جستجو

    پیام اتحادیه اروپا: حفظ سطح تجارت نفت و گاز ایران

    تحولات صنعت نفت در هفته ای که گذشت

    مأموریت ویژه صنعت گاز در مسیر محرومیت زدایی

    ضربان گاز در قلب چابهار

    جریان گاز؛ جریان زندگی

    بهره مندی 8 هزار مشترک زاهدی از نعمت گاز

    انگلیس بر حضورش در ایران مهر تایید زد

    عملیات حفاری بدون دریافت پوشش بیمه ای از پایان تیرماه97 ممنوع شد

    زلزله و تدبیر گازی ها

    بار شما آماده است

    ما را بیشتر ببینید

    قدردانی از مدیران برتر در بهینه سازی مصرف انرژی

    پایش عملکرد نازل های سوخت در استان البرز

    کتاب تاریخ مصور نفت ایران رونمایی شد

    پاسداشت به وسعت ایران

    میهمانی ملکوتی

    زنان و حقوق شهروندی

    نمایش احساس و استعداد ذاتی

    امساک در گرد و غبار

    استقبال از کشتی گیرقهرمان نفت مسجدسلیمان

    جعفری: هنوز هم به صعود امیدواریم

    توصیه های ایمنی برای سوار شدن آسانسور

    مترجم نام آشنای امروز و دیروز ما

     

    • media/image/2018/05/1024-1448/772.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/773.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/774.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/775.jpg

      پيام اتحاديه اروپا:  حفظ سطح تجارت   نفت و گاز ايران

      مشعل   درست در روزهايي که خط و نشان هاي ترامپ براي ايران بيش از همه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي کشور را نشانه رفته است، نمايندگان اتحاديه اروپا روانه ايران شده و در ديدارهاي خود از جمله با بيژن زنگنه، پيام هاي مهمي را به تهران رساندند. «مخلص اين پيام حفاظت از برجام است.»، پيامي که بايد در صورت تداوم و رسيدگي به هدف و برنامه اي مشخص، آن را خط بطلاني دانست بر آنچه دونالد ترامپ، رئيس جمهور عصباني ايالت متحده آمريکا در سر دارد.

      بعد از خروج آمريکا از برجام، اين اولين سفر کانيته، رئيس انرژي و آب و هواي اتحاديه اروپا در رأس يک هيئت اقتصادي به تهران است و از اين رو بود که طبقه 15 وزارت نفت، هفته گذشته نگاه هاي زيادي را به خود جلب کرد؛ از لحاظ مهمانان ويژه بيژن زنگنه و مذاکرات مهمي که در آن جريان داشت. اين جمله ميگل آرياس کانيته، کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا که «اتحاديه اروپا تلاش مي کند با وجود خروج آمريکا از برجام، سطح کنوني تجارت بخش نفت و گاز ايران را حفظ کند »، بدون شک رنگ سرخ ترامپ را دوچندان کرده است.

        او گفت که سران اتحاديه اروپا در نشستي بسيار سازنده در صوفيه مجارستان، پيامي ارسال کردند که ما کاملا به اجراي برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) متعهد هستيم و آن مستلزم اين است که منافع اين توافق به مردم ايران هم برسد، به آن معنا که جريان تجارت در بخش نفت و گاز با وجود خروج آمريکا از برجام حفظ شود. اين سخنان بي هيچ تحليلي گواهي بر جذابيت هاي صنعت نفت و گاز ايران است که از يکسو ترامپ براي سلب آن از بازار برنامه ريزي مي کند و از ديگر سو سران اتحاديه اروپا براي حفظ و بقاي آن.

       زنگنه پس از ديدار با ميگل آرياس کانيته، کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا به خبرنگاران حاضر گفت: کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا حامل پيام اين اتحاديه درباره حفاظت از برجام بود و مذاکرات مديران وزارت نفت و نمايندگان کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا در زمينه مسائل نفت، گاز و پتروشيمي ادامه دارد.

        وزير نفت گفت: کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا، اراده سياسي سران اين اتحاديه را در صوفيه بلغارستان ابراز کرد و درباره محور مذاکرات افزود: در ديدار امروز، تحقق اراده سياسي اتحاديه اروپا و آنچه پيش از اين بين ظريف، وزير امور خارجه، همتايانش از سه کشور و فدريکا موگريني، مسئول سياست خارجه اتحاديه اروپا در بروکسل مطرح شد، صحبت به ميان آمد.

       زنگنه ادامه داد: بر اساس بيانيه اي که اتحاديه اروپا داده است، قرار شد همکاران 2 طرف وارد بحث هاي جزئي و عملياتي کردن نکات ريز شوند.

       وزير نفت با تاکيد بر اينکه قرار شد بحث ها از سوي همکاران، وزارت نفت و نمايندگان کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا ادامه يابد، افزود: کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا در اين ديدار به نکته اي جالب اشاره کرد، مبني بر اينکه مذاکرات امروز دو طرفه نيست، بلکه يک تلاش دوجانبه و مشترک براي يافتن راه حل هايي براي مسائل مربوط به نفت، گاز و پتروشيمي است.

      هيچ موج منفي از چين و هند نگرفتيم

      زنگنه در پاسخ به پرسشي درباره اينکه آيا خروج آمريکا از برجام، سبب پايان توافق سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) تا پيش از پايان امسال خواهد شد، تصريح کرد: هر تصميم جديد در اين سازمان، به اجماع نياز دارد.

       وي تصريح کرد: باور داريم اگر اتحاديه اروپا به ما کمک کند و به اظهارات خود پايبند باشد، سطح صادرات نفت ايران تغيير نخواهد کرد و اين مسئله نمي تواند دليلي باشد براي تغيير تصميمي که در گذشته گرفتيم.

      وزير نفت در پاسخ به اين سوال که چه تضمين هايي از سوي مشتريان نفت ايران همچون هند و چين براي خريد نفت از ايران وجود دارد، گفت: ما با آنها مذاکره کرديم و هيچ موج منفي از آنها دريافت نکرده ايم.

      زنگنه درباره اين که «شما گفتيد ايران قصد دارد به توليد 4 ميليون و 200 هزار بشکه در روز برسد، آيا اين هدف گذاري با وجود تحريم ها امکانپذير خواهد بود؟» افزود: اين مشکل خواهد بود، اما آن را کنار نمي گذاريم. زمان بيشتري مي برد، با اين حال آن را رها نمي کنيم.

      کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا: سطح تجارت نفت و گاز ايران بايد حفظ شود

      ميگل آرياس کانيته هم پس از ديدار با بيژن زنگنه گفت: سران اتحاديه اروپا در نشستي بسيار سازنده در صوفيه مجارستان، پيامي ارسال کردند که ما کاملا به اجراي برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) متعهد هستيم و اين مستلزم آن است که منافع اين توافق به مردم ايران هم برسد، به آن معنا که جريان تجارت در بخش نفت و گاز با وجود خروج آمريکا از برجام، حفظ شود. 

      وي افزود: البته ما درباره احتمال استثناءها و معافيت ها با آمريکا مذاکره خواهيم کرد و حداقل در قراردادهاي نهايي شده در زماني که آمريکا بخشي از توافق بود، همکاري مي کنيم و اين موضوع براي شرکت هاي بزرگ مهم است. 

      کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا گفت: ما مقرراتي وضع خواهيم کرد تا از شرکت هايي که تحريم مي شوند، با استفاده از شرايط انسداد (Blocking Status) محافظت کنيم. در همين حال ابزارهاي مالي لازم براي تأمين شرايط مالي سرمايه گذاري ها و تبادلات مالي را ايجاد و ايران را براي تأمين مالي از سوي بانک سرمايه گذاري اروپا، واجد شرايط مي کنيم.

      کانيته تأکيد کرد: ما خواهان حل همه مشکلات پيش روي معاملات معمولي نفت هستيم.

      وي يادآور شد: وزير نفت ايران همه عناصري را که بايد با آنها مقابله کنيم، اعم از مسائل مالي، حمل ونقل، بيمه و ذخيره سازي، با جزئيات مشخص کرده است.

      تشکيل نخستين کارگروه تهران و بروکسل براي تجارت نفت  

      کميسيونر انرژي اروپا گفت: براي حل آنها، تصميم گرفته ايم کارگروه ايران و اتحاديه اروپا را براي تجارت نفت آغاز کنيم تا بررسي شود چگونه مي توانيم از ايران حمايت کنيم که سطوح کنوني تجارت جهاني نفت خود را حفظ کند. نخستين نشست اين کارگروه، اکنون براي مشخص شدن دستور کار، مسائل و چارچوب زماني براي حل مشکلات مختلف در حال برگزاري است.

      کانيته گفت: ما بايد رويکردي جامع داشته باشيم و متعهد هستيم که براي حفظ تجارت نفتي از ايران حمايت کنيم.

       وي با تأکيد بر اين که توافق هسته اي به عنوان يکي از ستون هاي حفاظت از منع گسترش سلاح هاي هسته اي در جهان و حفظ صلح و امنيت منطقه ضروري به شمار مي آيد، گفت: همچنين مهم است که اقتصاد ايران، سطح رشدي را که مردم شايستگي آن را دارند، داشته باشد.

      شرايط انسداد شامل همه شرکت ها مي شود

      کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا در تشريح سازوکار «شرايط انسداد» که در سال 1996 براي مقابله با تحريم هاي کوبا، ليبي و ايران ايجاد شده بود، گفت: اين شرايط به طور اصولي شامل همه شرکت ها مي شود؛ البته اين يک سازوکار پيچيده است که هرگز اعمال نشده، اما اکنون ما قلمرو آن را توسعه مي دهيم تا تحريم هاي جديد را شامل شود. 

      کانيته افزود: اين فرآيند از مشمول شدن شرکت هاي اروپايي در تحريم ها پيشگيري مي کند و به آنها امکان مي دهد که خسارت هاي خود را دريافت کنند. اين فرآيند، ابزاري جديد است و بايد توسعه يابد.

        وي تأکيد کرد: اين تنها ابزار ما نيست و يکي از چند ابزاري است که بايد کنار هم بگذاريم. برخي از اين ابزارها بيشتر براي شرکت هاي کوچک و متوسط کارايي خواهد داشت. براي شرکت هاي بزرگ بايد راهکارهاي ديگري همچون تأمين مالي از سوي بانک سرمايه گذاري اروپا درنظر گيريم.

       اين مقام اروپايي با تأکيد بر مطرح بودن مجموعه اي از ابزارها گفت: همانطور که وزير نفت ايران گفت: ما بايد مشکلات اساسي را حل کنيم. برخي از اين ابزارها ممکن است مفيد باشد، برخي ممکن است نيازمند اقدام هاي اضافي باشد که بايد به طور مشترک انجام دهيم و اين يک تلاش مشترک براي رسيدن به يک راه حل مشترک است.

      کانيته با اشاره به رايزني هاي انجام شده هنگام نهايي کردن برجام با شرکت هاي بزرگ گفت: اکنون با توجه به تحريم هاي آمريکا، ما با فدراسيون هاي بانکي براي ارائه خدماتي همچون سوئيفت، گفت وگويي مثبت داريم.

       وي با مرور اقدام هاي انجام شده تاکنون براي نجات برجام از سوي اتحاديه اروپا گفت: ما چند روز پيش، نشست سران اتحاديه اروپا را در صوفيه شاهد بوديم و امروز من اينجا هستم، ما در حال گفت وگوي مستقيم با فدراسيون هاي بانکي، شرکت هاي بيمه، خدمات مالي و شرکت هاي بزرگ هستيم و بي گمان ابزارهاي قانوني اجباري در اختيار داريم که روي ميز خواهيم گذاشت.

       

       

      پيام زنگنه به برخي کشورها

      از سختي همسايه پايکوبي نکنيد؛ اين هم مي گذرد

      وزير نفت پس از امضاي موافقتنامه بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و کنسرسيوم «پرگس»، پاسخگوي سئوالات خبرنگاران حاضر در اين مراسم بود که پيام مهمي هم براي برخي از کشورها به همراه داشت، از جمله آنکه اعلام کرد هيچ کشوري نبايد از سختي همسايه‎اش پايکوبي کند. وي گفت: سختي براي همه هست.  گزيده محورهاي سئوالات اصحاب رسانه و پاسخ هاي بيژن زنگنه در ادامه مي آيد:

      تاثير تحولات سياسي عراق  بر صادرات گاز ايران

      تاثير تحولات سياسي عراق بر صادرات گاز ايران به اين کشور: هر دولتي در عراق سرکار بيايد، به گاز نياز دارد؛ زيرا به نفع اين کشور است، اين کشور هم اکنون حجم زيادي نفت گاز که داراي قيمت بالايي (حدود 50 سنت در مبدا) است، مصرف مي کند، در حالي که گاز ايران را به قيمت 20 سنت خريداري مي کند. درباره عمليات سوآپ نفت استان کرکوک عراق  هم هنوز  اين عمليات آغاز نشده، اما اجراي عمليات سوآپ به نفع 2 کشور است.

      جايگزين توتال را داريم

      درباره خروج شرکت فرانسوي توتال از قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي:اين شرکت به استناد قرارداد اعلام کرده است که اگر آمريکا معافيت از تحريم ندهد، فرآيند خروج از قرارداد را آغاز مي کند. اگر توتال نتواند معافيت از تحريم را از آمريکا دريافت کند، شرکت ملي نفت چين (سي ان پي سي) طبق قرارداد، جايگزين اين شرکت فرانسوي شده و سهامش به شرکت چيني منتقل مي شود. در صورت انصراف شرکت ملي نفت چين  (سي ان پي سي)، طرح توسعه فاز 11 طبق قرارداد به پتروپارس سپرده مي شود. درباره اين که آيا جريمه احتمالي براي توتال در نظر گرفته مي شود، بحث جريمه نيست؛ اما مبلغي که توتال تاکنون در اين فاز هزينه کرده است، فعلا بازپرداخت نمي شود.

       

      نامردي هم حدي دارد

      اظهارنظرهاي اخير برخي وزيران کشورهاي عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) مبني بر تامين نفت مورد نياز بازار در صورت تحريم ايران: نامردي هم حدي دارد، سختي براي همه هست در شرايط سخت هيچ کشوري نبايد از سختي همسايه اش پايکوبي کند. وقتي به فردي مصيبتي مي رسد، ديگران نبايد خوشحالي کنند، ما مسلمانيم، نبايد به جاي اين که مرهمي روي زخم هاي ما بگذارند، حرفي بزنند که ما را بيازارند؛ زخم زبان از زخم شمشير بدتر است. اين هم مي گذرد.

      کار متوقف نمي شود

      آيا شرکت هاي سي ان پي سي و پتروپارس از لحاظ فني توانايي اجراي طرح توسعه فاز 11 را دارند؟ اين شرکت ها مي توانند بخش نخست و توليد گاز را انجام دهند و بي شک کار متوقف نمي شود.

       

      بعدا اعلام مي کنيم

      گزينه هاي توسعه لايه هاي نفتي پارس جنوبي کدامند؟ در شرايط کنوني بايد کمتر حرف زد و نبايد گزينه هايمان را مطرح کنيم؛ زيرا آنها را مي سوزانند.

      آمريکا موافق نفت گران است

      افزايش قيمت نفت: اين افزايش به نفع آمريکا و برخي ديگر از کشورهاست. آمريکا در ظاهر مي گويد که موافق نفت گران نيست، در حالي که به دليل ماليات و با صرفه بودن توليد شيل اويل، موافق قيمت بالاي نفت است. اعضاي اوپک تا پارسال قيمت نفت 60 تا 65 دلار براي هر بشکه را مناسب مي دانستند.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/776.jpg

      احکام جديد در وزارت نفت

      با تشکيل مجمع عمومي عادي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت که به صورت فوق العاده با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت تشکيل شد، اعضاي هيئت مديره اين سازمان براي دوره جديد معرفي شدند. با توجه به ابلاغ وزير نفت، مرضيه شاهدايي به عنوان عضو اصلي و رئيس هيئت مديره سازمان؛ حبيب الله سميع، نايب رييس و مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت؛ منصور ميرزا کوچکي بروجني، عضو اصلي؛ بهرام دهقان، عضو اصلي؛احمد مدني پور، عضو اصلي؛ علي بهزادي، عضو اصلي؛ مهدي هاشمي، عضو اصلي و همچنين طاهره جعفري و مهرداد حسين زاده به عنوان عضو علي البدل انتخاب شدند.  همچنين وزير نفت در حکمي، محسن دلاويز را به عنوان مديرعامل شرکت بهينه‎سازي مصرف سوخت منصوب کرد.  در بخشي از حکم بيژن زنگنه، خطاب به دلاويز آمده است: «با توجه به مصوبه 23/2/1397 مجمع عمومي شرکت بهينه‎سازي مصرف سوخت، بدين‎وسيله به استناد ماده (10) اساسنامه اين شرکت (مصوب 2/3/1393 هيئت وزيران) با توجه به سوابق مديريتي جنابعالي با حفظ سمت مشاور وزير، به عنوان مديرعامل اين شرکت منصوب مي‎شويد. مهم‎ترين ماموريت اين شرکت در شرايط کنوني، در اجراي سياست‎هاي اقتصاد مقاومتي، پيگيري طرح‎هاي کاهش شدت و بهينه‎سازي مصرف انرژي، به ويژه در قالب ماده (12) قانون رفع موانع توليد مي‎باشد.

       

      افتتاح مرکز بين المللي آموزش هاي تخصصي و حرفه اي دانشگاه صنعت نفت

      بر اساس ابلاغيه و تاکيد وزير نفت مبني بر رويکرد حرفه اي و مهارتي آموزش هاي دانشگاه صنعت نفت و با بهره گيري از آموزش ها و مدارک بين المللي«مرکز بين المللي آموزش هاي تخصصي و حرفه اي دانشگاه صنعت نفت» با مرکزيت آبادان در تاريخ 29 ارديبهشت امسال افتتاح شد.  به گزارش «مشعل»، دانشگاه صنعت نفت با اين رويکرد و به منظور ارتقاي نسل سوم دانشگاه(مهارتي و حرفه اي)، براي کارکنان صنعت نفت، دوره آموزش ضمن خدمت برگزار مي کند و از اين طريق امکان انتصاب بر اساس اخذ صلاحيت حرفه اي را که همواره مورد تاکيد مسئولان وزارت نفت بوده، فراهم مي سازد.  تمامي شرکت هاي دولتي، غيردولتي و مراکز واگذار شده بر اساس اصل 44 که در بخش صنعت نفت فعاليت دارند، مي توانند براي افزايش سطح مهارت کارکنان خود از اين مرکز استفاده کنند.   شرايط خاص منطقه آزاد اروند، مي تواند استفاده از ظرفيت حضور استادان و شرکت هاي بين المللي را سهولت بخشد که اين امر موجب افزايش سطح دانش و بهره مندي از علوم فناوري هاي روز همکاري نزديک با شرکت هاي بين المللي صاحب امتياز در دوره هاي حرفه اي خواهد شد.

       معرفي برگزيدگان دومين المپياد مهندسي نفت

      همچنين المپيادهاي دانشجويي و پژوهشي، با هدف غربالگري افراد نخبه دانشگاهي- صنعتي و به منظور ايجاد بانک جامع اطلاعاتي در زمينه هاي خاص، در سطح ملي و بين المللي برگزار مي شوند.  به گزارش «مشعل»، دومين المپياد مهندسي نفت (اويلمپيک) در راستاي اهدف ذکر شده، به دو بخش علمي و پژوهشي تقسيم شده است که اهدافي همچون ايجاد انگيزه و کار گروهي، استفاده از ظرفيت ها و ايده هاي نوآورانه موجود در صنعت نفت و گاز کشور، ارتباط هرچه بيشتر دانشگاه و صنعت، کمک به توسعه راه حل ها، جذب سرمايه هاي انساني و ... را دنبال مي کند.  اين المپياد علمي- پژوهشي با حمايت وزارت نفت و ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوري و اقتصاد دانش بنيان معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و با همکاري 16 شرکت، نهاد و دانشگاه در تاريخ 20 ارديبهشت ماه سال جاري به ميزباني دانشگاه صنعتي شريف برگزار شد و برگزيدگان اين دوره مورد تقدير قرا گرفتند.

       

      برگزاري مراسم اولين  سالگرد شهادت شهيد مدافع حرم  در وزارت نفت 

      در آخرين روزهاي شعبان سال گذشته بود که خبر شهادت شعبان نصيري، شهيد مدافع حرم به خانواده او اطلاع داده شد. او سردار سپاه اسلام، رزمنده جبهه هاي «جهاد اصغر» و «جهاد اکبر» بود که پس از نزديک به 38 سال مجاهدت و جهاد در ميدان دفاع از حريم اسلام ناب محمدي(ص)، سرانجام به ياران شهيدش پيوست.

      شهيد شعبان نصيري که از يادگارانِ 8 سال دفاع مقدس بود و سابقه حضور طولاني در «سوريه» به منظور دفاع از حرم بانوي مقاومت، حضرت زينب کبري(س) را در کارنامه خود داشت، ظهر جمعه 5 خردادماه، مصادف با شبِ اول رمضان المبارک، در جبهه عراق و طي عمليات آزادسازي موصل  بال در بال ملائک گشود.  از اين رو همزمان با گراميداشت نخستين سالگرد شهادت شعبان نصيري، فرمانده شهيد مدافع حرم، مراسمي با حضور سردارنقدي، معاون فرهنگي سپاه، خانواده شهيد شعبان نصيري و جمعي از کارکنان وزارت نفت در مقبره شهداي گمنام وزارت نفت برگزار شد.  محمد علي فلاح مهرجردي، فرمانده مرکز بسيج وزارت نفت در اين مراسم مي گويد: شعبان نصيري از همکارانمان در صنعت نفت بود که به عنوان مشاور در اين مجموعه حضور داشت و در آخرين روز ماه مبارک شعبان، دعوت حق را لبيک گفت و به سوي او شتافت. او ادامه داد: اميداوريم بتوانيم مصداق اين آيه شريفه «و رِجالٌ صَدَقوا ما عاهَدُوا اللَّهَ عَلَيهِ فَمِنهُم مَن قَضى نَحبَهُ وَمِنهُم مَن يَنتَظِرُ وَما بَدَّلوا تَبديلًا»، راسخ و پايبند به عهدي باشيم که با امام و شهدا بسته ايم و راهشان را ادامه دهيم. فلاح مهرجردي ادامه مي دهد: با برگزاري اين مراسم، شايد بتوانيم پاي در رکاب نظام و انقلاب باشيم و ياد شهدا را گرامي بداريم. با اين همنشيني ها، به طور قطع، روح شهدا حاکم و ناظر برماست.  

       

      اتحاديه اروپا مصمم به ممانعت از اعمال تحريم هاي آمريکاست

         معاون امور بين الملل و بازرگاني وزارت نفت گفت: اراده سياسي بين ايران و اتحاديه اروپا حفظ شده است و اين کشورها با اجراي سازوکارهايي مصمم به ممانعت از اعمال تحريم هاي آمريکا هستند. اميرحسين زماني نيا در برنامه «روي خط بازار» راديو اقتصاد با بيان اين که اعضاي اتحاديه اروپا مي‎‎خواهند روابط تجاري با ايران بر مبناي برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) آسيب نبيند، افزود: اين روابط بعد از برجام تا حدودي به شرايط عادي برگشته و تنها اندکي مشکلات بانکي باقي مانده است. وي اظهار کرد: هم اکنون اراده سياسي 28 کشور عضو اتحاديه اروپا به ايران اعلام شده و اين کشورها خواستار ممانعت از اعمال تحريم هاي فرامرزي آمريکا عليه شرکت هاي اروپايي هستند. معاون وزير نفت در امور بين الملل و بازرگاني با تاکيد بر اين که اولويت ايران، فروش نفت و دريافت عوايد نفتي از طريق بانکي بدون ايجاد مانع است، ادامه داد: همچنين مسئله کشتيراني، نفتکش ها و بيمه براي ايران در اين ميان بسيار مهم است. زماني نيا با اشاره به اين که پس از برجام برخي بانک هاي متوسط، همکاري با ايران را در دستور کار خود قرار دادند، گفت: سازوکار اتحاديه اروپا، همکاري مستقيم چند بانک مرکزي اروپا با بانک مرکزي ايران بوده تا از اين طريق بتوان عوايد حاصل از فروش نفت، ميعانات، فرآورده ها و محصولات پتروشيمي را به ايران انتقال داد. وي با بيان اين‎که شرکت هاي اروپايي که کسب و کار آنها بيشتر در حوزه آمريکا  ترجيح مي دهند با اين کشور کار کنند، افزود: شرکت‎هاي متوسط اروپايي که کسب و کار کمتري در آمريکا دارند، زير پوشش و حمايت سياسي اتحاديه اروپا قرار مي‎گيرند و مي‎توانند با ايران کار کنند. معاون وزير نفت با تاکيد بر اين که راه و روش اجراي اين سازوکارها هم اکنون در حال مذاکره بوده و شرکت ملي نفت ايران نيز به عنوان پشتيبان مذاکرات، همراه وزارت امور خارجه است تا مسائل جزئي مربوط به نفتکش ها، کشتيراني، فروش نفت و محصولات پتروشيمي برطرف شود.

      ايران با همان سهميه پيشين، صادرات نفت خود را حفظ مي کند

      عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: ايران با همان سهميه گذشته،صادرات نفت خود را ادامه مي دهد  و ما هم اکنون حدود 2 ميليون و 200 هزار بشکه در روز نفت خام صادر مي کنيم که اين روند تداوم خواهد داشت. حسين اميري خامکاني در تشريح نشست کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: اين نشست با حضور علي کاردر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران برگزار شد و اعضاي جلسه به موضوع خروج آمريکا از برجام و تاثير آن بر صنعت نفت کشور پرداختند.

      وي با بيان اين که در اين نشست، درباره مذاکرات ايران و اروپا و سناريوهايي که وزارت نفت براي فروش نفت بايد در نظر بگيرد، مباحثي مطرح شد، افزود: مواضع اروپايي ها و چيني ها و بيانيه هايي که درباره حمايت از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) صادر کرده اند ،در اين نشست مورد بررسي قرار گرفت. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي عنوان کرد: ايران با همان سهميه گذشته، صادرات نفت خود را ادامه مي دهد و ما هم اکنون حدود 2 ميليون و 200 هزار بشکه در روز، نفت صادر مي کنيم.

      اميري خامکاني با اشاره به طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي گفت: توتال عنوان کرده که تلاش مي کند از آمريکا مجوز بگيرد تا بتواند در ايران فعاليت کند، در صورتي که اين شرکت فرانسوي نتواند به فعاليت خود ادامه دهد، شرکت ملي نفت چين (سي ان پي سي آي)جايگزين  خواهد شد.

      بازي نفت- پولي

      بازي نفت- پولي براي گروه سني 9 سال به بالا در خصوص آموزش مفاهيم صنعت نفت و اقتصاد طراحي شد.  ويژگي هاي بارز اين بازي آشنايي با زنجيره ارزش نفت، فراگيري مفاهيم بالادستي و پايين دستي، آشنايي با ارزش تقريبي برخي محصولات در بخش هاي مختلف صنعت نفت، آشنايي با عارضه خام فروشي و ظرفيت ايجاد ارزش افزوده در بازي با توجه به قيمت نفت و فراگيري مفاهيم کليدي اقتصاد شامل عرضه و تقاضا و نوسان هاي آنها در ارزش معاملات از طريق کارت هاي شانس است.   طراحي شعار بازي با عنوان« enjoy the challenge - معادل لذتشو ببر» مي تواند در ذهن  نوجوانان نهادينه شده و در هنگام بروز مشکلات و چالش ها، سبب مراجعه ذهني و کشف راه حل مناسب شود، همچنين وجود اين بازي در خانواده صنعت نفت، براي خلق زبان مشترک در حوزه کاري و تخصصي والدين با فرزندان باعث مي شود تا با بياني ساده، فضاي همدلي و گفت وگو همراه با دانش افزايي در خانواده ها فراهم سازد.  نمونه اين بازي در شوراي اسباب بازي کانون پرورش فکري کودکان و نوجوانان ثبت شده و آماده توليد انبوه است.

           آيين نامه نظام مديريت بهـره وري صنعت نفت ابلاغ شد

      آيين نامه نظام مديريت بهـره وري صنعت نفت، با هدف هماهنگي و نظارت عاليه بر تبيين و اجراي سياست هاي مربوط به برنامه هاي چرخه مديريت بهره وري با امضاي وزير نفت ابلاغ شد.

      به گزارش «مشعل»، سيد كمال علوي، مديركل تشكيلات، روش ها و تعالي سازماني با اشاره به ابلاغ برنامه جامع بهره وري كشور در سال 1394 و تكاليفي كه به عهده دستگاه هاي اجرايي گذارده شده، گفت: به منظور اجرايي كردن تكاليف مذكور، ابتدا دستورعمل سنجش شاخص هاي عمومي بهره وري صنعت نفت تدوين و در سال 95 ابلاغ شد و در ادامه به منظور سياستگذاري، نظارت عاليه، هماهنگي و انسجام بخشيدن به طرح ها و برنامه هاي مديريت بهره وري و عملكرد سازماني صنعت نفت، آيين نامه «نظام مديريت بهره وري صنعت نفت» تدوين و از سوي وزير نفت در فروردين 97 ابلاغ شد.

       به اين ترتيب، سه بخش شوراي مديريت بهره وري صنعت نفت، كميسيون مديريت بهره وري ستاد وزارت نفت/شركت هاي اصلي و كميته مديريت بهره وري واحدهاي مستقل و وابسته ستادي/شركت هاي فرعي، اركان اجرايي نظام مديريت بهره وري را تشكيل مي دهند.

      وي با تاكيد بر اينكه شوراي مديريت بهره وري صنعت نفت با حضور معاونان وزير و مديران عامل شركت هاي اصلي و به رياست وزير نفت در عالي ترين سطح تصميم گيري تشكيل مي شود، ادامه داد: دبيرخانه اين شورا در اداره كل تشكيلات، روش ها و تعالي سازماني، جانمايي شده و شركت هاي اصلي و فرعي مكلفند مطابق اين آيين نامه، كميسيون و كميته هاي بهره وري را ايجاد و گزارش اقدام ها را ارائه کنند.

      تدوين برنامه جامع بهره وري کشور با هدف تحقق ماده 79 قانون برنامه پنجم توسعه در شهريور 94 نهايي و به دستگاه هاي اجرايي ابلاغ شد.

      به دنبال آن و با توجه به ضرورت تهيه دستورعملي استاندارد و فراگير براي محاسبه شاخص هاي بهره وري به عنوان يکي از الزام‎هاي برنامه جامع بهره وري کشور، دستورعملي از سوي سازمان ملي بهره وري به وزارت نفت ابلاغ شد كه با توجه به شرايط خاص کاري در صنعت نفت، پيچيدگي ها و منحصر به فرد بودن برخي فعاليت هاي آن و ايجاد يکپارچگي در شيوه محاسبات بهره وري، پس از برگزاري نشست‎هاي متعدد کارشناسي، دستورعمل سنجش شاخص هاي عمومي بهره وري صنعت نفت تدوين و در بهمن 95 ابلاغ شده است.  

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/777.jpg

      روايتي از پروژه اي راهبردي براي رفاه مردم

      ماموريت ويژه صنعت گاز در مسير محروميت زدايي

      اواخر سال 84 بود که شرکت ملي گاز ايران طرح انتقال گاز به مناطق شرقي و جنوب شرقي کشور را با عنوان «خط انتقال گاز هفتم سراسري» در دستور کار قرار داد.اين خط انتقال گاز، اهدافي چندگانه را در خود جاي داده که گازرساني به نيروگاه ها، صنايع پتروشيمي، واحدهاي صنعتي و احداث خطوط فرعي و شبکه هاي شهري براي مصارف خانگي، تجاري و صنعتي در استان هاي واقع در طول مسير به ويژه گازرساني به استان سيستان و بلوچستان از جمله آنهاست.بدون ترديد تحقق اين پروژه، توسعه چشمگيري در زيرساخت هاي اقتصادي، صنعتي و ايجاد فرصت هاي شغلي فراوان در منطقه وسيعي از کشور به دنبال خواهد داشت.از سوي ديگر، در صورت بهره گيري از خط انتقال گاز يادشده، در زمينه صادرات گاز به پاکستان و هند، نقش ايران در تحولات انرژي منطقه و جهان نيز پررنگ تر خواهد شد.ظرفيت خط انتقال گاز که از پارس جنوبي تامين مي شود، در مرحله نخست، 60 ميليون مترمکعب در روز براي تامين گاز جنوب استان کرمان، هرمزگان و به ويژه گازرساني به استان سيستان و بلوچستان در نظر گرفته شده بود.پس از اجراي فاز نخست (حدفاصل پارس جنوبي تا ايرانشهر به طول 907 کيلومتر)، احداث فاز دوم خط انتقال گاز هفتم سراسري در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار گرفت.اين شرکت به منظور پوشش حداکثري گازرساني به شهرها و روستاهاي استان سيستان و بلوچستان و تامين کامل گاز مورد نياز نيروگاه ها و صنايع اين استان، با استفاده از فرصت هاي سرمايه گذاري تعريف شده در بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93، اقدام به برگزاري مناقصه براي انتخاب سرمايه گذار کرد.

       

      انتظارها به پايان رسيد

      پروژه گازرساني به زاهدان، به عنوان آخرين مرکز استان فاقد گاز که از جمله قول هاي رئيس جمهوري به مردم اين ديار به شمار مي آيد، با هدف محروميت زدايي از مناطق کمتر توسعه يافته در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار گرفت و 10 اسفندماه 95 با حضور حسن روحاني در ميدان گاز زاهدان به طور رسمي افتتاح شد.معاون وزير نفت در امور گاز درباره گازرساني به زاهدان مي گويد: سال ها، احداث خط لوله انتقال گاز زاهدان متوقف شده بود و سرمايه گذاران داخلي و خارجي نتوانسته بودند آن را اجرا کنند اما با همت ويژه در دولت يازدهم، اين خط لوله اجرا و گاز را به زاهدان رسانديم.

      حميدرضا عراقي با بيان اينکه امسال بودجه هاي شرکت ملي گاز ايران خوب ديده نشده است و اگر راه حل هايي پيدا نکنيم، مشکلاتي براي پروژه ها پيش مي آيد، تاکيد مي کند: تمام تلاشمان را به کار خواهيم بست که پروژه اي متوقف نشود و گازرساني به ويژه در استان سيستان و بلوچستان را در هر شرايط ادامه مي دهيم.به گفته مديرعامل شرکت ملي گاز ايران، قوانين بودجه سال 97 به هيچ عنوان نه تنها بهتر نشده بلکه بدتر نيز شده است. سعي مي کنيم تمام اهدافي را که برايمان تعريف شده است، محقق و به تعهدمان عمل کنيم ولي اميدواريم مشکلات مالي نيز، برطرف شود.

