جايگزين هاي  چـــــــــاي

نوشيدني هايي که مـعـرفي مي شوند،جايگزين هايي مناسب، خوش طعم و مفيد براي چاي هستند. هر کس مي تواند بر اساس سليقه و ذائقه خود و نيز با توجه به بيماري ها يا نيازهاي بدني خويش(و حتي بر اساس فصول مختلف سال) از اين نوشيدني ها بنوشد. تمام نوشيدني هاي   معرفي شده، به اين صورت آماده مي شوند که ترکيبات آنها را به همراه دو ليوان آب سرد در يک قوري- که بهتر است چيني باشد- ريخته، روي حرارت کم قرار مي دهيم تا به نقطه جوش برسد، سپس قوري را روي حرارت غيرمستقيم(کتري ياسماور) مي گذاريم تا درمدت 30 دقيقه به آرامي دم بکشد. پس ازآن، چاي راصاف کرده و مصرف مي کنيم. اين نوشيدني هاي گوارا تا چند روز قابل مصرف هستند. بديهي است که بر خلاف چاي سياه، هـرقـدر زمان دم کشيدن اين نوشيدني بيشتر باشد، کيفيت آنها، مطلوب تر خواهد بود. در صورت تمايل مي توانيد از همان ابتدا از آب جوش استفاده کنيد و نوشيدني را مشابه چاي معمولي دم کرده يا بگذاريد   به مدت 15 تا 20 دقيقه روي شعله کم بجوشد. اين نوشيدني ها را با عسل، خرما يا توت و صورت تمايل با چند قطره آب ليموترش تازه ميل کنيد.

 

1- چاي گـل گـاو زبـان- سنبل طيب

ترکيبات: گل گاوزبان: 2 قاشق غذاخوري، سنبل طيب: يک قاشق مرباخوري و ليموعماني: يک عدد

خواص: گل گاو زبان، طبيعتي گرم و تر و ضدسودا و صفرا دارد و آرام بخش اعصاب، خواب آور و مسکن سردردهاي عصبي و دردهاي کليوي و کاهش دهنده فشار خون است. سنبل طيب هم با طبيعت گرمي که دارد، ضد قولنج و اسپاسم هاي عضلاني و مفيد در درمان تشنج و صرع بوده و قوه باه(ميل جنسي) را نيز تقويت مي کند.

2- چاي به ليمو- زيرفون

ترکيبات: به ليمو: يک قاشق مرباخوري و زيرفون: يک قاشق غذاخوري

 خواص: طبيعت اين چاي گرم بوده، در درمان سرماخوردگي، تشنج، نقرس، دردهاي سياتيکي، غلظت خون، روماتيسم، بي خوابي هاي شبانه، ميگرن، اضطراب، تپش قلب، سردرد، آسم، فشارخون و اسهال موثراست، همچنين اين چاي تقويت کننده حافظه، شست وشودهنده کليه و مقوي معده است. مصرف اين چاي به علت دارا بودن زيرفون، براي خانم هاي باردار ممنوع است

3- چاي بادرنجبويه- زيرفون

ترکيبات: بادرنجبويه: يک قاشق مرباخوري و زيرفون: يک قاشق غذاخوري

خواص: اين چاي طبيعت بسيارگرمي دارد، مقوي قلب و اعصاب، خون ساز، تـقـويـت کننده سلول هاي مغزي، فوق العاده آرام بخش و در بعضي مزاج ها بالابرنده قوي فشارخون است. بادرنجبويه خود به تنهايي مقوي مغز، ضد صداي گوش، ضد بيماري هاي کليه، ضد خواب هاي وحشتناک، ضد بوي بد دهان، خواب آور و نشاط آور است. همچنين به دليل دارا بودن زيرفون براي خانم هاي باردار منع مصرف دارد.

4- چاي بابونه

ترکيبات: بابونه: يک قاشق غذاخوري

خواص: طبيعت آن، معتدل و در بابونه هاي صحرايي به سمت گرم و خشک است. ضد بلغم و صفرا و آرام بخش اعصاب، بويژه اعصاب معده و روده و مقوي آنها و شست وشودهنده بسيارقوي کليه ها و تقويت کننده کلي سيستم عصبي است، علاوه برآن، ضد تب، ضد انگل، ضد يبوست و اشتهاآور است. 

5- چاي به ليمو

 ترکيبات: به ليمو: يک قاشق غذاخوري

 خواص: اين چاي آرام بخش، طبيعتي گرم دارد و براي درمان بي خوابي هاي شبانه، ميگرن، سردرد، تپش قلب وآسم مناسب است. همچنين باعث تقويت حافظه و   معده  شده و آثار ضدنفخ دارد.

6- چاي دارچين

 ترکيبات: دارچين: چندقلم آسياب نشده

 خواص: طبيعت گرم و خشک دارچين، از آن يک محرک عالي براي اعصاب ساخته است که ضمن دارا بودن خواص نشاط آوري و رفع دلهره، شست وشودهنده کليه، دفع کننده اخلاط رطوبتي، تقويت کننده قوه باه و موثر در درمان پادردهاي رطوبتي است. دارچين علاوه بر تقويت کبد و معده، اشتهاآور نيز بوده و بوي بد دهان را برطرف مي کند. جالب است بدانيد که طبق نظر اطباي قديم، اثر مثبت دارچين براعصاب، تا 15سال در بدن ماندگار است. زنان باردار بهتر است در مصرف دارچين کمي احتياط کنند.

7- چاي زنجبيل

 ترکيبات: زنجبيل:  2 قلم متوسط (نکوبيده)

 خواص: زنجبيل، طبيعتي گرم و خشک دارد و ضد بلغم و صفرا، بالابرنده قوي فشارخون، مقوي اعصاب، تقويت کننده حافظه، تنظيم کننده جريان ادرار، ضدرطوبت مزاج، خون ساز، ضد درد مفاصل، تقويت کننده قوه باه، مقوي دستگاه گوارش، حل کننده سـنـگ هاي صـفراوي، ضد مسموميت هاي غذايي، درمان کننده بسيار خوبِ تب مالت و ضد سرطان است. نکته مهم در مصرف زنجبيل آن است که زياده روي در مصرف آن مي تواند باعث افزايش فشار خون و ضعف نيروي جنسي شود.

8- چاي ميوه گل نسترن

 ترکيبات: ميوه گل نسترن: 15عدد

 خواص: اين چاي با طبيعتي معتدل و تا حدي خشک، سرشار از ويتامين ث بوده و در پيشگيري و درمان سرماخوردگي موثراست. ميوه گل نسترن، فشارخون را کم کرده، ورم و درد کليه را التيام مي بخشد و آن را شست وشو مي دهد، معده را تقويت مي کند و اثر ضد اسهال دارد.

9- چاي اسطوخودوس

 ترکيبات: اسطوخودوس: يک قاشق غذاخوري

 خواص: طبيعت اين گياه مفيد دارويي، گرم وخشک است و در درمان طيف وسيعي از بيماري ها ازجمله ميگرن، زکام، آسم و برونشيت، انواع روماتيسم و اگزما کاربرد دارد. اين گياه، مُسکن، آرام بخش اعصاب، تقويت کننده سلول هاي مغز و شست وشودهنده کليه هاست.

10- چاي زيرفون

 ترکيبات: زيرفون: يک قاشق غذاخوري

خواص: طبيعت زيرفون، گرم است و مصرف زياد آن مي تواند فشارخون را کاهش دهد. اين چاي در درمان ناراحتي هاي عصبي و تشنج ها، مـيـگـرن هاي مزمن، بي خوابي، سردرد، بيماري هاي ريوي و زکام، غلظت خون، استفراغ، روماتيسم، آرتروز، نقرس و دردهاي سياتيکي کاربرد دارد. باز هم تذکر مي دهيم که مصرف زيرفون، براي خانم هاي باردار ممنوع است.

11- چاي آويشن

 ترکيبات: آويشن: يک قاشق غذاخوري

 خواص: آويشن با طبيعتي معتدل، ضد صفرا، بالابرنده فشارخون، مقوي اعصاب و افزاينده قدرت بينايي است و در رفع التهاب هاي مزمن روده بزرگ، دفع انگل هاي گوارشي و افزايش اشتها   مفيد است.آويشن، کليه را شست وشو مي دهد، رطوبت بدن را دفع مي کند، غلظت خون را کاهش مي دهد و در درمان زکام، سرفه و آسم موثر است.

12- چاي اکليل کوهي(رُزماري)

 ترکيبات: اکليل کوهي: يک قاشق غذاخوري

 خواص: اکليل کوهي که برخي آن را«گياه معجزه گر» مي نامند، طبيعتي معتدل تا گرم و ضد صفرا دارد، تقويت کننده کلي بدن و بويژه اعصاب، شست وشودهنده کليه، ضد دلهره و اضـطراب، بـرطـرف کننده زکـام، آسـم و سياه سرفه، مقوي معده، ضد دردهاي روماتيسمي، استخواني وکمري و حل کننده سنگ هاي صفراوي است.

نيم نگاهي به ديدني هاي تاريخي در قلب استان کردستان

ديدار با عروس کـردستان

بازارچه مرزي   

يکي از شلوغ ترين و جالب ترين مکان هاي شهرستان مريوان، «بازارچه مرزي» اين شهرستان در فاصله   15 کيلومتري از آن است که مي توان آن را يکي از عظيم ترين و در عين حال ارزشمندترين بازارهاي موجود در غرب ايران ناميد. در کنار کالاهاي وارداتي از کشورهاي مختلف، مي توان انواع محصولات داخلي مانند صنايع دستي، پوشاک، زيورآلات و محصولات متنوع ديگري را در اين بازارچه يافت که گردشگران و مسافران را ساعت ها در اين محل، متوقف خواهد ساخت.

مجتمع پارک ساحلي زريوار

 «مجتمع پارک ساحلي زريوار»، يکي از جاذبه هاي گردشگري ارزشمند در شهرستان مريوان است که به اعتقاد مسئولان اين شهرستان، مي توان آن را تنها مجموعه گردشگري در زريوار معرفي کرد.مسئولان اين شهرستان، اين پارک ساحلي و تپه مشرف به آن را در سه مجموعه سازماندهي شده و ارزشمند به نام هاي «پارک شهري و مراکز فرهنگي و خدماتي»، «پارک ساحلي  يا  بلوار ساحلي» و «مجموعه خدماتي پذيرايي و اقامتي روي تپه» به عنوان جاذبه گردشگري براي مسافران و علاقه مندان به طبيعت گردي  معرفي کرده است.

روستاي کاني سانان

اين  روستا در فاصله حدود 7 کيلومتري از غرب شهرستان مريوان، در دامنه کوه و در فاصله اي نزديک و مقابل درياچه زريوان قرار دارد. خانه هاي روستا با معماري جالبي به صورت رديفي، درست پشت سر يکديگر و بدون اينکه هيچ يک از آنها مقابل ديد خانه ديگري را بگيرد، ساخته شده است. در واقع چينش خانه ها به دليل قرارگيري روي سرازيري، به گونه اي است که با حضور در هر خانه، منظره اي جالب و دوست داشتني را شاهد خواهيد بود و مناظري چشم نواز از درياچه، کوه، جنگل هاي متعدد و نيزارها مشاهده مي شود.

درياچه زيباي زريوار (زريبار)

  يکي از زيباترين جاذبه هاي طبيعي در شهرستان مريوان، درياچه اي است با آب شيرين در 3 کيلومتري غرب شهرستان که در ارتفاعي نزديک به 2 هزار متري از سطح دريا قرار گرفته است. «زريوار» يا «زريبار»، نام اين جاذبه زيباي طبيعي است که لقب بزرگ ترين و البته زيباترين درياچه آب شيرين غرب کشور را به خود اختصاص داده است.جالب است بدانيد که آب اين درياچه شگفت انگيز، از آب چشمه هاي پيرامونش تامين شده، به همين دليل ابتدا به «زيراوبار» که در زبان کردي به معناي آب کف کنار است، شهرت داشته و سپس به «زريوار» تغيير نام مي دهد. انواع آبزيان، پرندگان، گياهان و برخي پستانداران در مجاورت اين درياچه ارزشمند زندگي مي کنند.

منطقه تفريحي قمچيان

در حد فاصل جاده مريوان- سقز، يکي از زيباترين مناطق گردشگري در استان کردستان قرار دارد که به منطقه « تفريحي قمچيان» شهرت يافته است. اين منطقه محبوب، به دليل وجود مناظر ديدني طبيعي، چشم اندازهاي سرسبز، کوه هاي سربه فلک کشيده و درختان گوناگون، همواره مورد توجه گردشگران و مسافران بوده است. تفريحگاهي که با حضور در آن شيفته و مجذوب آن مي شويد و آرامشي شگرف را تجربه خواهيد کرد. از ويژگي هاي مطلوب در اين منطقه، مي توان به وجود گياهان خوراکي متعدد، پرندگان مختلف و کوه هايي همچون چاوک و قله امام اشاره کرد که گزينه اي عالي براي کوهنوردي و طبيعت گردي است.

قلعه مريوان (قلعه ايمام)

 يکي از جاذبه هاي تاريخي در شهرستان مريوان، بنايي است کهن و متعلق به اواسط قرن 10 هجري که در فاصله 3 کيلومتري از جنوب شرقي شهر قرار دارد. «قلعه مريوان» نام اين ميراث تاريخي کشور است که به نظر مي رسد در دوران حکومت «سرخاب بيگ اردلان»، بر فراز کوهي احداث شده است. «هلوخان» و «قلعه ايمام»، نام هاي ديگر اين اثر تاريخي بوده که در بين مردم رواج يافته است. گفته مي شود، در دوران سرخاب بيگ، از اين قلعه به عنوان پايگاه حکومت کردستان استفاده مي شده است. سرانجام در زمان هلوخان، حتي با وجود افزايش قدرت دفاعي قلعه و اضافه کردن ساختمان هاي ديگر  به آن، مانند مسجد، مرکز فرمانروايي از اين قلعه به «قلعه پالنگان» تغيير يافته است.