تحولات صنعت نفت د ر هفته اي که گذشت

صادرات محموله 500  هزار بشکه ای نفت خام پارس

نخستين عمليات بارگيري و صادرات نفت خام ميادين حوزه غرب كارون با نام نفت خام پارس به ميزان 500 هزار بشكه به وسيله نفتكش MABROUK از منطقه بهرگان به مقصد يك كشور اروپايي انجام شد.

اين عمليات با برنامه ريزي و هماهنگي واحدهاي ستادي و با كوشش و همكاري فشرده كاركنان واحدهاي عمليات دريايي، بهره برداري خشكي و ديگر واحدهاي مرتبط به انجام رسيد.

نفت فوق سنگين ميادين غرب كارون به وسيله يک خط لوله 32 اينچ از تلمبه خانه اميديه به بهرگان منتقل و پس از ذخيره سازي و آماده سازي در مخازن ذخيره از SBM  بهرگان صادر مي شود.

تضمین تامین خوراک طرح دی پلیمر آریا

معاون وزير نفت در امور پتروشيمي اعلام کرد که خوراک مورد نياز طرح دي پليمر آريا با افزايش توليد پروپيلن در کشور به طور کامل تامين خواهد شد.

رضا نوروززاده، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي و مديران ارشد اين شرکت روز سه شنبه (26 تيرماه) از طرح دي پليمر آريا در شهرستان خمين با ظرفيت توليد ظرفيت توليد 175 هزارتن پلي پروپيلن خواهد بود، بازديد کردند.

براساس اين گزارش، اين طرح هم اکنون 62 درصد پيشرفت دارد و پيش راه اندازي آن اوايل سال 98 خواهد بود. در فاز دوم اين طرح، ظرفيت توليد آن 300 هزار تن افزايش مي يابد.

برآورد اوليه سرمايه گذاري اين طرح 350 ميليارد تومان بود، اما هم اکنون اين برآورد حدود 750 ميليارد تومان است.

حميد کبيري، مدير عامل طرح دي پليمر آريا عمده ترين دغدغه آينده را تامين خوراک عنوان کرد و گفت: تجهيزات اين واحد مطابق با اصول مهندسي در اروپا تهيه و نمونه آن در نروژ راه اندازي شده است. اين طرح روزانه به هفت هزار بشکه پروپيلن نياز دارد و اميدواريم در رويارويي با مشکل خوراک، شرکت ملي صنايع پتروشيمي به ما کمک کند.

مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي  نيز در جريان اين بازديد با بيان اين که نياز کشور به پلي پروپيلن بسيار زياد و افق آينده صنعت پتروشيمي افزايش توليد پروپيلن است، اظهار کرد: جاي هيچ گونه نگراني در مورد تامين خوراک اين طرح نيست و با توجه به اين که واحد در حال احداث است، موظف به تامين خوراک از طريق پتروشيمي شازند هستيم و با تسريع امور، اميدوارم به زودي شاهد افتتاح آن باشيم.

علي محمد بساق زاده، مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي نيز تصريح کرد: تعداد زيادي واحد توليد کننده پروپيلن در کشور وجود دارد که مي تواند خوراک اين واحد را تامين کند. هر زمان که طرح دي پليمر آريا وارد سرويس شود، پروپيلن پتروشيمي شازند در اختيار شرکت دي پليمر آريا قرار مي گيرد.

وزارت نفت از روند توسعه صنعت پتروشیمی حمایت می کند

قائم مقام وزير نفت گفت: ساخت و تکميل طرح هاي پتروشيمي، تامين مالي، همچنين تامين خوراک پايدار مجتمع هاي توليدي مورد حمايت وزارت نفت است. مرضيه شاهدايي روز دوشنبه (25 تيرماه) در نشست بررسي وضع طرح هاي صنعت پتروشيمي درباره اقدام هاي انجام شده در وزارت نفت براي تسهيل فعاليت صنعت پتروشيمي اظهار کرد: وزارت نفت مسائل مربوط به صنعت پتروشيمي از جمله دريافت مجوز، تامين يا انتقال خوراک را پيگيري مي کند. وي افزود: وزارت نفت همه تلاش خود را براي تکميل و به سرانجام رسيدن طرح هاي پتروشيمي به منظور استفاده از خوراک موجود براي ايجاد ارزش افزوده بيشتر به کار مي گيرد.

قائم مقام وزير نفت تصريح کرد: وزارت نفت همچنين مسائل مربوط به حوزه مالي را که براي برخي پتروشيمي ها چالش به شمار مي آيد، پيگيري مي کند؛ نشست هاي بسياري براي پيگيري اين موضوع از طريق بورس کالا، بانک مرکزي و صندوق توسعه ملي برگزار شده است تا به هر ترتيبي که امکان دارد، از خطوط اعتباري ايجاد شده در طرح هاي پتروشيمي استفاده شود. شاهدايي ادامه داد: به همين منظور اگر طرحي پيشرفت داشته و فعال باشد در اولويت استفاده از خطوط اعتباري قرار مي گيرد، اما طرح هايي که فقط مجوز گرفته اند و هنوز به مراحل جدي نرسيده اند، در اولويت قرار ندارند.

وي گفت: راهبرد وزارت نفت پيگيري به ثمر رسيدن طرح هاي پتروشيمي يا تعريف طرح هاي جديد براي استفاده از خوراک هاي موجود است؛ از اين رو پيگير طرح هاي پتروشيمي هستم.

قائم مقام وزير نفت گفت: براي نمونه خط لوله اتان را که از پارس دوم به پارس يک بايد انتقال داده مي شد به صورت روزانه از شرکت ملي گاز پيگير هستيم و نشست هاي مداومي برگزار شده است تا خوراک پتروشيمي ها تامين شود، همچنين مجوز پتروشيمي کيان که از شرکت ملي صنايع پتروشيمي به وزارت نفت منتقل شده، در حال پيگيري است.

شاهدايي درباره آينده صنعت پتروشيمي با توجه به شرايط موجود گفت: شرايط تهديد و تحريم براي همه صنايع وجود دارد، پتروشيمي در شرايط مساعد ارتباط با جامعه جهاني مي تواند رونق و توسعه داشته باشد.

وي افزود: فروش محصولات، فاينانس، خريد تجهيزات و لوازم وابسته به شرايط تعامل با دنياست، اما با تکيه بر توان داخلي و تلاش همه همکاران فعاليت هاي خود را در مسير توسعه ادامه مي دهيم.

شاهدايي درباره اقدام هاي وزارت نفت براي تامين خوراک صنايع پايين دست پتروشيمي نيز گفت: برخي قوانين کلي وجود دارد که وزارت نفت نمي تواند آنها را تغيير دهد، اما در مواردي مانند نوسان و وضع بازار براي عرضه محصولات پتروشيمي با ارز آزاد به اختلالات زيادي در صنايع پايين دست پتروشيمي منجر شد که با تمهيدات انديشيده شده و مطرح شدن اين موضوع در دولت، قوانين اصلاح و بازار از حالت تلاطم خارج شد.

اروپا از قطع صادرات به ایران حدود ۱۰ میلیارد دلار متضرر شده است

سفير اتريش در ايران با بيان اين که اتحاديه اروپا خواهان باز شدن کانال هاي مالي است، گفت: اروپا از قطع صادرات به ايران حدود 10 ميليارد دلار متضرر شده است.

اشتفان شولتز، عصر روز دوشنبه (25 تيرماه) در نشست هم انديشي نمايندگان خارجي مقيم ايران با فعالان تجاري که با حضور محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه و اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري برگزار شد، گفت: اتحاديه اروپا خواهان باز شدن کانال هاي مالي است، زيرا به دليل قطع صادرات به ايران حدود 10 ميليارد دلار متضرر شده است.

وي با اشاره به سفر حسن روحاني، رئيس جمهوري اسلامي ايران به وين افزود: اين سفر از آن لحاظ اهميت داشت که نخستين سفر يک مقام خارجي به اتريش سه روز پس از رياست اتحاديه اروپا ازسوي اين کشور بود و نکته ديگر آن  نخستين سفر اروپايي رئيس جمهوري ايران به يک کشور غربي در دور دوم رياست جمهوري بود.

سفير اتريش در ايران تصريح کرد: همان طور که ايران نشان داد راهبردي روشن پس از خروج آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دارد، امروز نيز نشان داده يک سياست مشخص در برابر اروپا و شرايطي که يکي از طرف هاي برجام از اين توافق خارج شده، دارد.

شولتز عنوان کرد: در سفر روحاني به اتريش، رؤساي جمهوري دو کشور توافق کردند همه حقوق و ارتباط اقتصادي که تا پيش از اين برقرار بود، ادامه يابد، مشروط به اين که ايران همه مفاد برجام را رعايت کند.

سفير اتريش در ايران افزود: بايد دنبال ابزاري باشيم که بتوانيم با آنها تحريم هاي يکجانبه آمريکا را کنار بگذاريم، افزون بر اين که اتحاديه اروپا با ابزارهاي مختلف اين کار را انجام خواهد داد. کشورهاي اروپايي نيز مي توانند با استفاده از امکانات خود همکاري دوجانبه خود را با ايران گسترش دهند.

 پروژه های تامین خوراک مرتبط با بالادست در اولویت قرار دارند 

مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي در جلسه روند پيشرفت طرح هاي پتروشيمي گفت: پروژه هاي تامين کننده خوراک که با بالادست ارتباط دارند، در اولويت قرار گرفته اند.

جلسه بررسي شرايط کنوني طرح هاي صنعت پتروشيمي شامل پيشرفت فيزيکي، چالش ها، مشکلات و پيش بيني زمان راه اندازي و بهره برداري با حضور مرضيه شاهدايي، قائم مقام وزير نفت، رضا نوروززاده، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و اعضاي هيئت مديره شرکت ملي صنايع پتروشيمي و نمايندگاني از طرح هاي در حال اجرا برگزار شد. بر اساس اين گزارش، نمايندگان طرح هاي GTPP پژوهش و فناوري پتروشيمي، طرح پتروشيمي دماوند، طرح پالايشگاه بيدبلند2، طرح پالايش پارسيان سپهر، طرح NGL 3200 پتروشيمي بندر امام خميني، طرح NGL 2300 پتروشيمي اميرکبير و NGL3100 طرح دهلران ضمن ارائه خلاصه گزارشي از ميزان پيشرفت و تشريح روند کار، چالش ها و مشکلات خود را مطرح کردند. علي محمد بساق زاده، مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي در اين جلسه اظهار کرد: پروژه هاي تامين کننده خوراک که با بالادست ارتباط دارند، در اولويت قرار گرفته اند و نياز به برگزاري جلسه هاي مشترک بيشتري براي رفع مشکلات خود دارند. علي پژوهان، مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري نيز در اين جلسه ضمن ارائه روند همکاري هاي اين شرکت با ايرليکوييد گفت: دستاورد اين همکاري، تشکيل کنسرسيوم براي پروژه MTPNPCاست که سهم شرکت پژوهش و فناوري از ليسانس 34 درصد و در مهندسي پايه 26 درصد تعيين شد. همچنين موضوع تحريم هاي پيش رو بررسي شد تا راهکارهاي نحوه گردش مالي و ادامه همکاري پيگيري شود. مدير طرح هاي شرکت ملي صنايع پتروشيمي هم در اين جلسه، گزارشي از روند پيشرفت پتروشيمي هاي مرجان، کاوه و بوشهر ارائه داد و از قائم مقام وزير نفت درخواست کرد خوراک پروژه هاي بالادستي صنعت پتروشيمي تامين شود تا پس از بهره برداري بتوانند با حداکثر ظرفيت توليد کنند.

پرداخت  اضافات عمومی کارکنان نفت با حقوق تیرماه 

اضافات عمومي کارکنان رسمي وزارت نفت که مقدار آن بر اساس مصوبه هيئت وزيران مشخص شده است، از  تير ماه در حقوق کارکنان اعمال و پرداخت مي شود. کامران دهقاني، سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت در گفت‎وگو با «شانا» با بيان اين مطلب گفت: بر اساس مصوبه افزايش حقوق کارکنان دولت که 16 ارديبهشت ماه امسال از سوي هيئت وزيران ابلاغ شد، اضافات عمومي کارکنان نفت 6 درصد اعلام شده است. وي افزود: هر ساله در مصوبه هيئت وزيران، ميزان اضافات عمومي کارکناني که مشمول قانون مديريت خدمات کشوري نيستند، نظير شرکت ملي نفت ايران، مشخص مي‎شود که بر مبناي بند 3 مصوبه امسال هيئت وزيران، اين ميزان 6 درصد در نظر گرفته شده است. دهقاني گفت: همچنين بر اساس بند 7 اين مصوبه، در صورتي که حقوق مشمول کسور بازنشستگي کارکنان سازمان‎ها و نهادهايي که تابع قانون مديريت خدمات کشوري نيستند (  شرکت ملي نفت ايران)، کمتر از 5 ميليون تومان باشد، ضريب ديگري نيز بر مبناي فرمولي که در همين مصوبه ارائه شده است، محاسبه و به آن 6 درصد اضافه خواهد شد. وي يادآور شد: تعيين ميزان اضافات عمومي کارکنان دولت، هرساله با مصوبه هيئت وزيران مشخص مي‎شود و وزارت نفت يا ديگر دستگاه‎ها در تعيين آن دخالتي نداشته و ملزم به اجراي کامل مصوبه هستند. دهقاني درباره اضافات شايستگي سالانه مبتني بر عملکرد کارکنان رسمي وزارت نفت نيز گفت: تقاضاي اضافات شايستگي از سوي وزارت نفت به نهادهاي ذي ربط ارسال شده است.

تشکیل کمیته راهبردی ایران و عمان  در آینده نزدیک   

مديرعامل شرکت ملي صادرات گاز ايران از تشکيل کميته راهبردي ايران و عمان درآينده نزديک خبر داد و گفت: گروه ايراني براي نهايي کردن چارچوب همکاري ايران به زودي به عمان سفر مي کند. مهران اميرمعيني در گفت وگو با «شانا» درباره تازه ترين تحولات مذاکرات ايران و عمان براي صادرات گاز به اين کشور اظهار کرد: پس از نهايي شدن چارچوب همکاري بين 2 کشور و امضاي آن از سوي وزيران نفت ايران و عمان، فراخوان براي انتخاب پيمانکار داده مي شود. وي با بيان اين که مذاکره بر سر مسائل حقوقي اين قرارداد نيز ادامه دارد، تاکيد کرد: البته بايد به اين نکته توجه داشت که مسائل حقوقي پيچيدگي خاص خود را دارد و زمان بر است.

اميرمعيني به سفر هيئت عماني به ايران در اواخر ارديبهشت ماه اشاره کرد و افزود: در اين سفر درباره بخشي از چارچوب همکاري ميان 2 کشور بحث شد.

مديرعامل شرکت ملي صادرات گاز ايران پيش تر نيز در گفت وگوي تفصيلي با شانا اظهار کرده بود: پروژه صادرات گاز ايران به عمان قرار است با همکاري 2 کشور انجام شود. گاز تحويلي در بندر صحار خواهد بود و در کارخانه ال ان جي عمان به شکل ال ان جي تحويل ايران مي شود که به نوعي سوآپ گاز است. بايد گفت که بازاريابي آن نيز از سوي شرکت ملي نفت ايران انجام مي شود. در اين زمينه هر کشور داراي قوانين خودش است، بنابراين پروژه پيچيده مي شود. در ايران و عمان هم افزون بر وزارت نفت، نهادهاي ديگري نيز اثرگذار خواهند بود و هماهنگي بين اين نهادها کاري زمان بر است. در اين زمينه بحث هاي فراواني شده و حل کامل آن به زمان نياز دارد. آنچه مسلم است توافق بر سر جزئيات کمي زمان بر و چالشي است. بايد گفت زماني يک قرارداد نهايي مي شود که درباره تک تک بندهاي آن  توافق شده باشد؛ در برخي موارد يک بند قراردادي مي تواند همه بندهاي ديگر را تحت تاثير قرار دهد. مذاکرات اوليه صادرات گاز ايران به عمان به سال 1383 برمي گردد، اما از آنجا که آن زمان تراز گاز ايران مثبت نبود، يعني مصرف از توليد بيشتر بود، از اين رو ظرفيت صادرات گاز وجود نداشت، بنابراين تمايل کمتري براي مذاکرات جدي وجود داشت. اما با روي کار آمدن دولت يازدهم و با ورود فازهاي جديد پارس جنوبي و افزايش توليد گاز ايران، به طور طبيعي صادرات گاز به ديگر کشورها در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت، بنابراين از سال 92 مذاکرات به صورت جدي دنبال و تفاهم نامه اي هم امضا شد.