فاز 2 پالايشگاه ستاره خليج فارس به زودي افتتاح خواهد شد

پالايشگاهي که ستاره شد

  مشعل      فاز دوم پروژه عظيم و ملي پالايشگاه ستاره خليج فارس که از آن به عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان و يکي از مهم ترين دستاوردهاي صنعت نفت در دولت دهم و يازدهم ياد مي شود، در مدار بهره برداري قرار گرفته و به زودي طي مراسمي افتتاح خواهد شد. مديرعامل پالايشگاه نفت ستاره خليج فارس در گفت وگو با «مشعل» با اعلام اين خبر افزود: با افتتاح فاز دوم پالايشگاه ميعانات گازي ستاره
 خليج فارس، توليد بنزين اين پالايشگاه از روزانه 12 ميليون ليتر به 24 ميليون ليتر در روز افزايش خواهد يافت. محمدعلي دادور با تاکيد بر اين که فاز دوم اين پروژه عظيم ملي با توانايي متخصصان ايراني   راه اندازي و بهره برداري شده است، گفت: با افتتاح اين فاز روزانه 12 ميليون ليتر بنزين با استانداردهاي روز دنيا به توليدات اين پالايشگاه افزوده شد و پس از گذشت يک قرن از توليد نفت در کشور، در توليد بنزين کشور خودکفا شده ايم. ساخت پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس که در دوران تحريم به دليل نبود تجهيزات و سرمايه کافي به کندي پيش مي رفت، پس از برجام شتاب گرفت و برخي واحدهاي آن نظير واحد تقطير نيز در سال 95 به بهره برداري رسيد. فاز اول پالايشگاه ستاره خليج فارس نيز ارديبهشت ماه 96 با حضور رئيس جمهور به بهره برداري رسيد و اکنون پس از گذشت حدود يک سال، فاز دوم اين طرح بزرگ ملي آماده بهره برداري است. پالايشگاه ستاره خليج فارس، افزون بر افزايش توليد بنزين يورو 4 در ايران، کشور را از واردات اين فرآورده بي نياز مي کند و محصولات سنگين و داراي ارزش پايين مانند قير در اين پالايشگاه توليد نمي شود.

نگاهي به ستاره

عمليات احداث پالايشگاه ستاره خليج فارس که از آن به عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي دنيا نام برده مي شود، در ضلع غربي پالايشگاه بندرعباس در زميني به مساحت 700 هکتار در سال 85 کليد خورد؛ طبق برنامه ريزي ها قرار بود روزانه 360 هزار بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي در اين پالايشگاه پالايش شود تا افزون بر توليد محصولات مطابق استانداردهاي كيفي اروپا، ايجاد ارزش افزوده بيشتر بر ميعانات گازي توليدي در پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي، جلوگيري از صادرات مواد خام و تبديل آن به فرآورده هاي با ارزش تر در كشور محقق شود.  پروژه ساخت پالايشگاه ستاره خليج فارس با هدف استفاده حداکثري از توليدات ميعانات گازي استحصال شده در پالايشگاه‎هاي گازي پارس جنوبي و به منظور پرهيز از خام فروشي، خود کفايي در توليد بنزين با کيفيت مطابق استاندارد يورو 4، ايجاد ارزش افزوده، سال 1383 در شهر بندر عباس ازسوي وزارت نفت کليد خورد. اين پالايشگاه با ظرفيت توليد بيش از 36 ميليون ليتر بنزين در روز، به تنهايي 55 درصد توليد مجموع ديگر پالايشگاه‎هاي کشور بنزين توليد مي‎کند. به منظور تامين و انتقال ميعانات گازي از منطقه پارس جنوبي به پالايشگاه ستاره خليج فارس، خط لوله‎اي به طول 388 کيلومتر و وزن 108 هزار تن و قطر 36 اينچ و با حجم خاکبرداري 13 ميليون مترمکعب با هزينه 263 ميليون يورو احداث شده است. با افتتاح فاز اول اين پروژه عظيم ملي که از سوي شرکت ايکو (زيرمجموعه هاي صندوق بازنشستگي کارکنان صنعت نفت) و با استفاده از نيروهاي متخصص و با تجربه داخلي به بهره برداري رسيد، روزانه 12 ميليون ليتر بنزين، 7/4 ميليون ليتر نفت گاز، 3/1 ميليون ليتر گاز مايع و 1/1 ميليون ليتر سوخت جت در اين پالايشگاه توليد شد.

بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان

اهميت پالايشگاه ستاره خليج فارس که نخستين طرح پالايشي با خوراک ميعانات گازي در کشور به شمار مي رود و عنوان بزرگ ترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان را نيز به خود اختصاص داده، از آنجايي است که از طريق آن ميعانات گازي که در کنار گاز طبيعي از ميدان گازي پارس جنوبي استخراج مي شود و مشتريان زيادي ندارد، به محصولات با ارزش افزوده بيشتر تبديل شود، همچنين طبق برنامه ريزي ها قرار است اين مجتمع پالايشي به تنهايي 55 درصد توليد مجموع ديگر پالايشگاه هاي کشور، يعني روزانه 36 ميليون ليتر بنزين توليد کند و با توجه به مصرف سرسام آور بنزين در بخش حمل و نقل کشور، نياز روزافزون داخلي از طريق توليدات اين پالايشگاه تامين شده، افزون بر آن توان صادراتي و کيفيت سوخت مصرف داخل نيز افزايش يابد؛ همچنين قرار است در اين پالايشگاه، محصولات با کيفيت ديگر نظير نفت گاز، سوخت جت، نفت سفيد و ال پي جي توليد شود که براي ال پي جي نيز مي توان مشتري هاي خوبي متصور بود. مهندس زنگنه پيش از اين از پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان سرآمد پالايشگاه هاي کشور در توليد محصولات با کيفيت و استانداردهاي روز دنيا ياد کرده و گفته بود: کيفيت توليدات پالايشگاهي کشور هم اکنون در وضعيت مطلوبي به سر مي برد و پالايشگاه ستاره خليج فارس با توليد روزانه 36 ميليون ليتر بنزين و 12 ميليون ليتر گازوييل يورو 5 مهم ترين پروژه محيط زيستي صنعت نفت در سال هاي اخير به شمار مي رود که علاوه بر خودکفايي در تامين نياز داخلي کشور به بنزين، کيفيت سوخت موردنياز شهرهاي بزرگ و گازوييل بخش حمل و نقل را نيز افزايش خواهد داد. عليرضا صادق آبادي، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران نيز پيش از اين از راه اندازي واحد تقطير فاز سوم اين پالايشگاه در آينده اي نزديک خبر داده بود.

 

اهداف و دستاوردهاي طرح

ظرفيت پالايشگاه ستاره خليج فارس روزانه 360 هزار بشکه ميعانات گازي است که در قالب سه فاز 120 هزار بشکه اي در نظر گرفته شده است. مراحل اجراي اين پروژه به صورت طراحي، خريد و ساخت
 (EPC ) در درست اجراست. پالايش روزانه 360 هزار بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي، توليد محصولات مطابق با استانداردهاي كيفي اروپا، ايجاد ارزش افزوده بيشتر بر ميعانات گازي توليدي در پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي، جلوگيري از صادرات مواد خام و تبديل آن به فرآورده هاي با ارزش تر و افزايش اشتغالزايي در کشور از مهم ترين اهداف و دستاوردهاي اين طرح بزرگ ملي به شمار مي رود. توجيه اقتصادي پالايشگاه ستاره خليج فارس ايجاد ارزش افزوده بالاتر نسبت به پالايشگاه هاي نفت خام، توليد بيش از75 درصد بنزين وگازوئيل از خوراک پالايشگاه، استفاده از تاسيسات زير بنائي منطقه بندرعباس براي کاهش هزينه هاي سرمايه گذاري، استفاده از تاسيسات زير بنائي منطقه بندرعباس براي کاهش هزينه هاي سرمايه گذاري و تسهيل صادرات فرآورده هاي توليدي به خارج از کشور بوده است. ميعانات گازي به عنوان خوراک پالايشگاه ستاره به وسيله خط لوله اي به طول 388 کيلومتر و به قطر 36 اينچ از عسلويه تامين مي شود. خط لوله خوراک و تلمبه خانه مربوطه در عسلويه با سه دستگاه تلمبه هر يک به ظرفيت 180 هزار بشکه در روز براي انتقال ميعانات گازي و پايانه دريافت در پالايشگاه، احداث و عملياتي شده است.

ستاره خودکفايي بنزين

 

 يکي ديگر از مهم ترين ويژگي هاي پالايشگاه ستاره خليج فارس استفاده از نيروهاي متخصص بومي و جوان و زنان در اين طرح ملي است و بايد گفت در شرايطي که تحريم هاي اقتصادي صنعت نفت ايران را نشانه گرفته و آمريکا به صورت يک جانبه از برجام خارج شده است، صنعت نفت مسئوليت سنگيني بر دوش دارد که خودکفايي بنزين با افتتاح فاز دوم پالايشگاه ستاره خليج فارس به نوعي تحريم هاي اين بخش را خنثي کرده و منافع سياسي و اقتصادي بيشماري براي کشور خواهد داشت.