مخالفت روسيه و اوپک  با درخواست ترامپ

اوپک و روسيه درخواست ترامپ براي افزايش فوري توليد نفت را رد کردند. به گزارش خبرگزاري رويترز از الجزيره، عربستان و روسيه روز يکشنبه (يکم مهرماه) هرگونه افزايش فوري توليد نفت را منتفي دانستند و در عمل، درخواست دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا براي افزايش توليد نفت را رد کردند.

خالد الفالح، وزير انرژي عربستان، پيش از برگزاري نشست کميته وزارتي نظارت بر توافق جهاني کاهش توليد نفت، گفت: من بر قيمت ها تأثير نمي گذارم.

وي افزود: عربستان ظرفيت مازاد براي افزايش توليد نفت را دارد، اما اکنون اين اقدام ضروري نيست.

وزير انرژي عربستان افزود: اطلاعاتي که من دارم، نشان مي دهد که شرايط عرضه نفت در بازارها کافي است؛ هيچ پالايشگري را در جهان نمي شناسم که دنبال نفت بگردد و نتواند آن را بيابد. الکساندر نواک، وزير انرژي روسيه نيز اعلام کرد: هيچ گونه افزايش فوري توليد ضروري نيست. با اين همه، وي تأکيد کرد که جنگ تجاري ميان چين و آمريکا و همچنين تحريم هاي آمريکا ضد ايران، چالش هايي جديد براي بازار نفت ايجاد مي کنند. الفالح اعلام کرد دستيابي به پايبندي 100 درصدي به توافق جهاني کاهش توليد نفت، هدف اصلي است و بايد در دو تا سه ماه آينده به اين هدف دست يافت. وي افزود: ما اجماع داريم که بايد کمبود توليد را جبران کنيم و به پايبندي 100 درصدي دست يابيم؛ اين يعني اين که در صورت وجود تقاضا، بايد بسيار بيشتر از سطح توليد کنوني خود توليد کنيم. وزير انرژي عربستان گفت: مهم ترين مسئله، به کشورهاي توليدکننده مربوط نمي شود، بلکه به پالايشگران و تقاضا مربوط مي شود. ما در عربستان تقاضايي براي نفت بيشتري که توليد نکرده باشيم، مشاهده نکرده ايم.

ترامپ مسئول افزايش قيمت نفت است نه اوپک

وزير نفت عمان اعلام کرد که ترامپ بيش از اوپک در افزايش قيمت نفت نقش دارد. به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، در واکنش به تکرار اتهام هاي دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا، مبني بر مقصر بودن سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در افزايش قيمت نفت، محمد بن حمد الرمحي، وزير نفت و گاز عمان، اعلام کرد: ترامپ مسئول اصلي افزايش قيمت نفت است.

وي گفت: سخنان اخير (ترامپ) بيشتر از تصميم هاي اوپک در دو نشست اخير، بر افزايش قيمت نفت تأثير دارند؛ من اين مسئله را «افزايش قيمت ناشي از واشينگتن» مي نامم.

قيمت نفت در سال جاري ميلادي 18 درصد افزايش قيمت داشته؛ اين در حالي است که عربستان با پيروي از درخواست ترامپ، موضع خود براي ادامه محدوديت توليد را رها کرد و به همراه متحدانش، براي افزايش يک ميليون بشکه اي توليد نفت تلاش کرد.

 

رئيس جمهوري: آمریکا قادر نیست فروش نفت ایران را به صفر برساند

رئيس جمهوري گفت: آمريکا قادر نيست فروش نفت ما را به صفر برساند، اين کار امکان پذير نيست و ادعايي توخالي و پوچ است.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني روز دوشنبه (دوم مهرماه) در گفت وگويي با شبکه تلويزيوني ان بي سي آمريکا گفت: آمريکا ابتدا بايد همان پلي را که با تهديد، تحريم و خروج از برجام تخريب کرده بسازد تا ما به شرايط نخست برگرديم و به اين ترتيب فضاي مناسبي ايجاد شود و دو کشور بتوانند براي آينده خودشان برنامه ريزي بکنند.

وي در پاسخ به پرسشي درباره ميزان اثرگذاري تحريم ها بر اقتصاد ايران افزود: تحريم از يک سو فشار به مردم کشور ما بوده، اما از سوي ديگر زمينه صادرات بهتر شده است و توليد ملي ما هم در بسياري از زمينه ها حرکت بسيار خوبي را در دوران تحريم آغاز کرده است. همه تلاش آمريکا بر اين است که مقررات تجارت بين المللي را زير پا بگذارد و به کشورهاي ديگر و شرکت ها فشار وارد کند که آنها برخلاف مقررات بين المللي با ايران رابطه نداشته باشند.

روحاني در پاسخ به اين که ايالات متحده آمريکا به طور روشن گفته که مي خواهد صادرات نفت ايران را به صفر برساند، آيا معتقديد که چنين اتفاقي رخ مي دهد و چگونه چنين اتفاقي را مي بينيد، تصريح کرد: آمريکا در عمل آنچه در نوامبر بايد انجام بدهد، پيشاپيش انجام داده است. يعني در همين سپتامبر فشارهاي خود را به همه کشورهاي خريدار نفت ما وارد کرده است، بنابراين ظاهرش اين است که نوامبر نرسيده است، اما در واقع در ماه سپتامبر آنچه بنا بود در نوامبر عمل شود، عمل شده است.

رئيس جمهوري ادامه داد: آمريکا قادر نيست فروش نفت ما را به صفر برساند، اين کار امکان پذير نيست و اين ادعاي توخالي و پوچي است که آمريکا انجام مي دهد. سرانجام در اين مسير ممکن است فشارهايي بر ما وارد شود، اما آمريکا حتما به اهدافش نمي رسد.

وي عنوان کرد: اگر آمريکا بخواهد براي تحريم نفت ايران از زور استفاده کند به طور حتم پاسخ مناسب خواهد ديد، ما قدرت آن را داريم که آبراه هاي خودمان را امن و آزاد نگه داريم. در طول قرن ها ايران نقش بسيار تأثيرگذار در حفظ امنيت آبراه خليج فارس، تنگه هرمز و درياي عمان داشته است و نقش خود را همچنان حفظ مي کند. اين هشدار نيست، بلکه واقعيتي است که چنانچه آبراه خليج فارس بايد امن و آزاد باشد، بايد براي همه باشد.

روحاني افزود: به نظر من آمريکايي ها از بسياري از تعهدهاي بين المللي و توافق هاي چندجانبه در يکسال اخير خارج شده اند از توافق تغييرات اقليمي پاريس گرفته تا نفتا و قراردادهايي که در پسيفيک داشتند، تا برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، به نظر من زير پا گذاشتن پيمان ها بدون دليل و با دلايل واهي به نفع آمريکا نخواهد بود، آمريکايي ها در بلندمدت ضرر مي کنند.

 

صادرات نفت ايران به هيچ کشوري جز کره جنوبي قطع نشد خواب آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران هیچگاه تعبیر نمی شود

وزير نفت با تاکيد بر اين که خريد نفت هيچ کشوري به جز کره جنوبي از ايران قطع نشده است، تاکيد کرد: خواب آمريکا براي به صفر رساندن صادرات نفت ايران هيچگاه تعبير نمي شود. به گزارش خبرنگار شانا، بيژن زنگنه، روز دوشنبه (دوم مهرماه) در حاشيه گشايش رسمي دوازدهمين نمايشگاه بين المللي ايران پلاست که در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران در حال برگزاري است، به پرسش هاي خبرنگاران پاسخ گفت. وي درباره نشست روز يکشنبه (يکم مهرماه) کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق کاهش عرضه نفت اوپک و غيراوپک (JMMC) در الجزاير اظهار کرد: در اين نشست بر پايبندي به سهميه ها تاکيد شد و هيچ بحثي درباره افزايش توليد مطرح نشد. وزير نفت به اين پرسش که آيا حذف نفت ايران براي کوتاه مدت امکان پذير است، پاسخ داد: حذف نفت ايران در ميان مدت امکان پذير نيست، اما در کوتاه مدت آمريکايي ها مسائلي در ذهن شان هست تا اگر شده حتي براي يک ماه به صورت نمادين صادرات نفت ايران را به صفر برسانند، اما اين خواب هيچگاه تعبير نمي شود.

