گزارش «مشعل» از روزهای سوم و چهارم نهمین نمایشگاه  تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت
پایان ماراتن صنعتگران نفت

مشعل   سمیه راهپیما  نهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان، رنگ و بوی دیگری داشت و با حال و هوای حادثه رگ سفید گره خورده بود، به گونه ای که پرسش بیشتر خبرنگاران در نشست های خبری، در زمینه اقدامات انجام شده مسئولان در مهار این حادثه بود.   در 8 دوره قبلي اين نمايشگاه، دستاوردهاي مهمي به ثمر رسيد كه می توان به رونمايي از قطعات و تجهيزات ساخت داخل، امضاي قراردادهاي ساخت كالاي مناطق نفت خیز جنوب با سازندگان داخلي و برگزاري نشست هاي تخصصي راهکارهای عملی حمایت از ساخت داخل اشاره کرد.  امسال نیز همانند سال های گذشته، نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان با هدف تبیین توانمندی های شرکت های داخلی در تامین بخشی از نیازمندی های صنعت نفت، روزهای ۱۱ تا ۱۴ آبان 96 در مرکز خوزستان برگزار شد و نمایندگان 270 شرکت داخلی از 12 استان کشور از جمله سازندگان داخلی، تامین کنندگان و فعالان مراکز پژوهشی و دانش بنیان حضور داشتند.  آنچه در ادامه می خوانید، گزارشی از سومین و چهارمین روز برپایی نهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان است.
 مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با حضور در سومین روز از نهمین دوره نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان می گوید: با تلاش های صورت گرفته در زمینه خودکفایی، هم اکنون ۸۰ درصد از قطعات مورد نیاز صنعت نفت در کشور تولید می شود.
بیژن عالی پور با اشاره به تلاش های این شرکت برای بومی سازی و توسعه ساخت داخل بر اساس برنامه های کلان کشور می گوید: نفت، شاگرد اول اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی در کشور است.
به گفته وی، حدود ۶۱ درصد از سازندگان، ۳۴ درصد از تامین کنندگان و ۵ درصد از شرکت های خدماتی در این نمایشگاه حضور دارند. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به اینکه تلاش این شرکت با هدف تامین و تولید بیش از سه میلیون بشکه نفت در روز است، ادامه می دهد: در این زمینه برنامه ریزی ها و مطالعات دقیقی صورت گرفته است.
بیژن عالی پور می افزاید: خوشبختانه در این زمینه تولیدکنندگان ساخت داخل قطعات صنعت نفت در استان و کشور همکاری بسیار خوبی دارند و امیدواریم که بتوانیم در آینده ای خیلی نزدیک، برنامه های تولید در این شرکت محقق شود.
به گفته وی در حال حاضر ۸۰ درصد از قطعات مورد نیاز این صنعت در داخل کشور و بیش از ۴۱ درصد از این میزان در داخل استان خوزستان تامین می شود.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در بخش دیگری از این نشست، با اشاره به جزییات جدیدی در خصوص مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید می گوید: کارشناسان ما به صورت شبانه روز در حال فعالیت هستند و از ابزار و فناوری های روز برای مهار آتش  استفاده می شود. عالی پور ادامه می دهد: فعالیت ها برای خروج تجهیزات و متعلقات دکل ادامه دارد و طی ۴ روز گذشته برای مهار آتش، ۲۵۰ کیلومتر خط لوله انتقال آب کشیده شده و قرار است به زودی دو دکل حفاری در مسیر منطقه نفتی رگ سفید مستقر شوند تا از این طریق به مهار آتش چاه کمک شود. وی تاکید می کند: همه امکانات مورد نیاز در مناطق نفت خیز جنوب و نیز شرکت ملی حفاری ایران، برای مهار آتش و انجام همکاری های مشترک در این زمینه بسیج شده اند.
همچنین در ادامه این نشست خبری، معاون مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره و عضو کمیسیون کالای نفت می گوید:  بیش از ٧٠ درصد تجهیزات و نیاز شرکت نفت فلات قاره از شرکت های سازنده داخلی تامین می شود.
عبدالحمید اسفندیار پور با اشاره به گلایه شرکت های سازنده داخلی مبنی بر همکاری نکردن با آنها ادامه می دهد: به دو شکل می توان به این قضیه نگاه کرد. ابتدا کالاهایی است که شرکت های نفتی، خودشان از طریق مناقصه خریداری می کنند که البته ما اجازه نداریم در صورت وجود کالاهای داخلی، از کالاهای خارجی استفاده کنیم. موضوع دیگر این است که ما تمام کالاها را مستقیم نمی خریم؛ بلکه پیمانکاران ما کار را به صورت EPC می گیرند و به پیمانکاران خود واگذار می کنند؛ البته ما در اسناد، مدارک و قراردادها قید می کنیم که اولویت با شرکت های ایرانی است. اما پیمانکار اصلی در چند مقوله زمان، هزینه و کیفیت به کارفرما متعهد است. به گفته وی، برخی شرکت ها  به اسم سازنده می آیند یا بهتر بگویم اسم سازنده را با خود یدک می کشند؛ اما در واقع سازنده نیستند. شرکت های ایرانی باید کیفیت محصولات تولیدی را در حد استانداردهای وزارت نفت بالا ببرند، زمان تحویل کالا را حتما رعایت کنند و پروژه را زمین نگذارند؛ چون پیمانکاران به ازای هر روز تاخیر، جریمه سنگین می شوند. قیمت تمام شده باید با کیفیت کالا، تناسب و همخوانی داشته باشد و تلاش کنند کیفیت لازم را داشته باشند.

نقطه اتصال صنعت نفت
  همچنین مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در نشست خبری سومین روز از نهمین نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان، این نمایشگاه را نقطه اتصال صنعت نفت، دانش ورزان و صنعتگران می داند و می گوید: از آنجایی که صنعت نفت در ایران، به عنوان بزرگ ترین صنعت و پایه اقتصاد کشور به حساب می آید، همواره تحت تاثیر شرایط خاص قرار داشته و به همت کارکنانش، هیچ گونه خللی در روند فعالیتش ایجاد نشده است.
جهانگیر پورهنگ ادامه می دهد: در سال های اخیر، به اشتراک گذاری دانش فنی صنعت نفت با شرکت های دانش بنیان و سازندگان مستعد داخلی، زمینه خودکفایی این صنعت از محصولات خارجی را فراهم آورده است و نمایشگاه های تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت، کانون این همکاری و تسهیم دانش است که در نتیجه آن، بخش عظیمی از قطعات مورد نیاز برای ماشین آلات و تجهیزات فرایندی، ساخته و بومی سازی شده است.
وی با اشاره به تولید شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در شش ماه نخست سال ۹۶ می افزاید: خوشبختانه در نیمه اول سال ۹۶، با تولید روزانه بیش از ۵۷۰ هزار بشکه نفت، توانستیم برنامه تولید را به میزان ۱۰۹ درصد در بخش افزایش دبی نفت محقق سازیم.
مدیر عامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون خاطر نشان می کند: تحقق ۱۰۷ و ۱۱۰ درصدی به ترتیب در تولید گاز خامی و نفتا حاصل شد و موفق شدیم در این مقطع 107 هزار و 700 بشکه نفت را با استفاده از MOT  و MOS استحصال کنیم که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، ۸ درصد افزایش داشته است.
پورهنگ افزایش ظرفیت ۲۰ هزار بشکه در روز را در توان تزریق پساب بسیار اثر بخش ارزیابی می کند و می گوید: به وسیله این افزایش ظرفیت، روزانه 6/98 درصد پساب های نمکزدایی به چاه های دفعی تزریق می شود.
وی با اشاره به عملکرد شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون درحوزه ساخت می افزاید: از فروردین تا شهریور امسال، 4 هزار و 494 قطعه را با هزینه 7/7 میلیارد ریال با مشارکت صنعتگران داخلی ساختیم و ۲۶۵ قطعه را با هزینه 4/2 میلیارد ریال تعمیر کردیم و علاوه بر آن  ۱۳ پمپ ساخت داخل  را خریدیم و الکتروپمپ های قدیمی  را بهسازی کردیم  که ۲۰ هزار بشکه افزایش در تزریق پساب نمکزدایی، نتیجه این اقدام به موقع بود.

نتیجه مثبت اعتماد به سازندگان
همچنین مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز با حضور در سومین روز از نهمین نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان در جمع خبرنگاران حاضر شد و با بیان اینکه در سال 88 تصمیم برآن شد که نمایشگاهی با عنوان ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان و در مرکز اصلی تولید نفت کشور برگزار شود، می گوید: تعامل بسیار سازنده ای بین ما، شرکت های دانش بنیان و سازندگان ایجاد شد و ما همواره رویدادها، دستاوردها و خدمات ارائه شده در نمایشگاه های پیشین را رصد کرده و پس از ارزیابی کمی و کیفی محصولات ارائه شده، اقدام به ارتباط گیری و همکاری با ارائه دهنده آن سرویس کردیم.
عبدالامیر حویزاوی می افزاید: توربین گازی کاملا ایرانی «تیدا» که نسخه داخلی توربین های گازی سولار است،  با همکاری یک شرکت دانش بنیان ایرانی طراحی و تولید شد و در حال حاضر پس از گذراندن زمان تست، عملیاتی شده و در حال کار است و نکته مهم و قابل توجه این است که ایده تیدا در همین نمایشگاه ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت مطرح و پس از بررسی و تایید، با تسهیم دانش بین ما و سازنده،  با بهترین کیفیت ساخته شد.
به گفته وی، نتیجه اعتماد ما به سازندگان مثبت بود و به جرات می توان گفت که شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف تحقق اقتصاد مقاومتی، بر حسب فرمان مقام معظم رهبری، به طرح و ایده های سازندگان اعتماد کرد و در اقدامی منحصر به فرد، فرایند عظیم تولید نفت را به بستری تبدیل کرد تا دانش و صنعتگر ایرانی در بهسازی، تعمیر و ارتقای ماشین آلات و تاسیسات عملیاتی آن ورود کند.
مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه می دهد: وظیفه اصلی ما تعمیرات اساسی ماشین آلات شامل توربین، کمپرسور و پمپ هایی با قدرت بالای 4000 اسب بخار، تاسیسات اعم از کارخانه های بهره برداری و نمکزدایی و ایستگاه های تقویت فشار گاز و تزریق گاز علاوه بر تجهیزات فرایندی است.
حویزاوی می افزاید: در سال 95، تعداد 23 کارخانه به صورت پکیج تعمیر اساسی شد. تعداد تجهیزات تعمیرات اساسی شده  842 تجهیز بود. 94 ماشین از جمله توربین، کمپرسور و پمپ تعمیر شد و در بخش ماشین آلات با توان زیر 4000 اسب بخار، 2 هزار و 141 ماشین و 2 هزار و 349 قطعه تعمیر شد و علاوه بر این، 4 هزار و 864 عدد انواع شیرآلات ایمنی و فرایندی نیز به همت کارکنان مجموعه تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی تعمیر شد.
وی در پایان خاطر نشان می کند: امسال تا پایان شهریور ماه، 9 کارخانه به صورت پکیج تعمیرات اساسی شد. در بخش تجهیزات، 405 تجهیز و در بخش ماشین آلات، 55 ماشین را تعمیر کردیم و 389 ماشین با توان زیر 4000 اسب بخار و هزار و 314 قطعه را نیز اورهال کردیم و 3 هزار عدد انواع شیرآلات ایمنی و فرایندی را مورد تعمیرات اساسی قرار دادیم.

۱۵۰ کارخانه فعال در مناطق
نفت خیز جنوب

مدیر تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در نشست خبری سومین روز از نهمین نمایشگاه تخصصی ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت خوزستان، تولید را همواره دستخوش فراز و نشیب های فراوان می داند و می گوید: از دیر باز تلاش بر این بوده است تا با نگهداری و بهسازی تاسیسات و ماشین آلات، تولید بر اساس برنامه محقق شود. اینجاست که  ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت هم همواره در دستور کار بوده و در سال های اخیر، به دلیل تحمیل تحریم های خصمانه علیه کشورمان، جدی تری دنبال شده است.
عبدالرضا دبیری می افزاید: کاهش طبیعی به دلایل متعدد متوجه تولید شده و گاه مشکلاتی را به وجود می آورد؛ اما ما از یک سال گذشته توانستیم با تکیه بر توان و تجربه کارکنان شرکت و به کارگیری ظرفیت های موجود در نهادهای دانش بنیان و صنعتگران داخلی، تولید را به میزان یک میلیون بشکه در روز افزایش دهیم و  از سوی دیگر، با پیش بینی  پروژه های مرتبط با تولید روی ۱۵۰ چاه توسعه ای، ترمیمی و تعمیری، از کاهش روزانه