       

      صرفه جويي 6 هزار و 700 ميليارد ريال با گازرساني به نيروگاه ها

      برپايه گزارش ها، در مجموع يکهزار و 350 کيلومتر شبکه گذاري در سطح شهر زاهدان تعريف شده که تاکنون 370 کيلومتر انجام و 140 کيلومتر گازدار شده است. از 110 هزار انشعاب و 140 هزار مشترک پيش بيني شده در شهر زاهدان، تاکنون پنج هزار و 700 علمک نصب و هشت هزار و 800 هزار مشترک گازدار شده اند. اين تعداد علمک نصب شده قابليت گازدار شدن 10 هزار خانوار از نعمت گاز را فراهم مي کند.تا پيش از اين، نيروگاه هاي سطح استان سالانه دو ميليارد دلار فرآورده مصرف مي کردند که با گازرساني کامل به اين واحدها، از مصرف اين مقدار سوخت جلوگيري مي شود و صرفه جويي قابل توجهي به دست مي آيد.مدير گازرساني شرکت ملي گاز ايران با اشاره به وضع گازرساني به نيروگاه هاي استان مي گويد: نيروگاه زاهدان با ظرفيت اسمي 225 مگاوات، تامين کننده حدود 10 درصد برق استان است. هم اکنون، چهار واحد از هشت واحد اين نيروگاه با مصرف روزانه 550 هزار مترمکعب در روز در سرويس قرار دارد. صرفه حاصل از جايگزين فرآورده هاي نفتي (گازوييل) با گاز طبيعي معادل يکهزار و 200 ميليارد ريال در سال است. به گفته سعيد مومني، نيروگاه بخار ايرانشهر نيز با ظرفيت يکهزار و 300 مترمکعب در روز و نيروگاه سيکل ترکيبي بمپور با مصرف روزانه يکهزار و 800 مترمکعب در سرويس قرار دارد که در مجموع صرفه حاصل از جايگزيني فرآورده هاي نفتي با گاز طبيعي معادل 6 هزار و 700 ميليارد ريال در سال است.افزون بر زاهدان، برنامه ريزي براي گازرساني به زابل، چابهار و خاش نيز انجام شده و احداث خطوط انتقال گاز اين شهرها در دست اجراست. براساس برنامه هاي تعريف شده، تا اجراي کامل خط لوله انتقال گاز زابل به طول 108 کيلومتر 36 اينچ و 110 کيلومتر 24 اينچ، فراخوان گازرساني به اين شهر به روش سي ان جي با هدف گازدار کردن شبکه کار شده آغاز شده است.

       

      جان تازه گازرساني در نيروگاه برق زاهدان

      از سويي ديگر ايستگاه تقليل فشار گاز نيروگاه زاهدان از تيرماه 96 افتتاح شد و واحدهاي گازي به شبکه گاز وصل شده اند. پس از سال ها، زحمات نتيجه داد و هم اکنون چهار واحد اين نيروگاه به شبکه متصل شده است.

      علي اوکاتي، کارشناس بهره برداري نيروگاه زاهدان مي گويد: پيش از اين، براي تامين سوخت نيروگاه، صف هاي طولاني از تانکرها تشکيل مي شد که بار ترافيکي جاده و حوادث را افزايش مي داد، در حالي که هم اکنون با گازرساني به چهار واحد اين نيروگاه، اين موارد کاهش يافته است. با گازرساني به چهار واحد اين نيروگاه، روزانه شاهد صرفه جويي دو ميليارد ريال در مصرف سوخت هستيم که با تکميل گازرساني به چهار واحد باقيمانده، اين ميزان دو برابر مي شود. در بخش هاي تعميراتي نيز شاهد کاهش هزينه بوده ايم.گازرساني به شهرها و روستاهاي کمتر توسعه يافته از برنامه هاي کلان دولت همسو با سياست هاي محروميت زدايي، افزايش رفاه عمومي و تحقق برنامه هاي عدالت اجتماعي به شمار مي آيد و توسعه صنعت گاز در استان سيستان و بلوچستان نيز، با هدف تحقق برنامه هاي يادشده اجرايي شده است.افزون بر موارد يادشده، با هدف اشتغال زايي و بهره گيري از نيروهاي بومي سطح استان در پروژه هاي گازرساني، طرح آموزشي با هدف توانمندسازي يکهزار نيروي جوان در 11 رشته نيز در سه منطقه مرکز، شمال و جنوب استان سيستان و بلوچستان اجرا شده است. با اجراي اين طرح مشترک ميان جهاد دانشگاهي و شرکت ملي گاز ايران، شرايط آموزش و بکارگيري جوانان بومي اين استان در پروژه هاي گازرساني فراهم شده است.توسعه صنعت گاز در استان سيستان و بلوچستان به طور ويژه در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار دارد و از سوي وزارت نفت پيگيري و حمايت مي شود و با تحقق کامل برنامه هاي تعريف شده شاهد از محروميت زدايي از چهره اين استان خواهيم بود.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/778.jpg

      رونق اقتصادي  و کاهش قاچاق سوخت در شرق کشور

      ضربان گاز در قلب چابهار

      مشعل    توسعه زيرساخت هاي گازرساني در شرق کشور به عنوان يکي از برنامه هاي اساسي دولت در دستور کار شرکت ملي گاز ايران قرار گرفته است. اين منطقه با بهره گيري از خط لوله انتقال گاز هفتم سراسري و اجراي پروژه هاي توسعه اي در سال هاي گذشته شاهد تحقق برنامه هاي تعريف شده در اين زمينه بوده و پس از سال ها، گاز به شهر زاهدان رسيده است.در اين ميان، گازرساني به شهر زاهدان به عنوان آخرين مرکز استان بدون گاز، يکي از راهبردي ترين پروژه هاي صنعت گاز در دولت يازدهم به شمار مي آيد و با اجراي ديگر پروژه هاي توسعه اي در استان سيستان و بلوچستان در سال هاي آينده، افزون بر اشتغالزايي، شاهد محروميت زدايي و رونق اقتصادي اين مناطق خواهيم بود.در ادامه، گفت وگو با حسن منتظر تربتي، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران را در خصوص توسعه زيرساخت هاي گازرساني در استان سيستان و بلوچستان مي خوانيم.

      پروژه هاي «طرح خط لوله هفتم سراسري»، چه استان‎هايي را پوشش مي دهد؟

       پروژه هاي «طرح خط لوله هفتم سراسري» عمدتا در محدوده جنوب، شرق و جنوب شرق کشور در استان هاي هرمزگان، کرمان، سيستان و بلوچستان و خراسان جنوبي که عمدتا کمتر توسعه يافته و محروم هستند، با هدف توسعه زيرساخت هاي گازرساني در دست اجراست.

      افزون بر خط لوله انتقال گاز ايرانشهر- زاهدان، چه پروژه هاي ديگري در اين استان اجرا مي شود؟

      پروژه هاي ايرانشهر، مکران، چابهار و کنارک؛ از پروژه هايي است که موجب محروميت زدايي از چهره استان سيستان و بلوچستان مي شود. اين پروژه شامل گازرساني به منطقه ويژه اقتصادي مکران، نيروگاه ها و شهرهاي چابهار و کنارک مي شود. با توجه به وسعت و هزينه بالا، تصميم بر اين شد تا اين پروژه با استفاده از توان سرمايه گذاران داخلي اجرا شود که در اين زمينه پروژه يادشده به سرمايه گذار داخلي واگذار شده است. در قالب اين پروژه، 290 کيلومتر شامل خطوط لوله 56 اينچ به طول 201 کيلومتر، 42 اينچ به طول 44 کيلومتر، 20 اينچ به طول 25 کيلومتر و 16 اينچ به طول 20 کيلومتر اجرا خواهد شد. رسالت اين خطوط، رساندن گاز طبيعي به منطقه صنعتي مکران، نيروگاه ها و شهرهاي چابهار و کنارک و روستاهاي مسير است و با جايگزيني گاز با سوخت هاي مايع، صرفه جويي چشمگيري در هزينه هاي کشور خواهد شد و افزون بر رونق اقتصادي منطقه، قاچاق سوخت نيز، تحت تاثير مثبت اين پروژه قرار خواهد گرفت. اين پروژه هم اکنون آغاز و حدود 30 کيلومتر از آن اجرا شده و طراحي پروژه نيز به صورتي در نظر گرفته شده است که در صورت صدور مجوز لازم براي صادرات گاز به پاکستان و در ادامه، به کشورهاي هند و چين، عمليات اجرايي در اسرع وقت ميسر شود. اين موضوع سبب افزايش سهم ايران در بازارهاي جهاني صادرات گاز در منطقه خواهد شد که از لحاظ راهبردي نيز، براي کشور ايران از اهميت بالايي برخوردار است.

      گازرساني به شهرستان زابل در چه مرحله اي قرار دارد؟

      پروژه احداث خط لوله زاهدان به دوراهي زابل که پيش نياز گازرساني به اين شهر است، با قطر 36 اينچ و به طول 108 کيلومتر در ادامه پروژه خط لوله ايرانشهر به زاهدان اجرا مي شود که طراحي پايه آن در حال نهايي سازي است. عمليات صحرايي در اين منطقه با مشکلات زيادي از جمله نزديکي به مرز افغانستان و پاکستان و ناامني آن منطقه و نياز به نيروهاي تامين محلي، دوري از مسيرهاي دسترسي، وجود طوفان شن و با طبيعت خشن منطقه همراه بوده که خوشبختانه بدون هيچ گونه تلفات يا مسئله امنيتي به نحو احسن انجام شده است. يکي ديگر از پروژه‎ها که در ادامه پروژه خط لوله زاهدان به دوراهي زابل است، خط لوله دشتک به زابل بوده که با قطر24 اينچ به طول 110 کيلومتر در ادامه پروژه خط لوله زاهدان، دو راهي زابل براي گازرساني به شهر و صنايع زابل احداث خواهد شد؛ طراحي پايه آن نيز باوجود مشکلات يادشده، در حال نهايي سازي است.پروژه خط لوله ايرانشهر، خاش و ميرجاوه به طول 220 کيلومتر از شهر ايرانشهر آغاز شده و با قطر 10 تا 20 اينچ تا شهرهاي پاليزان، خاش و ميرجاوه امتداد يافته و روستاهاي مسير را نيز از نعمت گاز برخوردار خواهد کرد. هم اکنون، فرآيند انتخاب مشاور طراحي پايه اين پروژه در حال انجام است. در ادامه، پروژه خطوط لوله پاليزان سيب، سوران و سراوان براي گازرساني به شهرهاي شمال شرقي ايرانشهر به طول 310 کيلومتر در قطر 6 تا 16 اينچ نيز به اين طرح ابلاغ شده که فرآيند انتخاب مشاور طراحي پايه اين پروژه نيز در حال انجام است.

      چه پروژه هاي ديگري از سوي طرح خط هفتم سر اسري در شرق کشور در دست اجراست؟

      دو ايستگاه تقليل فشار گاز سرخون و بندرعباس به منظور هماهنگ سازي فشار خط لوله 30 اينچ بندرعباس با خط لوله 22 اينچ گاز موجود که گاز بخشي از شهر و نيروگاه بندرعباس را تامين مي کند نيز، در آينده اجرايي مي شود. ايستگاه کنترل فشار در ابتداي خط لوله 30 اينچ بندرعباس و ايستگاه ديگر در محل انشعاب خط لوله سرخون از خط لوله هفتم سراسري گاز که با گازهاي خروجي پالايشگاه سرخون ادغام و احداث خواهد شد. هم اکنون مراحل تشريفات مناقصه انتخاب پيمانکار در حال انجام است و به زودي پس از انتخاب پيمانکار اجرايي خواهد شد.پروژه خط لوله 12 اينچ سربيشه به نهبندان به طول 127 کيلومتر با هدف گازرساني به شهر نهبندان در جنوب استان خراسان جنوبي و شهرهاي واقع در مسير اين خط لوله در حال اجراست. اين پروژه به صورت EPC به پيمانکار واگذار و تاکنون از پيشرفت مناسبي برخوردار بوده است و خوشبختانه از برنامه زمان بندي مصوب جلوتر پيش رفته و پيش از پايان سال 97 به بهره برداري خواهد رسيد.

      در ساخت خط لوله 30 اينچ غرب بندرعباس چه اهدافي مورد توجه قرار گرفته است؟

      پروژه خط لوله 30 اينچ غرب بندرعباس به طول 36 کيلومتر به همراه تاسيسات مربوطه با هدف گازرساني به پالايشگاه هاي ستاره خليج فارس که قطب توليد بنزين در کشور است، همچنين پالايشگاه نفت و نيروگاه بندرعباس و صنايع واقع در غرب اين شهر از جمله آلومينيوم المهدي و صنايع فولاد که سال 95 تزريق گاز شد و به بهره برداري رسيد و هم اکنون در مرحله تحويل قطعي به منطقه 6 عمليات انتقال گاز است. پروژه خط لوله گاز 30 اينچ گورزين، لافت به بندرعباس به طول 57 کيلومتر و انشعاب 16 اينچ مربوطه به طول 13 کيلومترکه با توجه به عبور حدود سه کيلومتر از خط لوله يادشده از زير دريا به روش HDD، يکي از پروژه هاي مهم اين طرح محسوب مي شود که قابليت عملکرد به طور معکوس را نيز دارد. هدف از اجراي اين پروژه، دريافت گاز از جزاير هنگام و قشم براي انتقال به خط لوله هفتم سراسري است که پس از پايان عمر منابع گاز جزاير قشم و هنگام و با افزايش مصارف جزيره قشم (شامل نيروگاه ها و شهرک صنعتي در حال ساخت در جزيره) جهت جريان گاز از خط لوله هفتم به سمت جزيره قشم تغيير مسير پيدا مي کند و مصارف آن جزيره تامين خواهد شد. هم اکنون طراحي پايه بخش خشکي رو به اتمام و فرآيند انتخاب مشاور براي طراحي بخش دريا نيز در حال انجام است. چالش اصلي اين پروژه براي اجرايي شدن، اخذ مجوز زيست محيطي است که با تلاش همه همکاران در بخش هاي مختلف در حال پيگيري است و به زودي اخذ خواهد شد.

      براي اجراي اين طرح از سوي دولت و نمايندگان مجلس، مورد حمايت قرار گرفته ايد؟

      بله؛ در پروژه ايرانشهر به زاهدان؛ افزون بر حمايت هاي بي دريغ همه مديران و مسئولان شرکت ملي گاز ايران، فرماندار و استاندار نيز، همکاري قابل توجهي در اجراي اين پروژه داشته اند.

      در پروژه ايرانشهر به خاش نيز، نمايندگان مجلس به ما قول داده اند همه شرايط را براي اجراي اين پروژه فراهم کنند.

      آيا اجراي پروژه‎هاي کلان گازرساني در استان سيستان و بلوچستان تاثيري در توسعه اقتصاد، رفاه و اشتغالزايي براي مردم اين استان محروم داشته است؟

      اجراي طرح خط لوله هفتم سراسري گاز، موجب رشد اقتصادي و اجتماعي در اين بخش از ميهن عزيزمان خواهد شد که از هم اکنون اثرات آن قابل مشاهده است، به طوري که تنها اجراي پروژه ايرانشهر- مکران باعث اشتغالزايي براي 400 نفر از مردم اين استان شده است.

      براي به کارگيري نيروهاي بومي از سوي پيمانکار پروژه هاي فعال، در اين استان الزام و دستورعملي صادر کرده ايد؟

      بله، از پيمانکاران پروژه ها درخواست کرده ايم که از نيروهاي بومي در استان براي روند کاري استفاده کنند، زيرا بيشتر فعاليت ها مربوط به کارهاي اجرايي است، همچنين پيمانکارها کلاس هاي آموزشي براي نيروهاي بومي در استان به صورت ادواري در نظر گرفته اند تا با آموزش هاي لازم بتوانند کار را به نحو احسن انجام دهند.

      در پايان اگر صحبتي داريد، بفرماييد.

      با اجراي خط لوله هفتم سراسري گاز، نعمت خدادادي گاز به مناطق جنوب، جنوب شرق و شرق کشور رسيد و زماني که ذوق و شوق مردم زحمتکش، غيور و مهربان استان را مشاهده کرديم، بزرگ ترين پاداش براي مجموعه ما بود و هيچ چيزي با ارزش تر از خوشحالي مردمان سرزمين مان نيست.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/779.jpg

      روي خوش گاز به جنوب شرق کشور

      جريان گاز؛ جريان زندگي

      مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان: روزانه 100 علمک در زاهدان نصب مي شود

      مشعل    سيستان و بلوچستان، عنوان وسيع ترين استان کشور از نظر مساحت را با خود يدک مي کشد، افزون بر همسايگي با افغانستان و پاکستان، تنها استاني است که از طريق بندر چابهار به درياي عمان و اقيانوس هند دسترسي دارد؛ استاني که با وجود فرصت هاي بي نظير براي توسعه و سرمايه گذاري، تاکنون از آن بهره کافي نبرده است. در بخش انرژي نيز، با وجود رشد گازرساني در ديگر استان ها، به دليل دوري خطوط اصلي و سراسري از اين استان، تا پيش از اين، نيازهاي گرمايشي اهالي آن از طريق سوخت هاي مايع و کپسول ال پي جي تامين مي شد، اما در سال 89 با اجراي خط لوله انتقال گاز هفتم سراسري (حدفاصل پارس جنوبي تا ايرانشهر)، نخستين شهر اين استان از نعمت گاز برخوردار شد.  استان سيستان و بلوچستان، در جنوب شرق کشور، تنها اندکي از طعم شيرين گاز را چشيده و زاهدان، به عنوان مرکز اين استان پس از سال هاي سال، به تازگي از نعمت گاز برخوردار شده است.

      مديرعامل شرکت گاز، استان سيستان و بلوچستان مي گويد: کاهش قيمت تمام شده توليد صنايع و صرفه جويي در مصرف سوخت هاي مايع، از نخستين اهداف گازرساني به اين استان به شمار مي آيد. با بهره گيري از فرصت هاي سرمايه گذاري بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه سال 93 و قانون رفع موانع توليد، توسعه شبکه گازرساني اين استان به صورت ويژه در دولت يازدهم در دستور کار قرار گرفت.

      به گفته محمدحسن طهراني، تاکنون 393 کيلومتر شبکه در شهرستان ايرانشهر اجرا شده است و 11 هزار مشترک از نعمت گاز برخوردار شده اند. با وجود گرمسير بودن اين شهرستان، تنها 45 روز نياز به سوخت براي گرمايش است و در طول سال از گاز براي مصارف پخت و پز و موارد بهداشتي استفاده مي شود.  طرح گازرساني به 23 روستاي ايرانشهر و بمپور نيز در دستور کار است که تاکنون با اجراي 152 کيلومتر شبکه، 350 مشترک در سه روستاي اين منطقه از نعمت گاز برخوردار شده اند. افزون بر بخش خانگي و تجاري، گازرساني با هدف ايجاد زيرساخت هاي توسعه صنايع نيز در اين شهرستان انجام مي شود و با ورود گاز، چند سرمايه گذار در بخش هاي سراميک، کارخانه هاي تبديلي کشاورزي و سيمان براي حضور در اين منطقه فعال شده اند. مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان مي گويد: آمادگي داريم زيرساخت گازرساني براي توسعه و ايجاد صنايع را در اين شهرستان فراهم کنيم، ضمن آنکه همسو با توسعه زيرساخت هاي گازرساني و بهره مندي بيشتر صنايع، قرارداد گازرساني به نيروگاه CHP اين شهرستان را امضا کرده ايم.

      از سوي ديگر، تا پيش از ورود گاز به شهرستان ايرانشهر، روزانه سه ميليون ليتر گازوييل از طريق 150 نفتکش به نيروگاه ايرانشهر و بمپور ارسال و مصرف مي شد و اين در حالي است که هم اکنون سوخت مورد نياز اين نيروگاه ها از گاز تامين مي شود.

      اين نيروگاه ها افزون بر گازوييل، مازوت نيز مصرف مي کردند که با تغيير سوخت و جايگزيني گاز، شاهد کاهش آلودگي هوا و حفظ محيط زيست هستيم. همچنين با توجه به هم مرز بودن اين استان با دو کشور افغانستان و پاکستان، با جايگزيني گاز، قاچاق سوخت نيز کاهش يافته است.

      پيشرفت 80 درصدي اجراي خط لوله ايرانشهر- زاهدان در دولت يازدهم

      طهراني در ادامه با اشاره به پروژه گازرساني شهر زاهدان مي گويد: در طول سال هاي گذشته از سوي دولت هاي مختلف، قول هايي براي گازرساني به زاهدان به عنوان مرکز استان داده شد. زاهدان، تنها مرکز استان در کشور بود که از نعمت گاز بي بهره بود؛ در حالي که ضريب نفوذ گاز در مراکز ديگر استان ها 70 تا 80 درصد بود. گازرساني در کشور براساس بند «ق» تبصره 2 قانون بودجه در جريان بود، ولي به دليل حجم بالاي سرمايه گذاري در خطوط انتقال گاز، طرح گازرساني به اين استان از ديگر استان ها مجزا شد. بر اين اساس، طرحي با عنوان گازرساني به استان سيستان و بلوچستان تعريف کرديم که در قالب آن، گازرساني به 300 هزار خانوار شهري و روستايي شهرهاي زاهدان، زابل، خاش، کنارک و چابهار، براساس برنامه زمان بندي انجام مي شود.

      مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان اعلام مي کند: از محل جايگزيني گاز با سوخت هاي مايع در صنايع و نيروگاه هاي سطح استان، اعتبار مورد نياز گازرساني به شهرها و روستاها تامين شد. بر اين اساس، روزانه 80 تا 100 تريلي، لوله هاي مورد نياز خط انتقال گاز ايرانشهر -زاهدان را به محل پروژه منتقل کردند تا عوامل اجرايي، با حمايت ويژه مسئولان استان، اين طرح را با سرعت بيشتر و کمترين دغدغه به سرانجام برسانند. خط لوله انتقال گاز ايرانشهر - زاهدان تا پايان سال 94 تنها 35 درصد پيشرفت داشت و اين در حالي است که تنها در طول يک سال (سال 95) شاهد اجراي 65 درصد آن بوديم.

      20 درصد از پيشرفت اين خط لوله انتقال گاز ايرانشهر - زاهدان در دولت دهم و 80 درصد آن در دولت يازدهم بوده است و در نهايت، گاز اين خط لوله در اسفند 95 تزريق گاز شد.

      در قالب اين طرح، شهر زاهدان به يکهزار و 400 کيلومتر شبکه شهري نياز دارد که با اجراي کامل آن، 140 هزار مشترک گاز جذب مي شوند. طهراني يادآور مي شود: تنها صنعت بزرگ زاهدان، نيروگاه اين شهر است که با اجرايي شدن خط لوله انتقال گاز ايرانشهر - زاهدان، مذاکره با نيروگاه انجام و شبکه مورد نياز اجرا شد. از ارديبهشت 96 تاکنون، چهار واحد از هشت واحد اين نيروگاه روزانه 600 هزار مترمکعب گاز دريافت مي کنند.

      همچنين از مجموع يکهزار و 400 کيلومتر شبکه مورد نياز سطح شهر زاهدان، تاکنون 370 کيلومتر شبکه اجرا شده و به بهره برداري رسيده و پيمان سپاري حدود 700 کيلومتر شبکه نيز انجام شده است. هم اکنون روزانه 100 علمک در سطح شهر نصب مي شود و براساس برنامه هاي تعريف شده، اوايل سال 99، شبکه گذاري گاز را در شهر زاهدان به پايان مي رسانيم.

      چابهار؛ دروازه طلايي تجارت و ترانزيت

      مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان در ادامه با اشاره به اجراي خط لوله انتقال گاز ايرانشهر- چابهار مي گويد: چابهار؛ تنها بندر اقيانوسي کشور است و با توجه به تبديل شدن به منطقه آزاد، موقعيتي راهبردي دارد.

      براساس برنامه هاي پيش بيني شده، چابهار به هاب پتروشيمي ايران تبديل مي شود و تاکنون 16 طرح در آن تعريف شده است. افزون بر صنايع پتروشيمي، دو کارخانه فولاد، چهار آب شيرين کن و يک پالايشگاه نفت کوچک نيز در اين منطقه احداث مي شود.

      چابهار در اين سال ها به دلايلي توسعه نيافته بود و اين در حالي است که از اوايل دولت يازدهم، نگاهي ويژه به آن معطوف و برنامه هاي کلاني شامل توسعه زيرساخت هاي ارتباطي و صنايع براي آن تعريف شد. براي تحقق بخشي از اين برنامه ها، به تامين پايدار گاز نياز بود که بر اين اساس، اجراي خط لوله ايرانشهر - چابهار در دولت يازدهم کليد خورد. اين پروژه هم اکنون در قالب BOT از سوي شرکت سرمايه گذاري «نگين مکران» در دست اجراست و پس از اينکه گاز به واحدهاي پتروشيمي برسد، طبق برنامه زمان بندي چهارساله، سرمايه گذاري آن از محل مصرف گاز بازگشت خواهد داشت.

      تامين گاز زابل با سي ان جي

      مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان در ادامه با اشاره به پروژه گازرساني به شهرستان زابل مي گويد: شغل اصلي اهالي زابل، کشاورزي و دامداري است، ولي با برنامه ريزي براي گازرساني به اين منطقه، صنايع و کارخانه ها در حال احداث هستند. به گفته طهراني، در اين طرح، صادرات گاز به افغانستان نيز تعريف شده است.

      با توجه به اجراي 50 کيلومتر شبکه، همزمان با اجراي خط لوله انتقال گاز، پروژه اي تعريف کرده ايم که گاز مورد نياز شهر از طريق   سي ان جي تامين شود. اين پروژه به زودي عملياتي مي شود تا بتوانيم پيش از اجراي کامل خط لوله انتقال گاز، از طريق سي ان جي، گاز را به مشترکان خانگي شهر زابل تحويل دهيم.

      همچنين مجوز دريافت انشعاب گاز سيمان سيستان و نيروگاه 400 مگاواتي دوراهي دشتک نيز دريافت شده است.

      اجراي 80 کيلومتر شبکه گاز در «خاش»

      مديرعامل شرکت گاز استان سيستان و بلوچستان در ادامه با اشاره به گازرساني به شهرستان خاش مي گويد: اين شهرستان از مناطق کوهستاني و سردسير استان به شمار مي آيد که افزون بر بخش خانگي گازرساني به کارخانه سيمان نيز پيش بيني شده است. در مجموع، 300 کيلومتر شبکه شهري براي خاش تعريف و تاکنون 80 کيلومتر آن اجرا شده است. با تکميل خط لوله انتقال گاز خاش، گازرساني به واحدهاي مسکوني اين شهرستان نيز از طريق سي ان جي انجام مي شود.

      مسير خط لوله انتقال گاز نيز به گونه اي انتخاب شده است که بتوانيم در آينده انشعاب هايي براي منطقه جنوب شرق شامل سراوان، سوران، هيدوج و مهرستان اجرا کنيم.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/780.jpg

      بهره مندي    8 هزار مشترک زاهداني    از نعمت گاز

      مشعل    رئيس اداره گاز ناحيه زاهدان با اشاره به ايستگاه هاي تقليل فشار گاز سطح شهر مي گويد: خط لوله 36 اينچ به طول 262 کيلومتر از ايرانشهر به ايستگاه سي جي اس غربي زاهدان متصل شده است.

      به گفته سيد سعيد عطايي، ظرفيت اين ايستگاه (سي جي اس)، 30 هزار مترمکعب در ساعت است و تا يک سال آينده شاهد افزايش آن به 120 هزار مترمکعب خواهيم بود.

      وي ادامه مي دهد: هم اکنون دو ايستگاه تي بي اس نيز در مناطق گازدار جمهوري و زيباشهر قرار دارند.

      ايستگاه تقليل فشار گاز (تي بي اس) منطقه 22 بهمن زاهدان با ظرفيت 10 هزار مترمکعب برساعت، يکي از 6 ايستگاه منطقه زيباشهر است که تاکنون به بهره برداري رسيده است. در اين ايستگاه ها، گاز با فشار بالاي 250 پي اس اي به فشار 60 پوند بر اينچ تبديل و براي ارسال به رگولاتور آماده مي شود.

      در مجموع، 30 «تي بي اس» در سطح شهر پيش بيني شده که به دليل تراکم منطقه زيباشهر، 6 ايستگاه در اين منطقه راه اندازي مي شود.

      از خرداد 96، مصرف کنندگان به شبکه گاز متصل شده و بيش از 90 درصد واحدهاي مسکوني منطقه زيباشهر از نعمت گاز برخوردار شده اند. برخي نيز به دليل مشکلات نظام مهندسي و نبود دريچه لوله بخاري تاکنون به شبکه متصل نشده اند.

      رئيس اداره گاز ناحيه زاهدان با اشاره به استقبال اهالي اين شهر از ورود گاز مي گويد: با توجه به تبليغات منفي و غيرواقعي، چند ماه پس از آغاز اشتراک پذيري مردم مطمئن شدند که گاز وجود دارد. ابتدا شک و ترس در دل مردم بود و اطمينان نداشتند و با آغاز فعاليت ها اين اعتماد جلب شد. از ارديبهشت ماه سال گذشته، اشتراک پذيري آغاز شد و اوج کارمان از شهريورماه بود.

      به گفته عطايي، تاکنون هشت هزار و 787 مشترک جذب کرده ايم که بيش از 90 درصد اين تعداد در منطقه زيباشهر قرار دارند. بخشي از اين مشترکان نيز در مناطق دانشگاه و شريف پناه و بخش هاي قديمي زاهدان هستند.

      به دليل محروميت، برخي امکان تامين هزينه هاي اوليه اشتراک پذيري را ندارند؛ به همين دليل مصوبه اي براي دريافت وام دو ميليون توماني از بانک ها ابلاغ شده است.

      براساس آمار، بايد 140 هزار خانوار تا سال 1404 از نعمت گاز برخوردار شوند که با پيگيري ها، تا پيش از سال 1400 به اين رقم دست خواهيم يافت.

      وي درباره برگزاري دوره هاي آموزشي با همکاري جهاد دانشگاهي و به کارگيري نيروهاي بومي منطقه در پروژه هاي گازرساني مي گويد: دوره هاي آموزشي متنوعي از جمله دوره هاي مشترکان، تعميرات و امداد، براساس نيازهايمان برگزار شد. با مذاکراتي که با جهاد دانشگاهي داشته ايم، تعدادي از اين نفرات به پيمانکاران معرفي و جذب شده اند.

      وي در ادامه با اشاره به جايگزيني گاز با سوخت هاي مايع در بخش نيروگاهي مي گويد: هم اکنون چهار فاز از هشت فاز نيروگاه زاهدان از گاز استفاده مي کنند.

      از ايجاد رفاه تا کاهش هزينه توليد

      سيستان و بلوچستان از معدود استان هايي به شمار مي آيد که مردمش اين سال ها از نعمت گاز محروم بوده است و در سال هاي گذشته تنها گازرساني به ايرانشهر انجام شده و اواخر سال 95 نيز خط لوله انتقال گاز ايرانشهر_ زاهدان افتتاح و اوايل سال 96 مردم شريف اين شهر نيز از نعمت گاز بهره مند شدند.

      گاز به عنوان سوختي پاک و ارزان براي مصارف گرمايشي و توسعه صنايع بسيار تاثيرگذار بوده؛ بنابراين رساندن اين سوخت به همه مناطق استان سيستان و بلوچستان، از ضروريات است و مي تواند به عنوان زيرساخت اوليه تحول اقتصاد و ايجاد رفاه اهالي محروم استان مورد استفاده قرار گيرد.

      اهالي اين استان با رسيدن گاز به وسيله خط لوله و شبکه، ديگر مجبور نيستند براي تامين نياز خود از کپسول هاي گاز که مشکلات، پيامدها و خطرهاي خاص خود را دارد، استفاده کنند.

      از طرفي، هزينه توليد صنايع هرچند محدود اين منطقه نيز، کاهش مي يابد. به عنوان مثال کوره هاي آجرپزي که در اين منطقه در حال فعاليت هستند به دليل استفاده از سوخت مايع و تحميل هزينه هاي گزاف، امکان رقابت با اين دست صنايع در ديگر استان ها را ندارند و روز به روز فشارهاي اقتصادي بر آنها افزايش مي يابد.

      رساندن گاز به مناطق مختلف استان سيستان و بلوچستان علاوه بر ايجاد رفاه براي مردم مي تواند در کاهش هزينه توليد واحدهاي صنعتي و رونق کسب و کار نيز تاثيرگذار باشد. در ادامه، با کاهش هزينه توليد، امکان رقابت براي اين واحدهاي صنعتي به وجود مي آيد و با رونق کسب و کار و کاهش هزينه ها، امکان افزايش سود و ايجاد شغل براي افراد جديد نيز فراهم مي شود.

      صنايع استان در سال هاي گذشته، به دليل نبود زيرساخت هاي انرژي به ويژه گاز، رونق نداشته اند و تنها صنايع کوچک و محدودي همچون چند کارخانه سيمان و شرکت لاستيک سازي با بهره گيري از سوخت مايع به فعاليت خود ادامه داده اند.

      از سوي ديگر، مصرف سوخت هاي مايع و فرآورده هاي نفتي که يکي از منابع درآمدي کشور از طريق صادرات به شمار مي آيد در اين واحدها منطقي نبوده و صرفه اقتصادي ندارد، در حالي که مي توان با تامين انرژي مورد نياز اين واحدها از طريق گاز، درآمدهاي ارزي کشور را افزايش داد.

      همچنين با جايگزيني گاز با فرآورده هاي نفتي، شرايط براي کاهش آلودگي هاي محيط زيست که با حساسيت ويژه اي در همه جاي دنيا پيگيري مي شود نيز فراهم مي شود.

      خوشبختانه تلاش هايي براي ايجاد زيرساخت هاي گازرساني در اين استان آغاز شده و پس از ايرانشهر، هم اکنون گازرساني به خانوارهاي شهر زاهدان در دست اجراست و اميدواريم هرچه سريعتر گاز به ديگر مناطق استان برسد تا زيرساخت ها براي حضور سرمايه گذاران فراهم شود.

      احمدعلي کيخا، نماينده مردم زابل، زهک، نيمروز، هيرمند و هامون در مجلس شوراي اسلامي

       

      افق هاي روشن توسعه گازرساني در زاهدان

      پروژه هاي شهري در حوزه لوله کشي و نصب انشعاب گاز که هم اکنون در شهر زاهدان در جريان است، سبب شده است در بخش هاي مختلف شاهد ايجاد مشاغل جديد باشيم.

      با آغاز گازرساني در شهر زاهدان، مشاغل جديدي شکل گرفته و شهروندان در حوزه هايي از جمله همکاري با شرکت هاي پيمانکار طرح، نصب لوله گاز منازل، نصب پکيج و تجهيزات گازي و... فعال شده اند.

      همچنين، در جلسه با وزير نفت، پيشنهاد اعطاي وام 2 ميليون توماني به هر خانوار ارائه شد و با پيگيري وي و نظر موافق رئيس جمهوري، اين برنامه به بانک مرکزي ابلاغ شده است تا شاهد بهره مندي تعداد بيشتري از خانوارهاي اين شهر از نعمت گاز باشيم.

      برپايه برنامه هاي تعريف شده، براي شهر زاهدان، 145 هزار مشترک گاز تعريف شده و براي اجراي اين پروژه در مجموع 290 ميليارد تومان اعتبار اختصاص مي يابد. با پيگيري وزير نفت و دستور رئيس جمهور اين وام به صورت قرض الحسنه به شهروندان و مشترکان اعطا مي شود و بازپرداخت آن به صورت ماهانه در قبوض گاز لحاظ مي شود.

      نکته قابل تامل اين است که بودجه جاري استان حدود 500 ميليارد تومان است و اين در حالي است که براساس برنامه هاي تعريف شده، 290 ميليارد تومان اعتبار براي گازرساني در قالب وام به مردم اعطا مي شود.

      از سوي ديگر، در طرح خط لوله انتقال گاز ايرانشهر - زاهدان و ايرانشهر - چابهار افزون بر هدف گازرساني به بخش خانگي و خانوارهاي شهري، فعاليت هاي مهمي براي توسعه صنايع از جمله پتروشيمي و نيروگاه ها در نظر گرفته شده است.

      تنها در بخش گازرساني به نيروگاه ها شاهد آزادسازي سوخت مايع و کاهش آلودگي هوا خواهيم بود. همچنين اين استان ظرفيت هاي بسيار خوبي براي رشد در اختيار دارد که دولت بايد روي آنها برنامه ريزي کند.

      سواحل مکران و خاصيت ترانزيتي اين استان باعث شده تا دولت يازدهم، توسعه محور شرق و جنوب شرق کشور را در اولويت هاي خود قرار دهد؛ از اين رو گازرساني موجب فراهم آمدن ظرفيت لازم براي ديگر اقدام هاي توسعه اي خواهد شد. گاز به عنوان سوختي پاک و ارزان در کشور ما منبع اصلي انرژي واحدهاي صنعتي و توليد بوده  و نبود آن باعث شده است تا بسياري از ظرفيت هاي استان مغفول بماند.

      از سوي ديگر، هرچه روند توسعه در استان سرعت مي يابد، امنيت نيز بهبود پيدا مي کند و هرچه امنيت بيشتر شود، سرعت توسعه استان سيستان و بلوچستان سريع تر خواهد بود، در واقع اين دو عامل بر يکديگر تاثير مي گذارند.

      عليم يارمحمدي، نماينده مردم زاهدان در مجلس شوراي اسلامي

       

       

       

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/781.jpg

      رکورد زني صادرات نفت ايران

      ايران    از بازار انرژي دنيا حذف نمي شود

      مشعل    با تحريم آمريکا، سايه نا اطميناني بر سر اقتصاد و صنعت نفت ايران سنگيني مي کند؛ سايه اي که بيش از اينکه نمود واقعي داشته باشد، بي ثباتي پيش از موعدي را براي خريداران نفت و سرمايه گذاران خارجي فراهم مي آورد و آنها را به سمت کشورهاي ديگر، براي تامين منابع مورد نيازشان سوق مي دهد. سايه اي از تهديدها که مقامات کشور اعلام مي کنند بارها و بارها مسير خروج آمريکا از برجام را بررسي کرده اند و سناريوهاي مختلفي پيش رو دارند تا کمترين آسيب به اقتصاد و رگ حيات ايران، يعني فروش نفت و بازگشت ارز به کشور وارد شود.

      پيش بيني آمريکا از روند تاثير تحريم بر نفت ايران

      دونالد ترامپ، رئيس جمهوري آمريکا مي گويد، وضعيت بازار جهاني انرژي به گونه اي است که تحريم هاي نفتي ايران را امکان پذير مي کند.

      او در يادداشتي خطاب به وزيران امور خارجه، دارايي و انرژي ايالات متحده نوشته که«شرايط اقتصاد جهاني، افزايش توليد نفت بعضي کشورها و مازاد توليد در جهان» او را به اين جمع بندي رسانده که کاهش چشمگير فروش نفت ايران در بازارهاي جهاني امکان پذير است.

      ترامپ در يادداشتش آورده: «طبق قانون اختيارات دفاع ملي سال 2012 ... حکم من، اين است که عرضه نفت و محصولات نفتي در حدي است که اجازه مي دهد حجم نفت خام و محصولات نفتي که از ايران يا از طريق موسسات مالي (از ايران) خريداري مي شود، به ميزان چشمگيري کاهش يابد.»

       اما تجربه ثابت کرده است که حذف ايران از بازار انرژي دنيا ميسر نمي شود و آنچه که از مهلت هاي 90 و 180 روزه وزارت دارايي آمريکا براي بازگرداندن تحريم ها با توجه به عدم همراهي اروپا، روسيه و تا حدودي چين در نظر گرفته شده است، نمي تواند ايران را تحت فشار جدي قرار دهد؛ چرا که ذخاير نفت دنيا با توجه به اجراي طرح تثبيت سقف توليد نفت کشورهاي اوپک و غير اوپک (شامل روسيه)، مازاد توليد نفت خام در سطح جهاني به کمترين رقم در يک سال اخير رسيده و درصورت اجراي تحريم هاي آمريکا، احتمال افزايش قيمت نفت وجود دارد؛ ولي نه چندان، چون بخشي از اين افزايش قيمت پيش از اعلام تصميم دونالد ترامپ اتفاق افتاده است

      رکورد صادرات نفت ايران

      بر اساس آخرين آمار، شرکت ملي نفت ايران در چهارمين ماه سال 2018 (فروردين - ارديبهشت ماه) 2 ميليون و 877 هزار بشکه نفت و ميعانات گازي به کشورهاي آسيايي و اروپايي صادر کرد. سهم نفت خام از اين ميزان، بيش از 2 ميليون و 617 هزار بشکه بود  که اين رقم بي سابقه است. پيش از اين، بيشترين رقم صادرات نفت خام در اکتبر 2016 با رقم 2 ميليون و 442 هزار بشکه به ثبت رسيده بود. در ماه آوريل همچنين با توجه به افزايش مصارف داخلي، 260 هزار بشکه در روز ميعانات گازي صادر شده است.

      کشورهاي آسيايي و مشتريان سنتي نفت ايران يعني چين، هند، کره جنوبي و ژاپن بيش از 60 درصد نفت ايران را در ماه آوريل خريداري کردند. چين و هند، به عنوان نخستين و دومين مشتريان نفت ايران، نزديک به يک ميليون و 400 هزار بشکه نفت از ايران خريدند. 

      شرکت هاي اروپايي نيز دريافت کننده 40 درصد نفت ايران در ماه آوريل بودند. از توتال، شل، اني، ساراس، هلنيک و ... مي توان به عنوان برخي از مشتريان اروپايي نفت ايران در کنار ترکيه ياد کرد. بنابراين تاثير دور تازه تحريم هاي آمريکا عليه ايران، به همراهي اين کشورها با دولت دونالد ترامپ بستگي دارد.  رکورد صادرات نفت ايران در ماه آوريل 2018 در حالي در دولت دوازدهم شکسته شد که دولت روحاني، وارث کمترين ميزان صادرات نفت پس از سال 1360 بوده است. وقتي دولت تدبير و اميد بر سر کار آمد، ميزان صادرات نفت خام ايران، حدود يک ميليون و 130هزار بشکه در روز   و  توليد نفت 2 ميليون و 820 هزار بشکه در روز بود که پس از اجراي برجام در دي ماه 94 ميزان صادرات نفت و ميعانات گازي ايران از مرز 2 ميليون و 500 هزار بشکه در روز فراتر رفت و اين روند تاکنون با تمام فراز و فرودها و افزايش چانه زني ها ادامه يافته است. رکورد مجموع صادرات نفت و ميعانات گازي ايران نيز در اسفندماه 1395 با رقم 3 ميليون بشکه در روز پيش از اين ثبت شده بود.

       مروري بر روند صادرات نفت ايران

      صادرات نفت خام ايران در سال هاي 90 تا 96 را مي توان به سه دسته تقسيم کرد. نخستين سال اين دهه، ايران 2 ميليون و 220 هزار بشکه نفت صادر کرد، پس از آن اما با تحريم هايي که شوراي امنيت سازمان ملل، آمريکا و مجلس نمايندگان اين کشور، اتحاديه اروپا، سوييس و کشورهاي کانادا و انگليس از خردادماه 1389 تا ارديبهشت 1392 عليه ايران تصويب و اعمال کردند، صادرات نفت ايران در سال 91 به يک ميليون و 130 هزار بشکه در روز رسيد.

      ايران در سال هاي 92 تا 94 به ترتيب روزانه يک ميليون و 2 هزار، يک ميليون و 70 هزار و يک ميليون و 128 هزار بشکه نفت خام صادر کرد. در دي ماه 94 و پس از اجراي برجام، ميزان صادرات نفت خام ايران بسرعت افزايش يافت و سبب شد ميانگين صادرات نفت خام ايران در سال 94 با رشد همراه شود. ايران در سال هاي 95 و 96 نيز به ترتيب 2 ميليون و 90 هزار و 2 ميليون و 115 هزار بشکه نفت خام صادر کرده است.

      حذف ايران از بازار انرژي امکان پذير نيست

      حذف ايران از بازار انرژي امکان پذير نيست؛ چرا که فروش نفت، تابعي از مسائل داخلي و بين المللي است و بازار نفت جاي دورانديشي، تدبير و البته ديپلماسي است. اين امر تنها زماني محقق خواهد شد که تمامي مشتريان نفت ايران، با همراهي تمامي کشورهاي عضو برجام از تصميم هاي آمريکا تبعيت کنند، اما اين بار قطعا نوع و تاثيرگذاري تحريم ها با پيش از برجام متفاوت خواهد بود؛ چرا که کشورهاي اروپايي، اقدامات آمريکا را مورد نقد قرار داده اند و به دنبال مسير تازه اي براي برقراري ارتباط با ايران هستند و در کنار تمامي اين مسائل، تدبير و تلاش وزارت نفت پس از اجراي برجام، براي بازپس گيري سهم ايران از بازار نفت نيز قابل تقدير است که همچنان در بر همان پاشنه مي چرخد و مسئولان به هر قيمتي حاضر نيستند جايگاه ايران در بازار نفت، تضعيف و سهم کشورمان از دست برود.

       

      با امضاي موافقت نامه همکاري در ميدان کرنج

      انگليس   بر حضورش در ايران مهر تاييد زد

      مشعل    ايران و يک شرکت انگليسي روز چهارشنبه ( 26 ارديبهشت ماه ) موافقت نامه همکاري (HOA) امضا کردند که هدف از آن، توسعه و پشتيباني بهره‎برداري ميدان نفتي کرنج در قالب الگوي قراردادي مناطق نفت خيز جنوب است.   اين موافقت نامه همکاري ميان شرکت پرگس انگليس و شرکت مناطق نفت خيز جنوب امضا شد تا امکان دستيابي به توليد روزانه حداکثر 200 هزار بشکه نفت طي 10 سال آينده از ميدان کرنج فراهم ‎شود. در صورت به قرارداد رسيدن اين موافقت نامه ، امکان دستيابي به توليد روزانه حداکثر 200 هزار بشکه و توليد تجمعي حدود 655 ميليون بشکه با هزينه هاي سرمايه‎اي مستقيم 1167 ميليون دلار و هزينه‎هاي غيرمستقيم معادل 187 ميليون دلار فراهم خواهد شد.  با اجراي کامل اين طرح، ضمن افزايش ظرفيت توليد نفت خام کشور، زمينه هاي اشتغال گسترده نيز در استان خوزستان ايجاد مي شود و بازار کار مناسبي به وجود خواهد آمد.

      مهم ترين بخش هاي اين قرارداد کاري ، فشارافزايي مخزن تا فشار اوليه با افزايش حدود 3 برابري تزريق گاز نسبت به وضع کنوني، احداث ايستگاه‎هاي تراکم و تزريق گاز با ظرفيت 800 ميليون فوت مکعب در روز، ساخت تاسيسات جمع آوري و انتقال گاز همراه با ظرفيت روزانه 280 ميليون فوت مکعب، ساخت کارخانه نمک‎زدايي با ظرفيت 110 هزار بشکه در روز، حفاري 35 حلقه چاه در مخازن آسماري و پابده (شامل چاه‎هاي توليدي عمودي، انحرافي و افقي، مشاهده اي، تزريق گاز و تزريق پساب)، حفاري 2 حلقه چاه توصيفي در مخزن پرفشار گازي خامي با هدف ظرفيت سنجي توليد گاز از اين مخزن، تعمير 15 حلقه چاه با دکل و بهينه سازي چاه‎ها و تاسيسات موجود است.

      همچنين به منظور تهيه برنامه جامع ازدياد برداشت (EOR)، شبيه سازي و اجراي پايلوت در اين ميدان به مدت پنج سال صورت مي گيرد که در نتيجه اين مطالعات، اجراي پروژه جامع ازدياد برداشت، در صورت توافق طرفين انجام خواهد شد.

       دستاورد اين موافقت نامه کم ارزش تر از امضاي قرارداد نيست

      بيژن زنگنه، وزير نفت در جريان امضاي اين موافقت نامه ، ايران را کشوري صلح جو دانست و گفت: اصل ما همکاري با جهان و استفاده از فناوري روزآمد دنياست، انتظار داريم اتحاديه اروپا، عهدشکني آمريکا را جبران کند. وي با بيان اين که مذاکراتي طولاني در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب براي امضاي اين موافقت نامه انجام شده است، افزود: دستاورد اين موافقت نامه را کم ارزش تر از امضاي قرارداد نمي دانم؛ زيرا راهي براي آينده باز شده است و ما مي توانيم براي توسعه ميدان کرنج، از سرمايه و فناوري خارجي استفاده کنيم. زنگنه با تاکيد بر اهميت توجه به مديريت پروژه در توسعه ميدان کرنج، در حال بهره برداري بودن اين ميدان را از جمله حساسيت هاي امضاي اين موافقت نامه برشمرد و افزود: قرار گرفتن تجهيزات و در حال توليد بودن اين ميدان، بحث توسعه آن را از ميدان هايي که هنوز توسعه نيافته اند، پيچيده تر کرده است.

      وي اعلام کرد: هرگز خودمان را براي توسعه يک ميدان به يک شکل قرارداد  محدود نمي کنيم، ضمن اين که توافقنامه امروز هم يک شاخه از قراردادهاي IPC بوده و بازپرداخت منوط به عملکرد ميدان است. زنگنه با بيان اين که امضاي اين نوع قرارداد (الگوي قراردادي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب) يکي از نقاط قوت ماست، افزود: اين موضوع سبب انعطاف و توانمندي ما براي مذاکره مي شود، ضمن اين که اين قراردادها عليه يکديگر نيستند، بلکه مکمل هم هستند. وي افزود: البته امضاي قراردادهاي نفتي، تنها به اين روش ها محدود نيست و ما قرارداد بيع متقابل نيز امضا مي کنيم. وزير نفت با بيان اين که کنسرسيوم پرگس، در اين مدت عملکرد خوبي از خود نشان داده است، افزود: طي صحبتي که با مديران پرگس داشتم، به آنها گفتم که با توجه به شرايط کنوني ايران، آيا مي توانند توسعه اين ميدان را عملياتي و منابع مالي و تجهيزات را تامين کنند و آنها قول دادند که اين کار را انجام دهند. زنگنه همچنين از سفير انگليس در تهران که در آيين امضاي موافقت نامه توسعه ميدان کرنج حضور داشت، تشکر کرد و گفت: از دولت انگليس و کشورهاي اروپايي انتظار داريم از شرکت هاي اروپايي که قصد دارند قراردادهاي خود را به سرانجام برسانند، حمايت کنند.

      انگليس، حامي شرکت هاي سرمايه گذار در ايران است

      راب مک اير، سفير انگليس در مراسم امضاي اين موافقت نامه اعلام کرد که دولت اين کشور، کاملا حامي شرکت هاي انگليسي مايل و توانا براي تجارت و همکاري با ايران است.

      وي درباره مواضع اخير دولت آمريکا درباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) گفت: ميان ما و شريکان اروپايي ما با آمريکا، اختلاف هايي وجود دارد.

      سفير انگليس در تهران همچنين اعلام کرد: با توجه به ظرفيت بالاي بازار ايران، شرکت هاي خصوصي انگليسي براي سرمايه گذاري در ايران برنامه دارند.

      به گفته مک اير، مذاکراتي براي حضور ديگر شرکت هاي انگليسي در ايران در جريان است؛ اما مجاز نيستم پيش از امضاي قرارداد نام اين شرکت ها را اعلام کنم.

      توسعه کرنج محقق مي شود

      بيژن عالي پور، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در مراسم امضاي اين موافقت نامه گفت: با امضا و اجراي قرارداد توسعه اي ميدان کرنج در قالب الگوي قراردادي اين شرکت، در مجموع 655 ميليون بشکه نفت طي 10 سال آينده در اين ميدان توليد مي شود.

      وي افزود: در صورتي که توسعه اين ميدان در دستور کار قرار نگيرد، توليد تجمعي ميدان کرنج در 10 سال آينده 353 ميليون بشکه خواهد بود که در مقايسه با 655 ميليون بشکه مدنظر با فرآيند توسعه، بالغ بر 18 ميليارد دلار ارزآوري کمتري به همراه خواهد داشت. عالي پور، توليد تجمعي کرنج طي 40 سال آينده را با اجراي قرارداد توسعه اي، حدود 2 ميليارد بشکه اعلام کرد و گفت: دو شرکت درباره ميزان سرمايه گذاري، اجزاي طرح توسعه، ميزان تزريق گاز و توليد نفت براي دوره 10 ساله به توافق رسيده‎اند و موافقت نامه حداکثر ظرف 2 ماه آينده به قرارداد منتهي مي شود.  وي اعتبار برآورد شده براي اين پروژه را حدود 2/1 ميليارد دلار عنوان کرد.

      عزم جدي پرگس براي امضاي قرارداد توسعه کرنج

      کالين رولي، مديرعامل کنسرسيوم پرگس معتقد است که امضاي موافقت نامه اصولي (HOA) توسعه ميدان نفتي کرنج، بدون عزم جدي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و اين کنسرسيوم محقق نمي شد. وي اعلام کرد: براي موفقيت اين کنسرسيوم و رسيدن به موقعيت کنوني، عوامل زيادي دخيل بوده اند؛ اما همه اين عوامل بدون عزم جدي دو طرف به نتيجه مطلوبي نمي رسيد و امضاي رئوس توافق (HOA) توسعه و پشتيباني بهره برداري ميدان نفتي کرنج، بين شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و کنسرسيوم پرگس، نتيجه عزم جدي دو طرف است.

      مديرعامل کنسرسيوم پرگس تاکيد کرد که اين کنسرسيوم سرمايه گذاران، مديران و کارشناسان بسياري را گرد آورد تا بتواند موافقت نامه ياد شده براي توسعه ميدان کرنج را آماده کند.  رولي يادآور شد: حضور وزير نفت، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و مديران ارشد نفتي ايران در آيين امضاي موافقت نامه توسعه ميدان کرنج، نشانه تعهد طرف ايراني است.

      وي همچنين به شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، به دليل بهره مندي از کارشناسان سطح بالا که در مذاکرات مربوط به اين موافقت نامه مشارکت داشته اند، تبريک گفت.

      ميدان کرنج که اثبات وجود نفت در آن به سال 1342 بازمي‎گردد، داراي 11 ميليارد بشکه ذخيره نفت درجا در مخازن آسماري و پابده است. توليد از اين ميدان در سال 1343 آغاز شده و هم‎اکنون روزانه بيش از 120 هزار بشکه نفت از آن برداشت مي‎شود. اين ميدان که در فاصله 110 کيلومتري جنوب شرق اهواز واقع شده، جزو ميدان هايي است که عمليات تزريق گاز با هدف ازدياد برداشت در آن، از سال 1371 آغاز شده و کماکان ادامه دارد.

    • media/image/2018/05/2000-1441/782.jpg

      مجتمع هاي    پتروشيمي، فروردين   را چگونه  پشت  سر گذاشتند؟

      مشعل  روند رو به رشد توليد مجتمع هاي پتروشيمي کشور بي وقفه ادامه دارد تا نشان دهد چرخ هاي اين صنعت حياتي، روزگار پر رونق را ادامه مي دهند. آنگونه که آخرين آمار منتشر شده از توليد در فروردين ماه رقم قابل ملاحظه بيش از  4 ميليون و 700 هزار تن را نشان مي دهد.

      رقم توليد بيش از 4 ميليون و 700 هزار تني، حاصل عملکرد مجتمع هاي مختلف است که در اين ميان ، عملکرد 20 مجتمع پتروشيمي مستقر در منطقه ماهشهر( منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي) در فروردين امسال يک ميليون و 733 هزار تن بوده است.

      همچنين عملکرد 16 مجتمع پتروشيمي مستقر در منطقه عسلويه هم براساس اين گزارش نشان مي دهد، توليد واقعي اين منطقه در مدت زمان ياد شده، بيش از 2 ميليون و 38 هزارتن بوده است. بر پايه اين گزارش، توليد واقعي 21 مجتمع پتروشيمي مستقر در مناطق داخلي کشور در دوره مورد بررسي، بيش از 935 هزار تن بوده است. در همين مدت مجموع کل توليد صنعت پتروشيمي در فروردين امسال حدود 7/4 ميليون تن بوده و ميزان فروش داخلي صنعت پتروشيمي تا پايان فروردين ماه نيز بيش از يک ميليون و 325 هزار تن به ارزش بيش از 34 ميليارد و 590 ميليون ريال بوده است. گزارش شرکت ملي صنايع پتروشيمي اشاره دارد، ظرفيت اسمي سالانه 57 مجتمع پتروشيمي، حدود 62 ميليون تن است که از اين ميزان حدود 60 ميليون تن در برنامه توليد واقعي قرار دارد. فروش بين مجتمعي شرکت ها نيز به بيش از 849 هزار تن و به ارزش بيش از 19 ميليارد و 714 ميليون ريال رسيده است.

      بالاترين عملکرد توليد در فروردين امسال را مجتمع هاي پتروشيمي خوزستان، اهتمام جم، خراسان، آرياساسول، بيستون، شيمي بافت، نوري، پليمر کرمانشاه و شيراز به خود اختصاص داده اند.

       گزارش صادرات فروردين ماه

       براساس اين آمار و ارقام توليدي مورد بررسي، مجتمع هاي پتروشيمي در نخستين ماه سال 1397 بيش از يک ميليون و 990 هزار تن محصول را به ارزش بيش از يک ميليارد و 167 ميليون دلار صادر کرده اند. 

      از اين ميزان براساس تفکيک انجام شده، سهم هر يک از مناطق را از صادرات بيش از يک ميليارد و 167 ميليون دلاري مي توان ملاحظه کرد. در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس، بيش از 999 هزار تن محصول پتروشيمي به ارزش 574 ميليون و 738 ميليون دلار صادر شده است.

      همچنين در منطقه ماهشهر بيش از 638 هزار تن محصول به ارزش بيش از 334 ميليون دلار روانه بازارهاي بين المللي شد. تا پايان فروردين ماه نيز در ديگر مناطق، بيش از 341 هزار تن محصول به ارزش 258 ميليون دلار صادر شد.

      بر اساس اين گزارش، بالاترين ميزان صادرات را از نظر وزني، پتروشيمي زاگرس با بيش از 245 هزار تن و پتروشيمي نوري ازنظر ارزش با بيش 114 ميليون دلار در منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس تا پايان سال به خود اختصاص دادند.

      در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي، مجتمع پتروشيمي بندرامام با بيش از 206 هزار تن صادرات توانست حدود 106 ميليون دلار صادرات را رقم بزند. در ديگر مناطق نيز پتروشيمي خارک بيش از 102هزار تن محصول را به ارزش بيش از 41 ميليون دلار روانه بازارهاي خارجي کرد و رتبه نخست را در زمينه صادرات به خود اختصاص داد.

      رونق دوباره پس از سال 96

      مجتمع هاي پتروشيمي در حالي با آمار توليد و صادرات فوق، نخستين ماه سال را سپري کردند که پارسال هم صنعت پتروشيمي ايران توانست دستاوردهاي ارزشمندي را در مسير فعاليت هاي خود رقم بزند و تا پايان سال 96 در مجتمع هاي پتروشيمي، مقدار توليد حدود 54 ميليون تن بود و ارزش صادرات به بيش از 12 ميليارد دلار رسيد.

      مهم ترين دستاوردها و اقدام هاي صنعت پتروشيمي سال 1396 که از سوي مديريت برنامه ريزي و توسعه شرکت ملي صنايع پتروشيمي اعلام شد حاکي از آن بود که پتروشيمي به عنواني صنعتي که مي تواند به کاهش خام فروشي و توليد محصولات نهايي منجر  شود، در حال دستيابي به برنامه ريزي هاي انجام شده و تحقق هدف هاي پيش بيني شده است.

      مهم ترين شاخص هاي صنعت پتروشيمي کشورمان در سال گذشته، شامل دستيابي به توليد حدود 54 ميليون تن محصولات پتروشيميايي است که اين مقدار معادل 91 درصد برنامه توليد سال 1396 است. همچنين مديريت تخصيص بهينه خوراک اتان به واحدهاي توليدي پتروشيمي، مديريت تخصيص بهينه خوراک هاي بين مجتمعي از جمله اتيلن و پروپيلن، نظارت مستمر بر راه اندازي طرح اوره و آمونياک 3 پرديس با ظرفيت اسمي 1755هزار تن در سال با سرمايه گذاري 570 ميليون دلار و پلي اتيلن سبک پتروشيمي کردستان با ظرفيت اسمي 300 هزار تن در سال با سرمايه گذاري 373 ميليون دلار از ديگر اقدام هاي شاخص بوده است.

      هماهنگي و نظارت به منظور تخصيص مناسب محصولات پتروشيمي به بازار داخلي، باهدف توسعه و توليد پايدار صنايع پايين دستي، شناسايي بازارهاي جديد مصرف به منظور صادرات بهتر برخي محصولات پتروشيمي، پيگيري و اجرايي کردن مفاد تفاهم نامه همکاري با مناطق تشکيل هاب هاي جديد پتروشيمي (منطقه آزاد قشم، منطقه انرژي بر پارسيان و شهرک پتروشيمي مکران) از ديگر اقدام هاي شاخص بوده است.

       

      ابلاغ شيوه نامه نحوه دريافت گواهي ايمني براي تجهيزات حفاري

      عمليات حفاري بدون دريافت پوشش بيمه اي از پايان تيرماه 97 ممنوع شد

      شيوه نامه نحوه دريافت گواهي ايمني/ تطابق با استاندارد براي ماشين آلات و تجهيزات حفاري از سوي وزير نفت ابلاغ و عنوان شد هر گونه عمليات حفاري بدون دريافت پوشش بيمه اي براي دکل حفاري و همه تجهيزات و امکانات مستقر در کارگاه عمليات حفاري از پايان تيرماه 97 ممنوع است.

      در اين شيوه نامه آمده است: به استناد اجزاء (3) و (4) بند (الف) ماده (3) قانون وظايف و اختيارات وزارت نفت - مصوب 1391- و با عنايت به خطرات بزرگ انساني و مادي ناشي از بروز حوادث در عمليات حفاري، ناشي از اشکالات در ماشين آلات و تجهيزات، اين شيوه نامه با هدف به حداقل رساندن مخاطرات و حوادث و افزايش ايمني و کيفيت انجام عمليات حفاري چاه هاي نفت و گاز در مناطق خشکي و دريا ابلاغ مي گردد.

      اين شيوه نامه بايد فورا توسط شرکت ملي نفت ايران به همه شرکت هاي فعال در زمينه حفاري ابلاغ تا به اطلاع همه اشخاص ذينفع برسد.

      ماده 1- تعاريف:

      1-1- شرکت نفت: منظور شرکت ملي نفت ايران مي باشد.

      1-2- عمليات حفاري: شامل حفاري چاه هاي نفت و گاز و کليه فعاليت هايي است که منجر به ورود تجهيزات به درون چاه هاي موجود مي شود.

      1-3- شرکت هاي فعال در حوزه حفاري: شرکت هاي مجاز داراي فعاليت هاي مرتبط با عمليات حفاري در بخش کارفرمايي (شرکت نفت و شرکت هاي تابعه آن) و بخش پيمانکاري (کليه شرکت هاي طرف قرارداد با شرکت نفت).

      1-4- تجهيزات کليدي: کليه تجهيزات، کالاها و ماشين آلات عمليات حفاري که عدم تطابق آن ها با شرايط استاندارد مي تواند به بروز حوادث در حين عمليات حفاري منجر شود.

      1-5- بازرس تجهيزات/ شرکت بازرسي مستقل و معتبر/بازرس: شخص حقيقي يا حقوقي صاحب صلاحيتِ مورد تاييد شرکت نفت است که براي بازرسي تجهيزات کليدي به کار گرفته مي شود.

      1-6- بازرسي تجهيزات: فرآيندي است که طي آن وضعيت تجهيزات کليدي توسط بازرس تجهيزات، طبق شرح خدماتي که توسط شرکت نفت ابلاغ مي شود، مورد بررسي و ارزيابي قرار مي گيرد.

      1-7- گواهي تطابق با استاندارد/ گواهي ايمني: منظور گواهي نامه معتبر تطابق عملکرد و وضعيت تجهيزات کليدي با استانداردهاي مشخص شده است که توسط بازرس تجهيزات پس از انجام بازرسي تجهيزات در صورت انطباق آنها با استانداردهاي متعارف در صنعت جهاني نفت (که توسط شرکت نفت مشخص خواهد شد)، صادر مي شود. گواهينامه هاي صادره بايد داراي مدت اعتبار باشد.

      ماده 2-

      شرکت نفت و شرکت هاي تابعه آن مکلفند (با مراعات مهلت هاي تعيين شده در ماده 11)، در شروع و نيز در حين انجام عمليات حفاري، فقط به تجهيزات کليدي اجازه فعاليت بدهند که داراي گواهي تطابق با استاندارد (که مطابق اين شيوه نامه صادر مي شود) باشند.

      ماده 3- در اجراي ماده 2 اين شيوه نامه، شرکت نفت و شرکت هاي تابعه آن، مکلفند در قراردادهاي مربوط به عمليات حفاري خود (و نيز در اسناد مناقصه مربوط)، شرکت هاي حفاري طرف قرارداد با خود را مکلف نمايند که پيش از شروع عمليات حفاري و در بازه هاي زماني که توسط شرکت نفت تعيين و در قرارداد با اين شرکت ها منعکس مي شود، نسبت به ارائه گواهي تطابق با استاندارد تجهيزات کليدي مورد استفاده حسب مورد به کارفرما اقدام نمايند و از به کارگيري تجهيزات کليدي که فاقد اين گواهي نامه هستند جداً خودداري نمايند.

      ماده 4 – معاونت نظارت بر منابع هيدروکربوري با همکاري شرکت نفت مي بايست تا پايان خردادماه 1397 فهرست تجهيزات کليدي عمليات حفاري را به همراه اولويت بندي آن ها براي دريافت گواهي تطابق با استاندارد اعلام نمايد.

       ماده 5- فهرست شرکت هاي بازرسي صاحب صلاحيت مورد تاييد شرکت نفت، مي بايست تا آخر تيرماه 1397 توسط اين شرکت اعلان شود.

      ماده 6 – شرکت نفت مي بايست تا پايان مردادماه 1397شرح خدمات شرکت هاي بازرسي را براي بازرسي تجهيزات تهيه و ارائه نمايد. سقف کاري قابل ارجاع به هر بازرس نيز بايد تعيين شود.

      ماده 7 – تعرفه مربوط به پرداخت دستمزد عمليات بازرسي موضوع اين شيوه نامه هر ساله توسط شرکت نفت ابلاغ خواهد شد.

      ماده 8 – شرکت هاي فعال در حوزه حفاري، مکلفند از شرکت نفت درخواست معرفي شرکت بازرسي مستقل و معتبر براي بازرسي تجهيزات کليدي خود نمايند و شرکت نفت مکلف است ظرف مدت 5 روز کاري پس از دريافت تقاضاي هر شرکت حفاري، بازرس مستقل و معتبر را کتبا به وي معرفي نمايد. انتخاب و معرفي بازرس توسط شرکت نفت بايد با قرعه کشي انجام شود.

      معرفي بازرسان بايد با منظور کردن سقف کاري قابل ارجاع به هر بازرس صورت گيرد.

      ماده 9 - شرکت حفاري متقاضي بايد با بازرس معرفي شده، مطابق شرح خدمات ابلاغي شرکت نفت قرارداد منعقد نمايد.

      هزينه عمليات بازرسي مستقيما مطابق تعرفه اعلام شده شرکت نفت توسط شرکت هاي حفاري در وجه بازرس پرداخت خواهد شد.

      ماده 10- هر بازرس مکلف است علاوه بر ارائه گزارش بازرسي خود به شرکت حفاري طرف قرارداد، همزمان نسخه¬اي کامل از گزارش خود را نيز به واحد ذيربط در شرکت نفت ارائه نمايد.

      ماده 11- شرکت هاي فعال در حوزه حفاري موظف هستند تا تاريخ 28/12/1397، گواهي ايمني معتبر را براي تجهيزات کليدي اولويت اول عمليات حفاري و حداکثر تا تاريخ 31/7/1398 گواهي ايمني معتبر تجهيزات کليدي اولويت دوم عمليات حفاري را دريافت و تصوير معتبر آن را به مديريت نظارت بر توليد شرکت نفت تحويل نمايند.

      ماده 12- درصورتي که شرکت بازرسي معرفي شده به شرکت هاي فعال در حوزه حفاري، ادامه فعاليت حفاري توسط تجهيزات کليدي عمليات حفاري را پُرخطر، با خطر متوسط و يا کم خطر تشخيص بدهد بايد فوراً نظر خود را کتباً به شرکت حفاري طرف قرارداد ابلاغ و نسخه اي از اين نظريه را نيز فورا به شرکت ملي نفت ايران يا شرکت تابعه ذيربط آن منعکس نمايد، شرکت حفاري ذيربط مکلف به اجراي اين ابلاغيه ها خواهد بود.

      وضعيت ايمني پُرخطر، وضعيتي است که احتمال وقوع حوادث خطرساز ناشي از آن بسيار محتمل است و لذا شرکت ملي نفت ايران/شرکت تابعه ذيربط با اطلاع از اين وضعيت بايد فوراً نسبت به متوقف شدن فعاليت حفاري تا زمان رفع کامل مشکل اقدام نمايد. تا رفع اين وضعيت، گواهي ايمني تجهيزات کليدي تعليق مي شود.

      وضعيت ايمني با خطر متوسط، وضعيتي است که اگرچه به علت وجود آن ها ضرورت فوري براي تعطيلي فعاليت حفاري نيست، ولي در صورتي که در مهلت زماني کوتاه تعيين شده توسط بازرس تجهيزات نسبت به رفع مشکلات و ايرادات اقدام نشود، مي تواند به وقوع تخلفات عمده و خطرساز منجر شود.

      وضعيت ايمني کم خطر، وضعيتي است که بايد اصلاح شود و موجب کاهش ايمني در فعاليت حفاري مي شود ولي در حدي است که هم زمان با تداوم عمليات حفاري، قابل رفع بوده و در کوتاه مدت جنبه خطرساز و يا حادثه ساز ندارد.

      ماده 13- شرکت هاي فعال در حوزه حفاري مي بايست هشدارهاي ايمني بازرس تجهيزات را که کتباً به ايشان ابلاغ مي شود، اجرا نمايند. در غير اين صورت، علاوه بر توجه مسئوليت هاي کيفري و مدني به ايشان، مشمول اقدامات پيشگيرانه شرکت نفت حسب مورد به ترتيبي که در اين شيوه نامه آمده نيز خواهند شد.

      ماده 14- انجام هر گونه عمليات حفاري بدون اخذ پوشش بيمه اي (حوادث احتمالي نظير آتش سوزي و انفجار) براي دکل حفاري و کليه تجهيزات و امکانات مستقر در کارگاه عمليات حفاري از تاريخ پايان تيرماه 1397 ممنوع مي باشد.

      ماده 15- شرکت هاي بازرسي ايمني در قبال گواهي ايمني که صادر مي کنند، مسئوليت داشته و درصورت اثبات ارائه گزارش خلاف و يا ناقص توسط ايشان، علاوه بر مسئوليت حرفه اي و سلب صلاحيت موقت يا دائمي از ايشان در اين زمينه، مسئوليت هاي حقوقي و کيفري آن، مطابق قانون متوجه ايشان خواهد شد.

      ماده 16- مديريت نظارت بر توليد نفت و گاز شرکت نفت، اطلاعات و سوابق شرکت هاي فعال در حوزه حفاري در زمينه کسب گواهي ايمني معتبر را در بانک اطلاعاتي يکپارچه ثبت نمايد.

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/783.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/784.jpg

      پايانه ميعانات گازي عسلويه ؛
       جايي که ارزش راهبـردي آن کم از پايانه نفتي خارک نيست

      بار شما آماده است

      جنگ چندسالي مي شد که تمام شده بود؛ جوان هاي ما خيلي هايشان رفته، اما برنگشته بودند. ده ها هزار شهيد و جانباز و مجروح ، يادگار صدام بود براي ايراني ها و شايد آن روز که از آن سوراخ هزارتو در تکريت، بيرونش کشيدند با آن ريش هايي که همه را ياد رابينسون کروزوئه مي انداخت، قبل از هرچيز، خاطرات جنگ و يادگارهاي تلخ صدام بود که پيش چشم ايراني ها رژه مي رفت. سوغات شوم جنگ ، رفتن هاي بي بازگشت بود. هرچند تا چندسال بعد هم ، هر از گاه پيکرشهدا مي آمد به تهران از شناس تا ناشناس. رفتن هاي بي بازگشت اما ، تنها يادگار جنگ نبود؛ گرداب پيچ واپيچ بيکاري و مشکلات ديگر هم آرام آرام داشت همه جا را مي بلعيد و قبل از هرجا، اين ذهن خانواده ها و جوان هاي ايراني بود که مي افتاد توي دست انداز مشکلات.

