عطر ماندگار

  شرح احاديث اخلاقي   درس خارج فقه   مقام معظم رهبري

از حکمت های علی بن الحسين (ع):

ما من شىءٍ أحبّ إلى اللّه بعد معرفته من عفّة بطن وفرج، وما من شىءٍ أحبّ إلى اللّه من
أن يسأل.

تحف العقول ص 282

علت اينكه حضرت، محبوب ترين امور نزد پروردگار را بعد از معرفت خدا، عفت بطن و فرج، دانسته و ساير واجبات و عبادات مثل نماز را ذكر نفرموده، اين است كه: عفت، جلوگير عامل مزاحم است و هميشه، تأثير عامل مزاحم، بيشتر از عامل مُعِدّ است، مثل اين است كه كسى غذاهاى مفيد و مقوى مصرف كند، اما از آن طرف به طور منظم يك سم يا ميكروبى را وارد بدن نمايد، بديهى است اثرى نخواهد كرد. در مسائل معنوى، نيز اگر انسان عبادات زيادى انجام دهد اما مرتباً ميكروب گناه را در كالبد روح خود وارد كند، اثر عباداتش خنثى مى شود. ولى اگر آئينه قلب خود را با گناه تيره نكند، فطرت الهيش او را به رشد و كمال هدايت مى نمايد. پس ترك گناه اهم از فعل عبادت است و لذا شيطان بيشتر انسان را به گناه وسوسه مى كند تا ترك عبادت، چون وقتى گناه بر آدمى سيطره پيدا كرد، عبادات او موجب تقرّب وى نخواهد شد. پس محبوب ترين كارها، ترك دو گناه است يكى گناه بطن كه ارتباط پيدا مى كند با دنياطلبى، مال اندوزى و طمع ها و ديگرى شهوات جنسى است.

خير الکلام قَلّ ودَلَ

اگر تو به کارهاي خود قضاوت کني، احتياج به قضاوت ديگران نخواهي داشت.

«اسحاق نيوتون»

معرفي کتاب و  نرم افزار

فضایل پنج تن (علیهم السلام) در صحاح شش گانه

 کتاب «ولايت تکويني و ولايت تشريعي» از سلسله مباحث امامت و مهدويت، اثر حضرت آيت الله العظمي صافي گلپايگاني حفظه الله که با هدف بسط عقيده توحيد و امامت و نيز گسترش وحدت در ميان امت اسلامي به رشته تحرير در آمد، از سوي موسسه تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي به صورت نرم افزار اندرويدي در اختيار کاربران قرار گرفته است.

نماز و شکوفه هاي زندگي

شناخت ويژگى‏هاى كودكان‏

شناخت، مشعل فروزانى است كه گرماى آن اهلش را به وجد مي آورد و مشتاق سرچشمه كمال و سعادت مى‏کند. در وجود انسان پيچيدگى‏ها و رمز و رازهايى است كه بدون شناخت درست آنها، تربيت الهى ميسر نمى‏ شود.

اگر مشتاقيم كه كودكان به تربيت الهى آراسته شوند و نماز را مايه هدايت، آرامش و نجات خود بدانند، ضرورى است كه صفات و ويژگى‏هاى آنان را به‏درستى بشناسيم. اگر مى‏خواهيم ضلالت و گمراهى، بى‏دينى و بى‏اعتنايى به نماز از جامعه رخت بربندد، ضرورت دارد كه كودك را نه با ذهنيت و دانش اندك خود، بلكه با مطالعه عميق و دقيق بشناسيم تا به هدف الهى دست يابيم. كودكان در سنين مختلف داراى ويژگى‏هاى مختلفى هستند كه بدون آگاهى از آنها، نمى‏توان به تربيت درستى دست يافت.

همچنين بايد توجه داشت كه هر كودكى علاوه بر دارا بودن خصوصيات مشترك با كودكان ديگر، ويژگى‏هايى مربوط به خود نيز دارد. غفلت از اين مطلب، مشكلاتى را به بار مى‏آورد كه به تربيت دينى خاصه نماز آسيب مى‏رساند و والدين نيز دچار مشكل خواهند شد.

 

خصوصيات كودكان در سنين مختلف

اثر پذيرى اطفال در دوران كودكى: از خصوصيات بارز و مهم كودكان، اثرپذيرى است به‏گونه‏اى كه اين دوران را «دوران پذيرش كودك» ذكر كرده‏اند، زيرا آنها از هر چيز و هر كس تأثير مى‏پذيرند و روحيه‏شان طورى است كه بدون تحليل و دركِ درستى يا نادرستى مطلبى آن را به راحتى مي پذيرند و به كار مى‏بندند. اگر والدين اعمال و رفتار و محيط خانه را از هرگونه آلودگى و گناه حفظ و فضايى سرشار از صفا، پاكى و عشق به خداوند را ايجاد کنند، قطعاً كودك اثر مى‏پذيرد و رابطه با خدا نزد او ارزشمند و مهم جلوه مى‏كند. در اين صورت او در آينده زندگى‏اش به نماز مشتاق و پايبند مى‏ شود.

همانندسازى و تقليد: كودك در آغاز زندگى خود سعى مى‏كند از كارها، گفته‏ها و رفتار اطرافيانش تقليد كند و اين عمل بسيار دقيق و جدى انجام مى‏شود؛ به‏طورى كه مى‏توان گفت كودك همچون آيينه‏اى رفتار اطرافيانش را در خود منعكس مى‏كند. حس تقليد از همان ماه هاى اول تولد در كودكان تجلى پيدا مى‏كند.

اگر در اتاقى چند كودك باشند و يكى از آنها گريه كند، بقيه هم گريه مى‏كنند. چون تقليد، رفتاري طبيعى براى كودك است و عامل نيرومندى كه با ضمير ناخودآگاه او سر و كار دارد و او را خواهى نخواهى به دنباله‏روى از رفتار و اعمال بزرگ‏ترها مى‏كشاند.  بنابراين اگر عبادت، راز و نياز و نماز براى والدين داراى اهميت باشد و سعى كنند نماز را با عشق و علاقه و با آداب صحيح اقامه كنند، قطعاً كودكان از آنها تقليد مى‏كنند و مى‏كوشند همچون بزرگترها نماز بخوانند و اين عمل آنها، در روحيه و شخصيتشان اثر پايدار و عميقى خواهد گذاشت. ادامه دارد...

نياز كودك به محبت: عطرافشانى دل‏انگيز محبت از هر كسى باشد، به يقين بر ديگران اثر مي گذارد و نوعى علاقه، دوستى و رابطه صميمانه را ايجاد مى‏كند؛ از اين رو هر چه روح و روان فرد پاك‏تر و مهياتر باشد، از عطر وجود محبت ديگران بهره‏مندتر خواهد شد.

كودكان با قلب‏هاى پاكشان شيفته محبت هستند و از هر كس محبت بيشترى ببينند، به او اطمينان و علاقه بيشترى پيدا مى‏كنند.

آنان به خاطر روح لطيف، ظرفيت اندك و احساسى بودن، بيش از بزرگترها به محبت كردن نياز دارند و در هر شرايطى كه زندگى كنند، مفهوم محبت را به درستى درك مى‏كنند. اگر مورد محبت ديگران واقع شدند در پرتو آن، احساسات و عواطف آنها به خوبى رشد مى‏كند و گرنه شادابى خود را از دست داده و عقده حقارت و كمبود محبت، آنان را به‏سوى هر خلاف و آلودگى سوق مى‏دهد.  بنابراين اگر كودكى به طور واقعى و صحيح مورد محبت قرار گيرد، قطعاً سفارش والدين را درباره نماز با جان و دل مى‏پذيرد و سعى مى‏كند هميشه آن را انجام دهد، زيرا والدين را سرچشمه هر خير و محبتى ديده و سفارش آنها را در بندگى و راز و نياز به خداوند اجابت مى‏كند، اما اگر مورد بى‏مهرى قرار گيرد و در عين حال به نماز سفارش شود، از سر عقده و لجبازى و مخالفت با والدين هم كه شده، نمازنمى‏خواند و به سخنانشان گوش نمى‏دهد. نكته مهم درباره محبت اين است كه محبت كردن بايد به‏صورت منطقى و به دور از افراط و تفريط و به تدريج و هميشگى باشد و گرنه محبت بيش از حد، يا كمتر از نياز و يا هميشگى نبودن، نتايج نامطلوب و خطرناكى را به‏دنبال دارد .       ادامه دارد...

مفاهيم ديني

لزوم

 نهى از فساد

«فَلَوْلا كانَ مِنَ الْقُرُونِ مِنْ قَبْلِكُمْ اولُوا بَقِيَّةٍ يَنْهَوْنَ عَنِ الْفَسادِ فِى الْارْضِ الَّا قَليلًا مِمَّنْ انْجَيْنا مِنْهُمْ وَاتَّبَعَ الَّذينَ ظَلَمُوا ما اتْرِفُوا فيهِ وَ كانُوا مُجْرِمينَ» سوره هود - 116

چرا از نسل هاى پيش از شما دانشمندان صاحب قدرتى نبودند كه از فساد در زمين جلوگيرى كنند، مگر اندكى از آنها كه نجاتشان داديم و آنها كه ستم مى‏كردند، مطيع لذت ها شدند و گناهكار بودند (و نابود شدند).

 «اولوا بقيّه» چه كسانى هستند؟

 «اولوا» به‏معناى صاحبان و «بقيه» به‏معناى باقيمانده است و به طور معمول، اين تعبير در لغت عرب به‏معناى «اولواالفضل» صاحبان فضيلت و شخصيت است.

 

تبيين يك اصل اساسى

اين آيه به يك اصل اساسى در جوامع انسانى اشاره دارد و آن وجود گروهى انديشمند و متعهد در ميان جوامع است كه در برابر مفاسد ايستاده و مردم را از فساد در زمين نهى مى‏كنند و جامعه را در طريق اصلاح، هدايت و راهنمايى مى‏كنند. قرآن، دانشمندانى را كه در جامعه سمت رهبرى و هدايت مردم را دارند، بيشتر مورد خطاب قرار داده و مؤاخذه مى‏كند كه چرا به تكليف خود كه هدايت

عامه مردم و جلوگيرى از ارتكاب گناهان است، عمل نمى‏كنند. درباره علماى اديان گذشته مى‏فرمايد:

چرا دانشمندان نصارا و علماى يهود، آنان را از سخنان گناه‏آميز و خوردن مال حرام نهى نكردند؟! چه زشت است عملى كه انجام مى‏دادند.

 

انديشمندان همانند گلبول هاى سفيد

وجود دانشمندان مسئول در جامعه، شبيه به گلبول هاى سفيد در بدن است. وظيفه اين گلبول ها مبارزه با انواع ميكروب ها و بديهى است كه اگر روزى اين گلبول ها بنا به عللى از بين بروند، بدن انسان چنان مورد تاخت و تاز ميكروب هاى كشنده قرار مى‏گيرد كه بسرعت، انواع بيماري ها به او حمله‏ور شده، او را از پاى درمى‏آورند.

