيح مسير با استفاده از تجهيزات وماشين آلات راه سازي منطقه با نظارت واحد ترابري انجام شده است. بهزاد خدادوست، رئيس مهندسي نگهداري و تعميرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب نيز با بيان اين که تغييرمسيرخط لوله پايطاق–کرمانشاه، حد فاصل کيلومتر192تا 194انجام شده است، گفت: اين پروژه اواخر اسفند سال گذشته در دستورکار قرارگرفته وهم اکنون به پايان سيده است.
گاز استان مرکزي
مصرف 90 ميليون مترمکعب سي ان جي در 6 ماه
مديرعامل شرکت گازاستان مرکزي گفت: در نيمه نخست امسال، بيش از 90 ميليون مترمکعب گاز به جايگاه هاي عرضه سوخت اين استان تحويل و مصرف شده است. محمدرضا سميعي با بيان اين که اين مقدار سي ان جي جايگزين حدود 90 ميليون ليتر بنزين شده است، تصريح کرد: بديهي است، اين ميزان مصرف سي ان جي تاثير بسزايي کاهش آلودگي هواي داشته است. وي درباره فعاليت 65 جايگاه عرضه سي ان جي در استان مرکزي تصريح کرد: از اين تعداد 18باب دراراک و47 باب ديگر نيز، در ديگر نقاط استان مرکزي قرار دارند. مديرعامل شرکت گازاستان مرکزي ادامه داد: اين استان در زمره مناطقي است که مشکل خاصي در زمينه توزيع و تحويل گازبه خودرو ها ندارد و دسترسي به سي ان جي به سهولت در آن امکان پذير است.
گاز استان سيستان و بلوچستان
بهره مندي روستاهاي ايرانشهر از نعمت گاز
سرپرست شرکت گازاستان سيستان وبلوچستان از گازرساني به 10 روستاي محدوده شهر ايرانشهر تا پايان امسال خبر داد. رضاپنجابي گفت: مطابق وعده شرکت ملي گاز به دولت مبني بر گازرساني به 10روستا درهر روز، شرکت گازاستان سيستان و بلوچستان نيز شامل اين وعده، البته در مقياس کوچک تر شده است. وي با بيان اين که هنوز تعداد زيادي ازشهرها و روستاهاي استان سيستان و بلوچستان از گازطبيعي بي بهره اند، افزود: هدف و تلاش ما اين است که هرچه سريع تر بتوانيم اين سوخت پاک وايمن را به هموطنان سيستاني و بلوچ خود عرضه کنيم. پنجابي تصريح کرد: پيرو سياست هاي کلان شرکت ملي گاز ايران، امسال 10 روستاي محدوده شهر ايرانشهر به شبکه گاز متصل مي شوند. وي درباره تامين اعتبارگازرساني به اين روستاها گفت: 10 روستاي مورد نظربا تکيه بربند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 1393 گازرساني خواهند شد. سرپرست شرکت گازاستان سيستان وبلوچستان به فعاليت هاي گازرساني شهري و روستايي درجنوب شرق کشوراشاره وتصريح کرد: تاکنون دو شهرزاهدان وايرانشهرگازرساني شده اند وهفت درصدخانوارشهري استان زير پوشش گاز قرار گرفته اند. وي همچنين شمار روستاهاي بهره مند ازگازطبيعي دراستان سيستان و بلوچستان را چهار مورد اعلام و اظهار کرد: اين روستاها دراطراف شهر ستان ايرانشهر واقع شده اند. پنجابي گفت: هم اکنون 22هزارمشترک شهري و500 مشترک روستايي زيرپوشش خدمات گازرساني قرار دارند. وي گازرساني به بخش نيروگاهي را نيزمهم برشمرد وافزود: گازرساني هم اکنون سه نيروگاه بخار ايرانشهر، سيکل ترکيبي بمپور و نيروگاه گازي زاهدان بامصرف روزانه چهارميليون و500 هزارمترمکعب گازطبيعي در مدار قرار دارند. سرپرست شرکت گازاستان سيستان بلوچستان گفت: دربخش صنعت، هنوز گازرساني انجام نشده است.
شرکت ملي نفت ايران
انتصاب در شرکت ملي نفت
باحکم مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، تالين منصوريان، سرپرست مديريت سرمايهگذاري و کسب وکار اين شرکت شد. درحکم علي کاردر خطاب به تالين منصوريان آمده است: نظر به تعهد، انگيزه و دانش سرکار، بهموجب اين حکم بهعنوان سرپرست مديريت سرمايهگذاري و کسب وکار شرکت ملي نفت ايران منصوب ميشويد.
دراين حکم ضمن آرزوي موفقيت براي سرپرست مديريت سرمايهگذاري و کسب و کارشرکت ملي نفت ايران در امورمحوله و همراهي کارمندان خدوم صنعت نفت درانجام آن به جذب سرمايه خارجي و داخلي در قالب سرمايهگذاري مستقيم، مشارکت، EPCFوEPDF، شناسايي فرصتهاي افزايش ارزشآفريني فعاليتها ودارايي هاي شرکت و طراحي و ارائه پيشنهادهاي تجاري مناسب، ايجاد نظام ريسک، همچنين شناسايي فرصتهاي افزايش ارزشآفريني فعاليتها و داراييهاي شرکت و طراحي و ارائه پيشنهادهاي تجاري مناسب، تاکيد شده است.
ارائه پيشنهاد و کمک به اصلاح مدل کسب وکار بخشهاي مختلف زنجيره ارزش، طراحي وبهينهسازي مدلهاي تجاري مناسب بهمنظور برون سپاري فعاليتهاي شرکت ملي نفت ايران به بخش خصوصي، همچنين ارائه مدلهاي تامين منابع مالي لازم براي سرمايهگذاري مورد نياز در سالهاي آتي، ديگر موارد تاکيدي درحکم انتصاب تالين منصوريان است.
وزارت نفت
انتصاب در ستاد وزارت نفت
با حکم معاون برنامه ريزي ونظارت برمنابع هيدروکربوري وزير نفت، حامد هاشمي ملايري، مديرکل فناوري واطلاعات وتوسعه دولت الکترونيک اين وزارتخانه شد.
درحکم محمد مهدي رحمتي خطاب به هاشمي آمده است: با عنايت به دانش، تعهد، تخصص وتجارب جنابعالي، به موجب اين حکم به عنوان مديرکل فناوري واطلاعات وتوسعه دولت الکترونيک منصوب مي شويد.
بسترسازي لازم در راستاي مديريت تغييرات تکنولوژي، تنظيم سياست ها ويکپارچگي درحوزه فناوري اطلاعات و ارتباطات، بازنگري وتدوين نقشه راه، استراتژي ها وبرنامه هاي کلان و راهبردي فاوا و نظارت بر اجراي آنها در وزارت نفت و شرکت هاي تابعه، همچنين تدوين مدل مرجع معماري سازماني مطابق سياست هاي کلان وزارت نفت، از جمله مواردي است که در حکم معاون برنامه ريزي بر آن تاکيد شده است. همچنين شناسايي الزامات قانوني، مقرراتي و آيين نامه اي درحوزه فناوري وزارت نفت، ايجاد زيرساخت هاي لازم جهت تدوين، برنامه ريزي، مديريت، کنترل و ارزيابي طرح هاي فاوا و تسهيل دسترسي به اطلاعات براي سطوح مختلف داخل وخارج سازمان، ديگرموارد تاکيدي درحکم انتصاب هاشمي ملايري است.
درحکم معاون برنامه ريزي ونظارت برمنابع هيدروکربوري وزيرنفت، برهدفمند سازي، ايجاد وحدت رويه درکليه اقدامات و فعاليت هاي مرتبط با مديريت فناوري اطلاعات و ارتباطات، همچنين تدوين نقشه راه و برنامه منسجم و مصوب براي تحقق و توسعه دولت الکترونيک در صنعت نفت نيز تاکيد شده است.
نفت وگاز مسجدسليمان
راه اندازي جاده ميان بر دسترسي به واحد بهره برداري لب سفيد
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز مسجدسليمان ازافتتاح جاده ميان بر واحد بهره برداري لب سفيد خبر داد. قباد ناصري گفت: با احداث اين جاده به طول 1800متر، مسير دسترسي به واحد بهرهبرداري لب سفيد نسبت به جاده پيشين چهار کيلومتر کوتاهتر شده است. وي بابيان اين که بهسازي و بازسازي جاده مزبور از شهريور سال پيش در دستورکار مديريت مهندسي و ساختمان اين شرکت قرارگرفته است، هدف از بازسازي اين جاده را ايمن سازي و تسهيل در رفت و آمد عنوان کرد. به گفته وي، بهسازي و بازسازي جاده ميان بر لب سفيد در مدت زمان 10 ماه و صرف اعتبارهفت ميليارد و500 ميليون ريال انجام شده است. ناصري گفت: باتوجه به محدوديت هاي وجود خطوط لوله جرياني نفت در بالادست وپرتگاه هاي پايين دست مسير، عرض کلي جاده هفت متر(با لحاظ کردن دوشانه خاکي درطرفين) وعرض مفيد آسفالت آن نيز 5.5متر در نظر گرفته شده است. وي تصريح کرد: احداث 500 مترديوارحائل سنگي با ارتفاع متوسط دو تا پنج متر در دو طرف مسير، تعريض و احداث دو دستگاه پل کالورتي، احداث دو دستگاه آب نما، احداث يک دستگاه پل به طول 12 متر وعرض دهانه سه متر واحداث 300متر کانال سنگي براي هدايت آب هاي سطحي درحاشيه جاده، از جمله اقدام هاي انجام شده در اين پروژه است. به گفته وي احداث يک دستگاه پل دودهانه به عرض هر دهانه 6متر واقع در رودخانه فصلي انتهاي مسير، احداث يک دستگاه پل باعرض دهانه دو متر و20هزارمترمکعب عمليات خاکبرداري و روسازي راه از ديگر اقدام هاي انجام شده در قالب پروژه بهسازي و بازسازي جاده ميان بر لب سفيد است. ناصري کاهش استهلاک ماشينآلات و تصادف هاي ناشي از تردد در مسير غيرمهندسي و پرپيچ وخم قبلي، کاهش فرسايش عوارض جغرافيايي و کمک به حفظ محيط زيست منطقه، همچنين ايمنسازي خطوط انتقال نفت و اشتغال زايي براي اهالي منطقه را از مهمترين اهداف اجراي اين پروژه برشمرد.
نفت و گاز گچساران
ضخامت سنجي 16 هزار نقطه خطوط لوله در گچساران
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران از انجام بيش از 16 هزار نقطه ضخامت سنجي خطوط لوله در 6ماه نخست امسال خبر داد.
هوشنگ صيدالي گفت: عمليات مزبور به وسيله اداره بازرسي فني و خوردگي فلزات اين شرکت در نقاط مستعد خوردگي سامانههاي لوله کشي تاسيسات اين حوزه عملياتي انجام شده است.
وي ادامه داد: وجود ده ها کارخانه، تأسيسات وهزاران کيلومترانواع خطوط لوله جرياني نفت و گاز، همچنين گستردگي وسخت گذربودن منطقه، اهميت کارکارکنان شرکت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران را به خوبي نشان ميدهد.
وي با بيان اين که بازرسيهاي دورهاي طبق روال معمول انجام مي شود، انجام 360 مورد نظارت بر تعميرات اساسي تجهيزات ايستگاههاي تقويت فشار گاز شماره 1 و 2 گچساران، بازرسي کارخانه هاي نمکزدايي گچساران2وبينک وتفکيکگرهاي سرچاهي، همچنين بيش از1100مورد بازرسيهاي کارشناسي، حسب درخواست ادارات عملياتي شرکت، از جمله فعاليت هاي حوزه بازرسي در نيمه نخست امسال است.
به گفته صيدالي، بررسي وضع خوردگي و نظارت بر ايمنسازي خطوط لوله ورودي و خروجي مجتمع گاز و گازمايع 900 و بخشي از خطوط لوله درون تلمبهخانه حياتي گوره، از مهمترين پروژههاي مديريت فني است که با توجه به بررسيهاي انجام شده، تعمير وايمنسازي شده است.
مديرعامل شرکت بهرهبرداري نفت وگازگچساران، تميزکاري و رنگ آميزي تأسيسات نفت و گاز را فعاليتي مهم به منظور زيباسازي و جلوگيري از بروزخوردگي برشمرد و افزود: نظارت برتميزکاري و رنگآميزي تلمبهخانه گوره، واحد بهرهبرداري بي بي حکيمه1و گچساران، فعاليتي ستودني است.
صيدالي انجام بازرسيها را مهم خواند وافزود: نقش بازرسيها و نظارت مستمر برسامانههاي پايش و کنترل خوردگي مانند ضخامت سنجي ادوات و تأسيسات، مهم ترين اقدام بازدارنده دربروزنشتي، رخداد حوادث خسار ت هاي جاني و مالي است.
نفت و گاز پارس
تکميل 2 سد سيلاب گير درسايت اختر پارس جنوبي
سرپرست طرح هاي پشتيباني نفت وگازشرکت نفت و گاز پارس، ازتکميل دوسد سيلاب گيردربالادست پالايشگاه فازهاي 13و22 تا24پارس جنوبي (سايت اختر) خبر داد.
سيدمحي الدين جعفري با اشاره به بارندگي هاي سيلابي اين منطقه در پاييز و زمستان، هدف ازاحداث اين سدهاي تاخيري را کنترل و هدايت سيلابها، همچنين جلوگيري از ايجاد خسارت درفازهاي دردست ساخت عنوان کرد.
جعفري با بيان اين که ساخت سدهاي تاخيري سايت اختر از سوي شرکت ملي نفت ايران به شرکت نفت وگاز پارس واگذارشده است، افزود: با توجه به اهميت جلوگيري از ايجاد خسارت در اين فازها، ساخت سدهاي شماره 1و2 دردستور کارقرارگرفت واجراي آن باتوجه به تجربيات قبلي، به طرح هاي پشتيباني نفت و گاز پارس واگذار شد.
به گفته سرپرست طرح هاي پشتيباني نفت وگاز شرکت نفت و گاز پارس، عمليات اجرايي اين دوسد موسوم به دي-1 و دي– 2 بابرگزاري مناقصه درپاييز1393وانتخاب پيمانکارآغاز وبه منظورپيشگيري از ورود سيلاب به احداث سدهاي مقياس کوچک وموقت که بخشي از بدنه سد اصلي است، (کادفرم 1 و 2) منجر شد.
وي با تاکيد براين که با احداث اين کافردم ها، با وقوع سيلاب در پاييز و زمستان 94 آسيبي به طرح توسعه فاز13واردنشد، افزود: در ادامه فعاليت هاي اجرايي مربوط، ساخت بدنه اصلي سدها نيز انجام و همزمان سامانه دفع سيلاب (شامل کانال هاي پايين دست اين سدها) نيز تکميل شده است.
به گفته جعفري، مسئوليت عمليات ساخت سه سد ديگر، از شمار سدهاي تاخيري سايت اختر، تکميل سامانه کنترل سيلاب و سد بالادست طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي واقع درسايت تمبک، سال گذشته به سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس واگذار شده است.
شرکت ملي حفاري ايران
اجراي 952 عمليات فني در شرکت ملي حفاري ايران
مدير خدمات فني حفاري شرکت ملي حفاري ايران از انجام 952 عمليات فني تخصصي ناوگان خدمات فني حفاري اين شرکت در 6ماه نخست امسال در ميدان هاي نفت و گاز خبر داد. جهانگير شجاعي بااشاره به اينکه شرکت ملي حفاري در زمينه انجام خدمات فني، دستگاهها وتجهيزات روزآمدي دراختيار دارد، گفت: به همت کارکنان بخش خدمات فني، خدمات مورد نيازکارفرمايان با تلاش مستمري تامين شده است. وي افزود: خدمات فني وتخصصي حفاري، به مجموع عمليات تخصصي و مکمل حفاري باهدف تثبيت، شتاببخشي، بهينهسازي ونهايي سازي فرآيندهاي حفاري و تعميرچاههاي نفت و گازاطلاق ميشود.
شجاعي گفت: خدمات لولهگذاري چاه و نصب آويزه آستري، آزمايش درون و برون چاهي، حفاري زيرفشار تعادل مخزن وحفاري با هوا، همچنين خدمات لوله مغزي سيار، ازجمله فعاليتهاي بخش خدمات فني و تخصصي حفاري است.
مديرخدمات فني حفاري شرکت ملي حفاري ايران افزود: از مجموع خدمات ارائه شده، 182عمليات در بخش خدمات لوله مغزي سيار، 329 عمليات دربخش خدمات لايهآزمايي، 47 عمليات دربخش آزمايش سطحي چاه، 313عمليات در بخش خدمات لوله گذاري چاه، همچنين 47 عمليات دربخش رانش ونصب آويزه آستري، 19عمليات دربخش حفاري زير فشار تعادل مخزن و15عمليات در بخش حفاري با هواست. وي تاکيد کرد: هر يک ازاين خدمات فني، جايگاهي ويژه درزنجيره فرآيندهاي حفاري و تعميرچاههاي نفت و گاز دارند. وي گفت: تلاش براين است که باآموزش وبه کارگيري استعدادهاي موجود، همراه بااصلاح ساختار وچابکسازي سازمان، درجهت پاسخ گويي به همه نيازهاي عملياتي کارفرمايان داخلي گام برداريم.
مدير خدمات فني حفاري شرکت ملي حفاري ايران به گسترش فعاليتها دربخشهاي بازرسيهاي دورهاي، تعميرات پيشگيرانه، اتفاقي و تعميرات اساسي برنامهريزي شده تجهيزات خدمات فني حفاري وکاهش انتظارهاي عملياتي درکناربرنامههاي نوسازي ناوگان اشاره وتصريح کرد: حفظ و توسعه جايگاه ممتاز ارائه خدمات فني حفاري در صنايع نفت و گاز کشور همچنان در دستور کار اين مديريت قرار دارد.
نفت و گاز کارون
نوسازي شبکه مخابرات کريت کمپ
کابلهاي اصلي شبکه مخابرات منطقه کريت کمپ به همت کارشناسان مخابرات شرکت نفت و گاز کارون، تعويض و نوسازي شد. رئيس مخابرات شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون گفت: بخش عمده زيرساخت ارتباط داخلي ناحيه کريت کمپ به صورت شبکه، مبتني بر دوکابل اصلي به نامهاي کابل (A) و کابل (C) هرکدام با ظرفيت 100 زوج و در مجموع به طول 9 هزار متر است. سيدعبدالنبي فواضلي افزود: اين کابلها وظيفه انتقال خطوط تلفن به واحدهاي عملياتي و خدماتي مستقر در مجموعه صنعتي کريت کمپ از جمله کارخانههاي گاز و گاز مايع 700 و 800، پالايشگاه شيرين سازي (GTP)، ترابري سنگين، جايگاه سوخت رساني شهيد الماسي و آتشنشاني را به عهده دارند. وي تصريح کرد: کابل (A) بر اثرعوامل طبيعي (فرسايش و رطوبت) و گاهي عوامل انساني، دچارآسيبهاي قابل توجهي مي شود که اين آسيبها، تغيير پارامترهاي موثر در خطوط کابل و درنتيجه کاهش کيفيت و ايجاد محدوديتهاي ظرفيتي در اين زمينه را به دنبال دارد. رئيس مخابرات شرکت نفت و گاز کارون گفت: سود و صرفه اقتصادي اين اقدام، بااحتساب کاهش هزينههاي عملياتي روزمره و حذف هزينههاي مربوط به برونسپاري، 1.5 ميليارد ريال برآورد ميشود.
نفت و گاز غرب
آغاز فعاليت کاميون چاهپيمايي
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازغرب ازانجام نخستين عمليات درون چاهي درچاه شماره22 چشمه خوش باکاميون چاه پيمايي شرکت خبرداد. سعيد ناصري پور گفت: اين کاميون چاه پيمايي، توليد داخل ومطابق با استانداردهاي جهاني است. وي مجهز بودن به سامانه جديد و منحصر به فرد وينچ پايلوت را که براي نخستين بار درعمليات چاه پيمايي به کار فته است، ازجمله ويژگي هاي کاميون مزبور برشمرد. ناصري پور بابيان اين که توانايي انجام عملياتهاي سبک وسنگين درون چاهي ازديگر ويژگي هاي کاميون چاه پيمايي است، تصريح کرد: با اندکي تغييرات، مي توان از اين کاميون به عنوان کاميون نمودارگيري استفاده کرد. وي بااشاره به قابليت استفاده اين خودرو درشرايط سخت آب و هوايي و جاده هاي سختگذر تصريح کرد: با راهاندازي کاميون چاهپيمايي و بي نيازي به شرکتهاي پيمانکار، سالانه حدود50ميلياردريال براي شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب، صرفه جويي رقم مي خورد. کاميون هاي نمودارگيري وچاهپيمايي براي دريافت اطلاعات خاص از مخازن نفت و گاز کاربرد دارد وکارشناسان براساس اين اطلاعات، براي برداشت صحيح و مطلوب ازمخزن برنامه ريزي مي کنند.
نفت و گاز شرق
تعميرات اساسي چاه ها و تاسيسات گازي
تعميرات اساسي چاه ها و تاسيسات گازي شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق با هدف افزايش اطمينان براي توليد پايدار فصل سرد سال به پايان رسيد. احمد رجبي، سرپرست شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق گفت: اين عمليات، تعميرات تاسيسات29حلقه چاه گازترش، 21 حلقه چاه گازشيرين، همچنين پنج مرکز جمع آوري گازترش وشيرين و تاسيسات مرکز اندازه گيري خانگيران را شامل مي شود. وي فرايند اين عمليات تعميري را 46 هزار و600 نفر ساعت اعلام کرد. رجبي با اشاره به افزايش فعاليت هاي تعميراتي تصريح کرد: حجم فعاليت هاي صورت گرفته درحوزه تعميرات اساسي، امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل با توجه به افزايش تعداد درخواست کار، 40 درصد افزايش داشته است.
نگاهي به تاريخچه و شكل گيري سازمان صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه كاركنان صنعت نفت
سر آغاز یک صندوق
صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه كاركنان صنعت نفت، از جمله تشكيلات مهم و باسابقه در صنعت نفت است كه تاريخچه آن به فعاليت هاي صنفي براي احقاق حقوق كارگران برمي گردد.آنچه در پي مي آيد، خلاصه اي است از تاريخچه و شكل گيري اين صندوق ها كه به قلم منصور دهدشتيان، پيشكسوت نفتي و رئيس پيشين صندوق هاي بازنشستگي به نگارش درآمده است.دهدشتيان در سال 1333، به عنوان كارمند حسابداري پالايشگاه آبادان به استخدام صنعت نفت درآمد. وي در سال 1337، با اجراي طرح بازنشستگي كارمندان صنعت نفت، جزو اولين کساني بود كه به اين سازمان تازه تاسيس منتقل شد و به مدت دو سال، عضو كميسيوني بود كه اطلاعاتي را در مورد سوابق خدمت كارمندان نفت جمع آوري مي كرد.اين اطلاعات، از پرونده هاي پرسنلي و حقوقي تمامي كارمندان صنعت نفت که براي تشكيل پرونده عضويت در صندوق بازنشستگي ضروري بود جمع آوري مي شد و دهدشتيان طي اين مدت به همراه هيئت مذكور، به تمامي مراكز صنعت نفت در تهران، آبادان، مسجد سليمان، اهواز، آغاجاري ، ماهشهر، گچساران، هفتكل، نفت سفيد، خارك، كرمانشاه و ساير نقاط فعاليت صنعت نفت، سفر مي كرد.او همچنين وظايف ديگري از جمله مسئوليت تسويه حساب با كارمندان بازنشسته و مستعفا، رياست حسابداري بازنشستگي و پس انداز، كارشناس سرمايه گذاري، مسئوليت امور مالي صندوق ها و در نهايت تصدي رياست سازمان صندوق ها را نيز بر عهده داشت.دهدشتيان در سال 1362 با استفاده از طرح صندوق اماني براي كارمندان زير 50 سال، بازنشسته شد. مطلب زير را با هم مي خوانيم:
كارگران صنعت نفت در جنوب كه بخش عمده نيروي كار اين صنعت را تشكيل مي دادند، تا قبل از سال 1325 از بسياري مزاياي شغلي مانند تعطيلات آخر هفته، ساعات كاري مشخص روزانه و هفتگي و.. محروم بودند. اينها مزايايي بود كه بعدها با تلاش كارگران و به موجب قانون مصوب كار به دست آمد.
نخستين قانون کار
اين در شرايطي بود كه مشابه اين مزايا در بسياري از كشورهاي صنعتي وجود داشت و كارگران از آنها برخوردار بودند. كارگران نفت در جنوب، براي به دست آوردن اين مزايا، اعتصاب گسترده اي را در سال 1325 در سراسر مناطق نفت خيز و عمدتا در پالايشگاه آبادان به راه انداختند. اين تلاش ها پس از مقاومت طولاني، به برخي موفقيت ها منجر شد.
تا اين زمان، ايران فاقد قانون كار بود؛ اما پس از اين اقدام كارگران نفت، نخستين قانون كار در زمان حكومت قوام السلطنه تدوين و به اجرا گذاشته شد. لازم به ذكر است، اين اقدام از سوي كارگران صنعت نفت انجام شد و كارمندان در آن دخالتي نداشتند.
صندوق، پس از ملي شدن نفت
پس از انجام اصلاحات مورد درخواست كارگران، موضوع تشكيل صندوق بازنشستگي براي كارمندان صنعت نفت نيز مطرح شد كه به تشكيل نخستين صندوق بازنشستگي كارمندان از دي ماه 1326 (ابتداي سال 1948) ميلادي از سوي شركت نفت سابق انجاميد.
پيش از به وجود آمدن نخستين مقررات بازنشستگي كارمندان صنعت نفت، كارمندان از دريافت مستمري ماهانه بازنشستگي در پايان خدمت يا از كار افتادگي محروم بودند و تنها صندوقي به نام صندوق اندوخته احتياطي (Provident Fund) وجود داشت كه مانند صندوق پس انداز بود و تمامي كارمندان مشمول آن مي شدند.مزايايي كه نخستين آيين نامه و صندوق بازنشستگي نفت براي كارمنداني كه بازنشسته مي شدند، در نظر گرفته بود، چندان رضايت خاطر كارمندان را فراهم نمي ساخت. با اين وجود به عنوان نخستين طرح صندوق بازنشستگي كارمندان صنعت نفت درخور توجه بود.پس از ملي شدن صنعت نفت در سال 1332، آيين نامه جامع تري تدوين و پس از تصويب در شوراي عالي نفت، از سوي شركت ملي نفت ايران در زمان رياست هيئت مديره مرحوم بيات به اجرا گذاشته شد.
پس از شروع فعاليت كنسرسيوم نفت، با توجه به اين كه مدت قرارداد كنسرسيوم محدود بود و شركاي تشكيل دهنده صندوق كنسرسيوم مي خواستند در محدوده زماني قرارداد، تعهدات خود، از جمله تعهدات مربوط به صندوق بازنشستگي كارمندان و سهم هر شركت تشكيل دهنده كنسرسيوم مشخص باشد، مذاكرات و توافق هايي بين شركت ملي نفت ايران و شركت هاي تشكيل دهنده كنسرسيوم انجام شد.اين مذاكرات در حالي صورت مي گرفت كه كارمندان صنعت نفت، براي بهبود مزاياي بازنشستگي و شرايط بازنشسته شدن، تلاش مي كردند. از اين رو اصلاحات قابل ملاحظه اي در مقررات آيين نامه بازنشستگي كارمندان صورت گرفت و علاوه بر آن نسبت به تشكيل صندوق پس انداز كارمندان صنعت نفت با مشاركت كارمندان و كارفرما اقدام شد. اين تصميم ها پس از تصويب، از خرداد سال 1337 (ژوئن 1958) به اجرا درآمد.به اين ترتيب، جامعيت ضوابط بازنشستگي كارمندان صنعت نفت، عملا از اين تاريخ (خرداد 1337) شروع شد و با تشكيل سازمان صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز آغاز به كار كرد.به موجب مقررات جديد بازنشستگي در مورد كارمندان، از تاريخ تشكيل كنسرسيوم، به نسبت زماني كه كارمند براي يك شركت خدمت مي كرد، انجام تعهدات به عهده آن شركت بود. تاييد سوابق شغلي اعم از زمان مربوط به شركت نفت سابق و دوره اي از تاريخ ملي شدن نفت تا تشكيل كنسرسيوم، بر عهده شركت ملي نفت ايران قرار داشت.
اين مقررات در زمان رياست هيئت مديره مرحوم انتظامي به تصويب رسيد و اجرايي شد. اين صندوق تنها به كارمندان صنعت نفت اختصاص دارد و كارگران مشمول قانون كار بودند؛ اما چنانچه كارمندي داراي سابقه خدمت كارگري، پيش از ارتقا به كارمندي بود، اين سابقه جزو خدمت وي براي بازنشستگي محسوب مي شد.
ضوابط اجرايي و مقررات مصوب سال 1337، در حال حاضر نيز بر اساس و بنياد سازمان صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز و رفاه كارمندان صنعت نفت است كه البته بعدها حسب ضرورت، اصلاحاتي در ضوابط اجرايي آن صورت گرفت و به مورد اجرا گذاشته شد.
براي مثال، در حال حاضر، متوسط حقوق 24 ماه آخر خدمت، مبناي محاسبه مستمري ماهانه بازنشستگي قرار مي گيرد که قبلا اين گونه نبود يا در مورد صندوق پس انداز، در گذشته هر ماه معادل نصف پرداختي كارمند از سوي كارفرما در صندوق به حساب كارمند واريز مي شد، ولي در حال حاضر سهم پرداختي كارمند و كارفرما برابر است. به عبارتي همان مقدار كه از سوي كارمند به حساب صندوق واريز مي شود، از سوي كارفرما نيز ماهانه به صندوق پس انداز واريز مي شود.
وضعيت سازماني
فعاليت صندوق بازنشستگي در آغاز به كار اين تشكيلات، يعني سال 1326 خورشيدي (1948 ميلادي) بسيار محدود بود و چند كارمند در حسابداري پالايشگاه آبادان، وظيفه نگهداري حساب هاي صندوق بازنشستگي و پس انداز را عهده دار بودند.از سال 1337 با تشكيل صندوق مالي صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز، بلافاصله پس از تصويب مقررات اجرايي، هيئتي از سوي شركت ملي نفت ايران و با همكاري شركت هاي كنسرسيوم براي رسيدگي به سوابق شغلي كارمندان تشكيل شد. اين هيئت كه مركب از چهار نفر بود، از سوي شركت ملي نفت ايران و شركت هاي مذكور، مامور تهيه پرونده هاي اطلاعات مربوط به سوابق خدمت كارمندان در سراسر مناطق صنعت نفت شد. تهيه اين اطلاعات حدود دو سال تمام طول كشيد و از سال 1339 سازمان جديد صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز در تهران شروع به كار كرد.محل استقرار سازمان، ابتدا در ساختمان هيئت مديره شركت ملي نفت ايران در خيابان فرانسه بود و پس از يك سال به ساختماني در خيابان شيراز (حافظ) منتقل شد و در سال 1341 به ساختمان مركزي شركت ملي نفت ايران، طبقه چهارم و بعدا در سال 1354 در ساختماني مستقل در خيابان طالقاني كنوني روبه روي ساختمان اداره مركزي و پس از آن به ساختمان ديگري در خيابان حافظ انتقال يافت.از لحاظ سازماني، صندوق بازنشستگي اوليه كارمندان صنعت نفت، زيرمجموعه امور مالي شركت بود، ولي در سال 1337 به سازماني مستقل تبديل شد و زير نظر هيئت امناي صندوق (هيئت مديره شركت ملي نفت ايران) قرار گرفت.معمولا يكي از اعضاي هيئت مديره به عنوان نماينده امنا، سرپرستي عاليه فعاليت صندوق ها را عهده دار بود كه اين سمت از سال 1337 به عهده آقاخان بختيار و پس از آن مجيد ديبا و مدت كوتاهي نيز به عهده سيد صالح بنافتي بوده است.از نظر اجرايي نيز امور مالي صندوق ها در سازمان صندوق ها و امور اداري آن در واحد امور بازنشستگي قرار داشت كه وظيفه اين واحد، تطبيق وضع كارمندان با مفاد آيين نامه بازنشستگي بود.از چند سال پيش، هر دو بخش مديريت صندوق ها در سازمان صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز و رفاه كاركنان ادغام شد و هم اکنون زير نظر هيئت رئيسه صندوق ها اداره مي شود كه در راس آن هيئت رئيسه قرار دارد.
توسعه صندوق ها و تاسيس صندوق پس انداز كارگران
با توسعه سازمان صندوق ها كه دليل آن گسترش فعاليت هاي آنها بود، وظايف ديگري از جمله صندوق پس انداز كارگران هم به وظايف صندوق ها اضافه شد. اين مورد در وظايف مرتبط با قانون كار ديده نشده است و منحصر به صنعت نفت بود.
بنا به تصميم هيئت مديره شركت ملي نفت ايران براي كارگران نيز صندوق پس اندازي تاسيس شد كه هر ماه كارگران و كارفرماي مربوطه، وجوهي به حساب پس انداز كارگران واريز مي كردند.
وظيفه نگهداري حساب ها و مديريت صندوق پس انداز كارگران نيز به سازمان صندوق هاي بازنشستگي و پس انداز كارمندان واگذار شد.
خلاصه نمودار كلي
امور مالي صندوق ها، شامل حسابداري بازنشستگي و پس انداز كارمندان. حسابداري پس انداز كارگران، حسابداري مالي و دفتر اداري كل صندوق ها.
امور وام كاركنان شامل اداره وام كارمندان، اداره وام كارگران.واحدهاي ستادي شامل امور ارزيابي، امور حقوقي، امور سرمايه گذاري و ساير واحدهاي مرتبط با فعاليت صندوق ها.
موزه پمپ بنزين «ريف»
يادگاري از دهه هاي 50 و 60
موزه پمپ بنزين «ريف»، موزه كوچكي است در شهر وودلند در شمال كاليفرنيا كه به نمايش جايگاه هاي سوخت قديمي، پمپ هاي بنزين، خودروها و ساير تجهيزات مربوط به اتومبيل و سوخت گيري در دهه هاي 50 و 60 ميلادي و قبل از آن اختصاص دارد.
