معارفه به توان 2 با حضور وزیر
مشعل    بیژن زنگنه پس از تحقق وعده خود در مسیر جوانگرایی که با انتصاب علیرضا
صادق آبادی در معاونت پالایش و پخش همراه بود، این بار در مسیر آنچه برای ارتقای جایگاه زنان وعده داده بود، گام برداشت و هفته گذشته به شکل رسمی مراسم معارفه مرضیه شاهدایی در سمت قائم مقام وزیر برگزار شد. سالن شهید بهشتی وزارت نفت، یک به یک با حضور زنان وزارت نفت و کابینه و مجلس پر می شود. از حضور نمایندگان زن تا شهیندخت مولاوردی و در میانه مراسم، حضور معصومه ابتکار در قامت معاونت زنان ریاست جمهوری، اهمیت انتصاب اخیر زنگنه را بیش از پیش به تصویر می کشد.
اگر چه مراسم برای معارفه قائم مقام وزارت نفت و معاون وزیر در شرکت ملی صنایع پتروشیمی است؛ اما ترکیب حاضران و صحبت های زنگنه، اهمیت انتصاب مرضیه شاهدایی را در ساختمان وزارت نفت نشان می دهد.
باید این مراسم  را حسن ختام شایعه های پیرامون انتصاب قائم مقام وزیر هم تلقی کرد که این کرسی را تشریفاتی خوانده بودند؛ آن گونه که زنگنه در سخنرانی اش این مساله را گوشزد می کند که « اگر برای پست قائم مقام، نیاز به خانم شاهدایی نبود، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی را تغییر نمی دادم.»
بیژن زنگنه سخنان خود را درباره مراسم این گونه آغاز می کند: این مراسم برای ۲ انتصاب اخیر در صنعت نفت برگزار می شود. نخست این که، برای اولین بار یک بانو به عنوان قائم مقام وزیر نفت منصوب می شود و من از اینجا مسئله را آغاز کردم و نه از تغییر مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی.
زنگنه با بیان این که من به دنبال فردی بودم که در انجام امور و به دوش کشیدن بار سنگین صنعت نفت به من کمک کند و در این مسیر خانم شاهدایی می توانند این کار را انجام دهند، می افزاید: سمت قائم مقام، مسئولیتی است که در کشور ما زیاد تعریف شده نیست. وزیر نفت با اشاره به این که من میان همه افرادی که مطرح بودند، خانم شاهدایی را از همه بهتر دیدم، ادامه می دهد: ایشان خوشبختانه کار خود را آغاز کرده اند و برای شان آرزوی توفیق می کنم. وی با اشاره به این که این سمت، بالاترین سمتی است که به یک خانم در صنعت نفت سپرده شده است، ادامه می دهد: هدف من ارتقای بانوان، اجرای تعهد رئیس جمهوری و همین طور برداشتن بار مهم از روی دوش خودم بود.  وزیر نفت اظهار امیدواری می کند: با روحیه ای که در خانم شاهدایی سراغ دارم، بخش زیادی از این بار سنگین با حضور ایشان در این سمت برداشته شود.

آگهی های استخدامی بدون تبعیض
زنگنه می گوید: جمعی از نمایندگان خانم از توجه صنعت نفت به مسئله حضور بانوان در مناصب مدیریتی قدردانی کردند.
وی با بیان این که هم اکنون تعداد بانوان صنعت نفت نسبت به کل کارکنان، تعداد بسیار اندکی است، اظهار کرد: پس از این تلاش می شود در استخدام ها، بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد بانوان به کار گرفته شوند.  وزیر نفت با بیان این که اکنون دیگر تبعیض های ناروایی که علیه خانم ها در صنعت نفت وجود داشت، کنار گذاشته شده است، تصریح می کند: در آگهی های استخدامی که در آینده می دهیم، فرقی میان بانوان و آقایان وجود نخواهد داشت.  وی با بیان این که خوشبختانه بانوان با شایستگی وظایف خودشان را انجام داده اند، افزود: از زحمات خانم شاهدایی که در نزدیک به یک سال و نیم گذشته در اداره صنعت پتروشیمی کشیدند، تشکر می کنم.
زنگنه درباره شرکت ملی صنایع پتروشیمی و معاون جدیدی که سکان این حوزه را در اختیار گرفته، می گوید: وقتی سمت مدیر عاملی شرکت ملی صنایع پتروشیمی خالی شد، من به دنبال فردی برای این جایگاه بودم؛ البته همان طور که در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی عمل کردم، اینجا هم قصدم این بود که فردی جوان تر را برای مدیریت عامل شرکت صنایع پتروشیمی بگذارم؛ اما به هرحال آن طوری که من ابتدا در ذهنم بود، نشد. وزیر نفت ادامه می دهد: البته آقای نوروززاده خیلی از من جوان تر هستند و نزدیک به ۳۰ سال است که از نزدیک با او آشنایی دارم. ایشان در تمام دوره ای که نماینده مجلس شورای اسلامی بودند، بنده هم وزیر بودم و از نزدیک با هم کار می کردیم و ایشان تقریبا طی دوران حضورشان در مجلس، عضو کمیسیون صنایع یا رئیس بودند و در جایگاه خود فرد موثر و موفقی بودند. وی با اشاره به سوابق نوروززاده که در چهار سال اخیر در شرکت ایدرو و شستا فعالیت داشته ، می افزاید: ما در پروژه های پارس جنوبی و ستاره خلیج فارس باهم همکاری نزدیکی داشتیم و من پیگیری های ایشان را بخوبی می دیدم. زنگنه ادامه می دهد: حضور آقای نوروززاده در آنجا برای من بسیار مغتنم و کمک حال بود و امیدوارم در این سمت نیز با همکاری دوستان این گونه باشد.

اولویت های پتروشیمی از زبان زنگنه
وزیر نفت با اشاره به برنامه های شرکت ملی صنایع پتروشیمی که به نوروززاده سپرده شد، می افزاید: نخست تکمیل طرح های میان دستی است تا با تکمیل زنجیره بالادستی، میان دستی و پایین دستی، ارزش افزوده و به همراه آن اشتغال در این صنعت ایجاد شود.
زنگنه، اجرای طرح های GTP و GTX را از دیگر برنامه های محول شده به نوروززاده برمی شمرد و می افزاید: اجرای این طرح ها برای ایجاد اشتغال ضروری و در عمل، جایگزین بسیار خوبی برای طرح های قدیمی به شمار می رود و متناسب با پیشرفت فناوری است.
پیگیری روند توسعه مناطق ویژه از دیگر وظایف مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی است که زنگنه مورد اشاره قرار می دهد و اظهار امیدواری می کند که با همکاری بخش خصوصی و مدیران باتجربه صنعت پتروشیمی، شاهد توسعه هرچه بیشتر این صنعت باشیم. او می گوید: با همکاری دوستان و افراد با تجربه صنعت پتروشیمی، امیدواریم بتوانیم به اهداف این صنعت در برنامه ششم توسعه دست یابیم. قسمت بعدی محورهای سخنان زنگنه به مساله جوانگرایی اختصاص دارد که با تاکید بر اجرای آن در صنعت نفت می گوید: جوانگرایی به این معنا نیست که افرادی را که سنشان بالا رفته است، کنار بگذاریم؛ بلکه به این معناست که به جوانان فرصت رشد دهیم.
وی با یادآوری این که من پیش تر هم اعلام کردم رتبه های C و D در صنعت پتروشیمی در تضاد با حضور جوانان است، تصریح می کند: افرادی می توانند روی این رتبه ها بنشینند که بیش از ۵۰ سال سن داشته باشند. زنگنه با بیان این که ما در بسیاری از عرصه های صنعت نفت، به خلبان جت جگنده نیاز داریم، می گوید: خلبان های جت جنگنده، حداکثر در 36-35 سالگی بازنشسته می شوند؛ ما در صنعت نفت در برخی از بخش ها، به خلبان جت جنگنده نیاز داریم، اما کارکنان صنعت نفت وقتی شایسته می شوند که به سن ۵۵ سالگی رسیده اند، در حالی که فرد ۵۵ ساله دیگر نمی تواند خلبان جت جنگی باشد.  وی ادامه می دهد: البته منظورم این نیست که این افراد نباید باشند، بلکه باید حضور داشته باشند. مانند فوتبالیست های پیشکسوتی که هر کدام در جایگاه خودشان کمک می کنند.  وزیر نفت با تاکید بر پرورش نسل مدیران جوان ادامه می دهد: باید تلاش کرد ظرف پنج سال آینده نسلی ۴۰ تا ۴۵ ساله بتواند صنعت نفت را اداره کند، نسلی که ایده های قدیمی به آنان منتقل شده باشد و بتوانند متناسب با شرایط کنونی، راهبردهای جدید را تدوین کنند و تجارب ما هم به آنان منتقل شده باشد. در واقع انقطاع تجربی هم اتفاق نیفتاده باشد.    
آثار اقدامات در بلندمدت مشاهده خواهد شد
مرضیه شاهدایی در آیین معارفه خود به عنوان قائم مقام وزیر نفت، با قدردانی از اعتماد وزیر نفت به انتصاب ایشان در این سمت اظهار می کند: امیدوارم بتوانم در مسئولیت جدید خود سربلند و روسفید باشم و ثابت کنم که شایسته انجام این وظیفه هستم. قائم مقام وزیر نفت تأکید می کند: در دوره مسئولیت بنده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، کارهای بنیادی و زیرساختی انجام شده است که آثار آن در بلندمدت مشاهده خواهد شد.  وی با اشاره به این که همه تلاش خود را کردم تا در دوره مسئولیتم در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، موارد را در چارچوب قانون حل و فصل کنم، می افزاید: اما محدودیت های بسیاری در رفع برخی موانع وجود داشت.  قائم مقام وزیر نفت ادامه می دهد: همه تلاشم این بود که وظایف خود را در شرکت ملی صنایع پتروشیمی براساس توصیه های مقام معظم رهبری و منطبق بر سیاست های اقتصاد مقاومتی و رویکردهای دولت انجام دهم. شاهدایی با تأکید بر اهمیت موضوع تعهد به توسعه پایدار که در شرکت ملی صنایع پتروشیمی دنبال کرده است، می گوید: حمایت مسئولانه از محیط زیست، حمایت از رشد و ارتقای توانمندی های کشور، تعهدهای مسئولیت اجتماعی در کشور، رعایت حقوق ذی نفعان در صنعت، پایبندی، صداقت و رعایت اصول اخلاق حرفه ای و شفاف سازی از مواردی هستند که سعی کردم در این شرکت نهادینه شود. وی با اعلام رشد ۹ درصدی تولید محصولات پتروشیمی در فاصله زمانی ۲۰ ماه گذشته تصریح می کند: افزایش ۱۱ درصدی حجم و ارزش صادرات و همچنین ۱۶ تا ۱۷ درصدی فروش داخلی این محصولات نیز در این بازه زمانی محقق شده است.

افتتاح ۱۱ طرح پتروشیمی
قائم مقام وزیر نفت، کمک و نظارت بر اجرای پروژه های در حال اجرا را از اقدام های اساسی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دوره مدیریت خود می داند و می افزاید: افتتاح ۱۱ طرح در سال های ۹۵ و ۹۶ از جمله این اقدام هاست که چهار طرح نیز هم اکنون در شرف راه اندازی هستند. شاهدایی با اشاره به اقدام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، برای رفع موانع تولید در دوره پسابرجام به منظور استفاده از فرصت های سرمایه گذاری در ایران و جذب سرمایه خارجی اظهار می کند: در این مسیر، می توان تفاهم نامه هایی با شرکت ها ی بزرگ از جمله بیاسف، توتال، شل، ایرلیکویید و لینده را نام برد که در مرحله مطالعه امکان سنجی هستند.
وی با بیان این که برنامه ششم توسعه در صنعت پتروشیمی، براساس سیاست ها و رویکردهای وزارت نفت تدوین شده است، می گوید: انسجام میان شرکت ها ی خصوصی با محوریت قرار دادن شرکت ملی صنایع پتروشیمی، از جمله اقدام هایی بود که در این دوره انجام شد.
قائم مقام وزیر نفت با اشاره به روند کاهش نیروی انسانی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، به دلیل بازنشستگی های صورت گرفته، ادامه می دهد: در این شرکت سعی شد از کار گروهی و خردجمعی استفاده شود و آموزش های مدیریتی و تخصصی که سال ها به فراموشی سپرده شده بود، به جدیت پیگیری و دنبال شد. شاهدایی با اشاره به تأکید موضوع شایسته سالاری، جانشین پروری و جوانگرایی از سوی وزیر نفت تصریح می کند: در یک سال گذشته، آموزش های لازم به مدیران رده های بالای سازمانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی داده شده است که با جابه جایی مدیران و یا بازنشستگی، نیروهای باتجربه و آموزش دیده در این شرکت حضور داشته باشند. وی با اشاره به استفاده از بانوان توانمند و شایسته در شرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید: هشت سمت مدیریتی در رده بالا به بانوان در این شرکت سپرده شده که هفت مورد آن در دوره مسئولیت بنده انجام شد.

تحقق اهداف پتروشیمی با خردجمعی  
 مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید: اهداف صنعت پتروشیمی ایران با بهره گیری از خردجمعی و نیروی انسانی کارآمد محقق می شود.  رضا نوروززاده در آیین معارفه خود به عنوان مدیرعامل جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با تشکر از حسن اعتماد مهندس بیژن زنگنه، وزیر نفت اظهار می کند: اعطای فرصت خدمت به مردم از الطاف الهی است و باید زمان را طوری برنامه ریزی کنیم که به نحو احسن خدمتگزار مردم باشیم.  وی با اشاره به این که سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران از دوران مرحوم آیت الله  هاشمی رفسنجانی، سردار سازندگی آغاز شد، می افزاید: جا دارد که از تلاش های مهندس زنگنه در وزارت نیرو و وزارت نفت تشکر کنم که سبب سربلندی و افتخار ملت ایران شد، همچنین از زحمات محمدرضا نعمت زاده و خانم مرضیه شاهدایی نیز در مسیر پیشرفت این صنعت تشکر می کنم. نوروززاده با بیان این که صنعت پتروشیمی در کشور با توجه به وجود ذخایر هیدروکربوری، موقعیت جغرافیایی، زیرساخت های موجود و نیروی انسانی متخصص، ظرفیت توسعه را دارد، می گوید: سرمایه ثابت، سرمایه در گردش و نیروی انسانی، سه رکن اصلی شکل گیری صنعت هستند. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه می دهد: ارزش بزرگ صنعت نفت، به نیروی انسانی متخصص و توانمند است که بدون تکیه بر خرد جمعی و اجماع دیدگاه ها، اهداف صنعت، تامین نخواهد شد. وی با اشاره به این که ظرفیت کنونی تولید در صنعت پتروشیمی سالانه ۶۰ میلیون تن است که در برنامه ششم توسعه قرار است این رقم به ۱۷۰ میلیون تن برسد، تصریح می کند: تامین خوراک بین مجتمعی، گسترش بازارهای صادراتی و پاسخ به نیازهای صنایع پایین دستی در اولویت های صنعت خواهد بود. نوروززاده تأکید می کند: برای رسیدن به اهداف تعیین شده در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، باید از خردجمعی و تجربه های صاحب نظران گذشته بهره برد. وی ادامه می دهد: در نخستین فرصت، بازدید از طرح ها و مجتمع های پتروشیمی را آغاز خواهم کرد و امیدوارم که با همکاری مدیران این صنعت، بار سنگین صنعت پتروشیمی کشور را به سرمنزل مقصود برسانیم.   

 

حرف های مهم وزیر نفت در جمع خبرنگاران
وزیر نفت در واکنش به امضای تفاهم نامه های اخیر نفتی ایران و تاثیر آن بر تهدیدهای ترامپ می گوید: همکاری های بین المللی، یک جانبه گرایی آمریکا را تحت فشار قرار می دهد.
بیژن زنگنه پس از برگزاری آیین معارفه مرضیه شاهدایی، قائم مقام وزیر نفت و رضا نوروززاده، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی درباره این که شرکت فرانسوی توتال برای تقویت روابط با آمریکا دفتری در واشنگتن افتتاح کرده است، تصریح می کند: این خبر را در رسانه ها دیدم و اطلاعی از آن ندارم.
وی درباره اکتشاف نفت در دریای خزر می گوید: هیچ کشوری هنوز در برداشت عمیق از آب های خزر کاری را آغاز نکرده است؛ بخشی از آن به دلیل اختلاف های مرزی و بخشی دیگر به دلیل امور اکتشافی است.  وزیر نفت با اشاره به این که برای توسعه منابع نفتی ایران در حوزه خزر، بتازگی سه یادداشت تفاهم با شرکت های لوک اویل، روسنفت و ORG نروژ امضا شده است، تصریح می کند: اجرای کار در خزر، گران و بسیار زمانبر خواهد بود و در ضمن تجهیزات در این منطقه کم است که باید در خود خزر ساخته شود.

برای خاموش کردن چاه ۱۴۷ رگ سفید نیاز به خارجی ها نداریم
زنگنه درباره وضع مهار چاه ۱۴۷ رگ سفید با بیان این که تلاش برای خاموش کردن آن در جریان است، تصریح می کند: خاموش کردن این چاه به دو روش، نخست از سطح (Top kill) و دیگری از پایین (bottom kill) چاه در حال انجام است و هر دو به صورت موازی انجام می شود.
وی با بیان این که برای خاموش کردن چاه ۱۴۷ رگ سفید، حدود یک ماه و نیم زمان نیاز است، درباره ضرورت حضور خارجی ها برای مهار این چاه گفت: نیاز به حضور شرکت ها ی خارجی نیست و تجربه کافی در این زمینه وجود دارد.
وزیر نفت درباره میزان خسارت ۲ حادثه اخیر صنعت نفت، آتش سوزی برج آیزوماکس پالایشگاه تهران و فوران و آتش سوزی چاه ۱۴۷ رگ سفید اظهار می کند: پالایشگاه تهران خسارت مادی ندیده است؛ اما متاسفانه همکاران عزیزمان که جانشان را در این حادثه از دست دادند، بزرگ ترین خسارت بوده که جبران ناپذیر است. میزان خسارت در حادثه آتش سوزی چاه ۱۴۷ میدان رگ سفید هم به دستگاه حفاری و نفت در حال سوختن مربوط می شود و از همه مهم تر جان عزیز همکارانی است که از دستشان دادیم و غیرقابل جبران است.

توتال کارش را آغاز کرد
زنگنه درباره این که آیا امضای تفاهم نامه های نفتی ممکن است تهدیدهای ترامپ را تحت تاثیر قرار دهد، اظهار می کند: به هرحال همکاری های بین المللی، یک جانبه گرایی آمریکا را تحت فشار قرار می دهد. وی درباره این که گفته می شود بررسی پرونده کرسنت در مرحله آخر قرار دارد، پاسخ می دهد: دیوان بین المللی داوری وارد شور می شود، اما صدور رای چند ماه طول می کشد. وزیر نفت با اشاره به امضای تفاهم نامه با توتال نیز می گوید: توتال کار خود را در ایران آغاز کرده است.

مذاکره با گازپروم برای توسعه
 ۴ میدان ادامه دارد

زنگنه درباره مذاکره با شرکت  گازپروم روسیه گفت: مذاکره با گازپروم برای توسعه میدان های گازی کیش، فرزاد A و B و میدان پارس شمالی ادامه دارد.
به گفته وی، گازپروم از ما زمان بیشتری برای ارائه نتایج مطالعات خود خواست و ما این زمان را به آنها دادیم. وی در پاسخ به این پرسش که آیا همکاری با شرکت های روسیه به صورت تجارت محصول خواهد بود، اظهار می کند: در آینده اگر این شرکت ها، پروژه ها را به مرحله تولید برسانند، می توانند بخشی را به صورت کالا، یعنی نفت تحویل بگیرند.