      همان جا و در سال هاي آغازين دهه هفتاد، دوباره رفتن ها کليد خورد؛ اما اين بار نه براي دفاع از کيان که براي به کف آوردن نان؛ مقصد نه جبهه هاي جنگ که شرق آسيا بود يعني ژاپن، سرزميني که صنعتش داشت با سرعتي سرسام آور اوج مي گرفت و برق بازار کارش نشسته بود بر مردم چشم مردم ما؛ آن هم جوان هاي طبقات متوسط و اقشار کم درآمد شهرهاي بزرگ. در ايران، کار به سختي گير مي آمد و دولت سازندگي، يکي از راه هاي برون رفت از آن وضع را تاسيس دانشگاه هاي غيردولتي مي ديد که مي توانستند تاچند سالي موقتا موج بيکاري را منحرف کنند. از سر ِ جايي مثل ژاپن، اما جنگ سايه شومش را از 1945 برداشته بود و مردمانش سودايي ِ پيشرفت بودند؛ نفت و گاز نداشتند اما يک ارکستر همت پر از ساز داشتند. آنجا بود که نيروي کار نسبتا ارزان را از سراسر دنيا فراخوانده بودند براي کار و پيش بردن چرخ صنايع سبک و سنگين و خدماتشان. جوان هاي ايراني هم خيلي هايشان راه آنجا را پيش گرفتند و رفتند؛ خيلي هايشان با انباني پرپول برگشتند و وضعشان دگرگون شد و خيلي هاي ديگر هم ماندند همان جا. تنها موج مهاجرت بود که سواحل بيکاري پساجنگ ايران را مي شست. در چنين حال و هوايي بود که بعد از دوم خرداد 76 و روي کار آمدن دولت اصلاحات که وزير نفتش، همين وزير نفت فعلي بود، عسلويه دوباره همچون ققنوسي از خاکستر تاريخ خود سربرآورد.

      بندري که يک روز حدود چهارصد سال پيش، معين الدين فالي سپاهيانش را در آنجا به کشتي نشاند و به بحرين حمله برد تا از دست پرتغالي ها بازپس بستاندش ، بندري که روزگاري در عهد زمين گير بودن سيراف به خاطر زلزله و طغيان آب، تنها آلترناتيو موجودش بود و سرآخر، بندري که همين اواخر ِ تاريخ نزديک تر به ما، عرصه پايمردي تنگستاني و دشتستاني ها و مابقي وطن پرستان بوشهر و اطراف بود در مقابل قواي استعمارگر انگليس. حالا که چون ققنوس، سر از خاکستر برآورده بود، براي خيلي ها شد مقصدي به جاي ژاپن و بعضي ديگر از کشورهاي شرق آسيا تا درد بيکاري را مرهمي کنند.

      عسلويه انگار دورترين جاي جهان بود براي شهرنشينان کلانشهرهاي ايران. هيچ برداشت و تصوري جز گرماي طاقت فرساي هوا از آن، در ذهن خيلي ها نبود. با اين وصف اما با کشف پارس جنوبي و عزم بيژن زنگنه و هم قطاران اصلاح طلبش در مجموعه وزارت نفت ِ آن زمان، عسلويه با تشکيل سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و آغاز سرمايه گذاري ها در شکل گيري و تولد فازهاي مختلف پارس جنوبي يکباره همچون معجزه اي صنعتي متولد و قطب صنايع نفت و گاز ايران شد.

      آرام آرام شرکت هاي مختلف داخلي و خارجي آمدند و عسلويه، همگام با اژدهاي خفته پارس جنوبي ، بيدار شد.

      توليد ميعانات گازي که يکي از ارزآورين توليدات همراه گاز به حساب مي آيد، با گسترش و توسعه روزافزون فازهاي پارس جنوبي شدت گرفت و حالا ضرورت داشت در کنار جزيره خارک که از ديرباز، قطب صادرات نفت و فرآورده هاي نفتي کشورمان بود، پايانه اي هم در عسلويه شکل بگيرد که کارش ذخيره سازي، اندازه گيري، جابه جايي و انجام مقدمات عمليات صادرات ميعانات گازي با تحويل آن به نفتکش هاي لنگرگرفته در خليج فارس باشد؛ از همان جا پايانه ميعانات گازي عسلويه پا گرفت؛ پايانه اي که به جرات مي توان گفت ارزش راهبردي و کارکردي آن اگر بيشتر از پايانه نفتي خارک نباشد، قطعا کمتر ازآن نيست؛ پايانه اي که کارکنان زحمتکش و خستگي ناپذيرش روز و شب نمي شناسند؛ اکثرشان اقماري و نوبت کارند، اما نه هواي داغ و شرجي، نه امواج دريا و نه حساسيت هاي مافوق تصور کارشان، حتي يک لحظه هم از عزمشان نکاسته است.

      ديدار با شماري از آنها چندروزي پيش از آغاز سال 97 ميسر شد؛ هم در ستاد و هم بر عرشه يدک کشي که سر و کارش با نفتکش هاي غول پيکر است. يدک کش شهيدبابايي در يک غروب زيبا بنا داشت تا افسر اسناد پايانه را به نفتکش «سي استار» برساند تا حساب و کتاب بار نفتکش که حدود يک ميليون و 300 هزار بشکه ميعانات گازي بود، با کاپيتان نفتکش انجام و چک حامل مبلغ بار از کاپيتان دريافت شود. دريا موج مي زد و يدک کش بابايي انگار به طاق آسمان مي خورد و دوباره بر پهنه آب مي نشست. آنجا اما کار يک فريضه بود، مثل نماز، مثل روزه.

      در نگاه هيچ کدام از کارکنان يدک کش، نه خستگي بود و نه نوميدي. هرچند آنها هم مثل خيلي هاي ديگر از کارکنان نفت، اميدهاي زيادي داشتند براي بهبود وضع معيشت و رفاهشان. اميدشان هزار بود و نوميدي هيچ. مي گفتند چهارده روز توي يدک کش زندگي مي کنيم، با تمام ملايمات و ناملايمات دريا و تنها انتظارمان اين است که ديده شويم و شنيده.

      درد دل هايشان هم بسيار بود و مهمترين خواسته آنان، قرار گرفتن کارشان در زمره مشاغل سخت و زيان آور، اما مي گفتند با اين همه، کارشان را چون جان عزيز مي دارند. بيشتر آنها اهل جنوب ايران بودند؛ با تمام آن صفاي ذاتي و غريزي که در مردمان جنوب سراغ مي توان گرفت. نفتکشي که تازه از گوي شناور پايانه ميعانات گازي جداشده بود، هم تماشايي بود؛ همسنگ و همصولت ِ «سانچي»، همان نفتکشي که پارسال، داغ دريادلانش را بر دلمان گذاشت و در درياي چين به خاک افتاد. بچه هاي يدک کش شهيد بابايي همه شان سانچي را خوب به ياد داشتند؛ مي گفتند خيلي از کارکنانش رفقاي ما بودند و همين جا از بندرگاه فاز 12 بارش را گرفت و به سفر بي بازگشت شرق آسيا رفت.

      اين نوشته نمي دانم چرا ناخواسته حول مفاهيم و واژه هايي گشت که قرابت بسيار باهم دارند و ندارند؛ شايد به خاطر عسلويه و آن چشمه هاي عسلش، شايد براي دريا و آن پهنه بي پايان و تاريخ ساز و تاريخ مندش و شايد به خاطر صنعتي که شکل گيري اش در آن سرزمين طلاخيز، کار و معاش شمار زيادي از فرزندان ايران را رقم زده است.

      بچه هاي يدک کش شهيد بابايي و بقيه کارکنان پايانه ميعانات گازي عسلويه، مثل کارکنان جاهاي ديگر در صنعت نفت، دلي به قدر خليج فارس دارند دريايي؛ گاه آرام و رام و گاه مواج و طوفاني. راستي را که با هرکدامشان هم کلام شدم، درک شان از مشکلات و موانع پيش روي صنعت نفت چندان زياد بود که گاهي حيرت زده مي شدم. آنها با شوق و عشق و اميد و با نهايت دقت و مسئوليت پذيري به کارشان مشغولند و نمي گذارند چرخ صادرات ميعانات گازي ما يک لحظه هم بلنگد و در ازاي آن مي خواهند از جانب بالايي ها بيشتر ديده شوند و گام هاي عملي بيشتري براي زدودن مشکلات از پهنه زندگي شان برداشته شود.

      حرف هاي بچه هاي نفت در همه جا بسيار است که بايد آنها را شنيد و گفت.

       

      گپي با ايرج قوامي  رئيس پايانه صادرات ميعانات گازي عسلويه

      ايرج قوامي، رئيس پايانه صادرات ميعانات گازي عسلويه، متولد سال 1342 در آبادان است. او سال 65 وارد دانشکده علوم دريايي شرکت ملي نفت در محمود آباد شد و تا سال 69 در آنجا بود، سپس بورسيه شرکت ملي نفتکش ايران شد. از سال 69 تا 83 در شرکت ملي نفتکش ايران حضور داشت و در اين مدت تا زماني که در دريا بود، به عنوان ناخدا روي کشتي ها فعاليت مي کرد و بعد از آن در قسمت آفيس (کارشناس ارشد آموزش هاي دريايي) مشغول خدمت شد.  سال 83 به شرکت پايانه هاي نفتي ايران منتقل شد و از آن زمان تا سال 94 در جزيره خارک، رئيس مهندسي سيستم ها و بهره وري، رئيس آموزش نيروي انساني و مدير تعالي سازمان بود. از سال 94 تا کنون نيز سمت رياست پايانه ميعانات گازي عسلويه را به عهده دارد.  به گفته او، اصل فعاليت و ماموريت اين پايانه در عسلويه، صادرات ميعانات گازي است که شامل عمليات دريايي(پهلو دهي و جداسازي نفتکش از گوي هاي شناور)، عمليات بارگيري تانکر، اندازه گيري، صدور اسناد و آزمايش هاي کيفي مي شود.  قوامي مي گويد: حوزه فعاليت در منطقه عسلويه دو سايت يک و (2) است. سايت (يک) شامل منطقه عسلويه مي شود که در آن دو گوي شناور شماره (يک) و شماره (2) را داريم . سايت (2) نيز در منطقه تنبک قرار دارد و يک گوي شناور در آن فعال است که صادرات آن از طريق فازهاي 12 و 15 انجام مي شود. همچنين يک گوي شناور نيز در حال ساخت است که بزودي در سايت (2) نصب مي شود.  رئيس پايانه صادرات ميعانات گازي عسلويه مي افزايد: صادرات در سال 96 از طريق 228 کشتي انجام شد و 167 ميليون و 319 هزار و 510 هزار بشکه صادرات داشتيم که نسبت به سال 95 شاهد رشد 8 درصدي بوديم.  او ادامه مي دهد: ميعانات گازي را نيز به عنوان خوراک به پتروشيمي برزويه ارسال مي کنيم، همچنين ستاره خليج فارس در بندر عباس را داريم که ميعانات گازي آن از طريق خطوط لوله ارسال مي شود و در سال گذشته شاهد 360 درصد افزايش نسبت به سال 95 بوديم. قوامي مي گويد: فعاليت ديگر ما صادرات و مصرف است که نفت کوره از پالايشگاه اصفهان به وسيله تانکرهاي زميني براي ما ارسال و در مخازن ذخيره مي شود و کشتي هايي که کار بارگيري انجام مي دهند، نفت کوره را به عنوان سوخت مصرفي به تانکرها و نفتکش هايي که در لنگرگاه هستند، مي دهند و مسئوليت آن تا زمان اندازه گيري، آزمايش هاي کمي و کيفي، صدور اسناد و ترخيص کشتي ها با ماست، همچنين آزمايشگاهي داريم که به عنوان مرجع شناخته شده و علاوه بر داشتن ايزو، قادر به قضاوت کردن است. به گفته او، کاري که تا کنون در منطقه انجام شده، تعمير و نگهداري گوي هاي شناور است که شامل حوزه هاي بارگيري، تعميرات بدنه، تعميرات بخش چرخنده مي شود و در زمان هاي مشخص نيز تعميرات اساسي داريم، ضمن آنکه اصلاحاتي براي توربينگ ليترها داشته ايم که با اين روش، خطاها از بين مي رود. علاوه بر آن کارکنان نظارت بر صادرات همراه با کارکنان عمليات، کار اندازه گيري را انجام مي دهند و با تاييد آنها اسناد صادر مي شود.  رئيس پايانه صادرات ميعانات گازي عسلويه مي افزايد: اکنون يک ليتر ساخت داخل داريم که زير آزمايش است و 10 بارگيري بايد انجام شود تا مورد تاييد قرار گيرد. تا کنون 2 تا 3 بارگيري انجام شده و مشکلي پيش نيامده است. اگر اين ليتر جواب دهد، تحولي در صنعت ليتر ايران به وجود مي آيد؛ زيرا علاوه بر ما، پالايشگاه ها و شرکت هاي پخش فرآورده هاي نفتي نيز مي توانند از آن استفاده کنند .   قوامي در ادامه به مسئوليت اجتماعي اشاره مي کند و مي گويد: وظيفه مسئوليت اجتماعي در عسلويه، به عهده سازمان منطقه ويژه اقتصادي است و ما در حد توان خود سعي کرده ايم از بيش از 50 درصد نيروهاي بومي استفاده کنيم.  او در ادامه به کمبودها و سختي هاي کار در منطقه عسلويه اشاره مي کند و ادامه مي دهد: سعي کرده ايم تا مشکلات عملياتي در منطقه عسلويه را بر طرف کنيم، همچنين نيروهاي اقماري در مسائل حقوقي مشکلاتي دارند، زيرا بايد ميزان دريافتي کارکنان با سختي هاي کار متناسب باشد که در مقطعي لحاظ مي شد؛ اما اکنون اين روند انجام نمي شود که نارضايتي هايي به همراه دارد. رئيس پايانه صادرات ميعانات گازي عسلويه مي گويد: در مباحث عملياتي نيز کمبود غواص داشتيم که با جابه جايي نيروهاي غواص از خارک و ماهشهر به عسلويه اين مشکل بر طرف شد. همچنين از نظر تعداد کارگران شناور و کشتي که طناب ها را به گوي شناور متصل کنند، کمبود نيرو داشتيم که سعي کرديم با جابه جايي کارکنان در مناطق، اين مشکل را هم برطرف کنيم.  قوامي در پايان مي افزايد: اکنون شرکت ما، واحد پژوهش دارد که در سطح وزارت نفت نيز مقام آورده و توانسته ايم قطعات مورد نياز خود مانند پمپ هاي اندازه گيري و .... را در داخل توليد کنيم.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/785.jpg
    • media/image/2018/05/2000-1441/786.jpg

      قدرداني از مديران برتر در  بهينه سازي مصرف انرژي

      درهمايش روز بهره وري وبهينه سازي مصرف انرژي ويژه ادارات، از مديران و کارشناسان برتردستگاه هاي اجرايي فعال بهينه سازي مصرف انرژي قدرداني شد. دراين همايش که ازسوي شرکت توزيع نيروي برق اهواز به ميزباني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برگزار شد، سرپرست مديريت توليد شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب گفت: اولويت اصلي اين شرکت، تحويل كمي و كيفي نفت خام به مشتريان است چون هم به مصرف كنندگان داخلي نفت (پالايشگاه ها)و هم به شركت هاي خارجي واردكننده نفت متعهد است.

      سعيد كوتي افزود: مناطق نفت خيز جنوب به همان اندازه كه درتوليد انرژي نقش دارد، مصرف كننده انرژي نيزهست وبراي كاهش و بهينه سازي مصرف انرژي، فعاليت هاي مهمي انجام داده است. كوتي جمع آوري گازهاي مشعل را يكي از اقدام هاي اين شركت در زمينه بهينه سازي مصرف انرژي برشمرد و افزود: مميزي انرژي تاسيسات، پياده سازي نظام مديريت انرژي، استفاده از انرژي هاي تجديدپذيرو اجراي مديريت سبز، از ديگر اقدام هاي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در بهينه سازي مصرف انرژي است. وي گفت: شرکت ملي مناطق نفت خيزجنوب، نخستين شركت درسطح وزارت نفت است كه اداره بهينه سازي مصرف انرژي را درساختار خود ايجاد كرده و هم اکنون معاونت ارتقا يافته است.

      حسن کريمي، مديرعامل شركت توزيع نيروي برق اهواز نيز با تاکيد بر اهميت بهينه سازي مصرف انرژي گفت: با توجه به كاهش بارندگي ها در استان از نظر تامين برق دچارمشكل جدي هستيم وبايد با تلاش جهادي در زمينه بهينه سازي مصرف، از پيك مصرف برق عبور كنيم. آيت الله فرحاني، نماينده مردم استان خوزستان درمجلس خبرگان نيزبا مهم برشمردن جلوگيري از اسراف انرژي تصريح کرد: براي اصلاح الگوي مصرف وبهينه سازي مصرف آن همه دستگاه ها بايد وارد عرصه شوند و اراده جدي داشته باشند.

      در پايان اين همايش، ازمديران وكارشناسان برتر دستگاه هاي اجرايي استان خوزستان در زمينه بهينه سازي مصرف برق با اهداي لوح و تنديس قدرداني شد. بيژن عالي پور، مديرعامل شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب، رجبعلي پور، معاون بهينه سازي مصرف انرژي مديريت توليد، ذوالفقاري، رئيس تاسيسات وعمليات بهينه سازي مصرف انرژي وعباسي، سرپرست برنامه ريزي وكنترل پروژه معاونت بهينه سازي مصرف انرژي مناطق نفت خيز جنوب، از مديراني بودند که با اهداي لوح و تنديس از آنان قدرداني شد.

       

      رونمايي از نسخه جديد وب سايت درنفت مناطق مرکزي

      به مناسبت روزجهاني ارتباطات و روابط عمومي، از نسخه جديد وب سايت شرکت نفت مناطق مرکزي باحضورمديرعامل اين شرکت رونمايي شد. درآئيني که به همين مناسبت برگزارشد، مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي بااشاره به جايگاه روابط عمومي وکارکرد درون وبرون سازماني، همچنين ضرورت شناخت کارکردها وکاربردي هاي بهينه، از فناوري هاي نوين ارتباطي همگامي وهمسويي در استفاده مطلوب از آنها افزود: روابط عمومي در تعريف وجايگاه کلاسيک آن پل ارتباطي با مجموعه بيرون سازمان و تببين سياست ها و اهداف کلان درون سازمان است. وي اظهارکرد: روابط عمومي سازمان با نيازسنجي درون سازماني مي تواند مديران را درترسيم نقشه راه مطلوب واجراي سياست ها ياري دهد.

      رامين حاتمي گفت: با توجه تحولات عرصه ارتباطات و فناوري هاي نوين ارتباطي، روابط عمومي يکي ازنهادهايي است که بايد دراين عرصه پيشگام باشد. وي تصريح کرد: ابزارهاي ارتباطي به عنوان ابزار کار و محمل ارسال پيام هاي ارتباطي روابط عمومي به شمارمي روند و لازم است به شناخت فرهنگ و استفاده مطلوب آن دست يابد.

      حاتمي با ابراز رضايت از عملکرد يک سال کاري گذشته روابط عمومي اظهار کرد: اهداف يک ساله اي که براي مجموعه روابط عمومي تعريف شده بود، محقق شده است اما براي رسيدن به جايگاه مطلوب تر در سال جاري بايد اهداف و چشم انداز هاي بهتري در نظر داشته باشد و کارآمدتر و پوياتر عمل کند.

      سيدمهدي عبادي، رئيس روابط عمومي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران با اشاره به پيشرفت جوامع بشر وضرورت همگامي با آن افزود: امروزه داشتن اطلاعات موثق، دقيق و به موقع با توجه به هدف و ساختار سازمان ها، بزرگترين سرمايه ي يک سازمان است.  وي گفت: حيات يک سازمان به داشتن يک ارتباط دوسويه درون و برون سازماني، انجام تبليغات وکسب اطلاعات به روز ومفيد بستگي دارد؛ به همين دليل، امروزه وجود يک روابط عمومي مؤثر وفعال در سازمان ها، از اهميت بسزايي برخوردار است.

       

      4/3 ميليارد ريال هزينه با رويکرد مسئوليت اجتماعي

      شرکت بهره برداري نفت وگازآغاجاري، سال گذشته درجهت عمل به مسئوليت هاي اجتماعي تعريف شده، سه ميليارد و400 ميليون ريال درشهرستان اميديه و شهرهاي همجوار آن هزينه کرده است.

      اين مبلغ در قالب برگزاري بيش از10جشن بزرگ دراعياد مختلف براي 30 هزار نفر ازعموم مردم، برگزاري نمايشگاه کتاب با بيش از دو هزار عنوان، نمايشگاه صنايع دستي ومحصولات فرهنگي باهدف حمايت از توليدکنندگان شهرستان اميديه، همچنين مشارکت دربرگزاري همايش هاي ملي– مذهبي، انجام رزمايش درشهرستان اميديه وشهرهاي همجوار هزينه شده است.

      مشارکت دربرگزاري آيين هاي مذهبي درمساجد و مدارس، تامين هزينه بيش از 60 نفر از سخنرانان و روحانيون اعزامي از شهرهاي بزرگ به منظور اجراي مراسم در ماه هاي رمضان، محرم و صفر در شهرهاي اميديه، آغاجاري وجايزان، همچنين نمايش فيلم هاي اکران درسينماهاي کشور براي عموم مردم اميديه و شهرهاي هموجوارآن درسينما نفت، بخش ديگري ازخدمات شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري به مردم شهرهاي ياد شده در سال گذشته است.

      تامين هزينه پذيرايي شرکت کنندگان در همايش ها، رزمايش ها، برگزاري کلاس هاي فرهنگي - آموزشي(قرآن، رايانه، صنايع دستي و...) براي نوجوانان وجوانان اميديه، همچنين برگزاري اردوهاي تفريحي – فرهنگي براي جوانان فعال فرهنگي مدارس و مساجد به وسيله امورفرهنگي شرکت بهره برداري نفت و گازآغاجاري، ديگرخدمات سال گذشته شرکت درجهت عمل به مسئوليت اجتماعي است.

       

      نشست هم انديشي با متصديان دفاتر پليس 10+

      نخستين نشست هم انديشي متصديان وکاربران دفاتر پليس 10+ با واحد سامانه هوشمند سوخت درشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام برگزار شد. اين دورهمي که نخستين نشست هم انديشي درسال جاري محسوب مي شود، به ميزباني واحد سامانه هوشمند سوخت شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام برگزارشد. دراين نشست هم انديشي، متصديان و کاربران 12 دفترپليس 10+ منطقه ايلام به بحث و تبادل نظر درباره حوزه همکاري هاي فيمابين پرداختند. اين دورهمي با هدف ارائه خدمات مطلوب به مردم استان ايلام برگزار و درآن درباره موضوع هايي مانند درخواست المثني کارت هوشمند سوخت، ثبت دقيق درخواست هاي کارت هوشمند سوخت، همچنين دريافت نکردن وجه نقد از مشتريان و...گفت وگو و تبادل نظر شد. دراين نشست هم انديشي، متصديان وکاربران دفاتر پليس 10+ نيز باطرح چالش ها و مشکلات پيش رو بر همکاري بيشتر طرفين ( شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام و دفاتر 10+) تاکيد کردند.

      شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام ازجمله مناطق سي و هفت گانه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران است که با بهره گيري از زيرساخت ها و انبارهاي موجود، تامين سوخت دراين بخش از کشور را به عهده دارد.

       

      فروش چهارميليون و 870هزار ليترفرآورده نفتي درجايگاه مرزي بيله سوار

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل گفت: فروش بنزين ونفت گازجايگاه مرزي بيله سواردرسال گذشته، چهارميليون و870 هزار ليتر بوده است. سيدحجت مدني بابيان اين که اين ميزان سوخت به صورت باک پر و فروش ازتلمبه بوده است، فروش روزانه بنزين و نفت گازجايگاه مرزي ياد شده را 13هزار و 350 ليتراعلام کرد. وي درباره تعداد خودروهاي عبوري سبک وسنگين ازجايگاه مرزي بيله سواردر سال گذشته نيزگفت: دربازه زماني يادشده 33 هزار و 780 دستگاه خودرو دراين جايگاه سوخت گيري کرده اند که 14هزار و 320 دستگاه آن ايراني و 19 هزار و460 دستگاه ديگر خارجي بوده است. مدني فروش بنزين درباک خودروها را 388 هزارليتر، فروش نفت گاز به اين شيوه را چهار ميليون و482 هزار ليتر عنوان و اظهارکرد: فروش از تلمبه اين دو فرآورده نفتي سال گذشته جايگاه مرزي بيله سوارنيز 275هزار ليتر بوده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل افزود: اين مقدار فروش فرآورده نفتي در جايگاه مرزي بيله سواربا ثبت22 هزار و 286 نفرساعت فعاليت بي وقفه همکاران ساعي اين منطقه عملياتي و در قالب36 تيم پنج نفره محقق شده است.

       

      ارسال بيش از 32 ميليون ليتر نفت گاز به اقليم کردستان عراق

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان با اشاره به اجراي طرح هاي همسو با اقتصادمقاومتي دراين شرکت گفت: سال گذشته درقالب کمک به معيشت مرزنشينان اين استان، 32ميليون و 300 هزار ليتر نفت گازبه اقليم کردستان عراق ارسال شده است. فريدون ياسمي در ديداربا استاندار کردستان، مبلغ واريزي به حساب خزانه دولت را 413 ميليارد و97 ميليون ريال اعلام و اظهارکرد: 55 ميليارد و 327 ميليون ريال سود حاصل از فروش اين فرآورده نفتي نيز بين 18 هزار و 300 خانوار روستايي مناطق مرزنشين تقسيم شده است. وي با اشاره به اختلاف آشکار قيمت فرآورده در دوسوي مرز، همچنين عرضه خارج از شبکه (قاچاق نفت گاز) و سوء استفاده افراد سودجو از اين شرايط افزود: باتوجه به کيفيت مطلوب نفت گازصادراتي، فعاليت هاي سودجويانه (قاچاق)وعرضه غيرقانوني آن نيز در بازارچه هاي مرزي استان به حداقل ممکن رسيده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان با اشاره به شرايط خاص جغرافيايي استان کردستان تصريح کرد: وجود زيرساخت هاي کشاورزي وصنايع دراين استان مي طلبد که تامين وتوزيع فرآورده هاي نفتي به منظورارائه مطلوب خدمات به مشتريان با جديت بيشتري انجام شود. به گفته وي، راستي آزمايي اداوات کشاورزي، تشکيل کارگروه به منظور تبديل سوخت واحدهاي توليدي درمسيرگاز، اجراي طرح بومي سازي سهميه مرغداري ها، همچنين بازديدمنظم بازرسان ويژه منطقه ازمصرف کنندگان(عمده وخرد) و برگزاري بيش از15جلسه کارگروه فرآورده هاي نفتي استان با حضورسازمان هاي متولي، از فعاليت هاي انجام شده براي خدمت رساني مطلوب به مشتريان است. ياسمي همچنين بامهم برشمردن تامين سوخت دربخش کشاورزي استان کردستان، تحويل بيش از109ميليون ليترنفت گازبه اين بخش را از ديگر اقدام هاي مهم سال گذشته شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي برشمرد.

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه کردستان تاکيد کرد: با توجه به آغازفصل کشاورزي دراين استان، ذخيره سازي فرآورده هاي نفتي درانبارهاي نفت مطلوب است ومشکلي براي سوخت رساني به کشاورزان وجود ندارد.

       

      همکاري صنعت و دانشگاه با تفاهم نامه علمي- پژوهشي

      شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس با دانشگاه آزاد اسلامي شيراز، تفاهم نامه همکاري امضا کردند. مسئول پژوهش و فناوري شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس گفت: اين تفاهم نامه به منظورگسترش ارتباط ميان صنعت و دانشگاه وبهره گيري ازدانش وتخصص دانشگاهيان درجهت رفع چالش هاي پيش روي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس امضا شده است.

       فاطمه ابراهيم زاده باتاکيد برهمسويي اين تفاهم نامه علمي–پژوهشي با سياست ها و اولويت هاي پژوهشي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران(منطقه فارس) نقش آن را درگسترش همکاري دانشگاه و صنعت در جهت استفاده ازدانش وتخصص دانشگاه براي اجراي طرح هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي مهم برشمرد.

       مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس نيزبا تاکيد بر ضرورت همکاري و ارتباط موثر ميان دانشگاه و صنعت گفت: با توجه به متصل نبودن منطقه فارس به خطوط لوله انتقال فرآورده، همچنين سياست هاي جديد شرکت ملي پخش درارائه خدمات مطلوب تر (با ورود شرکت هاي صاحب صلاحيت) به مردم، اين شرکت باچالش هاي مختلفي روبه رو است و مراکز علمي و دانشگاهي مي توانند در رفع اين چالش ها تاثير گذار باشند.  اميربني کريمي حمايت از پروژه هاي پژوهشي دانشجويي همسو با نيازهاي شرکت ملي پخش باهدف رفع چالش ها، استفاده از ظرفيت هاي دانشگاهي دربرگزاري دوره هاي آموزشي، بهره گيري از توان و تجهيزات کارگاهي و آزمايشگاهي، همچنين تاليف و چاپ مقاله ها و نشريه هاي مورد نياز شرکت ملي پخش و مباحث زيست محيطي را مفاد تشکيل دهنده اين تفاهم نامه علمي – پژوهشي برشمرد.

      رئيس دانشگاه آزاد اسلامي شيرازنيزگفت: برقراري اين ارتباط موثر و حضور استادان و دانشجويان درصنعت به ويژه صنعت نفت، موجب خواهد شد تاشکاف ميان موضوع هاي تئوري وعلمي کاهش وفرآيند فعاليت هاي آموزشي دانشگاه درجهت کاربردي ترشدن بيشتر، بهبود يابد. محمد کاظم کاوه پيشقدم تصريح کرد: دانشگاه شيراز، آماده همکاري در حوزه هاي فني ازجمله مکانيک، عمران، برق، متالوژي وخوردگي و نگهداري مخازن، همچنين مديريت پروژه، اتوماسيون هاي اداري وبرنامه نويسي وغيرفني، به ويژه حوزه مديريت و برگزاري دوره هاي آموزشي ضمن خدمت، به صنعت است.

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/787.jpg

      پايش عملکرد نازل هاي سوخت دراستان البرز

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه البرز از785 مورد بازديد فني و پايش عملکرد نازل هاي سوخت مجاري عرضه اين استان درسال گذشته خبر داد.

      ابراهيم توسلي با بيان اين که صحت و درستي عملکرد نازل هاي عرضه سوخت مايع به صورت دوره اي و موردي انجام مي شود، افزود: سال گذشته ازمجموع 1072نازل عرضه سوخت، صحت عملکرد 1065 نازل تأييد وهفت مورد نيازبه تعميرگزارش شد که پس ازتعميرات لازم و آزمون، دوباره درمدار سوخت رساني قرار گرفتند.

      وي همچنين از دوازه هزار و 600 مورد بازديد، کنترل و ارزيابي نازل هاي عرضه سوخت استان البرز درسال گذشته خبرداد وافزود: ازاين تعداد، 10 هزار و 250 نازل توسط کارشناسان واحد خدمات مهندسي، 250 نازل به همراهي بازرسان سازمان صنعت، معدن، تجارت و2100 نازل نيز با همراهي بازرسان سازمان ملي استاندارد، آزمايش کمي شدند.

      مديرشرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه البرز با بيان اين که قطعات نازل هاي توزيع سوخت مايع هميشه درحالت پلمپ قراردارند، تاکيد کرد: فک اين پلمپ ها از سوي افراد غير مسئول مجاز نيست واين مهم در مواقع ضرور و انجام تعميرات به وسيله کارشناسان مربوط انجام مي شود.

       

      ترميم خوردگي خط لوله ري - مهرآباد در بزرگراه آزادگان

      رئيس مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران از ترميم خوردگي خط لوله ري– مهرآباد در بزرگراه آزادگان خبر داد. محمدرضا شريفي پور گفت: درپي پيگ راني هاي هوشمند اخير روي خط لوله 8 اينچ انتقال فرآورده نفتي ري- مهرآباد و شناسايي چندين مورد خوردگي خطرناک، ترميم اين خط لوله در دستورکار تکنيسين هاي تعميرات خط اين حوزه عملياتي قرار گرفت. وي افزود: بادريافت گزارش پيگ راني هوشمند خط لوله 8 اينچ ري– مهرآباد واحراز وجودخوردگي دربرخي نقاط آن، دو نقطه حاد در داخل مرکز انتقال نفت خام به وسيله يک نيپل پنج متري تعويض وخط لوله مزبور کاملا ايمن شد  شريفي پور با اشاره به وجود دو نقطه ديگر خوردگي درخط لوله انتقال فرآورده هاي نفتي ري– مهرآباد در بزرگراه آزادگان اظهار کرد: اين خوردگي ها به ميزان 52 درصد نيز بابرش لوله قديمي و استفاده از لوله جديد تعويض و ترميم شد.  رئيس مهندسي خوردگي شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران بر توجه مردم به تابلوهاي نشانگرحريم خط لوله و رعايت فاصله قانوني با آنها، همچنين ممنوعيت ساخت وساز، راه سازي، عبورلوله، نصب تيرپايه برق و کشاورزي درحريم خطوط لوله انتقال نفت وفرآورده هاي نفتي تاکيد و تصريح کرد: هرگونه تعرض به حريم خط لوله، منجر به خسارت هاي جاني، مالي و زيست محيطي و آسيب رساني به تاسيسات پايين دست صنايع نفت کشور مي شود.

       

      اجراي پروژه سيستم نشتي ياب با هدف افزايش ايمني

      معاون مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب از اجراي پروژه سيستم نشت ياب در اين حوزه عملياتي خبرداد. محمود حاتمي گفت: به منظورافزايش ايمني وپايداري هرچه بيشتر خطوط انتقال نفت اين منطقه عملياتي با بهره گيري از سيستم نشتي ياب هرگونه تغيير درفلو، فشار ودماي خطوط لوله 10و8 اينچ تبريز-مراغه و مياندوآب-اروميه ازطريق ارتباط راديويي به صورت آنلاين به اتاق کنترل مرکز انتقال نفت تبريزمخابره مي شود. به گفته وي بامخابره اين اطلاعات، همچنين ثبت و آناليز آنها به وسيله نرم افزارمربوط، هرگونه نشتي بلافاصله گزارش و در مورد رفع آن اقدام مي شود (البته امکان نصب سيستم هشدار نيز وجود دارد). معاون مخابرات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه شمال غرب، درصدخطاي اين سيستم را زير يک درصد اعلام کرد و افزود: اين پروژه ازسال 1396 آغاز شده و درحال تحويل موقت است.  شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب از مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران است که نفت خام پالايشگاه تبريز وبخشي از خوراک پتروشيمي تبريز را تامين مي کند. اين حوزه عملياتي، با بهره گيري ازمراکز انتقال نفتي همچون اشتهارد، ابهر، ايده لو و شهيد کريمي(قره چمن)، تامين سوخت استان هاي زنجان، آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي، اردبيل، همچنين نيروگاه هاي سلطانيه، اردبيل و اروميه، را به عهده دارد.

       

      790 متر تعويض لوله انتقال فرآورده نفتي در مسيراهواز - ري

      رئيس واحد مهندسي نگهداري وتعميرات خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه مرکزي ازتعويض 790 مترخط لوله انتقال فرآورده نفتي درمسير خط لوله 16 اينچ اهواز – ري خبر داد. رضا کريمي نور عيني با بيان اين که عمليات مزبور درمحدوده مراکز انتقال نفت پل بابا-رازان انجام شده است، تصريح کرد: در فرآيند اين عمليات، 16 قطعه لوله که دچار خوردگي شده بودند درمدت زمان يک هفته تعويض شد. به گفته وي، درعمليات قطع و وصل لوله در مسير اهواز – ري در محدوده ياد شده، با کمک و همکاري خطوط لوله ومخابرات نفت مناطق غرب و لرستان انجام شده است. نورعيني تصريح کرد: عمليات ياد شده به منظور تعمير نقاط خوردگي شناسايي شده به وسيله پيگراني هوشمند ازکيلومتر360 تا 381(محدوده روستاي ازنامميل تا مرکز انتقال نفت رازان) انجام شده است.  به گفته رئيس واحد مهندسي نگهداري وتعميرات خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه مرکزي، اين عمليات با تعويض 16 قطعه لوله به طول 10تا 170 متر (در مجموع790 متر) در شرايط نامساعد جوي و در نقاط سخت گذر کوهستاني و رودخانه ها انجام شده است. وي با بيان اين که عمليات قطع و وصل با استقرارچهار گروه ازمناطق مرکزي (دو گروه) وغرب ولرستان انجام شده است، تصريح کرد: در اين عمليات 150 نفر از متخصصان و کارشناسان خطوط لوله مناطق ياد شده باهم همکاري و براي آنجام آن 120ساعت زمان صرف کردند. نورعيني يادآورشد: درعمليات تعويض 790متر از خط لوله انتقال فرآورده هاي نفتي مسير اهواز– ري، واحدهاي تعميرات نگهداري خطوط، ترابري، خوردگي، اچ اس اي، بازرسي فني، انبار، تدارکات، همچنين خدمات انبارداري، روابط عمومي، حراست و شماري از کارکنان مرکز انتقال نفت رازان حضور داشتند. وي تاکيد کرد: با انجام اين عمليات، بيشتر نقاط خوردگي بالاي 50درصد تعمير شد وضريب ايمني خط لوله انتقال نفت 16 اينچ اهواز - ري افزايش يافت.

       

      ساخت نخستين هات تپ 100 درصد ايراني در مشهد

      نخستين دستگاه هات تپ 100 درصد ايراني و فاقد نمونه خارجي در مشهد ساخته شد. مديرمنطقه چهارعمليات انتقال گازايران درحاشيه آيين رونمايي از اين دستگاه با بيان اين که هات تپ مزبوربه همت مهندسان جوان اين منطقه عملياتي ساخته شده است، افزود: با ساخت اين دستگاه 100 درصد ايراني 6 ميليارد ريال صرفه جويي شده است.

      ناصرعلوي شهري افزود: با توجه به دستورعمل کاتالوگ هاي دستگاه هاي هات تپ موجود درمجموعه انتقال گاز، «پيشروي» دستگاه به ازاي هر دور چرخش مته کاتر، چهارهزارم اينچ است که براي هات تپ روي لوله هاي اندازه بالا (42 و48 اينچ)، مناسب نيست وخطرهاي فراواني ايجاد مي کند.

      وي گفت: با توجه به اهميت اين موضوع، ساخت دستگاه هات تپي که دور چرخش و پيشروي آن مستقل ازهم باشند و بسته به سايز لوله، پيشروي و دوربر شکاري آن تنظيم و انتخاب شود، در دستور کار کميته خودکفايي قرار گرفت.

      علوي شهري با تاکيد براين که ساخت هات تپ مزبورمصداق بارز تحقق جهاداقتصادي و حمايت از توليد کالاي ايراني است، افزود: قيمت تمام شده دستگاه 100 درصد ايراني، يک پنجم قيمت نمونه خارجي و زمان تحويل آن با تمام تجهيزلات نيزيک دهم نمونه خارجي است.

      به گفته مديرمنطقه چهارعمليات انتقال گاز، کيفيت بالاتر، قيمت کمتر و سرعت تحويل بيشتر، همچنين وابسته نبودن پيشرفت مته به «دور» آن که مانع از شکستن مته مي شود، مهم ترين مزيت هاي اين هات تپ ايراني است.

      هم اکنون دونمونه خارجي آمريکايي و اسپانيايي آن درمناطق عملياتي شرکت انتقال گاز کشور استفاده مي شود.

      هات تپ عمليات حساس، دقيق و پرريسکي درخطوط لوله انتقال گازاست وبه انشعاب گيري ازلوله هاي حاوي سيالات پرفشارمانند نفت، گاز، بدون آن که قطع جرياني صورت گيرد، اطلاق مي شود.

       اين روش بيشتربراي اتصال شبکه هاي جديد به شبکه ها و خطوط لوله قديمي و يا انجام بعضي از تعميرات انجام مي شود و اهميت آن قطع نشدن جريان سيال در هنگام اتصال يا تعمير است.

       

      تعميرات اساسي واحد تنظيم نقطه شبنم  A 400

      مديرعامل شرکت پالايش گاز سرخون و قشم از پايان يافتن تعميرات اساسي واحد تنظيم نقطه شبنم 400A اين پالايشگاه خبر داد.

      محمدحسين نوروزي گفت: عمليات تعميرات اساسي واحد مزبورباهمکاري واحدهاي تعميرات مکانيک، کارگاه مرکزي، ابزاردقيق، بهره برداري، همچنين واحدهاي بازرسي فني، اچ اس اي وحمل و نقل، طبق برنامه سالانه تعميرات، آغاز و در کوتاه ترين زمان ممکن پايان يافته است.

      وي تاکيد کرد: تعميرات اساسي واحد تنظيم نقطه شبنم400A اين پالايشگاه باايمني کامل، بدون هيچ گونه حادثه و با صرف 13 هزار و 300 نفر ساعت انجام شده است.

      مديرعامل شرکت پالايش گازسرخون و قشم افزود: اين پالايشگاه داراي چهاررديف مجزاي تنظيم نقطه شبنم است که در تعيين کيفيت گازخروجي از پالايشگاه نقش بسزايي دارند.

      وي تصريح کرد: با توجه به اهميت و نقش اين واحدها، عمليات تعميرات اساسي رديف A مطابق برنامه سالانه انجام شد.

      وي تصريح کرد: با توجه به کمبود آب و رويکرد صرفه جويي در مصرف آن، باحفظ کيفيت مطلوب فعاليت ها درفرايند تعميرات اساسي، از پدال هاي مخصوص درشست وشوي مبدل هاي حرارتي استفاده شد تا در زمان آف لود  آب تزريقي به مخازن دستگاه هاي شست وشو، برگشت داده شود.

       نوروزي افزود: درفرآيند اين عمليات سعي شد تا قبل از شست وشوي تجهيزات، همه رسوبات و لجن ها از تجهيزات باحفظ نکات ايمني و بهداشت ومحيط زيست، از ظروف، اسکراپ و از آب کمي براي شست وشو استفاده شود.

       

      گازرساني به 10 روستاي شهرستان بيله سوار

      مديرعامل شرکت گازاستان اردبيل از بهره برداري گازرساني به 10 روستاي شهرستان بيله سوار خبر داد.

      فيروزخدايي درآييني که به همين مناسبت با حضور فرماندار، جمعي از مسئولان اردبيل و شماري از اهالي روستاي شورگل برگزارشد، افزود: براي گازرساني به اين 10روستا، 32 هزارمتر شبکه اجرا شده است.  وي بابيان اين که با گازرساني به اين روستاها، 350خانوارروستايي زير پوشش گازطبيعي قرارگرفته اند، تصريح کرد: براي گازرساني به اين روستاها بيش از20 ميليارد ريال هزينه شده است. مديرعامل شرکت گازاستان اردبيل گفت: هم اکنون يک هزار و 56 روستاي اين استان زيرپوشش گازطبيعي قراردارندکه گازرساني به 656 روستاي آن در دولت تدبير واميد انجام شده است.  وي يادآورشد: اين ميزان گازرساني، 88درصدخانوارروستايي استان اردبيل را شامل مي شود. خدايي گفت: تا پايان امسال، 95 درصد روستاهاي بالاي 20 خانوار شهرستان بيله سوار گازدارخواهند شد. حسن قبادي فرمانداربيله سوارنيزدرآيين افتتاح طرح گازرساني به 10 روستاي شهرستان بيله سوار، ضمن قدرداني از تلاش کارکنان شرکت گاز استان اردبيل تاکيد کرد: عملکرد دولت تدبير واميد درجهت گازرساني به مناطق محروم و توسعه عدالت اجتماعي بي نظيراست.

       

      خودکفايي در تعميرات سيستم ابزار دقيق

      کارشناسان شرکت گازاستان آذربايجان شرقي باتعمير گرمکن هاي گازي و بودارکننده ها و برنامه نويسي PLC در تعميرات سيستم ابزار دقيق شرکت خودکفا شدند. مديرعامل شرکت گازاستان آذربايجان شرقي گفت:اين خودکفايي موفقيتي مهم و چشمگير درعرصه فعاليت هاي فني اين مجموعه خدمت رسان است و يک افتخار بزرگ به شمار مي آيد. سيدرضارهنماي توحيدي افزود:علاوه برخودکفايي تعميرات دستگاه ها، 95 درصد ازاقلام يدکي ابزار دقيق مانند رگلاتورها،شيرهاي قطع کننده اضطراري و شيرهاي اطمينان که پيشتر ازسوي سازندگان خارجي تأمين مي شد، براي توليد به سازندگان و توليدکنندگان داخلي واگذار شده است.

      وي تصريح کرد: اقلام يدکي رگلاتورهاي top entry سايز بالا که يکي ازمهم ترين اقلام سيستم ابزاردقيق است نيزبا همکاري کارشناسان شرکت گاز استان آذربايجان شرقي از سوي توليدکنندگان داخلي تأمين مي شود. مديرعامل شرکت گازاستان آذربايجان شرقي گفت: هم اکنون 20 دستگاه گرمکن گازي و 22 دستگاه بودارکننده دراستان، توسط کارشناسان اين شرکت تعمير شده است. توحيدي با اشاره به ضرورت تحقق شعار سال درحمايت از کالاي ايراني گفت: فرصت سازي وايجاد زيرساخت هاي لازم براي بهره گيري از دانش نيروهاي شرکتي و بومي  به ارتقاي توليدات داخلي منجر خواهد شد.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/788.jpg

      تلاش وزارت نفت به بار نشست

      کتاب تاريخ مصور نفت ايران رونمايي شد

      راحله خالقي  کتاب «تاريخ مصور نفت ايران» در آييني، با حضور مسئولان صنعت نفت و اصحاب فرهنگ و هنر در خانه هنرمندان ايران رونمايي شد. اين کتاب که به همت مسعود فروزنده، تاريخ نگار و حمايت هاي مادي و معنوي وزارت نفت و شرکت خدمات فني ميادين آسماري در شمارگان 1000 نسخه به چاپ رسيده، مشتمل بر 8 فصل مصور درباره تاريخ صنعت نفت است.

       

      نمايش آثار تاريخي دروازه ورود به صنعت نفت

      رسول لاهيجانيان، مدير برگزاري اين آيين و از بانيان انتشار اين کتاب، با ابراز خرسندي ازشکل گيري يک حرکت جديد فرهنگي در گردآوري و حفظ آثار تاريخي در صنعت نفت و حمايت شرکت هاي خصوصي  در اين مسير گفت: جاي بسي خوشحالي است که شرکت هاي نفتي ايراني، از پروژه هاي فرهنگي، هنري و تاريخي حمايت مي کنند تا نويسندگان و هنرمندان بتوانند در حوزه نفت، آثاري ارزشمند از خود به  جاي بگذارند. من هم از شرکت خدمات فني ميادين آسماري به دليل حمايت مالي از اين اثر فرهنگي قدرداني مي کنم.

      وزارت نفت در سال 1392 از مسعود فروزنده، تاريخ نگار خواست به تاريخ نويسي در حوزه نفت روي بياورد و به صورت تخصصي در حوزه تاريخ اين صنعت، مطالعه و پژوهش کند. اين پروژه باحمايت و رهنمودهاي مهندس زنگنه و همت اداره کل روابط عمومي وزارت نفت، با مديرکلي اکبر نعمت الهي آغاز شد و ماحصل آن، مجلداتي است ارزشمند با عنوان تاريخ تحليلي نفت، تاريخ روزشمار نفت، تاريخ مصور نفت ايران و دو اثر ديگر با موضوع اکتشاف و دريا.

      وي در ادامه باتاکيد بر اهميت و ضرورت اطلاع رساني و بازتاب فعاليت هاي صنعت نفت از اين حرکت فرهنگي به عنوان يک الگو براي ديگر نويسندگان، علاقه مندان به تاريخ اين صنعت و همچنين ديگر شرکت هاي خصوصي داخلي ياد و تصريح کرد: صنعت نفت در آگاهي بخشي به ارتقاي فرهنگ عمومي و ايجاد حساسيت در مردم ضعيف عمل کرده است. از سوي ديگر، ايران حتي در قانون اساسي خود که يک کشورنفتي است، اسمي ازنفت نبرده است، در بسياري از رشته ها همچون حقوق نيز اين کمبود بسيار احساس مي شود. ما يک قانون مشخص براي نفت نداريم، آن چيزي هم که در حال حاضر وجود دارد، در انحصار دولت است. ورود مباحث نفتي به علوم گوناگون و آشنايي تحصيلکردگان ما با مفاهيم نفتي، سبب آگاهي بخشي عمومي و ايجاد حساسيت درمردم خواهد شد، تنها حساسيتي که ما در موضوع نفت به مردم منتقل کرديم، حضورخارجي ها درنفت است که آن هم به گذشته باز مي گردد.

       لاهيجانيان نقش موزه، سينما و کتاب را در معرفي دستاوردهاي صنعت نفت، پراهميت خواند و گفت: مردم از اين طريق مي توانند با فعاليت ها و کوشش هاي تمام کساني که دراين حوزه زحمت کشيده اند و تاريخ اين صنعت نفت را رقم زده اند، آشنا شوند.

       

      دسترسي آسان به اسناد تاريخي صنعت نفت

       اکبر نعمت الهي، مديرموزه ها ومرکز اسناد صنعت نفت، در ادامه با اشاره به مشکلات و چالش هاي پيش رو درايجاد تشکل فرهنگي در صنعت نفت به منظور حفظ و احياي مستندات تاريخي اين صنعت افزود: با فرارسيدن 5 خرداد، سالگرد فوران نفت از چاه شماره يک، اين صنعت قدم به صدو دهمين سال زايش خود مي گذارد، يعني 110 سال ازتاريخ صنعت نفت مي گذرد ولي ما کاري براي تاريخ آن نکرديم. وي افزود: ما بعد از دوره اصلاحات که نطفه اوليه توجه به حفظ آثار تاريخي اين صنعت در آن دوره بسته شد، راه سختي را پشت سرگذاشتيم. اگرچه در اين سال ها اقدام هايي در اين زمينه صورت گرفت، اما چون سازمان يافته و منسجم نبود، متوقف شد. حرکت بعدي در پايان سال 1392و آغاز سال 1393 با راه اندازي دفتر مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت آغاز شد و اين بار شکل رسمي به خود گرفت. اين مديريت در ابتدا دو هدف بزرگ را دنبال کرد، بررسي آنچه در اين صنعت بوده و باقي مانده است و  گردآوري و حفاظت از آنها. بررسي اين وضعيت با شکل گيري دو گروه مجزا از کارشناسان درحوزه اشيا و اسناد اجرايي شد و دستاورد آن شناسايي بيش از 25 ميليون برگ سند و ثبت ملي 124 مکان تاريخي است. هم اکنون 23نقطه را براي موزه شدن انتخاب کرده ايم که دو نقطه آن به بهره برداري رسيده  در معرض بازديد عموم قرار گرفته است و سه نقطه ديگر امسال به بهره برداري خواهد رسيد، سناريوي ديگر، موزه ها و موقعيت هاي آنها هم تعيين شده است.   

      مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت از راه اندازي واحدي با عنوان واحد تاريخ شفاهي صنعت نفت در مديريت موزه ها و مرکز اسناد خبر داد و گفت: به اين صنعت بزرگان بسياري آمدند و رفتند و کسي از آنچه در دل هاي آنها گذشت، خبر ندارد. ما دنبال آن هستيم که اين حرف ها را به گوش آيندگان برسانيم. اولين فعاليتي که در اين حوزه و در اين واحد انجام شد، گفت و گو با وزيران بعد از انقلاب بود. اولين کتابي هم که در اين زمينه سال گذشته به چاپ رسيد، به زندگينامه آقاي دکتر معين فر، نخستين وزير نفت بعد از انقلاب اختصاص دارد.

      نعمت الهي با تاکيد بر اين نکته که ما يک کار تحقيقاتي و پژوهشي را شروع کرده ايم، افزود: در تهيه کتاب هاي «تاريخ تحليلي صنعت نفت» و «روزشمار صنعت نفت»، آقاي فروزنده به عنوان مجري پروژه، کوشش فراواني متحمل شد، اما پيگيري هاي ايشان به نتيجه رسيد و ما اسناد ناب ديگري هم در اختيار داريم که در قالب کتاب و در فضاي مجازي در اختيار علاقه مندان قرارخواهد گرفت. اين مديريت با وجود روشي که ديگر سازمان هاي اسنادي در پيش گرفته اند، اسکن کليه اسناد را بدون هيچ محدوديتي در اختيار عموم قرار مي دهد.

      وي از اين حرکت به عنوان يک نهضت ملي ياد و اظهار اميدواري کرد که با همکاري همه اين حرکت تداوم يابد.  

      عکس، روايت گر مصور تاريخ

      مسعود فروزنده، تاريخ نگار و مولف کتاب تاريخ مصور نفت ايران، در ابتدا از مشوقان خود در تهيه و انتشار اين کتاب، برادرش محمد فروزنده، آقايان لاهيجانيان، نعمت الهي و مشفق تشکر کرد و درخصوص اين کتاب، دلايل تهيه و انتشار آن گفت: در سال 1392 آقاي لاهيجانيان به من پيشنهاد داد درباره تاريخ صنعت نفت پژوهش و کتابي را منتشر کنم. من هم که در زمينه تاريخ اديان تحصيل و فعاليت کرده بودم و از آنجا که زاده آبادان هستم و علاقه مند بودم از اين منطقه زرخيز مطلبي بنويسم، پيشنهاد ايشان را قبول کردم.

      کتابي را که پيش رو داريد، کتابي است با موضوع «تاريخ نفت به صورت مصور» که روند پيشرفت اين صنعت را  به تصوير مي کشد.

      فروزنده با تاکيد بر اهميت تصاوير در روايت تاريخ مي افزايد: عکس ها، ثبت کننده و روايت گر لحظات ناب زندگي در گذشته است. تصويرها، بخشي از رابطه انسان با جامعه و محيط را روايت مي کند. کتاب حاضر کوششي تصويرگرايانه است از تحول صنعت نفت در يکصدسال گذشته. هدف از گزينش و چينش اين تصاوير، خلق تاريخي مصور از صنعت نفت است تا نسل امروز از کوشش و رنج نسل هاي گذشته آگاه شود.

      اين کتاب حاوي تصاويري است که از منابع گوناگون و متنوع استخراج شده است، از مجله ها و نشريه هايي مانند روزنامه اطلاعات، کيهان، گاردين نيرو و راستي، نشريه اخبار هفته، گزارش سالانه رئيس هيئت مديره کنسرسيوم، آرشيو کاخ گلستان، سايت موزه نفت، پيک نفت، هفته نامه مشعل و پايگاه اطلاع رساني شانا، بي پي و ... و همچنين از کتاب و مقاله هايي مانند تاريخ ايران کمبريج، جنگ و نفت، تاريخ شرکت بي پي و ... .

       

      روزنگار نفت/ خرداد ماه

        پنجم خرداد 1387:

       (1908 ميلادي) چاه شماره يك مسجد سليمان به نفت رسيد و براي اولين بار در ايران و خاورميانه، استخراج نفت به صورت تجاري آغاز شد. جورج رينولدز كه به عنوان سرپرست يك تيم اكتشافي از سوي ويليام ناكس دارسي، مسئوليت حفاري در منطقه مسجد سليمان را بر عهده داشت، در اين روز سرانجام پس از مدت ها نااميدي و در حالي كه شركت مقدمات بازگشت او را به انگلستان، فراهم مي كرد، توانست خبر كشف نفت را به كارفرمايان خود در لندن مخابره كند. به دنبال كشف نفت، مسجد سليمان بتدريج به تاسيسات اوليه استخراج و پالايش مجهز شد و چندي بعد با راه اندازي پالايشگاه بزرگي در آبادان، اين دو شهر به قطب هاي نفتي منطقه تبديل شدند. با اين همه امور نفت تا سال 1329 كه  از سوي دولت دكتر محمد مصدق ملي شد، همچنان در دست شركت نفت انگليس و ايران  قرار داشت.

        هفتم خرداد 1280:

       امتياز كشف و بهره برداري نفت سراسر ايران به جز پنج استان شمالي، به نام «ويليام ناکس دارسي»، شهروند انگلستان صادر و به امضاي مظفرالدين شاه قاجار رسيد.

        هفتم خرداد 1337:

       لايحه قانوني مربوط به موافقتنامه تفحص و اكتشاف و بهره برداري و فروش نفت بين شركت ملي نفت ايران و «شركت سهامي پان امريكن پتروليوم كورپوريشن» به تصويب مجلس شوراي ملي رسيد.

        نهم خرداد 1357:

      قانون مربوط به قرارداد فروش و خريد گاز طبيعي ميان «شركت ملي گاز ايران» و شركت هاي «روهر گاز» و «گاز دو فرانس» و «نفت معدني» اتريش تصويب شد.

       چهاردهم خرداد 1356:

      مجتمع پتروشيمي شيراز قرارداد خدمات فني تصفيه فاضلاب را با «شركت پاول دافرين»، و قرارداد خدمات فني انبارهاي محصولات اوره و نيترات را با شركت آلماني «پي.اچ.بي» منعقد كرد.

        شانزدهم خرداد 1354:

      عمليات ساختماني «پالايشگاه تبريز» به عنوان چهارمين پالايشگاه مهم ايران آغاز شد.

        بيست و يكم خرداد 1343:

       مجلس شوراي ملي، قانون راجع به اتمام «كارخانه گاز استيلن» واقع در خورزنگي بندر شاپور را تصويب كرد.

        بيست و سوم خرداد 1302:

      قانون شرايط اساسي اعطاي «امتياز نفت شمال» به شرکت مستقل آمريكايي «آتازوني» در دولت قوام السلطنه، تصويب شد.

        بيست و ششم خرداد 1355:

      مجتمع پتروشيمي شيراز قرارداد برق و بخار را با شركت آ.اگ. كانيس/ اشتاين مولر آلماني منعقد كرد.

        بيست و هفتم خرداد 1355:

      قرارداد تصفيه آب ميان «مجتمع پتروشيمي شيراز» و شركت هلندي «دلتا» منعقد شد.

        بيست و هشتم خرداد 1334:

      مجلس قانون اكتشاف و بهره برداري از منابع طبيعي (فلات قاره) ايران را با  اين مضمون كه منابع طبيعي كف دريا و زير كف دريا مربوط به ايران و سواحل خليج فارس و درياي عمان، تحت حاكميت ايران بوده ، تصويب كرد.

        سي ام خرداد 1347:

       نخستين همايش بهينه سازي مصرف سوخت در صنعت ايران برگزار شد.

       سي و يكم خرداد 1357:

       مجلس شوراي ملي، قانون مربوط به قرارداد فروش و خريد گاز طبيعي ميان شركت ملي گاز ايران و «شركت متاليمكس» (Metalimex) چكسلواكي را تصويب كرد.

      تهيه و تنظيم: فاطمه ترکچي

                     

    • media/image/2018/05/2000-1441/789.jpg

      از خلق حماسه خونين  شهرتا صيانت از صنعت نفت

      پاسداشت به وسعت ايران

      به بهانه سالروز آزادسازي خرمشهر و ثبت ايثار مرداني مرد از خيل عظيم کارکنان صنعت نفت که در سال هاي خلق حماسه دفاع مقدس، ميدان جهاد را از جبهه هاي جنگ به حفاظت از شريان هاي سوخت تغيير دادند، يادي کنيم چرا خرمشهر، خونين شهر لقب گرفت.

      مشعل    به  مناسبت سالروز آزادسازي خرمشهر و ثبت ايثار مرداني مرد از خيل عظيم کارکنان صنعت نفت که در سال هاي خلق حماسه دفاع مقدس، ميدان جهاد را از جبهه هاي جنگ به حفاظت از شريان هاي سوخت تغيير دادند، يادي کنيم. چرا خرمشهر، خونين شهر لقب گرفت.  آخرين روزهاي تابستان گرم سال 59 است و کمتر از بيست ماه از تشکيل نظام نوپاي جمهوري اسلامي مي گذرد. صدام با ظاهر شدن در برابر دوربين هاي تلويزيون عراق با پاره کردن قرارداد 1975 الجزاير، آغاز تجاوز رژيم بعث به خاک ايران را اعلام کرد و نويد فتح يک هفته اي تهران را داد و با ناتمام گذاشتن سخنراني خود، ادامه آن را به ايراد از ميدان آزادي تهران موکول کرد!

       

      حمله به خاک وطن

      31 شهريور ناقوس جنگ نواخته شد و کوردلان شب پرست به زعم خود آهنگ تصرف سرزمينمان را کردند و در نخستين اقدام با هجوم به خرمشهر آن را از زمين و هوا مورد هجوم قرار دادند و پس از گذشت بيش از يک ماه مقاومت مردمي در 4 آبان سال 59 اين شهر را به تصرف خود درآوردند. اما زهي خيال باطل که ايراني تحمل تصرف يک وجب از خاکش را در اشغال بيگانه داشته باشد.

      اين شهر پس از 575 روز اشغال که بر جاي جاي آن زخم کينه و دشمني ثبت شد توسط دلاورمردان از جان گذشته طعم آزادي را چشيد تا آنجا که به تعبير امام راحل(ره) خرمشهر را خدا در 3 خرداد سال 61 طي عمليات« الي بيت المقدس» به دست مرداني از تبار فرشتگان الهي به آغوش مام ميهن بازگردانيد. شرح رشادت اين غيورمردان حديث مفصل مي طلبد در کنار همه آن دلاوراني بودند، افرادي که افزون بر آنکه نقش بي بديلي در صحنه هاي خلق حماسه داشتند و به فرمان مقتدايشان امام دل ها لبيک گفتند و سر از پا نشناخته براي دفاع از ميهن و ناموس مملکت به جبهه هاي جنگ شتافتند. پس از پايان جنگ نيز با احساس اينکه ميدان خدمت و مجاهدت به کنار مخازن و تأسيسات نفتي توزيع سوخت تغيير ماهيت داده، در به جريان افتادن سوخت، اين ماده حياتي در شريان هاي اصلي در سراسر اين رگ هاي حياتي ايفاي نقش مي کنند و حافظ خطوط هستند.  حميدرضافرج الهي، مسئول کنترل کيفيت مرکز انتقال نفت رفسنجان با سابقه 42 ماه حضور در جبهه از روزهاي شور و حماسه آزادسازي خرمشهر به ما مي گويد: «من به شکل داوطلبانه و بسيجي و مدتي در قامت نيروهاي امدادي هلال احمر راهي جبهه هاي جنگ شدم و در حماسه پاکسازي خرمشهر از لوث وجود دژخيمان در قامت راننده آمبولانس توفيق حضور داشتم.

       

      به هيچ چيز رحم نکردند

      اگر از خاطره قابل ذکر آن روزها براي شما بخواهم بگويم، عراقي ها شهر را که اشغال کردند، به هيچ چيز رحم نکردند، خانه و مغازه ها را غارت کردند، از مواد غذايي گرفته تا لوازم خانگي، خلاصه هر چه ارزش دزدي را داشت، از دستبرد آنان در امان نمانده بود. بي انصاف ها تا آنجا که توانستند، دزديدند و بردند و زماني که مجبور شدند لباس خفت به تن کرده و از شهر رانده شدند هر چه را که نتوانستند، با خود ببرند، آتش زدند.   وقتي شهر آزاد شد، مي ديديم از وسايل دزدي از ايراني ها چه دم و دستگاهي در سنگرها براي خود فراهم و براي بساط عيش و نوش خود چيزي کم نگذاشته بودند؛ سنگرهاي بتون آرمه اي که به زعم خود مي کوشيدند از خشم الهي آن را در امان نگه دارند، اما نمي دانستند دست خدا بالاي همه دست ها است. آن زمان ها مسئوليت خط گمرک خرمشهر را داشتم و فاصله ما تا عراقي ها 250 تا 300 متر بيشتر نبود.  هيچوقت خاطره روزهاي درگيري شديد در خرمشهر و اشغال شهر از ذهنم پاک نمي شود، يادم هست نيروهاي ما به دليل خيانت بني صدر در ممانعت از رساندن مهمات با دستان خالي مي جنگيدند تا اينکه دشمن بر شهر مسلط شد و به ناچار تا جايي که امکان مقاومت بود، نيروهاي بسيج و مردمي مقاومت کردند تا آنجا که به ناچار شهر تخليه شد و رزمنده ها عقب نشيني کردند.  در آن روزهاي حماسه علاوه بر مقاومت مردمي، نيروهاي ارتش و بسيج و سپاه نيز حضور داشتند اما حضور بسيجيان پررنگ تر بود.

       

      روزهاي غير قابل وصف

      يادم نمي رود در گرماگرم مبارزه براي آزادسازي خرمشهر با کمبود آب مواجه شديم و از آب شطي مي نوشيديم که تلخ بود، اما چاره اي نداشتيم چرا که بايد توان مبارزه را در خود حفظ مي کرديم.

      آن روزها قابل وصف نيست تا خود از نزديک نبينيد، برايتان ملموس نيست. خرمشهر يا خونين شهري که شما مي شنويد، به همين راحتي باز پس گرفته نشد. بسيار شهيد داديم البته از دشمن هم زياد اسير گرفتيم. من از نزديک مي ديدم دشمن براي از دست ندادن خرمشهر چه جناياتي مي کرد تا جايي که شيميايي زدند و دوستان زيادي از ما دچار مجروحيت شدند که هنوز هم درگير هستند و درمان 100 درصدي براي آنان وجود ندارد و حتي بعضاً به شهادت رسيدند.»

      همه چيز شبيه معجزه بود

      او در ادامه گريزي به خاطرات ديگر حضورش در جبهه هاي جنگ زد و به ما گفت: «16 سال بيشتر نداشتم که همپاي بقيه دوستان عازم مناطق جنگي شدم پس از آزادسازي خرمشهر در گردان پدافندي پاوه، گيلان غرب و قصر شيرين حضور داشتم.»

      فرج الهي از دو شهيد بزرگوار شهيدان سعيدي و عبدالحميد اميري به نيکي ياد مي کند و خاطرات شهيد مصدق را فراموش ناشدني توصيف کرده و هيچوقت خاطرات تلخ دوستان شهيدش را که در کنار او جان مي باختند، از صفحه ضميرش پاک شدني نمي داند و ادامه مي دهد: «آن زمان هواپيماهاي دشمن حمله مي کردند و به شکل خطي مناطق حضور رزمندگان را بمباران مي کردند و با گرفتن خيل عظيم تلفات منطقه را ترک مي کردند.» او از واقعه اي که بيشتر شبيه معجزه بود به عنوان خاطره شيرين حضور خود در جبهه ياد مي کند و مي گويد: «يک روز جمعي از دوستان در سنگر نشسته بوديم؛ من براي آوردن آب از سنگر خارج شدم و درست همان لحظه خمپاره اي درست در وسط سنگر فرود آمد با رعب و وحشت انتظار شهادت دوستانم را داشتم، اما در عين ناباوري چند لحظه بعد در ميان گردوخاک ناشي از اصابت خمپاره يک به يک دوستانم از سنگر خارج شدند و من به چشم خود معجزه الهي را در آن صحنه ديدم.»

       

      جدا شدن مرد از نامرد

      فرج الهي مي گويد دوره آموزشي کادر رهبري جنگ را ديده و اگر خداي ناکرده جنگي اتفاق بيفتد، بار ديگر داوطلبانه آماده جان فشاني است و ذره اي براي دفاع از مملکت ترديدي به خود راه نمي دهد.

      با پخش شدن صحنه هاي جنگ از تلويزيون خاطرات جبهه برايش تداعي مي شود و مي گويد: «با يادآوري آن خاطرات غم عجيبي تمام وجودم را فرا مي گيرد. در زمان جنگ يک عده بودند که به معناي واقعي خدايي بودند. ما بايد حواسمان براي پاسداري از ارزش هايي که شهدا براي آن جان دادند، باشد.» طبل جنگ که نواخت، مرد از نامرد شناخته شد. براي غيورمردان صحنه جهاد توفيري ندارد، گاهي اين ميدان مجاهدت در کنار خطوط لوله است و گاهي در ميدان جنگ نظامي، وظيفه وظيفه است و براي کارکنان پرتلاش صنعت نفت نيز همانند ديگر مجاهدان عرصه خدمت گزاري ميدان جهاد تفاوتي نمي کند. به سراغ يکي ديگر از کارکنان منطقه که از حاضران در آزادسازي خرمشهر بود، رفتيم تا برايمان از آن روزها بگويد ... عباس زارع، از بازنشستگان منطقه که به تازگي به اين افتخار نائل شده است، او که در زمان دفاع مقدس 23 سال داشت. 27 ماه توفيق حضور در جبهه ها را يافت و در عمليات هايي همچون بيت المقدس (آزادسازي خرمشهر)، رمضان، کربلاي 5، والفجر مقدماتي، محرم و والفجر هشت (تصرف فاو) شرکت کرده است تا نامش در خيل افرادي که به دفاع از دين، کشور، حريم ناموس و ولايت مجاهدت کردند، ثبت شود.  پاي سخنانش مي نشينيم تا از دليل حضور خود در جنگ تحميلي برايمان بگويد، او گفت: «در آن زمان ها جوانان گروه گروه به جبهه اعزام مي شدند و براي آزادي سرزمين اسلامي خود که در اشغال دشمن بعثي بود سر از پاي نمي شناختند و من هم همانند آنان براي آزادي سرزمينم به جبهه رفتم.» او در ادامه با آرزوي علو درجات براي روح مطهر شهدايي که توفيق همجواري با آنان را داشت از آنان نام برد و گفت: «ياد شهدايي همچون محمد متفکري، علي دهقان منشادي، ذبيح الله عاصي زاده، سيدخليل موسوي، حسن انتظاري، خليل حسن بيگي همواره با من است.»

       

      شيريني لحظه شهادت

      بر تن او زخم آن دوران باقي مانده؛ موج انفجار او را به خيل جانبازان انقلاب نائل کرده است. او خاطره به اسارت گرفتن سه افسر عراقي را جزء شيرين ترين خاطرات خود ذکر مي کند و مي گويد: «بدترين خاطره من مربوط به لحظه شهادت دوستان و همرزمانم است.» زارع معتقد است که اگر خداي ناکرده دوباره جنگ روي دهد، به جبهه ها خواهد شتافت و به ما گفت: «در زماني که دوستان و همرزمانم را مي بينم، به يادمان شهدا مي روم و يا از تلويزيون صحنه هاي جنگ پخش مي شود و يا به مناطق جنگي به همراه کاروان راهيان نور مي روم و گاه گاهي سري به عکس هاي آن دوران مي زنم خاطرات آن روزها برايم زنده مي شود.»