اين موزه در فضايي به مساحت تقريبي 1200 متر مربع در سال 2000 ميلادي از سوي فردي به نام «مارك ريف» بنيانگذاري شده است. «ريف» كه از چند دهه قبل، پمپ هاي بنزين قديمي را جمع آوري مي كرده، اين مجموعه را در ملك شخصي خود به عنوان اداي ديني به فرهنگ اتومبيل سواري در دهه هاي پيشين و برانگيختن حس نوستالژي طرفداران آن روزگار بنا كرده است.
علاوه بر پمپ هاي بنزين قديمي، تصاويري از گذشته، ظروف، وسايل و تجهيزاتي كه در جايگاه هاي سوخت قديمي مورد استفاده قرار مي گرفته و علايم و تابلوهاي متعلق به گذشته، در اين موزه به نمايش گذاشته شده اند.
رستوران، بوفه و فضاهاي سبز براي استراحت از جمله امكاناتي است كه در موزه پمپ بنزين ريف، براي بازديد كنندگان تدارك ديده شده است.
در تجهيز اين مكان ها تلاش شده تا حد ممكن، وسايل و ابزارهاي سنتي و قديمي مورد استفاده قرار گيرد.
بازسازي صحنه تصادف يك خودروي قديمي و سقوط يك هواپيما، در موزه «ريف» از جمله تدابيري است كه براي جذب بيشتر بازديد كنندگان و گردشگراني كه به ايالت كاليفرنيا مي آيند، انديشيده شده است.
يك وانت شورولت ساخت سال 1956 كه «ريف» مي گويد آن را سال ها پيش، از يك تعميرگاه تنها به مبلغ 700 دلار خريداري و سپس بازسازي كرده، از جمله خودروهايي است كه در اين موزه به نمايش گذاشته شده است؛ هر چند ديگران نيز مي توانند در روزهايي خاص خودروهاي قديمي خود را به محل موزه بياورند و در فضايي متعلق به گذشته در كنار خودروهاي شان عكس يادگاري بگيرند.
اين موزه طي سال براي بازديد كنندگان برنامه هاي جنبي نيز برگزار مي كند، از جمله نمايشگاه سالانه خودرو و نمايش فيلم در سالن نمايشي به نام يولو كه به ياد سينمايي كه در سال 1958 در وودلند در آتش سوخت، به اين عنوان نامگذاري شده است.
موزه پمپ بنزين «ريف» سالانه هزاران گردشگر را كه براي سفر به كاليفرنياي شمالي مي آيند، به سوي خود جذب مي كند و درصدد است با توسعه بيشتر بر جذابيت هاي خود براي بازديدكنندگان بيفزايد.
موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران واقع در تقاطع خيابان سعدي و انقلاب، به زودي روي مردم گشوده مي شود. اين پمپ بنزين از جمله جايگاه هاي قديمي در تهران است كه از سوي شركت نفت انگليس و ايران در دوران پهلوي اول ساخته شد و بناي آن از معماري ويژه اي برخوردار است.
امر به معروف و نهى از منكر در نهضت امام حسين (ع)
خطبه قهرمانانه در شام
يکي از بخش هاي برجسته زندگي امام سجاد(ع) خطبه او در شام نزد مردم و يزيد بود که يزيديان را رسوا کرد و پيام خون شهيدان را در ديار شام به ثمر نشاند و موجب تحولي شگرف شد، مسجد اموي شام پر از جمعيت بود. امام سجاد (ع)را به آن مسجد آورده بودند تا عظمت يزيد را بنگرد. يزيد حضور داشت و به خطيب مزدور خود گفت: بر بالاي منبر برو و آنچه خواستي، نسبت به امام علي (ع) و امام حسين(ع) بدگويي کن و از ناسزاگويي به آنها کم نگذار. خطيب بالاي منبر رفت و آنچه توان داشت در حضور مردم و امام سجاد (ع) از امام علي (ع) و امام حسين (ع) بدگويي و معاويه و يزيد را ستايش کرد. امام سجاد(ع)در همان پايين منبر فرياد زد: واي بر تو اي سخنران! خشنودي مخلوق را به خشم خالق خريدي، پس جايگاهت را آتش دوزخ فرا گرفت.» سپس امام سجاد (ع)به يزيد فرمود: «اي يزيد! به من اجازه بده تا بالاي اين چوبها بروم و سخناني بگويم که در آن خشنودي خدا باشد و براي حاضران موجب اجر وپاداش شود.»يزيد اين تقاضا را رد کرد، اما حاضران گفتند: اجازه بده او بالاي منبر رود، شايدما از او چيزي بشنويم. يزيد گفت:
«اگر او بالاي منبر رود، فرود نمي آيد مگر اينکه من و دودمان ابوسفيان را به افتضاح و رسوايي بکشاند.»
شخصي گفت: اي اميرمومنان! هر چه اين شخص (بيمار و شکست خورده) بگويد چنان اهميت ندارد، بگذار برود و سخني بگويد. يزيد به او گفت: «اين شخص (اشاره به امام سجاد(ع)) از خانداني است که علم و کمال را با تمام وجود به کام خود آورده اند.» (مانند پرنده اي که دانه به دهان جوجه اش مي گذارد، پيامبر (ص)، علم و کمال را در کام آنها نهاده و شيره جان آنها کرده است.)
مردم همواره از يزيد تقاضا مي کردند که اجازه دهد تا اينکه ناگزير يزيد اجازه داد و امام پس از حمد و ثنا فرمود:
«اي مردم! به ما شش چيز داده شد و به هفت چيز، ما بر ديگران برتري داده شديم، اما آن شش، به ما علم، حلم، جوانمردي، (بخشش)، فصاحت، شجاعت و دوستي در دل مومنان داده شد و اما آن هفت چيز که ما به آن برتري داده شديم عبارت است از اينکه: پيامبر برگزيده حضرت محمد(ص) از ما است و صديق (نخستين کسي که به او ايمان آورد يعني علي (ع)) از ما است، جعفر طيار از ما است، شير خدا و شير رسول خدا (ص) (حضرت حمزه) از ما است و از ماست دو سبط پيامبر (ص) در اين امت (حسن و حسين عليهماالسلام) هر کس که مرا شناخت که شناخت و هر کس که نشناخت، او را به حسب و نسبم خبر مي دهم. «اي مردم! من پسر مکه و مني هستم. من فرزند زمزم و صفا هستم. من پسر آن کسي هستم که حجرالاسود را در ميان عباي خود نهاد و به جاي گذاشت. من پسر بهترين انسان ها هستم که لباس احرام پوشيد. من پسر بهترين انسان ها هستم که کفش پوشيد و (براي طواف) پابرهنه شد. من پسر بهترين انسانها هستم که طواف کرد و سعي صفا و مروه نمود. من پسر بهترين کسي هستم که حج را بجا آورد و لبيک گفت. من پسر آن کسي هستم که از مکه به مسجد اقصي سير داده شد. من پسر آن کسي هستم که (در شب معراج) به سدره المنتهي رسيد. من پسر آن کسي هستم که آنقدر به خدا نزديک و نزديکتر شد، تا آنکه فاصله او (با قرب مخصوص خدا) به اندازه دو کمان يا نزديکتر بود. من پسر آن کسي هستم که فرشتگان آسمان به او اقتدا کرده و نماز خواندند. من پسر آن کسي هستم که خداي بزرگ به او وحي کرد آنچه را که وحي کرد. من پسر محمد برگزيده خدا هستم.»
«من فرزند علي مرتضي عليه السلام هستم. پسر کسي هستم که سران مشرک را کوبيد تا گفتند: معبودي جز خداي يکتا نيست. من پسر کسي هستم که در پيشاپيش رسول خدا صلي الله عليه و آله با دو شمشير با دشمن مي جنگيد و با دو نيزه نبرد مي کرد و دوبار هجرت کرد. من پسر کسي هستم که دوبار بيعت کرد و در جنگ بدر و حنين با دشمن جنگيد و به اندازه يک چشم برهم زدن کافر نشد. من پسر صالح مومنان و وارث پيامبران و نابود کننده ملحدان و پيشواي مسلمانان و مايه روشني چشم مجاهدان و زينت پرستش کنندگان خدا و سرور مناجات کنندگان بسيار گريه کننده درگاه خدا با استقامت ترين استقامت کنندگان و بهترين برخاستگان براي عبادت، از آل ياسين (رسول پروردگار جهانيان) هستم. آن کس که با خارج شدگان از دين جنگيد و با بيعت شکنان و ياغيان نبرد و با دشمنان ناصبي جهاد کرد. من پسر کسي هستم که سر افرازترين فرد قريش و نخستين مومن و تصديق کننده خدا و رسولش و پيشتاز پيشگامان و کوبنده، متجاوزان و نابودکننده مشرکان و تيري از تيرهاي خدا بر منافقان و زبان شناخت عابدان و حامي دين خدا و ولي امر خدا و باغ حکمت الهي و مخزن علم خداست.آن کس که جوانمرد، بخشنده، زيبا، هوشمند، پاک، از سرزمين حجاز، مرضي خدا، پيشگام، پيشواي بلند همت، صابر، بسيار روزه گيرنده، تهذيب شده، بسيار عبادت کننده، قطع کننده پشت هاي مشرکان و پراکنده کننده حزب هاي کافر، از همگان پرجرات تر و قويدل تر و با صلابت تر و خلل ناپذيرتر در برابر کافران. شير دلاور، آن کس که در جنگ ها هنگام به هم خوردن نيزه ها و نزديک شدن پيشتازان جنگ، کافران را مانند خرد کردن سنگ آسيا، خرد مي کرد و مي کوبيد و مانند طوفان توفنده و درهم کوبنده، که خار و خاشاک را زير و رو مي کرد و دشمنان را درهم مي ريخت. آن کس که شير حجاز و يکه سوار عراق، سردار مکه، مدينه، خيف، مني، عقبه، بدر و احد بود. آن کس که يکه تاز بيعت (تحت شجره رضوان) و هجرت و آقاي عرب و پهلوان جنگ و وارث مشعر و عرفات و پدر دو نبيرهي رسول خدا صلي الله عليه و آله، حسن و حسين (عليهماالسلام) بود و اين شخص جدم علي بن ابيطالب عليه السلام است.»
پس از شناساندن جد بزرگوارش رسول خدا (ص) و جد ارجمندش علي (ع) به معرفي پدرش امام حسين (ع) پرداخت و چنين فرمود:
«من فرزند فاطمه زهرايم. فرزند خديجه کبرايم. فرزند کسي هستم که از روي ظلم کشته شد. پسر کسي هستم که سرش از قفا بريده شد. من پسر تشنه کامي هستم که با لب تشنه به شهادت رسيد. پسر کسي هستم که پيکرش در زمين کربلا افتاده. پسر کسي هستم که عمامه و عبايش ربوده شد...»
امام سجاد (ع) همچنان گفت و گفت. مردم زار زار مي گريستند و صداي گريه و ناله بلند شد. يزيد ترسيد که فتنه و آشوب به پا شود؛ به موذن فرمان داد: اذان را بگو. موذن گفت:
الله اکبر الله اکبر
امام سجاد (ع) فرمود: «هيچ چيز بزرگتر از خدا نيست.»
موذن گفت: اشهد ان لا اله الا الله. امام سجاد (ع) فرمود: «مو و پوست و گوشت و خونم به يکتايي خدا گواهي دهد.» موذن گفت: اشهد ان محمداً رسول الله امام سجاد عليه السلام به موذن فرمود: تو را به حق محمد صلي الله عليه و آله ساکت باش، تا من سخني بگويم. سپس از بالاي منبر متوجه يزيدشد و فرمود:
«اي يزيد! محمد صلي الله عليه و آله جد من است يا جد تو؟! اگر مي گويي جد تو است، دروغ مي گويي و کفر مي ورزي و اگر اعتقاد داري که او جد من است، پس چرا عترت و خاندان او را کشتي؟ چرا پدرم را کشتي و حرم او و مرا اسير کردي؟! اين سخن را گفت و دست به گريبان برد و جامه خود را چاک زد و گريه کرد. سپس خطاب به مردم فرمود: اي مردم! آيا در ميان شما کسي هست که جد و پدرش، رسول خدا صلي الله عليه و آله باشد؟!»
صداي شيون و گريه از مجلس برخاست. آنگاه فرمود: به خدا سوگند در جهان جز من کسي نيست که جدش رسول خدا صلي الله عليه و آله باشد.پس چرا اين شخص (يزيد) پدر مرا کشت و ما را مانند روميان اسير کرد. اي يزيد، اين کارها را مي کني و باز مي گويي محمد صلي الله عليه و آله رسول خداست؟ و رو به قبله مي ايستي، واي بر تو که در روز قيامت جدم و پدرم طرف دعواي تو هستند. يزيد فرياد زد: اي موذن! اقامه بگو!هياهو و صداي اعتراض از مجلس برخاست، بعضي با يزيد نماز خواندند و بعضي ديگر نماز نخوانده و پراکنده شدند. خطبه امام سجاد (ع) و حضرت زينب (س) در شام موجب شد که وضع شام دگرگون شود و يزيد دستور داد سرهاي شهدا را جمع کنند و محترمانه به قصر بياورند. او اظهار پشيماني مي کرد و همه گناهان را به ابن زياد نسبت مي داد و او را لعنت مي کرد.
كلام امام حسين (ع)
غفلت از گناه
إِيّاك اَنْ تَكُونَ مِمّنْ يَخَافُ عَلَى الْعِبَادِ مِنْ ذُنُوبِهِمْ وَيَاْمَنُ الْعُقُوبَةَ مِنْ ذَنْبِهِ
امام حسين (ع) فرمود: «مبادا از كسانى باشى كه از گناه ديگران بيمناك هستند و از كيفر گناه خود آسوده خاطر»
تحف العقول، ص273
همراه با شهيدان كربلا
سعد بن حرث خزاعى
يكي از شهداي كربلا با اصليت ايراني است و شمارى از عالمان متأخر، در شرح حال او به عنوان صحابى امام حسين(ع) و شهيد كربلا، اين گونه آوردهاند: سعد بن حرث خزاعى محضر رسول خدا (ص) را درك كرده بود. اميرالمؤمنين (ع) او را به رياست شرطه (شهربانى) كوفه و زمانى به استاندارى آذربايجان منصوب فرمود.
پس از شهادت آن حضرت «سعد» از ياران امام حسن (ع) و امام حسين (ع) شد. با آغاز نهضت حسينى، با آن حضرت به مكه و از آنجا به كربلا آمد و در پيكار روز عاشورا به شهادت رسيد.
ايام حسيني
سخنان امام(ع) با اهل بيت و اصحابش
شب عاشورا امام حسين(ع) اصحاب و اهل بيت خود را جمع کردند و كلماتى را به آنان فرمودند. خلاصه كلمات حضرت اين بود كه من بيعت خود را از شما برداشتم و شما را به اختيار خود گذاشتم تا به هر جا كه مى خواهيد كوچ كنيد. پس از فرمايشات حضرت، اهل بيت(عليهم السلام) و اصحاب ايشان كلماتى در وفادارى و جان نثارى خود به آن حضرت ادا کردند.
سخنان زينب كبرى(ع) با امام حسين(ع)
در شب عاشورا زينب كبرى(ع) اشعار «يا دهرُ اُفٍّ لك من خليل ...» را از زبان برادرش امام حسين(ع) شنيد و هنگامى كه متوجه شد فردا روز شهادت حضرت است، فرمود: «اى كاش مرگ مرا نابود ساخته بود و اين روز را نديده بودم». سپس سيلى به صورت زد و بيهوش شد. امام(ع) خواهر عزيز و مكرمه خود را به هوش آوردند و مطالبى فرمودند.
شهادت امام حسين(ع)
در روز عاشورا سال 61 هـ كه روز شنبه يا دوشنبه بوده، آقا و مولايمان حضرت اباعبدالله الحسين(ع) در 58 سالگى بعد از نماز ظهر، مظلومانه و با حالت تشنگى و گرسنگى در زمين كربلا به شهادت رسيدند. اين روز، روز باريدن خون از آسمان و روزى است كه شهادت اهل بيت و اصحاب امام حسين(ع) در آن به وقوع پيوسته است. چهار هزار ملك در اين روز به زمين كربلا براى نصرت آن حضرت آمدند و چون اجازه نيافتند تا ظهور حضرت مهدى(ع) گريه كنان نزد قبر آن حضرت ماندگار شدند. در اين روز ترك خوردن و آشاميدن بخصوص از غذاهاى لذيذ مناسب است.
احكام ويژه محرم
سوال: آيا نماز جماعت اول وقت مهمتر است يا ادامه عزادارى امام حسين (ع)؟
پاسخ: نماز جماعت مقدم است؛ همانطورى كه امام حسين (ع) در روز عاشورا هنگام ظهر نماز را اقامه كردند؛ از اين رو بايد پيروان اهل بيت در همه حالات سعى كنند تا آنجا كه ممكن است، نمازها را اول وقت و به جماعت بخوانند؛ چون هدف عمده از مجاهدتها و زحمات و حتى شهادت ائمه معصومين (ع) و فرزندان و اصحاب آنان، اقامه دين بوده كه در رأس آنها بعد از معرفت خدا، نماز است.
