جـم و يـک دنـيا جاذبـه

از ايران کوچک و خدمات صنعت نفت به اهالي آن چه مي دانيد؟

يکي از فعالان اجتماعي و ورزشي ساکن «جم» است که يک دهه همکاري با تيم هاي مختلف ورزشي اين شهر مانند دو و ميداني گاز فجر، آتش نشاني گاز فجر و واليبال گاز فجررا در کارنامه اش دارد؛ فرهاد کشاورزي متولد سال 1358 کارشناس ارشد فيزيولوژي ورزش و تغذيه دارد و از سال87 در جم ماندني شد. از نظر او زندگي در جم بسيار متفاوت از ساير شهرهاست و زيبايي هاي خاص خودش را دارد. در ادامه گفت و گوي «مشعل» را با وي مي خوانيد.

 

  از چه زمان در جم ساکن هستيد و چطور شد که   

  اين شهر را انتخاب کرديد؟

در سال 87 از ممسني فارس به عنوان نجات غريق و مربي شنا به جم آمدم و قصدم اين بود که تا زمان مشخص شدن وضعيت استخدامي ام در آموزش و پرورش همين جا مشغول به کار باشم و بعد از آن به شيراز يا شهر خودم برگردم اما «جم» مرا مجذوب خودش کرد.

 

چه چيزي در جم شما را جذب کرد که تصميم گرفتيد در آن بمانيد؟

با توجه به مهارت هايي که داشتم، امکان اشتغال با درآمد بسيار مناسب در جم پيش آمد که در شهر خودم و حتي شهرهاي بسيار بزرگتر از جم هم فراهم نبود، شهر بسيار آرام و با امنيت بالا که مردم خونگرم، بسيار مهمان نواز و مهربان دارد، همچنين فارغ از هياهو، ترافيک و آلودگي است که اين ويژگي ها سبب شده است، استرس وفشار رواني و امواج منفي موجود در شهرهاي بزرگ به هيج وجه در اين شهر حاکم نباشد. همچنين امکانات رفاهي، آموزشي و ورزشي بسيار مناسبي در اينجا وجود دارد که به منظور آسايش خانواده ها و پيشرفت فرزندان شرايط بسيار ايده آلي را فراهم کرده است.

جم با اينکه در جنوب کشور واقع شده است، آب هواي بي نظير و خيلي خوبي دارد و به دليل نزديک بودن به دريا، تفريح هاي دريايي مانند شنا، ماهيگيري، غواصي و... براحتي دردسترس ساکنان آن قراردارد. طبيعت بکر و زيباي اطراف اينجا که داراي چشمه هاي آب شيرين در دره هاي با پوشش گياهي ديدني که در جنوب بي نظير است، چشم هر بينند ه اي را مي نوازد و شرايط خيلي مناسبي براي گردش هاي يک روزه طبيعت گردي، دره نوردي و کوهنوردي را مهيا کرده است.

عمده فعاليت هاي شما در مدت زماني که در جم ساکن هستيد شامل چه کارهايي مي شود؟

از سال 87 تا 93 مربي شنا و نجات غريق استخرهاي مجتمع مسکوني پارس جم، سال هاي 91 و 92 مربي تيم دو و ميداني گاز فجر، 92 و 93 مربي بدنسازي تيم آتش نشاني گاز فجر جم و سال هاي 94 تا 96 هم مربي تيم دو و ميداني جانبازان و معلولين شهرستان جم بودم. از سال 93 تا حال حاضر، مربي تيم واليبال گاز فجر و در حال حاضر، فيزيوتراپ و ماساژور تيم ملي جت اسکي کشور هستم. مدارک مربيگري واليبال، آمادگي جسماني، دووميداني، بيس بال، هندبال، فوتبال، شنا، نجات غريق، غواصي و ماساژ حرفه اي دارم و واقعا شرايط زندگي در جم براي من به قدري عالي بوده و هست که امکان پيشرفت را داشته ام.

 

علاوه بر ورزش به چه حوزه هايي علاقه مند هستيد؟

من عاشق طبيعت و کوهنوردي و صخره نوردي و عضو حاميان طبيعت زاگرس نيز هستم. گردشگري اطراف جم، يکي از مهم ترين بخش هاي زندگي من در اين سال هايي است که در اين شهر ساکن هستم. معمولا ايام آخر هفته و تعطيلات يکي دو روزه را به گردش در مکان هاي جذاب و ديدني در اطراف مي پردازم. جم علاوه بر آب و هواي بسيار عالي و خوبي که شبيه به آن در جنوب کم نظير است، امکانات رفاهي، تفريحي و آموزشي بسيار خوبي هم دارد، اما مزيت هاي آن در همين موارد خلاصه نمي شود. مناطق تاريخي و طبيعي بکر بسيار زيبا در اطراف جم قرار دارد که حتما بايد از نزديک رفت، ديد و تجربه کرد.

 

  از مناطق تاريخي و ديدني اطراف جم، کجاها را توصيه مي کنيد؟

جم و اطراف آن آثار تاريخي بسيار زيادي دارد که بندر تاريخي سيراف، از مهم ترين و بارزترين مناطق نزديک به شهر جم با قدمتي افزون بر 2000 سال است. آثاري مربوط به دوران پارينه سنگي، دوره ساسانيان و دوران پس از اسلام، برکه هاي قديمي، بندهاي و سيل بندهاي تاريخي و قنات پَدري نيز اطراف جم جذاب و ديدني هستند. اما «دره لير» نيز با جاي دادن بقاياي تاريخي جالبي مانند گوردخمه ها و استودان ها (استخوان دان ها)، آب انبارها و آبگيرهاي صخره اي و نهرهاي قديمي و غارهاي طبيعي و دست ساز از مکان هاي شگفت انگيز بندر سيراف است. آثاري مربوط به دوره هاي زرتشت درکنار مسجد سيراف با قدمتي که به قرن 2 هجري قمري برمي گردد، ازنکات جالب توجه بندر کنگان در نزديکي جم است. همچنين سلطان قلعه هاي ساحلي جنوب کشور مانند قلعه نصوري و قلعه خورموج شهرستان دشتي از آثار تاريخي نزديک به جم است که واقعا بايد آنها را از نزديک ديد. البته ديدني هاي تاريخي جم و اطراف آن، بسيار بيشتر از مواردي است که اشاره کردم، اما همين قدر مي توان گفت که خيلي معرفي نشده اند و نيازمند اطلاع رساني بيشتري هستند.

 

ديدني هاي طبيعي و بکر جم يا اطراف آن چطور؟

«کوه پرديس» معروف به «کوه پَدري» در نزديکي جم از ديدني هاي بکر اين منطقه است که در سال هاي متمادي و به دليل فرسايش به صورت يک تنديس بسيار زيبا درآمده است و در مسير ورود به شهر و از دوردست چشم نوازي مي کند. اين کوه حدود 1000 متر از سطح دريا فاصله دارد و آثار تاريخي با قدمت بالايي دارد اما نکته مورد توجه درباره اين کوه که البته هنوز از نظر علمي تاييد نشده، اين است که داراي خواص مغناطيسي است که خاصيت درماني دارد و به همين دليل، هرساله تعداد زيادي از کوهنوردان و گردشگران را به خود جذب مي کند. «رود مند» هم که بيش از 700 کيلومتر را از ارتفاعات کازرون و شيراز طي مي کند، اکوسيستمي زيبا را در مسير ايجاد کرده است که گونه هاي مختلف گياهي و جانوري در حاشيه آن شکل گرفته است. اين رود با طغيان هاي زمستاني اش قسمت هاي مسطح شهرستان دشتي را سيراب مي کند و به حاصلخيزي زمين هاي آن منطقه و بهبود آبياري قسمت هايي از زمين هاي شهرستان جم منجر مي شود و از مناطق گردشگري نزديک به جم است.

 

نقش شرکت ها و مجموعه هاي نفت، گاز و پتروشيمي را در وضعيت و شرايط موجود جم چطور مي بينيد؟

به نظرم اگر وزارت نفت مستقيم به مشکلات جم ورود نمي کرد، هيچ کدام از امکانات و رفاهيات حال حاضر در شهرستان هاي جم، سيراف، کنگان و عسلويه وجود نداشت مثلا اينطور که شنيده ام، ساخت شهرک هاي مسکوني که توسط وزارت نفت انجام شد، آغازي براي راهسازي هاي جم بوده است و پيش از آن حتي جاده مناسبي نداشته و يک راه خاکي به سيراف داشته است که اهالي جم با ماشين هايي مثل لندرور بايد خودشان را تا يک مسيري مي رساندند تا بتوانند با اتوبوس هاي عبوري بندرعباس به شيراز برسند و ساعت ها زمان مي برد، اما با احداث اتوبان جم-شيراز اين مشکل شهرستان جم که مشکل خيلي بزرگي بود، حل شد که البته يک باند آن نيز مسدود ماند، البته اخيرا شنيده ام که وزارت نفت تلاش دارد باند مسدود مانده را نيز راه اندازي کند. تا جايي که من اطلاع دارم، علاوه بر اينها ابنيه هاي مختلف موجود در جم را که در خدمت منافع عمومي و خصوصا سيستم آموزشي هستند نيز، وزارت نفت و شرکت هاي زير مجموعه آن ساخته اند که کمک زيادي به ابعاد اجتماعي، فرهنگي و ورزشي جم کرده است. مثلا ساخت سالن هاي ورزشي، ساخت مدارس و... همچنين کمک هاي کلان در حوزه هاي مختلف که عموما از طريق پيگيري هاي مسئولان مانند نماينده مجلس، استاندار و فرماندار و درخواست هاي آنان از وزارت نفت صورت مي گيرد.

 

در مجموع پيش بيني شما از آينده شهرستان جم به عنوان مکاني براي زندگي چيست؟

از آنجا که جم از تمام ايران متخصصاني را که براي کار در پالايشگاه ها و پتروشيمي ها و ارائه خدمات مختلف به اينجا مهاجرت کرده اند، در خود جاي داده است، به نظرم لقب ايران کوچک برازنده اين شهر است و سطح فرهنگ و ميزان تحصيلات مردم بومي جم و خونگرمي و مهمان نوازي شان با وجود قوميت هاي مختلف منجربه شکل گيري شهري آرام و مناسب براي زندگي شده است.

شهرستان جم با توجه به دارا بودن رشد 12 درصدي جمعيت در کشور بي نظير است و باتوجه به ظرفيت هاي موجود در شهرستان اين امکان را دارد که با روش هايي مانند فراخوان جهت هم فکري متخصصان ساکن در اين منطقه و استفاده از نظر صاحب نظران بومي شرايط مناسبي براي مديرت شهري و منابع آب درآن فراهم شود و مثل هميشه با حمايت مجموعه نفت و گاز در جهت رفع کمبودها و محروميت ها درآينده نزديک شاهد، رشد بسيار چشمگير خواهد بود.  البته رشد چشمگير جمعيت و استقبال مردم براي مهاجرت به جم نيز ممکن است مشکلاتي براي شهر به همراه داشته باشد که همان طور که اشاره کردم، مسئولان استان از جمله نماينده شهرستان و استاندار و فرماندار و شوراي شهر مثل هميشه مسائل را با وزارت نفت و شرکت هاي متبوعه درميان مي گذارند و کماکان به همکاري ها و همراهي هاي آنها اميد دارند.