مکران سرزمین صنعت و  گردشگری

ایران با جاذبه های بسیار و متفاوت در هر بخشی از شمال و جنوب و شرق و غرب، می تواند ظرفیت های تازه ای به ایران، همسایگان و جهان معرفی کند. در گوشه ای از جنوب شرق محروم و بی آب ایران چند سالی است تحولاتی مردمی در حال شکل گیری است و مردم سیستان و بلوچستان با کمک فعالان اجتماعی و محیط زیستی و البته مسئولان خوش فکر به فکر تغییر وضعیت در چابهار و منطقه مکران افتاده اند.  مَکران، مُکران یا مکوران، دیواره ساحلی جنوب شرقی ایران و جنوب غربی پاکستان است؛ منطقه ای که به واسطه هم مرزی با دریای عمان و نزدیکی به اقیانوس هند، همواره حساسیت ژئوپولیتیک و منطقه ای برای ایران و همسایگانش داشته است و در عین حال زیبایی هایی دارد بی نظیر و منحصر به فرد؛ زیبایی هایی کمتر شناخته شده برای مردم این خطه و دیگر مردم ایران که باید بیشتر شناخته شود.  مکران به واسطه قابلیت های محیطی، طبیعی و اقتصادی مانند نزدیکی به منطقه آزاد تجاری- اقتصادی چابهار، وجود بسترهای عالی برای ترانزیت و کشتیرانی تجاری و نیز وجود سواحل مناسب، زمین و پس کرانه های مناسب در امتداد ساحل، وجود خلیج های کوچک و آب های آزاد و عمق عملیاتی مناسب در دریای عمان، همچون مرواریدی در کف جمهوری اسلامی است که هنوز شکوفا نشده است. این منطقه فرصت های     سرمایه گذاری و عملیاتی و مهمتر از همه ظرفیت خوبی از جاذبه های گردشگری و البته نیروی کار دارد که می تواند برای تبدیل کردن این منطقه به قطب صنعتی و گردشگری مفید واقع شود. آنچه درسال های اخیر شاهد آن بوده ایم، تلاش شبکه ها و گروه های مردمی و اجتماعی برای امن نشان دادن این منطقه به مردم ایران و مسافران داخلی و خارجی است. گروه های فعال اجتماعی با اقدام هایی مداوم به خصوص در زمینه سفر و معرفی جاذبه های گردشگری تلاش کردند مسافران را از نقاط مختلف ایران به سیستان بکشانند تا همه آنها بدانند که این استان هم امن است و هم جذاب و ماندنی.

آینده روشن

تغییرات اساسی در چابهار و مکران را از این جهت می توان خوشبینانه دنبال کرد که مقام معظم رهبري در موضوع سياست هاي كلي جمعيت بر «حفظ و جذب جمعیت در روستاها و مناطق مرزی و کم تراکم و ایجاد مراکز جدید جمعیتی به ویژه در جزایر و سواحل خلیج فارس و دریای عمان از طریق توسعه شبکه های زیربنایی، حمایت و تشویق سرمایه گذاری و ایجاد فضای کسب و کار با درآمد کافی» تاکید کرده اند. از سوی دیگر دولت یازدهم و دوازدهم برای تبدیل مکران به منطقه ای اقتصادی و گردشگری اهتمام دارد و اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور با بازدید از این منطقه، نشان داد این اهتمام جدی است هرچند در مدت اخیر به شرایط اقتصادی نامساعد کشور برخورده است، اما آینده ای روشن دارد. شاید توسعه صنعتی و اقتصادی که دولت ها برای این منطقه در نظر گرفته اند زمان بیشتری به طول بینجامد، اما می توان با توسعه گردشگری این استان محروم، معیشت آسیب خورده از خشکسالی و کمبودهای زیرساختی را جبران کرد و به نظر می رسد در این حوزه، ورود مستقیم و مردم و گروه های مردمی و اجتماعی تاکنون موفق بوده است و به حمایت نیاز دارد.

بهترین موج ها اینجاست

سواحل مکران، یکی از بهترین مناطق برای ورزش موج سواری است که شباهت های زیادی به مراکز موج سواری دنیا دارد. بندر رمین به دلیل موقعیت خاص موج هایی که در دریای عمان است و به موجهای اقیانوسی معروف است، شرایط مناسبی برای موج سواری دارد و  و رزرشکاران زیادی از کشورهای اروپایی و امریکایی در این سال ها بدون مقایسه مرز و امکانات تنها به دنبال بهترین موج ها به سواحل چابهار آمده اند. حالا چابهار تنها محل مناسب موج سواری در ایران است و در آینده نزدیک بازار تیم های استانی و ملی موج سواری می تواند داغ شود و برگزاری مسابقات موج سواری به این هدف و البته جذب گردشگر بیشتر کمک می کند. در کنار موج سواری، امکان انجام سایر ورزش های آبی مثل غواصی هم در این منطقه برقرار است و ساخت دهکده ساحلی ورزش های آبی در شهرستان رمین با محوریت موج سواری کلید خورده است.

از دریاچه صورتی  تا گل افشان عجیب

 بیش از 200 جاذبه گردشگری را برای محدوده ساحلی چابهار برشمرده اند که بسیاری از آنها کمترین گردشگر را در این سال ها به خود دیده اند و به اندازه ای که جذاب و دیدنی هستند، معرفی نشده اند. جاذبه هایی مثل ساحل روستای «درک» که بدون فاصله کویر و دریا به هم رسیده اند و تک درخت های نخل در آن منظره ای رویایی به شما می دهد. منطقه ای که در این سال ها به واسطه جوانان خوش فکر برای حضور گردشگران آماده شده و می توانید در خانه – بوم های روستاهای اطراف اقامت کنید. در نزدیکی منطقه ویژه اقتصادی و مرکز شهر چابهار هم جاذبه هایی دیدنی وجود دارد. «دریای کوچک» و «دریای بزرگ»، دو جاذبه همیشه دیدنی هستند که خود مردم سیستان و بلوچستان از آن دل نمی کنند و بسیاری از عصرها و شب های دورهمی خود را در کنار این ساحل می گذرانند و خود را به بادهای معروف و بی مانند «مونسون» می سپارند. روستای تاریخی «تیس»، «قلعه پرتغالی ها» و تپه های «گل افشان» و باغ های انبه و موز و سایر میوه های گرمسیری هم در این منطقه را نمی توانید از دست بدهید و نبینید. تپه های «گل افشان» پدیده های طبیعی و خارق العاده هستند که گفته می شود فعالیت آنها مرتبط با فعل و انفعالات درونی زمین و دریا است و هرگاه دریا طوفانی است، فعالیت گل افشان هم بیشتر می شود.   اگر سواحل چابهار را به سمت شرق تا انتها بروید، در مسیر به روستا و بندر قدیمی «بریس» می رسید که به واسطه موقعیت قرارگیری قایق های ماهیگیری و و دماغه ساحلی نمای جذاب و دیدنی دارد و گردشگران دیدن و عکاسی از این بندر قدیمی را از دست نمی دهند. در ادامه همین مسیر و در حالی که ساحت سبز – آبی با شنهایی طلایی سمت راستتان است، در سمت چپ حتما «کوه های مریخی» را می بینید. کوه هایی رسوبی و عجیب که در اثر فرسایش به این شکل درآمده اند. جاده های ساحلی به سمت خلیج «گوآتر» ایران جاده هایی زیبا و حیرت انگیز هستند و حتما در آنها برای عکس گرفتن توقف می کنید.  این منطقه گونه های گیاهی و جانوری متفاوتی دارد. «گاندو» یا تمساح، گونه ای از تمساح است که می توانید در مرکزی گردشگری در چابهار ببینید. از گذشته که خشکسالی این اندازه نبود تا امروز تالا ب ها و آبگیرهای این منطقه مامن انواع گونه های پرندگان و جانوران بوده است. در تالاب زیبای «لیپار» که به واسطه رنگی که در برخی ماه ها به خود می گیرد، به تالاب صورتی معروف است، انواع پرندگان را می توانید ببینید. در آنجا رنگ آب در ماه هایی از سال صورتی است چرا که وفور مواد آلی و معدنی به همراه جریانات دریایی حاصل از طوفان های مونسون موجب افزایش بیش از حد پلانکتون های گیاهی می شود و همین فعل و انفعالات رنگ آب را تغییر می دهد. همه آنهایی که دریای جنوب را دیده و چشمشان به این آبی عمیق گره خورده است، دریای جنوب را چیزی دیگر می دانند اما باز هم اگر به سواحل زیبای چابهار سری بزنید، می بینید که این سواحل شما را به خود می خواند و دلتان را آنجا جا می گذارید و برمی گردید. در کنار این همه جاذبه طبیعی، در سفر به استان سیستان و بلوچستان و بخش جنوبی آن یعنی چابهار و منطقه مکران که اندکی از آن را معرفی کردیم، با مردمی مهمان نواز و خونگرم روبه رو می شوید که نمی توانید به راحتی تعارف هایشان را رد کنید.