موزه صنعت نفت از نگاه مديران

آنچه در ادامه مي خوانيد، گزيده اي است از دست نوشته هاي پيشكسوتان و مديران ارشد صنعت نفت در نمايشگاه بيست و سوم كه با درج ديدگاه ها و تجربيات خود، به ياري موزه نفت شتافته و دست دركاران اين مجموعه را بيش از پيش به ادامه راه دلگرم ساخته اند.

رکن الدين جوادي، معاون وزير نفت در امور نظارت بر منابع هيدروکربوري

اعتبار هر ملتي به تاريخ آن است که مي تواند چراغ راهنمايي براي ادامه کارهاي نيک و اجتناب از کارها و تجربيات نامناسب و ناموفق باشد. صنعت نفت هم بايد از تجربيات گذشته پند بگيرد تا بتواند گذشته بزرگ خود را تکرار و براي نسل جوان  چراغ راهنمايي باشد. مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، گام هاي آغازين و اميدوارکننده اي را برداشته که اميدوارم با تکامل و موفقيت مستمر همراه شود.

کسري نوري، مديرکل روابط عمومي وزارت نفت

 

 مجموعه اقداماتي که در موزه ها انجام شده، حکايت از ذوق و تعصبي قابل تحسين دارد که بي گمان مديريت آقاي نعمت الهي سهم بسزايي در اين امر داشته است. زحمات يکايک همکاران زحمتکش در مجموعه موزه ها در خورتحسين و قدرداني است. اميدوارم در اين مسير بيش از پيش موفق باشند.

 

سيدمحمدرضا موسوي خواه، مديرعامل شرکت ملي  پخش فرآورده هاي نفتي

سرگذشت مردان و زناني که جان دادند تا ايران عزيزمان جان بگيرد، در جاي جاي ايران پهناور از اقيانوس هند تا فلات تبت، به خوبي مشهود است. در غرفه موزه صنعت نفت در نمايشگاه بيست و سوم مي توان گوشه اي از آن را ملاحظه کرد که شايد شاخص ترين حضور شرکت ملي پخش در تاريخ صنعت نفت است.

غلامحسين  نوذري، وزير پيشين نفت

موزه نفت، انسان را به ياد بيش از صد سال تلاش خستگي ناپذير، عمدتاً در خطه جنوب مي اندازد. اين موزه بيانگر آن است که انسان ها مي آيند و مي روند. هيچ کس ماندگار نيست، الا به اثري که از خود برجاي مي گذارد.از تلاش همه دست درکاران و کساني که با زحمت بسيار، اسناد و تجهيزات را جمع آوري مي کنند، تشکر و قدرداني مي کنم.

جعفر سالاري نسب، مدير شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کرمان

موزه صنعت نفت کرمان که پيش بيني مي شود در تابستان امسال به جرگه موزه هاي افتتاح شده اين صنعت بپيوندد، يادگاري است به جا مانده از دوران زنديه و عمارت منحصربه فرد آن، مانند نگيني بر پهنه تاريخ کهنسال آن مي درخشد، ضمن تحسين اراده و تفکر قوي براي راه اندازي و تکميل موزه هاي مرتبط بانفت و تاريخ ماندگار صنعت، عملکرد تمامي زحمت کشان اين عرصه ، جاي قدرداني بسيار دارد.

 

حميد رضا عراقي ،مدير عامل شرکت ملي گاز ايران

از زماني که دستور تشکيل موزه صنعت نفت توسط وزير نفت صادر شد، امکان بازديد از اين شاهکار را نداشتم. خوشحالم که اين فرصت دست داد  با وجود در ابتداي راه بودن، صداي بلند و رساي ناقوس اميدواري را در ادامه راه، به خوبي مي توان شنيد. انسان بدون حافظه نمي داند چه مي کند، همان طور که سازمان بدون حافظه، تجربه گذشتگان را فراموش مي کند. در گذشته نبايد ماند، اما از تجربه گذشته مي بايد استفاده کرد و به آينده اميدوار بود.

پيروز موسوي، مدير عامل شرکت ملي  پايانه هاي نفتي

من به نوبه خود به تلاش هاي بدون وقفه دست درکاران در چند سال گذشته براي راه اندازي موزه هاي نفت افتخار مي کنم. تاريخ صنعت نفت، به درازاي عمر عصر جديد و قرن جديد کشور داراي اعتبار بوده و منشأ تحولات و دگرگوني هاي بسياري در کليه عرصه هاي اقتصادي، اجتماعي و سياسي بوده است. بايد از طرح ابتکارانه و خلاقانه دکتر اکبر نعمت الهي در اين زمينه قدرداني کرد؛ چراکه اين موزه ها تاريخ شفاهي نفت را به واقعيت تبديل کرده اند.

سيدناصر سجادي، مديرعامل پيشين شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي

موزه ها، آثار، اقدامات و همچنين زحمات گذشتگان براي ايجاد يک صنعت، فرهنگ و يا ... يک جامعه را به نمايش مي گذارد. جاي موزه نفت در کشورمان با سابقه يکصد ساله در صنعت نفت به خصوص در بخش هاي بالادستي و پايين دستي، همواره خالي بوده است. جاي بسي تشکر دارد که تعدادي از دوستان علاقه مند با پيگيري هاي خود، توانسته اند در مدت نسبتاً کوتاهي اين دستاوردها را پيدا کنند و به طريقي با گردآوري آنها بتوانند آن ها را در معرض ديد همگان قرار دهند. شايد نسل جوان و نوجوان ما با بازديد از اين مجموعه گرانبها نه تنها به پدران خود افتخار کنند، بلکه خود نيز بتوانند با نگاهي نو و با استفاده از فناوري روز دنيا، اين صنعت عظيم و مادر را به روز و آن را بارور کنند.

احمد مرادي، عضو کميسيون انرژي مجلس و نماينده مردم هرمزگان

جمع آوري اشيا و ماشين آلات اوليه در اين حوزه، کار بزرگي است که لازم مي دانم از زحمات دست درکاران اين عرصه سپاسگزاري کنم. باشد که اين غيرت ايراني در وجود تمامي ايرانيان تبلور کند.

محمدرضا کارگر، مديرکل موزه ها و اموال منقول فرهنگي تاريخي سازمان  ميراث فرهنگي

صنعت نفت تماما تلاش دارد تا به آينده نگاه داشته باشد و هرچه بيشتر به روز بوده و از گذشته خود (فناوري گذشته) فاصله گيرد تا بتواند تأثيرگذاري بيشتري داشته باشد. به بيان ديگر، نوبودن و به روز بودن ارزش است و همه هويت خود را در نوآوري جست وجو مي کند. در ساختاري اين چنين، مرکز اسناد و موزه هاي صنعت نفت، اتفاقي است از جنس متفاوت که تنها به گذشته چشم دوخته و دفتر خاطرات آن را جست وجو مي کند، ضمن آن که از تمامي تلاشگران اين حوزه اقتصادي پشتيباني کرده و براي آن ايجاد هويت مي کند؛ چراکه بدون ريشه نمي توان نشانه هاي نو توليد کرد.

در پي توافق مديريت موزه هاي نفت با شرکت متروي تهران انجام مي شود

تخريب هواکش مترو در جايگاه سوخت رساني دروازه دولت

در پي توافق مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و شرکت بهره برداري راه آهن شهري تهران و حومه، مقرر شد که هواكش اضطراري متروي مستقر در جايگاه قديمي پمپ بنزين دروازه دولت تهران تخريب شود.

در نشستي با حضور مديران و کارشناسان ارشد مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت و شرکت بهره برداري راه آهن شهري تهران و حومه، موافقت شد که هواکش اضطراري متروي مستقر در جايگاه دروازه دولت تخريب شود.

تلاش ها و پيگيري ها براي تخريب هواکش اضطراري مترو که در ضلع شرقي جايگاه پمپ بنزين دروازه دولت تهران قرار دارد، سرانجام پس از دو سال به بار نشست و مسئولان شرکت بهره برداري متروي تهران، با قيد شرايطي با تخريب اين هواکش موافقت کردند. جايگاه سوخت رساني دروازه دولت يا همان جايگاه شماره (6) سعدي که مدتي است براي تبديل به يكي از موزه هاي نفت كشور، در دستور کار مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت قرار گرفته، تنها بناي بازمانده از پمپ بنزين هاي اوليه شهر تهران است که قدمت آن به ابتداي تاريخچه حمل و نقل نوين بازمي گردد. اين هواکش که به لحاظ ظاهري و منظر معماري و شهرسازي، مشکلاتي را براي اين مکان تاريخي و طرح راه اندازي موزه به وجود آورده بود، جزو فهرست رزرو متروي تهران است و استفاده عملياتي از آن نمي شود.

در اين نشست مقرر شد، هواکش تخريب شود و به کف اصلي محوطه برسد.

 با اين کار ضمن رعايت اصول ايمني و فني فعاليت هواکش مترو درمحوطه و بناي موزه، از ايجاد اختلال در تداعي فضاي تاريخي، زيباشناختي، راه اندازي و بهره گيري از موزه در قالب يک پمپ بنزين قديمي نيز جلوگيري خواهد شد.

احداث  موزه ملي صنعت نفت اهواز

مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت  در بازديد از اماکن تاريخي مناطق نفت خيز آغاجاري، اميديه و اهواز، از احداث «موزه ملي صنعت نفت اهواز» در آينده نزديك خبر داد.

در اين بازديد که با حضور محمد رضا کارگر، مديرکل موزه ها و اموال منقول فرهنگي تاريخي سازمان ميراث فرهنگي انجام شد، امکان موزه اي شدن اماكن تاريخي صنعت نفت در مناطق بازديد شده، مورد بررسي قرار گرفت.

اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، هدف از بازديدِ اماکن تاريخي مناطق آغاجاري، اميديه و اهواز را شناسايي و امکان سنجي موزه اي شدن آنها عنوان كرد و افزود: در اين بازديدها، آموزشگاه کارآموزان و بيمارستان قديمي، ساختمان اولين جايگاه سوخت رساني اميديه، آموزشگاه فني و حرفه اي و ساختمان قديمي خرم کوشک در اهواز مورد بررسي و بازنگري قرار گرفت.

به گفته وي تمامي اين اماكن به دليل اهميت و قدمت تاريخي، موزه اي تشخيص داده شدند و در نشستي که به همين منظور با مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برگزار شد، مراحل آغاز به کار مورد بحث و بررسي قرار گرفت.

مناطق نفت خيز آماده همكاري است

بيژن عالي پور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب نيز در نشست با مدير موزه هاي نفت و هيئت همراه، ضمن اعلام موافقت خود با تبديل اماکن تاريخي صنعت نفت در شهرهاي آغاجاري، اميديه و اهواز به موزه، گفت: موزه هايي كه در آينده در اين شهرها ايجاد مي شوند، مايه افتخار مناطق نفت خيز جنوب خواهند بود.

وي تاكيد كرد: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي هر گونه همكاري در اين زمينه آماده است و اميدواريم كارهاي اجرايي اين پروژه ها هر چه زودتر آغاز شود.

موزه نفت؛ فرصتي براي آشنايي مردم با اين صنعت

محمدرضا كارگر، مديرکل موزه ها و اموال منقول فرهنگي تاريخي سازمان ميراث فرهنگي  نيز با بيان اينکه موزه ها فضاي گفتماني ايجاد مي کنند، از موزه هاي نفت به عنوان دالاني ياد کرد که مردم را به صنعت نفت متصل مي کند و هرآنچه را که در طول زمان به دست فراموشي و نابودي سپرده مي شود، ماندگار و جاودان در خود حفظ خواهد کرد.

وي با تاكيد بر اين كه موزه هاي نفت، فرصتي براي آشنايي مردم با اين صنعت است، پيشنهاد كرد كه خرم كوشك به موزه اسناد نفت جنوب تبديل شود. گفتني است، در آموزشگاه کارآموزان اميديه كه در سال 1337 تاسيس شد، رشته هاي ريخته گري، تراشکاري، نجاري، ابزار دقيق، مکانيک، برق و ... آموزش داده مي شد. در حال حاضر بخشي از اين آموزشگاه، به آموزش ضمن خدمت کارکنان اختصاص دارد.

بيمارستان قديمي اين منطقه نيز در سال 1339 و براي ارائه خدمات درماني به کارکنان صنعت نفت مناطق اطراف ساخته شد که به علت قدمت بالا و تخريب بناي آن، هم اکنون متروکه رها شده، ولي همچنان تعدادي از ابزارهاي قديمي در اين بيمارستان باقي مانده است. از جمله پزشکان سرشناس اين بيمارستان مي توان از دکتر گنجي، دکتر سينگ، همچنين خانم «راول»، ماماي اين بيمارستان ياد کرد.

ساختمان پمپ بنزين اميديه که در گذشته «بنزين خانه» ناميده مي شد، در اواخر دهه 1330 ساخته شد و نخستين جايگاه اين منطقه و آغاجاري، حتي پس از انقلاب اسلامي به شمار مي رفت.هنرستان صنعتي شرکت ملي نفت اهواز که در حال حاضر با عنوان مرکز آموزش علمي کاربردي مناطق نفت خيز جنوب خوانده مي شود، در سال 1340 تاسيس شد و در سال 1341 و با پذيرش 30 هنرجو براي رشته هاي فني، کار خود را آغاز کرد.