رویداد

تحولات صنعت نفت د ر هفته اي که گذشت

ستاره خلیج فارس و جلوگیری از خروج 4/5 میلیارد دلار ارز

پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس از زمان افتتاح فاز نخست آن در ارديبهشت پارسال تا امروز، در بحبوحه شدت گرفتن تب ارزي در کشور، از خروج 4/5 ميليارد دلار ارز جلوگيري کرده است. ستاره خليج فارس، بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا در ايران و با ظرفيت 360 ميليون ليتر در آستانه افتتاح فاز دوم قرار دارد و به طور رسمي با حضور حسن روحاني، رئيس جمهوري افتتاح خواهد شد؛ پالايشگاهي که اکنون روزانه حدود 15 ميليون دلار تنها از بابت توليد سه فرآورده بنزين، نفت گاز و گاز مايع آن در کشور ارز ذخيره مي شود. معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي در اين باره گفت: پالايشگاه ستاره خليج فارس هم اکنون روزانه 24 ميليون ليتر بنزين يورو پنج و 6 ميليون ليتر فرآورده ميان تقطير تحويل مي دهد که اگر ارزش هر ليتر را 50 سنت در نظر بگيريم، مجموع آن برابر با 15 ميليون دلار در روز مي شود. عليرضا صادق آبادي افزود: اين پالايشگاه از زمان افتتاح فاز نخست آن از سوي رئيس جمهوري تاکنون 3 ميليارد و 700 ميليون ليتر بنزين، يک ميليارد و 700 ميليون ليتر نفت گاز، 500ميليون ليتر گاز مايع و 9 ميليارد ليتر ساير فرآورده توليد کرده است.

به گفته وي، مجموع اين توليدات، حدود 5 ميليارد و 400 ميليون دلار ارزش دارد که به همين ميزان، از خروج ارز جلوگيري شده است.

معاون وزير نفت تصريح کرد: توليد 24 ميليون ليتر بنزين و 6 ميليون ليتر نفت گاز با کيفيت، همچنين جلوگيري از خروج ارز، مهم ترين تاثير مثبت و مستقيم پالايشگاه ستاره خليج فارس براي مردم و کشور بوده که به طور مستقيم ايجاد شده است.

 

صادرات محموله  ۵۰۰ هزار بشکه ای نفت خام پارس از بهرگان

عمليات بارگيري و صادرات نفت خام ميدان هاي حوزه غرب کارون با نام نفت خام پارس به ميزان 500 هزار بشکه از منطقه بهرگان به مقصد يک کشور اروپايي انجام شد.اين عمليات با برنامه ريزي و هماهنگي واحدهاي ستادي و با کوشش و همکاري فشرده کارکنان واحدهاي عمليات دريايي، بهره برداري خشکي و ديگر واحدهاي مرتبط انجام و صادرات اين محموله که پيش از اين فروخته شده بود، در 29 خرداد ماه امسال عملياتي شد.نفت فوق سنگين ميدان هاي غرب کارون به وسيله يک خط لوله 32 اينچ از طريق تلمبه خانه اميديه به بهرگان منتقل و پس از ذخيره سازي و آماده سازي در مخازن ذخيره از طريق SBM بهرگان صادر مي شود.بر اساس اين گزارش، با توجه به ورود نفت آزادگان براي صادرات از منطقه بهرگان و پيش بيني افزايش تانکرهاي صادراتي به منظور صادرات بهينه، پيش از اين ضرورت ايمن سازي و اطمينان از عدم آلودگي مواد نفتي از برنامه هاي در دست اقدام در اين منطقه بود و از اين رو طي عملياتي، جايگزيني لوله هاي ارتجاعي قديمي با لوله هاي جديد در دستور کار قرار گرفت.

 

هدف گذاری هلدینگ خلیج فارس  برای افزایش تولید تا سال 1400

مديرعامل هلدينگ خليج فارس گفت: بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده تا پايان سال 1400 ميزان توليد هلدينگ خليج فارس به 45 ميليون تن خواهد رسيد. جعفر ربيعي، مديرعامل هلدينگ خليج فارس اظهارکرد: پتروشيمي صنعتي رو به توسعه است و در آينده شاهد توليد و صادرات محصولات متنوع با ارزش افزوده و صنايع پايين دستي پتروشيمي خواهيم بود. همچنين شرکت هاي فعال درصنعت پتروشيمي بايد براي آينده توليد و حضور در بازارهاي بين المللي چاره انديشي کنند. همچنين هلدينگ خليج فارس با مساعدت وزارت نفت در نظر دارد براي تامين خوراک شرکت هاي زيرمجموعه خود در پروژه هاي بالادستي نفت نيز ورود کند که ضمن تکميل و اجراي پروژه خوراک صنعت خود را تامين کرده و به تناسب آن پروژه هاي جديد يا توليد با حداکثر ظرفيت پروژه هاي فعلي را داشته باشيم.

ربيعي تصريح کرد: با توجه به بورسي بودن بسياري از اين شرکت ها بايد اتفاقات آن به بازار سرمايه و سهام داران آن گزارش شود، از اين رو اقدام هاي جدي که آغاز شد، با اطلاعيه هاي رسمي اعلام عمومي خواهد شد.

وي در مورد مجموعه هايي که در سال جاري بهره برداري خواهند شد، گفت: به غير از طرح هاي درون مجتمعي، پروژه هاي بزرگ امسال الفين ايلام و پيش راه اندازي پروژه بزرگ بيد بلند خواهد بود. آگهي استخدام نيرو براي بيد بلند نيز اعلام شده و در حال ثبت نام است، همچنين پروژه اوره و آمونياک لردگان و واحد آمونياک هنگام به تدريج وارد مدار توليد خواهند شد. ربيعي درباره بازسازي پتروشيمي بوعلي سينا نيز گفت: بعد از آتش سوزي پتروشيمي بوعلي در سال 95 پروژه بازسازي اين شرکت آغاز شد که افزون بر بازسازي، طرح ارتقاي فناوري آن نيز درحال اجرا است و اميدواريم تا اواخر سال 98 وارد سرويس شود.

وي در مورد ادغام شرکت هاي پتروشيمي تاپيکو در هلدينگ گفت: بر اساس دستور رييس جمهوري مبني بر فروش اموال صندوق هاي بازنشستگي صندوق تامين اجتماعي، صندوق بازنشستگي کشوري، صندوق تامين اجتماعي نيروهاي مسلح و صندوق بازنشستگي کارکنان نفت مسئول شدند در اين رابطه اقدام کنند. فرآيند اجرايي اين دستور کمي پيچيده است که در اولين گام مجموعه هاي پتروشيمي تامين اجتماعي که در تاپيکو مجتمع هستند، با سهام دار شدن شستا زيرمجموعه شرکت هلدينگ خليج فارس خواهند شد. در واقع سازمان تامين اجتماعي در يک فرآيند افزايش سرمايه، سهام دار هلدينگ خليج فارس خواهد شد. ما به عنوان محور صنعت پتروشيمي قرار مي گيريم و بقيه شرکت ها را به تدريج وارد هلدينگ مي کنيم؛ البته اين فرآيند طولاني بوده و اجراي آن مدتي طول مي کشد، اما در دولت و وزارتخانه هاي مربوطه اقدام هاي آن در حال اجراست.

 

توزیع الکترونیکی  نفت سفید  جایگزین کالابرگ شد

شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، در چهار منطقه اقدام به حذف کالابرگ و توزيع الکترونيکي نفت سفيد با استفاده از زير ساخت هاي بانکي کرد. اين شرکت براي توزيع نفت سفيد به خانوارهاي فاقد اشتراک گاز، طرحي در قالب زيرساخت هاي بانکي در چهار منطقه به صورت آزمايشي به اجرا درآورده است. با اجراي اين طرح که با مشارکت چند بانک و هماهنگي و همکاري چهار منطقه قم، اروميه، کردستان و چالوس صورت گرفت، کالابرگ نفت سفيد حذف شده است. اين طرح پس از راستي آزمايي از خانوارهاي واجد شرايط و بر اساس صحت اطلاعات خانوار با همکاري اداره پست انجام شده است که مطابق آن، اطلاعات خانوارها از طريق کارت بانکي از سهميه اختصاصي آنها کسر و در سامانه تجارت آسان، ثبت مي شود. اکنون 861 فروشندگي در مناطق چهارگانه يادشده به سامانه مورد نظر متصل و آماده ارائه خدمات به خانوارهاي فاقد گاز هستند، همچنين هفت منطقه ديگر در آستانه پيوستن به اين طرح قرار دارند.

 

پرداخت پول بنزین  با موبایل

با بهره برداري از نسل جديد کارت خوان هاي سوخت، همه نازل ها در سراسر کشور به سيستم دريافت سوخت و پرداخت وجه به صورت هم زمان مجهز مي شوند تا شهروندان با استفاده از کارت هاي بانکي يا از طريق موبايل، پرداخت هاي خود را انجام دهند.

فناوري ايجاد شده روي کارت خوان هاي جديد، قابليت توزيع سوخت و انجام عمليات بانکي را دارد و به زودي همه نازل ها به سيستم دريافت سوخت و پرداخت هم زمان مجهز مي شوند.

با تجهيز نازل ها، دريافت کنندگان سوخت مي توانند با وارد کردن کارت هاي بانکي خود، يا از طريق تلفن همراه، پرداخت وجه سوخت را انجام دهند.

با بهره برداري از نسل جديد کارت خوان ها، هزينه هاي تامين، نگهداشت و پشتيباني از طريق شبکه بانکي کشور و بخش خصوصي از دوش دولت حذف خواهد شد.

دخالت نکردن نيروي انساني و کاربران در ميزان سوخت دريافتي و پرداخت هزينه سوخت، همچنين کاهش قابل ملاحظه زمان سوخت گيري از ديگر مزاياي کارت خوان هاي جديد است.

براي اجراي نسل جديد کارت خوان ها از فناوري روزآمد استفاده شده است تا با ارائه خدمات مطلوب تر عمليات سوخت گيري تسهيل شود و استفاده از کارت سوخت شخصي اهميت بيشتري پيدا کند.

 

ضرورت تناسب  مصرف انرژی با رشد جمعیت

مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران گفت: ايران يک درصد از جمعيت جهان را به خود اختصاص داده است، اما شدت مصرف انرژي در کشورمان با اين ميزان جمعيت متناسب نيست.

سعيد مومني با بيان اين که به کارگيري مديريت يکپارچه اچ اس اي مي تواند بسياري از مشکلات و هزينه ها را از بين ببرد، گفت: توجه بيش از پيش به مقوله اچ اس اي، سبب موفقيت هاي چشمگيري در زمينه توليد مي شود، زيرا با به کارگيري مديريت يکپارچه اچ اس اي مي توان بسياري از مشکلات و هزينه ها را از بين برد و سطح بالاتري از کيفيت را تجربه کرد.

وي افزود: بر اساس تجارب صنعتي در کشورهاي توسعه يافته، همواره بايد اين نکته را به خاطر داشت که پياده سازي اچ اس اي در يک جامعه، نشانه تمدن و سطح فرهنگ مردم جامعه است، ضمن اين که تمام فعاليت هاي صنعتي در دنيا، امروزه بر پايه انرژي است و چنانچه اخلالي در اين بخش به وجود آيد، زندگي مدرن امروز تمام مردم دچار اختلال مي شود.

مدير گازرساني شرکت ملي گاز با اشاره به اين که در 30 سال گذشته، مصرف انرژي در دنيا 65/1 برابر افزايش يافته و اين رقم در ايران 2/4 برابر شده است، ادامه داد: با توجه به اين که ايران 5/10 درصد منابع نفتي و 18 درصد منابع گازي دنيا را به خود اختصاص داده، اين آمار، آمار بسيار بالايي است.

مؤمني تصريح کرد: در حالي که ما يک درصد جمعيت دنيا و 20 درصد جمعيت خاورميانه هستيم، اما شدت مصرف انرژي با رشد جمعيت ما در سه دهه اخير تناسبي نداشته است؛ هرچه ميزان مصرف انرژي بالاتر رود، طبيعي است که رشد و توسعه صنعتي هم که يکي از شاخص هايش مصرف انرژي است، بالاتر مي رود اما مصرف انرژي اگر با ايجاد ارزش افزوده همراه باشد، مي تواند قابل تأمل باشد، در غير اين صورت، افزايش مصرف انرژي مثلاً در بخش خانگي، در واقع با هدررفت انرژي همراه خواهد بود.

مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران با تاکيد بر لزوم انجام اقدام هاي اساسي براي جلوگيري از هدررفت انرژي، اظهار کرد: اچ اس اي مي تواند در اين بخش نقش خوبي ايفا کند، به اين ترتيب که در تعامل بهينه با روابط عمومي ها، مدارس، مجتمع هاي آموزشي، فرهنگي و تفريحي مي تواند هم از بعد استفاده ايمن از انرژي در محيط هاي صنعتي، خدماتي، توليدي و.... و هم از بعد بهينه مصرف کردن آن، گام هاي مثبتي بردارد.

مومني طول شبکه گازرساني شهري و روستايي را بيش از 400 هزار کيلومتر عنوان کرد که 331 هزار کيلومتر آن تنها مختص به شبکه شهري و بقيه آن مربوط به انشعابات مي شود.

 

مشوق‎های مختلف برای جذب سرمایه ‎ در مکران

مديرعامل شرکت توسعه پتروشيمي نگين مکران گفت: يکي از مهم ترين مشوق هاي سرمايه گذاري در مکران، تخفيف در نرخ خوراک است که براي سرمايه گذاران بسيار اهميت دارد.

محمدرضا موثقي نيا، مديرعامل شرکت توسعه پتروشيمي نگين مکران درباره مشوق هايي که براي سرمايه گذاران در نظر گرفته شده است، اظهارکرد: يکي از مهم ترين مشوق هاي سرمايه گذاري در سومين قطب پتروشيمي کشور سه نوع تخفيف در نرخ خوراک است که براي سرمايه گذاران بسيار اهميت دارد؛ نخست تخفيف 10درصدي در نرخ خوراک به علت احداث مجتمع در مناطق کمتر توسعه يافته و محروم است، بعدي تخفيف 10 درصدي نرخ خوراک به علت تکميل زنجيره ارزش تا مرحله دوم است و تخفيف بعدي، تخفيف 10 درصدي ديگر براي تکميل زنجيره ارزش تا مرحله سوم است.

وي تصريح کرد: به اين ترتيب تخفيف تا 30 درصد در نرخ خوراک شامل مجتمع هاي پتروشيمي مستقر در اين شهرک خواهد شد که براي توليدکننده بسيار مهم و تعيين کننده و سبب مزيت رقابتي در بازار داخل و خارج است، همچنين معافيت 20 ساله مالياتي به دليل قرارگيري در منطقه آزاد، امکان مالکيت 100درصدي پروژه ها ازسوي سرمايه گذاران خارجي و نيز نزديکي مکران به بازارهاي هدف کشورهاي چين و هند و متعاقب آن کاهش چشمگير هزينه هاي حمل ونقل و نيز دسترسي و اتصال به راه آهن سراسري، از ديگر مزاياي اين سايت پتروشيمي در جنوب شرق ايران است.

موثقي نيا افزود: حمايت هاي راهبردي و بالادستي نظام و در راس آنها توصيه موکد مقام معظم رهبري براي توسعه و آباداني سواحل مکران، سبب ايجاد دلگرمي و بسترساز تسريع در به نتيجه رسيدن سرمايه گذاري ها در اين هاب پتروشيمي به عنوان يک پروژه ملي است.