دولت با تمام توان در کنار آسیب دیدگان زلزله
برنامه های وزارت نفت برای ارتقای نظام نگهداری و تعمیرات
گسترش همکاری ایران و رومانی در حوزه انرژی
پیشرفت 80 درصدی نوسازی شبکه انتقال گاز کشور
دودکش متهم اصلی مرگ های خاموش!
برای آسایش زمستانی مردم با شعله های آبی آماده ایم
رقابت تنگاتنگ کالاهای بومی سازی شده با نمونه خارجی
خیلی از دستاوردهای نفت خیز جنوب دیده نمی شود
تحقق 105 درصدی برنامه تولید در شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان
آموزش را باید از مظلومیت درآورد
فوتبال؛ ره آورد صنعت نفت در مناطق نفت خیز
ثبت تولید 220 هزار تن اوره و کریستال ملامین
صعود کوهنوردان جانباز شرکت ملی نفت به قله ساکا
دولت با تمام توان در کنار آسيب ديدگان زلزله
مشعل زلزله نه تنها مناطق غرب ايران، بلکه کل مرد م ايران را لرزاند که د اغد ار زلزله زد گان هستند . د ر اين ميان د ولتمرد ان هم براي رسيد گي و تسلي به آنان به مناطق زلزله زد ه رفتند .رئيس جمهوري در بازديد از مناطق زلزله زده و نظارت و بررسي روند امداد رساني به زلزله زدگان در شهرهاي غربي کشور و ديدار با مردم و آسيب ديدگان کرمانشاه، با بيان اين که همه در کنار مردم کرمانشاه و آسيب ديدگان زلزله اخير هستيم، گفت: دولت با تمام توان براي کمک به آسيب ديدگان اين حادثه وارد عمل شده و در پي حل مشکلات مردم اين منطقه در کوتاه ترين زمان ممکن است. دکتر حسن روحاني گفت: ديدار با مردم قهرمان کرمانشاه هميشه جزو آرزوهاي من بود، اما هيچ گاه نمي خواستم در چنين شرايطي که مردم با غم و اندوه ناشي از زلزله اخير، مواجه هستند، آنها را ملاقات کنم.
وي افزود: در اين زلزله صدها تن از عزيزان ما جان باختند و هزاران نفر نيز مجروح شدندکه به نمايندگي از ملت ايران، به همه اين عزيزان تسليت عرض مي کنم. روحاني با بيان اين که همه در کنار مردم کرمانشاه هستيم، تصريح کرد: براي همه آنهايي که در اين حادثه خانه و زندگي خود را از دست دادند و آنهايي که مجروح بوده و در بيمارستان بستري هستند، تمام توان خود را به کار خواهيم گرفت تا مشکلات شان را برطرف کنيم.
وي با اشاره به اين که مسئول اصلي بازسازي مناطق زلزله زده و آسيب ديده بنياد مسکن است، عنوان کرد: دولت براي حل مشکلات مردم آسيب ديده ناشي از زلزله اخير در غرب کشور، تمام توان خود را به کار خواهد گرفت، از همه و به ويژه خيرين نيز مي خواهيم براي تسريع در حل مشکلات مردم به بنياد مسکن کمک کنند.
گفت وگوي زنگنه با مردم کرمانشاه به زبان کردي
بيژن زنگنه هم هفته گذشته به همراه دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري به منظور بازديد از مناطق زلزله زده و اقدام هاي انجام شده به مناطق زلزله زده سفر کرد.
وزير نفت در اين سفر پس از گفت وگو با مردم شهرک شهيد شيرودي سر پل ذهاب، در جلسه شوراي تامين استان کرمانشاه به زبان کردي سخن گفت.
گزارشي از آسيب به تاسيسات نفتي نداريم
بيژن زنگنه پس از جلسه ستاد فرماندهي اقتصاد مقاومتي در محل نهاد رياست جمهوري بر اين مساله تاکيد کرد که مشکلي در شبکه گازرساني مناطق زلزله زده وجود ندارد و به محض اطمينان از موارد ايمني، گاز مناطق زلزله زده فوري وصل مي شود.
وزير نفت افزود: به منظور جلوگيري از هرگونه آسيب احتمالي، گاز برخي مناطق شهرهاي زلزله زده استان کرمانشاه از جمله سرپل ذهاب به دليل مسائل ايمني قطع شده است. وي توضيح داد: ممکن است فروريختن ديوار به دليل زلزله روي علمک، سبب ايجاد نشتي و پس از آن آتش سوزي شود، از اين رو تصميم گرفته شد گاز اين مناطق قطع شود تا از لحاظ فني و ايمني مورد بررسي قرار گيرد. وزير نفت با بيان اين که همکاران ما براي حل مشکل در مناطق زلزله زده بسيج شده اند، تصريح کرد: به محض اطمينان از عدم نشتي، گاز اين مناطق وصل مي شود.
زنگنه در پاسخ به اين که آيا به تاسيسات نفتي در استان کرمانشاه آسيبي وارد شده است، افزود: هيچ گزارشي از آسيب به تاسيسات نفتي نداشتيم.
تسليت وزير نفت براي جانباختگان زلزله کرمانشاه
وزير نفت در پيامي ضمن تسليت به هموطنان استان کرمانشاه در پي وقوع زلزله گفت: براي کاهش درد آسيب ديدگان، بر تمامي نهادهاي زيرمجموعه وزارت نفت، تکليف است که با نهايت کوشش خود به ياري آسيب ديدگان شتافته و خدمات رساني در بخش هاي مرتبط را نيز به بهترين شکل ممکن دنبال کنند. در متن پيام بيژن زنگنه، وزير نفت آمده است:
«حادثه زلزله در غرب استان کرمانشاه و جان باختن جمعي از هموطنان و مردم عزيز اين نواحي و ورود خسارات به ايشان، مردم ايران و بالاخص شهرها و روستاهاي آن منطقه را در عزا فرو برد. به نوبه خود اين ضايعه بزرگ را به تمامي مردم ايران بخصوص هموطنان پايمرد و غيور استان کرمانشاه که بيشترين آسيب را متحمل شدند، تسليت عرض مي کنم و ضمن آرزوي مغفرت الهي براي درگذشتگان، براي بازماندگان اين حادثه تاسف بار صبر جزيل و بهبودي هر چه سريع تر از خداوند منان طلب مي کنم. براي کاهش درد آسيب ديدگان، بر تمامي نهادهاي زيرمجموعه وزارت نفت، تکليف است که با نهايت کوشش خود به ياري آسيب ديدگان شتافته و خدمات رساني در بخش هاي مرتبط را نيز به بهترين شکل ممکن دنبال کنند.»
وزير نفت خبر داد:
نيمه دي ماه ؛ برگزاري آزمون استخدامي وزارت نفت
وزير نفت با اشاره به برگزاري آزمون استخدامي وزارت نفت در نيمه دي ماه امسال آخرين وضعيت برگزاري اين آزمون را تشريح کرد:
گويا وزارت نفت تصميم به برگزاري آزمون استخدامي دارد که براي جامعه جوياي کار خبر خوبي است. کمي در خصوص اهداف اين آزمون و ضرورت برگزاري آن با توجه به اين که شما هميشه گفته ايد در صنعت نفت با مازاد نيروي انساني مواجه هستيد، توضيح دهيد؟
صنعت نفت باوجود واگذاري همه پتروشيمي ها و بيشتر پالايشگاه ها، در سال 1392 با تراکم نيروي انساني و افزايش چشمگير تعداد نيروهاي آن نسبت به سال 1384 روبه رو بود، از اين رو در چهار سال گذشته از جذب نيروي جديد خودداري شد. اين درحالي است که متاسفانه بيشتر نيروهاي اضافه شده به صنعت نفت، در گروه هاي شغلي مربوط به فعاليت هاي پشتيباني عمومي هستند.
از طرفي آخرين آزمون منسجمي که در سطح صنعت نفت براي استخدام برگزار شد، مربوط به ارديبهشت سال 1392 بود که در آن آزمون نيز به دلايل ساختار طراحي شده براي آن، اين صنعت تا حد زيادي از جذب نيروهاي ممتاز محروم شد و از طرفي سالانه با بازنشستگي تعدادي از نيروهاي متخصص خود روبه روست و اين به آن معني است که با وجود تراکم نيروي انساني، طي سال هاي آينده در برخي بخش هاي تخصصي با کمبود نيروي انساني مواجه مي شود. از طرف ديگر نظام اجرايي صنعت نفت، بخصوص با رفع تحريم ها و ورود شرکت هاي خارجي، اجراي مدل جديد قراردادهاي نفتي، رشد چشمگير توليد گاز، گازرساني به روستاها، نيروگاه ها و صنايع و در نتيجه تغيير ماهيت سوخت رساني، واگذاري تمامي پتروشيمي ها و پالايشگاه ها، دچار تغييرات چشمگيري نسبت به گذشته شده و مي شود. بر همين اساس، نوع نياز صنعت نفت به نيروها نيز تغيير کرده و امروز نياز زيادي به بدنه چابک و نخبه برخوردار از دانش روز داريم که کيفيت بدنه سياست گذاري و کارفرمايي کشور در بخش نفت و گاز را ارتقا داده و فضاي فکري و جهت گيري هاي ما را تحت تاثير قرار دهند. ستادهاي ما در صنعت نفت به تقويت نياز دارند. من يک مثال براي شما مي زنم، 30 سال پيش در جامعه، عموم مردم تصور قطعي داشتند که عموم کارکنان صنعت نفت به زبان انگليسي، به عنوان يک ابزار ارتباطي با دنيا با توجه به سطح بالاي استانداردهاي صنعت نفت مسلط هستند، ولي متاسفانه امروز با چنين شرايطي روبه رو نيستيم و اين نياز جدي ماست که نيروهاي جديدي که جذب مي شوند، از سواد بالايي در تمام حوزه هاي تخصصي و عمومي برخوردار باشند. به همين دليل هم رشته هايي مثل رشته هاي مهندسي نفت گرايش هاي مختلف اقتصاد، اقتصاد انرژي، حقوق و حقوق تجارت بين الملل ، مديريت اجرايي گرايش هاي مختلف مديريت مالي و مهندسي ايمني که تا به حال چندان مورد توجه نبوده اند، در نيازهاي استخدامي ديده شده است. با توجه به شرايطي که براي ورودي آزمون بخش نخبگان در نظر گرفته شده، براي اولين بار در صنعت نفت، ورودي آزمون و نه صرفاً خروجي آن، از افراد نخبه است و جذب از بين نخبه ترين ها انجام خواهد شد که تجربه جديدي است.
از طرفي ما علاقه مند هستيم راهي ايجاد کنيم که نيروهاي برجسته و توانمند که قرارداد مستقيم با وزارت نفت دارند نيز بتوانند از طريق آزمون هايي که برگزار مي کنيم، جذب رسمي صنعت نفت شوند، ولي سازمان امور اداري و استخدامي به دلايل قانوني، مجوز برگزاري آزمون داخلي را به صنعت نفت نمي دهد، ولي طي مذاکرات انجام شده، روشي اتخاذ شده که براي رفع نياز بخش هاي حرفه اي صنعت نفت، آزمون در بين افراد داراي حداقل 4 سال سابقه ممتد کاملا مرتبط با نفت برگزار شود.
هرچند که به نظرم راه حل اشتغال جوانان، استخدام دولتي نيست و بدنه دولت روز به روز بايد کوچک تر، نخبه تر و چابک تر شود، ولي اميدوارم با توجه به شرايط پيچيده فعلي اشتغال در کشور، اين دو آزمون اميدي را در دل مخاطبان خود ايجاد کند و نتيجه آن نيز به نفع مردم ايران باشد.
پس اگر درست متوجه شده باشم، شما رفع دو نياز را هدف گرفته ايد، يکي ارتقاي سطح کيفي با جذب نيروهاي نخبه که احتمالا بيشتر تازه فارغ التحصيل هستند و ديگري رفع نيازهاي بخش هاي حرفه اي صنعت نفت با جذب نيروهاي با سابقه حداقل 4 سال. اين جذب با چه تعداد و در چه زماني انجام مي شود؟
با توجه به اهداف و شرايطي که براي شما توضيح دادم، مجوز استخدام 2300 نفر براي اين آزمون ها از سازمان امور اداري و استخدامي پس از طي مراحل مختلفي دريافت شد. 1250 نفر از اين سهميه به جذب نخبگان و 1050 نفر، هم براي جذب افراد حرفه اي با تجربه اختصاص يافته است. به نحوي که همکاران من در وزارت نفت و شرکت هاي تابعه برنامه ريزي کرده اند. عموم جذب نخبگان به ستادهاي شرکت ها و بخش هاي تخصصي در سکوهاي توليد نفت و گاز اختصاص داده شده است و عموم جذب نيروهاي باتجربه به واحدهاي عملياتي.
ثبت نام آغاز شد ه و زمان برگزاري آزمون نيز نيمه دي ماه است. براي جذب 1050 نفر و 1250 نفر دو آزمون جداگانه و با شرايط متفاوت برگزار مي شود. نحوه برگزاري آزمون ها طبق مقررات صنعت نفت خواهد بود که دو بخش عمومي و اختصاصي دارد. سياست ابلاغ شده به برگزارکنندگان آزمون اين است که در بخش تخصصي آزمون افراد حرفه اي براي جذب 1050 نفر، سوالات کاربردي و مرتبط با حرفه طراحي شود.
اين نياز استخدامي شما از طريق استخدام دانشجويان دانشگاه صنعت نفت قابل رفع نبود؟
ما در طي سال هاي گذشته و از تيرماه 92 تاکنون در تنها مواردي که جذب و استخدام داشته ايم، از ميان فارغ التحصيلان دانشگاه صنعت نفت بوده است. براي جذب اين دانشجويان از سازمان امور اداري و استخدامي تقاضاي مجوز مي کرديم که معمولا هم با بخشي از آن موافقت مي شد. در سال جاري نيز دستور ويژه اي براي جذب فارغ التحصيلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت دادم که تمام فارغ التحصيلان اين گروه که اسامي آنها در بانک اطلاعاتي شرکت ملي نفت ثبت شده، براي مصاحبه فراخوان شد ه و با آن ها مصاحبه شود و افرادي که حايز شرايط حداقلي براي جذب هستند، پذيرفته شوند و تا جايي که امکان دارد، براي رفع نيازهاي استخدامي وزارت نفت از اين گروه فارغ التحصيلان که حايز شرايط هستند، استفاده شود. چون طبق مقررات قديمي صنعت نفت که شامل فارغ التحصيلان فعلي نيز مي شود، اين افراد صرفاً از شرکت در آزمون استخدامي معاف هستند ولي بايد بر اساس نياز استخدامي و پس از طي قبولي در مراحل مصاحبه، طب صنعتي و گزينش جذب شوند.
انتصاب وزير نفت به عنوان عضو شوراي عالي آمايش سرزمين
رئيس جمهوري در حکمي بيژن زنگنه، وزير نفت را به عنوان عضو شوراي عالي آمايش سرزمين منصوب کرد.
در متن حکم دکتر حسن روحاني، رئيس جمهوري خطاب به وزيران نفت، نيرو و صنعت، معدن و تجارت آمده است: «در اجراي تبصره (3) ماده (32) قانون احکام دائمي برنامه هاي توسعه کشور مصوب 10/11/1395 مجلس شوراي اسلامي و نظر به شايستگي، تعهد و تجارب ارزنده جناب عالي به موجب اين حکم به عنوان عضو شوراي عالي آمايش سرزمين منصوب مي شويد.
اميد است با استفاده از توان علمي و فني خويش، در استقرار کامل نظام راهبري توسعه سرزمين و نظارت بر اجراي آن، تلاش همه جانبه مبذول داريد.
توفيق شما و ساير اعضاي آن شورا را در انجام وظايف محوله، با رعايت اصول قانون مداري، اعتدال گرايي و منشور اخلاقي دولت تدبير و اميد، از خداوند متعال خواستارم.»
با ابلاغ احکامي جداگانه
وزير نفت از زحمات 5 تن از مشاوران خود قدرداني کرد
وزير نفت در پنج حکم جداگانه، از خدمات و همکاري پنج نفر از مشاورانش قدرداني کرد.
در حکم بيژن زنگنه، وزير نفت خطاب به محمدهادي نژادحسينيان، احمد ناطق نوري، محمد جواد عاصمي پور و احمد شفاعت آمده است:
«با توجه به تفسير جديد از قانون نحوه به کارگيري بازنشستگان در دولت، متاسفانه ادامه همکاري تمام وقت با آن جناب از اين وزارتخانه سلب شده، لذا ضمن آرزوي سلامت و ادامه توفيقات براي جناب عالي، بدين وسيله از خدمات و همکاري هاي ارزشمند جناب عالي در مدت عهده داري مشاورت وزير، صميمانه تقدير و تشکر مي شود.»
همچنين در حکم وزير نفت به سيد رحيم عقيق آمده است:
«با توجه به تفسير جديد از قانون نحوه به کارگيري بازنشستگان در دولت، متاسفانه ادامه همکاري تمام وقت با آن جناب از اين وزارتخانه سلب شده، لذا ضمن آرزوي سلامت و ادامه توفيقات براي جناب عالي، بدين وسيله از خدمات و همکاري هاي ارزشمند جناب عالي در مدت عهده داري مشاورت وزير و مدير کل بازرسي و پاسخگويي به شکايات وزارت نفت، صميمانه تقدير و تشکر ميشود.»
گزارش «مشعل» از تحولات و فعاليت هاي شرکت ملي گاز د ر مناطق زلزله زد ه
باز گشت گازرساني به روال عادي
هفته گذشته شرکت ملي گاز ايران نيز همچون ديگر بخش هاي خدماتي، با بهره گيري از ظرفيت هاي عملياتي خود به کمک زلزله زدگان شتافت و خدمات و فعاليت هاي لازم را براي بررسي شبکه و وصل مجدد گاز مشترکان در دستور کار قرار داد.
در اين ميان، حميدرضا عراقي، مديرعامل، سعيد مومني، مدير گازرساني و مجيد بوجارزاده، سخنگوي شرکت ملي گاز ايران، صبح روز دوشنبه (22 آبان ماه) در منطقه حاضر شدند و از نزديک در جريان خدمات رساني صنعت گاز قرار گرفتند.
معاون وزير نفت در امور گاز با تاکيد بر اينکه کارشناسان شرکت هاي گاز استاني، نشت يابي در مناطق زلزله زده را بررسي کرده اند، گفت: روند گازرساني پس از اطمينان از سلامت شبکه و تامين امنيت مردم به روال عادي باز مي گردد.
حميدرضا عراقي درباره وضع گازرساني به منازل و اماکن در مناطق زلزله زده در غرب کشور گفت: شبکه گازرساني در غرب کشور روند عادي خود را طي مي کنند.
وي افزود: در پي وقوع زلزله در غرب کشور، شرکت ملي گاز ايران دستور توقف فعاليت پالايشگاه گاز ايلام را صادر کرد تا فعاليت اين پالايشگاه پس از انجام بازرسي هاي فني و تأييد نبود مشکلات فني، ازسرگرفته شود.
فعاليت پالايشگاه گاز ايلام ازسرگرفته شد
فعاليت پالايشگاه ايلام که به دليل ضرورت انجام بازرسي هاي فني و تأييد نبود مشکلات احتمالي ناشي از زلزله، از شامگاه يکشنبه (21آبان ماه) متوقف شده بود، عصر روز دوشنبه (22 آبان ماه) ازسر گرفته شد و بدون هيچ مشکلي به روند عادي فعاليت خود ادامه مي دهد.
مجيد بوجارزاده، سخنگوي شرکت ملي گاز ايران گفت: سرپل ذهاب، قصرشيرين، جوانرود و ثلاث باباجاني از جمله شهرهايي بودند که خسارت زيادي را متحمل شدند و در پي آن گاز منازل و ساختمان هاي اين شهرها قطع شده، اکنون در سرپل ذهاب پس از آن که نشت يابي کامل گاز انجام شد، گاز وارد شبکه شده است. وي با اشاره به اينکه در سرپل ذهاب بسياري از علمک ها بسته هستند، ادامه داد: اين علمک ها بايد اصلاح و تعمير شوند، به اين منظور فردا از مناطق لرستان، اصفهان، ايلام، کردستان، همدان و استان مرکزي تيم هاي عملياتي وارد کرمانشاه مي شوند تا به همکاران شرکت گاز براي انجام تعميرات کمک کنند.
گاز در مناطق زلزله زده غرب کشور وارد شبکه گازرساني شد
مدير گازرساني شرکت ملي گاز نيز گفت: در ساختمان هايي که علمک ها سالم بودند، گازرساني تا پشت علمک انجام شده و با تأييد سازمان نظام مهندسي، گاز منازل وصل مي شود، اما علمک در ساختمان هايي که تخريب شده است، براي وصل دوباره گاز نياز به اصلاح و تعمير دارند.سعيد مومني از حضور تيم هاي نشت يابي، تعميراتي و تيم هاي ارزياب ميزان خسارت در کميته بحران خبر داد و گفت: بر اساس تصميم هاي گرفته شده در اين کميته، به محض آن که عمليات آواربرداري پايان يابد، فعاليت تيم هاي نشت يابي، تعميراتي و ارزيابي آغاز مي شود.
وي ادامه داد: سرپل ذهاب و شهرهاي قصرشيرين و ثلاث باباجاني بيشترين ميزان خسارت را متحمل شدند تا جايي که بيش از 90 درصد از خسارت ها مربوط به اين شهرهاست. مدير گازرساني شرکت ملي گاز با تاکيد بر اين که به محض مهيا شدن شرايط، تيم هاي نشت يابي فعاليت خود را از سر مي گيرند، اظهار کرد: 240 کيلومتر شبکه گاز مربوط به سرپل ذهاب و 90 کيلومتر نيز براي ثلاث باباجاني است که نشت يابي و بررسي کامل شده اند و خوشبختانه هيچ کدام مشکلي نداشتند.
وصل خانه به خانه گاز منازل آسيب ديده در شهرهاي جوانرود و ثلاث باباجاني
پس از نشت يابي و حصول اطمينان از نبود مشکل احتمالي، هم اکنون شبکه گاز سرپل ذهاب گاز دار شده است، اما پس از اطمينان از نبود مشکل و تاييد سازمان نظام مهندسي، گاز خانه ها وصل خواهد شد.
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران گفت: مهمترين نکته اي که هم اکنون بايد با توجه و دقت بسيار زياد انجام شود وصل کردن ايمن گاز منازل است زيرا احتمال دارد به علت زلزله اخير اشکالاتي در اتصالات وسايل گاز سوز و گرمايشي، لوله هاي گاز داخل منزل، لوله هاي دودکش و بخاري و ديگر بخش ها ايجاد شده باشد که نياز به بررسي دوباره اين موارد است تا خداي ناکرده حوادث ناگوار جان مشترکان را تهديد نکند، بنابراين عجله کردن به هيچ وجه توصيه نمي شود. معاون وزير نفت در امور گاز گفت: در جوانرود 16 هزار، سرپل ذهاب 16 هزارو ثلاث باباجاني 6 هزار مشترک گاز طبيعي هستند و پس از زلزله شامگاه يکشنبه در سرپل ذهاب و ثلاث باباجاني بيشترين حادثه علمک ها به علت ريزش آوار ساختماني به وقوع پيوسته است.
مسئوليت شرکت ملي گاز سنگين تر از ديگر شرکت هاي خدماتي
مديرعامل شرکت ملي گاز ايران از سلامت شبکه انتقال و گازرساني در مناطق زلزله زده خبر داد و گفت: کار شرکت ملي گاز براي وصل دوباره گاز از ديگر شرکت هاي خدماتي دشوارتر است.
حميدرضا عراقي ضمن عرض تسليت به مردم کرمانشاه و خانواده هاي مصيبت ديده، درباره اقدام هاي شرکت ملي گاز در مناطق زلزله زده غرب کشور، گفت: پس از وقوع اين حادثه، کار شرکت ملي گاز از ديگر شرکت هاي خدماتي سخت تر بود زيرا گازرساني که به صورت استاندارد راه اندازي شده بود ، متوقف شد و اکنون بايد با طي مراحلي دوباره وصل شود، اين در حالي است که ما با منازل خالي و تخريب شده روبه رو هستيم.
گاز مناطق جوانرود، قصرشيرين و ثلاث باباجاني وصل شد
سخنگوي شرکت ملي گاز گفت: گاز مناطق جوانرود، قصرشيرين وصل شده و ثلات بابا جاني خانه به خانه در حال وصل است، اما در سرپل ذهاب به دليل تخريب فراوان ساختمان ها به ويژه در مسکن مهر امکان وصل دوباره گاز تا زمان حضور مردم در منازل وجود ندارد.
مجيد بوجارزاده افزود: گازرساني به ديگر مناطق زلزله زده انجام شده اما در سرپل ذهاب که بيشترين ميزان تخريب را داشته هنوز وصل گاز انجام نشده، به ويژه در مسکن مهر که به طور کامل تخريب شده است.
سخنگوي شرکت ملي گاز دليل تاکيد بر حضور مردم در منازل را بررسي نشت يابي پس از مسير علمک به سمت داخل منازل اعلام کرد و ادامه داد: در مناطق قصر شيرين و جوانرود گاز منازل به طور کامل وصل شده در ثلاث باباجاني گاز خانه به خانه در حال وصل شدن است، چنانچه مناطقي که در نقطه کور هستند گازشان وصل نشده با اطلاع رساني مردم بلافاصله براي نشت يابي و وصل دوباره گاز بررسي مي شوند.
رئيس روابط عمومي شرکت ملي گاز اعلام کرد: تيم هاي عملياتي که روز دوشنبه در جلسه مديريت بحران کرمانشاه مشخص شده بودند فعاليت خود را آغاز کرده اند و ستادهاي معين از اصفهان، مرکزي، ايلام، آذربايجان غربي، لرستان و همدان آنان را همراهي مي کنند.
گاز 80 مشترک در منطقه چوار ايلام به علت رانش زمين قطع شد
مديرعامل شرکت ملي گاز از قطع گاز 80 مشترک در منطقه چوار استان ايلام خبر داد و گفت: گاز اين مشترکان نيز مطابق روال ديگر شهرها پس از بررسي نشت يابي و حضور مردم در منازل وصل مي شود.
حميدرضا عراقي گفت: پس از انجام بررسي هاي لازم در منطقه سرپل ذهاب و اطمينان از ادامه فعاليت تيم هاي عملياتي براي سلامت شبکه گازرساني، اين منطقه را ترک کرده و عازم ايلام هستيم.عراقي از وقوع رانش زمين در منطقه چوار استان ايلام خبر داد و گفت: شامگاه دوشنبه گاز 80 مشترک در منطقه چوار در پي رانش زمين قطع شد، از اين رو عمليات نشت يابي در منطقه چوار نيز مانند ديگر مناطق بايد انجام شود تا وصل دوباره گاز با اطمينان کامل و حضور نمايندگان سازمان نظام مهندسي انجام شود.
مديرعامل شرکت ملي گاز اظهار کرد: شبکه انتقال و گازرساني در ايلام مشکلي ندارد با وجود اين همکاران شرکت گاز استاني براي رسيدگي به هر گونه مشکل احتمالي آمادگي کامل دارند.
مردم در وصل گاز منازل خود عجله نکنند
مديرعامل شرکت ملي گاز گفت: از هم وطنان مناطق آسيب ديده مي خواهيم که خودسرانه اقدام به وصل گاز نکنند و از دستکاري رگلاتور و کنتور گاز خودداري کنند و صبورانه منتظر وصل گاز منزل خود باشند.
حميدرضا عراقي، معاون وزير و مدير عامل شرکت ملي گاز با بيان اينکه پس از حصول اطمينان از نشت يابي و بررسي لوله کشي گاز داخل خانه ها توسط نمايندگان سازمان نظام مهندسي، گاز مشترکان با همکاري نيروهاي امداد گاز وصل مي شود، گفت: سازمان نظام مهندسي، متولي تاييد نبود نشت گاز در لوله کشي گاز داخل منازل است، به علت زلزله اخير ممکن است اشکالاتي در اتصالات وسايل گاز سوز و گرمايشي، لوله هاي گاز داخل منازل، لوله هاي دودکش و بخاري و ديگر بخش ها ايجاد شده باشد که نياز به بررسي مجدد اين موارد است تا حوادث ناگوار، جان مشترکان را تهديد نکند بنابراين از مردم عزيز مناطق آسيب ديده مي خواهيم تا خودسرانه اقدام به وصل گاز نکنند و از دستکاري رگلاتور،کنتور گاز و ساير تجهيزات گازي خودداري کنند و صبورانه با همکاري سازمان نظام مهندسي و نيروهاي امداد گاز منتظر وصل گاز منزل خود باشند.عراقي خطاب به مردم در مناطق زلزله زده اظهار کرد: مردم براي جلوگيري از آتش سوزي و انفجار احتمالي در فضاي داخلي محل زندگي و کار، نبايد نسبت به وصل جريان گاز شتاب ورزند، به طور حتم از نبود نشت در سيستم داخلي اطمينان حاصل کنند، به اين منظور بايد وضعيت ظاهري لوله کشي را کنترل و سپس با اقداماتي نظير آزمايش کف و صابون و همزمان تحت فشار قرار دادن لوله کشي با هوا از سلامت تمامي اجزاي لوله کشي داخلي کسب اطمينان کنند، همچنين افزون بر لوله کشي، بايد از سالم بودن شيلنگ ها، بست ها و لوازم اتصال وسيله گازسوز به شير گاز نيز مطمئن شوند.
وي افزود: در اثر زلزله و جابه جايي وسايل گازسوز، احتمال جدا شدن رابط دودکش از وسيله گازسوز يا محل اتصال در ديوار وجود دارد و لازم است اين نقاط مهم بررسي شود، چنانچه دودکش جدا شده باشد، در اثر کارکرد وسيله گازسوز، گازهاي سمي ناشي از احتراق در فضاي داخلي پخش و منتشر و موجب مرگ هاي خاموش مي شود، پس از اين، مي توان از طريق پست هاي امداد و کارکنان شرکت گاز مبادرت به وصل گاز کرد، البته براي حصول اطمينان کامل مي بايد پس از وصل جريان گاز نيز اقدام به آزمايش کف صابون کرد، مردم به ياد داشته باشند مي بايد با هوشياري کافي نسبت به پخش بوي گاز که حاکي از نشتي است همواره حساسيت نشان دهند. معاون وزير نفت ادامه داد: چنانچه اطراف محل زندگي يا کار خود با هر گونه آسيب در تاسيسات گازي بخصوص در علمک گاز مواجه و يا نشتي و فوران گاز را ملاحظه کردند، ضمن ترک محيط، سريع به پست هاي امداد شرکت گاز اطلاع دهند. وي تصريح کرد: هرگز تجهيزات گاز از جمله فشارشکن هاي (رگلاتورها) مجاور منزل يا محل کار خود را حتي به قصد وصل جريان گاز دستکاري نکنند زيرا اين عمل موجب بي اثر شدن سيستم هاي ايمني تعبيه شده در رگلاتور و به خطر افتادن جان افراد مي شود، مردم به ياد داشته باشند رسيدگي و امداد سريع به محل هاي زلزله زده مستلزم باز بودن راه ها و عدم تجمع افراد در مسيرها است، بنابراين بايد مسيرهاي تردد خودروهاي امداد همواره باز باشد و در اين امر حياتي، افراد مي توانند در کار باز کردن مسيرهاي اطراف منزل و محل کار مشارکت کنند. عراقي گفت: مردم به هيچ وجه در مکان هاي تخريب شده و سست تجمع نکنند و خود را در معرض خطر ناشي از فروريزي غيرمنتظره ابنيه قرار ندهند.
گازرساني به خط انتقال گاز سرپل ذهاب
سخنگوي شرکت ملي گاز گفت: خط انتقال گاز منطقه سرپل ذهاب با هدف آمادگي براي وصل گاز منازل مردم اين شهر، تغذيه شد.
مجيد بوجارزاده، سخنگوي شرکت ملي گاز درباره ادامه فعاليت هاي شرکت ملي گاز در مناطق زلزله زده غرب کشور گفت: تيم هاي نشت يابي گاز از ساعات ابتدايي وقوع زلزله کار خود را آغاز کرده اند و اکنون نيز به فعاليت خود در منطقه سر پل ذهاب و ساير مناطق آسيب ديده ادامه مي دهند.
وي افزود: گاز با فشار 250 PSI (پوند بر اينچ مربع) وارد خط گازرساني به سمت سرپل ذهاب شده که در ايستگاه تقليل فشار تبديل به 60 PSI مي شود و پس از آن نيز وارد شبکه گازرساني درون شهري شده و تا پشت علمک منازل ادامه پيدا مي کند.سخنگوي شرکت ملي گاز ادامه داد: متاسفانه به دليل تخريب زياد در اين شهر، مردم هنوز بيرون از ساختمان ها هستند و تا زماني که امکان استقرار مردم در منازل فراهم نشود، گاز درون خانه هاي سرپل ذهاب وصل نمي شود.بوجارزاده تاکيد کرد: اميدواريم وضعيت زندگي مردم به زودي روال عادي پيدا کند و بتوانند با آرامش به منازل خود بازگردند که در اين صورت همکاران شرکت ملي گاز با همراهي نمايندگان سازمان نظام مهندسي ، آمادگي کامل براي وصل گاز خانه هاي هم وطنان را دارند.وي از وصل گاز 2 واحد نانوايي در سرپل ذهاب خبر داد و گفت: اهميت فعاليت واحدهايي چون نانوايي ها براي مردم در شرايط اضطراري کنوني بر کسي پوشيده نيست، شرکت هاي گاز استاني نيز در صورت فراهم شدن شرايط ايمن فني براي وصل گاز ساير واحدها آماده هستند.رئيس روابط عمومي شرکت ملي گاز اظهار کرد: در مناطق جوانرود، قصرشيرين و ثلاث باباجاني گاز تمام ساختمان هاي مورد تاييد سازمان نظام مهندسي وصل شده و علمک هاي آسيب ديده در خانه هايي که تخريب شده اند، تعمير مي شود.
صادرات گاز به بغداد بدون مشکل ادامه دارد
وقوع زلزله در مناطق غربي کشور خللي به تاسيسات گاز واردآيد نکرده و صادرات گاز به بغداد از کريدور غرب کشور با حجم روزانه 14 ميليون مترمکعب ادامه دارد.
مجيد بوجارزاده، مدير روابط عمومي و سخنگوي شرکت ملي گاز اعلام کرد: با وجود وقوع زلزله در شب گذشته، تاسيسات شرکت گاز در مناطق غرب کشور از سلامت و امنيت کافي برخوردار بوده و صادرات گاز به بغداد با حجم 14ميليون مترمکعب در روز طبق روال عادي ادامه دارد.
وي تصريح کرد: گاز 40 هزار مشترک در پي وقوع زلزله جهت اطمينان از سلامت مردم و شبکه گازرساني قطع شد که نشت يابي گاز مشترکان ادامه دارد و هرجا که اطمينان يابيم مشکلي در وصل گاز به وجود نمي ، گاز را مجددا وصل مي کنيم.
سعيد مومني، مديرگاز رساني شرکت ملي گاز گفت: در محدوده کرمانشاه 800 روستا و 27 شهر گازرساني شده اند که به توصيه شوراي تامين گاز در سه بخش سرپل ذهاب، قصر شيرين و ثلاث باباجاني که ميزان تخريب بالايي داشته اند ، قطع شده است.
وي افزود: در مناطقي که قطع گاز انجام شده مصرف کننده گاز خانگي نيز نداريم چرا که مردم از منازل خود خارج شده اند و کارشناسان نيز پس از نشت يابي، گاز بخشي از مشترکان را وصل کردند و نشت يابي ساير منازل و ساختمان ها نيز ادامه دارد.
اهالي صنعت نفت هم با تمام توان به ياري زلزله زد گانشتافتند
همدلي
به قوت ريشترهاي زلزله
آفتاب دامن نور وگرماي خودرا برچيد و تاريکي وظلمت همه جا را فراگرفت. عقربه هاي ساعت آرام آرام پيش مي رفت و زمان نيزبا صداي موزون تيک تاک سپري مي شد.مرد و زن وديگراعضاي خانواده به خانه آمده بودند. آمده بودند تاکنارهم باشند، برگرد سفره اي بنشينند و غذايي بخورند؛ آنگاه دمي بياسايند وتجديد قوايي بکنند، به اميد فردايي ديگر؛ فردايي که نمي د انستند شايد خورشيدش را نبينند وگرمايش را احساس نکنند. ساعت21و48 دقيقه، اما همه چيزدريک لحظه به ناگاه فرو ريخت؛ زمين لرزيد وچشم هاي زيادي به آني بسته شد؛چشمهايي که در انتظارفردا بودند اما نه فردا را ديدند ونه خورشيد فردا را؛ زلزله امانشان نداد. 21 آبان، حادثه تلخ ديگري درتقويم ملت ايران ثبت شد؛حادثه اي ازجنس «زلزله». زلزله اي مهيب به بزرگي 3/7 ريشتر که کانون آن «ازگله» درغرب استان کرمانشاه بود وشماري از زنان، مردان وکودکان اين استان را به خواب ابدي فرو برد وهمه ايران را سوگوارخود کرد. چنين وقايعي هولناک، به قدري سريع وآني اتفاق مي افتد که مجال گريز و نجات از انسان را سلب مي کند. اين حادثه نيزچنين شد و مرگ از همه چيز پيشي گرفت و شمار زيادي از هموطنان کردمان درجاي جاي استان کرمانشاه، دريک شب سرد پاييزي، جان به جان آفرين تسليم کردند. درمواقعي اين چنين، ستادي تشکيل مي شود تابحران پيش آمده ازجنبه هاي مختلف آن به نحوي مطلوب راهبري ومديريت شود.همه دستگاه هاي حاضردرستاد بحران، مسئوليتي به عهده مي گيرند وهريک به فراخورمسئوليت محوله، انجام وظيفه مي کنند.درحادثه اخيرنيز وزارت نفت درحوزه مسئوليتي خود اعم ازتامين فرآورده هاي نفتي، گازرساني و خدمات مربوط به اين حوزه، همچنين عرضه خدمات درماني، فعاليت هايي انجام داد که دراين نوشتاربه برخي از آنها اشاره شده است. در همان ساعات اوليه وقوع زلزله3/7 ريشتري کرمانشاه، بخش هاي مختلف وزارت نفت که تاسيسات آنها درجاي جاي ايران ارائه دهنده خدمات به مردم است، آمادگي خود را براي کمک رساني به مردم زلزله زده غرب کشور مضاعف کردند تا زخم مانده برسينه اين عزيزان قدري التيام يابد.
د ستور زنگنه براي کمک رساني
زنگنه، وزيرنفت، درپيام تسليتي به مردم استان کرمانشاه که عزيزان خود را دراين حادثه تلخ از دست داده بودند، بربخش هاي مختلف دستگاه تابعه خود تکليف کرد تابه کمک آسيب ديدگان اين فاجعه ناگواربشتابند و خدمات رساني دربخش هاي مرتبط باهرحوزه نيزبه بهترين نحوممکن انجام گيرد. او حتي به اين نيز بسنده نکرد و با رئيس جمهوري همراه شد. به مناطق آسيب ديده سفر کرد تا از نزديک با مردمي که رنج از دست دادن عزيز و کاشانه بر دل دارند، هم زبان شود؛ او نيز يک «کرد» است از همين ديار.
آماده باش تامين سوخت
تامين سوخت به ويژه در روزهاي آبان ماه که سردي هوا بيشتر نمود پيدا مي کند و شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با توجه به مسئوليت ذاتي که دراين بخش دارد، تلاش کرد تا آسيب ديدگان اين حادثه هولناک از نظر تامين مواد سوختي مانند نفت سفيد، بنزين و گازوييل درمضيقه قرار نگيرند. سيدمحمدرضا موسوي خواه که بتازگي سکان راهبري شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي رادردست گرفته، اگرچه به تکليف ذاتي حوزه مسئوليتي خود آشناست، اماتکليف وزيرنفت رانيزنصب العين قرارمي دهد وبراي ياري رساندن به زلزله زدگان اعلام آماده باش مي کند تا سوخت اين مناطق در کوتاه ترين زمان ممکن تامين و توزيع شود. آماده باش به مناطق معين شرکت، ارسال سوخت هوايي به مناطق زلزله زده، ايجاد سه جايگاه سيار18هزارليتري، همچنين ارسال نفتکش هاي بنزين ونفت سفيد با امکان توزيع سوخت سيار، ازجمله اقدام هايي است که موسوي خواه وتيم او به انجام آن مبادرت مي کند تا آسيب ديدگان مشکلي دراين زمينه نداشته باشند. موسوي خواه درتشريح اقدام هاي ضربتي اين شرکت براي ياري رساندن به آسيب ديدگان در حوزه مسئوليتي خود گفت: ازهمان دقايق اوليه وقوع زمين لرزه شديد درغرب کشور، ستاد بحران درشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران تشکيل و پيروان مناطق معين شامل همدان، لرستان و آذربايجان غربي مشخص شد. مدير عامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران اظهارکرد: تعداد زيادي نفتکش بنزين ونفت سفيد باامکان توزيع سوخت سيارازهمدان به سمت کرمانشاه وکردستان اعزام شد که درصورت مشکل درتاسيسات و جايگاه ها، سوخت رساني به مردم متوقف نشود. وي اظهارکرد: باتوجه به حضور بالگردها درمناطق زلزله زده به منظور امداد رساني به مصدومان، سوخت هوايي ATK مخصوص بالگردها به صورت مظروف از کرمان، لرستان و همدان به مناطق زلزله زده ارسال شد. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي با بيان اين که دراثر وقوع زلزله شامگاه 21 آبان سه جايگاه درسرپل ذهاب شامگاه از مدار خارج شده بود، اظهار کرد: يکي ازجايگاه ها درهمان ساعات اوليه از طريق تيم امداد وعمليات آماده خدمت رساني و دو جايگاه ديگر درفاصله زماني کوتاهي پس از جايگاه نخست مدار شد. موسوي خواه ازآماده سازي سه جايگاه سيارهريک به ظرفيت 18هزار ليتردرقصرشيرين هم گفت و ادامه داد: اين جايگاه ها با هماهنگي ستاد بحران کشور استقرار يافت.
تداوم توزيع سوخت در مناطق زلزله زده
فاطمه کاهي، رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش نيز در گزارشي تکميلي از توزيع سه ميليون و 400 هزارليتر بنزين، يک ميليون و 427 هزار ليتر گازوئيل و760 هزار ليتر نفت سفيد تا شامگاه دوشنبه(23 آبان) خبر داد. کاهي همچنين با اعلام توزيع 80 تن گازمايع درسرپل ذهاب وجوانرود، اظهارکرد: به منظور خدمات رساني هرچه بهترنيروهاي امدادي ازهمان ساعت اوليه وقوع زلزله تا شامگاه دوشنبه(23 آبان)48 هزارو 800 ليتر سوخت هوايي در اختيار بالگردهاي امدادرسان قرارگرفته است. رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران همچنين با اشاره به توزيع چهارهزار مظروف محتوي نفت سفيد تاکيد کرد: توزيع سوخت در مناطق زلزله زده ادامه خواهد يافت تا مردم آسيب ديده از اين حادثه تلخ با مشکل رو به رو نباشند. دراين حادثه بخش هاي ديگرنفت مانندخطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب نيزدرهمان ساعات اوليه وقوع حادثه، پس ازحصول اطمينان از سلامت خطوط لوله، مخازن، منيفولدها و تجهيزات مراکز انتقال نفت و تاسيسات تابعه، بااعزام يک دستگاه آمبولانس، يک دستگاه لودر، همچنين جمع آوري کمک هاي نقدي وتهيه اقلام ضروري به ياري زلزله زدگان شهرستان هاي سرپل ذهاب وقصرشيرين شتافت. خطوط لوله ومخابرات نفت مناطق تهران وخوزستان نيزبا منطقه غرب هم آو اشدند و کمک هاي خود رابه مردم آسيب ديده از زلزله تقديم کردند.
خد مات د رماني جبهه ديگر کمک رساني
خدمت رساني وزارت نفت به مردم آسيب ديده اززلزله دراستان کرمانشاه تنها به سوخت رساني محدود نشد و در بخش بهداشت و درمان نيزجبهه ديگري براي کمک رساني بازشدتا آنجاحبيب اله سميع، مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت، ازآمادگي بيمارستان نفت تهران براي پذيرش مصدومان زلزله غرب کشور خبر داد. وي گفت: بنابرهماهنگي هاي انجام شده با جمعيت هلال احمر جمهوري اسلامي، درصورت اعلام نياز، مصدومان زلزله غرب کشوربه بيمارستان فوق تخصصي نفت تهران منتقل شوند. سميع همچنين ازآماده باش کامل بيمارستان هاي صنعت نفت سراسر کشور براي کمک رساني به مصدومان زلزله غرب کشورخبرداد و افزود: بيمارستان هاي نفت تهران، اهوازو پلي کلينيک کرمانشاه به عنوان مراکز درماني معين معرفي شدند. مديرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت گفت: درعمليات کمک رساني به مصدومان زلزله کرمانشاه، دو تيم درماني متشکل ازپزشک و پرستار با تجهيزات کامل درماني به همراه دو دستگاه آمبولانس درمنطقه مستقرشدند.
روحانيون در کنار زلزله زدگان
روحانيون صنعت نفت نيزهمراه با ديگر بخش هاي عملياتي که مسئوليتي برايشان تعريف شده بود، راهي مناطق زلزله زده شدند تا با حضورشان باري ازغم دل مردم اين ديار بردارند.براين اساس، به دستور رئيس ستاد اقامه نماز وزارت نفت وطي حکمي از سوي احمدمجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت به حجت الاسلام والمسلمين عباس درويشي، رابط فرهنگي منطقه هفت کشوري شامل استان هاي کرمانشاه، ايلام و کردستان ماموريت داده شد به همراه روحانيون شاغل درصنعت نفت، ضمن حضورميداني درمناطق زلزله زده همه همت خود را براي کمک به آسيب ديدگان به ويژه امورديني و تکفين و تدفين جان باختگان به کار گيرند.
حضور رئيس جمهور و وزير نفت در جمع آسيب ديدگان
باوجود سفارش هايي که ازسوي دولت به دستگاه هاي ذي ربط شده بود، اما دکترحسن روحاني، رئيس جمهوري به همراه مهندس زنگنه، وزيرنفت صبح سه شنبه( 23 آبان)، براي ابرازهمدردي بامردم کرمانشاه، همچنين نظارت بر روند امدادرساني درشهرهاي زلزله زده استان کرمانشاه به غرب کشور سفر کردند. دراين سفر روحاني به ميان آسيب ديدگان زلزله رفت وبا آنها سخن گفت تا قدري از آلامشان بکاهد. رئيس جمهور بابيان اين که همه در کنارمردم کرمانشاه وآسيب ديدگان زلزله اخير هستيم، گفت: دولت باتمام توان براي کمک به آسيب ديدگان اين حادثه وارد عمل شده و در پي حل مشکلات مردم اين منطقه در کوتاه ترين زمان ممکن است. وي اظهارکرد: ديدار با مردم قهرمان کرمانشاه هميشه جزء آرزوهاي من بود، اما هيچگاه نمي خواستم درچنين شرايطي که مردم با غم و اندوه ناشي از زلزله اخير روبه رو هستند، آنها را ملاقات کنم. روحاني اظهارکرد: در اين زلزله صدها تن ازعزيزان ما جان باختند و هزاران نفرنيزمجروح شدند که به نمايندگي ازملت ايران به همه اين عزيزان تسليت عرض مي کنم. رئيس جمهورتصريح کرد براي همه آنهايي که دراين حادثه خانه و زندگي خود را از دست دادند، همچنين آنهايي که مجروح و دربيمارستان بستري هستند، تمام توان خود را به کارخواهيم گرفت تامشکلاتشان برطرف شود.
تجلي روح همدلي در مردم
بدون ترديد وقوع حوادثي ازنوع زلزله که آوار را برسرانسان خراب مي کند، يادآورتلخي هاست ونمي توان گفت تکرارشدني نيست؛چه بساکه مشابه آن سال ها قبل در «بم» استان کرمان نيز رخ داد و ده ها هزار نفر را در دل خاک مدفون ساخت، اما نکته اي دراين حادثه و حوادث مشابه وجود دارد وآن تجلي روح همدلي است که درملت بزرگ ايران وجود دارد. هفته نامه مشعل نيز، ضمن تسليت به بازماندگان وآرزوي صبربراي اين عزيزان، همدلي ملت ايران را درياري رساندن به هموطنان کرمانشاهي ارج مي نهد.
براي نخستين بار د ر ايران صورت گرفت:
اکتشاف منابع هيد روكربوري
به روش MPOG
براي نخستين بار د ر ايران، ساختمان سرد شت با روشMPOG(Microbial Prospection for Oil & Gas) د ر ناحيه د زفول شمالي، از سوي کارشناسان مد يريت اکتشاف مورد مطالعه اكتشافي قرار گرفته و مشخص شد که نه تنها ساختمان ياد شد ه واجد سيال هيد روكربوري است، بلكه به احتمال قوي، افق مخزني آسماري ساختمان سرد شت به وسيله سيال نفتي تغذيه شد ه است.
سمينار ارائه نهايي نتايج و د ستاورد هاي پروژه « تخمين كمي و كيفي منابع هيد روكربوري ساختمان هاي سرد شت و گيسكان با استفاد ه از روش اكتشافي ژئوشيمي سطحي MPOG» كه با راهبرد و نظارت اد اره مطالعات و تحقيقات ژئوشيمي مد يريت اکتشاف و همچنين با اجراي مركز پژوهشي زمين شناسي و زمين شيمي نفت د انشگاه شهيد چمران اهواز و شركاي خارجي به عنوان پيمانكار پروژه د ر يک د وره پنج ساله صورت گرفته است، برگزار شد . د ر اين سمينار که روز سه شنبه (23 آبان) برگزار شد ، سيد صالح هند ي «مد ير اکتشاف»، عليرضا زراسوند ي «معاون ويژه معاونت علمي رياست جمهوري و رئيس بنياد ملي نخبگان»، د ولّو»معاون پژوهشي د انشگاه چمران اهواز»د ر اين سمينار حضور د اشتند .
سيد صالح هند ي «مد ير اکتشاف» ضمن ابراز همد رد ي با هم وطنان زلزله زد ه د ر زلزله اخير استان هاي غربي کشور و تسليت به خانواد ه هاي جان باختگان، حمايت همه جانبه و منسجم را از تمامي نهاد ها و ارگان ها د ر جهت ياري رساني به زلزله زد گان خواستار شد .
وي همچنين ضمن تقد ير و تشکر از کارشناسان مد يريت اکتشاف و د انشگاه چمران اهواز د ر به سرانجام رساند ن اين پروژه و به ثمرنشستن تحقيقات پنج ساله، گفت: مد يريت اکتشاف هميشه به د نبال ايد ه ها و روش هاي جد يد د ر پيشينه اکتشاف بود ه و د ر استفاد ه از روش هاي جد يد ، قرار نيست روشي جايگزين روش قبلي شود ، بلکه با افزود ن لايه به لايه اطلاعات جد يد ، مي خواهيم عد م قطعيت و خطر پذيري را د ر پروژه ها پايين بياوريم.
هند ي تعيين وجود يا نبود هيد روکربور د ر ساختارهاي زيرزميني موجود د ر نواحي مطالعاتي را از طريق بهره جويي از توانمند ي هاي د انش بايوتكنولوژي، تعيين حد ود مخزن هيد روكربوري از طريق به کارگيري روشهاي نوين علم ژئوشيمي سطحي، اولويت بند ي ساختارهاي تعيين شد ه از نظر فعاليت هاي حفاري اكتشافي، تعيين نوع مخزن از نظر نوع سيال هيد روكربوري موجود د ر آن عنوان کرد و افزود : براي ماند گار شد ن اين گونه نتايج تحقيقاتي، مي بايست ارتباط صنعت و د انشگاه اد امه يابد و د ر تعميق و بومي سازي آن کوشا باشيم، که د ر اين راه، مد يريت اکتشاف نفت و معاونت فناوري رياست جمهوري ياري رساني د ريغ نخواهد کرد .
مد ير اکتشاف د ر اد امه افزود : با توجه به پيشرفت هاي فناوري به كار گرفته شد ه د ر صنايع گوناگون، ژئوشيمي سطحي (Surface Geochemistry) را مي توان يكي از روش هاي پيشرفته د ر نظر گرفت كه مد ت زماني است د ر عرصه صنعت اكتشاف نفت و گاز د نيا، خود را به عنوان روشي برتر و قابل اعتماد د ر كنار ساير روش هاي راي جد ر اين صنعت معرفي کرد ه است و البته مسائل مربوط به تغذيه شد گي افق هاي مخزني د ر ساختمان هاي زمين شناسي، از عمد ه ترين انتظاراتي است كه با بهره گيري از مجموعه روش هاي توسعه يافته د ر روش اكتشافي ژئوشيمي سطحي قابل پيگيري است، و پيش بيني ساير نواحي ميد ان د ر مباحث مربوط به توسعه مياد ين هيد روكربوري شركت هاي توليد ي و توسعه د هند ه مخازن، از د يگر توانمند ي هاي اين روش محسوب مي شود .
باتوجه به هزينه اند ک اين گونه مطالعات نسبت به ساير روش هاي اکتشافي، مي توان به منظور کاهش هزينه و ريسک فعاليت هاي اکتشافي د ر نواحي مورد مطالعه، از اين روش به طور بهينه بهره مند شد . مهد ي خالقي «رئيس مطالعات و تحقيقات مد يريت اکتشاف و مد ير اين پروژه» د ر توضيحي اجمالي د رباره روش ميكروبي اكتشاف نفت و گاز گفت: اگر د ر مخزن زيرسطحي، سيال هيد روكربوري حضور د اشته باشد ، تحت شرايط فيزيك و-شيميايي، الزاما هيد روكربور مخزن، به صورت ريزتراوشات نامريي به طور عمود ي به سطح زمين انتشار پيد ا خواهد كرد ، كه مي توان از طريق روش هاي مختلف علم ژئوشيمي سطحي، نظير: ژئوبايوتكنولوژي و گاز خاك، به شناسايي و اثبات وجود مخزن هيد روكربوري زيرسطحي اقد ام کرد .
همچنين چنانچه د ر يك ناحيه/ ساختمان از يك مجموعه هيد روكربوري (نظير هريك از حوضه هاي رسوبي واقع د ر مناطق خشكي و د ريايي سرزمين پهناور ايران)، انتظار وجود هيد روكربور د ر افق هاي مخزني (ساختماني/ چينه اي) يك سيستم هيد روكربوري وجود د اشته باشد ، وجود ريزتراوشات (MicroSeepage) د ر سطح زمين (خشكي و د ريا) د ر بخش فوقاني نواحي واجد هيد روكربور، از بد يهيات به شمار خواهد آمد .
ريز تراوشات راه يافته به سطح زمين، محيط اطراف خود را متأثر از حضور خود مي کند ، كه اثرات چنين تاثيري از د يد گاه متفاوت ( نظير تاثيرات بيولوژيك د ر تجمعات ميكروبي/ وجود گازهاي هيد روكربوري د ر فضاي خلل و فرج بافت خاك سطحي زمين و ايجاد تغييرات مينرالوژيك د ر بافت خاك و ايجاد تمركزهايي از گازهاي سبك هيد روكربوري د ر تركيب هواي بالاي سطح زمين و ... ) قابل رهگيري است. آشكار کرد ن اين تغييرات با استفاد ه از روش هاي مختلف نظير: شناسايي ميكروبيولوژيكي و يا بايوتكنولوژيكي ميكروب هاي توسعه يافته د ر بافت خاك پيرامون ريزتراوشات و يا گاز موجود د ر خاك ( Soil Gas) نمونه هاي سطحي ناحيه مورد مطالعه قابل انجام است.
ظرفيت استفاد ه از اين فناوري د ر مطالعات و عمليات توسعه اي مياد ين د ر حال بهره برد اري وجود د ارد .
كيفيت و كميّت چنين مطالعاتي بنابر نياز موجود ، قابليت و ظرفيت طراحي د ر سطوح متفاوت را خواهد د اشت و با استفاد ه از د ستاورد هاي اين مطالعات که به صورت طرح اوليه با موفقيت انجام شد و وجود سيال هيد روکربوري (نفت د ر افق مخزني سازند آسماري) د ر ساختمان سرد شت ناحيه د زفول را مشخص ساخت، بنابراين، د ر آيند ه نزد يک طرح مطالعات ژئوشيميايي سطحي حوضه هاي رسوبي ايران (Surface Geochemical Survey of Iran) بر اساس نظر مد يريت مي تواند د ر د ستور کار اکتشاف قرار گيرد .
د رجلسهاي با حضور پيمانکاران ايراني
کليات بسته سرمايه گذاري نگهد اشت و افزايش توليد نفت ارائه شد
مد يريت برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران از ارائه کليات بسته سرمايه گذاري پروژه هاي افزايش ظرفيت توليد نفت کشور د ر جلسهاي با حضور پيمانکاران ايراني فعال د ر صنعت نفت خبر د اد . بر اساس اعلام معاونت بررسي، امکان سنجي اقتصاد ي و مالي طرح هاي مد يريت برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت، د ر نشست مشترک وزير نفت و مد يران ارشد شرکت ملي نفت با پيمانکاران فعال د ر اين صنعت،کليات بسته سرمايه گذاري که قرار است طرحهاي آن د ر قالب قرارد اد هاي EPCF و EPDF به منظور نگهد اشت و افزايش توان توليد نفت د ر د ستور کار قرار گيرد ، بررسي و جزئياتي از شرح کار، ميزان سرمايه مورد نياز، شرايط حاکم بر برگزاري مناقصات، نحوه انتخاب پروژه ها، پيمانکاران و ... تشريح شد . معاونت بررسي، امکان سنجي اقتصاد ي و مالي طرح هاي مد يريت برنامهريزي تلفيقي شرکت ملي نفت، اجراي اين بسته سرمايهگذاري را نويد بخش توليد ، اشتغال و اميد د ر جامعه پيمانکاري بخش نفت کشور عنوان کرد و از آماد ه سازي اسناد مناقصات و انجام مقد مات اخذ مجوز شوراي اقتصاد د ر اين زمينه خبر د اد . بر اساس اعلام اين معاونت، انتظار ميرود از ابتد اي سال آيند ه مقد مات اجرايي و عملياتي شد ن اين بسته سرمايهگذاري فراهم شود . پيشتر نيز اعلام شد ه بود : بسته پنج ميليارد د لاري نگهد اشت و افزايش توليد که اعتبار اجراي هر يک از پروژههاي تعريف شد ه آن حد ود 300 ميليون د لار است، ظرفيت کاري جد يد ي براي شرکتهاي ايراني فراهم خواهد کرد .
لغو د ومين المپياد فرهنگي ـ ورزشي
کارکنان ستاد حراست شرکت ملي نفت ايران و
شرکت نفت مناطق مرکزي
د ر پي حاد ثه تلخ، د لخراش و سرشار از اند وه وقوع زلزله غرب کشور و جان باختن و زخمي شد ن تعد اد زياد ي از هموطنانمان، مد يرعامل شرکت ملي نفت مناطق مرکزي و نيز رييس حراست شرکت ملي نفت ايران، به منظور ابراز همد رد ي و نيز بسيج نيروها و امکانات مستقر د ر منطقه به منظور کمک رساني به آسيب د يد گان اين رخد اد مهيب، تصميم به لغو د ومين المپياد فرهنگي ـ ورزشي کارکنان ستاد حراست شرکت ملي نفت ايران و شرکت نفت مناطق مرکزي گرفتند . اين د وره از مسابقات که از تاريخ 22/8/96 د ر ايلام آغاز شد ه و مقرر بود تا تاريخ 25/8/96 اد امه يابد ، د ر حالي لغو شد که پاره اي از مسابقات انجام و اولويت همد رد ي با هموطنانمان د ر مناطق آسيب زد ه، و د ر نظر گرفتن ابزار و امکانات د رنظر گرفته شد ه براي مسابقات، ضرورت لغو آن را مورد تاکيد سياست گذاران قرارد اد . حاتمي، ضمن ابراز تأسف و تسليت به آسيب د يد گان و خانواد ه هاي جان باختگان اين حاد ثه د لخراش، بر لزوم همياري و همکاري تمام نيروهاي مستقر د ر منطقه با مرد م و امد اد گران تأکيد کرد و ضرورت کمک رساني به موقع به بازماند گان را ياد آور شد نوري مؤمني، رييس حراست شرکت ملي نفت ايران نيز ضمن ابراز همد رد ي و تسليت با مرد م غيور مناطق زلزله زد ه، ياد آور شد آنچه د اشتنش بيش و پيش از هرچيز براي يک ورزشکار ضروري است، تقويت روحيه همياري و د ستگيري برآمد ه از اخلاق اسلامي به منظور حمايت از همنوعان د ر اين قبيل موارد است.
برنامه های وزارت نفت برای
ارتقای نظام نگهداری و تعمیرات
مشعل مدیریت داراییهای فیزیکی (مدیران فنی، نگهداری و تعمیرات) عنوان دوازدهمین همایش بین المللی بود که هفته گذشته در مرکز همایش بینالمللی پژوهشگاه صنعت نفت به مدت 2 روز برگزار شد و طی آن معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت هم به تشریح برنامههای وزارت نفت در مسیر ارتقای نظام نگهداری و تعمیرات پرداخت. نکته مهم در طول برگزاری این همایش، اندوه و تاثر حاضران از زلزله غرب کشور بود که مطلع سخنرانی های مختلف قرار گرفت.
حبیباله بیطرف در آیین افتتاح دوازدهمین همایش بینالمللی مدیریت داراییهای فیزیکی (مدیران فنی، نگهداری و تعمیرات) سخنانش را با تسلیت ضایعه درگذشت بسیاری از هموطنان مان در استان کرمانشاه آغاز و سپس برنامه های وزارت نفت را در زمینه مدیریت دارایی های فیزیکی تشریح کرد.
به گفته او، وزارت نفت در این زمینه شرایط بازسازی و نوسازی تاسیسات روسطحی بالادستی صنعت نفت را تمهید کرده است که این مهم در چهار مرحله دنبال میشود ، مرحله نخست به مطالعه، صورتبرداری و تحلیل وضعیت موجود تاسیسات از سوی مشاوران ایرانی اختصاص دارد.
مرحله دوم، شامل مطالعه مفهومی عملکرد تاسیسات و طراحی پایه تاسیسات بهینه از سوی مشاور مادر بینالمللی است، مرحله سوم به طراحی جزئیات هر یک از تاسیسات بر اساس طراحی پایه از سوی مشاوران ایرانی اختصاص دارد و مرحله چهارم هم مربوط به برگزاری مناقصات پروژههای بازسازی و نوسازی از سوی پیمانکاران ایرانی است.
معاون وزیر نفت پیش بینی کرد، پس از گذراندن این چهار مرحله، عملیات اجرایی پروژه های بازسازی و نوسازی تاسیسات روسطحی از ابتدای سال ٩٨ آغاز شود.
برنامه واگذاری مدیریت بهرهبرداری تاسیسات از برنامههای اساسی وزارت نفت با هدف ارتقای نظام نگهداری و تعمیرات است که بیطرف در این زمینه یادآور شد: هدف این است که در بخش مدیریت بهرهبرداری، از دانش روز دنیا برخوردار شویم.
او نیروگاه «رودشور» را الگوی مناسبی در این زمینه خواند و گفت: شرکت زیمنس از همان ابتدا، مدیریت بهرهبرداری نیروگاه را هم در اختیار گرفت و به این ترتیب در این نیروگاه با سیستمی مبتنی بر استانداردهای کیفی روبه رو هستیم.
ادامه سخنان معاون وزیر نفت به ارتقای اداره کل راهبری نظام نت معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت و اداره کل نظام مدیریت دارایی های فیزیکی اختصاص داشت که گفت: تدوین برنامه آموزشی برای ارتقای توانمندی بهرهبرداران بر اساس استانداردهای نت، تدوین دستورعملهای اجرایی برای استقرار تدریجی نظام مدیریت دارایی های فیزیکی در شرکت های عملیاتی و تدوین استانداردهای ذی ربط با مشارکت سازمان استاندارد در سطح ملی ازدیگر برنامه های وزارت نفت در این زمینه است.
او همچنین تهیه شیوهنامه ارزیابی و اعطای صلاحیت مشاوران نظام مدیریت داراییهای فیزیکی، سیاستگذاری، برنامهریزی، هدایت و استقرار سامانههای نرمافزاری یکپارچه مدیریت داراییهای فیزیکی و انجام مطالعات بهبود و ارتقای ساختار و سازمان برای نظام مدیریت داراییهای فیزیکی را از دیگر برنامههای وزارت نفت برای بهبود نظام نگهداری و تعمیرات در این وزارتخانه اعلام کرد.
۴۰۰ میلیارد دلار؛ ارزش جایگزینی داراییهای فیزیکی صنعت نفت
بیطرف در بخش دیگری از سخنرانی خود، مراحل تعالی مدیریت نوسازی تجهیزات صنعت نفت (نت) را مورد اشاره قرار داد و بر این مساله تاکید کرد که اکنون عالیترین سطح مدیریت نت، مدیریت بر اساس سرویسدهی عملکرد در زمان بهره برداری است.
نکته مهم در این بخش از سخنان او ارائه این آمار بود که ارزش جایگزینی داراییهای فیزیکی صنعت نفت ایران، حدود ۴۰۰ میلیارد دلار برآورد شده است. وی ادامه داد: متوسط هزینهکرد سالانه بین المللی برای نظام نگهداری و تعمیرات حدود ۲ تا 5/2 درصد ارزش داراییهاست.
براساس توضیحات او، درصد هزینه نت در صنعت نفت ایران، حدود سه برابر متوسط جهانی است و متوسط نرخ راندمان تولید ۱۰ تا ۳۰ درصد پایینتر از ظرفیت اسمی است. معاون وزیر نفت همچنین با اشاره به حوادث ناشی از عدم بهرهبرداری بهینه از تأسیسات و تجهیزات توضیح داد: نظام بهرهبرداری، نگهداشت و تعمیرات به دلیل برونسپاری ناقص، فقدان ساختار و سازوکارهای مناسب، از کارآمدی کافی برخوردار نیست. در عین حال ساختار نیروی انسانی و مدیریت بهرهبرداری ما هم دارایی محور نیست و بیشتر وظیفه محور است. به این ترتیب نظام بهره برداری به تحول اساسی نیاز دارد.
به اعتقاد او نهادینه شدن مبحث مدیریت داراییهای فیزیکی، نیازمند فرهنگسازی است و مدیران ارشد سازمانها و شرکتها باید در این فرهنگسازی پیشقدم باشند.
بیطرف با راهگشا دانستن نظام مدیریت داراییهای فیزیکی توضیح داد: نظام مدیریت داراییهای فیزیکی، اجزای متفرق را یکپارچه و همراستا میکند.
او این نظام مدیریتی را چند وجهی و مشتمل بر بهره برداری، تعمیرات، بازسازی، نگهداری، ارتقای فناوری و نوسازی دانست که تنها به مدیریت بهرهبرداری منحصر نمیشود. در واقع در مفهوم جدید مدیریت داراییهای فیزیکی، فقط بهرهبرداری مدیریت نمی شود، بلکه داراییها مدیریت میشوند.
بیطرف در ادامه سخنان خود در همایش بین المللی مدیریت داراییهای فیزیکی (مدیران فنی، نگهداری و تعمیرات) با شرح برنامههای توسعهای ایران از سال ۱۳۲۷ و اجرای پنج برنامه توسعهای پیش از انقلاب اسلامی و پنج برنامه توسعهای پس از انقلاب اسلامی یادآور شد: از نخستین برنامه توسعهای ایران تا به امروز که در برنامه ششم توسعه قرار داریم، محور توجه ها همواره به پدیدآوری طرحها بوده و در این مسیر، فعالیتهای خوبی هم صورت گرفته است؛ اما در حوزه نگهداری و تعمیرات هنوز راه زیادی در پیش داریم.
وی با اشاره به اینکه در کشور ما پدیدآوری و بهرهبرداری از طرحها و پروژههای دولتی در چارچوب نظام فنی و اجرایی انجام میشود، یاد آور شد: بر این اساس، مدت زمان فرایند پدیدآوری حدود ۳ تا ۴ سال و فرایند بهرهبرداری حدود ۳۰ تا ۴۰ سال پیش بینی میشود.
بیطرف ادامه داد: در ایران تمام توجه ها به مراحل پدیدآوری معطوف است و بیش از ۹۵ درصد ضوابط و مقررات فنی، دستورعملهای اجرایی، استانداردها و... مربوط به مراحل پدیدآوری است؛ در حالی که ۹۰ درصد چرخه عمر طرحها و تاسیسات در دوران بهرهبرداری است و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه سالانه تأسیسات و تجهیزات جدیدی در قالب طرح ها و پروژه های توسعه ای به صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی افزوده می شود و همزمان نیز تجهیزات بسیاری به دلیل فرسودگی زودرس و کارایی نداشتن از سرویس خارج می شوند، گفت: در فرهنگ ما، نگهداری مقدم بر تعمیرات نیست و تجهیزات تا زمانی که از کار نیفتادهاند، در کانون توجه قرار نمی گیرند.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت با بیان اینکه ساخت تأسیسات مستلزم هزینه، زمان و فناوریهای بالاست، گفت: قطع یا کاهش تولید در تأسیسات زیربنایی علاوه بر کاهش درآمد، عواقب اجتماعی و گاه سیاسی خواهد داشت؛ از سوی دیگر بهرهبرداری و تولید حداکثری به هر قیمتی جایز نیست؛ بلکه تولید پایدار در اولویت است.
علی زواشکیانی، دبیر علمی همایش مدیریت داراییهای فیزیکی (مدیران فنی، نگهداری و تعمیرات) هم در آیین گشایش دوازدهمین همایش بینالمللی مدیریت داراییهای فیزیکی به این نکته اشاره کرد که برای کاهش حوادث، ایمنسازی فعالیتها و بهینه کردن هزینهها، باید به اصول مدیریت داراییهای فیزیکی بیش از پیش توجه شود.
اخبار خوش از نظام مدیریت داراییهای فیزیکی در صنعت نفت
مدیرکل اداره مدیریت داراییهای فیزیکی معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت خبر داد: دستورعمل اجرایی نظام مدیریت داراییهای فیزیکی و شیوهنامه نگهداری و تعمیرات در صنعت نفت، در حال تدوین است.
علیرضا اصل عربی در نشست تخصصی نفت در دوازدهمین همایش بینالمللی مدیریت داراییهای فیزیکی (مدیران فنی، نگهداری و تعمیرات) اظهار کرد: اگرچه چارچوب کلی نظام مدیریت داراییهای فیزیکی در صنعت نفت در سال ۹۳ از سوی وزیر نفت ابلاغ شد، اما دستورعمل اجرایی آن تدوین نشده بود که هماکنون در دستور کار قرار دارد و قرارداد آن در حال نهایی شدن است. خبر خوش دیگر مدیرکل اداره مدیریت داراییهای فیزیکی معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، تهیه استانداردهای مدیریت داراییهای فیزیکی بود که در این زمینه توضیح داد: بررسیهای ما نشان دهنده نیاز به ۷۰ استاندارد در این حوزه است که اولویت های نخست در این زمینه مشخص شده است.
اصل عربی همچنین با اشاره به تدوین شیوهنامه نگهداری و تعمیرات صنعت نفت، این خبر خوش را به مشاوران فعال در حوزه مدیریت داراییهای فیزیکی داد که وزارت نفت بر مبنای این شیوهنامه، نسبت به تایید صلاحیت مشاوران مستعد اقدام میکند.
وی همچنین با اشاره به تفاهم نامه همکاری که بین اداره کل مدیریت دارایی های فیزیکی وزارت نفت و دانشگاه صنعت نفت امضا شده است، ابراز امیدواری کرد که این تفاهم نامه به راهاندازی مرکز دانش مدیریت داراییهای فیزیکی صنعت نفت در آینده ای نزدیک منتهی شود. وی اظهار امیدواری کرد که سال آینده، اثربخشی این موارد اعلام و گزارش شود.
امضای تفاهم نامه همکاری در حاشیه همایش
دوازدهمین همایش بینالمللی مدیریت داراییهای فیزیکی (مدیران فنی، نگهداری و تعمیرات)، شاهد امضای تفاهم نامه همکاری دانشگاه صنعت نفت و اداره کل نظام مدیریت داراییهای فیزیکی وزارت نفت بود که با هدف ارتقای دانش و مهارت در حوزه مدیریت دارایی های فیزیکی و زمینهسازی برای راهاندازی مرکزی مشخص به این منظور در صنعت نفت به امضا رسید.
این تفاهمنامه همکاری با حضور حبیباله بیطرف، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت، بین علیرضا اصلعربی، مدیر کل اداره نظام مدیریت داراییهای فیزیکی این معاونت و عبدالنبی هاشمی، رئیس دانشگاه صنعت نفت امضا شد.
اصلعربی: برای اجرایی کردن طرحهای نظام مدیریت داراییهای فیزیکی، در مرحله نخست به فرهنگسازی نیازمندیم، از این رو تصمیم گرفتیم با همکاری دانشگاه صنعت نفت که از دانش و تجربه در این حوزه برخوردار است، شرایط آموزش مدیریت داراییهای فیزیکی را به منظور زمینهسازی برای راهاندازی مرکزی به این منظور در دانشگاه صنعت نفت فراهم کنیم.
هاشمی: همسو با این تفاهم نامه، دورههای آموزشی در زمینه مدیریت داراییهای فیزیکی به همت معاونت آموزش ضمن خدمت دانشگاه صنعت نفت و در مرحله نخست برای مدیران ارشد برگزار میشود. دانشگاه صنعت نفت بر آن است تا از مدل آموزشی دانشگاه تورنتو به این منظور استفاده کند و چنین آموزشهایی بی شک در تعیین صلاحیت حرفهای مدیران تاثیرگذار خواهد بود.
در ديدار معاون وزير نفت با رئيس گروه دوستي پارلمان روماني بررسي شد
گسترش همکاري ايران و روماني در حوزه انرژي
اميرحسين زماني نيا، معاون امور بين الملل و بازرگاني وزير نفت، با ويرجيل پوپسکيو (virgil Popescu)، رئيس گروه دوستي پارلمان روماني ديدار و د رباره گسترش همکاري هاي انرژي گفت وگو کرد.
اميرحسين زماني نيا با اشاره به روابط تاريخي ايران و روماني اظهار کرد: اين کشور به دريافت گاز از ايران علاقه مند است و راه هاي همکاري در اين بخش بررسي شد. وي با بيان اين که شرکت ها ي رومانيايي به حضور در پروژه هاي صنعت نفت ايران علاقه مند هستند، افزود: آنها همچنين براي ساخت تجهيزات نفت و گاز و مشارکت با شرکت ها ي ايراني اعلام آمادگي کرده اند.
با روي کار آمدن دولت تدبير و اميد، ديدارهاي متعددي در سطح دولتي، پارلماني و بخش خصوصي ميان دو کشور انجام و در اغلب آنها بر همکاري ها در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي تاکيد شده است. روماني، بزرگترين کشور حوزه بالکان نهمين رتبه را از بُعد مساحت، ميان اتحاديه اروپايي داراست. اين کشور با مجارستان از شمال غرب، صربستان از جنوب غرب، اوکراين از شمال، بلغارستان از جنوب، مولداوي از شمال شرق و درياي سياه از شرق داراي مرز مشترک؛ پايتخت آن بخارست و با آب و هوايي معتدل در جنوب کشور واقع است. اين شهر، ششمين شهر بزرگ اتحاديه اروپايي به شمار مي آيد.
آگهي استخدام در شرکتهاي تابعه وزارت نفت منتشر شد
شرايط و زمان ثبت نام در آزمون استخدامي شرکتهاي تابعه وزارت نفت اعلام شد. متن اين آگهي آمده است: «شرکت هاي تابعه وزارت نفت به منظور تأمين نيروي انساني متعهد و شايسته براي خدمت در بخش هاي مختلف صنعت نفت از محل مجوز استخدامي شماره 1169251 مورخ 24 ارديبهشت 1396 و نامه شماره 12345/110/دم مورخ 15 مهرماه 1396 سازمان اداري و استخدامي کشور، افراد داراي شرايط ذيل را به تعداد 2300 نفر، از طريق برگزاري آزمون کتبي، مصاحبه، طب صنعتي و گزينش استخدام مي نمايند؛
الف) 1050 نفر با حداقل 4 سال سابقه کار مرتبط - کليه بانوان و آقايان فارغ التحصيل در مقاطع کارشناسي و کارشناسي ارشد در رشته هاي تحصيلي و محل هاي خدمت تعيين شده داراي سابقه کار متوالي و مرتبط حداقل 4 سال تا تاريخ 14 دي ماه 1396 (تاريخ شروع به کار 14 دي ماه 1392 و قبل از آن) در مشاغل مورد نظر در صنايع نفت و ديگر صنايع مشابه با پرداخت حق بيمه مستمر و کامل که حائز شرايط مندرج در دفترچه راهنماي آزمون ذيربط باشند.
ب) 1250 نفر فارغ التحصيلان برتر دانشگاه ها - کليه بانوان و آقايان فارغ التحصيل برتر دانشگاهي در مقاطع کارشناسي و کارشناسي ارشد در رشته هاي تحصيلي و محل هاي خدمت تعيين شده که حائز شرايط مندرج در دفترچه راهنماي آزمون ذيربط باشند. متقاضيان مي توانند براي به دست آوردن اطلاعات بيشتر درباره رشته ها و گرايش هاي مورد نياز، مکان هاي خدمت و ديگر جزئيات استخدام از جمله ضوابط مربوط به شرايط سن و معدل در هريک از گروه هاي «الف» و «ب» از تاريخ 24 آبان 1396 به پايگاه اينترنتي http://azmoon.nioc.ir/ مراجعه و اطلاعات بيشتر را دريافت و درصورت احراز شرايط و تمايل از تاريخ 25 آبان 1396 لغايت يکم آذر 1396 نسبت به ثبت نام اقدام کنند.»
افزايش غرور ملي در توليد گاز و گازرساني
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس، عملکرد وزارت نفت را باتوجه به برخي محدوديت هاي اقتصادي قابل قبول خواند و گفت: افزايش توليد گاز و همچنين گازرساني شهري و روستايي در کشور نوعي غرور ملي به شمار مي آيد. اسدالله قره خاني، سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، با بيان اين که صنعت نفت، پس از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) موفقيت هاي خوبي به دست آورده است، گفت: متاسفانه تحريم ها، صنعت نفت ايران را نشانه گرفته بود، نفت صادر مي کرديم، اما پول آن باز نمي گشت و محدوديت هايي نيز در فروش نفت به وجود آمد، اما پس از برجام در مدت کوتاهي فروش و صادرات نفت ايران 2 برابر شد. وي افزود: هم اکنون مشتريان نفت ايران افزايش يافته است و بسياري از کشورها اشتياق فراواني براي حضور در صنعت نفت ايران دارند. قره خاني با بيان اين که قراردادهاي جديد نفتي، نقشه راه آينده و پشتوانه اي براي جذب سرمايه در اين صنعت است، تصريح کرد: عملکرد وزارت نفت با توجه به برخي مشکلات و محدوديت هاي اقتصادي قابل قبول است. سخنگوي کميسيون انرژي مجلس با اشاره به اين که افزايش توليد گاز و همچنين گازرساني شهري و روستايي در کشور نوعي غرور ملي به شمار مي آيد، ادامه داد: امروز مجموعه صنعت نفت از نااميدي و نبود انگيزه ناشي از نبود سرمايه در حال خارج شدن است.
حمايت مجلس از جذب سرمايه در صنعت پتروشيمي
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اين که مجلس با تقويت بخش نظارتي خود مي تواند مشکلات جذب سرمايه را در صنعت پتروشيمي برطرف کند، گفت: مجلس براي کمک به جذب سرمايه در صنعت پتروشيمي آمادگي دارد. حسين اميري خامکاني با اشاره به اين که بايد بيش از پيش مسير جذب سرمايه هاي خارجي در صنعت پتروشيمي را با هدف افزايش ظرفيت توليد اين صنعت پيشرو، هموار کنيم، گفت: بخش هاي مختلف صنعت پتروشيمي، به ويژه صنايع تکميلي، مي تواند در توسعه اشتغال کشور تحرک ايجاد کند. اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اين که دولت بايد تسهيلات ويژه اي در همه بخش ها قائل شود و يکي از بخش هايي که بايد مورد توجه جدي دولت قرار گيرد، صنعت پتروشيمي است، افزود: پتروشيمي در سال هاي گذشته توسعه يافته و اين موضوع به معناي دارا بودن نيروهاي کارآمد و متخصص است که مزيتي ارزشمند براي اين صنعت به شمار مي آيد. وي تصريح کرد: پس از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) زمينه براي جذب سرمايه خارجي فراهم است، از اين رو نبايد اين فرصت را از دست داد. جذب سرمايه هاي جديد نيازمند همگرايي است و بايد بر اين نکته تاکيد کرد که در صورت همکاري همه متوليان مي توان شاهد افزايش جذب سرمايه در صنعت پتروشيمي کشور بود.
حضور معاون اول رئيس جمهوري در
نشست سران جي اي سي اف
وزير امور خارجه بوليوي اعلام کرد: معاون اول رئيس جمهوري ايران براي شرکت در چهارمين مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (جي اي سي اف) به بوليوي سفر مي کند.
به گزارش خبرگزاري پرسنا لاتينا از لاپاز، فرناندو اواناکاني، وزير امور خارجه بوليوي، اعلام کرد: نمايندگاني از جمهوري اسلامي ايران، گينه استوايي، ونزوئلا و پاراگوئه حضور خود را در چهارمين نشست مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (جي اي سي اف) در شهر سانتاکروز بوليوي که از 30 آبان ماه تا سوم آذر ماه (21 تا 24 نوامبر) برگزار مي شود، تأييد کرده اند. وي گفت: تئودورو اوبيانگ، رئيس جمهوري گينه استوايي، هوراسيو کارتس، رئيس جمهوري پاراگوئه، نيکولاس مادورو، رئيس جمهوري ونزوئلا و اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري ايران، حضور خود را با نامه هاي رسمي تأييد کرده اند.
وزير امور خارجه بوليوي همچنين اعلام کرد: نمايندگاني از عراق، عمان، پرو، نروژ، قزاقستان و جمهوري آذربايجان در اين نشست به عنوان عضو ناظر حضور مي يابند.
به گفته اوانکاني، انتظار مي رود در پايان نشست جي اي سي اف بوليوي، در بيانيه اي پيشنهــاد مــعياري جديد براي قيمت گذاري گاز طبيعي در جهان مطرح شود. پيش بيني مي شود رؤساي 15 شرکت نفتي بين المللي و 12 وزير نفت و انرژي در نشست سران جي اي سي اف که براي نخستين بار در يک کشور آمريکاي جنوبي برگزار مي شود، حضور يابند. طبق برنامه نشست فوق العاده وزيران جي اي سي اف روز 23 نوامبر (دوم آذرماه) و نشست سران کشورهاي عضو جي اي سي اف روز 24 نوامبر (سوم آذرماه) برگزار مي شود؛ همچنين قرار است نخستين سمينار بينالمللي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز، 22 نوامبر (يکم آذرماه) در سانتاکروز بوليوي برگزار شود. کشورهاي الجزاير، بوليوي، مصر، گينه استوايي، ايران، ليبي، نيجريه، قطر، روسيه، ترينيداد و توباگو، ونزوئلا، امارات، 12 عضو اصلي اين مجمع جهاني به شمار مي روند. نروژ، عراق، عمان، پرو و آذربايجان به عنوان اعضاي ناظر در مجمع کشورهاي صادرکننده گاز مطرح هستند.کشورهاي عضو مجمع صادرکنندگان گاز، 42 درصد از توليد گاز جهان، 67 درصد از ذخاير گازي جهان، 38 درصد از انتقال گاز با خط لوله و 85 درصد از تجارت گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) را در اختيار دارند.
سخنگوي کميسيون برنامه و بودجه مجلس:
مجلس در موضوع ازدياد برداشت از مخازن نفت و گاز، حامي دولت است
سخنگوي کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي گفت: مجلس همواره در موضوع ازدياد برداشت از مخازن نفت و گاز و جذب سرمايه در اين بخش، با دولت همراهي و همکاري داشته است. محمدمهدي مفتح با بيان اين که هم اکنون ميزان برداشت از ميدان هاي مشترک نفتي نسبت به سال هاي گذشته افزايش نسبي يافته است، گفت: در سال هاي اخير تلاش هاي خوبي در بخش ازدياد برداشت از مخازن نفتي انجام شده که معتقدم اين تلاش ها بايد افزايش يابد. سخنگوي کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي افزود: بدون شک هر قدر برداشت ما از ميدان هاي مشترک بيشتر باشد، شرايط بهتري نيز در صنعت نفت و گاز خواهيم داشت. وي با بيان اين که بايد به سمت ازدياد برداشت صيانتي از منابع نفت و گاز حرکت کنيم، تصريح کرد: بدون شک در آينده و به دليل استفاده بشر از انرژي هاي تجديدپذير، انگيزه براي استفاده از انرژي هاي فسيلي کاهش خواهد يافت؛ بنابراين ممکن است قيمت سوخت هاي فسيلي در بازارهاي جهاني با کاهش روبه رو شوند، از اين رو ازدياد برداشت از مخازن نفت و گاز بايد با جديت بيشتري پيگيري شود. مفتح به موضوع مديريت منابع نفت و گاز نيز اشاره کرد و گفت: منابع نفت و گاز دارايي هاي نسل هاي آينده نيز محسوب مي شوند، اين منابع بايد استخراج و درامد حاصل از آن در بخش هاي مختلف سرمايه گذاري شود.
استاندار هرمزگان:
جزيره قشم مستعد جذب سرمايههاي عظيم است
استاندار هرمزگان در بازديد از تاسيسات شرکت نفت فلات قاره ايران در جزيره قشم گفت: اين جزيره مستعد جذب سرمايههاي عظيم است. فريدون همتي در سفر به قشم از 2 واحد صنعتي شرکت نفت فلات قاره ايران شامل مجتمع فرآورش گاز هنگام و تاسيسات گاز گورزين بازديد کرد و افزود: براي رونق بيشتر توليد و افزايش اشتغال در اين جزيره از سرمايه گذاري در قشم حمايت ميکنيم. وي با اشاره به نزديکي زمان راهاندازي رسمي مجتمع فرآورش گاز هنگام گفت: با راه اندازي اين مجتمع، روزانه بيش از 2 ميليون متر مکعب گاز فرآورش ميشود. استاندار هرمزگان در سفر به قشم، پس از کارخانه فرآورش گاز هنگام و تاسيسات گاز گورزين، از شرکت توليد آب و برق مپنا هم بازديد کرد. بر اساس اين گزارش، مجتمع فرآورش گاز هنگام در آستانه بهرهبرداري رسمي قرار دارد و با بهرهبرداري از اين مجتمع با ظرفيت فرآورش روزانه 80 ميليون فوت مکعب گاز طبيعي، گازهاي همراه نفت ميدان هنگام جمعآوري ميشود.
با هدف کاهش آلودگي هوا صورت گرفت
معافيت از ماليات براي خودروهاي هيبريدي و الکتريکي ساخت داخل
سازمان امور مالياتي کشور معافيت خودروهاي برقي - بنزيني و خودروهاي الکتريکي ساخت داخل از پرداخت ماليات بر ارزش افزوده را ابلاغ کرد. محمد مسيحي، معاون ماليات بر ارزش افزوده سازمان امور مالياتي در اين ابلاغيه تاکيد کرده است: به موجب تبصره ماده (9) قانون هواي پاک مصوب 25 تيرماه 96 مجلس شوراي اسلامي، خودروهاي برقي - بنزيني، موتورسيکلت و خودروهاي الکتريکي توليد داخل از پرداخت ماليات بر ارزش افزوده معاف هستند.
بر اين اساس عرضه کالاهاي يادشده، مشمول معافيت قانون ماليات بر ارزش افزوده است. در ماده 9 قانون هواي پاک، وزارت کشور موظف شده است با همکاري وزارتخانه هاي صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادي و دارايي (گمرک جمهوري اسلامي ايران) ، زمينه نوسازي ناوگان حمل و نقل عمومي شهري با اولويت شهرهاي بالاي 200 هزار نفر جمعيت را ظرف مدت پنج سال از طريق کمک بلاعوض، يارانه، تسهيلات يا صفر کردن سود بازرگاني واردات خودروهاي برقي - بنزيني (هيبريدي) و خودروهاي الکتريکي و موتورسيکلت برقي به انجام برساند.
قيمت نفت خام ايران در رکورد تازه
قيمت نفت خام سبک ايران از مرز 60 دلار گذشت
قيمت نفت خام سبک ايران در هفته منتهي به سوم نوامبر (جمعه، 12 آبان ماه) با بيش از 2 دلار افزايش از مرز 60 دلار براي هر بشکه فراتر رفت. قيمت نفت خام سبک ايران در هفته منتهي به سوم نوامبر (جمعه، 12 آبان ماه) با 2 دلار و 59 سنت افزايش به 60 دلار و چهار سنت براي هر بشکه رسيد، ميانگين قيمت نفت خام ايران از ابتداي سال 2017 تاکنون 50 دلار و 39 سنت براي هر بشکه بوده است. قيمت نفت خام سنگين ايران نيز در دوره مورد بررسي 2 دلار و 52 سنت براي هر بشکه افزايش يافت و به 57 دلار و 47 سنت براي هر بشکه رسيد. قيمت سبد نفتي اوپک نيز به 58 دلار و 73 سنت براي هر بشکه رسيد که نسبت به هفته گذشته 2 دلار و 39 سنت افزايش يافته است. قيمت نفت خام شاخص دبليو تي آي در هفته منتهي به سوم نوامبر، 2 دلار و 11 سنت افزايش يافت و به 54 دلار و 60 سنت هر بشکه رسيد. در هفته مورد بررسي قيمت نفت خام شاخص برنت 2 دلار و 25 سنت، افزايش يافته و به 60 دلار و 83 سنت براي هر بشکه رسيده است. قيمت نفت خام شاخص هاي دوبي و عمان نيز به ترتيب 58 دلار و 77 سنت و 58 دلار و 70 سنت براي هر بشکه بوده است که نسبت به هفته گذشته به ترتيب 2 دلار و 51 سنت و 2 دلار و 56 سنت افزايش نشان مي دهد.
صنعت نفت ايران در دنيا ، حرف هاي زيادي براي گفتن دارد
عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي به عملکرد مثبت وزارت نفت در بخش هاي مختلف اشاره کرد و گفت: با اقدام هاي انجام شده در صنعت نفت ايران طي چند سال اخير، کشورمان در اين صنعت حرف هاي زيادي در دنيا براي گفتن دارد.شهباز حسن پور بيگلري با بيان اين که وزارت نفت يکي از وزارتخانه هاي موفق از دولت يازدهم تاکنون است، گفت: در حوزه ميدان هاي مشترک به ويژه ازدياد برداشت از مخازن نفت و گاز فعاليت هاي خوبي انجام شده است و ما به سمت وضع مطلوب در اين بخش حرکت مي کنيم.اين نماينده مجلس شوراي اسلامي افزود: باوجود تمام چالش هايي که برخي کشورهاي منطقه براي ما ايجاد کردند و تحريم هايي که با آن رو به رو بوديم، توانستيم حقوق خود را در بازارهاي جهاني نفت پس بگيريم.
پيشرفت 80 درصدي نوسازي شبکه انتقال گاز کشور
نوسازي شبکه انتقال گاز کشور به ويژه در قالب طرح جامع خوزستان، از مهم ترين طرح هاي صنعت گاز کشور است که تاکنون با روند پيشرفت بالغ بر 80 درصد ادامه داشته است.
سعيد توکلي، مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران درباره ابلاغيه وزير نفت مبني بر نوسازي شبکه انتقال گاز گفت: بخشي از اين ابلاغيه، به تاسيسات و خطوط لوله مربوط مي شود که تاکنون 80 درصد از اين طرح اجرايي شده است.
وي استان خوزستان را قديمي ترين بخش حوزه توليد گاز و نفت در کشور خواند و گفت: در دوران دفاع مقدس استان خوزستان يک قطب انرژي مهم در کشور شناخته مي شد؛ به همين دليل بارها هدف حمله هاي دشمن و بمباران قرار مي گرفت، همين شرايط سبب شده بود صنعت نفت به تعميرات سريع و اضطراري با کمترين امکانات روي آورد، اکنون نيز بخشي از شبکه انتقال که نوسازي مي شود مربوط به استان خوزستان است.
توکلي ادامه داد: حجم زيادي از خطوط انتقال گاز خوزستان با پيگراني هاي هوشمند بررسي و عيوب شناسايي مي شد، اما به مرور زمان بخشي از خطوط و تاسيسات دچار فرسودگي بالا ناشي از تعميرات مکرر و عمر طولاني شد و ديگر از لحاظ هزينه، ريسک و قابليت اطمينان براي تعمير مقرون به صرفه نبود، به همين دليل بايد نوسازي مي شد.
مديرعامل شرکت انتقال گاز اظهار کرد: ابتدايي ترين پالايشگاه گازي ما در بيدبلند است که خط اول سراسري از آنجا تا آستارا احداث شد و وظيفه صادرات گاز مارون و آغاجاري به روسيه را در دوران پيش از انقلاب به عهده داشت، اکنون نيز خط ششم سراسري از عسلويه تا بيدبلند، اهواز، ايلام، لرستان، مياندوآب و دهگلان ادامه مي يابد که نقش مهمي در تامين گاز کريدور غرب کشور دارد به ويژه آن که صادرات گاز به بغداد و بصره نيز از همين کريدور اجرايي مي شود.
وي با بيان اينکه خوزستان توسعه مطلوبي را تجربه مي کند، ادامه داد: اکنون همه برق مصرفي خوزستان از گاز تامين و توليد مي شود، نيروگاه هاي رامين اهواز، آبادان و خرمشهر با بهره مندي از گاز با توان بالايي به توليد برق مي پردازند، در بخش توسعه نفتي و گازي نيز از سال 85 يک طرح جامع در سطح شرکت ملي گاز ايران مطرح شد که بر اساس آن شبکه تاسيسات خوزستان نوسازي شد.
توکلي مهم ترين خط نوسازي شده را خط پنجم اعلام کرد و گفت: بعضي از خطوط نوسازي شدند که مهم ترين آنها خط گاز ترش يا همان خط پنجم سراسري بود که گاز ترش خوزستان را نيز به پالايشگاه بيدبلند منتقل مي کند.
مديرعامل شرکت انتقال گاز درباره تامين خوراک پالايشگاه بيدبلند توضيح داد: وظيفه تامين خوراک پالايشگاه بيدبلند به عهده شرکت انتقال گاز است که با استفاده از دو روش تامين مي شود، نخست از خط پنجم سراسري که گاز ترش را جهت شيرين سازي به بيدبلند تحويل مي دهد، سپس با جمع آوري گاز ترش در ان جي ال هاي 200، 300 و 1600 در مناطق نفت خيز که در بيدبلند تصفيه و شيرين سازي شده و به شبکه خوزستان تحويل داده مي شود.
سرآمدي در تراز جهاني از اهداف بلندمدت شرکت انتقال گاز در افق 1404 است
سعيد توکلي گفت: چشم انداز شرکت انتقال گاز ايران در افق 1404 به عنوان چهارمين کشور جهان از لحاظ دارا بودن حجم خطوط انتقال گاز و تأسيسات تقويت فشار، سرآمد شدن در تراز جهاني است.
سعيد توکلي، مدير عامل شرکت انتقال گاز ايران، با بيان اينکه چشم انداز شرکت انتقال گاز در افق 1404 سرآمد شدن در تراز جهاني است، گفت: ما براي سرآمد شدن در تراز جهاني، همه پارامترهاي رسيدن به اين چشم انداز از جمله شبکه گسترده و انعطاف پذير خطوط انتقال گاز در سراسر کشور، تجربه تعميراتي زياد، نيروهاي خوب، توانمند و متخصص، تبديل تهديد به فرصت به ويژه در زمينه خودکفايي و مهم تر از همه، مجهز بودن به شبکه استاتيک را داريم که اين به ما کمک کرده تا در شرايط اضطراري، پاسخگويي بالايي را داشته باشيم.
وي در ادامه با بيان اين که يکي از وظايف ستاد شرکت انتقال گاز، سياست گذاري، تدوين دستورعمل و روش اجرايي و نظارت بر اجراي صحيح آن است، اظهار کرد: شرکت انتقال و ستاد آن بايد از حالت اجرايي خارج و در جايگاه سياست گذاري، تبيين راهبردها و راهبردهاي کلان شرکت فعاليت کند.
مديرعامل شرکت انتقال گاز افزود: براي اين که ساختار خود را به عنوان چهارمين کشور جهان از لحاظ دارا بودن حجم خطوط انتقال گاز و تأسيسات تقويت فشار، به ساختاري رقابتي تبديل کنيم، بايد درست، دقيق و جهاني فکر کنيم.
توکلي با اشاره به اين که بايد مديرعامل شرکت دولتي دقيقا شرکت را به عنوان يک بنگاه اقتصادي مديريت کند، گفت: ما در اين خصوص صرفه جويي هاي بسياري انجام داده و از منابع موجودي که در اختيار داريم، به بهترين نحو استفاده و آن را مديريت کرده ايم.
مديرعامل شرکت انتقال گاز در پايان با بيان اين که استخوان بندي شبکه گاز کشور، موضوع انتقال است، اعلام کرد: اهميت کار شرکت انتقال گاز در اين است که به عنوان يک شرکت واسط بين توليد و مصرف بسيار اثر بخش بوده و با توجه به اين که داراي 70 درصد از دارايي هاي (Properties) شرکت ملي گاز است، نقش مهمي در فرآيند تأمين و انتقال پايدار و مطمئن گاز کشور ايفا مي کند.
مدير منطقه 8 عمليات انتقال گازمطرح کرد :
نمايشگاه «ربع رشيدي» تبريز زمينه مناسبي براي تبادل افکار
پنجمين نمايشگاه نوآوري و فناوريهاي پيشرفته ربع رشيدي که در شهر تبريز برگزار مي شود، فرصت مناسبي است تا شرکت هاي گاز شمال غرب کشور، نيازها و اولويت هاي پژوهشي خود را به پژوهشگران و توليدکنندگان صنايع نفت و گاز بومي عرضه کنند.
يداله بايبوردي، مدير منطقه هشت عمليات انتقال گاز، برپايي نمايشگاه نوآوري و فناوري هاي پيشرفته ربع رشيدي را زمينه اي مناسب براي تبادل افکار و ايده ها خواند و گفت: نمايشگاه ربع رشيدي امسال با رويکرد متفاوت، در قالب 21 منطقه (Zone) و بخش تخصصي و 28 رويداد با تمرکز بر تجاري سازي علم و فناوري، کارگاه آموزشي و همايش برگزار شده و بيش از يک هزار و 750 طرح و فناوري با آخرين توانمندي هاي خودکفايي، اقتصاد مقاومتي و نيازمندي هاي فناورانه از سوي شرکت کنندگان داخلي و خارجي عرضه شده است.
وي افزود: پنجمين نمايشگاه ربع رشيدي، پژوهش محور بوده و فرصت مغتنمي است براي شرکت هاي دانش بنيان، سازندگان تجهيزات صنعت نفت و گاز، صاحبان ايده، پژوهشگران و ارائه دهندگان خدمات و کالا که با ارائه ايده و نوآوري هاي خود از يک سو و بهره مند ي از فرصت کسب و کار از سوي ديگر، بتوانند در رفع نيازمندي هاي فني و تخصصي صنايع کشور در مسير اقتصاد مقاومتي سهيم باشند.
مدير منطقه 8 عمليات انتقال گاز با اشاره به موقعيت جغرافيايي محل برپايي نمايشگاه ربع رشيدي اظهار کرد: شهر تبريز به عنوان يکي از قطب هاي صنعتي کشور و همچنين با يدک کشيدن امتياز شهر نمايشگاهي، مي تواند محل تبادل و تعامل افکار پژوهشي باشد و با بهره گيري از صنايع کوچک و مادر و همچنين دانشگاه ها و مراکز علمي در توسعه و تکميل چرخه علم تا فناوري، نقش موثري در سطح ملي و بين المللي ايفا کند.
بايبوردي درباره استقبال مراکز صنعتي از نمايشگاه گفت: ارزيابي فعاليت پنج ساله نمايشگاه ربع رشيدي نشان مي دهد حضور مراکز صنعتي، شرکت هاي تابعه وزارت نفت و تجهيزات صنايع نفت و گاز، همچنين صنايع تبديلي روند افزايشي داشته و حضور فعال واحدهاي پژوهشي وزارت نفت در اين نمايشگاه نقطه عطفي براي بهره مندي حداکثري از افکار پژوهشي نخبه هاي دانشگاهي و صنايع بومي است که بي شک در رفع نيازمندي هاي فناورانه و تجهيزات صنايع نفت و گاز، تاثيري چشمگير خواهد داشت.
وي تصريح کرد: امسال شرکت ملي گاز با رويکرد مشارکتي و پژوهشي، فرصت حضور شرکت هاي تابعه خود در شمال غرب کشور را در پنجمين نمايشگاه ربع رشيدي فراهم کرد تا منطقه 8 عمليات انتقال گاز مشترک با واحدهاي پژوهشي شرکت هاي گاز استاني همجوار، همگام با ارائه توانمندي ها و دستاوردهاي خودکفايي، نيازها و اولويت هاي پژوهشي خود را به پژوهشگران و توليدکنندگان صنايع نفت و گاز بومي عرضه کند.
نصب سه پايه مشعل سکوي موقعيت C طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي
پس از عمليات بارگيري، مهار بندي و حمل موفقيت آميز جکت مشعل سکوي 13c پارس جنوبي از يارد صدرا، اين جکت روز پنج شنبه (18 آبان) در موقعيت مخزن فاز 13 استقرار يافت. عمليات شمع کوبي و نصب کامل عرشه سه پايه يادشده با توجه به شرايط آب و هوايي تا 2 هفته ديگر به پايان مي رسد. سه پايه مشعل موقعيت C به وزن 446 تن و ارتفاع 69 متر سيزدهم آبان ماه، به وسيله جرثقيل دريايي HL-5000 بر بارج آرتميس بارگيري و عازم موقعيت مخزني اين فاز در خليج فارس شده بود. مجري طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي پيش از اين با اشاره به شتاب گيري روند توسعه بخش فراساحل اين طرح، توليد گاز از موقعيت هاي B و D را اولويت اين طرح عنوان کرده بود. نصب جکت مشعل موقعيت D نيز هفته گذشته در موقعيت سکوي 13D به پايان رسيد.
طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي براي توليد 56 ميليون متر مکعب گاز ترش از ميدان مشترک و توليد روزانه 50 ميليون متر مکعب گاز متان، 2900 تن گاز مايع (LPG)، 2750 تن اتان، 75 هزار بشکه ميعانات گازي و 400 تن گوگرد طراحي شده است. اين پروژه از سوي کنسرسيومي متشکل از شرکت هاي پتروپايدار ايرانيان، مپنا و صدرا در حال اجراست.
مدير اکتشاف شرکت ملي نفت:
ارتباط پيوسته شرکتهاي نفتي
به ارتقاي زنجيره ارزش صنعت نفت کمک ميکند
مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران بر ضرورت ارتباط پيوسته شرکتهاي نفتي به منظور ارتقاي زنجيره ارزش در صنعت نفت تاکيد کرد.
سيدصالح هندي، در نشست تخصصي «ماهنامه اکتشاف و توليد» وابسته به اين شرکت افزود: لازم است افزون بر ارتباط پيوسته، تبادل اطلاعات در شرکتها به راحتي صورت پذيرد تا از اتلاف وقت و هزينه جلوگيري شود و ارزش افزايي در اين صنعت را در تمام زنجيره ها شاهد باشيم. وي با اشاره به تاريخچه طرح موضوع ارزش افزوده در توليد و کسب و کار و با تفکيک فعاليت هاي يک بنگاه توليدي به 2 بخش فعاليت هاي اصلي و فعاليت هاي پشتيباني گفت: به نظر مي رسد بايد درباره آسيب شناسي زنجيره توليد، اقدام کنيم که از طريق تحليل همين تحقيق مي توانيم به راههاي ارتقاي زنجيره ارزش صنعت نفت دست يابيم. هندي گفت: مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت در همين مسير و براي جلوگيري از هرگونه موازي کاري و صرفه جويي در هزينه و زمان، به انعقاد تفاهم نامه هاي همکاري با زيرمجموعه هاي شرکت ملي نفت اقدام کرده که از نتايج آن تبادل ساده اطلاعات ميان طرف ها و استفاده از آن در برنامه ها و طرح هاست.
به گفته وي، با تحليل صحيح در زنجيره ارزش مي توان به کوچک سازي و برون سپاري امور، خلق ارزش افزوده در توليد و جلب رضايت ذي نفعان و مخاطبان تصميم هاي بهتري گرفت. مدير و عضو شوراي سياست گذاري ماهنامه اکتشاف و توليد با اشاره به اينکه اين ماهنامه، يکي از مجلات خوب صنعت نفت است، افزود: هيئت تحريريه مي تواند در باره موضوع هاي روز در صنعت نفت، مقاله هاي تحليلي را سفارش و در يک بازه زماني به بررسي و تحليل آن موضوع از منظر علمي، بپردازد و نتايج مؤثري ارائه دهد.
آزادگان جنوبي در يکقدمي افزايش بيشتر توليد
شتاب توسعه در غرب کارون
معاون مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت( متن) در امور توسعه، درباره فرايند پرشتاب توسعه در غرب کارون گفت: در ادامه روند افزايش ظرفيت توليد ميدان آزادگان جنوبي، توليد اين ميدان تا پايان آبان ماه امسال از مرز 100 هزار بشکه در روز عبور ميکند.
تورج دهقاني درباره آمادهسازي طرح تلمبهخانه غرب کارون و طرح توليد ميدان ياران جنوبي يادآور شد: اين دو طرح از طرحهاي کليدي غرب کارون به شمار ميرود که اجراي آنها همگام با افزايش توليد در آزادگان جنوبي، در پيشبرد بيشتر اهداف توسعهاي در اين منطقه موثر است.
سرپرست طرح توسعه ميدان آزادگان جنوبي با اشاره به افزايش ظرفيت توليد نفت در اين ميدان با در مدار قرار گرفتن 13 حلقه چاه تا پايان آبان ماه امسال ادامه داد: توليد کنوني ميدان بيش از 80 هزار بشکه در روز است که اين رقم روزهاي آينده به بيش از 100 هزار بشکه افزايش مييابد.
شرکتهاي ايراني در آزادگان جنوبي خوب کار کردهاند
وي گفت: از آغاز امسال تاکنون با در مدار آمدن بيش از 30 حلقه چاه، حدود 50 هزار بشکه به ظرفيت توليد نفت ميدان آزادگان جنوبي اضافه شده است، ضمن آنکه 2 مرحله ديگر افزايش توليد، يکي تا پايان آبان ماه و ديگري در 6 ماه آينده قرار دارد که اگر با افت توليد در برخي چاههاي قديمي اين ميدان روبه رو نميشديم، اکنون توليد بيشتري را در ميدان شاهد بوديم.
دهقاني از برنامهريزي براي تعميرات به منظور جبران بخشي از افت توليد ميدان خبر داد و افزود: مطالعاتي نيز در باره به کارگيري پمپهاي درونچاهي به منظور نگهداشت توليد صورت گرفته است. وي يادآور شد: نگهداشت توليد و افزايش ضريب بازيافت که به ويژه در ميدان عظيمي مثل آزادگان بسيار ضرورت دارد، از مواردي است که در مدل جديد قراردادهاي نفتي ديده شده و اميدواريم با تعيين تکليف توسعه ميدان در قالب اين مدل قراردادي و انتقال فناوريهاي روزآمد به صنعت نفت ايران، شاهد برداشت بيشتري از ميدان باشيم.
معاون مدير عامل شرکت متن در امور توسعه يادآوري کرد: زماني که شرکتهاي خارجي به توسعه آزادگان مشغول شوند، خواهند ديد که شرکتهاي ايراني اقدام هاي بسياري انجام دادهاند؛ هر چند نمايندگان شرکتهاي خارجي در بازديد خود از منطقه غرب کارون به اين موضوع اشاره کردند که تاکنون کارهاي خوبي در آزادگان انجام شده است. دهقاني گفت: تمام تلاش شرکت متن معطوف به اين بوده است که با تلاش و انسجام گروهي، مسير اجراي طرحها و پروژههاي در دست اقدام شرکت به نحو مطلوبي طي و با وجود محدوديتهاي مختلف، اجازه ندهيم روند پرشتاب توسعه و توليد در غرب کارون متوقف شود.
سهم 70 درصدي کارکنان بومي در طرح توسعه آزادگان جنوبي
معاون مديرعامل شرکت متن يادآور شد: کار در غرب کارون سختيها و پيچيدگيهاي خاص خود را دارد. از سويي رعايت مسائل زيستمحيطي به ويژه در حوزه تالاب هورالعظيم بسيار حائز اهميت است و از سوي ديگر، کارکنان و مردم در مواقع بسياري با آلايندگي ناشي از ريزگردها روبه رو هستند؛ از سويي شرکت ملي نفت خود را در برابر مسائل اجتماعي منطقه و اشتغالزايي براي مردم بومي متعهد ميداند. دهقاني با بيان اينکه مشترک بودن غالب ميادين غرب کارون و واقع شدن بزرگترين ميدان مشترک نفتي کشور در اين منطقه، بر حساسيت فعاليتهاي توسعهاي در غرب کارون و به ويژه آزادگان افزوده است، تصريح کرد: هم اکنون افزون بر چهار هزار نفر در طرح توسعه آزادگان جنوبي مشغول به فعاليت هستند که در اين ميان، سهم کارکنان بومي استان حدود 70 درصد است.
وي يادآور شد: البته هر گاه به دوران دفاع مقدس و ايثار فرزندان اين سرزمين در اين منطقه مرزي فکر ميکنيم، صحبت درباره سختيها و مشقتهاي فرايند توسعه، جايز و منصفانه نيست.
دهقاني ابراز اميدواري کرد با برگزاري مناقصه ميدان آزادگان، کنسرسيومي توانمند به توسعه اين ميدان ورود کند و درباره طولاني شدن اين فرايند گفت: حساسيتهاي آزادگان با بيش از 35 ميليارد بشکه ذخيره نفت درجا، تازگي مدل جديد قراردادهاي نفتي، ذات اين مدل که همکاري 20 ساله با شرکتي خارجي را رقم ميزند و تاکيد و تلاش براي دريافت بهترين عملکرد و افزايش ضريب بازيافت نفت در اين ميدان، همه و همه ايجاب ميکند فرايند توسعه با درنظر گرفتن همه جوانب و به بهترين شکل ممکن راهبري شود؛ اقدامي که اکنون هم در دستور کار است و مديران ارشد وزارت نفت و شرکت ملي نفت با توجه به همين الزامات و با رويکرد حداکثرسازي منافع ملي در اين زمينه عمل ميکنند.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان تهران:
بنزين توزيع شده در استان تهران مطابق با استاندارد يورو 4 است
مديرکل حفاظت محيط زيست استان تهران با تاکيد بر اين که بايد به سمت توزيع بنزين يورو 5 حرکت کنيم، گفت: بنزين توزيع شده در استان تهران مطابق با استاندارد يورو 4 است.
کيومرث کلانتري درباره دومين نشست کارگروه کاهش آلودگي هواي تهران گفت: بر اساس مصوبه سال 93 هيئت وزيران و همچنين بر اساس قانون هواي پاک، تکاليفي براي دستگاه هاي اجرايي در نظر گرفته شده است، در کاهش آلودگي هواي کلان شهرها و به ويژه تهران نيز حدود 26 دستگاه اجرايي داراي وظايف قانوني هستند که بايد اقدام هايي در اين باره انجام دهند. دبير کارگروه کاهش آلودگي هواي تهران افزود: سازمان حفاظت محيط زيست بر اساس قانون هواي پاک و مصوبه هيئت وزيران نقشي نظارتي دارد، از اين رو دستگاه ها موظفند عملکرد خود را به سازمان حفاظت محيط زيست و به کارگروه ارائه دهند.
مديرکل حفاظت محيط زيست استان تهران تصريح کرد: وضع کيفي سوخت توزيع شده در تهران نيز در دستور کار اين نشست ها قرار داشت که در اين جلسه مسئولان وزارت نفت گزارشي از کيفيت سوخت توزيعي همسو با تعهدات اين وزارتخانه ارائه کردند.
وي گفت: بنزيني که در استان تهران توزيع مي شود، داراي استاندارد يورو4 است، ضمن آنکه بر اساس مصوبه هيئت دولت بايد از سال 93 به مدت 36 ماه علاوه بر اين که بنزين يورو4 توزيع شود، به سمت توزيع بنزين با استاندارد يورو5 حرکت کنيم و بر همين اساس، کارگروه درخواست ارتقا بنزين از يورو 4 به 5 را طبق مصوبه سال 93 ارائه کرد. کلانتري درباره توزيع گازوئيل در استان تهران گفت: گازوئيل توزيع شده در تهران داراي 50ppm گوگرد است که حرکت بسيار خوبي است، تغيير کيفيت سوخت و ارتقاي آن از يورو 2 به يورو 4 در دولت يازدهم و در پي آن در دولت دوازدهم، بدون شک وضع روزهاي سالم در استان تهران را افزايش خواهد داد. مديرکل حفاظت محيط زيست استان تهران در ادامه با بيان اين که در ابتداي دولت يازدهم حدود 190 روز هواي ناسالم داشتيم، اما پارسال به 89 روز هواي ناسالم در تهران رسيديم، افزود: همين تعداد هواي ناسالم نيز زياد و با تدابيري که انديشيده شده است، بايد بتوانيم آلودگي هواي ناشي از احتراق و زندگي روزمره شهري را کاهش دهيم. دبير کارگروه کاهش آلودگي هواي تهران با اشاره به اين که در بخش ديگر اين جلسه در باره جايگزيني موتورسيکلت هاي برقي با موتورسيکلت هاي بنزيني شامل کاربراتوري و انژکتوري مطرح شد، تصريح کرد: اين موضوع نيازمند برنامه زمان بندي شده است، بر اساس گزارش نيروي انتظامي، از ابتداي امسال شماره گذاري موتورسيکلت هاي کاربراتوري ممنوع است، اما موتورسيکلت هاي انژکتوري همچنان پلاک گذاري مي شود. وي با اشاره به اين که بيشتر مشکل آلودگي هواي تهران مديريتي است، عنوان کرد: اگر همه دستگاه ها به عملکرد خود عمل کنند و شهروندان همکاري لازم را داشته باشند، مهار آلودگي در حد قابل قبول امکان پذير است.
روايتي از آخرين اقدام ها در مهار آتش چاه 147 رگ سفيد
دررگ سفيد چه مي گذرد؟
د کل حفاري 95 فتح شرکت ملي حفاري ايران مستقر روي چاه شماره 147 ميد ان رگ سفيد روز يکشنبه (هفتم آبان ماه)، بر اثر فوران گاز چاه 147 رگ سفيد د چار حريق شد و متاسفانه د ر اين حاد ثه، 2 تن از کارکنان شرکت ملي حفاري جان باختند ؛ ميد ان نفتي رگ سفيد واقع د ر جنوب غربي کشور و يکي از ميد ان هاي بزرگ نفتي است که از اطراف د ر بين ميد ان هاي نفتي بي بي حکيمه (د ر جنوب شرق)، پازنان (د ر شمال شرق)، رامشير (د ر شمال غرب)، زاغه- هند يجان- بهرگانسر و تنگو (د ر جنوب غرب) محصور شد ه است؛ اين ميد ان د ر سال 1330 شمسي کشف و توليد از آن از سال 1345 آغاز شد . بهره برد اري از بخش غربي ميد ان (رگ سفيد -1) توسط شرکت نفت و گاز آغاجاري و بهره برد اري از بخش شرقي ميد ان (رگ سفيد -2) توسط شرکت نفت و گاز گچساران انجام مي شود . د ر گزارش پيش رو نگاهي د اشته ايم به آخرين اقد امات و فعاليت هاي تيم عمليات مهار د ر محل حاد ثه.
***
معاون مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در امور توليد، عصر چهارشنبه (17 آبان) در تشريح آخرين اقدام هاي مهار چاه 147 رگ سفيدگفت: در بخش اجراي مقدمات و تمهيدات عمليات اصلي مهار فوران چاه 147 رگ سفيداز برنامه جلوتر هستيم؛ سرعت پيشرفت عمليات در مواردي نظير احداث موقعيت چاه هاي امدادي به گونه اي است که در نوع خودحدنصابي جديدبه شمار مي آيد؛ شامگاه سه شنبه (16 آبان) در جريان پنجمين مرحله پاکسازي، بخشي از تجهيزات سنگين مربوط به دکل 95 فتح، با موفقيت از محدوده آتش خارج و به محل هاي تعيين شده انتقال يافت و با خارج کردن باقيمانده تجهيزات و رفع موانع دسترسي به مرکز آتش، به زودي امکان انجام عمليات با استفاده از «اتي واگن» فراهم مي شود، در همين حال انباشت آب در استخر اصلي با گنجايش 130 هزار بشکه نيز در حال انجام است. پاک نژادافزود: عمليات اصلي مهار فوران چاه 147 رگ سفيدبه صورت Top kill يا بستن چاه از دهانه انجام خواهدشد، اما به لحاظ پيش بيني روش هاي جايگزين، دو حلقه چاه امدادي نيز در دو موقعيت جداگانه پيش بيني شده است که ايجادلوکيشن و کمپ هاي آنها رو به پايان است و در چندروز آينده، برنامه استقرار دکل هاي شرکت ملي حفاري نيز، اجرايي خواهدشد. در صورت طولاني شدن عمليات TOP KILL، هرکدام از چاه هاي دوگانه يادشده که زودتر به عمق لازم براي کشتن چاه برسد، عمليات BOTTOM KILL يا کشتن چاه از عمق را به سامان خواهدرساند.
امکان استفاده از اتي واگن در عمليات مهار
ششمين مرحله عمليات پاکسازي محوطه چاه 147 رگ سفيد، اجرا و در جريان آن، 9 محموله ديگر از تجهيزات آسيب ديده در ضلع غربي چاه، از محدوده آتش جمع آوري و به بيرون از موقعيت منتقل شد.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با ارائه گزارشي در اين باره گفت: شامگاه چهارشنبه (17 آبان ماه) با تلاش نيروهاي عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت ملي حفاري، بخش ديگري از ادوات و تجهيزات باقيمانده در ضلع غربي چاه، از محدوده آتش جمع آوري و به بيرون از موقعيت منتقل و شرايط لازم براي ادامه عمليات با استفاده از اتي واگن (Athey Wagon) فراهم شد.
بيژن عاليپور افزود: در اين عمليات که با فرماندهي واحدو تحت نظارت معاون امور توليدشرکت ملي نفت با موفقيت و سرعت چشمگيري انجام شد، 9 محموله ديگر از تجهيزات آسيب ديده و موانع دسترسي به مرکز آتش، جمع آوري و به بيرون از محدوده عمليات مهار چاه منتقل شد. در ادامه برنامه فراهم سازي تمهيدات عمليات اصلي مهار چاه، سه دستگاه پمپ براي مقابله با آتش متعلق به کنترل فوران شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به همراه تجهيزات مربوطه در کنار استخر اصلي نصب شدکه روزهاي آينده با تکميل آبگيري استخر، نقش اصلي را د ر تامين آب عمليات اصلي عهده دار خواهندشد.
نزديک شدن مهارگران به کانون آتش
ستادراهبري مهار فوران چاه 147 رگ سفيددر شرکت ملي حفاري شامگاه پنج شنبه (18 آبان) اعلام کرد: «طي 24 ساعت گذشته با تمهيدات به کار گرفته شده مهارگران موفق به تخليه بخش قابل ملاحظه اي از تجهيزات دکل 95 فتح شدند؛ در اين ارتباط هفت مخزن آب، اتاق کنترل برق دستگاه حفاري (SCR ) و اتاق کنترل فرمان سيستم گرداننده فوقاني (تاپ درايو) در مجموع در قالب 9 محموله از فواصل نزديک چاه خارج و به محل پيش بيني شده براي انباشت انتقال يافت؛ از سوي ديگر کار جابه جايي و ارسال 15 محموله از تجهيزات دستگاه حفاري 93 فتح براي حفر چاه امدادي و پنج سري از تجهيزات (Athey Wagon) به منظور مهار فوران از دهانه چاه، به منطقه عمليات انجام شد؛ همسو با اين اقدام ها، آبگيري استخر، آماده سازي دو موقعيت براي استقرار دستگاه هاي حفاري و پاکسازي محوطه چاه ادامه دارد.
مقدمات عمليات نهايي مهار آتش
صبح شنبه (20 آبان ماه) ستادراهبري مهار فوران چاه 147 رگ سفيداعلام کرد: «کار ايجادسيستم پشتيباني آب در موقعيت چاه 147 آغاز شده است؛ضمن آنکه عمليات احداث 2 لوکيشن حفر چاههاي امدادي و جابه جايي دکل 93 فتح ادامه داردو مجموعه اقدام ها حاکي از آن است که مقدمات عمليات نهايي مهار آتش در رگسفيدآماده ميشود.»
اين ستاددرباره ايجادسيستم پشتيباني آب، از نصب60 متر لوله 13 و سه هشتم اينچ موردنياز اين سيستم خبر دادو اعلام کرد: «به کارگيري سيستم پاشش آب که از ذخيره آب استخر 130 هزار بشکهاي نزديک چاه تامين و پمپاژ ميشود، ضمن خنک سازي محوطه چاه براي خارج ساختن بخش اصلي دکل از روي دهانه آن، فرصت براي انجام عمليات بررسي وضعيت دقيق دهانه چاه و بستن آن از سطح (TOP KILL) فراهم مي شود. به موازات اين اقدام، کار احداث 2 موقعيت و همچنين اردوگاه 2 دکل حفاري که قرار است در عمليات حفر چاههاي امدادي براي بستن چاه از عمق (BOTTOM KILL) به کارگيري شودنيز، با پيشرفت فيزيکي منطبق با برنامه در دست اجراست و کار جابه جايي دکل 93 فتح به موقعيت چاه 147 رگ سفيدنيز ادامه دارد؛ تجهيزات تخصصي عمليات مهار فوران چاه از دهانه از جمله اتيواگن و استينگر نيز، در حال آماده سازي و استقرار در منطقه است.»
استقرار 2 دستگاه اتيواگن در موقعيت چاه 147 رگ سفيد
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: روز دوشنبه 2 دستگاه اتيواگن به منظور برداشت موانع روي دهانه چاه 147 رگ سفيددر اين محل مستقر ميشود.
بيژن عاليپور در بازديدروزانه خوددر ظهر روز يکشنبه (21 آبان) با اشاره به تکميل اتصالات موتور پمپها و يکي از دو خط لوله 14 اينچ 120 متري، اظهار اميدواري کردکه با توجه به آبگيري کامل استخر 130 هزار بشکهاي، راهاندازي آزمايشي و تست پمپها و خطوط لوله مربوط به رينگ آب آتش نشاني طي 2 روز آينده انجام و امکان آبافشاني و ايجادپوشش آب به طور کامل فراهم شود؛ کار احداث بيش از چهار جاده اعم از جاده دسترسي به چاه، جاده دسترسي به استخر و جاده بين استخر و محوطه غربي چاه و تعريض جاده اصلي چاه 147 در چندروز گذشته انجام شده و شنريزي اين جادهها و ديگر راههاي دسترسي هم در حال انجام است تا در صورت بارندگي، عمليات با مشکل مواجه نشود.
آمادهسازي محل استقرار دکل هاي حفاري
در نشستي که روز يکشنبه (21 آبان ماه) با حضور عاليپور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و مديران و مسئولان کارگروههاي اجرايي برگزار شد، آخرين مراحل فراهم سازي تمهيدات و مقدمات عمليات اصلي بررسي و اعلام شد: با تلاش هاي انجام شده در سريع ترين زمان ممکن، سامانه انتقال و انباشت آب به محل چاه آماده شده است که اين سامانه شامل 2 ايستگاه پمپاژ، 5 خط لوله 4، 6 و 8 اينچ، يک استخر 130 هزار بشکه اي به علاوه پمپهاي سه گانه جدال با آتش (فاير فايتينگ) و خطوط انتقال آب به اتاقکهاي مخصوص کارکنان آتش نشاني براي آب افشاني و ايجادتونل آب روي نيروها و ادوات مهار چاه است؛ افزون بر اين يک استخر کمکي به همراه 32 دستگاه تانکر آبرسان براي جبران احتمالي ورودو خروج آب استخر اصلي پيش بيني شده است تا هنگام عمليات هيچ گونه مشکلي از بابت کم بودن آب وجودنداشته باشد؛ در محوطه چاه 147 و محل اصلي عمليات نيز آخرين مراحل دفن دو لوله 14 اينچ، نصب انشعاب ها و چندراهههاي (منيفولدها) آب و تعيين و جانمايي اتاقکهاي آب افشاني (شلترها) و تسطيح و آمادهسازي محوطه مانور اتيواگن رو به پايان است.
همچنين در نشست جمع بندي پيشرفت کار برنامه مهار چاه اعلام شد: «بخش بعدي عمليات، در روزهاي آينده، حمله به آتش با هدف برداشتن بقاياي دکل 95 و پاکسازي کامل اطراف دهانه چاه با استفاده از چنگک متصل به دستگاه اتي واگن خواهدبودکه انتظار مي رودبا کنار زدن آهن آلات آوار شده روي دهانه چاه، شعله آتش حالت عمودي پيدا کندو تا حدي از دهانه چاه فاصله بگيرد؛ سرعت پيشرفت کار در احداث لوکيشن C در رگ سفيد2 مناسب است و لوکيشن A نيز با توجه به تعريض و اصلاح شيب جاده حداکثر تا پايان هفته براي استقرار دکل آماده ميشود.»
چاه از سطح بسته مي شود
ستادراهبري مهار فوران چاه 147 رگ سفيدعصر روز دوشنبه (22 آبان) اعلام کرد: «مهارگران فوران چاه 147 رگ سفيداز شرکتهاي ملي مناطق نفت خيز جنوب و ملي حفاري ايران در تلاشي جمعي و هماهنگ خودرا براي آغاز نخستين عمليات تخصصي براي بستن چاه از سطح (Top Kill) آماده مي کنند. در اين ارتباط تيم هاي عملياتي، فني و تخصصي و پشتيباني نسبت به اورهال و مقاوم سازي (عايق بندي) 2 دستگاه آتي واگن و انواع استينگر اقدام کردندو خودروهاي سنگين براي انتقال تجهيزات و ساير ملزومات موردنياز تدارک ديده شده است. افشانههاي آب (شيلترها) و هدرها براي ايجادفرصت جهت نزديک شدن مهارگران به دهانه چاه و کانون آتش نصب و آماده سازي شده است. محوطه سازي براي استقرار مخازن سيال و پمپ هاي فشار قوي تزريق سيال (پمپ تراک) به اتمام رسيده و ضمن تعريض جاده هاي دسترسي به چاه، تمهيدات لازم براي احتمال شرايط بارندگي پيش بيني شده و در دست اجراست. همچنين با توجه به برنامه ريزي صورت گرفته، به موازات عمليات ورودبه دهانه چاه و کشتن آن از سطح، روش مسدودکردن چاه از عمق (BOTTOM KILL) نيز در دستور کار است و در اين ارتباط براي حفر چاه هاي امدادي، کار ساخت دو لوکيشن جهت استقرار دکل هاي حفاري در مراحل پاياني است و 89 محموله تجهيزات دستگاه حفاري 93 فتح تاکنون به منطقه انتقال يافته است.»
نهضت فرهنگ سازي د ر مصرف ايمن گاز د ر خانه ها اد امه د ارد
دودکــش
متهم اصلي مرگ هاي خاموش!
مشعل هواي سردزودتر از سال گذشته ميهمان بخشهايي از کشور شده و آرام آرام نصب وسايل گازسوز در دستور کار خانواده ها قرار مي گيردو در اين ميان توجه به مسائل ايمني مي توانددر عبور کم حادثه از زمستان و بهره جستن بدون دغدغه از گرماي اين انرژي پاک تاثيرگذار باشد.
برپايه گزارش سازمان پزشکي قانوني، پارسال، 839 نفر بر اثر مرگ خاموش فوت کرده اندکه اين ميزان، 34 درصدنسبت به سال 94 افزايش داشته و 256 موردآن در بخش وسايل گازسوز بوده است. نکته قابل تامل در اين ميان، جاي خالي نهادهاي قانوني در حوزه ايمني و فرهنگ سازي مصرف گاز است. از سال 82، مسئوليت کنترل ايمني و فني لوله کشي هاي داخلي مصارف خانگي به سازمان نظام مهندسي واگذار شده و اين در حالي است که شرکت ملي گاز ايران با وجودي که در اين حوزه مسئوليتي ندارد، همچنان يکي از بزرگ ترين سازمان هاي عرصه فرهنگ سازي ايمني مشترکان بخش خانگي است.
در همين حال، رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي گاز ايران، 22 آبان ماه در نشست خبري گفت: هرساله کتاب «تجزيه و تحليل حوادث مشترکان خانگي گاز طبيعي با تکيه بر موضوعات مهم پيشگيرانه و نکات عبرت انگيز» تهيه و از سوي وزير نفت براي وزاري راه و شهرسازي، بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و رئيس صدا و سيما و از سوي مديرعامل شرکت ملي گاز ايران براي 31 استاندار، سازمان نظام مهندسي، اورژانس، سازمان آتش نشاني و خدمات ايمني استان تهران ارسال مي شود. محمدرضا يوسفي پور با اشاره به بخش هايي از اين کتاب افزود: استان هاي آذربايجان شرقي، تهران و آذربايجان غربي در تعدادکل حوادث مونواکسيدکربن، آتش سوزي و انفجار، در رتبه هاي اول تا سوم و استان هاي بوشهر، سيستان و بلوچستان و هرمزگان نيز در رتبه هاي آخر قرار دارند. به گفته يوسفي پور، آمار مقايسه اي بررسي وضعيت حوادث مشترکان گاز طبيعي نسبت به مصرف سالانه نشان مي دهد، در سال 95 نسبت به 94 حدود34 درصددر حوادث ناشي از مونوکسيدکربن و مرگ خاموش و 08/0 نيز تعدادحوادث ناشي از انفجار و آتش سوزي افزايش يافته است. افزايش حوادث حکايت از آن داردکه سازمان هايي که وظيفه فرهنگ سازي و ارتقاي معلومات ايمني را به عهده دارند، از جمله سازمان نظام مهندسي، صدا و سيما و رسانه ها بايدبيشتر فعاليت کنند.
دورهمي وزارتخانه ها براي کاهش حوادث مرگ خاموش
رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي گاز ايران در ادامه با تاکيدبر اينکهاين شرکت هيچ مسئوليت قانوني در حوزه فرهنگ سازي مسائل ايمني ندارد، اعلام کرد: اين شرکت براي نخستين بار در دهه نخست آذرماه،از 15 وزارتخانه و سازمان دعوت کرده تا در خصوص کاهش و جلوگيري از حوادث مرگ خاموش با يکديگر همفکري کنند. وي در ادامه با اشاره به عوامل موثر در توليدو انتشار گاز مونوکسيدکربن گفت: دودکش ها با 43/71 درصد، نواقص وسايل گازسوز با 53/16، نبودتهويه مناسب 68/8 و استفاده از وسايل پخت و پز براي گرم کردن محيط با36/3 درصدبه ترتيب از جمله عوامل موثر در توليدو انتشار گاز مونوکسيدکربن در سال گذشته به شمار مي آيند.
افزايش آمار مرگ هاي خاموش مرتبط با دودکش
يوسفي پور با اشاره به عامل دودکش در انتشار گاز مونوکسيدکربن افزود: وجوددودکش به عنوان عامل توليدو انتشار گاز مونوکسيدکربن در سال 94 حدود84/67 بوده که اين ميزان پارسال به 43/71 درصدرسيده است. رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي گاز ايران ادامه داد: عدم نصب اصولي دودکش با 65/17، فقدان دودکش در وسيله گازسوز با 10 و استفاده از دودکش هاي غير استانداردبا 52/9 درصدبه ترتيب عوامل موثر در انتشار گاز مونو از طريق دودکش بوده است. وي به نواقص مربوط به وسايل گازسوز نيز اشاره کردو گفت: اين حوزه نيز شاهدافزايش بوده و از 96/14 درصددر سال 94 به 16.53 درصددر سال گذشته رسيده است. از ديگر عوامل ايجادمرگ هاي خاموش مي توان به نبودتهويه مناسب و استفاده از وسايل پخت و پز براي گرم کردن محيط اشاره کردکه خوشبختانه در اين حوزه، در سال 95 نسبت به سال پيش از آن شاهدکاهش حوادث بوده ايم.
افزايش 13 درصدي فرهنگ سازي در حوزه مصرف گاز
آمارها نشان مي دهدکه تعدادخانوارهاي برخوردار از گاز در سال 95 نسبت به سال 94 شاهدافزايش 26/4درصدي و فرهنگ سازي در بخش ايمني مصرف گاز طبيعي نيز شاهد13.2 درصدي افزايش بوده است. براساس تجزيه و تحليل حوادث سال هاي اخير، افزايش فرهنگ سازي و کاهش حوادث با يکديگر رابطه قابل تاملي دارندو هرچه در اين حوزه هزينه شده، در کاهش حوادث تاثير داشته است. رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي گاز ايران در ادامه با اشاره به عوامل منجر به آتش سوزي و انفجار کل کشور در سال 95 گفت: 397 موردحوادث نشت از شيلنگ به دليل نقص بست، 334 موردبه دليل نشت از شيلنگ گاز به علت فرسودگي، پارگي و پوسيدگي بيشترين عوامل منجر به آتش سوزي و انفجار بوده اند.
اصحاب رسانه، بازيگر اصلي فرهنگ سازي مصرف ايمن گاز
وي در ادامه با قدرداني از تلاش خبرنگاران در حوزه فرهنگ سازي مصرف ايمن گاز گفت: اصحاب رسانه وجداني آگاه و بيدار داشته و معتقديم که نقشي اساسي در فرهنگ سازي مصرف ايمن و بهينه گاز دارند.
ارسال اطلاعات اوليه حوادث از سوي شرکت هاي گاز استاني
يوسفي پور در پاسخ به اين پرسش که آيا فرهنگ سازي و مصرف ايمن در دستور کار شرکت هاي گاز استاني نيز وجوددارد؟ گفت: اطلاعات اوليه کتاب «تجزيه و تحليل حوادث مشترکان خانگي گاز طبيعي» از همکاران گازهاي استاني دريافت شده است. به گفته وي، با وجوداينکه مسئوليتي در بخش حوادث داخل منازل نداريم؛ با اين حال در هر ساعت از شبانه روز که حادثه اي رخ دهد، همکاران امدادگاز به عنوان نخستين گروه، در محل حاضر مي شوندو در صورت نياز از اطلاعات کارشناسي آن ها استفاده مي شود. رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي گاز ايران تاکيدکرد: گزارش هاي تکميلي حوادث از طريق شرکت هاي گاز استاني به ستادشرکت ملي گاز ايران ارسال و پس پردازش و تجزيه و تحليل، اطلاعات نهايي آن در قالب کتابچه هاي آموزشي جمع آوري مي شوند. يوسفي پور درباره فرهنگ سازي مصرف بهينه و ايمن گاز نيز گفت: واحدهاي روابط عمومي شرکت هاي گاز استاني با حضور در مساجد، مدارس و... به طور فعال و متمرکز در اين حوزه ها تبليغات مي کنند.
سازمان نظام مهندسي مسئولانه تر فعاليت کند
وي در پاسخ به اين پرسش که آيا شرکت گاز اين ظرفيت را داردکه به صورت قانوني وظيفه اجراي لوله کشي داخل منازل و نظارت بر آن را به عهده بگيردو اينکه در سطح کلان با سازمان نظارم مهندسي براي عمل به وظيفه قانوني فرهنگ سازي واردمذاکره شده ايد؟ گفت: ارتباط ما با لوله کشي گاز داخل منازل همچون ارتباط سازمان هاي آب و برق با لوله کشي و سيم کشي داخل منازل بوده و اين رويه در همه جاي دنيا مرسوم است.
اين مقام مسئول ادامه داد: شرکت ملي گاز ايران براي فرهنگ سازي از هيچ تلاشي فروگذار نيست و نمي توان گفت که سازمان نظام مهندسي در اين حوزه هيچ فعاليتي نداشته بلکه انتظار بر اين استمستقيم، متمرکز و مسئولانه تر برخوردکنند. به گفته يوسفي پور، تاکنون وظيفه فرهنگ سازي مصرف ايمن بر عهده نظام مهندسي قرار گرفته، با اين حال شرکت ملي گاز ايران سعي کرده به نحو احسن در اين زمينه فعاليت کندو گوش به فرمان نهادهاي قانوني کشور است.
آمادگي تاسيسات گاز در رويارويي با حوادث
رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي گاز ايران در پاسخ به اين پرسش که آيا تاسيسات و خطوط لوله در زمان حوادث به ويژه زلزله ايمن هستند؟ گفت: صنعت گاز در همه کشورها به ويژه نقاطي که ظرفيت وقوع زلزله وجوددارد، با حساسيت بيشتري اقدام به اجرا و مقاوم سازي تاسيسات و خطوط لوله مي کند. وي افزود: با توجه به حادثه خيز بودن کشورمان، شرکت ملي گاز ايران در دهه هاي گذشته با اوساکا گس ژاپن به عنوان دومين شرکت معروف و بزرگ اين کشور همکاري داشته است. به گفته يوسفي پور، تاکنون شاهدرخ دادن حوادث ثانويه نبوده ايم و در خصوص زلزله اخير نيز اين سلسله حوادث ثانويه را نداشتيم. اين مقام مسئول با اشاره به زلزله در مناطق غربي کشور گفت: تاسيسات گاز در رويارويي با حوادث آمادگي خوبي دارندو در هيچ يک از نقاط شاهدقطع گاز و حادثه نبوديم که نشان دهنده آمادگي اين تجهيزات در زمان بحران است. رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي گاز ايران تاکيدکرد: در مناطقي از استان کرمانشاه که آسيب هاي ناشي از زلزله بيشتر بوده، عمدا اقدام به قطع گاز کرده ايم تا پس از چک کردن شبکه، اقدام به وصل آن کنيم.
توصيه هاي ايمني را جدي بگيريد
يوسفي پور در پايان با ارائه چندتوصيه گفت: مردم، همچون هميشه، شرکت ملي گاز ايران را با صرفه جويي در مصرف گاز ياري کنند.
وي ادامه داد: با صرفه جويي و مصرف بهينه گاز، علاوه بر ياري به شرکت ملي گاز ايران، نسل هاي آينده نيز مي تواننداز اين سوخت پاک استفاده کنند.
دستکاري رگولاتور ممنوع!
اين مقام مسئول با بيان اينکه متاسفانه باورهاي غلطي ميان مردم وجوددارد، اظهار کرد: مشترکان در نقاطي که خدمت رساني شرکت گاز دچار نقص مي شود، هرگز مبادرت به دستکاري رگولاتورها نکنند. در درون رگولاتورها سيستم هاي ايمني تعبيه شده که اگر ناخواسته آنها را دستکاري کنند، اين سيستم ها از استانداردخارج مي شوند. رئيس بهداشت، ايمني و محيط زيست شرکت ملي گاز ايران يادآور شد: هرگونه تغيير در لوله کشي داخلي و وسايل گازسوز، دريچه هاي تهويه، دودکش و... با هماهنگي سازمان هاي نظام مهندسي و اين اقدام ها به صورت ايمن و از سوي متخصصان انجام شود.
اين مقام مسئول ادامه داد: از سازمان هاي نظام مهندسي نيز درخواست مي کنيم که اين نيازها را آسان سازي کنندو در دسترس قرار دهندتا مشترکان در فرآيندپيچيده واردنشوند. وي با بيان اينکه مغز 2 درصداز وزن انسان را تشکيل مي دهدولي 20 درصداز اکسيژن موردنياز در آن مصرف مي شود، گفت: مشترکان در واحدهاي کوچک که سيستم حرارت مرکزي موجودنيست، به هيچ وجه اقدام به مسدودکردن دريچه هاي تهويه نکنند. به گفته يوسفي پور، مردم معمولا از شومينه به دلايلي همچون تشريفات و زيبايي استفاده مي کنندکه به دليل اتلاف انرژي و نبودايمني کافي، ترجيحا از آن استفاده نکنند.
گفت و گوي «مشعل» با سازندگان تجهيزات در حاشيه نهمين نمايشگاه تخصصي ساخت داخل تجهيزات صنعت نفت
بازگويي نــاگفته ها
مشعل سميه راهپيماصنعت نفت در اقتصادکشور داراي نقش کليدي است و مي تواندرونق کسب و کار و خروج از رکوداقتصادي را به همراه داشته باشد، به شرط آن که به توانمندي ها و فناوري هاي روز دنيا مجهز شود. يکي از راهکارهاي دولت يازدهم براي خروج از رکودو تورم و همچنين رسيدن به رشداقتصادي قابل قبول، توجه ويژه به توليدات داخلي و جايگزين کردن واردات کالاها و تجهيزات خارجي با توليدات سازندگان داخل کشور است. اين امر يکي از اصلي ترين رئوس برنامه هاي اقتصادمقاومتي است. صنعت نفت، اصلي ترين منبع اقتصادي کشور به شمار مي رودو تجهيزات موردنياز در اين صنعت از جمله مواردي است که خودکفايي و بومي سازي در آن اهميت ويژه اي دارد. از اين رو صنعتگران فعال در حوزه نفت، تمام توان خودرا به کار گرفته اندتا بتوانندتجهيزات صنعت نفت را از انحصار کشورهاي ديگر خارج کنندو در اين زمينه روي پاي خودبايستند. برگزاري نمايشگاه ها يکي از اقداماتي است که براي معرفي تجهيزات ساخت داخل انجام مي شود. در اين زمينه امسال نهمين نمايشگاه تخصصي ساخت داخل تجهيزات صنعت نفت خوزستان با هدف تبيين توانمندي هاي شرکت هاي داخلي در تامين بخشي از نيازمندي هاي صنعت نفت، روزهاي 11 تا 14 آبان 96 در مرکز خوزستان برگزار شدو نمايندگان 270 شرکت داخلي از 12 استان کشور از جمله سازندگان داخلي، تامين کنندگان و فعالانِ مراکز پژوهشي و دانش بنيان حضور داشتند.براساس اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» در حاشيه برگزاري نهمين نمايشگاه تخصصي ساخت داخل تجهيزات صنعت نفت خوزستان گفت وگويي با صنعتگران انجام داده است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
مدير عامل شرکت «جهان صنعت کرائي» در گفت وگو با «مشعل» مي گويد: محصولات توليدي بسياري از شرکت هاي داخلي، با نمونه خارجي برابري مي کندو در برخي موارد، محصولات داخلي، کيفيت بالاتري نسبت به نمونه هاي خارجي خوددارند، از اين رو بايدساز و کاري براي رتبه بندي شرکت هاي توليدکننده داخلي فراهم شود.
عوض کرائي ادامه مي دهد: شرکت «جهان صنعت کرائي» در سال 85 تاسيس شدو در زمينه ساخت قطعات صنعتي نفت،گاز، حفاري، فولادو پتروشيمي فعاليت داردو تا کنون موفقيت هايي نيز در اين زمينه کسب کرده که نمونه بارز آن ساخت دستگاه هاي فوران گير است.
به گفته وي، اين شرکت هم اکنون تنها سازنده دستگاههاي فوران گير چرخشي در ايران و حتي خاورميانه است که با استفاده از مهندسي معکوس و رفع نقاط ضعف، موفق شده اين دستگاه را که براي جلوگيري از فوران چاه روي دکلهاي حفاري نصبمي شود، بومي سازي کند.
مدير عامل شرکت «جهان صنعت کرائي» مي افزايد: کالايي را مهندسي معکوس مي کنيم که براي 20 تا 30 سال گذشته است و آنها را بومي سازي نمي کنيم، بلکه آنها را ارتقا و تغيير مي دهيم و نقاط ضعف شان را بر طرف مي کنيم، زيرا توليدکننده علاوه بر توليدکالاي با کيفيت، بايددر پي رفع نواقص آنها نيز باشدو همانطور که منافع خودرا در نظر مي گيرد، منافع مصرف کننده را نيز در نظر داشته باشد، زيرا ايران متعلق به ما و آيندگان است و بايداين را در عمل ثابت کنيم.
وي ادامه مي دهد: اگر رقيب با تجربه، با هوش و با استعداد يداشته باشيم، بايدتلاش خودرا سه چهار برابر کنيم تا آن را شکست دهيم، اين به آن معناست که ما مي توانيم با خارجي ها رقابت کنيم، اگر ساخت قطعات نفت از سال هاي گذشته شروع مي شد، اکنون شاهدپيشرفت هاي بيشتري بوديم.
مدير عامل شرکت «جهان صنعت کرائي» خاطر نشان مي کند: محصولات توليدي بسياري از شرکت هاي داخلي با نمونه خارجي برابري مي کندو در برخي مواردنيز محصولات داخلي از کيفيت بالاتري نسبت به نمونه هاي خارجي خودبرخوردار هستند.
همکاري با دانشگاه ها
رئيس فروش شرکت لوله سازي اهواز نيز در اين باره مي گويد: اين شرکت در توليدلوله که يکي از اقلام گروه هاي 10 گانه صنعت نفت است، فعاليت هاي زيادي انجام داده و گام هاي بسيار موثري در زمينه بومي سازي برداشته است.
اميدرضا حداددزفولي ادامه مي دهد: تلاش ما بر اين است که با حداقل استفاده از امکانات خارجي و با تکيه بر دانش فني کارشناسان داخلي، طراحي هايي براي ارتقاي سيستم هاي خودداشته باشيم، از اين رو واحدطراحي توسعه بسيار فعالي داريم که در کنار آن، اداره پژوهش، ارتباط مستقيمي با دانشگاه براي چندطرح تحقيقاتي در حال انجام برقرار کرده و به صورت حمايت از بخش دانشگاهي واردشده است.
به گفته وي، طي 5 سال گذشته علاوه بر استخدام 300 نفر، اشتغال گذشته نيز حفظ شده و هيچ فردي از کارش جدا نشده است، ضمن آنکه با تاسيس کارخانه SPR پيش بينيبه کار گيري حدود100 نيروي جديدرا در استان اهواز داريم.
اقتصاددرون زا
همچنين مدير عامل شرکت نفت فلات قاره ايران در حاشيه نهمين نمايشگاه تخصصي ساخت داخل تجهيزات صنعت نفت خوزستان در گفت وگو با «مشعل» مي گويد: اقتصادمقاومتي، يعني اقتصاددرون زا که به توليدداخلي توجه بيشتري مي کندو برنامه هايي براي رفع نيازهاي داخلي دارد.
حميدبوردمي افزايد: در سراسر دنيا تفکر ساخت 100 درصدداخل تجهيزات وجودنداردو بايدديدکه کدام يک از محصولات در کشور ارزش افزوده ايجادمي کندو چرخش اقتصادي به همراه داردو به اقتصادکشور کمک مي کند، سپس آن را بومي سازي کرد.
وي با اشاره به اينکه مجموعه نفت، جزو اقتصادهاي مولددر کشور است، ادامه مي دهد: اصرار زيادي دارم که دولت و مجموعه نفت تا جايي که مي توانندبه پروژه هاي نفت توجه و تامين سرمايه کنند، زيرا اشتغال زايي بسيار زيادي به صورت غير مستقيم دارد. وقتي يک شغل مستقيم ايجادمي کنيم، در کنار آن 13 شغل غير مستقيم نيز ايجادمي شود.
مدير عامل شرکت نفت فلات قاره ايران خاطر نشان مي کند: اين شرکت 20 درصداز ظرفيت توليدکشور را به عهده داردو يکي از شرکت هاي بزرگ نفتي دريايي در دنيا به شمار مي رودکه همه توليدات خودرا صادر مي کندو ارزش افزوده زيادي براي کشور به همراه دارد.
به گفته وي، کارهاي زيادي در زمينه تجهيزات ساخت داخل شروع و کميته هايي در اين زمينه تشکيل شده است و روي پمپ هاي نمکزدايي کار کرده ايم و به صورت سيستماتيک پيش مي رويم.
اجاره توربين به شرکت ها
مديرعامل گروه فناوران تجارت پويا نيز مي گويد: اين گروه، جمعي از جوان ها و افرادبا تجربه و بازنشسته وزارت نفت را به کار گرفته است تا بتواندکيفيت خدمات و کيفيت عملکردرا در مجموعه وزارت نفت به اثبات برساند.
حسن رحيمي با اشاره به قبل و پس از تحريم ها ادامه مي دهد: در دوره تحريم، فعاليت هاي زيادي در حوزه ساخت انجام شده است و پس از برجام نيز مجموعه فناوران تجارت پويا به دليل سابقه طولاني که در تجارت بين المللدارد، با شرکت هاي صاحب نام اروپايي واردمذاکره شدو تنها شرکتي است که در کل صنعت نفت، توربين اجاره مي دهد.
وي مي افزايد: تا کنون به پالايشگاه فجر جم توربين اجاره داده ايم و اين پالايشگاه در دروه سرما، روزانه 125 ميليون متر مکعب گاز به پالايشگاه هاي مختلف تزريق مي کنديا به سيستم گازرساني شهري مي فرستد، از اين رو براي اين پالايشگاه داشتن توربين استندباي حياتي است، ضمن آنکه به شرکت انتقال گاز، توربين اجاره داده ايم.
به گفته رحيمي، پس از اعتمادسازي بين مجموعه کار فرما (مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي گاز و شرکت هاي بزرگ اروپايي) توافق هايي براي ساخت داخل انجام شده است.
مديرعامل گروه فناوران تجارت پويا خاطر نشان مي کند: بايدبه فناوري برتر دنيا دسترسي داشته باشيم و قطعاتي توليدشده که در دوران تحريم به کمک مجموعه هاي وزارت نفت و نيرو آمده است، اما بسياري از آنها به مميزي و اصلاح نياز دارندو اگر بتوانيم تعامل خوبي با سازندگان برتر دنيا داشته باشيم، مي توانيم از آنها سرتيفيکيت و لايسنس بگيريم و سپس با همکاري شرکت هاي رويزرويز و زيمنس قطعه توليدکنيم و آن را به خارج از کشور و حتي به اين دو شرکت بفروشيم که ارزآوري، اشتغال زايي و اقتصادمقاومتي را به همراه دارد. اينها افق هاي پيش روي مجموعه فناوران تجارت پوياست.رحيمي در ادامه به اهميت بومي سازي تجهيزات صنعت نفتدر داخل کشور مي پردازدو مي گويد: در حوزه بومي سازي، بايدبه يک وحدت رويه برسيم و از موازي کاري اجتناب کنيم و روي تحقيق و توسعه سرمايه گذاري کرده و کيفيت محصولات را افزايش دهيم. وي مي افزايد: بحث اقتصادمقاومتي با برداشت صيانتي از مخازن نفت گره خورده است. اکنون شاهدسوزانده شدن روزانه 500 فوت مکعب گازهاي همراه در استان خوزستان هستيم که برداشت هاي صيانتي به شمار نمي رود، از اين رو بايدبراي آن تصميم سازي کردو اجازه دادتا سيستم هاي بازرسي و نظارتي کنار آنها قرار گيرد، ضمن آنکه با دغدغه هاي محيط زيستي و استشمام مونوکسيدکربن شفاف نيز برخوردشود، زيرا با انجام برداشت هاي صيانتي، در مسير اقتصادمقاومتي و بهينه سازي حرکت خواهيم کرد.
دريافت جايزه مهار تحريم ها
معاون فني و مهندسي شرکت پارس جهدنيز با بيان اينکه اين شرکت بيش از 20 سال سابقه توليددر مهندسي و ساخت تجهيزات ابزار دقيق دارد، مي گويد: بسياري از تجهيزات ابزار دقيق را در پروژه هاي مختلف کشور و در فازهاي پارس جنوبي و پالايشگاه هاي بزرگ کشور مانندستاره خليج فارس طراحي کرده، ساخته و تحويل داده ايم، همچنين ابزار دقيق بسياري از پتروشيمي ها را ساخته ايم که در حال سرويس است، ضمن آنکه کار کنترل واحدهاي صنعتي را نيز انجام مي دهيم.
چاوشي مي افزايد: در زمان تحريم هاي سخت، از وزير نفت آن زمان، جايزه مهار تحريم ها را دريافت کرديم، همچنين با مهندسي و توليدتجهيزات با فناوري بالا در کشور، افتخار کاهش وابستگي به واردات را داشته ايم و نه تنها جلوي وروداين تجهيزات به داخل کشور را گرفتيم، بلکه صادرات هم داشتيم و با اين کار، تجهيزات خودرا به شرکت هاي بزرگ نفتي مانندشل، پترو ناس و.. فروختيم.
به گفته وي، در آمداصلي کشورمان روي صنعت نفت است و با وابستگي به کشورهاي بيگانه نمي توانيم نفت و گاز توليدکنيم و اين وابستگي باعث ايجادتنش و چالش مي شود، از اين رو بومي سازي تجهيزات با فناوري بالا و نداشتن وابستگي به شرکت هاي بزرگ اين تجهيزات، باعث مي شودروي پاي خودبايستيم و اقتصادمان رو به رشدباشدو زير بار بسياري از حرف هاي غير منطقي شرکت هاي خارجي نرويم.
آب تيمور، نخستين کانديدا
همچنين مدير عامل شرکت فراز نوين انديش اروندمي گويد: هدف از تاسيس اين شرکت، تمرکز روي فراز آوري مصنوعي چاه هاي نفت است که در کنار دانشگاه چمران، موضوع بومي سازي فراز آوري فعاليت خودرا آغاز کرده ايم و شروع فعاليت ما مقارن با ساخت اقلام 10 گانه و تجهيزات موردنياز صنعت نفت بود.حامدگرامي مي افزايد: پمپ هاي درون چاهي يا SPR يکي از اقلام10 گانه است که براي ساخت آن، دانشگاه شهيدچمران به عنوان قطب علمي و شرکت فراز نوين به عنوان توسعه دهنده فني و تجاري، به صورت مشترک برنده اين مناقصه شدندو تا کنون 15 مجموعه از اين تلمبه ها را بومي سازي کرده ايم.
به گفته وي، ابلاغ شروع به کار ما تيرماه 95 بودکه کار مهندسي تفصيلي را آغاز کرديم و در ارديبهشت 96 نخستين مجموعه ساخته شد. بر اساس تعهدي که به کارفرما داريم، تا مجموعه ششم موظف به بومي سازي کل پمپ هاي درون چاهي بوديم که خوشبختانه بحث بومي سازي پمپ هاي سرچاهي را با همان مجموعه اول، 100در صدانجام داديم. از مجموعه ششم تا پانزدهم نيز فرصت داشتيم تا پمپ هاي درون چاهي را ساخت داخل کنيم.
گرامي خاطر نشان مي کند: نخستين چاهي که کانديداي نصب اين پمپ شده، آب تيمور است که همکاران مهندسي ساخت مناطق نفت خيز جنوب در حال آماده سازي لوکيشن چاه هستندو تا 2 ماه آينده تکميل مي شود. به دليل رعايت نکات ايمني در چاه، بايدنصب و راه اندازي اين پمپ با حضور يک کارشناس دکل حفاري شرکت ملي نفت انجام شودکهتا سه ماه آينده، پمپ نخستين ميله مکشي ساخت داخل به نام «فراز» نصب مي شود.
عدم وابستگي به واردات فلنج
مدير عامل شرکت غرب فلنج نيز مي گويد: اين شرکت سال 1356 تاسيس شدو از آن زمان تا کنون در زمينه توليدفلنج و اتصالات صنعت نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش و پخش خدمات ارائه داده ايم.
قدرت اله سوري مي افزايد: مجموعه کار ما قبل از انقلاب به طور کامل در انحصار کشورهاي فرانسه و ايتاليا بودو از 40 سال گذشته تاکنون توانسته ايم توليدفلنج و اتصالات را به طور کامل بومي ساز کنيم و به اين ترتيب ديگر نيازي به وروداين کالا نيست و مطابق با استانداردهاي سراسر دنيا فعاليت مي کنيم.
وي ادامه مي دهد: بومي سازي، اقتصادمقاومتي را به همراه داردو نگرش هاي مختلفي از اقتصادمقاومتي در تمام سطوح جامعه حاکم است و بر اين اعتقادهستم که امروز تعامل با دنيا حرف اول را مي زندو گفتمان و سياست، به طور قطع به نفع مردم کشورمان است.
مدير عامل شرکت غرب فلنج خاطر نشان مي کند: در اين شرکت حدود100 نفر مشغول به کار هستندو با بخش عمده صنايع نفت، گاز، پتروشيمي، پالايش و پخش، صنايع تاسيسات دريايي، صنايع نيروگاهي و صنايع فولادارتباط کامل داريم.
روندافزايشي اشتغال زايي
مدير عامل شرکت دانش بنيان بهسازان جنوب مي گويد: به دليل بومي سازي انواع شيرآلات سرچاهي، ول هدو کريسمس تري،تحريم ها روي ما تاثيري نداشته است.
سيروس نور افکن ادامه مي دهد: طراحي فناوري تجهيزات محصولاتي را که اين شرکت توليدمي کند، خودمان انجام داده ايم و طي دو دهه فعاليت، تجهيزات زيادي را به صنعت و ميادين نفت و گاز کشور ارائه کرده ايم.
به گفته وي، در گذشته شاهدبوديم که در منطقه خوزستان قطعه ساز زيادبود، اما به اين دليل که ساخت تجهيزات و توليدمحصول با کيفيت و در سطح استانداردجهاني، به حضور مهندسان خبره نياز دارد، در اين زمينه فعاليت هاي کمي صورت گرفته است.
مدير عامل شرکت دانش بنيان بهسازان جنوب خاطرنشان مي کند: اين شرکت، جايگاه ويژه اي در ساخت تجهيزات سرچاهي و خطوط لوله داردو توانسته است با استفاده از خلاقيت و نوآوري، در مسير بومي سازي اين قطعات گام هاي موثري بردارد، به گونه اي که شاهدهستيم مناطق مختلف مانندنفت خيز جنوب و نفت مناطق مرکزي، پروژه هاي خودرا به بيرون سفارس نمي دهند.
وي به ارتباط مستقيم بومي سازي با اقتصادمقاومتي اشاره مي کندو مي افزايد: اين شرکت نقش بسيار مهميدر حوزه اقتصادمقاومتي و اشتغال زايي دارد، به گونه اي که هر سال بين 30 تا 40 نفر را جذب مي کنيم.
نور افکن ادامه مي دهد: هم اکنون 100 نفر در اين شرکت به صورت مستقيم مشغول به کار هستندکه با توجه به برنامه هاي توسعه اي، اين ميزان در سال آينده به 150 نفر خواهدرسيدو به صورت غير مستقيم نيز اشتغال زايي بسيار زيادي صورت گرفته است.
• ادامه گفت و گوي «مشعل» با سازندگان داخلي تجهيزات صنعت نفت را در شماره هاي بعدمي خوانيد.
حاشيه نگاري «مشعل»ازسومين المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان وزارت نفت
نقطه اتصال غم و شادي
مشعلسميه راهپيمانگراني و اضطراب را مي شددر چشمان شان ديد، وقتي آيتمي را آنطور که انتظار داشتند، انجام نمي شد، ناراحت در کنار زمين مي نشستندو به ادامه رقابت ها فکر مي کردند، اما وقتي به آنچه مي خواستندمي رسيدند، لبخندرضايت بر لب شان مي نشست و در چشمان شان برق خاصي نمايان مي شد. سخن از سومين المپيادتخصصي- علمياتي آتش نشانان وزارت نفت است که برگزيدگان، مسابقات خودرا در 5 رشته دو 4 در 100 متر امدادي، عمليات آبرساني از ماشين به سيبل نشانه، حمل هوز با استفاده از تجهيزات حفاظت فردي (PPE)، بالا رفتن از نردبان طنابي نجات و دو 100 متر با مانع در تاريخ 27 مهرماه به ميزباني شرکت ملي گاز ايران آغاز کردندو در 29 مهر ماه نيز به پايان رساندند.هفته نامه «مشعل» در شماره 852 گزارشي از مراسم افتتاحيه و اختتاميه اين المپيادمنتشر کردو در اين شماره، المپيادرا از زبان مسئولان و مديران روايت مي کنيم. با هم مشروحآن را مي خوانيم.
سعيدباغباني، رئيس اچ اس اي و پدافند
غير عامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در حاشيه برگزاري سومين المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان وزارت نفت در گفت و گو با «مشعل» مي گويد: اين شرکت در سال 1386 پژوهشي با موضوع ضريب آمادگي آتش نشانان تهيه کردکه در آن، ضريب آمادگي پــــايــيـن آتش نشانان در مقابل حوادث پايين بود، از
اين رو برنامه ها و آموزش هايي براي رفع اين مشکل در نظر گرفته شدتا آمادگي آنها را افزايش دهيم. بر اين اساس سال 1387 نخستين دوره المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان در سطح شرکت ملي صنايع پتروشيمي برگزار شدو سال 1391 شاهدبرگزاري آن براي نخستين بار در سطح وزارت نفت بوديم.
به گفته وي، المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان در سطح وزارت نفت به دليل حضور برگزيدگان چهار شرکت اصلي، فرصت بسيار خوبي براي ايجادفضاي رقابتي است تا گروه ها بتوانندبا نقاط قوت و ضعف خودآشنا شوند. همچنين شاهدافزايش آمادگي جسماني و گسترش حس مودت و دوستي در ميان آتش نشانان هستيم.
رئيس اچ اس اي و پدافندغير عامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي مي افزايد: وقتي فضايي براي کاهش استرس هاي شغلي آتش نشانان ايجادنکنيم، انگيزه کار د ر آنها پايين مي آيد. در اين ميان برگزاري المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان وزارت نفت علاوه بر ايجادرفاه، آمادگي جسماني آنها را نيز افزايش مي دهد.
باغباني ادامه مي دهد: در المپيادچهارم شرکت ملي صنايع پتروشيمي در کنار مسابقه ورزشي، مسابقه علمي هم در نظر گرفته شده که جوايز آن نفيس تر از جوايزي بودکه به برندگان جسماني داده بوديم، اين روندنشان مي دهدکه مسائل دانشي، کم اهميت تر از مسائل جسمي نيست.
وي در ادامه به برنامه هاي ايمني و آتش نشاني شرکت ملي صنايع پتروشيمي اشاره مي کندو مي گويد: چندمحور را در آينده موردتوجه قرار مي دهيم؛ محور نخست تعيين جايگاه و ارتقاي فرهنگ آتش نشاني به عنوان يک کار ارزشي است، زيرا به اين حرفه نبايدنگاه شغلي داشت، بلکه در اين حرفه عشق به فعاليت حرف اول را مي زند.
رئيس اچ اس اي و پدافندغير عامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي مي افزايد: ايجادجايگاه سازماني آتش نشاني، يکي ديگر از محورهايي است که در دستور کار داريم و اداره کل اچ اس اي وزارت نفت به دنبال طبقه بندي آتش نشانان است که در محل کار خودگريدو درجه داشته باشند. اميدواريم با ايجاداين شرايط، انگيزه مالي نيز ايجادکنيم و آتش نشان و افسر با امتيازهاي بالا بتواننداز گريدبيشتري استفاده کنند، يعني ايجادهمان انگيزه اي که براي کارکنان دولت وجودداردکه از يک پايه پايين تر به يک پايه بالاتر مي روند.باغباني سومين محور فعاليت اين مديريت در حوزه آتش نشاني را آموزش بيان مي کندو ادامه مي دهد: بعداز اتفاقات سال هاي اخير، همه به اين فکر افتادندکه موفقيت در اين رشته، نيازمندشرايط و داشتن يکسري تجهيزات و فناوري هاي جديداست که بايدنخست آن را بشناسيم و بتوانيم از آن استفاده کنيم.
وي خاطر نشان مي کند: ايمني فراينددر صنعت پتروشيمي بسيار مهم است و بعداز حادثه بوعلي، مديران به سمت ايمني فرايندرفتند، يعني ايمني افرادجزو با اهميت ترين مسائل ايمني در صنعت پتروشيمي به شمار مي رود، از اين رو براي آتش نشانان، دوره هاي آموزشي داخل و خارج از کشور در نظر گرفته شده که 200 نفر در داخل کشور و بيش از 200 نفر نيز در خارج از کشور، در دوره هاي مختلف از جمله فرماندهي، آتش نشاني و افسري آموزش ديدندو اکنون وظيفه ساماندهي آن را به عهده داريم.
باغباني ادامه مي دهد: سرفصل هاي آموزشي را بايدبا نيازهاي مان به گونه اي در کنار هم قرار دهيم که با يکديگر همپوشاني داشته باشند.
رئيس اچ اس اي شرکت ملي صنايع پتروشيمي مي افزايد: فرهنگ ايمني، نيازمندباور است و بعداز حادثه پلاسکو آمادگي بيشتري ايجادشدکه اگر اين شرايط تا دو سال آينده ادامه پيدا کند، به شرايط ايمن بهتري دست پيدا خواهيم کرد.
افزايش بار علمي
رئيس ايمني و آتش نشاني شرکت ملي صنايع پتروشيمي، با اشاره به پيشنيه المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان مي گويد: اين المپيادسال 1387 در سطح وزارت نفت با محوريت صنايع پتروشيمي آغاز و نخستين دوره آن در پتروشيمي تبريز برگزار شد. بعداز يکي دو دوره، اين فرهنگ در سطح وزارت نفت تزريق شدو تمام چهار شرکت اصلي به اين سمت رفتندکه براي آمادگي نيروهاي آتش نشان خود ،برنامه ريزي هايي همچون برگزاري چنين المپيادهايي داشته باشند.
عليرضا نريمان نژادادامه مي دهد: وزارت نفت در سال 91 متولي برگزاري المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان شدتا با منتخبان چهار شرکت اصلي، اين مسابقات انسجام و يکپارچگي خودرا پيدا کندو امسال نيز شاهدبرگزاري سومين دوره آن هستيم.
به گفته وي، از 9-8 سال گذشته تاکنون، تفاوت بسياري در آمادگي جسماني آتش نشانان صورت گرفته و امسال رکوردها به هم نزديک تر شده و نوع نگاه به نيروهاي آتش نشان نيز تغيير کرده و از سنتي خارج و به شغل عملياتي و علمي تبديل شده است.
رئيس ايمني و آتش نشاني شرکت ملي صنايع پتروشيمي مي افزايد: برگزاري اين المپيادها باعث شده تا همانندگذشته در جذب نيرو دقت کنيم و در تمام زير مجموعه هاي وزارت نفت نيز حداقل الزام ها براي جذب آتش نشان در زمينه آمادگي جسماني در نظر گرفته شود، همچنين تست هايي از جمله سلامت روان و... از اين افرادگرفته مي شود.
نريمان نژادادامه مي دهد: اکنون ميانگين جذب سني آتش نشانان 25 تا 30 سال است، در صورتي که اين ميزان در گذشته بيشتر بوده و تمام شرکت ها تلاش مي کنندتا در اين المپيادقرار بگيرندو لازمه آن جذب نيروي جوان، حفظ آمادگي و در کنار آن تمرين هاي مستمر است. اکنون برنامه هايي براي افزايش بار علمي آتش نشان ها داريم تا از اين طريق بتوانيم به صورت مستمر به يک هدف کلي دست يابيم.
افزايش دانش در کنارکسب مهارت
معاون ايمني و آتش نشاني اداره کل اچ اس اي و پدافندغيرعامل وزارت نفت نيز مي گويد: وقتي جايي آتش مي گيرد، اين آتش نشان است که براي نجات جان انسان ها، جان خودرا به خطر مي اندازد، از اين رو بايدسطح آمادگي جسماني بالايي داشته باشد.
سيدمحمدپورراکي ادامه مي دهد: اگر آتش نشانان مهارت و آمادگي نداشته باشند، نه تنها نمي توانندآتش را اطفا کنند، بلکه جان خودرا نيز مخاطره مي اندازند. بنابراين سطح ايمني آتش نشانان بايدبه قدري بالا باشدو به درجه اي از صلاحيت حرفه اي رسيده باشندکه در زمان اضطراري بتواننددرست عمل کنندو يکي از اهداف اين المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان وزارت نفت، تمرين هايي است که چهار شرکت انجام مي دهندو در سال هاي فرداين المپياددر سطح شرکت ها برگزار مي شودو منتخبان آنها در سال هاي زوج در سطح وزارت نفت با يکديگر به رقابت مي پردازند.
وي مي افزايد: با توجه به اينکه از المپياداول تا کنون حضور دارم، به جرات مي توانم بگويم که سطح آمادگي جسماني آتش نشانان نسبت به چهارسال گذشته، افزايش پيدا کرده و رقابت ها بسيار تنگاتنگ و حرفه اي تر شده است و رکوردها نشان از آن داردکه اين افرادروز به روز حرفه اي تر مي شوندکه اميدوارم در المپيادهاي بعد ي ، سطح آمادگي اين افرادبالاتر رود.معاون ايمني و آتش نشاني اداره کل اچ اس اي و پدافندغيرعامل وزارت نفت خاطر نشان مي کند: اهداف ما در المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان، تنها ارتقاي سطح جسمي و روحي آنها نيست، بلکه مي خواهيم جايگاه آن ها را به جامعه و صنعت نفت نشان دهيم و اين که د ر اين شغل نياز است يک آتش نشان به درجه بالايي از صلاحيت حرفه اي برسدو تمام سعي و تلاش خودرا مي کنيم تا در کنار رسيدن به درجه صلاحيت حرفه اي، به تمام صنعت نفت نشان دهيم که فعاليت هاي آتش نشان ها بيهوده نيست و در شرايط اضطراي مي توانندآن را کنترل کنند.
پورراکي مي گويد: منظور از صلاحيت حرفه اي اين است که آتش نشان از نظر دانش، مهارت، تخصص و تجربه به حدي برسدکه وقتي با آتش هاي مختلف صنعتي روبه رو مي شود، قابليت مهار آتش و امدادرساني را داشته باشد.
به گفته وي، بيشتر برنامه ريزي هايي که تا کنون انجام شده، بحث ارتقاي سطح آمادگي جسمي و روحي آتش نشان ها بوده و اکنون متخصصان به اين نتيجه رسيده اندکه علاوه بر اين موضوع، بايدسطح دانش آن ها نيز افزايش پيدا کند. به عنوان نمونه، ممکن است کارخانه شيميايي آتش بگيردکه در اين جا آتش نشان نبايدفکر کندتنها با آب مي تواندآن را اطفا کند، زيرا بسياري از موادشيميايي مانندفلزات فعال با ريختن آب روي آن منفجر مي شوند. موضوع مهم در صنايع پتروشيمي اين است که آتش نشان بدانداز چه موادي بايدبراي اطفا استفاده کندو ما د ر برنامه هاي خودداريم که طي سال هاي آينده با برگزاري المپيادتخصصي – عملياتي آتش نشانان وزارت نفت، دانش تئوري آتش نشانان را در کنار ارتقاي جسماني آنها افزايش بدهيم.
عبور از شرايط سخت
رئيس ايمني شرکتملي مناطق نفت خيز جنوب نيز در حاشيه برگزاري سومين المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان وزارت نفت مي گويد: برگزاي اين المپياداز سال 91 در شرکت ملي نفت آغاز شدو نفرات اول تا سوم تيم هاي آن براي رقابت در سطح وزارت نفت حضور پيدا کردند.
سعيددهقاني ادامه مي دهد: وقتيشرکت کنندگان بعداز رقابت ها به شهرها و محل کار خودبر مي گرد ند ، از خاطره ها و تجربه هاي خودبراي ديگر همکارانشان صحبت مي کنند، اين روندباعث ايجادانگيزه در افرادي مي شودکه در مسابقه شرکت نکرده اندتا به اين طريق تلاش خودرا براي حضور در تيم هاي سال هاي آينده بيشتر کنند.
وي در ادامه به المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان در سطح شرکت ملي نفت اشاره مي کندو مي افزايد: در المپيادوزارت نفت تيم هاي اول تا سوم چهار شرکت اصلي حضور دارندو يکي از آنها شرکت ملي نفت ايران است که 14 تيم از قسمت هاي مختلف شرکت هاي بهره برداري و خدماتي داردو آتش نشانان اين شرکت ها مراحل سختي از جمله بالا رفتن از ديوار و پريدن از آن، دوندگي هاي طولاني مدت، شنا و برداشتن وزنه هاي سنگين براي قوي تر کردن ماهيچه هاي دست و پا و غيره را پشت سر مي گذارنددر کل مي توان گفت رسيدن به سطح آمادگي جسماني در سطح المپيادوزارت نفت و شرکت ها ي چهار گانه شرايط سختي دارد.المپيادتخصصي- عملياتي آتش نشانان وزارت نفت، نقطه اتصال غم و شادي است، يعني جايي که در آن مي توان شادي و نگراني را در چشمان مسئولان، مربيان و آتش نشانان ديد. زماني که يک مرحله را به خوبي پشت سر مي گذارند، با انگيزه بيشتري به ادامه رقابت ها مي پردازند؛ اما وقتي يک مرحله را خراب مي کنند، مربيان به آنها دلگرمي مي دهندتا بتوانندراه خودرا ادامه دهندو از هدفشان دور نشوند.
ادامه اين گزارش را در شماره هاي بعدي «مشعل»مي خوانيد
مـديرعامل شرکـت انتقال گـاز ايـران درگفت وگوبا« مشعل» :
براي آسايش زمستاني مردم با شعله هاي آبي
آمـاده ايم
مشعلمهدي مهرابي شرکت انتقال گاز ايران با در اختيار داشتن 35 هزار و 600 کيلومتر خط لوله، 79 ايستگاه تقويت فشار گاز، 280 توربوکمپرسور، 40 مرکز بهره برداري و تعميرات و با عملياتي سازي برنامه هاي تعريف شده و اجراي تعميرات اساسي، به طور کامل براي عبور از زمستان امسال آمادگي دارد. بر پايه گزارش هاي عملياتي، در نيمه نخست امسال و براساس برنامه هاي تعريف شده، بازرسي فني اقلام برقي و مکانيکي همه تاسيسات اين شرکت به طور کامل انجام و تدابير لازم 6 ماه نخست سالبراي انتقال پايدار، ايمن و اقتصادي گاز در فصل سرما انديشيده شده و در مجموع بيش از 101 ميلياردو 700 ميليون مترمکعب گاز از سوي اين شرکت منتقل شده است. براي آگاهي بيشتر از وضعيت انتقال گاز در کشور در زمستان 96 با سعيدتوکلي، مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران گفت وگو کرديم که مشروح آن را مي خوانيد.
با توجه به افزايش ظرفيت توليدگاز پارس جنوبي، امکان انتقال چه ميزان گاز را در سال 96 داريد؟
با در سرويس قرار گرفتن خط ششم سراسري در محدوده هاي تعريف شده، امسال، ظرفيت انتقال روزانه 750 ميليون مترمکعب گاز وجوددارد.
پروژه تعميرات اساسي خطوط و تاسيسات تقويت فشار گاز در چه مرحله اي قرار دارد؟
نيمه نخست امسال، 38 پروژه تعميرات خط لوله و تعويض پوشش اجرا شده که 14 موردآن مربوط به خطوط لوله سراسري بوده است. در اين مدت، پيگراني هوشمند520 کيلومتر از خطوط انتقال گاز انجام و بيش از يک هزار نقطه روي خطوط دوم و سوم سراسري، در مناطق 2، 3 و 5 عمليات انتقال گاز موردتحليل و تعمير قرار گرفته است.
از طرفي، نتايج پيگ هوشمنددر خطوط تهران، سمنان و خط دوم آذربايجان در محدوده منطقه سه عمليات انتقال گاز نيز منجر به تعويض 270 شاخه لوله شده است. براساس برنامه هاي تعريف شده، پيگراني يکهزار کيلومتر از خطوط 16، 20 و 24 اينچ نيز در دستور کار قرار دارد.
افزون بر فعاليت هاي يادشده، نيمه نخست امسال، پنج هزار و 200 کيلومتر عمليات پيگراني تميز کننده، 26 هزار و 130 کيلومتر عمليات نشت يابي، 110 هزار 950 مترمربع تعويض پوشش و 46 موردنيز انشعاب گيري گرم از سوي اين شرکت انجام شده است.
در مجموع 71 موردتعميرات توربوکمپرسور در تاسيسات تقويت فشار گاز در دستور کار اين شرکت نيز به طور کامل تا 15 آبان ماه به پايان رسيده است.
آيا براي افزايش پايداري انتقال گاز، تغييري در آرايش خطوط و تاسيسات تقويت فشار گاز داشته ايد؟
امسال، ارتباط خطوط پنجم و ششم سراسري برقرار و با اين تغيير آرايش، امکان انتقال افزايش گاز توليدي به مناطق مرکزي و شمالي کشور فراهم مي شود.
بر اساس راهبردتعريف شده، با اتصال خطوط پنجم و ششم سراسري، از ظرفيت خط پنجم سراسري نيز براي انتقال افزايش توليدگاز مي توان بهره گرفت.
از سوي ديگر، با راه اندازي خط لوله انتقال گاز ترش موندني زاده که از ورودي هاي جديدشرکت پالايش گاز بيدبلندبه شمار مي آيد، بخشي از گاز ترش خط پنجم به عنوان خوراک به وسيله اين خط (موندني زاده) در اين پالايشگاه فرآورش مي شود.
علاوه بر تغيير آرايش در خطوط لوله، در قالب تعميرات اساسي، با هدف رفع اختلاف فشار در تاسيسات تقويت فشار گاز، پروژه بازنگري در طراحي تعدادي از اسکرابرها در مناطق 2 و 5 عمليات انتقال گاز نيز انجام شد.
براين اساس، اسکرابرهاي ايستگاه هاي تقويت فشار، گاز نورآبادو دهق و همه ايستگاه هاي منطقه 2 در کريدور 2، 3 و 10 بازبيني و در صورت نياز تغيير طراحي و اصلاحات تعميراتي آنها انجام شد.
ايستگاه دهق يکي از گلوگاه هاي شرکت انتقال گاز ايران به شمار مي آيدو وظيفه انتقال گاز جنوب به مرکز را به عهده دارد. سال گذشته با بررسي هاي فني به اين نتيجه رسيديم که اختلاف فشار در اسکرابرها زياداست و اين اختلاف فشار مي تواندبه کاهش حجم انتقال انتقال گاز منجر شود؛ از اين رو علاوه بر تعميرات اساسي، در طراحي تعدادي از اين اسکرابرها نيز تغييراتي اعمال شد.
چه حجم از خطوط و چه تعدادتاسيسات جديددر سال 96 به شما تحويل شده است؟
تاسيسات تقويت فشار گاز فراشبند10، به عنوان نخستين ايستگاه تقويت فشار کشور که فرآيندطراحي، احداث و راه اندازي آن از سوي شرکت انتقال گاز ايران انجام شده است، با حضور معاون وزير نفت در امور گاز افتتاح شد.
اين تاسيسات با سه توربوکمپرسور 25 مگاواتي، ظرفيت انتقال 90 ميليون مترمکعب گاز را دارد. با راه اندازي اين تاسيسات از گلوگاه فراشبند، امسال نسبت به سال گذشته، امکان افزايش 40 ميليون مترمکعبي حجم انتقال گاز فراهم شده است.
از سوي ديگر، عمليات تزريق، بهره برداري و راه اندازي خط لوله انتقال گاز دامغان_ کياسر در محدوده شمال کشور از ديگر فعاليت هاي اين شرکت بوده است که به افزايش پايداري شبکه گاز شمال کمک مي کند.
95 کيلومتر از خط لوله ششم سراسري در محدوده اهواز_ دزفول نيز در منطقه يک عمليات انتقال تزريق گاز شدکه در انتقال افزايش توليدگاز پالايشگاه ها از کريدور غرب کشور نقش بسزايي خواهدداشت.
از اولويت هاي شرکت گاز، بهره برداري از ايستگاه هاي تقويت فشار گاز خط دهم سراسري شامل نورآباد10، دوراهان 10، و اصفهان 10 است. اين تاسيسات در کريدور مرکز قرار دارندکه پس از احداث از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران به شرکت انتقال گاز ايران تحويل مي شوند.
شرکت انتقال گاز ايران چه فعاليت هايي در خصوص تحقق ابلاغيه معاون اول رئيس جمهوري و وزير نفت مبني بر «کاهش نيم واحددرصدهدر رفت گاز طبيعي» داشته است؟
خوشبختانه امسال اقدام هاي خوبي در خصوص اندازه گيري و تاييدمباحث گازهاي محاسبه نشده داشته ايم و اين مقدار نسبت به سال گذشته بسيار بهبوديافته و هم اکنون مي توانيم ادعا کنيم که به استانداردجهاني در اين حوزه رسيده ايم.
براي تحقق اين پروژه، تجهيزات پرتابل اندازه گيري را در مبادي خروجي تحويل گاز به شرکت هاي استاني و مصرف کننده هاي صنعتي نصب کرده ايم.
بر اساس برنامه جديدشرکت ملي گاز ايران، شرکت انتقال گاز ايران، گاز را از پالايشگاه ها خريداري کرده و به بيش از يک هزار و 800 سي جي اس گاز استاني مي فروشد، بودجه اي که هم اکنون از شرکت ملي گاز ايران دريافت مي کنيم نيز، متناسب با خريدو فروش گاز بوده؛ به همين دليل حجم دقيق دريافت و ارسال گاز براي شرکت انتقال گاز ايران بسيار مهم است.
در اين زمينه و همسو با يکسان سازي سياست هاي خريدو فروش گاز، تفاهم نامه اي نيز ميان شرکت هاي پالايشي و مناطق عمليات انتقال گاز امضا شده است.
نوسازي صنعت گاز از اولويت هاي وزارت نفت در ضمايم احکام وزيران بودکه از سوي رئيس جمهوري ابلاغ شد. شرکت انتقال گاز ايران براي تحقق اين اولويت، در حوزه مسئوليت هاي خودچه فعاليت هايي در برنامه دارد؟
نوسازي خطوط انتقال گاز در دستور کار اين شرکت قرار داردو به صورت ويژه پيگير آن هستيم و خوشبختانه پيشرفت خوبي داشته ايم. به عنوان مثال، پيگيري ويژه اي در خصوص طرح جامع استان خوزستان داشته ايم.کميته اي در شرکت انتقال گاز ايران تشکيل شده و پيگيري ويژه اي از سوي منطقه يک عمليات انتقال گاز داشته ايم. بخشي از اين اقدام ها نيز بايداز سوي شرکت گاز استان خوزستان انجام شود. با در سرويس قرار گرفتن خط ششم سراسري، بخش زيادي از وظيفه و رسالت منطقه يک عمليات انتقال گاز، معطوف به نگهداري و تعميرات اين خط و ايستگاه هاي آن مي شود.
آيا با شرکت هاي بين المللي همکاري داريد؟
بله. نشست هاي متعددي در خصوص همکاري با شرکت هاي خارجي داشته ايم و اين شرکت ها به حضور در پروژه هاي اين شرکت علاقه فراوان دارند. به طور خاص، شرکت هاي اروپايي در حوزه هاي مختلف تمايل به همکاري با شرکت انتقال گاز ايران دارند.
ناگفته نماندکه اولويت نخست ما، همکاري با شرکت هاي توانمندداخلي است. اولويت با توليدو تامين کنندگان واقعي داخلي است. با اين اعتقادو با وجودافزايش سه برابري حجم تعميرات، شاهدکاهش يک سوم هزينه ها درسال 96 بوديم.
از طرفي، منابع مختلفي در شرکت وجودداردکه بدون استفاده باقي مانده بود. واحدکالاي شرکت انتقال گاز ايران با بررسي و ايجاديکپارچگي سيستمي، شرايطي فراهم کرده که پيش از خريد، منابع موجودبررسي و در صورتي که در انبارها موجودنيست اقدام به خريدشود.
رعايت حريم از جمله چالش هاي شرکت انتقال گاز است. در اين خصوص گشايشي حاصل شده است؟
حفظ حريم در حوزه مسئوليت هاي عمومي و اجتماعي، يکي از مهمترين مباحث ما به شمار مي آيد. براي اين موضوع از امکانات و مکانيزم هاي کنترلي (گروه کنترل حريم) بهره گرفته ايم تا در صورتي که به حريم خطوط تجاوزشود، بتوانيم از طريق قانون و در اسرع وقت نسبت به آن اقدام کنيم.
طرف هاي ذي نفع و همجوار که به حريم خطوط تجاوز مي کنند، بايدبه اين درک از واقعيت دست يابندکه حضور در کنار خط لوله با يکهزار و 300 پي اس آي فشار با چالش همراه خواهدبود.
ايمني تاسيسات ما و اين همجواران لازم و ملزوم يکديگر است و نمي توان گفت حريم تنها بايداز سوي شرکت ملي گاز ايران رعايت و حفظ شودبلکه بايدطرف هاي ذي نفع و مجاوران نيز آگاهي داشته باشند. در اين حوزه اطلاع رساني و آگاه بخشي از طريق برگزاري دوره هاي آموزشي محقق مي شود. بر اين اساس روزهايي که مرتبط با مسئوليت هاي اجتماعي است، بر اين موضوع تاکيدمي شود. البته ملاحظات فني نيز داريم که اگر تراکم ابنيه نسبت به خط لوله افزايش يابد، بتوانيم از لحاظ فني، شرايط را ايمن کنيم و بازديدهاي اثربخش تري داشته باشيم.
در پايان اگر نکته اي باقي مانده است، بيان کنيد.
فعاليت هاي اثربخشي در شرکت انتقال گاز ايران انجام شده است. در بخش اجراي پيگراني هوشمند، استانداردسازي کرده ايم و اين عمليات از اين پس بر اساس سه مولفه «چه خطي، چه زماني و چرا» انجام مي شود.
سياست گذاري، تدوين دستورالعمل و روش اجرايي و نظارت بر اجراي صحيح آن از جمله تغيير رويکردهايي به شمار مي آيدکه در شرکت انتقال گاز ايران رخ داده که بر اساس آن ستادشرکت بايداز فرآيندهاياجرايي خارج شود.
علاوه بر فعاليت هاي يادشده، با هدف حفاظت از محيط زيست، عمليات تعميرات شبکه بدون تخليه گاز در دستور کار اين شرکت قرار گرفته و امسال 25 کيلومتر از خط لوله سراسري دوم در محدوده گلپايگان بدون توقف در فرآيندانتقال و تخليه گاز با کامپوزيت تعمير شد. در مجموع از سال گذشته تاکنون با اجراي اين نوع عمليات، 130 ميلياردتومان صرفه جويي عايدشرکت شده است.
شرکت انتقال گاز ايران به عنوان حلقه وصل توليدو توزيع گاز بسيار اثرگذار است. 70 درصداز تجهيزات شرکت ملي گاز ايران در اختيار شرکت انتقال گاز ايران قرار داردو بهترين شرکت در کشور در حوزه مديريت دارايي هاي فيزيکي هستيم.
در گفت وگوي «مشعل» با مدير تدارکات و امور کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مطرح شد:
رقابت تنگاتنگ کالاهاي بومي سازي شده
بانمونه خارجي
مشعلسميه راهپيمانظام تداركات، بيشتر از اين نظر حائز اهميت است كه در توانمندسازي و بهينه سازي اقتصادملي نقش داردو در واقع حلقه اتصال مهندسي و ساخت در پروژه هاي زير بنايي و همچنين حلقه رابط منابع داخل و خارج از سازمان است. از سوي ديگر، تداركات چيزي فراتر از كالا و تجهيزات اوليه است و تمامي منابع اصلي و پشتيباني از قبيل ماشين آلات، حمل و نقل، بيمه، منابع مالي، انساني، سيستم هاي اطلاعاتي و مديريتي را شامل مي شود، از اين رو با توسعه و به كارگيري تداركات الكترونيكي و لزوم بهره گيري ازسيستم هاي جامع اطلاعاتي همانندMRP، JIT،SCM،ERP و مديريت دانش، موضوع تداركات به حرفه اي كاملا فني و تخصصي تبديل شده كه نيازمندفرهنگ سازي، تدوين قوانين و نظام اجرايي مناسب است.از اين رو مديريت تداركات و امور كالاي مناطق نفت خيز جنوب، يكي از مهم ترين سازمان هاي تداركاتي وزارت نفت به شمار مي رودكه نقشي محوري در تدارك و تامين به موقع و بهينه مقادير زيادي از اقلام كالاي موردنياز عمليات توليدو بهره برداري از ذخاير عظيم نفت و گاز جنوب، تعمير و نگهداري صنايع، واحدهاي توليدي، اجراي پروژه ها و طرح هاي ملي به منظور تحقق اهداف كلان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب دارد. اين مديريت استفاده مطلوب از منابع مالي، كاهش هزينه ها، ارتقاي توان و سرعت تامين كالا به روش هاي علمي(SCM,JIT,MRP و...) و اتخاذ رويكردحمايت از توليدات داخلي، بهبودسطح سرويس دهي و جلب رضايت مشتريان/متقاضيان كالا، جلوگيري از آلودگي هاي زيست محيطي و افزايش ضريب ايمني كاركنان، بهرهگيري از فناوري هاي روز اطلاعات و ارتباطات را به منظور تحقق اهداف كلان شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب درتامين و نگهداشت مطلوب كالاها و موادموردنياز فرايندتوليدو بهره برداري از منابع غني نفت و گاز، سر لوحه اهم وظايف خودقرار داده است.بر اساس اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» گفت و گويي با عليرضا جهانگيري، مدير تدارکات و امور کالاي شرکت مناطق نفت خيز جنوب انجام داده است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:
مدير تدارکات و امور کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مي گويد: تدارکات و امور کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با داشتن 280 هزار قلم کالا، وظيفه پشتيباني و سرويس دهي از واحدهاي عملياتي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب را به عهده دارد.عليرضا جهانگيري ادامه مي دهد: تا قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، کالاهاي پشتيباني از واحدهاي عملياتي را واردمي کرديم و اين روندتا سال 1378 ادامه داشت و حتي اقلام ساده اي مانندپيچ و مهره هاي شيرهاي دروازه اي و ايمني وارداتي بود، اما از سال 1377 و با همکاري تدارکات امور کالاي شرکتملي مناطق نفت خيز جنوب و با استفاده از اطلاعات فني کارشناسان اين شرکت و ارائه نمونه هاي شاهدبه سازندگان توانمندداخلي در بخش حفاري، وسايلي از جمله سرچاهي و درون چاهي و همچنين موادشيميايي، اقدامات خوبي صورت گرفته است، به گونه اي که هم اکنون تا فشار 10 هزار PSIدر خصوص کالاهاي سرچاهي و درون چاهي و موادشيميايي از خريدخارجي بي نياز شده ايم و توليداين کالاها 100 درصدداخلي شده است.به گفته وي، در بخش ماشين آلات فرايندي از سال 1384 با تشکيل ساختار جديد، واحدي در تدارکات امور کالا به نام مهندسي ساخت تشکيل شده که اين واحدبا استفاده از کارمندان مجرب که بيشتر آنها مدارک تحصيلي فني از دانشگاه دارند، اقدام به تلاش براي بومي سازي قطعات ماشين آلات فرآيندي، توربين ها، کمپرسورها و پمپ ها کرده اندو تا کنون 10 هزار قلم کالا توليدکرده ايم و کدهاي ده رقمي آنها به شاخص بومي يعني عدد4 تبديل شده است و اين به آن معناست که خريدخارجي براي اين اقلام ممنوع شده است، با استفاده از سيستم مکانيزه کالا، اگر محصولي در داخل کشور توليدمي شود، اجازه خريدخارجي داده نمي شود.وي مي افزايد: ساخت 6 هزار قلم کالا را نيز در دستور کار داريم و در اين مسير، شرکت هاي توانمندداخلي شناسايي شده اندو بر اساس برنامه ريزي انجام شده 1500 قطعه تا پايان سال 1396 براي تست هاي کارگاهي آماده مي شوند.مدير تدارکات و امور کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب خاطر نشان مي کند: تا کنون در بخش قطعه سازي اقدام به ارائه نمونه هاي شاهدبه سازندگان کرده ايم، اما برنامه بلندمدت اين شرکت، ارائه تجهيز کامل به سازندگان توانمندداخلي است تا علاوه بر بومي سازي قطعات، بتواننديک توربين يا کمپرسور توليدکنندو به نام شرکت هاي سازنده شاخص گذاري شود.
اهميت بازرسي در توليدداخل
جهانگيري در ادامه، نبودبازرسي مناسب را يکي از مشکلات صنعت کشور بيان مي کندو مي گويد: مشکل صنعت در کشور افرادتحصيل کرده و رسيدن به فناوري و نداشتن شرکت هاي توانمندنيست، بلکه در بازرسي مشکل داريم که اين مهم در کل صنايع کشور تسري پيدا کرده است.به گفته وي، ممکن است محصولي در نمونه اول بسيار خوب باشد، اما در توليدانبوه مشکلاتي داشته باشدو در اين زمينه، اگر به مقوله بازرسي در صنايع کشور توجه شود، کالاي ساخت داخل هيچ تفاوتي با نمونه مشابه خارجي ندارد.مدير تدارکات و امور کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب ادامه مي دهد: کالاهاي ساخت داخل بر اساس استانداردهاي مشابه خارجي آن است که از لحاظ استاندارد، آلياژ، مقاومت در برابر خوردگي و... موردبررسي قرار مي گيرندو اگر بازرسي بر اساس استانداردهاي لازم باشد، به طور قطع مشکل توليدبرطرف خواهدشدو حتي کيفيت بهتري نسبت به کالاهاي خارجي خواهندداشت.
جهانگيري مي افزايد: کالاهاي بومي سازي شده، کاربردهاي عملياتي بيشتري نسبت به نمونه مشابه خارجي دارند. به عنوان نمونه در بخش فوران گيرها که در صنايع نفت و گاز کشور استفاده مي شود، سازنده داخلي به گونه اي بومي سازي کرده که کارايي آن نسبت به نمونه خارجي کيفيت بهتري دارد.
هيچ مشکلي نداريم
مدير تدارکات و امور کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در ادامه، توليدات بومي سازي شده را با 6 سال گذشته مقايسه مي کندو مي گويد: طي اين مدت، پيشرفت هاي خوبي در توليدقطعات موردنياز صنعت نفت داشته ايم و ماشين هاي تفکيک گر سيالي را بومي سازي کرده ايم و پيشرفت هاي زيادي در توليدماشين هاي چاه پيما در بخش حفاري و ماشين هاي دوار و فرايندي صورت گرفته و در اين مسير، سازندگان زيادي براي بومي سازي اين اقلام واردشده اندو از خريدهاي زايدخارجي و خروج ارز از کشور جلوگيري شده است.
اميدوارم در آينده با تعاملي که با سازندگان داخلي داريم، خريدهاي خارجي متوقف شود.به گفته جهانگيري، ساخت داخل کشور با هيچ مشکلي روبه رو نيست و تعامل بسيار خوبي با شرکت هاي داخلي صورت گرفته است.
نمي توان منتظر ماند
وي در ادامه در پاسخ به اين پرسش که چرا با وجودپيشرفت در صنايع بومي سازي کشور، گاهي اوقات مبادرت به واردات يک کالا مي کنيد، مي گويد: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، روزانه حدود3 ميليون بشکه نفت توليدمي کندو نبايدتوليدنفت قطع شود، از اين رو براي تعويض يک قطعه نمي توان منتظر بود.
به عنوان نمونه، کالايي را سال 1389 به يک شرکت سفارش داديم، اما با گذشت 7 سال هنوز کاري روي آن انجام نداده است، در حالي که کالا به نام آن شرکت ثبت شده است. از اين رو ما نمي توانيم مدت زمان زيادي را براي تامين يک کالا صرف کنيم.مدير تدارکات و امور کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مي افزايد: همچنين با توجه به اينکه اقلام موردنياز صنعت نفت به وسيله مهندسي معکوس توليدمي شودو سازنده داخلي مي خواهدآن را به منطق سازنده اصلي نزديک کند، از اين رو متوجه مي شويم که اين قطعات در نمونه ابتدايي، کيفيت لازم را ندارند.جهانگيري ادامه مي دهد: بر اساس دستور عمل سازمان هاي بازرسي، اگر کالايي ساخت داخل شده باشد، خريدخارجي آن ممنوع است، مگر اينکه کالا کيفيت لازم را نداشته باشدکه بر اين اساس، طبق بخشنامه مناطق نفت خيز جنوب در سال 1387 در سه موردمي توان کالايي را از خارج کشور خريداري کرد.
نخست اينکه از کيفيت لازم برخوردار نباشد، دوم عدم ظرفيت کافي سازنده براي ساخت اين قطعات و سوم گران بودن و قيمت هاي نا متعارف کالا. طبق اين سه شرط، شرکت ملي نفت ايران راه را براي خريدکالايي که ساخت داخل شده است، باز گذاشته تا از کشورهاي توليدکننده ديگر خريداري کنيم.وي در پايان ابراز اميدواري مي کند: با اقلام 10 گانه وزارت نفت که به شکل دانش فناورانه توليدمي شود، در آينده شاهدخواهيم بودکه تمامي کالاهاي موردنياز شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در داخل تامين خواهدشدو ديگر وارداتي از خارج نخواهدداشت.
ارائه نمونه هاي شاهدبه سازندگان
مدير تدارکات و امور کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب خاطر نشان مي کند: تا کنون در بخش قطعه سازي اقدام به ارائه نمونه هاي شاهدبه سازندگان کرده ايم، اما برنامه بلندمدت اين شرکت، ارائه تجهيز کامل به سازندگان توانمندداخلي است تا علاوه بر بومي سازي قطعات، بتواننديک توربين يا کمپرسور توليدکنندو به نام شرکت هاي سازنده شاخص گذاري شود.
گفتمان بومي سازي صنعتي و رويکردساخت داخل در گفت وگو با ناصرخردمند، مدير پيشين تدارکات و امورکالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
خيلي از دستاوردهاي نفت خيز جنوبديده نمي شود
هزاران قلم کالا را بومي سازي کرده ايم
مشعلمسعودرفيعي طالقاني / سردبيربعضي آدمها نام هاي با مسمايي دارند؛ انگار والدين شان موقعي که مي خواسته اندبر آنها نامي بگذارند، در رخساره و جبينشان چيزي فراتر از يک صورت ديده اند؛ «ناصر خردمند» نيز يکي از همين آدمهاست که هم نام کوچک و هم نام خانوادگي اش، مصداق کامل اسم با مسماست؛ هم ترجمان آدم پيروز و پيروزي خواه است و هم تبلور خردمندي.اينها را که مي گويم، بي هيچ اغراقي بخوانيد! آدمي صاف و ساده و بي آلايش که وقتي در اتاق کارش با تابلوي مدير تدارکات و امور کالا در بالاترين طبقه از ساختمان مرکزي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، براي نخستين بار ملاقاتش کرديم، گويي سالياني دراز بودکه ما را مي شناخت؛ چندان گرم و صميمي بودکه تمام طول گفت وگو را به آساني و بدون اتوکشيدن هاي غيرلازم و بوروکراتيک طي کرديم.او البته حالا ديگر بازنشسته شده و به ساير هم قطارانش در کسوت استادي و پيشکسوتي پيوسته است.شايدبه آبادان-زادگاهش- برگشته و آنجا روزگار مي گذراندو شايدهم در همان شهر اهواز مانده و داردساماني به کارهاي زندگي شخصي اش مي دهدکه احتمالا ساليان دراز به سبب مشغله زياداز انجامشان باز مانده است.گفت وگو با اين مدير- حالا ديگر بازنشسته - مناطق نفت خيز جنوب، اندکي پيش از بازنشستگي اش و به نيت انتشار در «مشعل»- با علم به بازنشستگي زودهنگام آقاي خردمند- انجام شده است؛ چه آنکه معتقدبوديم بيان ديدگاه ها و تجربيات ارزشمندمديران ارشدبازنشسته مي تواندتا چه ميزان بر مسيرهاي راهبردي صنعت نفت نور بتاباند. ناصر خردمنددر اين گفت و گو از دستاوردهايي سخن گفته که هر يک به تنهايي چراغي فروزان و ارزشمنددر سپهرصنعت نفت ايران هستندو همه با تلاش مردان و زنان زحمتکشي رقم خورده اندکه زنده اندبا اميدسرفرازي موطن شان؛ايران.در اين گفت وگو پرسش هايي از پيشرفت هاي تدارکات کالا در مناطق نفت خيز مطرح کرده ام و نيز از شکل گيري گفتمان ِ بومي سازي صنعتي در عرصه صنعت نفت ايران که بي ترديداگرچه در آغاز راه است، اما گام هاي نخستين را با صلابت برداشته.در ادامه، بخش هايي از متن اين گفت وگورا مي خوانيد:
-آقاي خردمند، لطفا نخست توضيحي درباره محدوده فعاليت هايي که مديريت تدارکات و امور کالا در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب دارد، بفرماييدتا بتوانيم با يک صورت بندي مشخص، وارداين گپ و گفت شويم. به هرحال تدارکات و امور کالا همان طور که از عنوانش پيداست، مي بايست اساسي ترين وظيفه را در چارچوب کلي وظايف شرکت عهده دار باشد.
مديريت تدارکات و امور کالاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، يکي از زير مجموعه هاي مديريت اين شرکت است که اساسا مسئوليت پشتيباني از توليدرا به عهده داردو در کل وزارت نفت، يکي از عظيم ترين شرکت هايي است که از نظر حجم کار درمناطق نفت خيز جنوب، بزرگترين انبارهاي کالا را دارد.
حدود330 هزار قلم کالا در انبارها داريم که به گمانم در جمهوري اسلامي هيچ انبار کالايي چنين نيست. همان طور که مي دانيد، بيش از 80 درصدنفت خام کشور در همين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب توليدميشودو بايدبه همين درصد، صنعت نفت ايران را پشتيباني کنيم. وظيفه ما در واقع دوساحتي است ؛پشيباني از توليدو پشتيباني از نگهداشت توليد. به هر حال «توليد» و «افزايش توليد»، تنها مسئله نيست بلکه حفظ پايداري «توليد»، ملاک است. اين پشتيباني به صورت مستمر در تدارکات امور کالا انجام مي شود.براي مثال، پشتيباني کالا يا پشتيباني از تاسيسات.
پس با اين وصف، مديريت تدارکات کالا، مصداقي بارز از واحدهايي است که بايدگفتمان اقتصادمقاومتي را خارج از مرزهاي شعار و در مقام عمل واقعي در کشور پيش ببرند.
بگذاريداز همينجا بگويم که اساسا شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب از گذشته هم در زمينه اقتصادمقاومتي پيشرو بوده؛ هم در صنعت نفت و هم حتي در کل نظام جمهوري اسلامي ايران. اقدام هاي خيلي بزرگي در مناطق نفت خيز در زمينه بومي سازي اقلام موردنياز صنعت نفت تا امروز انجام شده است. در کل حدودبالاي 70 درصداز اقلامي استفاده مي کنيم که ساخت داخل هستندو شايداز معدودشرکت هايي هستيم که به شدت در اين کار پا فشاري کرده ايم و هرگز نمونه خارجي هيچ کالايي را که در ايران ساخته مي شود، استفاده نمي کنيم.
-پس احتمالا بايدبگوييم حرکت در مدار اقتصادمقاومتي، اينجا در شرکت شما به نوعي هر روزه است.
دقيقا همينطور است که مي گوييد. ما هر روز کالاي جديدي را در مناطق نفت خيز بومي سازي مي کنيم و الان ديگر بومي سازي کالاها در صنعت نفت برايمان خيلي عادي شده است.واقفيدکه براي تامين برخي کالاها مدتهاي زيادي به جهت تحريم، چالش هاي اساسي داشته ايم.به هر حال عمده ماشين آلات ما امريکايي و اروپايي و تامين برخي قطعات و اقلامشان دشوار بوده است؛ ما اينها را اکثرا بومي سازي کرده ايم. اين است که در بخش اقتصادمقاومتي، هم در مناطق نفت خيز و هم ديگر شرکت ها کارهاي بزرگي انجام داده ايم.
سهم شرکت هاي ايراني سازنده کالا و عمل و تاثير متقابل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و اين شرکت ها در تحولات حوزه بومي سازي چقدر بوده است؟
پاسخ به اين پرسش تان را بايدارجاع بدهم به شرکت هاي ايراني سازنده کالا که همگي بر ارتقاي سطح استانداردهاي حرفه اي شان در خلال کار با صنعت نفت اذعان کرده اند. اين شرکت ها از نزديک با ما کار کردندو توانستندخودشان را از جميع جهات- هم در زمينه ماشين آلات و هم انواع استانداردهاي موردنياز ارتقا بدهند.
چه بخشي از اين شرکت ها زيرمجموعه شرکت هاي دولتي هستندو چه بخشي شرکت هاي خصوصي؟
بالاي 85 درصداز بخش خصوصي هستند. فقط يک يا دو شرکت دولتي هست که آنها هم از شرکت هاي زير مجموعه وزارت دفاع يا «مپنا» هستند.
عمده اقلامي که بومي سازي آنها حايز اهميت است و شما موفق به اين کار شده ايد، چه اقلامي اند؟
اقلام بسيارمهم مثل توربين، کمپرسور و ماشين آلات فرايندي که همه اينها در صنعت نفت اهميت حياتي دارند. مثلا براي اولين بار توربين را در ايران در مناطق نفت خيز ساختيم يا براي اولين بار پمپ هاي فرايندي را در حال ساخت داريم که ساخت شان در حال اتمام است.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب چه زماني احساس کردبه بومي سازي اين کالاها نياز دارد؟ اين ضرورت بومي سازي و ساخت داخل از کجا آمد؟عامل خاص ديگري غير از تحريم ها هم در کار بود؟
بله، در مناطق نفت خيز عمر اداره ساخت بر مي گرددبه حدود20 سال قبل، حتي پيش از تحريم ها. آن زمان هم بومي سازي و ساخت داخل انجام مي شد، اما خيلي آهسته.از سال 89 روندانجام اين کار را شتاب داديم. طبق آماري که گفتم، از حدودسال 75 که ساخت داخل شروع شده تا سال 89، تقريبا 1600 قلم کالا ساخته شده، اما از سال 89 تا کنون نزديک به 10 هزار قلم کالا را بومي سازي کرده ايم، آن هم اقلام بسيار مهم .
بومي سازي صنايع مادر و توليدملي دست کم در تاريخ معاصر ايران ذيل يک انديشه سياسي و اقتصادي کلان قرار گرفت و بدل به ضرورتي شدکه انديشه ورزان اجتماعي آن را بنيادشکل گيري يک بورژوازي ملي مي دانستند.اين جريان را بعداز انقلاب اسلامي، تحريم ها همواره تهديدکرده است.اما من مرتب درگير اين موضوعم که بومي سازي صنعتي و ساخت داخل را نبايدبه دوران تحريم يا شرايط حادي مشابه آن فروکاست.حالا شما داريدقدري خيال ذي نفعان صنعت نفت را -که در واقع همه مردم ايران هستند- آسوده مي کنيدکه مي گوييداين بومي سازي ها دقيقا واجديک انديشه ملي اقتصادي است.حالا اين احساس آسودگي خاطر را براي مخاطبان ما تکميل کنيدو بگوييدکه آيا ما در اقلام راهبردي صنعتي هم حرفي براي گفتن داريم؟
بله قطعا، کار ما الان چندسالي است که مطلقا با هيچ زمان ديگر قياسپذير نيست. ما اساسا نوع کار و ديدگاه مان را تغيير داده ايم و اين تحول نگاه را در مناسبات با شرکت هاي سازنده کالاي صنعتي لحاظ کرده ايم.
يعني اتخاذ يک جور راهبردو ترفندصنعتي؟
بله، ما آمده ايم و اقلام صنعتي را تقسيم بندي کرده ايم؛ ساخت اقلام مهمتر مثل توربين ها را به شرکت هايي که واقعا توانمنديشان خيلي بالاست، داده ايم. براي کمپرسورها هم تقسيم بندي خاصي در نظر گرفته ايم و شرکت هاي توانمندآن حوزه را هم شناسايي کرده ايم. در مجموع رويکردخاص به بخش خصوصي در حوزه صنعت مادر نفت و گاز، يک چرخش اصولي راهبردي است که شما هم به آن اشاره کرديد.
قطعا ساخت اين نوع کالاها به رويکردي فناورانه و دانش بنيان نياز دارد. اين نگاه را چگونه به شرکت هاي طرف کارتان تزريق کرده ايد؟به هر حال اين فناوري براي ما نيست و به معنايي شرقي و ايراني نيست، بلکه غربي است.ما بايداين فناوري را ايرانيزه مي کرديم تا در کشور به کارش مي گرفتيم. اين کار را به چه شکل انجام داديد؟
ما در ايران توانمندي هاي بالايي در ساخت قطعات و تجهيزات داريم. به جرات مي گويم که شايدتوانمندي اي که در حوزه ماشين آلات ايران وجوددارد، در هيچ جاي اروپا و امريکا وجودندارد.ما در بخش ماشين آلات، بسيار ثروتمندهستيم.
مثلا شرکتي در شيراز هست که تجهيزاتش را در اروپا هم کمتر مي توان پيدا کرد. اينها ماشين آلاتي است که مي توان يک آهن داخلش گذاشت و دستور دادتا 12 کار را يکباره روي آن انجام دهد.اين شرکت حتي تمام قطعات هواپيماي اف 14 و هليکوپتر کبرا را مي سازد. خب به نظر شما ما نبايدساخت تمام قطعات توربين را به اين شرکت مي داديم ؟! بگذاريداين نويدرا هم بدهم که اين شرکت طي يک سيستم بسيار دقيق و پيچيده، هر کالايي را که ساخته، حتي از مدل امريکايي و اروپايي اش هم بهتر ساخته؛ به همين جهت است که با قدرت مي گويم ما واقعا در ساخت قطعات، توانمندي بسياري پيدا کرده ايم، اما قطعا بايدبيش از پيش به سمت ارتقاي فناوري برويم.خودشرکت ها هم به اين باور رسيده اندکه ديگر وقتش است به سمت اختراع بروند.
براي مثال قبلا قطعاتي داشتيم که ساخت شرکت هاي آمريکايي بودو براي تزريق گاز در ميدان آغاجاري استفاده مي شدکه مرتب از سرويس خارج مي شد، اما الان همان قطعات را از صفر تا 100 در ايران مي سازيم. اين فقره اي که مي گويم، الان حدود4 سال است که کار مي کند، اما هر بارکه قطعات آمريکايي خراب مي شد، مي بردندخارج از کشور تعمير کنندو بعدهم که دچار تحريم مي شديم، آن را به ما پس نمي دادند. ببينيددستگاه را حتي براي تعمير هم مي بردندخارج از کشور!
وزير محترم نفت در چندسال گذشته مرتب روي بحث تعامل شرکت هاي تابعه وزارت نفت با دانشگاه ها تاکيدکردهکه قطعا رويکردي علم گرايانه است.آيا شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با دانشگاه ها هم واردتعامل شده است؟
بله، بحث تعامل با دانشگاه ها را ما از طريق مديريت پژوهش پيگيري کرديم و آنها دارنداين کار را انجام مي دهند، ما در بخش تدارکات و امور کالا در اين زمينه مسئول نيستيم.
منظورم بخش کلان و مديريتي است؛ مثلا اينکه آيا تا حالا شده که شما براي يک قطعه يا دستگاه اعلام نياز کنيدو معاونت پژوهش دنبال کار را بگيرد؟
بله، ما با جهاددانشگاهي اهواز حدود5 سال است که روي ساخت قطعات مستمرا کار انجام مي دهيم.
-يعني تفاهم نامه اي داشتيد؟
بله، قراردادهم داريم و داشتيم.اتفاقا با جهاددانشگاهي اهواز ارتباط نزديکي داريم و اين دانشگاه در ساخت قطعات و دانش فني به ما کمک هاي زيادي مي کند.
بقيه دانشگاه ها چطور؟
خير، فعلا فقط جهاددانشگاهي اهواز و تا حدودکمي جهاددانشگاهي تهران با ما همکاري دارندکه آن هم از طريق معاونت پژوهش دنبال مي شود.
يک سوال که ذهن همه را هميشه درگير کرده، مي پرسم و آن اينکه تحريم ها در کدام بخش بيشتر خودش را نشان دادو ما را با مشکل رو به رو کردکه بخواهيم درباره اش موضع عملي بگيريم و فعاليتي در برابرش انجام بدهيم ؟
واقعيت اين است که کل تجهيزات و تاسيسات نفتي ما اروپايي و آمريکايي است. بيشتر توربين هاي ما هم همينطور.خب در دوران تحريم، غربي ها هيچ کدام از تجهيزات - حتي يک قطعه- به ما ندادند، اما ما توانستيم يک بخشش را با دور زدن تحريم ها جبران کنيم و يک بخش عمده را توليدکرديم و با استفاده از مهندسي معکوس، دانش فني قطعات را به دست آورديم؛ خلاصه که نگذاشتيم ماشين آلاتمان لنگ بمانند.هيچ کس باور نمي کردکه بعداز آن تحريم هاي سنگين، شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب بتواندتوليدش را يکباره با افزايشي دو برابري و بيشتر دنبال کند، حتي خودنفتي ها هم باور نمي کردند. ما با چنگ و دندان اين تاسيسات را نگه داشتيم و نگذاشتيم هيچ ماشيني لنگ قطعه بماندو به هرصورت که بود، قطعات را تامين کرديم و کارهاي پشتيباني را انجام داديم.
خب اصالت تحريم ها اين بودکه صنعت پيشران ما را بخواباند.
بله، اساسا تحريم به همين جهت بودکه نفت را زمين گير کندو باورشان شده بودکه اين کار انجام شده است.آخرين توليدما 800هزار بشکه در روز بود! خودوزير هم باورش نمي شدکه در مناطق نفت خيز ظرف 15 روز توليدبه2ميليون و 900 هزار بشکه در روز برسدو من خاطرم هست که آقاي زنگنه پس از اين افزايش توليدبودکه گفتندمن با قدرت وارداوپک شدم و اگر اوپک عقب نشيني کرد، به خاطر کل وزارت نفت بودو از جمله به خاطر کل مناطق نفت خيز بودکه بالاترين توليدرا در ايران دارد.بچه هاي نفت خيز جنوب، بدون ادعا و بدون اينکه بخواهندبزرگ نمايي کنند، تاسيسات فرسوده را نگه داشتندو به روز و آماده توليدکردند.در مناطق نفت خيز کارهاي بزرگي انجام مي شودکه خيلي اوقات مغفول مي ماند.متاسفانه ما نتوانسته ايم عملکردو خودباوري بچه هاي مناطق را به خوبي به تصوير بکشيم.
آقاي خردمند، بگذاريددرباره کميت منابع انساني که در اختيار مجموعه تدارکات امور کالاست بپرسم، تعدادنيروهايي که اين مديريت در مناطق نفت خيز دارد، چقدر است ؟چقدر از آنها رسمي هستند؟ و چقدر قراردادي و پيمانکاري؟
مديريت تدارکات وامور کالاي شرکتملي مناطق نفت خيز جنوب از چندمعاونت تشکيل شده است که معاونت سفارشات، معاونت عمليات , معاونت پروژه ها و معاونت پشتيباني تخصصي را شامل مي شود. ماحدود574 نفر نيروي رسمي داريم که ارتقا پيدا مي کندبه 600 نفر.بيش از 400 نفر هم نيروي پيماني داريم که در انبارها و قسمتهاي مختلف تدارکات امور کالا کار مي کنند. پيشينه تدارکات امور کالاي مناطق نفت خيز هم برمي گرددبه پالايشگاه آبادان؛چيزي حدود70سال قدمت اين قسمت است.در مجموعه صنعت نفت، ما از قديمي ترين تدارکاتي ها هستيم.
فکر مي کنيدنقش مديريت تدارکات و امور کالاي نفت خيز جنوب در مجموعه صنعت نفت چقدر اساسي است؟
اگر واقعا اين توانمندي ها نبود، داشتن 330هزار قلم کالا -که به هر کس بگوييدباور نمي کند- ناممکن بود. حدود16 هکتار انواع انبارها را داريم و در اين چندسال، کارها را حتي بهتر از قبل انجام داديم و تلاش کرديم با پشتيباني دقيق و قدرتمنداز توليد، چرخ صنعت نفت را با شتاب و قدرت بيشتر بچرخانيم.
آيا نيروهاي اين مديريت در مناطق نفت خيز، عمدتا از بومي هاي استان خوزستان هستند؟
نيروهاي قديمي اکثرا بومي هستند. ناگفته نماندکه نيروهاي جديدي که حدود4 و5 سال گذشته جذب کرده ايم، مشکلات زيادي را براي ما ايجادکردندچون از شهرستان هاي ديگر هستندو حضور در خوزستان با سختي هايي برايشان همراه است، اگرچه واقعا تمام تلاششان را براي سازگار شدن با منطقه مي کنند.
آيا ارتباط ارگانيک يا مراوده اي سازماني با شرکت هاي ديگر داريد؟
تمام شرکت ها از ما کالا مي گيرند.
غير از کالا، آيا انتقال فناوري هم داريد؟
خيلي اتفاق افتاده که از ما سوال مي کنندو جواب مي گيرندکه مثلا اين کالا را چه کار کرديدو ما جواب مي دهيم.جز اين، حداقل هفته اي يکي- دو درخواست از شرکت ها هم داريم که انواع کالا را مي خواهندکه ما برايشان تامين مي کنيم.
قبادناصري از راه طي شده يک شرکت کهنه کار مي گويد:
تحقق 105 درصدي برنامه توليد
در شركت نفت و گاز مسجدسليمان
حسين شيخ آزاديمنطقه مسجدسليمان با پيشينه اي افزون بر يكصدسال در زمينه اكتشاف و توليد نفت خام، دروازه ورود شركت هاي نفتي جهان به خاورميانه محسوب مي شود. اين شركت با ظرفيت توليد 169 هزار بشكه در روز، توليد صيانتي از مخازن «مسجدسليمان»، «پرسياه»، «عنبل»، «كارون»، «زيلايي»، «نفت سفيد»، «هفتكل»، «قلعه نار»، «كبود» و «لب سفيد» را به عهده دارد.شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان گاز توليدي از مخزن ژوراسيك و از محل گازهاي همراه توليد و به مبادي مصرف از جمله پتروشيمي رازي، تزريق در مخزن آسماري هفتكل و پالايشگاه گاز مسجدسليمان ارسال مي كند. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در سال هاي اخير به صورت همزمان طرح هاي توسعه، احداث و نوسازي تاسيسات را با هدف افزايش توان توليد از يک سو و مجموعه اي از طرح هاي عمراني عام المنفعه را از سوي ديگر در مسجد سليمان به مورد اجرا گذارده است. به منظور آگاهي از آخرين اقدام ها و برنامه هاي شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان، گفت وگويي با قبادناصري، مديرعامل اين شركت ترتيب داده ايم كهمشروحآن در ادامه مي آيد:
عملكرد شركت نفت و گاز مسجدسليمان را از نظر تحقق برنامه توليد در نيمه نخست سال جاري تشريح کنيد.
شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان با فعاليت در گستره اي به وسعت 27 هزار كيلومتر مربع، يكي از وسيع ترين شركت هاي بهره برداردر سطح كشور محسوب مي شود. واحدهاي عملياتي و فرآورشي اين شركت در نقاط مختلف پراكنده اند و گاه در مناطق سخت گذر كوهستاني با راه هاي پر پيچ و خم و خطرناك قرار دارند، از اين رو توليد نفت، اين ماده راهبردي و منبع اقتصادي با دشواري بسيار صورت مي گيرد. وجود رودخانه هاي پرآب و خروشان همچون كارون، دز، شاوور، كرخه و كشخان، همچنين درياچه سد هايي همچون شهيد عباسپور – مسجدسليمان – گتوند عليا – دز – بالا رود – كرخه و همجواري اغلب واحدها با اين مخازن بزرگ آب شيرين، باعث شده است فرايند توليد و انتقال نفت همواره در اين شركت با حساسيت و ظرافت خاصي انجام و دنبال شود. با توجه به همه سختي ها و مشكلاتي كه وجود دارد، خوشبختانه طي نيمه نخست امسال به سقف توليد تعهد شده دست يافتيم و با زحمات و پشتكار فراوان همكاران ارجمنددر بخش هاي مختلف اعم از عملياتي / فني / خدماتي / پشتيباني و ستادي توانستيم فراتر از تعهدات تا سقف 105 درصد نفت توليد کنيم و اين محقق نمي شود مگر در سايه وحدت، وفاق، همدلي و از خودگذشتگي تمامي نيروها كه در مواقع بروز اشكال در يك خط لوله يا سيستم هاي بهره برداري، بموقع در محل حضور پيدا مي كنند و تا رفع مشكل آن در محل مي مانند و براي آنها ساعت 2 نيمه شب و 3 ظهر و سرما و گرما و عيد و تعطيلات و... معنايي ندارد و انگيزه شان فقط كار است و جلب رضايت خالق و خدمت به مردم.
در خصوص تحقق ميزان تزريق گاز به مخازن براي توليد صيانتي توضيح بفرماييد.
شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان، راهبري از مخازن گازي ژوراسيك مسجدسليمان - بنگستان لب سفيد - بنگستان كارون - بنگستان قلعه نار و مخزن كوه آسماري را به عهده دارد. توسعه و توليد از اين مخازن، برنامه ريزي شده، ولي در مخازن بنگستان كارون، همچنين مخزن كوه آسماري به مرحله اجرا نرسيده است. ميزان توليد گاز در اين شركت هم اكنون 250 ميليون فوت مكعب در روز است كه بخشي از آن براي تأمين خوراك مجتمع پتروشيمي رازي ماهشهر – بخشي براي تأمين خوراك پالايشگاه گاز مسجدسليمان – بخشي براي خوراك كارخانه گاز و گاز مايع 600 اهواز و حدود 27ميليون فوت مكعب در روز نيز براي تزريق در ميدان نفتي هفتكل مصرف مي شود.در پاسخ دقيق تر به اين پرسش بايد بگويم پروژه تزريق گاز به ميدان نفتي هفتكل اولين پروژه تزريق گاز در ايران و خاورميانه است كه از سال 1355 عمليات تزريق از كلاهك گازي مخزن آسماري ميدان نفت سفيد در آن آغاز شد. علت آن هم به کاهش فشار مخزن و نازک شدن ستون لايه نفتي در ميدان هفتكل باز مي گردد كه با نظر مهندسان و متخصصان مناطق نفت خيز جنوب اين طرح اجرايي شد. با اجراي اين طرح، ضريب بازيافت اين ميدان از 5/25 به 5/28 درصد افزايش يافت و اين 3 درصد افزايش ضريب بازيافت، موجب افزايش توليد 216 ميليون بشكه نفت بيشتر از ميدان هفتكل شد.
چه تعداد پروژه در آن شركت براي حفظ و پشتيباني از توليد در دست اجراست؟
همچنان كه توليد براي ما مهم است، پايداري و پشتيباني از آن هم از اهميت بسياري برخوردار است؛ بنابراين پروژه هاي حمايت از توليد هم از رئوس و اولويت هاي اساسي هيئت مديره اين شركت است. بر همين اصل، پروژه هاي مختلفي با اعتبار 166 ميليارد تومان از سوي مديريت هاي مختلف در قالب شرح نياز تهيه و در هيئت مديره شركت تعريف و تصويب شده اند. كه بخشي از اين پروژه ها شامل احداث مراكز پزشك ياري در واحدهاي بهره برداري لب سفيد،قلعه نار، نفت سفيد، هفتكل و هفت شهيدان با اعتبار حدود 5 ميليارد تومان – احداث ايستگاه هاي ايمني و آتش نشاني در مجتمع هاي هفت شهيدان و هفتكل با اعتبار 5/3 ميليارد تومان – خريد 16 دستگاه خودروي ايمني و آتش نشاني با اعتبار 7/13 ميليارد تومان – تعمير و بهسازي9 كيلومتر خط لوله رو زميني بدليل افزايش سطح ايمني با اعتبار 3 ميليارد تومان– ترميم و بهسازي حدود 21 كيلومتر جاده و پل دسترسي به چاه ها و تأسيسات صنعتي واقع در حوزه عملياتي با اعتبار افزون بر 3 ميليارد تومان، همچنين خريد و نصب 8 دستگاه الكتروپمپ انتقال نفتو خريد يك دستگاه فرآورش سيار ( MOT ) – طراحي و احداث سيستم اطفاي آتش در واحد بهره برداري عنبر با اعتبار 6/3 تومان و برخي پروژه هاي ديگر است. پروژه ديگري كه شرح نياز آن از سوي همكاران تهيه و براي تصويب در هيئت مديره شركت ملي نفت و دريافت رديف بودجه به تهران ارسال شده، پروژه ترميم و بهسازي جاده هاي حوزه عملياتي شركت بهره بردار ي نفت و گاز مسجدسليمان با برآورد 283 ميليارد تومان است. تمام حوزه عملياتي شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان و تأسيسات فرآورشي و چاه ها و اماكن صنعتي آن در مناطق سخت گذر كوهستاني واقع شده اند كه داراي راه دسترسي بسيار سخت و پرپيچ و خم و گاه عرض جاده ناكافي و قوس هاي بسيار است كه چالش هاي بسياري را براي همكاران بخش هاي به ويژه هنگام تعميرات يا حضور اكيپ هاي عملياتي / پشتيباني ايجاد مي كند. كسب مجوز اجراي اين پروژه مي تواند كمك شاياني به پشتيباني از توليد کند.
پروژه هاي افتتاح شده و قابل افتتاح در سال جاري کدامند؟
بعد از توافق هسته اي كه به لغو تحريم هاي نفتي منجر شد، بازگشت به سطح توليد پيش از تحريم ها، سپس افزايش توان توليد، جزء سياست هاي شركت ملي نفت ايران قرار گرفت؛ از همين رو ضرورت پروژه هاي پشتيباني از توليد، اهميتي دوچندان يافت. بر همين اساس، طي يكي دو سال گذشته بيشتر در اين حوزه تلاش داشتيم تا بتوانيم به توان توليد مجموعه بيفزاييم. همه پروژه هايي كه در سئوال پيشين شما اشاره شد، فعالند و در تلاش هستيم كه تا پايان امسال به بهره برداري برسند؛ هر چند که برخي از آنها تكميل هم شده اند و بهره برداري از آنها آغاز شده است.
درباره اقدام هاي آن شركت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي و اقدام هاي عام المنفعه چه کارهايي انجام شده يا در حال انجام است؟
در خصوص اقدام هاي عام المنفعه، همان گونه كه استحضار داريد، شهر مسجدسليمان كه ميدان نفتي مسجدسليمان در آن واقع شده، قديمي ترين شهر نفتي ايران با سابقه صنعتي 109 ساله است كه با توليد بخش عمده اي از نفت كشور و حتي جهان در دهه هاي اول اكتشاف و توليد نفت، سهم بسيار بزرگي در رونق و توسعه اقتصادي كشور دارد. هفتگل، دومين شهر نفتي خاورميانه كه ميدان نفتي آن با فاصله زماني كوتاهي پس از مسجدسليمان كشف شد، در حوزه عملياتي اين شركت قرار دارد. به دليل برخي كاستي ها، شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان به نيابت از وزارت نفت و شركت ملي نفت ايران خود را موظف دانست خدماتي را به عموم شهروندان ارائه کند. بخشي از اين خدمات مقارن با 100 سالگي نفت در قالب پروژه هاي عمراني و عام المنفعه در زادگاه نفت تعريف و اجرا شد. پس از يك دوره كوتاه كه به دليل تحريم ها، فروش نفت و درآمد ارزي با مشكلاتي مواجه شد، اين خدمات متوقف و بعد از توافق هسته اي برجام و بازگشت دوباره و قدرتمندانه ايران به بازارهاي جهاني فروش نفت با تلاش هاي بي وقفه بيژن عالي پور، مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب و پيگيري هاي مجدانه حاج علي عسكر ظاهري نماينده مردم شهرستان هاي مسجدسليمان، لالي، هفتكل و انديكا در مجلس شوراي اسلامي و عنايت هاي شيخ الوزراي كابينه دولت، مهندس زنگنه، با مصوبات هيئت مديره شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در اجراي برخي پروژه هاي عام المنفعه در شهرهاي واقع در حوزه عملياتي اين شركت موافقت شد. اين پروژه ها كه در بخش هاي مختلف عمران شهري – بهداشت و درمان – محيط زيست – فرهنگي ورزشي – راه هاي مواصلاتي و... هستند، اعتباري بيش از174 ميليارد تومان دارند و اجراي آنها مي تواند موجب شود تا مردم شريف و قدرشناس شمال خوزستان كه حوزه عملياتي شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در آن واقع شده است، از ثمرات و بركات نفت، اين نعمت ارزشمند خدادادي به خوبي بهره مند شوند. برخي پروژه ها به اين شرح است:
تعريض و مرمت جاده تل بزان از ايستگاه پشت برج تا نقطه اتصال به جاده فعلي شهرستان انديكا – ترميم و بهسازي جاده مالكريم به تمبي همراه با احداث 2 دهانه پل جديد – احداث باقيمانده تعريض جاده ورودي مسجدسليمان از سمت اهواز حد فاصل دو راهي لالي تا امام زاده بي بي بتولي – تعمير و بهسازي جاده هاي درون و برون شهري حوزه عملياتي– احداث استخر سرپوشيده شهر لالي - احداث استخر سرپوشيده نفتون مسجدسليمان – احداث بولوار 5 بنگله تا ميدان شهداي نفت و احداث پل جديد – احداث 10 قطعه زمين چمن مصنوعي در حوزه شهرهاي عملياتي – احداث غسال خانه انديمشك – احداث حسينيه شهداي سليران نرگسي – آبرساني به روستاهاي بخش عنبر – تكميل بيمارستان 32 تختخوابي نفت مسجدسليمان – مرمت و بهسازي جاده نرگسي – مرمت و بهسازي جاده بيدروبه به بالارود – ترميم و بهسازي جاده مسجدسليمان به ايذه از مسير جريك به امام زاده سيد صالح (ع)– احداث ساختمان موزه صنعت نفت – احداث پارك موزه نفت به مساحت حدود 8 هكتار در كنار كارخانه برق و حاشيه رودخانه تمبي - تجهيز آزمايشگاه انتظامي مسجدسليمان – احداث پلي كلينيك شهر هفتكل. در خصوص عمل به مسئوليت هاي اجتماعي، اين يك تعريف جديد در سطح وزارت نفت يا دست كم شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيست. با نگاهي به اقدام هاي اين شركت بزرگ و شركت هاي تابع آن درمي يابيم، كه از بدو شكل گيري و فعاليت، صنعت نفت در اين عرصه پيشرو بوده است. در شركت بهره بردار ي نفت و گاز مسجدسليمان، همايش ها و سمينارها و اقدام هاي فرهنگي، مذهبي، ورزشي و غيره اي كه برگزار مي شود، يك پاي ثابت آن نفت است. به طور مستقيم يا غيرمستقيم در اين اقدام هاي مشاركت موثر و سازنده داريم و اين چيزي نيست جز عمل به مسئوليت هاي اجتماعي.
گزيده خواني
نيمه نخست امسال با پشتكار فراوان همكاران بخش هاي مختلف عملياتي، فني، خدماتي، پشتيباني و ستادي به فراتر از تعهدات توليد تا سقف 105 درصد نفت عمل کرديم و اين در سايه وحدت، همدلي، وفاق و ازخودگذشتگي نيروهاي اين شركت محقق شد.
مقدار توليد گاز اين شركت 250ميليون فوت مكعب در روز است كه بخشي از آن براي تامين خوراك مجتمع پتروشيمي رازي، پالايشگاه گاز مسجدسليمان، كارخانه گاز و گاز مايع 600 اهواز و روزانه حدود 27 ميليون فوت مكعب نيز براي تزريق به ميدان نفتي هفتكل مصرف مي شود.
به عنوان مثال، طرحي از سوي شهرداري براي نظافت عمومي محلات و مناطق شهري اجرا مي شود، از ما هم كمك مي خواهند و امكانات و نيروهاي شركت بسيج مي شوند تا به اين نهاد مردمي كمك شود و زباله و نخاله از سطح خيابان ها جمع آوري و شكل و شمايل شهر زيبا شود. يا مثلاً اداره اي قصد دارد سميناري برگزار كند و سالن ندارد، تعامل، سالن به آن اداره واگذار مي كنيم تا در نهايت منفعت كار به مردم برسد.
در حوزه محيط زيست چه اقدام هايي صورت مي گيرد؟
توجه به محيط زيست و پاسداشت آن از رئوس و اهداف اصلي و برنامه هاي اين شركت و حتي وزارت نفت است. بر همين اساس، هميشه تأكيد مكرر داشته ايم فرآيند توليد و انتقال مي بايست با كمترين خسارت زيست محيطي صورت گيرد. وجود رودخانه و درياچه ها و حوزه هاي آبريز فراوان در حوزه عملياتي و مجاورت تأسيسات فرآورش نفت با آنها بر حساسيت كار مي افزايد و همكاران ما در بخش اچ اس اي با تلاش فراوان بر امور نظارت كامل دارند، ضمن آنكه در امورات هم تلاش داريم از نظرات مشاوره اي مديركل و روساي حفاظت محيط زيست شهرهاي واقع در حوزه عملياتي به بهترين شكل ممكن بهره مند شويم. در كنار اين سياست ها به اجراي اموراتي هم اقدام كرده ايم كه عبارتند از: به كارگيري سيستم پايش و هشدار آلودگي آب رودخانه در حوزه آبريز سد دز – برنامه ريزي براي تعمير و بهسازي خطوط لوله جرياني و انتقالي – خريداري و به كارگيري تعدادي دستگاه MOT و MOS – خريداري 16 دستگاه خودروي ايمني و آتش نشاني – كاشت 1000 اصله نهال به ياد 1000 شهيد گلگون كفن شهر مسجدسليمان در مجموعه ورزشي گلف – توزيع و اهداي ده ها هزار اصله نهال در هفته درختكاري به شهروندان – مشاركت در برگزاري همايش مديريت پسماند با ادارات حفاظت محيط زيست – ايجاد گشت هاي دريايي در درياچه سدهاي واقع در حوزه عملياتي به منظور پايش عملكرد چشمه هاي طبيعي نفت در فصل زمستان و ورود بموقع در صورت نشت طبيعي نفت به سطح آب – مشاركت فعالانه در اطفاي آتش سوزي جنگل ها و مراتع شهرهاي واقع در حوزه عملياتي – طرح كاشت و نگهداشت 100 هزار اصله نهال در اطراف تأسيسات و اماكن شركت – طراحي و احداث سيستم اطفاي حريق در برخي واحدهاي عملياتي – نوسازي ناوگان حمل و نقل سبك و سنگين شركت – خريد تجهيزات ايمني و آتش نشاني – ترميم و بهسازي شبكه فاضلاب مناطق شركتي – خريد يك دستگاه خودروي پله تلسكوپي از طريق اچ اس اي ستاد– طرح احداث خطوط لوله غيرفلزي انتقال پساب واحدهاي صنعتي - اجراي طرح داوطلبانه جمع آوري زباله مسافرين و گردشگران از سطح مناطق حفاظت شده با حضور بيش از 100 نفر از کارکنان شركت.
آخرين وضعيت احداث موزه نفت را تشريح كنيد.
مسجدسليمان، مهد و زادگاه نفت ايران و خاورميانه است. با پيدايش و اکتشاف نفت در سال 1287 نياز به احداث تأسيسات فرآورشي در اين شهر تازه تأسيس به شدت احساس شد؛ از اين رو تأسيساتي همچون کارخانه توليد برق – پالايشگاه – کارخانه تقطير – کارخانه توليد گوگرد به همراه امکانات رفاهي از قبيل سالن آمفي تئاتر – استاديوم فوتبال – باشگاه گلف – استخر – سالن ها و زمين هاي ورزشي متعدد براي نخستين بار در خاورميانه در مسجدسليمان شکل گرفت و احداث شد. شکل گيري صنعت نفت سرآغازي شد بر مدرنيته شدن ايران و شروع عصر صنعت و رونق اقتصادي و تحول اجتماعي. با گذشت 109 سال از قدمت توليد نفت در ايران، فرصت مناسبي فراهم شده تا اين تاريخچه به علاقه مندان منتقل شود. راه اندازي موزه گنجينه نفت مسجدسليمان، يکي از پروژه هايي است که در دوره اول صدارت مهندس بيژن زنگنه بر وزارت نفت تعريف شد، ولي با پايان دولت اصلاحات ره به جايي نبرد تا با روي کار آمدن دولت تدبير و اميد و انتخاب دوباره مهندس زنگنه به عنوان وزير نفت، اين طرح از بايگاني خارج شد و بار ديگر در اولويت قرار گيرد.
تأسيسات احداث شده در مسجدسليمان به همراه دکل به يادگار مانده از نخستين چاه نفت خاورميانه و همچنين چشمه هاي جوشان و طبيعي نفت در منطقه سي برنج، اين شهر را به يک مکان مناسب و ايده آل براي احداث موزه براي انتقال تاريخچه شکل گيري صنعت نفت مبدل ساخته است؛ از اين رو احداث ساختمان اصلي موزه که محل نگهداري اشيا و اسناد قديمي مرتبط است در محل نخستين پالايشگاه نفت خاورميانه در منطقه بي بيان در مراحل پاياني قرار دارد و احداث اجزاي اصلي آن شامل پارک موزه نيروگاه تمبي و چاه شماره يک با برگزاري مناقصه در حال سير مراحل اداري است و مي رود تا با اهتمام و توجه ويژه مجموعه شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان هرچه سريع تر به بهره برداري برسد. با راه اندازي اين طرح و پروژه مهم غيرصنعتي، حضور گردشگران بسياري را شاهد خواهيم بود که از نقاط دورافتاده ايران و جهان براي مشاهده تاريخچه اکتشاف نفت راهي اين منطقه مي شوند. حضور آنها مستلزم ايجاد زيرساخت هاي مناسب از قبيل راه، فرودگاه، هتل، مهمانسراها، رستوران ها و مراکز تفريحي و گردشگري خواهد بود. حضور گردشگران با ايجاد چنين زيرساخت ها و اقدام هاي زيربنايي موجب توسعه گردشگري و به وجود آمدن مشاغل جديد مي شود. از سوي ديگر، وجود موزه، تضمين کننده ثبات حضور تورهاي گردشگري است و اين يعني درآمدزايي و حرکت به سمت تحول و رونق اقتصادي و اشتغالزايي.
در كنار اين پروژه، از نخستين روز كه مسئوليت شركت نفت و گاز مسجدسليمان را عهده دار شدم، پروژه اي با عنوان «احداث پارك موزه نيروگاه برق تمبي» را شرح نياز، تعريف و تصويب كرديم. طي اين پروژه، يك مجموعه تفريحي گردشگري در زميني به مساحت 80 هزار متر مربع با اعتبار افزون بر 32 ميليارد ريال در مدت زمان 10 ماه در كنار موزه نيروگاه برق و رودخانه تمبي احداث مي شود كه شامل بخش هاي متنوعي از قبيل پارك كودك – قايق سواري روي درياچه سد تفريحي و غيره است.
با توجه به محاسن و منافعي كه پروژه پارك موزه براي اين شهر به عنوان زادگاه نفت دارد، تمامي تلاش خود را براي هرچه سريعتر نهايي شدن و به بهره برداري رسيدن اين طرح بزرگ غيرصنعتي به کار گرفته ايم تا خدمتي ديگر و ماندگار را از صنعت هميشه خدمتگزار نفت به مردمان و شهروندان خوب زادگاه نفت عرضه کنيم.
گفت و گوي «مشعل» بانخستين دارنده مدرك PgMPدر شركت ملي نفت ايران
آموزش را بايد از مظلوميت در آورد
مشعلروابط عمومي شركت مهندسي و توسعه نفت به منظور ايجاد ارتباط مناسب و معنوي بين محيط همكاران و خانواده هايشان، تصميم به معرفي خانواده هاي موفق در زمينه هاي علمي، فرهنگي، هنري، ورزشي، كار آفريني و... گرفته كه با استقبال خوب همكاران روبه رو شده است.
در اولين ساعات يك روز تابستاني، تيم خانواده موفق روابط عمومي، پا به اتاق يكي از مديران ارشد گذاشت تا با گفت وگويي صميمي به گوشه اي از رازهاي موفقيت آميز ايشان پي ببرد.هادي نظرپور، مجري طرح توسعه ميدان نفتي يادآوران، با يك دنيا صميميت، خلوص و لبخندي گرم، پذيراي ما شدند. پس از يك احوالپرسي و گپ دوستانه، پرسش و پاسخ خود را آغاز کرديم.ادامه اين گفت و گو را مي خوانيد: لطفاً خودتان را معرفي كنيد و از خانواده و تحصيلاتتان برايمان بگوييد.
- متولد شهرستان نطنز هستم. پدرم كشاورز است و از ابتدا در شرايط سختي زندگي مي كردم، دوران تحصيل خود را در همان شهر نطنز به پايان رساندم و با سخت كوشي و مشقت فراوان حين دوران خدمت سربازي، با اخذ رتبه 500 در رشته مهندسي عمران دانشگاه صنعتي اصفهان پذيرفته و سرانجام موفق به دريافت مدرك فوق ليسانس شدم.
چگونه وارد صنعت نفت شديد؟
سال 1380 از طريق فراخوان جذب نخبگان، وارد صنعت نفت شدم. مهم ترين عامل ماندگاريم در صنعت نفت، شركت در دوره هاي بدو ورود (تخصصي – عمومي) بود كه در شركت ملي نفت ايران برگزار مي شد. اين دوره ها نگرش مثبتي درباره صنعت نفت در من ايجادكرد تا با علاقه و پشتكار بيشتر در امور محولهتلاش کنم.
لطفا درباره دوره اي (PgMP ) که گذرانديد و چگونگي اخذ آن بيشتر بگوييد.
PMIنام يك موسسه بين المللي در كشور آمريكاست كه دوره هاي تخصصي از قبيل PMP، RMP، PgMP ، PfMP را برگزار مي كند. متاسفانه به دليل تحريم، اين دوره ها در ايران برگزار نمي شود، از اين رو از يكي از اساتيد برجسته درخواست کرديم كه آموزش PgMP ( استاندارد مديريت طرح ) را به عهده بگيرد. 20 نفر در اين دوره شركت كرديم. در كشور ما سه نفر موفق به كسب اين مدرك شدند كه بنده با افتخار جزء اين سه نفر هستم. اين مدرك سه سال اعتبار دارد و براي تمديد اعتبار، مي بايست جمع آوري امتياز کرد كه لازمه اين كار تحقيقات، انجام پروژه هاي مرتبط، گذراندن دوره هاي آموزشي و ارسال گزارشات فوق براي آن موسسه است. در دنيا كمتر از 2000 نفرتوانسته اند مدرك اين دوره را اخذ کنند. همچنين براي اولين بار در طرح ياد آوران، دوره هاي مديريت پروژه برگزار شد، هدف آشنايي با دانش ها و استانداردهاي مديريتي روز دنيا از قبيل PMP، RMP، PgMP، PfMPبود که با استقبال فراوان همكاران، انگيزه ما بيشتر شد تا دوره هاي بعدي را با مشاركت افراد بيشتري برپا كنيم. هم اكنون در شركت متن 50 نفر مدرك PMP را دريافت کرده اند و 50 نفر ديگر نيز در حال آموزش هستند.
اطمينان داريم كه براي كسب اين مدرك و رسيدن به موفقيت و جايگاه كنوني، سختي زيادي را پشت سرگذاشته ايد، مشوق اصلي شما چه چيزي يا چه كساني بودند؟
تمام موفقيت هاي كاري خود را مديون دعاي خير پدر و مادر و فداكاري همسرم هستم كه با صبوري تمام در نبود من، مسئوليت خانواده و فرزندم را به بهترين شكل ممكن عهده دار است. همچنين مشوق اصلي شركت در اين دوره ها، احساس نيازي بود كه طرح يادآوران به اين موضوع داشت، به ويژه كمبود استاندارد سازي در حوزه مديريت طرح.
براي افراد تازه كار و كساني كه در جست وجوي رسيدن به موفقيت هستند، چه پيشنهادي داريد؟
هميشه معتقدم كه براي پيشرفت و ترقّي، حتي ساده ترين يا كم اهميت ترين كار را هممي بايست به بهترين نحو انجام داد. به ويژه در سيستم هاي دولتي، اگر خود شخص فعّال و پيگير نباشد، آينده موفقي نخواهد داشت.پشتكار و تلاش مضاعف عناصري است كه موجب پيشرفت و موفقيت افراد اعم از نخبه و غير نخبه شود.
اوقات فراغت خود را چگونه سپري مي كنيد؟
آقاي نظرپور در حالي كه لبخند مي زد، گفت: ورزش مي كنم. بيشتر به شنا و كوهنوردي مي پردازم. به خواندن كتاب هايي كه مسير موفقيت را به تصوير مي كشد، علاقه بيشتري دارم، كتاب هاي رمان را نيز مطالعه مي کنم. اوقات فراغت من در كنار خانواده بيشتر به ديدن فيلم يا رفتن به مسافرت مي گذرد و ديدن مكان هاي تاريخي ايران، از مهمترين تفريحات من است. در اصل پس از گذراندن ساعات اداري، فارغ از هرگونه حس رياست، خود را در اختيار خانه و خانواده مي گذارم و مسئوليت پدربودن را دركنار آنها با جان و دل مي پذيرم.
خوشبختي را در يك جمله معنا كنيد.
از نظر من خوشبختي يعني در زمان حال، زندگي كني و از آنچه داري و آنچه هستي، لذت ببري.
در پايان اگر نکته اي لازم مي دانيد بگوييد.
تاكيد مي كنم در سيستم هاي فعلي، متاسفانه آموزش مغفول مانده و تنها به كارتكيه شده است. بايد به هر شكل ممكن، آموزش را از مظلوميت در آورد.
توليد تجمعي ميدان يادآوران از مرز 100 ميليون بشکه نفت گذشت
توليد تجمعي نفت در ميدان مشترک يادآوران به 100 ميليون و 60 هزار بشکه رسيده است.هادي نظرپور، مجري طرح توسعه ميدان نفتي يادآوران در شرکت متن، به هدف گذاري فاز نخست توسعه يادآوران مبني بر توليد روزانه 85 هزار بشکه نفت در اين ميدان اشاره کرد و افزود: اين در حالي است که هماکنون روزانه حدود 112 هزار بشکه نفت از اين ميدان مشترک برداشت ميشود.وي ضريب بازيافت اين ميدان را در برداشت نفت سبک حدود 15 درصد و نفت سنگين 6 تا 7 درصد خواند و گفت: با توجه به حدود 34 ميليارد بشکه ذخاير نفت درجاي ميدان يادآوران که اين ميدان را در زمره بزرگترين ميدان هاي نفتي ايران قرار داده است، تعيين تکليف ادامه فرآيند توسعه اين ميدان در قالب قراردادهاي جديد نفتي در اولويت شرکت ملي نفت ايران قرار دارد.فاز نخست طرح توسعه ميدان يادآوران، 23 آبان ماه سال گذشته با ظرفيت توليد 85 هزار بشکه نفت در روز افتتاح شده بود.ميدان نفتي يادآوران در 10 کيلومتري جنوب شرقي ميدان آزادگان و در حدود 70 کيلومتري جنوب غربي اهواز و شمال خرمشهر در منطقه جغرافيايي کوشک و حسينيه به صورت شمالي- جنوبي در گستره نوار مرزي کشور عراق واقع شده و با ميدان سندباد عراق مشترک است.
از پيمانکاران خبري نيست
با سلام و عرض ادب
از فروردين سال 94 که به عنوان نيروي پيمانکار نگهداشت رايانه واردشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه شده ام، کم و بيش با نشريه شما آشنا هستم و تقريبا اکثر شماره ها را خوانده ام اما دريغ و صدافسوس که در هيچ کدام خبري از زحمات نيروهاي پيمانکاري درج نشده.نيروهايي کهبا حقوق کم کار مي کنندو مزايايي هم دريافت نمي کنند.
حتي امتياز زائر سراي مشهدهم براي آنها ممنوع است. درخواست دارم به نيروهاي پيمانکاري هم توجه کنيد.
به خدا ماهم انسان هستيم. ماهم براي اين انقلاب خون داده ايم. چرا نيرويي، استخدامي و مشمول هزاران مزايا و امنيت شغلي فراوان مي شودو نيرويي با کمترين حقوق و مزايا مجبور به کار کردن صادقانه و دم نزدن مي شود.
با تشکر
پيشنهادي براي تعديل مدرک تحصيلي
سلام
مدت 7 ماه مي شودكه كميسيون تعديل مدرك تحصيلي به دلايل واهي برگزار نمي شود در اين بين چندسوال ساده ذهن مرا آرام نمي گذارد:
1 -سوال اصلي اينكه چرا كميسيون به حال تعليق درآمده است؟
2 -گفته مي شودابلاغيه اي در راه است. خبر آمدخبري در راه است. براي يك ابلاغيه چقدر زمان لازم است؟
3-آيا تا ابلاغيه جديدنيامده است نبايدابلاغيه قديم اجرا شود؟ آن هم به مدت قريب به 7 ماه؟
4-بر فرض اينكه قانون جديدي ابلاغ شود. چرا كساني كه با قانون قبلي وزارت نفت در سال 88. تحصيل را آغاز و تمام كرده انددر گير آن كرده ايدو يا كساني كه بورسيه بوده اندچرا بايدانتظار 7 ماهه را تاكنون تحمل كنند؟
5- آيا احترامي براي پرسنل خودكه با توجه و احترام به قوانين رايج وزارت نفت كاري را آغاز وهزينه اي (مادي ومعنوي) متحمل شده انددر اين موردبه خصوص مشاهدمي كنيد؟
6- آن زماني كه در افزايش هاي ساليانه فاكتور «تحصيل» دمار ازروزگار كارمندان مدارك پايين درآورده بود. كسي نمي توانست چنين روزي را پيش بيني كندكه سيل مدارك تحصيلي براي گرفتن انتقام از آن بي عدالتي اين چنين بحران بيافريند؟خودكرده را تدبير نيست و يا چون نيك نگاه كردپر خويش درآن ديد!
7- اكنون سوال مهم اين است كه جنابان تصميم ساز. بر طبق قانون شما نمي توانيدو نبايداجراي قانوني را به دليل ابلاغ قانون ديگري كه اصلا براي ابلاغ آن نيز تلاش نمي كنيد( 7 ماه براي يك بخشنامه زمان زيادي است) معلق نگه داريد؟
8- كار مصاحبه در ادارات انجام مي شود. اما از طرفي كميسيون برگزار نمي شود. اگر نمي دانيدچه مي خواهيدبكنيد،پس برگزاري مصاحبه براي چيست؟
پيشنهادوكلام آخربه مديران محترم:
چه قانوني ابلاغ بشوديا نشودكساني كه با قانون فعلي ورايج وزارت نفت تحصيل را آغاز نموده اندبايدودر اسرع وقت تعديل گردندو بعدازآن مي توانيدهر قانوني را كه دوست داريدوما دوست نداريم ابلاغ و اجرا كنيد.
كمترين زيان اين نوع اعمال مديريت برقوانين، آسيب هاي رواني بر كاركنان و ايجادموج بي اعتمادي به مديران و نمايش ضعف مديريت در مواجهه با مسائل بسيار پيش پا افتاده دردرون سيستم وزارت نفت است.
با تشكر
يک گلايه و يک نکته
به استحضار مي رساند؛ اينجانب محموداسمعيل زاده هنجي، کارمندبازنشسته به شماره پرسنلي 60600 که در سال 1373 بازنشسته گرديدم چه در سال هاي خدمت صادقانه در شرکت ملي صنايع پتروشيمي و چه از زمان بازنشستگي تاکنون از هيچ يک از خدمات رفاهي و اقامتگاهي شرکت نظير مجتمع آموزشي رفاهي محمودآبادو غيره استفاده ننموده و همچنين يارانه سفر نيز دريافت نکرده ام. در تابستان سال جاري در بيش از نيم قرن از زمان شروع به کار اينجانب در صنعت نفت نسبت به ثبت نام مجموعه رفاهي محمودآباداقدام نموده که در کمال تعجب در آن حائز شرايط اعلام نگرديدم که پس از مراجعه به فردمسئول در امور رفاهي نمايندگي غرب تهران اعلام گرديدکه سهميه به ميزان دو نفر براي کل دوره تابستان از طرف صندوق هاي بازنشستگي تخصيص يافته و با اين تعداد،جنابعالي انتخاب نگرديده ايد. همان طور که استحضار داريداين مجموعه ها و امکانات رفاهي صنعت نفت که مالکيت آن را صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت و اداره کننده آن شرکت ملي نفت ايران است از سرمايه پرسنل نفت ايجادگرديده است که بعضا مورداستفاده مرتب يک يا چندبار در سال کارمندان خاص قرارگرفته و يا با کرايه به اشخاص حقوقي جهت برگزاري سمينارها اين امکان را براي بقيه پرسنل دراين حدنازل کاهش داده است. به فرض عادلانه بودن تخصيص سهميه براي کل پرسنل که بيش از نيم قرن نصيب آنان نمي گردداين سوال مطرح مي گرددکه آيا موجوديت آن مجموعه ها معنايي دارد؟ آيا وجوداين امکانات که حتي در کل عمر کاري و حيات فرديک بار نيز تعلق نمي گيردموجوديت آن معنايي دارد؟ بايدگفت اين امکانات از ديدگاه افرادبيرون از شرکت حصرتيست از نداشته ها و از ديدپرسنل شرکت حصرتيست از داشته هاي دست نيافتني، لذا خواهشمنداست دستور فرماييدموضوع موردبررسي قرارگيرد.
با تقديم احترام محموداسمعيل زاده هنجني کارمندبازنشسته صنعت نفت
پيگيري کنيد
با آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه بندگي و تبريك عيد سعيد فطر، همان گونه كه مستحضريد مدت حدود شش ماه است كميسيون تعديل مدرك تحصيلي شركت هاي ملي نفت و گاز و پتروشيمي و پالايشمتوقف گرديده است و در اين رابطه متاسفانه هيچ مقام مسئولي پاسخ گو نيست. با عنايت به اينكه در اين خصوص قانون مدون وجود دارد (مجموعه مقررات اداري و استخدامي وزارت نفت مصوب تير ماه 1395) لذا عدم اجراي قانون مزبور به بهانه اصلاح آن غير قانوني و بدون منطق است. به عبارت ديگر تا ابلاغ آيين نامه جديد، قانون قبلي داراي اعتبار بوده و بايستي بر اساس آن عمل گردد. ضمن اينكه در اين بين، همكاران بورسيه اي كه طبق قانون در زمان تحصيل در مرخصي يا ماموريت تحصيلي بوده اند و اكنون فارغ التحصيل شده اند نيز در اين مرحله گير كرده اند كه كاملا غير قانوني مي باشد. بنا بر مطالب عنوان شده و با توجه به رسالت رسانه اي هفته نامه وزين مشعل، از شما درخواست داريم در اين خصوص پيگيري هاي لازم به عمل آورده و نتيجه را جهت اطلاع همكاران منعكس فرماييد. پيشاپيش از بذل توجه و پيگيري هاي شما كمال تشكر را داريم.
امضا محفوظ
چالش هاي حوزه منابع انساني با محوريت کارکنان غير رسمي
کيومرث طاهري، کارشناس ارشدمهند سي نفت د ر مناطق نفتخيز جنوب با 6 سال سابقه کار اقماري د ر مناطق عملياتي جنوب و فرزندبازنشسته صنعت نفت هستم. از آنجا که وزير محترم نفت د ر همفکري و هم افزايي با قشر فرهيخته و د انشگاهي جوان، براي برطرف کرد ن مشکلات پيش روي صنعت نفت از هيچ تلاشي فرو گذار نمي کنند ، وظيفه خودد انسته براي هم فکري و مشارکت د ر ارائه پيشنهاد ها و انتقاد هاي سازند ه د ر حوزه سرمايه انساني، مطالبي را مطرح کنم. امروزه کارشناسان و متخصصان صنعت نفت د ر هر مجموعه، ارائه پيشنهادو راهکارهاي مناسب و حتي انتقاد ها سازند ه را مي بايدسرلوحه کار خودقرار د هند ، تا شاهدرشدروز افزون صنعت نفت کشورمان باشيم. با همفکري و مشورت مي توان به مجموعه پر چالش صنعت نفت کشور کمک کردو آن را به مسير پايد ار و پررونق خودباز گرد اند . متخصصان و غيورمرد ان صنعت نفت، تحريم هاي ظالمانه عليه اين صنعت را د ر بيشتر بخش ها ناکام گذاشته اندو اين مهم با سخت کوشي و تلاش جهاد ي نيروي انساني مجموعه صنعت نفت محقق شد ه است.
امروزه صنعت نفت د ر حوزه منابع انساني شاهدنارسايي ها و چالش هايي است که چشم بستن به روي آنها، جز صرف هزينه و عقب ماند گي ازصنعت نفت د نيا و عد م د ستيابي به اهد اف سازمان، منفعتي نخواهدد اشت. پرد اختن به مسائل نيروي انساني، يکي از مهمترين اولويت هاي هر سازمان و نهاد ي است که به د نبال افزايش بهره وري و اهد اف بلندسازماني است. همان گونه که مشخص است و د ر تصميم هاي اخير مقام عالي وزارت، شاهدد ستورات مثبتي براي بهبودوضعيت نيروهاي غير رسمي بود ه ايم، نيروي انساني سرمايه عظيمي است که د ر صنعت نفت بسياري از ناممکن ها را ممکن ساخته است، اما نکته حائز اهميت د ر اين تصميم ها که مي بايدبه آن توجه ويژه شود ، اين است که د ر اجراي ساماند هي و کمک هاي معيشتي نيروهاي غيررسمي تنها به مجموعه کارکنان قرارد اد ي اشاره شد ه است که اين مسئله تبعيض آميز و سبب ايجادبي انگيزگي د ر کارکنان ارکان ثالث اين سازمان خواهدشد .
انتظار مي رودمتوليان امر د ر اجراي سياست هاي حمايتي خود ، اصل عد الت را ميان غير رسمي ها رعايت کنند ، تا از آثار مخرب آن د ر بد نه صنعت نفت جلوگيري شود .عمر اين گونه حمايت هاي مقطعي از کارکنان غير رسمي، کوتاه است و د ر د رازمد ت کارساز نخواهدبود . پيشنهادمي شودکارشناسان مورداعتمادوزارتخانه از مشکلات نيروي انساني د ر بخش هاي مختلف صنعت نفت ريشه يابي عميق، شفاف و مستقيم انجام د هند . ، تا بتوان د ر اتخاذ تصميم هاي موثر و اجراي هر چه بهتر مصوبات د ر حوزه سرمايه انساني، کارآمد ي بيشتري د اشت.
شناسايي شرايط و جغرافياي شغلي کارکنان، ميزان پرد اختي ها و امنيت شغلي آنها از مهمترين موضوع هاي موردبررسي است.
از د يگر مشکلات کنوني اين است که برخي مد يران با سابقه کاري بالاتحصيلات د انشگاهي مناسب با سمت خودند ارندو از پذيرش پيشنهادو راهکار علمي گريزانندو از د انش تخصصي افرادد ر مجموعه خوداستفاد ه نمي کنند . د ر اين حوزه متاسفانه ذهنيت برخي مد يران د ر کار آمد ي صنعت نفت، تنها نو شد ن تجهيزات و ماشين آلات است و د چار يک روزمر گي شد ه اند ، د ر صورتي که د نيا روي آموزش نيروي انساني و د انش افراد ، حساب ويژه اي باز کرد ه است. د ر چندسال اخير از ظرفيت انجمن هاي علمي و د انشگاهي کمتر استفاد ه شد ه و د ر برخي از قبيل انجمن نفت ايران و کارگروه متخصصان صنعت نفت، تنها يک نام از آنها باقي ماند ه است و عملاً تاثيري بر پيشبرداهد اف کلان صنعت نفت ند ارنديا د خالت د اد ه نشد ند .
از د يگر مشکلات اساسي که نه تنها د ر مجموعه صنعت نفت که حتي د ر بيشتر سازمان ها د يد ه مي شود ، آن است که بيشتر مد يران کنوني از پذيرش و ملاقات با افرادصاحب ايد ه و توانمندد ر مشاوره براي تعاملات سازند ه پرهيز مي کنندو طبق معمول «ملاقات ممنوع» هستند . چگونه مي توان انتظار رشدو شکوفايي اقتصاد ي از مجموعه اي را د اشت که مد يران و روساي آن با کارکنان زيرمجموعه خودهيچ گونه ارتباط کاري برقرار نکرد ه اند .
پيشنهادمي شودبا پيشگيري و ممانعت از تاثيرات مخرب بي انگيزگي نيروي انساني د ر توليدغير اصولي و غير استاند ارداز مخازن هيد روکربوري، صرف هزينه هاي خاموش و تصميم گيري هاي جد ي و مستقيم د ر اين حوزه، به يقين شاهدبازد هي خوب د ر يک د وره زماني ميان مد ت خواهيم بود . مسائل بسياري براي بررسي د ر اين حوزه وجودد اردکه زبان قلم از بيان صريح آن قاصر است. بند ه حقير آماد گي خودرا براي ارائه شفاف و بي واسطه مشکلات اساسي و ريشه اي کارکنان غير رسمي د ر بخش هاي مختلف صنعت نفت با هريک از مد يران صنعت نفت د ر حوزه منابع انساني اعلام مي کنم.
و من الله التوفيق
اولين ها و نفت
فوتبال؛ ره آوردصنعت نفت د ر مناطق نفت خيز
فرشيدخداداديان*المپيک لندن در سال 1908ميلادي برابر با سال 1287 خورشيدي در حالي در لندن برگزار مي شدکه کاشفان انگليسي نفت، به سرپرستي مهندسي به نام جورج رينولدز و تحت امتياز نامه ويليام ناکس دارسي مدت ها بودماراتن خودرا براي اکتشاف نفت در ايران آغاز کرده بودند.
اين کاشفان در ماه هاي منتهي به برگزاري المپيک در لندن، دکل هاي حفاري نفت را در کوهپايه هاي منطقه اي در جنوب غربي ايرانبرپا مي كردند ؛ تلاشي که در سپيده دم 5 خردادآن سال نتيجه دادو نخستين چاه نفت خاورميانه به نفت رسيد.
محل حفر اين چاه بعدها مسجدسليمانناميده شدو اين «شرکت- شهر» نفتي پس از اکتشاف نفت در آن و ايجادتاسيسات صنعتي و مدني، به مهدبسياري از اولين ها در ايران تبديل شدكه فوتبال نيز از جمله اين اولين ها بود!
فوتبال اولين بار در ايران، از شهر مسجدسليمان، در استان کنوني خوزستان آغاز شدو اولين استاديوم فوتبال در اين شهر به دست مهندسان انگليسي به بهره برداري رسيد.
اولين مسابقه فوتبال در آنجا بين انگليسي ها برگزار شدو نخستين ايراني که در يک تيم فوتبال به طور رسمي بازي کرد، شخصي به نام کريم زندي بودکه در سال هاي 1287 تا 1297 هجري خورشيدي در بين انگليسي ها و در تيم هايي که آنها در ايران تشکيل داده بودند، بازي کرد.
انگليسي ها فوتبال را به ايرانيان مناطق نفت خيز ياددادند، اما هميشه در مسابقه فوتبال با ايراني ها، برنده نبودند!
همان گونه که پيش تر گفته شد، سال 1287 خورشيدي (1908ميلادي) همان سالي است که چاه شماره يک نفت خاورميانه و ايران به بهره برداري رسيدو تصور اينکه کاشفان انگليسي نفت در اين منطقه، لحظاتي از اوقات استراحت خودرا به ورزش فوتبال اختصاص داده باشند، دور از ذهن نيست! بخصوص اينکه در آن مقطع آنها پي گير اخبار المپيک در لندن نيز بودندو در ميان تلگرام ها و بسته هاي پستي که البته با تاخير مي آمد، اخباري از المپيک نيز به اين کاشفان دور افتاده از وطن مي رسيد.
در لندن، اما اخبار اکتشاف نفت در ايران و به نتيجه رسيدن امتيازنامه واگذار شده از سوي مظفرالدين شاه قاجار به دارسي انگليسي در ميان اخبار نتايج المپيک و ميزباني بريتانيايي ها گم مي شد. گو اينکه بنا به خاطرات سر آرنولدويلسون، مستشار انگليسي که گروه کاشفان نفت را در ايران همراهي مي کرد، خبر اکتشاف نفت نيز با تاخير به لندن و دفتر مرکزي کمپاني نفت رسيده بود!
به هر حال کاشفان دور از بريتانيا که کارگران کانادايي و برمه اي نيز آنها را همراهي مي کردند، در محل ماموريت خودبسياري از مظاهر زندگي صنعتي و جلوه هاي جديدرا بازتوليدکردندكه از جمله اين مظاهر، بازي هاي گلف، فوتبال و اسب دواني بود. مسجدسليمان، هفتکل، آبادان و ديگر شرکت- شهرهاي نفتي تازه متولدشده در جنوب غرب ايران، به اين ترتيب مهدفوتبال و ديگر ورزش هاي نوين شدند.
فوتبال براي اولين بار در ايران، در شهر مسجدسليمان، در استان کنوني خوزستان آغاز شدو اولين استاديوم فوتبال در اين شهر به دست مهندسان انگليسي
به بهره برداري رسيد
ورودفوتبال از سوي انگليسي ها به مناطق نفت خيز، سرآغاز پايه گذاري يک ورزش پرطرفدار در ايران شد. فوتبال از سال 1866 ميلادي در انگلستان شکل گرفته بودو بتدريج اين ورزش مهيج، بيشتر نقاط جهان را تسخير كرد. در سال1904ميلادي (چهار سال قبل از بازي فوتبال در جنوب غرب ايران) تشکيلات فيفا ايجادشدو در سال 1906 نيز اولين دوره مسابقات فوتبال را برگزار كرد؛ اما اوج رونق فوتبال، همان مسابقات المپيکي بودکه در سال 1908 و اتفاقاً همزمان با کشف نفت در ايران، در لندن برگزار شد. به اين ترتيب در ايران بايدورزش فوتبال و صنعت نفت را دو رويدادهمزاددانست که در دامان مناطق نفت خيز تولدو پرورش يافتندو در روزگاري که در بسياري از مناطق ايران و کل خاورميانه، کسي نشاني از فوتبال نمي دانست، کارکنان نفت در اين شهر اوقات فراغت خودرا به فوتبال و ورزش هاي نوين ديگر سپري مي کردند.
به مرور فوتبال در پايتخت و ديگر نقاط کشور نيز طرفداراني يافت و در سال 1308 اولين مسابقه رسمي در ايران با تيم بادکوبه شوروي برگزار شد. پس از آن در سال هاي 1312 و 1313 تغييرات زيادي در فوتبال و ورزش ايران اتفاق افتادو انجمن ملي تربيت بدني و پيش آهنگي تاسيس شد. سپس در سال 1316 زنده يادحسين صادقي پس از بازگشت از اروپا، مسئول گسترش فوتبال در ايران شدو در سال هاي 1317 و 1318 تيم ملي فوتبال ايران تشکيل شدو به عنوان نخستين مسابقه،با افغانستان ديدار کرد.
پيدايش فوتبال در ايران همزادصنعت نفت بودو نه تنها اين ورزش مفرح و جذاب، بلکه بسياري از ديگر مظاهر مدنيت مدرن از هنر و معماري مدرن گرفته تا ورزش و مسائل اجتماعي و شهري، با حضور صنعت نفت در ايران منتشر و به مرور فراگير شد
ورزشگاه امجديه نيز در همين سال ها تاسيس شدو در نهايت در سال 1325 بودکه فدراسيون فوتبال ايران تاسيس شدو يک سال بعدبه عضويت فيفا درآمد. به اين ترتيب بايدمتذکر شدکه سابقه فعاليت فوتبال در مناطق نفت خيز حدود38 سال پيش از تاسيس فدراسيون فوتبال ايران است!
پس از آنکه باشگاه هاي مختلف در مناطق نفت خيز از سوي شرکت نفت ساخته شد، مسابقه ها به صورت باشگاهي برگزار شدکه اين گونه مسابقه ها نيز مي توانست مبدأ و آغاز مسابقه هاي باشگاهي در ايران باشد.
اين باشگاه ها داراي زمين فوتبال اختصاصي، استخر شنا، سالن ورزش، سالن سينما و ساير امکانات فرهنگي و ورزشي بودند. در حال حاضر نيز تعدادي از اين بناها، با وجودتغيير کاربري در مسجدسليمان وجوددارند. از جمله باشگاه نفتون، باشگاه نفتک، باشگاه ايران، باشگاه مرکزي، باشگاه تمبي، باشگاه کاوه چشمه علي، باشگاه بي بيان، باشگاه هندي ها و باشگاه ارامنه.
فوتبال با عمر بيش از يک قرندر مناطق نفت خيز، بيش از آنکه به فوتبال کلاسيک لندني شبيه باشد، ظرافت ها و زيبايي فوتبال مردمان محروم و بردگان برزيل را در خودمستتر دارد
بايدخاطرنشان کردکه تعريف دقيق باشگاه هاي فرهنگي و ورزشي نيز در مناطق نفت خيز، سابقه اي نزديک به يک قرن داردو هر باشگاه در رشته هاي مختلف، داراي تيم هاي ورزشي و واجدافتخارات ملي و بين المللي بود.
پيدايش فوتبال در ايران همزادصنعت نفت است و نه تنها اين ورزش مفرح و جذاب، بلکه بسياري از ديگر مظاهر مدنيت مدرن از هنر و معماري مدرن گرفته تا ورزش و مسائل اجتماعي و شهري، با حضور صنعت نفت در ايران منتشر و به مرور فراگير شد.
قدمت برخي استاديوم هاي ورزش فوتبال در مناطق نفت خيز ايران با ورزشگاه هاي ساخته شده براي المپيک 1908 در لندن هم تراز است. با اين همه فوتبال با عمر بيش از يک قرن، در مناطق نفت خيز، بيش از آنکه به فوتبال کلاسيک لندني شبيه باشد، ظرافت ها و زيبايي فوتبال مردمان محروم و بردگان برزيل را در خودمستتر دارد. ظرافت و زيبايي که رقص پا و در عين حال فرياداعتراض استعمار شدگان در مقابل استعمارگران بود؛ مانندوقتي «کريم زندي» در زمين قديمي فوتبال مسجدسليمان، دروازه تيم انگليسي را گشودو از شوق به آسمان پريد! شايدشبيه به هوا پريدن «پله» بعداز گل زدن در فيلم «فرار به سوي پيروزي»!
انگليسي ها، فوتبال را به ايرانيان مناطق نفت خيز ياددادند، اما هميشه در مسابقه فوتبال با ايراني ها برنده نبودند.
* مدرس دانشگاه و پژوهشگر تاريخ نفت
فصل تازه اي در نگارش تاريخ...
اكبر نعمت الهيشهيدجاودان ما خرازي كه باده شهادت و وصل نوشش باد، روزگاري در ديدار با جمعي از روزنامه نگاران گفته بود:«جنگ را درست بنويسيد. نه درشت».
نگراني او از آن بوده است كه تحريفات معمول دامن تاريخ جنگ را هم بگيردو اين تاريخ مقدس و ماندگار در گذر تحريفات معمول منحرف شود. تاريخ پهنه يادآوري و به يادداشتن است. چيزهاي زيادي در زندگي ما هست كه نه بايدفراموش شوندو نه بايدكه تكرار شوند. چشم ها را كه بر هم مي گذاريم، اسير اين مفهوم مي شويم كه فراموش مي كنيم يا گرفتار بدتعريف كردن تاريخ مي شويم. از كجا آمده ايم، آمدنمان بهر چه بودو به كجا مي رويم.
همه اينها را در عبرت هاي تاريخي مي توانيم سراغ بگيريم. به تاريخ كه مي نگريم، اگر درست و صادقانه و بي تفسير به راي به آن پرداخته باشيم، مي توانيم آغاز باشيم و آغاز كنيم. تاريخ از آدم هايي كه خودرا تكرار مي كنند ،بيزار است. اگر درست درك كنيم و سئوال هاي درستي درباره گذشته و حال و راه هاي رسيدن به آينده داشته باشيم، موردي نمي ماندكه بابت آن تاسف بخوريم.تاريخ ما پر از خاطره هايي است كه اشتباهات ما را گوشزدمي كننداما گاه نمي دانيم چگونه از آنها عبرت بگيريم.
هــان اي دل عبرت بين، از ديده نظر كن هان
ايــوان مــدائن را آيـيــنه عــبـرت دان
ويراني يك ساختمان، عبرت تاريخ نيست. علت اين ويراني سئوال تاريخ است كه عبرت مي شود. چرا ساختماني كه مظهر عظمت يك فرمانروايي تاريخي است بر بال بادمي نشيندو ويران مي شود؟
الملك يبقي مع الكفر ولا يبقي مع الظلم
حالا كه به تاريخ نظر مي كنيم بايدبكوشيم آن را درست و منقح بخوانيم و همه چيزي را كه از آن درك مي كنيم به عنوان عبرتي تاريخي در نظر بگيريم تا از رهگذر اين عبرت ها از تكرار اشتباهات بپرهيزيم.
تاريخ يكصدوده ساله نفت را با الفباي دوست داشتن نوشته اند. وقتي نگاه مي كنيم به پيرمردهايي كه با آه و اشكگاهيخاطره هاي خودرا به موزه نفت اهدا مي كنندتازه درمي يابيم كه چگونه لحظه لحظه پودتاريخ نفت را با تار عشق بافته اند. نفتي هابا اين عشق همه اطراف خودرا از خاطره آكنده اند. پيرمردي كه با دستان لرزان خودنام شركت ملي نفت را بر سنگ حجاري كرده است گواه عشقي تمام نشدني است. چيزي كه مي بينيم تحريف نيست. واقعيتي است كه فهم آن لياقت مي خواهدو اميدواريم در مجموعه موزه ها و مركز اسنادصنعت نفت اين لياقت را بيابيم كه سينه هايمان دفتر ثبت خاطره هاي بزرگمردان نفت باشد.
بكوشيم با همكاري، اين تاريخ را درست بنويسيم، نه درشت.
تابلوي حجاري نشان شركت ملي نفت، به موزه نفت اهدا شد
قطعه سنگ حجاري شده نشان شركت ملي نفت از سوي پيشكسوت نفتي، به مديريت موزه ها و مركز اسنادصنعت نفت اهدا شد.
به گزارش روابط عمومي موزه ها و مركز اسنادصنعت نفت، علي اصغر حامدي، كارمندبازنشسته و پيشكسوت نفتي، سنگي را كه خودحجاري و به آرم شركت ملي نفت ايران، مزين کرد ه است، به موزه نفت اهدا كرد.
حامدي در موردانگيزه خلق اين اثر مي گويد: « خواستم كاري از خودم در موزه نفت به يادگار بگذارم و اين سنگ را به عنوان نمادي از علاقه خودم به صنعت نفت و براي اهدابه موزه، حجاري كرده ام.»
وي كه حجاري را نزدپدرش و پيش از ورودبه صنعت نفت، آموخته است، مي افزايد: «تراشكاري اين سنگ با نشان شركت ملي نفت، با توجه به وضع جسماني ضعيف من، حدوديك هفته طول كشيد، زيرا در زمان تراشكاري، دست و ذهن بايدبا هم كار كندو دقت و وسواس لازم است تا خط ها درست كنده شودو در نهايت قابل قبول و بدون عيب و ايراد، از كار درآيد.»
علي اصغر حامدي، متولدسال 1322 كار در صنعت نفت را از سال 1342 در انبار نفت نازي آبادآغاز كرده و دو سال بعدبه استخدام شركت ملي نفت ايران درآمده است. وي در طول خدمت در صنعت نفت در بخش هاي مختلف شركت پخش فرآورده هاي نفتي و از جمله جايگاه سوخت شماره 6 تهران در دروازه دولت تهران كه قرار است به يكي از موزه هاي نفت تبديل شود، فعاليت داشته است. حامدي در سال 1382 با بيش از 40 سال سابقه خدمت در صنعت نفت، بازنشسته شده است. او اكنون به بيماري سخت علاجي مبتلاست و در حال درمان آن است و اين درمان افزون بر كهولت سني، بنيه او را ضعيف كرده است، با اين همه به عنوان يادگار، نشان شركت ملي نفت ايران را روي سنگ، حجاري و به موزه نفت اهدا كرده است.
نياز انسان به دين
د ين پژوهان و پژوهشگران تاريخى با توجه به اسنادبه جاماند ه از د وران كهن و نيز با استنادبه اين واقعيّت كه گرايش به د ين و خد ا، د رونى و فطرى است، اظهار مىد ارندكه د ين، همزادبشر بود ه و او د يند ارى، پرستش و گرايش د ينى را از روز نخست زند گى، آغاز كرد ه است. بالاتر از اين، چنانكه از كتب آسمانى بر مىآيدود ر قرآن كريم به عنوان متقنترين كتاب وحيانى آمد ه است، نخستين انسان، آد م ابوالبشر (ع)، پيامبر الهى بود ه است.
اينها نشان مىد هدكه انسان از جهات مختلف به د ين، نيازمنداست و اين نيازمند ي ها حتى براى انسانهاى نخستين و اقوام بد وى فاقدفرهنگ و تمد ن هم قابل د رك و فهم بود ه است؛ زيرا د يند ارى و سرسپرد گى به فرامين د ينى و الهى، ارضا كنند ه يكى از ابتد ايىترين و مهمترين نيازهاى روحى و روانى انسان، يعنى «حس مذهبى» يا «حس پرستش» است كه به گواه روان شناسان، بعديا ابعاد ى از روح آد مى را تشكيل مىد هد . انسان با ارضاى- هر چندناقص- اين حسّ باطنى و غريزه فطرى، ضريب آرامش روحى و سلامت روانى و نيز اطمينان خاطرش را بالا مىبرد .
نقشهاى تعيين كنند ه د يگر د ين «جهت د ار كرد ن زند گى و معنا د ار ساختن آن» و نيز«ايجاداميدبه آيند هاى روشن» و سامان بخشى به نظام اجتماعى و د ر شكل پيشرفتهاش «تأمين عد الت و برقرارى عد الت اجتماعى، سياسى، فرهنگى و اقتصاد ى» است.
با توجه به جايگاه مهم و حياتى د ين د ر زند گى ماد ى و معنوى بشر است كه مبارزات د ين ستيزان و طاغوتها هرگز نتوانسته د ين و خد ا پرستى را از صحنه زند گى انسان خارج كند . همچنان كه تلاش و مبارزه برخىد انشمند ان علوم تجربى و پيروان مكاتب ماد ى د ر اين عصر نيز نتوانسته جايگزينى براى د ين، پيد ا و مرد م را از د ين رويگرد ان كند ؛ با اين كه د ين ستيزان هيچ گاه از مبارزه با د ين به كلى د ست نکشيد ه و صحنه زند گى فرد ى و اجتماعى بشر را براى حاكميت مطلق د ين (و مذهب) راستين خالى نکرد ه اندو د ر هر د ورهاى كوشيد هاندتا با نفوذ د ر ميان د يند اران، آنان را د چار تفرقه و تشتّت آرا و عقايدكرد ه و به فرقهها و مذاهب گوناگون تقسيم كنندتا بتوانندبه مصد اق اين روش شيطانى و استعمارى «تفرقه بيند از و حكومت كن» آنان را د رگير «جنگ مذهب» كنندو خودبر گرد ه آنها سوار شوند !
چيزى كه شيطان صفتان و د نياخواهان را د ر رسيد ن به اين هد ف شوم كمك کرد ه، جهل، ناد انى و تعصبات قومى و قبيله اي تود ه مرد م بود ه است.
بر اين اساس، هنگامى كه اسلام د ر جزيرة العرب پايهريزى شدو وحد ت و همبستگى بر محور «كلمه توحيدو رهبرى پيامبر (ص) و خاند ان او» سرلوحه د عوت اين د ين آسمانى قرار گرفت، بنيانگذار آن از هيچ كوششى د ر اين زمينه فرو گذار نكردو امت اسلامى را از پيد ايش تفرقه و جد ايى د ر صفوف آنان و د ر نتيجه، تزلزل اين بنا برحذر د اشت.
امّا متأسفانه خصلتهاى باقيماند ه از د وران جاهليت (د نياخواهى و رياستطلبى برخى سران قبايل و جهل و ناد انى و تعصب قبيله اي برخي مرد م) موجب شد ه كه از نخستين روز ارتحال پيامبر اكرم(ص)، ابرهاى تاريك تفرقه و جد ايى، سايه شوم خودرا بر پيكره نوبنيان جامعه اسلامى بگستراندو پايههاى وحد ت مسلمانان د ر اند يشه و عمل را سست و لرزان كند . با گذشت زمان و تحريك و تشويق آشكار و نهان حكام جور اموى و عباسى، اين روندشد ت يافت و د رنتيجه، مذاهب گوناگونى پد يدآمدكه رود ر روى همقرار گرفتندو به تكفير و حتى كشتار يكد يگر پرد اختند .
از آنجا كه آشنايى با اد يان و مذاهب، ما را د ر پىبرد ن به حقانيت اسلام ناب محمد ى (ص) و پافشارى و استوارى د ر آن بيشتر و بهتر يارى مىكند ،از اين رو، د ر چندشماره از نشريه «مشعل»، به معرفى اد يان توحيد ى و ابراهيمى و معتقد ات د ينىشان مي پرد ازيم و سپس خوانند گان گرامي را بامهمترين مذاهب اسلامى- كلامى يعنى شيعه، اهل حد يث، معتزله، اشاعره و... آشنا مي کنيم.
امامزاد ههاشم (ع)
بارگاه مطهر امامزاد ه هاشم (ع)د ر 30 کيلومتري جنوب شهر رشت و د ر محور اصلي رشت به رود بار واقع شد ه است. اين امامزاد ه از نواد گان حضرت علي ابن ابيطالب (ع) است و به اعتقاداهالي منطقه، از فرزند ان موسي بن جعفر (ع) محسوب مي شود . نسب امامزاد ههاشم(ع) بر اساس شجره نامه موجود ، به محمدحنيفه بن امام علي بنابي طالب (ع)مي رسد . براساس تحقيقات به عمل آمد ه، ايشان ابوهاشم علي الحسني از علويان روحاني سد ه چهارم هجري است.
تقسيم کار
نوبت کار خانواد گي که رسيد ، پيامبر(ص) اين گونه پيشنهادکرد : «کارهاي بيرون با علي(ع)، کارهاي د اخل خانه با فاطمه (س). فاطمه(س) گفت: فقط خد ا مي د اندکه اين تقسيم کار چقد ر خوشحالم کرد .علي(ع) اما فقط بيرون خانه کار نمي کرد . روزي پيامبر(ص) آمدود يدکه د ختر و د اماد ش با هم نشسته اندوعد س پاک مي کنند .گفت: «خد ا به مرد ي که د ر خانه به همسرش کمک مي کند ، به اند ازه موهاي تنش ثواب عباد ت مي د هد .»
مجموعه آثار علامه حسن زاد ه آملي (حفظه الله)
مجموعه آثار علامه حسن زاد ه آملي (حفظه الله) شامل متن کامل 50 عنوان کتاب با 60 جلدد ر موضوعات عرفانى، اخلاقى، فلسفى، منطقى، كلامى، تفسير روايى و.. است که از سوي مرکز تحقيقات علوم اسلامي د ر اختيار علاقه مند ان قرار د اد ه شد ه است.
سوال:قرآن برتر است يا اهل بيت(عليهم السلام)؟
پاسخ: وقتي از برتري د و چيز نسبت به يكد يگر سخن به ميان مي آوريم، بايدد ليل برتري را هم ذكر كنيم. يعني بايدمشخص كنيم كه اگر يكي از اين د و چيز بر د يگري برتري د ارد ، اين برتري از چه لحاظ است؛ زيرا اين د و چيز ممكن است ابعادمختلفي د اشته و هر يك از ابعادنيز به مقايسه و نسبت سنجي نياز د اشته باشد . مثلا وقتي مي پرسيم طلا برتر است يا انسان؟! بايدمشخص كنيم كه از كد ام نظر به د نبال برتري هستيم؟ آيا از نظر ارزش مالي بحث مي كنيم؟يا از لحاظ زيبايي و يا ماند گاري و... مقايسه بين قرآن و عترت، نيز همين حالت را د ارد . يعني قرآن و عترتجنبه ها و جهات مختلفي د ارندكه مي توان به نسبت هر يك از اين جهات آنها را با هم مقايسه کرد .بررسي تفصيلي همه جهات و جنبه هاي قرآن و عترت، فرصت د يگري را مي طلبدو د ر اينجا به اين سخن آيت الله جواد ي آملي اشاره مي كنيم كه د ر تفسير تسنيم فرمود ه اند : « عترت طاهرين گرچه به لحاظ مقام هاي معنوي و د ر نشئه باطن از نظر بزرگان د ين مانندصاحب جواهر و كاشف الغطاء از قرآن كمتر نيستندو سخن بلنداميرالمؤمنين(ع) « مَا لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ آيَةٌ هِيَ أَكْبَرُ مِنِّي»نيز گواه اين مد عاست؛ اما از نظر نشئه، ظاهر و د ر مد ار تعليم و تفهيم معارف د ين، قرآن كريم ثقل اكبر و آن بزرگواران ثقل اصغرندو د ر اين نشئه جسم خودرا نيز براي حفظ قرآن فد ا مي كنند .» بنابراين اگر از نظر ظاهري و د ر مد ار تعليم و تفهيم، قرآن و عترت را مقايسه كنيم، قرآن كريم ثقل اكبر و عترت ثقل اصغر است و ممكن است اين برتري به آن سبب باشدكه طبق حد يث ثقلين، مسلمان ها به تمسك و پيروي از ثقلين (قرآن و عترت) د عوت شد ه اندو روشن است كه تبعيت از كلام و فعل خالق و خد ا بر تمسك و پيروي از كلام و فعل ولي خد ا از لحاظ رتبه، تقد م و برتري د اردو حقيقت قرآن نيز، كلام و فعل خد است. از اين رو بر كلام و فعل ولي خد ا و عترت پيامبر (ص) برتري د ارد ؛ اما از لحاظ اينكه كد اميك از اين د و آيهنشانه، برتري پرورد گار هستند ، بايدبگوييم همان طور كه كلمات و جملات قرآن، آيه و نشانه وجودپرورد گار هستند ، رفتار و سيره عترت نيزنشانه وجودپرورد گار است، آن هم نشانه و علامتي ناطق، بنابراين به قرآن ناطق مشهور شد ه اند. حضرت علي (ع) فرمود ه اند :...«عترت مي تواندآيه و نشانه برتري نيز باشد .»
برگزاري نوزد همين نشست مسئولان ستاداقامه نماز صنعت نفت
نوزد همين نشست مسئولان ود بيران ستاداقامه نماز، رابطان فرهنگي مناطق 10 گانه، مسئولان قرارگاه هاي فرهنگي و رؤساي کارگروه هاي تخصصي ستاداقامه نماز وزارت نفت به ميزباني شرکت ملي نفت وگاز پارس برگزار شد .
به گزارش پايگاه اطلاع رساني ستاداقامه نماز وزارت نفت، د ر ابتد اي اين نشست الهي، مشاور مد ير عامل شرکت نفت وگاز پارس ضمن خوشامد گويي به حاضران، برگزاري اين نشست را د ر نفت وگاز پارس، اقد ام مبارک وتاثير گذاري برشمردوابراز اميد واري کرد ، تلاش ها براي ترويج و توسعه فرهنگ اقامه نماز د ر صنعت نفت مضاعف شود . سپس علي آباد ي، مد ير منابع انساني شرکت نفت و گاز پارس نيز از فعاليت هاي د يني، فرهنگي و قرآني د ر اين شرکت و نيز از روندفعاليت هاي شرکتگزارشي براي حاضران ارائه کرد . براساس د ستور جلسه نوزد همين نشست، ابتد ا د کتر مجيد ي، د بير شوراي فرهنگي ستاداقامه نماز وزارت نفت ضمن تشريح اهد اف نشست نوزد هم، توضيحاتي نيز د رباره تغييرات جاري د ر ستاداقامه نماز ارائه و از مسئولان اقامه نماز د ر خواست کردهمت خودرا براي اجراي برنامه هاي ستاداقامه نماز به ويژه موضوع آموزش فراگير وهمگاني قرآن که جزء مهم ترين د غد غه هاي وزير نفت است، مضا عف کنند . د ر اد امه اين نشست ربيعيان، رئيس د ارالقرآن وزارت نفت هم توضيحاتي د ر خصوص اجراي طرح آموزش روخواني وروانخواني قرآن د ر سطح صنعت نفت و آماد ه شد ن بسترها و زيرساخت هاي آن ارائه کرد .
تبيين د ستورعمل سايت اقامه نماز، فضاهاي مجازي و توسعه پايگاه اطلاع رساني ستاداقامه نماز تا سطح زير پورتال هاي رابطان مناطق 10گانه کشوري و امکان بارگذاري مطالب و اخبار و گزارش ها از سوي ستادهاي اقامه نماز با د ريافت کدکاربري وکلمه عبور، بخش د يگري از برنامه هاي اين نشست بودکه ازسويحجت الاسلام محمد پور، رئيس کارگروه رسانه و تبليغ ستاداقامه نماز وزارت نفت ارائه شد .
ارائه گزارش رؤساي قرارگاه هاي سه گانه ستاداقامه نماز و رابطان فرهنگي مناطق10گانه بخش پاياني اين نشست بود .
صدآيه
صدد رس (3)
كنش وواكنش
وَ لْيَخْشَ الَّذينَ لَوْ تَرَكُوا مِنْ خَلْفِهِمْ ذُرِّيَّةً ضِعافاً خافُوا عَلَيْهِمْ فَلْيَتَّقُوا اللَّهَ وَ لْيَقُولُوا قَوْلًا سَد يد اً
(سوره نساء آيه 9)
كسانى كه اگر پس از خويش، فرزند انى ناتوان برجاى مىگذارند ، بر (فقر آيند ه) آنان بيم د ارند ، بايدكه از خد ا بترسندو سخن عاد لانه و به ثواب گويند .
نتيجه ستم به يتيمان
يكى از احتمالاتى كه د ر تفسير آيه موردبحث، د اد ه شد ه اين است که قرآن به كسانى كه چون بميرند ، يتيمانى ضعيف از آنان بر جاى مىماند ، هشد ار مىد هدكه اگر شما مىترسيدفرزند ان يتيمتان موردظلم و ستم د يگران واقع شوندو د وست د اريدكه با فرزند ان تان چنين نشود ، پس تقوا پيشه كنيدو خود تان به يتيمانى كه زيرد ستتان هستند ، ظلم نكنيدتا بعداز مرگ شما به يتيمان تان ستم نشود . علاوه بر آن، خودشما نيز به فرزند ان تان ستم نكنيدو با وصيت بيش از ثلث، از ميزان ارثى كه بايدبه آنان برسد ، مكاهيدو آنان را به فقر و تنگد ستى د چار نكنيد .
قانون كنش و واكنش
هر عملى، د اراى آثارى متناسب با آن عمل است؛ آثار بعضى اعمال محد وداست و فقط به عملكنند ه مىرسد ، د ايره اثر بعضى اعمال وسيع تر است و علاوه بر عملكنند ه، به بستگان او نيز مىرسدو آثار بعضى اعمال د يگر اجتماع را فرا مىگيرد . اين سنتى الهى و حقيقتى عجيب د ر جهان خلقت است كه قرآن از آن خبر د اد هاست. قرآن د رباره اعمال نوع اول مىفرمايد :هر مصيبتى كه به شما برسد ، نتيجه اعمال خودشماست. د ر مورداعمال نوع د وم، د ر د استان حضرت موسى (ع) و آن مردالهى مىفرمايد :«آن د يوار كه «تعمير كرد يم»، از آن د و يتيم د ر شهر بودكه زير آن گنجى براى آنان بودو پد رشان مردصالحى بود ، پس خد اونداراد ه كرد ه بودكه آن د و يتيم بزرگ شوندو گنجشان را استخراج كنند .» ظاهر اين آيه مىرساندكه چون پد ر آنان مردصالحى بود ه، رحمت خد اوندشامل حال فرزند انش نيز شد ه است.د ر مورداعمال نوع سوم خد اوندد ر قرآن نيز فرمود ه است: «از فتنههايى (كه آثار سوء آن) فقط د امن ظالم را نمىگيرد(بلكه فراگير است) اجتناب كنيد .» آيه شريفه موردبحث نيز به همين سنت الهى اشاره د اردو مىفرمايد : «از ظلم به يتيمان كه زير د ست شمايندبپرهيزيد ، چه اينكه واكنش اين ظلم آن خواهدبودكه اگرفرزند ان شما يتيم شد ند ، زير د ست د يگران موردستم واقع مىشوند . همچنان كه رسيد گى و عطوفت نسبت به يتيمان د يگران، موجب رسيد گى و لطف نسبت به يتيمان خودانسان مىشود .»
اد امه د ارد ...
شهيدفتح الله شيرين آباد ي
شهيدفتح الله شيرين آباد ي د ر سال 1363 واردشرکت ملي نفت ايران شد . شور و شوق حضور د ر جبهه هاي نبردحق عليه باطل، او را به سوي جبهه ها کشاند . او پس از چندبار حضور د ر عملياتمختلف سرانجام د ر 20 د ي ماه 1365 د ر کربلاي شلمچه به خيل شهيد ان پيوست. پد ر شهيدد ر باره اش مي گويد : «مهرباني وي با كود كان زايد الوصف بود . تعصب و غيرت د يني او زبانزدخاص و عام بودو د ر سلام كرد ن هميشه گوي سبقت را از د يگران مي ربود .» د ر بخشي از وصيت نامه شهيدآمد ه است: «د ر كنار اند يشيد ن به ماد يات، لحظه اي هم به روز رستاخير فكر كنيدو با خودبيند يشيدو ببينيدبراي آنجا چه كرد ه ايد . آيا چيزي د اريديا ند اريد ؟ د ر بخش د يگري از وصيت نامه خود،وي از د وستان د ور و نزد يك مي خواهدكه نماز را سبك نشمارند .
سوديا مشروع است يا نامشروع. سودمشروع که گرفتن و تصرف د ر آن جايز است، سود ي است بر آمد ه از کسب مشروع مانندد ادوستدغير ربايي و سودنامشروع که د ريافت وتصرف د ر آن حرام است، سودتجارت هاي نامشروع، سودقرض د ر صورت شرط کرد ن، سودمعاملات ربوي، شرط بند ي و قمار را شامل مي شود.
بيمه با تربت کربلا
وقتي کتابخانه آيت الله العظمي مرعشي نجفيبنا مي شد ، ايشان به معمار گفتند : «وقتي که پي را کند يدو خواستيدبتن بريزيد ، مرا خبر کنيد . ايشان تشريف آورد ندو چهار گوشه اين زمين را تربت سيدالشهد ا (ع) ريختند . يکي از آقايان از حکمت اين کار سوال کرد . فرمود ند :«من با اين کار، افراد ي را که به اين کتابخانه مي آيند ، بيمه مي کنم تا از طريق خواند ن کتاب هاي اين کتابخانه، انحرافي حاصل نکنند .» د ر چهار مد رسه اي که براي طلاب ساختندنيز همين کار را انجام د اد ندوگفتند: طلبه هايي را که د ر اين مد ارس د رس مي خوانند ، بيمه مي کنم تا از مسير ائمه اطهار (عليهم السلام) راه شان را جد ا نکنند .»
صاد رات 93 د رصدنفت خام ازبزرگترين پايانه نفتي کشور
رئيس پايانه نفتي خارک با بيان اين که اين جزيره ازامنترين بناد رجهان و بزرگترين پايانه نفتي کشوراست گفت:93د رصدنفت خام کشورازاين نقطه صاد ر مي شود .
عباس اسد روز د رنشست با رئيس هيئت امناي د انشگاه آزاداسلامي ايران با اشاره به نقش راهبرد ي جزيره خارک،افزود :اين جزيره به د ليل ايفاي نقشي که د رصاد رات نفت خام د ارد ،شهرت جهاني د اردوبراي کشورمان نيز به لحاظ موقعيت راهبرد ي حائز اهميت است.
وي تصريح کرد : نقش اساسي اين پايانه نفتي د رصاد رات نفت موجب شد ه است پايانه نفتي خارک د ر د وران جنگ به عنوان يک هد ف بسيارمهم موردتوجه د شمن قرار گيردو بارها به آن حمله شود .
رئيس پايانه نفتي خارک با بيان اين که اين جزيره ازنظرعمق آب يک استثنامحسوب مي شود ، تصريح کرد : جزيره خارک د اراي ارتفاعات مناسب براي ذخيره سازي نفت است وازآنجا که د ريايي بابستري مرجاني د اردبي نياز از لايروبي است.
اسدروزاظهارکرد :بارگيري آسان وبد ون خطربزرگترين تانکرهاي جهان را د رپايانه نفتي خارک،ازجمله ويژگي هاي مهم اين پايانه نفتيخواندافزود : د ر20 سال گذشته، حتي يک موردحاد ثه که کشتي هاي تانکر، محموله آنها و يا کارکنانشان را تهد يدکند ، ند اشته ايم.
وي گفت:نفت توليد ي ازميد ان هاي نفتي باعبور ازبستر د ريا به وسيله چند رشته خط لوله،د رجزيره خارک ذخيره سازي،اند ازه گيري وپس آزمايش هاي کمي و کيفي، به مشتريان تحويل د اد ه مي شود .
رئيس پايانه هاي نفتي خارک با تاکيدبر اين که بناد رايران،امن ترين بناد ر د نيا هستند ، افزود : هيچ گونه پد يد ه اي مانندآنچه د ر برخي کشورها رخ مي د هدوسلامت کارکنان کشتي ويا کشتي را تهد يدمي کندتاکنون د ر جزيره خارک رخ ند اد ه وکوچک ترين احتمالي براي وقوع آنها هم وجودنخواهدد اشت.
وي د رباره زيرساخت هاي پايانه نفتي خارک نيزاظهارکرد :زير ساخت هاي راهبرد ي اين پايانه نفتي شامل سه بخش خطوط لوله جرياني مخازن، ذخيره سازي و اسکله هاي صاد راتي است. اسدروز همچنين د رباره بازسازي ونوسازي تجهيزات صنعتي پايانه نفتي خارک گفت:با توجه به اين که فرآينداستحصال،ارسال، ذخيره سازي وصاد رات نفت تقريبا بد ون توقف انجام مي شود ، بنابراين،د ر شرايط عاد ي،کمترفرصتي براي بازسازي زيرساخت ها فراهم مي شود . به گفته وي،با توجه به فرصت پيش آمد ه به د ليل کاهش توليدنفت، بيش از يک هزارمترخط لوله جرياني باتکيه برمنابع د اخلي،تعويض، بافت هاي فرسود ه اسکله هاي صاد راتي ترميم ومخازن ذخيره سازي نيز بهره برد اري شد ند .
بهسازي جاده هاي شهري خوزستان با تامين انواع ماشين آلات
سرپرست مديريت خدمات شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري از تامين انواع ماشين آلات سبک وسنگين وخدمات رسان به منظور بهسازي جاده هاي شهري و روستايي اين حوزه عملياتي خبر داد. صدرالله پاسباني با بيان اين که اداره ترابري شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري در6 ماه گذشته باتأمين انواع ماشين آلات سبک و سنگين، خدمات قابل ملاحظه اي به سازمان هاي شهري ارائه داده است، تصريح کرد: اين مهم همسوبا اهداف تبيين شده در زمينه عمل به مسئوليت اجتماعي انجام شده است.پاسباني گفت:در بازه زماني يادشده بيش از 500دستگاه انواع خودرو براي حمل و نقل شهري و 200 دستگاه اتوبوس براي اعزام به اماکن مذهبي - تفريحي در نقاط مختلف کشور ( مساجد، ارگان ها و سازمان ها) اختصاص داده شده است. وي افزود:اين شرکت براي بهسازي اماکن، راه ها و جاده هاي درون شهري و غيره در 6 ماه نخست امسال بيش از 130 دستگاه انواع ماشين آلات سنگين شامل غلطک، لودر، گريدر، کاميون و بيل مکانيکي براي خدمات رساني شهري در زمينه بهسازي راه هاي دسترسي به مناطق شهري و روستايي حوزه پيراموني شرکت، تسطيح معابر و جاده ها اختصاص داده است. سرپرست مديريت خدمات شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري تاکيدکرد:شرکت آغاجاري با وجودمشکلات عملياتي در تأسيسات و نياز به ماشين آلات سنگين، اقدام به همکاري با ارگان هاي مختلف کرده و همه اين مشارکت ها به منظور تحقق مسئوليت اجتماعي است.
ثبت توليد220 هزار تن اوره و کريستال ملامين
مديرعامل شرکت پتروشيمي خراسان گفت: اوره وکريستال ملامين توليدي اين شرکت درهفت ماه امسال بيش ازظرفيت اسمي بودوبه 220 هزار تن رسيد. سيداسماعيل موسوي درباره افزايش توليددرپتروشيمي خراسان به عنوان بزرگترين مجتمع صنعت پتروشيمي شمال شرق ايران افزود:توليدامسال به دليل تعميرات اساسي کلي ونوسازي آن که در سال گذشته انجام شد، وضع مطلوبي دارد. وي بااعلام اين که ازابتداي امسال تاکنون ازمحل افزايش توليد، درآمدهاي پتروشيمي خراسان حدود5 درصدافزايش يافته است، تصريح کرد:درهفت ماه نخست امسال، توليدتجمعي اوره اين مجتمع نزديک به 350هزار تن بوده است. مديرعامل شرکت پتروشيمي خراسان درباره توليدمحصول کريستال ملامين پتروشيمي خراسان نيزاظهارکرد: برنامه توليد6 ماه امسال کريستال ملامين حدود10هزارتن بودکه درهفت ماه نخست امسال به 11 هزار و500 تن وفراتر ازبرنامه مصوب توليدرسيد. وي با بيان اين که درتوليدآمونياک نيز، از برنامه مصوب جلوترهستيم، افزود:بنابرضرورت انجام تعميرات اساسي وبازرسي فني يکي از مخازن ذخيره سازي آمونياک، توليداين محصول اندکي کاهش يافته است. موسوي تاکيدکرد: درهفت ماه نخست امسال، توليداوره و کريستال ملامين پتروشيمي خراسان حدود220 هزارتن بوده که ازظرفيت مصوب برنامه توليدو ظرفيت اسمي بالاتر است. درحال حاضر پتروشيمي خراسان ازظرفيت توليدسالانه 330 هزار تن آمونياک، 495هزار تن اوره پريل و20هزارتن کريستال ملامين برخوردار است و خوراک آن ازمجتمع پالايشگاه گازشهيدهاشمي نژادسرخس تامين مي شود.
واحدبنزين سازي تبديل کاتاليست لاوان احيا شد
مديرعامل شرکت پالايش نفت لاوان از آغاز تعميرات اساسي و احياي واحدبنزين سازي تبديل کاتاليستي اين پالايشگاه خبر داد.
محمدعلي اخباري افزود:اين تعميرات با هدف ارائه محصولات با کيفيت و خدمات پايدار، افزايش سطح دسترسي تجهيزات و حفظ ظرفيت توليدآغاز شده است. وي با بيان اين که تعميرات اساسي پس ازچهار سال فعاليت مستمر با هدف بهسازي و نوسازي تجهيزات و دستگاه هاي واحدبنزين سازي، با رعايت همه مسائل ايمني انجام مي شود، تصريح کرد:با پايان اين عمليات، واحدبنزين سازي، با دقت تمام دوباره در خط توليدقرار خواهدگرفت. مديرعامل شرکت پالايش نفت لاوان گفت:رعايت اصول وموازين بهداشت، ايمني و
محيط زيست، بهره گيري ازخدمات نيروهاي متخصص، با تجربه و کارآمدو انجام کار کيفي، سرعت مطلوب و مطابق برنامه پيش بيني شده، از الزام هاي انجام اين تعميرات اساسي است. اخباري با بيان اين که عمليات تعميرات اساسي با هماهنگي و همکاري همه واحدهاي پالايشگاه لاوان انجام مي شود، تصريح کرد: تهيه نقشه مهندسي، تهيه و تامين موادو تجهيزات موردنياز، تامين نيروي انساني، همچنين شناسايي موانع انجام عمليات و برنامه ريزي هاي لازم، مجموعه اقدام هاي انجام شده در اين زمينه است. به گفته وي، کک سوزي، احياي کاتاليست واحدريفرمينگ، اجراي طرح هاي بهبودو تعويض کاتاليست راکتور واحدتصفيه با هيدروژن، همچنين انجام بسياري از فعاليت هاي بازرسي روي برج ها و ظروف ، مبدل ها ، کوره ها و پمپ ها از اقدام هايي است که در زنجيره اين عمليات انجام و واحدبراي فعاليت چهارسال آينده و قرارگيرفتن در خط توليدآماده مي شود. واحدتبديل کاتاليستي پالايشگاه لاوان، وظيفه توليدبنزين مرغوب با درجه اکتان (آرام سوزي) بالا براي موتورهاي بنزيني را به عهده داردوبخشي از خوراک واحدهاي جانبي را نيز تامين مي کند.
توزيع 400 ميليون ليتر انواع فرآوردهنفتي
درهفت ماه امسال، 400 ميليون ليترانواع فرآورده نفتي درمنطقه تربت حيدريه توزيع شده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه با بيان اين که توزيع اين ميزان فرآورده نفتي در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته، 5 درصدافزايش يافته است، تصريح کرد: دربازه زماني يادشده مصرف نفت سفيدبه 17 ميليون ليتر رسيده است. مجتبي دلبري گفت:مصرف نفت سفيدهفت ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال پيش، کاهش 15 درصدي داشته که عمده دليل اين کاهش، توسعه گازرساني است. به گفته وي، مصرف گازمايع نيزدرهفت ماه امسال، حدود12هزار تن بوده است که اين فرآورده نفتي نيزنسبت به دوره زماني مشابه سال قبل، دو درصدکاهش را نشان مي دهد.
دلبري پايش مصرف کنندگان واقعي از طريق توزيع کالا برگ نفت سفيدبه صورت مکانيزه، کنترل ونظارت مستمر برمصرف کنندگان وتوسعه شبکه گازرساني را از دلايل عمده کاهش مصرف نفت سفيدو گاز مايع برشمرد. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تربت حيدريه، بنزين مصرفي درهفت ماه امسال را نسبت به مدت مشابه سال پيش افزايشي خواندوافزود:اين ميزان افزايش مصرف، حدود5 درصدبوده است. به گفته دلبري، مصرف نفت گاز 7 درصدو نفت کوره نيز 16 درصدنسبت به هفت ماه نخست سال پيش افزايش داشته است. وي رشدتوليددربخش معادن، مرغداري ها، رونق ترانزيت کالا در محورهاي مواصلاتي و توسعه فعاليت هاي راه سازي درجاده هاي مواصلاتي را ازعلل رشدمصرف نفت گاز ونفت کوره برشمرد.
گازرساني به 450 روستا و 6 شهر
مديرعامل شرکت گازاستان مازندران گفت:گازرساني به 450 روستا و6 شهراين استان دردست اجراست. جعفراحمدپوردرجلسه بررسي پروژه هاي گازرساني افزود: کيفيت مطلوب طرح ها باهزينه کمتروتحويل درزمان تعيين شده، مهمترين سر فصل هاي شرکت گاز استان مازندران به شمار مي آيند. وي درباره برخي فعاليت هاي شرکت گازاستان مازندران درهفت ماه امسال نيزگفت: دراين بازه زماني بيش ازيک هزارو 1190کيلومتر شبکه اجرا و 14هزارو 500 انشعاب گاز دربخش هاي صنعتي، تجاري و صنعتي نصب شده است. احمدپوربابيان اين شبکه کلي گازاستان مازندران تا پايان مهرماه امسال به 18هزار و 800 کيلومتر رسيده است، تصريح کرد: بيشتراين شبکه گذاري ها مربوط به روستاهاست.
مديرعامل شرکت گازاستان مازندران، سرعت گازرساني دربخش هاي روستايي وشهري اين استان را مطلوب خواندوافزود:ازابتداي امسال بيش از32 هزارواحدمسکوني گازرساني شده که 10هزار واحدآن مربوط به بخش روستايي است. احمدپور تصريح کرد:شرکت گاز استان مازندران با همه توان تلاش مي کندتا اين سوخت پاک و ارزشمندبه روستاهاي بالاي 20 خانواربرسدودستيابي به اين هدف نيازمندهمکاري همه نهادهاي خدمات رسان و تامين اعتبارات است. وي تاکيدکرد: با وجودکوهستاني بودن منطقه و سخت گذر بودن مسيرها همچنين طولاني بودن فصل سرما که موجب کاهش فصل کاري مي شود، پروژه هاي گازرساني با جديت پيگيري و اجرا مي شوند.
سوآپ ماهانه 580 هزار بشکه نفت خام
معاون عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال ازسوآپ ماهانه 580هزاربشکه نفت خام کشورهاي حاشيه درياي خزربه پالايشگاه تهران خبر داد. شيرافکن قرباني بااشاره به راهاندازي دوباره طرح سوآپ نفت خام کشورهاي حاشيه درياي خزر درماههاي گذشته افزود: اين ميزان نفت خام به وسيله خطوط لوله 32 اينچ وتاسيسات منطقه شمال به پالايشگاه تهران انتقال يافته است. وي با بيان اين که اين خط انتقال درشرايط کنوني دو مرحله درماه فعاليت ميکند، تصريح کرد:ميانگين فعاليت خط لوله يادشده 6 روزدرماه است، اما باافزايش حجم نفت خام تحويلي شرکتهاي سوآپ کننده خارجي وبا توجه به برنامهريزي انجام شده درسطح وزارت نفت، ميتوان به افزايش ظرفيت اين طرح تا 200 هزار بشکه در روز (سال ميلادي آينده) اميدوار بود. معاون عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال ظرفيت کنوني تاسيسات وخطوط لوله منطقه شمال را 370هزاربشکه نفت خام در روزاعلام واظهارکرد: اين ظرفيت بابرخي تغييرات، قابليت افزايش به 500 هزار بشکه را نيز دارد.
آمادگي کامل براي ورودبه زمستان
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي برآمادگي کامل اين حوزه عملياتي به منظور توليدکامل توليدگاز درفصل زمستان تاکيدکرد. غلامحسين منتظري همزمان بانزديک شدن به فصل سردسال (زمستان) دربازديداز منطقه عملياتي پارسيان اظهارکرد: همه چالش ها و موانع احتمالي که ممکن است دربخش توليدخللي ايجادکنند، بايددر کوتاه ترين زمان ممکن برطرف شود. وي بامهم برشمردن مسيرهاي دسترسي به چاه هاي ميدان گازي وراوي افزود: ايمن بودن راه هاي اين ميدان گازي و ترميم مسيرهاي خطرآفريني که به آن ختم مي شود، موضوع مهمي است که بايدبه آن توجه ويژه شود.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي، همچنين در بازديدازمرکزتفکيک گرمنطقه عملياتي پارسيان وروندتعميرات اساسي آن برآمادگي کامل اين مرکز وبهره برداري از آن تاقبل ازشروع زمستان تاکيدکرد. منطقه عملياتي پارسيان مشتمل برچهار ميدان فعال تابناک، هما، شانول و وراوي است که درجنوب استان فارس درمجاورت شهرستان هاي پارسيان، لامرد، مهر و خنج قرار دارد. دراين حوزه عملياتي روزانه حدود80ميليون مترمکعب گاز توليدوبه پالايشگاه گاز پارسيان ارسال مي شود. مديرعامل شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي، همچنين در گراميداشت روز ملي کيفيت که باحضور اعضاي هيئت مديره و روساي ادارات ستادي ومناطق عملياتي اين شرکت برگزار شد، اظهار کرد:بنابر حديثي از امام علي(ع) نبايدهر دو روزمان يکي باشدو بايدحرکت رو به جلوداشته باشيم. وي با تاکيدبر بهبودپيوسته عملکردافراددر سازمان تصريح کرد:بايددر انجام کيفي کارهاي خوداهتمام بيشتري ورزيم وبه اين موضوع، توجه جدي داشته باشيم.
منتظري سرلوحه قراردادن فرهنگ سازي درزمينه کيفيت رامهم برشمردو افزود: باتکيه بيشتر براين موضوع، انتظار مي رودبتوان در همه زمينه ها پيشرو باشيم.مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي به دريافت استانداردهاي مختلف اشاره وتصريح کرد:ارتقاي کيفيت در تمام امور، دغدغه اصلي و مهمي است که بايددر جهت بهتر شدن و رفع آن گام برداشت.
دراين نشست، رئيس مهندسي سيستم ها و بهره وري شرکت بهره برداري نفت وگاز زاگرس جنوبي نيز، گزارشي از اقدام هاي انجام شده درحوزه تضمين کيفيت، استانداردهاي مديريتي استقراريافته دراين شرکت را بيان کرد.به گفته سعيدنکويي مهر، منطقه عملياتي آغارودالان زاگرس جنوبي در سال گذشته، ازميان مناطق پنج گانه عملياتي اين شرکت، منطقه برتر در زمينه احرازصلاحيت سيستم مديريت يکپارچه شناخته شدو لوح دريافت کرد.
صعودکوهنوردان جانباز شرکت ملي نفت به قله ساكا
گروه كوهنوردي جانبازان شركت ملي نفت ايران، در برنامه اي يك روزه موفق شدندبه قله 3300 متري ساكا صعودکنند.
قله مخروطي شكل ساكا با ارتفاع 3300 متر در شمال شرق منطقه لواسانات تهران واقع شده و قلل مهرچال، آتشكده، ريزان و پرسون در مجاورت آن قرار گرفته اند.
گروه12 نفري جانبازان كوهنوردپس از 4 ساعت کوهپيمايي موفق شدندبه قله ساکا برسند. شايان ذکر است، کوهنوردان جانباز درحالي به قله ساكا رسيدندكه در طول مسير، آموزش هاي صعودرا فراگرفته و از تجربيات مربيان خودنيز بهره مندشدند.
كوهنورداني که در اين برنامه گروه را همراهي كردند، عبارت بودنداز:
آقازاده، سامي، فردآزاد، رزميان مقدم، كريميان، حاج وحيدي، خسرواني، ميرزاحسيني، مهرجوي، جهانيان، رزاقي (مربي) و اسلامي(سرپرست گروه).
الوند، مقهور كوهنوردانزن
شركت ملي نفت ايران
گروه كوهنوردي بانوان شركت ملي نفت ايران در آخرين برنامه خود، صعودبه قله 3574 متري الونددر استان همدان را با موفقيت پشت سر گذاشت.
قله الوند، بلندترين قله همدان و يكي از جذاب ترين مناطق ديدني اين منطقه به شمار مي آيد.
گروه20 نفره بانوان كوهنوردشركت ملي نفت، با وجودبادشديدي كه در حال وزيدن بود، در شيب تندابتداي مسير به سمت پناهگاه ميشان راهي شدندکه بعداز 2 ساعت کوهپيمايي، به پناهگاه رسيدندو سپس با عبور از دشت ميشان به سمت قله روانه شدند. اين گروه ابتدا به دشت تخت نادر رسيدندو بعداز آن که قله عقابي شكل الوندبه خوبي نمايان شد، در ادامه در شيبي نسبتاً تندآخرين بخش صعودرا در پيش گرفتندکه موفق شدندبعداز 6 ساعت کوهپيمايي، به قله3450 متري الوندصعودكنند.
بانوان كوهنوردي كه در اين برنامه حضورداشتند، عبارتنداز:
مرضيه سلطاني، مرضيه تركمان، شهناز حسني خو، پروين صفي نيا، رويا زواره، شهره تنورساز، فرزانه جعفر طياري، عصمت سلطاني، فيروزه رهبر، فاطمه پرست نژاد، الهه صفري، سميرا صاعدي آذر، مريم زرينه، توران اسامي، مينا اعتمادي، معصومه گوهرشناس، آزيتا اختر خاوري، ناديا اسمي خاني
( مربي) و خديجه علي پناهي(سرپرست)
قلعه دختر، در تسخيربانوان كوهنوردشركت ملي نفت ايران
گروه كوهنوردي بانوان شركت ملي نفت، به قله 3180 متري قلعه دختر در منطقه آهار صعودكردند. اعضاي 21 نفره اين گروه در برنامه اي يك روزه، از روستاي آهار صعودخودرابراي فتح قله قلعه دختر آغازکردندکه پس از دو ساعت كوهپيمايي، به چشمه ده تنگه و در ادامه به آتشكده به جاي مانده از دوره ساسانيان كه به نام قلعه دختر مشهور است، رسيدند. در اين صعودبا اينکه وزش بادشديددر ارتفاعات، سرعت حركت گروه را كم كرده بود، اما بانوان كوهنوردبا قدرت تمام و عزم جزم خودتوانستنداين قله 3180 متري را فتح کنند.اين قله كه در شرق روستاي شهرستانك و مرز آهار و شكرآب قرار گرفته، از شمال به كوه هاي سي چال و از جنوب به ارتفاعات توچال منتهي مي شود.
بانوان كوهنوردي كه در اين برنامه مشاركت داشتند، عبارت بودنداز:
ليندا هوشيار كفاش، زينب احمدي، سرور خسروشاهي، ليلا فرخ نژاد، فاطمه پرست نژاد، فرزانه جعفر طياري، شهره تنوره ساز، مهين يامولازواره، سعيده ردايي، مهري آذردار، توران اسامه، زهره صابري، آذر عليخاني، رخساره يزداني، الهه صفري، اكرم آقاميرزايي، سميرا صاعدي آذر، فرخنده سادات محمدي زاويه، ناديا اسمي خاني(مربي) و خديجه علي پناهي (سرپرست).
کاظمي نژاد: در آسيا نتيجه جوان گرايي را گرفتيم
سرمربي تيم وزنه برداري مناطق نفت خيز جنوب با اشاره به قهرماني اين تيم در رقابت هاي باشگاه هاي آسيا گفت: امسال استخوان بندي تيم جوان شده و ما نتيجه جوانگرايي را گرفتيم.
محمدرضا کاظمي نژاددر گفت وگو با «مشعل» در خصوص قهرماني اين تيم در مسابقات باشگاه هاي آسيا گفت: 13 کشور در اين مسابقات شرکت داشتندو امسال براي دومين سال بودکه مسابقات به صورت باشگاهي و آسيا کاپ برگزار مي شد.
به نظر من سطح مسابقات، نسبت به سال گذشته که در کشور قطر برگزار شد، بهتر بودو کم کم اين مسابقات از نظر کيفي در حال بهتر شدن است، البته با توجه به تغييراتي که در کنفدراسيون آسيا اتفاق افتاده است، سطح مسابقات از نظر استانداردسازي کمي مشکل داشت و همين باعث شدکه در کار ما کمي خلل ايجادشود.
سرمربي تيم وزنه برداري مناطق نفت خيز جنوب در ارزيابي از عملکردتيمش گفت: در چهار سال گذشته، سياست باشگاه مناطق نفت خيز جنوب تغيير کرده و به سمت جوانگرايي و شرکتي بودن تيم رفته ايم. در مسابقات اخير نيز براي اولين بار در تاريخ وزنه برداري خوزستان، تيم استان با ترکيبي که 85 درصدآن بومي وشرکتي بود، در مسابقات شرکت کرد.يکي از نکات مثبت اين رقابت ها اين بودکه ما از ابوالفضل جمعه پور در دسته 62 کيلوگرم که تنها 15 سال داردو کم سن و سال ترين وزنه بردار ما بود، استفاده کرديم و او توانست به يک نشان برنز هم دست پيدا کند. امسال استخوان بندي تيم جوان شده و به آينده آن اميدوار هستيم. ما نتيجه جوان گرايي را گرفتيم و به اهداف مان دست پيدا کرديم. کاظمي نژادبا بيان اين که تک تک وزنه برداران ما مي تواننددر ترکيب تيم ملي قرار بگيرند، خاطرنشان کرد: ازاينکه ورزشکاراني را بسازيم که پشت سر قهرمانان تيم ملي قرار بگيرند، خوشحاليم. به نظر من در المپيک 2020، شرکت ملي نفت و متعاقبا مناطق نفت خيز جنوب هم مي تواننديک نماينده در تيم ملي داشته باشندکه سيدايوب موسوي مي تواندآن ورزشکار موردنظر باشد.او نيز دستاوردباشگاه مناطق نفت خيز جنوب است و در ليست اعلام شده از سوي فدراسيون جهاني، براي شرکت در پيکارهاي قهرماني جهان پيش رو حضور دارد.
قدرت نمايي بانوان هندباليست نفت و گاز گچساران
تيم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران در ادامه مسابقات ليگ برتر هندبال بانوان باشگاه هاي ايران توانست حريف اصفهاني خودرا با شکست بدرقه کند.
شاگردان اعظم صميمي که براي پيروزي در اين ديدار از انگيزه بالايي برخوردار بودند، توانستنددر هر دو نيمه قدرت خودرا به رخ حريف بکشندو در پايان با حساب 36 بر 26 تيم هيئت هندبال اصفهان را شکست دهند.
گفتني است، تيم هندبال بانوان نفت دو هفته پيش نيز ديگر نماينده اصفهان، يعني هيئت هندبال شاهين شهر را در خانه خودشکست داده بود. نفتي ها با کسب اين برد4 امتيازي شدندو با توجه به تفاضل گل، در رتبه سوم جدول قرار گرفتند.
لازم به ذکر است، تيم هندبال بانوان نفت و گاز گچساران در هفته دوم تيم اين رقابت ها با قرعه استراحت روبه رو شده بود.
ديدار رئيس ورزش ملي حفاري
بارئيس فدراسيون فوتبال
ايرج کريمي، رئيس امور ورزش و مديرعامل باشگاه فرهنگي ورزشي شرکت ملي حفاري ايران با مهدي تاج، رئيس فدراسيون فوتبال در اهواز ديدار کرد.
دراين نشست صميمي که در اهواز برگزارشد، کريمي در خصوص برنامه هاي فوتبال و فوتسال باشگاه ملي حفاري و همچنين حضور فعال اين باشگاه در خدمت رساني به زوار امام حسين (ع) در مرز چذابه، توضيحاتي را به رئيس فدراسيون فوتبال ارائه کرد.
همچنين در اين نشست افشين حيدري، مديركل ورزش و جوانان خوزستان و عبدالكاظم طالقاني، رئيس هيئت فوتبال خوزستان حضور داشتند.
تصيح و پوزش
در صفحه 43 (ورزشي) شماره 854 مشعل، خبري منتشر شدبا اين مضمون که «روابط عمومي مديريت اکتشاف يک دوره کلاس آموزش کمک هاي اوليه در کوهنوردي برگزار کرده است»، در حالي که اين دوره آموزشي با همت امور ورزش و کوهنوردي و گروه آموزش شرکت مديريت اکتشاف برگزار شده بود.به اين ترتيب خبر فوق اصلاح مي شودو از خوانندگان گرامي و آن واحدپوزش مي طلبيم.
يکه تازي نفت و گاز گچساران در هندبال ايران
تيم هندبال آقايان نفت و گاز گچساران در مسابقات ليگ برتر هندبال باشگاه هاي ايران در خانه و در سالن مملو از تماشاگر پدخندق گچساران، به مصاف شهرداري کازرون رفت و اين تيم را شکست دادتا صدرنشين اين رقابت ها باشدو به يکه تازي خوددر هندبال ايران ادامه دهد.نفتي هاي گچساران که براي صدرنشيني راهي جز شکست حريف کازروني خودنداشتند، از همان ابتدا کار را هجومي آغاز کردندو با ارائه يک بازي زيبا و تماشايي توانستندبا نتيجه 31 بر 27 حريف قدرتمندرا شکست و صدر جدول رابه خوداختصاص دهند.
شايان ذکر است، قبل شروع بازي يادو خاطره جانباختگان دكل حفاري 95 رگ سفيدگرامي داشته شد.تا پايان هفته هفتم ليگ برتر، تيم نفت و گاز گچساران با 12 امتياز صدرنشين است و تيم هاي شهرداري کازرون و فولادمبارکه سپاهان در رده هاي دوم و سوم قرار دارند.
برگزاري مسابقات ورزشي کارکنان و پيشکسوتان
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت
مسابقات ورزشي سراسري کارکنان و پيشکسوتان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با حضور رئيس امور ورزش و تربيت بدني اين شرکت و به ميزباني منطقه اصفهان برگزار شد.
در اين مسابقات تيم هاي ورزشي از 12 منطقه و ستادشرکت در رشته هاي مختلف ورزشي شامل 5 رشته واليبال، شطرنج، فوتسال، دو و ميداني و دارت به مدت دو هفته در اصفهان به رقابت پرداختند.
نتايج اين مسابقات به اين شرح است:
فوتسال
رقابت هاي رشته فوتسال پيشکسوتان با مشارکت 8 تيم از مناطق مختلف شرکت، در ورزشگاه پورياي ولي شاهين شهر برگزار شد. در اين رشته ورزشي، رقابت ها در دو گروه 1 و 2 بين تيم ها و طي 5 روز برگزار شدکه در نهايت تيم منطقه اصفهان مقام قهرماني، تيم منطقه غرب نايب قهرماني و تيم منطقه خوزستان به مقام سومي دست پيدا کردندو کاپ اخلاق به تيم منطقه شمال اهدا شد.
شطرنج
در رشته شطرنج پيشکسوتان که با مشارکت 4 تيم ورزشي از مناطق غرب، فارس، اصفهان و ستاددر خانه شطرنج شهرک شهيدمحمدمنتظري اصفهان برگزار شد، در نهايت تيم هاي ستادبا امتياز 5/13، فارس با 5/8 و اصفهان با 5/4 امتياز به ترتيب مقام اول تا سوم را کسب کردند. کاپ اخلاق اين مسابقات نيز به تيم منطقه غرب تعلق گرفت. شايان ذکر است، در اين مسابقات قهرمانان ميزهاي 1 تا 5 از تيم ستادبودندکه با کسب امتيازهاي بالا، عنوان قهرماني را به خوداختصاص دادند.
دو وميداني
اين دوره از مسابقات با حضور 7 تيم از مناطق مختلف در ورزشگاه انقلاب اصفهان و در دو بخش تيمي و انفرادي برگزار شدکه در نهايت در بخش تيمي پيشکسوتان، منطقه شمال مقام قهرماني، منطقه شمال شرق مقام نايب قهرماني و منطقه مرکزي مقام سومي را از آن خودکردندو کاپ اخلاق هم به تيم کارکنان منطقه اصفهان تعلق گرفت. مسئول ورزش منطقه به نتايج دو و ميداني در بخش انفرادي نيز اشاره کردو گفت: در اين بخش، ورزشکاران در رشته دو 100 و 200 متر، پرش طول و پرتاب وزنه، در رده هاي سني مختلف به رقابت پرداختندو در نهايت 27 ورزشکار از مناطق مختلف به رتبه هاي اول تا سوم دست پيدا کردند.
واليبال
مسابقات در رشته واليبال پيشکسوتان و کارکنان با مشارکت 10 تيم ورزشي از مناطق مختلف طي 5 روز در ورزشگاه پورياي ولي شاهين شهر برگزار شدکه در نهايت با 12 رقابت در ديدار رده بندي و فينال، تيم هاي شمال شرق قهرمان، شمال نايب قهرمان و مرکزي عنوان سوم رقابت ها را به خوداختصاص دادندو کاپ اخلاق به تيم خوزستان تعلق گرفت.
قهرمانيتيم فوتسال گاز کرمانشاه
تيم فوتسال گاز کرمانشاه با حضور مقتدرانه در مسابقات ورزشي کارکنان شرکت ملي گازبه مقام قهرماني اين رقابت ها دست يافت.
در اين مسابقات که با حضور 19 تيم از شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي گاز ايران در شهرستان شيراز برگزار شد، تيم فوتسال گاز کرمانشاه با شکست تمامي حريفان، جام قهرماني اين رقابت ها را تصاحب کرد.
اسامي بازيکنان تيم فوتسال گاز کرمانشاه عبارتنداز: شمس الدين افراز، علي مرادي، محسن قاسم پور، جلال صبوحي، جلال جلالي، رضا توکلي، احمدرضا نادريفرد، آرش اظهار (مربي) و رضا کريمي(سرپرست)
افتتاح باشگاه ورزشي تکواندو
در منطقه مياندوآب
باشگاه ورزشي تکواندو شهيدتندگويان منطقه مياندوآب، با حضور مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي کارکنان وفرزندان کارکنان در سالن ورزشي شهيدتندگويان منطقه مياندوآب به صورت رسمي افتتاح شد.
هدف از راه اندازي باشگاه ورزشي تکواندو در انبار نفت شرکت ملي پخش فر آورده هاي نفتي منطقه مياندوآب، ارتقاي سطح سلامت و توجه به اهميت ورزش در کاهش آسيب رفتارهاي پرخطر حفظ آمادگي جسماني براي دفاع شخصي به ويژه در بين فرزندان کارکنان و افزايش روحيه نشاط و شادابي،مهارت هاي فردي و ايجادرقابت سالم ورزشي در بين کارکنان است.گفتني است، باشگاه ورزشي تکواندو در زميني به مساحت 180 متر مربع با تجهيزات به روز، از سوي مديريت مدير منطقه و فعالان عرصه ورزش منطقه با مربي جوان تکواندوکار منتخب استان آذربايجان غربي (حجت صادقي) فعاليت خودرا آغاز کرد.
جنگل نوردي کارکنان گازدر النگدره
کارکنان شرکت گاز استان گلستان با هدف بهره مندي از فضاي با طراوت پارک جنگلي النگدره و به منظور ايجادروحيه نشاط و شادابي و نيز توسعه ورزش همگاني، به جنگل نوردي در پارک جنگلي النگدره پرداختند.
کارکنان گاز استان گلستان که از دوستداران طبيعت هستند، با حضور در جنگل النگدره که يکي از مناطق گردشگري مطرح اين استان است، به نحو مطلوبي از فضاي مطبوع و آرام بخش آن بهره مندشدند.
شايان ذکر است، کارکنان گاز استان گلستان در طول سال به مناسبت هاي مختلف و در چندمرحله و با هدف توسعه ورزش همگاني، برنامه پياده روي را در دامان طبيعت اجرا مي کنند.
قهرماني گاز استان اردبيل در تنيس روي ميز
تيم تنيس روي ميز پيشکسوتان شرکت گاز استان اردبيل، مقام اول تيمي و مقام دوم انفرادي را در مسابقات انتخابي پيشکسوتان شرکت ملي گاز ايران کسب کرد.
تيم تنيس روي ميز گاز استان اردبيل که در مسابقات انتخابي شرکت ملي گاز ايران و شرکت هاي تابعه شرکت کرده بود، موفق شدبا شکست دادن تمام حريفانش و در حضور بيش از 10 تيم، در بخش تيمي به مقام قهرماني دست پيدا کند. در بخش انفرادي هم مسعودعظيم پور از اين شرکت توانست مقام دوم را کسب کند.
خداحافظي با کبدچرب بااستفاد ه از گياهاندارويي
مصرف بيش از حدغذا هاي چرب و انواع فست فودها، تاثير بسزايي در ابتلاي افرادبه بيماري کبدچرب دارد. شيوع اين عارضه در ميان افراددچار اضافه وزن و چاق در مقايسه با اشخاص ديگر بيشتر است. در اين بيماري، ذرات درشت و بزرگ چربي در سلول هاي کبدرسوب مي کنندو موجب اختلال در عملکردکبدمي شوند. کبدچرب، يکي از بيماري هاي شايع در ميان مردم است که مشکلات بسياري را براي افرادايجادمي کند. از علائم اين عارضه مي توان به ضعف، خستگي، احساس سنگيني و فشار در ناحيه فوقاني و راست شکم اشاره کرد. در اين مطلب گياهاني را معرفي مي کنيم که مصرف آن ها در مبتلايان به کبدچرب مفيداست.
خار مريم:خارمريم، يکي از انواع گياهان دارويي است که مصرف آن، نقش موثري در درمان و پيشگيري از ابتلا به بيماري هاي کبدي دارد. اين گياه حاوي ترکيبي به نام «سيلي مارين» است، بنابراين استفاده از آن باعث کاهش ميزان جذب چربي به ويژه چربي بد(LDL)، تري گليسيريد و کلسترول مي شود.به همين دليل بسياري از درمانگران، اين گياه را از جمله موثرترين گياهان دارويي براي درمان کبدچرب معرفي مي کنندو مصرف دمنوش اين گياه را در اين زمينه موثر مي دانند. مصرف خار مريم با مشورت متخصص طب سنتي، مي تواندبه بهبودعملکردکبدکمک بسزايي کندو سرعت توليددوباره سلول هاي کبدي را افزايش دهد.
طرز تهيه دمنوش خارمريم:5/3 گرم دانه خارمريم را در 150 سي سي آب جوش به مدت 10 تا 15 دقيقه دَم کرده و روزانه 3 بار (نيم ساعت قبل از هر وعده غذايي) مصرف کنيد.
قاصدک:گياه قاصدک، ترشح صفرا را تحريک و موادزائدرا از بدن دفع مي کند.
طرز تهيه دمنوش قاصدک:براي هر 150 ميلي ليتر آب جوش، به يک تا چهار گرم ريشهخشک گياه قاصدک نياز داريد. اين گياه را دَم و روزانه 3 تا 4 مرتبه ميل کنيد.
چاي سبز:نوشيدن چاي سبز يا استفاده از عصاره اين گياه دارويي، تاثير چشمگيري در پيشگيري از تجمع و رسوب چربي ها در اطراف کبددارد، همچنين مصرف اين گياه به تسريع رونددرماني کبدچرب نيز کمک شاياني مي کند. درمانگران چيني نيز بر اين باورندکه نوشيدن چاي سبز به صورت مستمر، مي تواندمانع از ابتلا به سرطان کبدشود.
زنجبيل:يکي ديگر از شيوه هاي کاهش جذب چربي در جريان گردش خون و اندام هاي داخلي، گنجاندن زنجبيل در برنامه غذايي هفتگي است. افرادمي تواننديک تکه زنجبيل را درون يک کاسه ماست رنده و آن را پس از صرف وعده هاي غذايي ميل کنند. به اعتقادبرخي درمانگران، نوشيدن دمنوش زنجبيل در کنترل بيماري هاي کبدبه ويژه کبدچرب نيز موثر است. مصرف دمنوش زنجبيل يا ماست کم چرب حاوي زنجبيل نيز به ويژه در وعده هايي که غذاي چرب مصرف کرده ايد، بسيار اهميت دارد.
آبليمو: نوشيدن يک ليوان آب که در آن عصاره ليموترش تازه وجوددارد، در آغاز روز مي تواندبهترين دارو براي پيشگيري از ابتلا به کبدچرب باشد. همچنين مصرف ليمو در درمان کبدچرب نيز تاثير بسزايي دارد.
عرقيجات گياهي شاه تره، خارشتر و کاسني:عرقيجات گياهي شاه تره، خارشتر و کاسني از جمله دارو هاي گياهي موثر در کنترل و درمان کبدچرب هستند. اين نوشيدني ها طبعي سردوتر دارند، بنابراين موجب کاهش ميزان کلسترول خون مي شوند، ضمن اين که به پاکسازي کبدو بدن از سموم نيز کمک مي کنند.
با بهانهجوييهاي کودک تان چگونهرفتار کنيد ؟
قدم اول اين است که درک کنيدکودک شما مانندخودشما داراي هيجانات متنوع است؛ با اين تفاوت که او هنوز آنها را درست نميشناسدو نميداندچطور بايدهيجاناتش را مديريت کند، همچنين بايددر نظر داشته باشيدکه کودک شما با اين که بي تجربه است؛ اما ميداندکه چه خواستهاي داردو تنها مشکل او اين است که هنوز يادنگرفته با چه شيوه صحيحي خواستهاش را بيان کند.
اسم هيجانات مختلف را به او يادبدهيد:حتما احساس فرزندتان را تاييدکنيد:«مي دونم خسته اي!» «الان حسابي کلافه اي!» با کودک تان درباره هيجانات مختلف صحبت کنيد. براي مثال براي او قصه بگوييديا نقاشي بکشيد. هر چه شناخت کودک شما از هيجاناتش بيشتر باشد، کار شما در مراحل بعدي آسان تر خواهدبود.
به او راهکار بدهيد: براي مثال به جاي اينکه بگوييد«نق نزن» و يا اين که بخواهيداو را ادب کنيد، به او بگوييد: «احساس ميکنم تو الآن از چيزي ناراحتي. ولي وقتي گريه ميکني، من درست متوجه نميشم که چي ميخواهي، اگر چيزي ميخواهي، ميتوني دربارهاش با من حرف بزني.»
تسليم نشويد:اين رفتارهاي فرزندتان براي رسيدن به خواسته اش کاملا طبيعي است. با ديدن اين رفتارها بايدبدانيدراه را درست رفته ايدو فرزندتان سعي مي کندشما را امتحان کند. حالا نوبت شماست تا با بي توجهي و بدون توضيح اضافه به او بفهمانيدکه جدي هستيد. يادتان باشد: توضيح اضافه، کارتان را خراب مي کند. بعداز مدتي نتيجه مي گيردکه گريه اش ديگر کارساز نيست.
گوش هاي تان را بگيريد:اگر خودتان را به نشنيدن بزنيدو به اين رفتارهاي فرزندتان، هيچ واکنش مثبت و حتي منفي نشان ندهيد، تا اندازه زيادي براي حل مشکل قدم برداشته ايد. يادتان نرودکه حتي نشان دادن واکنش هاي منفي مثل اخم کردن، سرزنش و حتي کتک زدن کودک، به او در تقويت اين رفتار انگيزه مي دهد. پس بي تفاوتي و ناديده گرفتن را جايگزين هر واکنشي کنيد.ميزان گريه کودک تان به اين بستگي داردکه چقدر به اين شيوه عادت کرده باشد. اگر در ميان راه از ادامه مسير منصرف شويد ،بايدخودرا براي شنيدن صداهاي بلندتر او آماده کنيد، چون به او آموزش داده ايدتا با بلندتر گريه کردن به خواسته اش برسد.
شفاف باشيد:با آرامش و زماني که حال هر دو شما خوب است، برايش توضيح دهيدکه «از اين به بعدقوانين جديدي در خانه به وجودآمده و ديگر با دادو بيدادنمي تواني به خواسته هايت يا اسباب بازي دلخواهت برسي و اگر واقعا اسباب بازي مي خواهي، بايدرفتار خوبي داشته باشي.» ديگر زمان آن است تا شما با هوش و درايت خودتان، هر رفتاري را که مي خواهيد، در فرزندتان شکل دهيدو گاهي برايش شرط هايي بگذاريدکه به او در رسيدن به خواسته اش از راه منطقي کمک مي کند.
ساد ه، صاد قانه، سازنده
عزيز من!
گاهي که از روندروزگار، زير لب، شکايت مي کني و اظهار تعجب از اين که زندگي، با من و تو نيز گهگاه، سر مدارا نداشته است، اين گونه به نظر مي رسدکه تو هنوز هم، زندگي را چيزي مستقل از زندگان مي بيني که به راه خودمي رودو آنچه خودمي خواهدانجام مي دهد؛ و اين، البته خوب مي داني که درست نيست. ما بر سر اين مسأله، سال هاست که به وحدت نظر رسيده ايم و اراده به ترديدنيز نکرده ايم: زندگي، در بسياري از لحظه ها، عاري از هر نوع معنا و مفهومياست. اين، ما هستيم که با مجموعه عملکردهاي مان به زندگي معنا و مفهوم مي بخشيم. زندگي، به خودي خود، نه بداست نه خوب، نه تلخ است نه شيرين، نه ظالمانه و نه سرشار از عدالت... انسان، فقط يک موجودزنده نيست؛ بلکه خود، هم زنده است و هم زندگي است. مي دانم...راست مي گويي... اين سخنان را بارها و در هر جا که توانسته ام، گفته ام و نيز گفته ام که اين حوادث نيستندکه انسان را اميدوار يا نااميدمي کنند؛ اين طرز نگاه کردن ما به حوادث است و زاويه ديدما، که مايه اصلي يأس و اميدرا مي سازد. انسان هنوز يادنگرفته آن گونه به حوادث نگاه کندکه تلخ ترين و دردناک ترين آنها را هوشيارکننده، نيرودهنده، تجربه بخش، برانگيزنده و آينده ساز ببيند. استخراج قدرت از درون ضعف، استخراج ايمان از قلب بي ايماني، بيرون کشيدن آرامش از اعماق آشفتگي ها و تراشيدن و سخت تراشيدن سنگ حجيم و بي قواره سرخوردگي ها، آنگونه که از درون آن، پيکره صيقل و سنگي و استوار دلبستگي به آينده بيرون کشيده شود- اين، وظيفه انسان عصر ماست و اين وظيفه من و توست به عنوان آد م هايي که ناگزير، عصر خويش را پذيرفته ايم و با آن درگير شده ايم.
بانوي من!
باور کن که اين نگاهي بسيار فلسفي، پيچيده و عميق به زندگي و ارزش هاي آن نيست. اين فقط ساده نگاه کردن است؛ ساده و صادقانه و سازنده نگاه کردن.
ما روزگار خويشتنيم، زمان و زمانه خويشتنيم و جايگاه خويشتن.
ما نفس زندگي هستيم و ماده زندگي و روح زندگي...
آيا زندگي را چگونه مي خواهي؟
ما را آنگونه بخواه و ما را آنگونه که مي خواهي بساز!
از هم امروز
از همين حالا...
نظريه هاي شخصيت
يکي از طرفداران معاصر حقوق زن براساس کارهاي هورناي چنين نوشت:
«زنان امروزي ما بين نياز به جلب توجه مردان و دنبال کردن اهداف شخصي خود، گير افتاده اند. به همين دليل رفتارهاي متضادي از خودنشان مي دهند. گاهي اغواگر و پرخاشگر مي شوندو گاهي مودب و جاه طلب. زنان امروزي بين کار و عشق، دو پاره شده اندو در نتيجه هيچ کدام نيز آنها را ارضا نمي کند.»
، نظريه هاي شخصيت دوان شولتز ، مترجم يوسف کرمي، فرهادجمهري، سيامک نقشبندي
نکات حساس و مهم در زندگي مشترک
حقوق متقابل زن و شوهر و وظايف اين دو نسبت به يکديگر، موضوعي مهم است. هرچنداين موضوع دامنه وسيعي دارد، اما در اين نوشتار به اختصار به برخي از موارداشاره مي کنيم.
بهانه جويي را کنار بگذاريد
برخي زوجين، دائما نسبت به هر چيزي بهانه مي گيرند. مثلا يک مردبهانه جو با بهانه گيري هايش، زندگي را به کام همسر و فرزندانش تلخ مي کندو زن بهانه گير هم همين کار را با شوهر و فرزندان خويش انجام مي دهد؛ اما آنچه مشخص است، اينکه اگر زن و شوهر بخواهندبه بهانه گيري بپردازند، زندگي مشترک آنها تداوم نمي يابد. هر يک از زن و مرد، در زندگي مشترک بايدبه اين نکته توجه داشته باشندکه اگر هر کسي بخواهدبه دنبال عيوب ديگران باشد، فهرستي طولاني از اين موضوع پديدمي آيدو بنابراين نبايدنسبت به هر چيزي بهانه گيري کردو لازم است از کنار برخي از مسائل ردشدتا شيريني زندگي براي زوجين احساس شود...
وظايف مشترک ميان زن و شوهر
نکته بسيار مهم در روابط هر فرد، اين است که بتوانداز محبت زباني بهره ببرد، چرا که اثرگذاري اين نوع از محبت بسيار زياداست. لازم است که زن و شوهر يکديگر را با عناوين محبت آميز و محترمانه خطاب کنندو ممکن است عده اي از زوجين اينطور بيان کنندکه محبت آنها در دل شان است و نمي توانندبه ابراز محبت زباني بپردازند. لازم است به اين دسته از زوجين بگوييم که اثر محبت زباني، بيش از آن چيزي است که در اعماق وجودهر کسي قرار داردو اعجازي عجيب در بروز محبت زباني وجودداردکه با هيچ عنصري قابل قياس نيست.
تقيدبه سلام و خداحافظي کردن
نکته ساده و پيش پا افتاده اي که در ميان زن و مردبايدبدرستي رعايت شود، اين است که در سلام و خداحافظي کردن از يکديگر دقت داشته باشند. يعني در سلام کردن از يکديگر سبقت بگيرندو اين رفتار مطابق سيره پيامبر (ص) است، ضمن اين که دقت داشته باشنددر هنگام فاصله گرفتن از يکديگر، مقيدبه خداحافظي باشند.
ادامه دارد...
چطور از کيف و کفش چرمي نگه داري کنيم؟
چرم، چيزي عجيب، غريب و نفيس است و اگر بخوبي از آن نگه داري کنيم، مي تواندعمري دوام بياورد. اگر مي خواهيدلباس، کيف و کفش چرم تان عمري طولاني داشته باشد، بايداز آن درست نگه داري کنيد. در اين مطلب درباره نکات مهم براي نگهداري از لباس هاي چرمي صحبت خواهيم کرد.
1. چرم را دور از نور خورشيدنگه داريد
نور خورشيدو گرما، رطوبت دروني چرم را از بين مي بردو آن را خشک و شکننده مي کند. وقتي رطوبت دروني چرم از بين برود، احتمال پوسته شدن و ترک خوردن چرم زيادمي شود.
2. اجازه ندهيدشکل چرم عوض شود
چرم بسيار شکل پذير است. به همين دليل اگر مثلا کيف چرم را چنان پر کنيدکه شکل آن عوض شود، بعداز خالي شدن به شکل اصلي اش برنخواهدگشت. پس اگر خواستيدلوازم چرمي را مدتي در کمدبگذاريدکيف ، کفش و بوت چرمي را با مقدار مناسبي روزنامه پر کنيد. علاوه بر اين هميشه دقت کنيدکه بيش از گنجاش کيفتان، در آن لوازم نگذاريد.
3. چرم را از لوازم نوک تيز دور نگه داريد
خط و خش ايجادشده روي چرم راه ترميم ندارد، بنابراين واقعه را قبل از وقوع علاج کنيدو لوازم و لباس هاي چرمي تان را از ابزارها و لوازم نوک تيز و سطوح ناهموار، مثل ديوارهاي سيماني دور نگه داريد.
4. چرم را واکس بزنيد
براي جلوگيري از خشکي و ترک خوردن چرم، آن را دست کم هر 6 ماه يک بار واکس بزنيد. واکس چرم بهتر است بي رنگ، چرب و روغني باشد. واکس هاي مايع فقط مثل مرکب، رنگ چرم را تغيير مي دهند.
5. چرم را در جاي خشک و خنک نگه داري کنيد
کيف، کفش، کمربندو لباس هاي چرمي را در کمدي به دور از رطوبت هواي شرجي نگه داري کنيد. اگر رطوبت هوا زيادباشد، چرم کپک مي زندو از بين مي رود. لوازم و لباس هاي چرمي را در کيسه هاي پلاستيکي نگه داري نکنيد. کيسه هاي پارچه اي گزينهمناسب تري براي نگه داري از چرم هستند. اگر ناچار به استفاده از کيسه پلاستيکي هستيد، با نوک چاقو تعدادزيادي حفره روي پلاستيک ايجادکنيدتا هوا بتوانداز آن عبور کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات