عبور از مرحله مطالعات پژوهشي و ساخت محصول

 در ادامه، معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 10 مي گويد: در قالب پروژه نت (نگهداري و تعميرات)، تهيه شناسنامه براي اقلام و تجهيزات پرمصرف انجام شده است. افزون بر موارد تعميراتي، جابه جايي قطعات فرسوده و بومي سازي قطعات نيز به صورت آنلاين ثبت مي شود.  به گفته امين حسني، در مسير تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي، فعاليت هاي قابل توجهي در حوزه اجراي پروژه هاي پژوهشي انجام شده است. از معدود مناطقي هستيم که در سبد شرکت ملي گاز ايران پروژه داريم و از مرحله مطالعه عبور و توليد محصول داشته ايم. همچنين در اين زمينه دو پروژه به توليد محصول ختم شده است.  پروژه نخست ساخت گس بال با اندازه 56 اينچ است. اين محصول پيش ازاين در اندازه هاي پايين تر ساخته شده بود و اين منطقه موفق به ساخت آن با اندازه 56 اينچ شده است. اين پروژه در ارتقاي سطح ايمني تعميرات خطوط انتقال گاز نقش بسيار موثري دارد. اين محصول هم اکنون با 40 درصد کاهش قيمت نسبت به نمونه خارجي توليدشده و مراحل نهايي تجاري سازي را سپري مي کند.  پروژه دوم نيز، دستگاه نوار پيچ اتوماتيک با اندازه 56 اينچ بوده است. اين پروژه نيز، نهايي و محصول ساخته شده مراحل نخست تجاري سازي را آغاز کرده است.  معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 10 تاکيد مي کند: فارغ از ايجاد اشتغال، کيفيت بالا و قيمت پايين نسبت به نمونه خارجي و جلوگيري از خروج ارز از کشور، با ساخت اين محصولات در داخل و ارتباط با سازنده، از خدمات پس از فروش مستمر نيز بهره مند شده ايم.  حسني در ادامه با اشاره به همکاري اين منطقه با شرکت هاي دانش بنيان و مراکز دانشگاهي مي گويد: شرکت هاي دانش بنيان در قالب پارک هاي علم و فناوري فعاليت مي کنند. در اين زمينه تفاهمنامه اي با پارک علم و فناوري خليج فارس امضا شده است و همکاري براي توسعه فعاليت هاي پژوهشي ادامه دارد.  به گفته وي، پارسال، نخستين سالي است که توانستيم با تکيه بر سيستم نگهداري و تعميرات (IPCMMS) دارايي هاي شرکت را به نحو احسن نگهداري و همچون هميشه، شرايط را براي انتقال پايدار گاز محقق کنيم.  IPCMMS، بحث تاسيسات تقويت فشار و خطوط لوله را شامل و همه دارايي هاي شرکت، برنامه هاي تعميراتي و دوره اي در آن ثبت مي شود و به نوعي نگهداري و تعميرات با تقدم و اولويت بندي نگهداري نسبت به تعميرات داخل آن سيستم پياده سازي مي شود، همچنين با بهره گيري و ثبت مستمر اطلاعات در نرم افزار GIS، از تجاوز به حريم جلوگيري مي کنيم.

 

آمادگي کامل در مقابل تغييرات روزانه   پارس جنوبي

در ادامه، معاون عمليات خطوط لوله منطقه 10 مي گويد: يکي از فعاليت هايي که در مجموعه شرکت ملي گاز ايران به ويژه منطقه 10 عمليات انتقال گاز در جريان است، اتصال پالايشگاه هاي پارس جنوبي به خطوط سراسري به شمار مي آيد. بر اساس اين برنامه، اجراي خط لوله رابط ميان پارس 1 و 2 انجام شده که پس از تکميل مي توان توليد فازهاي جديد پارس 2 را به وسيله اين خط رابط به ساير خطوط و نقاط مصرف برسانيم.

به گفته حبيب ابرار، اين پروژه مي تواند دامنه شبکه انتقال گاز را وسيع تر کند و اين توليدات را به مصارف موردنياز برساند.

وي در ادامه با بيان اينکه تعميرات اساسي سال 96 اين منطقه طبق برنامه زمانبندي به صورت کامل انجام شد، يادآور مي شود: درمجموع، پارسال پيگراني 700 کيلومتر از خطوط لوله منطقه انجام شده است. اتصال خطوط پنجم و ششم سراسري نيز برقرار شده است و از اين پس مي توانيم گاز را از خط ششم به پنجم منتقل کنيم و به نقاط مصرف برسانيم.  معاون عمليات خطوط لوله منطقه 10 ادامه مي دهد: دريافت انشعاب از خط ششم براي ايستگاه آب پخش، خورموج و سردشت نيز انجام شده و از اين پس مي توانيم از اين ايستگاه ها روي خط ششم سراسري استفاده کنيم. با توجه به جمع آوري خط لوله 20 اينچ کنگان - دير، ارتباط شهرهاي دير، کنگان، سيراف و کارخانه سيمان اين شهر به خط ششم سراسري برقرار شده است.

ابرار با اشاره به فعاليت هاي ابتکاري اين معاونت تاکيد مي کند: در واحد عمليات ساختماني، دستگاه «بن ماشين» 6 اينچ ساخته شده است.  او با اشاره به حساسيت فعاليت معاونت خطوط لوله در اين منطقه يادآور مي شود: به جز خط اول سراسري، همه خطوط انتقال گاز از اين منطقه آغاز و عبور مي کنند. با توجه به اينکه در ابتداي خطوط قرار داريم، انتقال توليدات فازهاي پارس جنوبي با حساسيت ويژه پيگيري مي شود که دراين زمينه، علاوه بر نيروي انساني، شبکه انتقال گاز نيز باوجود مناطق سخت گذر، باتلاقي، وجود رودخانه دشتي و... در آمادگي کامل قرار دارند.

معاون عمليات خطوط لوله منطقه 10 مي گويد: تغييرات در پارس جنوبي به نوعي روزانه است و اين موضوع سبب مي شود تعامل بسيار بالايي با شرکت هاي نفت، گاز و پتروشيمي منطقه داشته باشيم.

 

افزايش مانور شبکه با اتصال ايستگاه هاي خطوط پنجم و ششم

در ادامه، معاونت عمليات ايستگاه هاي منطقه 10 مي گويد: اين منطقه با دراختيارداشتن دو ايستگاه روي خط پنجم سراسري گاز فازهاي 6، 7 و 8 عسلويه را براي تامين خوراک شرکت پالايش گاز بيدبلند و تزريق به مخازن نفت آغاجاري منتقل مي کند.  به گفته علي نصيحت کن، دو ايستگاه نيز روي خطوط سوم و دهم سراسري تعريف شده است. همچنين ايستگاه خيرگو با امکان کارکرد همزمان روي خطوط چهارم و هشتم سراسري، پارسال با تمام ظرفيت در مدار بوده است.  وي با اشاره به برنامه تعميرات اساسي ايستگاه هاي تقويت فشار گاز اين منطقه مي گويد: پارسال، تعميرات برنامه ريزي شده ايستگاه هاي سردشت و خيرگو به صورت کامل انجام شد و برنامه امسال نيز تدوين شده است.  تعدادي از ايستگاه هاي منطقه به تازگي وارد مدار شده اند؛ از اين رو به تعميرات اساسي نياز ندارند. سال گذشته براي نخستين بار لول A که نخستين مرحله از تعمير توربين به شمار مي آيد، انجام شد.  به گفته نصيحت کن، نرم افزار IPCMMS در همه ايستگاه ها استقرار و فرآيند تعميرات با بهره گيري از اين سامانه تسهيل يافته است.  معاونت عمليات ايستگاه هاي منطقه 10 درباره تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي در اين منطقه تاکيد مي کند: خودکفايي و خوداتکايي، از توصيه هاي مدير منطقه به شمار مي آيد و به صورت مستمر از سوي همه معاونت ها پيگيري مي شود. بر اين اساس، همه قطعات يدکي و کالاهاي مورد نياز در اولويت نخست از توليد کنندگان داخلي تامين مي شود.  با استفاده از دانش شرکت هاي داخلي و مهندسي معکوس نيز توانسته ايم برخي قطعات را بومي سازي کنيم. همچنين تعميرات اکثر قطعات و تجهيزات به شرکت هاي داخلي توانمند واگذار مي شود.  نصحيت کن با اشاره به همکاري با شرکت هاي دانش بنيان براي ساخت قطعات و تجهيزات مورد نياز ادامه مي دهد: درزمينه ساخت، بازسازي و مهندسي معکوس برخي کارت هاي الکترونيک با شرکت هاي دانش بنيان همکاري داشته ايم.  او با اشاره به برنامه هاي اين منطقه همسو با افزايش مانور شبکه و پايداري انتقال گاز اعلام مي کند: اتصال ايستگاه هاي خط پنجم به خط ششم سراسري انجام و از اين پس امکان دو وضعيتي بودن آنها فراهم شده است. اجراي اين عمليات، باعث افزايش مانور شبکه و پايداري انتقال شده است.

 

در مسير روابط عمومي الکترونيک

در ادامه، رييس روابط عمومي منطقه 10 عمليات انتقال گاز مي گويد: حريم، يکي از چالش هاي منطقه به شمار مي آيد و تلاش کرده ايم با توسعه برنامه هاي فرهنگي از اين چالش عبور کنيم.  به گفته حسن معماري، در اين زمينه اقدام به توليد و انتشار کتابي با عنوان «رگ هاي انرژي سرزمين من» کرده ايم. در قالب اين کتاب، خطرهاي سکونت در کنار خط لوله اطلاع رساني شده است. همچنين به صورت چهره به چهره با ساکنان همجوار خط لوله ارتباط برقرار و با توزيع بسته هاي آموزشي در مدارس سعي کرده ايم در حوزه فرهنگ سازي در همه سنين ورود کنيم.  در قالب ساخت تيزر و چاپ کتاب، فعاليت هاي قابل توجهي در حوزه فرهنگ سازي حريم خطوط داشته ايم، همچنين در قالب برنامه تلويزيوني «بچه هاي آفتاب» به فرهنگ سازي در حوزه هاي محيط زيست، حريم خطوط لوله پرداخته ايم.  براي تسهيل در استعلام حريم با راه اندازي سامانه پيامکي سعي کرده ايم در کمترين زمان پاسخگو باشيم و ديگر نيازي به حضور ارباب رجوع در اداره نباشد.  وي در ادامه با اشاره به ديگر فعاليت هاي روابط عمومي اين منطقه مي گويد: ترويج فرهنگ کتاب و کتابخواني براي همکاران نيز در دستور کار اين واحد قرار دارد. در اين زمينه با تهيه کتابخانه الکترونيک و ديجيتال سعي کرده ايم دسترسي به کتاب براي همکاران را آسان سازي کنيم.

به گفته معماري، با برگزاري نظرسنجي درون و بيرون سازماني به صورت سالانه، سعي کرده ايم نقاط قوت و ضعف سيستم را شناسايي و بازخورد آن را به مدير و بخش هاي ذي صلاح انتقال دهيم. در پي بهبود فرآيندهاي کاري هستيم و با فرآيند سازي تلاش کرده ايم به سمت استاندارد سازي پيش برويم.

رييس روابط عمومي منطقه 10 عمليات انتقال گاز با بيان اينکه به خوبي در مسير روابط عمومي الکترونيک گام برداشته ايم، اعلام مي کند: با توليد و انتشار نشريه الکترونيک با عنوان «با هم و براي هم» از طريق سيستم بريد، تمام سياست ها و چالش هاي منطقه را اطلاع همکاران مي رسانيم.

حضور فعال در نمايشگاه هاي حوزه نفت و گاز و تهيه و تدوين عملکرد منطقه به صورت سالانه، از ديگر فعاليت هاي روابط عمومي منطقه 10 عمليات انتقال گاز به شمار مي آيد.

 

ماراتن آخرين هاي گازرساني در دولت دوازدهم

پارسال «بهاباد» امسال «بار»

 

مشعل     «امسال زمستان به طرحمان و شرکت ملي گاز ايران باليدم. شايد در برخي مواقع حين اجراي طرح ها احساس ترس و مشکل داشتيم، اما همين که شاهد قطع گاز منطقه مازندران نبوديم و زمستان بدون افت فشار گاز سپري شد، احساس غرور و آرامش کرديم و اين براي ما و شرکت ملي گاز ايران بسيار ارزشمند بود.» اين سخنان غرورآفرين فرهاد حسني، مجري طرح خطوط انتقال گاز درباره عملکرد خطوط انتقال گاز در سال 96 در گفت وگو با مشعل است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد.

از سال 96 تاکنون عمليات اجرايي چه پروژه هاي آغاز شده يا پايان يافته است؟

سال 96 با همراهي مديران و روساي ستاد  و همکاران طرح، پروژه 10 و 12 اينچ الموت قزوين به طول 75 کيلومتر، پروژه 20 اينچ بافق- بهاباد به طول 75 کيلومتر و پروژه 170 کيلومتري دامغان - نکا به بهره برداري رسيد. پروژه خط لوله سيمکان نيز به طول 47 کيلومتر براساس برنامه اواخر سال 96 افتتاح شد. برنامه ريزي اين پروژه ها به گونه اي بوده که سال 95 آغاز شوند و سال 96 به بهره برداري برسند. سال 96 پنج پروژه نيز پيمان سپاري شد که براساس برنامه امسال اين پروژه ها بايد افتتاح شوند. در واقع امسال محصول را مي کاريم و سال بعد درو مي کنيم. با توجه به عملکردي که داشته ايم، تصور مي کنم با همراهي مديرعامل، مديران، روسا و همکاران، در دو سال آينده، شاهد جايگاهي ويژه و مطلوب باشيم.

 برنامه سال 97 طرح خطوط انتقال گاز چيست؟

پروژه 36 اينچ کوهدشت- خرم آباد به طول 75 کيلومتر، پروژه دره عباس - ماهشهر به طول 65 کيلومتر، پروژه ايستگاه تقويتي 30 اينچ قزوين و بهره برداري از خط لوله گاز «بيرم» به طول حدود 20 کيلومتر در استان فارس، از برنامه‎هاي سال 97 اين طرح به شمار مي آيد که اميدواريم اين پروژه ها به خوبي در دست بهره برداري قرار گيرد.

سال گذشته، «بهاباد» به عنوان آخرين شهر بدون گاز استان يزد به شبکه سراسري پيوست و براساس برنامه هاي تعريف شده، امسال نيز شهر «بار» به عنوان آخرين شهر در استان خراسان رضوي از نعمت گاز برخوردار شده و ضريب نفوذ گاز در اين استان به 100 درصد مي رسد.

 علاوه بر خط لوله انتقال گاز دامغان-نکا، پروژه فعال ديگري در شمال کشور وجود دارد؟

پروژه ديگري از سوي اين طرح در شمال کشور وجود ندارد. تقسيم بندي واگذاري طرح ها، از سوي مديريت برنامه ريزي انجام مي شود. با توجه به تصميم هايي که گرفته مي شود، طرح ها را واگذار مي کنند و ما شروع به اجراي پروژه ها مي کنيم. بيشتر طرح هايمان ميان مناطق مرکزي، فارس، اصفهان و يزد است.

 سال 96 با چه چالش بزرگي روبه رو بوده ايد؟

مسلما زماني که با پروژه هاي بزرگي روبه رو هستيم، مي توان گفت مشکلاتي نيز خواهيم داشت. اگر بخواهم درباره هر يک از اين مشکلات بگويم، بايد يک کتاب بنويسم. واقعا خدا کمک مي کند که پروژه ها به دست بهره برداري مي رسد. سعي کرده ايم با رعايت استانداردها و همکاري واحد اچ اس اي، ايمني کار را در درجه نخست مورد توجه قرار دهيم و تلاش کرده ايم سال 96 حوادث منجر به کار را کاهش دهيم. يکي از نگراني هايي که سال گذشته داشته ايم، تاريخ افتتاح پروژه دامغان بود که براي اجراي اين پروژه با محدوديت زماني روبه رو بوديم. همچنين سال گذشته در اين زمان بارش باران را در منطقه داشتيم که کار را برايمان کمي سخت مي کرد و نگران اين بوديم که نتوانيم طرح را در زمان مشخص به بهره برداري برسانيم. آبان ماه پارسال کارمان را با جديت بيشتر آغاز کرديم و طي6 ماه، کار به بهره برداري رسيد. اگر پروژه در زمان مقرر به پايان نمي رسيد، از جايگاه واقعي آن کاسته مي شد.

 گزارشي از ميزان اشتغالزايي در طرح هاي خود در سال 96 داريد؟

به طور کلي مي توان گفت در هر کدام از پروژه هاي ما در سال گذشته، تقريبا 500 نفر مشغول به کار شده اند. از اين بابت خوشحاليم که با اجراي طرح ها افراد زيادي به واسطه اين پروژه ها به فعاليت مشغول شده اند.

آيا در اجراي پروژه ها از فناوري هاي روز دنيا بهره مي گيريد؟

استفاده از فناوري و تجهيزات روز دنيا بايد با برنامه ريزي قبلي باشد و پيش از آغاز طرح ها و پروژه ها پيش بيني شود. سال 96 براي اجراي طرح ها از فناوري و تجهيزات خاصي استفاده نکرده ايم.

 در پايان اگر نکته اي باقي مانده است، بيان بفرماييد.

فعاليت هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در کل شعار «خواستن، توانستن» را به بهترين نحو اجرايي کرد و با پيگيري هاي مديرعامل و مديران ارشد شرکت، باعث افتخار، اقتدار و سربلندي کشورمان شديم. ما هم اين افتخار نصيبمان شد که طرح ها را پيگيري و کنترل کنيم تا به بهره برداري برسد. زمستان گذشته به طرح خطوط انتقال گاز، خودم و شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران باليدم. در برخي مواقع حين اجراي طرح ها، احساس ترس و مشکلاتي داشتيم، اما همين که پارسال شاهد قطع گاز منطقه مازندران نبوديم و زمستان بدون قطع گاز سپري کرديم، احساس غرور و آرامش شد. اين براي ما و شرکت ملي گاز ايران بسيار ارزشمند و مايه افتخار است.