آنجا که سخن از گفتن باز مي ماند، ايموجي آغاز مي شود

امواج ايموجي ها

اگر گوشي هوشمند داريد و در فضاي مجازي با حداقل هاي ابزارهاي گفت وگو آشنا هستيد، انواع ايموجي ها يا به قول خودمان شکلک ها را مي شناسيد. وقتي اين گزارش را بخوانيد، متوجه حساسيت استفاده بسياري از ايموجي ها در حين مکالماتتان مي شويد و شايد به ياد برخي اشتباهات خنده دارتان هم بيفتيد.  از تولد ايموجي ها (خط تصويري - (e+moji )در ميان مکالمات روزمره ما در فضاي مجازي، نزديک به دو دهه مي گذرد. استفاده از اين ايموجي ها که قبل از سال 2000 در کيبوردها قابل دسترس بود، به مرور براي انواع کاربران و مشتريان نرم افزارها مثل ios فراهم شد و شرکت هايي مثل «اپل» هر چند وقت يک بار متناسب با تغييرات امکانات برنامه ها و امکانات گوشي ها، اين ايموجي ها را به روز رساني مي کنند.

 با ايموجي حرف مي زنيم

بسياري از ما بدون آنکه خودمان بدانيم، به ايموجي ها وابسته شده ايم و در بسياري از موارد از سر بي حوصلگي، بي اهميتي يا ناتواني در انتقال احساس با کلمات يا حتي نداشتن زمان کافي، با اين ايموجي ها کارمان را راه مي اندازيم و اتفاقا فرد مقابل آن طرف خط هم در شرايطي مشابه، درک مي کند. در بسياري از موارد يک ايموجي مي تواند پاسخ يا واکنش به رويدادهاي بسياري باشد و شما با فرستادن آن آتشي به راه مي اندازيد که ديگر با چند جلسه  حرف زدن حضوري هم شايد حل نشود. در بسياري از موارد هم تصادفي يا از روي عدم شناخت، ايموجي اشتباهي مي فرستيم و گاهي هم ايموجي را به فردي اشتباه مي فرستيم و طرف مقابل آنسوي خط از روي معناي ايموجي، برداشتي اشتباه مي کند. محققان مي گويند بيشتر افراد از ايموجي ها استفاده مي کنند تا شخصيت مطلوب و رضايت بخش تري از خود نشان دهند و اين همان روحيه اي است که فضاي مجازي براي کاربران فراهم مي کند.  واقعيت اين است که در سراسر دنيا و البته در ايران از ابتدا تاکنون تعداد کمي از ايموجي ها شناخته و کاربردي شده اند، تعداد زيادي از آنها کاربردي اشتباه دارند و بسياري ديگر هم کم مصرف و ناشناخته هستند. در طبقه بندي اوليه ايموجي ها مواردي مثل بيان حالت، پرچم ها، جشن ها، سرگرمي، ورزشي، آب و هوا، حيوانات، غذا، ملت ها، شغل ها، سياره ها، صورت هاي فلکي،گل ها، حيوانات و... بود. در سال 2000 بيش از هزار مدل ايموجي در دسترس کاربران تلفن هاي همراه قرار گرفت.

ايموجي ها يک روز جهاني هم دارند؛ 17 جولاي هر سال براي مرور اين ابزار تعامل نام گذاري شده است. درسال 2016 توييتر گزارشي منتشر کرد و در آن به تفکيک ، به بررسي ايموجي هاي پرکاربرد در کشورهاي مختلف پرداخت و بر اين اساس پرکاربردترين ايموجي در ميان نمونه هاي موجود، حالت صورت خنده با اشک در چشمان (اشک شوق) بود. در ميان ايموجي هاي پرکاربرد بايد به ايموجي قلب اشاره کرد که البته قلب قرمز به معناي عشق و علاقه است و رنگ هاي ديگرش براي دوستان نزديک و همکاران و...است.

 ايموجي که لغت سال شد

در شرايطي که ايموجي ها جايگزين بسياري از تعاملات و بيان حرف ها و حالات شده اند، شنيدن اينکه يک ايموجي به لغتي با بيشترين کاربرد در سال تبديل مي شود، عجيب نيست. در راستاي همان گزارش مستند توييتر، دانشگاه آکسفورد شکلکي که نشان دهنده «اشک ريختن از شدت شادي»
(Face with Tears of Joy) است را به عنوان لغت سال انتخاب کرد. در طول يک سال به طور ميانگين بيش از 6 ميليارد ايموجي ارسال مي شود و نمي توان از اثرگذاري آنها غافل ماند؛ از اين رو محققان به اين نتيجه رسيده اند که ايموجي ها چگونگي تعامل انسان ها را با يکديگر ارتقا داده اند.

 دنياي بزرگ و متنوع ايموجي ها

حتما ديده ايد که بسياري از ايموجي ها با چند رنگ يا تنوع در مدل مو، سبيل،عينک و... هستند. ايموجي هايي نظير انواع حرکت هاي دست براي بيان منظور و وضعيت يا شکلک هايي براي پرهيز دادن و امر کردن و هشدار دادن و اين تنوع، از دامنه افراد مصرف کننده ايموجي و در عين حال احترام شرکت تهيه کننده به مخاطبان خود حکايت دارد. اينکه ايموجي صورت يک مرد يا زن از رنگ سفيد به سياه امکان انتخاب دارد، حاکي از احترام به رنگين پوستان است.  حتما برايتان پيش آمده که بخشي از پيامي که برايتان ارسال شده، مربع تو خالي يا حروفي بي معناست و يا پيام شما براي فرد آن سوي خط اينگونه ارسال مي شود، اين نقص در عين اينکه اشکال در سيستم و برنامه را نشان مي دهد، به شما نوعي نااميدي را منتقل مي کند و شايد هم متناسب با نوع ارتباطتان، درگير اين سوال شويد که منظور فرستنده چه بوده؟ يا چه ايموجي را فرستاده بود؟ با اين وصف مي توانيد يک بار ديگر ايموجي هاي تلفن همراه يا تبلت خود را مرور کنيد و به معاني و ميزان اثرگذاري و جايگاهي که در دنياي ما دارند، فکر کنيد و اگر تا به حال معناي ايموجي را نمي دانستيد، يا اشتباه مي دانستيد، اطلاعاتتان را اصلاح کنيد.

 

ريا کاري 

مردي براي عبادت به مسجد رفت. نيتش آن بود كه شب را به راز و نياز با پروردگار بگذراند. شب هنگام كه به نماز مشغول بود، صدايي به گوشش رسيد.تصور كرد شخصي به مسجد وارد شده است. با خود گفت: لابد شخصي كه در اين موقع شب به مسجد آمده، زاهدي است و مرا همچون خود زاهد تمام عيار  به شمار خواهد آورد. بايد احتياط كنم و شرط عبادت و خضوع را بجا آورم:

همه شب تا به روزش بود طاعت                         نياسود از عبادت هيچ ساعت

دعـا و زاري بســـيار كــــرد او                       گهي توبه گه استغفار كرد او

به جــاي آورد آداب و سنــن را                        نكو بنمود الحق خويشتن را

وقتي صبح شد، مرد چشمش به سگي افتاد كه درگوشه مسجد خوابيده بود. از خجالت سر به زير انداخت و با خود گفت:

همه شب بهر سگي در كار بودي                        شبي به حق را چنين بيدار بودي

ز بي شـرمي شـدي غرق ريـا تو                        نداري شـــرم آخـــر از خـدا تو

بسي سـگ از تو بـهتر اي مـُرائي                       ببين تا سگ كجــا و تو كجايي؟

چـو پـرده برفتـد از پيـش آخـر                        چه گويي با خداي خويش آخر؟

الهي نامه عطار نيشابوري

 

 کنسرت خياباني همايون شجريان

برگزاري کنسرت خياباني آن هم از سوي «همايون شجريان» خواننده شناخته شده موسيقي ايراني، واقعا شگفتي آور است. «همايون شجريان» با انتشار متني در صفحه شخصي خود اعلام کرده است که در صورت اخذ مجوز، آمادگي براي برگزاري کنسرت را خواهد داشت.  در متن منتشر شده از سوي همايون شجريان آمده است: «عزيزان در اين ايام که چون سياوش در گذر آتش هستيم، نمي دانم چه کنيم تا حالمان کمي به شود. چنانچه مشکل مجوز نباشد سراپا در خدمتم تا بدون هيچ انتفاعي کنسرت خياباني گسترده براي شما عزيزان اجرا کنم. شايد دلمان در کنار يکديگر آرام بگيرد»

 

از درد تا دارکوب

دارکوب، يکي ديگر از آن دسته فيلم هايي است که برخي ناهنجاري هاي جامعه را بيان مي کند. داستان اين فيلم، داستان دردي آشناست به نام اعتياد؛ با اين تفاوت که اين بار، اين بيماري يک زن را نشانه گرفته است. مشکلات و مصائب به قدري گسترده است که پرداختن به آن، با ساخت فيلم و سريال يا انتشار کتاب مي تواند کمک شاياني، هم به افراد گرفتار به آن و هم به خانواده هاي آنها کند. در اين فيلم، شاهد هنرنمايي مهناز افشار، سارا بهرامي، جمشيد هاشم پور، امين حيايي و... هستيم. ديدن اين فيلم را براي اين هفته پيشنهاد مي کنيم.

 

 به جاي حرف زدن، تکاني به خودتان بدهيد

سومو، يک کتاب با موضوع خودسازي است و مي توان به نحوي آن را کتابي در زمينه موفقيت تلقي کرد. کتاب به شکلي ساده و با تاکيد بر ويژگي تصويرسازي ذهني نوشته شده است. مطالب اضافي در اين کتاب بسيار کم است و هرآنچه در کتاب «سومو» آمده، کاربردي و مفهومي است؛ اگرچه شايد بعضي مطالب در نگاه اول اين طور نباشد. طرز تفکر شما عامل اصلي در تعيين سرنوشت شماست. «سومو» نشان مي دهد که چگونه با وجود پذيرش مسئوليت مي توانيد استعدادهاي خود را شکوفا کنيد، از فرصت ها بهره بگيريد، از روابط تان لذت ببريد، در حرفه تان موفق شويد و در موقعيت هاي ناگوار با نگرشي مثبت پاسخ دهيد. اين کتاب شما را تشويق مي کند تا صادقانه خودتان و نگرشتان را بررسي کنيد، پيراهن يک قرباني بودن را از تن بيرون آوريد و ايده «هر چه باداباد» را بر باد دهيد؛ چرا که هر وقت ماهي را از آب بگيريد، تازه است و هيچ وقت براي تغيير و لذت از يک زندگي موفق دير نيست.

بريده اي از کتاب

اين خود واقعه نيست که پاسخ شما را تعيين مي کند، بلکه مفهومي است که شما به آن واقعه مي دهيد.

****

هفته پيش چه چيزهايي خوانده ايد؟ روزنامه؟ مجله؟ کدام برنامه تلويزيوني را تماشا کرده ايد يا به کدام برنامه راديويي گوش داده ايد؟ شايد ما فقط براي سرگرمي برنامه اي را ببينيم يا مجله اي بخوانيم؛ ولي تداوم آنها بر نگرش ما به زندگي اثر مي گذارند.

 

 «چَوار» از بمباران تا ديوار بورس

وقتي واحد گوگرد سازي پالايشگاه گازي ايلام راه اندازي شد، مسئولان آن به ياد و خاطره بازيکنان تيم فوتبال بخش «چوار» که بهمن ماه 65 زير بمباران هواپيماهاي دولت بعث عراق شهيد شدند، نام يکي از محصولات مرغوب و صادراتي خود را «چوار» گذاشتند. حالا سال هاست که هر روز نام اين منطقه در ايلام محروم با اين محصول روي ديوار قرمز بورس مي رود و انتخاب مي شود و به نقاط مختلف ايران و جهان مي رود.

گاز ميدان تنگه بيجار ترکيبات گوگردي دارد که در واحد گوگرد سازي پالايشگاه ايلام تبديل به گوگرد «چوار» مي شود. اما اين تنها وجه فني ماجراست و بايد به زمينه هاي فرهنگي و اجتماعي اين انتخاب و اثري که در روحيه و ذهن مردم اين منطقه مي گذارد، بيشتر دقت کرد. وقتي که شايد در کشور خودمان کسي نام منطقه چوار در استان ايلام را نشنيده باشد، اما در مواجه شدن با اين محصول، براي بسياري اين نام سوال برانگيز خواهد شد و در ادامه متوجه داستان پشت سر آن مي شوند.  اجراي فاز اول پالايشگاه گاز ايلام از سال 81 براي تامين گاز مصرفي استان ايلام و ساير استان هاي غربي و تامين خوراک پتروشيمي ايلام در 25 کيلومتري شمال غرب ايلام و 12 کيلومتري غرب بخش چوار آغاز و در سال 86 راه اندازي شده است. ظرفيت ورودي گاز ترش اين پالايشگاه 8/6 ميليون متر مکعب در روز است که در فاز دوم به 2/10 ميليون متر مکعب در روز مي رسد. اين مجموعه در سال 92 موفق به راه اندازي پايدار واحد گوگردسازي شد. در حال حاضر هم گوگرد پاستيلي دانه بندي شده اين مجموعه با ظرفيت حداقل 230 تن در روز براي بازارهاي داخلي و خارجي آماده مي شود و در اين ميان گوگرد «چوار» با خلوص 9/99 درصد از مرغوب ترين نمونه هاي گوگرد شناخته شده است.  عابدين زرگوشي، معاون عمليات پالايشگاه ايلام به مشعل مي گويد: چوار به عنوان محصولي مرغوب و راهبردي براي پالايشگاه و خريداران جا افتاده و مدتي است فروش آن از طريق بورس است. او افزود: مشتري گوگرد با اين خلوص کارخانه هاي اسيد سولفوريک و صنايع پايين دستي آنها هستند و يکي از مشتريان اصلي اين محصول هم کشور چين است. از اين گوگرد کود بنتونيتي را که مصارف کشاورزي هم دارد، توليد مي کنند و پالايشگاه ايلام به دنبال توليد اين محصول در آينده است.  پيش تر، امير طالبيان، مشاور اجتماعي وزير نفت از داستان نام گذاري «چوار» به عنوان يکي از اقدامات درست مديريتي و همسو با مسئوليت هاي اجتماعي نفت ياد کرد. او گفته بود چنين اقدام هايي افزون بر تقويت عزت مردم، تعامل و ارتباط نفت با جوامع محلي را تقويت مي کند و بايد نمونه هايي از اين دست بيشتر شوند.