زنگنه درباره اين که افزايش نيافتن توليد اعضاي اوپک و غيراوپک در نشست الجزاير چه پيامي براي آمريکا دارد، تصريح کرد: اوپک، سازماني مستقل است و شاخه اي از وزارت انرژي امريکا نيست و ديروز هم گفتم صحبت آقاي ترامپ که گفته ما امنيت برخي کشورهاي منطقه خليج فارس را تامين مي کنيم و بقاي عمر آنها بستگي به حمايت و تلاش ما (آمريکا) دارد، بزرگ ترين توهين به ملت ها و کشورهاي دوست آمريکا در منطقه است و اميدوارم که در اقدام هايشان نشان دهند که چقدر مستقل هستند.

وي درباره اين که نشست الجزاير چه دستاوردي داشته است، گفت: آنچه در الجزاير حاصل شد اين بود که هيچ کشوري پاسخ مثبتي به صحبت هاي آقاي ترامپ نشان نداد و تقريبا اوپک و حتي کشورهاي غيرعضو اوپک هم اعلام کردند اکنون نيازي به افزايش توليد نيست و اين را اگر نگوييم شکست سخت؛ به طور حتم هيچ دستاوردي براي آقاي ترامپ نداشته است. زنگنه درباره اين که آيا به جز کره جنوبي، کشور ديگري واردات نفت از ايران را قطع کرده است، افزود: برخي کشورها خريد نفت از ايران را کاهش داده اند، اما هيچ کشوري خريد نفت خود از ايران را متوقف نکرده و تنها کره جنوبي است که براي سه ماه پياپي از ايران نفت نخريده است.

احتمال احياي کارت سوخت

وزير نفت درباره عرضه نفت خام در بورس که پرسش يکي از خبرنگاران بود، گفت: سران سه قوه با عرضه نفت خام در بورس موافق هستند، همچنين هيئت دولت در حال بررسي فرآيندهاي اجرايي آن است.

زنگنه ادامه داد: به دليل حساسيت هاي اين موضوع اعلام شد که عرضه نفت در بورس 20 درصد ريالي و 80 درصد ارزي به طور آزمايشي و محدود در بورس عرضه شود و پس از ارزيابي نتايج، تصميم بعدي گرفته مي شود.

وي درباره عرضه خرده محموله ها در بورس هم اظهار کرد: عرضه خرده محموله ها مشخص است و تا حدود 40 هزار بشکه مي توانيم عرضه کنيم. وزير نفت درباره انتقادها به برگزاري نمايشگاه ايران پلاست هم اظهار کرد: انتقادها ارتباطي به برگزاري نمايشگاه ندارد و اگر فردي هم گله داشته باشد، بيشتر مربوط به فعاليت هاي بازرگاني پايين دستي پتروشيمي است که چندان ربطي به شرکت هاي پتروشيمي ندارد.

زنگنه تصريح کرد: شرکت هاي پتروشيمي براي عرضه محصولات خود در بورس ابلاغيه دريافت مي کنند که قيمت آنها هم مشخص است؛ به تازگي هم امکاناتي فراهم شده است که رقابت بهتري بين آنها باشد.

وي با بيان اين که در يک تا دو ماه اخير بورس تقريبا عرصه فعاليت تعدادي دلال بوده و کالا و مواد اوليه به دست توليدکننده واقعي نمي رسيد، افزود: پارسال 250 هزار تن مواد اوليه در بورس عرضه کرديم و بازار هم تعادل داشت. امسال هم همان مقدار عرضه کرديم، اما بالاي يک ميليون تن تقاضا براي آن وجود داشت که نشان دهنده تقاضاي رانتي است که به منظور توليد نبوده و سامانه هم نمي تواند آن را شناسايي کند. وزير نفت با تاکيد بر اين که قرار شد از نظر قيمتي ديگر سقفي براي رقابت در بورس نباشد تا فعاليت ها عادلانه تر انجام شود و در اين صورت فکر مي کنم قيمت نهايي براي مصرف کننده پايين بيايد، افزود: همچنين قرار است قيمت خوراک واحدهاي پتروشيمي متناسب با تغييراتي که در نرخ ارز حاصل شده، مقداري تغيير کند.

زنگنه در پاسخ به پرسشي مبني بر احياي کارت سوخت براي کنترل قاچاق آن از کشور هم اظهار کرد: احتمال دارد کارت سوخت براي کنترل قاچاق، دوباره احيا شود.

ترامپ؛ مسئول افزايش قيمت نفت

وزير نفت در بخش پاياني پرسش هاي نمايندگان رسانه ها در حاشيه آيين گشايش رسمي دوازدهمين نمايشگاه ايران پلاست باز هم به پرسشي درباره نشست ديروز کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک و غيراوپک (JMMC) پاسخ داد: در بيانيه پاياني نشست صحبتي درباره افزايش توليد نشده است و حتي برخي وزيران اوپک و غيراوپک اعلام کردند بازار نيازي به عرضه جديد ندارد.

وي توييت ترامپ را بزرگ ترين توهين به کشورهاي منطقه دانست و تاکيد کرد: البته هيچ پاسخي به اين توييت آقاي ترامپ داده نشده است. اگرچه ممکن است هر کشوري کار خود را انجام دهد (افزايش توليد نفت)، اما اين موضوع هيچ ارتباطي به اوپک ندارد. زنگنه با تاکيد بر اين که اوپک مسئول تصميم هايش است و براي اتخاذ آنها به اجماع نياز دارد، يادآور شد: خوشبختانه با پيگيري ها و مکاتبات انجام شده و گفت وگوهايي که همکاران من داشتند، آنچه پيش بيني مي شد در الجزيره اتفاق افتاد. وزير نفت با بيان اين که قيمت نفت، تابع بازار است و هم اکنون نمودار قيمت به سمت بالاست، تصريح کرد: البته دليل افزايش قيمت نفت به دليل فشارهاي آمريکاست و آقاي ترامپ مسئول آن است و ما (اوپک) هيچ وقت به دنبال افزايش قيمت در بلندمدت نبوديم.

تلاشمان اين است صادرات نفت کم نشود

 زنگنه درباره صادرات نفت هم اظهار کرد: ما در يک جنگ اقتصادي سرد و خشن ازسوي آمريکا هستيم و تلاشمان اين است توليد و صادرات نفت ايران کم نشود.

وي در پاسخ به اين که آيا شرکت هاي خارجي هم مي توانند از بورس، نفت خام خريداري کنند، اظهار کرد: در بورس هيچ محدوديتي نداريم، بايد 10 درصد را اول و پيش از برداشت نيز حتما 20 درصد ريالي را پرداخت کنند، 80 درصد ارزي هم همان طور که پيش تر گفتم بايد ارزيابي شود.

وزير نفت با بيان اين که مشکلي در تامين خوراک واحدهاي پتروشيمي وجود ندارد، درباره نمايشگاه ايران پلاست هم اظهار کرد: اين رويداد فرصتي است تا شرکت هاي داخلي و خارجي براي گسترش همکاري ها گفت وگو کنند.

به گفته وي، بخش ايراني نمايشگاه ايران پلاست نسبت به بخش خارجي فعال تر است که البته اين موضوع به دليل مشکلات پيش آمده، طبيعي است.

وزير نفت، وضع صنعت پتروشيمي را رو به رشد عنوان کرد و با بيان اين که توليد محصولات پتروشيمي نسبت به پارسال 7 تا 8 درصد رشد داشته است، تصريح کرد: امسال اتان بيشتري در اختيار مجتمع هاي پتروشيمي قرار مي گيرد و تلاشمان اين است که با وجود مشکلات، صادرات را افزايش دهيم.