صنعت نفت بزرگترین فرصت سرمایهگذاری ایران برای توسعه است
انجام تعمیرات اساسی سیستم حفاظت کاتدی اسکلههای صادراتی خارک
کارکنان نفت زیر چتـــــر بیمــــه
اجرای بهینه سازی ؛ ماندگاری نسلها
مشاوره؛ پنجره ای رو به زندگی بهتر
پایان عملیات جداسازی رایزرهای سورنا
آغاز تزریق گاز به خط لوله «بیدبلند - بهبهان»
رئیس جمهوری تاکید کرد:
رئیس جمهوری گفت: روابط تهران و بغداد در حوزه زیرساختی همچون آب، برق، گاز و انرژی باید به نحوی ادامه یابد که استفاده از ظرفیت های موجود، نیازهای دو طرف را به طور کامل برطرف کند. به گزارش شانا و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی روز (شنبه، 9 اردیبهشت) در نشست مطبوعاتی با عبداللطیف رشید، رئیس جمهوری عراق با بیان اینکه روابط ایران و عراق روابط معمولی نبوده؛ بلکه روابطی راهبردی است، اظهار کرد: سطح روابط تجاری و اقتصادی دو کشور بیش از ۱۰ میلیارد است که می تواند به سطوح بالاتری برسد. وی افزود: روابط تهران و بغداد در حوزه زیرساختی همچون آب، برق، گاز و انرژی باید به نحوی ادامه یابد که استفاده از ظرفیت های موجود نیازهای دو طرف را به طور کامل برطرف کند. رئیس جمهوری عراق نیز در این نشست مطبوعاتی با قدردانی از دعوت رئیس جمهوری اسلامی ایران برای سفر به تهران گفت: هدف از این سفر، تأکید بر روابط تاریخی دو کشور دوست و همسایه و گسترش آن در همه حوزه هاست. عبداللطیف رشید تصریح کرد: ایران و عراق تاریخ و جغرافیای مشترکی دارند و علاوه بر این، شاهد اشتراکات فراوان میان اقوام و قومیت ها در دو کشور نیز هستیم و روابط دو طرف، محدود به روابط دولت ها نیست. رئیس جمهوری همچنین در نشست هیأت های عالی رتبه ایران و عراق بر گسترش همکاری ها در حوزه های اقتصادی، انرژی، ترانزیت و حمل ونقل، تبادلات تجاری و همکاری های امنیتی و نیز اهمیت تسریع در اجرای توافق های موجود میان دو کشور تأکید کرد.
رئیس جمهوری با تأکید بر پیگیری و اجرای مصوبات سفرهای استانی دولت، از اقدام های انجام شده در اجرای مصوبات دور نخست سفر به خوزستان بویژه در حوزه نفت، آب و برق قدردانی کرد و آن را افتخارآمیز دانست. سیدابراهیم رئیسی در نشست عصر یکشنبه (۱۰ اردیبهشت ) هیأت دولت با اشاره به استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت در مجلس، از زحمات و تلاش های سیدرضا فاطمی امین و همکارانش در این وزارتخانه قدردانی کرد. وی ارائه تذکر، طرح سؤال و استیضاح را از اختیارهای مجلس دانست و با بیان اینکه به هیچ وجه عمل نمایندگان به وظایف نمایندگی را جلوه اختلاف میان قوا تلقی نمی کنیم، در عین حال افزود: امروز بیش از همیشه همراهی، همکاری و همدلی قوا برای حل مسائل کشور و گره گشایی از امور مردم ضروری است. رئیس جمهوری با یادآوری سالروز صدور فرمان هشت ماده ای مقام معظم رهبری به سران قوا برای مبارزه با مفاسد اقتصادی در سال ۱۳۸۰، نظارت را از ابزارهای مؤثر مدیریتی در پیشگیری و مقابله با فساد، ناکارآمدی و ناهنجاری دانست. رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار روز یکشنبه (10 اردیبهشت) جمعی از کارگران و اعضای تشکل های کارگری، بخش های مربوطه را مکلف به تشکیل کارگروهی برای پیگیری این موضوع کرد. وی همچنین با اشاره به ظرفیت تالاب شادگان برای ایجاد اشتغال و تبدیل شدن به قطب اقتصادی و گردشگری در خوزستان به مسؤولان ذیربط ماموریت داد طرح توسعه شادگان را با جدیت و فوریت پیگیری کند.
رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری:
رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری گفت: اگر ایران بخواهد جایگاه اعتباری در دنیا داشته باشد و سرمایه جذب کند، فقط باید صنعت نفت را گسترش دهد و این به وجود شرکت های داخلی وابسته است. علی آقامحمدی در نشست هم اندیشی با مدیران عامل شرکت های اکتشاف و تولید داخلی درباره صدور پروانه های اکتشاف و تولید اظهار کرد: حوزه نفت، بزرگترین فرصت سرمایه گذاری ایران برای توسعه است و می توان کشور را از این مسیر به طور قابل توجهی جلو انداخت.
وی افزود: بخشی از محقق کردن اهداف توسعه صنعت نفت به عهده شرکت های تولید و اکتشاف است و گروهی به نمایندگی از این شرکت ها می توانند در نشست های مختلف، شرایط موجود برای اعطای پروانه را بررسی کنند تا پردرآمدترین بخش ایران در این حوزه سامان یابد. رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه حتی می توان مشاوره های خارجی دریافت کرد و با تعریف همه پروژه ها و مگاپروژه ها، کار را به طور مطلوبی پیش برد، تصریح کرد: دستور رهبری هم این است که چند شرکت بزرگ نفتی برای فعالیت در عرصه بین الملل تشکیل شود؛ زیرا اگر کشوری با آینده می خواهیم، باید در حوزه نفت در دیگر کشورها هم فعالیت داشته باشیم. آقامحمدی گفت: اگر ایران بخواهد جایگاه اعتباری در دنیا داشته باشد و سرمایه جذب کند، فقط باید صنعت نفت را گسترش دهد و این به وجود شرکت های داخلی وابسته است.
قیمت نفت خام در پی نگرانی ها درباره احتمال ضعف در تقاضای چین و پیش بینی ها درباره افزایش نرخ بهره آمریکا کاهش یافت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمت نفت در معاملات روز سه شنبه (۱۲ اردیبهشت) بازارهای آسیا در پی افزایش آمارهای اقتصادی ضعیف از چین و انتظارها درباره اثر افزایش نرخ بهره آمریکا بر بازارهای مالی، کاهش یافت.دراین روز قیمت نفت خام شاخص برنت دریای با ۰.۳ درصد ۲۴ سنت کاهش به ۷۹ دلار و ۷ سنت به ازای هر بشکه رسید. نفت خام شاخص دبلیوتی آی با ۰.۳ درصد یا ۲۵ سنت کاهش ۷۵ دلار و ۴۱ سنت معامله شد. هر دو شاخص نفتی در آخرین جلسه معاملاتی، بیش از یک دلار کاهش یافتند. تینا تنگ، تحلیلگر مؤسسه سی ام سی مارکتز در این باره گفت: فشار کاهشی بر قیمت نفت نشان می دهد، بهبود اقتصادی چین چندان امیدوارکننده نیست و چشم انداز تقاضا برای مصرف سوخت را مختل می کند. داده های رسمی روز یکشنبه (10 اردیبهشت) نشان داد فعالیت های تولیدی چین در ماه آوریل به طور ناگهانی کاهش یافت که نخستین انقباض از دسامبر ۲۰۲۲ در شاخص مدیران خرید (PMI) مربوط به بخش تولید بود. انتظار می رفت بهبود صنعتی و اقتصادی چین از شیوع ویروس عالم گیر کرونا در سال جاری میلادی باعث افزایش تقاضا شود.
رئیس هیأت مدیره مؤسسه گاز ایرانیان:
رئیس هیأت مدیره مؤسسه گاز ایرانیان گفت: کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا از سال ۱۹۸۰ با افزایش مصرف زغال سنگ و امروزه با شیل اویل، سبب افزایش گرمایش زمین و خشکسالی در جهان شده اند. منصور دفتریان در نشست تخصصی محیط زیست پاک واحدهای پتروشیمی در همایش بین المللی آی پی اف با بیان اینکه کره زمین از سال ۱۹۸۰ به دلیل زیاده خواهی و قلدری کشورهای توسعه یافته مانند آمریکا دچار افزایش گرمایش زمین شده است، اظهار کرد: دانشمندان با توجه به تغییرات اقلیمی در مورد ادامه روند گرمایش زمین بارها هشدار داده اند. وی با اشاره به بررسی های بانک مرکزی اروپا مبنی بر جایگزینی سوخت های فسیلی با انرژی های تجدیدپذیر و منافع اقتصادی حاصل از آن برای کشورها افزود: متأسفانه کشورهای بزرگ مصرف کننده انرژی مانند آمریکا و چین با افزایش مصرف زغال سنگ، بخوبی توانسته اند در سال های اخیر قیمت نفت را کنترل کنند، غافل از آنکه این کار آنها سبب تسریع در روند گرم شدن زمین به واسطه مصرف زغال سنگ شده است.
رئیس هیأت مدیره مؤسسه گاز ایرانیان با یادآوری اینکه در اسناد منتشرشده از سوی شرکت اکسون موبیل آمریکا و دیگر دانشمندان این کشور مشخص شده، آمریکا از روز نخست از تبعات حاصل از افزایش مصرف زغال سنگ اطلاع داشته است، تصریح کرد: ایران به دلیل افزایش گرمایش زمین در دهه های اخیر ۷۰۰ دریاچه و تالاب خود را از دست داده و دچار آسیب های جبران ناپذیری مانند آلودگی خاک به دلیل نباریدن باران شده است.
در کمیسیون عمران مجلس بررسی شد
چگونگی تأمین قیر رایگان برای پروژهای عمرانی کشور در نشست کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بررسی شد. به گزارش شانا، صدیف بدری در تشریح نشست روز دوشنبه (۱۱ اردیبهشت) کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: در بند (ک) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۲ برای تامین قیر رایگان پروژه های عمرانی کشور ۲۰ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده بود که با اصلاحات هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، مشکلاتی پیرامون تخصیص قیر رایگان ایجاد شده است. وی افزود: بر اساس اصلاحات هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام، پس از فروش مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم) باید مبلغ به خزانه واریز و سپس ۲۰ همت میان دستگاه ها توزیع شود و آنها اقدام به تهیه قیر کنند که این موضوع موجب افزایش قیمت قیر در بازار بورس می شود و سرانجام انتظارهای قانونگذار نیز برآورده نمی شود، بنابراین با اصلاح صورت گرفته نه تنها مشکلی حل نشده، بلکه مشکلاتی نیز به وجود می آید. نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: در نشست کمیسیون عمران که با حضور نایب رئیس مجلس و معاونان وزارتخانه های نفت، نیرو و نمایندگان پالایشگاه ها برگزار شد، موضوع مذکور مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد، نشستی مشترک با هیأت نظارت برگزار و در صورت امکان مصوبه اولیه مجلس در قانون بودجه اجرایی شود. در غیر این صورت با همکاری نمایندگان، طرح دو فوریتی تدوین و همانند سال ۱۴۰۱ هر تن وکیوم باتوم با قیمت ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به صورت حواله در اختیار دستگاه ها قرار گرفته تا مشکلات پروژه های عمرانی حل و آسفالت مورد نیاز مناطق تهیه شود.
بدری اظهار کرد: سهمیه برخی دستگاه ها از بودجه ۱۴۰۱ هنوز ابلاغ نشده و حواله ای نیز به آنها داده نشده است، بنابراین مقرر شد تا پایان خردادماه همه حواله ها مطابق با قانون صادر و تحویل دستگاه ها شود. در بودجه پارسال نیز مواردی وجود داشته که سبب تأخیر برخی از دستگاه ها در تحویل قیر شده که باید تا پایان خردادماه برطرف شود.
با حضور در کمیسیون انرژی مجلس
وزیر نفت با حضور در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به پرسش های تعدادی از نمایندگان مجلس پاسخ داد. به گزارش شانا، مالک شریعتی نیاسر در تشریح نشست روز دوشنبه (۱۱ اردیبهشت) کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به حضور جواد اوجی، وزیر نفت و معاونان وی در کمیسیون برای پاسخگویی به پرسش تعدادی از نمایندگان مجلس گفت: یکی از پرسش ها در زمینه مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت بود که نماینده سؤال کننده، از پاسخ های وزیر قانع شد.
وی افزود: پرسش دیگر مربوط به تأخیر در اجرای قانون پتروپالایشگاه ها بود که این سؤال مرعا ماند، همچنین پرسش یکی دیگر از نمایندگان درباره تأمین گاز و استفاده از سوخت مازوت در نیروگاه ها بود که پرسش این نماینده نیز مرعا ماند و در ادامه، پرسش یکی از نمایندگان درباره نظارت بر توزیع کارت سوخت گازوییل آزاد میان جایگاه ها بود که این نماینده از پاسخ های وزیر قانع شد. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: سؤال بنده (مالک شریعتی نیاسر) نیز در خصوص گزارش کامل بند (ش) تبصره ۲ قانون بودجه ۱۴۰۱ مربوط به هزینه شرکت ملی گاز نیز مطرح شد که پس از استماع پاسخ های وزیر نفت، با ارائه مهلت به وی این پرسش نیز مرعا ماند. شریعتی نیاسر عنوان کرد: البته دو پرسش به صورت جدی تر مطرح شد؛ پرسش نخست درباره اجرایی نشدن قانون پتروپالایشگاه ها بود که وزیر نفت پاسخ داد اقدام های لازم را همچون تصویب و ابلاغ آیین نامه ها انجام داده و صندوق توسعه ملی در این باره مصوبه داشته و تنها معطل مجوز تنفس خوراک هستند که در این زمینه نیز نامه نگاری شده تا اجازه برای استفاده از منابع صندوق و تأخیر در پرداخت مطالبات صندوق به عنوان تنفس خوراک این طرح ها پیگیری شود. وی افزود: از آنجا که طبق گفته وزیر نفت، یکی از طرح های کیفی سازی پالایشگاه ها در آینده به بهره برداری می رسد و طرح های دیگر نیز پیشرفت مناسبی داشته اند، نماینده سؤال کننده از پاسخ های وزیر قانع شد. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: نماینده اصفهان در مجلس در این نشست، درباره کیفی سازی سوخت نیروگاه ها از وزیر نفت پرسشی را مطرح کرد که وی نیز به صورت مشروط از پاسخ های اوجی قانع شد. شریعتی نیاسر اظهار کرد: سؤال دیگری که بنده در این نشست مطرح کردم، درباره شفاف سازی و ضابطه مندی منابع و مصارف شرکت های تابع وزارت همچون شرکت های ملی نفت و گاز و دیگر شرکت های وزارت نفت، یعنی تعیین تکلیف بند (ش) تبصره (۲) قانون بودجه وزارت نفت بود که بر اساس آن باید هر سه ماه یک بار، صورت های مالی سال های گذشته و صورت مالی موقت ۱۴۰۱ از سوی وزارت نفت تهیه و به کمیسیون های انرژی و برنامه و بودجه ارسال شود؛ اما از آنجا که این مهم طی زمان بندی انجام نشد، مقرر شد کمیته ای تشکیل شود و درباره ساختار مدنظر کمیسیون با شرکت های اصلی تابع وزارت نفت تفاهم کنیم تا این شرکت ها منابع و مصارف خود را به کمیسیون انرژی مجلس گزارش کنند.
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران با تأکید بر اهمیت تعمیرات و نوسازی تأسیسات از تقویت و نوسازی سیستم حفاظت کاتدی اسکله های پایانه نفتی خارک خبر داد.
عباس غریبی گفت: اصول هرصنعتی، حفظ تأسیسات با انجام تعمیرات به موقع است که با توجه به مأموریت شرکت پایانه های نفتی ایران در زنجیره ارزش شرکت ملی نفت ایران، روزآمد کردن تجهیزات و آماده سازی شرایط عملیاتی باید همواره در دستور کار باشد.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت اسکله های نفتی به عنوان شاهرگ صادرات نفت، گاز و میعانات گازی، صیانت و نگهداری از آن ضروری و حیاتی است. به همین منظور حفاظت کاتدی اسکله های پایانه نفتی خارک در دستور کار مدیریت امور فنی شرکت قرار گرفت.
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران تصریح کرد: پس از انجام بازرسی و تشخیص اشکالات اساسی و لزوم انجام تعمیرات اساسی هر دو اسکله پایانه نفتی خارک، شرح کار و برآورد هزینه انجام کار از سوی متخصصان شرکت، تهیه و با حمایت همه جانبه محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ، تأمین اعتبار پروژه از محل اعتبارات سرمایه ای انجام و بلافاصله تشریفات مناقصه برای اصلاح و تعمیرات اساسی اسکله های شرقی و غربی پایانه نفتی خارک آغاز شد.
غریبی گفت: با توجه به وضع نامناسب حفاظت کاتدی در اسکله غربی و به منظور جلوگیری از آسیب و خوردگی تأسیسات تا آغاز تعمیرات اساسی، پروژه رفع اشکال اضطراری سیستم حفاظت کاتدی آن اسکله به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: برهمین اساس وبا قید فوریت، تشریفات قانونی انتخاب پیمانکار پروژه تعمیرات اضطراری سیستم حفاظت کاتدی اسکله غربی انجام و عملیات اجرایی آغاز شد.
سرپرست شرکت پایانه های نفتی ایران تأکید کرد: اجرای این پروژه شامل جداسازی، آماده سازی و نصب آند برای رفع اشکال موقت سیستم حفاظت کاتدی اسکله است که فعالیت های ساخت و نصب قطعات فلزی، اتصال بخش های مختلف مطابق نقشه و درخواست کارفرما، اجرای تست، حمل و نصب مجموعه آند درمحل مشخص و بلاست و رنگ آمیزی روی نقاط مختلف اسکله را در بر می گیرد. با انجام این پروژه، عمر تأسیسات و زیرساخت های اسکله در مقابل خوردگی افزایش و به تبع آن، هزینه های تعمیرات و نگهداری به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد.
دستورالعمل طرح ریزی وکنترل اهداف و برنامه های پدافند غیرعامل و مدیریت بحران وزارت نفت با موافقت وزیر نفت برای اجرا به مدیریت های ستادی، شرکت های فرعی تابع و واگذارشده ابلاغ شد.
با استناد به ماده ۳ مصوبه ۶۵۸ مورخ ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ کارگروه دائمی پدافند غیرعامل کشور و برای اتخاذ روند نظام مند در تدوین اهداف و برنامه های کلان پدافند غیرعامل ومدیریت بحران صنعت نفت وپاسخگویی مناسب به ذی نفعان اعم ازسازمان پدافند غیرعامل کشور وسازمان مدیریت بحران کشور، دستورال عمل طرح ریزی وکنترل اهداف و برنامه های پدافندغیرعامل و مدیریت بحران وزارت نفت با موافقت وزیر نفت، به منظور اجرا به مدیریت های ستادی، شرکت های فرعی تابع و شرکت های واگذارشده ابلاغ شد.
هدف ازاین دستورعمل تشریح نحوه طرح ریزی اهداف و برنامه های سالانه پدافند غیرعامل و مدیریت بحران وزارت نفت با توجه به نیازهای ذی نفعان، الزام های قانونی، سند راهبردی پدافند غیرعامل و مدیریت بحران وزارت نفت و نیز چگونگی تحقق بخشیدن به این برنامه ها با تخصیص منابع و اجرای کنترل های لازم است.
اعضای تشکیل دهنده کمیته اجرایی پدافند غیرعامل ومدیریت بحران وزارت نفت عبارتند از: معاون وزیردرامورمهندسی، پژوهش و فناوری(رئیس کمیته)، مدیرکل پدافند غیرعامل ومدیریت بحران وزارت نفت (دبیروعضو اصلی کمیته)، مدیرکل ایمنی، بهداشت، محیط زیست وزارت نفت(عضو اصلی کمیته)، رئیس سازمان حراست صنعت نفت (عضو اصلی کمیته)، مدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت (عضو اصلی کمیته)، مدیر ایمنی، بهداشت، محیط زیست وپدافند غیرعامل شرکت ملی نفت ایران(عضواصلی کمیته)، همچنین مدیرایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافند غیرعامل شرکت ملی گازایران (عضواصلی کمیته)، مدیرایمنی، بهداشت، محیط زیست وپدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران (عضو اصلی کمیته)، مدیرایمنی، بهداشت، محیط زیست و پدافندغیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی (عضو اصلی کمیته) ومعاون انرژی سازمان پدافندغیرعامل کشور(عضو اصلی کمیته) که احکام آنها صادرشده است.
بورس انرژی روز یکشنبه 10اردیبهشت، میزبان عرضه ۶۲ هزار و640 تن فراورده هیدروکربوری بود.
در این روز10هزار تن ته مانده برج تقطیر شرکت نفت ستاره خلیج فارس در رینگ بین الملل این بازارعرضه شد.
همچنین دررینگ داخلی نیز22هزارتن نفتای پالایش نفت آبادان، حدود10 هزار و ۴۰۰ تن میعانات گازی مجتمع گاز پارس جنوبی و ۵ هزارتن ته مانده برج تقطیر پالایش نفت کرمانشاه عرضه شد. پالایش نفت اصفهان نیزدر روزیاد شده ۴هزار تن آیزوریسایکل و4هزار و706 تن حلال، شامل حلال ۴۰۰، حلال ۴۰۲، حلال ۴۱۰، حلال ۵۰۲ و حلال ۵۰۳ در رینگ داخلی بورس انرژی عرضه کرد.
همچنین فراورده های اکستراکت نفت سپاهان، کنسانتره زغال سنگ سخت (بیتومینه) شرکت گسترش ونوسازی معادن خاورمیانه، آیزور یسایکل، پروپان و نفتای سبک پالایش نفت تهران در رینگ داخلی عرضه شد.
برپایه این گزارش، روز یکشنبه (10اردیبهشت ماه) در مجموع۶۲هزار و640تن فراورده هیدروکربوری در بورس انرژی ایران عرضه شده است.
تابلوی معاملات بازارفیزیکی فراورده های هیدروکربوری بورس انرژی ایران، 9 اردیبهشت نیز میزبان دادوستد ۱۰ هزار تن گاز مایع صادراتی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به ارزش ۵ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۹۰۰ دلار بود.
دراین روز بیش از14هزار تن فراورده در رینگ داخلی و بین الملل بورس انرژی ایران باارزش ریالی بیش از سه هزارمیلیارد ریال معامله شد.
همچنین دوهزارتن نفتا ودوهزار تن نفتای سبک پالایش نفت آبادان و50 تن آیزوفید پالایش نفت شیرازدر رینگ داخلی خرید و فروش شد.
خانواده کارکنان شرکت نفت ستاره خلیج فارس به مناسبت هفته زمین پاک، بخشی از ساحل جزیره هرمز را پاکسازی کردند.
هفته زمین پاک امسال، «سرمایه گذاری در زمین، توسعه بازیافت و بهره وری سبز» نام گذاری شده که این اقدام خانواده بزرگ ستاره خلیج فارس با مشارکت سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان با این مضمون اجرایی شد. هماهنگی، انتقال تجربیات و راهکارها به منظور حفاظت روزافزون محیط زیست، آموزش و فرهنگسازی با برگزاری کلاس ها، تدوین کتاب های عمومی، طراحی و ارائه بروشور برای استفاده کارکنان وخانواده ها به منظور آشنایی با مبانی اولیه محیط زیست، استفاده بهینه از انرژی، مدیریت مصرف آب ومدیریت پسماند ازاقدام هایی است که درمدت اخیر به همت واحد حفاظت محیط زیست پالایشگاه ستاره خلیج فارس اجرایی شده است.
مهم ترین نقاط حایز اهمیت از لحاظ برنامه های حفاظتی زیست محیطی سواحل هستند که باید همت ویژه ای در نگهداری، پاکسازی و زیباسازی آن به عمل آورد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در نشست بررسی اقدام های جهادی، تبیین برنامه ها و راهبردهای شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در سال ۱۴۰۲، نفت را از منابع ملی و متعلق به آحاد مردم دانست و بر تمرکز اقدام های جهادی مناطق نفتخیز بر خدمت رسانی عمومی برای رفاه حال مردم تأکید کرد.
علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب اظهارکرد: اقدام توأم با احساس مسؤولیت، مبین کار اساسی وجهادی است که می تواند مصادیق فراوانی داشته باشد، مانندافزایش ۸۰۰درصدی پروژه های سرمایه ای یاگسترش ظرفیت قراردادهای پژوهشی، فناورانه وتولید باراول از۷۵میلیارد تومان به1500میلیارد تومان در بازه زمانی یکساله درمناطق نفتخیزجنوب که اینها را می توان به انفجار کارتعبیر کرد، بنابراین حتی به این مقدار نیز قانع نخواهیم بود. وی با توصیه به گسترش امور رفاهی درتأسیسات به عنوان یک اقدام جهادی وبرنامه ریزی معقول وهدفمند دراین زمینه مانند اختصاص کتابخانه، فیلم های مفید آموزشی، امکانات رفاهی ورزشی و ایجاد فضای سبز و نهالستان در محیط های عملیاتی نسبت به صیانت و ایجاد انگیزه برای نیروهای عملیاتی تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در بخش دیگری از سخنان خود که به اقدام های جهادی در حوزه مسؤولیت های اجتماعی اختصاص داشت، نسبت به هدفمند بودن و تمرکز هزینه این قبیل اقدام ها در تأسیسات زیرساختی توسعه ای و مولد عام المنفعه منطقه و امتناع از پول پاشی بی ضابطه و هدررفت منابع سازمان در موارد غیرضروری توصیه کرد.
رضایت مندی و خدمات بهنگام در اولویت قرار می گیرد
مشعل در واپسین روزهای هفته گذشته، قرارداد بیمه تکمیلی درمان، بیمه عمر و حادثه گروهی کارکنان قرارداد موقت، معین و شرکت های پیمانکاری مشمول میان مدیریت سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران و شرکت بیمه البرز به عنوان برنده مناقصه به صورت رسمی امضا و مبادله شد.
آیین امضای قرارداد بیمه تکمیلی درمان، بیمه عمر وحادثه گروهی کارکنان قرارداد موقت، معین و شرکت های پیمانکاری مشمول روزچهارشنبه (13 اردبیهشت ماه) با حضور فریدون کرد زنگنه، مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران و موسی رضایی، مدیرعامل شرکت بیمه البرز برگزار شد و در آن طرفین امضا کننده، دیدگاه های خود را مطرح کردند.
فریدون کرد زنگنه، مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران گفت: انتظار داریم ارائه خدمات شرکت بیمه البرز به کارکنان صنعت نفت به موقع و با کیفیت بالا انجام شود تا شاهد افزایش رضایت مندی آنها و خانواده هایشان باشیم.کرد زنگنه با بیان اینکه بخشی از مشکلات سال های قبل در این حوزه را احصا کرده ایم، افزود: با ایجاد زیرساخت ها و آنلاین شدن فرایندها می توان برخی مشکلات سال قبل را به حداقل رساند تا فرایند ارسال فاکتورهای درمان از سوی کارکنان و پرداخت ها از سوی بیمه با تاخیر کمتری همراه شود.وی تاکید کرد: براساس بررسی ها، بیشترین شکایت ها مربوط به بخش کارگری بوده و این عزیزان انتظار دارند در حوزه ارائه خدمات بیمه مشکلی وجود نداشته باشد. به گفته مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران، با تدابیری که اندیشیده شده در صورت عدم همکاری شرکت های پیمانکار و کوتاهی در انجام امور بیمه کارکنان، از طریق کمیسیون مناقصات آن پیمانکار را لیست سیاه قرار می دهیم.
کرد زنگنه افزود: با توجه به پراکندگی شرکت های صنعت نفت، مراکز ارائه خدمات به کارکنان افزایش یابد و متنوع شود و به مراکز استان ها محدود نشود.
کرد زنگنه اعلام کرد: خوشبختانه با موافقت وزیر نفت، امسال همکاران پیمان های حمل و نقل (ترابری) همانند سایر پیمانکاران با پرداخت 80 درصد حق بیمه از سوی کارفرما تحت پوشش بیمه تکمیلی درمان قرار می گیرند.
موسی رضایی، مدیرعامل شرکت بیمه البرز نیز در مراسم امضای قرارداد بیمه تکمیلی درمان، بیمه عمر و حادثه گروهی کارکنان قرارداد موقت، معین و شرکت های پیمانکاری مشمول، با بیان اینکه فرایند برگزاری مناقصه در شرکت ملی نفت ایران بسیار شفاف است، گفت: با تجربه ای 10ساله درحوزه کسب و کار و بازار، سالم ترین فرایند برگزاری مناقصه را شاهد بودیم.
به گفته رضایی، در قالب یک فرایند کاملا شفاف، شرکت های بیمه رتبه بندی و امتیاز دریافت کردند و شرکت هایی که استانداردهای لازم را به دست آوردند، وارد فرایند مناقصه شدند. این فرایند می تواند به عنوان یک الگو در دیگر شرکت ها دنبال و اجرایی شود.
وی با اشاره به جایگاه بیمه البرز در میان شرکت های بیمه ای گفت: در اکثر شاخص های بیمه گری، فاصله معناداری با دیگر شرکت ها داریم. در پرداخت آنی و لحظه ای چالشی نداریم و عملیات رسیدگی مدارک دریافتی باعث تاخیر در پرداخت ها می شود.
رضایی با اشاره به برنامه ریزی برای کاهش زمان و افزایش کیفیت ارائه خدمات به کارکنان اعلام کرد: نرم افزار آنلاین در حال طراحی است و پس از تغذیه اسامی کارکنان به صورت رسمی در دسترس قرار می گیرد. با راه اندازی این نرم افزار بخش قابل توجهی از چالش ها و تاخیرها حل می شود.
مدیرعامل شرکت بیمه البرز تاکید کرد: سه استان خوزستان، هرمزگان و بوشهر به دلیل شرایط خاص جغرافیایی و عملیاتی در اولویت ارائه خدمات قرار دارند. رضایی با بیان اینکه یک سوم کل جمعیت این قرارداد در استان خوزستان قرار دارند، تاکید کرد: افزایش مراکز ارائه خدمات را در دستور کار قرار داده ایم و برای ارائه سایر امور بیمه ای نیز آمادگی داریم.
پس از برگزاری مناقصه در تاریخ 22 فروردین ماه امسال از سوی کمیسیون مناقصات شرکت ملی نفت ایران و بررسی اسناد از سوی کمیته فنی و بازرگانی؛ شرکت بیمه البرز با پایین ترین مبلغ پیشنهادی با حق بیمه تکمیلی درمان ماهیانه 3 میلیون و 372 هزار و 257 ریال و حق بیمه عمر و حادثه گروهی ماهیانه 1 میلیون و 11 هزار و 676 ریال به ازای هر نفر، از تاریخ 1 اردیبهشت ماه 1402 به مدت یک سال به عنوان بیمه گر بیمه تکمیلی درمان، عمر و حادثه گروهی اعلام شد.
پس از مشخص شدن بیمه گر، به منظور جلوگیری از عدم توقف خدمت رسانی مطلوب به همکاران، براساس مذاکرات انجام شده با شرکت بیمه البرز مقرر شد همکاران قرارداد مدت موقت و معین با ارائه کارت شناسایی به شعب بیمه البرز نسبت به دریافت معرفی نامه و انجام خدمات مورد نیاز اقدام کنند و کارکنان شرکت پیمانکاری نیز با دریافت معرفی نامه از کارفرما می توانند خدمات مشابه دریافت کنند که این موضوع نیز اطلاع رسانی شد. مطابق فرم ها، اطلاعیه ها و اطلاع رسانی های انجام شده از روش های مختلف از جمله اتوماسیون اداری، تابلو اعلانات ساختمان های شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابعه، کارکنان قرارداد مدت موقت، معین، رسمی و کارکنان شرکت های پیمانکاری مشمول در صورت تمایل به دریافت پوشش های بیمه ای می توانند تا تاریخ 31 اردیبهشت ماه امسال به شرح زیر اقدام کنند:
آخرین لیست کارکنان قرارداد مدت موقت و معین و افراد تحت تکفل آنان که سال 1401 تحت پوشش بیمه تکمیلی درمان (با شرکت بیمه دانا) بوده اند، برای شرکت بیمه البرز ارسال شد؛ از این رو همه کارکنان یادشده از تاریخ 1 اردیبهشت ماه 1402 تحت پوشش بیمه تکمیلی درمان قرار دارند. چنانچه بیمه شدگان یادشده متقاضی انصراف و یا افزودن نفرات جدید به زیرمجموعه خود هستند، باید حداکثر تا تاریخ 31 اردیبهشت ماه نسبت به تکمیل فرم های مربوطه اقدام کنند. متقاضیان جدید پوشش بیمه تکمیلی درمان باید نسبت به تکمیل و ارسال فرم ثبت نامه اقدام کنند. 80 درصد حق بیمه از سوی کارفرما و 20 درصد آن نیز از سوی کارکنان پرداخت می شود.
کارکنان قرارداد مدت موقت و معین می توانند در صورت تمایل به دریافت پوشش بیمه عمر و حادثه گروهی نسبت به تکمیل فرم ثبت نام و فرم ذی نفع اقدام کنند. 50 درصد حق بیمه از سوی کارفرما و مابقی از سوی کارکنان پرداخت می شود.
کارکنان رسمی متقاضی بیمه تکمیلی درمان باید نسبت به تکمیل فرم ثبت نامه اقدام کنند. کل حق بیمه از سوی متقاضی پرداخت خواهد شد و همکارانی که سال گذشته نیز تحت پوشش بیمه بوده اند، باید مجدد نسبت به تکمیل و ارائه فرم های مربوطه اقدام کنند.
کارکنان پیمانکاری پیمان های مستمر غیر پروژه ای برای ثبت نام خود و افراد تحت تکفل باید به نماینده پیمانکار خود مراجعه کنند. شرکت های پیمانکاری موظف هستند در اسرع وقت و حداکثر تا تاریخ 31 اردیبهشت ماه نسبت به امضای قرارداد بیمه با شرکت بیمه البرز اقدام کنند. با توجه به سوابق گذشته مبنی بر تعلل برخی شرکت های پیمانکاری در انعقاد قرارداد مربوطه و یا پرداخت حق بیمه به شرکت بیمه گر، مقرر شده است مقرراتی برای جلوگیری از این موضوع وضع و ابلاغ شود. شرکت های پیمانکاری موظف به پرداخت حق بیمه (80 درصد سهم کارفرما و 20 درصد سهم کارمند) هستند.
کارکنان تبدیل وضعیت شده به پیمانی، در صورت عدم انصراف تا تاریخ 31 اردیبهشت ماه همانند کارمندان رسمی کل مبلغ حق بیمه به صورت کامل از حقوقشان کسر خواهد شد.
در صورت تبدیل وضعیت از قراردادی یا پیمانکاری به پیمانی در طول مدت قرارداد، مبلغ حق بیمه تا پایان قرارداد به صورت کامل از حقوقشان کسر خواهد شد.
کارکنان می توانند نسبت به مشاهده وضعیت بیمه ای خود و خانواده، بارگذاری هزینه های درمان و پیگیری روند رسیدگی و پرداخت هزینه ها از سامانه تحت وب سیناد به آدرس https://sinad.ealborzins.ir و یا اپلیکیشن موبایلی به آدرس yaghoot.alborzinsrance.ir مطابق فایل های راهنما استفاده کنند.
چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) برگزار شد
مشعل چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران (IPF) روزهای دوشنبه و سه شنبه (11 و 12 اردیبهشت) در مرکز همایش های صدا و سیما با حضور مقام های ارشد دولتی و صنعت پتروشیمی و مهمانانی از 15 کشور خارجی برگزار شد. در این همایش بین المللی، فعالان داخلی و خارجی صنعت پتروشیمی، ضمن گفت و گوهای چند جانبه و پرسش و پاسخ، با فرصت های سرمایه گذاری در این صنعت و چالش های پیش رو در شرایط موجود اقتصاد جهانی و شرایط منطقه ای آشنا شدند. همچنین در این همایش دو قرارداد و تفاهمنامه همکاری میان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی مارون و مروارید امضا و با حضور وزیر نفت از سند توسعه و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی نیز رونمایی شد.
در روز اول این همایش روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری به عنوان یکی از مهمانان افتتاحیه، با بیان این که اگر به دنبال ارزش افزوده هستیم باید در فکر توسعه سرشاخه های دانش بنیان در پتروشیمی باشیم، اظهار کرد: امروز ایران ۸ هزار شرکت دانش بنیان فعال در همه زمینه ها دارد، از این رو می توانیم به آسانی ۲۵۰ فناوری برتر پتروشیمی در کشور را بومی سازی کنیم. به همه مدیران صنعت پتروشیمی این نوید را می دهم که ایران برای تحقق اقتصاد دانش بنیان در حال بر داشتن گام های بزرگ است تا بتواند تا ۱۰ سال آینده همه فناوری های مورد نیاز خود را بومی سازی کند و به صادرکننده بزرگ محصولات پایین دستی تبدیل شود.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با اشاره به تشکیل ستاد اقتصاد دانش بنیان پتروشیمی در این معاونت تصریح کرد: با توجه به تشکیل صندوق خطرپذیری سرمایه گذاری در این معاونت در آینده نزدیک شاهد دوهزار میلیارد تومان سرمایه گذاری برای توسعه فناوری های پتروشیمی هستیم. هر شرکتی که تولید بار اول داشته باشد به سرعت و بدون بوروکراسی اداری با آنها قرارداد خواهیم بست.وی با اشاره به اینکه مسیر اقتصاد دانش بنیان مورد تأکید مقام معظم رهبری از ایستگاه توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی می گذرد، اظهار کرد: معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری برنامه ویژه ای برای توسعه این صنعت دارد، زیرا همه چیز در اقتصاد در توسعه زنجیره ارزش این صنعت خلاصه می شود. دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه هر یک دلار در صنعت پایین دستی پتروشیمی، ۸ دلار صرفه جویی ارزی برای کشور به همراه دارد، گفت: امسال آثار و برکات سرمایه گذاری در ۱۰ پروژه بزرگ در صنعت پتروشیمی را مردم خواهند دید. همچنین بر اساس برنامه های هفتم و هشتم توسعه صادرات محصولات پتروشیمی و ایجاد ارزش افزوده در این صنعت باید دو برابر شود.
وزارت نفت برای تأمین خوراک پایدار پتروشیمی ها تلاش می کند جواد اوجی وزیر نفت نیز در چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران ضمن تبریک روز کارگر به ویژه به تلاشگران صنایع نفت و پتروشیمی اظهار کرد: دغدغه اصلی فعالان حوزه پتروشیمی تأمین خوراک پایدار است و امروز ۷۰ مجتمع پتروشیمی در کشور فعال است و بیش از ۸۰ میلیارد دلار در این صنعت سرمایه گذاری شده و نزدیک به ۱۰۷ طرح دیگر از صنایع پایه تا تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی در حال اجراست که به همین مقدار سرمایه نیاز دارد.
وی افزود: امروز با وجود بیش از ۳۳ تریلیون مترمکعب ذخایر گازی و ۱۵۴ میلیارد بشکه نفت قابل برداشت، سرمایه گذاری کافی در این صنعت نشده که بخشی به دلیل نبود تأمین منابع مالی بوده است، بر اساس برنامه ششم باید ظرفیت تولید گاز شیرین به یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون مترمکعب می رسید.
وزیر نفت ادامه داد: دولت سیزدهم و وزارت نفت از شهریور ۱۴۰۰ که آغاز به کار کرد، یکی از بحث های اولویت دار، افزایش تولید گاز و نفت و احداث مجتمع های پتروپالایشی به منظور تأمین امنیت انرژی کشور، جلوگیری از خام فروشی، بی اثر کردن تحریم ها و ایجاد ارزش افزوده بود.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه ظرفیت کنونی تولید نفت و گاز ایران به هیچ وجه با مقدار ذخایر قابل برداشت سنخیت ندارد، تصریح کرد: کشوری مانند روسیه که ذخایر قابل برداشت کمتری نسبت به ما دارد، هم اکنون ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز نفت تولید می کند، بنده اعتقاد دارم به راحتی می توان ظرفیت تولید نفت و گاز کشور را با در نظر گرفتن تولید صیانتی به مقدار قابل توجه افزایش داد. اوجی با اشاره به مشارکت هلدینگ ها و بانک های بزرگ کشور در طرح توسعه میدان ها به ویژه میدان های مشترک گفت: از روز نخست فعالیت خود در دولت سیزدهم، نگاه خام فروشی نداشته ایم و مدام به دنبال توسعه زنجیره ارزش افزوده در این صنعت بوده ایم، وزارت نفت هم زمان با توسعه بخش های بالادستی به دنبال ایجاد امنیت انرژی و تأمین پایدار خوراک گازی و مایع با احداث پتروپالایشگاه ها بوده است.
وی با اشاره به اینکه وزارت نفت جدای از طرح های پتروپالایشگاهی موجود، طرح پتروپالایشگاه شهید قاسم سلیمانی را نیز با استفاده از منابع خود از سال ۱۴۰۱ آغاز کرده است، اظهار کرد: امسال با پیگیری های وزارت نفت خوشبختانه در بودجه ۱۴۰۲ بر اساس مجوزهای اعطاشده حدود ۵۰۰ میلیون دلار برای تکمیل پتروپالایشگاه مهر خلیج فارس تزریق می شود تا این طرح هرچه زودتر به بهره برداری برسد.
وزیر نفت خطاب به همه صنایع عمده کشور که در زمستان دغدغه خوراک و سوخت دارند، تأکید کرد: چتر حمایتی وزارت نفت برای تأمین پایدار خوراک صنایع باز است و تلاش می کنیم با توسعه پتروپالایشگاه ها و افزایش تولید گاز و نفت، خوراک پایدار برای صنایع عمده تأمین کنیم. ما برای رفع ناترازی گاز و فرآورده نفتی در میدان هستیم.
اوجی یادآور شد: صنایع عمده در هر طرحی از جمله ذخیره سازی گاز در تأسیسات روسطحی و زیرسطحی، گاز مایع (ال پی جی) و گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) را در کنار مجموعه های خود احداث کنند، وزارت نفت تأمین سوخت آنها را با بهترین الگوی قراردادی انجام خواهد داد.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان میزبان و رئیس برگزاری این همایش با اعلام اینکه با وجود همه تحریم ها و محدودیت های بین المللی بر قله ۹۳ میلیون تنی ظرفیت تولید رسیده ایم وبا بیش از ۱۰۸طرح بزرگ و کوچک تا10-12سال آینده به بیش از دو برابرظرفیت تولید فعلی دست می یابیم، گفت: هم اکنون بیش از550 نوع محصول شیمیایی و پلیمری در صنعت پتروشیمی ایران تولید می شود وتا پایان دولت سیزدهم وابستگی به کاتالیست و مواد شیمیایی قطع می شود.
او بااعلام اینکه صنعت پتروشیمی هم اکنون درحوزه کالا و تجهیزات به بیش از80درصد خودکفایی رسیده ایم ست وبنا داریم تا6سال آینده به خودکفایی کامل دست یابیم، گفت: بیش از250دانش فنی ۹۹ کاتالیست وجاذب برای صنعت پتروشیمی لازم است و عمده کاتالیست و دانش فنی در این صنعت استفاده می شود. وی ورود بخش خصوصی و فعالان خصوصی برای توسعه صنعت پتروشیمی را مزیت نسبی این صنعت عنوان کرد و گفت: پارسال در سالی که دانش بنیان نامیده می شد، قراردادهای بسیاری در این صنعت امضا و فرمان مقام معظم رهبری در این زمینه محقق شد، به طوری که صنعت پتروشیمی توانست مایه افتخار و عزت باشد.
شاهمیرزایی ازهمه سرمایه گذاران و علاقه مندان صنعت پتروشیمی خواست تا این صنعت را حمایت کنند تا با تولید خوراک واحدهای تکمیلی، این واحدها با ظرفیت کامل تولید کنند و مازاد نیز صادر شود و افزود: شرکت ها و هلدینگ ها با توجه به خوراک موجود و براساس برنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در طرح های تولید ۲۱ محصول که نیاز به ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری دارد، سرمایه گذاری کنند. معاون وزیرنفت، صنعت پتروشیمی راصنعت آینده برشمرد و گفت: پارسال افزون بر بومی سازی برخی فناوری ها، مجتمع های تولیدی عرضه کننده محصولات در بازارکالا به منظور حمایت از صنایع تکمیلی، بالغ بر30درصد عرضه را به صورت اعتباری انجام دادند که کمک بسیاری به واحدهای صنعتی تکمیلی بود و کمک شایانی به ایجاد اشتغال کرد.شاهمیرزایی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی در ارزآوری درکشورخوش درخشیده است، تأکید کرد: امسال بنا داریم فاصله ظرفیت نصب شده و تولید صنعت پتروشیمی را کاهش دهیم تا راهبرد مقام معظم رهبری که به ما تکلیف شده تحقق یابد. با اقدام هایی که مدیریت صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در دستور کار دارد، از افزایش قیمت ها و تورم، ممانعت می شود و گام اول شعار سال که مهار تورم است، محقق می شود.
عبدالحسین بیات، رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت به عنوان یکی از سرمایه گذاران فعال صنعت پتروشیمی، با بیان اینکه سرمایه گذاری های صندوق های بازنشستگی صنعت نفت کشور از طریق هلدینگ سرمایه گذاری «اهداف» انجام می شود، افزود: رویکرد این صندوق همواره توسعه زنجیره ارزش بوده و سیاست کاری ما مدل توسعه میدان تا بازار است. هم اکنون در ایران خلأ زنجیره ارزش و صنایع تکمیلی وجود دارد و این صنایع متأسفانه متولی خاصی در کشور ندارند، البته اقدام هایی از سوی برخی هلدینگ ها انجام شده که قابل تقدیر است.وی با استقبال از همکاری های خارجی با شرکت های بین المللی برای حضور در پروژه های داخلی و خارجی گفت: در دو سال اخیر برنامه های زیادی را برای جبران حلقه های مفقوده زنجیره ارزش در پروژه های زیرمجموعه خود همچون پتروشیمی خارک، پالایشگاه های نفت جی و سپاهان انجام داده ایم.رئیس صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با تأکید بر اینکه این صندوق بیش از10میلیارد دلار پروژه در حوزه تکمیل زنجیره ارزش در دست اجرا دارد، اظهار کرد: پتروپالایشگاه دهلران، پتروپالایشگاه کنگان، پالایشگاه مهستان و ان جی ال ۳۱۰۰ از جمله این پروژه ها است، بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته پروژه ان جی ال ۳۱۰۰ در نیمه اول سال آینده به بهره برداری خواهد رسید.بیات بابیان اینکه پارسال درمجموع یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلارسود بیشتر نصیب صندوق بازنشستگی صنعت نفت به واسطه حضور بیشتر در پروژه های زنجیره ارزش شده است، گفت: هم اکنون ۲۶ طرح فعال در صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در حال اجراست و تلاش کردیم درصد پیشرفت ماهانه این پروژه ها از یک درصد به ۴ درصد برسانیم.وی پروژه ایران ال ان جی را یکی دیگر از پروژه های زنجیره ارزش در کشور دانست و افزود: ال ان جی قدرت رقابتی زیادتری نسبت به خطوط لوله گاز دارد، از این رو برای این حوزه نقشه راه بزرگی داریم و قصد داریم به هاب ال ان جی عسلویه و ایران تبدیل شویم.
عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس درنشست تخصصی چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران باعنوان «نقشه راه توسعه زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی ایران» گفت: این شرکت پارسال ۹۵ هزار میلیارد تومان سود خالص داشت و این رقم امسال از مرز135هزارمیلیارد تومان عبور می کند. همچنین این شرکت پارسال ۶.۲ میلیارد دلار درآمد ارزی داشت و فروش داخلی آن نیزخوراک شمار زیادی از شرکت داخلی را تأمین می کند.علی عسکری با اشاره به اینکه این شرکت ۲۸ پروژه به ارزش ۱۵ میلیارد دلار در دست اجرا دارد، گفت: خروج از خام فروشی یعنی تکمیل زنجیره ارزش، بنابراین در حال افزودن طرح های پایین دستی به طرح های شرکت هستیم و ایجاد پارک های پایین دستی را در دستورکار قرار داده ایم. همچنین پروژه پالایش گاز هویزه خلیج فارس این شرکت چند روز پیش با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری رسید که ظرفیت جمع آوری روزانه ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای همراه نفت را دارد و به ثروت تبدیل می کند.مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیان اینکه احداث پارک های پایین دستی را با اولویت حاشیه خلیج فارس آغاز کردیم، اظهار کرد: مکران، جاسک، چابهار، پارسیان، نایبند وگناوه از جمله محل های در نظر گرفته شده برای احداث این پارک هاست که اجرای ۹ پارک قطعی شده و درحال دریافت مجوزهای لازم برای این طرح ها هستیم.
بنا داریم در 1402 تولید محصول را به ۸۰ میلیون تن افزایش دهیم
علی صنعتگر، قائم مقام شرکت سرمایه گذاری تجاری شستان هم دراین همایش اعلام کرد که برای تأمین سرمایه ۶ میلیارد دلاری فاز نخست پتروپالایش بندرعباس مذاکرات با سرمایه گذاران داخلی و خارجی در حال انجام است.
او با اشاره به اینکه گروه شستان در چهاراستان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی سرمایه گذاری کرده است، اظهار کرد: مهم ترین هدف ما در حوزه سرمایه گذاری تمرکز بر توسعه زنجیره ارزش افزوده است، زیرا سود سهامداران ما در این بخش خلاصه می شود. هم اکنون گروه شستان در بخش بالادستی در سه میدان گازی در جنوب کشور سرمایه گذاری کرده است. ضمن آنکه در پتروشیمی مکران بحث زیرساخت ها نسبت به دیگر راهبردها بسیار پر رنگ به نظر می رسد، از این رو همین جا دست سرمایه گذاران را برای ورود به این عرصه می فشاریم.
قائم مقام شرکت سرمایه گذاری شستان ادامه داد: پروژه های پتروشیمی مرجان، بدر شرق، ۲۲ مخزن ذخیره سازی عسلویه، فاز دوم پتروشیمی بوشهر، فاز سوم پتروشیمی بوشهر و طرح توسعه پتروشیمی آریاساسول از دیگر طرح های شرکت سرمایه گذاری شستان است.
صنعتگر از اخذ مجوزخرید کشتی حمل فرآورده های نفتی و پتروشیمی خبر داد و افزود: براساس برنامه ریزی های انجام شده در مجموع در پتروشیمی های مرجان و بوشهر در حوزه متان بیش از 3300 تن در سال محصول صنایع تکمیلی تولید خواهیم کرد، قصد داریم در این مجتمع ها متان را به ام تی او و ام تی او پلاس تبدیل کنیم.
حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه هم اکنون ۷۰ مجتمع درصنعت پتروشیمی ایران فعال است که سه مجتمع از این تعداد یوتیلیتی است، افزود: ظرفیت نصب شده این تعداد مجتمع ۹۳ میلیون تن است که برای استفاده از این ظرفیت روزانه ۴۷.۵ میلیون تن معادل یک میلیون بشکه نفت خام خوراک وارد این صنعت ارزش آفرین می شود.
مدیربرنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ۷۰ درصد خوراک ورودی صنعت پتروشیمی ایران گاز است، تصریح کرد: سال ۱۴۰۱ حدود ۷۰ میلیون تن محصول تولید شده است که بنا داریم امسال این مقدار را به ۸۰ میلیون تن افزایش دهیم.
عباس زاده درباره فروش محصولات پتروشیمی ایران در سال ۱۴۰۱افزود: سال گذشته، 40 میلیون تن محصول به ارزش ۲۷ میلیارد دلارفروخته شد که ۲۸میلیون تن آن به ارزش۱۶میلیارد دلار، صادر و12میلیون تن معادل ۱۰میلیارد دلار نیز به فروش داخلی رسید. همچنین ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی ایران در بخش محصولات پایه ۵۸ میلیون تن و در بخش میانی ۱۳ میلیون تن است و در بخش نهایی نیز20میلیون تن محصول را به فروش می رسانیم.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به طرح های در دست اجرای صنعت پتروشیمی افزود: هم اکنون این طرح ها که در برنامه های گذشته اجرای آنها شروع شده است حدود ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارند که حدود ۱۳ میلیارد دلار برای آنها هزینه شده و نیاز است برای تکمیل آنها سرمایه بیشتری جذب شود.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر لزوم توسعه زنجیره ارزش متانول تصریح کرد: ایران در تولید محصولات پایه در منطقه پس از عربستان سعودی قرار دارد، کشورهای قطر، امارات، عمان، کویت و ترکیه نیز بعد از ایران قرار دارند.
علیرضا منیری ابیانه، مدیرعامل شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران، نیز در این همایش با اعلام اینکه برای توسعه صنایع پایین دستی نیمی از زمین های منطقه چابهار معادل 1200 هکتار به شرکت های سرمایه گذار برای اجرای پروژه واگذار شده است، گفت: حمایت NPC باقیمانده زمین های موجود در این منطقه به پروژه های پایین دستی واگذار می شود. شرکت ملی صنایع پتروشیمی آمایش سرزمین خوبی انجام داده و هاب های پتروشیمی را در عسلویه و ماهشهر و در کنار دریا در نظر گرفته است. با این حال بندر چابهار کمترین فاصله را بازارهای بزرگ جهان همچون هند دارد، از این رو سرمایه گذاری در این منطقه از همه لحاظ برای سرمایه گذاران به صرفه است. هیئت وزیران در سال ۹۰ تصمیم بر ایجاد هاب سوم پتروشیمی در منطقه چابهار را گرفته است.
مدیر شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران تفاوت هاب پتروشیمی مکران با سایر هاب های پتروشیمی کشور را وجود تاریخ ۳ هزار ساله در این منطقه به لحاظ تمدن دانست و گفت: منطقه مکران برای صنعت پتروشیمی کارکرد مدیریتی، اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی دارد و امسال زیرساخت هایی همچون تامین برق، آب و یوتیلیتی در فاز نخست در این منطقه به بهره برداری می رسد.
ابراهیم بازیان، مدیرعامل شرکت شستا دراین همایش مدیرعامل صنعت پتروشیمی راصنعتی ارزش آفرین برشمرد که در اوج تحریم ها به کمک اقتصاد ایران آمد و گفت این صنعت در پنج سال گذشته 50 میلیارد دلار ارزآوری برای کشور به همراه داشته است.
بازیان با اشاره به ظرفیت های بالقوه و بالفعل صنعت نفت ایران افزود: با یک برنامه ریزی راهبردی می توانیم موقعیت خود را در منطقه و نظام بین الملل بهبود ببخشیم که این مهم بدون نگاه تحولی مبتنی بر تنظیم یک سند جامع که به وضوح تکلیف فعالین را در همه سطوح فراهم کند، امکان پذیر نخواهد بود.
مدیرعامل شرکت شستا زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی ایران را یکی از مهمترین زنجیره های ارزش در جریان تولید کشور دانست و افزود: برای اثرگذاری در زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی نیازمند بازطراحی معماری این بخش در عرصه تولید هستیم تا بتوانیم با تکیه بر توانمندی های خود مبتنی بر فرصت های پیش رو حرکت کنیم.مدیرعامل شستا با تاکید بر توجه بیش از پیش به بازار سرمایه و همچنین مشارکت همگانی برای توسعه طرح های پتروشیمی ادامه داد: در حال حاضر 24 درصد بازار سرمایه کشور منهای هلدینگ ها به صنعت پتروشیمی اختصاص یافته است. از این رو هر گونه برنامه استراتژیک بدون توجه به مشارکت در سطوح مختلف بی تاثیر است.
در ادامه روز اول این همایش، نشست فرصت های همکاری و توسعه در زمینه های پتروشیمی با حضور تعدادی از شرکت کنندگان خارجی برگزار شد و حسین علیمراد، رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ریاست این نشست را به عهده داشت.
سپهدارانصاری نیک، مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندرامام به عنوان یکی از اعضای این نشست ضمن معرفی مجموعه خود، ایجاد سود پایدار و بهره وری در سرمایه گذاری را از اهداف راهبردی پتروشیمی بندر امام برشمرد و تصریح کرد: تا پنج سال آینده تولید این مجتمع از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کنونی به ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تن و درآمد سالانه از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و حاشیه سود ۱۷ درصد کنونی به ۴۵ درصد خواهد رسید.
او بااشاره به پنجاهمین سالگرد تأسیس پتروشیمی بندر امام گفت: براساس برنامه ریزی تا10 سال آینده نوسازی و ساخت واحدهای نو دراین پتروشیمی انجام می شود و تا پنج سال آینده ایجاد تنوع درمحصولات خود رادردستور کارداریم و درآینده نزدیک چهار محصول جدید به تولید مجتمع افزوده خواهد شد.
مدیرعامل پتروشیمی بندرامام وجود یوتیلیتی و خطوط لوله تأمین خوراک متمرکز، ۳۰۰ هکتار زمین آزاد درمجاورت مجتمع، درآمد سالانه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلاری و منابع انسانی متخصص را از جمله مزیت های رقابتی پتروشیمی بندر امام دانست و اظهار کرد: سیاست اصلی ما در آینده تکمیل زنجیره ارزش و پیشگیری از خام فروشی است .انصاری ایجاد سود پایدار وبهره وری درسرمایه گذاری را از دیگر اهداف راهبردی پتروشیمی بندرامام اعلام و تصریح کرد: تا پنج سال آینده تولید این مجتمع از ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کنونی به ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تن و درآمد سالانه از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و حاشیه سود ۱۷ درصد کنونی به ۴۵ درصد خواهد رسید.وی با بیان اینکه همه اهداف پتروشیمی بندر امام در ۵ تا ۱۰سال آینده به دومیلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز دارد که با توجه به افزایش خوراک به نظر می رسد این سرمایه گذاری رابتوان درصورت رضایت سهامداران (20تا ۳۰درصد درآمد سالانه) از منابع داخلی تأمین کرد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندرامام با اشاره به سرمایه گذاری دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری این پتروشیمی طی ۵ تا ۱۰ سال آینده در طرح های نوسازی و توسعه ای گفت: مذاکرات با طرف های خارجی برای جذب ۵۰۰ میلیون دلار سرمایه در جریان است.
رافیک آمورا، کارشناس ارشد مجمع کشورهای صادرکننده گاز به عنوان یکی از سخنرانان این نشست، گفت: اکثر کشورهای آفریقایی علاقه مند به سرمایه گذاری در حوزه کود اوره ایران هستند، مصرف این ماده هم اکنون سالانه در جهان به ۲۸۸ میلیون تن رسیده است.
آمورا با بیان این که ایران یکی از اصلی ترین کشورهای تولید کننده مجمع کشورهای صادر کننده گاز (جی ای سی اف) است، گفت: هم اکنون ۱۹ کشور عضو این مجمع با سهم 72 درصدی در تولید گاز جهان، ۵۰ درصد از صادرات گاز دنیا را به خود اختصاص داده اند.آمورا با بیان اینکه هم اکنون ایران، عربستان و آمریکا بزرگترین صادر کنندگان عمده متانول در جهان هستند و مصرف این ماده هم اکنون نسبت به قبل درحال افزایش است، گفت: متانول می تواند یکی از پتانسیل های اصلی درآمد زایی در آینده باشد، از این رو باید به فکر توسعه زنجیره آن نیز باشیم.
آرتورسیمیرنف، سرپرست اداره مهندسی شیمی وزارت صنعت و تجارت روسیه نیز گفت: حجم مبادلات حوزه صنعت پتروشیمی دو کشور ایران و روسیه از پویایی مثبتی برخوردار است. سیمیرنف، با بیان اینکه ایران همواره یک شریک مهم و استراتژیک برای ما بوده و خواهد ماند، افزود: حجم مبادلات حوزه صنعت پتروشیمی دو کشور از پویایی مثبتی برخوردار است و با دو برابر شدن حجم مبادلات تجاری دو کشوردر سال ۲۰۲۲، همکاری های دوجانبه میان ایران و روسیه عمیق ترشده است. سیمیرنف با اشاره به موفقیت هایی که درهمکاری مشترک میان صنعت پتروشیمی ایران وگروه انجمن پتروشیمی روسیه به دست آمده است، تصریح کرد: ما به تجارب علمی و تخصصی صنعت پتروشیمی ایران ارج می نهیم و صنعت پتروشیمی روسیه نیاز فراوانی به کالاها و تجهیزات و همچنین کاتالیست های ایرانی در بخش پتروشیمی دارد.همچنین دراین نشست، الکسی ادیچو ، مشاور رئیس اتحادیه شیمی دانان فدراسیون روسیه، که به صورت آنلاین در نشست حضور داشت، اظهار کرد: سال گذشته تفاهمنامه همکاری میان اتحادیه شیمی دانان فدراسیون روسیه و شرکت ملی صنایع پتروشیمی امضا شد که امکان گسترش همکاری های دو کشور در صنعت پتروشیمی را فراهم ساخت.مشاور رئیس اتحادیه شیمی دانان فدراسیون روسیه، توسعه زیرساخت امور مالی برای گسترش همکاری های دو کشور را مهم دانست وادامه داد: پرداخت مستقیم براساس نرخ منصفانه و واحد ضروری است زیرا پرداخت از کشور ثالث و یا شخص ثالث دشوار و همراه با ریسک است که منجر به افزایش نرخ معاملات تجاری می شود. ادیچو همچنین با اشاره به اینکه توسعه لجستیک و حمل ونقل میان دو کشور ضروری است تا مسیر رشد مبادلات تجاری باز شود، تصریح کرد: اختلاف اندازه خطوط ریلی و کمبود سامانه های دریایی و خودروهای باری و کانتینر و نرخ بالای آنها یکی ازچالش های انتقال محصولات پتروشیمی میان دو کشور است.
درنشست دیگری باعنوان «همکاری های بین المللی پتروشیمی» که با ریاست علی چگینی، مدیرکل دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه انجام شده، سفرای ایران در کشورهای روسیه، برزیل و هند به صورت آنلاین حضور داشتند. حسین قریبی، سفیرایران در برزیل دراین نشست، ارزش ارزی روابط تجاری دو کشور ایران و برزیل در سال گذشته را ۶.۵ میلیارد دلاراعلام کرد وگفت: کود اوره بالاترین رتبه صادرات ایران به این کشور را داشت و به طور کلی برزیل در صنعت پتروشیمی چندان پیشرفته نیست و وابسته به واردات است.او صنعت پتروشیمی ایران را مهم ترین بخش فعالیت های صادراتی ایران در کشور برزیل اعلام کرد و گفت: ارزش ارزی روابط تجاری دو کشور پارسال ۶.۵ میلیارد دلار بود که کود اوره بالاترین رتبه صادرات ایران به این کشور آمریکای جنوبی را داشت و بخش اصلی واردات ایران نیز از برزیل ذرت، سویا و گوشت بود. سفیرایران در برزیل با بیان اینکه ایران از سال ۲۰۱۹ یکی از تأمین کنندگان اوره برزیل شده است، ادامه داد: برزیل در بخش کودهای شیمیایی تا ۸۰ درصد نیازمند واردات است، به طوری که مصرف این کشور در بخش کود اوره سالانه حدود ۸ تا ۱۰ میلیون تن است. ایران در بخش پلیمرها نیز بازار خوبی در برزیل دارد، واردات پلیمرهای پلاستیک برزیل در سال گذشته میلادی به ۶ میلیارد دلار رسیده، البته در مواردی صحبت تا ۱۱ میلیارد دلار هم شده است.وی از جمله چالش های ایران برای حضور در بازار اوره برزیل را سرمایه بازرگانان ایرانی برای حضور در بازار این کشور اعلام کرد و در این زمینه افزود: ما در عین حال که تولیدکننده بزرگی در بخش اوره هستیم، در برزیل هم بازار مصرف بزرگی داریم، منتها بازرگانانی نداریم که بتوانند محصول را از مبدا تا مقصد با در نظر گرفتن چالش های موجود در این قسمت عرضه کنند.سفیرایران در برزیل افزود: محصولات پتروشیمی در ایران به طور معمول از طریق مناقصه وبا بهترین قیمت به خریدار عرضه می شود، این درحالی است که خریداران برزیلی عادت دارند محصولاتشان را در بنادرخرید کنند، بنابراین این یک چالش بزرگ برای ماست که تاجرانی داشته باشیم که بتوانند محصول را از تولیدکننده ایرانی بخرند و محصول را به مصرف کننده برزیلی برسانند.قریبی ادامه داد: تاجران ما باید سرمایه کافی در اختیار داشته باشند تا بتوانند حداقل دو ماه پولشان را بخوابانند و بابت مسافت دو ماهه حمل محصولات از ایران به برزیل نگرانی نداشته باشند.وی با اشاره به نوسان شدید قیمت کود اوره در سال گذشته تصریح کرد: نوسان شدید قیمت ها سبب شده است تجارت محصول اوره به برزیل با ریسک بالایی برای تاجر همراه باشد، از این رو لازم است در داخل کشور برای حل این معضل چاره ای اندیشیده شود از جمله اینکه قیمت را در زمان تحویل محاسبه کنند یا اینکه با پیش بینی سازوکارهایی از ضرر احتمالی تاجر تا حدود زیادی جلوگیری شود.
سفیرایران در برزیل به تهاتر کالا میان ایران و برزیل اشاره و اظهار کرد: خوشبختانه در سال های اخیر مدل دو کشور ایران و برزیل نمونه خوب و کم نقصی در بخش تهاتر برای تأمین نیازهای دو طرف بود. اما نیاز است تولیدکننده های ایرانی در عین حال که تولیدکننده محصولات پتروشیمی هستند، وارد حوزه تجارت هم بشوند، به این معنا که ما تولیدکننده تاجر کودهای شیمیایی داشته باشیم. قریبی عمده مشکل صادرات پلیمر ایران به برزیل را بخش حمل ونقل با کانتینر اعلام کرد و افزود: ما در سال های گذشته خط مستقیم حمل ونقل بین ایران و برزیل نداشتیم، منتها با توجه به تجربه خوبی که میان ایران و ونزوئلا اتفاق افتاده است، می توان از این خط حمل ونقل برای صادرات محصولات پلیمر به برزیل هم استفاده کرد.سفیر ایران در برزیل با بیان اینکه در سال های اخیر کشاورزی در برزیل از جنوب و غرب به سمت شمال در حال تغییر است، ادامه داد: از هم اکنون باید به این فکر باشیم در شمال برزیل پایگاهی برای صادرات محصولات کود اوره خود ایجاد کنیم. هم اکنون خط کشتیرانی ایران به شمال برزیل برقرار است و می توانیم با استفاده از این مزیت برای دو سال آینده به منظور حضور در این منطقه شمالی بزریل برنامه ریزی کنیم.براساس این گزارش، در ادامه این نشست هم ایرج الهی دهقانی، سفیر ایران درهند وکاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه هم در سخنانی کوتاه بر لزوم همکاری های اقتصادی دو جانبه تاکید وبرخی موانع را تشریح کردند.
در پایان روز اول این همایش نیزقرارداد اعطای حق استفاده ازدانش فنی (لیسانس)، تهیه بسته طراحی فرآیندی واحد تولید پلی اتیلن سبک خطی/ سنگین به ظرفیت سالانه ۳۱۰هزارتن میان شرکت پژوهش وفناوری پتروشیمی وشرکت پتروشیمی مارون و تفاهمنامه همکاری نیزبرای استفاده از دانش فنی تولید پلی اتیلن ترفتالات با پتروشیمی مروارید امضا شد. علاوه بر این تفاهمنامه همکاری صنایع پتروشیمی درسامان بخشی مدارس کانکسی وسنگی استان های بوشهر، خوزستان و ایلام میان شرکت ملی صنایع صنایع پتروشیمی و سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور در قالب طرح شهید پناهی امضا شد. درادامه مراسم هم سند توسعه و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی باحضورجواد اوجی وزیرنفت ومرتضی شاهمیرزایی معاون وزیرنفت ومدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی رونمایی شد. براساس این سند، همه توسعه گران، شرکت ها و هلدینگ های پتروشیمی باید همسو با این سند برنامه های توسعه ای خود را تنظیم کنند. به گفته مسئولان شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در صورت لزوم، سند توسعه و تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی، با هماهنگی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به روز رسانی می شود. به این ترتیب با توجه به اطلاعات این سند، سرمایه گذاران می توانند با اطمینان بیشتری در حوزه پتروشیمی ایران سرمایه گذاری کنند. در روزدوم برگزاری چهاردهمین همایش بین المللی صنعت پتروشیمی ایران نیزنشست های تخصصی «صنعت پتروشیمی و زنجیره های ارزش مرتبط»، «صنعت پتروشیمی: سرمایه گذاری وتوسعه ها»، «محیط زیست پاک واحدهای پتروشیمی» و «پتروشیمی: بازاریابی وکاربردهای پایین دستی» وکارگاه های آموزشی وجلسات ترویج کسب وکار با حضور صنعتگران و متخصصان و شرکت های علاقه مند داخلی و خارجی برگزار شد.
گزارش از عرشه تا 30 متری زیرآب در بزرگ ترین پایانه صادراتی نفت خام
مرجان طباطبایی به هر میزان که عرشه سراسر سبز اما غبارگرفته پایانه شناور صادراتی «خلیج فارس» در بستر آبی فیروزه ای خلیج فارس چشم نوازی می کند، اما به طبقات زیرین آن که در عمق حدود 30 متری، در محیط بدون نور طبیعی و با صدای گوش خراش تجهیزات صنعتی می رسیم، رد آن زیبایی رنگ می بازد. فضایی که در آن دمای بسیار بالا و هوای گرفته ناشی از کارکرد بویلر و سایر تجهیزات صادرات بیداد می کند و شرایط کار سخت و طاقت فرسا در آن برایمان ملموس تر می شود. پایانه شناور صادراتی (FSU) خلیج فارس که از آن به عنوان یکی از بزرگ ترین مخازن شناور ویژه ذخیره سازی و صادرات نفت خام جهان یاد می شود، از همان زمان نشستن هلیکوپتر، عظمت خود را به ما نشان می دهد: ٣٣٧ متر طول، ٦٠ متر عرض و ٣٣ متر ارتفاع. شناوری با ٢١ مخزن نفت و ظرفیت ذخیره سازی حدود دو میلیون و 200 هزار بشکه ای که تنها اندکی با یک اولترا لارج کرود کریر (ULCC) فاصله دارد و با ساخت آن در سال 1391 جایگزین شناور صادراتی «سورنا»یی شد که حدود 20 سال قبل تر، آن را برای ذخیره سازی نفت میدان های سروش و نوروز و تحویل آن به مشتریان در نظر گرفته بودند. روی عرشه و در یک نمای کلی، لوله های سبز پرشمار مخصوص انتقال نفت برای عملیات دریافت و ذخیره سازی و همچنین صادرات نفت خام به چشم می آید که ردی کمرنگ از لوله های قرمز در میان آنها، مخصوص عبور آب واحد آتش نشانی، نیز مشاهده می شود. در سینه پایانه شناور خلیج فارس و در کنار تاسیسات و لوله های روی عرشه آن، می توان صدای عبور نفت خام را از لوله ها که در آن لحظه در حال دریافت نفت خام از سکوی سروش است، شنید. شناور صادراتی خلیج فارس برخلاف دیگر تاسیسات نفتی دو اتاق کنترل مرکزی دارد. اتاق کنترل موسوم به (CCR) که اصل کار آن کنترل و برنامه ریزی برای دریافت و صادرات است و شبانه روز ذخیره و صادرات نفت خام را با حداقل نفرات زیر نظر دارد. اتاق کنترل دوم هم با اسم (ECR) به موازات (CCR) در طبقات زیرین و در موتورخانه قرار دارد و نظارت و راهبری بویلرها و دیزل ژنراتورها و تجهیزات مربوط به صادرات را بر عهده دارد.
به دلیل جریانات تند دریایی و عملیاتی تر شدن فرایند صادرات، پایانه شناور خلیج فارس از قسمت جلو با هشت رشته زنجیر غول پیکر که نقش لنگر را بازی می کنند به کف دریا متصل بوده و کل کشتی بنا به جریان و جهت آب دریا و به کمک تجهیزات بلبرینگ مانند خاصی به نام سامانه هرزگرد (Turret) به دور این زنجیرها می چرخد. در واقع کشتی فقط از قسمت جلو به کف بستر دریا متصل بوده و قابلیت چرخش آزاد 360 درجه بنا به جهت جریان آب دریا را دارد. فرایندی که ماحصل آن این است که فشارهای جانبی وارد بر کشتی در اثر باد یا جریان آب به میزان قابل توجهی کمتر شود. گرچه تجهیزاتی که چنین قابلیتی به پایانه می دهند دارای تکنولوژی بالایی بوده و ارائه جزییات فنی آن از حوصله این بحث خارج است. گردش پایانه حول محور جلویی تکلیف می کند که در زمان صادرات، کشتی دریافت کننده نفت خام نیز در همان شعاع و به همراه پایانه و به کمک سه یدک کش و با راهبری پایلوت مستقر در کشتی صادراتی بچرخد. کشتی صادراتی به وسیله یک زنجیر محکم مخصوص که به سیستم کنترل کشش خاصی نیز مجهز است، به پایانه خلیج فارس متصل می شود. یک یدک کش نیز از پشت، کشتی صادراتی را مهار کرده و فاصله و زاویه کشتی را به کمک دو یدک کش دیگر با پایانه حفظ می کند با این هدف که دو غول نفتکش به هم برخورد نکنند و هم در اثر کشش زیاد از حد به زنجیرهای نگهدارنده شناور فشار وارد نشود. باید توجه داشت که نگهداشتن دو غول آهنین عملیاتی در جریان صادرات و در فاصله حدود 100متر از همدیگر بسیار حساس بوده و این عملیات خلق اثر هنرمندانه ای توسط گروه عملیات دریایی است. خط لوله بارگیری انعطاف پذیر هم بعد از اتصال پایانه و کشتی به یکدیگر به منیفلدهای تانکر صادراتی متصل شده و نفت خام از مسیر مورد نظر با راهبری اتاق کنترل مرکزی پایانه و به کمک همکاران موتورخانه منتقل می شود. فرایند اتصال و نگهداشتن کشتی به پایانه عملیات بسیار سخت و پیچیده ای است که به کمک کاپیتان ها و ملوانان عملیات دریایی منطقه بهرگان صورت می گیرد. صادرات نیز شبانه روزی بوده و قبل از آغاز تا لحظه پایان آن، همه نفرات پایانه به خصوص کارکنان موتورخانه به صورت شبانه روزی مشغول فعالیت هستند.
ساختمان اداری مسکونی پایانه دارای 5 طبقه از عرشه پایانه به بالاست. چهار طبقه دیگر یعنی موتورخانه و سایر تجهیزات مربوط به عملیات صادرات نفت زیرساختمان عرشه و درواقع زیرآب قرار دارند. پمپ روم نیز که توسط کارکنان عرشه راهبری می شود به موازات موتورخانه و در زیر عرشه است. هر میزان عرشه سبز شناور صادراتی «خلیج فارس» همراه با افق یکسر آبی فیروزه ای زیباست، به طبقات زیرین تا 30 متری زیر آب (کف شناور) پایین و پایین تر که می رویم، نه تنها این زیبایی رنگ می بازد، بلکه در فضایی تاریک و خالی از نور طبیعی روی عرشه، شرایط کار سخت و طاقت فرسا در آن برایمان ملموس تر می شود. حمیدرضا برزوکی، رئیس پایانه شناور صادراتی خلیج فارس که از زمان ساخت و راه اندازی پروژه سروش و نوروز در سکوی سروش مشغول به فعالیت بوده و حدود دو سال است که به این شناور آمده است، ما را در این بازدید همراهی و توضیحاتی ارائه می کند. به موتورخانه شناور که می رسیم، می گوید: «ماموریت اصلی ما در این شناور دریافت، ذخیره و صادرات نفت خام میدان های سروش و نوروز است. موتورخانه به منزله قلب این پایانه است و مشتمل بر دیزل ژنراتورها، بویلرها، پمپ های متعدد و کندانسور و تجهیزات مربوط به سوخت مازوت و دیزل و تجهیزات تولید آب مقطر و... است.» از فضای موجود در موتورخانه می توان به سختی کار در آن پی برد. سروصدای زیاد و درجه حرارت بالا (با اینکه در فصل زمستان هستیم) بیداد می کند و هرچه به طبقه های پایین تر می رویم، شدت گرما نیز بیشتر می شود. کارکنان این بخش به ویژه در فصل تابستان، گرمای طاقت فرسایی را تحمل می کنند. یکی از بویلرهای داخل موتورخانه در حال روشن شدن برای صادرات روز آینده است. یکی از دیزل ژنراتورها هم برای تولید برق فعال هستند. جالب است که همزمان و در کنار بویلر روشن، گروهی از نفرات پایانه در حال تعمیرات اساسی بویلر دوم پایانه هستند. فضای بسته و هوای سنگین و تقریبا بدون اکسیژن برای ما تازه واردها در این محوطه، آن هم در اسفندماه، امکان حضور طولانی مدت در این بخش را نمی دهد و این در شرایطی است که بویلر، تازه در حال روشن شدن بوده و قبل از آن خاموش بوده است.
طبقات پایین تر را با پله طی می کنیم. توصیه های ایمنی مدام یادآوری می شود. به کلاه ایمنی به عنوان یکی از الزامات حضور در این بخش ها مجهز شده ایم. اگر کفش های صنعتی و استاندارد هم به پا داشتیم، به آسانی نمی توانستیم حریف پله های باریک و صنعتی که هر لحظه امکان سرخوردن در آنها وجود دارد، شویم. مرتب صدای بلند برزوکی شنیده می شود که دو سمت نرده ها را رها نکنید. احتیاط کنید. پله ها سر است و...
اگرچه هوای بهاری جنوب نسیم نوازنده ای را روی عرشه برایمان به ارمغان دارد، اما در طبقات زیرین حکایت دیگری است. رئیس پایانه صادراتی خلیج فارس می گوید: «از خردادماه تا مهر، دمای هوا در اینجا و در کنار بویلر و سیستم تولید و گردش بخار پایانه از 60 درجه کمتر نمی شود. این دما اصلا شوخی نیست. رطوبت هم بالای 90 درصد می شود. می توانید حتی این وضع را تصور کنید؟»
در این محیط باید به سختی هوای داغ تابستان و شرایط کاری، سروصدای بی امان دستگاه های مختلف را هم اضافه کرد. برزوکی می گوید: «مدت هاست پیگیر آن هستیم که در فصل تابستان، اینجا میزبان چند نماینده مجلس شورای اسلامی باشیم؛ اما تاکنون موفق به میزبانی آنها نشده ایم و از همین جا از ایشان دعوت می کنم که بیایند و از نزدیک شرایط کار روی این شناور را ببینند.»
بازدید با پله هایی که ما را پایین و پایین تر می برد ادامه دارد، موقعیت آخر ما، 30 متری زیرآب و در واقع کف شناوراست. وقتی به اینجا می رسیم، برزوکی می گوید: «اینجا همان آخر دنیاست. یک لحظه تجسم کنید برق پایانه برود. تنها در عمق 30 متری آب، محصور در اتاقی فولادین به همراه تجهیزات داغ با چاشنی رطوبت بسیار بالا و هوای گرم و سنگین.»
علی علیرضایی، مسئول تعمیرات مجتمع دریایی سروش و نوروز و پایانه نیز که در این بازدید همراهمان است، با توصیف شرایط سخت کاری در این بخش می گوید: «می دانید اینجا حکم چه چیزی را دارد؟ دهه اول پیروزی انقلاب اسلامی کسی حاضر به کار در بندرعباس و برخی نقاط گرم و بد آب و هوا نبود، برای تنبیه نفرات را به آنجا می فرستادند. اینجا چنین شرایطی دارد، اما کارکنان این پایانه صادراتی نه ازسر تنبیه که برای پیشبرد و توسعه صنعت نفت و اقتصاد کشور و با عشق در آن مشغول به کار هستند.»
با این حال برزوکی، رئیس پایانه اشاره می کند: «کارکنان به سختی اما با عشق و غیرت در چنین محیطی کار می کنند. او از ما می پرسد که شما چند ساعت می توانید در اینجا دوام بیاورید؟»
توضیح می دهد: «آن دسته از کارکنانی که در موتورخانه و اتاق کنترل زیرین این شناور مشغول فعالیت هستند، 6 صبح به 30 متری زیرآب می روند و تا 6 عصر در همانجا می مانند و در پاییز و زمستان اصلا آفتاب را نمی بینند. سروصدا و استرس و مسئولیت هم بالاست.» بودن در چنین محیطی حتی بدون هیچ مسؤولیتی و تنها برای بازدید، پر از استرس و فشار روحی و روانی است. چه برسد به اینکه بخواهی سال ها در چنین محیطی زندگی و کار کنی و مسؤولیت هم داشته باشی.
به گفته او، تفاوتی که بین کار در دریا با تاسیسات خشکی وجود دارد این است که در دریا و سکوها و پایانه، خود بچه ها هستند و خدای ایشان. این به معنای عدم حمایت مناطق از سکوها و پایانه نیست، اما اگر به فرض، تجهیزی در شب خراب شود، یا مشکلی رخ دهد، در مرحله اول و دوم همه چیز به عهده خود نفرات مقیم است که مواردی از این دست، بار مسئولیت و فشار کاری همکاران سکو کار را زیادتر می کند.
بازدید از طبقات زیرین رو به پایان است و زمان رفتن به عرشه می رسد. باید 360 پله را از کف تا عرشه طی کنیم. جعفر رمضانی، اپراتوری که مسؤولیت سرکشی از پمپ ها را در طول عملیات صادرات عهده دار است، می گوید: «مرتب باید از پایین ترین تا بالاترین طبقات موتورخانه، پله ها را بالا و پایین برویم و تجهیزات را چک کنیم تا خللی در روند صادرات وارد نشود. گاهی به پله های آخر که می رسم، دیگر نفسم بند می آید و فکر می کنم که به بالا نمی رسم. رفت و آمد روی سکو و پله ها باعث زانودرد و کمردرد کارکنان اینجا شده است و هر کسی به نحوی مشکل دارد.» او می گوید: «کاری که ما انجام می دهیم با حقوق دریافتی مطابقت ندارد. در شرایط دوری از خانواده و کار اقماری، حتی گاهی وضع تلفن ها، امکان ارتباط با آنها را غیرممکن می کند.» سهراب محمدپور، رئیس تعمیرات پایانه شناور خلیج فارس هم در این بازدید با اشاره به سختی فعالیت کارکنان به ویژه در بخش موتورخانه می گوید: «بیشترین مشکل ما از نظر تعداد نیروی انسانی است. در این موتورخانه به جای هشت نفر در هر شیفت، چهار نفر در هر شیفت کار می کنند و این کمبود نیرو، شرایط کار کردن را هم را سخت تر کرده است.»
مسؤولین پایانه از سال ها قبل برای کاهش بار روانی و با توجه به شرایط پایانه، به فکر ورزش نیز بوده اند. علاوه بر باشگاهی که در پایانه وجود دارد، یک فضای بدون استفاده نیز تغییر کاربری داده شده و زمین چندمنظوره فوتسال، بسکتبال و والیبال در آن ایجاد شده است. گرچه اکثرا به خاطر خستگی و شرایط کار، کمتر زمانی برای استفاده از آنها برای همکاران مهیا می شود. با این حال در همین بازدید کوتاه که می خواهیم دست به توپ شویم، متوجه می شویم این فضا فاقد سیستم تهویه مناسب بوده و عملا در فصل گرم قابل استفاده نیست.
وقتی بازدید با حضور در درمانگاه کوچک شناور ادامه می یابد، برزوکی ضرورت حضور همیشگی پزشک را یادآور می شود و می گوید: «یکی از مهم ترین مسائلی که همواره روی آن تاکید وجود دارد، ضرورت حضور دائمی پزشک در پایانه و البته سکوهاست. شرایط محیط صنعتی و انجام مدام کارهای پرریسک، در کنار بالاتر رفتن سن همگی همکاران و فاصله زیاد سکوها و پایانه از خشکی ضرورت حضور دائمی پزشک در پایانه و البته سکوها را دوچندان می کند. مثلا پایانه، حدود 110 کیلومتر با خشکی فاصله دارد و حداقل زمان اعزام و انتقال بیمار از دریا به خشکی از زمان درخواست حدود سه ساعت است؛ در این فاصله زمانی، به راحتی یک جان از دست می رود. خوشبختانه هم اکنون پایانه دارای پزشک است؛ اما گروه پزشکی مستقر در پایانه و سکوها هم مثل بقیه، چالش ها و درد دل های زیادی دارند. حضور آن ها مایه دلگرمی کارکنان است، اما متاسفانه گروهی هستند که کمتر دیده می شوند و کمتر برای رفع مشکلات و دغدغه های آنها با وجود پیگیری های مسئولان این واحد، اقدام می شود. اهمیت و نقش حضور ایشان در دوران کرونا بر همه ما مشخص است. امیدواریم که به این همکاران نیز اهمیت بیشتری داده شده و برای رفع دغدغه هایشان اقدام های بیشتری انجام شود.»
او در این زمینه این نکته را هم یادآوری می کند که برای خرید و تجهیز وسایل پزشکی اورژانسی درمانگاه های سکوها و پایانه، مشکلات فراوانی وجود دارد که نیازمند نگاه مثبت تر مسؤولین ستاد است. مجموعه مواردی که می تواند جان همکاران را نجات دهد.
بازدید از درمانگاه کوچک پایانه که به پایان می رسد، در دفتر رئیس پایانه نکات مهم تری در زمینه دغدغه کارکنان مطرح می شود. او اشاره می کند: «یکی از نکاتی که در زندگی اقماری به خصوص در سکوها و پایانه مغفول مانده، این است که همکاران در دریا به مدت 14 روز هم کار می کنند و هم زندگی. نفراتی با سلایق و فرهنگ های متعدد از شهرهای مختلف کشور که در سنین متفاوت با مسئولیت هایی خاص در یک محیط محدود و کوچک گرد هم می آیند. فشار کاری و دوری از خانواده و نداشتن حریم خصوصی کافی، بار روانی بالایی بر همه وارد می کند. تا زمانی که اینجا زندگی نکنید متوجه شرایط آن نخواهید شد. متاسفانه در کشور نفتی ما، هنوز تحقیق و کار علمی مدونی برای حل مسائل روحی و روانی این گروه به عمل نیامده است و تنها یکی دو تحقیق دانشگاهی کوچک در این زمینه وجود دارد. با این دیدگاه که نیروی انسانی سرمایه این شرکت بوده و ضرورت توجه مسؤولین به انجام کارهای علمی و تحقیقاتی و پزشکی در مورد اثرات سوء کار اقماری و راه های کنترل آن بسیار زیاد است.» او با اشاره به بخش دیگری از آسیب های کار روی شناور و سکوهای تاسیساتی که با شب کاری همراه است، می گوید: «99 درصد همکاران ما مشکل کم خوابی و یا بی خوابی دارند که همین خود ریشه بسیاری از بیماری هاست. نفراتی هستند که 15سال است که شب کاری می دهند و این شوخی نیست. پس از چند شب شیفت شبانه، فشارخون بالا می رود. عصبی می شوید و تغذیه شما به هم می ریزد. نکته مهم اینکه، یک هفته مداوم شب کاری دادن با یک شب بیدار ماندن که بسیاری از ما تجربه کرده ایم، متفاوت است و آسیب های ناشی از آن بسیار بالاست.»
در بازدید از شناور صادراتی خلیج فارس برخلاف دیگر تاسیسات و سکوهای نفتی و با توجه به صادراتی که به صورت ناگهانی برای روز بعد اعلام شده بود، همه درگیر بودند و برخلاف دیگر تاسیسات نفتی، بیشتر کارکنان تمایلی هم برای گفت وگو ندارند. اکثرا مشغول مهیا کردن شرایط صادرات روز آینده هستند. با این حال به نظر می رسد رئیس شناور صادراتی خلیج فارس، خود زبان تمامی کارکنانش است که بیش از طرح موضوعات فنی و تخصصی، موضوعات صنفی و منابع انسانی را مورد اشاره قرار می دهد. مواردی که می توان گفت حرف مشترک بسیاری از کارکنان صنعت نفت است. مسائل متنوعی که از نادیده گرفته شدن کارکنان صنعت نفت تا ناشناخته بودن نوع کار و حرفه آنها را شامل می شود. حرفه ای موثر که اگرچه در حال تزریق دلارهای نفتی به اقتصاد وابسته به نفت ایران است، اما حتی اهمیت و کیفیت کار و تخصص آنها، برای نزدیکان و خانواده هایشان هم واضح نیست. از این رو او خواستار حضور هرچه بیشتر نشریات غیرداخلی وزارت نفت برای معرفی هرچه بیشتر و ترسیم تلاش کارکنان، به عموم جامعه است و می گوید: «تلاش هایی که توسط روابط عمومی و رسانه های داخلی شرکت نفت می شود، قابل ستایش است. ولی اکثر قریب به اتفاق خوانندگان، خود بچه های نفت هستند. باید کاری کنیم که مانند دیگر وزارتخانه ها، مخاطب عام پیدا کنیم. خودمان که از هم خبر داریم باید اهمیت و شرایط کار نفت را به عموم جامعه نشان دهیم.»
رئیس شناور خلیج فارس با تاکید بر اینکه کارکنان نفت در دوران سخت تحریم هرگز اجازه توقف در اثر کمبود قطعه و مسایل فنی را نداده اند و به بهترین نحو مسائل را مدیریت کرده اند، گله می کند که مسائل و نامهربانی های سال های اخیر انگیزه کارکنان را تا حد قابل توجهی کم کرده است. کارکنان نفت با تمام رشادت هایی که در این مدت کرده اند نه تنها دیده نشده، بلکه با بی مهری های زیادی روبرو بودند. حرف هایشان شنیده نشده و صدای کار و تخصص شان به بیرون از صنعت نفت نرفته است.
او می گوید: «در کشوری که همه چیز آن به نفت وابسته است، حتی بسیاری از خانواده های نفتی تفاوت میان اسکله، سکو و دکل را نمی دانند؛ چه برسد به مردم عادی و خیلی از مسئولین غیر فنی. در واقع مسئولیت رفع مشکل، با رسانه هاست و در این فضا و در این ایام، تبلیغات حرف اول را می زند و متاسفانه ما ضعیف عمل کرده ایم.»
برزوکی ادامه می دهد: «حرف ما ارج نهادن به نیروی کار اقماری صنعت نفت است. با توجه به اینکه افزون بر نیروهای عملیاتی، کارکنان ستادی هم اوضاع خوبی ندارند و در این زمینه، مساله فقط حقوق نیست. ما باید کاری کنیم که خانواده های نفتی با افتخار در جامعه سرشان را بالا بگیرند و بگویند ما شرکت نفتی هستیم. شرکت نفتی بودن الان امتیاز حساب نمی شود. جرات نمی کنیم این را بگوییم چون همه جبهه می گیرند به این خاطر که رسانه ها مسائل را وارونه جلوه داده اند. الان در این کشور همه می گویند ما نباید به نفت و درآمد نفتی وابسته باشیم. این حرف کاملا درستی است ولی متاسفانه بعضی رسانه ها شیطنت کرده اند و موضوع به نحوی در جامعه القا شده و می شود که نفت و نفتی ها را باید سرکوب کرد. اینکه وابستگی کشور به نفت باید از بین برود، به معنای بی اهمیت بودن صنعت نفت و لزوم ضعیف کردن کارکنان نفت نباید باشد. حقیقت است که هم اکنون کشور به نفت و درآمد آن وابسته است و ما با نفت زندگی می کنیم پس باید به کارکنان نفت به عنوان بازوهای این صنعت بها داد. این مهم وظیفه رسانه ها و روابط عمومی های شرکت و وزارت نفت است که لازم است اطلاع رسانی بیشتری در این خصوص صورت گیرد. ضمن اینکه درست است که به طور کلی فعالیت های صنعت نفت از حساسیت و اهمیت بالایی دارد، اما شناساندن این صنعت به مردم و نمایش سختی کار کارکنان آن نیز ضرورت دارد.»
او با این توضیحات یادآور می شود: «ما عقیده داریم اهمیت صنعت نفت از صنعت هسته ای اگر بیشتر نباشد، کمتر نیست و مسلما حساسیت صنعت هسته ای از صنعت نفت بیشتر است. همان گونه که رسانه ها توانستند ضمن حفظ مسائل امنیتی اهمیت صنعت هسته ای را به جامعه نشان دهند، این مساله را در مورد صنعت نفت باید اجرا کنند. من به شما قول می دهم اگر عزت و منزلت کارکنان نفت در جامعه به ایشان بازگردد، بسیاری از مشکلات کنونی موجود در نفت به دست همین کارکنان حل خواهد شد. ما از مسئولین ستادی انتظار داریم همانگونه که برای عملیاتی ها فعل نشدن و نمی شود معنایی ندارد برای ایشان هم در زمینه حمایت از ما نیز چنین باشد.»
رئیس شناور صادراتی خلیج فارس با انتقاد از این نگاه که کارکنان صنعت نفت را نجومی بگیر می خوانند، می گوید: «ما هیچ وقت نمی گوییم حقوق اصناف مختلف آموزشی، فرهنگی و سایر وزارتخانه ها زیاد است، هر کسی حق خود و یا حتی کمتر از آن را دریافت می کند؛ اما متاسفانه به دلیل سابقه ذهنی که از شرکت نفت وجود دارد و تبلیغات سوئی و برداشت و تفسیر اشتباهی که در راستای همان شعار عدم وابستگی کشور به نفت صورت گرفت، این نگاه نیز حاکم شده است که ما حقوق های بالایی دریافت می کنیم، درحالی که در رده بندی کشوری دریافت حقوق رتبه 8 و 9 هستیم و اینکه معدود افرادی به دلایل مختلف حقوق های بالایی دریافت می کنند، نباید به همه تعمیم داده شود. در کنار آن کسی مساله سن بازنشستگی 60 ساله در صنعت نفت یا جزو مشاغل سخت و زیان آور نبودن این صنعت یا همین مساله مالیات و سقف حقوق را در نظر نمی گیرد.»
او با توضیحات بالا اشاره می کند که هرچند مکررا گفته می شود صنعت نفت مدیون کارکنان این صنعت است، اما به شما می گویم این صنعت بیش ازهمه مدیون خانواده های همکاران به ویژه خانواده های اقماری است. خانواده ها از شرایط کار و مخاطرات آن اطلاع دارند و می دانند فشار کاری زیادی را متحمل می شوند.
او در پایان می گوید: «بیان این مسائل و مشکلات 30 ثانیه زمان می برد، اما تا زمانی که آن را تجربه نکرده و با آنها زندگی نکنید، نمی توانید آن را درک کنید. من از مسؤولان درخواست می کنم صدای این همکاران را بشنوند و به جامعه برسانند. به کمک همین کارکنان پرچم صنعت نفت تاکنون برافراشته بوده و برافراشته هم خواهد ماند. کافی است به ایشان ارج نهاده شود و نوع و اهمیت شغل آنها دیده شود و عزت و ارج و قرب قبلی به آنها برگردانده شود تا شاهد فتح قله های بلندتر افتخار توسط پرسنل خدوم نفت باشیم.»
سفر رو به پایان است و برخلاف دیگر بازدیدها از سکوهای خلیج فارس این بار قاب عکسی از پایانه شناور صادراتی خلیج فارس به همراه نمونه یادگاری از نفت سنگین سروش و نوروز را از رئیس پایانه به یادگار می آوریم.
توافق چهارجانبه پایش تردد ناوگان بین شهری سرانجام امضا شد
مشعل پنجم اردیبهشت ماه امسال، توافق چهارجانبه ایجاد سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) پس از کش وقوس های فراوان سرانجام میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای به امضا رسید. وجه تسمیه این سامانه، تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش است تا از این رهگذر بتوان بر مدیریت مصرف سوخت، هوشمندانه پایش و نظارت در مواجهه با انواع مخاطرات جاده ای، به ویژه مدیریت هوشمند تردد ناوگان حمل ونقل بین شهری نیز تحولی بنیادین ایجاد کرد.
سامانه سپهتن، بنا بر مصوبه سال 1393شورای اقتصاد، هم اکنون برای در اختیار گرفتن 50درصد از ناوگان حمل بار و مسافر بین جاده ای آماده می شود. مجری این طرح، سازمان راهداری و منابع مالی آن قرار است از محل صرفه جویی سوخت تأمین شود.در این میان وزارت نفت نیز براساس قانون مکلف شده است تا پایان امسال سامانه مرتبط با این طرح را تکمیل و راه اندازی کند. دورنمای این طرح حاکی از آن است که بالغ بر ۳۶۸هزار دستگاه خودرو سنگین فعال در ناوگان حمل ونقل برون شهری به این سامانه متصل شوند و تحت نظارت و پایش چندجانبه قرار گیرند. در این باره با مسئولان اجرای طرح سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) گفت وگو کرده ایم که مشروح آن از نظرتان می گذرد.
سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان (سپهتن) ابزاری است كه كنترل و نظارت ها را دوچندان و تلاش برای برقراری امنيت، آسايش و ايمنی جاده های كشور را تسهيل می كند.این سامانه که هم اکنون در مسیر عملیاتی شدن قرارگرفته، در حقیقت فاز دوم از طرح پیمایش است که در صورت نهایی شدن می توان گفت که این طرح پیمایش به طور کامل به بار نشسته است.
طرح پیمایش که اغلب از آن به عنوان یکی از مهم ترین راهبردها در زمینه مدیریت مصرف انرژی یاد می شود و در سال 1394 در مجموعه وزارت نفت کلید خورد، در حقیقت تخصیص سوخت به ناوگان حمل ونقل گازوئیل سوز براساس مقدار پیمایش است و براساس آن، یک سهمیه پایه کشوری و یک سهمیه عملکردی به ناوگان جاده ای اختصاص می یابد. سهمیه عملکردی براساس عملکرد و پیمایشی است که بر پایه اطلاعات دریافتی از سامانه های سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و سازمان شهرداری و دهیاری های کشور به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اختصاص داده می شود.
با توجه به پایین بودن نرخ گازوئیل در کشور در مقایسه با کشورهای همسایه، اجرای طرح پیمایش، افزون بر توزیع عادلانه سوخت در کشور (براساس مسافت پیموده شده) و نظام مند شدن فرآیند سوخت گیری هر ناوگان، سبب مهار عرضه خارج از شبکه سوخت در کشور خواهد شد و افزون بر آن مقدار برداشت دقیق روزانه گازوئیل در کشور از طریق این طرح قابل رصد و ارزیابی است. بر اساس آخرین اظهارات متولیان مجموعه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، مقدار تخصیص روزانه گازوئیل به ناوگان حمل ونقل، شامل خودروهای حمل بار و اتوبوس های مسافربر، روزانه بالغ بر62میلیون لیتر اعلام شده است که از پشتوانه منطقی و توجیه قابل قبولی برخوردار نیست و این میزان مصرف باید به نحو بهینه و کارآمدی کاهش یابد.
کارشناسان معتقدند بخشی از این میزان مصرف گازوئیل، عرضه خارج از شبکه دارد که با اعمال برخی محدودیت ها در برداشت روزانه، تا حدی می توان مانع خروج آن شد و تنها سازوکار برای برون رفت از این چالش، بهره مندی از ابزار سهمیه بندی است. یعنی می بایست برای هر خودرو سهمیه اى متناسب با مصرف، آن هم براساس پیمایش یا بارنامه اختصاص داد. بر اساس برآوردهای حاصل شده، اجرای طرح تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش در بستر سامانه هوشمند می تواند ۱۰ تا ۱۵درصد برداشت غیرمجاز سوخت در کشور را کاهش دهد و از مصرف بی رویه روزانه ۷ تا ۱۰ میلیون لیتر گازوئیل نیز جلوگیری کند.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از اجرای کامل طرح تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش در بستر سامانه هوشمند سوخت خبر داد و با ارائه مختصری از سبقه این سامانه و گفت: بهمن ماه سال 93 مصوبه ای از سوی دولت مبنی بر طراحی و پیاده سازی سامانه ای بر مبنای پیمایش روی ناوگان حمل ونقل بین شهری مطرح شد تا از این رهگذر افزون بر مدیریت مصرف سوخت بتوان به توزیع عادلانه و نظام مند عرضه سوخت نیز اعتنای ویژه ای داشت.
وی افزود:در چارچوب مصوبه یاد شده، در گام نخست این مهم، همراهی و مساعی توامان سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و سازمان شهرداری ها و دهیاری ها را می طلبید که در دستور کار آنان لحاظ و این سامانه از مهرماه سال 94 وارد فاز اجرایی شد. بر اساس اطلاعات دریافتی در خصوص اسناد مربوط به حمل بار و مسافر، سوخت مورد نیاز بر مبنای پیمایش از سوی شرکت پخش فرآورده های نفتی تخصیص داده می شد؛ به گونه ای که سهمیه سوخت مورد نیاز هر ناوگان محاسبه و در کارت های هوشمند سوخت ذخیره سازی می شد؛ بر همین اساس، ناوگان های حمل بار و مسافر می توانستند در نوبت های مراجعه جایگاه های سوخت، گازوئیل مورد نیاز خود را دریافت کنند.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: طبق پیش بینی قانون از همان ابتدا ناوگان ها می بایست به نرم افزار جی پی اس مجهز می شدند و فرآیند تخصیص سوخت در بستر این نرم افزار اعمال می شد، اما به واسطه مشکلاتی که در ارکان تشکیل دهنده سازمان های متولی وجود داشت، این امر میسر نشد. بعدها باوجود تلاش ها و پیگیری های مکرر وزارت نفت، موضوع به شورای اقتصاد ارجاع و پس از بررسی های اجمالی سرانجام مقرر شد 368 هزار ناوگان مسافر و باری به سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) مجهز شوند. این بار عملا افزون بر سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و شرکت پخش فرآورده های نفتی، سامانه بهینه سازی مصرف سوخت و پلیس راهور ناجا هم درگیر اجرای این سامانه شدند و سرانجام پنجم اردیبهشت ماه امسال، تفاهمنامه چهارجانبه میان سازمان های مزبور امضا شد.با تجهیز ناوگان حمل ونقل بار و مسافر بین شهری به سامانه سپهتن، پایش هوشمند توزیع سوخت گازوئیل و توزیع عادلانه سوخت براساس پیمایش در این ناوگان، محقق خواهد شد.
موارد الزامی بودجه امسال نهایی می شود
نژادعلی تصریح کرد: همچنین بر اساس بند ب تبصره 14 قانون بودجه سال 1402، می بایست تا پایان امسال 50 درصد ناوگان حمل بار و 100 درصد ناوگان حمل مسافری به این سامانه مجهز شوند که امیدواریم با گام نخست امضای تفاهم نامه بتوانیم موارد الزامی در بودجه را محقق کنیم. هزینه های اجرای این طرح طبق پیش بینی قانون، از محل صرفه جویی در تخصیص سهمیه سوخت به ناوگان برون شهری در اختیار شرکت سرمایه گذار قرار خواهد گرفت و امیدواریم با اجرای آن، طرح پایش هوشمند توزیع سوخت و استفاده از اطلاعات الکترونیکی مصرف کنندگان در دستور کار قرار گیرد. وی در ادامه به مزیت های اجرای سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان اشاره کرد و گفت: راه اندازی سامانه سپهتن مزایای متعددی را به همراه دارد. در ابتدای امر با توجه به چالش هایی که در مورد اسناد درونی ناوگان حمل ونقل وجود دارد طبیعتا اعمال سوخت تخصیصی نمی تواند عادلانه انجام شود و در این زمینه سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای به طور کامل به این امر واقف است و اکنون بسترهای لازم برای خارج کردن اطلاعات از حالت دستی در حال پیگیری است و به سمتی میل خواهیم کرد که تمامی اطلاعات تردد ناوگان حمل ونقل مسافر و باری به صورت کاملا الکترونیکی در اختیار شرکت پخش فرآورده های نفتی قرار خواهد گرفت و مضاف بر آنکه دقت و سرعت کار را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: از مزایای دیگر سامانه سپهتن، تخصیص میزان واقعی سوخت است که ملاک محاسبه خواهد بود و این میزان هم دقیقا بر اساس نقاط ابتدایی و انتهایی و میزان و بعد مسافت جغرافیایی است که این مسئله هم از طریق سامانه جامع سپهتن در اختیار شرکت ما قرار خواهد گرفت. نژادعلی یادآور شد: یک بحث دیگری که مطرح است، در شرایط فعلی ما تقریبا هر 15 روز یک بار سهمیه ناوگان حمل ونقل باری و مسافری را از طریق اطلاعاتی که از سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای دریافت می کنیم، به کارت هوشمند سوخت آنها شارژ می کنیم که با نصب و راه اندازی سامانه سپهتن این امکان برایمان ایجاد می شود که پس از به مقصد رسیدن مسافر و یا محموله مورد نظر، بلافاصله اطلاعات ناوگان مورد نظر در سامانه ثبت خواهد شد و با توجه به میزان مسافت طی شده، سوخت در اختیارشان قرار داده خواهد شد. این مزیت سبب خواهد شد تا در صورت کم کاری ناوگانی، سوختی در اختیار آنان قرار نگیرد.
وی بابیان اینکه در بستر سامانه سپهتن بانک اطلاعاتی یکپارچه ای ایجاد می شود که از این بانک اطلاعاتی، 4 رکن امضاکننده تفاهم نامه از اطلاعاتش بهره مند خواهند شد، عنوان کرد: هم اکنون مصرف گازوئیل افزون بر 110 تا 112 میلیون لیتر در روز است که از این میزان، 62 میلیون لیتر مصرف نفت گاز در حوزه ناوگان حمل ونقل بار و مسافر است. اینکه گاهی پرسیده می شود با اجرای طرح سپهتن چه میزان صرفه جویی در مصرف حادث خواهد شد، فعلا نمی شود اظهارنظر درستی را ارائه داد و یا رقم میزان مصرف را پیش بینی کرد، اما این را به جرات می گویم که با واقعی سازی دیتاها، قطعا تخصیص سهمیه ها عادلانه تر و میزان مصرف سوخت به نحو کارآمدتری مدیریت خواهد شد.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران افزود: البته ناگفته نماند که نمی توان نسبت به معضل عرضه خارج از شبکه سوخت نیز غافل ماند و آن را نادیده انگاشت چراکه با راه اندازی سامانه سپهتن قطعا تاثیرات قابل توجهی را نیز در این زمینه به همراه خواهد داشت و میزان انحرافات سوختی که هم اکنون با آن دست به گریبان هستیم، روند کاهشی را به خود خواهد گرفت.این سامانه چالش های پیرامون حمل به نیروگاه ها و بحث قاچاق در این مسیر را نیز مرتفع خواهد کرد. قدر مسلم آنکه اطلاعات مسیری که بار سوخت از طریق نفتکش ها طی می کند، روی سامانه درج خواهد شد و اگر ناوگانی سوخت را از انبارهای نفت متعلق به شرکت پخش فرآورده های نفتی دریافت کند، عملا بعد از رسیدن به نیروگاه، محموله قابل رصد و پیمایش خواهد بود و مشکلات مربوط به قاچاق سوخت نیروگاه ها نیز حل خواهد شد. دورنمای این طرح حاکی از آن است که برای ناوگان درون شهری هم پیاده سازی شود و این مسئله حتی در شورای اقتصاد نیز طرح موضوع شده است. مادامی که نتایج اجرای طرح سپهتن رضایت بخش و موفقیت آمیز باشد، حتما اجرای آن برای ناوگان های درون شهری نیز الزامی خواهد شد. هرچند هم اکنون در برخی از شهرها و استان ها سامانه ای تحت عنوان «سیپاد» در حال پیمایش و ارزیابی ناوگان حمل ونقل درون شهری است، اما امیدواریم که در آینده ای نزدیک شاهد رصد تمامی ناوگان های حمل ونقل درون شهری و برون شهری اعم از مسافر و باری در بستر سامانه سپهتن باشیم.
سیدکمال هادیانفر، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا ضمن قدردانی از خدمات ارزنده و بی شائبه کارکنان وزارت نفت در تامین و توزیع سوخت نوروزی گفت: نوروز امسال و در یک بازه زمانی 20 روزه (25 اسفندماه 1401 تا 15 فروردین ماه 1402) شاهد 538 میلیون تردد بین شهری و بین استانی در سراسر کشور بودیم که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش چشمگیری همراه بود. این میزان تقاضای سفر تکالیفی را به دستگاه ها محول می کند چه ما که به عنوان پلیس راهور می بایست در جاده و شهرها با مدیریت ترافیک تسهیل در ترددها را اعمال کنیم و چه با همکاری و اشتراک مساعی دیگر دستگاه ها بتوانیم ایمنی در ترددها را ایجاد کنیم تا سفرها برای خانواده ها تلخ کامی را به همراه نداشته باشد؛ البته حضور خود مردم، وسایل نقلیه، سازمان راه و شهرسازی و همچنین حضور برخی دستگاه های نظارتی موثر خواهد بود.وی افزود: وزارت نفت از آن دست سازمان هایی است که چندان خدماتشان به چشم نمی آید و زمانی اهمیت کارشان احساس می شود که اختلالی در امر سوخت رسانی اتفاق بیفتد. حقیقتا ما در نوروز شاهد تلاش شبانه روزی و بی وقفه کارکنان خدوم و زحمتکش عرصه سوخت رسانی بودیم و در هیچ نقطه ای از کشور این مشکل وجود نداشت که مردم نسبت به نبود و یا کمبود سوخت مورد نیازشان ناراضی باشند.رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا ادامه داد: امسال میزان مصرف سوخت نسبت به مدت مشابه سال گذشته 9 درصد افزایش داشت و حتی در برخی روزها میزان مصرف بنزین به رقمی معادل 145 میلیون لیتر هم رسیده بود. نباید از حق گذشت که تامین و توزیع این میزان سوخت مصرفی آن هم از دورترین نقطه کشور که استخراج و بهینه سازی می شود و با انتقال به پالایشگاه ها، از سوی خطوط لوله و رانندگان نفتکش ها به دست هموطنان می رسد، کاری بس دشوار و پیچیده ای است. هادیانفر تصریح کرد: 297 هزار کیلومتر محور کوهستانی در سراسر کشور پراکنده شده است و فعالان شرکت پخش فرآورده های نفتی مکلف هستند سوخت مورد نیاز را در اقصی نقاط کشور و حتی مناطق سخت گذر تامین کنند و شاهد جانفشانی های این عزیزان هستیم و بنده به نوبه خود به همه کارکنان خدوم وزارت نفت خسته نباشید می گویم که واقعا مظلومانه در حال کار و تلاش هستند تا هیچ گونه خلل و وقفه ای در امر سوخت رسانی ایجاد نشود. باید آن گونه که شایسته است قدردان این عزیزان بود.
هادیانفر درباره آثار اجرای سامانه سپهتن گفت: در همه دنیا با استفاده از سامانه های روزآمد وضع ناوگان حمل ونقل را رصد می کنند. در این زمینه در سال های گذشته تلاش های خوبی انجام شد و ناوگان مسافربری چندسالی است که به این سامانه متصل است و تصادف ها به مقدار قابل ملاحظه ای کاهش یافته است.
وی افزود: در بحث کامیون ها و تانکرها نزدیک به ۵۰۰ هزار وسیله باری داریم که بررسی این تعداد خودرو از نظر شاخص های مختلف از جمله تردد و ایمنی و... نیازمند اطلاعات شفاف و منظم از طریق سامانه است که سیستم هشداری باشد تا اختلال ها را گزارش کند، این طرح در زمینه بهینه سازی مصرف نیز به ما کمک می کند، بنابراین ما به اتفاق وزارت نفت و دو دستگاه دیگر همه به دنبال این هستیم که این سامانه را عملیاتی و سخت افزار و نرم افزار و پیمانکار آن را انتخاب کنیم. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی گفت: به دلیل نبود کنترل رانندگان یا رانندگی بیش از حد، حوادثی رخ می دهد که همه این موارد از طریق سامانه قابل پایش و پیگیری است.
به هر تقدیر، توافق نامه چهارجانبه سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان بین جاده ای (سپهتن) به بار نشست تا برگ زرین دیگری در کارنامه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران رقم بخورد. به یقین پیگیری های مکرر مسئولان و دست اندرکاران حوزه تامین و توزیع سوخت کشور، دستاوردهای چشمگیری را در مسیر توزیع عادلانه سوخت ناوگان حمل ونقل بین شهری به همراه خواهد داشت. آنچه نمایندگان مجلس شورای اسلامی الزام کردند، می بایست تا پایان امسال این طرح اجرایی شود که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد ایجاد شرایط لازم برای سریع تر سامانه سپهتن باشیم.
گزارشی از اجرای طرح های مدیریت انرژی در پالایشگاه های کشور
مشعل پالایشگاه های نفت ایران، به عنوان یکی از مهم ترین منابع تولید انرژی درکشور شناخته می شوند، از این رو ذخیره سازی انرژی در آنها بسیار حایز اهمیت است. این مجموعه (پالایشگاه ها) به دلیل وجود فرایندهای پیچیده در آنها و تولیدمحصولات متنوع، نیازمند انرژی بسیار زیاد هستند، به همین دلیل دربسیاری از آنها، پروژه هایی در دست اجراست که با هدف ذخیره سازی انرژی طراحی شده اند. از سوی دیگر، پالایشگاه های نفت ایران، یکی از مصرف کنندگان اصلی انرژی درکشور محسوب می شوند، بنابراین، ذخیره سازی انرژی درآنها از اهمیت بالایی برخوردار است و باید به دنبال توسعه روش های جدید و پیشرفته دراین زمینه باشند. گزارش پیش رو، به دلیل اهمیت موضوع انرژی در پالایشگاه های نفتی کشور، اشاراتی دارد به گام های برداشته شده دراین زمینه که در ادامه می آید.
پالایشگاه های نفت به طور معمول،واحدهای صنعتی بزرگ و درهم پیچیده ای هستندکه درآنها واحدهای مختلف باهم ارتباط دارند.این پالایشگاه ها بسته به نوع خوراکی که برمبنای آن طراحی شده اند،پیچیدگی های متفاوتی دارند که براساس آن،میزان و نوع محصولات شان مشخص می شود. پالايش نفت خام درهمه پالایشگاه های جهان وکشورمان ازسه بخش تفکيک فيزيکي(تقطير، استخراج و آسفالت گيري)، تبديل شيميايي (گرمایي وکاتاليستي)وتصفيه و عمليات نهایي تشکيل شده است.هریک از پالایشگاه های نفت کشور،طرح هایی برای صرفه جویی انرژی در دستور کار دارندکه ازآن جمله می توان به مباحث زیست محیطی(بازیابی گازهای ارسالی به مشعل)،نصب سیستم های بازیافت حرارت برای مولدهای گازی،نصب مبدل های حرارتی باکارایی بالا به جای مبدل های پیش گرم خوراک بخش تبدیل واحد CRU، طرا حی و ساخت و نصب پیش گرمکن هوا براي کوره واحد تقطیر اشاره کرد.
دیگر طرح های بهینه سازی مصرف انرژی در پالایشگاه های کشور عبارتند از: تعویض نوع آمین مصرفی از MEA به MDEA، نصب واحد TGT(که طی آن آلاينده هاي كوره آشغال سوز به حدمجاز و استاندارد تقليل خواهد يافت)، نصب بويلرهاي بازيافت حرارتي و مبدلهاي packinox در واحدهاي تبديل كاتاليستي و نصب اكونومايزر روي دیگ های بخار، نصب عایق های حرارتی مناسب روي کوره ها، نصب كنترل اتوماتيك زيرآب بويلرها و تعويض و بهینه کردن مشعل های كوره.
یکی از گام های مهم در پالایشگاه بندرعباس، بهره برداری از مرحله نخست فاز 2 طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان است که به عنوان یکی از بزرگ ترین واحدهای پالایشی کشور با ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز اسفند سال گذشته با حضور رئیس جمهور به بهره برداری رسید. در مرحله نخست آن، کمیت فراورده های تولیدی و درمرحله دوم، کیفیت فراورده های تولیدی این پالایشگاه افزایش خواهد یافت که نقش مهمی در تولید محصولات سبک و با ایجاد ارزش افزوده بیشتر در کشور ایفا خواهد کرد. این پالایشگاه در زمینه مباحث زیست محیطی نیز پیشگام بوده، به گونه ای که برای بهبود کیفیت محصولات، همسو با اهداف زیست محیطی وکاهش میزان گوگرد در محصول گازوییل پالایشگاه، مطابق با استاندارد یورو ۵ حرکت می کند که این مهم با نصب واحدهای ایزومریزاسیون و تصفیه دیزل محقق شده است. مدیریت انرژی، کاهش سوخت و ضایعات و در نظرگیری نفت خام سنگین این پالایشگاه (خوراک پالایشگاه) از نکات مهمی به شمار می رود که هنگام اجرای این پروژه لحاظ شده است. افزایش تولید بنزین روزانه حدود ۵ میلیون لیتر، علاوه بر ظرفیت موجود پالایشگاه و همچنین بهبود کیفیت نفتگاز مطابق با استاندارد یورو ۵ با احداث واحدهای جدید از جمله اهداف این طرح بوده که به طور کامل راه اندازی و بهره برداری شده است. پالایشگاه بندرعباس، به منظور بهینه سازی مصرف سوخت در کشور باید رویکرد را از مدیریت تولید به سمت مدیریت مصرف تغییر دهد. پایش مستمر انرژی طی سال های اخیر در پالایشگاه بندرعباس، صرفه جویی ارزی۷۰ میلیون دلار را به همراه داشته است، ضمن آنکه با ساخت داخل ۲۵ هزار قلم کالا، ۲۵ میلیون عدد کالای مورد نیاز پالایشگاه ساخته شده که صرفه جویی پنج هزار میلیارد ریالی را به همراه داشته است. درحال حاضر در این پالایشگاه، پروژه بهبود کیفیت نفت کوره و تبدیل آن به فراورده های سبک تر انجام می شود. تولید کک اسفنجی، یکی از این موارد است که پیش از این دانش فنی آن درکشور وجود نداشت؛ اما با مطالعات و آزمایش ها، دانش طراحی و ساخت واحد کک اسفنجی برای نخستین بار با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت به نتیجه رسید، به طوری که با اجرای آن، سالانه ۳۰۰ هزار تن کک اسفنجی در کشور تولید خواهد شد. با اجرای طرح کک اسفنجی، افزون بر بهینه سازی محصولات پالایشگاه بندرعباس، از خروج یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار ارز از کشور نیز جلوگیری می شود.
مباحث زیست محیطی همواره مورد توجه صنایع بوده و هست، از این رو صنایع پالایشی، همواره بر رعایت مسائل زیست محیطی تاکید دارند. یکی از این صنایع، پالایشگاه تهران است که توانسته همسو با رعایت موارد زیست محیطی، بهینه سازی مصرف سوخت را نیز به همراه داشته باشد که مصداق این امر، جلوگیری از انتشار 2500 تن آلاینده دی اکسیدگوگرد است.
همچنین این پالایشگاه، در مسیر بهینه سازی مصرف سوخت نیز، گام های مؤثری برداشته که جایگزینی برق واحدهای کنترل یک شمالی از STG به GTG، تشکیل نشست های کارگروه عالی مدیریت انرژی به منظور پایش مداوم عملکرد انرژی شرکت، پیگیری و بررسی پروژه های بهینه سازی انرژی، بررسی هزینه های انرژی و سود ناخالص شرکت، پایش مداوم سوخت مایع مصرفی با هدف استفاده حداکثری از گاز طبیعی و حذف سوخت مایع، ارتقای داشبورد عملیات روزانه برای پایش های مداوم و روزانه شاخص های کلیدی عملکرد انرژی در سطح کلان و در سطح واحدهای عملیاتی از مصادیق آن به شمار می رود. ایجاد مشوق های انگیزشی با هدف بهینه سازی مصرف انرژی در واحدهای عملیاتی به صورت ماهانه و پیاده سازی سامانه مدیریت انرژی از سوی کارکنان را می توان از دیگر فعالیت های انجام شده در شرکت پالایش نفت تهران دانست.
شرکت پالایش نفت لاوان به منظور ارتقای کیفیت و کمیت فراورده های نفتی خود، تغییر الگوی تولید، صیانت از محیط زیست، طرح بهبود فرایند و همچنین بهینه سازی ظرفیت، طرح کیفیت فراورده های تولیدی شرکت پالایش نفت لاوان را از سال های گذشته در دستور کار خود قرار داده است. این شرکت در طول سالیان گذشته از محیط زیست نیز غافل نبوده و پروژه های فرایندی محیط زیستی را در دستور کار دارد. کاهش آلودگی هوا، خاک و آب از طریق کاهش ۹۸. ۳ درصدی میزان گوگرد سوخت جت و ۹۹. ۵ درصدی گوگرد در نفتگاز، همچنین بازیافت گوگرد از گازهای اسیدی به میزان ۹۹. ۵ درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست، کاهش میزان گازهای اسیدی در OFF GAS های خروجی از واحدهای فرایندی به میزان ۹۹. ۹۹ درصد وتصفیه فاضلاب ترش واحدهای بالادستی به میزان ۹۹. ۷ درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست، از طرح های زیست محیطی این شرکت به شمار می رود.
شرکت پالایش نفت اصفهان، طی سال های گذشته بیش از ۱. ۴میلیارد دلار در پروژه های بهینه سازی که هدف همگی آنها حفظ محیط زیست است، هزینه کرده و با برنامه ریزی های ۵ ساله و20ساله، درحال حرکت در زنجیره ارزش افزوده است. این پالایشگاه برای نخستین بار در کشور، پروژه ملی زیست محیطی تصفیه و استفاده صنعتی از فاضلاب شهری با رویکرد کاهش مصرف منابع (آب شرب) با ظرفیت ۷۵۰ مترمکعب درساعت را راه اندازی کرده است. این طرح، طی ۲۴ ماه و با صرف هزینه ای افزون بر ۱۰۰ میلیارد تومان در شرکت پالایش نفت اصفهان انجام شده است. پیگیری احداث واحد پیش تصفیه فاضلاب شاهین شهر، انجام مطالعات اولیه امکان سنجی ساخت کولینگ هیبریدی که محاسبه میزان صرفه جویی آب در کولینگ هیبریدی حدود ۵۵ درصد (به مقدار ۱۷۱۴ میلیون مترمکعب در سال) و مدت زمان بازگشت سرمایه آن به میزان ۱۰. ۵ سال خواهد بود، احداث واحد ZLD با هدف بازیابی و استفاده کامل از پساب تولیدی واحد RO بر اساس مطالعات انجام شده و پروژه احداث واحد HERO به منظور افزایش بازدهی واحد بازیافت (براساس خروجی مطالعات بازیابی آب های شور)، از دیگر اقدام های زیست محیطی پالایشگاه اصفهان به شمار می رود که اجرای آنها سبب کاهش بیش از نصف مصرف کنونی آب، قطع نیاز به آبرسانی درچه، تأمین آب مورد نیاز مجموعه شهرک انرژی و در نهایت ایجاد فرصت صادرات آب خواهد شد.
شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس، با توجه به جوان بودن آن نسبت به دیگر پالایشگاه های موجود در کشور، اجرای طرح های بهینه سازی مصرف سوخت را دردستور کار خود قرار داده است. به گفته علیرضا جعفرپور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس، «کاهش سوخت مصرفی و کاهش ضایعات، با جدیت دنبال می شود و برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری بر دوش ستاره خلیج فارس است که مجبوریم برای حفظ استمرار برداشت گاز، به هر نحو تولید را ادامه دهیم. » خاموشی گازهای مشعل از مهم ترین اقدام هایی است که شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس در دستور کار قرار داده است.
شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند نیز درمیان ۹پالایشگاه موجود درکشور، بهینه سازی مصرف سوخت و اهمیت مسائل زیست محیطی را ازمحورهای مهم کارخود قرارداده است، به طوری که با همت وتلاش شبانه روزی متخصصان خود و تکیه بر دانش بومی، طرح بهینه سازی مصرف اسید مونوفسفات سدیم را با هدف سلامت محیط زیست و صرفه اقتصادی در این شرکت، امسال اجرایی می کند.
در بخش شرکت های دانش بنیان نیز امضای تفاهمنامه با ۱۷ شرکت توانمند دانش بنیان به ارزش ۷۵ میلیون دلار و رونمایی از دستگاه سولفورزدایی از مازوت، تولید سوخت امولسیونی و دستگاه جداسازی روغن از پساب به منظور کاهش آلایندگی محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا به ثمر نشست.
آوازه گاز استان کردستان به سواحل خلیج فارس رسید
مهدی مهرابی گازرسانی در استان کوهستانی کردستان به ایستگاه پایانی رسیده و بخش قابل توجهی از خانوارهای شهری و روستایی استان از نعمت گاز بهره مند شده اند. با توسعه گازرسانی و ثبت عملکرد موفق این شرکت، فعالیت گاز کردستان فراسرزمینی شده و از چندی پیش توسعه بخشی از زیرساخت های گازرسانی استان هرمزگان نیز به این شرکت سپرده شده است. بر پایه آخرین گزارش ها، شرکت گاز استان کردستان به عنوان معین استان هرمزگان انتخاب شده و عملیات گازرسانی در دو شهر، 100 روستا و 46 واحد صنعتی عمده استان هرمزگان از سوی کارکنان این شرکت انجام می شود. احمد فعله گری، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان از آخرین فعالیت ها و اقدام های این شرکت در استان هرمزگان به خبرنگار «مشعل» توضیح داد که مشروح آن را می خوانیم.
از سال گذشته شرکت ملی گاز ایران به مجموعه شرکت گاز استان کردستان اعتماد کرد و به عنوان معین استان هرمزگان انتخاب شد. از ابتدای سال گذشته پس از بازدید از مناطقی که توسعه آن به گاز کردستان واگذار شده بود، تمهیدات لازم اندیشیده و برای اجرای طرح ها برنامه ریزی شد.
با توجه به اینکه طراحی های صورت گرفته در آن منطقه مربوط به دوره های گذشته بود، این طرح ها از نظر مقادیر، وضعیت محلی و شرایط فنی به روز شد. گاز کردستان در مجموع دو شهر در شهرستان حاجی آباد، 100 روستا و 46 واحد صنعتی عمده در این مناطق را تحت پوشش گازرسانی قرار می دهد. برای تحقق این برنامه لازم است 120 کیلومتر خط لوله انتقال گاز و خط تغذیه و حدود 650 کیلومتر شبکه گازرسانی در این مناطق اجرا شود. پس از بررسی ها، بازدید و بازنگری هایی که در طراحی، مقادیر و مسیرهای گازرسانی صورت گرفت، وارد حوزه برون سپاری و پیمان سپاری شدیم. پیمانکار خط لوله انتقال گاز انتخاب شد و عملیات تجهیز کارگاه پایان یافته است. خرید و تامین لوله های فولادی برای 120 کیلومتر نیز انجام شده است. مراحل بازرسی نهایی تمام شده و لوله ها در حال انتقال به کارگاه های عایق کاری در شهرهای مختلف است و پس از پایان عایق کاری به محل پروژه منتقل می شوند. در بخش انتخاب مشاور نظارت کارگاهی نیز، اقدام لازم در نظر گرفته شده است. مشاوران مربوطه انتخاب و در شهرستان حاجی آباد مستقر شده اند. همزمان برای اینکه پیشرفت فیزیکی مناسبی اتفاق بیفتد، در بخش شبکه توزیع گاز نیز در نقاط روستایی در دو فاز کار را شروع کرده ایم. در فاز نخست، مناقصه گازرسانی به 12 روستا پس از تکمیل مراحل بازدید و بازنگری ها در دستور کار قرار گرفته است. بر این اساس پیمانکار برنده مناقصه گازرسانی به این روستاها باوجود مشکلاتی که وجود داشت، موفق به تجهیز کارگاه شد و کار اجرایی را آغاز کرده است. برای اینکه بتوانیم همزمان کار را پیش ببریم، قراردادی را با کارخانه های لوله سازی برای شبکه پلی اتیلن پروژه به صورت جداگانه امضا کرده ایم. در فاز نخست 155 کیلومتر لوله خریداری شده و در حال تولید و انتقال به هرمزگان است و پیمان فاز دوم شبکه توزیع نیز در سامانه ستاد بارگذاری شده است. مجوزهای لازم را دریافت کرده ایم و تا پیش از پایان سال مراحل نهایی انجام می شود.
گاز کردستان در سال 1401 براساس هدف گذاری هایی که از ابتدای سال انجام داده بود و براساس مصوبات دور اول سفر ریاست جمهوری، قرار بود گازرسانی به 95 روستا، یک شهر و تعدادی از واحدهای صنعتی را انجام دهد. برای این هدف بزرگ برنامه ریزی های اولیه و اهداف راهبردی در ابتدای سال تدوین شد. خوشبختانه با هدف گذاری ها، برنامه ریزی ها، پیگیری ها و پشتیبانی که از حوزه های مختلف شد، به ویژه تامین منابع مالی خوب از سوی ستاد شرکت ملی گاز ایران همه اهداف و برنامه های شرکت در سال گذشته محقق شد. با جذب بیش از 90 درصد اعتبارات عمرانی، همه 95 روستای تعریف شده که در مناطق سخت گذر، کوهستانی، مرزی و نقاط دوردست از نظر شرایط جغرافیایی و بعد مسافت به شبکه گاز پیوست. هفته دولت، دهه فجر و نیمه شعبان با حضور مقام های استانی از جمله استاندار، نمایندگان مجلس و... شاهد بهره برداری از این پروژه ها بودیم.
سال گذشته، برای گازرسانی به بیش از 120 واحد صنعتی نیز هدف گذاری کرده بودیم که با پیشی گرفتن از برنامه، 200 واحد تولیدی_صنعتی به شبکه گاز پیوست. در مجموع در قالب مصوبه شورای اقتصاد، تاکنون یکهزار و 200 واحد تولیدی و صنعتی گازرسانی شده و بیش از 49 میلیون لیتر سوخت مایع از چرخه مصرف خارج و صرفه جویی قابل توجهی در این حوزه اتفاق افتاده است.
در حوزه نصب انشعابات نیز تعهد حدود 9 هزار انشعاب جدید را داشتیم که تا پایان بهمن بیش از 10 هزار علمک در نقاط مختلف شهری و روستایی نصب شد. بیش از 22 هزار مشترک جدید نیز به تعداد مشترکان بهره مند از گاز افزوده شد و مجموع اشتراک شرکت گاز استان از مرز 605 هزار مورد عبور کرده است. همه تعهدات و مصوبات سال 1401 بیش از 100 درصد عملیاتی شده و هیچ تعهدی باقی نمانده است.
در کنار این فعالیت ها اقدام هایی در حوزه زیربنایی، اصلاح و مقاوم سازی نقاط بحرانی شبکه، خطوط تغذیه و ارتقای ظرفیت ایستگاه ها نیز برنامه ریزی و هدف گذاری شد. سال گذشته 7 ایستگاه تقلیل فشار درون شهری براساس روش های جدید مقاوم سازی شد. کار بسیار ارزشمندی شروع شده و در ادامه مابقی ایستگاه ها نیز از لحاظ ابنیه، فنی و مکانیکال مقاوم سازی و ایمن سازی می شوند. همه حوضچه های نفررو و شیرهای غیردفنی موجود در تاسیسات گاز استان که بسیار خطرناک بود ایمن سازی و همه حوضچه ها حذف شدند. در مجموع کار بسیار خوبی در حوزه مقاوم سازی اتفاق افتاد. به عنوان اولین استانی هستیم که موفق شدیم با دسته بلند کردن شیرهای غیر دفنی آنها را به دفنی تبدیل کنیم و از خطرهای بالقوه این حوضچه ها رهایی یافتیم.
همسو با افزایش پایداری شبکه گاز در فصول سرد سال نیز اقدام های زیربنایی در حوزه تقویت خطوط تغذیه و نقاط بحرانی که در سال های گذشته شناسایی کرده بودیم، انجام شد.
برای مجتمع های جدید در نقاط صفر مرزی از جمله منطقه ویژه اقتصادی بانه و مریوان نیز تمهیدات لازم اتخاذ و خطوط تغذیه این مناطق در دست اجرا قرار گرفت. در ادامه فعالیت های عمرانی، برای توجه ویژه به مردم و خدمات رسانی مناسب تر به مشترکان شهرهای و روستاها جدیدی که به شبکه گاز متصل شده اقدام به احداث ساختمان پست امداد در شهرستان های سقز و بانه و در نقاط مرزی کردیم. بحث طراحی ابنیه و ساختمان شهرهای جدید در سایر نقاط استان نیز در برنامه قرار دارد. اراضی خریداری و طراحی ها نیز انجام شده و امسال این موارد نیز به بهره برداری و اجرا خواهند رسید.
یکی از اقدام های موثری که در بحث توسعه گازرسانی در نقاط مرزی و محروم استان اتفاق افتاد، تدارک، آماده سازی زیرساخت ها، گذر از موانع کاری و مسائل حقوقی بود که با تحقق این برنامه ها موفق به احداث 800 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع در نقاط سخت گذر استان شدیم. این موفقیت ها در استانی با جغرافیای بسیار خشن، توپوگرافی خاص، مناطق کوهستانی و به ویژه صخره و سنگ محقق شد.
پشتیبانی این کار بسیار پیچیده بود، ولی خوشبختانه با همت و تلاش همکاران این موضوع نیز محقق و بستر گازرسانی برای بخش عمده ای از مناطق محروم و مرزی استان فراهم شد. در سال جاری نصب انشعابات جدید را در این مناطق انجام می دهیم و روستاهای بیشتری را به شبکه گاز متصل می کنیم. با 95 روستایی که سال گذشته به بهره برداری رسید و 70 روستای دیگری که عملیات اجرایی آن شروع شده یا در دست اجراست، امیدوارم بتوانیم هفته دولت امسال، به خط پایان گازرسانی به روستاهای استان که یک موفقیت ارزشمند برای نظام و دولت است، برسیم.
در استان کردستان اغلب شاخص های رفاهی به 50 درصد هم نرسیده ولی گازرسانی به 100 درصد جمعیت شهری و روستایی یک رکورد بی سابقه و کم نظیر در سطح استان به شمار می آید. جا دارد از همه همکارانی که شبانه روزی تلاش کردند تا این خدمات را به مردم محروم، زحمتکش و مرزداران نقاط صفر مرزی، نقاط محروم ارائه کنند، تقدیر کنم. امیدوارم توسعه گاز باعث تثبیت جمعیت، مهاجرت معکوس مردم به روستاها، توسعه اقتصادی و رونق اقتصادی شود.
در موضوع مصارف گاز در سطح استان، پیش بینی می شد حدود 3.5 میلیارد مترمکعب گاز طی سال گذشته مصرف شود. جذب 22 هزار اشتراک جدید و سرمای ماندگار در مناطق کوهستانی و سردسیر استان منجر به افزایش 6درصدی مصرف گاز بخش خانگی شد.
در بخش نیروگاهی نیز بیش از 1.2 میلیارد مترمکعب گاز مصرف شد که با وجود محدودیت هایی که در فصل زمستان داشتیم، با میزان دوره مشابه سال 1400 برابر است.
پیشتر از بسته شدن پرونده گازرسانی به روستاها گفتید. لطفا گزارشی کامل از فعالیت گاز استان در حوزه گازرسانی به روستاها با محوریت روستاهای مرزی و سخت گذر ارائه کنید.
در استان کردستان یکهزار و 642 روستای دارای سکنه و قابل گازرسانی وجود دارد که از این تعداد، تاکنون یکهزار و 573 روستا به شبکه سراسری گاز متصل شده و گازرسانی به مابقی روستاها نیز در دست اجراست.
از مجموع روستاهای دارای قابلیت گازرسانی، 290 مورد در نقاط صفر مرزی قرار دارند که تاکنون 268 روستا از گاز برخوردار شده و عملیات گازرسانی به 22 روستا نیز در دست انجام است. براساس برنامه های تعریف شده، هفته دولت امسال، پروژه گازرسانی به 22 روستای باقیمانده که در شهرهای بانه و مریوان قرار دارند، به بهره برداری می رسد.
158 روستا نیز در مناطق جنگلی زاگرس قرار دارند که اهالی آن انرژی گرمایشی منازل خود را از طریق سوزاندن درختان و هیزم تامین می کردند. با وجود سخت گذر بودن این مناطق هدف گذاری برای گازرسانی به روستاهای جنگلی استان انجام شد و خوشبختانه همه این روستاها در برنامه قرار گرفت و از 158 روستا، تاکنون 151 مورد گازرسانی شده است. 7 مورد باقیمانده نیز در دست اجراست که گازرسانی به آنها بیش از 90 درصد پیشرفت فیزیکی دارد. مراحل نهایی بهره مندی این تعداد روستا از گاز نیز تا پیش از هفته دولت امسال تکمیل می شود و در کردستان هیچ روستایی که برای سیستم گرمایشی از محیط زیست و درختان تغذیه کند، وجود نخواهد داشت.
یکی از نقش های کلیدی و محوری شرکت های گاز استانی، به ویژه گاز کردستان، ایجاد لبخند رضایت بر لب مردمان زحمتکشی است که در نقاط سخت گذر و مرزی قرار دارند. بر این اساس با گازرسانی به این واحدها و ساختمان هایی که در این مناطق وجود دارد، سعی می کنم رضایتمندی آنها را افزایش دهیم. در نقاط مرزی کردستان سکونت گاه های غیررسمی به نام کوخ نیز وجود دارد. هرچند این سکونتگاه ها در آمار رسمی سازمان برنامه و بودجه به عنوان منطقه روستانشین تعریف نشده؛ با این حال از سوی جهاد کشاورزی و بخشداری ها به عنوان سکونتگاه دائم شناخته شده است. این کوخ ها بین 5 تا 20 خانوار ساکن دارند. هدف گذاری شرکت بر این اساس بود که در جهت گازرسانی به روستاها پروژه ها به شکلی طراحی شود که خطوط لوله از جوار این کوخ ها عبور کند. بر این اساس تاکنون بیش از 72 نقطه کوخ نشین در شهرستان مرزی بانه به شبکه گاز متصل شده است. بیش از 30 مورد نیز در دست اجراست و در مجموع 258 خانوار در این مناطق کوخ نشین باقی مانده اند که در برنامه های آینده به این مناطق نیز گازرسانی می شود.
زمستان سال گذشته در چند بخش خاص بود؛ نخست شاهد ماندگاری سرما به مدت بیش از 3 ماه بودیم و در برخی از روزها دمای تا منفی 35 درجه را تجربه کردیم. در کردستان با هر بارش برفی که رخ می دهد، راه های حدود 900 روستا مسدود می شود و تا بازگشایی مجدد لازم است تمهیداتی در حوزه گازرسانی در نظر گرفته شود.
بر این اساس همه نقاط بحرانی و مناطقی که دارای ضعف بود شناسایی و پیش از ورود به فصل سرما مشکلات این نقاط برطرف شد. نیاز بود لوپ هایی میان شبکه های قبلی اجرا شود که این پروژه ها نیز براساس برنامه و هدف گذاری ها انجام شد. ارتقای ظرفیت ایستگاه ها در شهرهای دیوان دره، مریوان و سقز نیز از دیگر اقدام ها برای عبور بدون دغدغه از زمستان بود. بر این اساس ظرفیت ایستگاه های این شهرها افزایش یافت و در برخی شهرها نیز ایستگاه های جدید تی بی اس احداث و خروجی ایستگاه ها به یکدیگر متصل شدند. در طول زمستان گذشته همه نیروهای امدادی، تعمیراتی و گازبان ها با همه تجهیزات و ماشین آلات در نقاط مختلف استان به صورت شبانه روزی در خدمت مردم استان بودند و با وجود سرمای شدید، ماندگاری سرما و ناترازی گاز خوشبختانه هیچ نوع اختلال، افت فشار و کسری گاز در هیچ منطقه ای از استان شاهد نبودیم و همه مشترکان بخش خانگی زمستان را با آرامش سپری کردند.
در ادامه تحقق مصوبه شورای اقتصاد، هدف گذاری برای جایگزینی گاز طبیعی با سوخت های مایع برنامه ریزی شد. بر این اساس با گازرسانی به 200 واحد صنعتی و تولیدی در قالب مصوبه شورای اقتصاد، مجموع واحدهای بهره برداری شده در قالب این مصوبه به یکهزار و 200 مورد رسید و سالانه حدود 49 میلیون لیتر گاز با سوخت مایع جایگزین شد. این میزان جایگزینی بیشتر از تعهد گاز استان براساس مصوبات بود. این برنامه ها امسال نیز ادامه خواهد یافت و واحدهایی که باقیمانده نیز به شبکه گاز متصل می شوند. واحدهای باقیمانده دامداری و گاوداری هستند که مصارف بسیار چشمگیری ندارند. عمده اقدام هایی که لازم بود برای بحث توسعه گازرسانی به واحدهای صنعتی و تولیدی در سال های گذشته اتفاق افتاده است. 19 شهرک صنعتی در سطح استان وجود دارد که همه آنها به شبکه سراسری گاز کشور متصل هستند.
با توجه به افزایش مصارف به ویژه در بخش خانگی، وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران شتاب در اجرای پروژه ها بهینه سازی را در دستور کار قرار داده اند. اصلاح و بهینه سازی موتورخانه از اقدام هایی بود که در سطح استان کردستان در اولویت قرار گرفت. بر این اساس پس از اطلاع رسانی و ایجاد زیرساخت های لازم، بیش از یکهزار و 100 مشترک برای اصلاح موتورخانه در سامانه شرکت ملی گاز ایران ثبت نام کردند. شرکت گاز استان کردستان نیز با وجود مجریان محدودی که در سطح استان وجود داشت نسبت به درخواست 500 واحد اقدام و پس از بازدید اولیه اقدام های اجرایی شامل اصلاح و تنظیم مشعل موتورخانه ها، عایق کاری لوله و بدنه و منابع انبساط را انجام داده است. با اجرای این پروژه ها شاهد کاهش 25 تا 30 درصدی مصرف گاز در این واحدها بوده ایم.
در بازدید از برخی موتورخانه ادارات و مدارس بی توجهی به استانداردها محرز و فضای برخی تاسیسات موتورخانه به انباری تبدیل شده بود و توجه خاصی به هدررفت انرژی نمی شد. بسیاری از موتورخانه های مدارس نیز غیرایمن و هیچ گونه سیستم تهویه ای برای آنها تعریف نشده بود. حضور همکاران و مجریان این طرح زمینه را برای ایجاد موتورخانه ای ایمن و بهره ور فراهم کرد. این اقدام ها کاهش هدررفت را به دنبال داشت. افزون بر کاهش هدررفت انرژی، رعایت الزامات ایمنی و استاندارد و صدور گواهی معاینه فنی برای موتورخانه ها را در پی داشت. سال گذشته بیش از 160 مورتورخانه گواهینامه معاینه فنی دریافت کردند. این اقدام ها همچنان ادامه دارد و در مدارس، دانشگاه ها و موسسه های آموزشی از حساسیت ویژه ای برخوردار است. در گام بعدی بهینه سازی سیستم گرمایشی مساجد نیز در دستور کار قرار دارد.
سال گذشته 15 هزار و 700 مورد بازدید از موتورخانه ادارات دولتی و خصوصی انجام شد؛ همچنین 2 هزار و 570 مورد بازدید از مجتمع های تجاری انجام و اخطارها و توصیه های لازم را برای کاهش مصرف، عدم مصرف در زمان تعطیلی و ساعات غیرکاری به همراه داشت.
خوشبختانه اقدام های فرهنگی و فرهنگ سازی تاثیر بسزایی در کاهش مصرف داشت. حضور استاندار، معاونان و فرمانداران در بحث بازدیدها این حساسیت و توجه به مقوله صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی را در همه لایه ها ایجاد کرد و زمینه ساز کاهش مصرف گاز در این بخش ها شد.
بله، جلوگیری از هدررفت گاز و مدیریت کربن، یکی از برنامه های موثر شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید و در چند سال گذشته به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است. براین اساس جلوگیری از هدررفت گاز در اتصالات روزمینی و اتصالاتی که برای نصب کنتور و رگولاتور استفاده می شود با حساسیت ویژه پیگیری می شود.
گاز کردستان در دوره های قبل با ابتکار یکی از همکاران موفق به اختراع اتصالات مفصلی شد. استاندارد این اتصالات تدوین شده و به عنوان یکی از تجهیزات اجرایی در حوزه انشعابات خانگی استفاده می شود. این اتصالات ضمن رفع بخشی از ناترازی گاز، کمک بسیار موثری به جلوگیری از هدررفت و نشتی گاز در رایزر و علمک می کند. سال گذشته اقدام به تعویض 75 هزار مورد اتصال مفصلی در انشعابات جدید و اشتراک های جدید کردیم و این روند همچنان ادامه دارد. معتقدم با توجه به اینکه این اتصالات نشتی ها به حداقل ترین مقدار ممکن می رساند، قطعا در بحث جلوگیری از هدررفت گاز طبیعی نیز تاثیرگذار خواهد بود. اتصالات مفصلی در سطح استان کردستان اختراع، بومی سازی و به تولید انبوه رسیده و این مسیر در دیگر استان ها نیز ادامه پیدا کرده است.
یکی از مصوبات شورای اقتصاد، طرح جایگزینی بخاری هرمتیک با بخاری های گازسوز راندمان پایین در 5 استان سردسیر کشور است. در فاز نخست 30 هزار بخاری هرمتیک هوشمند، رتبه A انرژی، فن دار، کم مصرف و بدنه سرد با بخاری های راندمان پایین جایگزین می شود. شرکت گاز استان کردستان 6هزار بخاری خریداری کرده و به اقشار کم درآمد از جمله مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تحویل داده است. جلسات متعددی برگزار و تفاهم نامه ای در این خصوص مبادله شد. در فاز نخست تا سقف 20 میلیارد تومان حدود یکهزار و 780 بخاری هرمتیک از سوی گاز استان خریداری و مابقی نیز از سوی شرکت ملی گاز ایران در حال خرید است. نصب این بخاری ها از اوایل اسفند سال گذشته آغاز شده است. مراحل نصب این بخاری سخت تر است و حساسیت بالایی دارد. این بخاری باید اکسیژن لازم را از خارج ساختمان دریافت کند از این رو نصب این بخاری در هر فضایی امکان پذیر نیست. بر این اساس لازم است اقدام هایی با هماهنگی سازمان نظام مهندسی و سازنده این بخاری ها انجام شود.
پس از نصب و راه اندازی بخاری های جدید، بخاری اسقاط شده نیز تحویل شرکت گاز می شود که این جایگزینی کمک شایان توجهی به بحث کاهش مصرف و هدررفت انرژی در بخش خانگی می کند. امیدوارم این اقدام موثر و ویژه در سال های آینده با گستردگی بیشتری ادامه داشته باشد.
تعدادی از خانوارهای ساکن در نقاط مختلف استان تحت پوشش نهادهای حمایتی از جمله کمیته امداد و سازمان بهزیستی قرار دارند. طبق قانون بودجه، واگذاری اشتراک گاز برای یک بار به این مددجویان به صورت رایگان انجام می شود. سال گذشته بیش از یکهزار و 42 مورد اشتراک رایگان در سطح استان کردستان به این مددجویان تحت پوشش واگذار شد که 2 هزار میلیون ریال هزینه اشتراک این مددجویان بوده است.
افزون بر این، در سفر رییس جمهور به استان، برای لوله کشی رایگان منازل مددجویان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی تا سقف 5 میلیارد تومان (6میلیون تومان برای هر واحد) اعتبار پیش بینی شد. با تفاهم نامه ای که با سازمان های حمایتی از جمله بهزیستی و کمیته امداد امضا کردیم این مصوبه نیز انجام شد. با شناسایی متقاضی ها که 833 خانوار بود. این اقدام ها از سال گذشته آغاز شد و تاکنون بخش قابل توجهی از این خانوارها که موفق شده اند لوله کشی گاز منازل خود را توسط مجریان تحت پوشش انجام دهند، در قالب مصوبه سفر رییس جمهور هزینه هایشان پرداخت شده است.
در مجموع 119 نفر از کارکنان گاز کردستان مشمول بند «و» و بند «د» قانون بودجه هستند. 11 نفر مشمول بند «و» هستند که تاکنون 9 نفر همه مراحل را طی کرده اند و به صورت نیروی رسمی فعالیت خود را ادامه می دهند. 2 نفر نیز در حال طی کردن فرایندهای اداری- استخدامی خود هستند. 108 نفر مشمول بند «د» هستند که از این تعداد 20 نفر همه مراحل را طی کرده اند و تشریفات استخدامی آنها در حال تکمیل است. برای مابقی مشمولان نیز همه استعلام های لازم شامل دریافت مجوز، فرایند گزینش، تایید تحصیلی و... در حال انجام است و با برنامه ریزی که از سوی منابع انسانی ستاد و استان صورت گرفته است، فرایند استخدام آنها تا پایان اردیبهشت به نتیجه می رسد و در مجموع 119 نفر به نیروهای رسمی گاز استان افزوده می شوند و آمار نیروی رسمی شرکت دو برابر می شود.
همسو با فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در بحث جهاد تبیین، یکی از وظایف و اهدافی که شرکت گاز استان کردستان در دو سال گذشته برنامه ریزی کرد، ارتباط رسانه ها با گاز در حوزه های مختلف بود. اسفندماه سال گذشته دومین رویداد رسانه و گاز با مشارکت بسیار خوب بخش های مختلف خبرگزاری ها، روزنامه ها، هفته نامه ها و... در استان برگزار شد. فراخوان اولیه در مردادماه منتشر و زمان مناسبی برای ارسال و جمع آوری آثار تعیین شد. این جشنواره با هدف بیان توانمندی های صنعت گاز استان و کشور از زبان هنرمندان راه اندازی و برگزار شد. براین اساس 386 اثر در 6 بخش و 5 محور به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از این تعداد 193 مورد به بخش داوری راه یافت. در ادامه نیز نفرات برتر بخش های مختلف انتخاب و با حضور معاون استاندار، مدیران استانی، فرماندار، و تعداد زیادی از خبرنگاران، اختتامیه جشنواره برگزار و از برترین ها تقدیر شد.
با هزینه ای کم آثار بسیار ارزشمندی در قالب این جشنواره تولید شد و دستاورد بزرگی برای شرکت گاز استان کردستان به همراه داشت. بر این اساس در قالب عکس، فیلم، خبر، گزارش و... اقدام به اطلاع رسانی در حوزه استفاده ایمن و بهینه از گاز، صرفه جویی در مصرف، انعکاس دستاوردها و عملکرد گاز استان و... شد. امیدوارم با ظرفیتی که در مجموعه استان وجود دارد، در سال های آینده این جشنواره را به صورت منطقه ای با محوریت گاز کردستان برگزار کنیم.
در پایان نیز از کوشش های بی دریغ و همیشگی «مشعل» نشریه کارکنان صنعت نفت ایران که در بازتاب اخبار و عملکرد حوزه های مختلف صنعت گاز تلاشی وافر دارد، قدردانی می کنم.
در گفت وگو با رئیس مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت مطرح شد:
سمیه راهپیما مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت یکی از زیرمجموعه های مدیریت توسعه منابع انسانی است که با هدف ارائه انواع خدمات مشاوره به کارکنان و خانواده های آنها فعالیت می کند. این مرکز در زمینه هایی مانند پیش از ازدواج، روابط زوج، خانواده، فردی، فرزند پروری، کودک و نوجوان، همچنین روان سنجی، توانبخشی، اعتیاد، تحصیلی، شغلی وحقوقی، ارائه دهنده خدمات دراین بخش هاست .
خدمات مشاوره ای در مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت برای کارکنان رسمی شرکت های اصلی، ستاد وزارت نفت، همچنین شرکت های تابعه وخانواده آنها از طریق مراکز معتبر در شهر تهران انجام می شود، ضمن آنکه کارکنان قرارداد مستقیم و ارکان ثالث نیز ازخدمات مرکز مشاوره صنعت نفت ایران به صورت حضوری بهره مند می شوند. کارکنان مناطق زیرپوشش صنعت درنقاط مختلف کشور نیز می توانند از سامانه «همراز»» برای مشاوره تلفنی استفاده کنند. خدمات رایگان در مرکز روان شناسی و مشاوره پندار این مرکز شامل ارزیابی جامع اختلالات زبانی، گفتار و بلع، جلسه مشاوره پیش از ازدواج و روابط زوجی و غربالگری اختلال های رفتاری فرزندان است. اینها مطالبی است که مریم مقدسی، رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت در گفت وگو با خبرنگار «مشعل» به تشریح آنها پرداخته است.
متخصصان و اهل فن از این واژه تعاریفی متعدد دارند. برخی آن را یک حرفه یاورانه، فرآیندی تعاملی و مستلزم شناخت و درک مناسبی از ویژگی ها، نیازها وقابلیت های مراجعان و وضعیت و شرایط محیطی آنها، عنوان کرده اند. برخی نیز مشاوره را ارتباطی میان دو فرد می دانند که درآن یکی می کوشد تا دیگری را درک و به او درحل مسائل سازگاری و انطباقی کمک کند. براساس این تعریف، مشاوره، رابطه ای متقابل است که درآن مشاور ومراجع هر دو درگیرهستند. عده ای هم مشاوره را جریانی از کنش های متقابل می دانند که با حضورمشاور و مراجع شکل می گیرد وهدف اصلی در آن کمک به مراجع است تا بتواند با واقعیت ارتباطی سفیدتر داشته باشد.
درارتباط با بخش دوم این سوال بگذارید این طورپاسخ دهم. همان طور که یک پزشک به سلامت جسم افراد می پردازد، مشاور روان شناس هم به سلامت آنها توجه دارد، اما کانون این توجه، روان آنهاست.
بسیاری از امراض جسمی ریشه در روان افراد دارد و این مهم، اهمیت مشاوره روان شناسی را دو چندان می سازد تاحدی که می تواند در ریشه یابی برخی اختلال ها مانند سردردهای میگرنی، زخم معده وحتی سرطان ها کمک کننده باشد.
داشتن سلامت روان به قدری اهمیت دارد که می تواند سلامت جسم راتحت تاثیرجنبه های مثبت و منفی آن قرار دهد؛ از این رو نقش مشاور و روان شناس، اهمیت بسیار دارد و می تواند در پیشگیری و درمان بیماری ها اثر بخش باشد.
برگزاری سمینارها وکارگاه های آموزشی ازجمله راهبردی ترین فعالیت هایی است که از طریق آن می توان اثرگذاری فعالیت های مشاوره ای را پیگیری کرد. مرکز مشاوره صنعت نفت با توجه به این مهم، درسال گذشته، 10سمینار را به صورت ماهانه با محوهای مختلف که غالب آنها «سلامت روان ونقش آن در سبک زندگی» است، برگزار کرد.
این مرکزافزون برفعالیت های اخیر، سال گذشته به برگزاری همایش ها وکارگاه های آموزشی با محور های سوادرسانه ای ونقش آن درخانواده، فرزند پروری وتربیت جنسی، سبک زندگی، خانواده بالنده، انتخاب آگاهانه و زندگی صمیمانه، همچنین مباحث تغذیه ای باعنوان مدیریت روان شناسی وزن برگزار کرد.
با توجه به اهمیت موضوع ازدواج و ضرورت آگاهی زوج های درشرف ازدواج، برگزاری دوره های آموزش پیش از ازدواج در10جلسه، ازدیگر فعالیت های مرکزخدمات مشاوره صنعت نفت درسال گذشته بوده است.
برگزاری دوره های آموزشی آنلاین باتوجه به مباحث مختلف صنعت نفت باهمکاری مراکز طرف قرارداد، از دیگر فعالیت های این مرکز درسال گذشته بوده است.
درمسیر رسالت حرفه ای مرکزخدمات مشاوره صنعت نفت افزون برکارکنان رسمی، به کارکنان ارکان ثالث وقراردادی نیزخدمات مشاوره رایگان درمرکز ارائه می دهد.
یکی ازسیاست های مهم مرکزخدمات مشاوره صنعت نفت درسال جاری، توسعه کمی وکیفی ارائه خدمات به کارکنان است و در این زمینه کاهش پراکندگی مراکز خدمات دهنده یکی از راهبردهاست.
خدمات رسانی به کارکنان رسمی تهران با ارجاع آنها به مراکز طرف قرارداد و به کارکنان دیگر نقاط کشوربه صورت برخط (آنلاین) انجام می شود.
شماری از کارکنان صنعت نفت درمناطق عملیاتی هستند و امکان مراجعه حضوری برای دریافت خدمات مشاوره ای ندارند؛ از این رو سامانه ای باعنوان «همراز» فعال است که به این دسته ازکارکنان خدمات مشاوره ای ارائه می دهد.
مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت، همچنین این ظرفیت را دارد که سیاست گذاری کند ودراین مسیربه شرکت های تابعه راهکارارائه کند. این مرکز دربرخی استان ها راهکارهایی برای ارزیابی مراکز مورد تایید نظام روان شناسی کشور ارائه و مراکز معتبر را شناسایی کرده است.
اگرضوابط وقوانین اجازه دهد آمادگی ارزیابی حضوری رانیزخواهیم داشت. سال گذشته دراین خصوص مکاتباتی انجام شده است و منتظر تایید هستیم. باوجودکمبود نیروی انسانی، این انگیزه وجود داردکه مراکز تراز اول کشور را براساس شاخص های تعریف شده، شناسایی کنیم .
امسال برای ارائه خدمات مشاوره به مناطق عملیاتی ورود وبا بهره گیری ازظرفیت های همکاران خود درمرکز مشاوره یا اساتید تراز اول و برجسته کشور، سمینارهایی را برگزارخواهیم کرد.
برگزاری کارگاه های آموزشی مهارت های ده گانه زندگی باهدف پیشگیری ازآسیب های فردی که می تواند درغنی سازی روابط زوجین خانواده ها تاثیرگذار باشد، بخش دیگری ازفعالیت های مرکز مشاوره صنعت نفت در سال جاری است.
استقرار مشاور در باشگاه های نفت، برنامه ای دیگر است که مرکزمشاوره صنعت نفت درسال جاری به آن توجه کرده است.
سیاست وراهبرد مهم مرکزخدمات مشاوره ای صنعت نفت، خدمات رسانی مناسب تر و مطلوب تر به کارکنان صنعت نفت در نقاط مختلف کشوراست وبه منظور تحقق این هدف، در پی محوریت است تاهم شناسایی مراکز مشاوره تراز اول وهم نظارت برآنها را عهده دار باشد.
ازآنجا که همه مناطق، ازمرکزخدمات مشاوره بهره مند نیستند، کاری که می توانیم انجام دهیم این است که به آنها مشاوره تلفنی داده شود.
در زمینه آموزش وبرگزاری کارگاه های آموزشی مرکزخدمات مشاوره صنعت نفت هم می تواند مستقیم عمل کند وهم به عنوان میانجی، اساتید مربوط به این حوزه را معرفی کند.
بی شک، کار درمناطق عملیاتی بامشکلاتی رو به روست وکمک های مشاوره ای در حوزه روان شناسی می تواند تاحد زیادی از این سختی ها بکاهد و تحمل مشکلات را افزایش دهد.
ریسک آسیب شناسی درکارکنان وخانواده های اقماری بالاست و افرادی به لحاظ شغلی درچنین وضعتی قرار دارند، درمعرض آسیب قرار دارند.
به دلیل آشنایی بامشکلات کارکنان اقماری، این آمادگی وجود دارد که دوره های روان شناسی درمناطق عملیاتی برگزار شود و در این مسیر امیدوارم دواتفاق خوب رخ دهد؛ یکی اینکه به شناسایی مراکز تراز اول روان شناسی ونظارت آنها ورود کنیم و دوم این که آموزش های ارائه شده بتواند تاثیرمورد انتظار در کاهش مشکلات روحی را برآورده سازد.
یک مشاوره تلفنی می تواندمسیر زندگی افراد را تغییر دهد. به دلیل اطلاع رسانی، تعداد مراجعین تلفنی سال 1401 درقیاس با سال1400پنج برابر و آمار مراجعین حضوری نیز به همین میزان بود. بنابر بررسی ها، عمده مشکلات کارکنان صنعت نفت در زمینه چالش های زوجی، خانوادگی و فرزندپروری است.
برای خدمات رسانی به مناطق عملیاتی، کارکنان اقماری و شرکت های تابعه، با محدودیت بیشتری روبه روهستیم. درحوزه هایی که شرایط آن وجوددارد، سمینار و کلاس های آموزشی برگزار کنیم . امیدواریم بتواینم خدمت رسانی بهتری به مناطق عملیاتی، کارکنان اقماری و شرکت های تابعه داشته باشیم و فضا برای ارائه خدمت بیشتر فراهم شود.
روان شناسی صنعتی وسازمانی، رشته های دانشگاهی وتخصصی مهمی هستند. دنیا از آن به منظور پیشبرد اهداف و رشد و تعالی سازمان به بهترین شکل ممکن استفاده می کند و شرکت های بزرگ سراسر دنیا نیز با بهره گیری از این علوم تخصصی و مهم، مهارت های کارکنان خود درحوزه های مختلف ازجمله مهارت های زندگی را مورد توجه قرار می دهند. درصنعت نفت کشورمان نیز بهره گیری از چنین رویه ای با هدف سلامت روان کارکنان در محیط کار و خانواده آنان، مورد توجه قرار دارد و دراین زمینه با برگزاری دوره های مختلف و کارگاه های آموزشی، همچنین همایش ها و سمینارها، اقدام هایی نیزانجام شده است. امسال نیز درصنعت نفت، دوره مهارت های زندگی، مهارت حل مسئله، مهارت خودآگاهی، مهارت تصمیم گیری، مهارت کنترل خشم را خواهیم داشت.
10 مهارت را در زمینه مهارت های زندگی خواهیم داشت، سلسله سمینارهایی 10 جلسه ای داریم که هدف از آن ارتقای کیفیت زندگی کارکنان است. خدمات مشاوره، کارگاه های آموزشی و مشاوره آنلاین نیز همانند سال های گذشته ادامه دار خواهد بود. در باشگاه های سطح شهر تهران نیز در روزهایی مشخص استقرار خواهیم یافت و به خانواده ها خدمات مشاوره ای ارائه می دهیم.
به عنوان فرد شاغل درصنعت نفت تقاضا می کنم فرهنگ «مشاوره ای» دراین صنعت بیش از قبل جا بیفتد و در این زمینه اطلاع رسانی لازم صورت بگیرد تا به رفع و بهبود مشکلات کارکنان مناطق اقماری و شرکت های تابعه اقدام شود.
دبیرکل اوپک در واکنش به انتقاد آژانس بین المللی انرژی از کاهش عرضه اوپک پلاس:
برخی اعضای ائتلاف تولیدکنندگان سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) و غیر اوپک موسوم به «اوپک پلاس»13 فروردین ماه امسال سال تصمیم گرفتند افزون بر کاهش تولید روزانه 2 میلیون بشکه ای نفت خام که از نوامبر2022آغاز شده است و تا پایان سال2023 میلادی پا برجا خواهد بود، از ماه مه امسال در مجموع روزانه یک میلیون و660هزار بشکه دیگر از تولید خود بکاهند؛ بر این اساس، مجموع تولید کاهش اعضای این ائتلاف از یکم مه (11اردیبهشت ماه) به 3 میلیون و660هزار بشکه در روز یا 3.7درصد خواهد رسید. تصمیم ناگهانی اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای کاهش تولید روزانه یک میلیون و660هزار بشکه دیگر، افزایش 5 دلاری قیمت های جهانی نفت خام و رساندن قیمت نفت خام شاخص برنت به سطوح بالای 85 دلار را به همراه داشت.
هیثم الغیص، دبیرکل اوپک اظهار کرده است کاهش تولید بعضی اعضای تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) وغیراوپک (اوپک پلاس) جزو توافقنامه رسمی این سازمان نیست و این تصمیم داوطلبانه بعضی از تولیدکنندگان عضو این ائتلاف به عنوان اقدامی پیشگیرانه با هدف حمایت از ثبات بازار نفت است. وی همچنین ضمن تأکید بر پایین بودن رقم سرمایه گذاری ها در بخش بالادست نفت جهان و تأثیرمنفی آن بر اقتصاد جهان، خواستار گفت وگوهای سازنده میان کشورهای تولیدکننده و مصرف کننده برای حل چالش های انرژی مورد نیاز شد.
دبیرکل اوپک، در گفت وگو با نشریه انرژی اینتلیجنس (Energy Intelligence) انتقاد آژانس بین المللی انرژی مبنی برتشدید تورم و نااطمینانی در شرایط اقتصادی جهان بر اثرتصمیم اوپک پلاس را برای کاهش تولید داوطلبانه رد کرده است. آنچه می خوانید، متن کامل این گفت وگوست.
