ایران پلاست در ایستگاه دوازدهم

مشعل    رخداد بزرگ صنعت پتروشيمي با عنوان «نمايشگاه ايران پلاست» دوازدهمين سال برگزاري را نيز به مدت چهار روز ( 2 تا 5 مهر ماه) با حضور شرکت هاي داخلي و خارجي و با شعار رونق کسب و کار جهاني صنعت پلاستيک پشت سرگذاشت.

برگزاري دوازده دوره نمايشگاه و استقبال شرکت هاي مختلف در آن، نشان از اهميت رويدادي دارد که در زمره بزرگترين رويداد صنعت پلاستيک در منطقه خاورميانه به شمار مي رود و در بين نمايشگاه هاي معتبر صنعت پلاستيک جهان طبقه بندي مي شود. طبق اعلام دبيرخانه نمايشگاه، بيش از 230 تاجر و 15 هيئت اقتصادي از 13 کشور خارجي (عراق، جمهوري آذربايجان، افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، ارمنستان، ترکيه، تونس، کنيا، هند،سريلانکا، ويتنام و لبنان ) در دوازدهمين دوره نمايشگاه ايران پلاست حضور دارند. همچنين 22 کشور (سوريه، امارات متحده عربي، چين، قزاقستان، اوکراين، ازبکستان، ترکيه، ارمنستان، عراق، افغانستان، روسيه، غنا، کنيا، تانزانيا، ايتاليا، فرانسه، آلمان، اکراين ،روماني، اسپانيا، کانادا و کلمبيا) در اين دوره از نمايشگاه، داراي بازديدکننده انفرادي بودند.

 رقابت خارجي ها

گشت و گذاري در اين دوره از نمايشگاه بين المللي، چشم بادامي هاي چيني را پر تعدادتر نشان مي داد و گويي فعالان هندي اين عرصه هم در رقابت با آنان بودند. در اين ميان نمي شد از حضور پرتعداد نمايندگان آلمان و ايتاليا در غرفه ها به سادگي گذشت. مجموعه مشاهدات نشان مي داد که جذابيت بازار ايران به ميزاني است که به آساني نمي توان به آن دست رد زد و بسياري را حتي در شرايط پيش از تحريم، در حال ارزيابي شرايط حضور و باقي ماندن در اين بازار قرار داد.

به اعتقاد برگزارکنندگان، برگزاري دوازدهمين دوره نمايشگاه بين المللي ايران پلاست با يک ويژگي منحصر به فرد همراه بوده و با افزايش قيمت ارز، توجيه اقتصادي صادرات محصولات غير نفتي از جمله محصولات پليمري و پلاستيکي پيدا کرده و همزمان با اعمال محدوديت هاي غير قانوني نفتي ايران، صادرات محصولات و فراورده هاي مرتبط با صنايع تکميلي پتروشيمي، عملا مي تواند بخشي از کاهش درآمد حاصل از صادرات نفت کشور را جبران کند.

 حضور پررنگ داخلي ها

قدرت گرفتن صنعت پلاستيک کشور، تنها يکي از مزاياي برگزاري اين نمايشگاه بود. علاوه بر اين در سايه برگزاري اين نمايشگاه، تشکل هاي مختلفي نيز به منظور حضور موثرتر بخش هاي مختلف صنايع پلاستيک شکل گرفت که زمينه ساز رقابت روزافزون و رونق بيشتر اين صنعت شد.

تحولات و روند رو به بهبود صنعت پلاستيک را علي محمد بساق زاده، مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي اين گونه روايت مي کند که ميزان توليد پليمر در کشور، از نخستين دوره نمايشگاه تاکنون که دوازدهمين دوره اين نمايشگاه سپري شد، رشد 10 برابري را تجربه مي کند.

همچنين تعداد مجتمع هاي پتروشيمي پليمري از چهار مجتمع در سال 1381 به عدد 27در سال 97رسيده است که اين رشد، نشان دهنده اهميت صنعت پلاستيک، نياز داخل و جهاني و رشد ايجاد شده در اين زمينه است. افزون بر آن، ايران هم اکنون 21 طرح پليمري ديگر در کشور در حال اجرا دارد.

آمار و ارقامي که بيانگر حضور گسترده و پرقدرت توليدکنندگان داخلي فعال در عرصه صنعت پلاستيک است که پرتعداد بودن شان در نمايشگاه، خود گواهي بر رتبه مناسب ايران در اين صنعت است.  برخي توليدکنندگان داخلي معتقدند، در صنعت پلاستيک توان رقابت با خارجي ها را دارند و ايران در اين حوزه به پيشرفت هاي قابل توجهي دست يافته است؛ البته در اين ميان نمي توان از مشکلات آنان به آساني گذشت که حرف هاي شان از جنس مشکلات ارزي، تحريم و شرايط اقتصادي است. برخي هم اذعان مي کنند که تحريم باعث مي شود به توليد داخل توجه بيشتري شود و توليدکنندگان داخلي قوي تر شوند؛ هر چند آنان موافق تعاملات بين المللي براي دستيابي به فناوري روز دنيا و مراوده با کشورها و شرکت هاي مطرح روز هستند.

چهار گروه در نمايشگاه

نمايشگاه در چهار گروه مواد اوليه، کالاهاي ساخته شده و نيمه ساخته، ماشين آلات و تجهيزات و خدمات برگزار شد که با نگاهي جزيي تر به اين محصولات، با  اهميت آن در بخش هاي مختلف زندگي آشناتر مي شويم.

 مواد اوليه

انواع آلياژهاي پليمري - پلي استايرن - اتيلن و پلي اتيلن - انواع پلي آميدها - انواع مستربچ - پلي پروپيلن ها - آلياژهاي پي بي تي - کوپليمرها - پلي يورتان – آميزه هاي پي وي سي - الاستومرها - انواع افزودني ها - انواع رزين ها - انواع پودر و گرانول - ترکيبات قالب گيري – روان کننده ها - استابيلايزرها- انواع استئارات - مواد خام براي صنايع پلاستيک– رنگدانه ها - انواع پرکننده ها – چسب ها - الياف مصنوعي - پاک کننده ها و مواد اوليه براي صنايع مرتبط

کالاهاي ساخته شده و نيمه ساخته

انواع محصولات پي وي سي، يوپي وي سي و پلي پروپيلن - شرينک، فيلم و ورق - انواع محصولات بسته بندي - نوار، طناب و نخ - انواع بطري هاي پت، انواع ظروف خانگي و صنعتي - پروفيل و محصولات لاستيکي و سيليکوني - قطعات لاستيکي صنعتي- الياف - قالب - انواع پوشش و روکش - قطعات و محصولات فايبرگلاس - انواع مخازن و بشکه - پالت و جعبه - انواع تسمه و واشر- توري و شبکه - لوله و شلنگ - قطعات و محصولات کامپوزيت - انواع فوم و محصولات اسفنجي- انواع محصولات عايق بندي و درزگير- قطعات و محصولات تزريقي - چرم مصنوعي - قطعات تمام شده براي صنايع خانگي، ساختمان، خودرو و بسته بندي و انواع محصولات يکبار مصرف

ماشين آلات و تجهيزات

انواع ميکسر- غلتک - خردکن و آسياب - فيلتر- خطوط کامپاوندينگ و بازيافت - انواع کوره هاي صنعتي - ماشين آلات و خطوط اکسترودر و اکستروژن – ماشين هاي قالب گيري، ريخته گري و تزريق - انواع پرس- ماشين هاي پرکن- ماشين هاي برش و خم کن - انواع ماشين هاي چاپ – ماشين آلات جوش پلاستيک - ابزار و تجهيزات کنترل فرايند، کنترل دما، کنترل فشار و ساير ابزار کنترلي، اندازه گيري و تستر- تجهيزات حمل و نقل و انتقال مواد - تجهيزات اتوماسيون و روبوتيک - ماشين آلات شرينک پک و ساير ماشين آلات و تجهيزات بسته بندي - انواع خنک کننده و گرم کننده - کمپرسورها – سيستم هاي تصفيه – دستگاه هاي اندازه گيري و تست - ساير ماشين آلات و تجهيزات و قطعات جانبي مرتبط

خدمات

نشريات تخصصي – سيستم هاي نرم افزاري و اطلاع رساني - خدمات پس از فروش - خدمات فني و مهندسي - خدمات بسته بندي - خدمات حمل و نقل- خدمات طراحي - خدمات آزمايشگاهي - خدمات مشاوره - خدمات پژوهشي و نرم افزاري - خدمات توليدي ، بازرگاني ، صادرات و واردات، خدمات حفاظتي - خدمات پيمانکاري و اتحاديه ها و انجمن هاي علمي، تجاري و حرفه اي

ايران پلاست از آغاز تا امروز

ايستگاه دوازدهم نمايشگاه بين المللي ايران پلاست، بهانه اي شد تا مروري مختصر به 11 دوره سال هاي قبل داشته باشيم و بدانيم که صنعت پتروشيمي ايران، با همه فراز ونشيب ها، همچنان مسيرتوسعه را طي مي کند و امروز در نقطه اي قرار دارد که «نه» گفتن کشورها و شرکت هاي خارجي به اين صنعت آسان نيست.

11 دوره رابا هم مرور مي کنيم.

 دوره نخست- 1381

هر چند پيش از برگزاري ايران پلاست و در سال هاي قبل از شروع دهه 80، نمايشگاه هايي در صنعت پلاستيک و لاستيک برگزار مي شدند؛ اما شروع نمايشگاه تخصصي در صنعت پلاستيک را بايد در سال 1381 با برگزاري ايران پلاست اول دانست. ايران پلاست اول در روزهاي 19 تا 23 آذر 1381 برگزار شد. در دوره اول نمايشگاه 71 شرکت خارجي از 18 کشور جهان به همراه 223 شرکت داخلي شرکت داشتند.

دوره دوم - 1382

دومين دوره نمايشگاه ايران پلاست به فاصله يک سال پس از دوره نخست، يعني در سال 1382 برگزار شد که شاهد حضور 171 شرکت خارجي از 21 کشور دنيا بود. تعداد شرکت کننده هاي داخلي نمايشگاه نيز از عدد 223 در دوره قبل به 287 در اين دوره و نيز تعداد نماينده هاي گروهي کشورهاي خارجي از عدد 1 در دوره قبل به عدد 4 در اين دوره رسيد. پيشرفت و ارتقاي سطح برگزاري ايران پلاست در اين دوره به حدي رسيد که رايفن هاوزر، رئيس نمايشگاهK آلمان به ايران آمد و از ايران پلاست ديدن کرد.