آلبوم هاي موسيقي که شعر و آهنگشان بر مدار محرم و عاشورا مي گردد
لحن عزا، نغمه ماتم
از همان روزي که بلال بر بلنداي مسجد مدينه النبي، نخستين بانگ اذان را به گوش اهل ايمان رساند، دين و موسيقي پيوندي ناگسستني در اسلام پيدا کردند. قرائت قرآن، ادعيه و مناجات هاي روح بخش، کمتر گوشي را نوازش نداده است. نوحه ها، مدايح و چاووشي ها تاريخ ديني ما را با موسيقي آميخته اند. اهل نغمه و لحن و آوا در خدمت به آيين مان سنگ تمام گذاشته اند و در بسياري از موارد جهانيان را به حيرت واداشته اند. حيرت از تنيدگي عميق دين و هنر و خدمت اهل هنر به کيش و آئين مسلماني. عزاي حسيني نيز هيچگاه بدون لحن و نوا نبوده است، چه آنکه نه تنها موسيقي، معماري، هنرهاي تجسمي، خوشنويسي و بسياري هنرهاي ديگر در برابر عظمت محرم و عاشورا هميشه خاضعانه و خاشعانه، خدمتگزار بوده اند. در اين نوشتار نگاهي داريم به برخي آلبوم هاي موسيقي که هنر را در مسير کربلا قرارداده اند و نت به نت، از فرهنگ محرم گفته اند.
وداع، سراج
صداي گرم و تنور سراج، براي عاشورا آلبوم وداع را اجرا کرد؛ آلبومي که سيد محمد ميرزماني آهنگسازي آن را انجام داده است. اين اثر سراج شامل دو بخش است که هر بخش از هشت قطعه تشکيل شده است. قطعات اين آلبوم موسيقايي با شعرهايي از غلامرضا کافي، عليرضا قزوه، ابراهيم درويش و عمان ساماني توليد شده است. وداع در ژانر موسيقي ايراني توليد شده و از ترکيب سازهاي کلاسيک و سنتي ايراني بهره برده است و بر نوعي ارکستراسيون متکي است. از نوازندگان مطرح سازهاي ايراني آلبوم ودواع مي توان به بهزاد فروهري(ني)، کوروش بابايي(کمانچه)، مجيد اخشابي(سنتور)، جمال جهانشاه(عود) و مسعود حبيبي(دف) اشاره کرد.
ساقي سرمست، کريم خاني
آمدم اي شاه ... را که درباره امام رضا(ع) خواند، نامش سر زبان ايراني افتاد. خواننده و مداحي که با صدايي گيرا، دل عاشقان اهل بيت را به لرزه در مي آورد. آلبوم ساقي سرمست کريم خاني با آهنگسازي آريا عظيمي نژاد در سال 91 به بازار عرضه شد. قطعات اين آلبوم را بيشتر شبکه هاي تلويزيوني در ايام محرم و صفر پخش مي کنند. هر دوازده قطعه اين آلبوم، در نوعي فضاي فيوژن از نظر آهنگ سازي و سنتي از نظر آواز قرار گرفته؛ فضايي که ملاحت خاصي به قطعات داده است و آنها را شنيدني مي کند.
خروش بحر، افتخاري
خروش بحر با صداي خواننده پر کار اين روزهاي موسيقي ايراني؛ عليرضا افتخاري اجرا شده و فردين کريم خاوري آن را آهنگسازي کرده است. کريم خاوري درباره اثر نوشته است: «بخوان به ياد گل سرخ» آنچه که در يوم محرم 61 ه.ق گذشت حماسه اي بي نظير از تاريخ بشر بود که سرشار از پيام هاي فرهنگي، اعتقادي، سياسي و اجتماعي است. در اين اثر سعي داشتم قسمتي هرچند کوچک از بعد حماسي و معنوي آن را با زبان نغمه و نوا بيان کنم.».اشعار اين آلبوم موسيقي از سعدي، محتشم کاشاني و مهجور اصفهاني است. اشعاري که در 5 قطعه و در دستگاه هاي شور، چهارگاه و افشاري و دشتي اجرا شده اند.
اهل ماتم، شريفيان
موسيقي بوشهر، از قديمي ترين، متفاوت ترين و خاص ترين موسيقي هاي نواحي کشورمان است که با استفاده از تنوع سازها، ريتم ها و همگوني نواها در همه جاي ايران مورد توجه قرار مي گيرد. اين موسيقي از خصلت عاشورايي برخوردار است و بخشي از آن به عزاي محرم اختصاص دارد. محسن شريفيان در آلبوم اهل ماتم تلاش دارد تا بخش هايي از تاريخ موسيقي بوشهر را در تلفيق با نواهايي عاشورايي به گوش علاقه مندان برساند. در اين آلبوم نقش سنج و دمام که از مشهورترين آيين هاي منطقه است، به عنوان مقدمه و پيش درآمدي بر شور آيين عزاداري حسيني برجسته است.
نفير، سادات رضوي
آلبوم «نفير» بازخواني نوحه هاي عاشورايي دهه 40 و 50 شمسي است. نوحه هايي که کم کم با حسرت از آنها و فاخر بودنشان ياد مي کنيم. اين نوحه ها را محمد احمديان خوانده بود. نوحه هايي که بر اساس موسيقي دستگاهي و مقامي ايراني ساخته شده اند. آلبوم نفير تلاش کرده است تا با ريتم هاي عاشورايي فضاي اين بازخواني را نيز در حال و هواي محرم نگاه دارد. صداي سيد علي سادات رضوي اين بازخواني ها را انجام داده است و آهنگ هاي اين مجموعه را محسن جليلي و امين شيرازي در ده قطعه ساخته و تنظيم کرده اند.
آواز سبز، نوري
آلبوم «آواز سبز» به همت احمدرضا نوري پژوهش و گردآوري شده است. اين آلبوم در حقيقت اثري تحقيقاتي است در مضمون عاشورا که بر اساس و پايه موسيقي اصيل ايراني تهيه شده است. از نکات برجسته اين آلبوم مي توان به حضور اساتيد شبيه خواني ايران در آوازسبز اشاره کرد. آواز سبز قطعات «کعبه جانان» از مجلس امام حسين (ع)، «نازنين مهتاب»، «بزم آشوب» و «نغمه عشاق» از مجلس حضرت عباس (ع)، «چشم تر» از مجلس علي اکبر (ع)، «ساقي نامه» از مجلس حر و «اي مونس جان» از مجلس حضرت مسلم، به ارادتمندان موسيقي مذهبي پيشکش شده است.
خسوف، شريفيان
«خسوف» نام آلبوم ديگري است که در حال و هواي محرم و عاشورا ساخته شده است. اين آلبوم موسيقي را محمدسعيد شريفيان آهنگسازي کرده است و ارکستر سمفونيک تهران با همکاري نوازندگان و خوانندگاني از ارکستر کرايواي روماني آن را اجرا کرده اند. فضاي اين اثر، بيشتر به موسيقي کلاسيک غربي نزديک است و در عين حال تم هايي از موسيقي عاشورايي را به گوش مخاطب اش مي رساند. از قطعات اين آلبوم مي توان به مقدمه، حرکت کاروان به سوي مکه، طواف کعبه، حرکت کاروان به سوي کربلا، تاسوعا، شب عاشورا، روز عاشورا و عصر عاشورا با تک خواني اسحاق انور اشاره کرد. تک خواني که موسيقي سنتي ايراني را نيز در آلبوم خسوف، برجسته مي کند.
اپراي عاشورا، غريب پور
«اپراي عاشورا» از موسيقي حجيم و ماندگاري بر خوردار است؛ البته اين اپرا عروسکي است و شايد برخي از مخاطبان اپراي عروسکي مولانا و موسيقي ها و آوازهاي دوئل واراش را شنيده باشند. اپراي عاشورا کار بهروز غريب پور است. موسيقي اپراي عاشورا، در قالب يک لوح فشرده و با خوانندگي محمد معتمدي، مهدي امامي، محمد رضا صادقي، علي خدايي، مصطفي محمودي، فرشاد فولادوند، عامر شادمان، مهدي جاور، بهار موحد، کيوان فرزين و حسين مومن ثاني ضبط سال 1387 منتشر شده است. اجراي هوشمندانه و قدرتمند محمد معتمدي در نقش حر، مهدي امامي در نقش عباس و محمدرضا صادقي در نقش شمر در کنار آهنگسازي بهزاد عبدي واقعا شنيدني است.
نی نوا، عليزاده
خيلي بعيد است ني نواي عليزاده را نشنيده باشيد؛ اثري که ضمن اينکه از ارکستراسيون غربي بهره برده، اما تک نوازي ني اش در دستگاه نوا و با اجراي جمشيد عندليبي يکي از بهترين تک نوازي هاي ني ايراني است. عليزاده چنانکه در مصاحبه اي گفته اين اثر را با الهام از دسته هاي عزاداري و نغمه ها و نواهاي عزاي عاشورايي سال هاي کودکي اش ساخته است. اين آلبوم يک اثر بي کلام است، اما نواي ني چنان به گوش مخاطب مي رسد که انگار يک دنيا حرف دارد. ني نوا يکي از مصاديق بشنو از ني مولاناست. سازي که اين بار در غم و ماتم حسين(ع) شکايت مي کند.
گلچين، اصفهاني
اگر دو دهه صداي محمد اصفهاني را به عقب برگردانيم، به آلبوم عاشورايي گلچين مي رسيم. آلبومي با نغمه هاي ديني که شامل 9 قطعه به مناسبت هاي مختلف نظير شب قدر، شهادت امام علي(ع)، امام حسين(ع) و سوگواري براي حضرت ابوالفضل(ع) و حضرت علي اصغر مي شود. آهنگسازان به نامي چون فريدون شهبازيان، علي بکان، مجيد اخشابي، محمد ميرزماني و شهريار فريوسفي قطعات «گلچين» را ساخته اند. اشعار اين آلبوم از حافظ، قيصر امين پور، سپيده کاشاني، فريدون مشيري، حسان، احمد عزيزي و سهيل محمودي هستند. آواز محمد اصفهاني در آلبوم گلچين، آواز سنتي ايراني بوده، اما موسيقي آن به فضاي موسيقي پاپ نزديک شده است.
چقدر ترس و هراس های دنیای درون و بیرون ذهن تان را می شناسید؟
رو در رو با فوبیا
مشعل: بسياري از ما در زندگي روزمره يا در جريان برنامه هاي غيرمنتظره و هيجاني مثل سفر، در معرض انواع ترس و هيجان منفي قرار مي گيريم. ترس به عنوان يکي از احساسات انساني، حالتي طبيعي و پذيرفته شده است و معمولا در واکنش به خطراتي عيني و واقعي بروز داده مي شود؛ اما بسياري از ما با شرايطي متفاوت از احساس ترس مواجه هستيم که عامل بيروني و واقعي ندارند و در نتيجه شرايط دروني، عصبي و ذهني فرد نشان داده مي دهد و در علوم روانشناسي جديد به اين نوع از شرايط روحي «فوبيا» مي گويند. از اين منظر بايد بين ترس و فوبيا تفاوت قائل شد و البته نبايد نسبت به شناسايي هر يک از ترس ها و فوبياهاي خودمان بي توجه و يا به عکس بيش از اندازه نگران باشيم. فوبيا نوعي واکنش ترس گونه شديد و غيرمنطقي است که فرد معمولا براي مواجهه با آن موقعيت، حالت يا مکان ترس شديدي دارد و از آن دوري مي کند. اين احساس معمولا حاصل تجربيات قبلي فرد است که شرايط رواني منفي را ايجاد کرده و فرد نمي خواهد دوباره در آن موقعيت قرار گيرد. معمولا افراد در کودکي، در ارتباط با والدين و اعضاي خانواده و در موقعيت هايي که امکان تغيير در آن نداشته اند، در شرايطي ناراحت کننده و اجباري قرار گرفته اند و در نتيجه شرايط محيطي اين هراس با آنها باقي مانده است؛ البته برخي محققان تاثيرات بيولوژيکي و ارثي را در داشتن فوبيا بي تاثير نمي دانند. اين احساس هراس مي تواند در برخي افراد از رفتارها، صداها، اشياء و جانوران يا موقعيت هاي مکاني باشد. در بسياري از موارد شما يا هر فرد ديگري، تا در موقعيت آن ترس قرار نگيريد، متوجه نمي شويد که چنين هراسي در شما وجود دارد يا نه و تنها در زمان تماس يا نزديک بودن به منبع آن هراس، حالتان دگرگون مي شود. به عنوان نمونه ممکن است تصور کنيد از فضاهاي تاريک و تنگ هراس نداريد؛ اما در جريان سفر يا بازديد از يک شهر زيرزميني تاريخي و در حالي که در دالان هاي تنگ و نمناک آن به توضيحات راهنماي تور گوش مي دهيد، يکباره حجمي از ترس همراه با تپش قلب و تنگي نفس به شما حمله کند. گاهي احساس هراس و ناراحتي کم و زود گذر است و گاهي ماندگار و البته آزاردهنده که ممکن است متناسب با شدت هراس، فرد دچار تهوع، غش، بيهوشي، ناتواني يا حتي فلج مقطعي و دائم يا احساس تنفر و انرژي منفي از افراد و مکان ها شود. درست به همين دليل است که فرد با اطلاع از هراس يا فوبياي خود تلاش مي کند در آن موقعيت کمتر قرار گيرد و شايد به همين دليل از بسياري از موقعيت هاي کاري، اجتماعي و اقتصادي دور بماند. لازم است انواع فوبيا و دلايل آن را مرور کنيم تا بيشتر با آنها آشنا شويد؛ اما خوب است بدانيد که صدها نوع از فوبيا تاکنون در جوامع انساني شناسايي شده و ممکن است هر روز به تعداد و تنوع آنها افزوده شود. با اين وجود، کارشناسان اين حوزه سه نوع فوبيا را دسته بندي کرده اند که شامل «آگورافوبيا» ترس شديد از اماکن عمومي، «سوشيال فوبيا» ترس ناشي از ايجاد هرگونه روابط اجتماعي و «فوبياي خاص» که ترس شديد از شرايط و يا اجسام خاص مي شود. در اين مطلب تعدادي از معروف ترين فوبياها را معرفي مي کنيم و بهتر است شما هم يکبار ديگر آنها را ارزيابي کنيد و اگر احساس مي کنيد ممکن است يکي از آنها را داشته باشيد، بدون استرس نسبت به درمان آن اقدام کنيد.
فوق خجالتی بودن
آنچه در این نوع فوبیا مورد نظر است، خجالتی بودن عادی و همیشگی بسیاری از کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان نیست، بلکه منظور خجالتی بودن همراه با نوعی اضطراب شدید است و فرد مرتب از خود می پرسد که رفتار، حرف زدن، غذا خوردن یا هر کار دیگری که در جمع انجام می دهد، چه معنی می دهد و اینکه دیگران متوجه تغییر رفتار و اضطراب او می شوند یا نه؟ در این حالت ممکن است فرد در رفتار عادی یا حرف زدن خود دچار مشکل شود. در این مدل از فوبیا هم ارتباطات اجتماعی فرد به حداقل ممکن می رسد.
ترس از اماکن عمومی
در این نوع ترس، فرد از اینکه در یک مکان عمومی با حضور تعدادی از مردم بماند، هراس دارد و گمان می کند نمی تواند در مواقع ضروری از میان مردم فرار کند. معمولا افرادی که دچار این نوع فوبیا هستند، روابط اجتماعی شان به حداقل ممکن می رسد و ممکن است اصلا از خانه بیرون نیایند.
ترس از فضاهای تنگ
در این نوع فوبیا، فرد از ماندن در فضاهای تنگ و محصور بشدت هراس دارد و در جریان عبور از تونل یا راهروی تنگ یا آسانسورها بشدت مضطرب می شود. فرد در این حالت، فقط به اینکه ممکن است در این جای تنگ و تاریک گیر بیفتد یا خفه شود، فکر می کند، حالش تغییر کرده و سعی می کند هر چه زودتر خود را از آن وضعیت خلاص کند.
ترس از حیوانات
ترس از حیوانات، یکی از معروف ترین هراس هاست که البته بسته به نوع هراس و نوع حیوان، متفاوت است. برخی ها، از حیوانات اهلی مثل گربه هم می ترسند و برخی فوبیای حشراتی مثل سوسک، عنکبوت، زنبور و ... دارند. در بیشتر موارد، این نوع فوبیا که در کودکی ایجاد شده، در بزرگسالی از بین می رود یا کاهش می یابد، اما در نوع حاد آن ممکن است فرد در بزرگسالی هم این هراس را با خود داشته باشد و از این حیوانات به شکلی افراطی دوری کند.
ترس از ارتفاع
این فوبیا هم از آن ترس هایی است که معمولا از کودکی با فرد همراه می شود و فرد به شکلی افراطی از ارتفاع در هر سطحی ترس دارد و در زمان عبور از سطحی بلند یا بالا رفتن از طبقه و پله یا هر جایی که از سطح فاصله داشته باشد، بشدت می ترسد و معمولا در این شرایط کنترل خود را از دست می دهد و ممکن است نتواند به مسیر رفت یا برگشت خود ادامه دهد؛ البته فوبیای پرواز هم نزدیک به این فوبیاست که فرد از پرواز با هواپیما یا هر وسیله هوایی دیگر ترس شدید دارد و حتی اگر در یک فیلم، پرواز هواپیما را نشان دهد، حال او دگرگون می شود.
ترس از حفره های نامتقارن
این هراس از حفره های غیرمعمول، بسیار فوبیای رایجی است. فرد معمولا با دیدن تصاویر یا اجسامی که حفره هایی نابرابر و نامتقارن دارند، احساس تهوع یا لرزش در اندام خود پیدا می کند و حال عمومی او به هم می ریزد. بسیاری از روانشناسان این نوع از فوبیا را به عنوان یک عارضه و بیماری قبول ندارند؛ اما واقعیت این است که تعداد زیادی از مردم روی کره زمین به این نوع فوبیا گرفتار هستند.
با فوبیا رو به ر رو شوید
از آنجا که فوبیا با مقوله مهم آرامش درونی انسان و ترس هایش ارتباط دارد، هر جسم، شیء، موقعیت و حالتی می تواند برای هر فردی هراس انگیز باشد. چه اینکه در لیست فوبیاها از قورباغه هراسی و مورچه هراسی تا نورهراسی و قبر هراسی وجود دارد و تعداد آن می تواند بسیار بیشتر و بیشتر شود. در عین حال ممکن است دیگران فوبیایی را که شما گرفتارش هستید، درک نکنند و ترس از گربه یا سوسک برای شان بی معنی باشد. در نتیجه نمی توان درباره این نوع از بیماری (اگر بتوان نامش را بیماری گذاشت) با قطعیت صحبت کرد. درباره درمان فوبیا راه های گوناگونی پیشنهاد می دهند؛ اما ریشه همه این درمان ها، آرامش درونی و ذهنی درباره آن پدیده است. در واقع لازم است که فرد حساسیت های درونی را که در نتیجه این هراس خدشه دار شده، کم کند و با اعتماد به نفس با آن مواجه شود. در بسیاری از موارد غلبه نکردن بر فوبیا برای فرد خسارت کوتاه مدت یا بلند مدت به همراه دارد. به عنوان نمونه، ترس از ارتفاع یا پرواز کردن حتما فرصت های سفر را برای او محدود می کند، بنابراین ضروری است که با این فوبیا مقابله کند، اما برخی فوبیاها مثل مرگ هراسی، موضوعی نیست که در زندگی روزمره تاثیر چندانی بگذارد. علاوه بر اینها می توان به دلایل و نحوه شروع یا افزایش فوبیا بیشتر فکر کرد و درباره ریشه این هراس و چگونگی مقابله با آن اندیشید، ضمن اینکه انسان های زیادی روی کره زمین زندگی می کنند که به نوعی دچار فوبیا هستند، از این رو افراد مبتلا نباید به خاطر این شرایط خاص، دچار استرس و نگرانی یا شرمندگی شوند.
رعايت کنيد تا سرما نخوريد
فصل سرماخوردگي از راه رسيده و بسياري از ما به دنبال يافتن روش هاي درماني به منظور پيشگيري از ابتلا به اين ويروس ها هستيم.هيچ چيز بدتر از آبريزش بيني، سرد و گرم شدن بدن، گلودرد، سردرد، حس نکردن طعم مواد غذايي و تنگي نفس در اثر سرماخوردگي نيست. همه اين موارد دست در دست هم به مختل شدن زندگي عادي فرد دامن مي زنند و بدن را تا جاي ممکن ضعيف و بي انرژي مي کنند. به همين خاطر، براي اينکه بهترين روش ها براي دور ماندن از ويروس هاي آنفولانزا و سرماخوردگي را پيدا کنيد، پيشنهاد مي کنيم ادامه مطلب را از نظر بگذرانيد که به چند روش براي مقابله با اين بيماري ها اشاره شده است.
به سر و صورت خود زياد دست نزنيد
تحقيقاتي که در سال 2013 ميلادي صورت گرفت، نشان مي دهد کساني که چشم ها و بيني خود را لمس مي کنند، 41 درصد بيشتر از بقيه افراد ويروس هاي هوا را جذب و پراکنده مي کنند.
مايعات بنوشيد
آب سيستم بدن شما را شست وشو مي دهد و سبب خروج سموم از بدن شما مي شود. يک فرد بالغ سالم به طور متوسط روزانه 8 ليوان مايعات نياز دارد.
از اوکاليپتوس بهره بگيريد
در يکي از تحقيقات اخير مشخص شده که اوکاليپتول که در گياه اوکاليپتوس به وفور يافت مي شود، در کاهش نشانه هاي سرماخوردگي بسيار موثر است. گفته مي شود اين عنصر به کاهش التهاب و تورم کمک مي کند و موجب گشاد شدن نايچه ها در ريه ها و در نتيجه جريان بهتر هوا مي شود. افرادي که از برونشيت حاد رنج مي برند، مي توانند با مصرف 200 ميلي گرم اکاليپتول پيش از هر وعده غذايي، نشانه هاي اين بيماري را تا 22 درصد افزايش دهند.
دست هاي خود را زياد بشوييد
آب و صابون بهترين محلول براي از بين بردن ويروس هاي روي پوست هستند. پس از شستن دست ها حتما آنها را به خوبي خشک کنيد، زيرا دست هاي خيس خيلي بيشتر و راحت تر مي توانند ميکروب و آلودگي را منتشر کنند.
از هواي آزاد استفاده کنيد
اکثريت افراد در زماني که هوا سرد است، در خانه و محوطه هاي بسته مي مانند، بنابراين ميکروب هاي بيشتري در اتاق هاي خشک و شلوغ در حال گردش است.
مجراهاي بيني خود را در سرما بپوشانيد
مويچه هاي موجود در حفره هاي بيني و سينوس ها در دور کردن و از بين بردن عوامل بيماري زا بسيار موثر است. هنگامي که اين مويچه ها در معرض هواي گرم قرار مي گيرند، حرکاتشان تندتر مي شود، اما در هواي سرد، به طور ضعيف تري حرکت کرده و در نتيجه در پاکسازي عوامل بيماري زا کندتر رفتار مي کنند؛ از اين رو وقتي براي مدت طولاني در معرض هواي سرد تنفس مي کنيد، امکان جذب ويروس هاي آنفولانزا زياد مي شود.
از سونا استفاده کنيد
وقتي به سونا مي رويد، هوايي که استنشاق مي کنيد، بالاتر از 80 درجه است و اين درجه حرارت سبب از بين رفتن ويروس هاي سرماخوردگي مي شود.
هواي خانه را مرطوب نگه داريد
گرم نگه داشتن راه تنفس براي پيشگيري از سرماخوردگي به تنهايي کافي نيست. بيني فردي که دچار بيماري شده است، بايد مرطوب باشد. اگر حفره هاي بيني خشک شود، عناصر طبيعي آنتي باکتريال نمي توانند به درستي وظايف خود را به انجام برسانند؛ از اين رو لازم است رطوبت خانه را بين 30 تا 32درجه نگه داريد.
خوب و کافي بخوابيد
محققان فنلاندي ثابت کرده اند که خواب کمتر از 4 ساعت در شبانه روز مي تواند روي ژن هاي فرد تاثير بگذارد و روند سيستم ايمني بدن او را تغيير و احتمال ابتلا به بيماري ها را در وي افزايش دهد؛ از اين رو لازم است همه تمهيدات لازم براي داشتن خواب بهتر را انجام داده و پيش از نيمه شب به خواب برويد.
غرغره کردن نمک
اين کار باعث مرطوب شدن گلو و بهبود موقت مي شود. اين کار را با استفاده از يک قاشق چايخوري نمک داخل يک استکان آب ولرم و روزانه حدود 4 بار انجام دهيد.
خوراکي هاي ضدسرماخوردگي
تمام اين خوراکي ها کنار هم مي توانند باعث تقويت سيستم ايمني بدن و پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي ويروسي و ميکروبي شوند. هميشه با نزديک شدن فصل پاييز، آمار ابتلا به سرماخوردگي و آنفلوآنزا هم افزايش مي يابد و يکي از بهترين راه هاي پيشگيري و درمان اين بيماري هاي فصلي و ويروسي، استفاده از خوراکي هاي مختلف است.از اين رو، به معرفي بهترين مواد غذايي مي پردازيم که در پيشگيري و بهبود سرماخوردگي توصيه مي شوند.
سير خام
سير خام حاوي ترکيباني به نام«آليون» و «آليسين» است. اين 2-ترکيب، ترکيبات ضدويروسي بسيار قوي محسوب مي شوند که مي توانند جلوي ابتلا به بيماري هاي ويروسي و مسري فصلي مانند سرماخوردگي را بگيرند. محققان بر اين باورند اگر ويروس سرماخوردگي وارد بدن افرادي شود که عادت به مصرف سير خام دارند، قبل از فعاليت از بين خواهد رفت و ديگر فرد را به سرماخوردگي دچار نخواهدکرد. براي دست يافتن به خواص ضدويروسي سير، بايد آن را به صورت له يا رنده شده مصرف کنيد و از قورت دادن سير به صورت درسته بپرهيزيد.
پياز خام
پياز خام هم مانند سير خام، حاوي آليون و آليسين است و حجم بالايي از ويتامين C را به عنوان يکي از قوي ترين آنتي اکسيدان ها در خود جاي داده است. تمام اين ترکيبات کنار هم مي توانند باعث تقويت سيستم ايمني بدن و پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي ويروسي و ميکروبي شوند. بهتر است افرادي که نمي خواهند سرما بخورند، وعده هاي اصلي غذايي خود را با پياز خام همراه کنند.
ادويه ها
ادويه هاي مختلفي مانند زردچوبه، دارچين و پودر گل ميخک حاوي حجم بسيار بالايي از انواع آنتي اکسيدان ها هستند؛ از اين رو، مي توانند سبب بهبود عملکرد سيستم ايمني و پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي ويروسي مانند سرماخوردگي شوند. براي بهره بردن بيشتر از خواص ادويه ها، بهتر است آنها را 10 دقيقه پيش از پايان زمان پخت به ظرف غذاي خود بيفزاييد.
سوپ مرغ
سوپ مرغ، از آن گروه غذاهايي است که مصرف آن، هم براي پيشگيري از ابتلا به سرماخوردگي توصيه مي شود و هم براي درمان آن. سوپ مرغي که حاوي گوشت مرغ، ادويه ها، هويج، پياز و سير باشد، علاوه بر افزايش قدرت سيستم دفاعي بدن باعث افزايش رطوبت و دماني حلق و بيني هم مي شود. از آنجا که ويروس هاي سرماخوردگي هميشه دنبال مخاط سرد و خشک براي نفوذ به بدن هستند، گرم و مرطوب شدن فضاي حلق و بيني مي تواند ويروس هاي سرماخوردگي را از بدن دور کند. مصرف سوپ مرغ در دوران سرماخوردگي هم مي تواند با کاهش التهاب هاي داخلي، علائم و عوارض ناشي از سرماخوردگي را کاهش دهد.
مرکبات
مرکبات هم مانند سوپ مرغ، نقشي دوطرفه در درمان و پيشگيري از سرماخوردگي دارند. مرکباتي مانند پرتقال، نارنج، نارنگي يا ليموهاي ترش و شيرين، سرشار از ويتامين C هستند؛ به همين دليل هم مصرف روزانه آنها مي تواند تا 23 درصد ابتلا به سرماخوردگي را و عوارض ناشي از اين بيماري ويروسي را کاهش دهد. کلم بروکلي، سيب زميني شيرين، سبزي هاي برگ سبز تيره و گوجه فرنگي تازه هم تقريبا به اندازه مرکبات ويتامين C دارند و مي توانند در درمان و پيشگيري از سرماخوردگي موثر باشند.
گوشت قرمز
اگر يکي از اعضاي خانواده تان سرما خورده است، حتما حداقل روزي 23 گرم گوشت قرمز را در برنامه غذايي ساير اعضاي خانواده بگنجانيد. گوشت قرمز، سرشار از ماده معدني روي است. از اين رو، مي تواند با کمک به توليد گلبول هاي سفيد خوني، باعث افزايش قدرت سيستم ايمني بدن شود و جلوي ابتلا به برخي از بيماري هاي ويروسي مانند سرماخوردگي را بگيرد.
هت تريک در قهرماني پارس جنوبی بر بام فوتبال ساحلی ایران
تيم فوتبال پارس جنوبي براي سومين بار پياپي، عنوان قهرماني مسابقات ليگ برترفوتبال ساحلي باشگاه هاي ايران را به خود اختصاص داد.ساحلي بازان پارس جنوبي که يک هفته زودتر از پايان مسابقات، قهرماني خود را مسجل کرده بودند، در هفته بيست و دوم و پاياني اين رقابت ها به سمنان رفتند و با پيروزي در ديداري تشريفاتي، جشن قهرماني برپا کردند.شاگردان علي نادري که حالا تيم بلامنازع در فوتبال ساحلي ايران هستند، در هفته پاياني به مصاف تيم شهرداري سمنان رفتند و موفق شدند در ديداري سخت و نفس گير و با نتيجه نزديک 5 بر 4 حريف سرسخت خود را شکست دهند و با پيروزي در روز آخر، جشن قهرماني برپا کنند.تيم فوتبال پارس جنوبي با اين پيروزي موفق شد هجدهمين پيروزي خود را جشن بگيرد و با 56 امتياز و زدن 114 گل که در نوع خود يک رکورد به حساب مي آيد و با اختلاف 3 امتياز نسبت به تيم دوم جدول، قهرمان ليگ برتر فوتبال ساحلي ايران شود.تيم فوتبال پارس جنوبي با قهرماني در اين فصل، ششمين قهرماني خود و سومين قهرماني پي درپي را جشن گرفت و به اصطلاح موفق شد در قهرماني، هت تريک کند.پارس جنوبي، پرافتخارترين تيم فوتبال ساحلي ايران است که بيشترين ملي پوش را نيز به خود اختصاص داده است.
پارس جنوبي بازهم قهرمان شد. از اين قهرماني برايمان بگوييد؟
تکرار قهرماني و در واقع دفاع از عنوان قهرماني، خيلي سخت تر از قهرماني براي بار نخست است. همه براي متوقف کردن شما به زمين مي آيند و نمي خواهند شما نتيجه بگيريد. از سوي ديگر، داشتن چند ملي پوش مزيد بر علت مي شود و اين تمايز، کار شما را سخت تر مي کند؛ چون همه انتظار قهرماني دارند. تيم هاي رقيب با انگيزه مضاعف مقابل ما قرار مي گرفتند و از تمام توان شان استفاده مي کردند تا ما را شکست دهند؛ ولي خدا را شکر ما توانستيم با پشت سر گذاشتن تمام رقبا دوباره قهرمان شويم.
اين فصل را بد شروع کرديد. آيا اين موضوع باعث نشد که فکر کنيد قهرمان نمي شويد و فصل بدي را پيش رو داريد؟
متاسفانه اين فصل را خيلي بد شروع کرديم و درواقع شروع خوبي نبود. ما در هفته نخست در بندر گز بازي داشتيم. آنجا هواداران، خيلي خوب تيمشان را تشويق مي کنند و بايد بگويم بازي مقابل هواداران انها خيلي سخت است و بيشتر تيم ها در اين شهر با مشکل روبه رو مي شوند. ديگر اينکه تيم هنوز شکل واقعي خود را پيدا نکرده و بايد هفته اول در اين شهر مسابقه دهد که همه اين مسائل باعث شد با شکست کار را شروع کنيم؛ ولي رفته رفته روي غلتک افتاديم و خودمان را پيدا کرديم و به همان تيم هميشگي تبديل شديم. ديديد که يک هفته زودتر قهرمان شديم و در هفته آخر در ديداري تشريفاتي، به ميدان رفتيم و بعد هم جشن قهرماني بر پا کرديم.
ملي پوشان و با تجربه هاي تيم، چقدر در اين برگشت سهيم بودند؟
بايد بگويم که با اتکا به تجربه بالاي ملي پوشان و درايتي که در زمين داشتند و نيز با پياده کردن برنامه هاي تاکتيکي کادر فني، تيم موفق شد آرام آرام به خودش بيايد و در جدول به جايگاه خود برسد.
هدف گذاري از ابتداي فصل چه بود؟
هدف گذاري ما از ابتداي فصل، با توجه به امکانات سخت افزاري و نرم افزاري که داشتيم، دفاع از عنوان قهرماني بود. با اتکا به بومي گرايي و جوان گرايي و نيز امکانات و ملي پوشاني که در اختيار داشتيم، به قهرماني فکر مي کرديم. شما اگر به قهرماني فکر نکنيد، نتيجه نمي گيريد. ما در اين فصل به سمت جوانان بوشهري که دريايي از استعداد هستند، رفتيم و خدا را شکر با آنها موفق شديم نتايجي در خور شان نام نفت و پارس جنوبي کسب کنيم و با قهرماني، فصل را به پايان ببريم؛ البته باز هم تاکيد مي کنم که کار خيلي سخت بود؛ اما با توکل به خدا و نيز حمايت هاي مديران توانستيم قهرمان شويم.
از کارکنان نفت يا فرزندان آنها بازيکني در تيم بود؟
از کارکنان که نه، اما از فرزندان نفتي در تيم هاي جوانان و اميد و در واقع پايه ها بهره مي بريم. اتفاقا بايد بگويم که بازيکنان خوبي هم هستند و آينده خوبي در انتظار آنهاست.
