رئيس جمهوري:

ايران و روسيه در بخش سوآپ انرژي ظرفيت هاي فراواني براي همکاري دارند

رئيس جمهوري با بيان اينکه تهران از سرمايه گذاري شرکت ها و بخش خصوصي روسيه استقبال مي کند، گفت: ايران و روسيه در بخش سوآپ انرژي، ظرفيت هاي فراواني براي توسعه همکاري دارند.

دکتر حسن روحاني در ديدار با ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري روسيه گفت: روابط ايران و روسيه در همه ابعاد در حال توسعه است، دو کشور در حوزه سوآپ انرژي، دفاعي و بخش ترانزيت، ظرفيت هاي فراواني براي توسعه همکاري دارند و تهران از سرمايه گذاري شرکت ها و بخش خصوصي روسيه استقبال مي کند. رئيس جمهوري در اين ديدار که در حاشيه اجلاس سران کشورهاي عضو سازمان همکاري شانگهاي در شهر چيندائو چين برگزار شد، با اشاره به نقش مهم روسيه در توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) افزود: ايران طبق گزارش هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي، به تعهداتش در چارچوب برجام عمل کرده و پس از خروج يکجانبه و غيرقانوني آمريکا، مسکو نقش مهمي در استحکام برجام و اجراي تعهدهاي طرف هاي مقابل دارد.

پوتين نيز در اين ديدار، با تاکيد بر اينکه مسکو به همکاري با ايران در حوزه هاي اقتصادي، سوآپ انرژي و دفاعي ادامه خواهد داد، روابط دو کشور را در همه عرصه هاي مورد توافق رو به توسعه خواند و عنوان کرد: چشم انداز خوبي در همکاري هاي دو کشور در همه عرصه ها و از جمله اقتصادي وجود دارد. رئيس جمهور روسيه با بيان اينکه کميسيون مشترک همکاري ها، نشست آينده را برنامه ريزي مي کند، گفت: مسکو از عضويت و دائمي شدن موافقتنامه تجارت آزاد ايران با اوراسيا حمايت مي کند.

 روساي جمهوري اسلامي ايران و فدراسيون روسيه، روابط دو کشور را در همه عرصه ها رو به گسترش خواندند و با تاکيد بر ضرورت و اهميت بيش از پيش همکاري هاي دوجانبه و منطقه اي تهران - مسکو، عنوان کردند که چشم انداز اين همکاري ها بويژه در حوزه اقتصادي، روشن و رو به توسعه است.

 

 

از سوي وزير نفت

مصوبه شوراي اقتصاد درباره افزايش توليد از 29 ميدان نفتي تشريح شد

وزير نفت، مصوبه شوراي اقتصاد را درباره افزايش توليد از 29 ميدان نفتي تشريح کرد و گفت: با اجراي اين طرح، ظرف سه سال، 460 ميليون بشکه به توليد 29 ميدان نفتي اضافه مي شود.  بيژن زنگنه با اشاره به مصوبه شوراي اقتصاد براي افزايش برداشت از 29 ميدان نفتي اظهار کرد: 29 طرح براي نگهداشت و افزايش توليد ميدان هاي در حال بهره برداري در ايلام، خوزستان، گچساران، فلات قاره و فارس طراحي شده که منابع مالي آن قرار است از طريق مردم تامين شود.  او در اين زمينه با بيان اينکه همه فعاليت افزايش برداشت از اين ميدان ها به شرکت هاي ايراني واگذار مي شود، افزود: بيش از 75 درصد تجهيزات براي توسعه برداشت ها ايراني است و فهرست مفصلي از تجهيزات ايراني، ضميمه قرارداد مي شود که پيمانکاران مکلفند اين تجهيزات را از شرکت هاي ايراني خريداري کنند. وزير نفت، يکي از اهداف اجراي اين طرح را ايجاد اشتغال و تقاضا براي کالا و خدمات ايراني عنوان کرد و افزود: چهار درصد از کل مبلغ درآمدي، صرف رسيدگي به مناطق اجراي طرح ها شده و طرح هايي براي محروميت زدايي در اين مناطق اجرا مي شود. وي يادآور شد: بازپرداخت تمام اصل و فرع پول از محل 50 درصد درآمدهاي اضافي حاصل از اجراي طرح‎ها انجام مي شود. زنگنه با بيان اينکه در حال حاضر مناقصات اين طرح ها در جريان است، افزود: قراردادها در سال جاري آغاز مي شود و مدت اجراي طرح از زمان اوليه دو سال است که براين اساس، ظرف سه سال 460 ميليون بشکه به توليد اضافه مي شود و سپس تا 2 ميليارد بشکه به نسبت خط هاي تخليه، افزايش توليد خواهيم داشت که درآمد زيادي براي کشور ايجاد مي کند.  وزير نفت تصريح کرد: اين يکي از بهترين طرح هايي بوده که طراحي شده و با کمک 100 درصدي شرکت هاي ايراني به نتيجه مي رسد.

 

رئيس جمهوري:

ايران مي تواند منبع مطمئني براي تامين انرژي پاکستان باشد

رئيس جمهوري به همکاري هاي تهران - اسلام آباد در حوزه انرژي اشاره کرد و گفت: ايران مي تواند منبع مطمئني براي تامين انرژي پاکستان باشد.  حسن روحاني که براي شرکت در اجلاس سران سازمان همکاري شانگهاي به چين سفر کرده بود، در ديدار با ممنون حسين، رئيس جمهوري پاکستان، با ابراز خرسندي از روابط رو به گسترش دو کشور تاکيد کرد: تهران از توسعه همه جانبه روابط با اسلام آباد استقبال مي کند و بايد با بهره گيري از ظرفيت هاي گسترده، سطح روابط و همکاري هاي ايران و پاکستان را به ويژه در حوزه اقتصادي، بيش از پيش ارتقا دهد. رئيس جمهوري تقويت همکاري هاي بانکي را براي توسعه روابط اقتصادي دو کشور مهم برشمرد و افزود: ايران آماده است در زمينه هاي مختلف با پاکستان سرمايه گذاري متقابل داشته باشد.وي با بيان اين که ايران، پاکستان را کشوري مهم در منطقه مي داند و اميدواريم همواره شاهد تعميق و توسعه روابط باشيم، به همکاري هاي تهران - اسلام آباد در حوزه انرژي اشاره کرد و گفت: ايران مي تواند منبع مطمئني براي تامين انرژي پاکستان باشد. روحاني با اشاره به گزارش هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي تصريح کرد: ايران در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به تعهداتش پايبند بوده است و يکجانبه گرايي دولت آمريکا و خروج از برجام به عنوان يک توافق مهم بين المللي، خلاف مقررات و عرف روابط بين الملل و نيز مصوبات شوراي امنيت است که ضرورت دارد اعضاي جامعه جهاني در برابر آن واکنش نشان دهند. رئيس جمهوري پاکستان نيز در اين ديدار با اشاره به اشتراک هاي عميق فرهنگي و تاريخي دو ملت ايران و پاکستان تاکيد کرد: پاکستان به عنوان يک کشور دوست و همسايه، همواره در کنار ايران خواهد ايستاد و ما مصمم به توسعه روابط در همه زمينه ها هستيم. ممنون حسين، با بيان اين که کشورش توسعه بندر چابهار را به نفع کل منطقه مي داند، گفت: بايد با همکاري يکديگر و بهره گيري از تمامي ظرفيت ها، ميزان مبادلات تجاري دو کشور را با رفع تمامي موانع از جمله موانع تعرفه اي، بيش از پيش افزايش دهيم. وي با اعلام مجدد حمايت پاکستان از عضويت کامل ايران در سازمان همکاري شانگهاي افزود: نقش مثبت ايران به عنوان عضو ناظر سازمان همکاري شانگهاي را ستايش مي کنيم و اميدواريم هرچه سريع تر ايران به جمع اعضاي دائم اين سازمان بپيوندد.

 

در صورت خروج شرکت هاي اروپايي از ايران

وزارت خارجه به عنوان تسهيل کننده شرايط در کنار ديگر دستگاه هاست

سخنگوي وزارت امور خارجه با اشاره به اينکه شرکت هاي اروپايي پس از خروج آمريکا از برجام، مهلت 90 و 120 روزه دارند و بايد صبر کرد و منتظر ماند که چه اتفاق هايي رخ خواهد داد، گفت: در اين شرايط وزارت امورخارجه به عنوان تسهيل کننده در کنار ديگر دستگاه ها خواهد بود.

بهرام قاسمي در نشست خبري با خبرنگاران در پاسخ به پرسشي درباره خروج آمريکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و به تبع آن خروج برخي شرکت هاي اروپايي از جمله شرکت فرانسوي توتال از ايران و نقش معاونت ديپلماسي اقتصادي وزارت امورخارجه گفت: برخي رسانه ها پيش از خروج آمريکا از برجام عنوان مي کردند که شرکتي در ايران حضور نداشته و برجام نيز دستاوردي به همراه نداشته است. حال چگونه ادعا مي کنند که شرکت هاي اروپايي در حال خروج از ايران هستند.

وي افزود: با خروج آمريکا از برجام و اعلام اينکه تحريم هاي آمريکا باز مي گردد، برخي شرکت هاي اروپايي مواضعي را اتخاذ کرده اند.

سخنگوي وزارت امورخارجه تصريح کرد: شرکت هاي اروپايي مهلت 90 و 120 روزه دارند. بايد صبر کرد و منتظر ماند که چه اتفاق هايي رخ خواهد داد و اينکه نتيجه مذاکرات ايران با شرکاي خارجي خود چه مي شود. در اين شرايط وزارت امورخارجه به عنوان تسهيل کننده در کنار ديگر دستگاه ها خواهد بود.

 

سخنگوي دولت 

        پيش از برجام، صادرات نفت   يک ميليون بشکه در روز بود

سخنگوي دولت اعلام کرد که ايران در 2 ماه گذشته، روزانه بيش از 2 ميليون و 600 هزار بشکه نفت خام و ميعانات گازي صادر کرده است .

 محمدباقر نوبخت در نشست خبري با خبرنگاران با اشاره به اين که بخشي از درآمدهاي ما از طريق فروش و صادرات نفت تامين مي شود، گفت: زماني که دولت تدبير و اميد روي کار آمد، فروش و صادرات نفت ما بيش از يک ميليون بشکه در روز نبود، در چنين شرايطي بايد از همه عذرخواهي مي کرديم که منابع کشور محدود است.

سخنگوي دولت افزود: طي دو ماه گذشته روزانه بيش از 2 ميليون و 600 هزار بشکه نفت خام و ميعانات گازي صادر کرده ايم، در حالي که پيش از برجام، صادرات نفت به يک ميليون بشکه در روز رسيد و حتي قصد داشتند صادرات نفت ايران را به صفر برسانند و نفت در برابر غذا را اجرايي کنند.

وي ادامه داد: دولت در چنين شرايطي روي کار آمد که هزينه هاي تحريم را مردم پرداخت مي کردند، اما هم اکنون وضع فروش نفت ما چگونه است؟ آيا افزايش صادرات نفت قابل مشاهده نيست؟

سخنگوي دولت در مورد اخباري مربوط به احياي کارت سوخت و استفاده افراد از کارت سوخت شخصي در جايگاه ها، تصريح کرد: زماني نظر مجلس شوراي اسلامي، احياي کارت سوخت بود، اما وزارت نفت معتقد بود که در آن مقطع، احياي کارت سوخت ضرورتي نداشت. معتقدم اين مباحث را بايد اجرايي تلقي کرد و اين موضوع به افزايش قيمت بنزين يا سهميه بندي آن ارتباطي ندارد.

وي در پاسخ به پرسشي درباره دريافت تضمين در قراردادهاي خارجي عنوان کرد: پنج کشور باقيمانده در برجام اعتقاد به ماندن در اين توافقنامه را دارند. شرط ايران نيز اجراي تعهدات است، بايد در مدت باقيمانده ببينيم کدام شرکت ها مي خواهند بروند و کدام شرکت ها مي خواهند بيايند، اما در مجموع تامين منافع ما مهم است و مهم نيست که با کدام شرکت باشد.

 

دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز:

آمريکا شرايط عضويت در جي يي سي اف را ندارد

دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز، از آمريکا به عنوان رقيب در بازار گاز نام برد و گفت: آمريکا شرايط عضويت در جي يي سي اف را ندارد.

يوري سنتورين با اشاره به اينکه دبيرخانه جي يي سي اف هم اکنون به اسناد راهبردي از جمله بولتن آماري، گزارش ماهانه، دورنماي گاز و... تجهيز شده است، تصريح کرد: در برنامه ام به عنوان دبيرکل جديد اين سازمان که پارسال ارائه شد، اعلام کردم که وظيفه من، ادامه روند توسعه است. يعني در عمل ملزم هستم همه اهدافي را که در عمل از سوي دبيران پيشين اين مجمع (لئونيد بوخانوفسکي و محمدحسين عادلي) محقق شده بود، ارائه دهم.

وي روزآمدکردن دورنماي انرژي گاز، ارتباط نهادينه با سازمان هاي انرژي جهان و توسعه گفت وگو ميان کشورهاي توليدکننده و مصرف کننده گاز را مهم ترين وظايف مجمع کشورهاي صادرکننده گاز عنوان کرد.

دبيرکل جي يي سي اف درباره اينکه آيا صادرات گاز آمريکا مي تواند رقيبي براي صادرات کشورهاي جي يي سي اف باشد، توضيح داد: تا حدي. به اين معنا که حجم جديدي از گاز طبيعي وارد بازار شده است و برخي شرکت هاي آمريکايي تلاش مي کنند اين حجم را به بازارهاي جهاني صادر کنند. از اين ديدگاه، شرکت هاي آمريکايي با کشورهاي عضو جي يي سي اف رقابت مي کنند.  سنتورين ضمن استقبال از رقابت با آمريکايي ها در بازار گاز و با تاکيد بر اينکه رقابت ذات بازار است، تصريح کرد: البته دخالت دولتي و سياسي در بازار نگران کننده است.

وي در پاسخ به اين پرسش که نظر شما درباره عضويت آمريکا در مجمع کشورهاي صادرکننده گاز چيست، گفت: چنين مسئله اي تحت بررسي اعضا نيست، زيرا حاکميت انرژي در آمريکا متفاوت است و اين گونه نيست که نهاد مشخصي در آمريکا مسئول اکتشاف، برداشت و صادرات گاز باشد. به همين دليل، اين کشور طبق اساسنامه حائز شرايط عضويت در جي يي سي اف نيست.

سنتورين، بيشترين گاز توليدي آمريکا را از نوع شيل عنوان کرد و افزود: اين در حالي است که اعضاي جي يي سي اف، بزرگ ترين توليدکنندگان و دارندگان ذخاير گازي جهان هستند و با پشتوانه آن مي توانند همه نيازهاي گاز جهان را تامين و تضمين کنند.

اعضاي مجمع کشورهاي صادرکننده گاز 44 درصد از توليد گاز جهان، 67 درصد از ذخاير گازي جهان، 64 درصد از انتقال گاز با خط لوله و 66 درصد از تجارت گاز طبيعي مايع شده (ال ان جي) را در اختيار دارند.

کشورهاي الجزاير، بوليوي، مصر، گينه استوايي، ايران، ليبي، نيجريه، قطر، روسيه، ترينيداد و توباگو، ونزوئلا و امارات، 12 عضو اصلي جي يي سي اف هستند و هلند، نروژ، عراق، عمان، پرو و آذربايجان به عنوان اعضاي ناظر در مجمع کشورهاي صادرکننده گاز شرکت مي کنند.