جستجو

    نفت، شاگرد اول رشد بهره‌وری عوامل تولید کشور

    آینـده  از آن  نفـت  است

         از بهبود تولید تا صادرات نفت خام 

    منابع انسانی صنعت نفت  در دولت سیزدهم 

    خدمت ماندگار 

    حرکت  به سمت تعالی 

    از مدیریت  تامین و توزیع بنزین  تا  انتقال  61 میلیارد لیتر  فراورده نفتی

    2 سال رونق و آبادانی

    ورود  کاتالیست‌های داخلی  بـه  صنایع پالایشی

    افزایش اعتماد  به شرکت‌های ایرانی

    افتتاح هفتمین موزه نفت درمحمودآباد 

    4 ویژگی اهل بهشت از نگاه امام محمد باقر(ع) 

    استعدادهایی که می‌توانند ملی پوش شوند 

    درخشش پتروشیمی در ششمین المپیاد جانبازان و معلولان 

    فهرست

    خــبر و نظـــر

    پرونده ویژه

    اینفو

    کاتالیست

    دانش بنیان

    موزه

    معرفت

    ورزش 

    • media/image/2023/06/1024-1448/12524.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12525.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12526.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12502.jpg

        امضای 10 سند همکاری و یک بیانیه مشترک میان ایران و ازبکستان

      مقام های عالی رتبه ایران و ازبکستان درحضور روسای جمهوری دو کشوریک بیانیه مشترک و ۱۰ سند همکاری در حوزه های مختلف امضا کردند. بنابر اعلام پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، مقام های عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و ازبکستان درحضور سیدابراهیم رئیسی و شوکت میرضیایف که به ایران سفر کرده بود، یک بیانیه مشترک و ۱۰ سند امضا کردند. توافقنامه تجارت ترجیحی، حمل و نقل و ترانزیت، همکاری دارویی، برنامه همکاری در زمینه های استاندارد و بیمه، بررسی امکان ایجاد مناطق آزاد مشترک، برنامه اجرایی همکاری در حوزه فناوری و نوآوری و برنامه اجرایی همکاری در بخش کشاورزی، اسناد همکاری امضا شده میان مقام های ایرانی وازبکستانی در حضور روسای جمهور دو کشور است.

       

       

      رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ابقا شد

       

      اعضای هیأت رئیسه اجلاسیه چهارم کمیسیون انرژی مجلس انتخاب شدند و فریدون حسنوند به عنوان رئیس کمیسیون مجلس باقی ماند. اعضای هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در اجلاسیه چهارم دوره یازدهم در نشست یکشنبه، ۲۸ خردادماه این کمیسیون به شرح زیر انتخاب شدند: فریدون حسنوند به عنوان رئیس کمیسیون انرژی مجلس، احمد مرادی و هادی بیگی نژاد به ترتیب به عنوان نایب رئیس اول و دوم، عبدالعلی رحیمی مظفری، دبیر اول و کیوان مرادیان، دبیر دوم کمیسیون انرژی و مصطفی نخعی نیز به عنوان سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس انتخاب شدند.

       

       رئیس جمهوری:

      ناترازی ها در بخش های برق، گاز و نفت جبران خواهد شد

      رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه ناترازی ها در بخش های برق، گاز و نفت طی برنامه هفتم توسعه جبران خواهد شد، گفت: به طور حتم ناترازی ها در این بخش ها جبران خواهد شد. باید در نظر داشت که ما در برخی امور عقب ماندگی داریم که مربوط به سال های گذشته است و باید روی آنها کار می شد. سیدابراهیم رئیسی در نشست علنی مجلس شورای اسلامی، درجریان تقدیم لایحه برنامه هفتم توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کل کشور اظهار کرد: در قانون برنامه هفتم دو نگاه مبتنی بر توانمندی ها و ظرفیت های کشور اعم از ظرفیت های دولتی، بخش خصوصی و همچنین چالش ها و موانع وجود دارد. رئیس جمهوری تصریح کرد: یکی از نکات مهمی که در برنامه هفتم دیده شده، مردم پایه بودن برنامه است. با این نگاه که باید به مردم میدان داد و مشارکت مردمی را در همه تصمیم ها دنبال کرد. ما باید در حوزه های اجتماعی و فرهنگی، نقش مردم را بدرستی تعریف کنیم و به مردم میدان دهیم. نقش دولت باید حمایت، نظارت و هدایت باشد تا بخش خصوصی بتواند فعالیت خوبی داشته باشد.

      رئیسی گفت: درمسأله محوری، نگاه به مسائل و مشکلات ما را واقف می کند تا ناترازی ها در حوزه های اقتصادی را که باعث مشکلاتی شده، مورد توجه قرار دهیم. ناترازی در بودجه، ناترازی در نظام بانکی و پولی، ناترازی در منابع و مصارف آب، ناترازی در انرژی و ناترازی در صندوق های بازنشستگی از مواردی است که ما را دچار مشکل کرده است. وی افزود: دولت وقتی کارش را آغاز کرد، با تنش های فراوان و آبی روبه رو بودیم. در بیشتر استان ها، تنش آبی مطرح است و دولت از ابتدا، هم و غم خود را روی این مسأله گذاشت تا ناترازی ها را در این بخش به نحوی تراز کند. رئیس جمهوری با بیان اینکه در دو سال گذشته از عمر دولت، یا کمتر شاهد خاموشی برق خانگی بودیم یا خاموشی نداشتیم، ادامه داد: به طور حتم ناترازی ها در بخش های آب، برق، گاز و نفت جبران خواهد شد، از این رو باید در نظر داشت که ما در برخی امور عقب ماندگی داریم که مربوط به سال های گذشته است که باید روی آنها کار می شد. رئیسی با بیان اینکه باید در این سال ها نیروگاه ساخته می شد، ادامه داد: در بعضی از بازدیدهایی که بنده انجام می دهم، می بینم که برخی از پروژه ها و طرح ها مربوط به ۲۰ سال قبل است و باید این پروژه ها خیلی زودتر از اینها به سامان می رسید، بنابراین ما بدون اینکه بگوییم این کارها باید به نام چه کسی و چه دولتی تمام شود، به دنبال تکمیل آنها هستیم. وی با اشاره به پیگیری مسائل مربوط به بخش تولید تأکید کرد: امسال مزین به سال رشد تولید است و این موضوع، محور برنامه های ماست، از این رو بحث توسعه زنجیره ارزش صنایع معدنی و پتروشیمی از مسائل مهم پیشران اقتصادی بوده و کارهای مهمی باید در این بخش مدنظر قرار گیرد که در برنامه هفتم توسعه پیش بینی شده است.

       

       نفت، شاگرد اول رشد بهره وری عوامل تولید کشور

      درسال های اخیر بیش از ۷۵ درصد رشد اقتصادی، ازمحل بهره وری بوده و به طور مشخص در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۱ از ۳.۸ درصد رشد اقتصادی، ۳.۴ درصد از محل بهره وری محقق شده  که بیشترین رشد با ۹.۳ درصد مربوط به گروه نفت است. دستیابی به رشد اقتصادی از طریق ارتقای بهره وری از مهم ترین اهداف اقتصادی کشورها به شمار می آید؛ زیرا افزایش بهره وری به مراتب هزینه های کمتری نسبت به ایجاد زیرساخت های لازم برای رشد اقتصادی دارد.  با این حال درسال های گذشته،بهره وری در ایران مورد توجه نبوده است. همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم؛ اما استفاده از ظرفیت های بهره وری در بخش های مختلف اقتصادی در دستور کار قرار گرفت. این اقدام ها سبب شد تا در سال ۱۴۰۱ بر خلاف بیشتر سال های دهه ۹۰، رشد اقتصادی مثبت و بالای ۴ درصد باشد که این خود نشانه خوبی برای آینده اقتصاد ایران است. آمار بانک جهانی نشان می دهد، ایران درسه ماه نخست سال ۲۰۲۲ (زمستان سال ۱۴۰۰) رشد قابل توجه پنج درصدی راتجربه کرده واین رقم درسه ماه دوم (بهار1401)به ۲.۵ درصد کاهش یافته است؛ اما درسه ماه سوم(تابستان ۱۴۰۱) روند رشد اقتصادی ایران صعودی شده وبه ۳.۴درصد ودرسه ماه چهارم (پاییز ۱۴۰۱)به ۴.۷ درصد رسیده است. نکته مهم اما آن است که درسال های اخیر، بیش از ۷۵ درصد رشد اقتصادی ازمحل بهره وری بوده و به طور مشخص در ۹ماه نخست سال ۱۴۰۱ از ۳.۸ درصد رشد اقتصادی، ۳.۴ درصد از محل بهره وری محقق شده که نشان از سهم بیش از ۸۰ درصدی بهره وری در رشد اقتصادی دارد.

      نفت پیشتاز بهره وری و رشد اقتصادی ۱۴۰۱

      شاخص بهره وری کل عوامل تولید در سال ۱۴۰۱ به بیشترین مقدار خود در ۱۰ سال اخیر رسیده است. براساس گزارش سازمان امور اداری و استخدامی، در افزایش بهره وری کل عوامل تولید ناشی از افزایش ارزش افزوده کل اقتصاد، بیشترین رشد با ۹.۳ درصد مربوط به گروه نفت بوده است. به بیان دیگر، نفت بیشترین تأثیر را بر رشد اقتصادی از طریق افزایش بهره وری عوامل تولید در سال ۱۴۰۱ داشته است. رشد ارزش افزوده درگروه های صنایع و معادن، خدمات و کشاورزی به ترتیب برابر ۵.۶ درصد، ۲.۸ درصد و ۱.۱ درصد است.در واقع صنعت نفت در این مدت توانسته بیشترین رشد بهره وری را داشته باشد که با توجه به اهمیت این صنعت در اقتصاد کشور، قابل توجه است و بخش مهمی از تأثیر نفت بر افزایش رشد اقتصادی، از طریق بهره وری عوامل تولید بوده است.

       

      سخنگوی دولت:

      رکوردشکنی فروش نفت   بیانگر موفقیت دولت در خنثی سازی تحریم هاست

      سخنگوی دولت گفت: امروزشاهد اذعان منابع غربی به رکوردشکنی فروش نفت در دوران تحریم هستیم که نشان می دهد اقدام های دولت در حوزه خنثی سازی تحریم ها مؤثر بوده است. علی بهادری جهرمی در نشست خبری با بیان اینکه امیدواریم با همکاری دولت و مجلس، مردم شیرینی اجرای لایحه برنامه هفتم توسعه را بچشند، اظهارکرد: بنابر سند منتشره از سوی بانک مرکزی ایران، آمار نهایی رشد اقتصادی کشور در سال ۱۴۰۱رشد چهار درصد بوده که بعد از رشد 4.4 درصدی سال 1400، این موضوع نشان دهنده استمرار رشد اقتصادی در دو سال گذشته است. وی افزود: رشد اقتصادی ما هم با نفت و هم بدون نفت مثبت بوده است که هر دو عددهای قابل قبولی را به نمایش درآورده اند. برای نمونه در زمستان گذشته، رشد اقتصادی بدون محاسبه نفت ۴.۷ و با نفت ۵.۳ بوده است. سخنگوی دولت تصریح کرد: برخی حوزه ها رشدهای چشمگیری داشتند.رشد در حوزه صنعت و نفت در سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ رکورد زده بود؛ البته عددهای مشابه داشته ایم، نه اینکه نداشته باشیم؛ اما عددهای بسیاربالایی بوده که حدود ۱۰درصد نفت رادرهر دو سال مشاهده کرده ایم. در حوزه ماشین آلات هم رشد ۱۵ درصدی را شاهد  بودیم. ازاین رو آمارهای اقتصادی نشان می دهد که کشور در مسیر رشد قرارگرفته است. بهادری جهرمی با بیان اینکه وعده دولت، اولویت دادن به سیاست دیپلماسی همسایگی بود، گفت: نتایج تحقق این وعده را با سفرهای مختلف رئیس جمهوری به تاجیکستان، روسیه، قطر، عمان، ترکمنستان، قرقیزستان، چین، اندونزی و کشورهای منطقه ای و آسیایی شاهد هستیم. ظرفیت هایی که در دولت های گذشته به کما رفته بود، در این مدت فعال شد.

      وی اظهار کرد: یکی دیگر از وعده های دولت، گره نزدن وضع اقتصادی به خارج از کشور بود که پابه پای مذاکرات برای رفع تحریم و به منظور خنثی سازی، این مسیر هم دنبال شد و شاهد اذعان منابع غربی به رکوردشکنی فروش نفت در دوران تحریم هستیم که نشان می دهد اقدام های دولت در حوزه خنثی سازی تحریم ها مؤثر بوده است.

       

      رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ونزوئلا:

      مهم ترین هدف   در توسعه روابط با ونزوئلا احیای   اقتصاد انرژی است

      رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ونزوئلا گفت: مهم ترین هدف اقتصادی در توسعه روابط با کشور ونزوئلا، ایجاد بازارچه برای تجارت و احیای اقتصاد انرژی است. به گزارش شانا، محمدمهدی مفتح در نشست خبری به تشریح دستاوردهای سفر رئیس جمهوری و هیأت همراه به کشورهای آمریکای لاتین اشاره و اظهارکرد: سفر اخیر رئیس جمهوری به سه کشور نیکاراگوئه، ونزوئلا وکوبا بسیار مهم بود؛ زیرا این سه کشور از لحاظ روابط بین المللی و مقابله با آمریکا از متحدان ایران به شمار می روند و از سوی آمریکا هم مورد تحریم قرار گرفته اند و همراه بین المللی ما در مسائل حقوق بشری هستند. وی افزود: بیشترین دستاورد سفر رئیس جمهوری در حوزه اقتصادی بود و موفق شدیم قراردادهای متعددی را بین دولت جمهوری اسلامی ایران و سه کشور ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه امضا کنیم. رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و ونزوئلا تصریح کرد: مهم ترین هدف اقتصادی در توسعه روابط با ونزوئلا، ایجاد بازارچه برای تجارت و احیای اقتصاد انرژی بود و افزون بر آن در حوزه معدن هم ظرفیت های بسیار خوبی برای همکاری وجود دارد و توانستیم قراردادهای لازم را امضا کنیم.

       

      مدیرعامل روسنفت:

       توافق اوپک پلاس به زیان روسیه است

       مدیرعامل روسنفت روسیه معتقد است، روسیه باتوجه به ساختار تولید و صادراتش نسبت به دیگر اعضای ائتلاف اوپک پلاس زیان می کند. به گزارش خبرگزاری رویترز، ایگورسچین در مجمع اقتصادی بین المللی سن پترزبورگ گفت: ازآنجا که سهم صادرات نفت روسیه ازتولیدش کمتر است، نسبت به دیگرکشورهای اوپک پلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک) ضرر می کند. وی افزود: رونق تولید نفت درایالات متحده آمریکا که عضو ائتلاف اوپک ‍ پلاس نیست نیزنفوذ بیشتری بربازار جهانی نفت نسبت به دیگر تولیدکنندگان داشته است. برخی کارشناسان وتحلیلگران یادآورشده اند که صادرات نفت روسیه باوجود کاهش تولید، همچنان در سطوح بالا حفظ شده است. سچین گفت: بعضی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس ۹۰ درصد تولید خود را صادرمی کنند، در حالی که روسیه تنها نیمی از تولید خود را روانه بازار جهانی می کند. وی افزود: روسیه با سازوکار کنونی، موقعیت مارا برای دسترسی به بازارهای کلیدی با محدودیت روبه رو می کند. دراین زمینه به نظر می رسد با توجه به ابعاد مختلف بازارهای داخلی، نه تنها بر سهمیه های تولید، بلکه باید بر حجم صادرات نفت هم نظارت شود. اعضای اوپک پلاس تنها مسؤولیت تنظیم تولید را به عهده دارند و به صادرات نفت کاری ندارند. اوپک پلاس تاپایان سال میلادی 2023سه میلیون و ۶۶۰ هزاربشکه کاهش تولید (معادل ۳.۶ درصد از تقاضای جهانی نفت) دارد که ازاین مقدار یک میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه آن داوطلبانه و دو میلیون بشکه آن مصوب است. در عین حال اعضای این ائتلاف به منظور بهبود قیمت های جهانی نفت خام، در نشست سی وپنجم در وین تصمیم گرفتند این ارقام تا پایان سال ۲۰۲۳میلادی ادامه یابد و برای کل سال ۲۰۲۴افزون براین مقداریک میلیون و400هزاربشکه دیگرهم تولید کشورهای عضو این ائتلاف کاهش یابد ومجموع تولیدشان به ۴۰ میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه در روز برسد. اوپک پلاس حدود ۴۰ درصد از تولید جهانی نفت را به خود اختصاص داده است، در حالی که روسنفت نیز همین سهم را از تولید نفت روسیه دارد.

      سچین پس از این طی سخنانی که در پایگاه اینترنتی روسنفت منتشر شد، گفت: عربستان داوطلبانه تولید نفت را کاهش و در عین حال ظرفیت تولیدش را هم افزایش می دهد.  وی تصریح کرد: احتمال دارد عربستان طی دو سال آینده شمار دکل های حفاری را حداقل یک چهارم افزایش دهد. در نتیجه تا بازه زمانی ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۷، ظرفیت تولید نفت عربستان سعودی حدود ۲ میلیون بشکه در روز افزایش می یابد. سچین در سخنرانی خود در این مجمع همچنین گفت که به دلیل تفاوت در ساختار اقتصادی و تولید نفت، یافتن زمینه مشترک برای کشورهای اوپک دشوارتر است. وی گفت: در سال های آینده بشریت با مشکل ظرفیت های تولید مواجه خواهد شد و کشورهای اوپک دیگر قادر به پاسخگویی به تقاضای فزاینده نخواهند بود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12503.jpg

      گذری به دستاوردهای صنعت نفت در سالگرد  انتخاب دولت سیزدهم

      آینـده  از آن  نفـت  است

      مشعل     ریاست جمهوری سید ابراهیم رئیسی درحالی در آستانه ورود به سومین سال خود قرار می گیرد که در این بازه زمانی شاهد رویه جدید درحکمرانی بخش های مختلف از جمله صنعت نفت کشور بوده ایم. با مشخص شدن کابینه دولت سیزدهم و رای اعتماد مجلس شورای اسلامی به جواد اوجی به عنوان چهره ای متفاوت برای وزارت نفت، می شد انتظار ایام و رخدادهایی متفاوت را داشت؛ از آن رو که مرور برنامه های ارائه شده وزیر نفت جدید، بیانگر نگاه انتقادی او بود واین موضوع را درسرفصلی مجزا در برنامه های خود با عنوان چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت مطرح و مشکلات عمده آن را همچون اکتشاف، افت طبیعی تولید میادین، فروش نفت خام و میعانات گازی و محدودیت های حاصل از تحریم، عدم توجه جدی به ظرفیت سازی و پروژه های حفظ و نگهداشت توان تولید، مصرف افسارگسیخته گاز طبیعی، عدم تعیین تکلیف توسعه و تولید میادین مشترک نفت و گاز، بدهی انباشته و کمبود شدید منابع مالی اعلام و راهکارهای اساسی برای هر یک را نیز ارائه کرد.

      دراین میان، آنچه از بدو امر مورد توجه جدی و از اولویت های اساسی وزیر نفت دولت سیزدهم قرار گرفت و دربرنامه کاری، همچنین جلسه رای اعتماد مجلس شورای اسلامی بر آن تکیه داشت، ضرورت افزایش تولید و صادرات نفت خام و فرآورده های نفتی بود.

      ازکلید واژه های اصلی جواد اوجی، رویکرد فعال برای دور زدن و بی اثر کردن تحریم ها بود و با همین نگاه، بازگردانی ميزان تولید به رقم پيش از تحریم ها تا پایان سال 1400، تثبیت تولید و در نهايت افزایش تولید را مدنظر قرار داده بود؛ اولویتی که در همان صد روز نخست، در گزارش عملکرد وزارت نفت از موارد تحقق یافته اعلام شد. همسو با این اولویت، توسعه و توليد از میادین گازی کشور با اولویت ميدان گازی پارس جنوبی، توسعه و توليد از ميادين نفتی کشور با اولویت میادین مشترك، اجرا و پیگیری قراردادهاي توسعه میادین نفتي و گازی کشور، جمع آوری گازهای مشعل با محوريت بخش غيردولتي، افزایش تعاملات بین المللی، تقويت ساخت داخل و حمايت از شركت های دانش بنیان و تقويت سرمايه انسانی، خلاصه ای از عملکرد مثبت صنعت نفت کشور پس از استقرار دولت سیزدهم تا امروز است که این گزارش به اختصار به بررسی آن پرداخته است.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12504.jpg

      بــــــازگشت  به روزهای  اوج

       از بهبود تولید تا صادرات نفت خام

       «با وجود تحریم های ناعادلانه و غیرقانونی آمریکا، ایران اراده ای قوی برای افزایش صادرات نفت دارد».   این بخشی از سخنان وزیر نفت پس از تصدی پست وزارت بود که طی آن وعده بهبود فروش نفت ایران را داد و اعلام کرد که «در ماه های آینده اتفاق های خوبی در حوزه فروش نفت ایران رقم می خورد» کمتر از 100 روز از فعالیت دولت سیزدهم، او خبر داد که وضع فروش نفت ایران بهبود یافته تا در ارزیابی کلی، بتوان گفت این وعده را محقق کرده است.  همان وعده ای که در جلسه رای اعتماد خود در مجلس شورای اسلامی بر آن تاکید داشت و نوید آن را داد که رویکردی فعال برای دور زدن و بی اثر کردن تحریم ها در پیش گرفته و با استفاده از روش های موجود و دیگر روش ها، اقدام های مهمی را برای فروش نفت پیاده کرده و در این راه از ظرفیت تمام دستگاه های اجرایی استفاده شده است.

      افزایش چشمگیر صادرات نفت خام و وصول درآمدهای نفتی کشور از ابتدای استقرار دولت سیزدهم با اتخاذ راهکارهای موثر و دیپلماسی فعال درمسیر خنثی سازی تحریم ها رقم خورد. به موازات این امر با بهبود تولید نفت خام تولید نفت ایران وزیر نفت خبر داده که تولید نفت در کانال روزانه ٣ میلیون بشکه قرار گرفته و ظرفیت تولید نفت سبک کشور با ابتکار همکارانم در شرکت ملی نفت ایران و پژوهشگاه صنعت نفت روزانه ٢٠٠ هزار بشکه افزایش یافته است.

       همسو با رشد تولید و صادرات نفت خام، درآمدهای وزارت نفت درسه ماه پاییز 1401 با جهش خیره کننده افزایش وصول درآمدها نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبه رو و رکورد صادرات نفت خام و میعانات گازی کشورازسال ۱۳۹۷ تاکنون شکسته شد.

      اگر چه به دلیل تحریم های بین المللی نمی توان آماری از میزان صادرات نفت خام ایران ارائه کرد، اما بتازگی خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی با عنوان «ورود بی سر و صدای نفت ایران به بازارهای جهانی» اعلام کرد که این رقم در ماه مه(اردیبهشت) امسال به روزانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه و بالاترین مقدار در پنج سال اخیر رسید. دراین گزارش بنابر آمارهای مؤسسه کپلر آمده است: با وجود پابرجا بودن تحریم های آمریکا، صادرات محموله های نفت خام ایران از پاییز گذشته دو برابر شده و در ماه مه سال ۲۰۲۳ میلادی به یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است. در همین حال، برآوردهای آژانس بین المللی انرژی حکایت از آن دارد که تولید نفت خام ایران درماه مه به دو میلیون و ۸۷۰ هزار بشکه و بالاترین مقدار اواخر سال ۲۰۱۸ رسیده است.

      با رویکرد متفاوت دولت سیزدهم مطابق شاخص های اقتصادی کشور، رشد اقتصادی پارسال با نفت 4.8 درصد و بدون نفت4.5 درصد بوده که نشان از افزایش تولید و صادرات نفت در سال ۱۴۰۱ دارد.

           روزگار خوش میعانات گازی

      رشد تولید و صادرات تنها به بخش نفت خام محدود نشد و در دولت سیزدهم در بخش صادرات میعانات گازی هم تحولات مناسبی رقم خورد که مستند آن این بخش از سخنان وزیر نفت در 6 خرداد 1402 است که اعلام کرد: در شرایطی که در گذشته ۸۷ میلیون بشکه میعانات روی دریا ذخیره شده بود، امروز این رقم به صفر رسیده است و میعانات گازی روی آب نداریم. طبق گزارش وزیر نفت، درحوزه دیپلماسی انرژی دچار مشکل بودیم و صادرات نفت خوب نبود و ۸۷ میلیون بشکه میعانات نیز روی دریا داشتیم. با تلاش همگانی و موفقیت هایی که در حوزه دیپلماسی انرژی به دست آوردیم، توانستیم رقم صادرات نفت خام و میعانات گازی را افزایش دهیم و رکوردهای مطلوبی در بخش صادرات ثبت کنیم. در شرایطی که درگذشته 87 میلیون بشکه میعانات روی دریا ذخیره شده بود، امروز این رقم به صفر رسیده است و میعانات گازی روی آب نداریم.

      بهار  دیپلمـــاسی  انرژی

      توسعه دیپلماسی انرژی و همکاری های ایران با کشورهای مختلف به عنوان یکی از برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از نخستین روزهای کاری وی در دستور کار قرار گرفت و منتج به دستاوردهای مختلفی شد. حاصل جمع این سیاست راهبردی، دستاوردهای مختلف در تعامل با کشورهای همسایه از روسیه تا قطر و عمان و ترکمنستان وحتی آمریکای لاتین و دیگر کشورها بوده است؛ به طوری که باید گفت با رویکرد همگرایی منطق های دولت سیزدهم، الگویی مهم و متفاوت از همکاری ها درحوزه دیپلماسی انرژی محقق شده و افق های روشنی پیش رو قرار گرفته است که به اختصار به روابط با هریک از کشورها می پردازیم.

             ایران و ترکمنستان

      وزارت نفت با توجه به رویکرد دولت سيزدهم در خصوص بهبود روابط با همسايگان، به ويژه كشور تركمنستان و پيگيری شورای عالی امنیت ملی، قرارداد سوآپ گازی سه جانبه بين ايران، تركمنستان و آذربایجان (با رقم سالانه1.5تا 2 میلیارد مترمکعب گاز) را در 7 آذرماه1400 منعقد کرد که این قرارداد از11 دی ماه همان سال اجرایی شد و پس از آن در سفر وزير نفت به جمهوری آذربايجان، تفاهمنامه افزايش دو برابری سوآپ گاز از تركمنستان به آذربايجان به امضا رسید و درهفته های اخیر نیز مذاکرات فشرده جواد اوجی، وزیرنفت و مدیران ارشد شرکت ملی گاز ایران با مقام های انرژی ترکمنستان، به امضای قرارداد واردات گاز ازاین کشور انجامید و وزیرنفت درحاشیه دیدارخود با باتیرآمانوف، رئیس کنسرسیوم دولتی ترکمن گاز خردادماه امسال درجمع خبرنگاران اعلام کرد: به زودی قرارداد واردات گاز ایران از ترکمنستان امضا می شود و ایران ازهمین ماه (خرداد) واردات گاز را آغاز می کند؛ ترکمنستان چهارمین کشور دارنده منابع گازی جهان است و ایران هم ظرفیت واردات روزانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب گاز وانتقال در مرزهای خود را دارد، از این رو بنا داریم سهم تجارت گازی (سوآپ، ترانزیت، خرید و فروش) خود در منطقه را افزایش دهیم.