جامعه انسانى نيز چنين است، اگر جامعه‏اى خالى از انديشمندان متعهد باشد و يا به اوامر و نواهى آنها وقعى گذاشته نشود و انسانها مطيع لذت هاى محض دنيايى شوند، ميكروب هاى فساد و انحراف با هجوم بى‏وقفه خود به پيكر اجتماع، آن را نابود خواهند كرد. نهى كنندگان از منكر در امان از عذاب فراگير

قرآن به اين حقيقت اشاره دارد كه اگر عده‏اى مرتكب گناه شدند و عده‏اى ديگر بى‏تفاوت نشستند، آنان نيز شريك جرم محسوب مى‏شوند و هنگام نزول عذاب، خشك و تر آنها با هم خواهند سوخت، اما اگر عده‏اى نهى از منكر كنند، در موقع نزول بلا و عذاب، نجات خواهند يافت. در آيه مورد بحث فرموده است: آن عده اندک را كه نهى از منكر مى‏كردند، نجات داديم و بقيه را كه مجرم بودند، به سزايشان رسانديم.

صفحه اي براي گسترش و ترويج  فرهنگ، آد اب و اند يشه د يني

تهيه و تنظيم:  ستاد اقامه نماز وزارت نفت

يک شبهه ويک پاسخ

پرسش: آيا قرآن كلام خدا  يا برداشت شخصي پيامبر (ص) است؟

پاسخ: براي ثابت شدن اين مسئله، اعتقاد به سه نكته ضروري است:

نكته اول ؛شناخت اين موضوع كه قرآن مشتمل بر معارف بلندي است كه در قالب فصيح ترين و بليغ ترين الفاظ بيان شده است.

نكته دوم؛ شناخت پيامبر(ص) و اينكه ايشان طبق گواهي اخبار متواتر تاريخي، شخص درس نخوانده اي بوده است كه قرآن نيز به اين موضوع اشاره دارد. نكته سوم اينكه هيچ امري در عالم اتفاقي صورت نمي گيرد و هر معلولي داراي علت خاص است. بين علت و معلول سنخيت وجود دارد. با كنار هم قرار دادن اين سه مقدمه، بايد بگوييم كتابي كه مشتمل بر معارفي عميق و الفاظي دقيق است، محال است كه مؤلف آن درس نخوانده باشد، در حالي كه پيامبر(ص) به گواهي تاريخ و معاصران(اعم از مسلمانان و مشركان) درس نخوانده بوده، ممكن نيست چنين كتابي و چنين الفاظي اثر چنين شخصي باشد. از سوي ديگر انسان هاي ديگر نيز، از انجام چنين كاري عاجز هستند. اگر كسي هم مدعي شود كه سحر و جادو است، بايد بتواند كتابي مانند قرآن بياورد. قرآن نيز اين مسئله را مطرح و فرموده كه اگر در آسماني بودن و حقانيت قرآن شك داريد، مثل آن يا مثل ده سوره آن و بلكه حتي يك سوره بياوريد. هيچ انساني حتي کساني كه بهره وافر از سواد دارند يا تبحر در سحر و جادو دارند، نتوانسته اند سوره اي مانند سوره هاي قرآن بياورند و اين نشان دهنده اعجاز قرآن و آسماني بودن اين كتاب است.

اخبار ستاد اقامه نماز

برگزاری جشنواره بچه های محراب

در اين جشنواره که در جهت آماده سازي کودکان و نوجوانان براي مکبري و اذان گويي مسجد با کمک مسئول فرهنگي شهرک پرديس و همت حجت الاسلام شيخي امام جماعت و استاد قرآني مسجد امام علي (ع) برگزار شده، آموزش تخصصي تکبيرگويي نماز و اذان با توجه به توانايي و ظرفيت نونهالان به مدت دو هفته انجام وسپس به شرکت کنندگان گواهينامه حضور در جشنواره اهدا مي شود.

يازدهمين دوره مسابقات قرآن کريم، نهج البلاغه و اذان ويژه کارکنان و همسران شرکت گاز استان کرمانشاه مرحله مقدماتي يازدهمين دوره مسابقات قرآن کريم، نهج البلاغه و اذان (بهار در بهار )ويژه کارکنان و همسران کارکنان شرکت گاز استان کرمانشاه برگزار شد. در اين دوره از مسابقات 67نفر از کارکنان و همسران کارکنان در رشته هاي مختلف به رقابت پرداختند که نفرات اول هر رشته به مسابقات سراسري شرکت ملي گاز اعزام خواهند شد.

 

انتصاب در ستاد

 اقامه نماز وزارت نفت

 در حکمي از سوي دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت، رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه 9 صنعت نفت منصوب شد.

دکتر مجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت و حجه الاسلام والمسلمين کاظم غلام حضرت حجت به عنوان «رابط فرهنگي وامور روحانيون منطقه 9 صنعت نفت» منصوب شد. 

شناسايي و به کارگيري روحانيون توانمند، تلاش براي ارتقاي سطح دانش و توانايي روحانيون، ارائه مشاوره به مديران شرکت هاي مستقر در منطقه در امور ديني و معنوي، پيگيري ابلاغيه ها ودستورعمل هاي ستاد اقامه نماز وزارت نفت، همکاري با دفتر ارتباطات حوزوي در امور روحانيون، همکاري با واحدهاي روابط عمومي و ستاد هاي اقامه نماز و ارتباط و تعامل با ائمه جمعه استان هاي تحت پوشش، از اهم وظايف رابط فرهنگي وامورروحانيون منطقه 9 است.  منطقه 9 شامل استان هاي گيلان، گلستان و مازندران است.

همراه با شهيد ان

جاوید الاثر هوشنگ بابایی پور

جاويد الاثر هوشنگ بابايي پور از جمله همراهان شهيد تندگويان (وزير سابق نفت) بود كه همراه او و جمعي ديگر در جاده آبادان ـ ماهشهر اسير شدند. خانواده اش در تمام اين 23 سال هيچ خبري از او نداشته اند؛ نه نامه اي، نه نامي، نه نشاني، اما دوستان و فاميل، تصويرش را حين اسارت از تلويزيون عراق ديده اند و صدايش را از راديو شنيده اند كه به خانواده اش پيام مي داد، اما...

يكي از هم بندي هاي او مي گويد: «هرگز تن به خواسته   عراقي ها نداد، اگر چه اسيرشان بود، اما گوشش بدهكار حرفهاي آنها نبود. اگر بي احترامي به رهبر انقلاب مي كردند، برمي خاست و اعتراض مي كرد. يك بار در اثر همين اعتراض ها با لگد، دندانهايش را شكستند و خون به راه افتاد.»

با فرزانگان

آيت الله بهجت از استادشان مرحوم آقاي قاضي (ره) نقل مي کردند که ايشان مي فرمود:

اگر کسي نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقام هاي عاليه نرسد، مرا لعن کند!

و يا فرمودند: به صورت من تف بيندازد.

اول وقت سرّعظيمي است «حافظوا علي الصلوات: در انجام نمازها کوشا باشيد.»

خود يک نکته اي است غير از « أقيموا الصلوة: و نماز را بپا داريد. »

و همچنين که نمازگزار اهتمام داشته باشد و مقيد باشد که نماز را اول وقت بخواند في حدّ نفسه آثار زيادي دارد، هر چند حضور قلب هم نباشد.

زلال احکام

پرسش: کسي که حدود ده سال پيش براي حج ثبت نام کرده و امسال نوبت او فرا رسيده، اما براي خريد جهيزيه دخترش نيازمند آن مبلغ هست و امرش دائر بين يکي از اين دو خرج است (براي هرکدام خرج کند، ديگري را نمي تواند تأمين کند) وظيفه اش چيست؟ مي تواند جهيزيه دخترش را تأمين کند و حج را به سال هاي آتي در صورت استطاعت موکول کند؟

پاسخ: اگر مخارج ازدواج فرزندتان جزء مخارج عرفي فعلي شما باشد و پول ياد شده براي انجام حج و ازدواج کفايت نکند، وقبلاً حج بر شما مستقر نشده باشد، حج واجب نيست.