ادامه گسترش دیپلماسی انرژی با کشورهای آمریکای جنوبی در دولت سیزدهم

اتحاد حول محور انرژی

مشعل: سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری هفته گذشته در رأس هیئتی به منظور حضور در کشورهای ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه به این کشورها سفر کرد و جواد اوجی، وزیر نفت هم در این سفر رئیس جمهوری را همراهی کرد. در جریان این سفر ۱۹ سند و تفاهم نامه همکاری امضا شد که بعضی از آن ها در زمینه توسعه میدان ها و پایانه های نفتی، احیای ظرفیت پالایشی و پتروشیمی بوده است. همچنین در جریان سفر رئیس جمهوری به آمریکای لاتین نیز نخستین قرارداد بازسازی و نوسازی پتروشیمی های فراسرزمینی در دولت سیزدهم برای نوسازی یک مجتمع تولید آمونیاک در ونزوئلا امضا شده است.

سیدابراهیم رئیسی ، رئیس جمهوری در نشست مشترک هیئت های عالی رتبه دو کشور، با اشاره به هدف گذاری حجم تبادلات ایران و ونزوئلا تا ۱۰ میلیارد دلار در میان مدت گفت: گسترش همکاری ها در حوزه های صنعتی، معدنی، انرژی و مسائل پولی و بانکی در تعمیق و تقویت روابط دو کشور حائز اهمیت است. رئیسی با تأکید بر فعال تر شدن خطوط کشتیرانی بین دو کشور، گسترش همکاری ها در حوزه های صنعتی، معدنی، انرژی و مسائل پولی و بانکی را در تعمیق و تقویت روابط دو کشور حائز اهمیت دانست. نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا نیز در نشست مشترک هیئت های عالی رتبه دو کشور با تمجید از سابقه روابط راهبردی تهران و کاراکاس، از عزم خود و اعضای کابینه این کشور برای آغاز دوری تازه از تلاش ها و اقدام ها برای گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران خبر داد. وی با اشاره به تلاش های ایران و ونزوئلا برای کاهش وابستگی اقتصادی به درآمدهای نفتی و در نتیجه افزایش مقاومت اقتصاد دو کشور در برابر تکانه های خارجی اظهار کرد: در جهان جدیدی که در حال شکل گیری است، امپریالیسم در حال سقوط بوده و کشورهایی که در برابر زیاده خواهی مستکبران مقاومت و ایستادگی کردند در آستانه پیروزی قرار دارند.

حجم مبادلات تجاری  به ۲۰ میلیارد دلار می رسد

سیدابراهیم رئیسی همچنین در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای ونزوئلایی خود که در جریان برنامه های سفر رسمی به این کشور برگزار شد، با بیان اینکه مردم ایران و ونزوئلا دارای دشمنان مشترکی هستند که نمی خواهند ما مستقل زندگی کنیم، افزود: ملت ایران در طول سال های گذشته دوستی خود را با مردم ونزوئلا اثبات کرده و همواره نشان داده که دوست روزهای سخت آنهاست.

رئیس جمهوری با اشاره به اینکه روابط بین ایران و ونزوئلا روابط دیپلماتیک معمولی نیست، بلکه راهبردی است، تصریح کرد: برخورداری از منافع، نگاه و دشمن مشترک، همکاری های فی مابین را عمیق و راهبردی کرده است.

رئیسی با اشاره به افزایش حجم تبادلات تجاری بین دو کشور از ۶۰۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ به بالای ۳ میلیارد دلار افزود: حجم مبادلات تجاری فی مابین در گام نخست به ۱۰ میلیارد دلار و در گام دوم به ۲۰ میلیارد دلار قابل افزایش است.

وی امضای ۱۹ سند همکاری بین دو کشور در عرصه های صنعتی، معدنی، کشاورزی، انرژی و علمی و فناوری را جلوه ای از اراده دو طرف برای گسترش روابط فی مابین توصیف و تصریح کرد: امیدوارم با اجرای این اسناد بتوانیم گام بلندی در ارتقای سطح روابط دو کشور برداریم.

قدرتمند شدن در حوزه اقتصادی مؤثرترین راه مقابله با تحریم هاست

سیدابراهیم رئیسی همچنین در آخرین برنامه از روز نخست سفر رسمی به ونزوئلا، در نشست مشترک بازرگانان دو کشور، تقویت فعالیت ها و همکاری های دانش بنیان را از جمله اقدام های مهم در حوزه اقتصادی دانست و بر ضرورت ایجاد دفتر فناوری در ونزوئلا تأکید کرد. وی بی اثرسازی تحریم و قدرتمندشدن در حوزه اقتصادی را مؤثرترین راه مقابله با تحریم ها دانست و افزود: جوانان ایرانی به وسیله شرکت های دانش بنیان از تحریم ها فرصت ساختند و توانستند ایران را در برابر تکانه ها به آرامش و ثبات برسانند.

رئیس جمهوری روابط ایران و ونزوئلا را بسیار سازنده توصیف و تصریح کرد: برای تسهیل و تسریع توسعه مبادلات اقتصادی، با اجرای توافق های انجام شده، موانع گمرکی، بانکی و تعرفه ای برطرف خواهد شد. رئیسی با تأکید بر اینکه ظرفیت های به کار گرفته نشده قابل ملاحظه ای برای افزایش مبادلات اقتصادی ایران و ونزوئلا وجود دارد، راه تحقق مناسبات ۲۰ میلیارد دلاری را فعالیت و سرمایه گذاری جدی میان دو کشور دانست. وی وظایف سفیران ایران، دفاتر بازرگانی، خانه علم و فناوری و همه بخش های فعال در حوزه های صنعت، معدن و امور بانکی را تسهیل امور تجاری بین دو کشور و حل مشکلات شرکت های ایرانی دانست.

از صادرات محصولات دانش بنیان تا احیای ظرفیت های پتروشیمی

ایران و ونزوئلا در جریان سفر رئیس جمهوری به کاراکاس سندها و قراردادهای مختلفی در حضور مقام های ارشد دو کشور امضا کردند، به گونه ای که سهم صنعت نفت در این قراردادها با توسعه همکاری در حوزه های بالادست و پایین دست خیره کننده به نظر می آید.ادامه و توسعه همکاری دو کشور در زمینه افزایش ظرفیت پالایشی در پالایشگاه های موجود ونزوئلا یکی از زمینه های مورد تفاهم دو کشور بوده است. ونزوئلا هم اکنون یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه ظرفیت فرآورش نفت در پالایشگاه هایش دارد که به دلیل تحریم ها تنها ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه از آن عملیاتی است، از این رو با توجه به تجربه های تعاملات پیشین دو کشور قرار شد این همکاری ها توسعه یابد.

بر اساس یکی از تفاهم نامه های امضاشده در روز دوشنبه (۲۲ خردادماه) شرکت های ایرانی دانش بنیان تعمیرات اساسی و راه اندازی پالایشگاه های ازکارافتاده ونزوئلا را ادامه می دهند. تا امروز بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه و تجهیز ایرانی از سوی هزار و ۶۰۰ سازنده ایرانی در پالایشگاه های ونزوئلا نصب و راه اندازی شده است؛ بخشی از نفت خام و میعانات گازی ایران نیز در همین پالایشگاه ها در حال فرآورش است. به عبارت دیگر با این کار بازارسازی مطلوبی برای فروش و صادرات میعانات گازی و نفت خام کشور در دوران تحریم ها شده است.

با نهایی شدن قراردادهای تعمیرات اساسی پالایشگاه های نفتی ونزوئلا، گروه دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم سراغ پتروشیمی های فراسرزمینی این کشور رفته است. این کشور ۱۲ میلیون تن ظرفیت نصب شده پتروشیمی دارد که پس از خروج کارشناسان خارجی این مقدار به ۲ میلیون تن افت کرده است. بر اساس بررسی ها به راحتی می توان ۴ میلیون تن از ظرفیت بلاتکلیف پتروشیمی ونزوئلا را با صدور خدمات فنی و مهندسی ایرانی تولیدی کرد. نخستین قرارداد تعمیرات اساسی یکی از مجتمع های پتروشیمی (تولید آمونیاک) ونزوئلا به دست شرکت های ایرانی روز دوشنبه با حضور مسئولان بلندپایه دو کشور امضا شد. تولید در این مجتمع پتروشیمی به دلیل تحریم های آمریکایی متوقف شده بود که امید می رود با راه اندازی دوباره آن از محل تولید و فروش محصول آمونیاک بازگشت سرمایه گذاری طرف ایرانی به خوبی انجام شود. بحث نوسازی و روزآمد کردن ایستگاه ها و تأسیسات تقویت فشار و انتقال گاز در ونزوئلا از سوی شرکت های ایرانی یکی دیگر از روئوس همکاری دو کشور در آینده نزدیک خواهد بود. در این زمینه همچنین درباره احیای پایانه های نفتی ونزوئلا چند قرارداد با محور شرکت های ایرانی امضا شده است، به طوری که شاهد بودیم نخستین قرارداد ئی پی سی شرکت های ایرانی خارج از کشور در این زمینه در ونزوئلا امضا شده است. تأمین مالی این قرارداد به عهده طرف ونزوئلایی خواهد بود. این کشور بزرگ ترین ذخایر اثبات شده نفت جهان را به خود اختصاص داده است، از این رو ظرفیت بسیار بالایی برای جذب خدمات فنی و مهندسی، محصولات و کالاهای ایرانی دارد.

همکاری پتروپارس برای ارتقا و بهسازی پایانه صادراتی «خوزه»

در جریان سفر رئیس جمهور به ونزوئلا ، همچنین قرارداد ارتقاء و بهسازی پایانه صادراتی «خوزه» ونزوئلا بین گروه پتروپارس و شرکت ملی نفت ونزوئلا (پدوسا PDVSA) امضا شد. گروه پتروپارس بر پایه شیوه قراردادی مهندسی، تأمین تجهیزات و اجرا (ئی پی سی) که ازسوی طرف ونزوئلایی تأمین مالی می شود، ظرف مدت یک سال ظرفیت ذخیره سازی پایانه نفتی «خوزه» ونزوئلا را با تعمیر، احداث، تکمیل و بازسازی مخازن ذخیره سازی، تعمیرات اساسی و تعمیر پکیج های ایستگاه های پمپاژ و ظرفیت بارگیری، افزایش می دهد و بهسازی می کند.

این قرارداد همسو با سیاست توسعه زنجیره فعالیت های پتروپارس به ویژه حضور در بازارهای جهانی که از سوی گروه مدیریتی تازه پتروپارس اتخاذ شده است، امضا شد، این امکان از طریق پیگیری کارگروه مشترک پتروپارس و پدوسا، ارزیابی و اولویت بندی فرصت های مشارکت این شرکت ایرانی در طرح های بالادست صنعت نفت ونزوئلا به پشتوانه توانایی های مدیریتی و دانش فنی انباشته حاصل از اجرای طرح های توسعه ای میدان مشترک پارس جنوبی فراهم شده است.

زنده کردن ۱۲ میلیون تن ظرفیت پتروشیمی ونزوئلا

بر اساس این گزارش، جواد اوجی به صورت آنلاین در بخش خبری ساعت ۱۴ شبکه یک صداوسیما صحبت و توضیحاتی را درباره این سفر ارائه کرد و با اشاره به اسنادی مهم و قراردادی که بین ایران و ونزوئلا در حوزه بالادست و پایین دست صنعت نفت امضا شد، افزود: ونزوئلا از برزگترین دارندگان ذخایر اثبات شده نفت خام جهان به شمار می آید.وی به وجود چهار پالایشگاه نفتی با ظرفیت پالایش روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت در ونزوئلا اشاره کرد و گفت: متأسفانه به دلیل تحریم ها و رفتن متخصصان خارجی، این پالایشگاه ها بلاتکلیف رها شده بودند، اما خوشبختانه با آغاز به کار دولت سیزدهم و فعال شدن دیپلماسی انرژی، فعالیت ها و مذاکرات در حوزه توسعه و تعمیرات اساسی این پالایشگاه ها، صادرات نفت و میعانات گازی را آغاز کرده ایم.

وزیر نفت اظهار کرد: تاکنون بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار قطعه و کالای ایرانی مربوط به پالایشگاه های نفتی به ونزوئلا صادر شده و بخش قابل توجهی از ظرفیت خالی مانده پالایشی پالایشگاه های این کشور احیا شده است، همچنین پس از حوزه پالایشگاهی سراغ مجتمع های پتروشیمی این کشور که به دلیل تحریم ها از کار افتاده بودند، رفته ایم، این کشور بیش از ۱۲ میلیون تن ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی همچون آمونیاک، اروه و پلی اتیلن دارد.اوجی ادامه داد: امیدواریم با تکیه بر توانمندی شرکت های ایرانی در حوزه خدمات فنی و مهندسی، کاتالیست ها و دانش فنی بتوانیم ظرفیت های بالقوه مجتمع های پتروشیمی این کشور را همچون پالایشگاه های نفتی آن به صورت مشارکتی بالفعل و محصولات این مجتمع ها را در بازارهای بین المللی عرضه کنیم.

وی از ورود شرکت های ایرانی توانمند به حوزه توسعه میدان های نفت و گاز کشور ونزوئلا خبر داد و تصریح کرد: در زمینه بازسازی و توسعه اسکله های بارگیری و پایانه های نفتی نیز روز گذشته قراردادهای خوبی امضا شده است.

 

 

امضای 3 سند همکاری جدید  بین تهران و «ماناگوآ»

رئیس جمهور و هیات همراه کشورمان در ادامه سفر خود به آمریکای جنوبی به نیکاراگوئه سفر کرد و رؤسای جمهوری دو کشور و و مقام های عالی رتبه دو طرف، سه سند و تفاهم نامه همکاری امضا کردند.

سید ابراهیم رئیسی ، در نشست مطبوعاتی مشترک با رئیس جمهوری نیکاراگوئه تاکید کرد که همکاری میان کشورهای آمریکای لاتین و دیگر کشورهای مستقل با یکدیگر در مناطق مختلف می تواند اتحادی را به وجود آورد که تحریم ها را خنثی کند و بر ظرفیت کشورهای مستقل بیافزاید. رئیس جمهوری همچنین با اشاره به حصول تفاهم نامه هایی برای تبادل ظرفیت ها و استفاده از امکانات متقابل میان ایران و نیکاراگوئه با هدف افزایش ارتقای سطح روابط دوجانبه، همکاری های تجاری و اقتصادی، تبادل تجربه ها و دستاوردهای علمی و فناوری، صدور خدمات فنی-مهندسی و خدمات بهداشتی، درمانی، دارویی و سلامت را از اهم حوزه های مورد توافق دو کشور برای همکاری برشمرد.

وی گفت: ایران با وجود تحریم ها و تهدیدهای گسترده از این تهدیدها برای خود فرصت سازی می کند و به پیشرفت های قابل ملاحظه ای در عرصه های علمی، فنی- مهندسی، بهداشتی، درمانی و دارویی دست یافته است و امروز کشوری فناور در این عرصه ها به شمار می آید.

بر اساس این گزارش ، پس از نیکاراگوئه، کوبا مقصد بعدی رئیسی در سفر به آمریکایی لاتین بود و مقام های عالی رتبه ایران و کوبا در حضور رؤسای جمهوری دو کشور، ۶ سند همکاری امضا کردند.