تحولات صنعت نفت د ر هفته اي که گذشت

تغییر یک ماده در شیوه‎نامه وزارتی

وزير نفت اعلام کرد: موضوع «فروش فرآورده‎هاي نفتي به شرکت‎هاي بانکرينگ داخلي به صورت ريالي به نرخ مورد عمل در بازار ثانوي ارز» در جلسه بررسي مسائل اقتصادي به رياست معاون اول رئيس جمهوري مطرح و با آن موافقت شده است.

بيژن زنگنه در نامه‎اي خطاب به علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران با اعلام اين موضوع، تصريح کرده است: به اين ترتيب ماده 8 و تبصره آن در شيوه نامه وزارتي ابلاغي شماره 143712-2. 20 مورخ 31. 3. 95 حذف و ماده 8 جديد، جايگزين آن‎ مي‎شود.

متن ماده 8 جديد به شرح زير است:

ماده 8- «شرکت ملي نفت ايران مي‎تواند بهاي محموله‎ها را به صورت ارزي/ريالي (با احتساب نرخ تسعير ارز در بازار ثانوي) از خريدار دريافت نمايد. نرخ تسعير ارز در بازار ثانوي عبارت است از ميانگين نرخ ارز در بازار ثانوي، اعلامي در سامانه ذيربط بانک مرکزي دو روز کاري قبل از تاريخ پرداخت طبق قرارداد مربوطه.»

ارزش صادرات پتروشیمی در بهار امسال  از مرز ۳ میلیارد دلار گذشت

توليد مجتمع هاي پتروشيمي تا پايان خردادماه 97 در مجموع به بيش از 26/13 ميليون تن و ارزش صادرات به بيش از 3 ميليارد و 158 ميليون دلار رسيد.عملکرد 20 مجتمع پتروشيمي مستقر در منطقه ماهشهر تا پايان خرداد ماه امسال به 4 ميليون و 599 هزار تن رسيد، همچنين عملکرد 16 مجتمع پتروشيمي مستقر در منطقه عسلويه نشان مي دهد توليد واقعي اين منطقه در مدت زمان يادشده بيش از 5 ميليون و 868 هزار تن بوده است.بر پايه اين گزارش، توليد واقعي 20 مجتمع پتروشيمي مستقر در مناطق داخلي کشور در مدت زمان يادشده بيش از 2 ميليون و 795 هزار تن بوده است.مجموع کل توليد صنعت پتروشيمي در خرداد ماه امسال بيش از 55/4 ميليون تن بوده است. ميزان فروش داخلي صنعت پتروشيمي تا پايان خرداد ماه نيز 21/089/4 هزار تن به ارزش 42/630/120 ميليارد ريال بوده است.فروش بين مجتمعي شرکت ها نيز 66/319/2 هزار تن به ارزش 55/600/59 ميليارد ريال رسيد.بالاترين عملکرد توليد در خردادماه امسال را مجتمع هاي پتروشيمي خوزستان، اهتمام جم، خراسان، کربن ايران، شيمي بافت، خارک، کرمانشاه، نوري، مرواريد و شيراز به خود اختصاص دادند.در همين حال صادرات محصولات پتروشيمي تا پايان خرداد ماه به رقم 5 ميليون و 356 هزار تن به ارزش 3 ميليارد و 158 ميليون دلار رسيد و مجتمع هاي پتروشيمي در سومين ماه سال 1397 بيش از يک ميليون و 737 هزار تن محصول به ارزش بيش از حدود 962 ميليون دلار صادر کردند.در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تا پايان فصل بهار بيش از 2 ميليون و 759 هزارتن محصول به ارزش يک ميليارد و 636 ميليون دلار صادر و در منطقه ماهشهر نيز بيش از يک ميليون و 546 هزار تن محصول به ارزش بيش از 886 ميليون دلار روانه بازارهاي بين المللي شد.همچنين تا پايان خردادماه، در ديگر مناطق، بيش از يک ميليون تن محصول به ارزش 636 ميليون دلار صادر شد.

ايران وارد باشگاه جهاني توليدكنندگان ماده بوداركننده گاز شد

ماده بودارکننده گاز مصرفي كشور در تمام سال هايي كه از عمر صنعت گاز ايران مي گذرد، از طريق واردات از 2 کشور تامين مي شد و اين در حالي است که اكنون با احداث واحد صنعتي توليد اين ماده، ايران به عنوان سومين كشور توليد كننده ماده بودارکننده در دنيا شناخته مي شود.

مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران درباره اين پروژه گفت: طراحي پايه اين پروژه توسط پژوهشگاه صنعت نفت که صاحب دانش فني اين فناوري در کشور است، انجام شده سپس طراحي تفصيلي آن در واحد مهندسي طرح به سرانجام رسيد و به مرحله اجرا درآمد.

حسن منتظر تربتي افزود: اين پروژه با پايان پيشرفت فيزيكي آماده ورود به مرحله راه اندازي است كه با راه اندازي آن، افزون بر تامين تمام نيازهاي داخل كشور به ماده بودارکننده، مي توان بخشي از اين فرآورده را به خارج از كشور نيز صادر كرد.

وي با تشريح اهميت مركاپتان ها در صنعت گاز اظهار کرد: گاز طبيعي در صورت نشت مي تواند خسارت هاي بسياري را ايجاد كند؛ از اين رو نياز داريم گاز را به نحوي بوداركرده تا از بروز انفجار و حريق پيشگيري كنيم.

اين مقام مسئول، مركاپتان (ماده بوداركننده گاز طبيعي) را از پايه هاي اساسي ايمني در صنعت گاز برشمرد و تاکيد کرد: با تزريق ماده بودار كننده مي توان از نشتي گاز مطلع و مانع از خسارت هاي مالي و جاني ناشي از نشت گاز شد.

وي اعلام کرد: ايران پس از فرانسه و روسيه كه توليدكنندگان عمده اين محصول راهبردي در دنيا شناخته مي شوند، سومين كشوري است كه با توليد سالانه 800 تن از اين محصول، به باشگاه جهاني توليدكنندگان مركاپتان مي پيوندد.

تربتي با بيان اينكه دستيابي به فناوري توليد ماده بوداركننده، علاوه بر شكستن انحصار جهاني توليد اين ماده، امكان صادرات و ارزآوري قابل توجهي نيز براي كشور فراهم مي كند، گفت: ازآنجايي كه مركاپتان توليدي از كيفيت بسيار بالايي برخوردار است، ظرفيت خوبي براي فروش در بازارهاي منطقه دارد؛ به نحوي كه مي توان مازاد مصرف داخلي را به آساني و با قيمت مناسب به كشورهاي اطراف صادر كرد

لزوم تامین خوراک فکری واحدهای عملیاتی از سوی موسسه مطالعات بین المللی انرژی

مدير نظارت بر توليد نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران خواستار تامين خوراک فکري واحدهاي عملياتي ازسوي موسسه مطالعات بين المللي انرژي شد. فرخ عليخاني در بازديد از موسسه مطالعات بين المللي انرژي، توليد ايمن و پايدار را مهم ترين بحث در توليد نفت و گاز عنوان کرد و افزود: اين هدف از سه نگاه اقتصادي، فني و مهندسي مورد توجه قرار مي گيرد.وي جايگاه مديريت نظارت بر توليد را يک جايگاه کاملا فني و عملياتي عنوان کرد و يادآور شد: با توجه به اين که موسسه مطالعات بين المللي انرژي، وظيفه مطالعاتي و تحقيقاتي به عهده دارد، بايد خوراک فکري واحدهاي عملياتي را تامين کند.

عليخاني بر ضرورت همکاري مديريت نظارت بر توليد نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران و موسسه مطالعات بين المللي انرژي تاکيد کرد و افزود: با همکاري اين 2 بخش، مي توان نقشه راه بخش مهمي از صنعت نفت و گاز کشور را براي رسيدن به نتيجه مطلوب در کنار هم قرار داد.

علي مبيني دهکردي، رئيس موسسه مطالعات بين المللي انرژي نيز در اين بازديد اظهار کرد: مطالعه انتخاب راه درست سرمايه گذاري، انتقال فناوري، سازماندهي بازار نفت، استفاده از مخازن و الگوي بهره برداري از ميدان ها، برخي وظايف موسسه مطالعات بين المللي انرژي است.

وي با بيان اين که موسسه مطالعات انرژي در حال گسترده شدن در داخل و خارج از ک بين المللي شور به لحاظ عمليات کاري و کوچک سازي به لحاظ سازماني و ساختاري است، تصريح کرد: همکاري، مزيت آفريني و استانداردسازي، سه هدف اصلي در جهت مسئوليت پذيري و تحرک کاري اين موسسه است.

دهکردي افزود: بايد با دانش موجود در موسسه مطالعات بين المللي انرژي طوري برنامه ريزي شود که آثار آن در ميدان هاي نفتي مشهود باشد.

 

گازرسانی به مناطق زلزله زده بی وقفه ادامه دارد

سخنگوي شرکت ملي گاز با وجود وقوع زلزله در غرب کشور گفت: تاسيسات گاز آسيب نديده اند و گازرساني به اين مناطق بي وقفه ادامه دارد.

مجيد بوجارزاده، از آماده باش شرکت ملي گاز براي رفع مشکلات احتمالي زلزله در کرمانشاه خبر داد و گفت: با توجه به وقوع زلزله اخير در کرمانشاه، به ويژه در منطقه ثلاث باباجاني، همه عوامل و کارکنان شرکت ملي گاز در اين استان و استان هاي معين کرمانشاه در حال آماده باش هستند.

وي افزود: خوشبختانه به تاسيسات مرتبط با گاز آسيب خاصي وارد نشده و تنها در چند مورد نشتي گاز رخ داده که بلافاصله اصلاح شده است.

به گفته رئيس روابط عمومي شرکت ملي گاز، عمليات نشت يابي در منطقه زلزله زده و نواحي اطراف آن نيز بلافاصله صورت گرفته است که بر اساس نتايج اين عمليات، مشکل خاصي در شبکه وجود نداشته و هم اکنون گاز در شبکه گازرساني مناطق زلزله زده جريان دارد.

بر اساس اين گزارش، زلزله اخير کرمانشاه شامگاه يکشنبه (31 تيرماه) براي دوبار و با قدرت 2/4 و 9/5 ريشتر در حوالي تازه آباد شهرستان ثلاث باباجاني رخ داد که با حدود 40 پس زلزله، تاکنون 287 مصدوم بر جاي گذاشته است.

ارزیابی ایمنی و آتش‎نشانی طرح توسعه میدان کیش 

در جريان بازديد نمايندگان مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران از طرح توسعه ميدان گازي کيش، بر اهميت و لزوم مميزي و ارزيابي عملکرد اچ اس اي طرح هاي توسعه اي با هدف صيانت از نيروي انساني و پيشگيري از حوادث و ضرورت اجراي کامل راهنماها، دستورعمل ها و بخشنامه هاي ابلاغي تاکيد شد.نمايندگان مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست ( اچ اس اي) اين شرکت در سفر به منطقه گرزه، ضمن بازديد از طرح توسعه ميدان گازي کيش، وضعيت ايمني و آتش نشاني اين طرح را بررسي کردند.

در ابتداي بازديد از طرح توسعه ميدان گازي کيش، نمايندگان مديريت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران ضمن بيان اهداف مميزي، به تشريح اين اهداف شامل بررسي برنامه نظارتي کارفرما بر عملکرد اچ اس اي پيمانکاران، مميزي و ارزيابي عملکرد ايمني و آتش نشاني پيمانکاران، حصول اطمينان از انطباق فعاليت ها و فرآيندهاي جاري با استانداردها، قوانين، مقررات، تمامي روش هاي اجرايي و ابلاغيه هاي وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران در حوزه ايمني و آتش نشاني پرداختند.

پس از بازديد ميداني از عمليات احداث خط لوله زميني 56 اينچ انتقال گاز پالايشگاه آفتاب به خط لوله هفتم سراسري گاز، در جلسه اي با حضور نمايندگان مديريت اچ اس اي، نمايندگان اچ اس اي شرکت مهندسي و توسعه نفت، دستگاه نظارت و پيمانکار طرح، درخصوص مسائل مختلف بحث و بررسي شد.بررسي مستندات

ابلاغي و روند پياده سازي آنها، اطمينان از وجود رويه‎ها و دستورعمل‎ها به منظور انجام فعاليت ها به صورت ايمن، اطمينان از اجراي صحيح روش هاي اجرايي، اطمينان از وجود و اجراي اثربخش فرايند مديريت ريسک، بررسي عملکرد پيمانکار به منظور حصول اطمينان از وجود سيستم مديريت آموزش و اثربخش بودن فرآيند آن و بررسي عملکرد پيمانکار به منظور اطمينان از استفاده ايمن از همه تجهيزات موجود در سايت، از جمله مسائلي بود که پيگيري شدند.

پیگیری مراحل اجرایی طرح یکپارچه توسعه در میدان های مشترک غرب کارون

مديريت برنامه‎ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: با تکيه بر توان اجرايي و مالي داخلي، مراحل اجرايي طرح يکپارچه توسعه ميدان هاي مشترک نفتي غرب کارون در چارچوب سياست‎هاي اقتصاد مقاومتي در دست اقدام است.

طرح يکپارچه توسعه ميدان هاي مشترک نفتي غرب کارون شامل توسعه ميدان هاي فاز نخست آزادگان جنوبي، ياران جنوبي و فاز دوم توسعه ميدان هاي يادآوران و آزادگان شمالي، طرح خطوط لوله و تاسيسات جانبي و طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک و پايانه جاسک با سقف سرمايه گذاري تقريبي معادل 15 ميليارد دلار، بر اساس تامين اعتبار از محل تسهيلات صندوق توسعه ملي، اختصاص 50 درصد از درآمد ناشي از افزايش توليد نفت ميدان هاي مربوطه، آورده پيمانکار و ساير منابع در دسترس و تعهد بازپرداخت هزينه ها ازسوي دولت از محل 50 درصد سهم افزايش توليد نفت ميدان هاي مربوطه در نظر گرفته شده است.معاونت بررسي، امکان سنجي اقتصادي و مالي طرح هاي برنامه‎ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران اعلام کرد: مراحل تخصيص اعتبار پروژه هاي فعال اين طرح شامل توسعه فاز اول ميدان آزادگان جنوبي، توسعه ياران جنوبي، تلمبه خانه غرب کارون و طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک و پايانه جاسک، بررسي و تطبيق شرح کار و هزينه ها با مصوبه شوراي اقتصاد و تاييد صورت وضعيت پيمانکاران، از سوي واحد نماينده کارفرما در طرح هاي توسعه اي بند (ق) و معاونت بررسي، امکان سنجي اقتصادي و مالي طرح ها انجام مي شود. همچنين در سال جاري اخذ اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد درباره فهرست زير پروژه هاي طرح خطوط لوله و تاسيسات جانبي و تامين اعتبار تحصيل اراضي طرح احداث خط لوله انتقال نفت گوره - جاسک و پايانه جاسک از محل اعتبارات طرح هاي بند (ق) از سازمان برنامه و بودجه کشور با ارسال نامه اي به امضاي وزير نفت از سوي اين معاونت درخواست شده که با پيگيري هاي انجام شده، گزارش آن از دفتر امور انرژي سازمان به دبيرخانه شوراي اقتصاد به منظور طرح در کميسيون تخصصي شورا ارسال شده است.