من خطبه علي عليه السلام المعروفه بالديباج:

عِبَادَ اللَّهِ سَلُوا اللَّهَ الْيَقِينَ فَإِنَّ الْيَقِينَرَأْسُ الدِّينِ وَ ارْغَبُوا إِلَيْهِ فِي الْعَافِيَةِ فَإِنَّ أَعْظَمَالنِّعْمَهِ الْعَافِيَةُ فَاغْتَنِمُوهَالِلدُّنْيَا وَ الْآخِرَهِ.

(تحف العقول صفحه 150)

يقين، مراتبى دارد و هر مرتبه اى از آن كه فرض شود، مرتبه بالاترى براى آن وجود دارد. ائمه اطهار(عليهم السلام) با اين كه در مراتب عاليه يقين بودند، باز هم از خداوند طلب يقين کردند.

دراين حديث، يقين به رأس شبيه شده است، زيرا همان طور كه سر منشأ هدايت حركات و سكنات آدمى است، يقين هم در دين انسان چنين نقشى دارد.

تحصيل يقين از دو راه ممكن است:يكى تأمل و تفكر در دلايل و مبادى دين و حقانيت شرع مقدس اسلام و ديگرى توجه به ذات مقدس الهى و تضرع و خضوع در پيشگاه با عظمت او.

«عافيت» كه در روايات آمده، آن چيزي نيست كه ما در عرف از آن به عافيت طلبى تعبير مى كنيم. مراد اين نيست كه انسان در كنجى بخزد و در ميدان جهاد وارد نشود و با وظايف بزرگِ زندگى مواجه نشود. بلكه مراد، عافيت در اعتقاد و عمل و محفوظ ماندن از وساوس شيطانى و نفسانى است. انسان در ميدان جنگ هم بايد از پروردگار طلب عافيت كند يعنى از او بخواهد كه دچار شك و ترس و تزلزل نشود. امام سجاد (ع) در دعاى بيست و سوم صحيفه سجاديه به ابعاد مختلف عافيت، اشاره و آن را از پروردگار طلب کرده اند.

 

دردنيا جاي کافي براي همه هست، پس به جاي اينکه جاي کسي را بگيري، سعي کن جاي خودت را پيدا کني. چارلي چاپلين

 رهنما روي تلفن هاي همراه

نرم افزار اندرويدي «رهنما» متن 126 عنوان کتاب در موضوعات گوناگون و متنوع، همچون:عقايد و معارف ديني، سيره اهل بيت(ع)، آداب و اخلاق اسلامي، احکام شرعي، پاسخ به شبهات و... به کوشش مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي (نور) در اختيار کاربران قرار گرفته است.

 

  جشن روحاني فطر

سير و سلوک بندگان خداي رحيم در ماه ضيافت الهي که شب ها، روزها و تک تک ساعاتش بهترين اوقات بي مانند در طول سال محسوب مي شود؛ ميهمانان پروردگار را به «عيد سعيد فطر»که موسم پذيرش اعمال صالح و فصل اهداي جوائز به آنان است، مي رساند. ارزشمندترين نعمت بي بديل الهي که به يمن ماه مبارک رمضان و عيد سعيد آن به بندگان اعطا مي شود، آزادي از تمام قيود و رهيدن از تمامي غفلت هاست. رمضان، دعوتي است به بازيافتن «خود گمشده»، ندايي است براي توجه به خداي فراموش شده، ضيافتي است براي تناول از مائده تقوا و پايان اين مهمانيِ خدايي، عيد فطر است؛ عيد توفيق بر طاعت و اطاعت، عيد توبه و تهذيب نفس، عيد ذکر و ياد محرومان و گرسنگان.

  فطر، چيدن ميوه هايي است که از فطرت مي جوشد. فطر، سپاس نعمتي است که در رمضان نازل شده است. پيروزي بر خصم درون، جشني روحاني دارد به نام عيد فطر که ميثاق بستن با فطرت را از سوي روزه داران مجاهده گر اعلام مي دارد. عيد فطر، پاداش افطارهاي خالصانه و مُهر قبولي انفاق هاي با قصد قربت و پايان نامه دوره ايثار و گذشت در مسائل مالي است. فطر، عيد خداجويي و خداترسي و خداپرستي است.

 

 عيد زيبايي هاي معنوي

 عيد فطر، روزي است که فطرت آدمي به واسطه سي روز اخلاص، شکوفا شده و به معطر کردن فضاي زندگي انسان مي پردازد. به راستي که فطرت، چه عطر دل انگيز و روح افزايي دارد و زندگي در پرتو فطرت چه زيباست! عيدفطر، عيد زيبايي هاي معنوي است. عيد فطر، عيد بشارت و عيد سعادت است.

 

  عيد پاکيزگي

در پايان ماه مبارک رمضان و پس از يک ماه عبادت و روزه داري، اسلام روز اول ماه شوّال را عيد قرار داده است؛ زيرا در اين روز، انسان ها به فطرت خود بازمي گردند و متوجه عظمت خداوند متعال مي شوند. در اين روز، مسلمانان، جسم را به وسيله غسل کردن پاکيزه کرده و با پوشيدن لباس هاي تميز و خوشبوکردن خود، آن را کامل مي کنند. پاکيزگي روح و جانشان نيز به وسيله دعا و مناجات و نماز صورت خواهد گرفت و سرانجام، پاکيزگي اموال و دارايي هاي آنها به وسيله فطريه دادن و کمک کردن به انسان هاي فقير و نيازمند صورت گيرد. به راستي عيد فطر، عيد پاکيزگي و طهارت انسان هاست تا از اين رهگذر، به فطرت اصلي و حقيقي خود بازگردند.

 

  حقيقت عيد 

عارف وارسته، مرحوم ميرزا جواد آقا ملکي تبريزي (رحمه الله) درباره حقيقت عيد و مفهوم عميق و والاي اين روز، چنين مي فرمايد: «عيد زماني است که خداوند متعال براي جايزه دادن و بهره مند کردن بندگان از نعمت ها، آن روز را در ميان روزها انتخاب مي کند تا براي گرفتن خلعت ها و عطايا جمع شوند و به همگان اعلام کرده است که به درگاه او روي آورده و با اعتراف به بندگي و آمرزش خواستن از گناهان و عرضه نيازها و آرزوهايشان، براي او تواضع کنند. خداوند نيز در تمام اين موارد، به آنان وعده اجابت و اعطايي بالاتر از آرزوهايشان، بلکه بالاتر از آنچه در دل بشري خطور کرده، داده است. دوست دارد در چنين روزي، به او خوش گمان بوده و جانب اميدواري به قبول خداوند و آمرزش و عطاي او را بر جانب ترس از رد و عذابش ترجيح بدهند.

 

 فطر؛ هديه اي الهي

با آنکه روزه گرفتن در تمامي اديان الهي وجود داشت و پيروان آن اديان، مکلف بودند روزهاي خاصي در سال را روزه بگيرند، ولي در پايان ايام روزه داري آنها، عيدي قرار داده نشده بود. اين براي اولين بار و در دين مبين اسلام بود که روز پايان روزه گرفتن، روز عيد و جشن و بهجت ناميده شد و اين افتخار، ويژه مسلمانان است. رسول گرامي اسلام (ص) دراين باره مي فرمايد: «عيد فطر، هديه اي است که از سوي خدا به مردان و زنان امتم داده شده و خداوند متعال چنين هديه اي را پيش از من به هيچ کس نداده است». آري، عيد سعيد فطر براي مسلمانان، هديه اي آسماني بود که در سال دوم هجرت به آنها عطا شد. در اين سال، پرداخت زکات فطره و برگزاري نماز عيد بر مسلمانان واجب شد که پيامبر اکرم (ص) باعنايت خاصي به آن پرداختند و همواره به اصحاب خود توصيه مي کردند که اين روز را عزيز و گرامي بدارند.

 

 وحدت و يکپارچگي مسلمانان

عيد فطر، روزي است که همه مسلمانان جهان در کنار يکديگر به نماز مي ايستند و به عبادت خداوند متعال مي پردازند و کام خويش را با حلاوت ذکر او شيرين مي کنند. عيدفطر، نمادي از وحدت مسلمانان است؛ وحدتي که سبب ذلت و نااميدي شيطان و نيز خواري استکبار و دشمنان اسلام مي شود. آنها با ديدن صف هاي به هم پيوسته مسلمانان در نماز عيد فطر، مي فهمند که ديگر جايي براي آنان نخواهد بود و نمي توانند اهداف شوم خود را در جوامع اسلامي پياده کنند.

 

 نداي فرشتگان در روز عيد 

حضرت علي (ع) همواره عيد سعيد فطر را گرامي مي داشتند و با جملات گوهربار خود، مردم را با فلسفه اين عيد بزرگ آشنا مي کردند و اهداف آن را شرح مي دادند. خطبه هاي ايشان در روز عيد فطر، از زيباترين جملات درباره اين عيد است که همگان با شنيدن آن، به مفاهيم عميق و والاي اين روز الهي پي مي برند. از اين رو، آن حضرت در سخناني چنين مي فرمايد: «اي بندگان خدا، بدانيد که نزديک ترين چيزي که براي مردان و زنان روزه دار قرار داده شده، اين است که در آخرين روز ماه رمضان، فرشته اي از طرف خداوند فرياد مي زند: اي بندگان خدا، بشارت بدهيد که خداوند گناهان گذشته شما را آمرزيد. پس به فکر آينده و زندگي جديد خودتان باشيد که چگونه خواهيد زيست. وقتي هلال ماه شوّال نمايان شد، فرياد فرشتگان برخاسته مي شود که اي مؤمنان، بياييد و جوايزتان را دريافت کنيد»

  

 

پرسش: شان نزول آيه شريفه «و ان يكاد» و دليل اينكه براي چشم زخم است، چيست؟

پاسخ: بسياري از مردم معتقدند در بعضي چشم ها اثر مخصوصي است كه وقتي با اعجاب به چيزي بنگرند، ممكن است در آن تحولاتي منفي و مخرب ايجاد كند. گر چه اين مسئله از نظر عقلي امر محالي نيست، ولي توجيه علمي معتبري تا كنون براي آن ذكر نشده است. ولي در كلمات قصار امير مؤمنان(ع) در نهج البلاغه و در بعض كتب روايي ديگر هم آمده  و روايات ديگري به اين مضمون كه همه مي تواند به اين معنا حمل شود كه چشم زخم زدن افراد حسود، حق است زيرا وقتي زيبايي و نعمت و خوبي ديگري را ببينند، نمي توانند تحمل كنند و حسد و كينه و عداوتشان آنان را به توطئه چيني وامي دارد كه چه بسا تا ريشه كني فرد پيش مي روند و اين حقيقتي است انكار ناپذير و به همين جهت هم دعا و تعويذ و استعاذه براي اين موارد به وفور وارد شده است، اما اين روايات دلالت صريح و قطعي بر تاثير خود چشم و نيروي فوق العاده و ضربه زننده در بعض چشم ها ندارند. در روايتي آمده است: جبرئيل «رقيه» و تعويذي، براي رسول خدا(ص) آورد كه اين جمله بود: «بِسْمِ اللَّهِ أَرْقِيكَ مِنْ كُلِّ عَيْنِ حَاسِدٍ اللَّهُ يَشْفِيك» به نام خدا تو را در پناه خدا قرار مي دهم از شر هر چشم حسود تا خدا از آن شفا و امنت بدهد.  رسول خدا(ص) فرمود: «استعينوا علي اموركم بالكتمان فان كل ذي نعمه محسود» با كتمان و پوشاندن نعمت هايتان (از آدم هاي بي ظرفيت و كم ظرفيت) كارتان را پيش بريد، زيرا هر نعمت  داري مورد حسادت است. حضرت يعقوب به تعليم خدايي مي دانست وقتي افراد بخصوص آدميان كم ظرفيت 11 برادر قوي هيكل و خوش فرم و...را با هم ببينند، حسادتشان گل مي كند و آنها را چشم زخم مي زنند و براي از بين بردن وحدت و اجتماع آنها توطئه مي کنند و... از اين رو فرزندان را سفارش كرد كه به گونه اي عمل كنند كه از اين مهلكه در امان باشند.

محسود بودن فرد نعمت دار و مورد توطئه و حقد قرار گرفتن او ، در روايات تصريح شده و به پناه بردن به خدا و تلاوت سوره هاي معوذتين (قل اعوذ برب الفلق و قل اعوذ برب الناس) و ذكر هاي لا حول و لا قوه الا بالله  و دعاهايي ديگر توصيه شده است. نوشتن اين اذكار و سوره ها و همراه داشتن آنها نيز مؤثر است. در بعض روايات اهل سنت  آمده است: افرادي مي خواستند پيامبر (ص)را چشم كنند و از كساني كه به چشم كردن معروف بودند، براي اين مقصود كمك بگيرند كه آيه «و ان يكاد...» نازل شد و پيامبر(ص) را امان داد. با توجه به اين روايات و روايات گذشته، چه چشم زخم به معناي مشهور(تأثير مرموز چشم ها)وجود داشته باشد و چشم هايي بتوانند چنين ضررهايي بزنند يا نه ، معنايش چشم هاي حسود باشد كه به توطئه چيني مي پردازند ، در هر دو حال نوشتن اين آيه و همراه داشتن آن براي در امان ماندن از چشم زخم معمول شده  و اگر با اعتقاد به قرآن و توسل به آن باشد ، خوب است.

 

برگزاري مسابقات قرآني در شرکت گاز استان کردستان

مرحله مقدماتي بيست و دومين دوره مسابقات قرآن کريم و نهج البلاغه ويژه فرزندان و يازدهمين دوره مسابقات کارکنان و همسران شرکت گاز استان کردستان   با حضور 170 نفر از کارکنان، همسران و فرزندان آنها در محل ساختمان اداره گاز ناحيه يک، شهرستان سنندج برگزار شد. در آيين افتتاحيه اين مسابقات، فعله گري، مدير عامل شرکت گاز استان کردستان با تاکيد بر لزوم گسترش فرهنگ قرآني در شرکت گاز استان کردستان، گزارشي از آخرين روند گازرساني در اين استان  را براي حضار تشريح کرد. در ادامه حجت الاسلام درويشي، رابط فرهنگي و مسئول امور روحانيون منطقه هفت صنعت نفت در خصوص نقش و اهميت قران در زندگي فردي و اجتماعي گفت: قرآن مجيد، متضمن کليات برنامه هاي زندگي بشر است که اگر خوب از اين کتاب شريف و برنامه هاي آن در زندگي استفاده کنيم، قطعا محيطي سرشار از صفا و صميميت خواهيم داشت که هم سعادت دنيوي را کسب خواهيم کرد و هم به سعادت اخروي که هدف نهايي همه ماست، خواهيم رسيد. وي افزود: قرآن کريم در بر گيرنده هدايت و سعادت انسان در دنيا و آخرت است ودر تمام مراحل زندگي رهبر و رهنماي انسان به سوي کمال است، زيرا قرآن به راهي هدايت مي کند که مستقيم ترين راه هاست و انس با اين کتاب آسماني، راه تشخيص حق از باطل را براي انسان سهل و آسان مي کند. حجت الاسلام درويشي برنامه هاي قرآني صنعت نفت را براي حاضران تشريح و تبيين و وزارت نفت را در اجراي برنامه هاي فرهنگي و قرآني پيشتاز توصيف کرد. نفرات برتر اين دوره از مسابقات براي شرکت در مسابقات سراسري شرکت ملي گاز ايران معرفي خواهند شد.

 

تقوا و اثرهاي آن‏

«يا ايُّهَا الَّذينَ آمَنُوا انْ تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقاناً وَ يُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئاتِكُمْ وَ يَغْفِرْلَكُمْ وَاللَّهُ ذُوالْفَضْلِ الْعَظيمِ» انفال -29 اى مؤمنان! اگر تقواى خدا داشته باشيد، به شما قوه تشخيص حق از باطل مى‏دهد و گناهانتان را مى‏پوشاند و شما را مى‏آمرزد و خداوند داراى فضل بزرگ است.

 تقوا

در آيات بالا، برخي آثار مهم تقوا برشمرده شده است. با توجه به آيات قرآن و روايات امامان (عليهم السلام) اين نتيجه به دست مى‏آيد كه تقوا عبارت است از يك حالت روحى و ملكه اخلاقى كه اگر در انسان پيدا شود، او را بر كنترل نفس سركش، قادر مى‏سازد و مى‏تواند از گناهان، اجتناب كند. به عبارت ديگر، در انسان خداترسى به‏وجود مى‏آيد و از بندگى هوا و هوس، آزاد مى‏شود. اين حالت روحى در اثر تقيد و بندگى و انجام واجبات و دورى از محرمات، در انسان حاصل مى‏شود.

اعطاى فرقان

فرقان به معناى چيزى است كه ميان دو چيز فرق مى‏گذارد و در آيه مورد بحث، منظور چيزى است كه ميان حق و باطل فرق بگذارد، چه در اعتقادات كه به‏معناى جدا كردن ايمان و هدايت است از كفر و گمراهى و چه در عمل كه به معناى جدا كردن اطاعت خداست از معصيت و چه در رأى و نظر كه جدا كردن فكر صحيح است از فكر باطل. در آيه شريفه، فرقان به همه معانى‏اش، نتيجه تقوا شمرده شده است.   البته اين بخش از آيه، مايه پشت‏گرمى و دلدارى متقيان نيز هست، چون در سير الى‏الله هميشه پرتگاه ها و بيراهه‏ها خودنمايى مى‏كنند و شيطان براى منحرف‏كردن سالكان حق، باطل را در لباس حق جلوه مى‏دهد. خداوند در اين آيه شريفه، اطمينان مى‏دهد كه اگر شما تقوا داشته‏باشيد و با ايمان به‏خدا و براى دستيابى به رضاى خدا حركت كنيد، خداوند دست شما را مى‏گيرد و به شما آن روشن ضميرى را مى‏دهد كه راه را از بيراهه وحق را از باطل جدا سازيد. اين وعده، با صراحت در آيه دوم سوره طلاق، بيان شده است. 

 

شهيد موسي اسدي عيدي وند

شهيد عيدي وند در آغاز جواني وارد شرکت پتروشيمي مسجد سليمان شد. همکارانش در باره خصوصياتش گفته اند: دقيق و وظيفه شناس بود. اولين كسي بود كه در محل كارش حاضر مي شد و آخرين نفري بود كه آنجا را ترك مي كرد. به كارگران بيسواد خواندن و نوشتن  مي آموخت. اهل مطالعه بود و دريافت هايش را از چيزهايي كه خوانده يا آنچه از زندگي آموخته بود، در دفتري مي نوشت. شايد براي فرداها! هنوز تازه از كودكي عبور كرده بود كه نماز و روزه را به جاي مي آورد.  پس از مبارزات انقلابي، در زمان جنگ هم هميشه آماده بود، لباس سربازي را از تن به در نمي آورد، مي گفت: «در حال جنگيم، هميشه بايد آماده باشيم.» از اعضاي سپاه و دوران سربازي اش را در جنگ گذرانده بود و يادگاري هم از آن به پايش داشت. با همه جديت و عمق روح، با كودكان بسيار مهربان بود و دوستشان مي داشت؛ به ديگران و به مادرش بيش از همه احترام مي گذاشت. روح پاکش پنجم بهمن 65 به خيل ارواح شهيدان پيوست.

نماز در سفر غير شغلي

پرسش: کسي که تصميم دارد به مسافرت برود، ابتدا به محل کارش که در شش کيلومتري محل سکونتش واقع است، مي رود و مي خواهد نماز ظهر و عصر را در محل کارش بخواند و بعد به سفرش ادامه دهد، آيا نمازش شکسته است؟

پاسخ: اگر از ابتداي حرکت، قصد مسافت شرعي براي سفر غير شغلي داشته است، نماز در فرض سؤال شکسته است.

 

چه کرامتي از اين بالاتر ؟

شخصي از آيت الله مرواريد پرسيد: شما اين همه مدت که در جوار حضرت رضا (ع) بوده ايد، کرامتي هم از حضرت رضا (ع)  ديده ايد که براي ما نقل کنيد؟ ايشان بلافاصله فرمودند: چه کرامتي از اين بالاتر که من هر چه  دارم، از حضرت رضا(ع) دارم !.