استقرار مديريت خوردگي در دستور کار 

پيرو ابلاغ سند راهبردي مديريت خوردگي صنعت نفت، طرح‎هاي مطالعاتي استقرار مديريت خوردگي در شرکت ملي نفت ايران، در هيئت مديره اين شرکت تصويب شد.اجراي اين طرح‎هاي مطالعاتي در روزهاي آينده آغاز مي‎شود که از بين اين 6 طرح، 3 طرح شامل ارتقاي کيفيت سيستم‎هاي حفاظت کاتدي، رنگ و پوشش و استفاده از بازدارنده‎هاي خوردگي در اولويت اجرا قرار دارند. اين طرح‎ها به ترتيب از سوي شرکت هاي نفت مناطق مرکزي ايران، نفت و گاز اروندان و نفت فلات قاره ايران با نظارت کارگروه طرح استقرار مديريت خوردگي انجام خواهد شد. معاونت برنامه ريزي و تلفيق طرح‎ها و برنامه هاي مديريت برنامه‎ريزي تلفيقي شرکت ملي نفت ايران، تدوين شاخص‎هاي کليدي عملکرد براي ارتقاي سطح کيفي حفاظت از تأسيسات شرکت ملي نفت را از مهم ترين اهداف اجراي اين طرح‎هاي مطالعاتي عنوان کرده است. هادي ابراهيم فتح آبادي، نماينده شرکت ملي نفت ايران در کميته مديريت خوردگي وزارت نفت و رئيس کارگروه طرح استقرار مديريت خوردگي در اين شرکت، در خصوص خودارزيابي طرح استقرار مديريت خوردگي گفت: مرحله خودارزيابي اين طرح ابتداي امسال انجام و نتايج آن به معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت اعلام شد. به گفته وي، چشم انداز، خط مشي، اهداف کلان و برنامه هاي اجرايي اين طرح نيز در سال 96 تدوين شد. بر اساس اين گزارش، با توجه به قدمت تأسيسات نفت و گاز شرکت ملي نفت ايران و هزينه هاي هنگفت خوردگي در اين تأسيسات، همچنين ضرورت پايداري توليد سيالات هيدروکربوري، موضوع تعمير و نگهداشت، بازرسي فني و کنترل خوردگي از اهميت ويژه برخوردار است.

 

افزايش صادرات گاز ايران به ارمنستان 

ايران و ارمنستان در سال 2004، قرارداد تهاتر گاز و برق امضا کردند که بر اساس آن روزانه يک ميليون مترمکعب گاز ايران به ارمنستان صادر مي شود، اما طبق قرارداد بايد از سال جاري ميلادي (2018) ميزان گاز صادراتي ايران به ارمنستان افزايش يابد. حميدرضا عراقي، معاون وزير نفت در امور گاز، درباره افزايش صادرات گاز ايران به ارمنستان گفت: پيش از اين، قرارداد صادرات گاز ايران به ارمنستان با هدف تهاتر گاز و برق امضا شد که بر اساس آن، ارمنستان در ازاي هر مترمکعب گاز، 3 کيلووات ساعت برق به ايران تحويل مي دهد. وي با بيان اين‎که مطابق قرارداد، از سال 2018 بايد ميزان گاز صادراتي ايران به ارمنستان و برق ارسالي از ارمنستان به ايران افزايش يابد، افزود: به اين منظور، صادرات روزانه يک ميليون متر مکعب گاز به يک ميليون و 600 هزار متر مکعب گاز افزايش مي يابد. معاون وزير نفت در امور گاز درباره برق دريافتي از ارمنستان تصريح کرد: همه برق دريافتي از ارمنستان در اختيار شرکت ملي گاز است که به توانير تحويل مي دهيم. به گفته عراقي، ارمنستان توانايي و ظرفيت توليد برق با حجم زياد را ندارد، اما از عهده تهاتر برق با حجم اندک برمي آيد. مقرر شده تا خطوط جديدي براي دريافت گاز و ارسال برق در ارمنستان احداث شود تا ظرفيت توليد برق در ارمنستان و ارسال آن به ايران افزايش يابد. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران اظهار کرد: در شرايط کنوني، ارمنستان مطابق افزايش حجم گاز صادراتي ايران مي تواند برق توليد کند و به اين شرکت تحويل دهد.

 

مشارکت سازندگان ايراني در اجراي 6 ميليارد دلار پروژه نفتي

معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران با اشاره به برگزاري نخستين مناقصات طرح‎ نگهداشت و افزايش توليد اين شرکت، اعلام کرد: با اجراي 34 بسته‎ کاري تعريف شده در اين طرح به ارزش بيش از 6 ميليارد دلار، فضاي کار مناسبي براي رونق فعاليت در بخش پيمانکاري و ساخت داخل صنعت نفت ايجاد مي‎شود.

غلامرضا منوچهري به تشريح آخرين وضعيت بسته‎هاي کاري طرح نگهداشت و افزايش توليد شرکت ملي نفت ايران پرداخت و گفت: اين بسته‎ها مربوط به طرح‎هاي شرکت‎هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت فلات قاره ايران و نفت مناطق مرکزي ايران است که در مسير مطالعات طرح، از مشاوره شرکت‎هاي پتروپارس (براي بسته‎هاي کاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب) و اويک (براي بسته‎هاي کاري شرکت نفت فلات قاره و نفت مناطق مرکزي) استفاده کرديم و با بهره‎مندي از ديگر ملزومات، به اسناد قابل قبولي براي اجراي مدون طرح دست يافتيم.

منوچهري ادامه داد: با اجراي اين بسته‎هاي کاري که به طور کامل قرار است با اتکا به توانمندي‎هاي داخلي پيش رود، صنعت پيمانکاري کشور در بخش نفت به حرکت درمي‎آيد؛ دکل‎هاي دريايي و خشکي موجود به کار گرفته مي‎شوند و شاهد اشتغال زايي قابل توجهي نيز خواهيم بود.

وي با اشاره به نامگذاري امسال با عنوان «سال حمايت از کالاي ايراني»، به بهره‎مندي از توان سازندگان ايراني در اجراي اين بسته‎هاي کاري اشاره کرد و گفت: به طور ميانگين حدود 50 تا 60 درصد پروژه‎ها به بخش تامين تجهيزات مربوط مي‎شود که با تاکيد وزير نفت، استفاده از تجهيزات ساخت داخل الزامي است. به اين منظور، به همت معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت، فهرستي از تجهيزاتي که در داخل کشور ساخته مي‎شود، تهيه و به قراردادهاي نگهداشت و افزايش توليد ضميمه شده است.

منوچهري با بيان اين‎که جز در 2 مورد استثنا، به هيچ عنوان واردات کالاهاي مورد نياز طرح مجاز نيست، درباره اين موارد توضيح داد: اين موارد شامل کالاهايي مي‎شود که يا اصلا در ايران ساخته نمي‎شود يا به‎طور محدود ساخته مي‎شود و حجم توليد داخلي آن، جوابگوي نيازهاي صنعت نفت نيست.

به گفته معاون توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران، اگرچه امروز صنعت نفت با کمبود منابع مالي روبه‎روست، اما ظرفيت‎هاي اجرايي خوبي در صنعت نفت کشور به وجود آمده که مي‎تواند در پيشبرد بسياري از طرح‎ها و پروژه‎ها اثربخش باشد.

 

گسترش همکاري هاي پژوهش و فناوري و مجتمع هاي پتروشيمي

 

مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: بايد ارتباطات گسترده تري ميان پژوهش و فناوري و مجتمع هاي پتروشيمي برقرار کرد تا نياز متقاضي بررسي شود. در اين زمينه شرکت ملي صنايع پتروشيمي نيز حمايت هاي لازم را انجام خواهد داد.

رضا نوروززاده، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي در آيين توديع اسماعيل قنبري، مديرعامل سابق و معارفه علي پژوهان، سرپرست جديد شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، با اشاره به اين که در زمينه دانش بايد تجهيز شويم، گفت: در دوره اي که ما زندگي مي کنيم، دوره مرزگشايي به وسيله دانش است و از منظر اقتصادي، برتري بعضي کشورها در خصوص تفاوت هاي علمي آنهاست و اين هشداري است که ما بايد از فرصت ها استفاده کنيم، روي پاي خود بايستيم و اگر کشور بتواند از نظر علمي به جايگاه مناسب خود دست يابد، تحريم ها هيچ تاثيري نخواهد داشت.

وي افزود: در شرايط کنوني، مهم است که پروژه هاي پژوهشي اولويت بندي شوند و در چارچوب زماني قرار گيرند.  مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي، با اشاره به اين که سازمان توسعه اي بايد در جامعه اثرگذار باشد، گفت: اين مسئله با بهادادن به بخش انساني امکان پذير است و نيروي انساني، سرمايه اصلي يک شرکت است. علي پژوهان، سرپرست جديد شرکت پژوهش و فناوري نيز با اشاره به ظرفيت قوي نيروي انساني و حضور نيروهاي نخبه و همچنين تجهيزات نرم افزاري و سخت افزاري عالي اين شرکت در تشريح اقدام هاي گذشته و ادامه آن به صورت جدي تر در آينده گفت: ارتباط تنگاتنگ با مجتمع هاي پتروشيمي، تجاري سازي، حرکت به سمت زنجيره ارزش و چابک سازي از جمله اولويت هاي اين شرکت است.

 

 

امضاي تفاهمنامه نفت مناطق مرکزي و توسعه نفت و گاز پرشيا

 

تفاهمنامه احداث يک مرکز تفکيک و دو ايستگاه تقويت فشار گاز در استان فارس، بين شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا امضا شد. تفاهمنامه احداث دو ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان هاي هما و وراوي و مرکز تفکيک ميدان تابناک در جنوب استان فارس، به منظور تثبيت خوراک پالايشگاه پارسيان با همکاري شرکت نفت مناطق مرکزي ايران به عنوان کارفرما و شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا به عنوان مجري طرح، به امضاي مديران عامل دو شرکت رسيد.  مهندس رامين حاتمي، مدير عامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران درآيين امضاي اين تفاهمنامه که با حضور مديران دو شرکت برگزار شد، با اشاره به ضرورت تداوم توليد و بازيافت گاز از دو ميدان هما و وراوي اظهارداشت: پروژه احداث ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان وراوي براي تداوم گاز در بازه توليد هفت تا 9 ميليون متر مکعب در روز به مدت هشت سال و بازيافت گاز مخزن و همچنين احداث ايستگاه تقويت فشار گاز ميدان هما با هدف حفظ سطح توليد 12 تا 15 ميليون متر مکعب گاز براي 12 سال و افزايش ضريب بازيافت گاز مخزن پس از تصويب در هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران، مراحل توسعه آن در دستور کار شرکت نفت مناطق مرکزي ايران قرار گرفت. وي افزود: احداث مرکز تفکيک گاز ميدان تابناک براي جداسازي آب و افزايش کيفيت خوراک ورودي به پالايشگاه پارسيان و با توليد روزانه 36 ميليون مترمکعب برنامه ريزي شده است.  همچنين در اين جلسه، ناجي سعدوني، مدير عامل شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشيا نيز با اشاره به مذاکرات و همکاري نزديک با شرکت ملي نفت ايران طي يک سال اخير افزود: با شناخت و تعامل سازنده اي که با مجموعه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران وجود دارد، اميدواريم که روند اجرايي تفاهمنامه تسريع يافته و زودتر وارد مرحله اجرايي پروژه ها شويم.  گفتني است، مدت زمان اجراي اين تفاهمنامه 15 ماه است.

 

مديريت دارايي هاي فيزيکي در بخش فراساحلي صنعت نفت ضروري است

مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران با اشاره به برخورداري اين شرکت از سکوهاي متعدد و تجهيزات فراوان در دريا، بر ضرورت اعمال مديريت دارايي‎هاي فيزيکي در بخش فراساحلي صنعت نفت تاکيد کرد.

حميد بورد در چهارمين نشست شوراي راهبردي و کميته علمي نخستين همايش مديريت يکپارچگي دارايي ها در نفت وگاز ساحل و فراساحل که به ميزباني اين شرکت برگزار شد، با بيان اين که مديريت دارايي هاي فيزيکي در صنعت نفت موضوع بسيار مهمي است، گفت: وجود 240 سازه دريايي و بيش از 125 دستگاه توربين در خليج فارس، نشان دهنده ميزان اهميت و ارزش بالاي مديريت دارايي‎هاي فيزيکي است. وي افزود: در شرکت نفت فلات قاره ايران از 2 سال گذشته کميته اي تخصصي براي مديريت دارايي هاي فيزيکي تشکيل شده و اميدواريم بر اساس برنامه ريزي انجام شده بتوانيم در اين زمينه در شرکت هاي نفتي دولتي پيشقراول باشيم.

مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران با بيان اين که مديريت دارايي فيزيکي بحث تازه اي در دنياست و شايد در کشور ما هم پيشينه اين موضوع به يک دهه نرسد، گفت: متاسفانه در سال هاي سپري شده از عمر صنعت نفت در ايران، به دارايي هاي آن کمتر توجه شده و بايد به اين منظور برنامه ريزي شود.

در ادامه اين نشست، عليرضا اصل عربي، مديرکل نگهداري و تعميرات وزارت نفت نيز بر ضرورت توجه بيشتر به مديريت دارايي هاي فيزيکي در صنعت نفت تاکيد کرد و گفت: با توجه به تاسيسات و دستگاه هاي ارزشمندي که در صنعت نفت ساحلي و فراساحلي کشور وجود دارد، نگهداري از اين تاسيسات از اهميت بسيار بالايي برخوردار است و اميدوارم برگزاري اين همايش بتواند در دستيابي به اين هدف بزرگ کمک کند. وي جهش نرم افزاري ازسوي دانشگاه هاي کشور را بسيار مهم ارزيابي کرد و گفت: با توجه به پيچيده بودن مباحث نرم افزاري مديريت دارايي هاي فيزيکي، دانشگاه ها بايد به اين موضوع ورود کنند و کشور را از وابستگي به شرکت هاي خارجي در اين زمينه رها سازند.

ابوالقاسم رحماني، مديرعامل شرکت تاسيسات دريايي نيز با بيان اين که تاکنون بيش از 3 هزار کيلومتر خطوط انتقال نيرو در کف دريا از سوي اين شرکت نصب شده است، نگهداري از اين سرمايه بزرگ را بسيار مهم خواند.

 

توسعه در غرب کارون معطل خارجي‎ها نمي‎ماند

مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) با اشاره به تداوم فعاليت‎هاي توسعه‎اي در ميدان‎هايي نظير آزادگان و ياران گفت: حضور شرکت‎هاي بين‎المللي به منظور بهره‎‏مندي ايران از سرمايه و فناوري‏‎هاي خارجي مغتنم است، اما فرآيند توسعه در غرب کارون معطل حضور شرکت‎هاي خارجي نيست و با جديت ادامه دارد. تورج دهقاني افزود: فعاليت‎هاي توسعه‎اي در ميدان آزادگان جنوبي در جريان است و اميدواريم با ادامه اين روند، شاهد افزايش حداقل 70 هزار بشکه‎اي ظرفيت توليد روزانه اين ميدان تا پايان امسال باشيم.

وي گفت: در عين حال مذاکرات براي اجراي طرح يکپارچه توسعه آزادگان و تعيين تکليف توسعه ميدان هاي آذر و ياران در قالب مدل جديد قراردادهاي نفتي ادامه دارد.

دهقاني با بيان اين‎‎که همکاري با شرکت‎هاي بين‎المللي، نافي حمايت از توانمندي‎هاي داخلي نيست و اتفاقا در بلندمدت، به توسعه توان داخلي در سايه ايجاد فضاي رقابتي منجر خواهد شد، ادامه داد: شرکت‎هاي خارجي راغب به کاهش همکاري با ايران نيستند، اما به هر حال ميزان تاثيرپذيري اقتصاد اين کشورها از آمريکا در تصميم‎گيري هايشان بي‎تاثير نيست.

وي به همکاري دانشگاه تهران و شرکاي فرانسوي‎اش در طرح توسعه فناورانه ميدان آزادگان هم اشاره کرد و افزود: بديهي است مشورت گرفتن و تصميم‎گيري بر مبناي تجميع نظرها و پيشنهادهاي مختلف، سازنده‎تر است.

مديرعامل شرکت متن درباره اين همکاري توضيحات بيشتري داد و با يادآوري اين‎که هر بحثي درباره مخزن، با درصدي نااطميناني همراه خواهد بود، گفت: دانشگاه تهران با همکاري Beicip-Franlab و IFP فرانسه، مدل ديناميکي را که براي توسعه آزادگان طراحي کرده‎اند، تحويل داده‎اند و ما از ايشان خواسته‎ايم آيتم‎هاي کاربردي‎تر و عملياتي‎تري را در اين طرح لحاظ کنند تا پژوهش صرف نباشد و بتواند به طور ملموس و کاربردي به فرآيند توسعه ميدان کمک کند.

دهقاني با اشاره به اين‎که توسعه ميدان‎هاي نفتي غرب کارون، اولويت نخست وزارت نفت است، ابراز اميدواري کرد که شرکت متن با هدف‎گذاري‎هاي مشخص‎تر و اعمال شفافيت بيشتر در روندهاي کاري، بتواند با تخصيص بهينه منابع در مسير تحقق اهداف ترسيم شده گام بردارد.