پس با توجه به گفته شما فرزندان نفتي استعداد خوبي در فوتبال ساحلي دارند؟
بله، دقيقا همينطور است؛ البته بايد بگويم آنها نه تنها فرزندان نفتي هستند؛ بلکه از جوانان بومي هم به شمار مي آيند. سال قبل ما چند فرزند نفتي داشتيم که از بازيکنان اصلي تيم هاي جوانان و اميد ها بودند و در مسابقات شرکت مي کردند. به جرات مي توانم بگويم که فرزندان نفتي، يک استعداد ذاتي در فوتبال ساحلي دارند که بايد آنها را پرورش داد و در ادامه به بهترين شکل از آنها استفاده کرد.
در اين مدت چند ملي پوش به تيم ملي تحويل داديد؟
ما 4 بازيکن به تيم ملي بزرگسالان تحويل داده ايم. در رده هاي پايه و جوانان و اميد هم هميشه بين 7 تا 8 بازيکن به صورت متغير در اردو هاي تيم ملي داشته ايم که اتفاقا مد نظر تيم ملي بزرگسالان هم هستند.
آيا از اين جوانان در تيم اصلي هم براي ليگ برتر استفاده کرده ايد؟
ما چند بازيکن 18 تا 19 ساله داريم که هم در تيم هاي پايه بازي مي کنند و هم به ما در تيم بزرگسالان کمک مي کنند. اتفاقا در بازي آخر که بيشتر جنبه تشريفاتي داشت، بيشتر بازيکناني که به ميدان رفتند، بازيکنان تيم اميد وجوانان بودند که موفق شدند در پيروزي تيم نقش به سزايي داشته باشند. اعتماد به جوانان، هميشه جواب مثبت مي دهد و خدا را شکر ما هم از اين اعتماد، جواب مثبت گرفتيم و سعي داريم در ادامه با همين روند، يک تيم بومي کامل داشته باشيم و از ساخته هاي خودمان در ليگ برتر استفاده کنيم.
ديگر با تيم ملي همکاري نداريد؟
از زماني که به پارس جنوبي آمدم، با تيم ملي همکاري ندارم. در يک برهه، مربي تيم ملي (ب) بودم، همچنين در تيم ملي اصلي به عنوان مربي کار کردم؛ اما الان فقط در خدمت پارس جنوبي هستم.
اگر دوباره پيشنهاد همکاري با تيم ملي مطرح شود، چه مي کنيد؟
مطمئنا خوشحال مي شوم که بتوانم به تيم ملي کشورم کمک کنم؛ اما الان چنين پيشنهادي نيست و حتي حرفي هم زده نشده و من با قدرت در کنار پارس جنوبي خواهم بود.
کار در تيم ملي راحت تر است يا باشگاه؟
مربيگري، سختي هاي خاص خودش را دارد، با اين تفاوت که شما گاهي در باشگاه مشغول فعاليت هستيد و گاهي هم در تيم ملي. تيم ملي شرايط خودش را دارد و شما در بيشتر ماه هاي سال، بازي بازيکنان را تماشا مي کنيد تا بهترين ها را انتخاب کنيد. سپس به صورت مقطعي در اردو حاضر مي شويد و در نهايت در يک تورنمنت شرکت مي کنيد تا نتيجه کار خود را ببينيد و بايد خيلي دقيق کار کنيد و جاي اشتباه هم نداريد، چون همان نتيجه، کارنامه شما مي شود، اما در باشگاه، شما يک فصل کامل در کنار تيم هستيد و اگر جايي اشتباه کنيد، اين اشتباه هفته بعد قابل جبران است و در واقع اين شانس را داريد که هر هفته تيمتان را بهتر روانه مسابقات کنيد. با زهم تاکيد مي کنم، در هر دو جا کار کردن سخت است و همه از شما انتظار دارند که بهترين نتيجه را بگيريد.
برنامه آينده شما چيست؟
فعلا که در کنار تيم پارس جنوبي هستم و قرار است روند مثبت را با سرمايه گذاري و حمايت از جوانان بومي ادامه دهيم که خوشبختانه مديران باشگاه هم از اين روند حمايت مي کنند و پشتيبان تيم هستند.
و صحبت پاياني؟
فصل سختي را گذرانيدم. با شکست شروع و با پيروزي و قهرماني تمام کرديم. در اين راه سخت، مديران بخوبي از ما حمايت کردند که بايد تشکر ويژه اي از مهندس يوسفي، مدير منطقه، جناب رضاييان، مدير عامل باشگاه و جناب جهاني، عضو هيات مديره داشته باشم که در طول فصل با حمايت هاي خود به ما دلگرمي دادند و نقش به سزايي در اين قهرماني داشتند؛ البته در اين ميان جناب فريد، سرپرست تيم هم خيلي زحمت کشيدند و از ارکان قهرماني و موفقيت تيم بودند که جا دارد از او هم تشکر ويژه اي کنم. فوتبال ساحلي در بوشهر طرفداران زيادي دارد و معدن استعداد است. من فکر مي کنم با سرمايه گذاري در اين منطقه مي توانيم سال هاي سال، فوتبال ساحلي را در ايران و پارس جنوبي بيمه کنيم.
قهرماني ليگ برتر را به همکاران سازمان منطقه ويژه تقديم مي کنيم
سرپرست تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي عقيده دارد، اين قهرماني در سايه همدلي و تلاش و پشتکار به دست آمده است. اکبر فريد، سرپرست تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي با اشاره به ديدار آخر اين تيم در سمنان گفت: آخرين بازي ما در هفته بيست ودوم در مقابل تيم خوب شهرداري سمنان برگزار شد که با توجه به برد هفته قبل از آن مقابل شهرداري بندرعباس در بوشهر که قهرماني ما مسجل شده بود، با خاطري آسوده به ميدان رفتيم. در اين بازي از چند بازيکن اميد استفاده کرديم که جواب اعتماد کادر فني را هم دادند و آينده روشني را براي آنها پيش بيني مي کنيم. او در ادامه با اشاره به برگزاري منظم بازي ها گفت: اولين بار ليگ برتر فوتبال ساحلي زير نظرسازمان ليگ برگزارشد که از برنامه ريزي و نظم خوبي برخوردار بود ودر بازي آخر هم درمراسم خوبي، جام قهرماني اهدا شد. فريد با اشاره به قهرماني هاي متعدد پارس جنوبي در فوتبال ساحلي گفت: ما ششمين قهرماني را در سمنان جشن گرفتيم و به قولي هت تريک کرديم؛ چرا که اين سومين قهرماني پشت سر هم ما بود که با کمک همه هواداران و تلاش بازيکنان و کادر فني به دست آمد. از مدير عامل باشگاه جناب رضاييان و همکاران در سازمان منطقه ويژه که هميشه دغدغه اين تيم را دارند، تشکر مي کنم و اين کاپ قهرماني را به همکاران تقديم مي کنيم.
حفظ قهرماني سخت تر از قهرماني بود
مشعل - مدافع کاپيتان پيشين تيم ملي فوتبال ساحلي و بازيکن سابق پارس جنوبي، حالا به عنوان سرمربي در اين تيم افتخارآفريني مي کند.علي نادري، سرمربي تيم فوتبال ساحلي پارس جنوبي 12 سال عضو تيم ملي و همچنين کاپيتان اين تيم بود. او بعد ازدوران بازيگري به مدت دو سال و نيم به عنوان سرمربي تيم ملي (ب) کارش را به نحو احسن انجام داد و همچنين از نظر اخلاقي و تجربه هم زبانزد است. بر اين اساس، کميته فني فدراسيون فوتبال و فوتبال ساحلي مقرر کرد تا وي به عنوان مربي تيم ملي بزرگسالان به فعاليتش در اين تيم ادامه بدهد.حالا اين مدافع سابق و مربي تيم ملي به عنوان سرمربي، هدايت تيم فوتبال پارس جنوبي را به عهده دارد و موفق شده با اين تيم هم افتخارآفريني کند تا کارنامه اش پررنگ تر از قبل شود.نادري، يکي از بهترين شاگردان «مندز» مدرس فيفا در ايران بود و همچنين مدرک سطح (يک) فوتبال ساحلي AFC را دارد. قطعا آينده درخشاني در انتظار نادري است و شاهد درخشش او در کسوت مربيگري خواهيم بود.با سرمربي تيم فوتبال پارس جنوبي گفت وگويي داشتيم که با هم مي خوانيم.
بانوان ملي حفاري قهرمان نيم فصل ليگ برتر فوتسال
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري، با شکست ديگر نماينده نفتي حاضر در رقابت هاي ليگ برترفوتسال بانوان باشگاه هاي ايران، قهرمان نيم فصل اين رقابت ها شد.ديدار تيم هاي فوتسال بانوان ملي حفاري اهواز و پالايش نفت آبادان در هفته پاياني نيم فصل نخست اين رقابت ها در سالن نفت اهواز برگزار شد که تيم فوتسال ملي حفاري اهواز با ارائه يک بازي برتر، جذاب و ديدني با نتيجه 4 بر 2 پيروز اين ديدار تماشايي شد.در اين ديدار که با حضور پرشور تماشاگران خوزستاني برگزار شد، تيم ملي حفاري اهواز از همان ابتدا توپ و ميدان را بخوبي در دست گرفت و توانست سه بار دروازه نفت آبادان را باز کند.تيم پالايش نفت که نمي خواست نيمه اول را با اختلاف سه گل به پايان برساند، در 2 دقيقه مانده به پايان نيمه اول، يکي از سه گل خورده را جبران کرد. نفتي ها در ابتداي نيمه دوم بازي، دومين گل خود را به ثمر رساندند تا نتيجه بازي سه بر 2 به سود حفاري شود.شاگردان زيور بابايي در تيم ملي حفاري اهواز در اواخر بازي، چهارمين گل را به ثمر رساندند تا اين ديدار نزديک و حساس که دربي نفتي ها به شمار مي رفت، با نتيجه 4 بر 2 به سود آنها رقم بخورد و جشن قهرماني نيم فصل را بگيرند.در اين ديدار، فرشته خسروي 2 گل و سحر پاپي و فاطمه پاپي براي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري گلزني کردند، همچنين کمالي و زرين 2 گل تيم پالايش نفت آبادان را به ثمر رساندند.
نيم فصل دوم جبران مي کنيم
سرمربي تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان بعد از شکست در دربي نفتي ها در هفته پاياني نيم فصل نخست ليگ برتر فوتسال بانوان گفت: بازي را خوب شروع نکرديم، اما در نيمه دوم به بازي برگشتيم و پرس شديد در دستور کارمان بود، بازيکنانم از جان و دل مايه گذاشتند و عملکرد خوبي داشتند؛ ولي در نهايت در عين شايستگي بازي را واگذار کرديم.
خديجه پوربهبهاني پس از شکست 2 بر 4 تيمش برابر ملي حفاري گفت: بازي پاياپايي بود، هر چند بازنده بازي بوديم؛ ولي بازيکنانم تقريبا آن برنامه هايي را که داشتيم، در زمين اجرا کردند، البته گاهي اشتباه هاي فردي باعث مي شد گل هايي را بپذيريم، حتي گل چهارم حفاري بر اثر اشتباه فردي دروازه بان و اين که کمي بين او و دفاع مان ناهماهنگي ايجاد شد، رقم خورد. به هر حال بازنده بوديم و اين شکست را مي پذيريم. در نيمه دوم پرس شديد در دستور کارمان بود که بازيکنانم از جان و دل مايه گذاشتند و عملکرد خوبي در اين بازي داشتند.سرمربي تيم فوتسال بانوان پالايش نفت آبادان با اشاره به جايگاهشان در جدول و اينکه مستحق قرار گرفتن در ميان مدعيان هستند، گفت: اگر حفاري را در دربي شکست مي داديم، جزو سه تيم بالايي جدول قرار مي گرفتيم. تيم من استحقاق اين را دارد تا در ميان تيم هاي بالاي جدول و کورس قهرماني باشد.پوربهبهاني در خصوص ادامه کار در نيم فصل دوم گفت: با باشگاه صحبت کرده ايم که براي نيم فصل دوم بتوانيم يک بازيکن جذب کنيم تا از ضربات آخر بهره مند شويم. موقعيت هاي زيادي در بازي هاي مختلف نصيب ما مي شود؛ ولي با توجه به اين که بازيکنانم در هيجان و استرس قرار مي گيرند، ضربات آخر را به خوبي نمي زنند. بهبهاني با بيان اينکه هنوز اميد به قهرماني دارند، گفت: اميدوارم در نيم فصل دوم، باشگاه شرايط جذب يک بازيکن را فراهم کند تا در نيم فصل بتوانيم تيم را به روزتر کنيم و جسورانه تر براي قرار گرفتن بين چهار تيم اول بجنگيم؛ چرا که هنوز شانس قهرماني داريم.
تا قهرماني راه زيادي داريم
سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري با بيان اين که نيم فصل نخست ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاه هاي ايران با قهرماني آنها به پايان رسيده؛ اما راه بسياري تا پايان مسابقات و قهرماني دارند، گفت: قطعا بازي ها در نيم فصل دوم خيلي سخت تر خواهد شد؛ زيرا تيم ها بهتر از نيم فصلي که گذشت، کار خواهند کرد. زيور بابايي پس از پيروزي چهار بر 2 تيمش برابر پالايش نفت آبادان در هفته پاياني نيم فصل نخست ليگ برتر فوتسال بانوان گفت: از دختران حفاري به خاطر بازي خوبي که در دربي نفتي ها به نمايش گذاشتند، قدرداني مي کنم. بازيکنانم آنچه را در طول تمرين ها از آنها خواسته بوديم، انجام دادند. همچنين به تيم آبادان که خوب بازي کرد، تبريک مي گويم. هميشه بازي هاي پالايش نفت آبادان و ملي حفاري اهواز با توجه به دربي بودن، حساسيت هاي خاص خود را دارد.او در ادامه در خصوص وضعيت تيمش و اينکه آيا از روند تيم راضي است؟ گفت: البته يکسري ايرادها و اشکال هايي وجود دارد که بايد آنها را برطرف کنيم. پس از استراحتي که به دليل اتمام نيم فصل اول خواهيم داشت، بايد روي نقاط ضعف کار کنيم. سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري درباره قهرماني در پايان نيم فصل نخست گفت: نيم فصل نخست، به خير گذشت و قهرمان شديم؛ ولي راه بسياري تا پايان مسابقات داريم و مهم قهرماني در پايان فصل است. قطعا بازي ها در نيم فصل دوم خيلي سخت تر خواهد شد، زيرا تيم ها بهتر از نيم فصلي که گذشت، کار خواهند کرد. اولين بازي ما در نيم فصل دوم با مس رفسنجان است که بايد بگويم اين تيم نسبت به نيم فصل اول خيلي بهتر شده و مطمئنم در نيم فصل دوم براحتي نمي توانيم نتايج را کسب کنيم. بايد تلاش مان را دو چندان کنيم تا بتوانيم به پلي آف برسيم و انشاءالله اگر خدا خواست، قهرماني را به دست آوريم.
قهرماني بانوان کاراته کا نفت اميديه
تيم کاراته بانوان باشگاه نفت اميديه در مسابقات قهرماني استان خوزستان به مقام قهرماني دست پيدا کرد.بانوان کاراته کا نفت اميديه که در مسابقات استاني، سبک شيتوريو کوبه اوزاکا شرکت کرده بودند، موفق شدند با پشت سر گذاشتن رقباي شان و با کسب مدال هاي رنگا رنگ در اوزان مختلف در دو بخش کاتا و کوميته به قهرماني برسند. بانوان کاراته کا نفت اميديه با کسب 10 مدال طلا، 17 مدال نقره و 13 مدال برنز (انفرادي) در دو بخش کاتا و کوميته قهرمان شدند. مريم لرکي به عنوان سرمربي و ميترا جعفري به عنوان سرپرست، اين تيم را همراهي کردند.
درخشش تنيس بازان نفت اميديه در مسابقات چهارجانبه ماهشهر
يک دوره مسابقات چهار جانبه تنيس روي ميز در دو رده سني بين تيم هاي نفت اميديه و پتروشيمي اروند به ميزباني ماهشهر برگزار شد که نفت اميديه با دو تيم بزرگسالان نفت و کارکنان نفت وپتروشيمي اروند با دو تيم بزرگسالان و کارکنان به مصاف هم رفتند. در اين مسابقات، تيم بزرگسالان نفت اميديه در رده تيمي با اقتدار به مقام اول دست يافت و تيم کارکنان نفت اميديه هم سوم شد. همچنين مسابقات انفرادي با شرکت 20 بازيکن انجام شد که فينال اين مسابقات کاملا اميديه اي بود. پژمان کريمي، اول نويد شريفي دوم و امين بني سعيد سوم شدند. اين تيم با مربيگري امين بني سعيد و به سرپرستي حميد نصيري به اين مقام ها دست يافت. همچنين به تيم اول هدايايي اهدا شد.
فرزندان دختر مناطق نفت خيز جنوب، مسافران تيم ملي
سه نفر از فرزندان دختر نونهال و نوجوان تنيس باز نفتي کارکنان مناطق نفت خيز جنوب، با انتخاب در جشنواره استعداديابي تنيس روي ميز به اردوي تيم ملي دعوت شدند.
اسطوره موسوي از اهواز، ثنا ناركي و ثمينا ناركي از گچساران که در جشنواره استعداديابي تنيس روي ميز شرکت کرده بودند، با درخشش در اين مسابقات و كسب عناوين قهرماني در رده انفرادي اين مسابقات، جواز حضور در تيم ملي را كسب كردند.
مسابقات استعداديابي تنيس روي ميز کشور براي حضور در تيم ملي در رده سني نونهالان و نوجوانان به ميزباني استان فارس برگزار شد.
صعود اکتشافي ها به قله لجور
گروه کوهنوردي مديريت اکتشاف، با لجاجت تمام اين بار متشکل از 9 نفر از همنوردان پرتلاش، توانست به قله لجوج لجور صعود کند.کوه لجور در شمال شهرستان شازند و در مجاورت روستاي اسکان قرارگرفته و ارتفاع آن 2623 متراست. اين کوه ديواره اي با ارتفاع تقريبي 350 متر دارد که به سومين ديواره ايران شهرت يافته است. سنگ هاي کوه لجور غالبا ازجنس سنگ خاراست، به طوري که مسيرصعود به قله اين کوه را با دشواري همراه مي سازد.حدس و باور محلي و غيرعلمي درباره واژه لجور اين است که ازترکيب «لج + ور» ساخته شده که «لج» به معني ستيزه کردن وستيزندگي وپسوند «ور» نيز به معني دارندگي است و درصورت ترکيب دو واژه معناي لجوجي و ستيزنده مي دهد. بنابرگمان ها، اين کوه به خاطر داشتن مسيرهاي سخت گذر و اغلب دشوار آن، به اين نام لقب گرفته است. کوهنوردان اکتشاف 8 صبح، صعود خود را شروع کردند و بعد از 2 ساعت کوهپيمايي به پناهگاه اول رسيدند. بعد از استراحتي کوتاه، دوباره مسير را در پيش گرفتند و در نهايت پس از کوهپيمايي سنگين، مهيج و متفاوت تر، ساعت13 به قله صعود کردند.همنوردان اين صعود عبارتند بودند از: ميرعلي واعظي (سرپرست)، محمود مسعودي، محمد حسن عليئي، توحيدلو، مريم اميري، سميه شمس، زهرا بياض، فائزه موسوي خواه و مريم موسوي خواه، به همراه حامد پاکپور، راهنماي گروه.
قهرماني فرزندان نفتي در تنيس روي ميز
فرزندان تنيسور همکار نفتي با درخشش در مسابقات تور جوانان تنيس روي ميز استان خوزستان، مقام هاي اول تا سوم را به خود اختصاص دادند. عليرضا بابادي وند فرزند مهرداد بابادي وند از کارکنان امور ورزش مناطق نفت خيز جنوب، اشکان ادهمي، فرزند صادق ادهمي از اداره کالا مناطق نفت خيز جنوب و سامان زلکي نژاد از فرزندان کارکنان اداره بهداشت و درمان شرکت ملي نفت اهواز با درخشش در مسابقات تنيس روي ميز جوانان خوزستان موفق شدند با پشت سر گذاشتن رقباي شان به ترتيب عناوين اول تا سوم اين مسابقات را به خود اختصاص دهند.
مسابقات تور جوانان پينگ پنگ خوزستان با شرکت 33 بازيکن از شهرهاي اهواز، آبادان، ماهشهر، رامهرمز و شوش در سالن نفت اهواز برگزارشد.
یک طرفه پیش قاضی نروید
«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا کَثيراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَ لا تَجَسَّسُوا وَ لا يَغْتَبْ بَعْضُکُمْ بَعْضاً أَ يُحِبُّ أَحَدُکُمْ أَنْ يَأْکُلَ لَحْمَ أَخيهِ مَيْتاً فَکَرِهْتُمُوهُ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحيم»
اى کسانى که ايمان آورده ايد! از بسيارى از گمان ها بپرهيزيد، چرا که بعضى از گمان ها گناه است و هرگز (در کار ديگران) تجسس نکنيد و هيچ يک از شما ديگرى را غيبت نکند. آيا کسى از شما دوست دارد که گوشت برادر مرده خود را بخورد؟! (به يقين) همه شما از اين امر کراهت داريد. تقواى الهى پيشه کنيد که خداوند توبه پذير و مهربان است. (حجرات-آيه 12)
قرآن به عنوان کتاب راهنماي جامعه اسلامي و همه انسان ها در آيات متعددي از جمله اين آيه، در بياني مستقيم و غير مستقيم ما انسان ها را از حدس و گمان درباره ديگران و قضاوت درباره آنها منع کرده و تاکيد دارد که اين رفتار، ابتدا به خود فرد آسيب وارد مي کند. قضاوت کردن به بخش هاي زيادي از زندگي روزمره ما رسوخ کرده و گاه حتي متوجه قضاوت کردن مان نمي شويم و به خودمان اين حق را مي دهيم. چه زماني که براي خريد مايحتاج خانه در فروشگاهي هستيم و درباره فروشنده، فروشگاه، محصول و .... شروع به قضاوت مي کنيم و چه زماني که همکار و همکلاسي مان در موقعيت و شرايط متفاوتي قرار دارد، قضاوت کردن مان شروع مي شود. قضاوت به معناي داوري بين دو نفر يا به معناي انتخاب بين دو موضوع يا انتخاب يک راه حل از بين راه حل هاي متفاوت براي يک مشکل بين فردي يا اجتماعي است و به طور معمول، قضاوت از فرهنگ و آگاهي فرد نسبت به موضوع مورد بحث، تفکرات، انديشه ها و اعتقادات وي نشأت مي گيرد. قضاوت کردن مان در چند حالت شروع مي شود: زماني که رفتار و وضعيت فردي براي شما قابل تحمل نيست، به داشته هاي ديگران حسادت مي کنيد و حسادت، شما را به قضاوت مي کشاند يا موقعيت، کار و داشته هايي که شما مي خواسته ايد و فرد ديگري به دست آورده و شما از آن محروم هستيد، شما را به قضاوت منفي مي کشاند. در عين حال بسياري از قضاوت ها در نتيجه کمبود اطلاعات و تخصص نداشتن فرد در يک حوزه است و چه بسا اگر فرد درباره آن شرايط اطلاعات کامل داشته باشد، بهتر بتواند خود را جاي آن فرد بگذارد. درست به همين دليل است که بارها در بيان اصول اخلاقي توصيه مي شود در اموري که حوزه تخصصي شما نيست يا اطلاعات کاملي نداريد، دخالت نکنيد تا به ورطه قضاوت اشتباه کشيده نشويد.
اگر بدانيم که قضاوت کردن ابتدا حال خودمان را بد و درونمان را به هم مي ريزد و چهره بيروني ما را براي مخاطبان و اطرافيانمان مخدوش مي کند، متوجه خواهيم شد که اين رفتار در زندگي مخرب است و از آن پرهيز خواهيم کرد؛ اما براي پرهيز از قضاوت لازم است که روي جنبه هاي آرامش و کنترل هاي دروني خود بيشتر کار و تمرکز کنيم.
اعتماد به نفس در زندگي، کار، روابط اجتماعي و ... کمک زيادي مي کند تا ديگران را قضاوت نکنيم و حداقل خيلي زود در دام قضاوت اشتباه نيفتيم.
حتي اگر قضاوت مي کنيم، کار را به غيبت، تهمت و ... نکشانيم و اگر هم قضاوت کرديم، با اشاره به مواردي باشد که واقعا رخ داده و تا حد امکان در حضور افراد يا مجموعه هايي باشد که مورد قضاوت قرار گرفته اند.
گاهي قضاوت ها، بخصوص وقتي در ميان جمع بيان مي شوند، طرف قضاوت شده را تخريب مي کند و ممکن است زندگي فرد را دچار بحران کند. به همين دليل اگر قضاوتي هم صورت مي گيرد و لازم به بيان ان است، سعي کنيم آن را ابتدا با خود فرد مطرح کنيم.
همانقدر که خود ابعاد دروني پيچيده اي داريم و اطرافيان و مخاطبان از افکار و دلايل کارهاي ما اطلاعي ندارند، ما هم از نيت و دلايل کارهاي افراد به طور کامل خبر نداريم و ممکن است در هر موضوعي به قول معروف همه داستان را ندانيم، به همين دليل بهتر است براي قضاوت، عجله نکنيم و بگذاريم کمي زماني بگذرد تا از گفته خود پشيمان نشويم.
مستند به آن جمله معروف که «هر كس مؤمنى را به گناهى سرزنش كند، نميرد تا خودش آن گناه را مرتكب شود» فراموش نکنيد که منع کردن ديگران، يکي از کارهاي نکوهيده است که در جريان قضاوت دچار آن مي شويم. با اين تفکر که کار دنيا بر اساس بده و بستان مي چرخد و ممکن است همان اتفاق، روزي براي ما رخ دهد، درباره ديگران قضاوت نکنيم تا ديگران درباره ما قضاوت نکنند.
بهترين کار براي پرهيز از قضاوت اين است که در هر موردي که احتمال قضاوت وجود دارد، قبل از هر چيز ابعاد مختلف آن را بررسي کنيم و بدانيم منفعت و ضرر هر طرف بر سر چه بوده و آن وقت معني رفتارها را بررسي کنيم. اگر هم دسترسي به اين اطلاعات نداريم، حداقل يک جانبه به قاضي نرويم.
دوکتاب درباره امام حسين (ع)
اين هفته به شما پيشنهاد مي کنيم دو کتاب از علي صفايي حايري را مطالعه کنيد. کتاب هايي که هر دو، درباره واقعه عاشورا نوشته شده اند و مولف آنها تلاش داشته در هر يک، مباحث مختلفي را تحليل و خواننده را از زواياي مختلفي با واقعه عاشورا آشنا کند.
وارثان عاشورا
اين کتاب مجموعه اي است از پنج مبحث در زمينه اضطرار به دين و حجت، حق و شبهه، احياي امر، وارثان عاشورا و اصحاب اباعبدالله(ع). اين کتاب حاصل سخنراني هاي استاد در چند دهه محرم است که به همت و قلم خود ايشان رقم زده شده است.
در مبحث اول، نويسنده به بحث اضطرار به ولي و انتظار از ولي و انتظار براي ولي پرداخته و با توجه به آياتي از سوره آل عمران، فجر و تکاثر، از تمحيص، بلاء، فتنه و اشتغال به نعمت ها گفت وگو کرده است.
در مبحث دوم؛ به تحليلي از حق و شبهه مي پردازد تا در برخورد با شبهه، فتنه، وسوسه و بدعت، همراه نور، هدايت، بينات و فرقان، بتوانيم مسلط، سالم و بهره مند باشيم. نويسنده مي کوشد تا نشان دهد همراه اين بينات و با دستيابي به يک ميزان مشخص و فرقان حاکم و با توجه به بيان حضرت امير(ع) در خطبه 182 نهج البلاغه که از حق و هدف، طريق و راه، قائد و رهبر و آداب و فقه حرکت گفت وگو مي کنند، چطور مي توان از بند شبهه رهيد و زمينه فتنه را از بين برد يا ضعيف کرد و از انحراف ها و بدعت ها رها شد.در مبحث سوم، به اين نکته پرداخته شده که احياي امر اهل بيت را چگونه و از کجا دنبال کنيم تا از کساني باشيم که به حيات قلبي رسيده اند، آن هم تا روزي که تمامي دل ها مي ميرند. در اين نوشته، با توجه به تمامي روايات احياي امر، عوامل احيا و مراحل پنج گانه آن سخن به ميان آمده است. در مبحث چهارم که عنوان کتاب هم از همين بحث گرفته شده، مولف توضيح مي دهد که ميراث حسين(ع) که وارث آدم تا خاتم است، به کساني خواهد رسيد که از آگاهي و علم، عبوديت و تقوا، عبوديت و صلاح برخوردار باشند و اين ها وارثان عاشورا هستند. در مبحث پنجم، به تحليل، تطبيق و بررسي اوصاف و خصوصيات اصحاب اباعبدالله(ع) پرداخته مي شود که چطور مسلم بن عقيل به استقامت هاني بن عروه به حميت و حمايت و حر به محاسبه، مقايسه، انتخاب، حريت و عبوديت و زهير به نجات، فلاح و سرداري و قيس بن مسهر و عبدالله بن يقطر به مقام سقايت، رسالت و شهادت و همچنين ديگر ياران به آن مقام وفا و ادب و فداکاري و فوز رسيدند.
عاشورا
در اين کتاب با توجه به اين نکته که زندگي، صحنه پيکارها و ميدان مبارزه هاست، به اشکال مختلف انگيزه ها، هدف ها، نيازها و سدها و مانع هاي جهاد و مبارزه مي پردازد و در نهايت با بررسي تحليل هاي مختلف در رابطه با قيام و حرکت امام حسين(ع)، نويسنده خود به تحليلي از قيام اباعبدالله(ع) مي پردازد.از اين داستان خون تا به حال تحليل هايي شده است؛ تحليل هايي نه چندان نزديک و همدم، بلکه در برابر و مخالف با هم.
شهادت، شفاعت، امر به معروف، جلوگيري از ظلم، انقلاب و تشکيل حکومت.کتاب عاشورا بر آن است تا فهم دورهاي نزديک و بزرگ هاي فشرده را براي ما آسان تر کند.
اي تکنواز نابغه نينوا، حسين
اي تـکـنـواز نـابـغه نـينـوا، حـسيـن وي تکسوار واقعه کربلا، حسين
اي از ازل نوشت سواد سرشت خويش با سرنوشت غربت خود آشنا، حسين
هـم جاي فداي راه وفا کرده، هم جـهان هم جان و هم جهان به وفايت فدا، حسين
حـتا کوير تف زده را اشک شسته بود وقتي جهان گريست عزاي تو را، حسين
سوک تو کرد زلزله، چندان که خواهرت زينب فکند ولوله از «وا اخا» حسين
من زين عزا چگونه نگريم که در غمت برخاست ناله از جگر سنگ ها، حسين
«آزاده بـاش بـاري اگـر دين نداشتي» زيباترين سفارش مولاي ما، حسين
از بـعـد قـرن هـاي فـراوان هـنوز هـم ماراست ره شناس ترين رهنما، حسين
تـو کشـتي نـجات و چـراغ هــدايـتي درياب مان در اين شب تاريک، يا حسين
حسين منزوي
بر آستان صدا و سنتور
کمي يا شايد بيشتر از کمي که عقب برويم و حافظه شنيداري مان را واکاوي کنيم، در حوالي ميانه دهه 60 تصنيف بر «آستان جانان» را هنوز هم مي توانيم زمزمه کنيم. در همه دير مغان نيست چو من شيدايي... خرقه جايي گرو و باده و دفتر جايي... ده ضربي خاصي در شور که فقط صداي شجريان بود و سنتور مشکانيان و ضرب فرهنگ فر. آلبوم بر «آستان جانان» هنوز هم شنيدني است و به گواه بسياري از کارشناسان و منتقدان موسيقي، يکي از برترين آلبوم هاي موسيقي ايراني محسوب مي شود. در اين زمانه پر هياهو و پرمشغله، شنيدن اين آلبوم شنيدني را به شما پيشنهاد مي کنيم.
سري به جاده قديم بزنيد
در شب سال نو مينو به خانه باز نمي گردد... اين تک جمله، تنها وصفي است که عوامل فيلم جاده قديم درباره اش نوشته اند. پس از سال ها دوباره منيژه حکمت به فيلمسازي روي آورده و جاده قديم را ساخته است. فيلم زندان زنان اين کارگردان هنوز هم خاطره انگيز است و يادآور بيان معضلات اجتماعي پيچيده اي است که در زمان خود در کانون توجه منتقدان و روزنامه نگاران قرار گرفت. از بازيگران مطرح اين فيلم مي توان به مهتاب کرامتي، آتيلا پسياني، ليلي رشيدي، محمدرضا هدايتي و بهناز جعفري اشاره کرد. ديدن اين فيلم را به شما پيشنهاد مي کنيم.
کريم اصلي خداست
درويشي تهي دست از کنار باغ کريم خان زند عبور مي کرد. چشمش به شاه افتاد و با دست اشاره اي به او کرد. کريم خان دستور داد درويش را به داخل باغ آوردند.
کريم خان گفت: اين اشاره هاي تو براي چه بود؟
درويش گفت: نام من کريم است و نام تو هم کريم و خدا هم کريم. آن کريم به تو چقدر داده است و به من چه داده؟
کريم خان در حال کشيدن قليان بود؛ گفت: چه مي خواهي؟
درويش گفت: همين قليان مرا بس است !چند روز بعد درويش قليان را به بازار برد و بفروخت. خريدار قليان کسي نبود جز کسي که مي خواست نزد کريم خان رفته و تحفه براي خان ببرد! پس جيب درويش را پر از سکه کرد و قليان را نزد کريم خان برد! روزگاري سپري شد. درويش جهت تشکر نزد خان رفت.
ناگه چشمش به قليان افتاد و با دست اشاره اي به کريم خان زند کرد و گفت: نه من کريمم نه تو؛ کريم فقط خداست که جيب مرا پر از پول کرد و قليان تو هم سر جايش هست...
قصص و امثال کوتاه ايراني
آموزش استفاده درست از پول تو جیبی
چگونه مي توانيم درست استفاده کردن از پول توجيبي را به فرزندان مان بياموزيم؟
به معناي واضح تر، پول توجيبي را زماني براي کودک مي توان در نظر گرفت که او بفهمد پول چيست. استفاده از پول، يکي از رايج ترين قراردادهايي است که در اجتماع وجود دارد و کودک از يک زمان بايد بفهمد کاري که انسان ها انجام مي دهند، به پول تبديل مي شود و پول مي تواند به کالا بدل شود. هنگامي که او توانست نگهداري، شمردن و حساب کردن پول را ياد بگيرد و دست به انتخاب بزند، يعني بداند که با يک مقدار پول مي تواند در يک فروشگاه، از بين کالاهاي موجود يکي را انتخاب کند، از آن زمان به بعد مي توانيد پول توجيبي را براي او در نظر بگيريد.
در ايران به طور ميانگين براي کودکان حدود سن دبستان مي توانيم پول توجيبي را در نظر بگيريم و به آن ها بگوييم که با اين پول مي توانند از بوفه اي که در مدرسه وجود دارد، خريد کنند، يعني به آنها حق انتخاب بدهيم. به اين ترتيب کودک مي فهمد که با موجودي خود مي تواند چيزي را انتخاب و بابت آن پول پرداخت کند. پس مسئوليت پولي که در اختيار دارد، با خود اوست. کودکان هميشه مي بينند و ياد مي گيرند. پس براي ياد دادن مطلبي به آنها از کوچکي شروع کنيد. به عنوان مثال با همين پول توجيبي، ياد دادن مهارت هاي مالي را شروع کنيد. اجازه بدهيد فرزندان تان مسئوليت پولشان را خودشان به عهده بگيرند.
با فرزندان تان بازيِ خريد کردن انجام دهيد. شما مي توانيد خريد کردن را با پول واقعي يا دسته چک ها و کارت هاي فرضي آغاز کنيد. به آنها پول بدهيد که به خريد بروند و هرچه مي خواهند، تهيه کنند.
در اين بازي، ابتدا به آنها پول درشت بدهيد. وقتي در خرد کردن و خرج کردن و کاهش و افزايش مهارت پيدا کردند، آنها را با خود به خريد ببريد که اين بازي را در دنياي واقعي هم تجربه کنند.
با پول خُرد شروع کنيد که بتوانند شمردن همه نوع پول را ياد بگيرند. هيچ وقت براي پس انداز کردن دير نيست. به آنها ياد بدهيد که پول خُردهاي خود را درون قلک بيندازند و خودتان نيز اين کار را انجام دهيد تا بچه ها ياد بگيرند که چگونه پول شان را پس انداز کنند.
وقتي با فرزندتان به خريد مي رويد و او براي خريد يک بيسکويت خيلي پافشاري مي کند، شما اول به قيمت آن نگاه کنيد و به او کمک کنيد که بفهمد آيا مي تواند بيسکويتي بهتر و با قيمت بهتر پيدا کند. با او صحبت کنيد که آيا مي تواند با باقيمانده پول، بيسکويت ديگري براي بعد بخرد يا اين که باقيمانده پولش را نگه دارد تا در فرصت بهتري خرج کند. درباره ارزش پول با کودک تان صحبت کنيد.
اگر مي خواهيد پولي را پس انداز کنيد، آن را با فرزند خود شريک شويد و به او نشان دهيد که چگونه پول خود را پس انداز مي کنيد. از حق انتخاب هايي که در خانه داريد، مثل خريد خانه، مسافرت رفتن و... با فرزندان تان صحبت کنيد.
به آنها مفهوم پول در آوردن را ياد بدهيد. از زماني که به قدر کافي بزرگ شدند تا بتوانند کار کنند، آنها را تشويق کنيد که با کار کردن، پول بيشتري در بياورند. در ابتدا آنها را به کار کردن درون خانواده محدود کنيد و با تفهيم اين موضوع به آنها ياد بدهيد که بدون درخواست پول، در کارهاي خانه به شما کمک کنند.
از گفتن کلمه «نه» نترسيد. وقتي کودکتان از شما چيزي درخواست مي کند که به هر دليل نمي خواهيد به او جواب مثبت بدهيد، بدون هراس به او «نه» بگوييد! البته دليل آن را هم بگوييد. براي او تشريح کنيد که چرا نمي تواند آن وسيله را داشته باشد. اگر آن وسيله گران است يا اين که شما پول کافي نداريد، موضوع را به فرزندتان بگوييد. کودکان بايد درک کنند که هر چيز را که دلشان بخواهد، نمي توانند داشته باشند. آنها را تشويق کنيد که به دنبال حراجي ها بروند و تفريحاتي را پيدا کنند که در تعطيلات بتوانند به طور رايگان از آنها استفاده کنند.
از زمان کودکي، پس انداز کردن را به آنها آموزش دهيد. اگر خواستند چيزي بخرند، به آنها کمک کنيد که هر هفته مقداري از پول توجيبي شان را کنار بگذارند تا بتوانند وسيله مورد نيازشان را خودشان تهيه کنند.
مراقب پرینتر مان باشیم
توصيه هاي عمومي
پرينتر با دستگا ه هاي کامپيوتري متفاوت است و بايد مراقبت خاصي از آن شود.
با استفاده از نکات گفته شده در دفترچه پرينتر، نسبت به نصب صحيح آن اقدام کنيد.
براي انتخاب محل استقرار پرينتر، امکان برخورد با سيني پرينتر و شکسته شدن آن را در نظر بگيريد. اگر پرينتر در دار است، هميشه آن را ببنديد.
پرينتر نبايد در مجاورت گرما و در معرض نور آفتاب باشد، ضمن اينکه پريز برق آن هم نبايد مشترک و شُل باشد.
تا جايي که امکان دارد از قطعات و مواد مصرفي اصلي پرينتر يا غير اورجينال با کيفيت A استفاده کنيد، از کاغذ معيوب يا استفاده شده هم استفاده نکنيد.
براي استفاده از نوع ملزومات مصرفي نظير کاغذ، از نرم افزار پرينتر براي تعيين وزن و اندازه آن استفاده کنيد.
براي تميز کردن داخل و خارج پرينتر، در بازه زماني منظم از دستمال بدون پُرز استفاده کنيد و هيچ حلالي به کار نبريد.
فقط در هنگام نياز، کاغذها را در سيني پرينتر قرار دهيد تا مانع نفوذ گرد و غبار به داخل پرينتر شود.
براي جلوگيري از ايجاد بار الکتريکي، کاغذها را قبل از پرينت فوت نکنيد!
کارتريج در دماي صفر تا 35 درجه نگهداري شود.
بهتر است کارتريج به صورت افقي حمل شود.
پرينترهاي جوهرافشان
در صورتي که مدتي طولاني از پرينتر استفاده نکنيد، از بخش (Test Print (Nozzle Check نرم افزار پرينتر، هر هفته يک تصويرِ (ترجيحاً کوچک) پرينت بگيريد تا جوهر کارتريج خشک نشود.
کارتريج تمام شده را فوراً شارژ کنيد، در غير اين صورت يک نوار پارچه اي خيس چند لايه را به پهناي 2 و درازاي 25 سانت با بدنه کارتريج ( و نه هد آن) مماس کنيد و داخل کيسه پلاستيکي قرار دهيد و با يک کِش، محکم از رو ببنديد و تا زمان شارژ، هفته اي يک بار اين پارچه را خيس کنيد تا کارتريج خراب نشود.
کشيدن دو شاخه از پريز باعث مي شود هد پرينتر بدرستي در جاي خود قرار نگيرد و دستگاه به صورت نادرست خاموش شود. پرينتر را زياد روشن و خاموش نکنيد؛ چون هر بار براي تميز کردن هد، کمي جوهر مصرف مي کند.
استفاده زياد از ابزار نرم افزاري براي رفع عيب و مثلاً تميز کردن هد (Head Clean) نيز مصرف جوهر را بالا مي برد و موجب سوختن هد دستگاه مي شود.
پرينترهاي ليزري رنگي
تا جايي که ممکن است از کاغذهاي مخصوص اين نوع پرينتر استفاده کنيد.
اگر از کاغذ سنگين استفاده مي کنيد، آن را در «درايور» تعريف کنيد.
پهناي کاغذ با لبه سيني مماس باشد.
هنگام استفاده مداوم، در مدل هاي کم قدرت، حداکثر 60 و در مدل هاي پرقدرت، حداکثر 150 برگ پرينت بگيريد.
هنگام نظافت داخل پرينتر، برق را قطع کنيد و آن را با پارچه بدون پرز و بدون استفاده از دمنده هاي هوا تميز کنيد.
نان سیـر
براي تهيه يک نان سير خوشمزه بايد از نان هاي حجيمي استفاده کنيد که مغز آن پس از خروج از فر، ترد باشد و طعم سير و روغن زيتون را در آن بچشيد. اگر روي نان سيرتان پنير مي ريزيد، بهتر است 3 تا 4 دقيقه آن را در فر بپزيد، سپس خارج کرده و پنير را روي آن بپاشيد و تا زماني که پنير طلايي شود، در فر گريل کنيد.
مواد لازم
هر نوع نان حجيم: يک عدد (ورقه ورقه)
روغن زيتون خالص: يک سوم پيمانه
سير: 2 حبه
نمک، فلفل و آويشن: به ميزان لازم
روش تهيه
1 – سيرها را نصف کرده و روي نان ها بماليد تا عطر سير را به خود بگيرند.
2 – روغن را با نمک، فلفل و آويشن مخلوط کرده و با قلم مو نان را به آن آغشته کنيد.
3 – فر را روي 180 درجه سانتي گراد داغ کرده و نان ها را 8 دقيقه در آن گريل کنيد تا برشته شوند.
نکته
1 – مي توانيد روي نان، سير رنده شده بپاشيد.
2 – اگر سير در دسترس نبود، روي نان ها پودر سير بپاشيد و سپس روي آن روغن بماليد.
3 – به جاي روغن از کره آب کرده هم مي توانيد استفاده کنيد.
4 – نان سير را با فلفل دلمه اي قرمز کبابي، سس گوجه فرنگي و ژامبون هم مي توانيد همراه کنيد.
لـباس هایم را چگونه بیاویزم؟
ما هميشه فکر مي کنيم بايد قفسه لباسمان بزرگتر باشد و هيچ گاه فضاي کافي براي لباس هايمان نداريم؛ اما نکته اصلي اينجاست که ما چيدمان درست لباس را بلد نيستيم و خيلي بد کمد لباسمان را مي چينيم. به عنوان مثال در بيشتر کشو ها و قفسه هاي لباس ، لباس هايي مچاله گذاشته ايم يا بسياري از لباس ها را به صورت نامناسب به جارختي آويزان کرده ايم. اگر مي خواهيد هميشه شيک پوش بوده و هنگام خريد يا انتخاب لباست راحت باشيد، بايد قفسه لباس مرتب و منظمي داشته باشيد تا با اطلاع کامل از آنچه که داريد، تصميم بگيريد و هنگام مهماني رفتن هم وقت کمتري را صرف انتخاب لباس کنيد. در اين مطلب راه هاي مناسبي براي آويزان کردن انواع لباس بيان مي کنيم که همه علاقه مندان مُد و لباس، دوست دارند اين نکات را بدانند.
آویختن صحیح دامن
دامن از جمله لباس هايي است که براي آويختن آن راه هاي مختلفي وجود دارد. به عنوان مثال اگر دو طرف کمر دامن شما دو بند حلقه مانند روباني دوخته شده است، مي توانيد هريک از بندها را به گيره هاي کوچکي که معمولا در دو بازوي اغلب چوب لباسي هاي پلاستيکي و بعضي از انواع چوبي قرار دارد، بياويزيد؛ ولي در اين حالت دامن به صورت صاف آويخته نخواهد شد؛ بنابراين براي اين کار، چوب لباسي هاي گيره دار در هر شکل و مدلي که باشند، بهترين انتخاب هستند. به اين ترتيب که روي ميله پاييني اين گونه چوب لباسي ها معمولا دو گيره وجود دارد که کمر دامن را محکم گرفته و آن را به همان حالت صاف آويزان مي کند.
آویختن صحیح کت، پالتو و مانتو
وقتي مي خواهيد کت تکي را به چوب لباسي بياويزيد، بخصوص اگر از جنس ضخيم و زمستاني باشد، لازم نيست چوب لباسي ميله دار انتخاب کنيد. انتخاب چوب لباسي هايي که به فرم شانه هستند، براي اين نوع لباس ها مناسب است. درضمن براي آويختن پالتوها نيز بايد از اين نوع چوب لباسي استفاده کنيد. اين مدل چوب لباسي ها در دو جنس پلاستيکي و چوبي توليد مي شوند که اگر مي خواهيد براي پالتويتان چوب لباسي انتخاب کنيد، نوع چوبي آن محکم تر است.
آویختن صحیح لباس های مهمانی
چون جنس لباس هاي مهماني، معمولا ظريف و حساس است، بايد از جالباسي هاي روکش دار براي آويزان کردن آنها استفاده کرد. شما مي توانيد اين قبيل چوب لباسي ها را در فروشگاه هاي مخصوص فروش حوله، روتختي و مانند اينها پيدا کنيد؛ ولي به جاي آنکه به دنبال اين مدل چوب لباسي بگرديد و احتمالا مبلغ گزافي هم بپردازيد، از چوب لباسي هاي معمولي چوبي بدون ميله استفاده کنيد و آنها را با لايه اي از ابر يا پشم شيشه و پارچه بپوشانيد.
چوب لباسی مناسب برای لباس های چند تکه
ژاکت ها، مانتوها و بلوزهاي بافتني نيز براي آويخته شدن، به چوب لباسي فرم دار نياز دارند، زيرا اين قبيل لباس ها با کوچک ترين فشاري، فرم گرفته و تغيير ظاهر پيدا مي کنند، بنابراين آنها را روي ميله چوبي آويزان کنيد تا شکل لباس را حفظ کند.
آویختن صحیح شال و روسری
آويزان کردن شال، روسري و مقنعه براي تمام خانم ها يک معضل بزرگ است؛ اما براي اين کار شما مي توانيد از نصب يک ميله به کمد لباستان کمک بگيريد و به ترتيب رنگ، آنها را آويزان کنيد. راه بهتر، استفاده از چوب لباسي هاي چندميله است.
آویختن صحیح شلوار
شلوارهاي پارچه اي ضخيم مانند جين، کتان يا مخمل کبريتي را که براي قرارگرفتن روي ميله چوب لباسي به گيره يا کليپس نيازي ندارند، روي چوب لباسي هايي با ميله گرد ضخيم بياويزيد.درضمن، انتهاي بازوهاي طرفين ميله که با زاويه اي تندتر به ميله وصل شده نيز مانع از افتادن شلوار روي زمين مي شود.چوب لباسي هايي که فرم کليپس دارند و در واقع دو بازوي آنها با استفاده از فلزي روي هم به صورت محکم قرار مي گيرند،مخصوص آويختن شلوارهايي با پارچه هاي نازک و ظريف هستند. معمولا لايه اي از ابر فشرده، لبه داخلي اين بازو را مي پوشاند تا روي پارچه فشار زيادي وارد نيايد و به اصطلاح جا نيندازد.
آویزان کردن لباس ها
در کمد لباس هايتان را باز کنيد و با دقت به چوب لباسي هاي آويزان شده به ميله اصلي کمد، نگاهي بيندازيد. آيا تنوعي در جنس و مدل آنها مي بينيد يا اينکه همه لباس هايتان، با هر نوع و فرمي که هستند، روي چوب لباسي هاي فلزي و پلاستيکي ارزان قيمت که معمولا همراه لباس هاي خشکشويي شده به مشتري داده مي شوند، آويزان شده اند. به احتمال زياد اين طور نيست.در کمد همه ما انواع و اقسام چوب لباسي ها شامل فلزي بدون روکش، فلزي با روکش نازک، پلاستيکي، چوبي و ترکيبي از چوب و فلز يافت مي شود که يا خودمان آنها را خريداري کرده ايم يا هنگام خريد لباس، چوب لباسي مخصوص، همراه آن بوده است؛ ولي موضوع اينجاست که اغلب ما معمولا موقع آويزان کردن لباس ها در کمد باوجود چوب لباسي هاي متنوع، هر چوب لباسي خالي را که در دسترس است، برداشته و لباس را روي آن آويزان مي کنيم؛ آن وقت اعتراض مي کنيم که نمي دانيم چرا کت و دامن يا کت و شلوار نوي ما بعد از مدتي آويزان بودن داخل کمد، سرشانه هايش بد فرم و چين دار شده و ديگر شکل اوليه را ندارد. درصورتي که مقصر اصلي خودمان هستيم، زيرا انتخاب ما براي چوب لباسي مناسب، درست نبوده است.بله، تعجب نکنيد.لباس ها گذشته از وزن، جنس و ميزان استقامت چوب لباسي باتوجه به فرمشان بايد با چوب لباسي مناسبي به ميله کمد آويخته شوند.درواقع چوب لباسي ها نه تنها ابزار آويزان کردن لباس ها هستند؛ بلکه نقش محافظت کننده از فرم آنها را نيز برعهده دارند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات