گزارش

اولين کنفرانس بين المللي مديريت يکپارچگي دارايي ها در نفت و گاز «ساحل و فراساحل» برگزار شد 

عزم صنعت  نفت  براي اجراي سيستم مديريت يكپارچگي دارايي ها 

مشعل   مديريت يكپارچگي دارايي ( AIM )، به معناي برقراري و حفظ دارايي هاي فيزيکي در شرايط مناسب براي سرعت جريان آزاد ( FFS ) همراه با افزايش عمر مفيد آنها با كاركردي مطمئن، ايمن و با كمترين هزينه است که امروز صنعت 110 ساله نفت، با توجه به فرسودگي تاسيسات و  ورود مخازن نفت و گاز به نيمه دوم عمر خود، بشدت به آن نيازمند است.  سيستم مديريتي جديدي که براي پياده سازي آن به حمايت و تغيير نگاه مديران ارشد و مياني در صنعت نفت و گاز، تغييرات سازماني و همچنين به کارگيري بخش خصوصي توانمند نيازمند هستيم تا عقب ماندگي ها و سهل انگاري هاي گذشته با سرعت بيشتري جبران و از حوادث آتي جلوگيري شود که در اين زمينه صنعت نفت براي اجرايي کردن سيستم مديريت يکپارچگي دارايي ها اقدام به گردآوري، تحليل و ذخيره سازي حجم بالايي از داده ها کرد و گام هاي نخست آن با ابلاغ نظام نامه مديريت دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت در سال 93 با محوريت بخش خصوصي و با تدوين قوانين و مقررات و اعلام حمايت مادي و معنوي شرکت ملي نفت ايران برداشته شد تا در آينده، شاهد توسعه و پايداري در توليد و حفظ سرمايه هاي عظيم اين صنعت در کشور باشيم.

اولين کنفرانس بين المللي مديريت يکپارچگي دارايي ها در نفت و گاز «ساحل و فراساحل» 4 و 5 تيرماه سال جاري از سوي شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي و با همکاري شرکت نفت و گاز پارس، شرکت نفت فلات قاره ايران، شرکت پايانه هاي نفتي، ملي حفاري و نفت خزر در هتل اسپيناس پالاس با حضور مهمانان خارجي از فرانسه، مالزي، هلند، کانادا و انگلستان (نمايندگي آفريقاي جنوبي) و کارشناسان و مديران ارشد صنعت نفت و گاز با هدف بسترسازي مديريت يکپارچه دارايي ها و ارتقاي صيانت از سرمايه ملي در صنعت نفت، فراهم کردن زمينه شناسايي شرکت هاي برتر و پيشنهاد روش سازماندهي مديريت دارايي در زمينه مهندسي، خدماتي، تامين کننده و پيمانکار در زمينه مديريت يکپارچگي دارايي، پيشنهاد روش سازماندهي مديريت دارايي، بسترسازي براي تهيه نقشه راه پياده سازي سيستم مديريت و... برگزار شد.

واگذاري تدريجي عمليات بهره برداري به بخش خصوصي

علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران بر استراتژي اين شرکت مبني بر واگذاري تدريجي عمليات بهره برداري به بخش خصوصي تاکيد کرد و گفت: شرکت هاي خصوصي بايد توان خود را در حوزه مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي تقويت کنند.

وي با اشاره به وجود 400 ميليارد دلار از دارايي هاي صنعت نفت و گاز در کشور افزود: دارايي هاي صنعت نفت و گاز با خطر جدي خوردگي، انفجار و حرارت روبه روست که بي توجهي به اين موضوع، آسيب جدي به صنعت را در پي خواهد داشت.

مديرعامل شرکت ملي نفت ايران با بيان اينکه ما معتقد به حمايت و پشتيباني از بخش خصوصي براي بهره برداري و نگهداشت تاسيسات هستيم، گفت: بايد علايق و حساسيت به نگهداري از دارايي هاي صنعت را در کنار استفاده از تکنولوژي و فناوري هاي روز مورد توجه قرار داده و به استانداردهاي روز دنيا در اين مسير بها دهيم.

وي با اشاره به اينکه بحث خوردگي تاسيسات بخصوص در خليج فارس و فرسودگي در بيشتر مناطق نفتي جدي است، اظهارداشت: شرکت ملي نفت در حوزه کارفرمايي بايد به ايجاد و نگهداري از سيستم بپردازد و در حوزه پيمانکاري با کمک شرکت هاي خصوصي توانمند، بهره برداري را به صورت تدريجي واگذار کند.

کاردر ادامه داد: مناقصات متعددي در زمينه واگذاري مديريت دارايي فيزيکي صنعت نفت در حال برگزاري است که اميدواريم در اين عرصه، با توجه به نقشه راه تدوين شده از سوي شرکت ملي نفت، شرکت هاي فرعي توانمند و داراي سيستم، با مجهز کردن خود وارد اين عرصه شوند.

به گفته وي، شرکت هاي خصوصي براي حضور در اين عرصه بايد به ابزارها، نرم افزارها و نيروهاي متخصص مجهز باشند و بدانند که شرکت ملي نفت از هيچ کمک مادي و معنوي دريغ نخواهد کرد.

وي با تاکيد بر اينکه بايد شرکت هاي خصوصي در اعمال مديريت يکپارچگي دارايي فيزيکي تقويت شوند، افزود: صنعت نفت از يک سو به دليل قدمت، که ناگزير فرسودگي را به دنبال دارد و از سوي ديگر  به دليل ماهيت عملکرد که نيازمند ايمني فراواني است، به مديريت دارايي هاي فيزيکي نياز دارد.

کاردر ادامه داد: واگذاري تدريجي عمليات بهره برداري ميدان ها، از جمله راهبردهاي شرکت ملي نفت ايران است، از اين رو شرکت هاي خصوصي فعال در اين زمينه، بايد خود را در بخش مديريت دارايي هاي فيزيکي نيز تقويت کنند.

وي اظهار اميدواري کرد که با فرهنگ سازي مناسب در خصوص ضرورت اعمال مديريت دارايي هاي فيزيکي که مصداق «پيشگيري بهتر از درمان است»، اين امر به تمام سطوح صنعت منتقل شود.

به گفته اين مقام مسئول، آسيب ديدگي يا از بين رفتن دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت از آنجا که ارزش کلاني دارند و همچنين مي تواند کاهش توليد و در نتيجه کاهش چشمگير درآمدزايي را به دنبال داشته باشد، بسيار اهميت دارد و بايد از آن جلوگيري کرد.

معاون وزير نفت خاطرنشان کرد: شرکت ملي نفت ايران به عنوان کارفرما، به موضوع مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي توجه مي کند و انتظار دارد شرکت هاي خصوصي همکار با ما نيز خود را در اين حوزه تقويت کنند و آن را جدي بگيرند.

وي حوزه نرم افزاري مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي را نيز مهم برشمرد و گفت: بايد يکپارچگي در اين سيستم، با بخش هاي ديگر از جمله بخش کالا، مالي و... ايجاد شود.

 

تدوين نظام نامه استانداردهاي ملي مديريت يکپارچگي دارايي ها

حبيب الله بيطرف، معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت اعلام کرد: نظام نامه استانداردهاي ملي مديريت يکپارچگي دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت و گاز در بخش ساحل و فراساحل تدوين مي شود.

وي با اشاره به اينکه نظام نامه مديريت دارايي هاي فيزيکي در سال 93 تدوين و ابلاغ شد، گفت: تدوين نظام نامه استانداردهاي ملي مديريت دارايي هاي فيزيکي صنعت نفت و گاز، هم اکنون در دستور کار قرار گرفته است.

بيطرف، مديريت دارايي هاي فيزيکي را يک راهبرد کلان در صنعت نفت و گاز اعلام کرد و افزود: موقعيت برتر ايران از نظر ذخاير نفت و گاز و سهم بالاي اين صنعت در صادرات کشور، لزوم توجه به سيستم مديريت يکپارچه را دو چندان مي کند.

وي با بيان اين که مديريت يکپارچگي دارايي ها در صنعت نفت به کاهش هزينه ها، افزايش بهره وري، افزايش ايمني، مصرف بهينه انرژي و بهبود تعامل سازمان با محيط زيست مي انجامد، تصريح کرد: مديريت يکپارچگي دارايي ها نه تنها در دارايي هاي فيزيکي، بلکه درباره ديگر سرمايه هاي سازمان از جمله سرمايه انساني و دارايي هاي اطلاعاتي و مالي نيز بايد مدنظر قرار گيرد.

به گفته معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، مديريت دارايي فيزيکي، بويژه در فراساحل صنعت نفت، به واسطه آسيب پذيري بيشتر و همچنين برخورداري اين بخش از ميلياردها دلار دارايي، اهميت فراوان دارد.

وي با بيان اينکه نگاه يکپارچگي در مجموعه فعاليت هاي صنعت نفت و گاز، جزء رموز مديريت دارايي هاي فيزيکي است، گفت: بهره برداري تحت هر شرايط، فرض درستي نيست، چرا که بايد بهره برداري، پايدار و از قابليت مناسب برخوردار بوده تا روند سودآوري و بازگشت سرمايه مداوم باشد.

بيطرف با تاکيد بر ضرورت سرمايه گذاري در صنعت اعلام کرد که پس از گذشت 110 سال از عمر اين صنعت، توليد و بهره برداري از ميادين ساده انجام شده و در حال حاضر ميدان هاي پرزحمت و پرهزينه باقي مانده است، بنابراين توسعه پايدار صنعت، نيازمند توجه مضاعف به مديريت يکپارچه دارايي ها و جذب سرمايه گذاري بخش خصوصي است.

وي در ادامه، ميزان دارايي صنعت نفت در بخش فراساحل را 50 ميليارد دلار اعلام کرد که اين دارايي ها به دليل خوردگي، رطوبت بالا و مسائل زيست محيطي، در معرض خطر آسيب و فرسودگي قرار گرفته که بايد در سيستم مديريت يکپارچگي دارايي ها در اولويت قرار گيرد.

معاون مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، يکپارچگي دارايي ها را به دارايي هاي فيزيکي، انساني، نامشهود و اطلاعاتي تقسيم بندي کرد و گفت: عمر مديريت دارايي ها در دنيا بين 20 تا 25 سال است که در بيشتر سيستم ها به بهبود شاخص هاي مديريت دارايي فيزيکي، استمرار توليد، کاهش توقف در توليد و ارتقاي امنيت منجر شده است.

وي در پايان بهبود عملکرد مالي، تصميم گيري آگاهانه در مورد دارايي ها، انجام مسئوليت هاي اجتماعي، بهبود خدمات و محصولات، مديريت ريسک، اثبات انطباق با ضوابط و قوانين ملي و بين المللي و بهبود اعتبار را از جمله مزاياي پياده سازي سيستم مديريت يکپارچگي دارايي ها برشمرد.

 

بازسازي سازه هاي فلات قاره  به  3 ميليارد دلار سرمايه نياز دارد

حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: اجراي عمليات بازسازي، تعميرات و نگهداري براي همه سازه‎هاي اين شرکت، به رقمي بالغ بر 3 ميليارد دلار اعتبار نياز دارد، از اين رو بازسازي براساس اولويت‎بندي تجهيزات و تاسيسات در دستور کار قرار مي‎گيرد.

وي افزود: با توجه به اين که بسياري از تأسيسات نفت فلات قاره در نيمه دوم عمر خود به سر مي‎برند و تعميرات و نگهداري آنها اجتناب ناپذير است و از طرفي بايد تخصيص بهينه منابع محدود را نيز مدنظر قرار دهيم، تأسيسات بر اساس ميزان قدمت و نياز به بازسازي و تعميرات و نگهداري دسته‎بندي شده‎اند و اولويت با آن دسته از تأسيساتي است که در وضعيت بحراني (قرمز) قرار دارند.

بورد با اشاره به سختي‎هاي عمليات تعميرات و نگهداري سازه‎ها و تأسيسات در بخش فراساحلي گفت: علاوه بر مشقت‎ها و پيچيدگي‎هاي کار در اين بخش، هزينه‎هاي تعميرات، نگهداري و توليد نيز در فراساحل بالاتر است، بنابراين ميزان ضرر و زيان ناشي از آسيب ديدگي تأسيسات در اين بخش نسبت به خشکي به طور قابل توجهي بيشتر است.

وي با اشاره به سال‎ها فعاليت شرکت نفت فلات قاره ايران و تجارب بسيار اين شرکت در حوزه فراساحلي ادامه داد: اين شرکت با شرکت‎هاي بزرگ فراساحلي دنيا قابل مقايسه است و اکنون با برخورداري از 100 ماشين دوار، 3500 کيلومتر شبکه خطوط لوله و پايانه‎هاي شناور و بيش از 200 سازه دريايي، در بحث دارايي‎هاي فيزيکي صنعت نفت، حرف‎هاي زيادي براي گفتن دارد.

مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران به سابقه قابل قبول شرکت ملي نفت ايران در تعميرات و نگهداري تأسيسات هم اشاره کرد و گفت: آنچه امروز بسيار اهميت دارد، لزوم يکپارچگي فعاليت‎هاي تعريف شده در مديريت دارايي‎هاي فيزيکي است.

بورد، مخزن را مهم ترين دارايي در صنايع بالادست نفت و گاز برشمرد و افزود: تلاش و برنامه ريزي براي طولاني کردن عمر مخزن و