و پرسابقه در اين زمينه برخوردار است.  اين طرح، پس از انقلاب، طراحي و اجراي پروژه هاي پالايشگاهي را با تكيه بر متخصصين خود و با استفاده از مشاوران و پيمانكاران داخلي آغاز كرده است. مديران و كارشناسان طرح توسعه پالايشگاه ها اين افتخار را دارند كه همه پروژه هاي يادشده را تنها با تكيه بر دانش و مجاهدت خود و استفاده از شركت هاي مشاور و پيمانكار داخلي به انجام رسانده اند و همواره جديدترين و پيشرفته ترين فناوري هاي مرتبط را با دقت و كيفيت مطلوب به كار گرفته اند.

  با توجه به اهميت پالايشگاه گاز خانگيران، چه اقدام هايي براي تقويت توان پالايشي اين شرکت انجام شده است؟

توان توليدي پالايشگاه خانگيران هنگام از دست دادن يكي از واحدهاي بويلر به علت كمبود بخار، تحت تاثير قرار مي گرفت. با هدف رفع اين مشكل، پروژه اي تعريف شد و باوجود نوسان هاي شديد نرخ ارز، پروژه طبق مفاد پيمان به پايان رسيد و پس از راه اندازي آزمايشي، به صورت موقت تحويل بهره بردار شده است.

  اجراي پروژهpolishing (شست وشو) در پالايشگاه فجرجم، چه تاثيرهايي بر كيفيت محصولات اين شرکت خواهد داشت؟

با اجراي پروژه نصب سيستم polishing فجرجم، محصولاتي كه در واحد LPG اين مركز توليد مي شوند، در اين واحد شست وشو داده شده و با كيفيت بالاتري به بازار عرضه مي شوند.

اين پروژه هم اکنون راه اندازي و در مدار بهره برداري قرار گرفته و مراحل رفع پانچ آن در حال انجام است. با اجراي اين پروژه، از اين پس محصولات اين پالايشگاه با ارزش افزوده بيشتري روانه بازار مي شوند كه اين موضوع، درآمد بيشتر براي شركت گاز را در پي دارد.

  چه برنامه هايي در مسير کاهش گازهاي محاسبه نشده در پالايشگاه ها داشته ايد؟

وسعت فعاليت ها در پروژه ميترينگ، آن را به بزرگ ترين پروژه از نوع خود در خاورميانه بدل كرده است، به نحوي كه هم اكنون خروجي 7 فاز عسلويه به صورت همزمان و در وسعتي بزرگ در حال پياده سازي سيستم هاي اندازه گيري اند.

ايستگاه اندازه گيري كمي و كيفي پايانه صادراتي بازرگان نيز در حال مطالعه براي جايگزيني با تجهيزات جديد است و طراحي ايستگاه هاي اندازه گيري كمي و كيفي تيپ كه در خروجي همه پالايشگاه ها و در پايانه هاي صادراتي و در ورودي نيروگاه ها نصب خواهد شد، در دستور کار قرار گرفته است.

هدف از اجراي اين پروژه، اندازه گيري ميزان كمي و كيفي گاز خروجي از پالايشگاه هاي پارس جنوبي در فازهاي 1،2،3،4،5 و 9 و 10 است؛ به اين منظور، پروژه طراحي، خريد و اجراي تجهيزات اندازه گيري جريان گاز (ميترآلتراسونيك) و تجهيزات اندازه گيري كيفي گاز (آنالايزرها) به همراه همه سيستم ها و فعاليت هاي جانبي تعريف شد.

در پروژه ميترينگ، علاوه بر سنجش كمي مقدار گاز، كيفيت گاز از نظر محتويات مجاز گازهاي اسيدي، مركاپتان ها، مايعات گازي و رطوبت نيز با استفاده از آنالايزرها به صورت دقيق سنجيده مي شود تا به مديران براي برنامه ريزي، تصميم گيري و يافتن نقاطي از مسير كه نيازمند اقدامات اصلاحي است، ديدي جامع بدهد.

پروژه ميترينگ، از جمله پروژه هاي اقتصاد مقاومتي محسوب مي شود و به لحاظ مهندسي از پيشرفت 90 درصدي برخوردار است.

  با هدف پيشرفت و توسعه اين پروژه چه سياست هايي در دستور کار قرار گرفته است؟

در اجراي اين پروژه، افزون بر طرح توسعه پالايشگاه ها، سازمان هاي متعددي نظير اداره نظارت بر صادرات مواد نفتي، مديريت ديسپچينگ، شركت انتقال گاز ايران، مديريت هماهنگي و نظارت بر توليد گاز طبيعي و مجتمع گاز پارس جنوبي همكاري دارند، از اين رو براي دريافت نظرات همه ذي نفعان و ارتقاي سطح هماهنگي ها، «كميته ميترينگ» با مشاركت نمايندگان همه نهادهاي دست دركار در شركت مهندسي و توسعه گاز ايران تشكيل شد. خروجي اين كميته تاكنون تاييد طراحي هاي انجام شده و تجهيزات مورد نياز با خرد جمعي و توافق همه اعضاي كميته بوده است.

با استفاده از نظرات نهادهاي تاثير گذار در پروژه، كيفيت كار در امور مهندسي، خريد، آزمايش هاي مورد نياز و تحويل تجهيزات به شدت افزايش يافته و با وجود جديد بودن ماهيت پروژه، همه جوانب آن ديده شده است؛ ضمن آنكه تحويل پروژه به بهره بردار با توجه به اينكه از طريق كميته ميترينگ در جريان تصميم گيري هاي اساسي مرتبط با طراحي و خريد تجهيزات بوده اند، به بهترين شكل ممكن انجام مي شود.

  در پايان اگر صحبتي داريد، بيان بفرماييد.

طرح توسعه پالايشگاه هاي گاز در شركت مهندسي و توسعه گاز ايران با تجربه راه اندازي و ساخت ده ها پروژه و طرح پالايش گاز در گوشه و كنار كشور، هم اكنون وظيفه رفع نيازهاي توسعه اي پالايشگاه هاي گاز و احداث پالايشگاه هاي جديد در كشور را به عهده دارد. اين طرح با برخورداري از منابع انساني متخصص در زمينه هاي برق، فرآيند، ابزار دقيق، مكانيك و ساختمان و سال ها تجربه طراحي و پياده سازي واحد هاي گوناگون صنايع پالايش گاز، در صدد است با اجراي پروژه هاي متعدد، در تحقق اهداف صنعت گاز براي تامين رفاه و آسايش مردم و توسعه كشور نقش آفرين باشد.

با توجه به تخصصي بودن علوم و فناوري هاي احداث و توسعه پالايشگاه هاي گاز، لزوم مجهز شدن نيروي انساني به دانش روز دنيا از طريق آموزش هاي تخصصي احساس مي شود كه اين کار، با همكاري واحدهاي آموزش و منابع انساني در حال انجام است.

بخشي از همكاران نيز با توجه به سابقه بايد از نظر سمت سازماني ارتقاي پيدا كنند كه اميدواريم با توجه ويژه مسئولان و ارتقاي سمت، همكاران هوشمند و پرتلاش، با توان و انرژي بالاتري در خدمت به صنعت گاز و كشور كوشا باشند.

 

تفاهمنامه هاي اجرايي آموزش عملي پيمانکاران صنعت گاز کليد خورد

توسعه سرمايه هاي انساني شرکت ملي گاز ايران و ارائه آموزش هاي کاربردي به پيمانکاران، از جمله برنامه هاي کيفي شرکت ملي گاز ايران پس از عبور از نيم قرن نخست فعاليت اين شرکت به شمار مي آيد.

برپايه اين گزارش، چندي پيش «تفاهم نامه مشترک همکاري ميان شرکت ملي گاز ايران و سازمان فني حرفه اي کشور» با هدف ايجاد نظام جامع آموزشي تخصصي نيروهاي شاغل شرکت هاي پيمانکاري طرف قرارداد با اين شرکت با حضور معاون وزير نفت در امور گاز و معاون وزير رفاه و تامين اجتماعي امضا شد.

با گذشت يکماه از امضاي اين تفاهمنامه، روز سه شنبه (نهم مردادماه) مراسم «افتتاح مرکز آموزشي مربي و آموزش عملي نيروهاي پيمانکاري» با مشارکت شرکت گاز استان البرز و اداره کل فني و حرفه اي اين استان با حضور استاندار البرز و معاون وزير نفت در امور گاز برگزار شد.

معاون وزير نفت  در اين مراسم گفت: کاري که امروز به همت شرکت ملي گاز ايران و سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور شکل گرفت، عملکرد يک ايده، پياده کردن يک تفکر و شتاب بخشيدن به آن بود.

حميدرضا عراقي افزود: موفقيت آن است که براي برنامه در نظر گرفته شده، هدف گذاري و سپس از تمام ظرفيت وجودي يک فرد يا سازمان و يا جامعه در جهت رسيدن به آن هدف، استفاده شود.

وي با بيان اين که خوشحالم که امروز يکي از شعارهايي که در چند سال اخير در شرکت ملي گاز ايران داشتيم و آن، توانمندسازي کارکنان اين شرکت، اعم از رسمي و پيمانکاري بود، به منصه ظهور رسيد، گفت: توانمندسازي يکي از وظايف مسئولان کشور و رهبران سازمان ها ست.

وي در ادامه با بيان اين که امضاي اين تفاهم نامه و افتتاح اين مرکز آموزشي براي گام نخست در استان البرز، شامل همه نيروهاي پيمانکاري در صنعت گاز مي شود، اظهار کرد: بحث برون سپاري و پيمان سپاري فعاليت ها به بخش خصوصي، هم يک خبر خوب و هم يک دغدغه است؛ خبر خوب از آن جهت که دولت ديگر نمي تواند گسترش يافته و بزرگ شود و اين همان هدفي است که در برنامه توسعه پنجم و ششم آورده شده و از طرف ديگر، دغدغه ما اين است، به دليل اين که شرکت ملي گاز ايران، شرکتي با استانداردهاي معمولي نيست، نمي توان بدون در نظر گرفتن نگراني هايي که در ارتباط با سرويس دهي به مردم هست، قدم در اين راه گذاشت.

 

نياز کارکنان به يادگيري مهارت هاي خاص

مديرعامل شرکت ملي گاز ايران ادامه داد: با توجه به اين که فعاليت هاي عملياتي و فني شرکت ملي گاز ايران اعم از کار در پالايشگاه ها، خطوط انتقال و تاسيسات مختلف نياز به مهارت هاي خاص با توانمندي بالا دارد و استانداردهاي آن از حد استانداردهاي معمول بالاتر است و غيرقابل اغماض، از اين رو، بر آن شديم تا از طريق سازمان آموزش فني و حرفه اي، هم توان فني و حرفه اي کارکنان و پيمانکاران را بالا برده و هم اخلاق حرفه اي را به آنان بياموزيم.

معاون وزير نفت در امور گاز با اشاره به اين که يکي از ارکان برند شدن شرکت ملي گاز ايران، داشتن کارکنان و تکنيسين هاي توانمند و با اخلاق حرفه اي است، گفت: با استفاده از همين فاکتورهاي مهم موفق شديم که شرکت گاز را به يکي از مؤثرترين شرکت ها در ايران که هم به لحاظ اقتصادي به ارزآوري کمک و هم بهترين خدمات را به مردم ارايه مي کند، تبديل کنيم.

به گفته مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، بحث مسئوليت اجتماعي در وزارت نفت، بحث توانمندسازي است که در مورد شرکت ملي گاز ايران به اين گونه خود را نشان مي دهد که علاوه بر تامين و پايداري انرژي پاک و حفظ و نگهداري شبکه و پايداري گاز، توانمندسازي نيروي انساني نيز از اولويت هاي اصلي اين شرکت محسوب مي شود.

آموزش آنلاين 7 هزار نفر

وي ضمن تشکر از کارکنان شرکت ملي گاز ايران، گفت: در اين شرکت، سايتي را راه اندازي کرده ايم که 27 هزار نفر به طور همزمان مي توانند از آن استفاده فني ببرند و 7 هزار نفر هم در لحظه، آموزش ببينند که در نوع خود، بي نظير است.

وي در پايان اظهار کرد: در دو سال گذشته، با وجود مشکلات فراوان، توانستيم گاز را به زاهدان برسانيم و اين امر موجب افتخار مسئولان کشوري شد؛ ولي افتخار بالاتر از آن، اين بود که توانستيم يکهزار نفر را با کمک جهاد دانشگاهي و سازمان فني و حرفه اي در اين حوزه آموزش دهيم و در مراحل بعدي، اين دوره ها همه مشاغل حوزه هاي گازرساني، انتقال و پالايش گاز را در برخواهد گرفت که جامعه آماري آن حدود 50 هزار نفر را شامل خواهد شد.

 

ثبت رويدادي ماندگار در استان البرز

 در ادامه استاندار البرز،گفت: امروز شاهد يک رويداد خوب و ماندگار در استان البرز، استاني با قدمت 9 هزار ساله و به تعبيري «ايران کوچک» هستيم؛ حرکتي خوب در بخش مهارت و توانمندسازي کارکنان که با همت شرکت ملي گاز ايران و سازمان فني و حرفه اي کشور شکل گرفته است.

محمدعلي نجفي افزود: يکي از اقدام هاي مهمي که شرکت ملي گاز ايران در کشور انجام داده، توانمندسازي و آموزش هزاران نفر از نيروهاي رسمي و پيمانکاري است که امروز به همت دستگاه هاي مربوطه، اين مهم به انجام رسيده است.

وي با بيان اين که امروز، البرز به عنوان استان پايلوت در نظر گرفته شده و اين باعث خرسندي ماست، اظهار کرد: اين مسئله همانند امانتي بر دوش ماست تا بتوانيم با تعامل بيشتر، شرايط رفاه را براي مردم عزيزمان فراهم کرده و مهارت هاي آنان را پرورش دهيم.

 

احداث خط انتقال گاز غرب استان البرز

وي در ادامه تصريح کرد: رويداد مهم ديگري که طي سال هاي اخير، در استان البرز در حال شکل گيري است، احداث خط انتقال 36 اينچ غرب استان البرز به طول 65 کيلومتر از بويين زهرا تا چهارباغ با اعتبار بيش از دو هزار ميليارد ريال است که موجب تقويت فشار گاز در سطح استان مي شود؛ در واقع، اين خط لوله به نوعي، تضمين کننده مصارف 20 سال آينده گاز استان خواهد بود.

به گفته نجفي، همچنين اين کار موجب مي شود ظرفيت و توسعه سرمايه گذاري در بخش صنعت در غرب اين استان گسترش پيدا کند.

وي اظهار کرد: انديشه هاي عالي که در سال هاي گذشته در شرکت ملي گاز ايران شکل گرفته و البته با رشد بسيار خوبي نيز در اين سال ها همراه بوده است، توسعه و گازرساني در سطح کشور است که اميدواريم اين روند همچنان ادامه داشته باشد.

استاندار البرز در پايان تصريح کرد: با انجام گازرساني به روستاهاي باقيمانده استان با اعتبار بيش از 600 ميليارد ريال و به طور خاص، شهرستان طالقان، ظرفيت بهره مندي جمعيت روستايي اين استان تا پايان سال آينده به 90 درصد خواهد رسيد.

 

آموزش حرفه اي 12 هزار نيروي پيمانکاري

در ادامه اين مراسم، مديرعامل شرکت گاز استان البرز گفت: اکنون و با ورود به نيم قرن دوم حيات شرکت ملي گاز ايران، اين صنعت به عنوان يکي از راهبردي ترين صنايع کشور آماده است تا نقش خود را به عنوان محور توسعه پايدار کشور بيش از پيش تبيين کرده و با توسعه پيمان سپاري و برون سپاري حجم گسترده اي از فعاليت هاي شرکت به متخصصان بخش خصوصي، زمينه هرچه بيشتر مشارکت هاي مردمي در مسير اهداف ملي اين شرکت را فراهم سازد.

 

برون سپاري 85 درصد از فعاليت ها

حسين تقي نژاد افزود: شرکت گاز استان البرز به منظور بهره مندي از سيستم هاي نوين مديريتي و حرکت در مسير سرآمدي و بهبود مستمر، نقشه راه تعالي استان را تا افق 1400 تدوين کرده است.

وي با اشاره به ارزش پروژه که حدود دو ميليارد تومان است، اظهار کرد: به همين منظور و در مسير مسئوليت اجتماعي اين شرکت، تفاهم نامه اي مشترک با سازمان آموزش فني و حرفه اي کشور امضا شد که شرکت گاز استان البرز به عنوان پايلوت اين طرح آموزشي با همکاري و همت مداوم خبرگان و متخصصان هر دو سازمان، طي دو ماه اين تفاهم نامه را به مرحله اجرا رساند.

تقي نژاد با استناد به اظهارات معاون وزير نفت در خصوص حرکت از کميت به کيفيت اظهار کرد: بيش از 85 درصد فعاليت ها برون سپاري شده و در بخش مهم منابع انساني، 120 نفر از نيروهاي پيمانکاري با گذراندن دوره هاي پيمانکاري، در آستانه گذراندن دوره هاي عملي خود در اين زمينه هستند.

به گفته وي، افزون بر اجراي طرح در استان البرز، به طور همزمان، برنامه ريزي و ارائه آموزش هاي حرفه اي در سطح کشور براي بيش از 12 هزار نيروي پيمانکاري اين شرکت که هم اکنون مشغول ارائه خدمات در حوزه بهره برداري گاز به مردم شريف ايران هستند نيز، به انجام رسيده است.