      موضوع مهم در روابط میان ایران و ترکمنستان آنکه طبق گزارش وزیر نفت، وزارت نفت بدهی سنگینی به طرف ترکمنی به مبلغ بیش از 1.6 میلیارد دلار به دلیل واردات گاز داشت. تا سال ۱۳۹۵ واردات انجام شده بود، اما به دلیل پرداخت نشدن مطالبات ، طرف ترکمنی گاز را قطع کرد.

             ایران و روسیه

      با آنکه روابط ایران و روسیه در ادوار مختلف تاریخ همواره دارای فراز و فرودهایی بوده است، اما با نگاه به روابط انرژی ایران و روسیه از بدو روی کار آمدن دولت سیزدهم، امروز شاهد بهار روابط ایران و روسیه هستیم که منجر به امضای تفاهمنامه های مختلفی میان دو کشور شده است و در آخرین نمونه آن اردیبهشت امسال ایران و روسیه ۱۰ قرارداد، تفاهم نامه و موافقت نامه همکاری در حضور وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران و معاون نخست وزیر روسیه امضا کردند.

      تقویت و توسعه مناسبات و همکاری های دوجانبه با روسیه با سفر جواد اوجی، وزیر نفت به مسکو در دی ماه ۱۴۰۰ آغاز و او به عنوان رئیس ایرانی کمیسیون مشترک ایران و روسیه عازم مسکو شد؛ سفری که به امضای اسناد مهمی برای توسعه میدان های نفت و گاز، پتروپالایشگاه و انتقال فناوری انجامید. وزیر نفت پس از دیدارهای فشرده در مسکو اعلام کرد: «به جرأت می گویم که یکی از پربارترین سفرها بود و بسیار بیشتر از آنچه انتظار داشتیم، حاصل شد. » آغازی قدرتمند که تا امروز تداوم داشته و دو کشور برتر دارنده ذخایر غنی گازی دنیا از آن مقطع تا امروز، بارها قاب های همکاری با هم را به تصویر کشیده اند. در این میان اگر چه هر نوع همکاری روس ها با برخورداری 32 درصدی و ایران با برخورداری 18 درصدی سهم گاز دنیا تا پیش از این با شائبه های رقابتی همراه بود، اما می توان گفت درست در این مقطع زمانی، ورق برگشته و اگر روزگاری صحبت از تصاحب بازارهای گاز در گستره جغرافیایی غرب و شرق از سوی روسیه مطرح بود؛ حالا این کشور هم مانند ایران با تحریم روبه روست و بسیاری از ایفای نقش های این کشور در عرصه انرژی جهان در حال تغییر بوده و بُعد رفاقتی دو کشور، بر وزنه رقابتی بودن آن غالب تر است. از سویی، اتحاد دو کشور تحریمی ایران و روسیه در حالی رقم می خورد که موانع زیادی در مسیر همکاری ها با تحریم برطرف شده است؛ از جمله آن که تا پیش از این با توجه به اینکه شرکت های بزرگ روس، سهامداران اروپایی و آمریکایی داشته یا با شرکت های بزرگ آنها همکاری می کردند، در صورت هر نوع همکاری با ایران، مشمول تحریم ها می شدند.

      در نمونه ای دیگر بحث تبادلات مالی و بانکی مطرح بود که با توجه به تحریم ایران، موانع زیادی مقابل آن قرار داشت و مثال های زیاد دیگری که ایران به شکل جدی به مقصد همکاری با روسیه و شرکت های آن تبدیل نشده بود، اما امروز دو کشور مشمول تحریم می توانند همکاری هایی را رقم بزنند که با بی اثر کردن تحریم، برای دو کشور نتیجه بخش باشد. نوع روابط ایران و روسیه که در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، متفاوت تر از قبل بود.

            ایران و عمان

      دیپلماسی انرژی فعال با همسایگان، عمان را هم به حلقه متحدان ایران آورد تا در سایه استراتژی متفاوت دولت سیزدهم، هدف همکاری های بلندمدت انرژی قرار گیرد. اینگونه بود که در جریان سفر اوجی به عمان براساس مذاکرات انجام شده با مقام های عمان درباره همکاری در زمینه موضوعات مختلف اقتصادی، به خصوص همکاری در بخش انرژی توافق هایی انجام شد. به عنوان محور اول توافق شد برای توسعه فازهای بعدی میدان نفتی هنگام که تنها میدان مشترک دو کشور است، کمیته فنی مشترک تشکیل شود تا در قالب کارگروهی مشترک و تیم مشترک، این میدان به صورت یکپارچه توسعه داده شود. با توجه به منابع نفتی و گازی عمان و همین طور توانمندی پیمانکاران و سازندگان ایرانی زمینه و ظرفیت بسیار خوبی برای صادرات خدمات فنی_ مهندسی ایران در بخش نفت و گاز به این کشور وجود دارد و توافق شد در بخش بالادست و پایین دست صنعت نفت، گاز، پالایشگاه ها، پتروپالایشگاه ها و تأسیسات گازی از توانمندی شرکت های ایرانی استفاده شود. پس از آن با تداوم مذاکرات، همکاری میان دو کشور تعمیق یافت. با سفر هیثم بن طارق آل سعید، سلطان عمان به جمهوری اسلامی ایران تفاهمنامه های مشترکی امضا شد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12505.jpg

            ایران و آمریکای جنوبی

      با استقرار دولت سیزدهم، وزیر نفت در رأس هیئتی، به چند کشور آمریکای لاتین ازجمله ونزوئلا و نیکاراگوئه سفر و طی ملاقات با مقام های بلندپایه این کشورها بر توسعه روابط دوجانبه، به ویژه در حوزه انرژی تأکید کرد. در جریان این سفرها چند تفاهمنامه و قرارداد نیز امضا شد که از جمله 8 قرارداد و تفاهمنامه با سه کشور آمریکای لاتین در بخش های توسعه و تولید در میدان های نفت و گاز، ارتقا و نوسازی پالایشگاه ها و بهره گیری از ظرفیت های پالایشگاهی، آموزش نیروی انسانی و کارشناسی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صدور خدمات فنی_ مهندسی و انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی نفت خام، میعانات گازی و فراورده های نفتی از جمله دستاوردهای سفر جواد اوجی، وزیر نفت و هیئت همراه به سه کشور آمریکای لاتین بود. این همکاری به تازگی با سفر سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به کشورهای ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه به این کشورها با همراهی وزیر نفت تعمیق یافت که درجریان این سفر ۱۹سند و تفاهمنامه همکاری امضا شد که بعضی از آنها در زمینه توسعه میدان ها و پایانه های نفتی، احیای ظرفیت پالایشی و پتروشیمی بوده است. همچنین در جریان سفر رئیس جمهوری به آمریکای لاتین نخستین قرارداد بازسازی و نوسازی پتروشیمی های فراسرزمینی در دولت سیزدهم برای نوسازی یک مجتمع تولید آمونیاک در ونزوئلا امضا شده است.

            ایران و عراق

      عراق هم به عنوان همسایه دیرینه ایران در این ایام شاهد مذاکرات، دیدارها و تعاملات مختلفی در حوزه انرژی با ایران بود. در این میان دریافت مطالبات معوقه از عراق را هم باید در زمره عملکردها موفقیت وزارت نفت دولت سیزدهم ارزیابی کرد که با برگزاری نشست های فشرده با وزیران نفت و برق عراق و همکاری خوب وزارت امور خارجه ایران، به امضای یک تفاهمنامه با طرف عراقی انجامید. بر اساس این تفاهمنامه، عراق افزون بر پرداخت هزینه های جاری واردات گاز از کشورمان، متعهد به پرداخت صورت حساب سال های گذشته نیز شد. طبق اعلام وزیر نفت، طلب1.6  میلیارد یورو گازی از کشور عراق مربوط به سال های گذشته بوده که با شروع به کار دولت مردمی سیزدهم از همان ابتدا، پول صادرات گاز به کشورعراق به صورت ماهانه وجاری دریافت شده است. طبق گزارش اخیر جواد اوجی، سال گذشته نزدیک به یک میلیارد یورو و امسال هم1.6 میلیارد یورو دریافت کردیم و تقریبا همه مطالبات به روز است.

            ایران و ازبکستان

      نام ازبکستان هم در حالی به جرگه متحدان انرژی ایران افزده شد که نقشه راه همکاری های ایران و ازبکستان در صنعت نفت ، گاز و پتروشیمی همزمان با سفر رئیس جمهوری  ازبکستان و هیئت همراه به تهران و همسو با اجرایی شدن مفاد تفاهم نامه وزیران نفت ایران و ازبکستان تدوین شد. در جریان سفر شوکت میرضیایف، رئیس جمهوری ازبکستان و هیئت همراه به تهران و برای اجرایی شدن مفاد تفاهم نامه ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۲ ( ۲۳ شهریورماه ۱۴۰۱) وزیران نفت ایران و انرژی ازبکستان، عظیم حوجایوف، معاون اول وزیر انرژی ازبکستان در رأس هیئت تخصصی حوزه نفت و گاز آن کشور، ضمن دیدار با احمد اسدزاده، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزارت نفت در زمینه اجرایی شدن مفاد تفاهم نامه یادشده و رفع موانع موجود بحث و گفت وگو کردند.  در این دیدار درباره گسترش بیشتر روابط متقابل سودمند بین دو کشور تبادل نظر و بر همکاری های دو کشور در همه بخش های صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی توجه ویژه شد.  در گفت وگوهای دوجانبه، زمینه های مختلف همکاری دو کشور در بخش های بالادست و پایین دست نفت و گاز، همکاری های مشترک علمی و برگزاری دوره های آموزشی تخصصی - کاربردی بررسی و بر سر نقشه راه همکاری های دو طرف توافق شد، به همین منظور کمیته مشترک کاری «نفت، گاز و پتروشیمی» برای پیگیری موارد توافق شده از سوی وزارتخانه های نفت و انرژی دو کشور تشکیل شد.  مقام های عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران و ازبکستان در حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و شوکت میرضیایف که ۲۸ خردادماه جاری به تهران سفر کرده بود، یک بیانیه مشترک و ۱۰ سند همکاری شامل توافق نامه تجارت ترجیحی، حمل ونقل و ترانزیت، همکاری دارویی، برنامه همکاری در زمینه های استاندارد و بیمه، بررسی امکان ایجاد مناطق آزاد مشترک، برنامه اجرایی همکاری در حوزه فناوری و نوآوری و برنامه اجرایی همکاری در بخش کشاورزی امضا کردند.

            ایران و سوریه

      سوریه به عنوان همسایه با ثبات و دیرینه ایران هم در دولت سیزدهم فصل متفاوتی را در حوزه انرژی پشت سرگذاشته است و در جریان سفر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و هیئت همراه به دمشق ضمن دیدار با فراس قدور، وزیر نفت سوریه در زمینه روابط دو جانبه گفت وگو کردند و یادداشت تفاهم و نقشه راه همکاری های ایران و سوریه در بخش نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در جریان سفر وزیر نفت ایران به کشور سوریه امضا شد. در جریان گفت وگوهای دوجانبه وزیران نفت ایران و سوریه، زمینه های مختلف همکاری دو کشور در بخش های بالادست و پایین دست نفت بررسی و بر سر نقشه راه همکاری های دو طرف مذاکره و توافق شد، به همین منظور کارگروهی مشترک برای پیگیری موارد توافق شده از سوی وزارتخانه های نفت دو کشور تشکیل شد.

            ایران و چین

      جواد اوجی، وزیر نفت اواخر بهمن ماه ۱۴۰۱ همراه رئیس جمهوری ایران به دعوت رسمی «شی جین پینگ» همتای چینی خود عازم پکن شد، هرچند جزئیاتی از توافق های انجام شده وزارت نفت با شرکت های چینی در این سفر رسانه ای نشد، اما اوجی درباره توافق های اقتصادی اخیر با کشور چین گفت: توافق های مطلوبی با شرکت های بزرگ چینی انجام شده و به زودی خبرهای بسیار خوبی در این زمینه به اطلاع مردم کشورمان خواهیم رساند که این توافق ها و قراردادها بهره خوبی برای ایران و چین خواهد داشت. طبق اعلام احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت گفت: همه توافق نامه های حاصل از سفر رئیس جمهوری به چین از جمله توافق ها در حوزه انرژی وارد مرحله اجرا شده است.

       ایران  فـــاتح  میادین مشترک نفت و گاز

      اگر روزگاری دغدغه مهم از دست رفتن منابع نفت و گاز مشترک با کشورهای همسایه را داشتیم، خبر جدید وزیر نفت این است که هیچ میدان نفتی و گازی مشترک بلاتکلیف نیست. اوجی با رویکرد جدید وزارت نفت، آنگونه که موضوع مهم میدان های مشترک نفت و گاز را یکی از چالش های پیش روی صنعت نفت می داند، از زمان حضور خود در وزارت نفت، برای آن برنامه های ویژه ای تدارک دید تا سهم از دست رفته ایران از میدان های مشترک نفت و گاز کامل قابل دسترس باشد و با تحقق آن بتوانیم به قدرت نمایی کشورمان در تمامی این بخش ها امیدوار باشیم. در سرفصل اکتشاف، توسعه، حفظ و نگهداشت تولید (نفت، گاز و میعانات) با اولویت میادین مشترک برنامه جواد اوجی برنامه هایی همچون تعیین تکلیف اکتشاف، توسعه، تولید و نگهداشت توان تولید از میادین مشترک نفتی و گازی اعم از توسعه نیافته و قدیمی در نواحی خشکی و دریا، ایجاد بستر مناسب و ارائه مشوق های لازم جهت جذب سرمایه و تأمین مالی توسعه و تولید از میادین مشترک، رفع و اصلاح رویه های موجود مانند اصلاح نوع قراردادها و شیوه مناقصات جهت بهبود وضعیت توسعه و افزایش و نگهداشت توان تولید با اولویت میادین مشترک، تکمیل توسعه میدان گازی پارس جنوبی، اجرای برنامه های گسترده نگهداشت توان تولید میدان گازی پارس جنوبی و تعیین تکلیف فشارافزایی این میدان، تهیه طرح جامع به همراه پیش بینی منابع مالی موردنیاز به منظور بازسازی و نوسازی تأسیسات تولید نفت و گاز مورد اشاره قرار گرفت.

      حال با گذشت نزدیک به دو سال از عمر دولت سیزدهم، بخش مهمی از این برنامه محقق شده است.

      میدان یاران در منطقه غرب کارون در استان خوزستان، از طرح هایی بود که با وجود کش وقوس های فراوان کار توسعه آن در فاز دوم هیچ وقت اجرایی نشده بود. وزارت نفت در دولت سیزدهم با درک اهمیت تسریع توسعه میدان های نفت و گاز با اولویت میدان های مشترک، برای توسعه این میدان اقدام کرد. برای توسعه میدان مشترک یاران قرارداد توسعه یکپارچه با شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا امضا شد که با توسعه این میدان در یک دوره ۱۰ ساله، تولید آن برابر ۳۹. ۵ میلیون بشکه نفت خواهد بود.

      یکی دیگر از طرح های مهم توسعه میدان مشترک آزادگان بود که پس از سال ها آرزوی دیرینه توسعه میدان از سوی سرمایه گذار یعنی بانک های داخلی رقم خورد و تشکیل کنسرسیومی متشکل از بانک های داخلی با تأسیس شرکت دشت آزادگان اروند، کار توسعه این میدان مهم رسماً آغاز شد.

      افزون بر این موارد روس ها نیز برای توسعه میدان مشترک دهلران، چنگوله پا پیش گذاشته و برای فاز دوم میدان مشترک آذر نیز اعلام آمادگی کرده اند، اگرچه گروه اهداف و اویک نیز اسفند ۱۴۰۰ برای توسعه این میدان تفاهم نامه همکاری امضا کردند. برای عملیاتی کردن میدان های آبان و پایدار غرب نیز مذاکراتی انجام شده است.

       آغاز عملیات اجرایی فاز نخست توسعه میدان نفتی مشترک سهراب، توسعه میدان های مشترک آرش و فروزان با عربستان سعودی نیز، از دیگربرنامه های وزارت نفت بوده است.

      افزون بر این موارد، شرکت های پتروپارس و مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی با ساختار قراردادی الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران عهده دار طرح توسعه میدان گازی مشترک فرزاد بی شدند که در حاشیه آخرین بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، تفاهم نامه همکاری طراحی، خرید، ساخت، بارگیری و نصب جکت طرح توسعه میدان فرزاد بی، به امضا رسید و اجرای طرح توسعه میدان گازی فرزاد بی، عملا وارد فاز عملیاتی شد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12506.jpg

      رکــــــــوردهای  تولید در  پارس جنوبی

      میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ ترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس قرار دارد و یکی از اصلی ترین منابع انرژی ایران به شمار می رود. مساحت این میدان 9 هزار و 700 کیلومترمربع است که نزدیک به 3 هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع از این میدان مشترک، در آب های سرزمینی ایران و ۶ هزار کیلومترمربع از آن در آب های قطر واقع شده است. پارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین میدان گازی جهان، 40 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی(18 درصد از کل گاز دنیا) و حدود ۵۰ میلیارد بشکه میعانات گازی در خود ذخیره کرده است. پارس جنوبي، به عنوان مهم ترین و بزرگ ترین پروژه تاريخ صنعت نفت ايران، نتیجه بيش از چند دهه تلاش شبانه روزی در سنگر صنعت نفت است که تكميل حداکثری طرح های مربوط به فازهاي 28گانه اين ميدان مشترك از ماحصل این تلاش ها به شمار می رود و گام های عملی در مسير ايجاد ظرفيت توليد روزانه یکهزار ميليون مترمكعب گاز در كشور طی آینده نزديك برداشته شده است. با روی کار آمدن دولت سیزدهم در نقطه ای ایستادیم که طبق گزارش مسئولان وزارت نفت، ایران از قطر که برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی را زودتر از ما آغاز کرده بود، پیشی گرفته و پیشتاز شدیم.

      دولت سیزدهم با تمركز بر توسعه ميدان گازي پارس جنوبي، اتخاذ تمهيدات لازم و استفاده از تمامی ظرفيت های موجود برای افزايش توليد گاز غني از اين ميدان مشترك گازی را در برنامه قرار داد. در بیان عملکرد دولت سیزدهم در مقطع مورد بررسی در حوزه پارس جنوبی، باید اشاره داشت که ظرفیت تولید گاز خام کشور در سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار از مرز یکهزارمیلیون مترمکعب در روز عبور کرد و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی هم نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد افزایش یافت. میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر، از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار بوده و در دی ماه ۱۴۰۰ توانست به رکورد ۷۰۵ میلیون متر مکعب در روز برسد. این رقم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد رشد داشته که با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، میزان تأمین گاز کشور از این میدان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۰ درصد ارتقا یافته است.

      همچنین با بهره برداری از فازهای میدان گازی پارس جنوبی، ميزان توليد گاز غنی ايران از كشور قطر با وجود سهم دو برابري اين كشور از اين ميدان گازی مشترك، پيشی گرفت.

      با استقرار دولت سیزدهم، چند اقدام مهم دیگر در پارس جنوبی انجام شد: نخست اینکه موفق شدیم شیرین سازی میعانات گازی فازهای ۲ و ۳ را به بهره برداری برسانیم که روزانه ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی را برای صادرات، شیرین سازی می کند.

      دومین اقدام بهره برداری از پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی بود که توسعه و تکمیل آن طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، تاکنون بزرگ ترین دستاورد صنعتی دولت سیزدهم در وزارت نفت بوده است و ارزش سرمایه گذاری این پالایشگاه که آخرین پالایشگاه شیرین سازی پارس جنوبی است، ۲. ۷ میلیارد دلار برآورد می شود.

      سومین اقدام، شتاب گیری روند توسعه و بهره برداری از فاز ۱۱ پارس جنوبی به عنوان آخرین فاز ایران در این میدان مشترک است. فاز ۱۱ پارس جنوبی که از ابتدای توسعه میدان مشترک پارس جنوبی بلاتکلیف مانده بود و با وجود اجرای برجام و انعقاد قرارداد توسعه آن با شرکت توتال فرانسه و سی ان پی سی چین، با بدعهدی شرکت های خارجی همچنان کاری برای توسعه آن انجام نشده بود، با روی کار آمدن دولت سیزدهم فرآیند توسعه آن از سوی شرکت های ایرانی شتاب گرفت.  اقدام دیگر در دولت سیزدهم، بهره برداری از ۲ بلوک نیروگاه سیکل ترکیبی بعثت هرکدام به ظرفیت ۱۶۰ مگاوات است که افزون بر تأمین نیاز داخلی، مازاد برق آن به شبکه سراسری گاز تحویل می شود. از سوی دیگر، در شرق میدان گازی پارس جنوبی در ساختار بلال که مشترک است، حفاری آغاز شده است و در نخستین حفاری اکتشافی چاه به گاز رسید و با تکمیل دیگر چاه ها، تولید ۱۴ میلیون مترمکعب در روز گاز را به همراه خواهد داشت.

      همچنین در پارس جنوبی، ترمیم هفت حلقه چاه در فاز13 پارس جنوبی که سال ۹۴ متوقف شده بود، آغاز شد و اکنون قرارگاه خاتم الانبیا مشغول اقدام های ترمیمی است.

      افزون بر موارد فوق، طبق گزارش محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، در اکتشافات و حفاری های جدید به یک بلوک جدید گازی در میدان مشترک پارس جنوبی رسیده ایم که در صورت اقتصادی بودن، برنامه توسعه آن آغاز می شود.

            500 میلیون قرارداد طرح توسعه لایه نفتی وفشار افزیی درپارس جنوبی

      همچنین در دوره دولت سیزدهم، درحالی عملیات اجرایی طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از سوی یک کنسرسیوم از شرکت های ایرانی و خارجی آغاز شده بود که مرحله دوم توسعه لایه های نفتی پارس جنوبی که قرارداد آن اسفندماه 1400 منعقد شده بود، آغاز شد . قرارداد 500 میلیون دلاری توسعه فاز دوم لایه های نفتی میدان مشترک پارس جنوبی به مدت ۲۰ سال و در چارچوب قرارداد جدید بالادستی اجرایی می شود. لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی با میزان نفت درجای حدود ۹۰۰ میلیون بشکه، در خلیج فارس و در فاصله 100 کیلومتری از ساحل ایران و در مرز مشترک با کشور قطر واقع شده است.

      دیگر اقدام مهم در دولت سیزدهم، امضای قرارداد مطالعاتی مهندسی پایه و پایه پیشرفته طرح عظیم فشارافزایی در میدان گازی پارس جنوبی بود که اردیبهشت امسال این قرارداد میان شرکت نفت و گاز پارس به عنوان کارفرمای طرح و شرکت نارگان به عنوان پیمانکار با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران منعقد شد. این قرارداد برای مطالعه 4 هاب فشارافزایی مشتمل بر 17بسته کاری تعریف شده است که انجام، تکمیل و ارایه بسته مطالعات مهندسی پایه و پایه پیشرفته هاب های فشارافزایی، مطالعات مهندسی مخزن و بررسی سناریوهای اضافه برداشت از میدان، مطالعات زیست محیطی، پدافند غیرعامل و تهیه اسناد مناقصه هاب های فشارافزایی در قالب EPC از مهم ترین موضوعات مطرح شده در این قرارداد به شمار می روند.

       گازهای   مشعل

      خداحافظی  دولت سیزدهم  با   گازهای   مشعل

       شتاب بخشی به طرح های جمع آوری گازهای همراه از جمله سیاست های وزارت نفت دولت سیزدهم است؛ مسیری مهم که افزون بر ایجاد ارزش افزوده ای مناسب، آلودگی های زیست محیطی را هم کاهش خواهد داد.  وجود ذخایرعظیم نفت و گاز در کشور، بهره برداری و توسعه آنها را به عنوان ثروتی عظیم به امری انکارناپذیر بدل ساخته است. با این حال نمی توان موضوع محیط زیست را به عنوان یکی دیگر از متغیرهای اصلی توسعه از نظر دور داشت؛ اگرچه هیچ مسیر توسعه ای بدون راهکار نیست و بدون شک می توان با در اختیار داشتن فناوری هایی این راه را طی کرد تا ضمن توسعه از درآمدها و مواهب انرژی هم بی بهره نماند. با اینکه در دوره های مختلف، شاهد اجرای طرح های گوناگون در زمینه جمع آوری گازهای همراه بوده ایم، اما به نظر می رسد هنوز در ابتدای راه هستیم و معطل ماندن برخی از طرح های مهم، رتبه بندی مناسبی برای ایران رقم نزده است.  جواد اوجی، وزیر نفت با اعتقاد به اینکه جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت به عنوان سرمایه ای غنی است، بنا دارد در این حوزه با توانمندی شرکت ها در چهار تا پنج سال آینده، طرح های جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت و مشعل را به سرانجام برساند. در بررسی این بخش از عملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، به افتتاح طرح بیدبلند خلیج فارس اشاره شده که با این اقدام، بخشی از گازهای همراه نفت از سه استان خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد جمع آوری شده است.  بهره برداری از واحد جمع آوري گازهای مشعل میادین پارسي، مارون 3، منصوری و مارون 6 نيز صورت گرفته است، ضمن اینکه هشت فقره قرارداد طرح جمع آوری گازهای مشعل میان شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و شرکت های داخلی در اسفند 1400 منعقد شده است. هم گام با این اقدام ها، طرح های بزرگ جمع آوري گازهای همراه شامل شركت پتروشيمی مارون، شرکت پتروشيمی خليج فارس، NGL3100، NGL3200 و NGL خارگ و همچنين پروژه های کاهش مشعل سوزي و انتشار SO2 در 8 پالایشگاه مستقر در مجتمع گازی پارس جنوبی بخش دیگری از فعالیت ها به شمار می رود. با اتمام طرح های در دست اجرا، ظرفيت جمع آوری گازهای مشعل به حدود 42 ميليون مترمكعب در روز افزايش خواهد يافت (جلوی اين ميزان گازسوزی در شرایط توليد حداكثری نفت از ميادين نفتی گرفته خواهد شد).  همچنین وزارت نفت، واگذاری گازهای مشعل ميادين نفت شهر/سومار به ميزان 12 میلیون فوت مکعب در روز به يك شركت داخلی (تحويل زمين برای ساخت تاسيسات)، گازهاي مشعل ميدان نفتي چشمه خوش به ميزان 67 میلیون فوت مکعب در روز به شركت داخلي (پيشرفت فیزیکی 37 درصد)، گازهای مشعل ميادين سروستان و سعادت آباد به ميزان 14 میلیون فوت مکعب در روز به كنسرسيوم دو شركت ايراني (پيشرفت فیزیکی 28 درصد) و گازهاي مشعل ميدان نفتي خشت به ميزان 10 میلیون فوت مکعب در روز به شركت داخلی را به ثمر رسانده است.  وزارت نفت دولت سیزدهم تاکنون توانسته است ۲۸ قرارداد به ارزش بیش از یک میلیارد دلار در زمینه جمع آوری گازهای مشعل را که بیشتر با شرکت های خصوصی امضا شده نهایی کند. افزون بر این متعهد شده است پرونده بیشتر پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت کشور را تا پایان عمر خود ببندد که برای آن با بانک های ایرانی به منظور مشارکت فعال هماهنگی کرده است.  این موضوع حکایت از آن دارد که عزم دولت سیزدهم برای تحقق هدف یادشده تا حدی جدی است که وزیر نفت از آمادگی وزارت نفت برای واگذاری توسعه میدان های نفت و گاز کشور به صورت صفر تا 100 به پتروشیمی ها سخن به میان آورده و معتقد است این معامله وزارت نفت و پتروشیمی معامله ای برد - برد برای دو طرف است، زیرا پتروشیمی ها می توانند با توسعه میدان های نفتی در کمتر از سه سال حداقل تا ۳۰ سال تأمین خوراک گاز و خوراک مایع واحدهای خود را تضمین کنند.  امسال نیز فاز اول یکی از پروژه های بزرگ تحت عنوان NGL۳۲۰۰ در هویزه خوزستان با ارزش بالغ بر1.4 میلیارد دلار به بهره برداری رسید.

      با برنامه هایی که وزارت نفت برای تحقق هدف افزایش تولید نفت و گاز در دست دارد، در صورت تحقق سرمایه گذاری مورد نظر انتظار می رود در دوره هشت ساله تولید گاز به بیش از ۱. ۵ میلیارد مترمکعب و تولید نفت به ۵. ۷ میلیون بشکه در روز برسد.

      طبق اعلام وزیر نفت امروز به جرأت می توان گفت تمامی گازهای مشعل تعیین تکلیف شده اند یا در مرحله توسعه یعنی اجرای قرارداد یا انعقاد قرارداد هستند، یعنی چه در میادین نفتی و چه در پالایشگاه های گازی، مشعل بلاتکلیف نداریم و این موضوع از افتخارات دولت سیزدهم به حساب می آید.

        آمار  خـــوش  2 ساله

      براساس آنچه از مجموعه فعالیت های انجام شده در وزارت نفت دولت سیزدهم در این گزارش مورد اشاره قرار گرفت که مشتمل بر پروژه های نیمه تمام به ثمر رسیده، همچنین پروژه های جدید است، طبق گزارش جدید وزیر نفت حدود ۱۶۰ میلیارد دلار فرصت سرمایه گذاری در بخش بالادست و پایین دست صنعت نفت ایجاد شده است.

      براین اساس، طی یک سال گذشته ۱۲ میلیارد دلار طرح های نیمه تمام نفتی به بهره برداری رسیده است که همه آنها تأثیری مستقیم در افزایش ظرفیت تولیدات کشور داشته است که بهره برداری از پالایشگاه گازی طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی به ظرفیت روزانه ۵۰ میلیون مترمکعب، بهره برداری از فاز ۲ پالایشگاه نفت آبادان به ظرفیت روزانه ۲۱۰ هزار بشکه و افتتاح بخش نخست پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس برای جمع آوری گازهای مشعل غرب کارون به ظرفیت روزانه ۲۵۰ میلیون فوت مکعب و بهره برداری از چند طرح مجتمع پتروشیمی از مهم ترین این طرح ها بوده است.

      وزارت نفت، افزون بر پیگیری میدان های نفتی که توسعه آنها معطل ماند، اجرای فعاليت هاي توسعه اي ميادين نفتی و گازی كه قرارداد آنها پيش از اين منعقد شده را هم آغاز کرد که از آن جمله می توان به پايدارغرب و آبان با كنسرسيومي متشكل از شركت های خارجی و داخلي سپهر و جفير با شركت ايراني، چشمه خوش، پايدار شرق و دالپری با كنسرسيوم خارجی و داخلی، توسعه تكميلی ميدان آزادگان جنوبی (فاز یک) با شركت پتروپارس، توسعه ميدان مشترك فرزاد با شركت پتروپارس و توسعه ميدان گازي بلال با شركت پتروپارس اشاره کرد.  همچنین قراردادهای توسعه اي شامل توسعه و بهره برداری میدان سهراب (امضای قرارداد با شرکت انرژی دانا در بهمن 1400)، امضای قرارداد توسعه فاز دوم لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی در اسفند 1400 با مشارکت شرکت تاسیسات دریایی و یک شرکت خارجی، امضای تفاهمنامه مرحله دوم توسعه میدان نفتی مسجدسلیمان با شركت ايراني گستر سینا در اسفند 1400، توسعه و بهره برداری ميدان مشترك ياران (شامل ياران شمالي و جنوبي) با شركت داخلي (انعقاد قرارداد و تایید در شورای اقتصاد)، طرح بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره برداری از میدان کوپـال در لایه آسماری با مشارکت شركت خارجی و شرکت داخلي (در انتظار دریافت مصوبه شورای اقتصاد)، توسعه و بهره برداری ميادين پارسي و پرنج با شركت مپنا، انعقاد تفاهمنامه توسعه میادین نفتی دهلران و دانان با شرکت خارجي و انعقاد تفاهمنامه توسعه میادین گازی ارم و پازن با شرکت خارجی اشاره کرد.

      خبر خوش وزیر نفت بهره برداری از ۶۴ طرح نیمه تمام و جدید اولویت دار صنعت نفت به ارزش14.5میلیارد دلار و شروع عملیات اجرایی ۱۵ طرح جدید به ارزش14.3میلیارد دلار در سال جاری است که مجموع ارزش سرمایه گذاری این ۷۹ طرح و پروژه به28.8 میلیارد دلار می رسد.

      قرار است در سال ۱۴۰۲ هم حدود ۱۵ میلیارد دلار پروژه در حوزه صنعت نفت و گاز افتتاح شود؛ از جمله طرح های بسیار راهبردی و مهمی همچون بعضی از طرح های توسعه میدان های نفت و گاز به ویژه میدان های مشترکی همچون فاز ۱۱ پارس جنوبی، فاز نخست میدان نفتی آزادگان جنوبی، بیش از ۱۲ طرح در صنعت پتروشیمی همچون طرح های پروپیلن، الفین و طرح های صنعت پالایش نفت از جمله طرح ارتقای کیفی پالایشگاه اصفهان، بهره برداری از پالایشگاه آدیش جنوبی، طرح ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه شیراز و گازرسانی به صنایع و شهرهای کشور به ویژه تقویت شبکه خطوط گازرسانی کشور بخشی از آنها به شمار می رود.

           جذب سرمایه داخلی و خارجی

      با رویکرد جدید دولت سیزدهم و بازنگری در بحث قراردادها، حدود ۱۰۰ میلیارد دلار قرارداد و تفاهم نامه با شرکت های داخلی و خارجی منعقد شده است. طبق گزارش وزیر نفت سال گذشته حدود ۵. ۵ میلیارد دلار فقط قرارداد خارجی در حوزه های مختلف بالادستی و پایین دستی بسته شده است و افزون بر آن از توان هلدینگ های داخلی استفاده کردیم و مشارکت بانک ها نیز به کار گرفته شد. 

    • media/image/2023/06/2000-1441/12507.jpg

      منابع انسانی صنعت نفت  در دولت سیزدهم

      نیروی انسانی و رسیدگی به مطالبات آنان، از اولویت های اساسی وزارت نفت دولت سیزدهم است که در مسیر تحقق آن شاهد عملکردی مناسب هم بوده ایم. روی کار آمدن دولت سیزدهم و جواد اوجی در قامت وزیر نفت، همزمان با ایامی بود که صدای گلایه کارکنان از مناطق عملیاتی مختلف شنیده می شد.  وزیرنفت نیز ازهمان ابتدا رسیدگی به مطالبات ومسئله نیروی انسانی را از اولویت های اساسی وزارت نفت اعلام وپیش از دریافت رای اعتماد مجلس شورای اسلامی نیز تاکید کرد:«موفقيت و لازمه انجام مأموريت ملي صنعت نفت را در گرو توانمند کردن و ارتقای سرمايه انساني می دانم و آن را به عنوان يکي از امور زيربنايی و اولويت های اساسي در برنامه های ارائه شده خود به مجلس شورای اسلامي تثبيت کرده ام. برهيچ کس پوشيده نيست که صنعت نفت، پيشران اقتصاد کشوراست وکارکنان خدوم آن با درک واقعي ازشرايط حساس امروز وبامسئوليت شناسي وايثار بي نظير، وظيفه خطير خود را از بدو پيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي تا کنون برای گسترش و تثبيت ارکان اقتصادي و صنعتي ميهن اسلامی که مرکز ثقلش اين صنعت است، انجام داده اند».

      ریل گذاری زیرساخت ها

       برگزاري 60 جلسه شوراي مديران توسعه منابع انساني و ابلاغ 61 مصوبه

       تدوين شيوه نامه و دستورالعمل ساماندهي پيمان هاي مستمر (غيرپروژه اي)

       ساماندهي نيروهاي پيمانكاري با بازنگري و تعريف پروژه طرح طبقه بندی مشاغل پيمانكاري - صنعت نفت، شناسایی، تغذیه اطلاعات کارکنان واجد شرایط در سامانه ساپنا و بازطراحی و توسعه سامانه جامع نیروهای پیمانکاری ساپنا (فاز اول)

       بازطراحی نظام گروه بندي مشاغل صنعت نفت (خانواده هاي شغلي)

       تدوين و ابلاغ شيوه نامه شوراي عالي فرهنگي وزارت نفت و برگزاري 15 جلسه

       تدوين و ابلاغ شيوه نامه شوراي هماهنگي نظام سلامت كاركنان و برگزاري 9 جلسه و ابلاغ 26 مصوبه

       تدوين و ابلاغ نظام جامع توسعه مديريت صنعت نفت جهت ارزيابي و استقرار نظام شايسته گزيني و انتصاب مديران كارآمد و زمينه سازي ارتقای مديران فسادستيز و انقلابي و تربيت نسلي نو از مديران

       استقرار کامل چرخه مدیریت بهره وری برای نخستین بار در صنعت نفت

       نظام مند کردن فرآيند ارزيابي عملكرد ساليانه وزارت نفت از طريق تشكيل كارگروه هاي تخصصي

       بازآرايي و تقويت اغلب سازمان هاي موجود و ايجاد ظرفيت جديد سازماني جهت فعاليت هاي توسعه اي

       بازطراحی مدل حکمرانی صنعت نفت

        تدوین و ابلاغ آیین نامه پژوهش های راهبردی و کاربردی منابع انسانی صنعت نفت

        بازطراحی نظام پیشنهادات

      ارتباطات  مـــــردمی  با رویکرد حل مساله  

       انجام 8 سفر استاني به عسلويه، خوزستان، فارس، جزيره خارگ، خراسان رضوي، كرمانشاه، ايلام و هرمزگان

        تشكيل و راه اندازی 27 كارگروه هماهنگي سرمايه انساني با رويكرد قطب بندي (Hub) در مراكز استان های كشور و قرار گرفتن در زنجيره تصميم سازي حوزه منابع انساني صنعت نفت.

      جذب  و  استخدام  نیروی  انســــــانی

        اجراي كامل قانون تفسير بند (و) ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه و تبديل وضعيت 6.150 نفر

         اجراي مفاد بند «د» تبصره (20) قانون بودجه سال 1400 و بند (و) تبصره (20) قانون بودجه سال 1401  و انجام تشریفات استخدامی حدود 28.000 نفر

        استخدام 2.076 نفر فارغ التحصیلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت با برگزاري مصاحبه هاي فني – تخصصي و روانشناختي

        برقراري مجدد طرح نظام/امريه– نخبه وظيفه (معرفي تعداد 345 نفر  طرح نظام /امريه و معرفي تعداد 144 نفر نخبه وظيفه به شركت هاي تابعه صنعت نفت)

        اخذ مجوز استخدام 2482 نفر و برگزاري آزمون استخدامي صنعت نفت در اردیبهشت ماه 1402

      ارتقاء سطح  رضـــــــایت  کارکنان

       بازنگري ابلاغيه تعديل مدرك كاركنان و تعيين تكليف بيش از 7هزار پرونده

       پيگيري ويژه و طی مراحل تصویب خواهی برای اجراي جدول حقوق، موضوع آیین نامه ماده (10)  قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت

        افزايش تسهیلات رفاهی چهارگانه (بن کالا، کمک هزینه غذا، متمم کمک رفاهی غذا و سرانه ورزش)

        برقرار کردن طرح پس انداز مسكن كاركنان صنعت نفت و عقد تفاهمنامه با وزارت راه و شهرسازی ساخت 80هزار واحد مسکونی برای کارکنان از محل زمین های مازاد

        افزايش وديعه مسكن كاركنان صنعت نفت به منظور مساعدت در تامين مسكن استیجاري كاركنان مشمول و كمك به جذب و نگهداشت نيروي انساني متخصص و مجرب به ویژه در مناطق عملياتي

        فراهم کردن استفاده از امكانات و تسهيلات ورزشي براي بازنشستگان و نیروهای قراردادی و خانواده ها

        بازنگري ضوابط مرخصي زايمان كاركنان اناث شاغل صنعت نفت برای عمل به «قانون حمايت از خانواده و جواني جمعيت» و افزايش مدت مرخصي زايمان دوقلو و بيشتر براي بانوان كارمند به مدت یک سال

        اصلاح شرایط پرداخت فوق العاده به ارائه دهندگان خدمات به بیماران مسری نظیر کرونا، بازنگري در ميزان كمك بلاعوض پيوند كليه و امكان تسري كمك بلاعوض به ساير عمل های پيوند اعضا

    • media/image/2023/06/2000-1441/12508.jpg

      بازیگردانی ایران در تجارت جهانی گاز

      خدمت ماندگار

      مشعل      مجموعه تلاش ها برای افزایش سهم ایران از تجارت جهانی گاز از روزهای نخست آغاز به کار دولت در دستور کار قرار گرفت تا با توجه به ذخایر و ژئوپلیتیک بی نظیر ایران، این کشور به جایگاه واقعی خود یعنی تبدیل به هاب انرژی منطقه دست یابد. احیای قرارداد سوآپ گاز با ترکمنستان، مذاکرات فشرده برای تمدید قراردادهای صادراتی، وصول مطالبات، تکمیل زیرساخت های اساسی برای حضور قدرتمند در بازارهای صادراتی جدید و... تنها بخشی از فعالیت های وزارت نفت در حوزه دیپلماسی انرژی به شمار می آید که بخشی از این فعالیت ها با محوریت شرکت ملی گاز ایران عملیاتی شد.

      همسو با افزایش سهم ایران از تجارت جهانی گاز، توسعه زیرساخت های کلان گازرسانی نیز با هدف تامین سوخت همه بخش های مصرف با محوریت واحدهای مولد و تولیدی در دستور کار قرار گرفت.

      وزارت نفت دولت سیزدهم در حالی وارد نخستین زمستان خود شد که با ناترازی حدود 150میلیون مترمکعبی در تولید و مصرف گاز روبه رو بود و این شرایط،کار را برای شرکت ملی گاز ایران با چالش های دشواری همراه می کرد.

      زمستانی که بهار شد

      با وجود محدودیت های اساسی در افزایش تولید در بالادست و عدم تعمیرات اساسی بخشی از تاسیسات و تجهیزات به ویژه در پارس جنوبی، با برگزاری نشست های کارشناسی، همه راهکارها برای عبور از زمستان روی میز قرار گرفت و صنعت گاز خود را برای گذر از روزهای سخت آن آماده کرد.

       با پای کار آمدن همه بخش ها و تلاش شبانه روزی کارکنان صنعت گاز، زمستان 1400 بدون قطع گاز مشترکان بخش خانگی در نقاط دورافتاده ایران اسلامی سپری شد؛ به طوری که جریان گاز در سردترین روزهای فصل زمستان و در مناطقی با دمای منفی ۳۰ درجه هم پایدار بود و این موضوع بارها از سوی مسئولان عالی رتبه کشور مورد تاکید و تقدیر قرار گرفت.

      نخستین زمستان دولت سیزدهم اگرچه با همه دشواری ها به بهار ختم شد؛ بااین حال تجربه های صنعت گاز در این دوره تبدیل به نقشه راهی برای فردایی روشن شد.

       بر این اساس همسو با ایجاد زیرساخت ها برای عدم تکرار تجربه های زمستان 1400، در نخستین گام توسعه مخازن ذخیره سازی با هدف تثبیت توزیع گاز در فصول مختلف در دستور کار قرار گرفت و پروژه توسعه ذخیره سازی در مخزن شوریجه D با ۶۱۱ میلیون یورو سرمایه گذاری کلید خورد.

      بهره گیری از تجهیزات نسل نو و روزآمد با دانش کاملا بومی و ایرانی برای نخستین بار در مخزن شوریجه D کام دانش بنیان ها و جوانان نخبه را شیرین کرد. در دیگر سو، اجرای این پروژه در قالب روش BOT شرایطی ایدئال در حوزه سرمایه گذاری بخش خصوصی فراهم آورد و دست دولت در اجرای آن را بازتر کرد. این مسیر تداوم داشته و افزون بر شوریجه، پنج مخزن دیگر نیز در بازه زمانی 5 ساله برای ذخیره سازی گاز تجهیز می شود.

       جلوگیری از خام فروشی

      همزمان با توسعه زیرساخت های گازرسانی،کارکنان صنعت گاز در جبهه ای دیگر در تدارک ایجاد ارزش افزوده از تولیدات پالایشگاهی و متنوع کردن سبد محصولات بودند. بر این اساس، در قالب ایجاد مجتمع گوگردی در شمال شرق کشور با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی، پرونده خام فروشی این محصولات کاربردی بسته شد و تکمیل این فرایند، ارزش افزوده 3 تا 8 برابری برای کشور به همراه خواهد داشت.

       تحقق عدالت اجتماعی

      از سوی دیگر، گازرسانی به روستاها و مناطق کمتر برخوردار را شاید بتوان یکی از مهم ترین برنامه های دولت سیزدهم در حوزه محرومیت زدایی، تحقق سیاست های عدالت اجتماعی و ایجاد رفاه و آرامش برای اهالی روستاها برشمرد که زمینه ساز مهاجرت معکوس، رونق کسب وکار و حفظ محیط زیست شده است.

       نکته حائز اهمیت، گازرسانی به روستاهای محروم و مرزی کشور است؛ موضوعی که با اقبال مردم روبه رو شده و افزون بر تامین انرژی، در حوزه های بهداشتی، اقتصادی و معیشتی نیز تاثیرگذار بوده است.

      با آغاز سفرهای استانی رئیس جمهور، مصوبات گازرسانی نیز افزون بر پروژه های دیگر با اولویت در دستور کار و مورد پیگیری قرار گرفت و در دو سال گذشته، شاهد بهره برداری از بخش قابل توجهی از این مصوبات بوده ایم.

      بر این اساس طی دو سال گذشته صدها شهر و هزاران روستای کشور به شبکه سراسری گاز متصل شد و این مسیر تا پایان بهره مندی همه مناطق از سوخت پاک تداوم دارد.

       توسعه در دیار مهربانی

      همسو با توسعه زیرساخت ها و افزایش شمار مشترکان جدید از نعمت گاز، سیستان و بلوچستان در دولت سیزدهم به کارگاه بزرگ گازرسانی تبدیل شد و همزمان 6 شرکت گاز استانی در این استان اقدام به افزایش ضریب نفوذ گاز کردند.

      از سوی دیگر، در حوزه اجرای خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی، تاسیسات تقویت فشار گاز و تجهیزات گازرسانی نیز رکوردهایی جدید ثبت شد و در مجموع 50 درصد از افتتاح های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در سال 1401 سهم استان سیستان و بلوچستان بود.

      خط لوله انتقال گاز از زاهدان_زابل به طول220 کیلومتر، خط لوله انتقال گاز ایرانشهر-پالیزان- خاش به طول 253 کیلومتر، پروژه خط لوله انتقال گاز  ایرانشهر _ چابهار به طول 290 کیلومتر و ... تنها بخشی از طرح هایی به شمار می آید که در دولت سیزدهم شاهد افتتاح و بهره برداری آن در دیار مهربانی بوده ایم.

       اجرای پروژه های بهینه سازی

      همزمان با توسعه زیرساخت های گازرسانی، اجرای پروژه های بهینه سازی با محوریت صنعت گاز در دستور کار قرار گرفت و در گام نخست، موتورخانه واحدهای خانگی، اداری و آموزشی به صورت رایگان بهینه شد. بر این اساس در قالب طرحی ملی و سراسری، شرکت های گاز استانی نسبت به بهینه سازی موتورخانه ها اقدام کرده اند و این فرایند با پیشرفت مطلوبی در جریان است.

      آنچه روایت شد تنها بخشی از دستاوردهای کارکنان صنعت گاز ایران در دو سال بود و مسیر پرافتخار شرکت ملی گاز ایران در حوزه های مختلف همچنان تداوم دارد و با اجرای برنامه های تعریف شده در دولت سیزدهم شاهد ثبت اقدام هایی ماندگار در تاریخ این شرکت خواهیم بود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12509.jpg

      گزارشی از گام های برداشته شده شرکت های پالایشی در دولت سیزدهم

      حرکت  به سمت تعالی

      مشعل     با روی کار آمدن دولت سیزدهم، راه اندازی و بهره برداری از پروژه ها شتاب گرفت و بیشتر پالایشگاه ها حداکثر توان خود را در تولید به کار بستند تا از این طریق بتوانند در مسیر توسعه هرچه بیشتر پالایشگاه ها گام بردارند. در گزارش پیش رو به اقدامات صورت گرفته از سوی پالایشگاه های کشور پرداخته شده که در ادامه می خوانید.

      همزمان با رویکرد جدید وزارت نفت در دولت سیزدهم، مبنی بر کاهش خام فروشی و حرکت به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر، صنعت پالایش رونق دوباره یافت و طی یک سال گذشته، با تعریف پروژه های جدید پالایشی، تفاهمنامه و قراردادهای مختلفی در حوزه های مختلف از جمله افزایش ظرفیت پالایشی کشور، تکمیل طرح های توسعه پالایشگاهی، توسعه صنعت انتقال نفت و فراورده کشور، نوسازی ناوگان حمل ونقل فراورده و تعامل با شرکت های دانش بنیان، گام های موثری در زمینه توسعه و نوسازی زیرساخت های این صنعت برداشته شد.

      صنعت نفت و گاز نقش برجسته ای در اقتصاد ایران، بویژه تحقق اقتصاد مقاومتی دارد، به گونه ای که بندهای ۱۳، ۱۴، ۱۵ و ۱۸ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به این حوزه اختصاص یافته است. خام فروشی نفت در عین سادگی و سهل الوصول بودن، مضراتی را برای کشور به همراه دارد؛ به عنوان مثال بودجه جاری کشور را وابسته می کند، براحتی تحریم پذیر است و از همه مهم تر کشور را از عواید تولید فراورده های با ارزش نفتی محروم می کند.

      در مقابل، رویکرد توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز به جای خام فروشی، موجب ایجاد ارزش افزوده و رونق صنایع مرتبط با آن و اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم می شود و به علت معاملات خرد، متنوع و غیرقابل رصد از منظر فنی، امکان فروش و بازاریابی آن در شرایط تحریم و غیرتحریم راحت تر از نفت خام است و در عمل، قابل تحریم نیست. همچنین با توجه به تغییر سبک زندگی در کشورهای توسعه یافته، مصرف مواد پتروشیمیایی برخلاف فراورده های سوختی روند رو به رشدی دارد، از این رو تغییر رویکرد از خام فروشی به توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز، کاملا ضروری، راهبردی و آینده نگرانه است.

      در نشست های ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، دو طرح اولویت دار دولت سیزدهم به تصویب رسید و به منظور پیگیری مستمر تا حصول نتیجه در دستور کار دستگاه های متولی قرار گرفت. یکی از این طرح ها، طرح «توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز» شامل ۱۶ اقدام و پروژه توسعه ای است که وزارت نفت، متولی آن است. اجرای این طرح، زمینه را برای توسعه زنجیره ارزش و عبور از خام فروشی که از محورهای اصلی اقتصاد مقاومتی به شمار می رود، فراهم خواهد کرد. به همین دلیل، به اولویت دولت تبدیل شده است. این طرح همچنین می تواند محور همکاری های دو و چندجانبه با چین و روسیه قرار گیرد  که از این نظر نیز حائز اهمیت است.

      طرح «توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز» با توجه به اهمیت توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز به عنوان یکی از محورهای راهبردی در ایجاد امنیت انرژی و مقاوم سازی اقتصاد تصویب شد و ذیل مواد ۱۳ و ۱۵ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی به مفهوم «کاهش خام فروشی و افزایش و پایدارسازی درآمدهای زنجیره نفت و گاز» قرار گرفت.

      ارتقا و بهینه سازی هفت پالایشگاه تبریز، شیراز، تهران، اصفهان، بندرعباس، امام خمینی(ره) و نفت آبادان و احداث سه پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای نفت شهید سلیمانی، ۳۰۰ هزار بشکه ای نفت مروارید مکران و ۱۲۰ هزار بشکه ای میعانات گازی مهر خلیج فارس از جمله طرح های اولویت دار صنعت پالایش در قالب طرح توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز است که از میان ده ها و صدها اقدام و پروژه در دسترس انتخاب شده است؛ البته ذکر این نکته ضروری به نظر می آید که در بحث تأمین مالی که به عنوان مسأله اصلی بعضی از این پروژه ها مطرح است، قرار نیست از منابع بودجه ای استفاده شود، از این رو دولت بنا دارد با منابع غیربودجه از جمله سرمایه گذاری بانک ها، منابع مردمی و عمومی یا سرمایه گذاری و منابع خارجی با کمک گرفتن از ظرفیت های قانونی مرتبط از جمله قانون حمایت از توسعه پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها، این اقدام ها را به نتیجه برساند و در این زمینه در حال نهایی سازی الگوی تأمین مالی با راهبری وزارت اقتصاد و همکاری نهادهای متولی است.

       ارتقا و بهینه سازی در7 پالایشگا ه کشور

      طرح های ارتقای کمیت و کیفیت پالایشگاه های نفت خام کشور اهدافی از جمله پاسخگویی به تغییر الگوی مصرف از فراورده های میان تقطیر به فراورده های سبک تر مانند بنزین، ارتقای کیفیت فراورده های تولیدی بر اساس استانداردهای بین المللی، کاهش تولید نفت کوره، کاهش آلاینده های محیط زیستی، تولید بیشتر بنزین و ارتقای کیفیت فراورده های بنزین و گازوییل به یورو ۴ و یورو ۵ را دنبال می کنند، بنابراین با توجه به افزایش مصرف بنزین و گازوییل در کشور، حرکت به سمت اجرای طرح های ارتقا و کیفی سازی پالایشگاه های نفت خام به منظور تأمین امنیت سوخت کشور، ایجاد ارزش افزوده پالایشگاه ها، افزایش کیفیت فراورده های نفتی و کاهش آلاینده های محیط زیستی ضروری است.

      هم اکنون در پالایشگاه های کشور، سالانه حدود ۲۲ میلیون تن انواع فراورده سنگین کم ارزش همچون نفت کوره تولید می شود (حدود ۲۵ درصد نفت خام تحویلی به پالایشگاه ها) که توجیه اقتصادی ندارد. به منظور کاهش تولید این فراورده های سنگین و در نتیجه افزایش حاشیه سود پالایشگاه های کشور، وزارت نفت دولت سیزدهم مجوز ارتقا و بهینه سازی ۹ پالایشگاه موجود کشور را صادر کرده که به غیر از دو مورد که هنوز به جمع بندی نهایی نرسیده و مسائلی دارد، بقیه موارد به دلیل اهمیت بالا، در طرح «توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز» ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به عنوان اولویت، منتخب شده است.

      در میان طرح های ارتقا و کیفی سازی، تولید کک سوزنی در پالایشگاه امام خمینی(ره) و کک اسفنجی در پالایشگاه بندرعباس که به ترتیب در صنعت فولاد و آلومینیوم کاربرد دارند و  وارداتی بوده و در واقع گلوگاه این صنعت به شمار می رود هم وجود دارد. مقدار نیاز فعلی صنعت آلومینیوم و فولاد کشور به کک به ترتیب ۲۰۰ و ۴۵ هزار تن در سال است که بخش زیادی از آن به ارزش حدود ۱۰۰ میلیون دلار از طریق واردات تأمین می شود. با توجه به ظرفیت ۵۵ میلیون تنی پیش بینی شده تولید فولاد تا افق ۱۴۰۴، نیاز صنعت فولاد به کک به حدود ۱۳۵ هزار تن در سال خواهد رسید.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12510.jpg

      احداث 3 پروژه پتروپالایشگاه

      در واقع افزایش ظرفیت پتروپالایشی با توجه به تحریم پذیری صادرات نفت خام، بازارهای رو به گسترش مواد پتروشیمیایی و افزایش تقاضای داخلی برای سوخت بویژه بنزین، کاملا ضروری و آینده نگرانه است، ضمن اینکه با توجه به حجم تولید و مصرف فعلی میعانات گازی کشور و کاهش ذخایر میعانات گازی پارس جنوبی و افت تولید قطعی آن در آینده، میعانات گازی از مسائل مهم کشور است که باید مصارف آن را کنترل کرد.

      ۱۳ طرح پتروپالایشگاهی دارای مجوز اولیه با خوراک نفت خام و میعانات گازی در کشور وجود دارد که با توجه به محدودیت های مذکور، براساس معیارهای مختلف از جمله نوع فراورده های تولیدی، قرارداد خوراک، دارا بودن زمین، ظرفیت تولید، سرمایه گذار، رویکرد توسعه مکران، تأمین امنیت سوخت کشور، دسترسی بهتر و کم هزینه تر به مبادی صادرات، درصد پیشرفت پروژه، تأمین پایدار و کم هزینه تر خوراک و یوتیلیتی و محل احداث طرح با توجه به الزامات آمایش سرزمینی انتخاب شده اند. همچنین ۳ طرح پتروپالایشگاهی شهید سلیمانی، مروارید مکران و مهر خلیج فارس به عنوان پروژه های منتخب در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تعیین و بر آنها تمرکز شده است. مسأله اصلی در اجرای این طرح ها، الگوی تأمین مالی آنهاست که از طریق منابع داخلی و خارجی، در حال تدقیق و نهایی سازی هستند.

        پالایشگاه اصفهان: نیروگاه خورشیدی ۲۰۰ مگاواتی

      پالایشگاه اصفهان در دولت سیزدهم، گام های بزرگی در مسیر تحقق اهداف خود برداشته است که مصداق این امر تسریع در راه اندازی و بهره برداری از واحد تصفیه گوگرد این پالایشگاه به میزان ۱۶ میلیون لیتر گازوئیل یورو۵ بیشتری در کشور تولید و توزیع شد.

      گریدهای مختلفی از بنزین متناسب با توانمندی پالایشگاه ها تولید می شود. از نظر عدد اکتان بنزین ۸۷، بنزین ۹۱ و بنزین ۹۵ تولید می شود. این بنزین ها به لحاظ عدد اکتان با هم متفاوت هستند؛ اما دیگر مشخصات آنها نزدیک به هم است. همچنین در همه بنزین های تولیدی، آروماتیک کمتر از ۳۵ درصد حجمی است، الفین کمتر از ۱۸ درصد و گوگرد عموماً کمتر از ۵۰ پی پی ام است.

      همچنین سال ۱۴۰۲پروژه های بزرگی همچون ZLD، CCRO، HERO و ساخت سه کولینگ هیبریدی در دستور کار این پالایشگاه قرار دارد. با اجرای این طرح ها، حدود ۴۰۰ مترمکعب مصرف آب در هلدینگ پتروپالایش اصفهان کاهش می یابد.

      تصفیه خانه پساب شاهین شهر و همچنین انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان از دیگر برنامه های در دستور کار هلدینگ پتروپالایش اصفهان برای تامین آب مورد نیاز است و کلنگ زنی نیروگاه خورشیدی ۲۰۰ مگاواتی پالایشگاه اصفهان نیز محقق خواهد شد.

      در این زمینه باید توجه داشت که ابتدا نیروگاه ۵۰ مگاواتی راه اندازی می شود تا به تکنولوژی ساخت سلول های خورشیدی دست یافته و پس از آن به مرور این نیروگاه تکمیل خواهد شد.

      زمان بهره برداری از نیروگاه خورشیدی ۲۰۰ مگاواتی هلدینگ پتروپالایش اصفهان پایان سال ۱۴۰۳ اعلام شده است . بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته، قرار است طی ۱۲ سال این نیروگاه را تا تولید یکهزار مگاوات برق توسعه دهد که این میزان برق، معادل نیروگاه بوشهر خواهد بود.

      پالایشگاه اصفهان از جمله پالایشگاه های کشور به شمار می رود که توانسته با تکیه بر توان خود، علاوه بر پالایش نفت به مسیر پتروپالایشی نیز وارد و برای نخستین بار به عنوان سودآورترین شرکت پالایشی بورسی کشور معرفی شود. همچنین این پالایشگاه در9ماه سال ۱۴۰۱ موفق به کسب ۲۶ هزار میلیارد تومان سود خالص شده است، ضمن اینکه در رتبه دوم پتروپالایشی بعد از پالایشگاه تبریز قرار دارد.

      این پالایشگاه توانسته مدرن سازی فرایندهای عملیات انبارهای خود را آغاز کند که یکپارچه سازی همه فرایندهای خرید از مرحله ثبت تقاضا، ارزیابی منابع، بررسی فنی تقاضا، بررسی مالی، عملیات کنترل مورد نیاز و در نهایت انبارداری، از اهداف اجرای این طرح بود.

      همچنین پالایشگاه اصفهان برای نخستین بار در کشور موفق به طراحی و بازسازی دو دستگاه آزمایشگاهی شده است، ضمن آنکه از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، مدل اقتصادی تولید با هدف افزایش سودآوری و تنوع سبد محصولات، مطابق با استانداردهای روز، در شرکت پالایش نفت اصفهان تکمیل و عملیاتی شده است.

      این شرکت در مسیر بهینه سازی نیز اقدامات قابل توجهی انجام داده که به این منظور از نرم افزار بهینه سازی اقتصادی با عنوان ASPEN PIMS که در مجموعه های فرایندی مانند صنایع پالایشی و پتروشیمی بسیار معتبر بوده، استفاده کرده است. در این نرم افزار، بعد از ورود اطلاعات، مدل اقتصادی اجرا و نتیجه آن، به صورت یک گزارش ارائه می شود و در نهایت گزارش موصوف پس از تجزیه و تحلیل، مبنای برنامه ریزی و اجرا قرار می گیرد. در آینده نزدیک با به کارگیری این مدل اقتصادی در پروژه پالایشگاه جنوبی، شاهد نتایج مطلوبی در پالایشگاه اصفهان خواهیم بود.

      همچنین این پالایشگاه، رکورد سودآوری ۱۳ هزار میلیارد تومانی در بهار امسال را از آن خود کرده است. رابطه قیمت نفت خام و محصولات نفتی، یکی از دلایل این اتفاق ارزشمند بوده که البته این مهم، رشد خالص آماری شرکت های دیگر پالایشی را در پی داشته است. در این مسیر اهدافی همچون افزایش فراورده های با ارزش افزوده بالا و دستیابی به رکوردهای جدید در اهداف مالی و راهبردی شرکت به ثمر نشسته، همچنین زمینه حرکت رو به رشد و تأمین متوازن ذینفعان فراهم شده است.

       پالایشگاه آبادان : بهره برداری از فاز دوم طرح توسعه

      فاز دوم طرح توسعه پالایشگاه آبادان با ظرفیت 210 هزار بشکه در روز، اسفند سال گذشته با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری رسید. 

      جایگزینی و نوسازی این پالایشگاه در دو مرحله صورت گرفته است که مرحله اول با احداث مجموعه جدید پالایشی در ۱۵۰ هزار بشکه در روز (فاز اول) در سال ۱۳۸۴ به بهره برداری رسید و مرحله دوم با احداث مجموعه جدید پالایشی با ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز با عنوان طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان (فاز ۲) که از تیر ۱۳۹۶ شروع شد و بخش نخست آن در آذر ۱۴۰۱ به بهره برداری رسید و بخش نهایی این فاز با حضور رئیس جمهور در روز ۲۶ اسفند مورد بهره برداری قرار گرفت.

      هدف از اجرای این طرح، تکمیل زنجیره ارزش، کاهش آسیب پذیری کشور در برابر تحریم ها از طریق تبدیل نفت خام و میعانات گازی به فراورده های نفتی و ارتقای کیفیت فراورده های نفتی است.

      بر اساس اجرای این طرح، محصولات سبک تولیدی پالایشگاه مانند بنزین، نفت سفید، گازوییل و گاز مایع افزایش می یابد و با برچیدن تجهیزات قدیمی با عمر بیش از ۷۰ سال، تجهیزات جدید جایگزین شده و وضعیت زیست محیطی پالایشگاه با حذف تأسیسات با بازده پایین و مصرف سوخت بالا، بهبود می یابد.

      بهره برداری از فاز دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، هشت ویژگی مهم دارد که منجر به رکورد در حوزه پالایشگاهی کشور شده است.

      طراحی، ساخت و نصب بزرگ ترین واحد تقطیر در منطقه غرب آسیا که ظرفیت آن در جو، ۲۱۰ هزار بشکه در روز و واحد تقطیر در خلأ به ظرفیت ۱۰۰ هزار بشکه در روز است.

      طراحی، ساخت و نصب بزرگ ترین واحد هیدروکراکر در غرب آسیا به ظرفیت بیش از ۴۲ هزار بشکه در روز، طراحی، ساخت، حمل و نصب یکپارچه بزرگ ترین کوره هیدروژن در غرب آسیا به وزن یکهزار و ۵۰۰ تن، طراحی، ساخت و نصب بلندترین مشعل های پالایشگاهی کشور به ارتفاع ۱۲۵ متر و ۱۲۷ متر، طراحی و همچنین ساخت و نصب بزرگ ترین واحد تصفیه هیدروژنی نفتا به ظرفیت ۶۵ هزار بشکه در روز از مهم ترین ویژگی های این طرح محسوب می شود.

      همچنین ثبت رکورد ۳۴ میلیون نفر -ساعت کار بدون حادثه (ناتوان کننده) در میان مگاپروژه های پالایشی در کشور، ثبت رکورد پیشرفت ۳۲ درصدی بخش اجرایی مگاپروژه های پالایشی در سال پایانی پروژه و در دولت سیزدهم و ثبت رکورد اشتغال آفرینی مستقیم برای ۷ هزار و ۳۰۰ نفر و مجموعا به میزان ۶۰ میلیون نفر_ ساعت در سایت و ۱۵ هزار نفر اشتغال غیرمستقیم برای سازندگان تجهیزات صنعت نفت داخل کشور رقم خورد.

      صدور مجوز خرید خودروهای مورد نیاز با امضای معاون اول رئیس جمهوری نیز از گام های برداشته شده پالایشگاه آبادان در مسیر توسعه است. هیأت وزیران در جلسه اول تیر ۱۴۰۱،با پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر صدور مجوز برای خرید70 خودروی وانت دو دیفرانسیل تولید داخل از سوی شرکت پالایش نفت آبادان از محل اعتبارات مصوب مربوط و با رعایت سایر قوانین و مقررات موافقت کرد.

      شرکت پالایش نفت آبادان در محدوده تاسیسات آبادان و بندر صادراتی ماهشهر با تنظیم و اجرای یک برنامه دقیق و منسجم و با استفاده از توانمندی و تجربه کارکنان ساعی خود در رده های مختلف سازمانی، طی اقدامی شایسته، موفق به تجدید اعتبار گواهینامه های بین المللی سیستم های مدیریتی جاری خود شد.

      پالایشگاه آبادان توانسته واحد آزمایشگاه این پالایشگاه را با تکیه بر توان و دانش  نیروهای متخصص خود، تعمیر کرده و با به روزسازی قطعات الکترونیکی آزمایشگاهی از رده خارج شده، سود تقریبی 10 میلیارد و 50 میلیون تومانی را به ثبت برساند.  

       پالایشگاه بندرعباس: افزایش 10میلیون لیتر انواع فراورده با مدرن سازی در چهار سال آینده

      شرکت پالایش نفت بندرعباس با تکیه بر دانش مهندسان داخلی، یکی از پیچیده ترین و تخصصی ترین طرح های توسعه ای برای ارتقای محصولات سنگین با محوریت تولید کک اسفنجی را در دستور کار دارد که علاوه بر کک و فراورده های با ارزش افزوده بیشتر، تولید محصولات نفتا و پروپیلن به عنوان خوراک صنایع پتروشیمی را موجب خواهد شد.

      دستاوردهای پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین، کاهش میزان نفت کوره و استمرار تولید، تامین کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی کشور، قطع وابستگی به خارج از کشور، بومی سازی دانش فنی لازم که تا پیش از این تنها در اختیار آمریکا و فرانسه بود، جلوگیری از خروج ارز، بی اثر سازی تحریم ها و حفاظت و صیانت از محیط زیست، حمایت از سازندگان داخلی و ایجاد اشتغال از نتایج اجرای این پروژه ملی است.

      ضمن آنکه در همجواری پالایشگاه بندرعباس، پتروپالایش شهید قاسم سلیمانی به ظرفیت 300 هزار بشکه در روز ایجاد خواهد شد.

      با توجه به اقدامات صورت گرفته در شرکت پالایش نفت بندرعباس، این شرکت جایزه جهانی پروژه سبز از انجمن مدیریت سبز اروپا برای پروژه افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت بنزین و نفتگاز، عنوان شرکت پیشرو و رتبه اول شاخص فروش در گروه فراورده های نفتی میان ۱۰۰ شرکت برتر و تندیس محصول برتر کشور برای تولید اسیدکلریدریک گازی را از آن خود کرده است. از دیگر دستاوردهای پالایشگاه بندرعباس می توان به مسؤولیت اجتماعی و ساخت بیمارستان 90 تختخوابی کودکان اشاره کرد.

      پالایشگاه بندرعباس، برنامه مدرن سازی را طی سه تا چهار سال آینده اجرایی خواهد کرد. با اجرای این طرح حدود ۱۰ میلیون لیتر فراورده نفتی شامل نفتگاز و حلال ها به تولید کشور افزوده می شود.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12511.jpg

      پالایشگاه تهران: ارزش افزایی برای ذینفعان تا افق 1410

      شرکت پالایش نفت تهران نیز در مسیر توسعه، گام های موثری برداشته است، به گونه ای که  نخستین اتاق صنعت در پارک فناوری پردیس به نام شرکت پالایش نفت تهران کلید خورده است. هدف از تشکیل این اتاق، تسهیل ارتباطات با شرکت های دانش بنیان و استارتاپی و ایجاد رابطه دوسویه با هدف پیوند نوآوری با صنعت است.  این پالایشگاه طی یک سال اخیر توانسته است ۵ طرح نیمه تمام به ارزش اعتباري افزون بر 14.5 ميليون يورو را به مرحله بهره برداری برساند كه  طرح افزایش ظرفیت واحد تصفیه پساب پالایشگاه برای رفع محدودیت واحدهای عملیاتی قدیم و جدید و مقابله با بحران کم آبی، احداث و راه اندازی توربین های دوگانه سوز ترکیبی و ایستگاه جدید گاز برای تأمین برق واحدهای جدید پالایشگاه، احداث و راه اندازی سيستم بازیافت حرارتی سوم روی دیگ بخار برای جلوگیری از هدررفت انرژی، طرح سیستم اندازه گیری آنلاین پارامترهای محیط زیستی گاز خروجی دودکش ها و طرح استقرار سیستم اعلان و اطفای حریق مخازن باندوال (يك)، از جمله اين طرح ها به شمار می روند.

      همچنین این پالایشگاه اقدام به تدوین سند راهبردی کرده که در این سند به گزارش ها و پیش بینی های سازمان ها و شرکت های بین المللی مانند سازمان جهانی انرژی (IEA)، مؤسسه OCED، مؤسسه فیچ، گزارش BMI، گزارش BP Energy Outlook و همچنین همسویی با اسناد بالادستی مانند چشم انداز کشور، برنامه ششم توسعه و برنامه های وزارت نفت توجه شده است. متنوع سازی در سبد کسب وکارهای شرکت و ایجاد یک هلدینگ سرمایه گذاری در بخش انرژی، از مهم ترین تغییرات راهبردی این سند است.

      ارزش افزایی برای ذینفعان با تولید پایدار فراورده های نفتی و سرمایه گذاری در بخش انرژی کشور به عنوان مأموریت اصلی شرکت پالایش نفت تهران تا افق 1410 تبیین شده است.

       از دیگر دستاوردهای این پالایشگاه می توان به استفاده از ربات ضخامت سنج دیواره مخازن با سودآوری بیش از 50 میلیارد ریال اشاره کرد. در سال های قبل و تقریباً در تمام مدت زمان انجام تعمیرات اساسی و در سرویس قرار گرفتن واحد پالایشی، سنجش ضخامت دیواره مخازن با روش های سنتی انجام می شد. برای این منظور باید در اطراف مخزن مورد بازرسی، داربست بندی اجرا می شد و سپس بازرس از طریق دستگاه مخصوص، ضخامت دیواره مخزن را در چند نقطه محدود می سنجید.

       پالایشگاه تهران همانند دیگر پالایشگاه های کشور، مباحث زیست محیطی را مورد توجه قرار داده و اکنون ۷۰ درصد مساحت پالایشگاه نفت تهران، جنگل و فضای سبز است و ۹ آنالایزر بر کوره های پالایشگاه نصب و راه اندازی می شود که بیش از ۱۹ میلیارد تومان برای بهره برداری از آن هزینه داشته است.

       این پالایشگاه در ممیزی پالایشگاه های کشور که به صورت سالانه انجام می شود، موفق شده در قسمت های مختلف زیست محیطی مانند آب، خاک، هوا، سرب و فرایندها رتبه اول را در میان 10 شرکت پالایشگاهی کسب کند.

       پالایشگاه تبریز: کسب مقام نخستین شرکت پتروپالایشی

      پالایشگاه تبریز، نخستین شرکت پتروپالایشی را از آن خود کرده و توانسته خوراک مورد نیاز صنایع پتروشیمی را تامین کند.

      این پالایشگاه با محور قرار دادن مفهوم توسعه پایدار به عنوان اصل اساسی برای ایجاد توازن بین توسعه اقتصادی کشور و حفاظت محیط زیست، فعالیت های خود را نسبت به کنترل اثرات نامطلوب زیست محیطی برنامه ریزی کر ده است، به گونه ای که با احداث واحدهای کیفی سازی، در مسیر انطباق محصولات تولیدی خود با استانداردهای روز زیست محیطی و تکمیل زنجیره صنعت سبز گام برداشته و ابزارهای کنترلی پایش آنلاین را برای کنترل خروجی های محیطی در حدود استانداردهای ابلاغی سازمان محیط زیست اجرایی کرده است.  پالایشگاه تبریز همسو با سیاست های ابلاغی وزارت نفت مبنی بر کیفی سازی فراورده های نفتی برای حفاظت از محیط زیست، متعهد به تولید بنزین با استاندارد یورو 4 شده و پروژه ای به منظور احداث واحد بنزین سازی جدید تعریف کرده است. این واحد با هدف افزایش درجه آرام سوزی بنزین تولیدی و بالا بردن اکتان بنزین ایجاد شده است. در این واحد کاتالیست به طور مداوم احیا می شود. این پالایشگاه همچنین شناسنامه بزرگ ترین طرح زیست محیطی صنعت نفت در شمال غرب کشور را دریافت کرده است. این طرح زیست محیطی، با سرمایه گذاری 170 میلیون دلاری در شرکت پالایش نفت تبریز تعریف شده و در مرحله اجرا قرار دارد.

       پالایشگاه لاوان: احداث پتروپالایش 150 هزار تنی

      پالایشگاه لاوان نیز همسو با دیگر پتروپالایشگاه های کشور، طرح احداث پتروپالایش 150 هزار تنی را در همجواری خود در دستور کار دارد.این پالایشگاه به منظور ارتقای کیفیت و کمیت فراورده های نفتی، تغییر الگوی تولید و همچنین صیانت از محیط زیست، طرح بهبود فرایند و بهینه سازی ظرفیت را در برنامه خود دارد.

      پالایشگاه لاوان همچنین طی سال های گذشته از محیط زیست غافل نشده و پروژه های فرایندی محیط زیستی را در دستور کار دارد که از جمله پروژه های زیست محیطی می توان به کاهش آلودگی هوا، خاک و آب از طریق کاهش 3/98 درصدی میزان گوگرد سوخت جت و 5/99 درصدی گوگرد در نفتگاز، بازیافت گوگرد از گازهای اسیدی، به میزان 5/99 درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست، کاهش میزان گازهای اسیدی در  OFF GAS های خروجی از واحدهای فرایندی به میزان ۹۹/۹۹ درصد، تصفیه فاضلاب ترش واحدهای بالادستی به میزان 7/99 درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست اشاره کرد.  از دیگر فعالیت های پالایشگاه لاوان، موفقیت تیم امداد و نجات شرکت پالایش نفت لاوان در آزمون سطح ۲ اتحادیه بین المللی تجاری-صنعتی دسترسی با طناب (IRATA) است.

       راه اندازی واحد نمک زدایی نفتا برای نخستین بار در کشور با تکیه بر توان داخل، از دیگر دستاوردهای شرکت پالایش نفت لاوان از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون است. در تشریح دستاوردهای پالایشگاه نفت لاوان در حوزه ساخت و توانمندی های داخلی باید گفت که دو هزار و ۲۰۰ ردیف کالا با ۲۵ هزار قلم جنس به دست متخصصان داخلی ساخته و از خروج ارز از کشور به میزان ۲۹ میلیون یورو جلوگیری شده است.

      ضمن آنکه همسو با ایفای مسؤولیت های اجتماعی، دو طرح احداث اسکله مسافری شهید سلیمانی و گلزار شهدای گمنام جزیره لاوان نیز از سوی پالایشگاه لاوان انجام خواهد شد.

        پالایشگاه کرمانشاه: افزایش تولید و کیفی سازی فراورده ها

      پالایشگاه کرمانشاه نیز در مسیر توسعه گام های قابل توجهی برداشته که در این میان، می توان به عملیات اجرایی افزایش تولید و کیفی سازی فراورده های تولیدی این پالایشگاه  در دولت سیزدهم اشاره کرد.

      با اجرای پروژه توسعه ای پالایشگاه کرمانشاه، افزون بر افزایش ظرفیت، کیفیت محصولات تولیدی پالایشگاه از جمله بنزین، گازوییل و نفت سفید به نحو قابل ملاحظه ای افزایش می یابد و به سطح یورو ۵ اروپا می رسد. علاوه بر این مقدار، تولید نفت کوره از ۵۰ درصد به ۲۲ درصد کاهش پیدا می کند.

      همچنین در پالایشگاه کرمانشاه طرح هایی از جمله راه اندازی بخش تقطیر در خلأ، تصفیه هیدروژنی، حذف بنزن از بنزین، تصفیه نفتای سبک و ایزومریزاسیون، تولید هیدروژن، تأمین آمین، تصفیه آب های ترش، بازیافت گوگرد و تصفیه گازهای اسیدی اجرا خواهد شد که همه آنها برای ارتقای کیفیت محصولات لازم و ضروری است.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12512.jpg

      پالایشگاه ستاره خلیج فارس: دستیابی به پیش بینی قیمت های جهانی

      پالایشگاه ستاره خلیج فارس، جوان ترین پالایشگاه کشور به شمار می رود که با تکیه بر توان داخلی ساخته شده است. ساخت این پالایشگاه با ۷۰۰ هکتار مساحت از سال ۱۳۸۵ آغاز شد که و در پایان سال ۱۳۹۷ سه فاز نخست آن به بهره برداری رسید و اکنون بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی در جهان به شمار می رود. این پالایشگاه توانسته است در بیست و پنجمین سال رتبه بندی شرکت های برتر کشور مقام دوم را از آن خود کند.

      از دیگر دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس، دستیابی به سیستم هوشمند back calculate ابداعی در این شرکت و الگوریتم Arima  است که با این روش توانسته نسبت به پیش بینی روند قیمت های جهانی آگاه باشد و بتواند با تحلیل های روزانه بازارهای مختلف در سراسر جهان، دو اصل اساسی جذب مشتریان جدید و حفظ آنها را به معنای واقعی اجرا و کسب رضایت آنان را همواره دنبال کند.

      این پالایشگاه با گسترش نقش مشتریان بین المللی خود در ایفای مسؤولیت های اجتماعی، همواره بر توسعه جوامع محلی تاکید دارد و ساخت بیمارستان 264 تختخوابی را در مجتمع آموزشی، درمانی و پژوهشی پیامبر اعظم اجرایی کرده است. این بیمارستان 2800 مترمربع زیربنا دارد و در 7 طبقه به اجرا درآمده است. اکنون مصوبات لازم برای ادامه روند ساخت بیمارستان نفت ستاره خلیج فارس که به کندی پیش می رفت، به تصویب رسیده و مناقصات آن در شرف برگزاری است تا ساخت این مجموعه عظیم درمانی تسریع یابد.

       3 میلیون قلم کالای ایرانی در پالایشگاه های فراسرزمینی

      صدور خدمات فنی و مهندسی ایرانی یکی از اولویت های وزارت نفت است و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تاکنون حدود 3 میلیون قلم کالا و تجهیز پالایشی را به کشورهای مختلف صادر کرده است.

      این شرکت در حوزه پیشبرد پروژه های پالایشی و پتروپالایشی و ارتقای پالایشگاه های فعلی در سال گذشته جلساتی را با سهامداران و مدیران عامل شرکت های پالایشی در کشور برگزار و تکلیف کرده که طرح جامعی را برای تثبیت ظرفیت به همراه کیفی سازی محصولات تولیدی تدوین و اجرایی کنند. روند تولید نفت خام در کشور به سمت تولید نفت خام سنگین است، در نتیجه در حوزه کاهش تولید و کیفی سازی تولید نفت کوره نیز برنامه هایی را در نظر گرفتیم.

      احداث واحدهای پالایشی ذیل طرح جامع نیاز به اخذ لایسنس داشت که این نیازمندی با کمک پژوهشگاه صنعت نفت، شرکت های دانش بنیان و منابع خارجی تامین شد. در حوزه تامین مالی پروژه ها نیز تکلیف کردیم که برخی پالایشگاه ها به میزان 30 درصد از سود پالایشی خود را به این پروژه ها اختصاص دهند.

      در قانون بودجه 1402 نیز این پیشنهاد دولت به تصویب مجلس رسید که 40 درصد از عواید سود پالایشی به اجرای پروژه های کیفی سازی پالایشگاه ها اختصاص یابد و به موازات آن، شاخص کیفی فراورده ها نیز مدنظر قرار می گیرد و بسته به میزان تعهد پالایشگاه ها به کیفی سازی، در ارائه تخفیف 5 درصدی در خوراک آنها عمل می شود. این تکلیفات قانونی در بلندمدت به نفع خود سهامداران است.

      در کنار پروژه های ارتقا و کیفی سازی پالایشگاه های فعلی، ما احداث پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه های جدید را نیز در دستور کار داریم. پروژه هایی در گذشته مطرح بودند که به آسیب شناسی آنها پرداختیم. به طور مثال یکی از این طرح ها، پروژه مهر خلیج فارس بود که مشکلاتی را در حوزه تامین سرویس های جانبی، زمین، اتصال به شبکه خط لوله و... با پالایشگاه ستاره خلیج فارس داشت. به لطف خدا با پیگیری های انجام شده این مشکلات برطرف شده تا پروژه مهر خلیج فارس با سرعت بالاتری به پیشرفت ادامه دهد.

      برخی طرح های پالایشی با خوراک نفت خام نیز از گذشته وجود داشتند که نیاز بود مجوز خوراک آنها تامین یا الگوی طراحی آنها به سمت پتروپالایشگاه ها هدایت شود که این کار نیز انجام شد. پالایشگاه خوزستان و شهید سلیمانی (هرمز سابق) از جمله این طرح ها بودند.

       عملیات اجرایی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی

      پتروپالایشگاه شهید سلیمانی،ازجمله طرح هایی است که طرح احداث آن در دولت سیزدهم رقم خورد و متولی آن، یعنی وزارت نفت نیز با رویکرد فاصله گیری از خام فروشی بر آن تمرکز کرده است.

      هم اکنون مطالعات امکان سنجی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی انجام شده است. برای تامین مالی این پروژه در ابتدا مجموعه ای از بانک ها اقدام کردند و حرکت به سمتی است که برای احداث آن شرکتی ثبت و فرایند اجرایی آغاز شود.

      فرایند طولانی تامین مالی پروژه از سویی بانک ها و ضرروت دریافت مجوزهای لازم برای انجام این مهم از سوی دیگر موجب شد تا شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت را به عنوان مجری طرح انتخاب و در مسیر اجرایی کردن احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی گام بردارد.

      عملیات اجرایی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در 4 فاز تعریف شده که یک فاز شامل احداث یوتیلیتی، دو فاز شامل احداث واحدهای فرایندی و یک فاز نیز برای احداث واحد پتروشیمی در نظر گرفته شده است.

       آخرین وضعیت 4 پتروپالایشگاه

      افزون بر طرح احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، احداث چهار طرح پتروپالایشی مهر خلیج فارس، آدیش جنوبی، خوزستان و مروارید مکران نیز در قالب 13پروژه پتروپالایشگاهی در دولت سیزدهم و وزارت نفت این دولت کلید خورده است.

      با توجه به حل مشکلات پالایشگاه مهر خلیج فارس (با ظرفیت120هزار بشکه میعانات گازی) و تسهیلاتی که قانون بودجه برای تامین مالی آن در نظر گرفته، انتظار می رود اجرای این پروژه نیز سرعت گیرد. بخشی از خرید تجهیزات این پروژه انجام شده و به حدود 56 درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است.

      پروژه پتروپالایشی آدیش جنوبی با ظرفیت 60 هزار بشکه میعانات گازی در سیراف نیز با 66 درصد پیشرفت وضعیت مناسبی دارد و پایان سال 1402 زمان بهره برداری از آن اعلام شده است.

      پتروپالایشگاه 180 هزار بشکه ای خوزستان نیز از دیگر طرح هایی به شمار می رود که با روی کار آمدن دولت سیزدهم به احیای آن اقدام شده است.سند زمین برای احداث این پتروپالایشگاه و همچنین مجوز تامین خوراک آن آماده است، ضمن اینکه پیش نویس فنی طرح مزبور آماده و پیشنهادهای فنی آن در خصوص نحوه تامین خوراک، احداث خط لوله و امکانات مورد نیاز در بندر صادراتی ماهشهر ارائه شده است. انتظار می رود امسال با تعیین تکلیف در خصوص احداث این پتروپالایشگاه به سمت عملیاتی شدن گام برداشته شود.

      مدیرعامل پتروپالایشگاه خوزستان تعیین شده و دولت و وزارت نفت مصمم هستند که احداث این پتروپالایشگاه را در کنار پتروپالایشگاه شهید سلیمانی پیش ببرند.

      پروژه پتروپالایشگاه مروارید مکران با ظرفیت پالایش300 هزار بشکه نفت خام نیز دیگر پتروپالایشگاهی است که وزارت نفت دولت سیزدهم به احداث آن اهتمام دارد. برای اجرای این طرح، نقدینگی از محل فروش نفت خام پیش بینی شده است. ستاد اجرایی فرمان امام و بانک ملت، این طرح را با هم پیش می برند. هم اکنون زمین احداث پتروپالایشگاه مروارید مکران تسطیح و برخی مخازن آن نیز ساخته شده است.

       حمایت از شرکت های دانش بنیان

      سال 1401 از سوی رهبر معظم انقلاب، سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» نامگذاری شد. با توجه به چندوجهی بودن این شعار ارزشمند، دولت سیزدهم نیز با تمرکز بر آن، دستگاه های اجرایی را در بخش های ستادی و عملیاتی موظف به آن کرد تا در همسویی با این شعار و تحقق آن گام بردارند و تعامل بیش از پیش با شرکت های دانش بنیان در دستور کار قرار گیرد.

      شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی که شرکتی مادر تخصصی در وزارت نفت به شمار می آید، از این قاعده مستثنا نماند و سوار بر این موج، به منظور تعامل هرچه بیشتر با شرکت های دانش بنیان در مسیر پیشبرد اهداف عالیه، تلاش های بسیار انجام داد. این شرکت با نگاه حمایت از شرکت های دانش بنیان و استفاده از توانمندی آنها که همواره مورد تاکید و تایید در دولت سیزدهم بوده و است، تعامل بسیاری را با شرکت های دانش بنیان در دستور کار قرار داده که انعقاد تفاهمنامه های پژوهشی با پنج شرکت دانش بنیان به منظور هوشمندسازی، ساخت ربات ها، تجهیزات سامانه هوشمند، حمایت از تولید برج های نور و تجهیزات کارت خوان سامانه هوشمند سوخت، مصداق های عینی آن هستند. از دیگر حمایت های این شرکت در تعامل با شرکت های دانش بنیان می توان به امضای تفاهمنامه با 17 شرکت توانمند دانش بنیان به ارزش 75 میلیون دلار و رونمایی از دستگاه سولفورزدایی از مازوت و سوخت امولسیونی و دستگاه جداسازی روغن از پساب به منظور کاهش آلایندگی محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا اشاره کرد.

      تولید کاتالیست در مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با همکاری و تعامل شرکت های دانش بنیان، دستاورد دیگری از این نگاه حمایتی است. کاتالیستی ایرانی که با تکیه بر توان علمی و تخصصی پژوهشگران ایرانی ساخته شده است و در پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند به کار گرفته می شود.

       تبدیل وضعیت ایثارگران

      تبدیل وضعیت ایثارگران در دستگاه های دولتی براساس مصوبات مجلس،تکلیف مهمی برای دستگاه های اجرایی و وزارتخانه ها از جمله وزارت نفت به شمار می آید. پیرو این تکلیف، چهار شرکت اصلی این وزارتخانه از جمله شرکت ملی پالایش و پخش مکلف شدند تا بسترهای لازم را برای عملیاتی کردن بند «و» و بند «د» با هدف تبدیل وضعیت ایثارگران آماده کنند.

      بر همین اساس، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران طی یک سال گذشته، تبدیل وضعیت ایثارگران رسمی را به استناد بند (و) و بند (د) قانون بودجه در دستور کار قرار داده است. براساس این دو بند قانونی، 4هزار و 425 نفر جذب شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران می شوند. با توجه به اقدام های انجام شده در این شرکت، تاکنون براساس بند (و) 964 نفر و براساس بند (د) نیز از 3 هزار و 461 نفر، یکهزار و 323 تبدیل وضعیت شده اند و 2 هزار و 128 نفر نیز در مراحل مختلف برای طی این روند قرار دارند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12513.jpg

      دستاوردهای 3 شرکت زیرمجموعه پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در سالگرد انتخاب دولت سیزدهم

      از مدیریت  تامین و توزیع بنزین  تا  انتقال  61 میلیارد لیتر  فراورده نفتی

      مشعل  نزدیک به دو سال از انتخاب دولت سیزدهم می گذرد و در این مدت فعالیت دولت مردمی، صنعت نفت وحوزه های زیربخشی آن ازجمله شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران فراز و نشیب های مختلفی را پشت سر گذاشت و با چالش ها و مشکلات متعدد دست و پنجه نرم کرد.  این شرکت یکی از پرکارترین و فعال ترین مجموعه های صنعت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی است که افزون بر پیشبرد برنامه های اصلی خود در حوزه توزیع فرآورده نفتی، در ابتدای کار دولت سیزدهم باچالش های بزرگ و حساسی رو به روشد؛ چالش هایی همچون حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت، رویارویی باسرمای کم سابقه درزمستان1401 وتامین سوخت مایع صنایع و نیروگاه ها، همچنین توزیع کم نظیر بنزین در پی افزایش مصرف آن به دلیل فروکش کردن بیماری کرونا که با تلاش شبانه روزی کارکنان خستگی ناپذیرخود توانست برهمه آنها فائق آید و به خوبی از آنها گذر کند.  افزون برشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران وشرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران به عنوان بازوهای کمک کننده، نقش آفرینی کردند و درهمسویی با سیاست ها و اهداف کلان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گام برداشتند.  درگزارش پیش رو تلاش شده است به مهم ترین اقدام ها ودستاوردهای این شرکت ها به عنوان بخشی از صنعت نفت، به ویژه در دوسال فعالیت شبانه روزی دولت سیزدهم پرداخته شود.

      باگذشت نزدیک به دو سال از آغاز به کار دولت سیزدهم، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران افزون برگذر ازچالش های مهمی که در مقدمه به آنها اشاره شد، موفق شده است دستاوردهای مهمی را در کارنامه کاری خود ثبت کند.

          تابش، تامین انرژی بازار شرق  

      تأمین پایدار سوخت مورد نیاز شرق وشمال شرق کشور، کوتاه شدن مسیر انتقال فرآورده، کاهش مصرف سوخت و کاهش هزینه های حمل، تسهیل صادرات فرآورده به کشورهای همسایه، استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل ونقل جاده ای و ایجاد کریدور انتقال شمال - شمال شرق و جنوب - شمال شرق، ازمهم ترین اهداف احداث پروژه خط لوله تابش (تأمین انرژی بازار شرق) است که تفاهمنامه تأمین منابع مالی موردنیاز آن در دی ماه 1400 به امضا رسید. پروژه خط لوله تابش با ظرفیت انتقال روزانه ۲۴ میلیون لیتر فرآورده نفتی به طول ۹۴۸ کیلومتر در مسیر رفسنجان - بیرجند - تربت حیدریه - مشهد احداث خواهد شد. برآورد سرمایه گذاری اولیه پروژه خط لوله تابش ۳۷۲ میلیون یورو است که ظرف چهار سال اجرا و تحویل بهره بردار می شود. ظرفیت انتقال فرآورده های نفتی با خط لوله یادشده ۱۵۰ هزار بشکه در روز خواهد بود که در طول مسیر پرپیچ وخم خود از سه استان کرمان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی گذر می کند. ۸۹۶ کیلومتر از این خط لوله ۲۲ اینچ و ۵۲ کیلومتر از آن ۱۸ اینچ خواهد بود (در مجموع با ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه)، در مسیر این پروژه ۲ مرکز انتقال نفت (تلمبه خانه) و ۳ پایانه ساخته می شود.

        خط لوله جدید با پشتیبانی منابع داخلی

      تفاهمنامه تامین منابع مالی احداث خط لوله مهرآران- فسا- شیراز(پارس) نیز روزهای پایانی سال 1400 امضا شد. خط لوله جدید و راهبردی پارس با طول 400 کیلومتر و با قطر 14 اینچ، روزانه 12 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی را از مهرآران به شیراز منتقل خواهد کرد. این خط لوله در مسیر شهرستان های مهرآران و فسا ساخته می شود و سپس به شیراز می رسد. در طول مسیر این خط لوله 2 تلمبه خانه، یک پایانه و یک انبار نفت جدید به ظرفیت 80 میلیون لیتر در فسا ساخته خواهد شد. در قالب این پروژه که منابع مالی آن از طریق اعتبارات بانکی(بانک تجارت) و نیز منابع داخلی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تامین خواهد شد، توسعه انبار نفت شیراز در دستور کار قرار گرفته است. ظرفیت انتقال خط لوله پارس73 هزار بشکه در روز(حدود 12 میلیون لیتر فرآورده در روز) خواهد بود و عملیات اجرایی آن چهارساله بوده و از امسال آغاز خواهد شد. خط لوله جدید پارس در مسیر شهرهای مهرآران- فسا و شیراز با هدف تامین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس احداث می شود. استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل و نقل جاده ای و افزایش سهم انتقال فرآورده به وسیله خط لوله و کاهش تردد جاده ای، از دیگر مزایای احداث این خط لوله جدید است.

       طرح احداث مخزنگاه شهید مهدوی

      شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همسو با اهداف راهبردی کشور در ذخیره سازی فرآورده های نفتی از جمله بنزین و گازوئیل، احداث انبارهای جدید نفت و مخازن ذخیره سازی فرآورده های نفتی را نیز به عنوان مأموریت های جدید شرکت در دستورکار قرار داده است. به همین منظور در قالب امضای تفاهمنامه ای با بانک ملی ایران، طرح ذخیره سازی فرآورده های نفتی در مجاورت پالایشگاه بندرعباس، مزین به نام پرآوازه شهید نادرمهدوی اردیبهشت 1401 در حضور جواداوجی، وزیر نفت کلید خورد. طرح احداث مخزنگاه شهید نادر مهدوی به مدت سه سال به همراه سرمایه گذاری بانک ملی ایران به روش BOT تکمیل، نهایی و اجرا می شود. حجم کلی پروژه با احداث 18 مخزن به ظرفیت 600 میلیون لیتر، شامل 8 مخزن 40 میلیون لیتری سقف شناور بنزین(موتور)جمعا به ظرفیت 320 میلیون لیتر، 2 مخزن 20 میلیون لیتری سقف شناور بنزین(موتور)جمعا به ظرفیت40میلیون لیتر، 4مخزن40میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز (گازوئیل) جمعا به ظرفیت 160میلیون لیتر و 4مخزن 20میلیون لیتری سقف ثابت نفت گاز(گازوئیل) جمعا به ظرفیت 80 میلیون لیتر است.

       تفاهمنامه پنج جانبه با دانش بنیان ها

      تقویت اقتصاد نفت با محوریت دانش محور و فناور شدن به طور جدی در دولت سیزدهم کلید خورد. اقدام های گسترده وزارت نفت برای تقویت بخش دانشی و فناورانه صنعت نفت از این نظر که نیاز به فناوری های نوین و استفاده از ظرفیت های دانش بنیان رفته رفته پررنگ تر می شود، کاملا آشکار و ملموس است. ابتکار عمل و تلاش های وزارت نفت در جهت دانش بنیان کردن این صنعت، تهدیدهای یکجانبه غربی ها را به فرصت مبدل ساخت و هجمه ها علیه این صنعت مخاطره آمیز را خنثی کرد. فعالیت شرکت های دانش بنیان به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور و تحقق اهداف علمی و اقتصادی است که نه تنها به عنوان موتور رشد و توسعه هر کشور شناخته می شود، بلکه تلاش ها، پشتکار عمل و ایده های فناورانه این دست از شرکت هاست که می تواند سرمنشا رونق، شکوفایی، بالندگی و پیشرفت علم و دانش در کشور باشد.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12514.jpg

      به همین منظور شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و پنج شرکت دانش بنیان تفاهمنامه امضا کردند. بی شک امضای این تفاهمنامه پنج جانبه با هدف استمرار و گسترش استفاده از فناوری های نوین شکل گرفته و همسو با رهنمودهای مقام معظم رهبری و شعار سال، قدم های موثری در ارتقا و بهبود کیفیت کسب وکار این دست از شرکت ها برداشته است.

       رونمایی از کارت هوشمند سوخت تولید بانک ملی

      بهمن ماه پارسال، کارت هوشمند سوخت تولید شده درشرکت چاپ و نشربانک ملی که با بومی سازی فناوری تراشه کارت هوشمند سوخت محقق شده است، با حضور علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و ابوالفضل نجارزاده، سرپرست بانک ملی برگزار و از کارت هوشمند سوخت تولیدی در شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران رونمایی شد.  طی قرارداد امضاشده میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، تولید یک میلیون قطعه کارت هوشمند سوخت در دستور کار شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران قرار گرفته است که تاکنون ۸۰۰ هزارقطعه از این کارت ها تحویل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران شده است و ۲۰۰ هزار قطعه دیگرنیز به زودی تحویل خواهد شد.  فناوری تولید تراشه کارت های هوشمند تاکنون به صورت انحصاری تنها در اختیار چند کشور بود که با بومی سازی این تراشه ها در شرکت چاپ و نشر بانک ملی، به سمت بومی سازی در حوزه کارت های هوشمند سوخت گام برداشته شده است.

        رونمایی از طرح بهنگام سازی فروش

      طرح بهنگام سازی فروش (بهنوش) درهوشمندسازی عرضه سی ان جی در جایگاه های عرضه گاز طبیعی خردادماه 1401رونمایی شد. از جمله اهداف و مزایای اجرای این طرح را می توان عدالت در توزیع یارانه های بخش حمل ونقل، زیرساخت کارآمد، انعطاف پذیری، سیاست پذیری، کاهش چشمگیر هزینه ها، افزایش شفافیت و فسادستیزی، افزایش درآمد دولت از محل تهدید قاچاق و انحراف فرآورده ها، چابک سازی و کوچک سازی دولت همسو با سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی، مدیریت توزیع و اعمال سیاست های تشویقی و امکان توسعه طرح های ملی پالایشی در کشور برشمرد.

       رونمایی از 5 طرح ملی زیرساختی

      شهریور ماه 1401 ازپنج طرح ملی زیرساخت های ایجادشده همسو با اهداف دولت الکترونیک و تکالیف قانونی ابلاغی به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی باحضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده ها ینفتی ایران، همچنین مدیران عامل بانک های ملت و تجارت رونمایی شد.  این پنج طرح زیرساختی شامل صدور مجوز احداث جایگاه ها از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، سامانه تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز، اتصال درگاه های کسب وکار شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به پنجره واحد دولت الکترونیک، تمرکز حساب های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نزد بانک مرکزی و هوشمندسازی جایگاه های گاز فشرده (سی ان جی) است.

       آغاز صادرات دریایی گاز مایع

      طرح صادرات دریایی گاز مایع شهریورماه 1401همزمان با آغاز هفته دولت به بهره برداری رسید. مدت زمان اجرای این طرح از ایده تا اجرا تنها دو ماه بوده و بدون کمترین بودجه و با ۴۳ هزار نفر ساعت کار جهادی، تأسیسات متروک بندرعباس از مرکز ذخیره سازی به مبدا صادرات دریایی گاز مایع (ال پی جی) تبدیل شده است. با اجرایی شدن این طرح همچنین برای ۲۰۰ نفر اشتغال زایی شده است و از محل صرفه جویی در محصولی که در مشعل پالایشگاه های بندرعباس می سوخت، سالانه تا ۳۶۰ میلیون دلار نصیب کشور می شود.  با اجرای این طرح، استان هرمزگان که به عنوان یکی از قطب های انرژی کشور مطرح است، به یکی از قطب های صادرات در حوزه انرژی نیز تبدیل خواهد شد. این طرح که با هدف تقویت جایگاه هرمزگان به عنوان قطب تولید و صادرات انرژی راه اندازی شده و در کنار پتروپالایشگاه شهید سلیمانی به ارزش ۱۲. ۵میلیارد دلار و انبار نفت شهید مهدوی که در آینده در این منطقه با ظرفیت ۶۰۰ میلیون تن به بهره برداری می رسد، ازجمله طرح هایی است که امنیت انرژی درمنطقه هرمزگان را بهبود می بخشد.  تأسیسات گازمایع بندرعباس با داشتن ۹ سکوی تخلیه و ۲ موتورخانه، امکان تخلیه همزمان ۹ دستگاه گازکش و پمپاژ فرآورده های آن با خط لوله انتقال ۱۶ اینچ به اسکله نفتی شهید باهنر بندرعباس را دارد. موتورخانه یادشده از ۱۷ دستگاه پمپ و ۷ دستگاه کمپرسور برای تامین فشار عملیاتی لازم برای انتقال گاز مایع بهره می برند.  در این پروژه متخصصان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با باز مهندسی و عملیات فرآیندی ضمن رعایت همه دستورعمل های بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) و رعایت مقررات ایمنی در صنعت نفت برای نخستین بار در کشور بدون بهره برداری از مخازن ذخیره سازی گاز مایع فرآیند انتقال از گازکش به کشتی را به طور مستقیم به اجرا درآورده اند. با بهره برداری از این تاسیسات و تخلیه همزمان ۹ دستگاه گازکش و بهره مندی از توان پمپ ها و کمپرسورها، اکنون امکان بارگیری دریایی به طور میانگین ۶ هزار تن گاز مایع در شبانه روز میسر می شود.

       پلکانی شدن حق العمل جایگاه ها

      شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از ابتدای مردادماه 1401 و برای نخستین بار درکشور حق العمل جایگاه های عرضه نفت گاز در کشور را پلکانی کرد که این اقدام مهم، رضایتمندی مجموعه مالکان مجاری عرضه و جایگاه داران را به دنبال داشت. این شرکت در اردیبهشت ماه 1400 با همکاری معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و برگزاری نشست های پرشمار با سازمان برنامه و بودجه و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و مشارکت جایگاهداران کشور، انجمن صنفی جایگاه داران و کانون انجمن های صنفی به نتیجه مطلوبی رسید و در پی آن، هیئت وزیران افزایش ۴۵ درصدی حق العمل جایگاه داران را تصویب کرد. با صدور این مجوز و برنامه ریزی های انجام شده، حق العمل جایگاه ها به صورت پلکانی در نظر گرفته شد. به این صورت که با فروش ۶۵۰ هزار لیتر در ماه، یک مبلغ و برای فروش بیش از ۶۵۰ هزار لیتر نیز، مبلغ دیگری در نظر گرفته شد، ضمن این که سقف بودجه ای که تعیین شده بود نیز رعایت شد.

       تخلیه نفت گاز با مخزندار ریلی

      تخلیه نفت گاز با مخزندار ریلی با هدف تخلیه روزانه ۳ میلیون لیتر نفت گاز و صفر شدن تردد نفتکش ها از بندرعباس به یزد، در انبار نفت شهید صدوقی یزد به عنوان کریدور شمال و شمال شرق نقشه سوخت کشور، پروژه مهم دیگری است که در وزارت نفت دولت سیزدهم کلید خورده است.  با تجهیز، تکمیل و راه اندازی طرح مخزندار ریلی، افزون بر آزادسازی شمار زیادی نفتکش جاده پیما و فعالیت دوباره آنها در بخش های دیگر، پرداخت کرایه حمل با مسافت روزانه بیش از ۷۰۰ کیلومتر حذف و در مصرف نفت گاز برای تردد نفتکش ها نیز جلوگیری به عمل خواهد آمد.   مقدار مصرف سوخت ریلی نسبت به نفتکش ها بسیار ناچیز و اجرای این پروژه افزون بر امنیت و ایمنی برای رانندگان درجاده ها، به لحاظ محیط زیستی نیزبسیار مؤثر است. از آبان ماه 1401، در نشست هایی مشترک با حضور مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و مدیرعامل و مدیران ستادی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی مصوب شد تا در کمترین زمان ممکن پروژه تخلیه نفت گاز از طریق مخزندار ریلی در انبار نفت شهید صدوقی یزد که کریدور شمال و شمال شرقی کشور است، به مرحله اجرا درآید. پس از بازدیدهای میدانی از محل پروژه و ارائه گزارش به مدیران بالادستی، پیشنهادهایی برای انجام کار، سه روش ارائه شد که روش پیمانی امانی، با توجه به تسریع در اجرا و کاهش هزینه و استفاده از نیروهای زبده و متخصص مناطق تصویب شد. در اجرای این پروژه الکتروپمپ ها از هرمزگان، لوله و اتصالات از شرکت های ملی مهندسی و خطوط لوله و مخابرات با تأییدیه های لازم از مدیریت بازرگانی ارسال شده است.

       تأمین ۵۰۰ دستگاه نفتکش

      روزآمد کردن ناوگان انتقال فرآورده در زنجیره تأمین و توزیع فرآورده کشور به عنوان یکی از مهم ترین برنامه های صنعت پالایش کشور در ابتدای دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت که با گذشت کمتر از ۶ ماه تفاهمنامه نوسازی و تقویت ناوگان سوخت رسان جاده ای میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، بانک ملت وسه شرکت داخلی برای تأمین ۵۰۰ کشنده به ارزش ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به امضا رسید.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12515.jpg

      پس از یک سال تفاهمنامه در آذرماه 1401عملیاتی شد و ۵۰۰ دستگاه نفتکش سوخت رسان با استانداردهای روزآمد جهان به ناوگان حمل و نقل فرآورده های نفتی پیوست.   شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در طول شبانه روز بیش از ۲۱۰ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی را از انبارها به مراکز مصرف جابه جا می کند که عمده این جابه جایی از طریق ناوگان حمل ونقل جاده ای انجام می شود. ناوگان حمل ونقل ریلی هم از طریق شرکت های خصوصی بخش ریلی کار انتقال را انجام می دهد و بیشتر شامل جابه جایی نفت کوره و نفت گاز در حوزه نیروگاهی و مقاصد صادراتی است.  هم اکنون حدود ۶۵ درصد فرآورده موردنیاز بخش نیروگاهی با نفتکش ارسال وحمل می شود وحدود ۱۲هزارنفتکش در زنجیره توزیع فرآورده فعالیت می کنند که نوسازی این ناوگان، نقش مهمی در تسهیل و به روزرسانی فرآیندهای این عملیات، افزایش ضریب ایمنی و استانداردهای محیط زیستی ایفا خواهد کرد.

       گذر موفق از سرمای سخت زمستان 1401

      تامین پایدار و مطمئن سوخت زمستانی از آن دست موضوع هایی است که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، آن را با نگاهی ویژه تر در صدر برنامه های خود قرار داد؛ به طوری که سال گذشته با وجود ورود موج سرمای زودهنگام و افزایش تصاعدی مصرف گاز طبیعی در کشور، این مهم با مشارکت و تعامل مناسب شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، شرکت ملی گاز و وزارت نیرو و تلاش شبانه روزی و بی وقفه این بخش ها به ویژه کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در تامین سوخت مایع نیروگاه ها، پاییز و زمستان، بدون خاموشی و قطع برق سپری شد. امسال نیز بنا بر اظهارات دست درکاران این مجموعه، پیش بینی های لازم در بخش فرآیند سوخت رسانی و ذخیره سازی در انبارهای نفت و مخازن نیروگاه ها انجام شد و این روند به صورت مستمر همچنان ادامه دارد.  شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین این اطمینان خاطر را به هموطنان داده است که در عرضه فرآورده های نفتی حتی به دوردست ترین نقاط و روستاهای کشور نیز مشکلی وجود ندارد و تلاش همه همکاران این مجموعه برای توزیع فرآورده به نحو مطلوب است و زمستان امسال با پیش بینی های انجام شده، توزیع سوخت تاکنون روند مناسبی داشته است. کارگروه بحران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به منظور مدیریت مطلوب تأمین و توزیع سوخت کشور و مقابله با سیلاب و آبگرفتگی های احتمالی فعال شده و با برگزاری نشست های روزانه در دو نوبت صبحگاهی و عصرگاهی، روند سوخت رسانی به همه بخش ها را به دقت رصد و پایش لحظه ای می کند.

       ساماندهی کارت سوخت جایگاه ها

      نگرانی ها از باب مصرف لجام گسیخته بنزین، دولت و مجلس را برآن داشت تا نسبت به اصلاح فرآیند عرضه این فرآورده راهبردی، تدبیری بیندیشند تا ضمن بهبود نظام توزیع بنزین و نفت گاز در کاهش قاچاق سوخت نیز اثربخشی لازم را به همراه داشته باشد. به همین منظور پیرو بند (ه) جزء ۷ تبصره ۱۴ قانون بودجه امسال، 90 درصد خودروهای بنزین سوز و 95 درصد خودروهای نفت گازسوز( گازوئیل) برای سوختگیری باید از کارت سوخت شخصی استفاده کنند و حتی الامکان کارت سوخت جایگاه ها درمواقع ضروری دردسترس عموم قرار داده شود. طرحی که اگرچه درابتدا با اما و اگرهای فراوانی همراه شد، اما براساس آمارهای موجود، به سرعت مورد استقبال عموم قرار گرفت؛ به گونه ای که هم اکنون در اغلب مناطق سی وهفت گانه زیرپوشش شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران، بیش از 60 درصد عموم مردم از کارت سوخت شخصی خود در جایگاه ها استفاده می کنند. ساماندهی کارت سوخت جایگاه داران به هیچ عنوان تغییر درسهمیه بندی یا تغییر قیمت را به دنبال ندارد بلکه هرکارت در جایگاه های سوخت سقف برداشت روزانه دارد و جایگاه داران نمی توانند فقط با کارت های خود به مردم سوخت تحویل دهند.

       توافق چهارجانبه برای سپهتن

      پنجم اردیبهشت ماه امسال، توافق چهارجانبه ایجاد سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای به امضا رسید. این سامانه در اصل تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش است تا از این رهگذر بتوان بر مدیریت مصرف سوخت و پایش و نظارت هوشمندانه در مواجهه با انواع مخاطرات جاده ای، به ویژه مدیریت هوشمند تردد ناوگان حمل ونقل بین شهری نیز تحولی بنیادین ایجاد کرد. بر اساس این توافق چهارجانبه، مجری این طرح، سازمان راهداری است و منابع مالی آن قرار است از محل صرفه جویی سوخت تأمین شود. در این میان وزارت نفت نیزبراساس قانون مکلف شده است تا پایان امسال سامانه مرتبط با این طرح را تکمیل و راه اندازی کند. دورنمای این طرح حاکی از آن است که بالغ بر ۳۶۸هزار دستگاه خودرو سنگین فعال در ناوگان حمل ونقل برون شهری به این سامانه متصل شوند و تحت نظارت و پایش چندجانبه قرار گیرند.

       تمدید تفاهمنامه آموزشی با سازمان فنی حرفه ای

      تفاهمنامه آموزشی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با سازمان فنی حرفه ای کشور درحاشیه نشست خبری جلیل سالاری، معاون وزیر نفت درامور پالایش و پخش در سومین روز برگزاری بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت امضا و تمدید شد. این تفاهمنامه آموزشی در زمینه آموزش اپراتوری وتکنیسینی کارکنان جایگاه های عرضه گازطبیعی فشرده(سی ان جی) است وغلامحسین حسینی نیا، معاون وزیرتعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و سعید زارع، مدیرمنابع انسانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی آن را امضا کردند.

       انتقال 61 میلیارد لیتر فرآورده نفتی با خط لوله

      شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است که با ماموریت انتقال کلان مواد نفتی ایفای نقشی موثر در تامین انرژی بخش های مختلف صنعتی و بهینه سازی اقتصاد ملی را به عهده دارد.  چشم انداز شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران دستیابی به جایگاه برترین شرکت در زمینه انتقال کلان، پایدار و ایمن نفت خام و فرآورده های نفتی و ارائه خدمات مخابرات صنعتی در خاورمیانه است. همچنین این شرکت با اجرای طرح های توسعه ای در صنعت انتقال نفت از جمله طرح های جدید احداث خطوط لوله، توانسته است به ثبت رکورد انتقال ۱۲۸میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده در کشور دست یابد که این خود تحولی چشمگیر درصنعت انتقال نفت وفرآورده محسوب خواهد شد.  نگاهی اجمالی به عملکرد شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت در سال های اخیر حاکی از آن است که بیشترین انتقال فرآورده در سال ۹۸ با ۵۹. ۹ میلیارد لیتر انجام شده است. این مقدار در سال ۱۴۰۰ با ۹۰۰ میلیون لیتر افزایش، رکورد انتقال ۶۰ میلیارد و ۹۰۰ میلیون لیتر فرآورده را ثبت کرد که بالاترین رقم انتقال فرآورده های نفتی در طول عمر خطوط لوله به شمار می آید. ازمیزان عنوان شده بنزین و نفت گاز حدود ۹۰ درصد فرآورده انتقالی را به خود اختصاص می دهد و بقیه نیز دیگر فرآورده های نفتی است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همچنین در زمینه انتقال نفت خام نیز رکوردی تازه را ثبت کرده؛ به گونه ای که با انتقال ۶۷. ۹ میلیارد لیتر نفت خام در سال 1401 توانسته است به نتایج چشمگیری دراین زمینه دست پیدا کند.

       داخلی سازی 100 درصدی تجهیزات

      داخلی سازی ۱۰۰ درصدی تجهیزات مورد نیاز صنعت انتقال نفت، توانمندی ساخت توربین های انتقال با توان بالا در داخل کشور، بهره برداری از پروژه جایگزینی خط لوله نظامیه اهواز - سبزآب در سال جاری، اجرای طرح پژوهشی با دانشگاه شریف در زمینه کشف سرقت غیرمجاز از خطوط لوله، پایش خطوط لوله نفت و فرآورده با استفاده از پهپاد، افزایش طول عمر خطوط لوله نفت و فرآورده کشور با انجام چند فاز پیگرانی های هوشمند، تعمیر اساسی 8 دستگاه توربین با قطعات داخلی و دریافت گواهینامه سیستم مدیریت انرژی در همه مناطق كشور، از دیگر اقدام های مهم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به شمار می آید.

       ملی مهندسی، شرکت زیرساخت و بازوی اجرایی

      شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شمار می آید. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز مدیران این شرکت بر تعمیق اولویت های ساختاری و نیز تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی برای بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از ظرفیت توان سازندگان داخلی انجام شده است تا گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود. مجریان و دست درکاران اجرای پروژه های ثبت شده در این شرکت نیز اطمینان خاطر داده اند تا این طرح ها در کمترین زمان ممکن به ثمر برسد و برگ زرین دیگری در کارنامه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ثبت شود. طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری، افتتاح بزرگ ترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-مهرآران، تکمیل خط لوله مهرآران- رفسنجان، احداث واحد گوگردزدایی از ته ماندهای برج تقطیر پالایشگاه اصفهان، راه اندازی پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران و احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان، از جمله مهم ترین طرح ها و پروژه های اولویت دار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به شمار می رود. قرار است اجرای این طرح ها با تامین منابع داخلی و با در نظر گرفتن توان اجرایی شرکت های دانش بنیان و فعالان داخلی تکمیل شود. همچنین اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، امضای تفاهمنامه با پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه ارائه خدمات مشاوره و توسعه و تأمین دانش فنی واحدهای فرآیندی صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی و دیگر صنایع داخلی و خارج از کشور و امضای تفاهم نامه با شرکت پالایش نفت لاوان به منظور انجام خدمات مطالعاتی و مهندسی پروژه احداث پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای را می توان از اهم اقدام های مهم شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران برشمرد. بر اساس این گزارش، رسالت اصلی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، صیانت از فرآورده و توزیع مناسب آن در کشور است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در زمینه ماموریت انتقال کلان مواد نفتی، ایفای نقشی موثردرتامین انرژی بخش های مختلف صنعتی و بهینه سازی اقتصاد ملی را به عهده دارد و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران باسابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شمار می آید. بر این اساس تأمین و توزیع ۶۱ میلیارد لیتر فرآورده های نفتی از طریق 4 هزار و 500 جایگاه عرضه سوخت و جابه جایی ۱۳۵ میلیارد لیتر فرآورده های نفتی در شعاع ۵۰۰ کیلومتر با ناوگان جاده ای در کشور، ثبت رکورد انتقال ۱۲۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده های نفتی با افزایش ۱۸ درصدی نسبت به دوره پیش به ثبت رسیده است.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12516.jpg
    • media/image/2023/06/2000-1441/12517.jpg

      مسئولیت اجتماعی از دریچه صنعت نفت

      2 سال رونق و آبادانی

      مشعل- وزارت نفت دولت مردمی سیزدهم در امر ایفای طرح های مسئولیت اجتماعی رویکرد مثبت و ویژه تری دارد. اقدام های برجسته وزارت نفت در ایفای مسئولیت اجتماعی و انجام خدمات عام المنفعه به موازات فعالیت های ذاتی خود نظیر اکتشاف، استخراج، تولید و بهره برداری از منابع انرژی، کاملا مشهود بوده و توانسته است نقش موثری در رونق و شکوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم مناطق محروم به همراه داشته باشد.

       مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران در چند سال گذشته، اقدام های گسترده ای اعم از نوسازی مدارس، افزایش سرانه فضاهای آموزشی، ورزشی و درمانی، راهسازی، توانمندسازی نیروهای بومی، آب رسانی و اجرای پروژه های دفع فاضلاب شهری و توسعه منابع طبیعی را به انجام رسانده است. اکنون در آستانه دومین سال از عمر دولت سیزدهم مروری بر آخرین دستاوردهای صنعت عظیم نفت در حوزه خدمات عام المنفعه خالی از لطف نیست.

       از ابتدای شهریور 1400 تا پایان خردادماه امسال،تعداد 5 هزار و 881 پروژه به تفکیک هزار و 65 طرح آموزشی، هزار و 638 طرح ورزشی، 353 پروژه بهداشتی، 441 پروژه راه، 203 طرح آبرسانی، 53 طرح برق رسانی، هزار و 661 طرح هادی و 467 پروژه خدماتی با اعتباری بالغ بر 16 هزار و 100 میلیارد تومان تعریف شده است که از میان آنها 4 هزار و 564 پروژه در دست اقدام و هزار و 317 پروژه نیز تکمیل شده است.

      بهسازی و آسفالت معابر روستاهای شهرستان های سیروان استان ایلام و دشت آزادگان به ترتیب با صرف اعتباری افزون بر ۲۰ و 30 میلیارد ریال به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران انجام شد. طرح بهسازی روستاهای استان ایلام شامل ۱۴ هزار مترمربع آسفالت، قیرپاشی و احداث ۲۰۳ متر جوی و جدول در روستاهای سرتنگ، لرینی، اسلامیه و نثارمله ماران بوده که هم اکنون تکمیل و به مردم شریف این روستاها تحویل شده است. همچنین معابر روستاهای شهرستان دشت آزادگان استان خوزستان شامل بریچیه سفلی، جرگه سیدعلی، جلالیه جنوبی، جلیزی عبدالرضا، سید عزیز و صگورفریح بوده که خردادماه امسال بهسازی و آسفالت شد. معابر چهار روستا در شهرستان بهبهان به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با صرف اعتباری افزون بر ۲۲ میلیارد ریال، بازسازی و به بنیاد مسکن استان خوزستان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل شد. این معابر در روستاهای تارتار، راه دسترسی بین دودانگه بزرگ و قنبری و حدفاصل دودانگه به قنبری، شاه غالب و تل کهنه در شهرستان بهبهان، در مجموع به ابعاد ۱۶ هزار و ۷۰۰ مترمربع شامل زیرسازی، بیس، قیر و آسفالت، جوی و جدول، انجام پل های ارتباطی زیرزمینی به منظور آبیاری نخلستان ها، از سوی شرکت ملی نفت ایران با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید.

      با توجه به نبود سرانه فضای ورزشی در روستاها و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان، همچنین توسعه زیرساخت های ورزشی، تأمین و ارتقای سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی در مناطق نفت خیز، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز اقدام به احداث زمین های چمن مصنوعی در روستاهای استان های کهگیلویه وبویراحمد و هرمزگان کرده است. بر این اساس، 6 پروژه زمین چمن مصنوعی در استان کهگیلویه وبویراحمد با صرف اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال احداث شده که این فضای ورزشی در روستای درب کلات شهرستان دنا، روستاهای روشن آباد، سرپری، دره لبک، شهرستان کهگیلویه، روستای کلاغ نشین شهرستان گچساران و روستای اسلام آباد دهنو شهرستان چرام به بهره برداری رسیده است. تکمیل ۱۱ زمین چمن مصنوعی در روستاهای هرمزگان نیز با اعتبار افزون بر 22 میلیارد و 500 میلیون ریال تکمیل و به اداره کل ورزش و جوانان استان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شده است. این زمین چمن های مصنوعی در روستاهای سرسماد، هرمودر، گوران، شمیل، کهتک، خورلور، دهنو، سرخون، طاشکویه، میمند، برکه و سلطان احداث و به بهره برداری رسیده است. زمین چمن مصنوعی و تعویض کفپوش سالن ورزشی شهرستان مزداوند هم از محل اعتبار مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران به بهره برداری رسید.

      کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی، توسعه شبکه فاضلاب، احداث مخزن و شبکه آب رسانی، حفر چاه های دستی و برق رسانی به آنها از نمونه اقدام هایی است که بخش مهمی از بودجه مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت را به خود اختصاص داده است. بیشترین تکالیف حوزه آبفا متعلق به استان خوزستان است که با اعتباری بالغ بر ۴۸۸ میلیارد و ۹۳ میلیون ریال، برای کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی در اغلب روستاهای این استان اجرا شده است. همچنین طرح های آبفا استان بوشهر که شامل کمک به احداث مخزن و خط انتقال آب مناطق خارک، چاهه، علی آباد و باغ شیخ است، در مجموع با اعتبار ۹۸ میلیارد ریال در دستور کار مدیریت عمران مناطق نفت خیز قرار دارد. بر همین اساس استان ایلام در مجموع با اعتبار ۶۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون ریال طرح های آبفا برای کمک به رفع مشکل آب آشامیدنی اجرا می شود. در خراسان رضوی طرح های احداث مخزن، حفر چاه دستی، برق رسانی، احداث اتاقک کلریناتور، لوله گذاری، نصب انشعاب ها، نصب و تجهیزات پمپاژ و اجرای هیدروکلریناتور با اعتبار 40 میلیارد ریال تکلیف شده است.همچنین در شهرستان های بیرجند استان خراسان جنوبی یک طرح تکمیل شبکه فاضلاب با اعتبار 50 میلیارد ریال لحاظ شده و اجرایی می شود و در نهایت دراستان سیستان وبلوچستان نیز قرار است در مناطق کم برخوردار پادیک، جکیگور، بندینی و پسکوه، با اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال طرح هایی با موضوع تکمیل تأسیسات آب آشامیدنی اجرا شود.

      پروژه بزرگ ۵۰۰ واحدی مسکن مهر شهرک ولیعصر مسجدسلیمان با مبلغی معادل ۵۱ میلیارد تومان از محل اعتبارات شرکت ملی نفت ایران با همکاری مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با اداره کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان خوزستان از ابتدای سال ۱۴۰۰ کلید خورد. در مدت ۱۸ ماه از اجرای پروژه، ۲۵۵ واحد مسکونی تکمیل و به مردم مسجدسلیمان که در مناطق آلوده و نفت خیز زندگی می کردند، تحویل داده شده است و آنها هم اکنون ساکن هستند. ۲۴۵ واحد دیگر تکمیل و تنها محوطه سازی آن باقیمانده است، که به محض تکمیل عملیات آماده سازی، این تعداد واحد مسکونی هم تقدیم مردم می شود. واحدها شامل ۳۱ بلوک طبقاتی با سازه فلزی است که ۶ بلوک آن دارای ۵ طبقه و چهار واحد مسکونی به مساحت ۱۰۰ مترمربع است که در مجموع ۱۲۰ واحد مسکونی می شود و ۲۵ بلوک دیگر شامل ۴ طبقه و هر طبقه شامل سه واحد ۱۱۰ متری است.

      وزارت نفت در قالب طرح های آموزشی مسئولیت های اجتماعی از محل مجموع اعتباری بالغ بر ۲۶۴ میلیارد ریال موفق شد اردوگاه دانش آموزی شهید باهنر شبانکاره را در شهرستان دشتستان با متراژ هزار و ۱۹۶ متر مربع تکمیل کند، همچنین از محل اعتبار ذکرشده برای احداث مدرسه ۱۰ کلاسه روستای بستانلو شهرستان عسلویه با زیربنای هزار و ۸۶۷ مترمربع با همکاری سازمان نوسازی مدارس استان اقدام کرد. با این میزان اعتبار همچنین مدرسه ۶ کلاسه خدیجه کبری آبدان شهرستان دَیِر با زیربنای هزار و ۲۹۵ مترمربع تکمیل شد و به بهره برداری رسید. دبستان مختلط ۶ کلاسه طرح صبح و بعدازظهر سهمو شمالی در شهرستان عسلویه با زیر بنای ۷۸۹ مترمربع، دبستان ۱۲ کلاسه قدس شهرستان کنگان با زیربنای هزار و ۶۹۲ مترمربع، مدرسه روستای گورک خورشیدی فاز یک، تکمیل مدرسه سه کلاسه محمود احمدی فاز یک و ساخت مدرسه ۶ کلاسه امام صادق (ع) بهرباغ با زیربنای هزار و ۵۳۸ مترمربع از دیگر طرح هایی بود که به عنوان طرح های مسئولیت اجتماعی وزارت نفت انجام و به بهره برداری رسید. با این اقدام ها مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران موفق شد سرانه آموزشی را بهبود بخشد و باارتقای سطح کمی و کیفیت مراکز آموزشی به تحصیل و توانمندسازی اقشار کم برخوردار مناطق پیرامونی نفت کمک کند.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12518.jpg

      در نخستین نشست هم اندیشی ارتقای ارزش محصولات در واحدهای FCC و RFCC اعلام شد

      ورود  کاتالیست های داخلی  بـه  صنایع پالایشی

      مشعل نخستین نشست هم اندیشی مهندسی کاتالیست وارتقای ارزش محصولات در واحدهای RFCC و FCC به همت مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با دومحور مهندسی کاتالیست برای تولید محصولات با ارزش افزوده بالا و افزایش راندمان تولید محصول وسوددهی بیشتر با حضور رضا کاظم نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و نمایندگانی از زیرمجموعه های پالایشی،پژوهشگاه صنعت نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی وچند شرکت داخلی و خارجی فعال درحوزه صنایع پالایشی درشرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی برگزارشد.

       دراین نشست بر اهمیت بسیار بالای کاتالیست در زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز تاکید و راهکارهای لازم برای بی نیازی کشور به این ماده راهبردی ارائه شد.

       کاتالیست ها به عنوان مهم ترین مواد مورد نیاز صنایع نفت، گاز و پتروشیمی از سابقه بیش از 90 ساله در صنایع دنیا برخوردارند. در ایران نیز حدود ۵۰ سال است که صنایع زیادی به این محصولات وابسته هستند و این موضوع سبب شده که افزون بر خروج حجم زیادی ارز از کشور، وابستگی خارجی به این محصول حیاتی وجود داشته باشد؛ محصولی که فناوری تولید آن نیز بسیار پیشرفته بوده و دانش تولید آن در انحصار چند کشور معدود است.

       به همین منظور رضا کاظم نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در نخستین نشست هم اندیشی مهندسی کاتالیست وارتقای ارزش محصولات در واحدهای RFCC و FCC برنقش کلیدی این ماده در فرآیندهای اصلی واحدهای پتروشیمی و پالایشگاه ها تاکید و ابراز امیدواری کردکه با به کارگیری روش های نوین در تولید کاتالیست واحدهای پالایشی در آینده نزدیک شاهد رشد اقتصادی و سودآوری بیشتر واحدهای پالایشی خواهیم بود.

          ورود صنعتگران به عرصه تولید

      مدیر پژوهش وفناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی عنوان کرد: درحقیقت نشست امروز درباره مباحث مهندسی کاتالیست و ارتباط و ارزش این محصولات در واحدهای پالایشی به شمار می آید تا از این منظر بتوان رشد اقتصادی و سودآوری بیشتر واحدهای پالایشی را شاهد بود.

      مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران افزود: درحال حاضر پالایشگاه های آبادان و اراک این ماموریت را دارند که در واحد RFCC از کاتالیست تولید داخل استفاده کنند و در آینده پالایشگاه اصفهان و تهران نیز از این کاتالیست استفاده خواهند کرد.

      کاظم نژاد حجم مصرفی کاتالیست در واحد RFCC پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند را بالغ بر چهار هزار تن در سال تخمین زد و یادآور شد: این در حالی است که این حجم مصرفی در پالایشگاه آبادان به میزان یک هزار تن است.

      وی حجم کاتالیست های مصرفی را با توجه به ماهیت فرآیند، واکنش و ظرفیت پالایشگاه ها یک روند رو به رشد دانست و افزود: هم اکنون به همت صنعتگران،واحد تولیدی بهداش و شهرکاتالیست با ما همکاری می کند و امیدواریم در آینده نزدیک نیز شاهدورود دیگر صنعتگران به عرصه تولید این محصول راهبردی باشیم و از کشور ما به عنوان یکی از بزرگ ترین واحدهای تولیدی RFCC و FCC یاد شود.

      مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه در کشور ما دو واحد RFCC و FCC بر اساس نیاز کشور، به منظور تولید سوخت طراحی شده اند که در کنار آن اقلام پتروشیمی نیز تولید می شود، تصریح کرد: روش مهندسی معکوس را برای تولید این دسته از محصولات با شرکت های تولیدی و فعال در زمینه کاتالیست در میان گذاشتیم و قرار شد که کارهای پژوهشی در این زمینه را شروع کنیم. محصولاتی که تولید می شود، با ارزش اقتصادی بالاتری تولید شده و درآمد و سودآوری بیشتری نصیب پالایشگاه ها شود.

      کاظم نژاد هدف از برگزاری این نشست را ارائه نظرات مدیران واحدهای تولیدی و پژوهشی پالایشگاه ها و سازندگان، هم افزایی پیشنهادها و دانش فنی موجود در این زمنیه اعلام کرد و گفت: تولیدکنندگان دارای پیشنهادهایی هستند که می توانند اقتصاد واحدهای RFCC و FCC را با درصد بالایی افزایش دهند.

       اگر اقتصاد محصول محور مدنظر ما باشد، امیدواریم با ارائه فنی، علمی و پیگیری های بعدی در چنین نشست هایی بتوانیم در آینده نزدیک روش های نوین و کاتالیست های فرموله شده برای اهداف خاص را از طرف سازندگان کاتالیست به پالایشگاه ها ارائه و متناسب با مأموریت آنها از این کاتالیست ها در فرآیندهای پالایشی استفاده کنیم و درآمدهای پالایشی و سودآوری را افزایش دهیم.

          بی نیازی از واردات کاتالیست

      در ادامه این نشست فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با طرح این پرسش که در تولید کاتالیست و ارتقای ارزش محصولات در واحدهای پالایشی و پتروشیمی کجای کار هستیم و برای رفع نیازمان به این محصول می بایست چه اقدام هایی را دردستور کار قرار داد، گفت: از دیرباز صنعت عظیم نفت به نوعی با محصول کاتالیست دست وپنجه نرم می کرده و در این زمینه نیز روزانه با یک نمونه جدید و گاه بازار جدید اقتصادی روبه روست.

      وی افزود: بنابر مطالعات، میزان کاتالیست مصرفی داخلی 21 هزار تن در سال معادل 312 میلیون دلار تنها در صنایع پتروشیمی و پالایشی بوده و این عدد نشان دهنده این است که ما با چه بازار عظیمی در ارتباط با این محصول مواجه هستیم ولازم است برای توسعه صنایع یادشده، تولید کاتالیست را به طور جدی تری پیگیر باشیم.

      مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با بیان اینکه در حوزه پتروپالایشگاه دو میلیون ظرفیت افزون بر ظرفیت های قبلی برای تولید کاتالیست تعریف شده است، عنوان کرد: درارتباط با صنعت پتروشیمی نیزباید ببینیم که در سال های گذشته باچه افزایش ظرفیتی روبه رو بوده ایم.

      احمدی چشم انداز تولید کاتالیست در صنایع پالایشی و پتروشیمی را مثبت ارزیابی کرد وگفت: بی شک افق روشنی برای تولید این محصول پیش روی ما است که باید به نحو بهینه از آن استفاده کنیم.

      به ویژه آنکه با حجم بالایی از درآمد و صرفه اقتصادی هم بهره مند خواهیم شد. وی یادآور شد: در سال 94ساختار جدیدی برای تولید کاتالیست پیشنهاد و ارائه و بحث های زیادی هم انجام شد.

       بر اساس ساختار جدید چرخه تولیدکننده تا مصرف کننده واینکه دراین فرآیند چه اتفاقاتی رخ خواهد داد به طور دقیق مشخص شد که امیدوارم مجموعه تولیدکنندگان این ساختار را مدنظر قرار دهند.

       تمامی سازوکارها، معادلات تولید محصول کاتالیست و همینطور مبنای قیمتی آن تبیین شده است که امیدواریم با برنامه ای مدون در آینده نزدیک شاهد این باشیم که هیچ گونه کاتالیستی از خارج وارد نکنیم.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12519.jpg

      باز شدن درهای بازار روسیه به روی فناوران و دانش بنیان های ایرانی

      افزایش اعتماد  به شرکت های ایرانی

       مشعل   ایران و روسیه با وجود تحریم های همه جانبه ای که علیه شان وجود دارد، رویکردی مقابله ای را در پیش گرفته و تلاش می کنند تهدیدهای ناشی از تحریم ها را به فرصتی طلایی و تاریخی در روابط دو کشور بدل کنند. اگرچه سابقه تبادلات و همکاری های اقتصادی دو کشور ایران و روسیه در سال های گذشته گسترده و پرحجم نبوده، اما در نتیجه دیپلماسی انرژی که وزارت نفت در دولت سیزدهم در پیش گرفته است، پنجره های اقتصادی بیشتری در روابط دو کشور باز شده و حالا روسیه به یک هم پیمان مهم اقتصادی برای ایران در منطقه تبدیل شده است

      تسری حضور و فعالیت و فروش محصولات شرکت های حوزه فناوری و دانش بنیان های صنعت نفت، یکی از زمینه های مهم همکاری ایران و روسیه در یکی دو سال اخیر بوده که نتیجه تلاش های وزارت نفت است. وزارت نفت در دولت سیزدهم با توجه به شرایط جهانی بازار نفت و الزامات اقتصادی که ما را به سمت همسایه قدرتمند شمالی سوق می دهد، دیپلماسی انرژی خود را برای پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی ایران فعال کرده و در این مدت توانسته است مسیری روشن و ارزشمند را برای شرکت های ایرانی و به خصوص دانش بنیان ها بازگشایی کند.

      دولت سیزدهم از همان ابتدای شروع به کار خود تعامل و دیدارهای مشترکی را با روسیه شروع کرد که خیلی زود به نتیجه رسید و قراردادها و تفاهم هایی مشترک بین دو کشور امضا شد و در این میان حوزه های پتروشیمی و کاتالیست ها و محصولات و خدمات مهندسی شرکت های دانش بنیان و فناور در صدر فهرست همکاری های مشترک قرار گرفت.

      بر همین اساس نیز زیرمجموعه های پژوهش و فناوری بخش های مختلف صنعت نفت و به ویژه پارک فناوری و نوآوری وزارت نفت در کنار مجموعه های فناور محور و دانش بنیان قرار گرفت تا زمینه های این همکاری های مشترک را تسهیل کند، ضمن اینکه برگزاری نشست ها و همایش های مرتبط و تخصصی در این زمینه در جهت آشنایی شرکت های دو طرف ایران و روس و برگزاری نمایشگاه های بین المللی در دو کشور و حضور شرکت های مختلف در آنها تاثیر زیادی در برقراری این تعامل داشته است.

      حالا اما محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز به «مشعل» می گوید که این مجموعه به عنوان ضلع سوم در کنار شرکت های ایرانی و روس قرار گرفته و تاکنون تعاملات مثبت و اثرگذاری برای فروش محصولات ایرانی برقرار شده است.

        تغییر مناسبات موجود انرژی

      کفایتی به برخی اشکالات و موانع پیش روی تعامل شرکت های دانش بنیان و فناور ایرانی با شرکت های خارجی و به خصوص روس ها اشاره می کند و می گوید: تاکید پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز این است که در همه بخش ها توافق نامه ها و قراردادها در حوزه دانش بنیان ها تا مرحله اجرا پیش برود و صرفا از فرصت مانور رسانه ای استفاده نشود. مجموعه های دانش بنیان می توانند از فرصت به وجود آمده در روابط ایران با کشورهای همسایه به ویژه روسیه استفاده کنند و البته تغییراتی خوبی در این بخش شروع شده است.

      او با تاکید بر اینکه دو کشور ایران و روسیه می توانند در بسیاری از موضوعات مرتبط با حوزه انرژی، مناسبات موجود انرژی در دنیا را تغییر دهند یا جا به جا کنند، می افزاید: ایران تجربیات و توانمندی های زیادی در خصوص تحریم دارد که روس ها ندارند؛ روس ها نیز تجربیات و توانمندی هایی دارند که ما نداریم؛ پس می توان گفت زمینه خوبی برای همکاری جدی در صنعت نفت میان دو کشور ایران و روسیه به وجود آمده است.

      رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با اشاره به جلساتی که با معاونت پژوهش و فناوری وزارت نفت در زمینه افزایش همکاری با شرکت های روس داشته است، تصریح می کند: زمینه های توانمندی داخلی و پژوهشگران این کشور را بررسی کرده ایم، اما هنوز باید شناسایی بیشتری روی این قابلیت ها داشته باشیم. در عین حال لازم است شرکت های روس شناخت و آشنایی بیشتری با مجموعه های ایرانی داشته باشند و دیدیم که در نتیجه همکاری و شناخت در حوزه کاتالیست ها، صادرات کاتالیست ایرانی به روسیه از سال گذشته شروع شد.

      اذعان شرکت های روس به برتری محصولات ایرانی

      کفایتی افزود: در نتیجه همکاری خوب شرکت های ایرانی تولید کننده کاتالیست با پارک و تعامل با شرکت های روسی، صادرات این محصول انجام شد و در یک رویارویی خوب بین شرکت های دو طرف، شرکت های روس توانمندی شرکت های ایرانی را شناختند و در بازدید از مجموعه های ایرانی تولیدکننده کاتالیست، متوجه سطح فعالیت های ایران شدند و اعتمادشان جذب شد. شرکت های روسی در ابتدا باورشان نمی شد که ایران تا این اندازه در حوزه کاتالیست و فناوری های دیگر پیشرفت داشته است، اما با دیدن این توانمندی ها شرکت های روسی به برتری محصولات تولید ایرانی در مقایسه با محصولات مشابه چینی و هندی و  برخی شرکت های دیگر اذعان کردند. کفایتی با بیان اینکه برخی رسانه ها بحث فروش پهباد به روسیه را پوشش دادند و کمتر در مورد میزان قابل توجه فروش کاتالیست های ایرانی به روســیــه و قراردادهای زیادی که منعقد شد پرداخته شد، افزود: هنوز تجهیزات و دستاوردهای زیاد دیگری برای معرفی به شرکت های خارجی و ویژه روس ها وجود دارد که تلاش داریم در فرصت های دیگر آنها را هم معرفی کنیم، اما باید برنامه دقیق تری برای این روند داشته باشیم.

      او با تاکید بر این که که لازم است برنامه ریزی دقیق تری وجود داشته باشد و ابتدا مقدمات این تعامل برقرار شود تا اثر بخشی بیشتری در بلند مدت داشته باشد، اظهار می کند: اگر بخواهیم آسیب شناسی کنیم باید گفت که معرفی خوبی از سوی دو طرف و به خصوص سمت ایرانی در تعاملاتی که تاکنون بوده صورت نگرفته است.

      در جلسات B TO B که قبل از نمایشگاه بین المللی نفت تهران با شرکت های روس داشتیم، زمینه های مختلف همکاری معرفی شد که برای من این میزان تعامل در دیدارهای مشترک قابل باور نبود و نقطه امید خوبی به شمار می رود.

       به زیرساخت های مالی نیاز داریم

      رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز می گوید: به جز ارتباط و تعامل دو دولت ایران و روسیه و توافقات مقامات بالاسری، لازم است زیرساخت های مالی و حقوقی و جنبه های مدیریت ریسک هم در مورد تعامل شرکت ها ارزیابی شود.

      وی می افزاید: شرکت های ایرانی تجربیات تلخی در تبادلات بین المللی دارند و لازم است از تجربیات قبلی استفاده کنند؛ به طور قطع، شناخت بیشتر و تعامل در این روند، اثرگذار است.

      کفایتی تصریح می کند: پارک فناری و نوآوری دست بازتری در ایجاد این تعامل بین دو طرف ایرانی و روس دارد و شرکت های ایرانی می توانند از این پارک به عنوان یک منطقه آزاد برای حضور در فضاهای بین المللی، امکانات حقوقی و فضای تعاملی باز به وجود آمده استفاده کنند.

      همچنین مشاوره و ایجاد اعتبار پارک فناوری برای شرکت ها یک امتیاز محسوب می شود و اعتماد شرکت های خارجی و به خصوص روس ها را جلب می کند. پارک فناوری و نوآوری در این روند به عنوان ضلع سوم حضور دارد تا تعاملات برقرار و در هر دو طرف بازاریابی انجام شود.

       تا به حال تماشاچی بازار روسیه بودیم

      رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با اشاره به حجم بسیار محدود مبادلات تجاری ایران و روسیه در سال های گذشته می گوید: حجم مبادلات تجاری با روسیه در مقابل آنچه باید وجود داشته باشد، بسیار کم است و اگر در نتیجه فضای به وجود آمده این رقم ده ها برابر شود، باز هم کم است. بنابر آمارهای رسمی روسیه به جز حوزه فناوری، 280 میلیارد دلار واردات دارد و در این بازار، ایران تقریبا سهمی نداشته و فقط تماشاگر بوده است.

       باید تلاش بیشتری داشته باشیم و از ظرفیت به وجود آمده در روابط دو کشور و تحریم ها استفاده بیشتری داشته باشیم.

      کفایتی تصریح می کند: بی اعتمادی روس ها به محصولات و شرکت های چینی و هندی در مقابل اعتماد به شرکت های ایرانی فرصت خوبی است که باید از آن استفاده شود واز رفتارهایی که موجب خدشه دار شدن اعتبار به دست آمده می شود، باید جلوگیری کنیم.

    • media/image/2023/06/2000-1441/12520.jpg

      افتتاح هفتمین موزه نفت درمحمودآباد

      هفتمین موزه و نمایشگاه دائمی مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت  با حضور علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، حسین شاملی، مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت و جمعی از کارکنان صنعت نفت در مجتمع آموزشی و ورزشی نفت محمودآباد به بهره برداری رسمی رسید. در موزه میراث صنعت نفت محمودآباد اسناد در هشت بخش اکتشاف، قراردادهای تاریخی نفت، کمک های اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، دفاع مقدس، اسناد پرسنلی کارگری آبادان، کارمندی آبادان، اسناد مالکیت موزه های دایر شده نفت و اسناد موقعیت های نفتی ثبت شده در فهرست آثار ملی در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته است.  در هفته ای که گذشت، موزه نفت محمودآباد به عنوان یکی دیگر از فعالیت های شاخص مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت در مجتمع آموزشی – ورزشی  نفت محمودآباد گشایش یافت و دریچه دیگری از تاریخ نفت  برای علاقه مندان به این حوزه باز شد.

       حمایت مناطق نفت خیز جنوب از راه اندازی موزه های تخصصی

      علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در آیین افتتاح هفتمین موزه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با بیان اینکه تاریخ تکاملی صنعت نفت مملو از فراز و نشیب های یک ملت و اقتصاد کشور به این ماده سیاه گره خورده است، اظهار کرد: در دنیا حدود یکصد رشته تخصصی دست در دست هم دادند تا یک بشکه نفت تولید و مصرف شود، به نظر می رسد هر یکصد رشته یک تاریخ مفصل دارد.

      وی بر ضرورت تببین تاریخ صنعت نفت به صورت عمومی و تخصصی تأکید کرد و گفت: حرکات و فعالیت های ما قطعا ترسیم تاریخ آینده صنعت نفت است، بنابراین ضرورت دارد فعالیت های امروز این صنعت برای آینده جمع آوری و اسناد آن  ثبت شود.  مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با یادآوری حفر نخستین چاه نفت در مسجدسلیمان در سال ۱۲۸۶ و استخراج نفت در پنجم خردادماه ۱۲۸۷ و با اشاره به اینکه ۱۱۵ سال از استخراج نفت در ایران می گذرد و اسناد مهمی از این سال ها ثبت و به یادگار مانده است، افزود: مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت برای ثبت این آثار و اسناد حرکت خوبی را آغاز کرده و تاکنون موفق شده است هشت موزه و نمایشگاه دائمی را راه اندازی کند.  دانشی با بیان اینکه امیدوارم اجرای ۱۱ طرح تأسیس موزه و نمایشگاه دائمی از سوی مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت به صورت جدی پیگیری شود، تصریح کرد: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان مهد نفت کشور حتما به اجرای این طرح ها و راه اندازی موزهای تخصصی صنعت نفت کمک خواهد کرد.

      وی به داشتن موزه های تخصصی در کشورهای مصرف کننده نفت اشاره و با تاکید بر ضرورت راه اندازی موزه های تخصصی صنعت نفت در کشور با پشتوانه تاریخ ۱۱۵ ساله نفت در ایران اظهار کرد: صنعت نفت اثرگذاری ویژه ای در بیش از یکصد سال اخیر داشته است که این اثرگذاری را می توان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن بررسی کرد. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از راه اندازی موزه نفت در محمودآباد به عنوان یک فرصت طلایی یاد کرد.

       تبدیل مرکز اسناد صنعت نفت به هاب پژوهشی

      در این آیین، حسین شاملی، مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت نیز با اشاره به اینکه این مدیریت، اجرای ۱۱ طرح تأسیس موزه و نمایشگاه دائمی را با نگاه تخصصی و با محوریت نفت، ورزش و فناوری در شهرهای از جمله مسجدسلیمان و آبادان در دست پیگیری دارد، اظهار کرد: با مساعدت و همکاری مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و همکارانشان امیدی تازه ای برای اجرای طرح های موزه ای در مسجدسلیمان ایجاد شده است. وی با تأکید بر اهمیت اسناد تاریخی برای مجموعه مدیریت مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت اظهار کرد: در یک سال گذشته این مدیریت بر این مهم تمرکز داشته و تلاش دارد مرکز اسناد را به یک هاب پژوهشی در کشور تبدیل کند.  مدیر مرکز اسناد و موزه های صنعت نفت با بیان اینکه در حاشیه این آیین سند گزارش حفاری اکتشافی گروه آلمانی در روستای خشت سر در سال 1315 شمسی رونمایی می شود، گفت: این سند نشان می دهد صنعت نفت از همان ابتدا بر توسعه متوازن در کل کشور تأکید داشته است.

       رونمایی از سند اکتشاف نفت در روستای خشت سر

      در حاشیه این آیین سند اکتشاف نفت در روستای خشت سر (محمودآباد) از سوی علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب رونمایی شد.این سند مربوط  به گزارش حفاری اکتشافی گروه آلمانی در روستای خشت سر در سال 1315 خورشیدی است که به دلیل آغاز جنگ متوقف شد.  نخستین جست وجوها برای استخراج نفت در ایران پس از گزارش باستان شناسان غربی از ایران در اواسط دوره قاجار صورت گرفت که منجر به امتیازنامه دارسی در زمان مظفرالدین شاه شد، تلاش گروه های مختلف در مناطق مختلف ایران همچون چیاسرخ، خانقین و نفت شهر پنجم خردادماه 1287 مقارن با بیست و پنجم مه  1908 در منطقه نفتون مسجدسلیمان گروه حفاری ریچارد رینولدز به نفت رسید. مدیریت مرکز اسناد و موزه های اسناد صنعت نفت هم اکنون دارای موزه های دروازه دولت تهران، بنزین خانه آبادان، کارآموزان آبادان، صنعت پخش سبزوار، چاه شماره یک مسجدسلیمان، نفت سوزهای کرمان، موزه میراث صنعت نفت محمودآباد و نمایشگاه دائمی میراث صنعت نفت تهران است.

       

      گزارش كنسول خانقين در مورد كشيدن خط لوله نفت از عراق به ايران از سوی كمپاني نفت انگليس و ايران - سال 1292 شمسي(1331 قمري )

       

      فانوس «بچلی»

      فانوس «بچلی» با قلاب بزرگ و لنزهای چشم - ماهی (میزان دید 180 درجه ای) منظره ای آشنا برای مردم انگلستان در جاده هاست که خطرهایی همچون حفاری ها و مناطق ممنوع خطرناک را به مردم اعلام می کند. این نوع چراغ ها نخستین بار در دهه 1330 به رنگ قرمز ظاهر شدند، در دهه 1350 چراغ های زردرنگ به طور گسترده ای مورد استفاده قرار گرفتند و ثابت شد که قابلیت دیده شدن بیشتری دارا هستند و به عنوان یک هشدار مناسب تر هستند.

      در اصل این نوع چراغ دارای یک مخزن فلزی برای نفت یا نفت سفید به همراه یک شعله ی فتیله ای است، این فتیله ها در طول ساعات تاریکی می سوختند تا هم پیاده ها و هم سواره ها را از خطر آگاه سازند. در سال های اخیر این چراغ ها معمولا باتری دار شده اند که می توانند با نیروی باتری در طول روز نیز کارآمد باشند.این فانوس ساخت شرکت «بچلی» که بیشتر با نام «بت» (خفا) شناخته می شود، در موزه بنزین خانه آبادان نگهداری می شود.

       

      چگونه ایرانی ها چاه «نوروز» را در زمان جنگ خاموش کردند؟

        (بخش ششم) 

      همان روز اول که من وزیر نفت شدم، رئیس برنامه ریزی شرکت ملی نفت پیش من آمد و گفت: «چون مجموع تولید پالایشگاه ها در مورد نفت سفید جواب نمی دهد، شما مجبور می شوید امسال حتما نفت سفید وارد کنید. ولی وارد کردن نفت سفید فایده ای ندارد. باید SPM بخرید و درخلیج فارس بگذارید و از آنجا نفت سفید و گازوئیل و بنزین را پمپ کنید؛ یک مسیر به سمت تبریز و یک مسیر هم به سمت خراسان، والا با تانکر و ماشین و اینها نمی شود. اگر این کار را انجام دهید، زمستان امسال گرفتاری نخواهید داشت.»

      همان موقع من تصمیم گرفتم و این کار را کردم. البته موقعی که خواستم SPM را بخرم با دولت هم گرفتاری پیدا کردم چون وزارت صنایع گفت « من خودم تولید می کنم» و من می گفتم: نمی توانید و خلاصه بحث بالا گرفت. به هر حال، رفتم و خریدم اما از گمرک وارد نکردم و همان جا در خلیج فارس نصب کردم و به وزارت صنایع گفت: حالا تو برو بساز تا بعد! در دنیا پنج SPM  بیشتر نبود. غرض من از بیان این مطلب آن بود که این نکته را عرض کنم که تفاوت نیروی کار با نیروی سیاسی در این است که نیروی سیاسی می خواهد فرمان بدهد؛ در حالی که نیروی کار می خواهد کار انجام بگیرد. این تناقض تا آخر عمر بشر گریبانگیر آدمی است.

      شما ملاحظه کردید وقتی که صدام به ایران حمله کرد، پنج چاه نفت در نوروز در حال سوختن بود. خب مدت ها گذشت تا اینکه یک آمریکایی به دبی آمد و از آنجا برای من پیغام فرستاد و گفت: «20 میلیون دلار به من می دهی، بعد هم می روی به امام می گویی مرا به ایران دعوت کند تا بیایم چاه های نفت را مسدود کنم.» من هم موضوع را با کارگران پالایشگاه تهران در میان گذاشتم. هشت نفر بودند که گفتند: ما می رویم و این کار را انجام می دهیم.»

      آنها از آنجا سوار ماشین شدند و به خلیج فارس و آن حدود رفتند. سه ماه یا پنج ماه بعد آمدند و گفتند: «چاه ها را بستیم.» پنج چاه را بسته بودند و 7 میلیون تومان هزینه کرده بودند. هشت سال بعد زمانی که من اصلا از وزارت نفت رفته بودم، اینها اسنادی را به هیات مدیره برده بودند، اما هیات مدیره تأیید نکرد و به آنها گفته بودند اگر وزیر نفت وقت تأیید کند، ما هم تأیید می کنیم. نزد من آمدند و ما هم امضا کردیم. حالا برای خاموش کردن یک چاه نفت 25 میلیون تا 30 میلیون دلار می گیرند. در حالی که چهار کارگر رفتند و کار را انجام دادند. وقتی آنها را خدمت حضرت امام و دولت بردم، برای اینکه به تکنوکرات ها برنخورد، گفتم: «اینها کارگران عادی پالایشگاه بودند.» اگر تکنوکرات ها وارد شوند، ببینید چه غوغایی می کنند! به نظرم این شواهد در سیاست نفتی و حتی در سیاست کشورداری، برای شما کفایت می کند. 

      تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران؛ سید محمد غرضی

    • media/image/2023/06/2000-1441/12521.jpg

      حکمت های علوی؛ 

      4 ویژگی اهل بهشت از نگاه امام محمد باقر(ع)

      امام محمد باقر(ع) فرموده اند: هر کسی از مؤمنین که دارای این چهار خصوصیت باشد، خداوند او را در برترین مراتب مرتفع بهشتی و مرکز قرب الهی جا می دهد که شرف واقعی هم آنجاست؛ در غرفه هایی که مرکز و محل شرافت است؛ شرافت کامل. این چهار خصوصیت چیست؟

       مَن آوَى الیَتیمَ وَ نَظَرَ لَهُ فَکانَ لَهُ اَبا

      این اولی است؛ ببینید چطور ناگهان [حدیث] از عبادات، ذکر، دعا و مانند اینها منصرف می شود به یک مسأله اجتماعی و انسانی. می گوید: شما ضعیفی را پناه بدهید (آوی یعنی پناه دادن) و مثل پدر با او رفتار کنید.

       وَ مَن رَحِمَ الضَّعیفَ وَ اَعانَهُ وَ کَفاه

      خصوصیت دیگر را اینگونه بیان کرده است: کسی که فرد ضعیفی را مورد ترحم قرار بدهد و به او کمک کند و او را کفایت کند. بیشتر ابتلائات جوامع بشری از اول خلقت دنیا تا به امروز عبارت است از پایمال شدن حقوق ضعفا. آن کسی که قوی است، آن کسی که دارای قدرت روحی یا قدرت مالی یا قدرت مقامی است، از معرکه های اجتماعی که به طور طبیعی وجود دارد، خود را نجات می دهد؛ اما ضعیف زیر پا له می شود. چنانچه کسی تصمیم بگیرد و این را تکلیف خود قرار بدهد که به ضعفا مهربانی، کمک و ترحم کند،یکی از این 4 خصلتی که انسان را در اعلی علیین قرار می دهد، دارد.

      البته باید توجه داشته باشیم که این فضیلت هم مثل فضایل دیگر، مدعیانی دارد که به زبان مدافع حقوق ضعفا هستند؛ اما در عمل هیچ کاری انجام نمی دهند. اینکه بحث حقوق بشر و مانند آن را مطرح می کنند، به این معناست که  می خواهند از ضعفا حمایت کنند؛ امّا 100درصد در نقطه مقابل قرار می گیرند، یعنی نه فقط از ضعفا حمایت نمی کنند؛ بلکه آنجا که پای منافعشان به میان آید، در کنار اقویا قرار می گیرند و ضعفا را لگد هم می کنند. مثل این دولت ها و قدرت ها که اگر زمانی اختلافی بین آمریکا و دولتی دیگر به وجود آید، طرف آمریکا را می گیرند؛ چون او قوی تر است. بنابراین حمایت از ضعفا، خصلتی است که اگر در عمل اتفاق بیفتد، انسان را در اعلی علیین قرار می دهد.

       وَ مَن اَنفَقَ عَلى والِدَیهِ وَ رَفَقَ بِهِما وَ بَرَّهُما وَ لَم یَحزُنهُما

      سومین خصلت این است که شخص پدر و مادرش را محزون و اندوهگین نکند؛ چراکه رفتار با پدر و مادر خیلی مهم است. بنابراین باید حضور پدر و  مادر را غنیمت شمرد و ثواب الهی را که در خدمت به آنها، وعده داده شده، دریافت کرد. به عنوان مثال اگر فرزندی که از نظر مالی در سطح مطلوبی قرار دارد، پدر و مادرش را تامین مالی کند، با آنها  رفتاری توأم با مهربانی و رِفق و ملایمت داشته باشد و به آنها نیکی کرده و اندوهگینشان نکند، در اعلی علیین قرار می گیرد.

       وَ لَم یَخرِق لِمَملوکِهِ وَ اَعانَهُ عَلى ما یُکَلِّفُهُ وَ لَم یَستَسعِهِ فیما لا یُطیق

      خصوصیت چهارم به سختگیری نکردن نسبت به مملوک و بَرده اشاره دارد؛ البته چون در زمان گذشته برده بود، از این کلمه استفاده شده؛ اما به طور کلی به معنی خدمتکار، زیردست یا آن کسی است که با دستور شما کار می کند. بنابراین اگر کسی نسبت به انجام تکلیف کارمند یا زیردست خود سختگیری نکند، در اعلی علیین و جایگاه رفیع بهشتی ساکن می شود.

       

      عرفه و اعمال آن

      تا غروب آفتاب، دستش رو به آسمان بلند بود و با تضرع اشک می ریخت... تا بالاخره بخشیده شد...

      خداوند متعال در روز عرفه، به سه مکان و سه گروه از انسان ها توجهی ویژه دارد:

      کربلا و زائران امام حسین(ع)، صحرای عرفات (در نزدیکی مکه) و حجاج بیت الله و  هر جا از دنیا که دستی به سوی او بلند شود و دلی بشکند.

      چرا «عرفه»؟

      آنگاه که جبرییل(ع) مناسک حج را به حضرت ابراهیم(ع) می آموخت، چون به عرفه رسید، به او گفت: «عرفت؟» یعنی «یاد گرفتی؟» و او پاسخ داد: آری. از این رو به این نام خوانده شد.

      وجه دیگر اینکه مردم از این جایگاه و در این سرزمین به گناه خود اعتراف می کنند.بعضی دیگر هم آن را برای تحمل صبر و رنجی می دانند که به منظور رسیدن به آن باید متحمل شد؛ چراکه یکی از معانی «عرف» صبر و شکیبایی و تحمل است.

       حضرت آدم(ع) در عرفات

      روایتی از  امام صادق(ع) است که فرموده اند: وقتی جد اعلای ما حضرت آدم(ع) از  باغ بهشتی به زمین فرود آمد، چهل روز هر بامداد بر فراز کوه صفا با چشم گریان در حال سجده بود. جبرییل(ع) فرود آمد و پرسید:

       ـ چرا می گریی، ای آدم؟

      ـ چرا نگریم درحالی که از جوار خداوند به این دنیا فرود آمده ام؟

      ـ به درگاه خدا توبه کن و به سوی او بازگرد.

      ـ چگونه؟

       جبرییل در روز هشتم ذی الحجه آدم را به منا برد، آدم شب را در آنجا ماند و صبحگاهان عازم صحرای عرفات شد. جبرییل هنگام خروج از مکه، احرام بستن و لبیک گفتن را به او آموخت و چون عصر روز عرفه فرا رسید، آدم  را به غسل فراخواند و پس از نماز عصر، او  را به وقوف در عرفات دعــوت کرد و کلماتی را که از پــروردگار دریــافت کرده بــود، به وی تعلیم داد. این کلمات عبارت بودند از:

       سبحانک اللهم و بحمدک لا اله الا انت علمت و ظلمت نفسی واعترفت بذنبی اغفر لی انک انت الغفور الرحیم

      جز تو خدایی نیست. کار بدی کردم و بر خود ظلم نمودم.اینک به گناه خود اعتراف می کنم.مرا ببخش که تو بخشنده و مهربانی.

      آدم(ع) تا غروب آفتاب همچنان دعا می کرد  و با تضرع اشک می ریخت. وقتی که آفتاب غروب کرد، همراه جبرییل روانه مشعر شد و شب را  آنجا گذراند. صبحگاهان در مشعر به پاخاست و به دعا پرداخت... تا اینکه سرانجام بخشیده شد   حضرت ابراهیم(ع) در عرفات

       جبرییل(ع) در صحرای عرفات،  مناسک حج را به حضرت ابراهیم(ع)  آموخت و حضرت ابراهیم(ع) در برابر او  فرمود: عَرِفتُ، عَرِفتُ (شناختم، شناختم).

       پیامبر خاتم(ص) در عرفات

       دامنه کوه عرفات در زمان صدر اسلام، کلاس صحرایی پیامبر اسلام(ص) بود و بنا به گفته برخی مفسران، آخرین سوره قرآن در صحرای عرفات بر پیغمبر(ص) نازل شد و پیغمبر آن را به مردم و شاگردانش تعلیم فرمود.

        رسول گرامی اسلام(ص) در چنین روزی، سخنان تاریخی خود را در اجتماع عظیم و باشکوه حجاج بیان داشت:

       ... ای مردم سخنان مرا بشنوید! شاید دیگر شما را در این مکان ملاقات نکنم. شما بزودی به سوی خدا بازمی گردید. در آن جهان به اعمال نیک و بد شما رسیدگی می شود. به شما توصیه می کنم هرکس امانتی نزد اوست، به صاحبش برگرداند.

       ای مردم بدانید ربا در آیین اسلام ، حرام است. از پیروی شیطان بپرهیزید. به شما سفارش می کنم که به زنان نیکی کنید، زیرا آنها امانت های الهی در دست شما هستند و با قوانین الهی بر شما حلال شده اند.

       ... من در میان شما دو چیز به یادگار می گذارم که اگر به آن دو چنگ زنید، گمراه نمی شوید، یکی کتاب خدا و دیگری سنت و (عترت) من است.

      هر مسلمانی با مسلمان دیگر برادر است و همه مسلمانان جهان با یکدیگر برادرند و چیزی از اموال مسلمانان بر مسلمانی حلال نیست، مگر اینکه آن را به رضایت به  دست آورده باشد...

        برخی از اعمال شب و روز عرفه

      احیا، نماز و عبادت در شب عرفه، دعا در شب عرفه (که گفته شده است مستجاب می شود) ، زیارت امام حسین(ع) در شب عرفه،  غسل،روزه روز عرفه (اگر سبب ضعف و مانع از دعا و مناجات نشود)،قرائت دعای عرفه امام حسین(ع) (که بهتر است بعد از نماز عصر باشد)، قرائت دعای عرفه امام سجاد(ع) (که در صحیفه سجادیه موجود است)، زیارت امام حسین(ع) در روز عرفه، زیارت حضرت ابوالفضل العباس(س) در روز عرفه،اعتراف و اقرار به گناهان،دو رکعت نماز که در رکعت اوّل بعد از حمد، سوره  توحید و در رکعت دوم بعد از حمد، سوره کافرون خوانده می شود. سپس چهار رکعت نماز که در هر رکعت بعد از حمد،پنجاه مرتبه سوره توحید خوانده می شود. (این نماز در واقع همان نماز حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام است).

       

      عطر ماندگار:  از بیانات رهبر معظم انقلاب

      دهه اول ذی الحجه،  مصداق ایام معلومات

      این ایام، ایام دهه اول ذی الحجه است. شما جوانان عزیز، دل های نورانی، روحیه های شاداب، فرزندان عزیز من، توجه داشته باشید که یکی از بهترین روزها و شب های دوره سال، از لحاظ فضیلت و امکان ارتباط دل ها با خدا، همین روزهاست. مایه و قوام اصلی همه حرکت های بزرگ و پیروز، ذکر الهی است؛ یاد خدا بودن، با خدا ارتباط داشتن. خدا در قرآن می فرماید: «و یذکروا اسم الله فی ایام معلومات».در حدیث دارد که «ایام معلومات» که خدای متعال به ذکر در این ایام دستور داده است، همین ده روز اول ذی الحجه است.

      در این ده روز، روز عرفه وجود دارد که روز دعا و استغفار و توجه است. دعای سراسر عشق و شور و سوز در روز عرفه، که سیدالشهدا امام حسین(ع) در مراسم عرفات انشا فرموده است، نشان دهنده آن روحیه شیدایی و عشق و شوری است که پیروان اهل بیت(ع) در یک چنین ایامی باید داشته باشند. این ایام را قدر بدانید. فرصت مال شماست. همچنان که امروز فرصت پیشرفت، فرصت شکوفایی، فرصت حرکت های بزرگ سیاسی و انقلابی و اجتماعی مال شما جوان هاست، فرصت توجه به خدای متعال و ذکر الهی و مستحکم کردن رابطه قلبی با خدا هم متعلق به شماست.(11/08/1390)

       

       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12522.jpg

      رئیس ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در گفت وگو با «مشعل» تشریح کرد

      استعدادهایی که می توانند ملی پوش شوند

      نیوشا روزبان   تششمین دوره المپیاد سراسری فرهنگی ورزشی جانبازان و معلولان وزارت نفت، در حالی برگزار شد که تعداد قابل توجهی از جانبازان و معلولان در این مسابقات حضور داشتند. هادی افشار، رئیس ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران که از جمله برگزار کنندگان این دوره از المپیاد بود، گفت: رکورد برخی از ورزشکاران حاضر در این المپیاد، آنقدر به رکوردهای ملی نزدیک است که می توانند جزو ملی پوشان کشور شوند. 

      هادی افشار، رئیس ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، درحاشیه ششمین المپیاد ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی نفت ایران در گفت وگو با «مشعل» درباره برگزاری این المپیاد گفت: اگر قرار باشد 2 رکن اصلی و مهم برای راه اندازی هرشغل و صنعتی در کشور در نظر گرفته شود، اولین رکن، سرمایه مالی و دومین رکن نیز که برای اداره یک مرکز یا نهاد الزامی است، سرمایه انسانی و حفظ آن است.

      2 میلیون متر مربع فضای ورزشی

      سرمایه انسانی درشرکت ملی نفت ایران به چند بخش تقسیم می شود که شامل نیروهای عملیاتی و ستادی است. درشرکت ملی نفت، افرد و مشاغل مختلفی وجود دارد. به همین دلیل برنامه ریزی برای حفظ سلامت ونگهداشت آنها کار بسیار سخت و دشواری است. حوزه ورزش شرکت ملی نفت ایران، حدود 2میلیون مترمربع فضای ورزشی دراختیار دارد و مناطق شمالی، جنوبی، شرقی و غربی کشور را پوشش می دهد. افشار با اشاره به اینکه دامنه وسعت شغل و حجم کاری که در این شرکت وجود دارد، بسیار زیاد است، توضیح داد: بی شک برنامه ریزی مناسب برای پوشش چنین وسعتی در حوزه ورزش نیاز به عملکرد خاص خود دارد و برگزاری المپیادها و مسابقات ورزشی در اصل برآیند برنامه ریزی هایی است که در کلاس های آموزشی صورت می گیرد.  زمانی که برنامه ریزی درحوزه آموزش وتربیت بدنی بخوبی انجام شود، می توانیم مسابقاتی را برگزارکنیم؛ البته نباید فراموش کرد که درمسابقات ورزشی اگر شرکت کننده تمرین لازم و آمادگی کافی نداشته باشد، بی شک نمی تواند در مسابقه شرکت کند ودر نهایت نتیجه خوبی کسب نمی شود. به همین دلیل ما درشرکت ملی نفت ایران، قبل از برگزاری چنین مسابقاتی، یکسری دوره های تمرینی برگزار می کنیم و بعد از اینکه این تمرین ها به صورت منسجم ادامه پیدا کرد، می توانیم مسابقات مورد نظر را برگزار کنیم.

       برنامه ریزی مناسب برای برگزاری مسابقات

      رئیس ورزش شرکت ملی نفت ایران، درباره وضعیت جانبازان و شرایط حضورشان درمسابقات ورزشی نیز گفت: شرایط جانبازان، خاص است و قطعا یکسری آسیب های جسمی، روحی و روانی همراه این گروه از افراد است؛ چرا که هر چقدرسن بالاتر می رود، شرایط خاص این افراد حساس تر و روحیات و مدل کاری وفکری آنها نیز تغییر می کند. درهمین زمینه با توجه به اهمیتی که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به حوزه جانبازان و ایثارگران می دهد و با توجه به اینکه خود نیز ازجانبازان هشت سال دفاع مقدس است، توانستیم برنامه ریزی مناسبی برای این گروه از ورزشکاران داشته باشیم.

      از آنجا که تجربه بسیار خوبی در برگزاری مسابقاتی از این دست داریم و به دلیل احترامی که برای این عزیزان قائل هستیم، تصمیم گرفتیم این دوره از المپیاد را برگزار کنیم. در همین خصوص، با تعداد نفراتی که در اختیار داشتیم، بیش ازسه هزارساعت کاربرای برگزاری این المپیاد صرف شده است. تک تک لحظه ها و مواردی را که درمسابقات قبلی تجربه کردیم، بررسی کرده تا شرکت کنندگان دراین المپیاد، با توجه به شرایط خاص جسمی که دارند، با کمترین مشکل درمدت برگزاری مسابقات مواجه شوند. تاکید می کنم اهمیت حوزه منابع انسانی و توجه ویژه ای که به آن وجود دارد، سبب شد تا بخش اعظمی از کمبودها و مشکلات را برطرف کنیم.

       کلاس بندی حرفه ای برای نخستین بار

      وی در بخش دیگری از صحبت های خود در پاسخ به این پرسش که کلاس بندی ورزشکاران معلول و جانباز دراین دوره از المپیاد چگونه صورت گرفته است، توضیح داد: قوانین مسابقات ورزشی درحوزه جانبازان ومعلولان، متفاوت وخاص است. دراین دوره 6 رشته ورزشی ازجمله مسابقات تنیس روی میز، شنا و تیراندازی براساس کلاس بندی برگزارشد. نکته مهم این بود که این کلاس بندی ها برای اولین باراز سوی یک فردخبره در فدراسیون پزشکی -ورزشی صورت گرفت؛ البته ازقبل ورزشکاران درشرکت های خود کلاس بندی شده بودند؛ اما برای اینکه بتوانیم یکسان سازی مناسبی داشته باشیم، با اداره کل تربیت بدنی وارد مذاکره شدیم تا ازیک کلاس بند حرفه ای برای این مسابقات استفاده کنیم. نکته مهم این است که کارت صادر شده برای ورزشکاران براساس کلاس بندی صورت گرفته، 2 سال اعتبار دارد و این اتفاق بسیار مهمی است.

      نکته بعدی اینکه این کلاس ها به برنامه ریزی و امکانات خاص نیاز دارد. به عنوان مثال بعضی از ورزشکاران صندلی و بعضی دایو مخصوص می خواهند که خوشبختانه تمام این امکانات فراهم شده وهیچ نقصی درمدت برگزاری مسابقات وجود نداشته است. همچنین معلولان کلاس بندی و در رده های سنی که برای آنها تعریف شده، می توانستند در این مسابقات شرکت کنند؛ چرا که این فراد در قالب مسؤولیت های اجتماعی شرکت ملی نفت ایران قرار دارند.

       شناسایی استعدادها

      افشار با اشاره به اهمیت استعدادیابی از میان ورزشکاران گفت: یکی از اهدافی که با برگزاری این المپیاد دنبال می کردیم، این بود که از دل ورزشکاران این المپیاد، استعدادهای خوب را شناسایی کنیم. در واقع از بین ورزشکارانی که در این دوره از المپیاد حضور داشتند، تعداد بسیاری از آنها رکوردهای بسیار خوبی دارند. به همین دلیل از فرصت به وجود آماده استفاده کردیم تا با حضور شروین اسبقیان، رئیس فدراسیون جانبازان و معلولان این استعدادها دیده شوند. این فرصت، فتح بابی می شود تا بتوانیم تفاهمنامه ای با این فدراسیون داشته باشیم؛ چرا که ما در رشته های والیبال نشسته، تیراندازی و تنیس روی میز تیم داریم که می توان ازبین این ورزشکاران درسطح ملی استفاده کرد.

      برقراری ارتباط با فدراسیون جانبازان و معلولان سبب می شود تا این استعدادها مورد استفاده قرار گیرند. تاکید می کنم که حتما نقص هایی در این حوزه داریم؛ اما بی شک به دنبال حل این مشکلات هستیم.

       اختصاصی کردن بودجه ورزشی جانبازان 

      رئیس ورزش شرکت ملی نفت ایران درپایان گفت: همه ورزشکاران حاضر دراین المپیاد زیر نظر شرکت های خود هستند و برنامه ریزی که با اداره کل سلامت و تربیت بدنی و حوزه جانبازان و معلولان شرکت ملی نفت انجام دادیم، این است که بتوانیم بودجه های ورزشی جانبازان و معلولان را اختصاصی کنیم. این گروه، از بزرگترین سرمایه خود یعنی جانشان گذشتند تا از کشور دفاع کنند. همچنین قصد داریم تا ورزشکاران حاضر در این المپیاد همچنان در کلاس های خود شرکت داشته باشند و این باور در آنها ایجاد شود که می توانند عضو تیم ملی باشند؛ چرا که بسیاری از رکوردهایی که به دست آمده، بخصوص در رشته شنا و تیراندازی، نزدیک به رکوردهای ملی است و تمام تلاش خود را برای موفقیت آنها انجام می دهیم.

       

      رئیس ورزش همگانی شرکت ملی نفت ایران:

      ورزش نفت در دولت جدید  جان تازه ای گرفت

      ایرج ایری، رئیس ورزش همگانی شرکت ملی نفت ایران درگفت وگو با «مشعل» درباره برگزاری المپیاد فرهنگی _ ورزشی جانبازان ومعلولان وزارت نفت گفت: این المپیاد به همت روسای ورزش چهار شرکت اصلی پالایش و پخش، پتروشیمی، گاز وشرکت ملی نفت که زیرمجموعه شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت هستند، برگزار شده است.

      وی افزود: قبل ازشروع کرونا، ورزش در وزارت نفت، شرایط خوبی نداشت وبا توجه به محدودیت بودجه نمی توانستیم مسابقات ورزشی برگزارکنیم. با روی کارآمدن دولت سیزدهم و شروع وزارت آقای اوجی که نگاه بسیارخوبی به نیروی انسانی و ورزش دارند، ورزش در صنعت نفت نیز رنگ وبوی تازه ای گرفت.

      درهمین زمینه با انتخاب مدیران جدید در حوزه ورزش وزارت نفت، می توان گفت که یک انقلاب جدید در این حوزه صورت گرفته و جان تازه ای به خانواده نفت و ورزش آن تزریق شده است.

       400 ورزشکار در قالب 6 کاروان

      ایری با اشاره به اینکه برگزاری ششمین دوره المپیاد جانبازان و معلولان سال گذشته کلید خورده است، توضیح داد: درفرایند برگزاری این المپیاد ورزشی که همه شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت شامل شرکت های اصلی وشرکت های تابعه حضور داشتند، ابتدا مسابقات داخلی درشرکت های تابعه صورت گرفت، سپس تیم های منتخب به مسابقات سراسری شرکت های اصلی راه یافتند و در نهایت هم تیم منتخب در قالب6 کاروان ورزشی شامل فوتسال، شنا، تیراندازی، شطرنج، تنیس روی میز و دارت موفق به شرکت دراین المپیاد شد. میزبانی این مسابقات را شرکت ملی نفت ایران با مسؤولیت هادی افشار، رئیس ورزش و تربیت بدنی این به عهده داشت.

      دراین دوره ازمسابقات که با شرکت 400 ورزشکار برگزارشد، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با2کاروان، شرکت ملی نفت ایران با2کاروان وشرکت های ملی پتروشیمی و گاز نیزهر یک با یک کاروان حضور یافتند.

       از خاطره گویی رشادت ها تا تزریق نشاط به خانواده های نفت

      رئیس ورزش همگانی شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: این دوره ازمسابقات از24خرداد تا30خرداد ماه امسال به مدت یک هفته درمجموعه فرهنگی– آموزشی- ورزشی محمودآباد برگزارشد؛ البته برنامه های این المپیاد، تنها به برگزاری مسابقات محدود نمی شد وبرنامه های جانبی دیگری نیزبرای شرکت کنندگان در نظر گرفته شده بود که ازآن جمله می توان به مراسم «شب خاطره» که درآن شماری ازجانبازان به مرور خاطرات خود درهشت سال دفاع مقدس پرداختند، اشاره کرد.

      ایری تاکید کرد: نکته مهمی که وجود دارد، این است که المپیاد نزدیک به6 سال برگزارنشده بود که یکی از دلایل اصلی آن، کم توجهی به کارکنان و ورزش آنها بود و دلیل دیگر هم شیوع ویروس کرونا؛ اماخوشحالم که امسال دوباره توانستیم برگزاری این مسابقات را ازسر بگیریم.

      وی گفت: برگزاری المپیادهای ورزشی در وزارت نفت، هر 2 سال یک بارانجام می شد. در یک سال آن، مسابقات انتخابی شرکت ها و در سال دوم نیزمسابقات سراسری برگزار می شود.

      ایری ادامه داد: مساله مهمی که درباره اهمیت برگزاری این المپیاد باید به آن اشاره کرد، این است که ورزش در میان کارکنان صنعت نفت، بویژه جانبازان و معلولان موجب افزایش نشاط و تزریق آن به خانواده های نفت می شود.

       یک تشکر

      رئیس ورزش همگانی شرکت ملی نفت ایران گفت: ازاین فرصت استفاده کرده وازمعاونت امورپشتیبانی، مجموعه فرهنگی-آموزشی -ورزشی محمودآباد، نمایندگان سازمان تربیت بدنی و همه کسانی که در بر گزاری هرچه بهتر این مسابقات نقش داشتند، تشکر می کنم.

       

       

       

    • media/image/2023/06/2000-1441/12523.jpg

      درخشش پتروشیمی در ششمین المپیاد جانبازان و معلولان

      مراسم اختتامیه ششمین المپیاد سراسری فرهنگی_ ورزشی جانبازان و معلولان وزارت نفت، در مجموعه فرهنگی -ورزشی نفت محمودآباد برگزار شد.در این دوره از مسابقات بیش از400 ورزشکار در6 رشته شنا،شطرنج، دارت، تیراندازی، تنیس روی میز، مسابقات تنیس روی میز و فوتسال با یکدیگر به رقابت پرداختند و شرکت پتروشیمی توانست با کسب قهرمانی در چهار رشته، چهره درخشان این دوره از المپیاد معرفی شود. 

            تلاش برای بهتر شدن ورزش جانبازان

      در ابتدای این مراسم طاهره کاظمی کیا، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی نفت ایران گفت:اگر جانبازان گرانقدر نبودند، پرچم ایران، این چنین سرافراز نمی ماند. در اینجا حضور پیدا کردم تابه نوعی قدردانی خود را به جانبازان اعلام کنم.   وی تصریح کرد: یکی از مهم ترین اهداف امور ایثارگران تمام شرکت های اصلی نفت، ورزش جانبازان و سلامت آنهاست و تمام تلاش خود را می کنیم تا بتوانیم برای سلامت جسم و روح آنها قدم مثبتی برداریم.

           نفس کشیدن کنار شما یک برد است

      در ادامه این مراسم هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت و دبیر اجرایی ستاد و سرپرست کل برگزاری این دوره از المپیاد بیان کرد:امیدوارم برگزاری این مسابقات، سرآغاز خوبی برای ورزش نفت در سال آینده باشد.

       وی بابیان اینکه به دنبال شکستن رکوردهای سال گذشته در حوزه توسعه ورزش هستیم، افزود: امیدواریم در این زمینه، بخصوص  در ورزش همگانی بتوانیم اهداف خود را دنبال کنیم و محقق سازیم. افشار با اشاره به اینکه برگزاری چنین مسابقاتی،سختی های خود را دارد، درباره بودجه ورزش همگانی در نفت نیز گفت: سال گذشته، بودجه ورزش در بخش همگانی افزایش خوبی داشت و توانستیم این مسابقات را بخوبی برگزار کنیم.   وی درباره جانبازان و جایگاه آنها نیز گفت: معتقدم اگر غیرت شما جانبازان نبود، ما نیز امروز اینجا نبودیم و اگر شما نبودید، امروز کشوری چند تکه داشتیم. برنده اصلی این مسابقات ما هستیم؛ چراکه کنار شما نفس کشیدن هم یک برد است.   رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت  ملی نفت با قدردانی از مسؤولان برگزاری این دوره از مسابقات و حمایت های آنها تصریح کرد: امیدوارم در دوره های بعدی نیزاین حمایت ها همچنان ادامه داشته باشد تا بتوانیم مسابقات خوبی را برگزار کنیم.

           آمار خوبی از سلامت کارکنان دریافت کرده ایم

      علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیزباقدردانی ازبرگزارکنندگان ششمین المپیاد سراسری فرهنگی-ورزشی جانبازان ومعلولان وزارت نفت گفت:بحث ورزش همیشه خوب و انجام آن همیشه لازم است. دانشی با تاکید بر اهمیت ورزش ونقش آن درسلامت جسم افراد تصریح کرد:ورزش درشرایطی،بخصوص بعد از فعالیت های کاری و تلاش برای بهتر شدن وضعیت جسمانی،به یک امرلازم  تبدیل  می شود. بعد ازوقفه طولانی ناشی از شیوع کرونا،برگزاری چنین المپیادهایی ازسر گرفته شد واین فرصت خوبی برای کارکنان درهمه بخش های صنعت نفت است. وی با بیان اینکه با فعال سازی دوباره دوره های ورزشی، آمارخوبی ازسلامت کارکنان دریافت کرده ایم و ادامه برنامه های ورزشی برای ما مغتنم شمرده می شود، افزود:قول می دهم سال آینده وضعیت ما در رتبه بندی که دراین دوره از المپیاد کسب کرده ایم، بهتر شود.

           در انتظار کسب موفقیت های بیشتر در ورزش جانبازان

      وحید عبدالله زاده، مدیر توسعه منابع انسانی شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز در ادامه این مراسم گفت: وظیفه من بود تا دراین مراسم حضور یابم و از شما عزیزان جانباز تشکر کنم. همچنین در برابر ایثار واز جان گذشتگی شما سرتعظیم فرود آورم. وی افزود:امیدوارم ازاین فرصتی که برای ما در خدمت به شما فراهم شده،بخوبی استفاده کنیم. انتظارمی رود این برنامه ها بامدیریت وسیاست آقای قنبرزاده ادامه یابد و در حوزه ورزش جانبازان موفقیت های قابل توجهی کسب کنیم.

           ایجاد شرایط بهتر در ورزش صنعت نفت

      منصور قنبرزاده، مدیر اداره کل ورزش وتربیت بدنی وزارت نفت و رئیس کمیته تشکیلاتی مسابقات نیز گفت:چند سالی برگزاری المپیادهای ورزشی وزارت نفت تعطیل شده بود؛ اما دراین دوره با توجه وزیر نفت به مقوله ورزش،حذف دستورالعمل های بازدارنده،همچنین راه اندازی شورای عالی وزارت نفت و شورای سلامت کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت،شرایطی ایجاد شد تا این امر به منشا خیری برای سیاستگذاری ها وتسهیل در دریافت مجوزها درحوزه ورزش تبدیل شود.  وی گفت: ورزش تنها تفریح نیست و باید نگاه بازدارنده به جلوگیری از وخیم شدن شرایط جسمانی افراد، بویژه جانبازان در حوزه ورزش داشته باشیم.

            نتایج ششمین المپیاد سراسری فرهنگی_ ورزشی جانبازان و معلولان وزارت نفت

       ششمین المپیاد سراسری فرهنگی_ ورزشی جانبازان و معلولان وزارت نفت در 6 رشته ورزشی با حضور بیش از 400ورزشکار، مربی وسرپرست در قالب 6کاروران ورزشی ازچهار شرکت اصلی شامل شرکت ملی نفت 2 کاروان، پالایش و پخش 2 کاروان، پتروشیمی و گاز هرکدام یک کاروان از 24 تا30 خردادماه در مجتمع ورزشی_ آموزشی محمودآباد و به میزبانی شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.نتایج این دوره از مسابقات به این شرح است:

       مسابقات شنا

      رتبه اول: پالایش و پخش (الف)

      رتبه دوم: نفت (ب)

      رتبه سوم: نفت (الف)

      مسابقات شطرنج

      رتبه اول: پتروشیمی

      رتبه دوم: پالایش و پخش (الف)

      رتبه سوم: گاز

      مسابقات دارت

      رتبه اول: نفت (ب)

      رتبه دوم: پالایش و پخش (الف)

      رتبه سوم: پتروشیمی

      مسابقات تیراندازی

      رتبه اول: پتروشیمی

      رتبه دوم: گاز

      رتبه سوم: پالایش و پخش (الف)

      مسابقات تنیس روی میز

      رتبه اول: پتروشیمی

      رتبه دوم: نفت (ب)

      رتبه سوم: نفت (الف)

      مسابقات فوتسال

      رتبه اول: پتروشیمی

      رتبه دوم: پالایش و پخش (الف)

      رتبه سوم: گاز

       

      توسعه ورزش  جانبازان  از  اهداف  کلان شورای عالی  ورزش نفت  است

       منصورقنبرزاده، مدیر اداره کل ورزش و تربیت بدنی وزارت نفت در گفت وگو با «مشعل» گفت: چند سالی است که برگزاری المپیادهای ورزشی به دلایلی که بخشی ازآن به شیوع کرونا درکشور وبخشی نیزبه سیاست های قبل مبنی برممنوعیت برگزاری چنین المپیادهایی مربوط می شود،تعطیل بودوششمین المپیاد ورزش جانبازان ومعلولان باوجود محدودیت های بسیاربعد از گذشت چهارسال،با تغییر نگرش واصلاح دستورالعمل ها برگزار شد.  وی بابیان اینکه این المپیاد ماحصل انتخابی شرکت های اصلی وزارت نفت بوده است،تصریح کرد:معتقدم برگزاری این مسابقات می تواند برهمه کارکنان تاثیرمثبت داشته باشد، بخصوص برای جانبازان و معلولان عزیز که ورزش برای آنها درمان است.

      قنبرزاده باتاکید بر اینکه بی تردید برنامه های ورزشی، توسعه ورزش و افزایش آمادگی جسمانی برای این عزیزان می تواند تا اندازه ای ازهزینه دارو ودرمان آنها بکاهد، افزود: ایجاد روحیه شادابی و نشاط که از طریق ورزش و این نوع مسابقات در ورزشکاران ایجاد می شود، می تواند انگیزه ای برای ایجاد یک زندگی بهتر و ارتقای سلامت ورزشکاران جانباز و معلول باشد.

      وی گفت:وزارت نفت و اداره کل سلامت و تربیت بدنی شورای عالی ورزش، توسعه ورزش را ازاهداف و یکی از برنامه های کلان خود می داند.

      قنبرزاده افزود:تاکید می کنم مسابقات، انگیزه ای  برای ورزش کردن این گروه از عزیزان است.

       

      بسکتبالیست تیم بانوان پالایش نفت آبادان درگذشت

       ترنم شاهین زاده، بسکتبالیست تیم زنان پالایش نفت آبادان دارفانی را وداع گفت. ترنم شاهین زاده ۲۸ خردادماه در یک سانحه رانندگی در مسیر اصفهان به شاهین شهر درگذشت. شاهین زاده، عضو تیم بسکتبال زنان پالایش نفت آبادان بود که شماره 7 این تیم را برتن داشت. او در حالی دارفانی را وداع گفت که در آستانه ورود به ۲۲ سالگی بود. ترنم شاهین زاده، جزو استعدادهای درخشان بسکتبال خوزستان بود. باشگاه پالایش نفت آبادان درگذشت این ورزشکار را تسلیت گفت. هفته نامه «مشعل» نیزدرگذشت زنده یاد ترنم شاهین زاده را به خانواده او و جامعه بسکتبال ایران تسلیت می گوید.

    • media/image/2018/07/1024-1448/995.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات