برداشت نفت و گاز ایران از میدان های مشترک افزایش یافته است
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گنجینه صنعت نفت
پیچ و خم خطوط و یک بیابان سکوت
دورخیزان ایران برای دستیابی به فناوری
تجدید میثاق با آرمان های معمار کبیر انقلاب اسلامی
آمادگی تحقیقاتی برای تجاری سازی
تعمیرات اساسی 4 روز زودتر از زمان تعیین شده
تداوم نهضت جایگاه سازی برای خدمت رسانی بهتر
دفتر ملاحظات بازرسی انبار نازی آباد به موزه نفت اهدا شد
یزدی: نفت مسجد سلیمان دیگر سقوط نمی کند
رئيس جمهوري:
برداشت نفت و گاز ايران از ميدان هاي مشترک افزايش يافته است
رئيس جمهوري گفت: امروز برداشت ما از ميدان گازي مشترک با قطر از سطح برداشت اين کشور بالاتر رفته و در ديگر ميدان هاي مشترک نفت و گاز نيز، گام هاي خوبي براي صيانت از سرمايه هاي ملي برداشته شده است. دکتر حسن روحاني در ديدار با جمعي از علما و روحانيون با اشاره به اين که مديريت جامعه و يک کشور در دنياي امروز بدون در نظر گرفتن همسايگان و جامعه جهاني امکان پذير نيست، گفت: البته شايد برخي معتقد باشند که مي توانيم دور خودمان ديوار بکشيم و کشور را اداره کنيم؛ البته اين چنين خواهد بود اگر به حداقل ها قانع باشيم، اما اداره جامعه به مفهوم دنياي امروز با اين شيوه تقريبا غيرممکن است.
رئيس جمهوري افزود: به هر حال بايد مشخص کنيم که مي خواهيم نفت و فولاد خود را بفروشيم يا خير، يا قصد آن را داريم که اضافه گندم خود را فروخته و اگر کمبود داشتيم، گندم وارد کنيم. وي با اشاره به اين که در پنج سال گذشته آنچه از لحاظ اقتصادي به مردم وعده داديم اين بوده که تا حدي فشار زندگي آنها کاسته شود، تصريح کرد: البته امروز فشار زندگي براي مردم وجود دارد و شرايط مطلوب ايجاد نشده است، اما با توجه به برخي شاخص ها مي توانيم ببينيم که تغييراتي مثبت نيز حاصل شده است.
روحاني ادامه داد: دولت چنانکه وعده کرده بود، کمک کرد تا فشار زندگي به اقشار ضعيف کمتر شود، در همين زمينه اقدام هاي بسيار خوبي در زمينه آب رساني، برق رساني و اتصال روستاهاي کشور به شبکه گاز انجام شده است. رئيس جمهوري با بيان اين که دولت نسبت به بهبود وضع اقتصاد کشور گام هاي خوبي برداشته است، عنوان کرد: دولت افزون بر اين که در زمينه مهار تورم و بهبود رشد اقتصادي متناسب با وعده اي که به مردم داده بود، حرکت خوبي داشته است، در زمينه صيانت از سرمايه هاي ملي و انجام سرمايه گذاري هاي کلان نيز، گام هاي خوبي برداشته و به عنوان مثال امروز برداشت ما از ميدان گازي مشترک با قطر که حتي گاهي کمتر از نيمي از ميزان برداشت قطر بود، از سطح برداشت اين کشور، بالاتر رفته و در ديگر ميدان هاي نفت و گاز مشترک نيز، قدم هاي خوبي براي صيانت از سرمايه هاي ملي برداشته شده است. وي با بيان اين که در عرصه روابط خارجي تلاش ما اين بوده که از حقوق و دستاوردهاي ملت حراست کنيم و از ظلمي که به ناحق مي شد، بکاهيم، افزود: دولت در زمينه مسائل بين الملل، گام هاي موثر زيادي برداشته که يک نمونه آن، لغو 6 قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل عليه ملت است که امروز و با وجود خروج آمريکا از برجام همچنان لغو و بلااثر هستند.
بخش خصوصي قادر است حربه تحريم
را خنثي و فرصت سازي کند
روحاني همچنين در ديدار با جمعي از استادان و فعالان اقتصادي با اشاره به اين که براي پيشرفت، بايد همزمان از سرمايه گذار خارجي و صادرات ملي حمايت شود، گفت: به سرمايه گذاران ايراني داخل و خارج کشور، بايد اولويت و اطمينان خاطر داد. وي با بيان اين که دولت يازدهم از آغاز کار بخش قابل توجهي از تمرکز خود را صرف مسئله اقتصاد کرد، افزود: دولت از ابتدا رسيدگي به مسائل حوزه سياست داخلي، سياست خارجي، مسائل فرهنگي و ديگر مسائل را نيز مورد توجه قرار داد، اما از آنجا که وضع اقتصاد کشور عادي نبود، دولت تمرکز زيادي را صرف مسائل بخش اقتصاد کرد تا بتوان وضع را در اين حوزه به حالت عادي بازگرداند. رئيس جمهوري با اشاره به اين که در بعضي از زمينه ها موفقيت هاي خوبي به دست آورديم و در برخي زمينه ها موفقيت ها در سطح متوسط بود، تصريح کرد: با توجه به نياز کشور و تبيين برنامه هاي بلندمدت براي دستيابي به رشد اقتصادي 8 درصد، نياز به جذب سرمايه قابل توجهي داشتيم، در چهار سال دولت يازدهم به طور ميانگين بيش از 4 درصد رشد اقتصادي سالانه داشتيم که اگر چه خوب بود، اما با هدف گذاري انجام شده فاصله داشت، اما در زمينه سرمايه گذاري و جذب سرمايه برآيند کلي منفي بود و رقم جذب سرمايه گذار در اين چهار سال منفي 8/1 دهم درصد بود.
روحاني عنوان کرد: ما در سال هاي 90 و 91 دچار يک تحريم بزرگ شديم، اما نتوانستيم از آن تجربه تحريم استفاده کنيم و در داخل کشور، متاسفانه رانت و فساد به وجود آمد، به جاي استفاده مناسب از فرصت ها بخش ها و نهادهايي را وارد اقتصاد کرديم، به خيال اين که مي توانيم با کمک آنها مسائل اقتصاد را حل کنيم. رئيس جمهوري با تاکيد بر اين که بخش خصوصي بايد به طور جدي وارد صحنه شود، گفت: البته دولت هم بايد به بخش خصوصي کمک کند و در اين زمينه به توليدکنندگان اطمينان لازم را بدهيم تا بتوانند از منابع ارزي صندوق توسعه ملي استفاده کنند.
روحاني تاکيد کرد: ما بايد صادرات را افزايش دهيم، وگرنه کشور پيشرفت نمي کند، بايد دروازه ها را نيز براي حضور سرمايه گذاران بگشاييم، متاسفانه امروز برخي از اين که بعضي شرکت هاي خارجي نمي توانند در ايران سرمايه گذاري کنند، خوشحال هستند و با خوشحالي اعلام مي کنند که فلان شرکت از ايران رفته است و تصور مي کنند که اگر يک شرکتي برود، دوباره نوبت به آنها خواهد رسيد، در حالي که نبايد اجازه دهيم اشتباه هاي سال 90 و 91 در اقتصاد کشور تکرار شود.
جهانگيري در ديدار با انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي:
ارز حاصل از فروش محصولات پتروشيمي بايد وارد چرخه اقتصاد شود
معاون اول رئيس جمهوري، اقتصاد کشور به ويژه صنعت نفت را هدف اصلي دشمنان براي اعمال فشار به ايران عنوان کرد و گفت: در مقطع کنوني نياز جدي داريم که ارز حاصل از فروش محصولات پتروشيمي به چرخه اقتصاد کشور وارد شود.
اسحاق جهانگيري در ديدار با اعضاي انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي، اين صنعت را يکي از صنايع مهم و پيشران کشور برشمرد و گفت: دولت براي حل مشکلات و رفع دغدغه هاي اين صنعت اهتمام دارد.
وي با بيان اين که هم اکنون در شرايط جديدي قرار داريم و دشمنان به دنبال اعمال فشارهايي بر اقتصاد کشور و به خصوص صنعت نفت، گاز و پتروشيمي هستند، تصريح کرد: انتظاري که از مديران زبده و کارآمد کشور وجود دارد اين است که از همين نقطه که دشمن تلاش مي کند به اقتصاد کشور آسيب وارد کند براي پيشرفت و توسعه استفاده کنيم.
معاون اول رئيس جمهوري با تاکيد بر اين که دشمنان هدف گذاري کردهاند به منابع ارزي ما آسيب وارد کنند و انتظار دولت از مديران صنعت پتروشيمي اين است که بيش از آن که به منافع بنگاه هاي اقتصادي خود توجه کنند، منافع ملي کشور را در نظر گيرند، افزود: منافع شخصي و صنفي در شرايطي مي تواند مفيد باشد که منافع ملي کشور تامين شده باشد.
جهانگيري، مديران صنعت پتروشيمي کشور را مديراني باسابقه و تلاشگر توصيف کرد و با بيان اين که صنعت پتروشيمي نقش پراهميتي در آينده صنعتي ايران دارد، اظهار کرد: صنعت پتروشيمي همواره از نقش پراهميتي در اقتصاد کشور، صادرات و اشتغال زايي برخوردار بوده است.
معاون اول رئيس جمهوري با بيان اين که در مقطع کنوني و در شرايطي که دشمن قصد دارد فشار خود را بر اقتصاد کشور مضاعف کند، نيازمند اجماع ملي در داخل کشور هستيم، افزود: وظيفه ما به عنوان مسئولان کشور اين است که در شرايط خاص فعلي سياست هايي متناسب با شرايط روز اتخاذ کنيم و کشور را به پيش ببريم.
آمادگي پتروشيمي ها براي بازگرداندن ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد کشور در اين جلسه که وزير نفت و رئيس کل بانک مرکزي نيز حضور داشتند، احمد مهدوي، دبيرکل انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي گزارشي از وضع صنعت پتروشيمي ارائه کرد و گفت: براي اين که بتوانيم با رقباي خود در کشورهاي ديگر رقابت کنيم، نيازمند حمايت دولت هستيم.
وي با اشاره به اين که در حال حاضر 63 طرح در صنعت پتروشيمي با پيشرفت 60 تا 90 درصد در دست اجرا وجود دارد، تصريح کرد: براي تکميل اين طرح ها 25 ميليارد دلار منابع مالي نياز است و در قالب برنامه ششم توسعه نيز 42 طرح پتروشيمي ديده شده که اجراي آنها 58 ميليارد دلار منابع مالي نياز دارد.
دبير کل انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي، منطقي شدن قيمت خوراک و ارائه تضمين از سوي دولت براي استفاده از تسهيلات مالي خارجي را از جمله نيازهاي اصلي صنعت پتروشيمي برشمرد و خواستار توجه و حمايت هر چه بيشتر دولت به دست در کاران اين صنعت شد.
در اين جلسه همچنين مديران صنعت پتروشيمي کشور به آمادگي شرکت هاي پتروشيمي براي بازگرداندن ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشيمي به چرخه اقتصاد کشور به نرخ رسمي و مصوب تاکيد کردند.
وزير امور خارجه پس از ديدار با همتاي هندي
هند از تحريم هاي يک طرفه حمايت نمي کند
وزير امور خارجه ايران پس از ديدار با همتاي هندي خود گفت: دهلي نو به صراحت اعلام کرد که از تحريم هاي يک طرفه حمايت نمي کند. محمدجواد ظريف پس از ديدار با سوشما سواراج، وزير امور خارجه هند، در جمع خبرنگاران گفت: ما نشست هاي سازنده اي در سطح معاونان وزيران در وزارتخانه هاي مختلف داشتيم و در اين ديدار همه مسائل روز بررسي شد. وي افزود: دهلي نو همان طور که وزير امور خارجه هند اشاره کرد، تحريم هاي يکجانبه را به رسميت نمي شناسد و دو طرف تصميم دارند روابط خود را در همه زمينه ها ادامه و گسترش دهند.
وزير امور خارجه ايران درباره موضوع هاي مورد بررسي گفت: در اين نشست ها در زمينه اکتشاف نفت و اجراي مشترک پروژه هاي نفتي، همکاري هاي بازرگاني مستقيم بين دو کشور، تبادل ارزي و استفاده از ارز هاي ملي گفت و گو شد و همچنين در زمينه همکاري ها در بخش راه آهن، بندر چابهار، کريدور شمال و جنوب، همکاري هاي گسترده تر ترانزيتي ميان ايران و هند گفت و گو هايي انجام شد.
ظريف با مثبت خواندن اين ديدار گفت: طبق توافق هاي به عمل آمده کميته هاي مشترکي براي همکاري هاي بانکي و بازرگاني به ويژه تعرفه گمرکي بين دو کشور تشکيل مي شود.
ظريف اظهار کرد: نحوه ادامه و گسترش همکاري ها بررسي شد. اراده سياسي دو کشور و زمينه هايي که براي همکاري وجود دارد بسيار زياد است و من از اين سفر بسيار راضي هستم و اين نشان مي دهد که جامعه بين المللي علاقه مند محافظت قدرتمند از برجام است. همکاران و شريکان تجاري ايران بايد اين روش را ادامه دهند و اگر تضمين هاي لازم را از شرکاي خود دريافت کنيم برجام به حيات خود ادامه خواهد داد.
ظريف بامداد روز دوشنبه در راس هيئتي متشکل از مقام هاي سياسي و اقتصادي وارد دهلي نو شد. سفر ظريف با هدف تحرکات ديپلماتيک اخير تهران پس از خروج آمريکا از برجام انجام مي شود.
وزير امور خارجه ايران پيش تر به چين، روسيه و بروکسل مقر اتحاديه اروپا سفر کرد و راهکارها و سياست هاي تهران را براي مقابله با تحريم هاي جديد آمريکا با مقام هاي اين کشورها در ميان گذاشت.
هند نخستين مقصد ظريف براي انجام رايزني هاي برجامي با کشوري بود که خارج از حلقه امضاکنندگان اين توافق هسته اي قرار دارد.
شوراي اقتصاد افزايش برداشت از 29 ميدان نفتي را تصويب کرد
شوراي اقتصاد افزايش توليد نفت از 29 ميدان نفتي در حال بهره برداري و نيز نگهداشت، نوسازي و بهسازي تجهيزات در اين ميدان ها را تصويب کرد.
اسحاق جهانگيري معاون اول رئيس جمهور در جلسه شوراي اقتصاد با اشاره به درخواست وزارت نفت مبني بر افزايش توليد نفت از ميدان هاي در حال بهره برداري گفت: طرح افزايش توليد نفت طرحي پراهميت است، ضمن اين که مردم در مناطق نفت خيز کشور انتظار دارند در کنار اجراي طرح ها براي آنها اشتغال زايي و برنامه هايي در زمينه توسعه اجرا شود. وي با اشاره به درخواست وزارت امور اقتصادي و دارايي براي اصلاح يکي از مصوبات شوراي اقتصاد به منظور مکلف کردن دستگاه هاي اجرايي به بازپرداخت تسهيلات دريافتي براي اجراي طرح هاي انتفاعي، از سازمان برنامه و بودجه کشور خواست بازپرداخت اين تسهيلات را پيگيري و بدهي دستگاه هاي مختلف را احصا کند و در قالب گزارشي ارائه دهد. در اين جلسه که وزيران نفت، امور اقتصادي و دارايي، جهاد کشاورزي، تعاون، کار و رفاه اجتماعي، بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، راه و شهرسازي، صنعت، معدن و تجارت، نيرو، رئيس سازمان برنامه و بودجه، معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري، رئيس کل بانک مرکزي و رئيس اتاق بازرگاني ايران نيز حضور داشتند، درخواست وزارت نفت مبني بر افزايش توليد نفت از 29 ميدان نفتي در حال بهره برداري و نيز نگهداشت، نوسازي و بهسازي تجهيزات در اين ميدان ها تصويب شد.
ادامه روند صادرات نفت ايران
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در تشريح روند صادرات نفت پس از خروج آمريکا از برجام گفت: خوشبختانه صادرات نفت ايران همانند گذشته ادامه دارد و هم اکنون روزانه حدود 2 ميليون و 500 هزار بشکه نفت خام صادر مي شود.
علي کاردر اظهار کرد: آمريکا نقشي در صادرات نفت ايران نداشته است و اگر اروپاييها ضمانت هاي لازم را بدهند و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) حفظ شود، ميتوان در همين سقف نفت صادر کرد؛ البته به استثناي تغيير مسائل تجاري دنيا مثل تاثيرپذيري تقاضاي نفت از رشد اقتصادي که ربطي به تحريم ندارد.
به گفته وي، اگر اروپاييها به همه اجزا و لوازم مورد نياز صادرات نفت يعني کشتيراني، حمل ونقل، نقل و انتقال پول و بيمه متعهد بمانند، مشکلي در صادرات نفت به وجود نمي آيد.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران درباره آخرين وضع حضور توتال در طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي گفت: هم اکنون توتال تلاش ميکند استثنايي از دولت آمريکا بگيرد و اگر اين موضوع محقق نشود، طرح فاز 11 پارس جنوبي را ترک و به شريک چيني خود واگذار مي کند؛ در اين صورت بازپرداخت هزينههاي اين شرکت فعلا انجام نميشود.
نگران آينده نباشيد
معاون وزير نفت در امور گاز، شرکت ملي گاز را حامي توليدکنندگان داخلي اعلام کرد و خطاب به سازندگان داخلي گفت: اکنون ديگر ساخت قطعات کافي نيست، کل تجهيزات را بسازيد و نگران آينده نباشيد. حميدرضا عراقي با بيان اين که حمايت از ساخت داخل در شرکت ملي گاز از سال ها پيش آغاز شده است، گفت: بيش از 30 سال است که شرکت ملي گاز تلاش مي کند نياز خود را از داخل کشور تامين کند و به سبب همين تلاش است که اکنون حدود100درصد اقلام اين صنعت در ايران توليد مي شود.
مديرعامل شرکت ملي گاز ميزان بهره مندي اين شرکت از کالاي داخلي در حوزه تأمين تجهيزات بخش پالايشگاهي را تا 70 درصد و در بخش گازرساني بيش از 98 درصد اعلام کرد و افزود: حمايت از ساخت داخل فقط توليد کالا نيست، بلکه حمايت از ساخت کالا نيز مطرح است، البته ما به دنبال کالايي مطابق با استانداردهاي لازم هستيم. معاون وزير نفت در امور گاز، خوداتکايي را مهم ترين اصل در زمينه ساخت کالاي ملي و حمايت از آن دانست و تاکيد کرد: ما براي بهره مندي از تجهيزات بايد قدرت انتخاب داشته باشيم و خودمان تصميم بگيريم که از کدام کالا استفاده کنيم. اکنون با اطمينان به سازنده داخلي، مي گوييم که تنها ساخت قطعه کافي نيست و بايد بتوانيد کل تجهيزات را بسازيد و نگران آينده نباشيد. ما به سازندگان داخلي در زمينه ساخت تجهيزات صنعت گاز اطمينان داريم و به همين سبب 65 درصد از توليدکننده هاي داخلي و 27 درصد از سازنده هاي خارجي را در فهرست بلند وزارت نفت وارد کرده ايم.
پمپ بنزين ها موظف به استفاده از کارت سوخت هستند
مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي گفت: همه جايگاه هاي عرضه بنزين و نفت گاز موظف به استفاده از کارت سوخت هستند، با نصب تجهيزات جديد، امکان سوخت گيري و پرداخت هزينه به صورت همزمان فراهم مي شود. سيد محمدرضا موسوي خواه، درباره نصب تجهيزات استفاده از کارت سوخت در جايگاه هاي عرضه سوخت و استفاده مردم از اين کارت گفت: اکنون بيش از 11 سال از آغاز نصب تجهيزات سامانه هوشمند سوخت روي جايگاه هاي عرضه مي گذرد، اين تجهيزات عمر مفيد خود را سپري کرده و قديمي شده اند اما از آنجا که ارائه بنزين با کارت سوخت الزامي است موظف هستيم با وجود هزينه هاي گزاف ميلياردي، از اين تجهيزات نگهداري و قطعات مورد نياز آنها را تامين کنيم. وي از تک نرخي شدن قيمت بنزين در سال 94 ياد کرد و ادامه داد: با تک نرخي شدن بنزين، فرصتي فراهم شد تا تجهيزات کارت سوخت در جايگاه ها را تغيير دهيم. در اين مدت، کارشناسان فني شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي بررسي هاي فراواني درباره تجهيزات موجود در دنيا انجام دادند تا مناسب ترين قطعات قابل جايگزين را انتخاب کنيم، اين بررسي ها مراحل نهايي خود را طي مي کنند و به امضاي قرارداد و تفاهم نامه منجر خواهند شد. موسوي خواه با تاکيد بر اين که مطابق قانون، سوخت گيري با کارت سوخت انجام مي شود، ادامه داد: از سال 94، اين فرصت فراهم شده تا روي 102 نازل و حدود 46 جايگاه عرضه سوخت در اصفهان، قم و تهران، تجهيزات جديد به صورت آزمايشي استفاده شوند که اين مرحله تکميل شده است و از پايان خردادماه اين تعداد جايگاه و نازل به سيستم جديد کارت سوخت مجهز خواهند شد. به گفته وي، اين اقدام بدون آن که هزينه هاي اضافي بر دوش دولت تحميل کند، انجام شده و تامين هزينه هاي طرح، با استفاده از خدمات بانکي صورت گرفته است؛ به گونه اي که اکنون همه بانک هاي کشور وارد اجراي اين طرح شده اند. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، با بيان اين که پس از نصب تجهيزات جديد کارت سوخت، امکان استفاده همزمان کارت سوخت و کارت بانکي فراهم مي شود، اظهار کرد: همه جايگاه هاي عرضه سوخت موظف به عرضه بنزين با کارت سوخت هستند. موسوي خواه، از انتشار اطلاعيه اي در آينده نزديک براي ترغيب و تشويق مردم به منظور استفاده از کارت سوخت خودروها خبر داد و گفت: اکنون بيش از 21 ميليون کارت سوخت در کشور وجود دارد. آن دسته از صاحبان خودرو، که کارت سوخت آنان مفقود شده باشد مي توانند درخواست کارت سوخت المثني بدهند، به اين ترتيب با دقت بيشتري قادر به مديريت آمار و اطلاعات سوخت کشور و مقدار مصرف سوخت خودروها خواهيم بود.
طرح هاي گازرساني، زمينه ساز اشتغال
رئيس مجلس شوراي اسلامي در حاشيه افتتاح طرح گازرساني به روستاهاي قم گفت: هدف اصلي گازرساني، بهبود زندگي مردم و ايجاد توليد و اشتغال است.
طرح گازرساني به روستاهاي وشنوه و اوِل در بخش کهک قم، شامل 27 کيلومتر خط لوله فشار قوي و ضعيف و 2 ايستگاه تقليل فشار است که امکان واگذاري انشعاب به 818 مشترک اين روستاها را فراهم کرده است. اين طرح، عصر روز پنجشنبه (سوم خردادماه) با حضور علي لاريجاني، رئيس مجلس شوراي اسلامي، افتتاح شد. وي در اين آيين، هدف اصلي گازرساني را بهتر شدن شرايط زندگي مردم در روستاها و زمينه سازي براي سرمايه گذاري و توليد و اشتغال جوانان عنوان کرد و افزود: حدود 12 هزار ميليارد تومان تسهيلات براي اشتغال روستايي اختصاص يافته و از روستاييان و مسئولان اجرايي درخواست دارم از اين ظرفيت براي توليد و ايجاد اشتغال و ثروت در کشور استفاده کنند. رئيس مجلس شوراي اسلامي اظهار کرد: در صورت جذب صحيح اين اعتبارات، امکان تکرار آن در سال 98 وجود دارد.
اين پروژه از تير ماه 1395 براي مدت 500 روز طرح ريزي شد، براي اين طرح 7 ميليارد تومان هزينه شده است. با گازرساني به اين 2 روستا، همه روستاهاي بالاي 20 خانوار بخش کهک، از نعمت گاز طبيعي برخوردار شده اند.
رشد توليد ناخالص داخلي با توسعه پتروشيمي
سخنگوي کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: صنعت پتروشيمي ايران با توجه به کارکردهاي تاثيرگذار خود مي تواند توليد ناخالص داخلي را افزايش دهد. محمدمهدي مفتح، با بيان اين که يکي از مهم ترين مزيت هاي ما در بخش اقتصادي، صنعت پتروشيمي است، به افزود: براي فعال کردن هرچه بيشتر اين بخش در اقتصاد کشور به جذب و تزريق سرمايه نياز داريم و بايد حمايت هاي لازم را براي تحقق جهش و توسعه در اين صنعت با همگرايي بيشتر محقق کنيم. سخنگوي کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي افزود: پتروشيمي، صنعتي پرسود براي سرمايه گذاران و بخشي است که مي تواند اشتغال زا باشد. اين بخش بدون شک با توسعه هرچه بيشتر به افزايش توليد ناخالص داخلي و رشد اقتصادي کمک خواهد کرد. وي با اشاره به اين که بايد از خام فروشي همسو با سياست هاي اقتصاد مقاومتي فاصله بگيريم، تصريح کرد: يکي از راه هاي رهايي از خام فروشي در صنعت نفت توسعه پتروشيمي در همه ابعاد است. مفتح به موضوع سرمايه گذاري در صنعت پتروشيمي نيز اشاره و عنوان کرد: سرمايه گذاري در صنعت پتروشيمي و همچنين استفاده از فناوري هاي مدرن در اين بخش نيازي ضروري به نظر مي رسد.
تفاهم نامه توانمندسازي کارکنان پيمانکار صنعت گاز امضا شد
تفاهم نامه توانمندسازي کارکنان پيمانکار صنعت گاز با حضور حميدرضا عراقي، معاون وزير نفت و سليمان پاک سرشت، معاون وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي امضا شد. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، يکشنبه (6 خرداد) در مراسم امضاي اين تفاهم نامه گفت: خوشحالم که امروز يکي از شعارهاي چند سال اخير شرکت ملي گاز ايران در زمينه توانمندسازي کارکنان رسمي و پيمانکار اين شرکت اجرايي شد. حميدرضا عراقي با بيان اين که خوشحاليم که اين برنامه را به خوبي در زاهدان به انجام رسانديم و اکنون حدود 600 جوان زاهداني توانمند داريم که با کمک سازمان آموزش فني و حرفه اي همه کارهاي فني مربوط به گازرساني را خود انجام مي دهند، اظهار کرد: اميدواريم با امضاي اين تفاهم نامه، بتوانيم بقيه کارکنان پيمانکار خود را نيز به نيروهايي توانمند و در حد استاندارد شرکت ملي گاز ايران برسانيم. به گفته معاون وزير نفت، اين تفاهم نامه در مرحله نخست، شامل شغل هاي تخصصي - عمومي که پيمان سپاري شده و در مرحله بعدي شامل فعاليت هايي مي شود که در آينده برون سپاري خواهند شد. مديرعامل شرکت ملي گاز ايران ادامه داد: ابتداي دوره آموزشي، سه شغل مأمور قرائت کنتور، امدادگر گاز شهري و روستايي (امدادگر و گازبان) و نصاب کنتور و رگلاتور را در برمي گيرد که استاندارد آموزشي و محتواي دوره هاي اين شغل ها با همکاري خبرگان شرکت هاي گاز استاني و کارشناسان سازمان فني و حرفه اي تدوين و با همت آن سازمان کددار شده و قابليت اجراي اين دوره ها در سطح کشور وجود دارد. وي با بيان اين که بر اساس تفاهم نامه، طراحي، تدوين و پياده سازي نظام آموزش کارجويان و کارکنان شرکت هاي پيمانکاري طرف قرار داد شرکت در اين دوره ها گنجانده شده، تصريح کرد: در مرحله دوم، 11 شغل ديگر به چهار شغل ياد شده افزوده خواهد شد که شامل حفاظت کاتدي، کارمند خدمات مشترکين، کاربر گاز پيشخوان دولت، تکنيسين تعميرات شبکه، تکنيسين ابزار دقيق گازرساني، ناظر اجراي شبکه و انشعابات پلي اتيلني، ناظر اجراي شبکه و انشعابات فولادي، مأمور وصول مطالبات، کارمند خدمات اداري، مالي، کالا، ناظر اجراي شبکه و انشعابات و تجهيزات و ناظر اچ اس اي در امور گازرساني خواهد بود. عراقي اعلام کرد: در مراحل بعدي، اين دوره ها همه مشاغل حوزه هاي گازرساني، انتقال و پالايش گاز را در برخواهد گرفت که جامعه آماري آن حدود 50 هزار نفر را شامل خواهد شد.
عملکرد مثبت وزارت نفت در بخش مسئوليت هاي اجتماعي
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي به فعاليت هاي مثبت وزارت نفت در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي اشاره کرد و گفت: آموزش کارجويان شهرستان هاي جنوبي استان بوشهر با هزينه وزارت نفت، بهره برداري از بيمارستان شهداي دشت آزادگان در سوسنگرد و ساخت چند مدرسه در غيزانيه و ... تنها بخشي از اقدام هاي مثبت وزارت نفت است. سکينه الماسي، نماينده دير، کنگان، جم و عسلويه در مجلس شوراي اسلامي در اين باره گفت: وزارت نفت با تلاش خود براي جوانان غرب کارون کلاس هاي کنکور تدارک ديده که اين موضوع بدون ترديد به توانمندسازي مردم در آن مناطق کمک خواهد کرد.
گازرساني به الموت قزوين، کاري ارزشمند و ماندگار
داود محمدي، نماينده قزوين در مجلس شوراي اسلامي نيز به برخي عملکردهاي مثبت وزارت نفت از جمله گازرساني به روستاهاي حوزه انتخابيه خود اشاره کرد و گفت: با تنگناهاي ناشي از تحريم ها و مشکلات اعتباري، پروژه گازرساني به منطقه کوهستاني الموت به عنوان طرحي ماندگار اجرا شد که اين مهم نتيجه تلاش و همت وزارت نفت است. وي با بيان اين که وظيفه خود مي دانم از دولت و وزارت نفت قدرداني کنم، تصريح کرد: زيرساخت هاي لازم براي گازرساني به روستاهاي کشور در دولت تدبير و اميد انجام شده است، همچنين پروژه گازرساني به الموت قزوين زمينه خدمت رساني هرچه بيشتر به مردم اين منطقه را فراهم کرده است.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
گنجينه صنعت نفت
مشعل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران ستاره آينده صنعت نفت است. اين شرکت در حال حاضر بزرگترين توليدکننده گاز طبيعي کشور و يک توليدکننده مورد اعتماد نفت خام است. بخش عمده اي از ميادين نفت و گاز موجود در حيطه عملياتي اين شرکت هنوز دست نخورده باقي است و به تعبيري اين شرکت و ذخاير محدوده عملياتش، اميد فرداي کشور ايران محسوب مي شود. شرکت نفت مناطق مرکزي در 75 درصد مناطق خشکي کشور11 استان عملياتي و 8 استان (در آينده) فعاليت دارد که با توليد حدود 40 درصد گاز کشور، اولين شرکت توليد گاز خشکي، دومين شرکت توليد گاز کشور بعد از شركت نفت و گاز پارس، تأمين خوراك پالايشگاه هاي گاز كشور و توسعه و افزايش توليد ميادين مشترک نفت غرب کشور را عهده دار است. در حوزه عملياتي نفت مرکزي در مجموع 58 ميدان قرار دارد. افزون بر اين ميدان ها در مجموع اطلاعات 22 ميدان در حال تکميل است و در صورت احتساب اين ميدان ها در مجموع 80 ميدان و 94 مخزن در حوزه مسئوليت نفت مناطق مرکزي قرار مي گيرد. از ميدان هاي فوق در حال حاضر 13 ميدان نفتي و 13 ميدان گازي در حال توليد و 2 ميدان نفتي و 3 ميدان گازي در دست توسعه است. همچنين 11 ميدان نفتي و 15 ميدان گازي توسعه نيافته است.
شرکت هاي زيرمجموعه نفت مناطق مرکزي شامل شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبي به مرکزيت شيراز که وظيفه آن توليد ميادين جنوب کشور( استان هاي فارس، بوشهر، هرمزگان، کهگيلويه و بويراحمد و چهار محال و بختياري ) است. شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب با ستاد کرمانشاه که وظيفه آن توليد از ميادين عمدتا نفتي غرب کشور واقع در استان هاي ايلام، کرمانشاه، لرستان، بخشي از خوزستان و... است. شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق با مرکزيت مشهد مقدس که عهده دار توليد از ميادين گازي شمال شرقي کشور واقع در استان هاي خراسان رضوي، شمالي و جنوبي است. مجموع کارکنان شاغل( اعم از رسمي ، قراردادي و پيمانكاري) در شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و شرکت هاي تابعه حدود 9 هزار و 700 نفر است.
اهداف کلان
اهداف کلان شرکت شامل تحقق برنامه توليد ساليانه تعهد شده نفت و گاز، كاهش ميزان انحراف از زمانبندي اجراي پروژه هاي توسعه ميدانهاي تحت پوشش، كاهش ميزان انحراف از برنامه ريزي مالي پروژه هاي توسعه ميدانها، كاهش حجم گازهاي همراه سوزانده شده، كاهش حجم نفت سوزانده شده، افزايش ظرفيت توليد، افزايش ضريب بازيافت مخازن، انطباق طراحي و اجراي پروژه ها با مشخصات فني و استانداردها ي تخصصي ملي/ بين المللي، كاهش شاخص حوادث در فعاليت ها، كاهش خطرپذيري (ريسك) موجود در محيط كار، بهينه سازي مصرف انرژي در فعاليت ها، كاهش آلودگي آب، هوا و خاك و ميزان انطباق با الزامات قانوني و مقرراتي در حوزه اچ اس اي مي شود.
آمار توليد نفت و گاز در سال 1396
ميانگين توليد روزانه نفت شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در سال 95، 184.3 هزار بشكه، ميانگين توليد روزانه گاز 219.8 ميليون مترمكعب و ميانگين توليد روزانه ميعانات 62 هزار بشكه و سهم ميادين مشترك از توليد روزانه نفت 74 هزار بشكه بوده است. همچنين ميانگين توليد روزانه گاز از ابتداي سال 1396 تا پايان بهمن ماه 206 ميليون متر مکعب در روز و ميانگين توليد نفت نيز 212 هزار بشکه در روز بوده است. ميانگين توليد روزانه نفت خام در سال 96 معادل 210 هزار بشکه، ميانگين توليد روزانه گاز بيش از 207 ميليون متر مکعب و ميانگين توليد روزانه ميعانات گازي 58 هزار بشکه بوده است. سال گذشته در هشت ماه گرم سال 894 ميليون متر مکعب گاز به ميدان گازي سراجه قم تزريق شده و در چهار ماه پاياني سال 768 ميليون متر مکعب گاز برداشت شد. همچنين يک ميليارد و 673 ميليون متر مکعب گاز به مخزن ذخيره سازي گاز در ميدان شوريجه تزريق و در چهار ماه سرد معادل يک ميليارد و 260 ميليون متر مکعب برداشت شد.
موارد مصرف نفت و گاز توليدي
گاز و ميعانات گازي توليد اين شرکت به پالايشگاه هاي گازي شهيد هاشمي نژاد(خانگيران)، ولي عصر ( نار و كنگان)، بندرعباس (سرخون)،پارسيان، ايلام، فراشبند، شركت ذخيره سازي گاز سراجه و خطوط لوله سراسري گاز ارسال مي شود. نفت توليدي هم براي تامين خوراک پالايشگاه هاي شيراز، كرمانشاه و ارسال به مبادي صادراتي است.
عملکرد حفاري در سال 1396
در سال 1396 شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با در اختيار داشتن به طور متوسط 7/16 دستگاه حفاري، تعداد 13 حلقه چاه تکميل کرده است. در بخش حفاري، شش حلقه چاه شامل دو حلقه چاه نفتي و چهار حلقه چاه گازي به اتمام رسيده و در بخش تعمير نيز هفت حلقه چاه شامل پنج حلقه چاه نفتي و دو چاه گازي مورد تعمير قرار گرفته است. در حال حاضر با در اختيار داشتن هشت دستگاه حفاري، عمليات حفاري روي هفت حلقه چاه در حال پيگيري است.
در سال 96 در مجموع 36 هزار و 84 متر (32 هزار و 872 متر چاه حفاري و سه هزار و 212 متر چاه تعميري ) شامل 31 هزار و 454 متر حفاري عمودي و چهار هزار و 629 متر حفاري جهت دار، صورت گرفته است.
طرح هاي در حال توسعه
احداث ايستگاه جمع آوري گازهاي همراه نفت و تزريق در ميادين چشمه خوش و پايدار غرب
تكميل طرح ذخيره سازي گاز در سازند شوريجه دي خانگيران
احداث پالايشگاه دالان (فاز 2)
طرح هاي در برنامه توسعه
1) احداث ايستگاه هاي تقويت فشار كنگان، نار، هما، وراوي و سرخون
2) افزايش توليد ميادين آبان، دهلران، دالپري و آغار
3) توسعه ميادين گازي جديد دي و سپيد زاخور، هالگان، سپيد باغون، گشوي جنوبي، زيره، پازن، مدار، مختار، خارتنگ، گشوي جنوبي، گردان، عسلويه غربي، توس و كوه مند
4) توسعه ميادين نفتي جديد سومار، عسلويه شرقي، رشد (ريگ , شوروم , دودرو)، خيام، البرز، چنگوله
5) افزايش توليد ميدان هاي سعادت آباد، نفت شهر و دانان
6) توسعه فاز دو ميدان گازي تنگ بيجار
طرح هاي راه اندازي شده
1) طرح هاي توسعه ميدان هاي نفتي چشمه خوش، سروستان و سعادت آباد، پايدار و پايدار غرب بنگستان، سرکان و ماله کوه، دهلران، پايدار غرب آسماري و آبان
2) طرح هاي توسعه ميدان هاي گازي، وراوي، هما، شانول و تنگ بيجار فاز دوم
3) ذخيره سازي گاز ميدان سراجه و ذخيره سازي گاز در مخزن شوريجه ( فاز زودهنگام )
4) احداث پالايشگاه هاي گازي پارسيان، احداث ايستگاه تقويت فشار گاز نار و احداث مرکز تفکيک دانان
طرح هاي آينده
1) افزايش ظرفيت ذخيره سازي گاز
2) توسعه كيفي وتوانمندسازي نيروي انساني هم زمان با چابك سازي سازمان همتراز شركت هاي بين الملل
3) به روزآوري اطلاعات ميدان ها با اجراي طرح هاي لرزه نگاري، انجام آزمايش هاي تكميلي، انجام مطالعات و نهايتاً ارائه طرح هاي توسعه تكميلي ميدان ها
4) استفاده از ظرفيت هاي موجود داخلي در همسويي با اقتصادمقاومتي هم زمان با مشاركت شركت هاي بين الملل
5) پايش مستمر عملكرد مخازن و به كارگيري گام به گام طرح هاي ازدياد برداشت مطابق طرح و مصوبه توسعه ميدان ها و فناوري هاي جديد چاه هاي هوشمند مورد نياز و مناسب هر مخزن
6) برنامه ريزي براي توليد كالا، مواد شيميايي و نرم افزار داخلي و بومي در سال هاي آتي
چشم انداز و راهبرد
اين شرکت رسيدن به توليد 375 هزار بشکه نفت در روز و380 ميليون مترمکعب در روز گاز به همراه 162هزار بشکه در روز ميعانات گازي با توسعه ميادين و روش هاي افزايش برداشت را هدف گذاري کرده است. همچنين افزايش بازيافت ميدان ها از اولويت هاي اصلي شرکت بوده که در اين زمينه استفاده از آخرين فناوري ها وخدمات روز دنيا از طريق قراردادهاي جديدIPC يا در قالب اجراي طرح هاي تکميلي توسعه ميادين با نظارت مستقيم شرکت با استفاده از منابع داخلي يا سرمايه گذاري طي قراردادهاي EPCF در برنامه قرار دارد.
سهم پنج ميليارد دلاري در نگهداشت توليد
بسته 6 ميليارد دلاري طرح نگهداشت توليد و افزايش ضريب بازيافت ميدان هاي نفتي از جمله طرح هاي مهم و تاثيرگذار بر روند توسعه صنعت نفت و حمايت از پيمانکاران داخلي است که در شرکت ملي نفت ايران در قالب 35 پروژه تعريف و از سوي شرکت هاي زيرمجموعه از جمله شرکت نفت مناطق مرکزي در حال پيگيري و اجراست. طرحي که گفته مي شود منابع مالي اجراي آن تامين شده و با توجه به اين که مناقصه هاي آن هم اکنون آغاز شده است، اين اميدواري قوت گرفته که تا پايان شهريور امسال، قرارداد عمده اين طرح ها امضا شود تا با اجراي اين طرح ها به زودي شاهد رونق کسب و کار و فعاليت در صنعت نفت باشيم.
معرفي 23 طرح به سرمايه گذاران
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران که يکي از پنج شرکت بزرگ تحت نظارت شرکت ملي نفت ايران است، در اين زمينه 23 طرح را در بخش هاي بالادستي و ميان دستي براي جذب سرمايه داخلي و خارجي معرفي کرده است که ارزش آنها به 5 ميليارد و 500 ميليون دلار مي رسد. سهم اين شرکت از تفاهمنامه هاي امضا شده شرکت ملي نفت ايران با شرکت هاي داخلي و خارجي در قالب مدل جديد قراردادهاي نفتي 13 MOU است، اما در کنار اين تفاهم نامه ها، دفتر سرمايه گذاري اين شرکت محل برگزاري جلسه هاي فشرده با شرکت هاي متقاضي داخلي و خارجي براي اجراي پروژه در قالب EPCF و EPDF است ؛ ارزش اين پروژه ها حدود 4 ميليارد دلار است.
در کنار مذاکرات شرکت ملي نفت ايران براي جذب سرمايه خارجي و انتقال فناوري، شرکت هاي تابعه شرکت ملي نفت ايران هم بسته هاي جداگانه سرمايه گذاري را تدوين کرده اند و هر يک به موازات اهميت طرح ها، مذاکراتي جداگانه با شرکت هاي داخلي و خارجي انجام مي دهند که در اين ميان سهم شرکت نفت مناطق مرکزي از اجراي طرح هاي توسعه اي 5 ميليارد و 500 ميليون دلار است که در ميادين گازي حدود 4 ميليارد دلار پروژه نگهداشت سقف توان توليد ميان دستي و بالادستي در قالب EPCF و EPDF اجرا خواهد کرد.
افزايش 700 ميليون بشکه اي نفت
قابل استحصال
رامين حاتمي ، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، درباره اجراي بسته 6 ميليارد دلاري طرح نگهداشت توليد و افزايش ضريب بازيافت ميدان هاي نفتي گفت: هم اکنون 13 عنوان از تفاهم نامه هاي تنظيم شده توسعه ميادين در سطح شرکت ملي نفت ايران با شرکت هاي داخلي و خارجي مرتبط با توسعه و اجراي روشهاي ازدياد برداشت در ميدان هاي نفتي و گازي اين شركت است كه از جمله مي توان ميدانهاي نفتي چشمه خوش ، دهلران ، پايدار ، پايدارغرب ، آبان، سومار، دانان، دالپري و خيام و ميدانهاي گازي مدار، دي، هالگان، سفيد زاخور، سفيد باغون و آغار را نام برد كه اكثر آنها پس از خاتمه تفاهم نامه و ارائه گزارش فني در كميته شوراي عالي مخازن در مرحله مذاكرات قراردادي در قالب قراردادهاي جديد نفتي (IPC) است.
مقدمات اجراي پروژه هاي افزايش توليد ميادين تنگ بيجار، سعادت آباد، دانان و نفت شهر نيز با سرمايه گذاري حدود 258 ميليون دلار از محل منابع داخل و خارج در حال انجام است که انتظار مي رود در صورت اجرايي شدن طرح هاي توسعه ميادين نفتي در قالب قرارداد با انجام حفاري افقي، روش هاي ازدياد برداشت و استفاده از فناوري هاي روز دنيا، ميزان نفت قابل استحصال اين شركت از مجموع ميدان هاي نفتي درحال توليد، افزون بر 700 ميليون بشكه افزايش يابد.
از طرفي تاكنون درباره پروژه هاي اولويت دارسرمايه گذاري در قالب قراردادهايEPCFوEPDF شركت هاي داخلي و خارجي زيادي در زمينه توسعه ، اجرا و سرمايه گذاري در ميدان هاي نفتي دانان، نفت شهر ، سعادت آباد و ارزيابي و توليدزود هنگام ميدان هاي گازي خارتنگ ،گردان ، پازن و احداث ايستگاه هاي تقويت فشار ميدان هاي گازي كنگان ، نار، وراوي و هما و مركز تفكيك تابناك در قالب كنسرسيوم با پيشنهادهاي مالي از طرق مختلف از جمله تامين مالي از سوي بيمه هاي ضمانت صادرات (ECA) اعلام آمادگي کرده اند و نشست هايي با شركت هاي ياد شده برگزار شده است كه در مرحله ارزيابي فني و توان تامين مالي شركت هاي ياد شده و انجام مذاكرات اوليه و گاه حسب مورد تنظيم تفاهمنامه همكاري است و پيش بيني مي شود پس از اخذ مجوزهاي مربوطه در نيمه اول سال 1397 تعدادي از پروژه هاي ياد شده از طريق برگزاري مناقصاتEPCF و EPDF واگذار شود.
همچنين ، مهمترين پروژه هاي در حال اجراي اين شرکت پروژه هاي جمع آوري گازهاي همراه و تزريق گاز چشمه خوش و پايدار غرب، توسعه ميدان نفتي خشت، توسعه واحد فرآورش فراشبند (دالان)، ذخيره سازي گاز در ميدان شوريجه D با حجم سرمايه گذاري داخلي حدود 8600 ميليارد ريال و 420 ميليون دلار است که بر اساس آخرين برنامه پيش بيني مي شود همه اين طرح ها تا پايان سال 1397 به پايان برسد.
شرکاي تجاري بين المللي
اين شرکت در مجموع تا کنون با 10 شرکت خارجي و يک شرکت داخلي تفاهم نامه 7 ميدان نفتي و 7 ميدان گازي را منعقد کرده که شامل شرکت هاي خارجي از کشورهاي روسيه، اتريش، آلمان، لهستان، مالزي ، سنگاپور و تايلند است و تاكنون مطالعه هشت مورد از تفاهم نامه هاي ياد شده پايان يافته و در حال ارزيابي توسط شرکت ملي نفت ايران براي مراحل بعدي و انجام مذاكرات قراردادي است.
روايتي از انتقال نفت خام در ميدان هاي نفتي غرب کارون
نفت در باختر رود حيات بخش
مشعل توليد نفت از ميدان هاي مشترک غرب کارون با افتتاح فازهاي نخست ميدان هاي آزادگان شمالي، يادآوران و ياران شمالي از 70 هزار بشکه در روز هم اکنون به بيش از 350 هزار بشکه در روز رسيده و قرار است در آينده، توليد نفت از اين ميدان ها به يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز افزايش يابد، با اين حال اين توليد زماني معنا پيدا مي کند که بتوان از طريق پمپاژ نفت و خطوط انتقال، نفت توليدي را به مبادي مصرف ارسال کرد؛ بر همين اساس شرکت مهندسي و توسعه نفت ( متن) در کنار توسعه ميدان هاي نفتي غرب کارون ، پروژه ايجاد سيستم يکپارچه انتقال نفت خام توليدي سبک و سنگين اين ميدان ها را در 2 فاز در دستور کار قرار داده است؛ پروژه اي که طول خطوط لوله آن به 700 کيلومتر مي رسد. فاز نخست اين طرح با 300 کيلومتر خط لوله سال 1396 افتتاح شد و نفت خام توليدي ميدان هاي غرب کارون به همراه نفت توليدي ميدان دارخوين به وسيله اين خطوط به مبادي صادراتي ارسال مي شود؛ فاز دوم اين طرح نيز از سال 1397 اجرايي شده و در سال 1399 به پايان مي رسد. شرکت مهندسي و توسعه نفت که ماموريت توسعه ميدان هاي مشترک و غيرمشترک نفتي ايران را به عهده دارد، در حال حاضر توسعه ميدان هاي مشترک غرب کارون شامل ميدان هاي آزادگان، يادآوران و ياران نيز يکي از اولويت هاي اصلي اين شرکت است. ذخيره نفت درجاي اين ميدان ها به 67 ميليارد بشکه مي رسد. به موازات اين توسعه، «طرح انتقال نفت خام توليدي ميدان هاي نفتي غرب کارون به مبادي صادرات نفت» نيز در دستور کار شرکت متن قرار گرفت؛ در واقع از لحاظ راهبردي، اين پروژه گلوگاه صادرات نفت خام از غرب کارون به شمار مي آيد و تاخير در اجراي آن سبب اختلال در صادرات نفت از اين منطقه مي شود و سرعت و کيفيت نفت صادراتي از اين منطقه هم افت مي کند.
هدف از اجراي اين طرح، ايجاد سيستم يکپارچه انتقال نفت خام توليدي سبک و سنگين شامل دو خط لوله و 2 تلمبه خانه غرب کارون و اميديه در غرب کارون است. به اين ترتيب پروژه از تلمبه خانه غرب کارون شروع مي شود. اين تلمبه خانه در کيلومتر 15 جاده اهواز- خرمشهر واقع شده و به منطقه «آب تيمور» معروف است. در فاز نخست، نفت توليدي با ظرفيت روزانه 300 هزار بشکه نفت سنگين و 254 هزار بشکه نفت سبک، از تلمبهخانه غرب کارون به سمت تلمبهخانه اميديه انتقال داده مي شود، سپس از آنجا در 2 مرحله نفت سنگين به پايانه بهرگان و نفت سبک در اميديه به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تحويل، سپس با خط لوله به پايانه خارک منتقل مي شود. سيروس آقاجري، مجري طرح خطوط لوله و تاسيسات جانبي انتقال نفت خام ميدانهاي غرب کارون در شرکت مهندسي و توسعه نفت(متن) «مشعل» مي گويد: ساخت تلمبه خانه اميديه در سال 88 آغاز شد و در سال 1390 به پايان رسيد. ساخت تلمبه خانه غرب کارون نيز در سال 91 آغاز شد و در سال 96 به اتمام رسيد. احداث خط لوله هاي انتقال نفت هم از سال 90 تا 94 به طول انجاميد. خط لوله ارسال نفت سنگين تا اميديه و خط لوله نفت سبک غرب کارون هم تا بوستر اهواز که به شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب تعلق دارد، کشيده شده است. نفت سبک غرب کارون از اين خط به مبادي صادراتي ارسال مي شود. تنها بخش باقي مانده از فاز نخست، احداث خط انتقال نفت وگاز 30 اينچ است که به گفته آقاجري مناقصه اين بخش برگزار شده و شرکت متن در حال ارزيابي فني پيمانکاران است که به زودي پيمانکار اين بخش هم انتخاب مي شود، انتظار مي رود به زودي اين بخش نيز تکميل شود.
انتقال 400 هزار بشکه نفت
آقاجري با اشاره به اجراي فاز نخست اين طرح در پايان سال 96 تصريح مي کند: در حال حاضر از خط انتقال نفت غرب کارون، روزانه 150 هزار بشکه نفت خام سبک از ميدان نفتي يادآوران و دارخوين و 250 هزار بشکه نفت خام سنگين از ميدان هاي غرب کارون شامل ميدان هاي آزادگان ياران و يادآوران، به مبادي صادراتي ارسال مي شود. شرکت متن براي اجراي فاز نخست خطوط لوله و تاسيسات جانبي انتقال نفت خام ميدانهاي غرب کارون افزون بر استفاده از 5 پيمانکار اصلي داخلي در بخش توسعه تلمبه خانه غرب کارون، خط لوله اهواز تا اميديه، تلمبه خانه اميديه، خط لوله اميديه - بهرگان و تاسيسات بهرگان از مشاوران و پيمانکاران ايراني نيز بهره برده و بخش قابل توجهي از کالاهاي مورد نياز اين طرح را از داخل ايران تامين کرده است. تنها در بخش پمپ هاي اصلي تلمبه خانه که ساخت آن در انحصار چند شرکت است، از همکاري سازنده هاي خارجي بهره برده است. از جمله اين پمپ ها مي توان به پمپ هاي سولزر سوئد اشاره کرد که به گفته آقاجري، در اين بخش به صورت مستقيم با اين شرکت همکاري و پمپ ها را مستقيم از آنها دريافت کرده اند. او همچنين گفته است که پس از اجراي برجام، همه کالاهاي مورد نياز اين طرح بدون هيچ مشکلي وارد شده است. مجري طرح خطوط لوله و تاسيسات جانبي انتقال نفت خام ميدانهاي غرب کارون با بيان اين که اولويت نخست در اجراي اين طرح، استفاده ازکالاهاي داخلي است، مي گويد: براي مثال در اين پروژه، برخي بوستر پمپ ها براي نخستين بار در ايران ساخته شد، ضمن اين که برخي ولوها، فلنج ها و پمپ هاي فرعي و جانبي نيز در داخل توليد شده است. اجراي فاز نخست اين طرح 400 تا 500 ميليارد تومان هزينه داشته است.
آغاز فاز دوم از سال 97
افزايش ظرفيت توليد نفت از ميدان هاي مشترک غرب کارون (آزادگان، يادآوران و ياران) از جمله اولويت هاي اصلي شرکت ملي نفت ايران است. در حال حاضر نيز، مذاکرات قراردادي توسعه اين ميدان ها در جريان است. براساس اعلام شرکت ملي نفت ايران در افق 1404 توليد نفت از ميدان هاي مشترک غرب کارون بايد به يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز برسد. به همين دليل، فاز دوم توسعه تلمبه خانه هاي غرب کارون از سوي شرکت متن در دستور اجرا قرار گرفته و شرکت ملي نفت ايران نيز اجراي آن را مصوب کرده است. طرح هم اکنون در مرحله انجام مناقصه و انتخاب پيمانکار است و پيش بيني مي شود به منظور توسعه فاز دوم اين پروژه به 700 ميليون دلار سرمايه نياز باشد. مجري طرح خطوط لوله و تاسيسات جانبي انتقال نفت خام ميدانهاي غرب کارون در اين باره مي گويد: انتظار داريم فاز دوم سال 97 شروع شود و در پايان سال 99 توسعه تلمبه خانه ها و خط لوله به اتمام برسد، به اين ترتيب قادر به انتقال روزانه يک ميليون و 200 هزار بشکه نفت خام غرب کارون به مبادي صادراتي خواهيم بود.
برند آزادگان؛ نفت غرب کارون
در حال حاضر نفت توليدي ميدان هاي غرب کارون با برند «آزادگان» به مشتريان نفتي ايران تحويل مي شود؛ عمده نفت توليدي غرب کارون سنگين و فوق سنگين است؛ به همين دليل در فاز دوم 6 پمپ به تعداد پمپ هاي نفت خام سنگين تلمبه خانه هاي غرب کارون و اميديه اضافه مي شود، اما ظرفيت انتقال نفت سبک تغيير نمي کند. به گفته آقاجري، در حال حاضر 3 پمپ، نفت خام سنگين و 3 پمپ، نفت خام سبک، توانايي پمپاژ 120 تا 140 هزار بشکه نفت در روز در منطقه غرب کارون را دارند، اما با اجراي فاز دوم، تعداد پمپ هاي نفت خام سنگين از هر ايستگاه، همچنين نفت توليدي براي صادرات به پايانه خارک، افزايش مي يابد. از ديگر بخش هاي طرح توسعه تلمبه خانه غرب کارون مي توان به احداث خط لوله جديد 42 اينچ اشاره کرد؛ با احداث اين خط مي توان نفت خام توليدي غرب کارون را به منطقه بهرگان و از آنجا به پايانه خارک براي صادرات منتقل کرد.
توسعه پايانه صادراتي بهرگان
آقاجري، بخش انتهايي اين پروژها را توسعه پايانه صادراتي بهرگان اعلام مي کند و مي گويد: پايانه بهرگان حداکثر توان دريافت نفت خام سنگين از غرب کارون را 200 هزار بشکه در روز اعلام کرده و اين ميزان بسيار کمتر از حجم صادرات نفت غرب کارون است؛ از اين رو تصميم گرفتيم اين پايانه را توسعه دهيم. وي با بيان اين که هم اکنون در مرحله انتخاب مشاور براي انجام مطالعات پايه هستيم، تصريح مي کند: همه مشاوران اين بخش، داخلي خواهند بود، اما در بخش توسعه قسمت انتهايي خط لوله (مسير اهواز-اميديه-گوره- گناوه به سمت خارک) از سمت گوره به خارک به دليل پيچيدگي اين بخش از مشارکت مشاور داخلي و خارجي استفاده خواهد شد. به گفته آقاجري، در حال حاضر مشاوراني از کشورهاي انگليس، آلمان و نروژ براي اجراي اين پروژه اعلام آمادگي کرده اند.
شاهراه حياتي انتقال نفت غرب کارون
مجري طرح خطوط لوله و تاسيسات جانبي انتقال نفت خام ميدانهاي غرب کارون اين طرح را شاهراه حياتي انتقال نفت خام غرب کارون مي داند و مي گويد: اگر به هر دليلي زنجيره انتقال نفت با مشکل روبه رو شود، بر صادرات نفت و کيفت نفت خام ارسالي به مبادي مصرفي اثر مستقيم خواهد داشت، زيرا در اين صورت مجبوريم از طريق انشعاب نفت توليدي غرب کارون را با نفت صادراتي مناطق نفت خيزجنوب ممزوج کنيم که اين موضوع به تغيير کيفيت نفت ارسالي برند آزادگان منجر مي شود؛ بنابراين همه تلاشمان را به کار برديم تا اين پروژه را با رعايت سرعت، کاهش هزينه و افزايش کيفيت اجرا کنيم. آقاجري با بيان اين که صادرات به همراه انتقال معنا مي يابد، تصريح مي کند: چنانچه قراردادهاي نفتي در منطقه غرب کارون زودتر اجرايي شود، مشکلي در بخش افزايش ظرفيت انتقال نفت خام غرب کارون نداريم، اما چنانچه طرح زودتر از اجرايي شدن قراردادها به اتمام برسد، مي توانيم از طريق انشعاب خط لوله به انتقال نفت مناطق نفت خيزجنوب به مبادي صادراتي کمک کنيم. در حال حاضر خط لوله انتقال نفت غرب کارون داراي سه انشعاب در منطقه اهواز (کريت کمپ)، اميديه و گوره است.
نظارت عاليه بر انتقال نفت
آقاجري، در پاسخ به اين پرسش که در صورت توسعه غرب کارون براساس الگوي جديد قراردادهاي نفتي، انتقال نفت هم به پيمانکاران IPC واگذار مي شود ، مي گويد: چنانچه شرکت ملي نفت ايران تصميم بگيرد انتقال نفت را هم به پيمانکار IPC واگذار کند، پروژه را با هر درصد پيشرفتي به پيمانکار تحويل مي دهيم، اما نظارت عاليه بر انتقال نفت خام غرب کارون همچنان با شرکت متن به نمايندگي از شرکت ملي نفت ايران خواهد بود. وي ادامه مي دهد: پيش بيني مي کنم قبل از اتمام توسعه ميدان هاي غرب کارون براساس قراردادهاي IPC، فاز دوم طرح به بهره برداري برسد که در اين صورت پروژه را به صورت کامل به پيمانکار تحويل مي دهيم. آقاجري با يادآوري بازديدهاي کارشناسان شرکت هاي خارجي از منطقه غرب کارون مي گويد: شرکت هاي خارجي اغلب مشخصات فني تلمبه خانه هاي غرب کارون را از ما مي پرسيدند و در مورد شرکت هاي سازنده ايراني کسب اطلاع مي کردند، براي آنها جالب توجه بود که کارخانه هاي سازنده تجهيزات نفتي ايران در ميان کشورهاي نفت خيز منطقه به سطح بالايي از توانايي رسيده و کالاهايي با استاندارد بالا توليد مي کنند.وي افزود: ما از نظر تجهيزات فني و فرايندي در اين قسمت ضعفي نداريم و از نظر لوکال نيز اطلاعات خوبي داريم، ضمن اين که شرکت هاي خارجي نيز مي دانند که بايد از توان نيروهاي متخصص استفاده کنند.
گردهمايي يک هزار و 600 نفري براي بزرگترين تعميرات اساسي در پالايشگاه امام خميني(ره)
عمليا ت بزرگ
مشعل آرزو عطايي قدمت شهر شازند در نزديکي شهر اراک به دوره قاجاريه مي رسد. علت نام گذاري اين شهر به شازند وجود کوهي بوده که زرتشتيان باور داشته اند کيخسرو به همراه پهلوانان نامي در آن مخفي شده اند. از اين رو اين کوه را شاه زنده يا شاه زند ناميده اند و شهر شازند نيز از روي اين کوه نامگذاري شده است. اينجا در فصل بهار سبز و زيباست و گل هاي بهاري حاشيه جاده مسير اراک - شازند و اطراف پالايشگاه را احاطه کرده اند. پالايشگاه شازند اراک اولين پالايشگاهي در کشور است که پس از انقلاب، طراحي و احداث شده است. خوراک اين پالايشگاه که يکي از پالايشگاه هاي مدرن در خاورميانه به شمار مي رود، از اهواز و اميديه مي آيد و ترکيب نفت خام سنگين و سبک است و مهمترين ويژگي آن توليد فرآورده هايي با کيفيت بالا از جمله بنزين و گازوئيل يورو 4 است. بزرگترين تعميرات اساسي (اورهال) اين پالايشگاه امسال انجام خواهد شد و مي رود تا با تعميرات اساسي تما مي واحدهاي اين پالايشگاه در سال جاري جاني تازه در رگ هاي شازند دميده شود. هم اکنون مرحله اول اين عمليات که از ابتداي ارديبهشت ماه آغاز شده بود، به پايان رسيده است و کارکنان و پالايشگاه خود را براي مرحله دوم آن آماده مي کنند. در بازديد از پالايشگاه شازند، گزارشي از اين عمليات آماده کرده ايم که مي خوانيد:
مديرعامل شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند درباره آخرين وضعيت پالايشگاه و توليدات آن مي گويد: پالايشگاه شازند خصوصيات ويژه اي دارد که مهم ترين آن توليد بيشترين و باکيفيت ترين بنزين پالايشگاه هاي کشور است؛ ظرفيت اسمي توليد بنزين در اين پالايشگاه روزانه 16 ميليون ليتر است که اين ميزان تا 5/17 ميليون ليتر در روز نيز مي رسد که برابر با 25 درصد بنزين توليدي کشور است.
عليرضا امين درباره ديگر ويژگي هاي پالايشگاه مي گويد: پالايشگاه ها هر کدام به فرآورده اي شناخته مي شوند و شازند به بنزين با کيفيت و کميت بالاي آن شناخته مي شود، فرآورده هاي توليدي در اين پالايشگاه داراي استاندارد يورو 4 بوده و بنزين سه کلانشهر مهم تهران، کرج، اراک و در مواردي شهر قم را تامين مي کند.
وي ضريب پيچيدگي بالاي پالايشگاه را ديگر وجه تمايز آن با ديگر پالايشگاه ها عنوان و اضافه مي کند: هر چقدر تبديل فرآورده هاي سنگين به سبک بيشتر مي شود، ضريب پيچيدگي بيشتر مي شود، ضريب پيچيدگي اينجا حدود 11 است، در صورتي که در پالايشگاه هايي مانند بندرعباس و اصفهان ضريب پيچيدگي 6 است.
پروپيلن يکي از فرآورده هاي توليدي در صنعت پتروشيمي است که در پالايشگاه امام خميني (ره) شازند نيز توليد مي شود. اين پروپيلن پليمرگريد به عنوان خوراک به پتروشيمي هاي کشور داده مي شود: حجم توليدي پروپيلن پالايشگاه امام خميني (ره) شازند 4/1 ميليون ليتر در روز است و شازند تنها پالايشگاهي است که پروپيلن توليد مي کند.
پالايشگاه شازند به دليل توليد کمترين نفت کوره با حدود 6 ميليون ليتر پالايشگاهي سودده محسوب مي شود. عليرضا امين تاکيد مي کند: 6 درصد نفت خام دريافتي در اين پالايشگاه به نفت کوره تبديل مي شود، در حالي که در ساير پالايشگاه ها اين ميزان به 37 تا 38 درصد نيز مي رسد، پالايشگاه شازند فرآورده نامرغوب توليدي ندارد.
همه واحدها امسال تعميرات اساسي مي شوند
تعميرات اساسي پالايشگاه امام خميني (ره) شازند در يک سال گذشته به دليل نياز و کمبود فرآورده کشور انجام نشده است. مديرعامل پالايشگاه مي گويد: امسال بعد از يک سال که از موعد تعميرات گذشته است، تمامي واحدها به مرور و در سه مرحله تعميرات اساسي خواهند شد. مرحله اول اين عمليات در ارديبهشت ماه انجام شد که طي آن واحدهاي مهم پالايشگاه از جمله واحد تقطير در اتمسفر و خلا، واحد تبديل کاتاليستي يا CCR قديم، واحد غلظت شکن، واحد گازمايع شماره يک و واحد KHT (تصفيه نفت سفيد) در اين مرحله به مدت يک ماه تعميرات اساسي شد و هم اکنون راه اندازي شده است. مرحله بعدي اين عمليات تيرماه آغاز مي شود و يک ماه به طول مي انجامد و در نهايت مرحله سوم آن از مهر تا اواسط آبان ماه انجام خواهد شد.
متکي به ساخت داخل
مديرعامل پالايشگاه شازند درباره تکيه به صنايع داخلي در ساخت و تعمير و تعويض تجهيزات و واحدهاي پالايشگاه مي گويد: قسمت اعظم دستگاه ها و تجهيزات پالايشگاه شازند به ويژه در فاز 2 ساخت داخل است، شرکت هاي آذرآب و ماشين سازي اراک که از صنايع داخلي مهم استان به شمار مي روند، توليد کننده بيشتر ظروف پالايشگاه هستند، در بحث اورهال نيز بيشتر تجهيزات که نيازمند بوديم، از شرکت هاي داخلي تامين شده است. عمليات اورهال نيز به پيمانکار بومي سپرده شده است و تمامي نيروها نيز بومي شهرستان شازند هستند و براي اولين بار از طريق اداره کار شهرستان جذب شده اند.
طرح هاي زيست محيطي در شازند
فضاي سبز همچون کمربندي پالايشگاه را احاطه کرده و تابلوها و بنرهاي زيست محيطي با موضوع کمبود آب در پالايشگاه به چشم مي خورد: عليرضا امين مي گويد: مشکلات کمبود آب در سطح کشور به ويژه در استان مرکزي جدي است، براي اين منظور طرح هايي براي تصفيه و بازگرداندن آب هاي پساب پالايشگاه ارائه شده است که در مرحله جذب پيمانکار هستيم، طرح بهبود سيستم کولينگ پالايشگاه نيز يکي ديگر از طرح هاي زيست محيطي است که در مرحله مطالعاتي و مذاکره با سازمان آب و فاضلاب استان قرار دارد و به زودي قرارداد آن امضا خواهد شد. طرحي نيز براي خريد فاضلاب از شهرستان هاي اطراف (شازند و مهاجران) وجود دارد که از محل اجراي اين طرح ها نزديک به 400 مترمکعب آب صرفه جويي خواهد شد. در حال حاضر حدود يک هزار و 200 مترمکعب آب از سد کمال صالح دريافت مي شود که با اجراي طرح کولينگ ميکس (خنک کننده ترکيبي) حدود 30 درصد کاهش خواهد يافت.
وي همچنين از طرحي براي پايش و مقابله آلودگي آب هاي زيرزميني ياد مي کند: در اين طرح 90 چاه گمانه زني حفر خواهد شد که مرحله انتخاب پيمانکار است. 80 هکتار فضاي سبز در جهت بهبود محيط زيست در پالايشگاه ايجاد شده و مشعل ها نيز استاندارد است، علاوه بر همه اينها بازديدهاي دوره اي از سوي محيط زيست انجام مي شود و ميزان تمامي آلاينده ها بررسي مي شود.
نيروها به دنبال انتقال هستند
امين درباره وضعيت نيروي انساني مي گويد: با توجه به ممنوعيت جذب نيروي انساني و افرادي که در سال هاي اخير بازنشسته شدند و يا به دنبال زمزمه هاي خصوصي سازي، متقاضي انتقال هستند، مشکل نيروي انساني اينجا جدي است که اميدواريم با مجوز حجمي کردن کار عمليات اين مشکلات مرتفع شود. در حال حاضر 2604 نفر مجموع نيروهاي شاغل در پالايشگاه شازند است که از اين تعداد يک هزار و 148 نفر رسمي باقي قراردادي و پيمانکار هستند، 70 نفر از نيروها نيز خانم هستند که از اين تعداد حدود 10 نفر در بخش هاي فني مشغول به کار هستند، 75 درصد کارکنان شاغل در پالايشگاه نيروهاي بومي هستند.
HSE سرلوحه تعميرات اساسي
با توجه به حوادثي که در تعميرات اساسي سال هاي گذشته اتفاق افتاده بود، نهايت دقت در اين تعميرات انجام شده است، افرادي که براي اجراي اين عمليات جذب شده اند، مصاحبه HSE انجام داده اند و پيش از ورود به سايت دوره هاي دو روزه آموزش HSE را گذرانده اند. مديرعامل پالايشگاه شازند مي گويد: در اين عمليات تعداد 30 نفر نيروي جديد آموزش ديده با همکاران HSE پالايشگاه همکاري مي کنند، کتابچه هاي ايمني نيز در بين تمامي افراد دخيل در عمليات توزيع شده است.
اورهال چيست؟
اورهال (overhaul) که به معناي بازديد، بازرسي و انجام تعميرات يک واحد بهره برداري است، عملياتي حساس و مهم به لحاظ رساندن تجهيزات و قطعات پالايشگاهي به شرايط سلامت کامل است. تعميرات اساسي بايد قبل از رسيدن دستگاه به خرابي انجام شود؛ اين عمليات يک فعاليت قابل پيشبيني است و نقش پيشگيري از خرابي، شکستگي، سوراخ شدن و حادثه و انفجار در تجهيزات پالايشگاهي را ايفا ميکند و در مدت زمان انجام آن تمامي دستگاه ها و تجهيزات اعم از مکانيکي، برقي و کنترلي تحت بازديد، بازرسي و تعميرات لازم قرار مي گيرد؛ فاصله زماني بين تعميرات اساسي در پالايشگاه ها بسته با توجه به واحد مربوطه و نوع بهره برداري از سه تا پنج سال متغير است.
تعميرات به زبان ساده از ابتدا تا انتها
مديرعمليات شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند در تشريح مراحل انجام عمليات تعميرات اساسي در پالايشگاه ها مي گويد: اولين مورد در انجام عمليات تعميرات اساسي، مشخص کردن زمان آن است. بسته به نوع فرآيند واحدها، زمان تعميرات اساسي متفاوت است که گاها دو ساله، سه ساله و چهار ساله است، اين فرآيند اخيرا مبناي علمي پيدا کرده است و بر اساس بازرسي هاي فني و با استفاده از تکنيک RBI (بازرسي بر مبناي ريسک) انجام مي شود و نهايتا از سوي واحد بازرسي پالايشگاه، تاريخي براي تعميرات اساسي تعيين مي شود.
عزت اله غلامي تاکيد مي کند: زمان انجام تعميرات اساسي براي انجام هماهنگي هاي لازم به شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي اطلاع رساني مي شود تا برنامه ريزي لازم براي جلوگيري از تداخل زماني اين عمليات با ديگر پالايشگاه ها وجود نداشته باشد که البته اين برنامه ريزي ها از يکسال قبل آغاز مي شود و پس از تعيين تاريخ قطعي، با توجه به اين که همه واحدها با هم تحت تعميرات قرار نمي گيرند و يک سري واحدهاي خاص بايد در سرويس باشند، پيش بيني خوراک براي ساير واحدها انجام مي شود، بنابراين برنامه ريزي توليدي مسئوليت مي دارد تا مدت زمان تعميرات اساسي و خوراک
غول پالايشي ايران شاهد بزرگترين عمليات تعميرات اساسي
پالايشگاه امام خميني (ره) شازند در نزديکي شهر شازند و در جنوب غربي اراک، با ظرفيت پالايشي 250 هزار بشکه نفت خام، پيشرفته ترين پالايشگاه نفت کشور به شمار مي رود و تطابق مشخصات کيفي محصولات توليدي اين پالايشگاه با استانداردهاي اروپا (يورو4) اهميت آن را در تامين بنزين و گازوئيل با کيفيت موردنياز کلانشهرها دوچندان مي کند.
در بازديد از اين مجموعه عظيم پالايشگاهي بيش از هر چيز، شگفت زده فعاليت ها و حجم کاري مي شويم که به دست بيش از 7 هزار متخصص و کارگر ايراني غيور در طرح توسعه (فاز 2) انجام شده است. طرح توسعه پالايشگاه امام خميني (ره) شازند از سال 1385 با هدف حداکثرسازي توليد بنزين، کاهش نفت کوره و ايجاد ارزش افزوده با تشکيل کنسرسيومي متشکل از دو شرکت ايراني سازه و شرکت طراحي و نصب صنايع نفت و شرکتي چيني آغاز شد و با وجود تمامي کمبودها و به ويژه فشارهاي ناشي از تحريم هاي بين المللي تکميل و در سال 91 به بهره برداري رسيد و گامي مهم در جهت حرکت به سوي توسعه پايدار را ثبت کرد. بالارفتن 100 درصدي ضريب پيچيدگي که نمايانگر افزايش بهره وري و سوددهي طرح بود، راه اندازي اولين واحد rcd و rfcc در کشور با ظرفيت کم نظير در دنيا، افزايش ظرفيت پالايش نفت خام از 170 هزار بشکه به 250 هزار بشکه، کاهش آلايندگي هاي زيست محيطي، کاهش ميزان گوگرد محصولات توليدي، نصب سنگين ترين راکتور يکپارچه پالايشگاهي، توليد گوگرد گرانول با ظرفيت 700 تن در روز، افزايش 4 برابري ظرفيت توليد گاز مايع، کاهش بنزن بنزين توليدي و ... از جمله دستاوردهاي طرح توسعه پالايشگاه امام خميني (ره) شازند بود که بزرگترين طرح توسعه پالايشگاهي کشور به شمار مي رود. هم اکنون به صورت ميانگين روزانه 500 تن پروپيلن، 400 تن گوگرد گرانول، 2000 تن گاز مايع، 16ميليون ليتر بنزين يورو4، 13 ميليون ليتر نفت گاز يورو4 و 4 ميليون ليتر نفت کوره و ماهانه 50 تا 100 ميليون ليتر سوخت جت در اين پالايشگاه توليد مي شود. با توجه به تامين حدود يک چهارم از نياز داخلي کشور به سوخت (بنزين) در پالايشگاه شازند، عمليات تعميرات اساسي اين پالايشگاه از اهميت ويژه اي برخوردار است. هم اکنون شازند شاهد اجراي بزرگ ترين تعميرات اساسي واحدهاي مختلف پالايشگاه است که اولين مرحله آن به پايان رسيده و قرار است در تيرماه، دومين مرحله خود را آغاز کند، مرحله سوم اين عمليات مهم نيز در مهر 97 به مدت يک ماه و نيم اجرايي خواهد شد تا جاني تازه در رگ هاي غول پالايشي ايران دميده شود.
لازم براي ديگر واحدهاي در سرويس را پيش بيني کند. واحد تعميرات در اين زمان برپايه گزارش هاي تعميرات قبلي و براساس نيازمندي هايي که احساس مي شود، پيش بيني تجهيزات و قطعات يدکي را انجام مي دهد تا در حين عمليات کمبود و کسري قطعات يدکي به وجود نيايد، خريدها پيگيري شود و پس از برگزاري چندين جلسه هماهنگي بين واحدها و پس از اين که همه گروه ها اطمينان دادند که آماده تعميرات هستند، برنامه ريزي براي بستن واحدها انجام مي شود و مدتي در حدود دو تا سه روز زمان مي برد تا واحدها بسته و تحويل پيمانکار تعميرات شود.
وي اضافه مي کند: در اين مرحله واحد ايمن سازي شده و از مواد نفتي و گازهاي سمي عاري و آماده بازکردن تجهيزات مي شود و نيروي انساني در گروه هاي تعميراتي با توجه به تخصص و توانايي تقسيم بندي شده و هر کدام بر اساس کار تعريف شده در برنامه مجوز کار روزانه دريافت کرده و کار آغاز مي شود.
پس از اورهال
مديرعمليات پالايشگاه امام خميني (ره) شازند درباره مراحل کار پس از پايان تعميرات اساسي مي گويد: در اين مرحله کار بهره بردار شروع مي شود که کنترل چک ليست ها توسط تعميرات، بازرسي فني و گروه هاي بهره بردار است. بستن صحيح تجهيزات، استفاده از آب بندهاي درست و سالم بودن نصب اتصالات بهره بردار از نظر کامل بودن تجهيزات و عملکرد مناسب آنها و همه اينها براي کسب اطمينان از عملکرد صحيح و ايمن بودن تجهيزات است. بعد از اين که اين کنترل ها انجام شد، تست نشتي انجام شده، تجهيزات و ظروف با هوا فشارگيري شده و در صورت تخليه فشار، تست نشتي بررسي عوامل آتش زا و هوازدايي به وسيله بخار آب در دو مرحله انجام مي شود. مرحله بعدي اين است که مسيرهاي بخارات را به مشعل واحد باز مي کنند که اصصلاحا بخار بسته گفته مي شود، وقتي مطمئن شدند هوايي داخل سيستم وجود ندارد، بخارات را مي بندند و سيستم را هواگيري مي کنند، فشارگيري با گاز انجام مي شود که گاز سوخت پالايشگاه و يا گاز طبيعي است، وقتي با بخار آب هوازدايي انجام مي شود، بخار آب سرد مي شود و ايجاد خلا مي کند و نهايتا فشارگيري شده و به سمت اين مي روند که خوراک واحد را تزريق کنند و نهايتا واحد بر اساس مراحل راه اندازي، راه اندازي مي شود که اين عمليات دو تا 7 روز زمان مي برد.
غلامي اضافه مي کند: بعد از اين که تعميرات اساسي تمام شده و کار تعميراتي انجام نمي شود و واحدها در سرويس قرار گرفته اند و فرآورده به خط ورود کرده است، بخشي از کار تعميرات اساسي باقيمانده و آن آناليز تعميرات اساسي شامل گزارش هايي از واحدهاي فني و تعميرات است و بر پايه آن ارزيابي مي شود که در تعميرات اساسي آينده چه تجهيزاتي پيش بيني شده و کدام دستگاه ها مجددا چک شده و در مجموع آناليز کلي از تعميرات انجام مي شود که گاها شامل ضخامت سنجي نيز مي شود.
وي با اشاره به انجام عمليات تعميرات اساسي در پالايشگاه شازند مي گويد: هم اکنون مرحله اول اين عمليات آغاز شده و در مرحله راه اندازي واحدها هستيم، تست نشتي ها انجام شده و تزريق خوراک در حال انجام است.
غلامي درباره ميزان تجهيزات موردنياز در عمليات تعميرات مي گويد: معمولا تجهيزاتي که قبلا خريداري شده و در مدار است، تعمير شده و تعويض عمده اي انجام نمي شود.
گردهمايي يک هزار و 600 نفري
سرپرست اداره نگهداري و تعميرات شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند با اشاره به حضور يک هزار و 600 نفر نيرو در عمليات تعميرات اساسي پالايشگاه امام خميني (ره) شازند مي گويد: ارديبهشت امسال تعميرات اساسي 5 واحد اصلي از واحدهاي پالايشگاه شازند انجام شد که طي اين عمليات 1600 نفر دخيل بودند که 85 درصد اين ها نيز بومي استان مرکزي هستند.
محمدسپهري راد با اشاره به اين که شرکت هاي مستقر در استان مرکزي درصد قابل توجهي از نيازهاي ما را برطرف مي کنند، گفت: تمهيدات لازم براي انجام اين عمليات در واحد نگهداري و تعميرات از اواسط سال گذشته آغاز شد و با توجه به کمبود نيروي انساني برنامه ريزي براي دو پيمان حجمي و يک پيمان تامين نيروي انساني انجام شد که شرکت فراپتروسازان انرژي، ميثاق شميم پارسيان و شرکت عدالت نهاد اراک (پيمانکار تامين نيروي انساني) براي انجام عمليات انتخاب شدند و طي مراحل مختلف آموزش هاي HSE براي اين نيروها انجام شد.
وي با تاکيد بر اين که هدف اصلي ما در واحد تعميرات انجام اورهال با رعايت کامل مسائل ايمني بود، مي گويد: متاسفانه در سال هاي گذشته تجارب تلخي در اين زمينه داشتيم، بنابراين در اين اورهال دستورعمل هاي HSE وزارت نفت را به طور کامل به پيمانکاران ابلاغ کرديم و برنامه ريزي لازم براي انجام و ارزيابي ريسک کارها با همکاري اداره HSE انجام شد و علاوه بر آن دوره هاي آموزش ايمني براي تمام کارکنان شرکت کننده در اورهال برگزار و به افراد گواهينامه اعطا شد. کارکنان همچنين به منظور اطمينان از صحت و سلامت جسمي و روحي افراد دوره طب صنعتي را نيز گذراندند.
وي تاکيد مي کند: نياز است که دوره هاي آموزشي – تخصصي و HSE براي تمامي افرادي که وارد صنعت مي شوند، برگزار شود تا افراد آگاهي هاي پايه را کسب کرده باشند که اين امر با کمک نهادهاي آموزشي مانند فني و حرفه اي و پالايشگاه ممکن خواهد شد.
در کنار آهن گداخته و زير نور آفتاب سوزان
اينجا گاز يعني همـه چيـز!
مشعل نام نفت، نخستين بار در ايران از اين منطقه بر سر زبان ها افتاد و فوران چاه شماره يک؛ مسجد سليمان را به شهر نخستين هاي خاورميانه تبديل کرد. فوران اين منبع انرژي راهبردي در مسجد سليمان که هفته گذشته (پنجم خرداد) سالروز 110 سالگي خود را پشت سر گذاشت، زندگي اهالي اين منطقه را با نفت آميخته کرد و اين مردم، نخستين ايرانياني بودند که از نعمت و نقمت طلاي سياه بهره مند شدند. با بهره برداري از اين چاه نفت در جنوب کشور، زمينه توسعه بيش از پيش اقتصادي و اجتماعي مردم اين منطقه فراهم شد و آنها به شکل هاي مختلف از اين مزايا بهره مند شدند. ارائه خدمات به اهالي اين مناطق از ابتداي فعاليت صنعت نفت در جنوب در دستور کار بود و با گذر زمان، انتظار اجراي مسئوليت هاي اجتماعي در اين منطقه همچنان به قوت خود باقي مانده است. پس از سال ها، اين منطقه که روزي تنها توليد کننده نفت و گاز کشور بود، با توسعه زيرساخت هاي صنعتي، هم اکنون به يکي از مصرف کنندگان انواع منابع انرژي تبديل شده است. منطقه يک عمليات انتقال گاز، به عنوان يکي از مناطقي که مرکز آن در ميانکوه شهرستان اميديه استان خوزستان قرار دارد، افزون بر مسئوليت سازماني، وظيفه اجراي بخشي از تعهدات سازمان هاي ديگر را نيز به عهده دارد. افزون بر وظيفه ذاتي اين منطقه که نگهداري و بهره برداري از خطوط انتقال و ايستگاه هاي تقويت فشار گاز است، يکي از چالش هاي مهمي که در منطقه يک عمليات انتقال گاز وجود دارد، انجام وظايفي است که براساس نظام برنامه ريزي کشور به عهده ساير وزارتخانه هاست.
منطقه مسکوني ميانکوه در مجموع 13 هزار نفر جمعيت دارد که از اين تعداد، تنها سه هزار نفر شرکتي هستند، بااين حال، تامين آب، دفن زباله، فاضلاب، مديريت پسماند، تعمير، نگهداري و سرويس مدارس،نگهداري و مديريت جاده ها و فضاي سبز، فعاليت هاي خدماتي و... به عهده اين منطقه و پالايشگاه گاز بيدبلند قرار دارد.
سال گذشته در مجموع 150 ميليارد ريال اعتبار، براي ارائه خدمات يادشده از سوي منطقه يک عمليات انتقال گاز و شرکت پالايش گاز بيدبلند، هزينه شده است. تخصيص اين ميزان اعتبار در حالي است که خدمات ارائه شده ارتباطي با ساختار سازماني و وظايف اين منطقه ندارد و براي آن سازمان هايي مختلف تعريف شده است. اين وظايف درحالي به عهده منطقه قرار گرفته که هيچ گونه ساختار سازماني در اين زمينه وجود ندارد. خوشبختانه با همراهي و همکاري فرمانداري شهرستان اميديه و استانداري خوزستان، اخيرا اقدام هايي انجام داده ايم و زمينه هاي مناسبي براي تبديل ميانکوه به شهر انجام شده است. در اين زمينه، مکاتبات لازم و فعاليت هاي کارشناسي در وزارت کشور انجام شده است. اگر هرچه زودتر شهرداري افتتاح نشود، معضلات پيچيده تر و سخت تر از گذشته خواهد شد. منطقه يک عمليات انتقال گاز که زمان آغاز به کار آن به نخستين سال هاي شکل گيري صنعت گاز بازمي گردد، در طول سال هاي گذشته با توجه به توسعه صنايع فولاد، پتروشيمي و تزريق گاز به ميدان هاي نفتي براي افزايش برداشت نفت، در استان خوزستان، حساسيت فعاليت اين منطقه را دو چندان کرده است. پيش از اين، توليد اين مناطق به سوي ديگر استان ها هدايت مي شد و اين درحالي است که در سال هاي گذشته با راه اندازي صنايع عمده پتروشيمي، نيروگاه ها، کشت و صنعت و فولاد در خوزستان، اين استان به يکي از بزرگ ترين مصرف کنندگان گاز بدل شده است.
منطقه يک، تنها منطقه اي است که در مرکز استان شعبه ندارد، اين منطقه با بيش از سه هزار کيلومتر خط لوله در سايزهاي مختلف از دو تا 56 اينچ وظيفه انتقال پايدار گاز در استان خوزستان و بخش هايي از استان هاي کهگيلويه و بويراحمد و ايلام را به عهده دارد. افزون بر خطوط انتقال گاز، وظيفه تعميرات و بهره برداري از هشت ايستگاه تقويت فشار گاز، 197 شيرخانه بين راهي، 119 ايستگاه حفاظت کاتديک و هفت ايستگاه تقليل فشار گاز را به عهده داريم.
تزريق 2 ميليارد مترمکعب گاز به ميدان هاي نفتي
مدير منطقه يک عمليات انتقال گاز درباره حجم انتقال گاز از سوي اين منطقه مي گويد: در دوماه امسال، 6 ميليارد مترمکعب گاز از سوي اين منطقه منتقل و به مراکز هدف تحويل شده است. در بازه زماني يادشده، دو ميليارد مترمکعب گاز نيز به ميدان هاي نفتي منطقه تزريق شده است. پيمان خضرائي، درباره پيشرفت اجراي طرح جامع خوزستان مي گويد: در گذشته سمت جريان گاز از خوزستان به مرکز کشور بود. هم اکنون درعين حال که مقداري از گاز به ديگر استان ها ارسال مي شود، در آينده با توجه به اجراي خط ششم سراسري و برنامه ريزي براي احداث خط نهم سراسري، خوزستان به کريدور عبور گازهاي توليدي در عسلويه بدل مي شود. به گفته وي، همراه با اين تحول ها، طرح جامع خوزستان مطرح و در هيئت مديره شرکت ملي گاز ايران تصويب شده است. براساس اين طرح، خطوط قديمي و فرسوده جمع آوري و خطوط اصلي جايگزين آنها مي شود. به تناسب اين برنامه ها، تغيير ساختار نيز خواهيم داشت و در ساختار سازماني خود نياز به بازآرايي وجود دارد. از سيستم هاي نوين همچون BOT که نوعي از ساخت و بهره برداري است نيز، در برخي خطوط و ايستگاه هاي در حال احداث بهره گرفته شده است. هم اکنون سه ايستگاه بسيار مهم در استان خوزستان در حال احداث داريم و اميدواريم سال آينده همه اين ايستگاه ها به بهره برداري برسد. ايستگاه هاي ديگر از جمله شوشتر نيز در برنامه قرار دارد و با احداث خط نهم سراسري نيز چهار ايستگاه تقويت فشار احداث خواهد شد.
توسعه شبکه انتقال گاز غرب کشور
در ادامه مدير پيشين منطقه يک عمليات انتقال گاز مي گويد: مي افزايد: در سال هاي اخير، خطوط 56 اينچ پنجم و ششم سراسري از اين منطقه عبور کرده و گازهاي منطقه عسلويه را براي مصرف استان هاي خوزستان و غرب کشور انتقال مي دهد. نجف بلالي با اشاره به ويژگي هاي عملياتي منطقه يک تاکيد مي کند: کار با فشارهاي متفاوت و مختلف از جمله ويژگي هاي اين منطقه به شمار مي آيد. بخشي از منابع گاز اين منطقه از عسلويه، بخشي از شرکت پالايش گاز بيدبلند، مسجد سليمان و مقداري نيز از ان جي ال هاي مناطق نفت خيز تامين مي شود که فشار و مشخصات فيزيکي اين گازها با يکديگر متفاوت است. با توجه به توسعه زيرساخت هاي گازرساني، گستره اهواز تا دزفول و دزفول تا کوهدشت خط 56 اينچ ششم سراسري به طول 282 کيلومتر از سوي اين منطقه تزريق گاز شده و به بهره برداري رسيده است. افزون بر اين گستره ها، سال 96، خط لوله گاز صادراتي به عراق به طول 148 کيلومتر از اهواز تا مرز شلمچه را گازدار کرده ايم و آماده ارسال گاز هستيم. 20 کيلومتر از خط لوله 42 اينچ انتقال گاز ترش ايستگاه موندني زاده به پالايشگاه بيدبلند نيز امسال گازدار شد و به بهره برداري رسيد.
بي توجهي به حريم خطوط و ايجاد خسارت کلان
بلالي در ادامه با اشاره به چالش هاي حريم خطوط لوله انتقال گاز تاکيد مي کند: در سال هاي گذشته به دليل توسعه شهرها و روستاها و انجام فعاليت هاي عمراني، به مقوله حريم بي مهري شده و در صورتي که به اين موضوع توجه نشود، سبب ايجاد خسارت مي شود؛ از اين رو انتظار داريم که بيش از پيش همه ارگان ها به ويژه مردم در روستاها در کنار خطوط لوله از کشت و احداث ساختمان پرهيز کنند. افزون بر گشت هاي حراست و پيگيري از سوي واحد حراست، از سيستم GIS نيز براي کنترل حريم استفاده مي کنيم. از طرفي، پاسخ استعلام ها حداکثر يک ساعته حاضر مي شود که اين موضوع در زمينه حفظ حريم، کمک شاياني در جلوگيري از ساخت ابنيه داشته است. از سوي ديگر، اداره مجموعه اي با سه نظام استخدامي و پرداختي نيز يکي از چالش هاي منطقه در حوزه منابع انساني است که اين موضوع، کار را بر مديران دشوار مي کند. وي درباره اينکه شرکت انتقال گاز ايران براي دستيابي به جايگاه واقعي خود بايد چه فعاليتي انجام دهد، مي گويد: از لحاظ ساختار سازماني، توجه خوبي به پالايشگاه و گاز استاني شده است. در قالب شرکت اداره شدن داراي اختيارات خاص خود است، درعين حال که چالش خاص خود را دارد ، اما به مراتب از مديريت پراکنده که خطوط انتقال گاز دچار آن هستند، راحت تر است. محدوده تحت پوشش منطقه شامل چند استان مي شود و با مقام هاي اين استان ها بايد هماهنگي هاي لازم انجام شود، اما جايگاه و توجه سازماني و اختيارهايي که لازمه اين کار است، در مناطق وجود ندارد و به صورت جدي بايد توجه ويژه به تغيير ساختار در اين مناطق شود. از لحاظ اختيارات مالي و بودجه بندي نيز، بايد تدابيري انديشيده شود. بلالي با اشاره به فعاليت هاي اين منطقه در حوزه اقتصاد مقاومتي تاکيد مي کند: براساس برنامه هايي که ابلاغ شده، وزارت نفت يکي از پيشرو ترين وزارتخانه ها در حوزه اقتصاد مقاومتي بوده و به ويژه سال گذشته فعاليت هاي خوبي انجام داده است.
مدير پيشين منطقه يک عمليات انتقال گاز در پايان با قدرداني از همکاران اين منطقه مي گويد: از همکاران بسيار خوب خود در منطقه عملياتي به صورت ويژه قدرداني مي کنم. اين کارکنان، در دماي 54 درجه بالاي صفر و در ماه مبارک رمضان در کنار آهن گداخته و زير نور آفتاب سوزان، براي تامين پايدار گاز مشترکان، همه سختي ها را تحمل مي کنند.
اولويت گذاري براي اجراي اقتصادي پروژه ها
معاون مهندسي و خدمات فني منطقه يک عمليات انتقال گاز مي گويد: TSRها، از خدماتي به شمار مي آيند که اين واحد به ديگر واحدهاي منطقه ارائه مي دهد. شهرام خاشعي با اشاره به اجراي پروژه هاي بهبود از سوي اين معاونت مي گويد: اين پروژه ها پس از ارزيابي هاي ريسک، اقتصادي، عملياتي و کارشناسي جمع بندي مي شوند و خروجي آن به اجراي پروژه بهبود منجر مي شود. همه اين فعاليت ها با مشارکت واحدهاي HSE و بازرسي فني در واحد مهندسي انجام مي شود. او با اشاره به اقتصادي تر شدن اجراي پروژه ها تاکيد مي کند: برنامه ريزي براي اجراي پروژه ها در زمان تعريف شده از جمله فعاليت ها براي اجراي اقتصادي تر پروژه هاست و با وجود مشکلاتي همچون شرايط جوي و کمبود نقدينگي؛ روند اجرا و پايان اقتصادي پروژه ها در اين منطقه بهبود يافته است. معاون مهندسي و خدمات فني منطقه يک عمليات انتقال گاز در ادامه با اشاره به استقرار نرم افزار IPCMMS در شرکت انتقال گاز ايران يادآور مي شود: از جمله مناطقي به شمار مي آييم که در حوزه تاسيسات اين نرم افزار استقرار يافته و بخشي از ماژول هاي آن نيز عملياتي شده است. در قالب اين نرم افزار، فرآيند نگهداري و تعميرات تحت کنترل قرار مي گيرد و با توجه به وجود بخش نگهداري سوابق، از اين شاخص ها براي تصميم گيري درباره تعميرات تجهيزات و تاسيسات استفاده مي شود.
کشاورزي؛ بزرگ ترين متجاوز به حريم خطوط لوله
سرپرست معاونت خطوط لوله منطقه يک مي گويد: هم اکنون خطوط اول، پنجم و ششم سراسري در اين منطقه وجود دارد و در قالب طرح هاي توسعه، در آينده، خط نهم سراسري اجرا خواهد شد و بخشي از آن از منطقه يک عبور مي کند. مهرداد احيا، با اشاره به چالش حريم خطوط لوله مي افزايد: بخش کشاورزي استان خوزستان، بيشترين سهم در تجاوز به حريم خطوط لوله را به خود اختصاص داده است. بر اين اساس، به صورت مرتب جلسه هاي کميته حريم برگزار و راهکاري عملي تعريف مي شود. به گفته وي، در برخي موارد با توجه به خطرهاي بالاي تجاوز به حريم و ايجاد مشکل براي شهروندان، از مقام هاي قضايي حکم تخريب دريافت شده و در برخي موارد که امکان تخريب وجود نداشته، اقدام به تغيير کلاس يا جابه جايي خطوط لوله کرده ايم. سرپرست معاونت خطوط لوله منطقه يک با اشاره به همکاري اين معاونت با شرکت هاي داخلي براي تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي و توليد اشتغال مي گويد: با توجه به الزام وزارت نفت، خريد تجهيزات به صورت يکپارچه و آنلاين انجام مي شود. براين اساس، تنها در صورتي که اقلام درخواستي منبع توليد داخلي نداشته باشد، امکان خريد خارجي وجود دارد. احيا در پايان تصريح مي کند: در حوزه خطوط لوله، با توجه به بدي آب و هوا، گرماي شديد، وجود ريزگردها و گرد و غبار، شرايط عملياتي بسيار دشوار است؛ بااين حال، کارکنان اين منطقه همه تلاش خود را به کار مي گيرند که همه برنامه ها در زمان تعريف شده محقق شود.
راه اندازي ايستگاه هاي خط ششم سراسري
معاون عمليات ايستگاه هاي تقويت فشار گاز منطقه يک مي گويد: هم اکنون هفت تاسيسات تقويت فشار گاز شهيد محمدي، مصطفوي، دستياري، يوسفي، مکونديفر، کاوه پيشه و تنگ پيرزال، وظيفه فشار افزايي در اين منطقه را به عهده دارند. به گفته جمشيد مرادي، افزون بر اين ايستگاه ها، در قالب طرح هاي توسعه اي، در آينده نزديک، سه ايستگاه جديد نيز روي خط ششم سراسري احداث مي شود. اين ايستگاه ها به گونه اي طراحي شده اند که امکان کارکرد روي خط نهم سراسري را نيز داشته باشند. معاون عمليات ايستگاه هاي تقويت فشار گاز منطقه يک يادآور مي شود: اين ايستگاه ها به صورت BOT اجرا و به منطقه تحويل مي شود. او با اشاره به تنوع بالاي تجهيزات منطقه مي گويد: اين منطقه، منابع گازي خود را از ان جي ال هاي شرکت نفت دريافت مي کند و در صورت ايجاد هرگونه مشکل، اين گازها فلر مي شوند. همچنين اين منطقه با فشارهاي متنوعي کار مي کند. از سوي ديگر، عمر برخي تجهيزات اين منطقه به بيش از 50 سال گذشته بازمي گردد و با توجه به فرسودگي، تعمير و نگهداري آنها به سختي انجام مي شود. مرادي با اشاره به کمبود نيروي انساني در اين معاونت مي گويد: چارت سازماني پيش بيني شده ولي به دليل محروم بودن و عدم تمايل براي حضور دراين منطقه، مجبور شده ايم از ديگر بخش ها به اين ايستگاه ها نيرو اختصاص دهيم. او در ادامه با اشاره به بخشي از فعاليت هاي اين منطقه در حوزه خودکفايي مي گويد: فعاليت هاي گسترده اي در منطقه انجام شده و بيش از 90 درصد قطعات توربين انگليسي EM85 بومي سازي شده است. همچنين، کميته خودکفايي منطقه، قطعات پرمصرف را شناسايي کرده که بخشي از اين اقلام پس از تهيه شناسنامه فني، از سوي شرکت هاي توانمند، داخلي ساخته مي شوند.
روابط عمومي در مسير توسعه تعاملات برون سازماني
سرپرست روابط عمومي منطقه يک عمليات انتقال گاز با اشاره به چالش اين واحد مي گويد: کمبود نيروي انساني، يکي از مهم ترين چالش هاي اين منطقه به شمار مي آيد. واحد روابط عمومي، از 6 سال گذشته تاکنون تنها دو نيرو در اختيار دارد. عبدالحسين خازني مي افزايد: کمبود نيروي انساني در حوزه روابط عمومي درحالي است که افزون بر فعاليت هاي روابط عمومي و کارشناسي ارشد تحليل سيستم ها همزمان به عنوان عضو کميته فرهنگي، دبير شوراي اقامه نماز، دبير شوراي امر به معروف و نهي از منکر، عضو کميته حريم، عضو شوراي سلامت اداري، دبير طرح تکريم و... نيز در حال انجام وظيفه هستم. وي با اشاره به برگزاري نظرسنجي از سوي روابط عمومي مي گويد: تاکنون دو مورد نظرسنجي از سوي اين واحد انجام شده است. خوشبختانه نظرسنجي که در زمينه رضايت مندي شغلي کارکنان و جامعه اطراف برگزار شد، بازخورد خوبي داشته است. به گفته سرپرست روابط عمومي منطقه يک عمليات انتقال گاز، از چهار سال گذشته، به صورت ويژه در زمينه فرهنگ سازي در حوزه حريم، ورود کرده ايم. در اين زمينه، دو جلسه با فرمانداران و شهرداران استان خوزستان، چند جلسه با شوراي تامين شهرستان ها و مکاتباتي نيز با 80 درصد دهيارهاي مسير خط لوله داشته ايم. همچنين با ارائه بسته هاي فرهنگي به مدارس و مساجد در حوزه حريم اطلاع رساني کرده ايم. با هماهنگي دادگستري استان خوزستان و با حضور روساي دادگستري و دادستان هاي سطح استان، اقدام هاي ارزنده اي در حوزه حريم خطوط لوله انجام شده است. خازني با اشاره به برگزاري برنامه هاي فرهنگي و هنري از سوي اين منطقه مي گويد: با مشارکت شرکت پالايش گاز بيدبلند، هرساله و به مناسبت هاي خاص، برنامه جشن، سينما و تئاتر برگزار مي کنيم. اين برنامه ها در حالي برگزار مي شود که اهالي بومي منطقه نيز مي توانند در آن حضور يابند.همچنين از سوي منطقه، سالانه، هفت دوره آموزشي در حوزه روان شناسي و آسيب هاي اجتماعي برگزار مي شود که خوشبختانه استقبال خوبي شده است.
گاز؛ برهم زننده معادلات سياسي سياست گازي
مدير بين الملل شرکت ملي گاز ايران: 13 ميليارد مترمکعب گاز صادر شد
معادلات و مراودات اقتصادي و سياسي، همواره تابع عواملي مختلف بوده و در سال هاي گذشته، بهره گيري از اهرم منابع انرژي کشورها توانسته است بخشي از اين معادلات را برهم زند. بازار انرژي و تقاضاي مشتريان در طول سال هاي گذشته، دستخوش تغييرات و متغيرهاي متفاوتي قرار گرفته و در اين ميان، گاز با توجه به صرفه اقتصادي و آلايندگي کمتر توانسته است با اقبال بيشتري روبه رو شود.در دوراني که از آن به عنوان «عصر گاز» ياد مي شود، بهره مندي از ذخاير قابل توجه اين سوخت پاک مي تواند برگ برنده اي براي کشورهاي دارنده آن باشد و آنها را به بازيگري مطرح و اصلي در بازار جهاني تبديل کند، با اين حال ديپلماسي کارآمد و تعامل سازنده با کشورها از ديگر عوامل مهم و تاثيرگذار توسعه و حضور در بازار جهاني به شمار مي آيد؛ با وجود اين ايران به عنوان يکي از کشورهاي دارنده ذخاير قابل توجه گاز، در سال هاي گذشته نتوانسته است سهم عمده اي از اين بازار را کسب کند.
بي اغراق ترکيه را مي توان بهترين مشتري دريافت گاز ايران به شمار آورد که در قالب قراردادي بلندمدت، روزانه 30 ميليون مترمکعب گاز از ايران دريافت مي کند و تحريم هاي سال هاي گذشته نيز، نتوانسته است خدشه اي به قرارداد آن وارد کند.
در طول سال هاي گذشته، تلاش هايي براي افزايش سهم گاز در سبد انرژي داخل و در اختيار گرفتن سهم بيشتري از تجارت جهاني گاز انجام شد. براي تحقق اين برنامه، نخست بايد ظرفيت توليد گاز کشور افزايش مي يافت که برنامه ريزي براي بهره برداري از فازهاي جديد و توسعه ميدان مشترک پارس جنوبي در دستور کار قرار گرفت.بهره برداري از 11 فاز ميدان مشترک پارس جنوبي در دولت يازدهم نشان مي دهد که اين برنامه به صورت ويژه در برنامه وزارت نفت قرار گرفته و به بهترين شکل اجرايي شده است.همزمان با افزايش ظرفيت توليد گاز کشور، به ويژه از مخزن مشترک و راهبردي پارس جنوبي، توسعه زيرساخت ها و شبکه انتقال گاز با نگاه صادراتي نيز عملياتي شد، همچنين مذاکره براي يافتن مشتريان جديد در دستور کار قرار گرفت.در گام نخست، صادرات گاز با خط لوله انتقال گاز به کشورهاي همسايه برنامه ريزي و مذاکره در اين خصوص به صورت جدي پيگيري شد و عراق، به عنوان يکي از ظرفيت هاي صادراتي در نظر گرفته و پس از مذاکرات فشرده در سطوح مختلف، قرارداد ارسال گاز به اين کشور امضا شد.با تحقق کامل قرارداد صادرات گاز ايران به عراق از دو منطقه نفتشهر و بصره و دريافت روزانه 60 تا 70 ميليون مترمکعب گاز در فصل هاي گرم سال، اين کشور به بزرگ ترين مشتري گاز ايران بدل مي شود.
افزايش 60 درصدي صادرات گاز ايران
مدير امور بين الملل شرکت ملي گاز ايران درباره مشتريان گاز ايران مي گويد: هم اکنون قرارداد صادرات گاز به ترکيه، عراق (بغداد و بصره)، سوآپ گاز از ترکمنستان به آذربايجان و نخجوان و تهاتر گاز با برق براي ارمنستان در جريان است.به گفته بهزاد بابازاده، حجم صادرات گاز در سال 2017 به 8/13 ميليارد مترمکعب رسيد که اين ميزان 60 درصد نسبت به مدت مشابه سال پيش از آن (2016) افزايش داشته است.وي با اشاره به صادرات گاز به عراق تاکيد مي کند: صادرات گاز به بغداد در جريان است و اجراي زيرساخت هاي صادرات گاز به بصره نيز در خاک عراق پايان يافته است. با پايان فعاليت هاي اجرايي، در هفته هاي آينده، مذاکرات نهايي ميان مديريت امور بين الملل شرکت ملي گاز ايران و وزارت برق عراق انجام و ارسال گاز آغاز مي شود.به گفته بابازاده، هم اکنون مذاکره براي صادرات گاز به کويت در جريان است و براي ترانزيت از طريق ارمنستان به گرجستان نيز در حال تعامل هستيم.براي اقليم کردستان عراق نيز علاقه منديم مسير ويژه اي ايجاد کنيم و پس از مذاکرات اوليه، دولت مرکزي عراق را نيز به اين موضوع ترغيب کنيم تا مجوز آن صادر شود. ايران محدوديتي در اين زمينه ندارد و با اجراي خط لوله انتقال گاز ششم سراسري، زيرساخت هاي لازم براي صادرات گاز به کشورهاي همسايه در مناطق مرزي کشور را فراهم کرده است.
تحقق 100 درصدي برنامه هاي صادراتي
افزون بر گاز، صادرات ال پي جي و گوگرد نيز، از منابع درآمدي کشور به شمار مي آيند.در سال 2017 نسبت به سال 2016، صادرات ال پي جي و گوگرد رشدي چشمگير داشت و بر اساس برنامه هاي تعريف شده، سال 2018 نيز، شاهد افزايش صادرات خواهيم بود.برپايه گزارش امور بين الملل شرکت ملي گاز ايران، صادرات ال پي جي و گوگرد ايران نسبت به سال گذشته دوبرابر شده است.همواره از نفت در چانه زني هاي سياسي بهره گرفته مي شود با اين حال در سال هاي گذشته گاز نيز وارد بخشي از اين معادلات شده و در مناسبات بين المللي، اقتصادي و سياسي، جايگاهي ويژه به خود اختصاص داده است. در سال هاي گذشته، برخي کشورهاي فعال در حوزه گاز با بهره گيري از اين اهرم توانسته اند ديگر کشورها را به خود وابسته سازند و در اين مسير با بهره گيري از اين اهرم، در برخي موارد، توازن را به نفع خود برهم بزنند.ايران نيز با دارا بودن بيش از 33 تريليون مترمکعب گاز، رتبه نخست ذخاير گازي جهان را در اختيار دارد و با برنامه هاي مشخص و همکاري همه جانبه مي توان از اين ظرفيت به شکلي بهينه تر بهره گرفت تا افزون بر افزايش درآمدهاي ارزي کشور، بتوانيم از اين سوخت راهبردي در معادلات سياسي نيز بهره بگيريم.
پيچ وخم خطوط ويک بيابان سکوت
آزاد كوئيك شريان هاي حياتي اقتصاد کشور را صيانت مي کنند تا مبادا خطري سرمايه ملي کشور را تهديد کند. آنها با ديده باني در شبانه روز از جسم و جان مايه مي گذرند تا هموطنان در آسايش و آرامش زندگي کنند. کساني که شايد کمتر نامي از آنهابه ميان مي آيد؛ نام آشنايي گمنام به نام خط بان. سعيدسليماني، ابوذر علي محمدي و محمود سليماني،خط باناني هستند در خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس که با وجودسختي ها ومرارت هاي زياد درحرفه خود،به صيانت از شريان هاي اقتصادي کشور مشغولند و اين کار راباعشق انجام مي دهند؛ آنها از خط باني ومخاطرات آن گفتند. آنچه مي خوانيد اشاره اي است به خط باني به عنوان حرفه اي کمتر ديده شد درصنعت نفت.
***
سعيد سليماني جوان 23 ساله اي که با مدرک کارداني برق صنعتي، دو سال است وظيفه خطيرخط باني را درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس به عهده دارد. سليماني ازخط باني وسختي هايش برايمان حرف ها داشت؛ حرف هايي که علاقه مند بود ديگران هم بدانند، شايد که نگرش تازه اي ازاين شغل در اذهان ايجاد وعمق و اهميت آن بيش از پيش، هويدا شود.
سليماني مي گويد: روزانه حدود سه ساعت ازهشت رشته خط انتقال بازديد و محافظت مي کنم تا فرآورده هاي نفتي منطقه، سالم و دقيق و ايمن به مقصد برسد.
سليماني خط باني را شغلي مي داند که ساعت کاري مشخصي ندارد و ادامه مي دهد: «تنهايي» ويژگي شاخص اين شغل است و در طول زمان خدمت، کمتربا کسي برخورد ومعاشرت داري، خودت هستي و خودت با مسيري پر پيچ وخم ويک بيابان سکوت.
بدون ترديد هرشغل وحرفه اي، سختي ها ومشکلات خاص خود را دارد و خط باني نيز نمي تواند از اين قاعده مستثني باشد؛ اين نکته اي است که خط بان خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس نيزبه آن اشاره داردومي گويد: اين شغل، آبستن حوادث درلحظه است و به دليل ناهموار بودن مسير، هر لحظه امکان دارد حادثه اي رخ دهد.
سليماني ادامه مي دهد: ازطرفي به دليل آب وهواي گرم وشرجي هرمزگان به ويژه درتابستان، تمام وقت بايد زيرآفتاب داغ، بدون حتي ذره اي سايه، خطوط با دقت پايش شوند.
او بابيان اين که زمستان ها سختي کاربه گونه اي ديگرنمود دارد، مي افزايد: دردهاي عضلاني ومفصلي با تحمل بادسرد طاقت فرساي زمستان از سويي وسنگلاخ بودن مسير و ناهمواري هاي آن از دگر سو، درد مشترک همه خط بانان است.
اين خط بان جوان شاغل درخطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس ازشکستن مچ پايش براثر زمين خوردن با موتور درحين خدمت به عنوان تلخ ترين خاطره دوران کاري خود ياد مي کند و مي گويد: همان طور که اشاره شد، خط باني آبستن خط درلحظه و اين حادثه نيزازهمان دست است.
سليماني درباره اين که يک خط بان چه شرايطي داشته باشد هم به چند نکته اشاره دارد و مي گويد: داشتن جسمي سالم ، ديد خوب و هوش متوسط روبه بالا براي اين شغل نيازاست.
اوعلاقه خاصي به ورزش به ويژه فوتسال دارد ودر اين زمينه ورزشکاري موفق و اميدوار است با توجه به اهميت شغل خط باني و وضعيت سخت آب و هوايي هرمزگان، شرايط بهتري از لحاظ جايگاه شغلي، حقوق و مزايا براي خط بانان در نظر گرفته شود.
دلچسب با وجود همه سختي ها
ابوذرعلي محمدي 30ساله ومتولد بندرعباس، خط بان ديگري است که همچون سليماني درخطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خليج فارس فعاليت مي کند
او که حدود هفت سال است به کارخط باني در منطقه خليج فارس مشغول است، مي گويد: کارم ازساعت 7صيح شروع مي شود اما تشخيص پايان آن با رئيس حراست منطقه است که معمولا به چهار بعد ازظهر مي رسد.
علي محمدي که روزانه بين 35 تا 70 کيلومتر خط را پايش مي کند نيز، همچون همکار خود به مشکلاتي درکاراشاره دارد که هزينه زياد موتور( بنزين و لوازم يدکي) از آن جمله است.
وي نبود حتي يک سايبان يااستراحتگاه براي سرما، گرما يا بارندگي، نداشتن لباس فرم ويژه شرکت نفت (به دليل وجود شکارچيان غيرمجاز و اشرار) را برخي ديگر ازمشکلات اين حرفه برمي شمارد و مي افزايد: خط باني با وجود همه سختي هايش، شغل دلچسبي است و به آن علاقه دارم؛ هيچوقت تکراري و خسته کننده نمي شود؛ چون هر چهار فصل را مي توان از نزديک لمس کرد. اين خط بان علاقه مند به کار ادامه مي دهد: اگر به هفت سال پيش برگردم، به طورحتم باز هم شغل خط باني را انتخاب مي کنم. علي محمدي درباره اين که آيا حاضر است فرزندش وارد حرفه خط باني شود يا خير مي گويد: آرزو مي کنم او به درجه اي بالاتر ازخط باني برسد، اما اگرعلاقه مند به اين کارباشد، حتما مشوقش خواهم بود؛ چون به نظر من، نخستين اصل دراين حرفه(خط باني) داشتن علاقه است. اوداشتن آمادگي جسماني را ازشرايط ضروي خط بان مي داندو مي افزايد: دراين حرفه با توجه به موقعيت جغرافيايي مناطق که غالبا نقاط کوهستاني وسخت گذراست، نداشتن آمادگي جسماني بالامي تواند آسيب هاي شديدي به گردن و ستون فقرات وارد کند. علي محمدي نداشتن مزايا براي بدي آب وهوا با توجه به گرماي بالاي 40 درجه دراين منطقه را يکي ديگراز مشکلات اساسي مي داند و اميدوار است که اين مهم مد نظر قرار گيرد.
دقت و تيزهوشي بالا
محمود سليماني ديگرخط بان منطقه خليج فارس است که به مشکلات اين حرفه از ديد و منظر خود اشاره مي کند. سليماني باهفت سال سابقه خط باني و مدرک تحصيلي فوق ديپلم برق با بيان اين که وظيفه خط بان گشت زني، پيشگيري ازسرقت مواد نفتي، شناسايي نقاط برداشت غيرمجاز از خطوط لوله نفت و فرآورده هاي نفتي است، مي گويد: به نظر من، خط باني شغل حساس و مهمي است و دقت و تيزهوشي بالايي را مي طلبد. جلوگيري از تجاوز به حريم لوله و گزارش دادن به واحد مسئول و پيدا کردن نشتي قبل ازاين که خداي ناکرده فاجعه اي رخ دهد، نکته مهمي است که خط بان مي تواند درآن نقش مهمي داشته باشد به همين دليل خط باني را خيلي مهم مي دانم. او که هر روز از7صبح تا 6 بعدازظهر خط را پايش مي کند، مي گويد: هر30 تا 50 کيلومتر را يک خط بان از نزديک ترين روستاي آن منطقه که به خط نزديک است، گشت زني مي کند.
سليماني به سختي هاي کار خود اشاره و تصريح مي کند: سخت گذربودن مسير خط لوله، خراب شدن موتوردرحين انجام کار، آسيب ديدن خط بان، گرماي شديد تابستان ياسرماي شديد زمستان، طوفان وگرد و خاک، بارندگي وسيل، همچنين نداشتن امنيت و ايمني و نداشتن مکان استراحت، از مهم ترين مشکلات يک خط بان است.
وي ادامه مي دهد: به نظرمن خط باني به اين دليل که خطوط لوله انتقال دهنده نفت خام وفرآورده اي نفتي به مثابه شريان هاي حياتي کشورعمل مي کنند، يکي از پرمسئوليت ترين مشاغل است خط بانان وظيفه دارند با پايش دقيق و هوشمندانه، خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده هاي نفتي را به دور از هرگونه خطر احتمالي نگه دارند تا سيالات درون آنها به سلامت به مقصد برسد. اگر خداي ناکرده آسيبي متوجه خطوط لوله شود، نخستين کسي که بايد پاسخگو باشد، خط بان است؛ از اين رو مسئوليت سنگيني بر دوش خط بانان است. سليماني تاکيد مي کند: خط باني به اين دليل که هر آن احتمال خطر و آسيب ديدگي جسمي براي او وجود دارد، اين شغل رايکي ازپرخطرترين پست هايي سازماني درخطوط لوله ومخابرات نفت مي داند وادامه مي دهد: خط باني کار، خيلي سخت و دشوار است، اما در هواي گرم و شرجي هرمزگان، اين سختي چند برابر مي شود. وي خاطره اي هم ازدوران فعاليت خود درکسوت خط باني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خليج فارس مي گويد و ادامه مي دهد: در سال 1391، نشتي در يکي ازخطوط لوله ايجاد شد که با صدايي وحشتناک همراه بود؛ سيلي ازبنزين راه افتاده و نخستين باري بود که چنين صحنه اي مي ديدم و اين اتفاق موجب شد تا مدت ها خواب سوراخ شدن خط را ببينم. آنچه خوانديد، روايتي بود از کساني که به عنوان خط بان درهر جا که خط لوله اي کشيده شده است، حضور دارند وگاه حتي پاي پياده، مسيري طولاني را طي مي کنند تا گزندي متوجه جريان انتقال نفت وفرآورده هاي نفتي نباشد. بدون ترديد اين رابايد پذيرفت که جايگاه خط باناني كه درمسيرهاي سخت و سخت، در سرماي زمستان و گرماي طاقت فرساي تابستان مشغولند؛ از اهميتي شايان برخوردار است، پس آنها را بيشتر ببينيم و بيشتر دريابيم.
دورخيز ايران براي دستيابي به فناوري
حميد قاسمي، مدير سي ان جي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي
امروزه با پيشرفت فناوري هاي جديد همچون «ANG» ذخيره سازي گاز طبيعي براي سوخت وسايل نقليه را مي توان با فشار کم، ايمني بالاتر و ظرفيت بيشتر انجام داد؛ صنعتي که پس از سي ان جي، هم اکنون مورد توجه برخي شرکت هاي معتبر دنيا قرار گرفته است. ايران نيز با توجه به جايگاه سومين دارنده خودروهاي گاز سوز و دومين مصرف کننده سي ان جي در جهان، اقدا م هاي ارزشمندي با همکاري مراکز پژوهشي صنعت نفت و دانشگاه هاي کشور براي دستيابي به اين فناوري انجام داده است.
116سي ان جي جديد
هم اکنون بيش از 2 هزار و 435 جايگاه سي ان جي در ايران فعاليت مي کنند، افزايش دو برابري کارمزد به جايگاه داران خصوصي سبب شده، سرمايه گذاران استقبال خوبي براي راه اندازي اين گونه جايگاه ها داشته باشند. هم اکنون 116 جايگاه سي ان جي در حال ساخت است که از اين تعداد 71 جايگاه با سرمايه گذاري بخش خصوصي ساخته مي شود.
چشم انداز هزارتايي
امروزه بيشتر جايگاه هاي سي ان جي در ايران با فشار 220 بار به صورت سنتي فعاليت مي کنند. بر اساس برنامه ريزي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، ساخت جايگاه هاي کوچک و متوسط با هدف افزايش دسترسي بهتر مردم در دستور کار قرار گرفته و هم اکنون اين شرکت با همکاري شهرداري تهران شروع به ساخت 25 جايگاه کرده است و در صورت موفقيت آميز بودن اين طرح، تا دو سال آينده هزار جايگاه در کل ايران احداث خواهد شد.
تمرکز برANG
در بخش ساخت خودرو هاي گاز سوز در ايران سه موضوع موتور پايه گاز سوز، مخزن سي ان جي و توان حمل مخازن خودروها بيش از همه بررسي و مطالعه شده است. مطالعات در صنعت سي ان جي روي فناوري ANG متمرکز است. اين فناوري به دو قسمت «نانوکربن و نانو سراميک ها» تقسيم مي شود. در فناوري نانو کربن، فشار مخازن سي ان جي از 220 بار به 35 بار کاهش و ظرفيت ذخيره سازي مخزن 40 درصد افزايش يافته است؛ در فناوري نانو سراميک، وزن مخازن به يک دوازدهم کاهش و ظرفيت مخزن، افزايشي قابل توجه مي يابد، از اين رو در صورت استفاده از اين فناوري ها انقلابي در صنعت سي ان جي ايران رخ مي دهد. هم اکنون شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه صنعتي شريف موفق به ساخت نمونه مخازن نانو کربن شده و در حال تست روي خودرو در جاده است. يکي از مخاطرات احتمالي استفاده از فناوري آن است که ممکن است ناخالصي هاي موجود در گاز در ميان حفرات لانه زنبوري مخازن به دام بيفتد و به مرور زمان، ظرفيت مخزن را کاهش دهد، البته اين فناوري هنوز تجاري سازي نشده است.
صرفه جويي شديدانرژي
فناوري ANG در بخش نانو کربن ها به مرحله توليد انبوه در دنيا رسيده است، اما در بخش نانو سراميک در مرحله آزمايشگاهي قرار دارد. از سوي ديگر با به کارگيري اين فناوري در هر دو بخش نيازي به تغيير در سيستم موتوري خودرو وجود ندارد؛ از اين رو دست خودرو ساز براي استفاده از آن باز است و تنها چيزي که خودرو با حالت قبل تغيير مي کند، شکل مخزن و مکان قرارگيري در خودرو است. هم اکنون در کمپرسورهاي جايگاه هاي سي ان جي، چهار مرحله فشرده سازي گاز وجود دارد، در حالي که در فناوري ANG تنها به فشرده سازي در مرحله نخست نياز است؛ در نتيجه در مصرف برق و انرژي به شدت صرفه جويي مي شود. بر اساس برآورد ها، در شرايط آرماني در صورت دسترسي همه جانبه به گاز، اين فناوري 100 درصد جايگزين بنزين در کشور خواهد شد و بنزين مصرفي مي تواند به صادرات اختصاص داده شود و مي توان حداقل شاهد صرفه جويي دست کم 160 ميليارد تومان در روز بود. در صورت موفقيت آميز بودن فناوري ANG در کشور، بايد طي 7 سال 4/5 ميليارد دلار در اين حوزه سرمايه گذاري شود، اين ميزان سرمايه گذاري براي کشور بيش از 80 ميليارد دلار بازگشت سرمايه از طريق صرفه جويي در مصرف سوخت بنزين براي کشور به همراه دارد که در اين ميان بايسته است دولت از بخش خصوصي و سرمايه گذار حمايت کند.
تصويب کليات يک طرح
ايران با هدف توسعه گاز در سبد سوختي ناوگان حمل و نقل سبک و سنگين جاده اي خود قصد دارد به سرعت در بخش ساخت خودروهاي گازي سرمايه گذاري کند. سهم گاز در سوخت خودروهاي سبک هم اکنون 20 درصد و قرار است در سه مرحله و در 4 سال به 35 درصد افزايش يابد. هم اکنون طرحي با عنوان بازار انرژي در کشورهاي پيشرفته دنيا در صنعت سي ان جي در حال اجرا است. در اين طرح با اجراي مجموعه اقدام هاي بهينه سازي، مقداري از گاز مصرفي در بخش خانگي کشور صرفه جويي مي شود و سرمايه گذار اين ميزان گاز را به جاي سرمايه خود به بخش ديگر نيروگاه ها مي فروشد. چندي پيش کليات اين طرح در مجلس شوراي اسلامي تصويب و براي اجرا به دولت دوازدهم ابلاغ شد.
جايگاه کوچکدر هر نقطه ايران
بر اساس سنتز هاي صورت گرفته، با استفاده از فناوري ياد شده با کاهش فشار از 200 بار به 50 بار ديگر نيازي به وجود کمپرسورهاي گران قيمت در ساخت ايستگاه هاي سي ان جي نيست و مي توان به جاي آن از بوستر پمپ استفاده کرد، در اين صورت با توجه به حضور 90 درصدي لوله در سراسر کشور مي توان در هر نقطه اي اقدام به احداث جايگاه هاي کوچک سي ان جي در شهرها کرد. در صورت موفقيت آميز بودن طرح ANG در مقياس آزمايشگاهي، با سازندگان بزرگ خارجي دارنده اين فناوري قرار داد منعقد خواهيم کرد. در صنعت خودرو ايران مخازن موجود سي ان جي، ايمن ترين قسمت خودرو است، زيرا بدنه سيلندر هاي گاز يک سانتي متر قطر دارد و از مقاومت زياد در برابر ضربه بر خوردار است؛ به طوري که از 57 حادثه اي که در يک سال گذشته در صنعت سي ان جي رخ داده، تنها يک فوتي به ثبت رسيده، اين در حالي است که سهم سي ان جي در سبد سوختي کشور 20 درصد است. از سوي ديگر در صورت استفاده از فناوري ANG ديگر، خبري از فشار بالا در مخزن گاز نيست؛ در نتيجه احتمال انفجار به صفر مي رسد. هم اکنون ايران پس از پاکستان، دومين مصرف کننده سي ان جي در بخش خودرويي است و فناوري به کار رفته در اين خودرو ها به بيش از 15 سال پيش باز مي گردد؛ از اين رو هم اکنون به شدت به فناوري روز دنيا در اين صنعت نياز داريم.
سي ان جي، صنعت رو به ر شد
پيشينه استفاده ازسي ان جي درکشور را مي توان به دو مقطع قبل و پس از انقلاب اسلامي تقسيم بندي کرد. استفاده از اين سوخت پاک در دوره پيش از انقلاب به سال 1356 برمي گردد. در آن مقطع يک هزار دستگاه تاکسي پيکان در شهر شيراز به تجهيزات استفاده ازسي ان جي مجهز شدند و يک سال بعد نيز درشهر مقدس مشهد اين اتفاق روي داد و 600 دستگاه تاکسي سي ان جي سوز شدند. اما پس از انقلاب اسلامي، استفاده از سي ان جي درسال 1370 با سي ان جي سوز شدن تعدادي از اتوبوس هاي شرکت واحد کليد خورد و درسال 1378 همزمان با تغيير الگوي مصرف سوخت کشوربه وسيله دولت، به سي ان جي واستفاده از آن درناوگان خودرويي، توجه ويژه تر شد؛ به طوري که درسال 1379سازمان بهينه سازي مصرف سوخت در مجموعه وزارت و با رويکرد توسعه صنعت سي ان جي در کشور پا به عرصه وجود گذاشت. باتاسيس اين سازمان، مقدمات مطالعاتي طرح گازسوزشدن خودروها با هدف کاهش مصرف بنزين و آلاينده هاي هوا با انعقاد قراردادهايي با خودروسازان و بخش خصوصي به منظورتوليد وتبديل خودروهاي گازسوزازيک سو وايجاد زيرساخت هاي لازم براي احداث جايگاه هاي سي ان جي، وارد مرحله اجرايي شد.
مزاياي استفاده از سي ان جي
سي ان جي رامي توان جايگزيني مناسب براي بنزين و حتي گازوييل دانست. زيرا مصرف آن آسيب بسيار کمتري را درمقايسه با سوخت هاي يادشده متوجه محيط زيست مي کند. ذرات معلق درسي ان جي بسيارکمتراز گازوييل و بنزين است؛ به همين دليل در مقايسه با آنها آلايندگي ندارد و اين مزيتي بزرگ به شمار مي آيد. امنيت عرضه انرژي، سهولت دسترسي به گازطبيعي، جلوگيري از آلودگي محيط زيست به ويژه کاهش انتشاردي اکسيد کربن درفضا، همچنين ارزاني قيمت گازطبيعي درمقايسه باسوخت هاي فسيلي مايع را مي توان مزيت هاي مهم ديگري برشمرد که موجب شده است بسياري از کشورها به استفاده از سي ان جي و توسعه آن در کشورهاي خود روي آورند. در ايران با توجه به فعاليت هايي که در صنعت سي ان جي شده اين صنعت روندي رو به رشد داشته است؛ به طوري که هم اکنون بيش از 2400 جايگاه عرضه کننده اين سوخت پاک در کشور هستند. هم اکنون روزانه به طور ميانگين، 21 ميليون متر مکعب سي ان جي ازطريق مجاري عرضه درکشور توزيع و مصرف مي شود. به گفته کارشناسان، اين ميزان، تنها نيمي از ظرفيت قابل استفاده سي ان جي درکشور را تشکيل مي دهد؛ به عبارتي هنوز ظرفيت هاي خالي وجود دارد که مي توان از آن بهره گرفت و با استفاده از آن روزانه در واردات و مصرف 40 ميليون ليتر بنزين صرفه جويي کرد. با درنظرگرفتن قيمت هاي فوب خليج فارس، پر واضح است که اين ميزان صرفه جويي درمصرف بنزين باجايگزيني سي ان جي، چه عدد درشتي را رقم مي زند. بدون ترديد، با توجه به وجود منابع عظيم گاز در کشور، رشد و شکوفايي هرچه بيشتر صنعت سي ان جي، صرفه ها ومزيت هاي قابل ملاحظه اي را رقم خواهد زد که هزينه نکردن براي سالم سازي و بهبود محيط زيست وکاهش يا حتي قطع واردات بنزين از آن جمله است؛ مزيت هاي مهمي که توجه مسئولان را تا آنجا به خود جلب کرده است که به صنعت سي ان جي، نگاهي ويژه تر از گذشته داشته باشند.
تجديد ميثاق با آرمان هاي معمار کبير انقلاب اسلامي
در آستانه بيست و نهمين سالگرد ارتحال امام خميني(ره)، معمار کبير انقلاب اسلامي، مديران وکارکنان صنعت نفت بار ديگر با آرمان هاي بزرگمرد تاريخ ساز و رهبر کبير انقلاب اسلامي تجديد ميثاق کردند. اين آيين با حضور حميدرضا عراقي، مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، غلامرضا منوچهري، معاون مديرعامل شرکت ملي نفت، کامران دهقاني، سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت و جمعي از مديران ارشد و کارکنان صنعت نفت روز دوشنبه (7 خرداد ماه) در مرقد مطهر امام (ره) برگزار شد. در اين آيين عراقي با تأکيد بر لزوم توجه به رهنمودها و سرلوحه قراردادن انديشه امام راحل افزود: اين موضوع، بسيار مهم و کاربردي و لازم است از بيانات امام راحل در همه مراحل زندگي استفاده شود. منوچهري نيز در اين آيين با بيان اينکه انسان به مرور زمان، آرمان ها، اهداف و تاريخچه انقلاب را فراموش مي کند و از آنها فاصله مي گيرد، افزود: لازم است براي يادآوري اهداف، آرمان ها و تاريخچه انقلاب و امام(ره) به مناسبت هايي در مرقد مطهر حاضر شويم و با آرمان هاي رهبر فرزانه خود تجديد پيمان کنيم.
9 پروژه پژوهشي در مناطق نفتخيز به گام هاي نهايي رسيده اند
آمادگي تحقيقاتي براي تجاري سازي
مشعل توسعه دانايي محور از ارکان چشم انداز بيست ساله کشور به شمار مي رود و نقش پژوهش در اين مسير انکارناپذير است، يکي از محورهاي مهم و تاثير گذار در پيشرفت و توسعه پايدار هر کشور محسوب مي شود که افزون بر توسعه اقتصادي، رفاه اجتماعي را نيز به همراه دارد. يافته هاي پژوهشي در ارتقاي کيفيت زندگي بشر و توسعه رفاه جامعه و تحولات اقتصادي و اجتماعي بين المللي نقش بسزايي ايفا مي کنند. نقش پژوهش در توسعه همه جانبه پايدار چنان برجسته و انکارناپذير است که مي توان آن را نيروي محرک توسعه در تمام حوزه ها از جمله فرهنگ، اقتصاد، سياست و جامعه دانست. به منظور ايجاد توانمندي داخلي، رفع موانع صنعتي، جلوگيري از خروج ارز از کشور و سودآوري، گا م هاي موثري در وزارتخانه ها و سازمان هاي مختلف برداشته شده که يکي از آنها شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب است که توانسته 9 پروژه مهم تحقيقاتي صنعت نفت را آماده تجاري سازي کند.
باقر پورقاسم، رئيس پژوهش و فناوري شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، گفت: تاكنون 4 پروژه پژوهشي و تحقيقاتي اين شركت به مرحله تجاري سازي رسيده است كه شامل ساخت توربين گازي سولار سنتار مدل 4502T ، ساخت مته حفاري دندانه اي با انجام مطالعات راهبردي و به كارگيري فناوري هاي نوين، توليد پنج قلم افزايه هاي سيمان حفاري و توليد دوغاب سيمان سبک و فوق سبک براي سيمانکاري پشت آستري 7 اينچ 10 حلقه چاه مارون است.
آماده تجاري سازي
پور قاسم با اشاره به 9 پروژه پژوهشي در اين شرکت که آماده تجاري سازي است گفت: افزون بر پروژه هاي ياد شده، هم اكنون پروژه هاي پژوهشي جاري و پايان يافته اين شركت، آماده تجاري سازي است. وي افزود: اين پروژه ها شامل توسعه تله متري در حفاظت خطوط لوله زيرزميني، توليد نانوسيالات به منظور به کارگيري در مبدل هاي حرارتي و برج هاي خنک کننده با هدف افزايش راندمان انتقال حرارت، توليد نيمه صنعتي نانوعايق حرارتي، توليد نمونه آزمايشگاهي و ميداني مواد كندكننده خوردگي از نوع محلول در هيدروكربور براي تزريق مستمر سطحي در خطوط لوله (دوفازي) و ايستگاه تقويت فشار (سه فازي) و توسعه و برنامه نويسي نرم افزار تحليل داده هاي نمودار توليد (PLT) است. پورقاسم، تهيه نرم افزار شبيه سازي، تدوين دانش فني و ساخت يك پايلوت سيار نمكزداي الكترواستاتيك به منظور ارزيابي و بهينه سازي واحدهاي نمكزدايي موجود و ارزيابي اوليه مواد تعليق شكن، توسعه فيلتراسيون غشايي در تصفيه پساب واحد نمكزدايي با قابليت تزريق در چاه، استفاده از روش هاي جديد براي پاكسازي زمينهاي آلوده به مواد نفتي اطراف تاسيسات نفت و گاز (با تاكيد بر استفاده از پوشش هاي گياهي) و ارزيابي آزمايشگاهي و صحرايي طعمه هاي سمي به عنوان يك روش سازگار با محيط زيست و به كارگيري مواد حفاظت كننده در مديريت مبارزه با موريانه ها را از ديگر پروژه هاي آماده تجاري سازي برشمرد.وي گفت: اين شركت آمادگي دارد توسعه محصولات اين پروژه ها را كه داراي سودآوري بالايي هستند، به شركت هاي داخلي مرتبط با صنعت نفت واگذار کند. اجراي پروژه هاي تحقيقاتي اولويت پژوهش و فناوري شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب است تا با تجاري سازي آنها بتوان چالش هاي عمده بخش بالادستي صنعت نفت را برطرف کرد. فعاليت هاي پژوهشي اين شركت در قالب 8 حوزه پژوهشي شامل: «ازدياد برداشت از مخازن نفتي (EOR)»، «بهبود توليد از مخزن (IOR)»، «تدوين دانش فني و تهيه مواد مصرفي صنعت براساس روش هاي فناورانه»، «تدوين دانش فني و ساخت تجهيزات و ماشين آلات فرآيندي»، «حفاظت صنعتي و تاسيسات سطح الارضي»، «حوزه بهينه سازي مصرف انرژي»، «بهداشت و محيط زيست (اچ اس اي)» و «منابع انساني» تقسيم بندي و اجرا شده كه همه آنها اهميت بالايي دارند.
ساخت توربين گازي سولار سنتار مدل 4502T
رئيس پژوهش و فناوري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: باتوجه به نياز صنايع نفت وگاز و نيز افزايش توليد و بهره برداري از مخازن، ساخت توربين هاي گازي براي رانش پمپ ها وكمپرسورهاي صنايع نفت و گاز با پشتيباني توانمندي هاي داخلي، از مهم ترين رويكردها و از سرفصل هاي توسعه كشور است. پورقاسم افزود: به اين منظور پروژه بومي سازي دانش فني طراحي و ساخت يك عدد توربين گازي سولارسنتار مدل T-4502 كه در زمينه هاي طراحي آيروديناميكي، راندمان و عملكرد نسبت به توربين گازي مدل T-4002 برتري دارد، در دستور كار قرار گرفت و يك دستگاه نيز، ساخته و در يكي از واحدهاي عملياتي استفاده شد. وي ادامه داد: با توجه به موفقيت آميز بودن اين پروژه، ساخت و خريد دو دستگاه ديگر از اين توربين آغاز شده است.
پورقاسم درباره تحليل اقتصادي طرح براي تجاري سازي پروژه توضيح داد: باتوجه به اينكه توربين مورد نظر ساخت كشور امريكا وتعداد زيادي از اين نوع در صنايع مختلف نفت وگاز در حال استفاده است، داخلي کردن توليد آن سبب كاهش قيمت مي شود و تامين قطعات مربوطه را با اطمينان بيشتر، ريسك و قيمت كمتر در اختيار صنايع مربوطه قرار مي دهد.
ساخت مته حفاري دندانه اي
رئيس پژوهش و فناوري شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب به ساخت مته حفاري دندانه اي اشاره كرد و گفت: در حال حاضر مته هاي مورد استفاده در صنعت حفاري از خارج تهيه مي شود كه تدوين دانش فني ساخت و تامين مته هاي حفاري كاجدار دندانه فولادي در داخل كشور مي تواند گامي در مسير بومي سازي قطعات و تجهيزات مورد استفاده در صنعت حفاري باشد؛ اين مهم به همت شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب و پژوهشكده تكنولوژي توليد جهاد دانشگاهي به ثمر نشست و وارد مسير تجاري سازي شد. وي افزود: سرمايه گذاري در جهت تجاري سازي ساخت داخل مته هاي حفاري كاجدار دندانه فولادي افزون بر توسعه صنايع و اشتغال زايي، سبب خودكفايي در ساخت و تهيه اين محصول و صرفه جويي اقتصادي چشمگير خواهد شد؛ با توجه به كاهش چشمگير قيمت توليد اين محصول در داخل كشور نسبت به خريد از خارج كشور، توليد انبوه آن موجب صرفه جويي اقتصادي خواهد شد.پورقاسم گفت: پيشنهاد مي شود توسعه محصول به چند شركت مرتبط با صنعت ساخت مته واگذار شود، زيرا اين موضوع، سبب ايجاد رقابت و در نتيجه افزايش كيفيت و كاهش قيمت مي شود.
توليد پنج قلم افزايه هاي سيمان حفاري
وي درباره پروژه توليد 5 قلم افزايه سيمان حفاري گفت: در اين پروژه 4 قلم از 5 افزايه در نظر گرفته با موفقيت بومي سازي شد كه شامل افزايه ممانعت كننده مهاجرت گاز، افزايه كنترل كننده افت صافاب دوغاب سيمان براي آب شيرين، افزايه كنترل كننده افت صافاب دوغاب سيمان در دماي بالا و افزايه سبك كننده دوغاب سيمان است. پورقاسم در باره دلايل فني توجيهي براي تجاري سازي پروژه گفت: با توجه به اينكه افزايه هاي ياد شده، از خارج از كشور تامين مي شوند، تجاري سازي و توليد انبوه آنها در داخل كشور سبب افزايش خودكفايي و توان متخصصان داخلي در زمينه ساخت مواد شيميايي مورد استفاده در صنعت نفت شد. وي افزود: با توجه به كاهش قيمت چشمگير توليد اين محصول در داخل كشور نسبت به خريد از خارج كشور، توليد انبوه آن موجب صرفه جويي اقتصادي چشمگيري شده است.
توليد دوغاب سيمان سبک و فوق سبک
پورقاسم درباره پروژه توليد دوغاب سيمان سبک و فوق سبک براي سيمانکاري پشت آستري 7 اينچ 10 حلقه چاه مارون گفت: ميدان مارون، يكي از ميدان هاي عظيم و پر اهميت در ايران است كه سازند آسماري آن از چند لايه با فشار و نرخ شكست متفاوت تشكيل شده؛ اين پديده، شرايط عمليات بهره برداري و حفاري را در اين ميدان دشوارتر کرده است. وي افزود: براي كاهش بخشي از هزينه هاي عملياتي به خصوص در زمان بهره برداري، راه حل مناسب استفاده از سيمان سبك است كه براي اولين بار به صورت يك پروژه پژوهشي به وسيله شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب و پژوهشگاه در چاه شماره 341 ميدان نفتي مارون با موفقيت انجام شده است. پورقاسم تصريح كرد: به ثمر رسيدن اين پروژه تحقيقاتي و آزمايش ميداني موفقيت آميز آن، صنعت حفاري را از خدمات شركت هاي خارجي در زمينه سيمان هاي سبك (زير وزن چگالي آب) بي نياز کرده و در حال حاضر به منظور بهينه کردن فرمولاسيون به دست آمده، عمليات سيمانكاري سيزده حلقه چاه از ميدان نفتي مارون با استفاده از اين فناوري انجام شده، پس از احراز نتايج موفقيت آميز اين پروژه پژوهشي، افزون بر شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت هاي نفت مرکزي ايران و شرکت فلات قاره ايران نيز، از مزاياي اين طرح نيز، بهره مند شده اند.
وي درباره دلايل فني توجيهي براي تجاري سازي پروژه گفت: با توجه به حجم بسيار زياد سيمان مصرفي در عمليات حفاري و بهره برداري و افزايش روز افزون اين نياز، شرايط تامين داخل آن، فراهم شده هم از بابت صرفه اقتصادي و هم از نظر حذف ريسك هاي تامين با كيفيت مورد نياز در شرايط فعلي، تجاري سازي اين ماده ضروري است.
رئيس پژوهش و فناوري شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب افزود: از آنجا كه تامين و توليد سيمان مورد نظر با مواد اوليه و شرايط داخلي فراهم شده، در مقايسه با تامين مشابه از خارج از كشور، مقرون به صرفه بوده و داراي توجيه اقتصادي است، زيرا تامين و توليد داخل اين ماده، حساسيتي به تغيير نرخ هاي ارزي ندارد.
تعميرات اساسي 4 روز زودتراز زمان تعيين شده
تعميرات اساسي واحدهاي آيزوماکس و هيدروژن شماره 2 وتصفيه گوگرد شرکت پالايش نفت اصفهان زودتر از موعد پيش بيني شده انجام شد.
مديرنگهداري و تعميرات شرکت پالايش نفت اصفهان بابيان اين مطلب افزود: پيش بيني تعميرات اساسي همزمان اين واحدها، 40روزکاري اعلام شده بود که به 36 روز كاهش يافت.
عليرضا قزويني تصريح کرد: اين کاهش چهار روزه در زمان تعميرات موجب صرفه جويي روزانه حدود17ميليارد ريال سود و صرفه اقتصادي براي پالايشگاه اصفهان شده است.
وي با تاکيد بر اين که در اين دوره از تعميرات، براي نخستين بار در کشور قطعات داخلي و کاتاليست رآکتورهاي واحد آيزوماكس به طوركامل تعويض شده است، اظهارکرد: به واسطه اين تعميرات، كيفيت توليد واحد نيز به نحو چشمگير افزايش يافته است.
وي با بيان اين که درتعميرات اساسي واحدهاي مزبورپالايشگاه نفت اصفهان 2400 دستور کار درقالب فعاليت هاي مهندسي عمومي، پالايش بازرسي فني و تعميرات اساسي صادر شده است، افزود: اين تعميرات با صرف 150 هزار نفر- ساعت محقق شده است.
مديرنگهداري و تعميرات پالايشگاه اصفهان درباره تعميرات اساسي واحد تصفيه گوگرد اين پالايشگاه نفت نيز گفت: تعميرات اين واحد، 15 روز پيش بيني شده بود که به دليل توجه ويژه به مسائل زيست محيطي به 13 روز کاهش يافت.
به گفته قزويني، در فرآيند اين تعميرات، بويلر 901 و دودستگاه ازمبدل هاي اصلي تعويض شد.
وي همچنين با اشاره به تعميرات ژنراتور برق شماره 4واحد آب و برق و بخارشرکت پالايش نفت اصفهان اظهارکرد: پيش بيني مي شود تعميرات اين واحد نيز تا اواخر خرداد ماه پايان يابد.
برنامه انجام تعميرات اساسي روي اين واحدها با در نظر گرفتن همه شرايط عملياتي، در فواصل زماني سه ساله انجام مي شود.
شرکت پالايش نفت اصفهان 24 واحد عملياتي دارد كه تعميرات اساسي هر يك از واحدها براساس برنامه زمان بندي جداگانه يا همزمان انجام مي شود.
با توجه به اهميت تعميرات اساسي و به منظورپيشگيري ازحوادث احتمالي، گروه هاي عملياتي داخلي و پيمانکار درگير در اين زمينه، قبل از آغاز به کار تعميرات، دوره آموزشي ايمني را زير نظراداره اچ اس اي پالايشگاه نفت اصفهان مي گذرانند.
209 مورد نمودارگيري چاه نفت و گاز در 2 ماه
مديرخدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران از انجام 209 عمليات نمودارگيري درون چاهي وسطحي،چاه پيمايي و تکميل چاه روي چاه هاي نفت و گاز مناطق خشکي و دريايي کشوردر دو ماه نخست امسال خبر داد. علي دقايقي افزود: اين عمليات شامل 75مورد نمودارگيري درون چاه،85 مورد نمودارگيري سطحي و49 مورد عمليات چاه پيمايي مي شود و در قياس با مدت مشابه سال گذشته، افزايش نسبي داشته است. وي با بيان اين که مديريت خدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران 50 يونيت نمودارگيري سطحي در اختياردارد، افزود: تعداد عمليات مربوط به اين نوع خدمات، برمبناي يونيت- ماه محاسبه مي شود. مديرخدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران گفت: سال گذشته يک هزار و 437 مورد عمليات نمودارگيري انجام شد که 392 مورد آن درون چاهي، 569 مورد سطحي و 476 مورد نيز چاه پيمايي و تکميل چاه بوده است. وي درآمدزايي اين عمليات را درسال گذشته دو هزار و 150ميليارد ريال اعلام و اظهار کرد: اين ميزان در مقايسه باسال 85، افزايش 29 درصدي داشته است. مديرخدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران گفت: اين مديريت، سال گذشته عمليات مشبک کاري هشت حلقه چاه حفرشده روي سکوي A فاز 14طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي را درقالب 23 عمليات به متراژ 2500 متردرکوتاه ترين زمان ممکن اجرا وامسال نيزمشبک کاري 6 حلقه چاه روي سکوي C اين فازبه متراژ 2400 متر را در برنامه دارد که خردادماه اجرايي خواهد شد.
ساخت مدرسه 3 کلاسه در اسماعيليه اهواز
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گازکارون ازساخت يك باب مدرسه سه كلاسه در روستاي قجريه يك، از توابع بخش اسماعيليه اهواز با هزينه اين شرکت خبر داد.
دهانزاده درآيين به زمين زده شدن کلنگ ساخت اين مدرسه افزود: مدرسه سه کلاسه مزبور در زميني به مساحت 120 مترمربع وبا صرف 170 ميليون تومان اعتبار در مدت زمان پنج ماه ساخته خواهد شد. وي با تاکيد بر نقش آفريني اين شرکت در حوزه مسئوليت اجتماعي، افزود: توسعه و تجهيز فضاهاي آموزشي، ورزشي، فرهنگي، احداث وبازسازي چندباب مدرسه، مشاركت در لايروبي انهار شادگان، همچنين60 ميليون ريال مساعدت مالي به سازمان آب و فاضلاب روستايي خوزستان و توزيع سه هزار بسته اهدايي به دانش آموزان شامل كيف ونوشت افزار، بخش ديگري ازاقدام هاي شركت نفت و گاز کارون درحوزه مسئولي هاي اجتماعي محسوب مي شود.
وي افزود: امسال نيز، علاوه بر ساخت اين مدرسه سه كلاسه درروستاي قجريه يك، احداث دو باب مدرسه در بخش غيزانيه و دغاغله، همچنين بازسازي ونوسازي مدارس دردهستان مشرحات دردستور كاراين شركت قرار دارد.
يوسفي بخشدار اسماعيليه نيز در اين مراسم گفت: اسماعيليه با 22 هزار نفرجمعيت ازقطب هاي مهم كشاورزي ونفت اهواز است و اميدواريم با توجه ويژه مسئولان در زمينه احداث اماكن آموزشي، ازجمله احداث يك باب دبيرستان، شاهد رونق تعليم و تعلم درآن بخش باشيم.
بومي سازي آنتن پارازيت گير
براي نخستين بار در کشور، آنتن پارازيت گير لگاريتمي به وسيله متخصصان واحد مخابرات منطقه عملياتي ناروکنگان (زيرمجموعه شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي) بومي سازي و بهره برداري از آن آغاز شد. جابر چرومي زاده، جانشين رئيس منطقه عملياتي نار و کنگان با اشاره به ايجاد اختلال در شبکه راديويي منطقه به وسيله کشتي ها و لنج هاي عبوري از خليج فارس افزود: تهيه اين آنتن با قابليت شناسايي محل انتشار نويز، عاملي ضروي و مهم به شمار مي آمد. وي تصريح کرد: به همين دليل تهيه آنتن با قابليت شناسايي محل انتشار نويز، دردستور کار واحد مخابرات منطقه عملياتي نار وکنگان قرار گرفت که پس از بررسي هاي لازم مشخص شد اين نوع آنتن به دليل قابليت هاي نظامي در فهرست تحريم قرار دارد. چرومي زاده با بيان اين که تهيه اين نوع آنتن حتي درصورت دور زدن تحريم ها با چند برابرهزينه وبا قيمت 500 ميليون ريال (بدون احتساب هزينه هاي گمرگي) امکان پذير بود، تصريح کرد: براي گذشتن از سد تحريم، تيمي از متخصصان مخابرات منطقه عملياتي نار و کنگان به اقدام به مطالعه، طراحي، شبيه سازي و ساخت اين آنتن کرد. جانشين رئيس منطقه عملياتي نار و کنگان گفت: آنتن مزبور با صرف هزينه دو ميليون ريال ساخته شد؛ در حالي که نمونه خارجي آن بيش از 10 هزا ردلار است. وي مدت زمان فاز مطالعاتي تا ساخت آنتن لگاريتمي را 6 ماه اعلام و اظهار کرد: اين آنتن در کاربردهاي صنعتي به عنوان گيرنده و ردياب سيگنال عمل مي کند و درساختار نظامي نيزبه عنوان فرستنده ايجاد کننده نويز در پهناي باند وسيع، کاربرد دارد. منطقه عملياتي نار و کنگان، يکي ازمناطق پنج گانه شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي است که درحوزه جغرافيايي استان بوشهر قرار دارد.
راه اندازي 4 باب جايگاه عرضه فرآورده نفتي
در دو ماه ابتداي امسال تاکنون، چهار باب جايگاه عرضه سوخت در حوزه عملياتي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران به بهره برداري رسيده است. جايگاه ضامن آهو درناحيه شهرري با چهارسکو، جايگاه 266 درناحيه غرب بايک سکو، همچنين جايگاه 267 در ناحيه شمال با دوسکو و جايگاه نيايش درناحيه اسلامشهر با سه سکو، چهار جايگاهي است که دربازه زماني ياد شده درچرخه خدمت رساني به شهروندان استان تهران قرار گرفته است. با بهره برداري از اين چهارجايگاه عرضه سوخت، 65 نازل فعال و زمينه اشتغال براي 32 نفر ايجاد شده است. باراه اندازي اين چهار جايگاه جديد، شمارکنوني جايگاه هاي حوزه عملياتي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران به 308 باب رسيده است. شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران با ظرفيت ذخيره سازي بيش از2/1 ميليارد ليترانواع فرآورده نفتي، تامين و توزيع انواع فرآورده نفتي( بنزين، نفت کوره، نفت گاز، نفت سفيد و...) را به عهده دارد. اين منطقه عملياتي به دليل واقع شدن درپايتخت (تهران) و حجم عملياتي که در آن انجام مي شود، يکي از مهم ترين مناطق سي وهفت گانه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران است. روزانه به طور ميانگين 24 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي با بهره گيري از800 نفتکش جاده پيما دراين حوزه عملياتي(استان تهران و برخي مناطق اطراف آن) توزيع مي شود.
ارسال8 هزار تن نفت گاز به افغانستان
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري گفت: تا اوايل تيرماه امسال 8هزارتن نفت گاز از انبارنفت اين منطقه به افغانستان ارسال خواهد شد. حسينعلي طالبي افزود: براساس خريد از بورس از سوي شرکت هاي مجاز صادرات فرآورده هاي نفتي، مجوزبارگيري نفت گازدربازه زماني 25 خرداد تا 6 تيرماه امسال به کشور افغانستان صادرشده است. وي بااشاره به مسئوليت شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري درايجاد بسترهاي لازم براي بارگيري نفتکش ها در شرايط مختلف، تصريح کرد: با آماده سازي ميترهاي اندازه گيري و باسکول درانبار نفت ساري(براساس استاندارد آي پي اي)، انتقال نفت گازازمخزن شماره 2 اين انبار نفت به افغانستان با حضور نمايندگان اداره کل نظارت بر صادرات مواد نفتي، ممکن شده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري گفت: به منظور شتاب بخشي به عمليات بارگيري نفتکش ها سه سکوي بارگيري به اين موضوع اختصاص داده شده است. به گفته طالبي، ارزآوري براي کشور و استفاده ازظرفيت شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ساري، از مزاياي مهم صادرات نفت گاز به افغانستان است. وي همچنين يادآورشد: انتقال فرآورده به افغانستان، زمينه اشتغال بسياري از رانندگان نفتکش ها را فراهم خواهد کرد. طالبي بابيان اين که منطقه ساري، انبار راهبردي با ظرفيت ذخيره سازي بالاي انواع فرآورده هاي نفتي را در اختياردارد، تصريح کرد: سال گذشته نزديک به 10هزارتن نفت گازبه کشورهاي افغانستان و عراق از انبار نفت منطقه ساري صادر شده است.
29 بسته سرمايهگذاري
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با اشاره به برنامهريزي اين شرکت براي توسعه 28 مخزن نفتي در قالب قراردادهاي عملياتمحور، از تدوين 29 بسته سرمايهگذاري به اين منظور خبر داد و گفت: مجوز برگزاري مناقصه 11 بسته سرمايهگذاري اخذ شده است.بيژن عالي پور در جلسه هماهنگي دستگاههاي اجرايي استان خوزستان که با حضور غلامرضا شريعتي، استاندار خوزستان برگزار شد، به تشريح ضرورت اجراي اين طرحهاي توسعهاي و نتايج مثبت آن براي استان خوزستان و کشور پرداخت و گفت: با توسعه 28 مخزن در چارچوب مدل جديد قراردادي عمليات محور، ظرفيت توليد نفت اين شرکت در طول 2 سال آينده حدود 340 هزار بشکه افزايش مي يابد. وي اعتبار مورد نياز براي توسعه اين مخازن را حدود 6/4 ميليارد دلار عنوان کرد و افزود: اين حجم سرمايه گذاري در ايجاد فرصت هاي شغلي و بهبود فضاي کسب وکار در استان تاثير بسزايي دارد. وي گفت: شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در سال 1395 با طرح ابتکاري خود 2 نوع قرارداد عمليات محور و ميدان محور براي توسعه مخازن خود به هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران ارائه داد که خوشبختانه هر دو نوع قرارداد تصويب و فضا براي جذب سرمايه هاي بزرگ، متوسط و کوچک فراهم شد. عاليپور ادامه داد: شرکت ملي نفت ايران ابتدا مجوز توسعه 27 مخزن را در قالب قراردادهاي عمليات محور ارائه داد که ارديبهشت ماه سال گذشته، مجوز توسعه ميدان قلعه نار نيز به ما ابلاغ شد و تعداد مخازن به 28 مخزن افزايش يافت. وي گفت: براي توسعه اين مخازن، 29 بسته سرمايه گذاري تدوين شده که از اين ميان مجوز برگزاري مناقصه براي 11 بسته اخذ شده و مجوز برگزاري مناقصه 7 بسته نيز هفته آينده ابلاغ مي شود.
زمينهسازي براي فعاليت 80 دکل حفاري
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: در اين طرح انجام 124 پروژه روزميني، حفاري 282 حلقه چاه جديد، تعمير 143 حلقه چاه و انجام 165 عمليات انگيزشي روي چاه ها پيش بيني شده است و با اجراي آن، 80 دکل حفاري شامل 60 دکل توسعه اي و 20 دکل تعميراتي در مناطق نفت خيز جنوب شروع به کار مي کنند و حجم فعاليت هاي اين شرکت افزايش خواهد يافت. وي با بيان اين که عمده اين مخازن در استان خوزستان هستند، از حمايت هاي استاندار خوزستان در اين زمينه قدرداني کرد و همکاري دستگاه هاي اجرايي استان را براي اجراي اين طرح کلان خواستار شد. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب تاکيد کرد: به منظور حمايت از سازندگان داخلي و کالاي ايراني در تمام اسناد مناقصه اين طرح، پيمانکاران موظف هستند همه کالاي مورد نياز را که امکان توليد آن در کشور فراهم است، از سازندگان داخلي تامين کنند. وي با اشاره به ساخت انواع لوله، شيرآلات و مخازن در کشور گفت: هم اکنون 41 درصد از تجهيزات مورد نياز صنعت نفت در استان خوزستان توليد مي شود. عالي پور اظهار کرد: 10 گروه کالاي اساسي صنعت نفت نيز در دست بومي سازي است که خوشبختانه پمپ درون چاهي SRP به عنوان يکي از اين اقلام با همکاري اين شرکت و دانشگاه شهيد چمران ساخته و آزمايش ميداني شد.
تداوم نهضت جايگاه سازي براي خدمت رساني بهتر
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کهگيلويه وبويراحمد با تاکيد بر خدمت رساني بهتر به شهروندان و تکريم هرچه بيشترآنها، از بهره برداري يک جايگاه عرضه سوخت جديد دراين حوزه عملياتي خبر داد.
لطف الله مسعودي با بيان اين که افتتاح اين جايگاه با هدف توسعه نهضت جايگاه سازي و ارائه خدمات سوخت رساني مطلوب است، افزود: اين جايگاه اختصاصي (موسوي امجد) در شهر دهدشت به بهره برداري رسيده و فرصت شغلي خوبي را براي 9 نفر ايجاد کرده است.
وي تصريح کرد: ايجاد اشتغال، کاهش مسيرهاي سوخت رساني به خودروها، کاهش صف انتظارسوخت گيري در هسته مرکزي شهر دهدشت واستفاده ازتوان بخش خصوصي براي ارائه خدمات مطلوب و آسان به شهروندان ومسافران از اهداف ساخت و بهره برداري از جايگاه ياد شده است.
مسعودي با بيان اين که جايگاه اختصاصي موسوي امجد با صرف هزينه يک ميليارد و 400 ميليون تومان ساخته شده است، تصريح کرد: اين جايگاه در زميني به مساحت 500 مترمربع، با بهره گيري از6 ديسپنسر و12عدد نازل مساحت آماده خدمات رساني به مردم است.
مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کهگيلويه وبويراحمد گفت: شمار کنوني جايگاه هاي حوزه عملياتي 57 باب است که 30 باب آن به عرضه سوخت مايع و 27 ديگر نيز به سي ان جي اختصاص دارد.
گازرساني به نقاط دور افتاده، مهم ترين اولويت 3 سال گذشته
مديرعامل شرکت گاز استان بوشهر گفت: مهم ترين اولويت اين شرکت در سه سال گذشته، گازرساني به مناطق محروم و دور افتاده بوده است. مسلم رحماني با بيان اين که از محل اعتبارت بند «ق» تلاش هاي گسترده اي به منظورگازرساني به حجم بالاي روستاها انجام شده است، افزود: اين مهم زمينه سازتحولي بزرگ درگازرساني به نقاط محروم ونويدي در جهت محروميت زدايي و آباداني اين مناطق محسوب مي شود. وي با اشاره به برخي فعاليت هاي انجام شده در حوزه گازرساني به نقاط مختلف استان بوشهرگفت: تاکنون بيش از 6 هزار و 120 کيلومتر شبکه توزيع و 399 کيلومترخط انتقال در نقاط مختلف اين استان اجرا شده است. به گفته رحماني، سه هزارو38 کيلومتر از شبکه اجرا شده به مناطق شهري و سه هزار و 81 کيلومتر بقيه نيز به مناطق روستايي مربوط مي شود.
مديرعامل شرکت گازاستان بوشهرتصريح کرد: با اين ميزان شبکه گذاري هم اکنون 36 شهر و 390 روستا زيرپوشش گازطبيعي قرارگرفته اند که ضمن توسعه زيرساخت ها، افزايش رضايت مندي مردم را در پي داشته است. به گفته رحماني، با گازرساني به اين تعداد شهر و روستا، ضريب نفوذ گاز در استان بوشهرافزياش يافته است؛ به گونه اي که هم اکنون 99 درصد جمعيت شهري و92درصد جمعيت روستايي ازاين موهبت برخودارند. مديرعامل شرکت گازاستان بوشهرانشعاب هاي نصب شده در استان بوشهر را 188هزار و 479 مورد اعلام و اظهارکرد: تلاش مي شود تا پايان امسال نيزمشترکان جديدي به ويژه درمناطق روستايي جذب واز خدمات اين شرکت بهره مند شوند.
رحماني درباره فروش گازبه مشترکان نيزگفت: سالانه نزديک به 13 ميليارد مترمکعب گازبه مشترکان بخش هاي مختلف(خانگي، تجاري، صنعتي)عرضه مي شود. وي تصريح کرد: پتروشيمي ها ونيروگاه ها، مصرف کنندگان عمده گاز استان به شمار مي روند. مديرعامل شرکت گازاستان بوشهر تاکيد کرد: توسعه گازرساني به صنايع استان و کمک به رونق و شکوفاييِ واحدهاي توليدي کوچک و بزرگ از طريق گازرساني به آنها، از مهم ترين برنامه هاي پيش رو اين شرکت است.
ارسال گاز ترش به پالايشگاه سوم پارس جنوبي
عمليات انتقال گاز ترش ازپالايشگاه چهارم به پالايشگاه سوم مجتمع گاز پارس جنوبي همسو با افزايش توليد در اين پالايشگاه با موفقيت پايان يافت.
سرپرست مديريت پالايشگاه چهارم مجتمع گازجنوبي گفت: پروژه ارسال گاز ترش ازپالايشگاه چهارم به پالايشگاه سوم با هدف افزايش ظرفيت اين پالايشگاه ازسوي شرکت نفت وگازپارس، طراحي، اجرا و ارديبهشت ماه امسال با همکاري شرکت هاي نفت وگازپارس ومجتمع گازپارس جنوبي امسال راه اندازي شد.
بهزاد سالاري اجراي اين پروژه را به ويژه براي تامين گاز خط سراسري در فصل سرما، همچنين توليد اتان و ال پي چي، مهم برشمرد.
وي گفت: عمليات آماده سازي خط لوله ارسال گاز ترش، دانلود سيستم کنترل، عمليات پيش راه اندازي و راه اندازي طرح مزبور با نظارت و مشارکت پالايشگاه هاي سوم و چهار پارس جنوبي انجام شده است.
سالاري با اشاره به ميزان گازارسالي روزانه ازپالايشگاه چهارم به پالايشگاه سوم اظهار کرد: با انجام اين پروژه بسيار مهم، روزانه 6 ميليون متر مکعب گاز ترش به پالايشگاه سوم ارسال خواهد شد.
وي تاکيد کرد: انتظار مي رود با تلاش کارکنان ومتخصصان پالايشگاه چهارم، گام هاي موثرتري در جهت افزايش توليد برداشته شود واين پالايشگاه نقش مهمي در شکوفايي و رونق اقتصادي کشور داشته باشد.
بهره مندي 25 شهر و 292 روستا از گاز
مديرعامل شرکت گاز استان خراسان جنوبي از بهره مندي25 شهرو 292 روستاي اين استان ازگازطبيعي خبرداد. سيد محمود هاشمي با حضور در مرکز سامانه ارتباط مردم و دولت (سامد) گفت: با گازرساني به اين تعداد شهرو روستا 95 درصد خانوار شهري و 46 درصد حانوار روستايي استان خراسان جنوبي، زيرپوشش اين سوخت پاک قرار گرفته اند. وي با بيان اين که در کنارتوسعه کمي شبکه گازرساني افزايش کيفيت خدمت رساني و رضايت مندي مشترکان نيز، از اولويت هاي شرکت گاز استان خراسان جنوبي است، افزود: باتوجه به اين مهم، اقدام هاي ارزشمندي برنامه ريزي و اجرا شده است.
سيدمحمود هاشمي درباره شبکه گذاري درمناطق شهري وروستايي استان خراسان جنوبي گفت: هم اکنون چهارهزار و 940 کيلومتر شبکه تغذيه و توزيع در مناطق شهري و روستايي اجرا شده که 625 کيلومترآن مربوط به سال گذشته است.
وي شبکه تغذيه و توزيع گازدرمناطق شهري را دوهزار و 440 کيلومتر و درمناطق روستايي دو هزار و 500 کيلومتر اعلام کرد.
هاشمي بابيان اين که تاکنون626 کيلومترخطوط انتقال گازدرسراسر استان خراسان جنوبي اجرا شده است، انشعاب نصب شده در اين استان رابيش از114 هزار مورد اعلام و اظهار کرد: با اجرا ونصب اين مقدار شبکه وانشعاب گاز، بيش از213هزارمشترک ازگازطبيعي بهره مند شده اند. مديرعامل شرکت گاز ساتان خراسان جنوبي همچنين با اشاره به حضور خود در سامانه الکترونيکي مردم ودولت «سامد» به پرسش هاي مشترکان در حوزه و بخش هاي مختلف مرتبط به گاز دراين استان پاسخ داد.
سامانه الکترونيکي مردم ودولت (سامد) سيستم ارتباطي موثري ميان مردم و مسئولان است که از طريق آن شهروندان مي توانند بدون مراجعه حضوري درخواست ها و مشکلات خود رامطرح و پيگيري کنند.
ساخت باندوال در فشارشکن لاجيم
رئيس نگهداري وتعميرات ساختمان وتاسيسات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از ساخت باندوال درفشارشکن لاجيم خبر داد. قاسم نصيري، هدف ازساخت اين باندوال را جلوگيري از هدررفت مواد نفتي و آلودگي محيط زيست بيان کرد. وي بااشاره به اين که نبود باندوال به منظورکنترل مواد نفتي ناشي از سر ريزمخزن رليف، يکي ازکمبودهاي فشار شکن لاجيم است، افزود: يکي از کمبودهاي فني درفشارشکن لاجيم را نبود باندوال براي کنترل مواد نفتي ناشي ازسرريزمخزن رليف است که خوشبختانه اين مشکل باساخت باندوال سنگي و بتني درفشارشکن لاجيم برطرف شده است. نصيري با بيان اين که اين باندوال لاجيم ظرف چهارماه ساخته شده است، تصريح کرد: اين عمليات با نظارت کارشناسان واحد تعميرات و نگهداري ساختمان شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال انجام شده است. رئيس نگهداري وتعميرات ساختمان وتاسيسات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال وظيفه باندوال را کنترل و مهار ثانويه مواد هيدروکربني پس از سرريز احتمالي مخازن اعلام کرد. وي مهم ترين نتيجه ساخت اين باندوال را جلوگيري از هدررفت فرآورده هاي نفتي و پيشگيري از آلودگي محيط زيست برشمرد.
ايمن سازي خط لوله انتقال نفت گچساران - شيراز
معاون فني شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران منطقه فارس از ايمن سازي بخشي مسيرخط لوله انتقال نفت خام گچساران–شيراز و پايانه آن خبرداد. عليرضا خيرانديش هدف ازاين عمليات را ترميم نقاط خوردگي ايجاد شده روي اين خط لوله 10 اينچ عنوان کرد و افزود: ايمن سازي خط لوله ياد شده درپي اعلام برنامه توقف يک ماهه پالايشگاه نفت شيراز به منظور تعميرات اساسي انجام شده است. وي با بيان اين که عمليات ايمن سازي خط لوله مزبور درمدت زمان يک ماه وبا دو هزارو 700 نفر- ساعت کار انجام شده است، تصريح کرد: در فرآيند اين عمليات، براساس نتايج حاصل از پيگ راني38 نقطه از مسير خط لوله گچساران –شيراز(کيلومتر16تا 138) شناسايي و400 متر لوله در 31 نقطه تعويض شد. به گفته خيرانديش، نصب پچ دستي درهفت نقطه نيز، بخش ديگري از عمليات ايمن سازي روي خط انتقال نفت ياد شده است. معاون فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس همچنين از تعميرات گسترده درمراکز انتقال سه گانه وپايانه خط لوله انتقال نفت اينچ گچساران–شيرازخبرداد وافزود: سرويس فن و رادياتورسيستم خنک کننده روغن توربين ها، سرويس يو پي اس، پي ال سي و ام سي سي مراکز انتقال و پايانه، همچنين سرويس شيرهاي کنترل وپي اس وي گاز مصرف توربين هاي مرکز، گريس کاري شيرهاي مراکز انتقال و مسيرخط، سرويس شارژرهاي توربين ها و سرويس ترمينال باکس ضد انفجار الکتروپمپ هاي مخازن زيرزميني، بخشي ازاين عمليات تعميري گسترده در اين حوزه عملياتي است. خير انديش تعويض منيفولد گازمصرفي توربين هاي نورآباد، احداث باي پاس گاز مصرفي توربين هاي گچساران، رفع برخي اشکال هاي روي پيگ سيگنال ها، شيرهاي برقي و کنترل را بخش ديگري ازعمليات تعميري در مراکز انتقال سه گانه وپايانه خط لوله انتقال نفت اينچ گچساران–شيراز برشمرد.
محفل انس با قرآن درميلاد کريم اهل بيت
همزمان باولادت با سعادت کريم اهل بيت، حضرت امام حسن مجتبي (ع) آيين با شکوه «محفل انس با قرآن کريم» در نمازخانه وزارت نفت برگزار شد. دراين مراسم که همچون سال هاي گذشته باحضور مديران کارکنان بخش هاي مختلف اين وزارتخانه، همچنين جمعي از استادان قرآني برگزار شد، حامد شاکرنژاد، قاري بين المللي و حافظ کل قرآن کريم با تلاوت آياتي ازاين کتاب آسماني، محفل را رونق بخشيد. پيش ازتلاوت آيات قرآن کريم به وسيله اين استاد بين المللي و برجسته قرآن، گروه تواشيح «طاها» متناسب باماه مبارک رمضان، دعاي قبل از افطار را همخواني و اجرا کردند. مداحي به وسيله مداح اهل بيت، حسن محمديان درمدح و ثناي امام حسن مجتبي (ع) نيز، يکي ديگر ازبرنامه هاي محفل انس با قرآن بود که همزمان با ميلاد پربرکت اين امام همام اجرا شد.
امضاي يک تفاهم نامه پژوهشي
شرکت گاز استان قزوين و پارک علم و فناوري اين استان به منظور توسعه همکاري هاي فيمابين، تفاهم نامه پژوهشي امضا کردند. اسماعيل مفرد بوشهري درجلسه شوراي پژوهش گفت: اين تفاهم نامه بر مبناي همکاري هاي متقابل وبه منظور بهره گيري ازتجربيات و توانايي هاي علمي، تحقيقاتي و اجرايي صنعت گاز و بخش پژوهشي کشور امضا شده است. وي تصريح کرد: برگزاري سمينارها، دوره ها وکارگاه هاي آموزشي، حمايت از پايان نامه هاي تحصيلات تکميلي با موضوعات مرتبط با فعاليت هاي شرکت گازاستان قزوين، از مفاد اين تفاهم نامه است. به گفته بوشهري، برگزاري نشست هاي علمي مشترک، انتقال تجربيات و نيازهاي شرکت به دانشگاه و برعکس، همچنين انجام مشاوره هاي علمي و پژوهشي به منظور اجرايي شدن پروژه هاي مطالعاتي وپژوهشي شرکت گاز، ديگر محورهاي مندرج در تفاهم نامه پژوهشي امضا شده با پارک علم و فناوري استان قزوين است. مديرشرکت گازاستان قزوين گفت: اميداست با امضاي اين تفاهم نامه هرچه زودتر بستر مناسبي براي عملياتي شدن مفاد آن فراهم شود و هر دو بخش (دانشگاه و صنعت) از ظرفيت هاي يکديگر بهره ببرند.
از سوي مديرعامل شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي
دفتر ملاحظات بازرسي انبار نازي آباد به موزه نفت اهدا شد
دفترچه ملاحظات بازرسي انبار نفت نازي آباد تهران، متعلق به دهه 1330 خورشيدي، از سوي مديرعامل شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، به مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، اهدا شد.
به گفته محمدرضا موسوي خواه، مديرعامل شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، دفتر ملاحظات بازرسي انبار نفت نازي آباد از نظم و ترتيبي حكايت دارد كه در آن زمان در اداره پخش وجود داشت.
تاريخ نخستين يادداشت در اين دفترچه كه با خطي بسيار خوش هم به نگارش درآمده، به 23 اسفند ماه 1332 بازمي گردد و در آن گزارش بازرسي از انبار در هشت بند آمده كه ظاهرا نتيجه نيز مطلوب بوده است.
در پايان دفترچه نيز، شرايط نگارش دفترچه و كساني كه مجاز به درج گزارش در آن هستند، در چند بند به زبان انگليسي آمده است.
آخرين يادداشت اين دفترچه نيز به سال 1380 نگاشته شده و به امضاي رئيس وقت انبار نازي آباد رسيده است.
به همراه اين اسناد همچنين يك نامه از امور اداري شركت پخش خطاب به انبار نفت نازي آباد ديده مي شود كه در آن با استناد به گزارش هاي واصله، مراتب رضايت از نحوه انجام وظايف و فعاليت ها در اين انبار، اعلام شده است.
انبار نفت نازي آباد، يكي از قديمي ترين انبار نفت هاي تهران است كه در چندين دهه؛ نقش مهمي در توزيع فرآورده هاي نفتي، در سطح شهر تهران، به عهده داشت.
اشياي قديمي خارك به موزه هاي نفت منتقل مي شود
بيش از 70 قلم شي قديمي شناسايي شده از سوي گروه شناسايي و گردآوري موزه هاي نفت در جزيره خارك، به موزه هاي نفت تهران و آبادان انتقال داده مي شوند.
گروه شناسايي و گردآوري موزه هاي نفت در سفري يک هفته اي به جزيره خارك، از انبارهاي مازاد شرکت نفت فلات قاره بازديد و اشياي موزه اي اين شرکت را شناسايي کرد.به گفته فهيمه محبي، سرپرست گروه شناسايي و گردآوري اشياي موزه هاي نفت، بيش از 70 نوع شي موزه اي از ميان انبوهي از ضايعات و اشياي مستعمل و قديمي موجود در سلويج هاي شرکت نفت فلات قاره شناسايي شده است كه از جمله مهم ترين آنها مي توان به لوازم حفاري، وسايل حفاظت فني همچون انواع مته، سنترلايزر، الوتيور، کيسينگ، تاج سرچاهي، پمپ هاي بينگ هام، يونيت هاي چاه پيمايي، علائم هشداردهنده، دستگاه آمپرمتر، آمپلي فاير، تست سنج، دستگاه هواي تنفس، انواع تراز و قايق هاي کانو اشاره کرد. وي افزود: برخي از اين اشيا، بنا به نياز موزه ها و کاربرد آنها به تهران و آبادان منتقل خواهند شد. اين کارشناس ارشد اشيا همچنين از شناسايي اسناد ارزشمند در خصوص تاريخچه شکل گيري شرکت نفت فلات قاره در جزيره خارك خبر داد.محبي در پايان با تاکيد بر همکاري متعهدانه کارکنان اين شرکت در شناسايي اشيا و اسناد افزود: بي شک، موزه ها بدون همکاري و همياري کارکنان صنعت نفت که سال ها در اين صنعت تلاش کرده وبا آن آشنايي دارند، به اهداف مهم خود که همانا نگهداري، حفظ و جلوگيري از گزند مستندات تاريخي نفت است، دست نخواهد يافت. شرکت نفت فلات قاره از جمله شرکت هايي است که از بدو راه اندازي موزه هاي نفت، همکاري تنگاتنگي با اين مجموعه داشته است.
شناسايي 120 قلم شي موزه اي در جزيره خارك
بررسي انبارهاي شركت نفت فلات قاره جزيره خارك در سال گذشته و امسال به شناسايي بيش از 120 قلم شي موزه اي، منجر شد كه به موزه هاي نفت كشور فرستاده مي شوند. مهرداد راستيار، انباردار کالاي مازاد و مستعمل شركت نفت فلات قاره در جزيره خارك، ضمن اعلام اين مطلب مي افزايد: سال گذشته 50 قلم شي شناسايي و به موزه هاي نفت آبادان، تهران و مسجدسليمان منتقل شد و امسال هم 70 قلم شي شناسايي شد که به تشخيص کارشناسان موزه ها قرار است به موزه هاي نفت تهران و آبادان منتقل شود.»به گفته وي، اين اشيا شامل لوازم حفاري، حفاظت فني و ديگر اشياي قديمي است که در انبارها موجود بوده است.راستيار در پاسخ به سوال «مشعل» درباره نحوه شناسايي، تعداد و نوع اشياي گردآوري شده مي گويد: در ماموريت هايي که کارشناسان موزه هاي نفت، سال گذشته و امسال به جزيره خارک داشتند، من و همکارانم انبارهاي مازاد، تاسيسات و کارگاه ها را به آنها معرفي کرديم. مهرداد راستيار، هموطن 36 ساله مسجدسليماني، 15 سال است که در جزيره خارک و در شرکت ملي نفت فلات قاره مشغول به کار است و حالا ديگر به قول خودش جزيره را مثل كف دست مي شناسد. او در يک خانواده به قول خودمان نفتي به دنيا آمده، چراکه پدربزرگ، پدر و عموهايش سال هاست که عمر خود را صرف خدمت به اين صنعت کرده اند. جز پدر بزرگ، همگي در جزيره خارک و در شرکت هاي نفت فلات قاره و پايانه هاي نفتي شاغل هستند. از همين رو مهرداد از کودکي با اين جزيره آشناست و حالا خودش عضوي از اين خانواده و سال هاست که به عنوان انباردار کالاي مازاد و مستعمل در شرکت ملي نفت ايفاي نقش مي کند. به گفته مسئول گروه اشياي موزه هاي نفت، بخش عمده اشياي شناسايي شده مديون کمک هاي راستيار است. او که به خاطر مسئوليتش به عنوان انباردار با همه سلويج ها و محتويات آنها آشنا است، کمک شايان توجهي به همکاران موزه هاي نفت كرده است.راستيار در ادامه از علاقه خود به صنعت نفت و تاريخ يکصدساله آن چنين مي گويد: من فرزند جنوبم، فرزند نفت. من با بوي نفت و گاز بزرگ شدم. من به اين صنعت علاقه و به آن عرق دارم. از وقتي که در اين صنعت کار مي کنم، چرخه توسعه و پيشرفت فناوري برايم جالب توجه بوده است. بسياري از دستگاه ها قبلا مکانيکي بودند و حالا با برق کار مي کنند. تعدادي از اين دستگاه هاي قديمي هنوز وجود دارند و قابل استفاده هستند. خوشحالم که با آمدن موزه هاي نفت، اين گزارش مورد توجه قرار گرفته و به آن اهميت داده مي شود. من وقتي مي ديدم اين رد پاهاي به جاي مانده از تاريخ از بين مي رفتند، حسرت مي خوردم. بسيار خرسندم که موزه هاي نفت با شناسايي و حفظ و نگهداري آنها، تاريخ نفت را دوباره زنده کرده است.»همچون راستيار در اين صنعت کم نيستند، افرادي که صنعت را مي شناسند و نسبت به آن احساس مسئوليت مي کنند. اين احساس مسئوليت، مستلزم داشتن تحصيلات دانشگاهي يا رتبه سازماني بالا نيست. آنچه مهم است عشق است، عشق به سرزمين و داشته هايش و تلاش براي پاسداري از آن.
تبليغ محصولات نفتي وطني، دو دهه قبل از ملي شدن نفت
"حاصل پاک وطن مصرف نما"
گرچه ملي شدن صنعت نفت ايران افتخاري است که به حق بنام مبارزان وطن دوست ايراني در سال 29 خورشيدي به ثبت رسيده است، اما در تورق اسناد و مطبوعات تاريخي، شواهد و مدارکي به دست مي آيد که مبين ديرينه بودن اين باور در بين ايرانيان است.افتخار به محصولات نفتي ايراني، حداقل دو سال قبل از اقدام رضاشاه و در سال 1310 به گواه آگهي مطبوعاتي از آن ايام، قابل برداشت است. آگهي که گراور آن را در صدر اين مطلب مشاهده مي کنيد و در سال 1310 خورشيدي در مطبوعات آن روزگار به چاپ رسيده است.آگهي اي، متني شاعرانه براي تبليغ محصولات نفتي ايراني است و به همت ابراهيم افشار، روزنامه نگار و پژوهشگر و در قالب پروژه اي با عنوان «بررسي تبليغات و آگهي هاي مطبوعاتي روزنامه هاي پيش از جنگ جهاني دوم در تهران و زيبايي شناسي آنتيک 35 نمونه آگهي تجاري» بازنشر شده است. (نگاه کنيد به روزنامه همشهري/ شماره311/ صفحه11).
بنزين پاکيزه، روغن پارس، گريس پرچربي و امشي (محلول ضد حشرات مشتق از نفت) مواردي است که در اين تبليغ شاعرانه مورد توجه قرار گرفته اند.
در متن آگهي که شاعر آن معرفي نشده است، مي خوانيم:
«شوفري شب مانده بد در توي راه/ گفتم اينجا مانده اي يارو چرا/ گفت ماشينم خراب است اي داداش/ چرک و جرم و خاک و خل رفته است لاش/ هرچه مي گردم ببينم اين چشه/ راه سر بالايي چرا بد مي کشه/ عقلم اندر کار آن حيران شده/ گوئيا ماشين و اسبابش بده/ گفتمش ماشين تو خوبست و تو/ اينقدر در آن مکن تو کندوکو/ کاربراتور را ببين بار دگر/ اين ز بنزين کثيف است اي پسر/ گر تو خواهي روغن و بنزين خوب/ رو بکن مصرف ز محصول جنوب/ مصرف خاصان بود بنزين پارس/ رفع هر عيبي کند بنزين پارس/ حاصل پاک وطن مصرف نما/ هر زمان و هر مکان و هرکجا»
نکته قابل تامل و البته واجد تناقض (!) اين است که اين آگهي به سفارش شرکت نفت انگليس و ايران در مطبوعات منتشر شده و نشان از توجه بخش بازرگاني و بازاريابي شرکت ياد شده به حس ملي گرايانه و احساس مثبت ايرانيان براي استفاده از محصولات وطني دارد.از سوي ديگر ممکن است اين سوال پيش آيد که شرکت ياد شده در چه فضاي رقابتي، انتشار چنين آگهي هايي را لازم مي ديد؟ توضيح اين است که در آن ايام هنوز محصولات و مشتقات نفتي از منابع ديگر و به ويژه پالايشگاه هاي باکو در مناطق مختلف ايران و خصوصا در پايتخت مصرف داشت و صادرات اين محصولات که مدت ها پيش از اکتشاف نفت در ايران، توليد آن در باکو آغاز شده بود، به تهران يکي از فعاليت هاي پرسود تجارتخانه هاي تهران و باکو بود.به هر روي، انتشار چنين آگهي هايي دو سال پيش از لغو قرارداد دارسي از سوي رضاشاه و نوزده سال قبل از ملي شدن نفت در ايران، گوياي وجود حس ملي گرايانه ايرانيان در قبال نفت و محصولات نفتي بود.احساسي که حتي شرکت نفت انگليس و ايران نيز به آن توجه داشت و براي فروش بهتر محصولات خود در آگهي هاي مطبوعاتي اش مي نوشت: «حاصل پاک وطن مصرف نما»
فرشيد خداداديان
تله كابين پالايشگاه بي بيان، نخستين در ايران
آغاز توليد صنعتي نفت در مسجد سليمان، با برپايي امكانات و تاسيساتي همراه است كه برخي از آنها براي نخستين بار در ايران ظاهر مي شود و پيش از آن در كشور سابقه نداشته است. از جمله اين موارد مي توان به تله كابين يا ترن هوايي ميان پالايشگاه بي بيان و ايستگاه راه آهن تمبي اشاره كرد.
اين خط هوايي كه طول آن به 10 كيلومتر مي رسيد، گوگرد پالايشگاه بي بيان را به ايستگاه راه آهن تمبي انتقال مي داد تا از آنجا به وسيله قطارهاي باري به اسكله «درخزينه» و از آنجا با دوبه يا يدك كش به آبادان و اهواز انتقال يابد. گوگردي كه به اين روش به دست مي آمد، براي مصرف در داخل كشور و صادرات مورد استفاده قرار مي گرفت. برخي چاه هاي مسجد سليمان، داراي مقادير زيادي گاز ترش بود. پالايشگاهي ابتدايي كه اوايل توليد نفت در منطقه بي بيان مسجد سليمان ساخته شده بود، اين وظيفه را برعهده داشت. اين در زماني بود كه پالايشگاه آبادان، به عنوان نخستين پالايشگاه صنعتي خاورميانه هنوز ساخته و راه اندازي نشده بود و البته پالايشگاه كوچك بي بيان تا سال ها پس از راه افتادن پالايشگاه آبادان نيز به كار ادامه داد. به هر حال گاز ترش به پالايشگاه بي بيان منتقل و در آنجا در بخش گوگردسازي، به مايع قرمز رنگي تبديل مي شد. اين مايع از طريق لوله هايي به دو حوضچه در بيرون كارخانه هدايت مي شد. دو نفر كارگر با لباس مخصوص و بيل هايي سركج مايه را درون حوضچه ها پخش مي كردند؛ به نحوي كه ارتفاع مايع در حوضچه ها، حداكثر به 10 سانتيمتر برسد. مايع قرمز رنگ پس از آن كه به درون حوضچه ها ريخته مي شد، ظرف مدت چند دقيقه به دليل تركيب شدن با هوا، به رنگ زرد درمي آمد و از مايع به جامد تبديل مي شد. حالا گوگرد جامد با كلنگ هايي كه دسته هاي كوتاه داشتند، خرد، سپس به وسيله فرقون به داخل انبار سرپوشيده اي انتقال داده مي شد. براي انتقال گوگرد توليدي به راه آهن زميني تمبي- درخرينه، از ترن هوايي (سيستمي شبيه تله كابين امروزي) استفاده مي شد. در اين سيستم هر واگن پس از عبور از جلو دريچه انبار، با گوگرد بارگيري مي شد. سپس واگن ها به وسيله كابل هايي به بالا كشيده شده و با عبور از روي دكل هاي بلند، مسافتي در حدود 10 كيلومتر را تا بندر درخزينه در كنار رود كارون طي مي كردند. در پايان راه واگن ها گوگردهايشان را به درون واگن هاي باري تخليه مي كردند و با چرخشي 180 درجه اي به بي بيان بازمي گشتند تا مجددا عمليات حمل و بارگيري را انجام دهند. جالب توجه اين كه در مسير عبور اين كابين ها كه گاه از روي جاده هاي اتومبيل رو مي گذشت، توري هاي فلزي محكمي نصب شده بود تا از ريختن گوگردها در حين عبور كابين ها به روي جاده و ماشين ها ممانعت به عمل آيد. البته بعدها گاز ترش مسجد سليمان به وسيله خط لوله به پتروشيمي ماهشهر انتقال يافت.
نعمت ا.. امام
110 سالگي صنعت نفت
مشعل 5 خرداد سال 1287 هجري شمسي براي نخستين بار يک گروه اکتشافي نفت، در شهرستان مسجد سليمان استان خوزستان در پي ماه ها حفر چاه به نفت رسيد.
ويليام ناکس دارسي، ميليونر استراليايي، نخستين فردي بود که با روش هاي جديد روزآمد و دستگاه هاي حفاري مکانيکي در ايران به اکتشاف نفت و حفر چاه پرداخت. او ابتدا گروهي فني را به سرپرستي زمين شناسي به نام برلز استخدام و به ايران اعزام کرد. اين گروه، پس از بررسي هاي زمين شناسي، گزارش رضايت بخشي داد. احتمال وجود نفت در حوالي قصر شيرين و شوشتر را زياد و در ديگر نقاط اميدوارکننده دانست.
پس از دريافت اين گزارش، دارسي نماينده اي به نام ماريوت را در سال 1901 به دربار ايران فرستاد. ماريوت امتياز اکتشاف و استخراج نفت در تمام ايران، به جز ايالات شمالي يعني خراسان، مازندران، استرآباد (گرگان کنوني) و آذربايجان را از مظفرالدين شاه گرفت. مدت اين امتياز که بعد ها به «امتياز دارسي» مشهور شد، 60 سال و ابتداي آن از هشتم صفر 1319 قمري بود. به موجب امتيازنامه دارسي، وي تعهد کرده بود که ظرف مدت دو سال پس از عقد امتياز شرکتي براي بهره برداري از امتياز مزبور تشکيل دهد و پس از آن مبلغ بيست هزار ليره نقد و معادل بيست هزار ليره سهام شرکت مزبور را به دولت ايران تسليم کند.
چند ماه پس از عقد اين قرارداد که از طرف ايران به امضاي مظفرالدين شاه، امين السلطان، ميرزا نصرالله مشيرالدوله و مهندس الممالک (نظام الدين غفاري) رسيد، حفاري اولين چاه در محلي به نام چياسرخ يا چاه سرخ، در شمال غرب قصر شيرين آغاز شد. کار حفاري به علت نبود راه و ناامني به کندي پيش مي رفت تا آنکه در تابستان 1903 در عمق 507 متري به گاز و کمي نفت رسيد.
چاه دوم هم در همين ناحيه در عمقي مشابه به نفت رسيد. بهره دهي اين چاه در حدود 175 بشکه در روز بود. دارسي با ارزيابي نتايج دريافت اگر در ناحيه چياسرخ نفتي بيش از اين مقدار هم بيابد به علت دوري از دريا و نبود امکان حمل به بازار مصرف، سودي عايد او نخواهد شد. ناحيه را ترک کرد و به خوزستان روي آورد.
در نيمه اول سال 1908 سرمايه شرکت رو به پايان بود و هنوز نفتي در منطقه خوزستان کشف نشده بود. روساي شرکت به مسئول عمليات دستور توقف عمليات را مي دهند، ولي او که با توجه به اطلاعاتي که در محل به دست آورده بود، وضع را بهتر ارزيابي مي کرد، چند روزي از اجراي دستور توقف خودداري کرد و به حفاري ادامه داد. در روز پنجم خرداد 1287 شمسي برابر با 1908 ميلادي مته حفاري به لايه نفت دار برخورد و نفت با فشار از چاه فوران کرد. عمق چاه 360 متر بود. دومين چاه که 10 روز بعد به نفت رسيد 307 متر عمق داشت.
پس از کشف نفت در ايران در سال 1909 شرکت سابق نفت ايران و انگليس تشکيل شد و از سال 1908 تا سال 1928 تمام نفت توليدي ايران از ميدان نفتي مسجد سليمان استخراج شد. در اين سال ميدان نفتي هفتکل ، در سال 1930 ميدان نفتي گچساران ، در سال 1936 ميدان نفتي آغاجاري و در سال 1938 ميدان هاي نفتي لالي و نفت سفيد کشف شد. ميدان نفت خانه را در عراق ، در سال1927 شرکت نفت انگليس و عراق کشف کرد. نيمي از اين ميدان درخاک ايران قرار دارد که اکنون نفت شهر ناميده مي شود. با کشف اين هفت ميدان نفتي، حوزه مورد قرارداد شرکت نفت سابق ايران و انگليس به صورت يکي از مناطق مهم نفتي جهان درآمد.
در سال 1329 با ملي شدن صنعت نفت از شرکت نفت ايران و انگليس خلع يد به عمل آمد. پس از کودتاي 28 مرداد 1332 و عقد قرارداد با کنسرسيومي که از چندين شرکت بزرگ نفتي تشکيل شده بود، عمليات اکتشافي گسترده اي در دو دهه 1960 و1970 در حوضه رسوبي زاگرس انجام شد و تعداد ميدان هاي نفتي بزرگ وکوچک که در اين حوضه و درخشکي کشف شده بود به 50 ميدان رسيد.
اکتشاف نفت در خليج فارس در اواخر دهه 1950 آغاز و اولين ميدان نفتي بهرگانسر در سال 1960 کشف شد. در دهه 1960 بيش از 10 ميدان نفتي در بخش ايراني خليج فارس کشف شد. اين دهه از نظر تعداد ميدان هاي نفتي کشف شده در خشکي و دريا در ايران دهه منحصر به فردي است. در سال 1305 سه مهندس روسي در خارج از حوضه قرار داد شرکت سابق نفت ايران و انگليس درخوريان سمنان اقدام به حفر چاه کردند. چاه حفر شده در خوريان شايع شد که به نفت رسيده است؛ ولي واقعيت اين بود که در عمق صدمتري چاه به آبي مخلوط با مقدار کمي نفت برخورد کرده بود.
در سال 1308 چند زمين شناس خارجي از سوي شرکت تحقيقات ايران و فرانسه به نواحي مازندران و سمنان اعزام و مطالعاتي انجام دادند و پس از حفر دو حلقه چاه کم عمق در مشرق بابلسر که نتيجه اي به بار نياورد، شرکت ، منحل و کارشناسانش در سال 1310 ايران را ترک کردند.
در سال 1314 هنگام حفر قنات در جنوب قم آثاري از مواد نفتي درروي آب قنات ديده شد. دولت وقت پس از اطلاع واحدي به نام اداره مهندسي اکتشافي در وزارت دارايي تاسيس کرد که وظيفه آن اکتشاف نفت در نواحي مرکزي و شمالي کشور بود. اين واحد با استخدام چند کارشناس آلماني و خريد دو دستگاه حفاري ضربه اي و دوراني ، عمليات را در نواحي قم و مازندران آغاز کرد، دو حلقه چاه در خشت سرو دوحلقه چاه نزديک به کوه نمک حفر شد. حفاري ها نتيجه اي به بار نياورد و در سال 1318 متوقف شد.
در سال 1327 دولت ايران براي انجام اکتشاف درخارج از حوضه قرارداد شرکت نفت سابق ايران و انگليس، شرکت سهامي نفت ايران را تشکيل داد. اين شرکت از سال 1328 عمليات اکتشافي را با استخدام زمين شناسان سوئيسي و مهندسان معدن ايراني آغاز و در سال 1335در طاقديس البرز در ناحيه قم نفت قابل ملاحظه اي کشف کرد. در سال 1337 ميدان گازي سراجه در شرق قم کشف شد. پس از ملي شدن صنعت نفت و تشکيل شرکت ملي نفت ايران، شرکت ايران نفت در سال 1339 به آن پيوست و به فعاليت اکتشافي در خارج از حوضه قرارداد با کنسرسيوم سابق با نام امور اکتشاف و استخراج ادامه داد. در سال 1345 اين شرکت در دشت مغان آذربايجان و درسال 1346 درگرگان به ترتيب نفت و گاز کشف کرد. بهره برداري از نفت دشت مغان به علت تراوايي بسيار کم سنگ مخزن و گاز کشف شده در گرگان نيز به علت بهره دهي کم چاه که در حدود پنج ميليون پاي مکعب در روزبود، اقتصادي تشخيص داده نشد.
امور اکتشاف و استخراج شرکت ملي نفت ايران در سال 1347 ميدان عظيم گازي خانگيران و در سال 1360 ميدان گازي گنبدلي را به ترتيب در غرب و جنوب شهر سرخس کشف کرد. در دهه 60 به دليل هم زماني با جنگ ايران و عراق، اکتشاف نفت با رکود نسبي همراه بود. در اين دوره امکانات اکتشاف صرف امور توليد شد و بيشتر ميدان هاي کشف شده مرتبط با فعاليت هايي است که قبل از انقلاب آغاز شده بود.
در دهه دوم بعد از انقلاب آهنگ فعاليت هاي اکتشافي به تدريج سرعت گرفت و امکانات بيشتري تخصيص داده مي شد. با افزايش فعاليت ها در دهه سوم، مقدار نفت کشف شده در اين دوره تقريباً دو برابر دوره قبل بود. از جمله مهم ترين اکتشاف در اين دهه، کشف ميدان گازي پارس جنوبي است که جزو بزرگترين ميادين گازي کشف شده در جهان است.
در حال حاضر ايران داراي يکي از بزرگ ترين ذخاير نفت و گاز اثبات شده جهان است که آن را در رديف چهارمين دارنده ذخاير نفت و اولين دارنده ذخاير بزرگ گاز طبيعي قرار مي دهد. ايران که در ميان 10 کشور عمده توليدکننده نفت خام و پنج کشور اصلي توليد کننده گاز طبيعي جهان قرار دارد، در سال 2017 روزانه حدود چهار ميليون و 700 هزار بشکه نفت و ديگر مايعات و حدود هفت تريليون و 200 ميليارد فوت مکعب گاز طبيعي خشک توليد کرده و ميزان صادرات نفت از مرز روزانه 2 ميليون و 500 هزار بشکه گذشته است. روزانه حدود 18 ميليون و 500 هزار بشکه نفت خام و محصولات پالايشي در سال 2016 از تنگه هرمز در سواحل جنوب شرقي ايران انتقال يافته که معادل تقريبا 30 درصد کل نفت جهان مي شود که از طريق دريا انتقال مي يابد و تقريبا 20 درصد همه نفتي است که در جهان توليد مي شود.
گزيده اي از يادداشت مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب
الزام هاي سرآمدي در 110 سالگي صنعت نفت
5 خرداد 1397 مصادف است با آغاز يکصد و ده سالگي صنعت نفت ايران؛ روزي که نخستين چاه خاورميانه در ميدان نفتون مسجدسليمان به نفت رسيد و به نوعي مهم ترين رويداد اقتصادي جهان در منطقه غرب آسيا را رقم زد. اهميت پيدايش نفت در ايران به عنوان يک نقطه عطف تا آنجاست که برمبناي آن مي شود تاريخ کشور را به عصر «پيش» و «پس» از نفت تقسيم و تعيين کرد. هرچند زمامداران آن زمان چندان که بايد به اهميت اين مهم پي نبرده و تا پايان عصر قاجار، نگاه حاکمان رفاه طلب به خوزستان، صرفا از منظر بدي آب و هوا و بي توجهي به منابع عظيم طبيعي و معدني بود که دست استعمار انگليس را براي غارت هرچه بيشتر باز مي گذاشت. در دوره پهلوي نيز به سبب اعتماد بيش از حد به بيگانگان و سپردن عنان اختيار نفت به کنسرسيوم هاي نفتي، اين غفلت تاريخي تا حد زيادي ادامه يافت و دست بيگانگان براي هرگونه تصميم گيري در حوزه استخراج، تصفيه و صادرات نفت باز بود و متناسب با مصالح هفت خواهران نفتي، صنعت به ظاهر ملي شده ايران راهبري مي شد. طلوع انقلاب اسلامي مصادف است با افول کنسرسيوم و پايان کار شرکت هاي چند مليتي خارجي از ايران. از اين تاريخ عهده داري اداره امور صنعت تماما به دست توانمند نيروهاي ايراني بوده که بي ترديد مسئوليت ما را در قبال کم و کيف آن دوچندان کرده است. اکنون با گذشت يکصد و ده سال از عمر صنعت و حدود 40 سال از خروج خارجي ها اين صنعت با فرصت ها و چالش هاي فراوان روبه روست که غفلت و بي توجهي به آنها ممکن است نسل ما را در نگاه آيندگان، مقصر و سهل انگار جلوه دهد. اکنون پنجمين نسل از کارگزاران صنعت نفت در حساس ترين مقطع تاريخي کشور، عهده دار اداره صنعتي هستند که از يک سو با تحريم هاي گسترده آمريکا ( و پيروي پنهان و آشکار اقمار اروپايي اش) و از سوي ديگر با رقبايي در بازار بين المللي نفت روبه رو هستند که از هر فرصتي براي حذف و حتي دشمني با کشور ما دريغ نمي کنند.
اگر ورود يک رقيب جديد يعني توليد نفت از منابع نامتعارف نظير نفت شيل را هم به اين موانع و چالش ها بيفزاييم، به خوبي متوجه خواهيم شد که شرايط کنوني توليد و صدور نفت حداقل براي ما با هيچ يک از مقاطع تاريخي گذشته شبيه نيست، بنابراين تمامي تصميم سازان و دست درکاران مستقيم و غير مستقيم صنعت نفت، بايد ضمن درس آموزي از تجارب و تاريخ پر فراز و نشيب گذشته و با تحليلي درست از شرايط و اوضاع به شدت متلاطم جهان امروز، در تداوم توسعه و استمرار و پويايي صنعت نفت بکوشند و از تصميم هايي که آسيبي متوجه کليت صنعت چه بخش هاي سرمايه گذاري و سخت افزاري و چه حوزه هاي نرم افزاري و نيروي انساني کند، بشدت پرهيز کنند. از طرفي صنعت نفت به درست يا غلط همچنان مهم ترين مزيت اقتصادي بالفعل ايران در عرصه بين المللي است که افزون بر سودآوري تجاري به حفظ جايگاه و نقش آفريني ايران در ميان ملل جهان کمک مي کند. مجموع ذخاير نفت و گاز ايران به گواه مطالعات دقيق مهندسي، مقام نخست را در جهان دارد و از نظر ذخاير گاز نيز، جايگاه اول جهان در اختيار کشور ماست. کساني که با شيوه هاي توسعه تجارت و زمينه هاي سرمايه گذاري آشنايي دارند، بخوبي واقف هستند که با استفاده درست از چنين مزيتي، تا چه حد مي توان به جذب سرمايه و توسعه ساير زيرساخت هاي صنعتي و اقتصادي کشور کمک کرد و به اهداف بلند اقتصادي کشور جامه عمل پوشاند. مشاهده وضعيت توسعه صنعت نفت در برخي کشورها که سهم اندکي از ذخاير نفتي داشته، اما با ايجاد زنجيره ارزش و صدور فناوري، جايگاهي برتر در بازار تجارت و کسب و کار متکي به نفت دارند، بيانگر غفلت از ظرفيت ارزشمندي است که در يکصد و اندي سال گذشته در اختيار ما بوده و حداقل براي 70 سال آينده نيز به قوت خود باقي است. افزون بر اين دارايي نهفته در زير زمين، کشور ما از نظر انباشت تجربه و سرمايه انساني کارآمد، متخصص و با انگيزه نيز، حرف بسيار براي گفتن دارد. نگاهي به وضعيت نيروي متخصص شاغل در اين صنعت نشان مي دهد که سطح دانش و تجربه بخش مهمي از آنان در تراز بين المللي با بزرگ ترين شرکت هاي نفتي جهان قياس پذير است. در اين بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب به عنوان خاستگاه صنعت نفت و پيشگام و پيشتاز توليد نفت خام کشور، گنجينه دانش و مهد تجربه آموزي و تربيت مديران و کارشناساني است که اين صنعت را در عبور از کوره هاي سخت گذر جنگ و تحريم هدايت و راهبري کرده و تجربه 40 سال توليد پايدار و صيانتي از ميدان هاي نفت و گاز را در کارنامه درخشان خود دارند.
در کنار اين مزيت ها، بخش خصوصي توانمند داخلي نيز، حضور و قابليتي کم نظير دارد که هم از نظر تأمين خدمات و اجراي پروژه هاي بزرگ و هم به لحاظ طراحي و توليد کالا و تجهيزات پيشرفته، از توان کار و رقابت در فضاي بين المللي برخوردار است. بي ترديد در دهه هاي اخير که دامنه تحريم هاي بين المللي به تدريج عمده بخش هاي صنعت نفت را در برگرفته و مخصوصا بخش بالادستي را نشانه رفته، اين بخش خصوصي و سازندگان توانمند ايراني بوده اند که لوازم و اسباب ادامه کار و استمرار توليد را فراهم آورده و در نقش بازوي دوم اين صنعت عمل کرده اند.
دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي سومين عنصر اثرگذار و همکار باانگيزه صنعت نفت در اين مدت به ويژه در دو دهه اخير به شمار مي آيند. ايجاد دانشکده هاي مرتبط با صنعت نفت، توسعه تحقيقات در بخش هاي بالادستي و پايين دستي، ورود به عرصه هاي پژوهشي مرتبط با کيفيت افزايي توليد، افزايش ضريب بازيافت و طراحي و ساخت پيچيده ترين تجهيزات مورد نياز صنعت نظير مته ها، سيستم هاي نمک زدايي نفت خام و تلمبه هاي درون چاهي تنها بخشي از نتايج درخشان همکاري بخش خصوصي، دانشگاه و صنعت است. به خود مي باليم که در يکصد و دهمين سالگرد آغاز به کار صنعت نفت ايران، بزرگ ترين ميدان ها و پيچيده ترين امور مرتبط با توليد را با اتکا به توان داخلي و با راهبري و نظارت نيروهاي ايراني به انجام رسانده و اين صنعت را با لحاظ الزامات «ملي» اداره مي کنيم.
بيژن عاليپور
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب
توصيه هاي مقام معظم رهبري در ماه مبارک رمضان
ماه رمضان در هر سال، قطعه اي از بهشت است که خدا در جهنم سوزان دنياي مادي ما، آن را وارد مي کند و به ما فرصت مي دهد که خودمان را بر سر اين سفره الهي در اين ماه، وارد بهشت کنيم. بعضي همان سي روز را وارد بهشت مي شوند. بعضي به برکت آن سي روز، همه سال را و بعضي همه عمر را. بعضي هم از کنار آن، غافل عبور مي کنند که مايه تأسف و خسران است. حالا براي خودشان که هيچ، هر کس که ببيند اين موجود انساني، با اين همه استعداد و توانايي عروج و تکامل، از چنين سفره با عظمتي استفاده نکند، حق دارد که متأسف شود. اين ماه رمضان است. ماه ضيافت الله است. ماه ليله القدر است.
زلال احکام
استفتائات روزه
پرسش: آيا خوردن قرص فشار خون در حال روزه جايز است؟
پاسخ: اگر خوردن آن در ماه رمضان براى درمان فشار خون ضرورى باشد، اشکال ندارد، ولى با خوردن آن روزه باطل مىشود.
پرسش: اگر برخي مردم بر اين عقيده باشند که با استفاده از قرص ها براي مداوا، عنوان خوردن و آشاميدن صدق نمىکند، آيا عمل به آن جايز است و به روزه ضرر نمىزند؟
پاسخ: خوردن قرص روزه را باطل مىکند.
پرسش: اگر فردى به خاطر عذرى قوى، 50 درصد احتمال دهد که روزه بر او واجب نيست و به همين دليل روزه نگيرد، ولى بعدها معلوم شود که روزه بر او واجب بوده است، از جهت قضا و کفّاره چه حکمى دارد؟
پاسخ: اگر افطار عمدى روزه ماه مبارک رمضان به مجرد احتمال عدم وجوب روزه بر وى باشد، در فرض سؤال علاوه بر قضا، کفّاره هم بر او واجب است، اما اگر افطار به علت ترس از ضرر باشد و ترس هم منشأ عقلايى داشته باشد، کفّاره واجب نيست، ولى قضا بر او واجب است.
پرسش: شخصى مشغول انجام خدمت سربازى است و به علت مسافرت و حضور در محل خدمت، نمى تواند روزه ماه رمضان سال گذشته را بگيرد و هنگام حلول ماه رمضان امسال نيز در محل خدمت است و احتمال دارد که باز هم نتواند روزه بگيرد، اگر پس از پايان دوره خدمت سربازى بخواهد روزه اين دو ماه را قضا کند، آيا کفاره هم بر او واجب است؟
پاسخ: کسى که بر اثر عذر مسافرت، روزه ماه رمضان از او فوت شده و آن عذر تا ماه رمضان سال آينده استمرار داشته، فقط قضاى آن بر او واجب است و کفاره تأخير واجب نيست.
شب هاي دلگشاي بندگي
شب هاي قدر، اوج معنويت رمضان است، شب هايي است که زندگي مومن در آن سراسر رنگ خدا مي گيرد، پهنه اي است که روزه دار، بر آن مي ايستد و بر همه ما سواي حق پشت مي کند و در خلوت پر راز شب با عبوديت محض در پيشگاه خدا همه چيز و حتي خود را به فراموشي مي سپارد، از هر چه زميني است مي برد و با آسمان پيوند مي خورد، مجرد مي شود و به عبادت خداي يکتا مي ايستد پرده اسباب و قوانين و نواميس جهان يک سو مي رود و مومن تنها خدا را مي بيند که کارگزار همه هستي است و با گوش جان، کلام خدا را مي شنود و اين امر او و اراده اوست که سيطره خويش بر همه چيز گسترده است. قدر، ميعاد انسان با خداست، شب رنگ باختن جسم و حکومت روح است، شب حقارت ماده و عظمت معناست، شب تجلي معنويت دين و آسماني شدن زمين است، شب همگامي سراسر وجود مومن با ژرفاي فطرت الهي است. شب همسايگي انسان با فرشتگان است.شب فراموشي خود و استغراق در خداست.شب باران مهر و رحمت حق بر روزه داران خداجوست.شب تقدير الهي است. آري شب قدر از هزار ماه بهتر است. در شب هاي قدر هم چنانکه پيشوايان ما فرموده اند با خداي جهان به راز و نياز و دعا و نيايش بپردازيم. سراسر شب بايد بيدار ماند و در نماز و عبادت کوشيد و نيازها را به پيشگاه خداوند عرضه داشت و مهر و رحمت وآمرزش را از او خواست. در اين شب پس از گذشتن نيمي از ايام روزه و ليالي ماه مبارک رمضان، بنده از قابليتها و شايستگي هاي مطلوبي برخوردار شده که اگر خواسته هايش را با خالق خودش در ميان بگذارد، هيچ بُعدي ندارد که به آن درخواست هايش مي رسد. امام باقر (ع) فرمود: هر کسي شب قدر را احيا بگيرد، گناهش آمرزيده مي شود، اگر چه گناهانش به تعداد ستارگان آسمان و سنگيني کوهها و پيمانه هاي دريا باشد. امام صادق (ع) بيماري سختي گرفت، وقتي شب 23 شد، به غلامانش دستور داد که او را به مسجد ببرند غلامان حضرت چنين کردند وحضرت تا صبح در آن شب در مسجد ماند. براي احياي شب قدر و اهميت دادن به دعا و راز و نياز با معبود در اين سه شب، امام باقر (ع) مي فرمايد: هر کسي شب 23 ماه رمضان را احيا بگيرد و صد رکعت نماز در آن شب بخواند ،به اين برکات نائل مي شود:
توسعه اقتصادي
از غرق شدن، نابود شدن زير ديوارها و تصادف ها و سرقت و از شر درندگان او را پناه مي دهيم.
ترس از سوال منکر و نکير در عالم قبر از او برداشته مي شود و در حالي از قبرش بيرون مي آيد و سوي محشر مي رود که اطراف او را نور احاطه کرده باشد.
در آن روز، نامه اعمالشان به دست راستشان مي دهند.
آزادي از جهنم برايش نوشته مي شود.
عبور از صراط و امنيت از عذاب جهنم برايش ثبت مي شود.
بدون حساب وارد بهشت مي شود.
در کنار پيامبران و راستگويان و شهدا و درستکاران قرار مي گيرد و اينان خوب رفيقي برايش هستند. پس شب قدر از فرصت هاي بسيار ارزنده و مغتنم است و بايد اين شب را براي تفکر در اوضاع اسلامي و توجه بيشتر به تعاليم قرآن مجيد غنيمت بدانيم و به مقدار ارتباط خود با قرآن و احکام قرآن کاملا رسيدگي کنيم. بايد از ليالي متبرکه احيا که در فضيلت آن و شب زنده داري و عبادت در آن، در کتب دعا و حديث اخبار بسيار وارد شده، استفاده کنيم.
قرآن شب قدر را «ليله مبارکه» خوانده و در شأن آن يک سوره نازل شده و شرافتش از هزار ماه بيشتر است. شب قدر شب نزول فرشتگان بر زمين و شب نور و سعادت و قرب به خدا و سلام و رحمت است. لذا برخي از مفسرين مي گويند:
شب قدر، به اين جهت قدر ناميده شده که جميع مقدرات بندگان در تمام سال، در آن شب تعيين مي شود در آن شب، مقدرات يک سال انسانها تعيين و ارزاق و سرآمد عمرها و امور ديگر در آن ليله مبارکه تفريق و تبيين مي شود.
مرحوم علامه طباطبايي مي فرمايد: ظاهر آن است که مراد از قدر، تقدير و اندازه گيري است. خداوند در آن شب حوادث يک سال را مقدر مي کند از قبيل حيات، مرگ، رزق، سعادت، شقاوت. هر چند در تعيين شب قدر اختلاف است، ولي قول معتمد و محقق که از روايات معتبره گرفته شده اين است که از شب نوزدهم و بيست و يکم و بيست و سوم ماه رمضان، بيرون نيست. به هر حال اگر شب قدر معلوم نشود، نهان بودن آن متضمن حکمت و مصلحتي است و ممکن است آن مصلحت اين باشد که مسلمانان تمام شب هاي اين ماه را يا لا اقل اين سه شب را در عبادت و پرستش خداي تعالي و تلاوت قرآن و... اهتمام و در شب نوزدهم و بيست و يکم و بيست و سوم در توبه و استغفار و اصلاح و دعا و تلاوت جهد و جد بليغ کنند و تا صبح بيدار باشند.
وظايف مهم در اين شب ها:
1- دعا و راز و نياز با پروردگار و توبه و استغفار
2- تجديد عهد با ولي امر حضرت بقيه اله(عج) و خواندن دعاي فرج، زيرا شب قدر به آن حضرت تعلق دارد و در آن ملائکه بر آن بزرگوار نازل مي شوند. علي بن اب حمزه از امام موسي کاظم(ع) نقل مي کند: شنيدم که آن حضرت فرمود: هيچ فرشته اي را خداوند در امري نازل نمي کند مگر بر امام نازل مي شود و خود را و با آنچه از طرف حق آورده به امام عرضه مي دارد و به راستي فرشتگان نزد پروردگار بزرگ بسوي صاحب الامر ولي عصر(عج) مشرف مي شوند.
3- احيا و شب زنده داري، احيا و ليالي قدر، از مستحبات موکده دانسته شده، به ويژه شب هاي 21 و 23 چون احتمال زياد و شواهدي قوي بر اختصاص شب قدر، به شب 23 بيش از قرائن و شواهد ساير شب ها است. در روايت آمده که پيامبر (ص) بر چهره هاي خاندانش آب مي پاشيد و نمي گذاشت شب 23 ماه رمضان را بخوابند. همين طور حضرت زهرا (س) هيچ يک از اهل خانه خود را نمي گذاشت در آن شب بخوابند و براي اينکه خوابشان نبرد غذاي کمتري به آنان مي داد و از روز، خود را براي شب زنده داري آماده مي کرد و مي فرمود: محروم است کسي که از خير اين شب بي بهره بماند. اين عمل معصومين (ع) دليل عظمت احيا بوده و اينکه بيداري در اين شب با بيداري ساير شب ها متفاوت است. در اين شب اگر مومني احيا بگيرد، مورد توجه خداي متعال و تقرب به او مي شود، به اندازه اي که يک شب هزار شب محسوب مي شود اما احيا در شب هاي ديگر از همان سال، يک شب حساب مي شود نه هزار شب. امام صادق (ع) مي فرمايد: زيارت خانه خدا نوشته مي شود در شب قدر و پيش آمدها و بلايا و ارزاق و آنچه نظير آن است تا شب قدر سال آينده تقدير و تثبيت مي شود. امام باقر (ع) مي فرمايد: ليله القدر از ما ائمه پوشيده نيست و به تحقيق ملائکه در شب قدر به ما نازل مي شوند و در محور ما خانواده طواف مي کنند. امام صادق (ع) مي فرمايد: برآورد اعمال در شب نوزدهم؛ تصويب آن در شب بيست و يکم و تنفيذ آن در شب بيست و سوم انجام مي گيرد.
تقويم رمضان
هفدهم رمضان
1. معراج پيامبر(ص)
معراج پيامبر(ص) پنج سال بعد از بعثت در چنين روزى واقع شده و آيه «سُبْحانَ الَّذى أسْرى بِعَبْدِهِ لَيْلا مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ اِلَى الْمَسْجِدِ الأقْصى...» در اين باره نازل شده است. معراج پيامبر(ص) در 21 ماه رمضان نيز نقل شده است.
2. جنگ بدر
در روز جمعه در سال دوم هجرت، جنگ بدر كبرى به وقوع پيوست.
تعداد مسلمانان 313 نفر و تعداد شهداى آنان 9 تا 14 نفر و تعداد كفار 950 نفر بود. مقتولان كفار 70 نفر بودند و 70 نفر را هم مسلمانان اسير گرفتند. 35 نفر از 70 نفر كشته هاى كفار به دست اميرالمؤمنين(ع) به قتل رسيدند.
نوزدهم ماه رمضان
1. ضربت خوردن اميرالمؤمنين(ع)
در 19 ماه رمضان سال 40 هـ در نماز صبح در مسجد كوفه با شمشيرى مسموم به دست ناپاك ابن ملجم منافق بر فرق مبارك اميرالمؤمنين(ع) ضربت وارد شد.
در صبح روز نوزدهم بعد از اذان صبح، اميرالمؤمنين(ع) وارد مسجد شد و صداى نازنين ايشان به «يا ايها الناس، الصلاة» بلند شد.
سپس آن حضرت مشغول نماز شد. هنگامى كه در ركعت اول سر از سجده برداشت، شبيب بر آن حضرت حمله ور شد، ولى شمشيرش خطا كرد. بلافاصله ابن ملجم لعنه الله حمله كرد و شمشير او فرق مبارك آن حضرت را شكافت و محاسن شريفش به خون فرق مباركش خضاب شد و صداى مباركش بلند شد: «بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ وَ عَلى مِلَّةِ رَسولِ اللهِ، فُزْتُ وَ رَبِّ الْكَعْبَةِ».
صداى جبرئيل بلند شد: «تَهَدَّمَتْ وَاللهِ اَرْكانُ الْهُدى وَ انْطَمَسَتْ اَعْلامُ التُّقى وَانْفَصَمَت العُرْوَةُ الْوُثْقى، قُتِلَ ابْنُ عَمِّ الْمُصْطَفى، قُتِلَ الْوَصىُّ الْمُجْتَبى، قُتِلَ عَلىٌ الْمُرتَضى، قَتَلَهُ اَشْقَى الاَشْقياء».
بيستم ماه رمضان
1. فتح مكه
در سال 8 هـ فتح مكه واقع شد. در اين فتح بزرگ، تعداد مسلمانان 12 هزار نفر و شهدا 2 نفر بودند. علت شهادت آن دو اين بود كه همراه لشكر نبودند و از آخر مكه وارد شده بودند؛ از اين رو مورد هجوم قرار گرفته و شهيد شدند.
در اين روز اميرالمؤمنين(ع) به امر مبارك خاتم الانبياء(ص)، براى شكستن بتهايى كه در كعبه بود، پاى مبارك خود را بر كتف شريف اشرف مخلوقات نهاد.
بيست و يکم ماه رمضان
1. شهادت اميرالمؤمنين(ع)
امام المتقين اميرالمؤمنين(ع) در شب بيست و يكم ماه رمضان مقارن طلوع فجر به شهادت رسيد، در حالى كه از سن مبارك حضرتش 63 سال گذشته بود. در بيستم ماه رمضان اثرات سم در پاهاى مبارك اميرالمؤمنين(ع) ظاهر شد و پاهاى مبارك ورم كرد. در شب بيست و يكم اثر زهر بر بدن مبارك اميرالمؤمنين(ع) بسيار شد. حضرت فرزندان و اهل بيت خود را جمع و با آنها وداع کرد و وصيت هاى خود را فرمود. در آن شب هر چه خوردنى و آشاميدنى آوردند، تناول نفرمود و لبهاى مباركش به ذكر خدا حركت مى كرد و عرق از پيشانى نازنينش همانند مرواريد مى ريخت و با دست مبارك خود آن را برطرف مى كرد.
به امام مجتبى(ع) فرمود: تو را به برادرت حسين(ع) وصيت مى كنم. به فرزندان ديگر كه از فاطمه زهرا(س) نبودند، فرمود: شما راوصيت مى كنم به اطاعت از حسن و حسين. سپس فرمودند: «خداوند شما را صبر نيكو كرامت فرمايد. امشب از ميان شما مى روم و به حبيب خود محمد مصطفى(ص) ملحق مى شوم ،چنانچه مرا وعده داده است». صداى گريه از اهل بيت بلند شد. آنگاه دستوراتى در مورد غسل، كفن، نماز و محل دفن به امام مجتبى(ع) فرمودند و با امام حسين(ع) و حضرت زينب(س) كلماتى از كربلا فرمودند.
بعد از وداع با همگان، دست و پاى مبارك را به طرف قبله كشيدند و فرمودند: «اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شريك له و اشهد ان محمّداً عبده و رسوله»، و چشمان مبارك را بستند و بهشت را به قدوم خويش مبارك فرمودند.
صداى شيون و گريه از خانه آن حضرت بلند شد. اهل كوفه كه باخبر شدند، صداى شيون و ناله از تمامى شهر برخاست، مانند روزى كه پيامبر(ص) از دنيا رفتند. در آن شب، آفاق آسمان متغير گشت و زمين لرزيد و صداى تسبيح و تقديس فرشتگان از هوا شنيده شد.
سپس مشغول غسل آن حضرت شدند. بعد از غسل و كفن، امام حسن و امام حسين(عليهما السلام) پشت سر تابوت را همان طور كه حضرت فرموده بودند، برداشته، جلو تابوت خودش حركت مى كرد تا در مكانى فرود آمد.
بعد از نماز بر آن حضرت از سوي امام مجتبى(ع)، مقدارى از زير تابوت را كندند و قبرى آماده يافتند كه داخل آن لوحى مسى يا سفالى بود و بر آن نوشته شده بود: «بسم الله الرحمن الرحيم، اين قبرى است كه نوح پيامبر براى بنده صالح خدا على بن ابى طالب حفر کرده است». بدن مطهر آن حضرت را دفن و حسب وصيت آن حضرت، قبر مطهرش را مخفى کردند تا در زمان هارون بر همگان معلوم شد.
معرفي کتاب و نرم افزار
کتاب مراقبات ماه رمضان تاليف آيه الله محمدي ري شهري، يکي از کتاب هاي مفيد درباره فضايل و اعمال ماه مبارک رمضان است. اين کتاب به صورت الکترونيکي نيز از طريق اينترنت به صورت رايگان در اختيار علاقه مندان قرار گرفته است.
با فرزانگان
سيره عملي امام خميني (ره) در ماه رمضان
از جمله برنامههاى ويژه حضرت امام (ره) در ماه مبارك رمضان، عبادت و تهجد بود. امام(ره) عبادت را ابزار رسيدن به عشق الهى مىدانستند و به صراحت بيان مىكردند كه در وادى عشق، نبايد به عبادت به چشم وسيلهاى براى رسيدن به بهشت نگاه كرد. اكثر آشنايان امام نقل مىكنند كه ايشان از سن جوانى، نماز شب و تهجد، جزء برنامههايشان بود. بعضى از نزديكان ايشان مىگفتند كه وقتى در ظلمت و تاريكى نيمه شب، آهسته وارد اتاق امام مىشدم، معاشقه امام را با ايزد احساس مىكردم و مىديدم كه با خضوع و خشوعى خاص، نماز مىخواندند و قيام و ركوع و سجود را بجا مىآوردند كه حقا وصف ناپذير بود. با خودم فكر مىكردم كه شب امام، حقيقتا، ليلة القدر است. يكى از اعضاى دفتر ايشان، دراين باره مىگويد: پنجاه سال است كه نماز شب امام، ترك نشده است. امام در بيمارى و در صحت و در زندان و در خلاصى و در تبعيد، حتى بر روى تخت بيمارستان قلب هم نماز شب خواندند.
امام توجه خاصى به نوافل داشتند و هرگز، نوافل را ترك نمىكردند. نقل شده است كه امام، در نجف اشرف، با آن گرماى شديد، ماه مبارك رمضان را روزه مىگرفت و با اين كه در سنين پيرى بودند و ضعف بسيار داشتند، تا نماز مغرب و عشاء را به همراه نوافل بهجاى نمىآوردند، افطار نمىكردند! و شبها تا صبح، نماز و دعا مىخواندند و بعد از نماز صبح، مقدارى استراحت مىكردند و صبح زود، براى كارهايشان آماده مىشدند.
خانم زهرا مصطفوى مىگويد: راز و نياز امام و گريهها و نالههاى نيمه شب ايشان، چنان شديد بود كه انسان را بى اختيار، به گريه مىانداخت.
توصيه هاي پزشکي و تغذيه نفتي ها در ماه مهماني خدا
زير تيـغ آفتاب با زبــان روزه
سيد مرتضي هاشمي رمضان ماه شوق و انتظار و ماه مهماني خداوند، بار ديگر از راه رسيده و حال و هواي شهر، رنگ و بويي ديگر گرفته است. بوي افطار، رنگ ساد گي، رنگ راز و نياز، ماه زمزمه هاي مناجات با حضرت دوست در خلوت شب و زمزمه دعاي سحر، باز هم دروازه هاي بهشت گشوده مي شوند و زمين به شکرانه اين نعمت، سفره بيکران مي گستراند. نسيمي آشنا، کوچه پس کوچه هاي شهر را فراگرفته و اشتياقي در دل ها پديد آورده و روحي تازه در کالبد آدميان دميده شده است. همه با هم قرار ضيافتي پر شور مي نهند که دوباره عهد بندگي از سربگيرند و سرنوشتي تازه براي خويش رقم بزنند. در اين ماه پربرکت، مردم ايران همگام با ديگر مسلمانان جهان، توفيقي ديگر نصيب شان شده تا دوباره از فضيلت هاي ماه مهماني خدا بهره مند شوند و روزه داري را از سحر تا افطار، با زبان روزه و بدون آشاميدن يک قطره آب يا مواد غذايي سپري کنند. قبل از فرا رسيدن اذان مغرب، بايد تدارک سفره افطار ببينند و پيش از اذان صبح سفره سحري را مهيا کنند. براي پخت و پز، اولين گام بهره مندي از گاز طبيعي است، گازي که امروز در منازل استفاده مي شود، با همت مردان سختکوش صنعت نفت و گاز، کيلومترها از دل زمين بيرون مي آيد و بعد از فرآورش در پالايشگاه ها به مبادي مصرف ارسال مي شود. پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد در 165 کيلومتري مشهد در اين ماه پرفضيلت، همچون تمامي ماه هاي سال، نقش اساسي در تامين گاز طبيعي استان هاي شمال و شمال شرق کشور دارد. در همين زمينه به سراغ شاهين شاهسوند، رئيس بهداري و مرکز اورژانس و طب کار خانگيران رفتيم تا نکات پزشکي و نحوه تغذيه کارکنان شاغل در حوزه صنعت نفت و گاز را در ماه پربرکت رمضان برايمان بازگو کند. مشروح آن را در ادامه مي خوانيد.
با توجه به ساعات طولاني و گرماي طاقت فرسا، روزه داران چه نکاتي را بايد رعايت کنند؟
ماه رمضان امسال، به دليل مصادف شدن با روزهاي گرم و طولاني، داراي حساسيت بيشتري است و تحمل بالاتري را مي طلبد كه با يك برنامه تغذيه اي درست هنگام افطار و سحر، مي توانيم بدون بروز هيچ مشكلي از مزاياي اين ماه بهره ببريم و به مشكلاتي مانند ضعف بدني، افت فشار، تشنگي و گرسنگي دچار نشويم. براي اينكه روزه داران هنگام روزه تشنه نشوند، بهتر است در وعده سحري، از خوردن غذاهايي مثل انواع كوكو، بادمجان، سوسيس و كالباس، سس مايونز و سير و پياز و همچنين غذاهاي چرب و پرنمك كه سبب تشنگي زياد در طول روز مي شوند، پرهيز کنند. همچنين خوردن مواد شيرين مانند زولبيا و باميه هنگام سحر، سبب افت سريع قند خون و احساس گرسنگي در طول روز مي شود که افراد بايد از خوردن آن اجتناب کنند. از آنجا که کارکنان صنعت نفت و گاز، اغلب در محيط هاي صنعتي و باز قرار دارند، توصيه مي شود با توجه به گرماي هوا از نور خورشيد فاصله بگيرند و تا حد ممکن در سايه و جاهاي خنک بايستند.
بهترين نوع تغذيه در وعده سحري، چه نوع غذاهايي است؟
غذاهاي پرانرژي شبيه يک وعده ناهار، بجز غذاهاي خشک و چرب مثل شامي، کتلت، غذاهاي سرخ و فرآوري شده (سوسيس و کالباس ) و مصرف مايعات به حد کافي و غلات سبوس دار براي سحري مناسب است.
روزه داران در وعده سحري، بايد چه ميوه هايي بخورند تا در طول روز تشنه نشوند؟
بهترين اقدام براي کاهش تشنگي در ماه مبارک رمضان، اين است که افراد در وعده سحري، ميوه هايي مانند هندوانه، پرتقال و خيار مصرف کنند تا در طول روز کمتر تشنه شوند.
به افرادي که مجبور به استفاده از دارو هستند، چه توصيه اي مي کنيد؟
بيماران ديابتي بايد پيش از شروع ماه مبارک رمضان تحت بررسي پزشکي قرار گيرند، ضمن اينکه از نظر سطح قند، فشار، چربي، انعقاد خون و بررسي کلي وضعيت بدني پايش شوند و بر اين اساس، رژيم غذايي و دارويي مختص هر بيمار تعيين مي شود.
کساني که دارو استفاده مي کنند و بايد راس ساعت دارو بخورند، نبايد روزه بگيرند؛ البته برخي از اين افراد با مشورت پزشک معالج خود، قادر به روزه داري خواهند بود.
اغلب کارکنان صنعت نفت براي انجام پروژه هاي تعميراتي، در مناطق عملياتي و پالايشگاه ها، در زير نور آفتاب و گرما قرار دارند. اين افراد چه مواردي را بايد در طول روز رعايت کنند؟
اين روزها هوا در ساير مناطق کشور، بخصوص در حوزه صنعت و پالايشگاه ها بسيار گرم شده و روزه گرفتن در چنين روزهايي، بويژه براي افرادي که بايد ساعاتي از روز را در محيط بيرون سپري کنند، بسيار سخت است و در برخي موارد، باعث گرمازدگي مي شود که مشکلاتي را براي آنها ايجاد مي کند.
افراد زيادي هستند که ناچارند روز را زير گرماي هوا کار کنند و براي کار آنها کولري وجود ندارد.کساني که در عرصه عمراني و عملياتي مشغول به فعاليت هستند، ناچارند بخش عمده اي از روز را در گرماي بيرون و زير تابش مستقيم آفتاب قرار بگيرند و فعاليت کنند.
قرار گرفتن در زير تابش شديد آفتاب با دهان روزه، داراي سختي هاي بسيار زيادي است و کار هر کسي نيست و برخي افراد روزه دار در طول روز با مشکلات بسيار زيادي در اين زمينه روبه رو مي شوند. به دليل تقارن ماه مبارک رمضان با روزهاي گرم، امکان تشنگي روزه داران در طول روز زياد است، از اين رو با انجام راهکارهايي مي توان تا حدي شدت تشنگي را کاهش داد. بنابراين بهتر است کارکنان شاغل در واحدهاي عملياتي در طول روز از نور آفتاب فاصله بگيرند و تا حد ممکن در سايه و جاهاي خنک بايستند، همچنين بايد از کلاه و عينک مناسب و لباس نازک استفاده کنند.
با توجه به توزيع غذاي سلامت ميان کارکنان پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد و استقبال آنها از اين طرح، آيا غذاي سلامت مي تواند جايگزين مناسبي بين افطار تا وعده سحري باشد؟
طبق پايش ها و بررسي هاي صورت گرفته در حوزه سلامت، خوردن ميوه به عنوان يک وعده غذاي سلامت نتايج مثبتي به همراه داشته است که مي تواند ميان وعده آخر شب و قبل از خواب به حساب آيد.
براي اينکه روزه داران با مشکلات گوارشي مواجه نشوند، آيا بعد از صرف افطار، استراحت الزامي است؟
يک تا دو ساعت استراحت بعد از افطار توصيه مي شود.
روزه داري چه فوايدي براي بدن انسان دارد؟
روزه داري براي بدن انسان داراي فوايد زيادي است. روزه داري علاوه بر تعالي روح، به لحاظ پزشکي براي جسم نيز فوايد بسيار ارزشمندي دارد، زيرا روزه داري در يک ماه، سيستم بدن را بازسازي مي کند و پاکسازي مناسبي براي دستگاه گوارش و سيستم هورموني بدن است.
يزدي: نفت مسجد سليمان ديگر سقوط نمي کند
مشعل تيم فوتبال نفت مسجد سليمان بعد از 4 سال دوباره به ليگ برتر برگشت.نفتي ها نميخواهند مثل 4 سال پيش خيلي زود به ليگ برتر برگردند.آنها ابه دنبال تداوم در سطح اول فوتبال ايران هستند و براي اين منظور به فکر برطرف کردن مشکلات اعم از مالي و غيره هستند. رييس امور ورزش و تربيت بدني مناطق نفتخيز جنوب که در ليگ يک مدير عاملي تيم را بر عهده داشت مي گويد : به دنبال بهترين راهکار ها هستند تا تيم در ليگ برتر بماند.
هدايت يزدي، رييس امور ورزش و تربيت بدني مناطق نفت خيز جنوب درخصوص شرايط تيم فوتبال نفت مسجد سليمان که به تازگي به ليگ برتر آمده و اينکه چقدر به جلوگيري از سقوط دوباره اين تيم به ليگ يک اميد دارند، به «مشعل» گفت: در فوتبال هيچ تضميني وجود ندارد، اما سعي مي کنيم که ماجراي 4 سال پيش تکرار نشود و با حضوري خوب حداقل در ميانه جدول قرار بگيريم و در ليگ برتر بمانيم. همان طور که مي دانيد، تيم هاي نفتي در سطح حرفه اي مشکل مالي دارند و بعد از صعود به ليگ برتر نمي توانند در اين حوزه هزينه کنند؛ از اين رو بايد دنبال منابع مالي باشند و همين مسئله اصلي تيم نفت مسجد سليمان است.يزدي با توضيح بيشتر در اين ارتباط که اين قانون و ملزم به اجراي آن است، گفت: اين مشکل البته تنها مربوط به وزارت نفت نيست بلکه تمام تيم هاي دولتي حق استفاده از بودجه دولتي در ليگ برتر و حرفه اي را ندارند؛ ما هم امسال برنامه هايي داريم که به اميد خدا تيم با مشکل روبه رو نشود. وي ادامه داد: به همين دليل مي گويم مسئولان شهري اعم از استانداري، شهرداري، شوراي شهر و... بايد به تيم شهرشان کمک کنند؛ فوتبال همه چيز مردم مسجدسليمان است. اين شهر، شهر محروم است و هيچ تفريح و امکاناتي ندارد؛ مردم به فوتبال دلخوش هستند، بنابراين بايد شرايطي فراهم شود که نماينده شايسته اي براي شهر اولين ها باشيم.
رييس امور ورزش و تربيت بدني مناطق نفت خيز جنوب با اشاره به اينکه مذاکرات و کار هاي لازم براي عقد قرارداد با يک اسپانسر مناسب در حال انجام است، گفت: صحبت هاي اوليه و مذاکراتي با شرکت هاي خصوصي نفت مثل پتروشيمي داشته ايم که اميدوارم شرکتي مثل پتروشيمي مسجدسليمان به فوتبال کمک کند؛ البته مدير عاملي باشگاه را هم به کيوان بابادي واگذار کرديم تا با استفاده از منابع مالي خارج از حوزه نفت تيم را در ليگ برتر کمک و حمايت کند.
يزدي با اين توضيح که نفت مسجد سليمان واگذار نشده و هنوز تحت مالکيت نفت است و مدير عامل جديد مي تواند از امکانات سخت افزاري نفت استفاده کند، گفت: کيوان بابادي، مدير عامل هستند و در خارج از نفت يک شرکت نفتي دارند و در واقع در حوزه نفت فعال هستند، ولي تيم به ايشان واگذار نشده است. وي ادامه داد: تيم هنوز تحت مالکيت وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران و مناطق نفت خيز جنوب است. وي قرار است با استفاده از تجارب خود در حوزه مديريت به ادامه حيات تيم در ليگ برتر کمک کند و ماهم به اندازه خودمان در حوزه سخت افزاري به تيم کمک مي کنيم.
يزدي درباره بحث سرمربي آينده نفت مسجدسليمان و اينکه آيا دوباره با محمود فکري در ليگ برتر ادامه خواهند داد، گفت: ما واقعا در ليگ برتر با مسائل قانوني در پرداخت ها روبه رو هستيم و سعي مي کنيم مشکلات مالي را با کمک همه به حداقل برسانيم و تيم قوي در خور نام شهر اولين ها راهي مسابقات کنيم.
وي ادامه داد: ما يک و نيم فصل است که با فکري کار کرده ايم، او ابتدا تيم را از سقوط نجات داد و سپس تيم را ليگ برتري کرد. مطمئنا او گزينه اول ماست و با او ادامه خواهيم داد. به دنبال اجراي برنامه هاي مدنظر محمود فکري هستيم. با توجه به شرايطي که داريم، سعي مي کنيم تمام خواسته هاي او را براي بستن تيم قوي فراهم کنيم. مدير عامل جديد باشگاه هم از ايشان دعوت کردند که به مسجد سليمان بيايد و قراردادش را تمديد کندو برنامه هايش را ارائه دهد.مديرعامل نفت مسجدسليمان در پاسخ به اين سوال که آيا ورزشگاه محل بازي تيم نفت مسجدسليمان مشکلي براي ميزباني مسابقات ليگ برتر نخواهد داشت، تصريح کرد: مشکل خاصي نداريم؛ 4 سال پيش تمام مشکلات را برطرف کرديم. در حال حاضر فقط کمي در گنجايش مشکل داريم که آن را هم قرار است به پنج هزار نفر افزايش دهيم که اقدام هاي آن هم شروع شده است.وي افزود: مطمئن باشيد امسال با چهار سال پيش تفاوت مي کند و نفت مسجدسليمان سقوط نمي کند. تمام مسئولان شهري قول همکاري داده اند تا موانع و مشکلات برطرف شود. ما هم به اندازه توان خود سعي مي کنيم که بهترين بازيکنان را براي فکري جذب کنيم تا با تيمي منسجم و هماهنگ به ليگ قدم بگذاريم. هدف ما در فصل پيش رو گرفتن در ميانه هاي جدول است. من از وزير نفت درخواست دارم در قبال مسئوليت و سلامت اجتماعي که در ورزش نفت به آن خيلي توصيه کرده اند، نيم نگاهي هم به مسجدسليمان داشته باشند.
توسعه نخستين استاديوم فوتبال خاورميانه
استاديوم شهيد بهنام محمدي نخستين زمين فوتبال در ايران و خاورميانه است که قدمتي برابر با کشف و توليد نفت در ايران دارد. استاديوم اخصاصي نفت مسجد سليمان با مشکلاتي چون کمبود ظرفيت تماشاگر مواجه است که مسوولين به دنبال برطرف کردن آن هستند.
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان از روند توسعه و ترميم نخستين استاديوم فوتبال خاورميانه بازديد کرد.
قباد ناصري، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان، که در اين بازديد از سوي مدير خدمات و رئيس روابط عمومي همراهي مي شد، ضمن تقدير از اقدام هاي انجام شده در خصوص توسعه استاديوم گفت: با توجه به زمان اندکي که تا شروع رقابت هاي ليگ برتر وجود دارد، بايد با تلاش شبانه روزي اين پروژه به پيش برود و براي انجام بازي هاي خانگي تيم نفت مسجدسليمان و حضور پرشور هواداران اين تيم مهيا شود.مدير عامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در خصوص انجام اين پروژه اظهار کرد: اين طرح شامل احداث جايگاه جديد تماشاچيان در ضلع غربي و زير اسکوربرد به ظرفيت 2000 نفر است که کليه آهن آلات مورد نياز براي احداث سازه فولادي از توليد کنندگان داخلي تهيه و با استفاده از تجهيزات، ماشين الات و نيروي انساني شرکت در حال انجام است.
قباد ناصري در ادامه افزود: هم زمان عمليات اصلاح چمن بازي و شست وشوي زهکش ها به همراه رنگ آميزي قسمت هاي مختلف استاديوم به کوشش کارکنان بخش هاي مختلف با جديت در حال انجام است.
وي در خصوص وضعيت روشنايي و توانايي انجام بازي در شب گفت: سيستم روشنايي اجرا شده براي اين استاديوم از استاندارد هاي AFC و فدراسيون ايران فرا تر است و از اين نظر، جاي هيچ گونه نگراني وجود ندارد.
وي افزود: با اتمام عمليات افزايش ظرفيت تماشاچيان، استاندارد لازم و مورد نظر AFC و فدراسيون تأمين مي شود تا نخستين استاديوم فوتبال ايران و خاورميانه با شروع فصل بعدي رقابت هاي ليگ برتر کشور پذيراي خيل مشتاقان و هواداران تيم فوتبال نفت مسجدسليمان براي همراهي تيم محبوبشان باشد.
کوهپيمايي نفتي ها در رمضان
گروه 52 نفره كوهنوردي شركت ملي نفت ايران و جانبازان در ماه مبارك رمضان با هدف توسعه و رشد ورزش همگاني، تقويت قواي جسماني کارکنان، آماده سازي براي صعود در ارتفاعات در ماه پر بركت رمضان و استفاد ه از هواي تازه و شناسايي مسير هاي نو و مفهوم بخشيدن به ايستادگي و مقاومت همزمان با سالروز آزاد سازي خرمشهر در ارتفاعات البرز مرکزي «منطقه چين کلاغ» به کوهپيمايي پرداختند. کوهنوردان نفتي که در اين برنامه روزه داشتند، در هوايي ابري و باراني، مسير صعود را با شيب ملايمي آغاز کردند. شدت باران رفته رفته در ارتفاعات بيشتر شد و با توجه به ماه مبارك رمضان و رعايت حدوده شرعي و شرايط خاص و اينكه ورزشكاران آسيبي نبينند، پس از 2 تا 3 ساعت كوهپيمايي در ارتفاعات البرز مرکزي به کوهپيمايي خود پايان دادند.
کوهنورداني كه در اين برنامه حضور داشتند، عبارتند از:
رضا نوشادي، فريدون ابو قداره، رضا حسين زاده، منصوررشيدي، سيد بهرام صفوي، محمدرضا شهابي فر، محمد جواد صالحيان، محمد جواد ميرزايي، سهيل مجد، اميرحسين دردي نوش، محمد اصغري، حسن رزميان مقدم، محمد علي عبادي، مهدي دياني، صفرکيهاني اصل، ناصرقره باقري، عبدالله امامي کوهپايه، سعيداسماعيلي، علي ميهمان نواز، موسي الرضا کريميان، مسعود محمداصغري، اميرباقر زاده، بشيرخليلوند، حسين بيگدلو، علي مجد، علي قرباني، محمدعلي جهانيان، ناصر امامي، علي تقوي، رمضان رامشي، الله يارالياسي، يونس سعادتي، قادر شاديوند، محمود رضا مرادي، كيوان رضايي، اميرحسين آقازاده، مصطفي محمد حسن، جلال كاظمي، بهنام كيا، ابراهيم حمزه، پرويز لطيفي، سيد مصطفي حسيني عدل، حسن توكلي، مصطفي باقري، اصغرآقا بزرگتر، اصغر رحيم نژاد، امير حسين آقا بزرگتر، فرامرز فرجي، حميد غفاري، محمد گلپريان (مربي)، اكبرمهدي زاده( مربي) و حسين باقرزاده ( سرپرست گروه)
درخشش واليباليست هاي نفت تهران در باشگاه هاي تهران
هيئت واليبال شركت ملي نفت ايران سال هاست ضمن برگزاري كلاس هاي تمريني و آموزشي منظم دررده هاي سني مختلف (فرزندان، كاركنان و پيشكسوتان) در طول سال، به شناسايي و پرورش نوجوانان و جوانان علاقه مند به اين رشته مهيج پرداخته است. در فصل 96-97 ليگ برتربزرگسالان باشگاه هاي استان تهران، تيم واليبال نفت تهران توانست با بهره گيري از مربيان مجرب و همچنين برخورداري از حمايت مديران ورزشي عنوان سومي را از آن خود کند.
تيم نفت تهران در اين فصل با دو تيم جوانان و بزرگسالان پا به ميدان رقابت ها گذاشته بود و در رده سني جوانان كه مسابقات آن با حضور 24 تيم و در سه گروه 8 تيمي برگزار شد، تيم نفت تهران پس از انجام 9 ديدار در دور مقدماتي و گروهي، در جمع هشت تيم برتر قرار گرفت ولي در ديدار پلي آف با وجود تمام تلاش و شايستگي نتوانست از سد تيم پرقدرت پيكان بگذرد و با قبول شكست در اين ديدار، از رسيدن به مرحله نهايي و حضور در جمع چهار تيم پاياني بازماند و از دور مسابقات حذف شد.
اسامي تيم واليبال جوانان نفت به اين شرح است: رضا فرشيد، امير حسين درويشي، شهراد محمودي، محمدصدرا كاظمي منش، اميرحسين نايجي، عليرضا وصالي، اميرحسين احمدي، علي صفايي دوست، سيد اميرحسين حسيني، ميلادمهدي پور، امير حسين درويشي، سام اسحق پور ساماني، عليرضا شرفي مزيد آبادي، فرنود حاجي آخوندزاده، دانيال صانعي، امير حميدي، علي حميدي(سرمربي)، مهران رمضاني(مربي)، خليل الله آقايي(سرپرست)
نكته حائز اهميت، حضور 85 درصدي فرزندان شركتي در اين تيم است كه با كمترين هزينه در اين دوره از مسابقات شركت کرده بودند.
تيم واليبال بزرگسالان نفت تهران نيز با نيروهاي شركتي خود در اين فصل عزمش را جزم كرد كه عنوان قهرماني را پس از سال ها از آن خود کند. در اين رقابت ها كه با حضور 20 تيم از سراسر استان تهران برگزار شد، پس از انجام مسابقات دور مقدماتي و كسب پيروزي هاي پياپي در جمع چهار تيم برتر قرار گرفت.
تيم نفت تهران در ديدار نيمه نهايي نتوانست تيم قدرتمند و دسته اولي عقاب تهران را از پيش رو بر دارد و با قبول شكست 3 بر1 مقابل اين تيم، از رسيدن به ديدار فينال بازماند تا در ديدار رده بندي به مصاف تيم ملوان تهران برود.
تيم نفت تهران ديدار رده بندي توانست تيم قدرتمند ملوان تهران را با نتيجه سه بر صفر از پيش رو بردارد و بر سكوي سومي اين دوره از مسابقات قرار بگيرد.
اسامي اعضاي تيم واليبال بزرگسالان عبارت بودند از:
وحيد معصومي، مهران رمضاني، همايون رحماني خير الهي، رضا يوسفي، سعيد سرلك، عرفان شيرافكن، آيت شيرمحمدي، وحيد حسن آبادي، آرش بيگي، خسرو غلامي، محمدرضا رحماني خيرالهي، اصغر عبدي درآبادي، محمد امين جعفري، حميد ساري، امين صلاح، سهراب عظيمي خواه، جلال لطيف زاده (سرمربي)، علي حميدي(مربي)، محمدرضا لسان (سرپرست).
شاگردانم شايسته حضور در ليگ برتر را دارند
مشعل تيم واليبال نفت تهران در پايان مسابقات ليگ برتر باشگاه هاي استان تهران موفق شد به مقام سوم دست پيدا کند. اين مقام در حالي به دست آمد که بيش از 85 درصد بازيکنان نفت تهران را کارکنان و فرزندان نفتي تشکيل مي دادند.
جلال لطيف زاده، سرمربي تيم واليبال نفت تهران که خود از قهرمانان ملي در رشته واليبال است عقيده دارد شاگردانش پتانسيل حضور در ليگ هاي بزرگتر حتي ليگ برتر را دارند و فقط بايد به آنها بها داده شود.
لطيف زاده،درگفت و گو با خبرنگار « مشعل » درباره کسب مقام سوم تيم نفت درباشگاه هاي تهران، پتانسيل تيم نيز کيفيت مسابقات گفت: امسال 24 تيم در رقابت هاي باشگاه هاي تهران شرکت کرده بودند که با توجه به سرمايه گذاري تيم ها بايد بگويم چه به لحاظ کمي و چه به لحاظ کيفي از سطح بالايي برخوردار بودند. بازيکناني که ازسوپرليگ جامانده بودند، با حضور در اين رقابت ها باعث بالارفتن سطح بازي ها شدند و رقابتي سخت را ميان همه تيم ها شاهد بوديم، اما در خصوص تيم نفت هم بايد بگويم با ترکيبي از جوانان و با تجربه ها در مسابقات شرکت کرده بوديم که 85 درصد ترکيب تيم را شرکتي ها تشکيل مي دادند و اين نتيجه سالها سرمايه گذاري در واليبال نفت بوده که حالا به بهره برداري رسيده است. بيشتر اين بازيکنان از سنين نونهالي در اکادمي نفت رشد پيدا کرده اند که حالا در عين جواني به بازيکنان با تجربه تيم تبديل شده اند.
لطيف زاده در ادامه با اشاره با اينکه بازيکنان خوبي در اکادمي واليبال نفت رشد پيدا کرده اند، گفت: براي مثال مهدي سروري، بازيکن جواني که از قهرمانان رشته شيرجه در ايران بوده، با روي آوردن به واليبال حالا به پديده مسابقات تبديل شده و يکي از استعدادهاي واليبال ايران و نفت است.
سرمربي نفت تهران در خصوص اينکه چه شد از رسيدن به قهرماني بازماندند، گفت: تا مرحله نيمه نهايي همه تيم ها را شکست داديم، اما در نيمه نهايي با مصدوميت دوبازيکن تاثير گذار و خوبمان روبه رو شديم و از سوي ديگر بدشانسي و داوري، همه و همه دست به دست هم داد تا در عين ناباوري در نيمه نهايي شکست بخوريم و به فينال نرسيم. در ديدار رده بندي هم حريف خود را با قدرت شکست داديم و سوم شديم. به جرات مي گويم قهرماني حق بچه هاي من بود.
لطيف زاده در خصوص اينکه آيا نفت جواز حضوردر ليگ يک را گرفته است يا نه، گفت : امسال با کسب مقام سوم نتوانستيم جواز حضور در ليگ دسته يک ايران را بگيريم، اما فصل گذشته به مقام دوم دست پيدا کرديم که مي توانستيم دررقابت هاي ليگ يک کشور شرکت کنيم، اما متاسفانه مجوز و اجازه حضور در اين رقابت ها را شرکت ملي نفت صادر نکرد، زيرا طبق مصوبات شوراي عالي ورزش نفت و تقسيم بندي هايي که انجام شد، اجازه حضور نداشتيم و اگر اشتباه نکرده باشم، اين مجوز براي تيم هاي نفتي در جنوب صادر شده است.
سرمربي نفت در ادامه با بيان اينکه اگر راهکاري باشد تا شاگردانش به مسابقات بزرگتر راه پيدا کنند، گفت: مخالف حضور جنوبي ها نيستم اتفاقا آنها هم پتانسيل حضور در ليگ هاي رده بالاتر را دارند و حقشان است که حضور پيدا کنند، اما اي کاش از سوي شوراي عالي ورزش نفت شرايطي فراهم مي شد يا فرصتي مي دادند که تيم واليبال نفت تهران هم که 85 درصد آن را نفتي ها تشکيل مي دهند، بتوانند در رقابت ها و ليگ هاي بزرگتر شرکت کنند.
شاگردانم از پتانسيل بالايي برخوردار هستند و حداقل شايسته حضور در ليگ يک هستند و مي توانند با اثبات خود در اين رقابت ها حتي به ليگ برتر هم حضور پيدا کنند. درجا زدن شاگردانم در ليگ تهران باعث از بين رفتن انگيزه آنها مي شود. اگر به ليگ هاي بالاتر راه پيدا کنيم علاقه مندان بيشتري دراکادمي نفت حضور پيدا مي کنند و مي توانيم فرزندان نفتي بيشتري را در اين رشته پرطرفدار و جذاب تربيت و به واليبال ايران معرفي کنيم تا باعث افتخار نام نفت شوند. باور کنيد اين بچه ها تشنه پيشرفت هستند و حقشان در ليگ هاي دسته بالاتر است.
گاز خراسان جنوبي قهرمان جام رمضان بسيج
تيم واليبال شرکت گاز خراسان جنوبي پس از غلبه بر تيم هاي استانداري، فرودگاه، آتش نشاني و انصار الرضا سپاه با اقتدار قهرمان مسابقات واليبال جام رمضان بسيج شهرستان بيرجند شد. مسابقات واليبال جام رمضان بسيج شهرستان بيرجند، يادواره اولين شهيدمدافع حرم استان خراسان جنوبي (شهيدمرتضي بصيري پور ) با شرکت 12 تيم و با انجام 20 بازي به مدت يک هفته باهمکاري تربيت بدني بسيج شهرستان بيرجند درسالن ورزشي 5 آذر انجام شد. درپايان اين دوره ازمسابقات، تيم شرکت گازمقام اول تيم تيپ انصار مقام دوم و تيم سازمان اتش نشاني مقام سوم اين دوره از مسابقات را از آن خود کردند. کاپ اخلاق اين دوره ازمسابقات نيز به تيم فرودگاه بيرجند تعلق گرفت.
همايش پياده روي کارکنان شرکت ملي پخش
همايش پياده روي به مناسبت روز بهره وري و بهينه سازي مصرف سوخت در بين کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه برگزار شد. در اين همايش با شعار « بهينه سازي مصرف انرژي گامي پيشرو به سوي آينده اي بهتر» کارکنان منطقه اروميه از مسير بلوار امامت و خيابان کاشاني تا ساختمان اداري شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه پياده روي کردند. احمد مجرد، مدير پخش منطقه اروميه که کارکنان منطقه را همراهي مي کرد، در اين ارتباط گفت: ترويج فرهنگ پياده روي و استفاده کمتر از خودروي شخصي، در کاهش مصرف سوخت، کاهش ترافيک شهري، فرهنگ سازي مصرف بهينه در جامعه و افزايش سلامت و نشاط در جامعه بسيار موثر است. وي با تاکيد بر تغيير فرهنگ مصرف در بين مردم افزود: بسترهاي لازم در براي افزايش صادرات در کشور فراهم شده که اميد است با فرهنگ سازي هاي لازم در جهت صرفه جويي و مصرف بهينه سوخت به اين مهم نيز دست يابيم. مجرد تصريح کرد: در منطقه اروميه به طور متوسط روزانه حدود 5/1 ميليون ليتر بنزين مصرف مي شود که اميدوارم بتوانيم با ترويج فرهنگ استفاده بهينه از خودرو و پياده روي در جهت مصرف کمتر بنزين در استان گامي موثر برداريم.
جنگل نوردي در ارتفاعات مسيرخط گچساران به شيراز
جمعي از بانوان شاغل و همسران کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، منطقه فارس از کيلومتر 150 تا 157 در ارتفاعات محدوده مسيرخط گچساران به شيراز جنگل نوردي و پياده روي کردند و با حضور خود در مرکز انتقال نفت شهيد صفري نژاد، از نحوه عملکرد کارکنان آشنا شدند.
علي حسيني، مسئول امور ورزش منطقه درباره اين صعود گفت: در همسويي با سياست گذاري کميته ورزش منطقه فارس با موضوع جذب حداکثري بانوان شاغل و همسران کارکنان به ورزش و ايجاد نشاط و شادابي بين آنها ، برنامه جنگل نوردي وصعود در محدوده ارتفاعات مسيرخط گچساران به شيراز در موقعيت کيلومتر 150 تا 157 منطقه هرايجان در دستور کار امور ورزش و تربيت بدني منطقه فارس قرار گرفت؛ به همين منظور جمعي از بانوان مرکز منطقه، در مسيرخط ، حدود 5 کيلومتر در مسير و ارتفاعات همان حوالي جنگل نوردي و پياده روي کردند. مسئول امور ورزش منطقه در ادامه به بازديد کارکنان از مرکز انتقال اشاره کرد و گفت: حضور کوهنوردان با استقبال مدير منطقه و مسئولان مرکز انتقال نفت شهيد صفري نژاد همراه بود، بازديدي از محوطه صنعتي مرکز انتقال دردستور کار قرار گرفت تا بانوان با محل کار همسران يا همکاران خود آشنا شوند. اورنگي، مدير منطقه فارس در ضمن بازديد توضيحات کاملي را در خصوص عمليات و فعاليت هاي فني صورت گرفته در مرکز و مسير خط ارائه کرد.
در پايان اين بازديد، هدايايي به شرکت کنندگان در مرکز انتقال نفت شهيد صفري نژاد تعلق گرفت.
نگاهي به زندگي پروين دولت آبادي مشهور به «شاعر کودک»
پروانه من درآ به پرواز
شخصيتي که کار در موسسات مختلفي، همچون پژوهشکده، شيرخوارگاه، کودکستان، دبستان يا موسسه اي انتشاراتي و آموزشي، زندگي نامه او را تشکيل مي دهد. از نوجواني شعر سرود. اما هر چه پيش تر رفت، موهبت شاعري او را با خويش برد و به گفته خود، شعر هستي او را ساخت؛ با خود گفتم، شعر ارجمند، شعر درون است. در سال 1303 در اصفهان در خانواده اي با پيشينه فرهنگي و تجدد خواه چشم به جهان گشود. پدرش حسام الدين دولت آبادي مدتي رئيس اوقاف اصفهان و در دهه بيست شهردار تهران و مادرش فخر گيتي مدير يکي از مدارس اصفهان بود. تحصيلات ابتدايي و متوسطه را در اصفهان و بخشي را در تهران در مدرسه آمريکايي ها گذراند. پس از اخذ ديپلم مدتي را در يک کودکستان مشغول به کار شد. مواجهه با روح لطيف کودکان او را براي شروع يک زنگي جديد که با شعر و شاعري آميخته بود، آماده کرد. به اقتضاي شرايط محيطي سروده هايي براي کودکان سرود که بعدها اساس و پايه اشعار او شد.
دولت آبادي چند سال بعد به دانشگاه تهران راه يافت و در دانشکده هنرهاي زيبا در رشته نقاشي و مجسمه سازي مشغول به تحصيل شد. در اثناي تحصيل در دانشگاه، زماني که پدرش حسام الدين دولت آبادي شهردار تهران بود، روزي گذرا او به شيرخوارگاه شهرداري تهران افتاد و از نزديک با شرايط استثنايي کودکان بي سرپرست و نيازهاي آنان آشنا شد. در اينجا بود که تحصيل در دانشکده هنرهاي زيبا را رها کرد و براي تحصيل دررشته آموزش کودکان پيش دبستاني، به خارج از کشور؛ ابتدا انگلستان و سپس آمريکا رفت. وي دانش آموخته رشته عکسبرداري داخلي از انگلستان و فارغ التحصيل رشته آموزش پيش دبستاني از آمريکا در مقطع دکترا شد. وي پس از فراغت از تحصيل به ايران بازگشت و فعاليت شغلي خود را در بخش هاي آموزشي در داخل کشور پي گرفت.
تجربه کاري او در شرکت نفت، در دوره اي کوتاه، ابتدا در بخش آموزش کارگران رقم خورد. ديري نپاييد که شرکت را موقتا براي انجام کاري مستقل در امور آموزشي رها کرد و دبستاني به نام «شيوا» تاسيس نمود و به اداره آن همت گماشت. اما پس از پنج سال دوباره به شرکت نفت بازگشت و تا هنگام بازنشستگي در اداره تعاون سازمان پخش آن شرکت مشغول به کار بود.
از فعاليت هاي ديگر او مي توان به عضويت در گروه ويراستاران بخش کتاب هاي کودکان انتشارات فرانکلين با ويرايش بيش از 20 کتاب کودکان و همکاري با ليلي ايمن در گردآوري گنجينه ادبيات کودکان و همکاري با نشريه «پيک» در بخش شعر از همان نخستين شماره انتشار، اشاره داشت. همچنين در سال 1339 با همکاري پرويز ناتل خانلري، زهرا خانلري و همسرش اسماعيل سالمي، شرکت انتشاراتي «سخن» را بنيان نهاد. پروين دولت آبادي تجربه سرودن را از همان دوران نوجواني در کارنامه ادبي خود دارد. دوراني که خانه پدري محفل نشست و برخاست شاعران و اديبان نامدار کشور بود و او در چنين فضايي رشد کرد و به انگيزه چنين محيطي طبع خود را در وادي شعر و ادبيات آزمود و مورد توجه آن کسان قرار گرفت. سرودن شعر براي او زماني جدي شد که سروکار او با کودکان بي سرپرست امين آباد افتاد. به گفته خود هنگامي که وقتش را براي کودکان بي سرپرست امين آباد با گفتن لالايي و مربيگري صرف مي کرد به سرودن شعر براي کودکان روي آورد. او از آن پس ديگر دلباخته کودکان شد و بيشتر سروده هاي خود را براي کودکان و در خدمت نونهالان قرار داد. روي بسياري از شعرهايش آهنگ گذاشته شد و به صورت سرود منتشر شده اند. شعر کودک دولت آبادي بيشتر در راستاي طبيعت بود به طوري که کودکان مي توانستند از رهگذر آن با طبيعت ارتباط برقرار کنند؛
پروانه رنگ رنگ زيبا
بازآمده اي به خانه ما
درگوشه پنجره نشيني
تا باغ قشنگ را ببيني
مهمان قشنگ رنگ رنگم
همبازي کوچک قشنگم
امروز که غنچه هاي زيبا
لبخند زند به صورت ما
من مي کنم اين دريچه را باز
پروانه من در آبه پرواز
وجود همين نسل بود که او را سرزنده مي کرد و روحيه او را پيوسته شاداب نگه مي داشت؛ «آنچه از من مي نويسد، سادگي يک زندگي معلمي دراز مدتي است که سعي کرده ام براي بچه ها سپري شود. همان هايي که زلال وجود خود را به من دادند و نگذاشتند تبديل به مردابي شوم که در من لايه ها و گل هاي زمانه و زندگي بماند.»
دولت آبادي زماني کار خود را در حوزه ادبيات کودک شروع کرد که کمتر کسي حاضر به ورود در اين حوزه مي شد و ادبيات کودک حوزه اي غريب و مهجور مي آمد. وي در چنين شرايطي در شعر سرايي براي کودکان تا آنجا پيش رفت که بيش از 50 اثر براي کودکان به چاپ رساند.
بدين سان لقب «شاعر کودک» گرفت و از بنيانگذاران ادبيات کودک قلمداد شد. پاره اي از اشعار او مملو از طبيعت کودکانه بود، توام با لذتي کودکانه که بر جان مي نشست. سبک شعر او در روزگار خود، سبکي جديد محسوب مي شد، در شعرهايش حضوري مادرانه داشت و همساز با سرشت کودک شعر مي سرود. برخلاف رايج از زبان نصيحت و پند و درونمايه هاي دستور دور بود و ضمن احترام به هويت کودک لذت بچه ها را هدف مي گرفت. در عين سادگي از مضامين نسبتا بلندي برخوردار بود؛
با اين دو دست کوچکم
دست مي برم پيش خدا
با دل پاک و روشنم
دعا کنم، دعا، دعا
آهاي خدا، خدا، خدا
بشنو دعاهاي مرا
دعا براي مادرم
دعا به شادي بابا
به خانه ها صفا بده
به جان ما وفا بده
واژه عشق يکي از بن مايه هاي اصلي شعر پروين دولت آبادي را تشکيل مي دهد. او در بازتاباندن اين حالت فضايي هراس آلود و در مجموع نوميدانه اي را مي آفريند. تو گويي از روح پرتلاطم و نهاد ناآرام او منشا مي گيرد؛
«جام جانم را نياز جوشش صهبا نبود
خون دلي بود اگر مي در دل مينا نبود
دلم به وسوسه، جوياي عشقي است هنوز
لبم به زمزمه، گوياي عاشقي است هنوز»
بسياري از سروده هاي پروين دولت آبادي در مجلات پيک دانش آموزي و کتاب هاي درسي وزارت آموزش و پرورش راه يافت و آن سروده ها نظر به جذابيت و گيرايي، مخاطبان هميشگي خود را داشت. مجموعه «بر قايق ابر» و «گل بادام» از جمله اشعار وي در حوزه کودکان به شمار مي آيند. مجموعه «گل بادام» از مجموعه آثار او در بخش کودک در سال 1366 برنده جايزه کتاب کودک شد. او برخلاف بسياري از شعرا و ادبا اهل محفل نشيني و شرکت در مجامع ادبي نبود. تمامي عمرش وقف کودکان و شعرسرايي براي کودکان شد؛ بيش از چهل سال است که شعر مي گويم و در هيچ انجمن و محفل ادبي شرکت نکرده ام. «نقش اصلي اين شاعر بزرگ پروردن انسان هايي بود که هر کدام خانه پروين را پناهگاهي براي رشد و تعالي خود مي دانستند. او سخي بود و دستگير و آنچه را داشت از ديگران دريغ نمي کرد. از جمله کتابخانه او در اختيار همگان بود و هر کسي در اين کتابخانه سهمي براي خود قايل بود و چه بسيار پايان نامه ها در اين خانه و با حمايت و راهنمايي او نوشته شد.»
البته اشعار دولت آبادي تنها براي کودکان محدود نمي شود، نظر به علاقه اي که به شعر حافظ، فردوسي، سعدي و مولانا دارد، براي بزرگسالان نيز شعرهايي سروده است که در شش دفتر با اشعاري با بن مايه اي فلسفي و عرفاني آمده است. گاهي نيز در راستاي نقد وپژوهش قرار گرفته و اثري به يادگار نهاده است. کتابي در باره شعر حافظ تحت عنوان «منظور خردمند» از آن جمله است.
برگرفته از کتاب: نفت و قلم
غـزليات
تـا جـهـان اسـت از جـهـان اهل وفايي بـرنخـاسـت نـيک عهدي بـرنيـامد، آشنايي برنخاست
گـويـي انــدر کــشــور مـا بـر نـمــي خـيـزد وفــا يا خود اندر هفت کشور هيچ جايي برنخاست
خون به خون مي شوي کز راحت نشاني مانده نيست خود به خود مي ساز کز همدم وفايي برنخاست
از مـزاج اهـل عـالـم مـردمـي کــم جــوي از آنـک هرگز از کاشانه کرکس همايي برنخاست
بـــاورم کـن کـز نـخـسـتين تـخـم آدم تـاکـنـون از زمين مردمي مردم گيايي برنخاست
وحــشـتـي داري بـرو بـا وحـش صـحرا انس گـيـر کز ميان انس و جان وحشت زدايي برنخاست
کــوس وحــدت زن دريـن پيـروزه گـنبد کـاندراو از نواي کوس وحدت به نوايي برنخاست
درنــــورد از آه ســرد ايـن تـخـت نـرد ســـبـز را کاندر او تا اوست خصل بي دغايي برنخاست
مــيل در چشــم امـل کـش تـا نـبيـند در جـهان کز جهان تاريک تر زندان سرائي برنخاست
از امـل بـيـمـار دل را هـيـچ نـگـشــايـد از آنـــک هرگز از گوگرد تنها کيميايي برنخاست
از کــس و نــاکـس بــبر خــاقاني آسـا کـز جـهان هيچ صاحب درد را صاحب دوايي برنخاست
خاقاني
هوروش بند و «يه اشتباه»
در ميان عرصه رقابتي دنياي موسيقي شايد بتوان گفت «هوروش بند» هم در درياي بيکران موسيقي پاپ توانسته است در رده پردانلودترين هاي موسيقي قرار گيرد. «يه اشتباه» نام اثري است که به تازگي از اين گروه منتشر شده است که ترانه سرايي آن را ترانه سراي نام آشنا «مهدي دارابي» عهده دار بوده است. اين قطعه با تنظيم «مهدي جهاني» توليد شده است.
شهرام شکوهي «سختش نکن»
شهرام شکوهي از همان روزهاي رسمي شدنش، طرفداران زيادي پيدا کرد و آلبوم هاي موسيقي او دست به دست مي شد. اين خواننده شايد بر خلاف ديگر خوانندگان توليد آثارش از روند کند تري برخوردار است، اما همچنان مورد توجه مردم قرار دارد. «سختش نکن» قطعه جديدي است که به تازگي از او منتشر شده است. شنيدن اين قطعه را به طرفداران موسيقي پاپ پيشنهاد مي کنيم.
«پژمان جمشيدي» و «سام درخشاني» در تگزاس
سريال طنز «پژمان» به عنوان اولين کار از «پژمان جمشيدي» در روزهايي که نبود سريال هاي کمدي به چشم مي خورد، توانست بينندگان زيادي به خود جلب کند. نقش آفريني او در کنار «سام درخشاني» هنرمند خوشنام سينما و تلوزيون از آن دست اتفاقات خوبي بود که در دنياي کمدي سينما و تلويزيون رخ داد. بعد از سريال پژمان بازي اين دو هنرمند در فيلم «خوب، بد، جلف» بسيار ديدني تر شد. همبازي شدن اين اين دو هنرمند با چهره کمدي «حميد فرخ نژاد» ما را بيش از پيش براي ديدن فيلمي سراسر خنده ترغيب مي کند و حالا «تگزاس» با هنرنمايي اين سه هنرمند کمدي در سينماهاي تهران و شهرستان ها در حال اکران است. اگر به دنبال ساختن لحظات شاد هستيد، تماشاي اين فيلم را پيشنهاد مي کنيم.
قانون زندگي، قانون باورهاست...
دانشمندان دانشگاه هاروارد براي بررسي و تعيين ميزان قدرت باورها بر کيفيت زندگي انسان ها، آزمايشي جالب توجه و حيرت آور انجام دادند.
آنها 80 پيرمرد و 80 پيرزن را انتخاب کردند. شهرکي ساختند به دور از هياهو، شبيه به چهل سال قبل. در اين شهرک غذاهاي چهل سال پيش طبخ مي شد. نوع خط کلمات روي شيشه مغازه ها، فرم مبلمان، آهنگ ها، فيلم هاي قديمي و اخباري که از راديو و تلويزيون پخش مي شد، همه را مطابق با چهل سال پيش آماده کردند.
سپس اين 160 نفر را از هر نظر آزمايش قرار کردند، رنگ موي سر، نوع استخوان، خميدگي بدن، لرزش دست ها، لرزش صدا، ميزان فشار خون و غيره.. آنگاه آنان را به داخل شهرک بردند.
پس از گذشت 5 تا 6 ماه، کم کم خميدگي پشتشان صاف شد و راست مي ايستادند. لرزش دست ها ناخودآگاه از بين رفت، لرزش صدا خوب شد. ضربان قلبشان مثل افراد جوان شد. رنگ موهاي سرشان کم کم شروع کرد به مشکي شدن و چين و چروک هاي دست و صورت شان کم شد و...
علت چه بود؟
خيلي ساده بود. آنها چون مطابق با چهل سال پيش زندگي مي کردند، باور کرده بودند که چهل سال جوان تر شده اند.
برگرفته از کتاب: من، منم؟!
انسان خردمند
«انسان خردمند» با جنجال فراوان، به فهرست پرفروش ترين کتاب هاي جهان راه يافته و دليل آن ساده است: به بزرگ ترين مسائل تاريخ و جهان امروز مي پردازد و به زباني فوق العاده زنده و فراموش نشدني نوشته شده است. عاشقش خواهيد شد! کتابي که تارعنکبوت هاي مغزتان را کنار مي زند. «هراري» روشنفکر زبردستي است که اشاره هاي منطقي و ناگهاني اش خواننده را به حيرت و تحسين وامي دارد. قدرت شفافيت قلم او دنيا را شگفت انگيز و نو جلوه مي دهد. کتابي که به حمايت از حقوق حيوانات مي پردازد و يووال نوح هراري هم مقدمه بي نظيري بر آن نوشته است. در کتاب انسان خردمند نيز، هراري تاکيد زيادي بر حقوق حيوانات داشته و به جنايت هاي انسان به حيوانات پرداخته است.اين کتاب تاريخ مختصر بشر است و واقعا هم تاريخ را به شکل مختصر و البته مفيد بيان کرده است. نويسنده تاريخ انسان را از 5/2 ميليون سال پيش تاکنون فقط در 568 صفحه بيان مي کند. هراري براي نوشتن انسان خردمند از منابع معتبر و تحقيقات ديگر دانشمندان در سرتاسر کتاب استفاده کرده است و ما با يک کتاب علمي که اساس خوبي دارد، طرف هستيم. هر اتفاق مهمي که در طول تاريخ بشر رخ داده، در اين کتاب بيان شده است: چه بر سر گونه هاي مختلف بشر آمد؟ چه بر سر حيوانات عظيم الجثه آمد؟ مغز چگونه تکامل يافت؟ آتش چه تاثيري بر تاريخ گذاشت؟ امپراتوري ها و حکومت ها چرا به وجود آمد؟ پول چگونه و چرا اختراع شد؟ مسيحيت و اسلام چه تاثيري بر انسان و تاريخ گذاشت؟ و مهم تر از همه، گونه انسان خردمند به کجا مي رود؟
بريده اي از کتاب
150هزار سال قبل، انسان ها با وجود استفاده از آتش، هنوز موجوداتي کم اهميت بودند. حالا ديگر مي توانستند شيرها را فراري دهند، خود را در شب هاي سرد گرم کنند و جنگلي را به آتش بکشند، اما اگر همه گونه هاي انسانيِ موجود را به حساب آوريم، شايد تعدادشان هنوز از يک ميليون انسانِ ساکن در مجمع الجزاير اندونزي و شبه جزيره ايبري فراتر نمي رفت؛ اين يعني صرفا يک نقطه روي صفحه رادار زيستبومي.
کيک موز با روکش شکلات
مواد لازم
آرد سفيد: 1و 4/1 پيمانه
بيکينگ پودر: 5/1 قاشق چايخوري
جوش شيرين: نصف قاشق چايخوري
نمک: نصف قاشق چايخوري
پودر شکر: 4/3 پيمانه
تخم مرغ: 2 عدد بزرگ
کره نرم شده: 125 گرم
موز: دو عدد بزرگ و رسيده و له شده
آب جوش: 2 قاشق سوپخوري
مواد لازم روي کيک:
کره نرم شده: 50 گرم
پودر شکر: 1 پيمانه
پودر کاکائو: 2 قاشق سوپخوري
شير داغ:.2 قاشق سوپخوري
بادام زميني: ميزان دلخواه
طرز تهيه:
شکر و کره را داخل يک کاسه هم مي زنيم تا شبيه کرم شود. تخم مرغها را با هم اضافه مي کنيم و هم زدن را ادامه مي دهيم.بعد موزهاي له شده را اضافه و با بقيه مواد ترکيب مي کنيم.جوش شيرين را داخل آب جوش حل کرده و به بقيه مواد مي افزاييم.آرد و بيکينگ پودر و نمک را با هم مخلوط مي کنيم و آرام آرام به مواد اضافه کرده و هم مي زنيم. مواد کيک را داخل قالبي که چرب شده ريخته و در فري که از قبل با دماي 150 درجه سانتيگراد گرم شده در حدود يک ساعت مي پزيم. وقتي کيک آماده شد، از فر خارج مي کنيم و اجازه مي دهيم سرد شود.
براي تزيين کيک، کره و شکر را با هم مخلوط مي کنيم. پودر کاکائو را داخل شير داغ حل مي کنيم سپس آن را به کره و شکر اضافه مي کنيم. وقتي کيک سرد شد سطح خارجي آن را با کرم شکلات مي پوشانيم و تکه هاي بادام زميني خرد شده را روي آن مي ريزيم.
پوشش مناسب براي محل کار
امروزه تعداد زيادي از افراد يا شاغل و يا به دنبال کارهاي اداري خود هستند. کمتر کسي را مي توان يافت که مانند چند دهه قبل در منزل بماند و حتي تا چند روز به غير از خانواده خود کسي را نبيند. اما يکي از دغدغه بيشتر ما نحوه لباس پوشيدن در محل کار و فضاهاي رسمي است. چه نوع لباسي مي توان پوشيد که علاوه بر لذت بردن و راحتي خودمان، تاثير مناسبي بر کارفرما و مشتريان و به طور کلي اطرافيان بگذارد، همچنين نحوه لباس پوشيدن ما عملکرد مارا بازگو مي کند و به معناي ديگر نگرش اطرافيان را به ما شکل مي دهد. مي توان گفت وقتي لباس مناسب بر تن نمي کنيد، نه استقبالي از شما مي شود، نه پذيرفته مي شويد. با توجه به تغييرات لباس در محل کار، از متخصصان پرسش هايي شده و قوانيني براي پوشيدن لباس مناسب به دست آمده که برخي از آنها در پي مي آيد:
شناخت لباس مناسب براي حرفه شما
هر شغلي براي خود لباسي مناسب دارد. به طور مثال يک شخص ورزشکار نمي تواند لباس يک بازارياب و يا لباس يک فروشنده را بپوشد.
برخي شرکت ها لباس هاي خاصي را به کارمندان خود توصيه مي کنند که بايد آنها را بپوشند.
اطمينان پيدا کنيد که لباس هاي شما مناسب است
اگر لباس هاي شما بيش از حد بزرگ و يا بيش از حد کوچک باشد، بازخورد مناسبي ندارد. لباس هاي نامناسب شمارا فردي شلخته نشان مي دهد.
عينک هاي مناسب استفاده کنيد:قانون بالا شامل عينک هم مي شود. مطمئن شويد که سايز عينک مناسب است و از روي دماغ سر نمي خورد يا بر دماغ فشار نمي آورد. توجه به کيف:يکي از ملحقات هر فردي، کيف است که وسايل خود را در آن قرار مي دهد. شما قرار نيست هميشه وسايل شخصي خود را از کيف خود خارج کنيد، ولي هميشه داخل کيف خود را تميز نگه داريد به خصوص اگر کيف شما بدون زيپ است، زيرا باعث مي شود هر کسي بتواند به صورت اجمالي به داخل کيف شما نگاهي بيندازد. همچنين توصيه مي شود براي محل کار خود از کوله پشتي استفاده نکنيد، زيرا بيش از حد شبيه دانشجو ها مي شويد.
استفاده نکردن از عطرهاي تند:هر عطري که افراد مختلف استفاده مي کنند، خوب نيست و براي افرادي غيرقابل تحمل است. براي اينکه مطمئن شويد بوي عطر شما مناسب است، از کسي که به آن اطمينان داريد، بپرسيد.
براق نگه داشتن کفش ها:يکي از مواردي که شما را منظم و تميز نشان مي دهد کفش هاي شما است. سعي کنيد هميشه کفش هاي خود را تميز نگه داريد و واکس بزنيد.
رنگ لباس:يکي از نکات مهم در پوشيدن لباس رنگ آن است،رنگهاي تيره تصورات عميق تري از شخصيت شما نشان مي دهند. همچنين رنگ لباس، شخصيت شما را نشان مي دهد. اطمينان حاصل کنيد رنگي که انتخاب کرده ايد، با شخصيت شما ارتباط دارد.
سفيد کردن دندان ها با سرکه سيب طبيعي
روش هاي بسياري براي بهبود و سلامت ميناي دندان و سفيد کردن دندان ها وجود دارد. در طول سال ها استفاده از قهوه، سيگار وتنباکو، سفيدي دندان ها کدر شده و رنگ زيباي خود را از دست مي دهند. از ميان روش هاي مختلفي که براي سفيد کردن دندان وجود دارد، در اينجا استفاده از سرکه سيب را به شما پيشنهاد مي دهيم.
فوايد سرکه سيب
به عنوان يک تميز کننده: سرکه اي که از سيب سرخ تهيه مي شود، يک تميز کننده قوي است که مي تواند به عمق هر لکه اي نفوذ کند و آن را از بين ببرد. همچنين باکتري هايي را که روي ميناي دندان وجود دارند، نيز از بين مي برد.
به عنوان يک سفيد کننده طبيعي: سرکه سيب به خوبي مي تواند جايگزين هر سفيدکننده اي باشد. از فوايد آن اين است که طبيعي است و مضرات بسيار کمي نسبت به ديگر مواد دارد. پس دندان ها را به خوبي سفيد مي کند.
غني از پکتين: سرکه سيب از تخمير سيب به دست مي آيد، پس غني از پکتين است. پکتين يک ضد باکتري قوي و طبيعي براي محافظت از دندان و تميز کردن فضاي دهان است. با استفاده از آن مي توان کدورت هاي روي دندان را از بين برد و خنده اي زيباتر داشت.
نصف قاشق سرکه سيب
يک قاشق آب
مواد بالا را با يکديگر مخلوط کنيد. مسواک خود را داخل محلول تهيه فرو ببريد و آن را کاملا روي دندان هايتان بکشيد. سپس به صورت معمول با خمير دندان، دندان هايتان را بشوييد.
پيشنهاد مي شود اين کار را هر شب قبل از خواب تکرار کنيد.
توصيه مي شود که در طول روز فقط يک بار دندان هايتان را به اين روش بشوييد. مصرف بيش از اندازه مي تواند به ميناي دندان و لثه ها آسيب بزند. همچنين دوره درماني 15 روزه براي خود در نظر بگيريد. بعد از 15 روز مصرف، 15 روز استراحت داشته باشيد. همچنين فقط در طول هفته يک يا دو بار از اين روش درماني استفاده کنيد.
اگر مي خواهيد اثر سريع تري روي دندانهايتان داشته باشيد، سرکه سيب را با کمي جوش شيرين مخلوط کنيد. بسياري از خمير دندانهاي سفيد کننده موجود در بازار نيز از همين فرمول بهره مي گيرند. برخي نيز از جوش شيرين، محصولات خود استفاده مي کنند، هم ضدعفوني مي کند و هم سفيد کننده است.
نصف قاشق جوش شيرين
نصف قاشق سرکه سيب
مواد بالا را با هم مخلوط کنيد، سپس مثل خمير دندان روي مسواک خود قرار دهيد و دندان خود را با آن بشوييد. سپس دهان خود را به خوبي با آب بشوييد، بيشتر از روزي يک بار استفاده نکنيد و طول درمان 15 روزه داشته باشيد. لطفا تناسب مواد را به دقت رعايت کنيد زيرا در صورتي که هر کدام از مواد، بيشتر از مقدار تعيين شده استفاده شوند، مي توانند اثرهاي مخرب جدي روي ميناي دندان و لثه داشته باشند. اين مواد داراي اثر سايندگي قوي هستند.
اميدواريم با رعايت نکات ياد شده، خنده اي دلنشين تر داشته باشيد.
تقويت حرمت نفس کودکان
رفتاري مهربان و ملايم داشته باشيد و به کودکان خود محبت کنيد. به ويژه زماني که فرزندتان عصباني، غمگين يا کلافه است يا کار اشتباهي انجام داده است.
به احساسات و نظرهاي فرزندتان توجه کنيد: هنگامي که به شادي يا ناراحتي کودکتان توجهي نمي کنيد و واکنشي نشان نمي دهيد، در واقع عزت نفس کودکتان را از بين خواهيد برد. پس زماني که فرزند شما در مورد مسئله اي نظري مي دهد، به حرف هاي او توجه کنيد.
به کودک خود احترام بگذاريد، براي کودک خود ارزش قائل شويد و او را با الفاظ و صفات خوب و محترمانه صدا بزنيد. هنگام عصبانيت از دشنام دادن يا برچسب زدن پرهيز کنيد.
کودک خود را مورد تحقير و تمسخر قرار ندهيد، همچنين به ديگران اجازه ندهيد که کودکتان را مورد تحقير و تمسخر قرار دهند. حتي جملاتي مانند «تو هنوز يک بچه هستي» نيز، مي تواند سبب تحقير کودک شود.
تحمل کودک را براي روبه رو شدن با ناکامي هاي احتمالي افزايش دهيد.
به سرگرمي ها و تفريحات مناسب کودک خود اهميت دهيد.
مشکلات را خردمندانه حل کنيد. در خانه مشاجره نکنيد و توجه داشته باشيد که مشاجرات در روحيه کودک شما تأثير منفي بر جاي مي گذارد و سبب تضعيف حرمت نفس او خواهد شد. اگر مشکلي داريد که باعث عصبانيت و مشاجره خواهد شد، آن را در غياب فرزندتان حل کنيد.
به حرف هاي کودک خود به دقت گوش کنيد و به آنها جواب دهيد. معناي اين حرف اين نيست که با همه حرفهاي فرزندتان موافقت کنيد اما نشان دادن توجه به او نشانه احترام گذاشتن شما به فرزندتان است.
از نصيحت بيش از حد و دستور دادن به فرزندتان خودداري کنيد و هيچ گاه نظرهاي خود را به کودکتان تحميل نکنيد، زيرا اين موارد سبب کاهش عزت نفس فرزندتان خواهد شد.
به کودکتان مسئوليت مناسب با سن او بدهيد. بگذاريد اشتباه هاي بي خطر بکند. دادن مسئوليت به کودک در صورتي که متناسب با سن و توانايي وي باشد و بتواند از عهده آن بخوبي برآيد، سبب افزايش عزت نفس و اعتماد به نفس او مي شود.
به توانايي ها و علايق فرزندان خود اهميت دهيد و در پرورش استعدادهاي فرزندان کوشا باشيد، اما مراقب باشيد اسير چشم و هم چشمي نشويد و براي پرورش فرزندتان عجله نکنيد.
والدين هلکوپتري نباشيد. کودکتان را بيش از حد مورد حمايت قرار ندهيد. اگر کودک خود را بيش از حد مورد پشتيباني قرار دهيد، ممکن است احساس کند که فردي ضعيف است. سعي کنيد بيش از حد آنها را به خود وابسته نکنيد.
فرزندتان را با ديگران و حتي با فرزندان ديگرتان مقايسه نکنيد. نگوييد ببين دختر عموت غذاشو چه خوب خورد، زيرا اين کار، سبب مي شود که فرزندتان عزت نفس خود را از دست بدهد.
از تنبيه و تهديد و خشونت فيزيکي بپرهيزيد. تنبيه کردن کودک به ويژه تنبيه بدني و تهديد کردن او، باعث مي شود که کودک شما، عزت نفس خود را از دست بدهد، همچنين هرگز کودک خود را با موجودات خيالي مانند لولو نترسانيد.
تشويق و تحسين کردن و پاداش دادن را فراموش نکنيد. سعي کنيد هنگامي که کودکتان، کار خوب و شايسته اي انجام مي دهد، او را تشويق و تحسين کنيد، همچنين مي توانيد به او پاداش يا هديه بدهيد.
حتماً نقاط قوت فرزندتان را به او يادآوري کنيد. مثلاً اگر توانايي يا استعداد خاصي دارد، حتماً نقاط قوت و استعدادش را تحسين کنيد بخصوص در جمع. نقاط ضعف فرزندتان را به صورت مستقيم بيان نکنيد. سعي کنيد نقاط ضعف او را بشناسيد و در جهت اصلاح آن قدم برداريد.
الگوي خوبي براي فرزندتان باشيد. والدين براي افزايش حرمت نفس و اعتماد به نفس کودکشان بايد الگوي خوبي براي او باشند؛ بنابراين روي حرمت نفس خودتان کار کنيد زيرا کودکتان شما را زير نظر دارد و از شما مي آموزد.
4 راه براي پاک سازي بدن (روش دتوکسين)
هر کسي در طول زندگي خود به نقطه اي مي رسد که در آن به شدت احساس خستگي مي کند و اين خستگي تمام ابعاد زندگي فرد را تحت تأثير خود قرار مي دهد. يکي از دلايل خستگي مزمن در فرد، وجود سم در بدن است. سموم در محيط زيست، غذا و لوازم آرايشي ما وجود دارند و به تدريج وارد بدن شده و در آن ذخيره مي شوند. يکي از روش هاي بسيار مفيد و قابل اعتماد براي دفع سموم روش «دتوکسين» کردن بدن است که آن را به شما آموزش مي دهيم.
دوري کردن از شکر و غذاهاي فرآوري شده
بدن انسان به قندهاي غيرطبيعي، غذاهاي فرآوري شده و تنقلات ناسالم نيازي ندارد و لازم است که اين غذاها از رژيم غذايي حذف شوند. غذاهاي فرآوري شده مثل کوکي ها، آبنبات ها، چيپس ها، کيک ها و باعث ايجاد سم در بدن فرد مي شوند. در کل هر غذايي که در جعبه يا کيسه در فروشگاه به فروش مي رسد، غذاي فرآوري شده است به جز دانه ها و غلات و نان کامل. اولين کاري که نياز است انجام دهيم، اين است که جلوي ورود سم را به بدن بگيريم و سم هاي وارد شده را از بين ببريم.
آب بنوشيد
نوشيدن آب، يک نکته کليدي براي حذف سموم از بدن است. آب سموم را بدون ايجاد مشکلي جديد، از بدن حذف مي کند. کمبود آب در بدن باعث ايجاد رکود در سيستم هاي بدن شده و کارکرد آن ها را مختل مي کند. افراد عادي بايد در روز بين 8 تا 10 ليوان آب بنوشد. اما ورزشکاران و کساني که در آب و هواي گرم زندگي مي کنند و نيز خانم هاي باردار و شيرده نياز به مصرف آب بيشتر دارند. آنان بايد 2 تا 3 ليوان بيشتر آب مصرف کنند تا کار سم زدايي به خوبي انجام شود.
ميوه جات و سبزيجات ارگانيک مصرف کنيد.
ميوه جات و سبزي ها به طور طبيعي داراي مقادير بالاي فيبر و مواد مغذي هستند. محصولات ارگانيک آنها داراي ويتامين هاي زيادي هستند که با آفت کش ها و سموم کشاورزي از بين نرفته اند. مصرف ميوه و سبزي باعث پاک سازي روده ها و بدن مي شود؛ البته به شرطي که حاوي سموم کشاورزي نباشند. سموم کشاورزي مي تواند توکسين يا سم بدن را افزايش دهد. رژيم غذايي که در آن مقادير زياد گوشت و سبزيجات کم دارد، باعث ايجاد سم در بدن شده، مخصوصا اگر گوشت قرمز باشد. مواد موجود در گوشت قرمز اغلب در روده ها رسوب مي کند و فاسد کننده است. پس تا جاي ممکن بايد از مصرف گوشت قرمز پرهيز شود.
اندام خود را متناسب نگه داريد (چاق نشويد)
پاکسازي بدن به ورزش نياز دارد، به دو دليل: بهبود گردش خون در بدن باعث جا به جايي سموم و در نهايت دفع آنها از بدن مي شود. عرق کردن حين ورزش، سموم را از طريق منافذ پوستي خارج مي کند. با ورزش کردن، چربي هاي اضافي بدن به عضله تبديل مي شود، اين چربي ها همان سموم رسوب شده هستند. براي اينکه طي ورزش کردن، بيشتر عرق کنيم بايد ورزش هاي هوازي انجام دهيم، مثل ايرو بيک، تنيس. -5 محصولات مراقبت از پوست طبيعي را انتخاب و مصرف کنيد در بحث سم زدايي محصولات بهداشتي و مراقبت از زيبايي، به برخي موارد توجه نمي شود؛ در حالي که برخي از اين محصولات حاوي سمومي هستند که جذب بدن مي شوند. اما امروزه خوشبختانه جايگزين هاي طبيعي براي تمامي اين محصولات وجود دارد. استفاده از مواد طبيعي واقعا داراي اهميت است، زيرا 60 درصد اين محصولات از طريق پوست جذب مي شوند و بيشتر موجب سرطان و برهم خوردن تعادل هورمون ها مي شوند. اميدواريم با بهره گيري از اين توصيه ها زندگي سالم تري پيش رو داشته باشيد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات