رئيس جمهوري: مشکلي براي بخش انرژي ايران پيش نمي آيد

رئيس جمهوري با اشاره به اينکه در زمينه انرژي، حمل و نقل، کالاهاي اساسي و توليد، مشکلي براي کشور پيش نخواهد آمد، گفت: بسيار اميدواريم که روند همکاري اقتصادي ايران با دنيا مثل گذشته ادامه يابد.

حسن روحاني در پايان نشست سران سه قوه، با اشاره به اينکه قريب به اتفاق کشورها زير بار قانون داخلي آمريکا نمي روند، گفت: در زمينه انرژي، حمل ونقل، کالاهاي اساسي و توليد، مشکلي براي کشور پيش نخواهد آمد و هميشه زماني پيروز شديم که دولت و مردم در کنار هم بودند.

وي افزود: خوشبختانه در زمينه اقدام هاي غيرقانوني آمريکا، مسئولان و دولت، تماس هاي خوبي با کشورهاي مختلف اروپايي، چين و روسيه، کشورهاي همسايه و کشورهاي مهم آسيايي داشتند و قريب به اتفاق کشورها که حفظ استقلال و حاکميت براي آنها مهم است، پاسخ شان مثبت است، يعني مي گويند که ما زير بار قانون داخلي آمريکا نمي رويم.

رئيس جمهوري تصريح کرد: بسيار اميدواريم که روند تعامل اقتصادي ايران با دنيا مثل گذشته ادامه يابد و البته ما براي مواردي که ممکن است دچار مشکل شويم، برنامه ريزي کرده ايم و درباره راهکارهايي که با کمترين هزينه از اين مرحله عبور کنيم، بحث و گفت وگو کرديم.

روحاني عنوان کرد: امروز در شرايطي هستيم که آمريکا بيش از همه در اين ماجراي تحريم منزوي است. حاکمان امروز آمريکا، ماجراجويانه و غيرقانوني نه تنها با ملت ايران، بلکه نسبت به ملت هاي ديگر و حتي نسبت به متحدان خود برخورد مي کنند و شما ديديد که مردم متحدترين کشور اروپايي با آمريکا در سفر اخير ترامپ به انگليس، چه واکنشي نشان دادند. برخورد مردم در لندن و شهرهاي ديگر به گونه اي بود که ناچار شدند مراسم تشريفاتي اين سفر را تغيير دهند.

رئيس جمهوري گفت: امروز آمريکا در افکار عمومي دنيا منزوي و در ميان مردم ايران نيز از هميشه منزوي تر است؛ زيرا طرح تحريم آمريکا، عليه ملت ايران است. اگر اين تحريم براي بخش و صنعت خاصي بود، مي توانستند بهانه هايي بياورند و توجيه کنند؛ اما اين تحريم ها، تحريمي عام و کور است که بر مردم ايران فشار وارد مي شود. بنابراين طرح آنها فشار به ملت ايران است.

معاون اول رئيس جمهوري:

دنیا نیازمند نفت ایران است

معاون اول رئيس جمهوري با اشاره به اين که تلاش آمريکا براي جلوگيري از صادرات نفت ايران خيالي واهي است، گفت: همه دنيا به نفت ايران نيازمند است و مي توانيم براي فروش نفت راهکارهايي ايجاد کنيم.  اسحاق جهانگيري،   در نشست هم انديشي نمايندگان خارجي مقيم ايران و فعالان تجاري، با بيان اين که تلاش آمريکا براي جلوگيري از صادرات نفت ايران خيالي واهي است، گفت: آمريکايي ها اعلام کردند که از نوامبر، صادرات نفت ايران قطع خواهد شد. اينها خيال هايي واهي است که آمريکايي ها در سر دارند و فکر مي کنند قادرند ايران را متوقف کنند. هم دنيا نيازمند نفت ايران است و هم ما قادر هستيم روش هايي را در پيش بگيريم که نفت مان را صادر کنيم. وي با بيان اين که خروج آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پس از انجام تعهدهاي ايران و اعلام تحريم هاي گسترده مي تواند اعلام زنگ خطر بزرگي باشد، افزود: راهبرد آمريکايي ها جنگ اقتصادي عليه ملت ايران است، البته آنها همزمان، جنگ اقتصادي را با چند کشور ديگر نيز آغاز کرده اند.   معاون اول رئيس جمهوري با بيان اين که ايران ظرفيت هاي فراواني دارد، عنوان کرد: رتبه نخست را از نظر ذخاير نفت و گاز دنيا داريم. در زمان برجام اعلام کرديم بيش از 200 ميليارد دلار طرح آماده در صنعت نفت و گاز براي عرضه داريم. بيش از چند 100 ميليارد دلار طرح در بخش هاي حمل ونقل، صنايع فلزي و رشته هاي مختلف صنعتي براي اجرا آماده شده بود. شرايط اقتصادي ايران مهيا بود که بتواند در جهان به يک کانون مهم سرمايه گذاري تبديل شود. وي گفت: ما به دنبال شرکاي واقعي خود بوديم تا بين شرکت هاي ايراني و خارجي براي صدها هزار ميليارد دلار سرمايه گذاري تفاهم شود. افزون بر نفت و گاز، در صنايع معدني نيز شرايط مساعدي داريم. جهانگيري با بيان اين که بر اساس سناريوهايي که برنامه ريزي کرده ايم ايران پارسال بيش از 90 ميليارد دلار صادرات نفتي و غيرنفتي داشت، ادامه داد: در دوره جديد به بخش قابل توجهي از اين صادرات نياز داريم. بايد بتوانيم کالاهاي خود را صادر کنيم و منابع ارزي حاصل از نفت و کالاهاي غيرنفتي در دسترس مان قرار گيرد و بتوانيم نيازهاي اساسي خود را از خارج کشور تامين کنيم. معاون اول رئيس جمهوري گفت:  برنامه هاي مان را به گونه اي طراحي کرده ايم که نگذاريم اقتصاد کشور از اين مرحله آسيب ببيند.

وزير امور خارجه

اقدام های عملی برای تضمین ادامه فروش نفت ایران آغاز شد

وزير امورخارجه به اقدام هاي عملياتي گروه 1+4 در حوزه بانکي و نفت اشاره کرد و گفت: اقدام هاي عملياتي گروه 1+4 آغاز شده است و آنها ريز اقدام هايي را که قرار است براي تضمين روابط بانکي و ادامه فروش نفت ايران انجام دهند، با ما در ميان گذاشتند.

محمدجواد ظريف در نشست هم انديشي نمايندگان خارجي مقيم ايران و فعالان تجاري گفت: در مذاکراتي که پس از خروج غيرقانوني آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) داشتيم، همه کشورها را آماده حضور و فعاليت در ايران مي بينيم و همه شريکان ما در برجام، روسيه، انگليس، فرانسه، آلمان، چين و اتحاديه اروپا بلافاصله به روشني، حمايت خود را از برجام اعلام کردند.

وي افزود: همه آنها تعهد کردند که در حوزه هاي بانکي، فروش نفت به حد کنوني، تجارت، روابط بيمه، کشتيراني، حمل ونقل هوايي، سرمايه گذاري کنند و اقدام هاي لازم را انجام دهند.

وزير امورخارجه تصريح کرد: جهان اکنون بر سر دو راهي است که بپذيرد آمريکا منويات اقتصادي خود را بر بقيه دنيا تحميل کند يا براساس يک نظام قانونمند جهاني به تبادلات شان ادامه دهند.

ظريف با اشاره به اين که ضروري است فراتر از تعهدهاي اعلامي، اقدام هاي قانوني و عملياتي را نيز ببينيم، گفت: اقدام هاي عملياتي گروه 1+4 آغاز شده است و در سفري که به وين و ديدار با وزيران خارجه اين کشورها داشتيم، آنها ريز اقدام هايي را که در حوزه بانکي و نفت قرار است براي تضمين روابط بانکي و ادامه فروش نفت ايران انجام دهند، با ما در ميان گذاشتند و همکاران من اين موضوع را در پايتخت کشورهاي اروپايي و دو عضو ديگر برجام ادامه خواهند داد و اطمينان داريم در اين زمينه مي توانيم راهکارهايي پيدا کنيم.

وزير امورخارجه با بيان اين که اتحاديه اروپا و برخي شريکان ما در اروپا اقدام هايي را در همين حوزه آغاز کردند، گفت: اکنون فرصت نوآوري و حرکت به جلو و پيدا کردن راهکارها و شريکان جديد است. يقين دارم دولت هاي عضو برجام و ديگر دولت هاي دوست ما از همکاران اقتصادي بخش خود و ما حمايت خواهند کرد تا اين روند ادامه يابد.

در نامه زنگنه به رئيس دوره اي اوپک عنوان شد:

اوپکي ها  پايبند نباشند

 اثربخشي سازمان از بين مي رود

وزير نفت در پاسخ به نامه سهيل المزروعي، رئيس دوره اي اوپک بر ضرورت پايبندي اعضا به تعهد کاهش توليد تاکيد کرد و گفت: چنانچه اعضاي اوپک به تعهدهاي خود پايبندي کامل نداشته باشند، بتدريج اثربخشي تنها سازمان موفق بين الدولي کشورهاي در حال توسعه، با قدمتي نزديک به 60 سال در بازار نفت را به مخاطره مي اندازند.  وزير نفت در اين نامه با اشاره به اينکه مطابق تصميم اجلاس 174 کنفرانس سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) در تاريخ 22 ژوئن 2018 (يکم تيرماه 97) کشورهاي عضو متعهد شدند از ابتداي ماه ژوئيه سطح پايبندي خود به تعهد کاهش توليد را به 100 درصد برسانند، افزود: اين تصميم، نه مجوزي براي افزايش توليد بيشتر از سهميه تعيين شده در کنفرانس 171 است و نه مجوزي براي باز توزيع سهميه کاهش توليد ميان کشورهاي عضو.

وي تاکيد کرد: اين به آن معناست که تصميم هاي اتخاذ شده و سقف تعيين شده در کنفرانس 171 اوپک، همچنان معتبر بوده و توليد کشورها بايد منطبق با تعهدهاي تعيين شده باشد.

وزير نفت با بيان اينکه بر اساس تازه ترين گزارش ماهانه دبيرخانه اوپک، توليد برخي کشورهاي عضو در ماه ژوئن به مراتب بيشتر از سهميه تعيين شده براي آنها بوده و تخطي از تعهدهاي پذيرفته شده در کنفرانس 171 اوپک است، تصريح کرد: اين نگراني وجود دارد که اين تخطي در ماه هاي باقيمانده از اجراي توافق در سال 2018 نيز ادامه يابد و در تعارض با تصميم هاي اجلاس هاي 171 و 174، به يک روال تبديل شود.

زنگنه ادامه داد: ضروري است کميته مشترک وزارتي، نظارت بر توافق اوپک - غيراوپک (JMMC) توليد کشورهاي عضو از ماه ژوئيه را که نخستين ماه از اجراي قطعنامه شماره 174,513 است، زير نظر بگيرد و گزارش پايبندي تک تک اعضا به توافق هاي به عمل آمده در کنفرانس اوپک را ارائه کند.

وي با بيان اين که چنانچه اعضاي اوپک به تعهدهاي خود پايبندي کامل نداشته باشند، بتدريج اثربخشي تنها سازمان موفق بين الدولي کشورهاي در حال توسعه، با قدمتي نزديک به 60 سال در بازار نفت را به مخاطره مي اندازند، تصريح کرد: مسئوليت اين اتفاق نيز  به عهده اعضاي خاطي سازمان است. وزير نفت در پايان، خواستار توزيع اين نامه از سوي دبيرخانه اوپک، ميان رؤساي هيئت هاي نمايندگي عضو اوپک شد.

در نامه زنگنه به وزير نفت عربستان مطرح شد: 

JMMC حق تفسير  از تصميم هاي اوپک را ندارد

وزير نفت در نامه اي به وزير نفت عربستان تاکيد کرد: مطابق با تصميم هاي کنفرانس 171 اوپک، کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک – غيراوپک (JMMC) حق هيچ گونه تفسيري از تصميم هاي اين سازمان را ندارد. 

بيژن زنگنه در نامه اي به خالد الفالح، وزير صنعت، انرژي و منابع معدني عربستان، ضمن تشکر از  ارسال نامه شان در ارتباط با کميته مشترک وزارتي نظارت بر توافق اوپک - غيراوپک ((JMMC و گزارش سطح پايبندي کشورهاي حاضر در بيانيه همکاري اوپک و غيراوپک به تعهدهاي خود اظهار کرد: قطعنامه شماره 174,513 مصوب نشست 174 اوپک، تصميم مهمي است که نشان دهنده مسئوليت پذيري اعضا به اهداف اوپک، همانگونه که در اساسنامه ذکر شده، است. 

وي با اشاره به اينکه مطابق تصميم نشست 174 اعضاي اوپک، کشورهاي عضو متعهد شدند از ابتداي ژوئيه 2018، سطح پايبندي خود را به تعهد تعديل توليد به 100 درصد برسانند، تصريح کرد:  اما اين تصميم، نه مجوزي براي افزايش توليد بيشتر از سهميه تعيين شده براي کشورها در نشست 171 اوپک و نه مجوزي براي بازتوزيع سهميه تعهدهاي تعديل توليد ميان کشورهاي عضو است.

 وزير نفت درباره کميته مشترک فني وزارتي نظارت بر توافق جهاني کاهش عرضه هم تاکيد کرد: مطابق با تصميم هاي نشست 171 اوپک، اين کميته حق هيچ گونه تفسيري از تصميم هاي اين سازمان را ندارد و در عوض، تنها وظيفه آن، نظارت و گزارش ميزان پايبندي کشورها به تعهدهاي تعديل توليد يکايک آنها طبق روال پيشين است.  زنگنه تاکيد کرد: به نظر من، در بحث توليد و مراعات سهميه ها، فقط تصميم هاي اوپک که با اجماع وزيران کشورهاي عضو اتخاذ شده است، اعتبار دارد و بايد ملاک عمل اعضاي اوپک قرار گيرد. در اين زمينه، کميته مشترک فني وزارتي نظارت بر توافق جهاني کاهش عرضه، بر اساس ماموريتي که براي آن تعريف شده است، بايد به نظارت و گزارش سطح توليد و پايبندي کشورها به تعهدات خود به صورت هر کشور منفرد و تک تک اقدام کند.

زنگنه با وزير برق عراق ديدار کرد

بيژن زنگنه، وزير نفت با قاسم الفهداوي، وزير برق عراق ديدار و گفت وگو کرد.  وزير برق عراق که در راس هيئتي متشکل از وزير جوانان عراق، سفير، رئيس بانک تجارت و مرکزي اين کشور به ايران سفر کرده است، پس از ديدار با بيژن زنگنه، وزير نفت، با ولي الله سيف، رئيس کل بانک مرکزي و رضا اردکانيان، وزير نيرو نيز ديدار و گفت وگو خواهد کرد.