يادآوري  سلامت گوش در آستانه هفته جهاني کم شنوايي و ناشنوايي ناشنوایی در کمین است

مشعل- شايد تجربه اين حرف که شنيدن بهتر است يا ديدن؟ براي مخاطبي که سالم است و به همه حسهاي خود دسترسي دارد، سخت باشد اما آيا تا به حال فکر کرده ايد که بين حس هاي پنج گانه کدام مهمتر است. بسياري از آنهايي که شنوايي خود را مادرزادي يا در اثر بيماري و سختي کار از دست داده اند، مي گويند شنيدن مهمتر از ديدن است و بسياري که بينايي را از دست داده اند، معتقدند بينايي مهمترين حس است، اما در هر حالتي تواناييشان در حسهاي ديگر تقويت شده است. ناشنوايي و کم شنوايي که سالهاست در همين روزها (هشتم مهر – 28 سپتامبر) براي خود يک روز جهاني دارد، به عنوان يکي از مشکلات و چالش هاي جدي سلامت بشر شناخته شده و براي کاهش آن راه هاي شناخت و جبران فراوان در نظر گرفته اند. برقراري ارتباط که مهمترين عامل در يادگيري و آموزش و ساير توانايي هاي افراد است وابسته به توانايي در شنيدن است. ناشنوايان و کم شنوايان بيشترين مشکل را در تعامل و ارتباطات اجتماعي و همچنين ناآگاهي از حقوق خود دارند. دوم تا هشتم مهر ماه هر سال به عنوان هفته حمايت از ناشنوايان شناخته شده و دراين مدت به روش هاي مختلف احقاق حقوق ناشنوايان، شناسايي و بهبود مشکلات و موانع بر سر زندگي روزانه آنها و نيز فراهم آوردن شرايط تحصيل، اشتغال و زندگي برابر با ساير افراد جامعه فکر و رسيدگي مي شود.

ببينيد علائم کم شنوايي را داريد ؟

اگر درباره کم شنوايي نگران هستيد ، بهتر است بدانيد که حدود هشتصد ميليون نفر در سراسر دنيا به درجاتي از کم شنوايي مبتلا هستند و حدود نيمي از اين افراد نسبت به کم شنوايي خود آگاهي ندارند. در حقيقت بسياري از افراد مبتلا به کم شنوايي مشکل خويش را بدون درمان مناسب رها مي کنند و در نتيجه کيفيت زندگي آنها آسيب جدي مي بيند. اما براي اينکه بدانيد کم شنوايي داريد يا نه اين سوالات را پيگيري کنيد. اينکه  آيا از ديگران درخواست تكرار گفته هايشان را داريد ؟ آيا هنگام صحبت کردن با تلفن مشکل شنيدن داريد؟ آيا صداي تلويزيون يا راديو را بلندتر از حد معمول مي کنيد تا به راحتي بشنويد؟ آيا صداي ديگران را مي شنويد ولي قادر به تشخيص گفتار آنها نيستيد؟ آيا در گوش خود صداي زنگ يا وزوز احساس مي کنيد؟ البته بسياري از اين موارد ارتباط مستقيم با سن دارند و از ميان سالي بيشتر مي شوند. در نتيجه بايد در ارتباط با پزشک شنوايي خود را اندازه گيري کنيد.

پيش زمينه هاي آسيب

انواع عفونت ها در اثر ابتلا به بيماري هاي سرخجه، آنفلوانزا، سرخک و اريون و علل وراثتي از بدو تولد يا بعد از 20 سالگي جزو عوامل ژنتيکي و پزشکي ابتلا به ناشنوايي و کم شنوايي است که با پيشگيري و درمان مي توان از وقوع آنها کاست و يا اثراتش را کم کرد. ضربه هايي مانند سيلي، سوانح رانندگي، برخورد اجسام مختلف به سر و گوش، اختلالات سيستم عصبي، اختلالات عروقي، مصرف برخي داروها هم به ممکن است به کم شنوايي منجر شود، اما بخش قابل توجهي از کم شنوايي و ناشنوايي در اثر شنيدن صداهاي بلند و به مدت طولاني رخ مي دهد. بر اين اساس صداهاي بلند بيش از حد مجاز يعني صداهايي که حداکثر 85 دسيبل آن هم در مدتي حدود 8 ساعت کار مداوم خسارت هاي جبران ناپذيري به گوش مي زند. کم شنوايي به دو صورت موقت و دائم خود را نشان مي دهد که در حالت موقت با استراحت و در مدت 24 ساعت شنوايي برمي گردد، اما در حالت دائم طولاني مدت ادامه دارد. در شرايط شغلي پر آسيب که افراد در محيط هايي با صدايي با 85 دسيبل فعال هستند، حداکثر 8 ساعت در روز بايد در محيط باشند، اما اگر شدت صدا بالاتر رود، ساعت کار بايد به نصف برسد و به همين نسبت بايد بين افزايش صدا و ضدت آن رابطه عکس ادامه داشته باشد. در عين حال استفاده از لوازم حفاظتي مي تواند آسيب صدا را کاهش دهد.

آستانه گوش دردتان کجاست؟

صداهايي در آستانه 30-35 دسيبل خوب و عادي است، حداكثر سروصداي خارج محل مسكوني 60-65 دسيبل است و حداكثر مجاز قرارگيري در معرض سروصدا، 85 دسيبل و آن هم در ساعاتي مشخص است. در شرايطي که گوش شرايط حفاظتي ندارد، براي هر 5 دسيبل افزايش بايد زمان ماندن در محل صدا را کم کرد. يعني حداكثر 8 ساعت براي 90 دسيبل، حداكثر 4 ساعت براي 95 دسيبل، حداكثر 2 ساعت براي 100 دسيبل و حداكثر 15 دقيقه براي 115 دسيبل در 24 ساعت است و در عين حال هرگونه سروصداي بالاي 140 دسيبل غير مجاز است. آستانه درد گوش در 120-130 دسيبل است اما از همان 85 دسيبل آسيب به اعصاب شنوايي شروع مي شود.

آلودگي محيطي و مشکل شنوايي

اگر در محيط هاي صنعتي فعال هستيد اين را هم بايد بدانيد که صدا کردن در گوش، احساس گرفتگي گوش، خستگي رواني و جسماني، احساس ناراحتي عمومي در پايان هر روز و ماندگاري آن را بايد جدي بگيريد و اجازه ندهيد بيماري تبديل به عادت شود يا مخفي بماند. در عين حال بدانيد که مسموميت با اکسيد کربن، مسموميت مزمن با سرب، تماس با فسفر، دي سولفيد کربن، جيوه و بعضي از رنگها عوارض شنوايي جدي ايجاد مي کند.

محيط صنعت نفت براي گوش شما

درصورتي که شما نتوانيد به خوبي صحبت هاي معمولي همکارتان را که تنها در فاصله يک متري شما ايستاده است، بفهميد يعني در محيط کار شما صداهاي زيان آور وجود دارد. در واقع در محيط هاي داراي صداي زيان آور، شما مجبوريد براي برقراري ارتباط با همکارتان در فاصله يک متري، با صداي بلندتر از معمول صحبت کنيد.و اين مسئله آسيب هاي جدي  به شنوايي شما وارد خواهد کرد.

طب  شنوايي را جدي بگيريد

در قوانين طب کار انجام ارزيابي اوديومتري و شنوايي افراد قطعي بايد انجام شود و براي آن دوره هاي 6 ماهه را در نظر گرفته اند که بايد آنها را جدي بگيريد. بسياري از کارکنان صنعت نفت به خصوص در مناطق عملياتي در محيط هايي صنعتي و در معرض انواع صداي آزار دهنده و يا سموم قرار دارند که بايد با رعايت موارد ايمني و اصلاحي احتمال خسارت و آسيب را به حداقل برسانند. بسياري از شرکتهاي زيرمجموعه وزارت نفت که در معرض انواع آسيب شدت صدا و احتمال کم شنوايي کارکنان خود هستند موظف به رعايت موارد ايمني و اصلاحي هستند اما در اولويت خود کارکنان بايد نسبت به اين مسائل حساسيت نشان دهند چرا که اين عارضه يکباره ايجاد نمي شود و مشمول مرور زمان و کم توجهي کارکنان مي شود. در کنار اين موارد، خودتان هم مي توانيد با استفاده از ابزار در دسترس، اين عوارض احتمالي را کاهش دهيد. چند نوع وسيله حفاظت شنوايي وجود دارد که معروف ترين آن «ايرپلاگ» است که در داخل مجراي گوش قرار مي گيرد و «ايرماف» که مانند هدفون روي گوش قرار مي گيرد.هر کدام از اين ابزارها طريقه مصرفي دارند که بايد آن را ياد بگيريد.