با این اقدام بدون افزایش مصرف انرژی توانستیم هیدروژن سولفید (H2S ) برگشتی را 18 درصد نسبت به قبل افزایش دهیم، همچنین می توانیم حدود 2 تن گوگرد بیشتر از گازهای پالایشگاهی تولید کنیم.

این پروژه حدود 100 بشکه نفت در سال صرفه جویی اقتصادی دارد که شامل  حدود 10 میلیارد ریال می شود.  همچنین پروژه اتصال آمین یک و دو را در برنامه داریم که فناوری های به روزتری در فاز دو به کار گرفته شده است. اتصال این دو فاز به یکدیگر، مصرف انرژی را حدود 1.2درصد کاهش خواهد داد که به معنای روزانه حدود20هزار دلار بازگشت سرمایه است.  پروژه دیگر، پایش مانیتورینگ انرژی است. در این پروژه، همه دیتاهای انرژی در یک نرم افزار وارد می شود که  با نهایی شدن آن، حدود 22 هزار تک نمره انرژی برای این برنامه در نظر گرفته می شود.

 در زمینه کوره زایدسوز 901 پالایشگاه بفرمایید که اکنون چه شرایطی دارد؟

فناوری کوره زایدسوز 901 قدیمی شده بود که از سوی سازمان حفاظت محیط زیست اخطار دریافت کردیم. برای رفع این مشکل، کوره زایدسوز را از سرویس خارج و با کوره باکیفیت تر جایگزین کردیم و توانستیم در محیط زیست و انرژی، دستاوردهای خوبی داشته باشیم. مصداق این امر، کاهش مصرف انرژی5.5 کیلو کالری بر ساعت و کاهش هزینه 15هزار میلیارد ریالی در سال است.

 با توجه به اینکه ساختمان های پالایشگاه قدیمی شده، چه اقداماتی در زمینه مدیریت انرژی آنها صورت گرفته است؟

به دلیل قدیمی بودن ساختمان های این پالایشگاه، کنتور برق و حامل های انرژی را روی ساختمان های اداری نداریم. با هدف مدیریت انرژی، سامانه هوشمند اندازه گیری را روی ساختمان های اداری و ستادی قرار داده ایم که به صورت آنلاین هرگاه نیاز باشد با موبایل می توانیم از مصارفمان دیتا بگیریم. با این کار کنترل برق ساختمان ها به صورت لحظه ای قابل پایش است. 

 چه اقداماتی در زمینه صرفه جویی در آب پالایشگاه انجام شده است؟

در واحد آب بخار نیز با اداره مهندسی پالایش همکاری می کنیم و پروژه های خوبی انجام شده تا مصارف بخار را کاهش دهیم و به لحاظ اقتصادی صرفه جویی خوبی داشته باشیم. پیشنهاد این طرح از سوی همکاران واحد RFCC داده شده تا بتوانیم محل بازیابی بخار را در این واحد بهبود دهیم. با این کار حدود 5 میلیارد تومان در سال صرفه جویی اقتصادی داریم و همچنین توانستیم 5 تن در ساعت، بخارهای بیشتری بازیابی کنیم.  از دیگر اقدام های انجام شده به منظور مدیریت آب، می توان به تشکیل کمیته آب در پالایشگاه اشاره کرد، ضمن آنکه صرفه جویی عمده ای در زمینه آب مقطر داریم. در گذشته آب DM که برای برج خنک کننده به صورت مستقیم در واحد اوره استفاده می شد، 9 هزار مترمکعب هدردهی داشت که با نصب آنالایزر از هدررفت آن جلوگیری شد. همچنین کیفیت آب تولیدی نیز با تغییرات انجام شده، افزایش و مسیرهای تزریق مواد شیمیایی نیز بهبود یافته است. یکسری تغییرات نیز در ظرف های کاتیانی انجام شده که هم عمر تجهیزات را افزایش داده و هم بازیابی ها آنها را بهتر کرده است. سردی آب (کولینک) در گذشته تا 26 درجه پایین می آمد؛ اما اکنون با کنترل هایی که انجام شده، سردی دما را به 27 تا 29 درجه رسانده ایم. فشار دمای عملیاتی نیز از 4.5 بار به 3.5 بار کاهش یافته که این امر موجب می شودLPS کمتری مصرف و در کنار آن صرفه جویی اقتصادی ایجاد شود. خط BFW فاز یک و دو را به یکدیگر متصل کرده ایم که با این کار، یک تلمبه تغذیه که 500 کیلووات در ساعت برق مصرف می کرد، از سرویس خارج شده و از نظر مصرف انرژی، شاهد صرفه جویی اقتصادی در این بخش هستیم. همچنین از تخلیه دایم آب در دیگ های بخار جلوگیری کرده ایم. با این توضیح که در گذشته، طی این مرحله  حدود 50 تا 80 مترمکعب در ساعت آب هدر می رفت که برای جلوگیری از آن، از آب های بازیابی برج های خنک کننده استفاده می کنیم.

 افزون بر موارد ذکر شده، چه اقدامات دیگری برای جلوگیری از هدررفت آب انجام شده است؟

در واحد 14، چهار تله بخار داشتیم که آب حاصل از میعانات گازی آن به زمین تخلیه می شد. این خروجی ها نیز به خط میعانات گازی متصل شده و از هدررفت جلوگیری شده است. اکنون برای 60 تله بخار دیگر نیز این کار را انجام می دهیم که در زمینه بازیابی، بهبود عملکرد داریم. به صورت مستمر نیز این میعانات گازی پایش می شوند تا حدود 60 الی 70 درصد بازیافت آب مقطر داشته باشیم.  پیشنهاد تزریق جوشش مجدد از طریق بخار ( MP) میعانات گازی را در واحد 15 داشتیم که به صورت قابل توجهی، باعث بازیافت بخار آب شده و مصرف آب کولینگ را کاهش داده است. 

 پروژه تصفیه پساب شهرهای شازند و مهاجران در چه مرحله ای قرار دارد؟

پروژه دریافت پساب شهرهای شازند و مهاجران را در دستور کار داریم تا بتوانیم پساب فاضلاب آنها را بررسی کنیم . برای این کار تصفیه خانه ای احداث کرده ایم، ضمن آنکه پروژهRO  را داریم که  اکنون مهندسی طرح ها مطالعات آن را بر عهده دارد. اگر آب مطلوبی باشد، در واحدهای پالایشگاهی استفاده خواهد شد و دیگر از سفره های آب زیرزمینی کمتر برداشت خواهیم کرد.

 مدیریت انرژی در تعمیرات اساسی چه مسؤولیتی به عهده دارد؟

در تعمیرات اساسی روی کوره ها تمام پایلوت ها از سوی مهندسی انرژی نظارت می شود و تمام بنرها مورد بازبینی قرار می گیرد تا هر مشکلی که در نصب است، بر اساس نقشه و طراحی درست انجام شود.

 در زمینه فلرینگ چه اقداماتی صورت گرفته است؟

در زمینه فلرینگ نیز بررسی روزانه داریم، یعنی زمانی که افزایشی داشته باشیم، با واحد در ارتباط هستیم و تلاش می کنیم فلرینگ کاهش یابد. از سوی دیگر پروژه مدیریت گازهای ارسالی به فلر را تعریف کرده ایم؛ البته پیچ و خم زیادی طی شد تا این پروژه اجرایی شود؛ اما هنوز کاری صورت نگرفته است،  پیگیری ها انجام شده تا با توجه به دانش روز دنیا، دو ترنس میتر آلتراسونی برای فلرها خریداری شود تا بتوانیم فلرینگ را به صورت دقیق اندازه گیری کنیم. یک گروه تخصصی تله بخار داریم که به صورت مداوم این پایش را  انجام می دهند و هر جا ایرادی در تله بخارها باشد، جایگزینی آن انجام می شود. پروژه ای تعریف کردیم تا مدیریت بهتری روی آن انجام و شماره گذاری شوند تا برای تهیه نقشه ها پایگاه داده داشته باشیم.

  پروژه گوگردسازی فاز یک در چه مرحله ای قرار دارد؟

در پروژه دیگری که تعریف شده، گوگرد فاز یک از سرویس خارج و به فاز دو منتقل خواهد شد. اکنون یکی از آنها گوگرد فاز یک است که از سرویس خارج شده و 1.5 درصد از مصرف انرژی نیز کاهش پیدا کرده است. با اجرای این طرح، حدود 25 هزار دلار در روز ذخیره سرمایه داریم. 

 اگر صحبتی باقیمانده بفرمایید؟

 مشعل های پالایشگاه قدیمی شده اند که باید آنها را به روز رسانی کنیم، ضمن اینکه در تعمیرات اساسی نیز به روزرسانی کوره ها را در برنامه خواهیم داشت.