      کارکنان منطقه، گوي سبقت را در حضور در جبهه هاي حق عليه باطل در طي دفاع مقدس ربودند و برگ زرين ديگري بر تارک پر افتخار خدمت بيش از صدسال صنعت نفت به مردم ايران ثبت کردند. يکي ديگر از اين دلاوران، مردي از خطه کريمان است. عباس رمضاني، اپراتور منطقه در سال هاي 60 و 61 در قامت بسيجي راهي مناطق جنگي شد و توانست مجدداً در سال 65 در لباس خدمت مقدس نظام وظيفه رخت رزمندگي به تن کند و در جبهه ها حضور يابد.  او که بر پيشانيش اش حضور در عمليات هايي همچون رمضان، بدر و فتح المبين حک شده است، مي گويد: «من با آن جثه کوچک خود در پادگان دوکوهه نگهبان زاغه مهمات بودم و طعم حضور در چزابه، تنگه ابوغريب را طي حضور 27 ماهه خود در جنگ چشيدم.» جوان 16 ساله داستان که از 15 سالگي سابقه حضور در بسيج را داشت و براي دفاع از دين، مملکت و براي کسب رضاي خدا عازم جبهه ها شد و در همان سن و سال توانست مدال پرافتخار جانبازي بر گردنش بياويزد و پارگي پرده گوش يادگار آن دوران است که بر تنش اثر به جاي گذاشت و زخم تاول آثار شيميايي هنوز بر روي ساق پايش ثبت مانده است.  او در رابطه با اوج خباثت دشمن بعثي به ما گفت: «هواپيماهاي دشمن انواع ضايعات جنگي و پاره آهن را بار مي کردند و بر سر رزمندگان تخليه مي کردند؛ به اين هدف که هم رزمندگان بر اثر اصابت پاره آهن از آن ارتفاع جان دهند و هم اينکه روحيه رزمندگان را درهم بشکنند اما اين خيال خامي بيش نبود.» او از دوستاني ياد مي کند که در عرض يک ساعت بر اثر اصابت گلوله تفنگ يا خمپاره اي ديگر در کنار او نبودند و بايد با غم فراغشان سر مي کرد.  رمضاني از آموزش هاي سخت دوران سربازي براي ورزيده شدن در طي دفاع مقدس ياد مي کند و مي گويد: «ما مجبور بوديم درازکش روي برف خوابيده، انواع تمرين هاي سينه خيز رفتن را اجرا کنيم تا بدنمان در شرايط جنگي تاب مقاومت داشته باشد.»

       

      مردان اول صف

      او به ما مي گويد: «هر زمان ناقوس مبارزه براي وطن نواخته شود مطمئن باشيد ما مردان صف اول هستيم و براي دفاع ار ارزش ها و براي کسب رضاي خدا ترديدي به دل راه نمي دهيم و با صلابت در هر صحنه اي براي دفاع از ميهن حاضر مي شويم.»

      خاطرات جنگ براي او هم زمان با هفته دفاع مقدس که تلويزيون صحنه هايي از آن دوران پخش مي کند و با حضور در مراسم سالگرد شهدا و گاه گاهي که بر سر مزار شهدا فاتحه مي خواند، تداعي مي شود.  جنگ، عرصه تاخت وتاز جبهه باطل و مقاومت جبهه حق بود تا در اين ميدان حق از باطل متمايز شود و ميزان سرسپردگي افراد براي دفاع از آرمان هاي خود به بوته آزمايش گذاشته شود.  هر يک از کارکنان منطقه که مدال شجاعت آن دوران بر سينه او ثبت بود، به سراغش رفتيم.

      احمد زين العابدين، از راهبران ترابري افتخار حضور ده ماهه در جبهه هاي جنگ را داشته و بسيجي وار عزم ميدان مبارزه تثبيت ارزش ها را کرد و در سال 65 عازم نبردگاه حق عليه باطل شد. گردان غواصي 410 به فرماندهي شهيد علي عابديني خاطره حضور او را در خود ثبت کرده است و عمليات هايي همچون شلمچه، کربلاي 5 آوردگاه ثبت حماسه او شد.  او که براي دفاع از ميهن و به تبعيت از فرمان امام (ره) عازم مناطق جنگي شده بود، خاطره همرزم شهيد خود قاسم زينلي را گرامي داشت و به ما گفت: «در آن سال ها که من بيشتر از 15 سال نداشتم و يک روستايي زاده از اهالي روستاي شريف آباد رفسنجان بودم، يادم هست که از باغ هرندي کرمان به مناطق جنگي جنوب عازم شديم.»

       

      هنوز هم مي رويم

      زين العابدين که خود را خجالت زده خانواده شهدا مي داند، معتقد است: «اگر کاري کنيم که خداي ناکرده پا روي خون شهدا بگذاريم، جواب خانواده شهدا را چه مي خواهيم بدهيم.» او از آن دوران يادگاري در بدن دارد و با گاز خردل جانباز شيميايي شده و از ناحيه کمر و ريه مجروح شده است.

      زين العابدين خود را هنوز بسيجي مي داند و در پاسخ به اين سؤال که حاضر است باز هم در جنگ حاضر شود، قاطعانه مي گويد: «بله، چرا نرويم؟ ما براي دفاع از مام وطن و دفاع از ناموس سر از پاي نمي شناسيم.» او که مشتاق بود به صف مدافعان حرم نيز بپيوندد، از ممانعت اعزام خود برايمان گفت و اينکه دوست داشت در دفاع از حريم اهل بيت(ع) مدافع حرم شود.  امام راحل(ره) سرسلسله عاشقان، ياران خود را براي پيوستن به صف ياران آخرالزماني حضرت مهدي(عج) فرا خواند و با لبيک آنان که در سرسپردگي گوي سبقت را از ياران امام حسين(ع) در عاشورا ربودند، ذره اي ترديد از حق بودن طريقت به خود راه نداده و تا آخرين قطره پاي آرمان هاي خود ايستادند و منجر به اين شد که با تقديم هزاران شهيد، يک وجب از خاک کشور را به دشمن تقديم نکنند.

       

      حفاظت از مام ميهن

      احمد صوغاني، کارمند ارشد مرکز انتقال نفت رفسنجان از آن دسته کوچک مردان بزرگ دلي بود که در 12 سالگي و اوايل جنگ، عازم مناطق جبهه حق عليه باطل شد و مجددا اواخر سال 67 رخت سرباز وظيفه را به تن کرد و راهي جبهه جنوب شد. او از حاضران در عمليات مرصاد و مقابله با پاتک بزرگ عراق بود و دشت عباس، سومار و دهلران مناطقي بود که حضور او را به چشم خود ديدند.  او که براي حفاظت از مام ميهن، دفاع از ناموس و به تبعيت از فرمان امام(ره) در جبهه ها حاضر شده بود، از شهيد حسين عليزاده از همرزمان خود خاطراتي زيادي به ياد دارد و از اين شهيد به نيکي ياد مي کند. يادگاران آن دوران که همچون مدال افتخار بر تن او ثبت شده اند، ترکش هاي پاتک بزرگ عراق در اواخر جنگ به پهلو و کمر او هستند. او که از نزديک شهيد صياد شيرازي را ديده است، از اين شهيد به نيکي ياد مي کند و مي گويد: «اگر سنم اقتضا کند، هميشه از ميهنم دفاع مي کنم.» مردان مردي از تبار خميني در طول هشت سال جنگ حماسه هايي آفريدند که زبان و قلم را ياراي به تصوير کشيدن حقايق آن روزگار نيست اما بايد خاطرات آن دوران ثبت شود تا نسل هاي آينده بدانند ميراث دار چه نسل با عظمتي هستند.  به تبعيت از فرمايش مقتدايمان، مقام معظم رهبري که حفظ و ثبت خاطرات آن روزها را کمتر از شهادت نمي دانند، در لبيک به فرمايش ايشان اين خطوط نگارش يافت تا با ثبت ايثار مرداني مرد از خيل عظيم کارکنان صنعت نفت نقش اندکي در تداوم و حفظ آثار اين دلاوران داشته باشيم و به بهانه سالروز آزادسازي خرمشهر يادآوري کنيم که خرمشهر چرا خونين شهر لقب گرفت.

      اعظم محمدشفيع زاده/ منطقه جنوب شرق

      شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/790.jpg

          توصيه هاي مقام معظم رهبري در ماه مبارک رمضان

        آغاز ماه مبارک رمضان، در حقيقت عيد بزرگي براي مسلمانان است و جا دارد که مَؤمنين، ورود اين ماه را به هم تبريک بگويند و يکديگر را به استفاده هر چه بيشتر از اين ماه توصيه کنند.

      چون ماه ضيافت الهي است. در اين ماه فقط مؤمنين و کساني که اهل ورود در اين ضيافتند، بر سر سفره پروردگار منّان و کريم مي نشينند. اين، غير از سفره عام کرم الهي است که همه انسان ها، بلکه همه موجودات عالم از آن بهره مندند؛ اين سفره خواص و ضيافت خاصان پروردگار است.

      در روايت داريم که درهاي آسمان در ماه رمضان گشوده است؛ يعني رابطه قلبي انسان با خدا در اين ماه آسان تر از هميشه است. در روايت داريم که درهاي بهشت در ماه رمضان گشوده است؛ يعني به برکت روزه و توجه و خشوعي که لازمه روزه است، فرصت و توفيق کار نيک براي انسان وجود دارد. البته فرصت به معناي تحقق آنچه انسان از آن فرصت جست وجو مي کند، نيست؛ اراده و دنبال گيري و خواست و حرکت ما را لازم دارد.

       در هر حال اين فرصت وجود دارد و ما مي توانيم از آن بهره ببريم و استفاده کنيم.

       

      معرفي کتاب و  نرم افزار

        کتاب «راهنماي جامع روزه داري، از ديدگاه دين و پزشکي»

      اين کتاب شامل ده فصل است. در فصل اول، فلسفه روزه داري از ديدگاه قرآن، پيامبر اسلام (ص) و برخي ائمه معصومين (علهيم السلام) با استخراج از متون اسلامي و مذهبي بررسي شده است. فصل دوم مجموعه اي از سخنان گوهربار پيشوايان ما درباره روزه است. در فصل سوم، ماه رمضان، در آيين و فرهنگ هاي ديگر بررسي شده است. در فصل چهارم، روزه داران با تغذيه صحيح در ماه مبارک رمضان آشنا خواهند شد و در ادامه با تقسيم گروه ها و افراد مختلف براي روزه داري، روش و راه صحيح روزه گرفتن به خوانندگان ارائه مي شود. «روزه داري بيماران»، «رمضان و رژيم لاغري»، «ورزش روزه داران»، «توصيه هاي رمضاني» و «پرسش و پاسخ هاي رايج درباره روزه داري»، عناوين فصل هاي بعدي اين کتاب است.

       

      ميهماني ملکوتي

      ماه رمضان فرا رسيد؛ ماه خدا، ماه رحمت و آمرزش، ماه خودسازى، ماه قرآن، ماه عبادت و ماه رستگارى، ما بايد خود را براى ورود به ماه مبارك آماده سازيم و در اين ماه خدا به پرورش هر چه بهتر روحمان بپردازيم و آن را از آلودگى ها، ناپاكى ها، كژى ها و گناهانى كه طى يازده ماه مرتكب شده ايم، پاك سازى و تطهير کنيم. در ماه رمضان است كه روزى ها تقسيم و اجل ها ثبت و نوشته مى شود و زائران خانه خدا و ملاقات كنندگان با پروردگار، مشخص و معنا مي شوند و در آن شبى قراردارد كه برتر از هزار ماه است. امام صادق (ع) مي فرمايد: شب نوزدهم ماه رمضان، شب تقدير و شب بيست و يكم، شب قضا و شب بيست و سوم، شب تصويب امورى است كه در سال تحقق خواهد يافت و خداوند هر چه خواهد براى خلقش آن كند. پس بايد خود را كاملا آماده كنيم و خداى را سپاس بيکران گوييم كه عمرى دوباره به ما داد تا اين ماه پرفضيلت و شب قدر را درك كنيم و به فكر چاره اى براى خويشتن باشيم. با ورود به ماه مبارک رمضان، باران رحمت الهى همچون سيل بر سر ما فرود خواهد آمد؛ به شرط اينكه ما خويشتن را براى فراگيرى رحمت آماده سازيم و با نيايش كردن و دعا خواندن و استغفار کردن و بر فقرا و بيچارگان انفاق و به مؤمنان افطار دادن و خيرات و قرآن تلاوت كردن، خود را بسازيم و مورد قبول پروردگار قرار گيريم و رضايت ذات مقدسش را كسب كنيم و قلب امام زمان(عج) را از خود راضى و خشنود نگه داريم و منتظر فرجش باشيم.

       

      ماه رمضان، ماه رحمت و مغفرت

       در اين ماه پربركت، درهاى آسمان و بهشت به روى مؤمنان گشوده مي شود. درهاى رحمت و مغفرت را به روى توبه كنندگان و استغفاركنندگان مي گشايند. پس اگر مؤمنان به استقبال آن بشتابند و خود را آماده رحمت و مغفرت الهى بكنند و با خواندن قرآن و انفاق و كارهاى خير و پرهيز از گناهان به سوى آن روىآورند، بى گمان خداوند مغفرتش را از آنان دريغ نكند و دعاهايشان را مستجاب مي فرمايد. پيامبر اسلام (ص) مى فرمايند: اى مردم، ماه خدا با بركت و رحمت و آمرزش به شما روى آورده است؛ ماهى كه نزد خدا بهترين ماه ها، روزهايش بهترين روزها، شبهايش بهترين شب ها و اوقاتش بهترين اوقات است. پيامبر رحمت و مغفرت در سخنى ديگر مي فرمايند: اين ماه همانند ديگر ماه ها نيست زيرا هرگاه به شما رو آورد، همراه با بركت و رحمت است و آنگاه كه به شما پشت كند، آمرزش گناهان را در بردارد.  خداوند اين ماه را بر ساير ماه ها برترى بخشيد و ويژگى هايى به آن عطا فرمود و حرمت هاى بسيار و فضيلت هاى روشنى برايش قرار داد. آنچه در غير اين ماه حلال است، به احترام اين ماه، حرام و خوردن و آشاميدن را در آن منع كرد. وقت و زمان خاصى براى آن و يک شب آن را برتر از هزار ماه قرار داد و آن شب را شب قدر ناميد، شبى كه فرشتگان الهى و روح به اذن پروردگار در آن فرود مي آيند.

       

      آثار روزه

       يكى از ويژگى هاى ماه مبارك رمضان، روزه است. انسان روزه دار چون از خوردن و آشاميدن در طول روزامتناع مي كند، بى گمان احساس گرسنگى و تشنگى به او دست مي دهد و به فكر گرسنگان و فقيران مي افتد و شايد از اين راه توفيقى بيابد كه بر تهى دستان بيشتر ترحم كند و از اموال خدا داديش بر آنان انفاق کند كه اگر روزه نباشد، چنين احساسى به افراد مرفه دست نخواهد داد. امام صادق (ع) مي فرمايد: خداوندروزه را واجب كرد تا غنى و فقير با هم مساوى باشند، زيرا غنى رنج گرسنگى را لمس نكرده است تا به فقير رحم كند و ثروتمند، هر وقت چيزى را اراده كرده، قدرت به دست آوردن آن را داشته است. خدا خواسته است ميان بندگانش يكنواختى به وجود آورد و ثروتمند، طعم گرسنگى را بچشد و اگر جز اين بود، ثروتمند بر مستمند و گرسنه ترحم نمى كرد.

      وانگهى روزه انسان را به گونه اى مي سازد كه بيشتر به هدف آفرينش پى ببرد و بداند كه آفريده نشده است تا غذاهاى نيكو او را از مسئوليت هاى بزرگش باز دارد، بلكه خداوند مي خواهد او خود را چنان پرورش دهد كه قدرت مقابله با هرگونه مشكلى را در زندگى داشته باشد و از عهده مسئوليت هاى سنگينى كه رفاه طلبان و متنعمان از انجام آن عاجزند، به سادگى برآيد. آدمى با روزه دارى كه امساك از خوردن و آشاميدن و خوددارى از برخى چيزهاي ديگراست، در واقع با خواهش هاى نفسانى مي جنگد و در برابر غريزه هاى كم ارزش خود مقاومت مي كند و جان را از قيد حكومت و سلطه هوس ها و خواهش ها مي رهاند. پيشوايان اسلام فرموده اند:  بهترين مردم كسى است كه با هواى نفس مبارزه كند و نيرومندترين آنان كسى است كه بر آن پيروز شود.

       

      روزه و بازدارندگى از گناه

      روزه گرفتن، تنها امساك از خوردن و آشاميدن نيست بلكه خوددارى از گناه است. پيامبر گرامى اسلام (ص) در خطبه اش براى ورود در اين ماه فرمود: بهترين اعمال، پرهيز از گناهان و محرمات الهى است. پس انسان روزه دار همان گونه كه از مباحات، امساك و امتناع مي كند، به طريق اولى بايد از هرگونه حرام و حتى موارد شبهه اى پرهيز كند. تقوا و پرهيزگارى در تربيت و سازندگى و شخصيت يك مسلمان نقش بسيار مهمى دارد؛ از اين روست كه قرآن مجيد روزه گرفتن را عاملى براى پرهيزكارى مي داند و با جمله لعلكم تتَّقوُن يادآور مي شود كه روزه نقش فراوانى در ايجاد و تقويت روحيه تقوا و پرهيزكارى دارد. پيامبر بزرگوار اسلام (ص) در خطابه اى كه فضيلت هاى ماه رمضان را براى مسلمانان بيان فرمود، در پاسخ به سوال امام على (ع) كه پرسيدند: بهترين اعمال در اين ماه چيست؟ فرمودند: الوَرَعُ عَنْ مَحارِمِ اللَّه: اجتناب و پرهيز از گناهان.  روزه دار با به كار بستن دستورهاي الهى كه شرط كمال است، روح تقوا را در خود زنده مي كند و اين مراقبت ثمربخش، در ماه مبارك رمضان بسيار آسان تر است چرا كه گرسنگى و تشنگى و ديگر محدوديت هاى روزه، شعله هاى سركش غرايز حيوانى و هوس ها را تا حد چشم گيرى خاموش مي سازد و با مراقبت و تمرين پياپى در يك ماه، نيروى بازدارنده از گناه در انسان به وجود مي آيد و خصلت خوددارى در او ريشه مى گيرد و رشد مى كند و او با گذراندن اين برنامه يك ماهه، توفيق مي يابد كه پس از ماه روزه نيز، پرهيزكار باقى بماند. بر اين اساس است كه در دعاى روز ششم از خداوند مي خواهيم: پروردگارا، مرا با ارتكاب نافرمانى ات، خوار  مگردان و به ضرب تازيانه انتقامت كيفر مكن و مرا از موجبات خشم خود، دور گردان، به حق احسان و نعمت هايت اى منتهاى خواسته و آرزوى خواستاران.

       

        تقويم رمضان

      دهم ماه رمضان

      1- در سال 60 هـ جمعى از كوفيان نامه هاى مردم كوفه را براى حضرت امام حسين(ع) آوردند.

      2-وفات حضرت خديجه(عليها السلام)

        آن حضرت نخستين همسر پيامبر(ص) بود، و تا خديجه(عليها السلام) زنده بود نبى گرامى اسلام(ص) همسرى اختيار نفرمود. سبقت به اسلام و خدمات آن حضرت به پيامبر(ص) زيادتر از آن است كه ذكر شود. در فضيلت آن حضرت همين بس كه والده مكرمه حضرت صديقه طاهره(عليها السلام) است و همه ذرارى پيامبر(ص) به ايشان منتهى مى شوند. آن حضرت اولين بانويي است كه پيامبر(ص) را تصديق کرد، و اول بانويي است كه در مكه با رسول خدا(ص) نماز جماعت خواند، و اول بانويي است كه ايمان خود را در مكه در ميان مشركين اظهار نمود، و اول بانويي است كه در مقابل دشمن از رسول خدا(ص) دفاع کرد و تمام اموال خود را به پيامبر(ص) بخشيد و اول بانويي است كه ايمانش با قبول ولايت اميرالمؤمنين(ع) به درجه كمال رسيد. روزى پيامبر(ص) حضرت خديجه (عليها السلام) را خواست و در كنار خود نشانيد و فرمود: اين جبرئيل است و مى گويد: براى اسلام شروطى است كه عبارتند از: اقرار به يگانگى خداوند متعال، اقرار به رسالت رسولان، اقرار به معاد و اصول اين شريعت و احكام آن، اطاعت از اولى الامر و ائمه طاهرين از فرزندان او يكى بعد از ديگرى با برائت از دشمنان ايشان. خديجه (عليها السلام) به همه آنها اقرار کرد و ائمه طاهرين به خصوص اميرالمؤمنين(ع) را تصديق كرد. پيامبر(ص) فرمود: «هو مولاك و مولى المؤمنين و امامهم بعدى» : يعنى «على مولاى تو و مولاى مؤمنان بعد از من و امام ايشان است». آنگاه از خديجه(عليها السلام) در قبول ولايت اميرالمؤمنين(عليه السلام) عهد مؤكد گرفت. سپس رسول خدا(ص) يكي از اصول و فروع دين حتى آداب وضو و نماز و روزه و حج و جهاد و صله رحم و واجبات و محرمات را بيان فرمود.سپس پيامبر(ص) دست خود را بالاى دست اميرالمؤمنين(ع) و خديجه(عليها السلام) دست خود را بالاى دست رسول خدا(ص) نهاد و به اين ترتيب با اميرالمؤمنين(ع) بيعت کرد.

      دوازدهم ماه رمضان

       در اين روز در سال اول هجرت رسول گرامى اسلام(ص) بين اصحاب خويش عقد اخوت بست، و اميرالمؤمنين(ع) را برادر خود معرفي کرد.

      سيزدهم ماه  رمضان

      در سال 95 هـ در چنين روزى، ظالم سفاك پليد، حجاج بن يوسف ثقفى به هلاكت رسيد.

      چهاردهم  ماه رمضان

      در سال 67 هـ در چنين روزى مختار بن ابى عبيده ثقفى به شهادت رسيد، مزار او كنار مرقد حضرت مسلم(ع) در انتهاى مسجد كوفه است.

      پانزدهم ماه رمضان

        شب نيمه ماه رمضان سال سوم هـ  دومين امام شيعيان حضرت ابومحمد حسن بن على بن ابى طالب(ع) در شهر مدينه به دنيا آمد.

       

      القاب آن حضرت: سيد، سبط، امين، حجت، برّ، نقى، زكى، مجتبى، زاهد.

      در روز هفتم ولادت آن حضرت، مادرش فاطمه زهرا(عليها السلام) آن مولود مبارك را در پارچه حريرى كه جبرئيل(عليه السلام) آن را براى پيامبر(ص) از بهشت آورده بود، پيچيد و خدمت رسول گرامى اسلام(ص) آورد و آن حضرت نام مباركش را حسن نهاد و گوسفندى براى حضرتش عقيقه کرد.

       

      بهار قرآن

      با فرا رسيدن ماه مبارک رمضان، جامعه اسلامي ما توجهي ويژه به قرآن مبذول مي دارد. «لکل شيء ربيع و ربيع القرآن شهر رمضان» اما نکته اي که گاهي از آن غفلت مي شود، اين است که قرآن مي خوانيم، اما آداب تلاوت را رعايت نمي کنيم.  مقصوداز آداب، تجويد و صوت و لحن نيست که آن نيز در جاي خود ارزشمند است، بلکه منظورآدابي است که رعايت آنها باعث نتيجه بخش شدن تلاوت قرآن مي شود.  يکي از مهمترين آداب تلاوت، تدبر در آيات الهي است . قرآن کريم مي فرمايد: «كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِّيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ »؛ [اين‏] کتابى مبارک است که آن را به سوى تو نازل کرده‏ايم تا در [باره‏] آيات آن بينديشند و خردمندان پند گيرند. نيز مي فرمايد: « أَفَلَا يَتدبّرونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا » آيا به آيات قرآن نمى‏انديشند؟ يا [مگر] بر دلهايشان قفل هايى نهاده شده است؟ از امام اميرالمومنين (ع) روايت داريم که مي فرمايند: «الا لا خير في قرائة ليس فيها تدبّر، الا لا خير في عبادة ليس فيها تفقه»؛ آگاه باشيد که هيچ خيري در تلاوتي که در آن تدبّر نباشد، نيست؛ آگاه باشيد که هيچ خيري در عبادتي که در آن معرفت اندوزي نباشد، نيست.

       

      زلال احکام

      استفتائات روزه

       پرسش: دخترانى که تازه به سن تکليف رسيده‏ اند و روزه گرفتن بر آنها اندکي دشوار است، چه حکمى دارند؟ آيا سن بلوغ شرعى دختران اکمال سال قمرى است؟

      پاسخ: بنا بر نظر مشهور، بلوغ شرعى دختران همان تکميل سال قمرى است که در اين هنگام روزه بر آنها واجب است و ترک آن به مجرد بعضى از عذرها جايز نيست، ولى اگر روزه گرفتن براى ايشان ضرر داشته باشد يا تحمل آن برايشان همراه با مشقت زياد باشد، افطار براى آنها جايز است.

      با فرزانگان

      سيره عملي امام خميني(ره)

      در ماه رمضان

      حضرت امام (ره) توجهي ويژه‏ ‏به ماه رمضان داشته و ملاقات‏هايشان را در ماه رمضان تعطيل مى‏كردند و به دعا و تلاوت قرآن و... مى‏پرداختند و خودشان مى‏گفتند: «خود ماه مبارك رمضان، كارى است‏»

      يكى از ياران امام، در اين باره گفته است: در اين ماه، ايشان شعر نمى‏خواندند و نمى‏سرودند و گوش به شعر هم نمى‏دانند. خلاصه، دگرگونى خاصى متناسب با اين ماه در زندگى خود ايجاد مى‏كردند، به گونه‏اى كه اين ماه را سراسر، به تلاوت قرآن مجيد و دعا كردن و انجام دادن مستحبات مربوط به ماه رمضان سپرى مى‏كردند. ايشان، هنگام سحر وافطار، بسيار كم مى‏خوردند، به گونه‏اى كه خادمشان فكر مى‏كرد كه امام(ره) چيزى نخورده اند!

      عبادت و تهجد

      از جمله برنامه‏هاى ويژه‏ حضرت امام (ره) در ماه مبارك رمضان، عبادت و تهجد بود. امام (ره) عبادت را ابزار رسيدن به عشق الهى مى‏دانستند و به صراحت ‏بيان مى‏كردند كه در وادى عشق، نبايد به عبادت به چشم وسيله‏اى براى رسيدن به بهشت نگريست.

      بيشتر آشنايان امام(ره) نقل مى‏كنند كه ايشان از جوانى، نماز شب و تهجد، جزء برنامه‏هايشان بود. برخي نزديكان ايشان مى‏گفتند وقتى در ظلمت و تاريكى نيمه‏ شب، آهسته وارد اتاق امام مى‏شدم، معاشقه ايشان را با ايزد احساس مى‏كردم و مى‏ديدم كه با خضوع و خشوعى خاص، نماز مى‏خواندند و قيام و ركوع و سجود را بجا مى‏آوردند كه وصف ناپذير بود. با خودم فكر مى‏كردم كه شب امام، حقيقتا ليلة القدر است. 

    • media/image/2018/05/2000-1441/791.jpg

      گزارشي از سمينار«حقوق انساني زنان در منشور حقوق شهروندي»

      زنان و حقوق شهروندي

      مشعل    سمينار «حقوق انساني زنان در منشور حقوق شهروندي» با حضور شهيندخت مولاوردي، دستيار ويژه رئيس جمهور در امور حقوق شهروندي؛ فاطمه تندگويان، مشاور وزير در امور زنان و خانواده و جمعي از مشاوران امور زنان شرکت هاي اصلي و فرعي وزارت نفت، با محوريت ظرفيت منشور حقوق شهروندي براي تحقق حقوق شهروندي زنان، گزارش يك ساله از ابلاغ و رونمايي حقوق شهروندي بويژه پس از مرداد 1395، ظرفيت و نقش زنان براي تحقق حقوق شهروندي زنان و مفاد منشور و در نهايت توسعه پايدار، ارديبهشت امسال در سالن اجتماعات ساختمان صندوق هاي بازنشستگي صنعت نفت برگزار شد که خلاصه اي از گزارش اين نشست را در ادامه مي خوانيد.

      دستيار ويژه رئيس جمهور در امور حقوق شهروندي در تعريف شهروندي و حقوق آن گفت: شهروندي، رويكردي است كه به انواع حقوق انساني در جامعه اشاره دارد و شهروند از لحاظ عضويت در اجتماع، از حقوقي برخوردار خواهد بود كه به مجموعه آنها حقوق شهروندي مي گويند. منظور از حقوق بشر، حق يا حق هايي است كه به صورت طبيعي به انسان تعلق مي گيرد. نسل اول حقوق بشر را حقوق مدني سياسي و آزادي ها، نسل دوم را برابري و نسل سوم حقوق بشر را برادري، همبستگي و حقوق جمعي مي گويند که شامل حقوق حفظ محيط زيست، صلح و توسعه است. در واقع ما نمي توانيم براي حقوق بشر، اولويت بندي و سلسله مراتب قائل شويم كه ابتدا بشر به حقوق مدني سياسي دسترسي پيدا كند و از اين حقوق برخوردار شود، سپس به دنبال حقوق فرهنگي، اقتصادي و اجتماعي خود برود. همه اين حقوق در عرض يکديگر قرار دارند و هر انساني بايد اين شرايط را داشته باشد تا به اندازه نيازي كه دارد، از اين 5 حق مهم بهره مند شود.

      مولاوردي با تاکيد بر اين که حقوق انساني، غيرقابل سلب از انسان است و حتي خود انسان نمي تواند آنها را از خودش سلب کند، گفت: تحقق اين حقوق، وظيفه دولت ها و حاكميت است که شامل تمامي قوا مي شود و ممكن است در كشورهاي مختلف، چارچوب و قالب هاي آن نيز متفاوت باشد و اين يكي از مسئوليت هاي اصلي دولت هاست که شرايط را براي احقاق انواع حقوق بشري فراهم كنند.

       

      نقش زنان در توسعه پايدار

      وي درباره نقش و تاثير زنان به عنوان شهروندان جامعه از لحاظ تحقق توسعه پايدار گفت: در ابتدا، رابطه بين دولت، ملت و حاكميت، بيشتر رابطه ارباب - رعيتي بود و شهروند را به عنوان رعيت يا فرمانبردار ياد مي كردند كه به مرور زمان و با رشد و توسعه جوامع بشري و از طرف ديگر، رشد و توسعه فردي، اين رابطه كم كم به رابطه تبعه با حاكميت تغيير پيدا کرد و امروزه اين رابطه به بلوغ خود رسيده و به رابطه شهروند با حاكميت و دولت تغيير يافته که البته شامل روستاها و عشاير نيز مي شود.

      وي با اشاره به اين که در دهه هاي اخير، رشد كلانشهرها، مسائل شهرنشيني و دامنه مسائل شهري، موضوع شهروندي و توسعه حقوق ناظر بر آن را به يك موضوع مهم در برنامه ريزي شهري و مديريت شهري تبديل كرده و شاهد رويكرد جديدي به عنوان يك مفهوم جديد در ادبيات جهاني و شهروندي هستيم، گفت: تا مدت ها رويكردها بيشتر متوجه شهرسازي کالبدي و فضايي و بر مسائلي از نظر توزيع و تخصيص ناعادلانه زمين شهري، تحليل تنش ها و تعارضات در شهر، مهاجرت روستاييان و جرم و جنايت در شهر متمركز و يا بحث زيباسازي و مرمت مطرح بود، اما به مرور كه مفهوم شهروندي جاي خود را در مديريت شهري باز کرد، شهرسازي اجتماعي و رويكرد اجتماعي مدنظر قرار گرفت تا لوازم و مصالح كافي براي تجربه زيست شهري عادلانه و انساني فراهم شود.

      وي اضافه کرد: شهروند، مشتق از دو واژه است: «شهر» و «وند». شهر به معني شهر نشيني و توسعه شهرنشيني و در واقع جايگزيني آن با روستا نشيني است. در تمام جوامع، اين پديده خود را نشان مي دهد و كم كم به درست يا غلط، روستاها خالي از سكنه و متروكه مي شوند؛ هرچند ممكن است سياست هاي مهاجرت معكوس در دست دولت ها باشد، ولي اين واقعيتي است كه در حال انجام است. «وند»، بحث عضويت انسان در اجتماع و زندگي در شهراست، در اينجا اين موضوع مطرح مي شود كه يك رابطه دوسويه و دوجانبه بين شهروند با دولت و جامعه خودش شكل مي گيرد كه قبلاً كمتر معنا و مفهوم پيدا مي كرد؛ اما هم اكنون زندگي گسترده جاي خود را به خانواده هسته اي داده و شاهد رابطه جديد و متضمن وفاداري شهروند (فرد)به دولت است و از طرف ديگر، اين تكليف را براي دولت ايجاد مي كند كه از اين فرد به عنوان شهروند خود حمايت كند. از اين رو بعضي صاحب نظران معتقدند كه شهر نشين ها، زماني به اين مرحله از رشد مي رسند كه به حقوق يكديگر احترام بگذارند و تكاليف خود را در قبال اجتماع انجام دهند.

      مولاوردي با تاکيد بر اين که زنان، زماني مي توانند كارايي و تاثيرگذاري لازم را داشته باشند كه از حقوق و توانايي لازم براي احقاق حقوق خود برخوردار شوند، افزود: تحقق حقوق شهروندي و نقش آفريني زنان را نبايد جدا از هم ديد و صرفاً نگاه را به يكي از اين دو مقوله معطوف و از محور ديگر غفلت كرد؛ زيرا اين دو، تاثير و تاثر متقابل بر همديگر دارند.

       وي تاکيد کرد: تبعيض ها و نابرابري هاي اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي نقش بسزايي دارند و مانند سدي عمل مي كنند كه اجازه نمي دهند قابليت ها و استعدادهاي زنان، زمينه بروز و ظهور پيدا كرده و در مسير توسعه و پيشرفت كشور به كار گرفته شوند.

       

      توسعه پايدار چيست؟

      مولاوردي در تعريف توسعه پايدار گفت: توسعه پايدار به نوعي تلفيق اهداف اقتصادي، اجتماعي و زيست محيطي براي حداكثر سازي رفاه انساني  - كه در زمان حال زندگي مي كند - بدون آسيب رساندن به توانايي هاي نسل بعد، گفته مي شود. بعد از تجربه هاي مثبت و منفي، موفق و غير موفق كشورهاي مختلف، خرد جمعي بشري به اين نتيجه رسيد كه توسعه، بايد پايدار باشد و به نيازهاي نسل آتي توجه كند و نسل فعلي و حاضر در قبال اين نيازها مسئوليت دارند. عامل و فاكتور اصلي توسعه پايدار، توجه به نيازهاي نسل آتي است كه در واقع سياست، فرهنگ، اقتصاد، تجارت و ... خواهد بود. برنامه ريزان جهاني اين نتيجه رسيده اند كه با وجود سرمايه گذاري هاي متعدد مالي، استفاده از منابع زيرزميني و مصرف اين منابع در  بسياري از كشورها هنوز در رده كشورهاي توسعه نيافته و يا در حال توسعه قرار دارد و نياز است كه تعريف مجددي از آن داشته باشيم كه البته هنوز در سطح تعريف باقي مانده است.  وي تاکيد کرد: در اعلاميه «ريو» نيز كه اعلاميه مهمي در حوزه محيط زيست است، تعريف شده كه انسان ها مستحق يك زندگي سالم و مولد در هم سازي با طبيعت هستند. حال بايد ديد تا چه اندازه به اين تعريف توجه شده و توانسته جاي خود را در مباحث توسعه كشورها باز كند. مهم ترين شرط براي تحقق اين وضعيت و اينكه محيطي شايسته را براي زندگي همراه با آزادي، صلح، آرامش و برابري انسان ها فراهم كنيم و محروميت و تبعيض را از چهره جهان بزداييم، آن است كه فرصت ها و دسترسي برابر به امكانات پيش روي جامعه بين زن و مرد، طبقات و نژادهاي مختلف، اقليت هاي قومي و مذهبي كه جزء محدوده هاي مهم حقوق شهروندي هستند، وجود داشته باشد. همانطور كه اين گروه ها به عنوان عاملان و حاملان توسعه محسوب مي شوند، در برخورداري از منافع و مواهب توسعه نيز حضور داشته ، كنارگذاشته نشده و به حاشيه رانده نشوند، همچنين در مواهب و آثار آن شريک بوده و از آن بهره مند شوند که شامل گروه هاي نابرخوردار از جمله زنان، جوانان، اقوام و اقليت هاي به حاشيه رانده شده هستند.

      نيازمند تحولي جدي در حوزه زنان هستيم

      دستيار ويژه رئيس جمهور در حقوق شهروندي با اشاره به اين که زنان به عنوان عامل و شريک در توسعه  بويژه در بحث توسعه يا مديريت شهري مطرح مي شوند، گفت: متاسفانه در كشورمان به دليل فقدان منابع و فرصت هاي اجتماعي، هنوز به وضعيت مطلوب نزديك نشده ايم و از طرفي توانمندي مطلوب براي احقاق اين حقوق و پاسخگويي به خواست ها و نياز در زنان وجود ندارد که براي اين منظور به آگاهي، شناخت، مهارت هاي فكري و مشاركتي، وضعيت رفاهي مناسب براي زنان، مشاركت و حضور در فعاليت هاي داوطلبانه و ارزش ها و نگرش هايي كه بتواند اين زمينه را براي اين نقش آفريني فراهم كند، نياز داريم و زماني به اين وضعيت مي رسيم كه از لحاظ ساختارهاي عيني و ذهني جامعه، شاهد تحولي جدي و شكل گيري اقدام هاي ساختاري و هنجاري باشيم.

      وي با تاکيد بر اين که اينجا نقش همه قوا مطرح مي شود، گفت: اجراي كامل منشور حقوق شهروندي، وظيفه دستيار ويژه رئيس جمهور در حقوق شهروندي است كه همان برنامه ملي اقدام يا Action Plan است که در حال نهايي كردن آن هستيم و تقسيم كار ملي بايد صورت بگيرد؛ البته در اين حوزه، به يك برنامه واحد، وحدت رويه و انسجام نياز داريم و دستگاه هاي اجرايي نيز بايد برنامه توسعه و اصلاح نظام حقوقي را ارائه کنند.

      وي با اشاره به اين که بند سوم منشور حقوق شهروندي، به پيگيري اجراي اين حقوق در دستگاه ها اشاره دارد، گفت: همه وزرا بايد اجراي کامل اين منشور را در دستگاه هاي خود دنبال کنند. بند هفتم اولويت هاي عمومي نيز به «به كارگيري زنان، جوانان و اقوام در مديريت ها» اشاره دارد كه در حيطه حقوق شهروندي نيز طبقه بندي مي شود؛ ولي جدا كردن و توجه به آن نشان مي دهد، اهتمامي جدي براي تحقق اين امر وجود دارد كه شاهد بخشنامه 30 درصدي سهميه زنان بوديم كه از سوي سازمان مديريت و برنامه ريزي پيگيري مي شود. وي درباره راهبرد زنان براي ايفاي نقش در تحقق حقوق شهروندي به معناي اعم کلمه و وظيفه گفت: ماده 7 منشور حقوق شهروندي به بحث زنان پرداخته و در اين بخش به صراحت آمده که دولت موظف است حق حيات، كرامت انساني، آزادي، عدالت اجتماعي و زندگي شايسته را براي همه شهروندان ايراني، اعم از ايرانيان مقيم داخل و خارج، فارغ از جنسيت، سن، ميزان بهره مندي از مواهب مادي، وضعيت اقتصادي، سلامت جسمي، ذهني و رواني، گرايش سياسي اجتماعي، سبك زيستن، باور مذهبي، نژاد، قوميت و زبان را رعايت و محقق كند.

       

      توان افزايي، لازمه احقاق حقوق شهروندي

      مولاوردي لازمه احقاق حقوق شهروندي زنان را توان افزايي زنان شامل رفاه ، دسترسي، آگاهي، مشاركت و كنترل عنوان کرد و گفت: امروزه زنان و دختران، جايگاه خود را در دانشگاه ها و آموزش به دست آورده اند و بر اين اساس مطمئن هستيم كه در آينده اي نه چندان دور، سهم خود را از بازار كار و سياست خواهند گرفت و اين واقعيتي است كه بايد مدنظر برنامه ريزان باشد. اگر رويكرد جنسيتي را در برنامه ريزي ها، بويژه در برنامه ريزي توسعه پايدار شهري، افزايش فرصت هاي عمومي براي نقش آفريني و مشاركت اجتماعي زنان در نظر بگيريم، بدون ترديد شاهد مشاركت بيشتر زنا ن در تصميم سازي ها، فرآيند برنامه ريزي ها و سهيم شدن آنها در قدرت خواهيم بود.

      وي تصريح کرد: زنان بايد آگاهي هاي لازم را کسب کرده و در تمامي برنامه هاي مربوط به خود و جامعه، شركت كنند و مشاركت آنها با شمار آنها از نظر كميت متناسب باشد؛ زيرا نيمي از جمعيت كشور را تشكيل مي دهند، بنابراين بايد منصفانه ارزيابي كرد كه آيا مشاركت زنان متناسب با حد اقل كميت آنهاست يا خير؟

      مولاوردي ادامه داد: زنان ايران در کسب و ارائه توانمندي هاي سياسي و اقتصادي، چالش جدي دارند و در طول سال ها متوجه اين موضوع شده ايم و برنامه ريزي ها نشان مي دهد که سمت و سوي حركت ها، درست است و اگر مانع تراشي ها به حد اقل برسد، در اين زمينه گام هاي موفقي برخواهيم داشت.

      وي با تاکيد بر اين که منشور حقوق شهروندي، به تکميل و اصلاحاتي نياز دارد، گفت: براي تكميل و احقاق حقوق شهروندي، نيازمند ياري همه زنان و بهره مندي از همه ظرفيت ها، بويژه ظرفيت جامعه مدني هستيم.

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/792.jpg

      گفت وگوي «مشعل»  با بهاره شيخ الاسلام ، فرزند يکي از  کارکنان صنعت نفت

      نمايش احساس و استعداد ذاتي

      مشعل   شادي بهرامعليان    در سير تغيير و تحولات تاريخي هنر، يکي از مناقشه برانگيزترين مباحث، بحثي است که که ما آن را «مدرن» مي دانيم. شايد در دهه هاي گذشته، مثلا دهه هاي 40 و 50، هنرمندان در هنر به تصوير کشيدن يعني همان نقاشي، پايبند به سبک سنتي بودند و به تغييراتي که در دنياي غرب رخ مي داد، توجهي نداشتند. شايد بتوان گفت هنر، بخصوص نقاشي، از موضوعاتي بود که در کشاکش بحث هاي مدرنيته، مورد چالش قرار مي گرفت؛ هرچند که اين سبک، منشا اروپايي داشته و دقيق تر فرانسوي بوده است؛ اما امروزه کمتر کسي وجود دارد که مدرنيته را نشناسد. در اين زمينه هفته نامه «مشعل»، مصاحبه اي را با  «  بهاره شيخ الاسلام»، يکي از فرزندان نفتي و نقاش جوان ايراني انجام داده است که مي خوانيد:

        کمي درباره خودتان و اينکه چطور اين هنر را انتخاب کرديد، بگوييد.

      متولد 1364 هستم و هنر را از زمان کودکي شروع کردم؛ ولي به طور جدي کار نمي کردم. تا اينکه سال 87 در دانشگاه هنر تبريز قبول شدم و در آن زمان بود که به صورت حرفه اي، با هنر و نقاشي آشنا شدم؛ اما قبل از ورود به اين رشته، رياضي و تجربي مي خواندم وحتي ليسانس معماري گرفتم؛ ولي بعد از گرفتن ليسانس هنر، اين رشته را به صورت حرفه اي کار کردم. قبل از اين با مدرنيته آشنا نبودم و بعد از ورود به دانشگاه، سبکم را عوض کردم و ازرئال به مدرنيته تغيير دادم.

      علاقه به هنر از چه زماني در شما به وجود آمد؟

      فکر مي کنم از دوران کودکي، استعداد ذاتي آن را داشتم و حتي اطرافيان در اين زمينه تشويقم مي کردند، ولي چون در آن زمان،   هنر در جامعه به نسبت الان مورد توجه عموم نبود و نمي توانستم آن را به شکل امروز دنبال کنم و همچنين براي هنرمند ارزش کمتري قائل بودند، من اين رشته را جدي نگرفتم؛ اما به محض اينکه آن ديدگاه هاي قبلي منسوخ شد و نگاه جامعه به هنر و هنرمند تغيير کرد، تصميم گرفتم به طور جدي اين رشته را دنبال کنم و چند سالي است که آن را به صورت حرفه اي انجام مي دهم.

      علت نبود نگاه مثبت به هنر در گذشته چه چيزي بود؟

      در دهه 60 بيشتر توجه ها به رشته هاي مهندسي و پزشکي بود و اگر فردي هم به هنر علاقه نشان مي داد، به او توصيه مي شد که آن را در آموزشگاه هاي هنر دنبال کند. نه به عنوان يک رشته تحصيلي. همچنين سبک هايي که در ايران باب بود، بيشتر سبک هاي هنري سنتي و فقط کار چند استاد مطرح بود و هنر به شکل امروزي که با مدرنيته تلفيق شده باشد، وجود نداشت. مثلا کارهاي سورئال را نمي پسنديدند و سبک هاي نوستالژيک مورد پسند عوام بود. براي همين وقتي به مرور علايق تغيير کرد، اين جرات را پيدا کردم تا به صورت حرفه اي، هنر نقاشي را دنبال کنم.

      سبک شما در نقاشي چيست؟

      سبک من ترکيبي از رئال و سورئال است، در واقع ترکيب خيال با واقعيت.

      آيا شما هم مثل ديگر هنرمندان، براي خلق اثر هنري، مديتيشن مي کنيد و فضاي خاصي را براي آن مي آفرينيد؟

      باورم اين است يک هنرمند براي خلق يک اثر، بايد تحت تاثير شرايط خاص محيطي قرار بگيرد. براي مثال يک هنرمند ممکن است با ديدن يک فيلم، تحت تاثير قرار بگيرد و نتيجه آن، خلق يک اثر هنري باشد. يا فکر کردن به خاطرات گذشته، او را براي خلق يک اثر ترغيب کند. به نظر من، هنرمند واقعي کسي است که در لحظه بتواند احساس خود را به نمايش بگذارد و براي همين، وجود شرايط خاص الزامي نيست و زماني که به احساسات غليظ دست يافت، مي تواند اثري را خلق کند.

      خانم شيخ الاسلام، مردم ايران را تا چه اندازه هنر شناس و صاحب مطالعات هنري مي دانيد؟

      به نظر من، ديد هنري در ايران نسبت به سال هاي قبل تغيير زيادي کرده است، بخصوص در سبک مدرنيته؛ چراکه در گذشته، هرچقدر هنرمندان ظريف تر و شبيه تر به واقعيت کار مي کردند، کارشان بيشتر مورد پسند بود؛ ولي امروزه مردم ايران دوست دارند وقتي به يک تابلوي هنري نگاه مي کنند، ذهنشان به چالش کشيده شود. مثلا ممکن است 10 نفر به تابلوي شما نگاه کنند و 10ديدگاه و نظر مختلف داشته باشند. مثل قبل نيست که تا افراد تابلويي را مي بينند، کاملا موضوع آن را متوجه شوند.

      به نظر شما آيا هنوز تصور مردم از ديدن نمايشگاه نقاشي، ديدن کارهاي کلاسيک مثل آثار  استاد فرشچيان و کمال الملک است يا کارهاي مدرن يا مدرن – مذهبي؟

      فکر مي کنم هنوز سبک هاي رئال و قديمي، دوستداران خودش را دارد؛ ولي گرايش به مدرنيته را هم نمي توان ناديده گرفت. به عبارت ديگر مردم کنجکاو هستند کارهاي مدرنيته را دنبال کنند و برايشان جذابيت دارد. مي توان گفت که گرايش به رئال از بين نرفته و همچنان هم کارهايي مثل کارهاي استاد فرشچيان يا کمال الملک با روح ظريف ايران گره خورده و خوشبختانه مدرنيته همسو با آن در حال پيشرفت است.

      برنامه اي براي آينده داريد؟

      برنامه ريزي دوساله دارم. دوست دارم نه تنها در ايران، بلکه در جهان، مردم را با اين سبک آشنا کنم و کارهاي من به عنوان نماينده نقاشي مدرن ايراني در جهان مطرح شود و نشان دهم که ايران هم وارد مدرنيته و سورئال شده و نظر مردم کشورهاي ديگر را درباره نقاشي مدرن ايران بدانم و بگويم که ايران هم مي تواند در انواع سبک هاي هنري مطرح و حرفي براي گفتن داشته باشد.

      استقبال از نمايشگاه چطور بود؟

      خيلي خوب بود؛ اما قشر حرفه اي را که لازم داشتيم، در نمايشگاه حضور داشته باشند، وجود نداشت. شايد چون نمايشگاه دولتي بود. در واقع نمايشگاه هاي خصوصي، موفقيت بيشتري را نسبت به نمايشگاه هاي دولتي دارند و با استادان و منتقدان حرفه اي تري در ارتباط هستند و يا حتي خريداران حرفه اي تري دارند؛ ولي افرادي که آنجا بودند هم نظرات و انتقادات خوبي داشتند، بخصوص وقتي نظر عموم مردم را مي ديدم، از اين که اين حد از آگاهي درباره هنر درآنها وجود دارد، خوشحال مي شدم.

      از اينکه فرزند نفتي هستيد، چه احساسي داريد؟

      احساس خوبي دارم. پدر و مادرم در اين زمينه کمک هاي زيادي به من کردند؛ اما توقع داشتم که نفت براي فرزندان نفتي، امکانات بيشتري نظر بگيرد و حمايت بيشتري کند.

      به اين فکر کرده ايد که آثاري هم درباره نفت خلق کنيد؟

      اتفاقا چند سال پيش مسابقه اي در سبک انيميشن و کاريکاتور برگزارشد و من هم در آن شرکت کردم و جايزه گرفتم؛ ولي بعد از آن ديگر چنين مسابقاتي برگزار نشد و اگر موضوعي در اين زمينه مطرح شود، شايد بتوان اثري درخور آن توليد کرد.

      و حرف آخر

      تنها چيزي که مي خواهم به گوش مسئولان نفتي برسد، اين است که براي افرادي که در نفت هستند و هنر خاصي را دنبال مي کنند، زمينه اي براي رقابت و پيشرفت ايجاد کنند.

       

      پيداي پنهان

      دنياي موسيقي پاپ و سنتي ايران در آخرين روزهاي بهار 96، همچون هواي اين روزهاي کشور، داغ است و تقريبا هر هفته، شاهد انتشار آلبوم يا برگزاري کنسرت و حتي ويدئو کليپ هايي از خوانندگان جوان و مطرح کشور هستيم. آلبوم موسيقي «پيداي پنهان» با آهنگسازي احسان انوريان و آواز سالار عقيلي، از سوي مؤسسه فرهنگي هنري «آواي راز مهر کوير» روانه بازار موسيقي شد. آلبوم «پيداي پنهان» در فضايي از موسيقي کلاسيک و در قالب 8 قطعه به نام هاي «پيداي پنهان-مقدمه»، «پيداي پنهان»، «آرام جان-ساز و آواز»، «در ميان آب و آتش»، «تکنوازي سنتور»، «سوداي دل»، «شب-ساز و آواز» و «حکايت شيرين»، بر اشعاري از عطار، حافظ، مولانا، فائز دشتستاني و مهشيدالسادات کسايي به اجرا در آمده است. رضا انسان (تار)، علي فربودنيا (کلارينت)، پدرام فريوسفي (ويولون و آلتو)، بابک غسالي (عود)، مهرداد عالمي (ويولون سل)، ياشار شکرريز (بم تار)، مرجان خوش اندام (دف، تنبک، کوزه) و احسان انوريان (سرپرست، سنتور) در اين آلبوم به نوازندگي پرداخته اند.

       

      صداقت

      چهار دانشجو که به خودشان اعتماد کامل داشتند، يک هفته قبل از امتحان پايان ترم به مسافرت تفريحي رفتند! زماني که از مسافرت برگشتند، متوجه شدند در مورد تاريخ امتحان اشتباه کرده اند و در حقيقت يک روز ديرتر رسيدند. بنابراين تصميم گرفتند پيش استاد خود بروند و علت جاماندن از امتحان را براي او توصيح دهند.

      آنها به استادشان گفتند: ما به مسافرات رفته بوديم که در راه بازگشت، لاستيک ماشين مان پنچر شد و از آنجايي که لاستيک زاپاس همراه نداشتيم، مدت زيادي طول کشيد تا ماشيني را پيدا کنيم و از او کمک بگيريم. به همين دليل ديروقت به خانه رسيديم.

      استاد با کمي مکث پذيرفت که آنها روز بعد امتحان بدهند!

      فرداي آن روز، هر چهار دانشجو به دانشگاه رفتند و استاد هر کدام از آنها را به يک اتاق جداگانه فرستاد و به هر يک، ورقه امتحاني داد و از آنها خواست که شروع کنند.

      اوليه مسئله که 5 نمره داشت، سئوال خيلي آساني بود و آنها به راحتي به آن پاسخ دادند. سپس ورقه را برگرداندند تا به سئوال آخر که 95 نمره داشت پاسخ بدهند! سئوال اين بود: «کدام يک از چهار لاستيک ماشين تان پنچر شده بود؟»

       

      غزليات

      نيـست بي ديـدار تو در دل شکيبايي مرا          نيست بي گفتار تو در دل توانايي مرا

      در وصـالت بـودم از صـفرا و از سـودا تهي         کرد هجران تو صفرايي و سودايي مرا

      عشق تو هر شب برانگيزد ز جانم رستخيز         چون تو بگريزي و بگذاري به تنهايي مرا

      چشمهٔ خورشيد را از ذره نشناسـم همي         نيست گويي ذره اي درديده بينايي مرا

      از تـو هـر جـايي ننالم تو هر جايي شدي         نيست جاي ناله از معشوق هر جايي مرا

      گـاه پيري آمـد از عشـق تو بر رويم پديد          آنچه پنهان بود در دل گاه برنايي مرا

      کـرد مـعزولـم زمانه گـاه دانـايـي و عقل         با بلاي تو چه سود از عقل و دانايي مرا

      سنايي

       

      عکس هاي ديدني در «جم»

      نمايشگاه عکس گروهي «من هستم» با 64 اثر از 16 عکاس از يکشنبه 9 ارديبهشت به مدت 6 روز، به همت روابط عمومي سازمان منطقه ويژه پارس و روابط عمومي مجتمع مسکوني پارس جم، در فرهنگسراي توحيد شهرک توحيد جم برگزار شد.

       

      سمفوني مردگان

      سمفوني مردگان اثر عباس معروفي، کتابي است بسيار ستوده شده و از ماندگارترين کتاب هاي ادبيات ايران به شمار مي رود. اين کتاب در سال 2001، برنده جايزه بنياد انتشارات ادبي فلسفي سورکامپ شده است.

      نوع روايت معروفي در سمفوني مردگان منحصر به فرد است. راوي داستان، چند بار عوض شده و هر بار داستان از ديد يک شخص متفاوت بيان مي شود. در هنگام خواندن متن کتاب  سمفوني مردگان شاهد بازگشت به گذشته در زمان حال و عوض شدن مکان و فضا هستيم و ...

       

      بريده اي از کتاب

      مهار آيدين لحظه به لحظه از کف پدر بيرون مي شد. سرکش و رام نشدني. در زيرزمين حبسش مي کردند، او در آن جا چنان سرگم مي شد که تا به سراغش نمي رفتند و اصرار نمي کردند، بيرون نمي آمد. کتاب را از بر مي خواند و املا مي نوشت. مدتي پول توجيبي اش را قطع کردند. در ماست بندي ميدان سرچشمه مشغول شد. پاتيل شير را هم مي زد و روزي يک قران مزد مي گرفت. پولش را کاغذ و کتاب مي خريد و پدر را بيشتر مي چزاند. برايش لباس نمي خريدند، با همان کهنه ها روزگارش را مي گذراند. در بند هيچ چيز نبود و تنها به اين فکر مي کرد که از تخمه فروشي بيزار است. از تکرار زندگي پدر بدش مي آمد. از خيلي چيزها که بچه ها در چنين سال هايي از عمر دوست دارند، بدش مي آمد.

      ***

      رفتار آيدين با ديگران تفاوت داشت. دنيا را جدي تر از آن مي دانست که ديگران خيال مي کنند. آن شب فکر کردم از ترس دچار اين حالت شده، اما بعدها به اشتباه خود پي بردم و دانستم که درک او آسان تر از بوييدن يک گل است. کافي بود کسي او را ببيند و من نمي دانم آيا مادرش هم او را به اندازه من دوست داشت؟ آيا کسي مي توانست بفهمد که دوست داشتن او چه لذتي دارد و آدم را به چه ابديتي نزديک مي کند. آدم پر مي شود. جوري که نخواهد به چيزي ديگر فکر کند. نخواهد دلش براي آدم ديگري بلرزد و هيچ گاه دچار ترديد نشود.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/793.jpg

      راهکارهايي براي روزه داري کارکنان صنعت نفت

      امساک در گرد و غبار

      مشعل   برخي از مشاغل در جامعه با سختي زيادي همراه است و   کار در ماه رمضان و گرماي هوا، اين سختي را دو چندان مي کند.  با اين وجود هنوز مردم و صاحبان اين مشاغل تنها آرزوي شان قبول شدن روزه هايشان در اين فصل گرم از سال است. در اين شرايط، کارکنان مناطق عملياتي بايد بدون وقفه فعاليت داشته باشند تا چرخ توليد نفت کشور از حرکت بازنايستد، از اين رو کارگران و کارکنان بايد الزاماتي را رعايت کنند تا علاوه بر انجام فرايض ديني خود، دچار بيماري نشوند. در اين خصوص هفته نامه«مشعل» با سيد علي جزايزي، متخصص تغذيه بيمارستان فوق تخصصي صنعت نفت تهران به گفت و گو نشسته است که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:

        کارکنان مناطق عملياتي در قسمت هاي شمال، جنوب، شرق و غرب چه نکاتي را بايد در ايام ماه مبارک رمضان رعايت کنند؟

      کارکنان مناطق عملياتي بايد با توجه به شرايط آب و هوايي (گرم، سرد، خشک و مرطوب)، محيط فعاليت (در محيط باز، گرم، سرد و در فضاي بسته اداري) و حجم فعاليت بدني (سنگين، متوسط و سبک) و همچنين توجه به نياز بدن شان به کالري و مايعات و در نظر گرفتن توصيه هاي عمومي تغذيه در روزه داران، نيازهاي برنامه غذايي مناسب خود را تعيين و اجرا کنند.

      کارکنان اقماري نيز لازم است ضمن رعايت توصيه هاي عمومي تغذيه در روزه داران، بويژه از مصرف بيش از اندازه غذاهاي چرب و شيرين اجتناب کنند.

      نکته مهم براي همکاران شاغل در مناطق عملياتي در محيط هاي در معرض خطر مانند ارتفاعات، فضاهاي صنعتي مجاور کوره ها و مشعل ها و .... اين است که ضمن رعايت توصيه هاي تغذيه اي و دريافت غذا و مايعات به ميزان لازم، در صورت احساس ضعف هنگام کار، بلافاصله به محيط امن منتقل شده و اقدام لازم را براي حفظ سلامت خود انجام دهند.

       

      • علاوه بر مواردي که به آنها اشاره کرديد، چه توصيه ديگري به کارمندان روزه دار مي کنيد؟

      قطعاً فرد روزه داري که همزمان با روزه گرفتن، به کار و خدمت به مردم هم مشغول است، از ثواب مضاعف برخوردار مي شود، از اين رو براي انجام هرچه بهتر کار لازم است که توصيه هاي تغذيه اي را رعايت کند تا ضمن حفظ سلامت خود، توان انجام فعاليت و کار را نيز داشته باشد.

      عمده مشکلاتي که کارمندان در ايام روزه داري با آنها مواجه مي شوند، به شرح زير است:

      الف) گرسنگي: داشتن يک وعده کامل سحري که حاوي کربوهيدرات هاي پيچيده مانند انواع غلات سبوس دار (برنج، جو، جو دو سر) و حبوبات (عدس و لوبيا) باشد؛ چرا که اين گروه بر خلاف کربوهيدرات هاي ساده که تنها 4-3 ساعت دوام دارند، تا 8 ساعت در دستگاه گوارش باقي مانده و موجب مي شوند تا فرد روزه دار ديرتر احساس گرسنگي کند و توان بيشتري براي انجام کار و فعاليت داشته باشد.

      مصرف زياد قندهاي ساده و مواد غذايي شيرين در وعده سحري توصيه نمي شود؛ زيرا مصرف مواد غذايي شيرين مثل زولبيا، باميه و حلواهاي شيرين با تحريك ترشح زياد انسولين، موجب ورود قند خون به داخل سلول ها و در نتيجه كاهش قند خون شده و فرد زودتر گرسنه مي شود.

      ب) تشنگي: از مشكلات اساسي روزه داران شاغل، بويژه زماني كه ماه رمضان با روزهاي بلند تابستان مقارن مي شود، بروز تشنگي در طول روز است که توان کار و فعاليت را در آنها کم مي کند. براي مقابله با تشنگي راهکارهاي زير توصيه مي شود:

      محدود كردن مصرف نمك در وعده هاي افطاري و سحري  و مصرف ميوه و سبزي كافي، بويژه در وعده سحري توصيه مي شود. همچنين براي کاهش ميزان تشنگي، مي توانيد ليمو ترش، ماست و سبزي خوردن تازه را در اين دو وعده غذايي بگنجانيد. استفاده از سالاد و هندوانه هم تا حدود زيادي مانع تشنگي در طول روز مي شود.

      مصرف زياد مواد غذايي سرشار از پروتيين در وعده سحري، سبب تشنگي در ساعات اوليه روز شده و فرد روزه دار را دچار تشنگي شديد مي کند.

      نوشيدني هاي کافيين دار مثل چاي، بخصوص چاي پررنگ٬ قهوه و کوکاکولا، ادرارآور است، به همين دليل فرد را در طي روز دچار کم آبي و تشنگي مي کند.

      خوردن 8 تا 12 ليوان آب از افطار تا هنگام سحر سبب مي شود تا در طول روز کمتر احساس تشنگي کنيد.

      خوردن غذاهاي خشک مثل کوکو سيب زميني، کوکو سبزي، کتلت، انواع کباب هاي گوشت قرمز و جوجه کباب در وعده سحري، بخصوص زماني که با ادويه زياد آماده شوند، موجب تشنگي شديد مي شوند.

      ضمن آنکه توصيه مي شود افراد روزه دار تا جايي که امکان دارد، از قرار گرفتن در محيط هاي گرم و زير تابش آفتاب اجتناب کنند.

       

      • چه توصيه هايي به بيماراني که مي خواهند روزه بگيرند، داريد؟

      ابتدا لازم مي دانم به نکته مهمي اشاره کنم. اسلام به سلامت انسان، اهميت ويژه اي داده و همانگونه که در احکام شرعي آمده است، «صرف احتمال ضرر روزه براي سلامت، موجب حرمت روزه مي شود». بر اين اساس روزه در ماه مبارک رمضان يا واجب است و يا حرام و براي حرمت آن، احتمال ضرر کافي است، از اين رو بيماران تا زماني که يقين به ضرر نداشتن روزه پيدا نکرده اند، نبايد روزه بگيرند. چرا که در اين صورت، مرتکب گناه و فعل حرام مي شوند.

      در برخي شرايط و بيماري ها روزه نمي توان گرفت، مثل سه ماهه اول و سوم بارداري در زنان يا افرادي که کليه سنگ ساز دارند يا به ديابت نوع (يک) و نوع (2) پيشرفته و عارضه دار مبتلا هستند، افرادي که دياليز مي کنند و بيماراني که مصرف دارو طي چند نوبت در روز براي آنها ضروري است و .....

      از آنجا که شرايط افراد و بيماري ها متفاوت است، پيشنهاد مي شود، بيماران حتماً قبل از روزه گرفتن، با پزشک معالج خود مشورت کنند.

       

      •             اغلب روزه داران چه اشتباه هاي تغذيه اي در اين ايام انجام مي دهند که سلامت شان به خطر مي افتد؟

      متأسفانه برخي تصورهاي اشتباه، موجب آسيب به سلامت روزه داران مي شود که به عنوان نمونه به برخي از آنها اشاره مي شود:

      پرخوري: بويژه در هنگام افطار و شام به اميد گرسنگي کمتر در زمان روزه داري. لازم به ذکر است در ماه مبارک رمضان نيز مانند ساير ايام، مازاد انرژي دريافتي با تبديل به بافت چربي، ذخيره مي شود که اين امر افزايش وزن، چاقي و عوارض ناشي از آن را به دنبال دارد. از علل پرخوري مي توان به حذف وعده سحري اشاره کرد که موجب افزايش گرسنگي و به دنبال آن  پرخوري، بويژه مصرف شيريني در هنگام افطار مي شود.

      کم خوري: برخي روزه داران اقدام به کم خوري مي کنند که موجب ضعف و بي حالي طي روز و اختلال در فعاليت و کار آنها مي شود و چنانچه دريافت برخي گروه هاي غذايي کاهش قابل توجه پيدا کند، مي تواند علاوه بر ضعف و بي حالي، موجب کاهش برخي ويتامين ها و املاح و عوارض ناشي از آنها شود.

      بي نظمي وعده هاي غذايي و حذف وعده سحري: اين امر علاوه بر ضعف و بي حالي در طي روز، باعث کاهش کارايي بدن و اختلال در فعاليت روزانه مي شود؛ از اين رو بايد سه وعده افطاري، شام و سحري حفظ شود.

      مصرف چاي فراوان در سحر: از آنجا که چاي ادرارآور است، مصرف زياد آن بويژه در سحر، موجب دفع آب و تشنگي در روز مي شود.

      مصرف غذاهاي شور و پرادويه، بخصوص در وعده سحري: با توجه به اينکه نمک و ادويه ها باعث احساس تشنگي و کم آبي مي شود، توصيه مي کنيم مصرف آنها بويژه در اين ماه و به طور خاص در وعده سحري محدود شود.

      کاهش مصرف ميوه ها و سبزي ها: کاهش مصرف ميوه ها و سبزي ها که گاه به دليل مصرف زياد شيريني ها از جمله زولبيا و باميه است، موجب کاهش ويتامين ها و املاح شده و همچنين به دليل دريافت کم فيبرها، فرد را دچار يبوست کند.

       

       

      توصيه هاي تغذيه اي

       اصول و توصيه هاي تغذيه اي در اين ماه مبارک نيز همچون ساير ايام، جاري و رعايت آنها الزامي است. با نگاه به هرم غذايي، رعايت فعاليت بدني، ورزش روزانه و کنترل وزن که در قاعده هرم هستند، از اهميت ويژه اي برخوردار بوده و لازم است در اين ماه نيز مورد توجه قرار گيرند، در اين خصوص پياده روي و نرمش سبک بعد از ظهرها قبل از مغرب در صورتي که ايجاد ضعف نکرده و قابل تحمل باشد، توصيه مي شود. بديهي است که فعاليت در اين زمان به سوختن چربي ها و کاهش وزن براي کساني که اضافه وزن دارند نيز کمک مي کند. زمان هاي ديگر براي فعاليت در اين ماه، يک ساعت پس از افطار و دو ساعت پس از سحر است.

      همچنين رعايت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه غذايي که در هرم غذايي به آنها اشاره شده، مورد توجه قرار مي گيرد.

      1)تنوع به معني استفاده از تمامي گروه غذايي اصلي گروه نان و غلات (انواع نان، برنج، گندم و جو)

      2) گروه سبزي ها (سبزي هاي غني از ويتامين c مثل سبزي هاي برگي، گوجه فرنگي و فلفل دلمه اي، سبزي هاي غني از ويتامين Α مثل هويج، کدوتنبل و اسفناج و ساير سبزي ها مانند کرفس، بادمجان، کدو سبز، پياز، سيب زميني و...)

      3)   گروه ميوه ها (ميوه هاي غني از ويتامين c مثل مرکبات و کيوي، ميوه هاي غني از ويتامين Α مثل طالبي، زرد آلو و انبه و ساير ميوه ها از جمله سيب، گلابي، گيلاس، انگور، هندوانه، خربزه و ...)

      4)   گروه شير و لبنيات (شير، ماست، کشک و بستني)

      5)  گروه گوشت، (گوشت هاي قرمز مثل گوسفند و گوساله؛ گوشت هاي سفيد مثل مرغ، ماهي و پرندگان، امعاء و احشاء مانند جگر، دل، قلوه، زبان و مغز)، تخم مرغ و حبوبات (نخود، لوبيا، عدس، باقلا، لپه و ماش)

       6)  گروه چربي ها ( روغن هاي مايع و جامد، کره و مغز دانه هاي خوراکي مانند گردو، بادام، فندق، پسته و انواع تخمه) که بايد  از اين گروه هاي غذايي به مقدار کافي با در نظر گرفتن توصيه ها و مقادير مناسب مصرف شود.

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/794.jpg

      براي توسعه ورزش واجراي حلقه سلامت در تشكيل شناسنامه ورزشي

      نشست ساليانه رؤساي امور ورزش واعضاي شوراي ورزش شركت ملي نفت ايران برگزار شد

      مشعل     سومين نشست ساليانه رؤساي امور ورزش ستاد، شركت هاي فرعي و تابعه به منظور بررسي و به روزرساني دستورعمل و آيين نامه ورزش شركت ملي نفت براي ارائه و تصويب در شوراي ورزش به ميزباني شركت پايانه هاي نفتي ايران، در منطقه عملياتي پايانه نفتي شمال برگزار شد.

       در اين نشست صميمانه كه طي سه روز از تاريخ 22 ارديبهشت تا 24 ارديبهشت امسال به انجام رسيد، مشاوران، معاون مدير عامل در امور عمليات غير صنعتي، اميري فرد و اشرفي، قورچيان، رئيس امور ورزش و تربيت بدني و تني چند از مديران منابع انساني شركت هاي تابعه به همراه رؤساي واحدهاي ستاد اين امور و نيز رؤسا و كارشناسان امور ورزش شركت هاي تابعه و فرعي حضور داشتند و در آن ضمن بررسي مسائل جاري ورزش در شركت ملي نفت با ارائه پيشنهادها و راهكارهاي مناسب براي برطرف کردن مشكلات واجراي برنامه هاي ورزشي شركت درسال پيش رو به نتايج عملي و قابل قبولي نيز، دست يافتند. شروع اين نشست با خيرمقدم گويي به حضار از طرف ميزبان، موحدي جانشين رئيس منطقه عملياتي پايانه هاي نفتي شمال و با ارائه گزارش از فعاليتهاي ورزشي اين منطقه آغاز شد.

      در ادامه قورچيان نيز از مديران منابع انساني شركت هايي كه دعوت اين امور را قبول كرده و در اين نشست حضور به هم رسانده بودند، قدرداني کرد. وي همچنين به اهداف برگزاري سومين نشست ساليانه اشاره و گزارش مختصري از فعاليت هاي سال گذشته امور ورزش در مسابقات انتخابي و المپيادهاي وزارتي ارائه کرد. سپس رؤساي امور ورزش و كارشناسان مربوطه طبق برنامه از پيش تعيين شده به بررسي دستورعمل و آيين نامه ورزشي شركت، تنظيم تقويم ورزشي سال 1397، اقدام هاي صورت گرفته در حوزه ستاد راهبردي صنعت نفت در ورزش و رفع موانع و اشكالات در مسير اجراي ماده 3 ( حلقه سلامت) در تشكيل شناسنامه ورزشي به بحث و تبادل نظر پرداختند. در روز دوم اين نشست نيز، پس از طرح پرسش ها و ارائه پاسخ هاي مسئولان، قورچيان به مشاوران معاون مدير عامل خير مقدم گفته و گزارشي از اين نشست ارائه کرد. سپس شاه دوست، رئيس منطقه عملياتي پايانه نفتي شمال و نوروزي فرد، مدير خدمات پشتيباني شركت پايانه هاي نفتي ايران به نيابت از مدير عامل اين شركت (پيروز موسوي ) ضمن عرض خير مقدم، به معرفي ساختار شركت پايانه ها پرداخته و تربيت نيروي توانمند و متخصص در جهت انجام برنامه ها و استمرار توليد را حاصل توجه ويژه به توسعه ورزش همگاني برشمرد. نوروزي فرد در ادامه به برخي اقدام هاي اين شركت در بخش ورزش همگاني و گسترش آن در بين كاركنان و خانواده هاي آنها نيز اشاره کرد.

        در ادامه اميري فرد، يكي از اعضاي اصلي شوراي ورزش شركت ملي نفت، ضمن ابراز خرسندي از عملكرد امور ورزش ستاد، شركت هاي فرعي و تابعه در سال گذشته به بيان ديدگاه   علي کاردر،  مديرعامل شركت ملي نفت درباره ورزش شركت پرداخت و توجه به ورزش همگاني را نيز  مهمترين اولويت  دکتر خليلي  رئيس و ديگر اعضاي شوراي ورزش شركت ملي نفت برشمرد و حفظ سلامت كاركنان و افراد تحت تكفل آنان را كه تأثير مستقيم بر توليد در صنعت نفت دارد، از دغدغه اين کارکنان خواند و به نقش تعيين كننده و انكارناپذير امور ورزش هاي شركت هاي تابعه و فرعي اشاره و بر اين نكته تأكيد کرد كه ارتباط بين رؤساي امور ورزش و مديران منابع انساني مي بايست بيش از پيش استحكام يابد تا شاهد تسريع در عملي شدن سند راهبردي ورزش در صنعت نفت باشيم.

      وي همچنين هدف از توسعه ورزش همگاني را در گام نخست، ايجاد سلامت روان و سلامت جسم در بين كاركنان و خانواده هاي آنان بيان كرد و به تأثير مثبت ورزش همگاني بر ارزش افزوده توليد و تأثير در استمرار توليد اشاره کرد و حركت در جهت كنترل هزينه هاي صورت گرفته در اين بخش را يكي از وظايف ذاتي رؤساي ورزش خواند. وي برتوسعه ورزش در بين كاركنان قراردادي و اركان ثالث اشاره و اظهار اميدواري كرد در آينده نزديك شاهد افزايش امكانات ورزش براي خيل عظيم اين نيروها و روند رو به رشد تخصيص زير ساخت ها و تشكيل كلاس هاي ورزشي براي اين همكاران زحمتكش در تمام سطوح شركت ملي نفت باشيم.  اميري فرد در ادامه به عملكرد ورزش قهرماني و موفقيت هاي به دست آمده در اين بخش پرداخت و آن را ميداني براي ايجاد انگيزه در بين ورزشكاران بخش همگاني برشمرد كه مي بايد در كنار دستيابي به مقام هاي ارزشمند قهرماني، ارتقاي ارزش هاي اخلاقي و رواني را نيز شامل شود و از آنجايي كه ورزش قهرماني در امتداد ورزش همگاني است، توجه به آن را در جهت حفظ انگيزه در بين ورزشكاران به ويژه فرزندان كاركنان، ضروري خواند. وي ضمن تشكر از حاضران و مديرعامل شركت پايانه هاي نفتي و همكاران گرانقدرشان بخصوص مدير پشتيباني و رئيس منطقه عملياتي پايانه شمال، آرزو كرد بيش از گذشته شاهد رويدادهاي خوب در صنعت نفت و بخصوص در شركت ملي نفت ايران باشيم.  اشرفي، ديگر عضو اصلي شوراي ورزش شركت ملي نفت، پس از سخنان اميري فرد به سخنراني پرداخته و با بيان اين نكته كه برگزاري مسابقات به شرطي كه سطح مشاركت كاركنان و خانواده آنها را در انجام فعاليت هاي ورزشي افزايش دهد، بسيار پسنديده و بجاست، مواردي از اهميت ورزش همگاني و گسترش آن در بين خانواده ها و كاركنان شركت ملي نفت را براي حاضران بر شمرد و فراهم کردن امكانات ورزشي مناسب در مناطق عملياتي و سكوها را از وظايف اصلي شركت هاي تابعه و فرعي دانست. در پايان اين نشست پس از بررسي برنامه ها و پيشنهادهاي رؤساي امور ورزش ستاد، شركت هاي تابعه و فرعي، مقرر شد در تقويم ورزشي سال 1397، براي حضور هر چه قدرتمندتر كاروان هاي نفتي در رقابت هاي المپياد وزارتي، همچون سال هاي گذشته مسابقات انتخابي برگزار و ميزبان اين رقابت ها در رده هاي سني فرزندان پسر 17 سال و پايين تر، بانوان 26 سال و پايين تر، كاركنان مرد 45 سال و پايين تر و جشنواره جانبازان و معلولان به ترتيب به عهده شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب، پايانه هاي نفتي ايران، سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس و نفت فلات قاره قرار گيرد.

       

      مدال نقره، سوغات ورزشكار نفتي از مسابقات جهاني

      محسن شهني فيض، ورزشکار نفت مسجد سليمان در رشته پاور ليفتينگ موفق شد، مدال نقره مسابقات جهاني را براي کشورمان به ارمغان بياورد.

      مسابقات جهاني پاورليفتينگ وپرس سينه آرنولد کلاسيک رده سني بزرگسالان به مدت 3 روز در شهر ژوهانسبورگ آفريقاي جنوبي با حضور حدود 300 ورزشکار در 8 دسته وزني برگزار شد.

      در روز نخست اين مسابقات، محسن شهني فيض، ورزشکار نفت مسجدسليمان با درخشش خود توانست مقام دوم و مدال نقره دسته وزني 83 کيلوگرم را براي کشورمان به ارمغان بياورد. وي که کارمند شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان است، در اين مسابقات توانست در مجموع 3 حرکت اسکات پرس سينه و ددليفت را با 707 کيلوگرم انجام دهد و مدال نقره دسته وزني 83 کيلوگرم را براي خود و کشورمان کسب کند.

       

      استقبال از کشتي گير قهرمان نفت مسجدسليمان

      کشتي گير سنگين وزن تيم ملي نوجوانان با استقبال پر شور ورزشکاران و ورزش دوستان مسجدسليماني وارد اين شهر شد.  سعيد حسين پور، کشتي گير فرنگي کار عضو تيم نفت مسجدسليمان که با حضور در تيم ملي کشورمان توانست با درخشش خود مدال نقره مسابقات جهاني مراکش را براي کشورمان به ارمغان آورد، در ميان خيل علاقه مندان به ورزش و ورزشکاران به شهر و خانه اش وارد شد.

      طي اين مراسم که مديران و روساي شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان نيز در آن حضور داشتند، حلقه گل از سوي مديريت شرکت بهره برداري و نفت گاز مسجدسليمان بر گردن سعيد حسين پور انداخته شد و کسب اين مقام ارزشمند از سوي کشتي گير نوجوان عضو تيم نفت مسجدسليمان را جشن گرفتند.

       

      نايب قهرماني تيم تک پرس پخشي هاي منطقه مرکزي

      تيم تک پرس شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه استان مرکزي به مقام نايب قهرماني دست يافت.

       تيم تک پرس شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه استان مرکزي به سرپرستي پوريا اسدي، مسئول امور ورزش منطقه در رقابت هاي پرس سينه انتخابي باشگاه هاي استان مرکزي موفق به کسب مقام نايب قهرماني شد. در اين دوره از مسابقات محسن يوسفي به مقام اول، علي شاه رستمي مقام دوم، مهدي بختياري مقام دوم، حسين فرجي مقام سوم، حسين علي پور مقام دوم و عليرضا بختياري مقام اول را به دست آوردند.  اين ترتيب تيم هاي اول ودوم استان مرکزي به مسابقات کشوري دعوت خواهند شد.به اين ترتيب نفتي ها به مسابقات کشوري راه پيدا کردند.

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/795.jpg

      جنگل نوردي اکتشافي ها از اردبيل تا گيلان

      گروه کوهنوردي آقايان مديريت اکتشاف، برنامه دو روزه جنگل نوردي از روستاي سها در استان اردبيل تا روستاي کوته کومه در استان گيلان را در هوايي بهاري و در سرسبزي هاي بکر جنگل هاي منطقه اسپينه اجرا کردند. دراين برنامه گروه با 20 کيلومتر پياده روي، اطراق شبانه در کنار درياچه سها، صعود به قله اسپيناس، عبور از مناطق جنگلي و مراتع سرسبز، ديدار آبشار لاتون بلندترين آبشار ايران با ارتفاع 150 متر و همنوايي با آب خروشان رودخانه در نهايت   بعد از دو روز به روستاي کوته کومه رسيدند.  اين برنامه با حضور 18 نفر از کارکنان مديريت اکتشاف با سرپرستي محمود مسعودي و مصيب توسلي انجام شد. اعضاي شرکت کننده در اين برنامه عبارت بودند از: محمود مسعودي، مصيب توسلي، غلامرضا تيموري، مرتضي غياثوند، احمد کمايستاني، علي آمي احمدي، حسين دهنادي، محمد پرتوي، ميثم شادمان، ذبيح الله نريماني، مصطفي رشيدي آلاشتي، بخشعلي رشيدي الاشتي، سيد محمد رضاطاهريان، محمد رضا توحيدلو، علي ضميري، عليرضا جواهري، جواد شفيعي و پارسا خليلي.

       

      بانوان کوهنورد اکتشاف ارتفاعات فيل بند را درنورديدند

      بانوان گروه کوهنوردي مديريت اکتشاف، به منظور توسعه ورزش همگاني و سلامت کارکنان، طي برنامه اي کوهپيمايي و پياده روي در منطقه فيل بند، روستايي واقع در جاده هراز، 25 کيلومتري آمل تا دشت زيباي آن را که در ارتفاع 2700 متري از سطح دريا بود، اجرا کردند. فيلبند روستايي رويايي بر فراز ابرها و مرتفع ترين ييلاق مازندران است. اين روستا در جنوب بابل در بخش بند پي غربي و در ارتفاع 2700 متري از سطح دريا واقع شده است. همنوردان اکتشافي در اين برنامه عبارت بودند از: زهرا کريم نژاد، سميه شمس، آتنا هوشمند، فاطمه شيرزادي، سيما غياثوند، نفيسه جعفري، کبري بدري، آيسا قنبرزاده، ميترا بياض، فريده اميري، صفيه فيروزي مهر، سودابه سعادتي، ميترا جهانيان، مهسا احمدپور، شمسي مهري، ديانا توحيدلو، يزدان توحيدلو، مريم مهري، ياسمن مهري، ليلا عبداله زاده، زينب مجيدي، معصومه بحيرايي، شمس اعظم خسروي، الهام موسوي اجاق، آزاده بيد هندي، مريم لياقت و زهرا بياض (سرپرست)

       

      افتخارآفريني بانوان شناگر بهداشت و درمان نفت تهران

      شش نفراز کارکنان بيمارستان نفت تهران در مسابقات شناي بانوان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت امسال مقام هاي اول تا سوم را کسب کردند.  در اين مسابقات که از 18 تا 21 ارديبهشت ماه در رشت برگزار شد، 45 نفرازبا نوان بهداشت و درمان صنعت نفت کشور به رقابت پرداختند که 9 نفر از آنان از کارکنان بهداشت و درمان نفت تهران بودند و 6 نفر از آنها موفق به کسب رتبه هاي اول تا سوم مسابقات دررشته کرال سينه شدند.

       مرضيه صميمي فر و شيوا حکامي و خديجه يوسفي (همسر يکي از کارکنان به نام آقاي اشتري) در مسابقات شناي انفرادي مقام اول و مهناز نخعي و سارا آل علي مقام دوم را کسب کردند و مهين رحيمي همسر(از همکاران بازنشسته به نام پرويزچراغي ) دراين مسابقات سوم شد.

      با توجه به اينکه کارکنان بهداشت و درمان تهران فاقد استخر اختصاصي براي تمرين کارکنان است، موفقيت اين بانوان شناگر، از اهميت ويژه برخوردار است.

       با توجه به اهميت ورزش در سلامت و روحيه و افزايش بازده کاري کارکنان انتظار مي رود با حمايت هاي بيشتر مادي و معنوي، امکان گرايش بانوان بهداشت و درمان تهران به ورزش افزايش يابد.

       

        فرزند نفتي در اردوي تيم ملي کاراته

       سيدايليا کاظمي، فرزند نفتي از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران منطقه شمال با درخشش در مسابقات انتخابي تيم ملي کاراته نونهالان به اردوي انتخابي تيم ملي راه يافت.

       سيدايليا کاظمي، فرزند سيدسعيد کاظمي، همکار مرکز انتقال نفت اوريم با درخشش در مسابقات انتخابي تيم ملي نونهالان به مقام سوم وزن70 + کيلوگرم كاتاي انفرادي رسيد.

      سيدايليا کاظمي 14 ساله با 7 سال سابقه در ورزش کاراته، اکنون در باشگاه کاراته تورج چالاکي مربي تيم ملي تمرين مي‎کند.

      رقابت‎هاي كشوري کاراته نونهالان با حضور 542 نونهال کاراته‎کار در دو بخش کاتا و کوميته در ارديبهشت 1397 برگزار شد که کاظمي با شکست 9 نفر از حريفان خود به اردوي انتخابي تيم ملي راه يافت.

      سرنوشت صعود به تهران کشيده شد 

      نفت و گاز گچساران 1 - 1 استقلال جنوب

      ديدار رفت مرحله پلي آف ليگ دسته دوم فوتبال باشگاه هاي ايران در گچساران برگزار شد و با توجه به نتيجه به دست آمده، سرنوشت صعود به تهران و بازي برگشت کشيده شد. در مرحله پلي آف ليگ دسته دوم دو تيم نفت و گاز گچساران و استقلال جنوب در گچساران به مصاف هم رفتند که اين ديدار در پايان تلاش دو تيم با نتيجه تساوي يک بر يک خاتمه يافت. در اين ديدار و بر خلاف جريان بازي و در حالي که نفتي ها ميدان داري مي کردند، ابتدا آبي پوشان تهراني در دقيقه 30 با گل احمد کيا پيش افتادند، اما اين گل يک دقيقه دوام بيشتر نداشت و خيلي زود مرتضي حيدري کار را براي نفت و گاز گچساران به تساوي کشاند.  در نيمه دوم با وجود حملات همه جانبه تيم نفت و گاز گچساران و بازي يک طرفه و خوبي که انجام دادند، تلاش دو تيم بي ثمر بود و گلي به ثمر نرسيد تا بازي با همين نتيجه خاتمه يابد. حال با توجه به تساوي دوتيم در گچساران سرنوشت صعود به تهران کشيده شد و نفت گچساران کار سختي براي صعود به ليگ دسته يک دارد.

      ترکيب نفت و گاز گچساران:

      علي خالصي - حبيب حبيب پور - علي جهانگيري - بهزاد داوودي - وحيد خشتان - اسماعيل هاشمي نيا - علي حدادي فر - فرشيد عليزاده - سعيد بحر کاظمي - مرتضي حيدري - حکيم حزباوي پور با توجه به هفته نامه بودن «مشعل» ديدار برگشت چهارشنبه 2 خرداد ساعت 21 در ورزشگاه دستگردي تهران برگزار شده که سرنوشت صعود مشخص شده، نتيجه در شماره بعد هفته نامه «مشعل» منعکس خواهد شد.

       

      جعفري: هنوز هم به صعود اميدواريم

      مدير عامل باشگاه نفت و گاز گچساران اميدواراست که تيمش در بازي برگشت جبران کند و با پيروزي در تهران به ليگ دسته يک صعود کند.

       فرهاد جعفري، مدير عامل باشگاه فرهنگي- ورزشي نفت و گاز گچساران، ضمن تشکر از تماشاگران پرشور و اصحاب رسانه حاضر در ورزشگاه گفت: بي شک اگر حضور تماشاگران پرشور در ورزشگاه و تشويق مداوم تيم نبود، شايد نتيجه اي ديگر رقم مي خورد. تماشاگران ما در طول 2 نيمه حتي زماني که ما گل اول را دريافت کرديم، دست از تشويق تيم محبوبشان بر نداشتند؛ به طوري که در حدود يک دقيقه بعد تيم نفت موفق شد گل مساوي را وارد دروازه حريف کند.

      اصحاب رسانه نيز که با حضور خود، همه لحظات بازي را ثبت و ضبط و در انتشار اخبار در اين زمينه کوشش کردند، تشکر و قدرداني دارم.

      جعفري در ادامه گفت: با توجه به نتيجه تساوي در خانه بايد بگويم تيم نفت، اميد به صعود به ليگ يک را دارد؛ تيم ما ظرفيت خوبي دارد و قادر است دست به کارهاي بزرگ بزند. هنوز يک 90 دقيقه ديگر باقي مانده و ما به صعود خيلي اميدواريم.

      وي در پايان افزود: اميدواريم در فصل آينده صرف نظر از هر نتيجه اي که به دست آيد، حمايت شما عزيزان (تماشاگران و اصحاب رسانه) را همواره در کنار ورزش شهرمان داشته باشيم.

       

          بهمن فرازمند  : شانس هم با ما يار نبود بايد 3 گل
       مي زديم    

      بهمن فرازمند، سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در خصوص ديدار تيمش برابر استقلال جنوب تهران گفت: ابتدا جا دارد تشکر ويژه اي داشته باشم از مردم و مسئولان شهرگچساران به ويژه تماشاگراني که انصافاً از دقيقه يک تا پايان مسابقه تيم را تشويق کردند.  البته بايد بگويم شرمنده هواداران شديم، در بازي با استقلال جنوب، حق به حق دار نرسيد، در روزي که بايد برنده از زمين خارج مي شديم، عدالت فوتبالي رعايت نشد. 90 دقيقه تيم برتر ميدان بوديم، ولي متاسفانه يک بار بيشتر به گل نرسيدم، روي يک حادثه نيز گل خورديم. سرمربي نفت و گاز گچساران در ادامه با اشاره به تيم حريف گفت: فرهاد کاظمي، سرمربي قابل احترام استقلال جنوب تيم خوبي را تشکيل داده است، آنها عملکرد خوبي داشتند، البته در ابتداي نيمه اول عملکرد خيلي خوبي نداشتيم، رفته رفته بر اوضاع مسلط شديم، در دقيقه 37 روي يک ضدحمله گل اول را دريافت کرديم که البته بلافاصله و بعد از 30 ثانيه گل تساوي را زديم و با همين نتيجه به رختکن رفتيم. فرازمند در ادامه در خصوص نيمه دوم گفت: در نيمه دوم با تغيير تاکتيک، نبض بازي را در دست گرفتيم. در 20 دقيقه پاياني بايد سه گل مي زديم که البته در زدن ضربات آخر مقداري کم دقت بوديم و شانس هم با ما يار نبود. وي با بيان اينکه هنوز هيچ چيز تمام نشده، گفت: با توانمندي که در بازيکنانم سراغ دارم و حمايت مسئولان و تماشاگران در تهران، حرف هاي زيادي براي گفتن داريم و مطمئن باشيد به تهران که مي رويم، با دست پر برگرديم. سرمربي بومي تيم فوتبال نفت گفت: با آناليزي که از تيم استقلال جنوب داشتيم و همچنين ميانگين سني اين تيم، به نظر بنده عملکرد اين تيم غيرعادي بود.

      فرازمند در پايان گفت: از تک تک بازيکنان متعصب و پرتلاش خودم که با تمام وجود تا پايان نود دقيقه جنگيدند، تشکر مي کنم، مطمئن هستم که بازيکنان بيش از هر کس ديگري در اين فکر هستند که در تهران 2 امتياز از دست رفته ديدار ديروز را جبران کنند و باعث خوشحالي خود و يک استان ديگر شوند.

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/796.jpg

      توصيه هاي ايمني براي سوار شدن در آسانسور

      آسانسور هم مثل ساير پديده هاي وارداتي، اول خودش آمد و بعد فرهنگ استفاده از آن؛ اما همچنان فرهنگ استفاده از آن، يکي از معضلات مراکز مسکوني، اداري و خدماتي است؛ موضوعي که در مواقعي، ايمني آسانسورها را نشانه مي گيرد. ايمني در آسانسور، امروزه به يک اجبار تبديل شده است؛ زيرا بايد در نصب کابين آن، نکاتي رعايت شود که ايمني سرنشينان را تامين کند؛ مواردي مانند سيستم تهويه مطبوع، زنگ خطر، تلفن يا سيستمي براي ارتباط با اتاق فرمان، کپسول آتش نشاني، ترمز و... برخي از اين نکات به سازندگان مربوط مي شود و برخي هم به استفاده کنندگان. در زير به برخي از اين نکات اشاره مي کنيم:

       بيشتر از ظرفيت ممکن، سوار آسانسور نشويد و با کليدهاي آن بازي نکنيد؛ البته اصولا آسانسور بايد به سيستم آلارم ظرفيت مجاز و غير مجاز مجهز باشد؛  ولي رعايت ظرفيت آسانسور از سوي استفاده کننده، در اولويت قرار دارد. ظرفيت آسانسورها معمولا 4، 6، 8، 10، 12 و... است که بايد روي پلاک مشخصات در کابين نصب شود. معمولا کابين آسانسور به صورتي طراحي و ساخته مي شود که حداکثر ظرفيت به سختي در آن جا شوند، زيرا استفاده خارج از ظرفيت، خطراتي بسيار جدي در بردارد که قابل مقايسه با وسايل ديگر نيست.

        مسافران، بيرون از آسانسور، فرمان احضار مي دهند و مبدا و مقصد را مشخص مي کنند و آسانسور هم در زمان مناسب و طبق برنامه قبلي پاسخ مي دهد. بنابراين فشار مجدد روي دکمه هاي احضار کابين، ضمن اينکه کاري بيهوده است، باعث خرابي آسانسور   مي شود.

      افراد محبوس در آسانسور، بايد تا لحظه اعلام گروه نجات، براي خروج از کابين منتظر بمانند، چون در موارد زيادي ديده شده که افراد براي خروج از کابين عجله کرده اند و همزمان، آسانسور هم شروع به حرکت کرده که اين موضوع تا به حال قربانيان زيادي گرفته است. در هر صورت، حفظ خونسردي خيلي مهم است. پس در مواقع بحراني، خونسرد و صبور باشيد.

       هرگز در حال گفت وگو يا از پهلو و يا پشت به  آسانسور سوار   آن نشويد؛ بلکه از وجود کابين در مقابل خود مطمئن شده و رو به کابين وارد شويد. ساده ترين روش، اطمينان از وجود روشنايي کابين، ديدن تصوير خود در آينه کابين و مشاهده افراد درون آن است.

        قطع برق از اصلي ترين مشکلات آسانسورها در کشور ماست؛ گرچه آسانسورها بايد به سيستم BLACK OUT مجهز باشند تا در زمان قطع برق، کابين، هم تراز يک طبقه متوقف شود؛ اما در مواقعي که امکان حبس در آسانسور وجود دارد، معمولا بلافاصله بعد از گير افتادن در آسانسور، احساس خفگي به افراد دست مي دهد که اين حس، بيشتر يک توهم است تا واقعيت. بد نيست بدانيد که هيچ کس در حوادث آسانسور دچار خفگي نمي شود؛ زيرا ذهنيتي که براي مردم درخصوص تمام شدن اکسيژن در آسانسور ايجاد شده، کاملا اشتباه است و چنين موردي در ساختار آسانسورهاي امروزي امکان ندارد. تنها مشکل، استرس و نگراني است که افراد در اين مواقع به آن دچار مي شوند. بنابراين در چنين شرايطي نبايد اقدام به شکستن شيشه آسانسور کنيد؛ چون فقط کار را خراب تر و خطر را بيشتر مي کنيد.

        آسانسورها معمولا در نصب و راه اندازي مشکلي ندارند، به خصوص آسانسورهاي جديد که به وسيله اداره استاندارد کنترل مي شوند، اما مشکل اصلي اين است که به صورت ماهانه بازديد نمي شوند، زيرا برخي مشکلات به مرور زمان ايجاد مي شوند و تعمير غير استاندارد است که ايمني آسانسور را از بين مي برد. بنابراين نسبت به بازديدهاي ماهانه، طرز نگهداري، هويت و صلاحيت فني و عمومي پيمانکار نگهداري آسانسور محل سکونت تان بي تفاوت نباشيد، چون اين بي تفاوتي گاهي به قيمت از دست دادن جان تمام مي شود.

      دکمه هاي فرمان در محلي نصب شده اند که کودکان کمتر از 7 سال قادر به احضار و صدور فرمان نباشند؛ ولي همواره به خاطر داشته باشيد که کودکان تان به تنهايي از اين وسيله استفاده نکنند. با ايجاد شرايط مناسب و فضاي بازي در مجموعه مسکوني و گاهي مذاکره دسته جمعي با کودکان و نوجوانان، به طور جدي اين نکته را به آنها آموزش دهيد که هرگز با دکمه هاي آسانسور بازي نکنند و در کابين آسانسور بيهوده بالا و پايين نروند. .

        بيشتر آمار حوادث مربوط به ايام عيد است که خانواده ها بدون توجه به ظرفيت مجاز آسانسور، با چند خانواده سوار بر آن مي شوند. همچنين کودکان بيشترين قربانيان حوادث آسانسورها هستند؛ چون از سوي والدين خود آموزش و آگاهي لازم را نديده اند و خطرات احتمالي اين وسيله را جدي نمي گيرند.

        در زماني که ساختمان خلوت است، تا جايي که امکان دارد، به تنهايي از آسانسور استفاده نکنيد.

       

      کلوچه پنير و ژامبون

      مواد لازم

      ژامبون: 100 گرم

      پنير: 100 گرم

      شير: 150 ميلي ليتر

      کره يا مارگارين: 100 گرم

      تخم مرغ: 3 عدد

      آرد: 250-300 گرم

      بکينگ پودر: 2 قاشق چايخوري

      نمک و فلفل: به ميزان لازم

       

      طرز تهيه

      تخم مرغ ها را  با نمک و فلفل خوب به هم مي زنيم، سپس شير و کره را اضافه مي کنيم. بعد ژامبون و پنير و در آخر هم آرد و بکينگ پودر را که با هم مخلوط کرده ايم، به مواد اضافه مي کنيم و هم مي زنيم تا خمير يکدست شود.

      خمير را در قالب مناسبي که قبلا چرب کرده ايم، مي ريزيم. بهتر است که از قالب مافين استفاده کنيم. قالب را به مدت 30 دقيقه در فر با دماي 180 درجه قرار مي دهيم. براي اطمينان از پخت، خلال دندان   بر روي کلوچه فرو مي کنيم. اگر از مواد به خلال دندان نچسبيد، معلوم است که کلوچه ما حاضر شده و بايد آن را از فر خارج کنيم.

       

      چرا مي گويند نبايد ايستاده آب خورد؟

      شايد براي شما هم اتفاق افتاده که هنگام نوشيدن آب، پدر يا مادر يا قديمي ترها به شما بگويند که بنشينيد و آب بخوريد.

      از آنجا که اين مسئله براي خود من هم پيش آمده، تصميم گرفتم تا از نظر علمي صحت اين گفته قديمي ها را بررسي کنم؛ هر چند که اصلا فکر نمي کردم خطر ايستاده آب خوردن، جدي باشد. درباره نحوه صحيح نوشيدن آب، دستورعمل هاي خاصي در طب سنتي ذکر شده و اهميت اين مسئله تا جايي است که احاديثي نيز از ائمه (ع) در اين باره ذکر شده که در ادامه به دو حديث اشاره مي کنيم. حضرت علي (ع) در اين باره فرموده اند: «از ايستاده آب خوردن بپرهيزيد که باعث دردي مي شود که درمان ندارد، مگر اينکه خداي عزوجل بهبود ببخشد.»
       ( علل الشرايع 465)  امام صادق (ع) نيز با تفکيک ميان نوشيدن آب در شب و روز در واقع سخن حضرت اميرالمومنين علي (ع) را تفسير کرده و مي فرمايند:«ايستاده آشاميدن آب در روز، غذا را گوارا مي سازد و ايستاده آشاميدن آب در شب، زرداب مي آورد.»  همچنين در جايي ديگر فرموده اند: «آشاميدن آب در روز، مايه قدرت افزون‏تر و تندرستي بيشتر است.» (الکافي ج6 ص 383)

      خطر جدي در کمين من و همه کساني است که به ايستاده آب خوردن عادت دارند. از نظر علمي، نوشيدن  آب در حالت ايستاده، باعث ايجاد ضربه شديد به انتهاي مري شده و در طولاني مدت، اسفکتر انتهاي مري و ابتداي معده شل و سفت مي شود، در نهايت فرد را به يک بيماري با نام GERD (بيماري رفلکس مري) مبتلا مي کند.

       

      راه هاي اشتباه  براي تغيير  رفتارهمسر

         گاهي مي خواهيم به هر قيمتي که شده، رفتار همسرمان را تغيير دهيم، حتي با توسل به زور ! اين قدرت نمايي از اخم کردن شروع مي شود و تا بحث و تهديد به جدايي پيش مي رود. اين دعواهاي کلامي، اگر هم تغييري در رفتار همسرمان ايجاد کند، ظاهري و موقتي است. در اين مواقع، همسر شما هر زمان که فرصتي پيدا کند، به رفتار خود بر مي گردد و درصدد تلافي برمي آيد تا مرهمي بر احساسات جريحه دار شده خود بگذارد.

       

      بازي با احساسات همسر

      جمله هايي مانند «اگر من را دوست داري پس...»، «با اين کارت نشان دادي که مرا دوست نداري...»،  گاهي از زبان زوجين شنيده مي شود. در اين شيوه، همسران سعي مي کنند با غليان احساسات در يکديگر، روي هم تاثير بگذارند. ممکن است چنين روشي در کوتاه مدت جواب بدهد، اما در بلند مدت، باعث بي علاقگي زن و شوهر به يکديگر مي شود.

       

      تکرار بيش از حد

      در بعضي مواقع، براي تغيير رفتارهاي همسرمان، به تکرار بيش از حد متوسل مي شويم و مرتب رفتار او را به رويش مي آوريم و از او مي خواهيم که آن رفتار را تغيير دهد، اما بايد توجه داشت که وقتي مسئله اي بيش از حد تکرار مي شود، جايگاه و اهميت خود را از دست مي دهد و به مسئله اي پيش پا افتاده تبديل مي شود. زن و شوهر بايد توجه داشته باشند که در صورت متوسل شدن به اين شيوه، ضمن عصبي کردن طرف مقابل، امکان موفقيت را هم از دست مي دهند.

       

      با طعنه و کنايه حرف زدن

      روش طعنه و کنايه زدن، روش محبوب بسياري از افراد براي تغيير رفتارهاي همسرشان است. توجه داشته باشيد که با اين برخورد ها، احساس همسرتان نسبت به شما تغيير مي کند و محبتش به شما روزبه روز کمتر مي شود. بنابراين بايد انتظارات خود را براي همسرتان شفاف مطرح کنيد و دلايل اشتباه بودن رفتار هايش را از (نظر خودتان) براي او توضيح دهيد.

       

      مقايسه کردن براي ايجاد انگيزه تغيير

      يکي ديگر از روش هاي نادرست، مقايسه کردن است. زماني که احساس مي کنيم براي تغيير رفتارهاي همسرمان، نياز داريم که در او انگيزه ايجاد کنيم، يکي از اشتباه ترين روش هايي که انتخاب مي کنيم، مقايسه او با ديگران است. در حالي که نتيجه اين مقايسه نيز شبيه روش هاي قبلي است و به غير از ايجاد ناراحتي و حتي برانگيختن حس حسادت در او، حاصل ديگري ندارد.

       

       

    • media/image/2018/05/2000-1441/797.jpg

        مترجم نام آشناي امروز  و  ديروز ما

      نثري زيبا، قلمي روان و تسلطي شگرف بر عالم ترجمه از عزت الله فولادوند، مترجمي ساخت که قريب چهل سال در بين جامعه کتابخوان ايراني، با چهل اثر مکتوب و بيش از يکصد مقاله، نامي نيک آشناست. نوشته ها و ترجمه هايش پيوسته محل مراجعه کساني است که کتابخوان و کتاب شناسند و سوداي معرفت را در سرمي پرورانند. نويسنده و مترجمي پرکار که روزانه بالغ بر ده – دوازده ساعت مي نويسد.

      وي متعلق است به نسلي از مترجمان متون فلسفي که بسياري از آنان روي از نقاب خاک برکشيده اند، بزرگاني همچون: دکتر محمدحسن لطفي، دکتر منوچهر بزرگمهر، دکتر حميد عنايت و احمد آرام. نخستين ترجمه اش در سال 1348 عنوان ترجمه ممتاز را از سوي يونسکو کسب کرد؛ با عنوان «گريز از آزادي» اثر اريش فروم، از آن روز تاکنون بيش از چهل سال مي گذرد.

      تحصيلات مقدماتي و بخشي از دوره متوسطه را در تهران گذراند. سپس براي ادامه تحصيل به انگلستان رفت، اما به علت تحولات داخلي ايران و مشکلات مالي ناشي از آن به ايران بازگشت و تکميل تحصيلات متوسطه را پي گرفت، «به علت تحولاتي که در ايران روي داده بود و گران شدن نرخ ارز که تحملش براي پدرم دشوار بود، پس از چندي تحصيلم را ناتمام گذاشتم و به ميهن برگشتم.»

      پس از اخذ ديپلم ديگر اوضاع به سامان شده و شرايط اقتصادي وضعيت عادي به خود گرفته بود. براي دومين بار راهي خارج از کشور شد، به پاريس رفت و وارد دانشکده پزشکي شد. اما بيش از دو سال نگذشت که از ادامه تحصيل در رشته طب منصرف شد. پنداري گمشده اش را در جاي ديگري مي جست، با جرقه اي راه ديگري را اختيار کرد؛ به نيويورک رفت و وارد دنياي فلسفه شد، دنيايي که به گفته خود پاسخ پرسش هايش را در آنجا مي ديد؛ «روزي کتابي خواندم از برتراند راسل به نام مسائل فلسفه که بعدها شادروان منوچهر بزرگمهر آن را به فارسي ترجمه کرد.

      فهميدم که گمشده ام را پيدا کرده ام و آنچه مي جسته ام، فلسفه است. بار سفر بستم و به نيويورک رفتم. در دانشگاه کلمبيا نام نوشتم و تا پايان زير دست استادان آن دانشگاه فلسفه خواندم» از اساتيد برجسته عزت الله فولادوند در دانشگاه کلمبيا مي توان به «آرتور دانتو»، «رابرت کامينگ»، و «سيدني مورگن بسر» اشاره کرد. وي اواخر سال 1341 پس از پايان تحصيلات با اخذ درجه دکتراي فلسفه به ايران بازگشت. در سال 1343 کار خود را در شرکت نفت با اداره انتشارات آبادان در جمع همکاراني چون حميد نطقي، صفدر تقي زاده، طاهره صفارزاده، حسن کامشاد و ... آغاز کرد. پس از آن به آغاجري، اهواز و خرمشهر رفت. آخرين محل کاري وي در کنسرسيوم نفت و روابط صنعتي تهران رقم خورد. با انحلال کنسرسيوم بعد از انقلاب اسلامي وي با کمتر از 20 سال سابقه شغلي، صنعت نفت را ترک گفت و به کار نوشتن پرداخت.

      قضا را بعد از 28 سال مفارقت از شرکت نفت با تغيير نگاه، عنوان بازنشسته گرفت و بار ديگر به جمع خانواده نفت پيوست؛ اين مفارقت بيش از 28 سال به درازا کشيد تا اين که سال گذشته يکي از دوستان متذکر شد که با حاکميت نگاهي خردمندانه در صندوق بازنشستگي، اينک امکان پيگيري امور بازنشستگي و وصول نتيجه بيش از گذشته وجود دارد و به دنبال آن پيشنهاد کرد به دنبال کار بازنشستگي ام بروم. به روال همه سال هاي دراز گذشته، باز هم موضوع را پشت گوش انداختم. اما اين بار وي ترجيح داد خود پيگير ماجرا شود که خوشبختانه با پيگيري وي و مساعدت مسئولان صندوق، من بار ديگر به خانواده بزرگ صنعت نفت پيوستم.

      برگرفته از کتاب   نفت و قلم، احمدراسخي لنگرودي

       

    • media/image/2018/05/1024-1448/798.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات