گفت وگوي «مشعل» با رئيس اچ اس اي و پدافند غير عامل پارس جنوبي

اچ اس ای روی پای خود می ایستد

مشعل - سميه راهپيما- خودکفايي، يعني براي بقا نيازي به کمک خارجي نباشد. با نگاهي گذرا به تاريخ شکل گيري لغت خودکفايي، مي توان دريافت که اين واژه به عنوان يک هدف، در زمان مرکانتاليست ها در سده هاي 17 و 18 ميلادي مورد توجه قرار گرفت و با ظهور علم اقتصاد و پيدايش اقتصاددانان کلاسيک، به حاشيه رفت. بنا به باور شماري از کارشناسان در خصوص برخي کالاهاي راهبردي، رسيدن به خودکفايي و قطع وابستگي به ديگران اهميت بسياري دارد و اقتدار ملي را براي آن کشور به ارمغان مي آورد. از اين رو رهبر معظم انقلاب براي سال 97 شعار «حمايت از کالاي ايراني» را برگزيدند؛ شعاري که نشانگر نگاه راهبردي ايشان به مقوله اقتصاد در مسير پيشرفت کشور است. با پيگيري اين راهبرد و خريد کالاي ايراني، مسير رونق توليد و کسب و کار ميسر شده و از آسيب هاي اجتماعي کاسته خواهد شد.  از اين رو شرکت هاي مختلفي در زمينه حمايت از کالاي ايراني، گام هاي موثري برداشته اند که هم باعث رونق چرخه اقتصاد کشور و شرکت هاي داخلي شده اند و هم اشتغالزايي صورت گرفته است. يکي از اين شرکت ها، مجتمع گاز پارس جنوبي است که در  تامين کالاهاي مورد نياز اچ اس اي به خود کفايي رسيده است. در اين زمينه هفته نامه «مشعل» با عليرضا نجومي، رئيس امور بهداشت، ايمني و محيط زيست و پدافند غير عامل پارس جنوبي گفت و گويي انجام داده که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:

  مجتمع گاز پارس جنوبي چه خط مشي اي براي پيشبرد اهداف اچ اس اي در برنامه کاري خود دارد؟

خط مشي سيستم مديريت يکپارچه در شرکت مجتمع گاز پارس جنوبي طراحي و تدوين شده است که شامل توليد حداکثري پايدار و با کيفيت از مخزن مشترک و ساير مخازن وابسته، تمرکز بر توسعه سرمايه هاي انساني، ايجاد محيط کار سالم و ايمن، سبز و پاک، پاسخگويي صريح، شفاف و صادقانه به تمامي انتقادها و شکايت ها بر مبناي سيستم مشتري مدار مي شود.

ارتقاي صلاحيت حرفه اي مشارکت، انگيزش و ارتقاي سطح فرهنگ اچ اس اي براي تمامي کارکنان و طرف هاي ذي نفع، استفاده بهينه از تاسيسات، انرژي، منابع و مديريت پسماند و پساب و تعهد به کاهش ريسک ها و خطرهاي فرايند ي به پايين ترين حد ممکن به صورت منطقي، مستقل و قابل کاربرد را در مجموعه کاري خودمان قرار داده ايم.

همچنين ارتقاي سطح سلامت جسمي و رواني تمامي کارکنان و طرف هاي ذي نفع، پيشگيري پايدار، ارتقاي بهره وري و رشد اقتصادي مجتمع و در نهايت انطباق کسب و کار با اصول اخلاقي را نيز در دستور کار داريم. زماني کلمه اصول اخلاقي را در اچ اس اي مي آوريم که اين اصول نه تنها در حيطه مسئوليت هاي اجتماعي ماست؛ بلکه بايد در حيطه مسئوليت هاي حرفه اي نيز گنجانده شود. ارتقاي اخلاق علاوه بر مسائل معنوي، بر ارتقاي سطح حرفه اي شرکت هايي که در ايران فعاليت مي کنند نيز صدق مي کند.

ضمن اينکه وقتي صحبت از سرآمدي مي شود، بايد در مسير توسعه پايدار گام برداريم. در توسعه پايدار سه عامل اساسي نقشي مهم دارند که يکي از آن ها محيط زيست است؛ اما مسائل مربوط به ذي نفعان خودمان را نيز بايد مورد توجه قرار دهيم. به همين دليل پيشگيري پايدار از بيماري ها، آسيب هاي شغلي، صدمات صنعتي و غير صنعتي و آلودگي هاي محيط زيست براي مان مهم است.

  چه گام هايي در زمينه خودکفايي برداشته ايد؟

در بحث خودکفايي، گام هاي موثري برداشته شده که براي گام نخست مي توان به شناسايي شرکت هاي توليد کننده داخلي اشاره کرد. در اين مسير تمامي شرکت هاي توليد کننده حفاظت فردي شامل کفش، کلاه، لباس و عينک آفتابي را شناسايي کرديم. اگر بتوانيم از شرکت هاي توليد کننده داخلي، لوازم مورد نياز را خريداري کنيم، به طور غير مستقيم به ازاي هر يک وسيله حفاظت فردي پالايشگاه ها، 500 تا 600 نفر اشتغال زايي صورت خواهد گرفت.

براي توليد برخي ماسک ها  نيز تمهيداتي در نظر گرفته شده که با همکاري برخي شرکت هاي دانش بنيان نيز توليد آن را داخلي خواهيم کرد، ضمن اين که با اين کار شاهد کاهش هزينه هم خواهيم بود.

بيش از 6 سال است که روي کفش ايمني با توليد داخلي کار مي کنيم و يک کميته تخصصي فني - بازرگاني ايمني تشکيل داده ايم. در اين کارگروه، نمونه هاي خارجي که کارکنان علاقه زيادي به آن داشتند، مانند کفش CAT را به همه شرکت هاي توليدکننده داخلي فرستاديم و گفتيم که مثل اين نمونه را مي خواهيم. ابتدا بجز دو تا سه شرکت، مابقي نتوانستند آن را توليد کنند، از اين رو استانداردها را براي شان ترجمه کرديم و بر اساس آن شروع به توليد کفش کردند. در ادامه نيز مرحله به مرحله رضايت مندي را ارزيابي کرديم و به جايي رسيديم که هيچ نارضايتي از لوازم حفاظت فردي وجود ندارد و تمام لوازم آن ها ايراني شده است. همان کفشي که 600 تا 700 هزار تومان براي خريد آن هزينه مي کرديم، اکنون با توليد داخلي قيمت آن حدود 60 تا 100 هزار تومان مي شود.

مي توان گفت که در زمينه توليد لوازم حفاظت فردي به خودکفايي رسيده ايم و مي خواهيم شرکت هاي توليد کننده داخلي را هدايت کنيم تا در اين منطقه سرمايه گذاري کنند.

  آيا بومي سازي توليدات لوازم حفاظت فردي باعث کاهش حوادث خواهد شد؟

شاهد کاهش نرخ حادثه هاي اکابري يا همان پيش پا افتاده هستيم. اين حوادث زماني رخ مي دهد که کفش مناسب نباشد و چکش روي پا بيفتد يا عينک مناسب نباشد و جرقه اي ناشي از جوشکاري به چشم برود که با خودکفايي در لوازم حفاظت فردي، اين حوادث کاهش يافته است.

  چه پيشنهادي به ديگر شرکت هاي وزارت نفت براي خودکفايي داريد؟

پيشنهاد من براي تمام شرکت هاي وزارت نفت اين است که کميته هاي فني- بازرگاني تخصصي را در زمينه صلاحيت حرفه اي ايجاد کنند و در حوزه ايمني واکاوي داشته باشند. اکنون بيشتر لوازم براي نيروي کار، غيراستاندارد است. از اين رو بايد تمهيداتي براي استاندارد سازي در نظر گرفته شود تا توليدات بهينه داشته باشيم و توليد کنندگان داخلي، آن را بسازند.

  آيا برنامه اي در زمينه توليد داخلي ماشين هاي آتش نشاني داريد؟

در مسير ساخت ماشين هاي آتش نشاني نيز گام هايي برداشته ايم تا در توليد آن هم خودکفا شويم و ديگر ماشين هاي آتش نشاني خارجي خريداري نکنيم. براي پيشبرد اين هدف، شاسي(بدنه) آن را خريده ايم و لوازم جانبي آن را با استفاده از شرکت هاي دانش بنيان داخلي طراحي و ساخته ايم که تا يک ماه ديگر مورد استفاده قرار خواهد گرفت. اين ماشين هاي آتش نشاني چند منظوره هستند و شامل تانکرهاي آب و ماشين هاي اطفاي حريق بسيار پيشرفته مي شود.من کاملا مخالف اين هستم که کالاي خارجي استاندارد دارد؛ اما کالاي ايراني استاندارد ندارد. ما مي توانيم معادل استانداردهايي که در سطح بين الملل موجود است، کالايي را توليد کنيم که با قيمت بهينه تر و با کارايي بيشتر باشد. همچنين در فرايندهاي مهندسي ارزش نيز وارد شده ايم. ريخته گري قطعات ماشين هاي آتش نشاني و طراحي شاسي ماشين هاي فوماتيک را با يک شرکت در اصفهان انجام داده ايم، توليد 7 ماشين آتش نشاني 4 تا 5/4 ميليارد تومان براي مان هزينه دارد، در حالي که هزينه خريد يک دستگاه خارجي آن 7 ميليارد تومان است، به همين دليل مي توان گفت که در راه اقتصاد مقاومتي گام برداشته ايم.

بايد گام هايي براي رشد و توسعه داخلي کشورمان برداريم. اکنون يک شرکت نروژي پيشنهاد خريد وسايلي با عنوان سيستم هاي استفاده از آب دريا براي اطفاي حريق مناطق گازي را داده که براي انجام اين کار مبلغ 140 ميليارد تومان مي خواست، از اين رو براي کاهش هزينه با شرکت هاي داخلي امکان سنجي مي کنيم که با سرمايه گذاري حدود يک ميليارد تومان همين کار را با مهندسي معکوس انجام دهيم؛ البته اين کار به معناي استفاده از استانداردهاي آن ها نيست، بلکه ما استانداردها را هم تراز مي کنيم.

مشکلي که در اين مجموعه ها داريم، اين است که بايد آب را با دبي حدود 40 هزار ليتر در دقيقه و در مدت زمان کوتاه با فشار حدود 15 تا 16 بار داشته باشيم تا بتوانيم يک مخزن 400 هزار بشکه اي نفت و ميعانات گازي را در مدت 40 تا 45 دقيقه خاموش کنيم. اين دانش را مي خواهيم به ايران بياوريم که سرآغازي براي استفاده از تجهيزات بومي خواهد بود.

  چگونه مي توان شرکت هاي داخلي را به سمت توليد دانش بنيان سوق داد؟

 متاسفانه شرکت هاي داخلي، به توانايي خود ايمان و باور ندارند که مي توانند کالايي با کيفيت توليد کنند. بايد اين حس را در آن ها ايجاد کرد. زماني که شرکت توتال در کشورمان بود، همه تحت لواي آن، سيستم ايمني را رعايت مي کردند و اکنون شرايطي ايجاد شده که بدون حضور اين شرکت، باز هم مسائل ايمني رعايت مي شود.

بايد براي پالايشگاه هاي تازه تاسيس نيز اين کار را انجام دهيم؛ البته در اين راه ضعف هاي زيادي داريم که بايد آن‎ها را مرتفع کنيم.

  آموزش و ارزيابي عملکرد چه تاثيري بر خودکفايي دارد؟

آموزش و ارزيابي عملکرد بسيار مهم است و با نگاهي که اداره کل اچ اس اي وزارت نفت در زمينه آموزش فرماندهان صحنه داشته، گامي مهم در اين زمينه برداشته شده و 8 نفر از 45 نفر اين فرماندهان از مجتمع گاز پارس جنوبي بودند که با حضور آن ها مرکز آموزش را تقويت مي کنيم. مي خواهيم مرکز آموزش بين المللي داشته باشيم و از تجربه فرماندهان صحنه در اين مسير استفاده کنيم.

  چه برنامه هايي براي سال 97 در دستور کار داريد؟

براي مجموعه پالايشگاه ها، اهداف و برنامه هايي در حوزه هاي بهداشت حرفه اي، بهداشت عمومي، سلامت جسم و روان، تغذيه، ايمني عمليات، ايمني فرايند، آتش نشاني، تجهيزات ثابت، تجهيزات دوار، پدافند غير عامل، مديريت بحران و آموزش و ارزيابي عملکرد تقويت پيمانکاران در نظر گرفته شده است.

همچنين برون سپاري در حوزه اچ اس اي و تدوين شرح خدمات فرايند برون سپاري مجموعه پالايشگاه ها را با نگاه اصل 44 در حوزه اچ اس اي ، ايجاد مدل مميزي اچ اس اي پالايشگاه در حوزه عمليات و راهبرد تعريف شده و درصد پيشرفت ها نيز آماده است.

در حوزه محيط زيست و جامعه ذي نفع نيز کارهاي کلاني صورت گرفته که از جمله آن مي توان به کاهش ميزان فلرينگ اشاره کرد. در اين زمينه مطالعه ميزان کاهش گازهاي فلر در پالايشگاه هاي نهم بخوبي انجام شده که نويدبخش کاهش ميزان فلرينگ خواهد بود.

براي مديريت پساب نيز در زمينه استانداردهاي سازمان حفاظت محيط زيست، کارهاي مشاوره اي رو به اتمام است و به نتايج خوبي در اين زمينه خواهيم رسيد.

همچنين تعامل بسيار اثر بخشي با جامعه ذي نفع داريم و سعي مي کنيم تا سازمان هاي مردم نهاد را رشد دهيم و جلسه هايي با آن ها برگزار کنيم.