نخست اینکه نخستین بار نیست که آژانس بین المللی انرژی از اوپک و ائتلاف اوپک پلاس انتقاد می کند. متأسفانه در این زمینه شاهد ثبت رکورد هستیم، با این حال بارها شاهد بودیم که بازار نفت بر اساس بنیان های بازار پیش می رود، به طوری که پیش بینی ها و تصمیم های دقیق تر و صحیح اوپک ثابت می شود. تصمیم اکتبر سال گذشته میلادی اوپک پلاس مبنی بر کاهش روزانه ۲ میلیون بشکه ای نمونه ای بسیار تازه در این باره است، در آن زمان ما به تردیدها درباره چشم انداز اقتصادی جهان و بازار نفت و تأثیرش بر عوامل بنیادی بازار پی بردیم. تصمیم با اجماع برای کاهش عرضه روزانه 2 میلیون بشکه ای، واکنشی فعال و مؤثر بود. بی شک به یاد دارید که چگونه آن تصمیم هم به شدت به باد انتقاد گرفته شد، اما چند ماه بعد و با وقوع رویدادهای بیشتر ناظران و تحلیلگران تصمیم ائتلاف اوپک پلاس برای کاهش عرضه را با عنوان اقدامی صحیح برای تضمین ثبات بازار ستودند.
دوم اینکه من می خواهم برای همگان این موضوع را روشن کنم که اوپک پلاس در ماه آوریل تصمیمی برای کاهش تولید نگرفته و این کاهش ها داوطلبانه از سوی دولت های عضو این ائتلاف بوده است.
این حق حاکمیتی کشورهاست که داوطلبانه تولید خود را در آنچه به وضوح یک اقدام احتیاطی نامیده می شود، تعدیل کنند.
ارائه نادرست ومستمر چنین اقدام ها و انتقادهای بی اساس، نتیجه معکوس دارد و تنها می تواند نوسان های بیشتر و بی ثباتی بازارنفت را در پی داشته باشد. ما در اوپک و اوپک پلاس به طور کامل بر مبانی بازار تمرکز داریم و از طریق گفت وگوی منظم و شفاف با مصرف کنندگان و سهامداران تصمیم ها را تکمیل می کنیم.
عوامل زیادی بر شرایط اقتصاد جهانی تأثیر می گذارند، همین مشکلات بانکی نمونه ای تازه و افزایش نرخ تورم در بسیاری از نقاط جهان، نمونه ای دیگر از این عوامل هستند که با اقدام های سیاستی خاص تشدید شده اند. دیگر بازارهای انرژی به مراتب بیشتر از بازارهای نفت دچار بی ثباتی بوده اند که بیشتر به دلیل نقش تثبیت کننده ائتلاف اوپک پلاس بوده است، بنابراین مقصر خواندن نفت در موضوع تورم قابل قبول نیست. هنگامی که به شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) که قیمت غذا و انرژی را شامل نمی شود نگاه می کنیم، این موضوع به وضوح قابل مشاهده است. در واقع دلیل اصلی افزایش نوسان های بازار انرژی، نبود سال ها سرمایه گذاری در بخش های بالادست و توقف همه سرمایه گذاری ها در صنعت نفت است و این موضوعی است که ما در اوپک سال هاست درباره آن هشدار می دهیم. برعکس معتقدیم تلاش های ما برای تثبیت بازار جهانی نفت در میان مدت و بلندمدت برای اقتصاد جهانی مفید است، زیرا این اقدام ها مشوق سرمایه گذاری ها هستند و امکان صرفه جویی بیشتر را فراهم می کنند.
ایجاد ظرفیت های تولید تازه از افزایش قیمت بالقوه که به نوبه خود آسیب جدی به اقتصاد جهانی می زند، جلوگیری می کند.
در گزارش ماه آوریل دبیرخانه اوپک، این سازمان پیش بینی رشد اقتصاد جهانی برای سال ۲۰۲۳میلادی راروی رقم ۲.۶درصد نگه داشت، اما در عین حال هشدار داد که اقتصاد جهانی به عبور از چالش هایی از جمله تورم، نرخ های بهره بالاتر به ویژه در حوزه مالی یورو و ایالات متحده آمریکا و بدهی بالا ادامه خواهد داد.
اوپک پیش بینی برای رشد تقاضای جهانی نفت رابرای سال ۲۰۲۳میلادی 2میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز حفظ کرد.
آژانس بین المللی انرژی هم پیش بینی خود برای رشد تقاضای جهانی درسال ۲۰۲۳میلادی را در گزارش ماه آوریل حدود روزانه 2 میلیون بشکه حفظ کرد که به نظر می رسد در مسیر درستی قرار دارد و به پیش بینی اوپک نزدیک تر است.
با توجه به رشد تقاضای نفت چین در سال جاری میلادی که بخش عمده ای از رشد پیش بینی شده تقاضای جهانی نفت را تشکیل می دهد، اوپک برآورد خود را درباره تقاضای جهانی نفت در گزارش ماه آوریل نسبت به گزارش ماه مارس روزانه حدود50هزار بشکه افزایش داد و760هزار بشکه در روزاعلام کرد، درحالی که آژانس بین المللی انرژی پیش بینی خود را روزانه حدود200هزاربشکه افزایش داد و پیش بینی کرد روزانه یک میلیون و200هزار بشکه در روز افزایش می یابد.
می خواهم از این فرصت استفاده کنم و بر اهمیت توافقنامه همکاری برای حفظ ثبات بازار جهانی نفت تأکید کنم و ازهمه کشورهایی که در موفقیت مستمر آن در هفتمین سال فعالیت خود با وجود همه چالش های عظیم مشارکت داشتند، تشکر کنم.
اوپک همچنین به بحث های عینی و متعادل در پرداختن به چالش های انرژی در آینده اهمیت زیادی می دهد.همزمان با پرداختن به مسائل مهمی مانند تغییرات اقلیمی و انتقال انرژی، جهان باید اطمینان یابد سرمایه گذاری هایی که به شدت به آن نیاز دارد، تحقق یابد تا از این طریق منابع انرژی مورد نیاز برای تضمین رشد اقتصاد جهانی آینده و توجه به توسعه پایدار و ریشه کنی فقر انرژی انجام شود.
بارها درباره ادامه روایات نادرست درباره لزوم توقف سرمایه گذاری در صنعت نفت هشدار داده ام، چنین اقدام هایی تنها می تواند به بروز مسائل امنیتی بیشتر در حوزه انرژی و تشدید نوسان ها در آینده بازار انرژی همراه با پیامدهای منفی برای مصرف کنندگان، تولیدکنندگان و اقتصاد جهانی منجر شود.
اجازه دهید سخنانم را با این بحث به پایان ببرم که ما باید «با هم» کار کنیم، نه اینکه مقابل هم قرار بگیریم. ما در اوپک معتقدیم کلید غلبه بر چالش های انرژی آینده مشارکت و گفت وگوی سازنده با همه حاضران در بازار است.
مترجم: امیر دشتی
منبع: نشریه انرژی اینتلیجنس
شرکت نفت فلات قاره ایران
عملیات پیچیده و دشوار جداسازی رایزرهای پایانه شناور سورنا در آب های نیلگون خلیج فارس در شرکت نفت فلات قاره ایران با موفقیت انجام شد.
پایانه شناورسورنا به عنوان یک مخزن شناور دریافت، ذخیره سازی وصادرات نفت خام، درسال ۲۰۰۱ در میدان نفتی سروش مستقر شد.این پایانه شناور در ابتدا یک نفتکش بوده که به سفارش انگلیس از سوی شرکت MITSUI ژاپن در سال ۱۹۷۵ ساخته و با نام SS.LANISTES به این کشور تحویل داده شد.
در این عملیات، دو رایزردینامیک ۱۵ اینچ، در دو مقطع از سوی Buoyancy Module با آرایش زیرآب Double Wave، از PLEM به Turret پایانه شناور سورنا متصل شده است.با توجه به اهمیت راهبردی و قیمت بسیار بالای این رایزرها و ناممکن بودن تأمین آنها در شرایط تحریم های ظالمانه، حفظ سلامت رایزرها پس از جداسازی به منظور امکان بهره برداری در آینده، اهمیت بالایی دارد.
پیشنهاد مالی دریافت شده برای جداسازی، استقرار و تثبیت رایزرهای دینامیک پایانه شناور سورنا در بستر دریا بیش از دومیلیون یورو بود که با تصمیم مدیریت شرکت پایانه های نفتی ایران، برون سپاری این عملیات منتفی ومقرر شد با تکیه بر امکانات و توان متخصصان این شرکت نفت انجام شود.
پس ازتهیه شرح کاراولیه، چند نشست بررسی فنی در ستاد تهران و منطقه بهرگان برگزار و پس از انجام بازدیدهای میدانی پرشمار، روش اجرایی نهایی مشخص شد.
در بخش زیر آب، محاسبات مربوط به وزن، بویانسی و آرایش نهایی رایزرهای دینامیک پس از جداسازی و قرار گرفتن در بستر دریا با استفاده از نرم افزار OrcaFlex تحلیل شد، همچنین مختصات دقیق قرارگیری Pulling Head در بستر دریا به نحوی که زمان جداسازی زنجیرها در آینده آسیبی به رایزرها در بستر دریا وارد نکند، مشخص شد.
در بخش بالای آب، استفاده از یک شناور یدک کش در دستور کارقرار گرفت وبرای انجام این کار به یک عدد Snatch Block با ظرفیت ۳۰ تن نیاز بود که به دلیل موجود نبودن و دشواری تأمین، با استفاده از متریال موجود و تلاش شبانه روزی همکاران بازرسی فنی و تعمیرات و بازسازی دریایی منطقه بهرگان، طراحی، ساخته و نصب شد.
این نفتکش غول پیکر و اقیانوس پیمای با طول کلی ۳۷۰ متر، عرض ۵۶ متر و حداکثر میزان آبخور مجاز ۲۳ متر، ظرفیت حمل ۳۳۰ هزار تن معادل دومیلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام را باموتور بخار داشت که پس از ۲۶سال حمل ونقل انواع نفت خام به سراسر جهان، درسال ۲۰۰۱ تغییر کاربری داد و به شناور ذخیره سازی نفت (Floating Storage Unit) تبدیل و نام آن به سورنا تغییر یافت.
پایانه شناورسورنا تاسال ۱۳۹۴ (سال ۲۰۱۵ میلادی) بیش از900میلیون بشکه نفت خام میدان های نفتی سروش و نوروز را درخود ذخیره و صادرکرد وپس از14سال، خردادماه همان سال باحمل آخرین محموله صادراتی 500هزار بشکه ای، برای همیشه از مدار ذخیره سازی و صادرات نفت ایران خارج شد.
شرکت ملی نفتکش ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران از نصب موفق دستگاه پردازش آب توازن رادکلین روی یکی از نفتکش های غول پیکر این شرکت خبر داد. حسین شیوا با اشاره به این موفقیت اظهارکرد: همسو با تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از شرکت های دانش بنیان، پس ازچند سال حمایت مدیریت فنی و عملیات ناوگان شرکت ملی نفتکش از یک شرکت دانش بنیان داخلی، امروز شاهد به ثمر نشستن این تلاش ها هستیم. وی با اشاره به اهمیت راهبردی ناوگان شرکت ملی نفتتکش ایران(شمنا) در تأمین منافع ملی و حفظ جریان صادرات نفت و فرآورده های نفتی بیان کرد: با وجود پیچیدگی ها و حساسیت های عملیاتی ناوگان، این نفتکش غول پیکر، نخستین شناور تحت پرچم ایران است که یک سیستم تصفیه آب توازن ساخت داخل را نصب کرده است. مدیرعامل شرکت ملی نفتکش تصریح کرد: کنوانسیون مدیریت آب توازن کشتی ها به منظور جلوگیری از انتقال گونه های مهاجم آبزی از طریق کشتی ها از هشتم سپتامبر ۲۰۱۷ لازم الاجرا شده است و به سبب عضویت جمهوری اسلامی ایران در این کنوانسیون، ناوگان ملکی کشور موظف به نصب سامانه تصفیه آب توازن هستند. شیوا یادآور شد: شرکت دانش بنیان سازنده این دستگاه با کمک و نظارت مدیریت فنی و عملیات ناوگان شرکت ملی نفتکش، پیش از این موفق به دریافت تأییدیه های Basic Approval و Final Approval از سازمان بین المللی دریانوردی شد.
مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران
دوره آموزشی آشنایی با مدیریت قراردادهای بالادستی نفت و گاز باهدف تقویت دانش و آشنایی همکاران ذی ربط در مدیریت برنامه ریزی تلفیقی با انواع قرارداد بالادستی نفت با تمرکز بر الگوی تازه قراردادهای نفتی برگزار شد. این دوره آموزشی طی روزهای ۲٩ فروردین، پنجم و12اردیبهشت ماه به مدت ۱۶ساعت، به همت نماینده کارفرما در طرح های توسعه ای بند (ق)، برای همکاران شاغل در مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، در سالن نشست های شماره ۲ ساختمان مرکزی سوم شرکت ملی نفت ایران برگزار شد. دراین دوره آموزشی، علیرضا تقی پور به عنوان مدرس، باارائه نمونه های عملی به تشریح رئوس مطالبی باعناوین «طرح پرسش از روش تدارک سه واقعی پروژه بالادستی ومیان دستی»، «تاریخچه و وضع قراردادهای نفت وگاز ایران»، «اقتصاد نفت و گاز واهمیت توسعه میدان ها»، «قراردادهای بالادستی نفت وگاز»، «قراردادهای امتیازی نسل قدیم ونسل جدید (مدرن)»، «قراردادهای مشارکت در تولید (تقسیم تولید)»، «قراردادهای بیع متقابل» و «الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران» پرداختند و در بخش پایانی نیز به ابهام ها و پرسش های همکاران پاسخ دادند. تقی پور مدرک دکتری مدیریت قراردادهای بین المللی نفت و گاز از دانشگاه علامه طباطبایی دارد و هم اینک در سمت مسئول نظارت بر اجرای نظام های ایجاد طرح ها در مدیریت برنامه ریزی تلفیقی مشغول به کار است. وی همچنین عضو اصلی و دبیر کمیته مذاکرات توسعه میدان های نفتی شرکت ملی نفت ایران، عضو کمیته ارزیابی صلاحیت شرکت های متقاضی اکتشاف و تولید و عضو کمیته فنی بازرگانی شرکت ملی نفت است.
دانشگاه صنعت نفت
رئیس دانشگاه صنعت نفت از اجرای طرح دوره کارورزی حین تحصیل خبر داد و گفت: هدف از برگزاری این طرح افزایش مهارت و کسب شایستگی های شغلی دانشجویان دانشگاه در رشته های تحصیلی است.
کریم سلحشور افزود: دانشگاه صنعت نفت یک دانشگاه ماموریت گرا بوده که همواره پیشتازی خود در ارائه یک مدل منحصربه فرد و کارآمد در نظام آموزشی مهندسی کشور را با برخورداری از فضای مشترک دانشگاه- صنعت حفظ کرده است.
وی بیان کرد: در این طرح دانشجویان در هر نیمسال تحصیلی متناسب با رشته تحصیلی خود در واحدهای عملیاتی پالایشگاه آبادان بر مبنای ظرفیت های جایابی شده حضور خواهند یافت و این کارورزی به طور همزمان تحت نظارت استاد راهنمای صنعتی تحت عنوان منتور صنعتی به اجرا گذاشته خواهد شد.
رئیس دانشگاه صنعت نفت تصریح کرد: بدیهی است که ارتباط موثر و هدایت شده دانشجویان ازسوی خبرگان صنعتی در محیط عملیاتی صنعت تحت نظارت اساتید دانشگاهی با مشارکت کارشناسان خبره صنعتی نه تنها در چرخه هدایت هدفمند تحصیلی، انتخاب دروس مرتبط و هدفدار در دوران تحصیل و مهارت اندوزی دانشجویان نقش بسزایی خواهد داشت بلکه در تقویت رویکرد حل مسئله ازسوی دانشجویان و اساتید دانشگاه در کلاس های درس به منظور یافتن راه حل های مهندسی جهت رفع مسائل و چالش های صنعت در اکوسیستم علم و فناوری دانشگاه بازتاب می یابد.
دانشگاه صنعت نفت طی فراخوانی از علاقه مندان واجد شرایط دعوت کرد برای حضور در صنعت نفت به صورت مدرس، راهنما یا منتور صنعتی درخواست خود را ثبت کنند.
بر همین اساس از تمامی خبرگان، متخصصان و کارشناسان مجرب صنعت نفت در حوزه های مهندسی نفت، شیمی، گاز، بازرسی فنی، کنترل، ابزار دقیق و اتوماسیون، مکانیک، انرژی، سازه های دریایی، حقوق نفت و گاز، مدیریت نفت و گاز، اقتصاد نفت و گاز، حسابداری، امور مالی و مدیریت مالی در نفت و گاز و سرمایه گذاری در نفت و گاز که دارای توانایی لازم به عنوان مدرس صنعتی یا راهنما و منتور صنعتی هستند، برای همکاری و مشارکت در مجموعه برنامه های دانشگاه از جمله ارائه دروس، دوره های آموزشی کوتاه مدت حرفه ای، کارگاه های آموزشی و مهارتی، کارآموزی و کارورزی و آموزش های تخصصی، فناوری و مهارتی محور در نظام آموزشی دانشگاه و یا مشاوره در راهنمایی منتوری به دانشجویان دانشگاه در رشته های مختلف دعوت می شود.
علاقه مندان واجد شرایط می توانند برای ثبت در خواست خود حداکثر تا تاریخ ۱۵ خرداد ماه از تارنمای https://bpms.put.ac.ir استفاده کنند.
شرکت پالایش گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از کاهش ۳۳ درصدی گازهای ارسالی به مشعل در سال ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ خبر داد. روح الله نوریان با بیان اینکه مقدار گازهای گلخانه ای پارسال نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰، ۹ درصد کاهش یافته است، گفت: در تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۱ عملیات تخلیه و شارژ کاتالیست های واحدهای بازیافت گوگرد طبق برنامه عملیاتی انجام شد که افزون بر افزایش بازده کاری، سبب کاهش انتشار اکسیدهای گوگرد به محیط شده است. وی افزود: به دلیل ارسال مستمر سه محصول گاز مایع خام، میعانات گازی و اتان به پتروشیمی ایلام و دیگر مبادی مصرف، گازهای ارسالی به مشعل هم ۳۳ درصد کاهش یافت که سبب بهبود شاخص های محیط زیستی شده است. مدیرعامل پالایشگاه گاز ایلام از افتتاح و بهره برداری پروژه بازچرخانی آب خروجی از تصفیه خانه پساب این پالایشگاه در سال ۱۴۰۱ خبر داد و اظهار کرد: با افتتاح این پروژه ۴۰۰ هزار لیتر آب از خروجی پساب پالایشگاه برای مصارف فضای سبز و شبکه آب آتش نشانی و مصارف فرآیندی بازچرخانی و از برداشت همین مقدار آب از منابع زیر زمینی جلوگیری می شود. نوریان تصریح کرد: همسو با مقابله با تنش های کم آبی و با هدف کاهش مصرف آب از منابع آبی موجود، پروژه بازچرخانی پساب پالایشگاه گاز در مدت کوتاه پنج ماه و با ظرفیت اسمی ۶۰۰ هزار لیتر در روز به بهره برداری رسید. وی درباره اقدام های این شرکت در بخش مسئولیت های اجتماعی گفت: احداث سه آبشخور مکانیزه برای حفظ گونه های جانوری منطقه همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی، انجام چهار دوره پایش های محیط زیستی و ارائه خوداظهاری فصلی، مشارکت در کاشت بذر گونه های بومی، کاشت ۳۰۰ اصله نهال از گونه های بومی و مقاوم به کم آبی، برگزاری مسابقات نقاشی با موضوع های محیط زیستی در سطح مدارس به مناسبت هوای پاک، روزآمد کردن فلوچارت مدیریت پسماند و... تنها بخشی از اقدام های انجام شده در سال ۱۴۰۱ بوده است.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس
خانواده کارکنان شرکت نفت ستاره خلیج فارس به مناسبت هفته زمین پاک، بخشی از ساحل جزیره هرمز را پاک سازی کردند. هفته زمین پاک امسال «سرمایه گذاری در زمین، توسعه بازیافت و بهره وری سبز» نام گذاری شده بود که این اقدام خانواده بزرگ ستاره خلیج فارس با مشارکت سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان با این مضمون اجرایی شد. هماهنگی، انتقال تجربیات و راهکارها به منظور حفاظت روزافزون محیط زیست، آموزش و فرهنگ سازی با برگزاری کلاس ها، تدوین کتاب های عمومی، طراحی و ارائه بروشور برای استفاده کارکنان و خانواده ها به منظور آشنایی با مبانی اولیه محیط زیست، استفاده بهینه از انرژی، مدیریت مصرف آب و مدیریت پسماند از اقدام هایی است که در مدت اخیر به همت واحد حفاظت محیط زیست پالایشگاه ستاره خلیج فارس اجرایی شده است. مهم ترین نقاط حائز اهمیت از لحاظ برنامه های حفاظتی زیست محیطی سواحل هستند که باید همت ویژه ای در نگهداری و پاک سازی و زیباسازی آن به عمل آورد.
شرکت انتقال گاز ایران:
عملیات تزریق گاز به خط لوله ۳۰ اینچ «بیدبلند - بهبهان» با موفقیت انجام شد. عباس بیگلری، مسئول پروژه انتقال گاز «بیدبلند - بهبهان» دراین باره گفت: این عملیات موفقیت آمیز پس ازکنترل و تایید چک لیست های ایمنی پیش از راه اندازی PSSR، صدور مجوز تزریق از سوی دیسپچینگ ملی گاز، صدور پروانه عملیات ویژه از سوی اچ اس ئی منطقه یک عملیات انتقال گاز و تأیید انجام شد. به گفته وی، این پروژه به طول ۴۵ کیلومتر حد فاصل ایستگاه لانچر درمجاورت پالایشگاه بیدبلند ۱ تا ایستگاه رسیور در جنوب شرقی شهر بهبهان و به منظور افزایش، تقویت و توسعه ظرفیت گاز ورودی به نیروگاه، کارخانه سیمان این شهر و تأمین خوراک پتروشیمی گچساران و گازرسانی به مجموعه روستاهای کردستان و آب امیری هم اکنون قابل بهره برداری است.
مسئول پروژه انتقال گاز «بیدبلند - بهبهان» با بیان اینکه این خط لوله از تأسیسات تقویت فشار گاز شهید کاوه پیشه منشعب شده است، اظهار کرد: این خط لوله با استفاده از یک انشعاب ۱۶ اینچ برای نیروگاه، یک انشعاب ۱۰ اینچ برای تقویت گازرسانی به شهر بهبهان، یک انشعاب ۱۲ اینچ برای کارخانه سیمان، یک انشعاب ۸ اینچ برای روستای کردستان و یک انشعاب ۴ اینچ برای روستای آب امیری فراهم می کند. بیگلری ادامه داد: نیروگاه بهبهان اکنون از خط لوله ۱۶ اینچ قدیمی بیدبلند - شیراز تغذیه می شود که اجرای این پروژه سبب افزایش برق تولیدی نیروگاه و سرانجام توسعه صنایع پایین دستی در منطقه خواهد بود.
وی برخی چالش های اجرای پروژه را عبور از رودخانه پر آب مارون به عرض ۴۰۰ متر و عبور از زمین های کشاورزی با شبکه های متعدد آب رسانی زیر زمینی اعلام کرد.
مسئول پروژه انتقال گاز «بیدبلند - بهبهان» تصریح کرد: عبور از رودخانه مارون به روش CCW به طول ۱۷۰ متر و در دو بخش انجام شد و عبور از زمین های کشاورزی و قطع و وصل مجدد لوله های شبکه های آبرسانی، با همکاری حداکثری با کشاورزان در فصل مناسب انجام و فعالیت ها به نحوی مدیریت شد که رضایت این عزیزان جلب و در روند تولید محصولات مربوطه اختلال ایجاد نشود. بیگلری با اشاره به در حال احداث بودن قطعه دوم این پروژه در حد فاصل بهبهان تا شهر گچساران توضیح داد: در ادامه خط بیدبلند - بهبهان، قطعه دوم پروژه با قطر ۲۰ اینچ و به طول ۶۲ کیلومتر در حال احداث است تا اهداف پروژه از جمله تأمین خوراک پتروشیمی خلیج فارس، تغذیه مجتمع های صنعتی، مصرف کنندگان شهری و روستایی نیز به طور کامل محقق شود. به گفته وی، این پروژه اکنون پیشرفت حدود ۴۰ درصدی دارد و طبق برنامه پیش بینی شده زمستان امسال به بهره برداری می رسد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
مدیر شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران منطقه تهران در تشریح مهم ترین اقدام های یک سال بر اجرای گام به گام پروژه ها برای تحقق اهداف و رسالت این مجموعه و پیشگام با صنعت انتقال نفت تأکید کرد. مجتبی بشارتیان بااشاره به نقش آفرینی بزرگ ترین ترمینال نفتی کشور درجابه جایی فرآورده های نفتی و اشتراک انتقال مستقیم با6 منطقه از مناطق دوازده گانه شرکت وتأمین سوخت موردنیاز کلان شهر تهران و استان های نیمۀ شمالی کشورگفت: درصد بالایی ازحجم انتقال این منطقه با تلاش شبانه روزی کارکنان خدوم و زحمتکش این شرکت باانتقال سالانه50میلیارد لیتر نفت خام وفرآورده به پالایشگاه ها ومبادی مصرف در استان های هم جوار به صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام می شود که این مقدار شامل انتقال سالانه ۲۰میلیارد لیتر نفت خام و ۳۰ میلیارد لیتر انواع فرآورده است که به صورت میانگین روزانه ۸۵ میلیون لیتر انواع فرآورده و ۵۷ میلیون لیتر نفت خام انتقال می یابد. وی بهره برداری از مرکز انتقال نفت کاشان را از دستاوردهای منطقه تهران در سال ۱۴۰۱ نام برد و گفت: این پروژه از دو منظر حائز اهمیت است. نخست از حیث انتقال فرآورده ها از جنوب به پایتخت و دوم از نظر توسعه ارتباطات مخابراتی و اتصال شبکه فیبر نوری با راه اندازی اتاق رادیو و بهره برداری از ۴۰۰ کیلومتر فیبر نوری حدفاصل نائین به کاشان و ری از بندرعباس به تهران. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران افزود: سوخت از پالایشگاه های ستاره خلیج فارس و بندرعباس از طریق خط ۲۶ اینچ به رفسنجان منتقل می شود و پس از آن با دو خط ۲۰ و ۱۶ اینچی به نائین و سپس با خط ۲۰ اینچ به کاشان و از آنجا به تهران می رسد.
بشارتیان گفت: مقدار انتقال فرآورده تا پیش از راه اندازی این مرکز ۱۷۰ هزار بشکه در روز بود که بعد از راه اندازی به ۲۲۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
وی به فعالیت های زیست محیطی منطقه اشاره کرد و با بیان اینکه اقدام های زیست محیطی بر محور پیشگیرانه و با رعایت دستورعمل های مربوط به بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) انجام می شود، اظهار کرد: اجرای پروژۀ اکسپوزسازی (رو کار کردن) لوله ها و تعمیرات مخازن از آن دست طرح هایی است که عملیاتی کردن آن، مصداق بارز اهمیت و توجه به حفظ و صیانت از محیط زیست است و منطقه برای تحقق آن گام های بلندی برداشته است. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران اضافه کرد: اکسپوزسازی منیفولد و مخازن درین مراکز انتقال نفت خام، ری – کرج، «نفت اصلی»، تأسیسات رشت و قزوین از جمله اهداف اجرایی منطقه تهران بوده تا لوله های فرسوده تعمیر و بازسازی شود و منیفولد مراکز انتقال به طور دائم در معرض پایش و بازدید روزانه بهره برداران قرار گیرد و با اطمینان کامل از ایمن بودن آنها عملیات انتقال فرآورده انجام می شود و باید اذعان کرد که این طرح در مراکز رشت و قزوین پایان یافته و در مرکز نفت خام ۸۰ درصد پیشرفت داشته است و در «نفت اصلی» و ری – کرج روند رو به رشدی را می پیماید
منطقه ۴ عملیات انتقال گاز
مدیر منطقه ۴ عملیات انتقال گاز گفت: نخستین نمایشگاه الکترونیکی مصور اقلام مازاد تدارکات کالا در سطح شرکت ملی گاز تهیه و در فضای اشتراکی شرکت انتقال گاز بارگذاری شده است. محمد کامل در حاشیه نشست قدردانی از فعالان انبارگردانی سال ۱۴۰۱، ایجاد نمایشگاه مصور اقلام مازاد در این منطقه را نشان از آغاز حرکت های نو در حوزه انبارداری در شرکت انتقال گاز خواند و گفت: این منطقه از سال ۱۳۸۵ با استقرار سامانه نرم افزاری بایگان دارای یک انبار مکانیزه مصور شد، به طوری که همه همکاران منطقه به عنوان کاربر سامانه می توانند بدون مراجعه حضوری به انبار، از طریق نرم افزار بایگان، تصویر و مشخصات اقلام انبار را مشاهد کنند. وی ادامه داد: کاربران منطقه هم می توانند از تازه ترین وضع سفارش خرید از طریق این نرم افزار مطلع شوند که به کمک همین امر در زمان و هزینه صرفه جویی و حداکثر بهره وری حاصل می شود. مدیر منطقه ۴ عملیات انتقال گاز افزود: این مجموعه امسال و برای نخستین بار در سطح شرکت ملی گاز و با هدف تسریع و تسهیل در تعیین تکلیف اقلام مازاد بر نیاز، نسبت به تهیه نمایشگاه الکترونیکی مصور اقلام مازاد و اشتراک گذاری تصویر و مشخصات همه اقلام مازاد منطقه در فضای اشتراکی شرکت انتقال گاز ایران، اقدام کرد تا همکاران مناطق بدون حضور فیزیکی در انبارهای منطقه ۴ عملیات، اطلاعات و تصاویر اقلام مازاد منطقه را برای اتخاذ بهینه ترین تصمیم در اختیار داشته باشند. کامل گفت: اسفندماه سال ۱۴۰۱، انبارگردانی انبار مرکزی و فرعی سیس آباد با موجودی ۸ هزار و ۹۶۳ قلم کالا، به صورت کامل و بدون مغایرت انجام شد که تعهد و دقت همکاران پرتلاش تدارکات و عملیات کالا را نشان می دهد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که این مجموعه با ارسال روزانه ۱۰ هزار تن محصول تولیدی اتان به پتروشیمی های مستقر در منطقه، بزرگ ترین تأمین کننده خوارک صنایع پایین دستی کشور است. احمد باهوش گفت: اکنون روزانه ۱۰ هزار تن محصول تولیدی اتان مجتمع گاز پارس جنوبی به پتروشیمی های جم، آریاساسول، مروارید، کاویان و پتروایرانیان ارسال می شود که با تلاش و همت کارکنان خلاق و کارآمد در سراسر پالایشگاه های این مجموعه این مقدار افزایش خواهد یافت. وی با اشاره به تولید محصول اتان مجتمع گاز پارس جنوبی در سال ۱۴۰۱ تصریح کرد: پارسال با انجام تعمیرات اساسی دقیق و منظم و استفاده از قطعات و تجهیزات باکیفیت ایرانی، بیش از ۲ میلیون و ۱۹۴ هزار و ۲۹۰ تن اتان در پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی تولید شد. مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی افزود: اکنون با آغاز فصل عملیات تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۲ پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی با رعایت دقیق مسائل ایمنی و با تلاش متخصصان و کارکنان نوآور در مسیر آماده سازی پالایشگاه های این مجموعه همسو با تولید مستمر و پایدار و چرخش اقتصادی کشور گام گذاشته ایم و امید داریم دستاوردهای مهمی در سال ۱۴۰۲ به دست آوریم. باهوش به تولید دو محصول پروپان و بوتان در این مجموعه نیز اشاره و اظهار کرد: در سالی که گذشت، بیش از ۳ میلیون و ۲۸۳ هزار تن پروپان و ۲ میلیون و ۲۸۶ هزار تن بوتان در پالایشگاه های پارس جنوبی تولید شد. طرح توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی در قالب 13 پالایشگاه اجرایی شده که اکنون با بهره برداری از همه پالایشگاه های پارس جنوبی روزانه بیش از ۵۷۰ میلیون مترمکعب گاز تولید می شود.
شرکت پتروشیمی شهید تندگویان
پتروشیمی شهید تندگویان در سال ۱۴۰۱ موفق به ثبت رکورد خیره کننده تولید، فروش و حفظ روند سوددهی طی چهار سال اخیر شد. تولید این شرکت پارسال ۱، ۲۱۶، ۱۲۸ تن بوده که بر این اساس ۸۶ درصد از برنامه مصوب تولید و ۷۷ درصد ظرفیت اسمی این شرکت تحقق یافته که نسبت به عملکرد سال پیش از آن (۱۴۰۰) ۱۰۵، ۴۹۳ تن افزایش داشته است. این شرکت پارسال ۶۶۵ هزار تن معادل ۸۷ درصد برنامه مصوب خود فروش داشته است، همچنین پارسال به منظور توسعه همکاری با شرکت های دانش بنیان داخلی برای داخلی سازی اقلام یدکی و ملزومات تولید موفق به داخلی سازی، نصب و راه اندازی تجهیزات و ماشین آلات حساس و بحرانی شامل گیربکس سانتریفیوژهای عمودی و افقی در واحدهای شیمیایی و کاترهای واحدهای پلیمری شده است. پتروشیمی تندگویان در بخش فروش محصولات به روش پرداخت اعتباری نیز در سال ۱۴۰۱ گام های درخشانی برداشته تا جایی که همسو با حمایت از صنایع پایین دست در بخش های آسیب پذیر صنعت و حمایت از اشتغال و مصرف کننده نهایی، این شرکت موفق به فروش ۷۵۳۲۸ محصول به صورت اعتباری شده است. براساس این گزارش، رفع موانع و گلوگاه ها و تداوم پایداری تولید رکورد عملکرد تولید ماهانه بالای یکصد هزار تن در ۱۰ ماه از سال ۱۴۰۱، صعود ۶ پله ای و کسب رتبه ۵۰ از منظر فروش در رتبه بندی یکصد شرکت برتر کشور IMI-۱۰۰ براساس ارزیابی سال مالی ۱۴۰۰ از سوی سازمان مدیریت صنعتی، از جمله دیگر دستاوردهای پتروشیمی تندگویان در سال ۱۴۰۱ محسوب می شود.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که با سازوکار فرهنگی می توان مصرف گاز را ۵ تا ۷ درصد مدیریت کرد. احمد زمانی در سمینار علمی- پژوهشی فناوری های حوزه فرآورش گاز طبیعی که درساختمان ستاد این شرکت برگزار شد، به ضرورت هم پوشانی حوزه پژوهش با عملیات اشاره وتصریح کرد: کارویژه بخش پژوهش و فناوری در همکاری با بخش تولید، حرکت در مسیر داخلی سازی است.
وی با اشاره به نمره قابل قبول شرکت ملی گازایران در داخلی سازی تجهیزات اظهار کرد: روحیه وطن پرستی و شجاعت مدیران وکارکنان این شرکت سبب شد اقدام های قابل توجهی در روند داخلی سازی تجهیزات انجام شود. حجم بالای تولید گاز در زمستان با وجود تحریم های همه جانبه و ظالمانه غرب بدون تکیه بر توان بومی و داخلی سازی تجهیزات، امکان پذیر نبود.
به گفته مدیرهماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران، اقدام هایی که در زمینه داخلی سازی مولکولارسیو، توربین ها، بحث های فولادی و بخش های ابزار دقیق و...انجام شده، سبب تولید پایدار در شرایط تحریمی شده است.
زمانی با اشاره به لزوم توجه به مقوله فرهنگ در مدیریت مصرف تصریح کرد: می توان با سازوکارهای فرهنگی حدود ۵ تا ۷ درصد مصرف گاز را مدیریت کرد. توجه به این موضوع که قیمت خوراکی که از پالایشگاه های گاز در اختیار صنایع قرار می گیرد، حدود ۲ تا ۳ درصد قیمت محصول نهایی است و همین خوراک در کشورهای اروپایی ۲۰ تا ۲۵ درصد قیمت نهایی محصول را به خود اختصاص داده، نشان از جذابیت بالای تولید در کشور دارد.
وی ادامه داد: در مقابل اما برای مباحث مربوط به مدیریت مصرف هم در صنایع و هم در بخش خانگی جذابیت و مشوق جدید در نظر گرفته نشده است.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران در ادامه به معضل ناترازی حدود ۲۰۰ میلیون مترمکعبی گاز در روز با توجه به افزایش تقاضا اشاره کرد و گفت: شدت تقاضا در زمستان سبب کاهش فشار در شبکه یا همان افت فشار شد، این در حالی بود که شبکه، امکان تأمین گاز را داشت اما سازوکار کنتورهای خانگی به نحوی است که با کاهش فشار، خود به خود جریان گاز قطع می شود.
زمانی تأکید کرد: این اتفاق در حالی برای ۱۷ هزار مشترک رقم خورد که شرکت در همان زمان، گازرسانی پایدار برای ۲۷ میلیون مشترک را به ثبت رسانده بود. به عبارتی ۹۹.۹ درصد نمره گازرسانی از تولید تا توزیع برای شرکت ملی گاز ایران در زمستان ثبت شد که موفقیت بزرگی است، اما همان کاهش فشار برای ۱۷ هزار مشترک این موفقیت را تحت تأثیر قرار داد.
وی با ارائه آماری از مقدار فرآورش گاز در پالایشگاه های کشور در زمستان، به تولید روزانه ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز اشاره و اظهار کرد: با برنامه ریزی های انجام شده و مدیریت فرآیند، تابستان امسال تلاش داریم تولید و فرآورش گاز را ۶ تا ۷ میلیارد مترمکعب افزایش دهیم.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
مدیر شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران منطقه تهران در تشریح مهم ترین اقدام های یک سال بر اجرای گام به گام پروژه ها برای تحقق اهداف و رسالت این مجموعه و پیشگام با صنعت انتقال نفت تأکید کرد. مجتبی بشارتیان بااشاره به نقش آفرینی بزرگ ترین ترمینال نفتی کشور درجابه جایی فرآورده های نفتی و اشتراک انتقال مستقیم با6 منطقه از مناطق دوازده گانه شرکت وتأمین سوخت موردنیاز کلان شهر تهران و استان های نیمۀ شمالی کشورگفت: درصد بالایی ازحجم انتقال این منطقه با تلاش شبانه روزی کارکنان خدوم و زحمتکش این شرکت باانتقال سالانه50میلیارد لیتر نفت خام وفرآورده به پالایشگاه ها ومبادی مصرف در استان های هم جوار به صورت مستقیم و غیرمستقیم انجام می شود که این مقدار شامل انتقال سالانه ۲۰میلیارد لیتر نفت خام و ۳۰ میلیارد لیتر انواع فرآورده است که به صورت میانگین روزانه ۸۵ میلیون لیتر انواع فرآورده و ۵۷ میلیون لیتر نفت خام انتقال می یابد. وی بهره برداری از مرکز انتقال نفت کاشان را از دستاوردهای منطقه تهران در سال ۱۴۰۱ نام برد و گفت: این پروژه از دو منظر حائز اهمیت است. نخست از حیث انتقال فرآورده ها از جنوب به پایتخت و دوم از نظر توسعه ارتباطات مخابراتی و اتصال شبکه فیبر نوری با راه اندازی اتاق رادیو و بهره برداری از ۴۰۰ کیلومتر فیبر نوری حدفاصل نائین به کاشان و ری از بندرعباس به تهران. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران افزود: سوخت از پالایشگاه های ستاره خلیج فارس و بندرعباس از طریق خط ۲۶ اینچ به رفسنجان منتقل می شود و پس از آن با دو خط ۲۰ و ۱۶ اینچی به نائین و سپس با خط ۲۰ اینچ به کاشان و از آنجا به تهران می رسد.
بشارتیان گفت: مقدار انتقال فرآورده تا پیش از راه اندازی این مرکز ۱۷۰ هزار بشکه در روز بود که بعد از راه اندازی به ۲۲۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
اقدام های زیست محیطی بر محور پیشگیرانه
وی به فعالیت های زیست محیطی منطقه اشاره کرد و با بیان اینکه اقدام های زیست محیطی بر محور پیشگیرانه و با رعایت دستورعمل های مربوط به بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) انجام می شود، اظهار کرد: اجرای پروژۀ اکسپوزسازی (رو کار کردن) لوله ها و تعمیرات مخازن از آن دست طرح هایی است که عملیاتی کردن آن، مصداق بارز اهمیت و توجه به حفظ و صیانت از محیط زیست است و منطقه برای تحقق آن گام های بلندی برداشته است. مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران اضافه کرد: اکسپوزسازی منیفولد و مخازن درین مراکز انتقال نفت خام، ری – کرج، «نفت اصلی»، تأسیسات رشت و قزوین از جمله اهداف اجرایی منطقه تهران بوده تا لوله های فرسوده تعمیر و بازسازی شود و منیفولد مراکز انتقال به طور دائم در معرض پایش و بازدید روزانه بهره برداران قرار گیرد و با اطمینان کامل از ایمن بودن آنها عملیات انتقال فرآورده انجام می شود و باید اذعان کرد که این طرح در مراکز رشت و قزوین پایان یافته و در مرکز نفت خام ۸۰ درصد پیشرفت داشته است و در «نفت اصلی» و ری – کرج روند رو به رشدی را می پیماید
گفت وگو با نخبه ای از خانواده نفت
مشعل در دنیای کنونی خلاقیت از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است و انسان نیز برای ایجاد نشاط و حرکت رو به جلو، نیازمند نوآوری و ایده های ناب و خلاق در زمینه های مختلف است. بدون اغراق افراد دارای ذوق، قریحه و افکار نو از ارزشمندترین سرمایه های هر ملتی محسوب می شوند که از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند. شرکت خطوط لوله و مخابرت نفت ایران نیز با درک این مهم که داشتن خلاقیت، ضامن موفقیت شرکت است، حمایت از ابتکارات و خلاقیت های مهندسان و کارشناسان را در دستور کار قرار داده، به طوری که اختراعات بسیاری از نخبگان این شرکت ثبت و عملیاتی شده است. دکتر مازیار ایران نژاد که در حال حاضر به عنوان کارشناس اطلاعات مدیریت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان فعالیت می کند، از نخبگانی است که همیشه دغدغه ایده های نو برای بهبود امور را در سر می پروراند. ثبت و عملیاتی شدن چند پروژه خلاقانه مرتبط و غیرمرتبط با صنعت انتقال نفت در کارنامه وی موجود است و اکنون به بهانه ابداع روش جدید در تشخیص پلاک های فعال و غیرفعال بیماری MS با وی گفت وگویی کرده ایم که با هم می خوانیم.
خوشبختانه مسیر تحصیلی من در ایام دانشگاه و حتی پیش از آن به گونه ای رقم خورد که استادان و معلمانم روش تدریسی مبتنی بر تحقیق و پژوهش داشتند. در چنین فضایی میل به آموختن و پس از آن کاربردی شدن آموزش های اکتسابی، من را به سمتی هدایت کرد که خلاقانه و مبتکرانه از آموخته هایم بهره وری کنم. در حال حاضر تحقیق و پژوهش، بخش جدایی ناپذیر زندگی ام شده و در همه حال به فکر اندیشه های نو برای همه امور زندگی و کاری ام هستم.
نه. با قاطعیت می توان گفت که ضعف امروز فضای آموزش عالی کشور، نداشتن توجه کافی به پژوهش و نوآوری است و بسیاری از استعدادهای بی نظیر نخبگان مبتکر به دلیل سرخوردگی از فضای غیرکاربردی دانشگاه ها در نطفه خفه می شوند؛ اما به هر دلیلی که شاید بخشی از آن را بتوان خوش اقبالی نامید یا علاقه مندی ذاتی به نوآوری، فضای دانشگاهی برای من الهام بخش و مشوق به سمت تحقیق و ابتکار بوده است؛ البته واکاوی این مساله بسیار مفصل است و به دلیل غیر مرتبط بودن با فضای این مصاحبه، خیلی به آن نمی پردازم.
بیماری Multiple Sclerosis یا به اختصار MS ، سبب التهاب و تخریب میلین اعصاب مرکزی و در نهایت موجب تشکیل ضایعاتی به نام پلاک فعال می شود. فعال یا غیرفعال بودن این نوع پلاک ها، بیانگر مراحل بیماری و شدت آن است. روش استاندارد تشخیص فعال یا غیرفعال بودن پلاک استفاده از MRI به روش افزایش کنتراست، با استفاده از ماده کنتراست گادلونیوم است که در زنان باردار و بیماران کلیوی و کبدی نمی توان از این ماده استفاده کرد و نیاز به روش جایگزین است، ضمن اینکه این بیماری در زنان شایع تر و اغلب در زمان بارداری خود را نشان می دهد. در این طرح تحقیقاتی که با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت گرفت، از روش تصویربرداری MRI به روش حساسیت مغناطیسی استفاده شد که نیاز به ماده حاجب ندارد؛ اما به علت نزدیک بودن شدت روشنایی پلاک فعال از غیرفعال در این روش، تفکیک آنها برای چشم انسان کار بسیار دشواری است که با روشی به نام «کلاس بندی بیزین»، برای اولین بار پلاک های فعال و غیرفعال به صورت هوشمند و خودکار با دقت بالا از هم تفکیک شدند و این روش می تواند نقش مهمی در حفظ سلامت این بیماران داشته باشد.
بله، نتایج این تحقیق در مجله Acta Rdiologica از مجلات ISI به چاپ رسیده است.
در اختراعات به ثبت رسیده از شما، اختراع سیستم مانیتورینگ از راه دور ولتاژ حفاظت کاتدیک خطوط لوله نفت و گاز از طریق GSM به چشم می خورد. این سیستم تا چه میزان در صنعت انتقال نفت و گاز کشور کاربردی است؟
در صنعت انتقال نفت و گاز، افزون بر استفاده از پوشش برای جلوگیری از خوردگی خطوط لوله، یک ولتاژ منفی برای جلوگیری از اکسیداسیون لوله مورد استفاده قرار می گیرد که در صورت قطع شدن و عبور از محدوده مجاز در سطح لوله، لوله و پوشش صدمه می بینند. معمولا پایش این ولتاژ به صورت حضور در محل انجام می شود که با گستردگی 14 هزار کیلومتر خطوط لوله نفت، کاری زمان بر است. با استفاده از این دستگاه که برای نخستین بار در منطقه لرستان از سوی بنده طراحی و مورد آزمایش قرار گرفت، از طریق GSM ولتاژ نقاط مختلف در سطح مسیر اندازه گیری و در زمان تعیین شده برای مرکز به صورت خودکار ارسال می شود.
کاهش مصرف انرژی و نیاز نداشتن به بازدیدهای دوره ای برای ثبت دستی نتایج، افزایش سرعت دسترسی واحد خوردگی به داده های همه خطوط در لحظه، جلوگیری از بی اطلاعی واحد خوردگی از وضعیت ولتاژ حفاظت کاتدیک در فاصله های بین دوره ای بازدید و همچنین حفظ جان افرادبرای عبور از مسیرهای سخت گذر از مزایای این دستگاه است.
نه. طبیعی است که به دلیل شرایط کاری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و درگیری هر روزه با آن، بخش زیادی از دغدغه ذهنی ام معطوف به این شرکت باشد. در همین حوزه طراحی و ساخت راهبری داشبورد مدیریتی منطقه اصفهان برای نخستین بار در سطح شرکت، طراحی، ساخت و راهبری نرم افزار مانیتورینگ از راه دور در مراکز انتقال نفت مارون اصفهان، طراحی، ساخت و راهبری نرم افزار مدیریت یکپارچه نوسانات لرزش توربین های سولرز، طراحی، ساخت و راهبری نرم افزار استارت و استوپ توربین های سولرز، رستون و دیزل ژنراتور، محاسبه قابلیت اطمینان توربین های سولرز و همچنین رتبه بندی مراکز انتقال نفت مارون بر اساس عملکرد نیز از دیگر اقدام ها و فعالیت هایی است که برای بهبود عملکرد سیستم های شرکت انجام شده است.
با توجه با اینکه یکی از چالش های استفاده از توربین های سولرز از ابتدای راه اندازی تاکنون، مشکل لرزش این توربین ها بوده، از زمان حضورم در منطقه اصفهان، همواره به دنبال بررسی این عیب و پیدا کردن روشی برای کاهش اثر آن بودم. در مرحله نخست با استفاده از نرم افزار مانیتورینگ از راه دور، امکان مانیتورینگ لرزش لحظه ای همه توربین ها در مرکز منطقه فراهم شد و در گام بعد، با ایجاد سابقه ای که از این ارقام به دست آمد، نرم افزار هم طراحی و ساخته شد. با استفاده از این نرم افزار، توربین های دارای لرزش یا در حال افزایش لرزش پیش از رسیدن به شرایط حاد شناسایی شده و با برنامه ریزی که در سطح منطقه انجام می شود، اصلاح توربین ها در دستور کار قرار می گیرد.
در آخرین نمونه کاری که انجام شد، 8 دستگاه توربینی که در حال افزایش لرزش بودند، پیش از رسیدن به شرایط بحرانی شناسایی شدند و در طول چهار ماه، با زحمات واحد مکانیک و همکاری دیگر واحدها، از بروز شرایط بحرانی در منطقه جلوگیری شد. نتایج این کار، به مدیر خطوط لوله انعکاس داده شد که تحسین مدیر خطوط لوله و مدیرعامل را در پی داشت و بر لزوم استفاده از این دستاورد در سایر مناطق نیز تاکید شد.
خوشبختانه من مسیر را یافته ام؛ اما راه به قدری دراز و پرپیچ وخم است که نمی توان پایانی برای آن متصور بود. هر لحظه در پی کسب دانشم و امیدوار به حل مسائلی که تاکنون پاسخی برای آنها یافت نشده است. به عنوان مثال در دوره دکترا روی روش های فشرده سازی تصاویر ویدیویی کار کردم. در حوزه تصویر، فشرده سازی ویدیو به علت تغییر حرکاتی که در آن وجود دارد، پیچیده است و تشخیص حرکات و تخمین آنها بر اساس روش های ریاضی پیچیده می شود. طی سه مقاله ای که به چاپ رساندم، یک روش فشرده سازی ویدیوی جدید ارائه دادم که در حوزه بیت ریت پایین، از به روزترین استانداردهای فشرده سازی کنونی یعنی4. MP و HEVC کیفیت بهتری داشت. همچنین بر اساس همین روش فشرده سازی، یک روش فشرده سازی مقیاس پذیر نیز ارائه شد. فشرده سازی مقیاس پذیر، همان چیزی است که امروزه در دانلود تصاویر ویدیویی می بینم، یعنی مثلا اگر حجم اینترنت شما پایین است، می توانید تصاویر با کیفیت کمتر که دارای حجم کمتر است را دانلود و در غیر این صورت، تصاویر با کیفیت بالا و حجم بیشتر را دانلود کنید.
جهان امروز، متکی بر علم و دانش است و هر کشوری که بتواند از اندیشه های علمی نخبگانش بهره مند شود، آینده بهتری در انتظارش خواهد بود. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز یک شرکت فنی و مهندسی است که پیوسته باید خود را با دانش های روز دنیا تطبیق دهد. این به روزرسانی علمی، مستلزم حمایت مدیران از مهندسان و کارشناسانی است که در همه مناطق کشور فعالیت می کنند و باید خلاقیت و نوآوری آنان دیده شود تا برای خلق آثار بزرگ تر، انگیزه های کلان داشته باشند.
یونس صادقی درباره واژه نفت و كاربردهاي آن در گذشته هاي دور ايران، اطلاعات بسيار اندكي وجود دارد که یکی از دلايل آن برمی گردد به سنت شفاهي گویی دوره باستان كه مكتوبات به نسبت مناطق تاريخي همجوار ايران کمتر بود و عمده منابع اطلاعاتي ما برگرفته از آثار كلاسيك يونان و روم است. از اين رو اين عامل، به همراه نبود تحقیقات جامع درباره نفت، در ناآگاهي از طلای سیاه در گذشته های تاريخي ايران تأثير گذاشته است. در سال 1938 دكتر لارنس لاكهارت از تاريخ پژوهان و فعالان حوه نفت كه مدتي در تهران از سوی شركت نفت انگليس و ايران فعاليت داشت، مقاله ای درباره تاريخ نفت ايران تا قرن 20 در مجله «La Revue Petrolifler» در فرانسه منتشر كرد كه ابعاد جديدی از نفت در دوره باستان را پیش روی تاریخ پژوهان قرار داد. اين مقاله بعدها در كتاب «پنجاه سال نفت ايران» تاليف مصطفي فاتح چاپ و راهگشای پژوهشگران اين حوزه شد. در اين مجال كوتاه، به بررسي نفت در ايران باستان با تأكيد بر پژوهش لاكهارت پرداخته می شود.
براساس گفته های مصطفي فاتح، كاوش های باستان شناسي در كشور عراق نشان داده كه از 4هزار سال پيش از ميلاد مسيح، ملات قير در عمارات و ابنيه به كار مي رفته است. هرودوت، مورخ يوناني در اين باره گفتاری دارد كه «سنگ فرش كف باغ های معلق بخت النصر با قير معدني بندكشی شده بود و مردم بابل، استخرها و راه های آب و سدهای خود را با قير، بندكشي مي كردند.» همچنين به گفته مورخان در بابل، جاده ها را فرش و با قير، بندكشي می کردند تا تحمل ارابه های سنگين را داشته باشد. در مصر از آسفالت و قير ايران و فلسطين، براي موميايي كردن اجساد استفاده مي شد و بعضي از ملل خاورميانه، فراورده های نفتي، بخصوص قير معدني را در سحر و جادو به كار مي بردند و گاهي هم بت های كوچك و بزرگ از آن مي ساختند.
در حوزه تمدني فلات ايران، براساس گزارش های لاكهارت، از زمان سومريان (5 تا 6 هزار سال پيش) در شوش، قير مورد استفاده بوده، به اين صورت كه از آن به جای ملات بين سنگ ها و آجرهایی كه در عمارات كار مي كردند، استفاده می شده، همچنين جواهرات را به وسيله تکه هاي قير نصب مي كردند و دسته هاي چاقو و امثال آن را با قير مستحكم مي ساختند و كشتي ها و ظروف سفالين را با قير مي اندودند تا آب به آنها سرايت نكند. (لاكهارت به نقل از فاتح، 1335: 6-9)
ريشه كلمه «نفت» در زبان فارسی، به طور دقيق مشخص نيست که از چه زباني اقتباس شده است. پروفسور هرتسفلد و پروفسور بيلي، كلمه نفت را از فعل «ناب» فارسي به معني رطوبت داشتن دانسته اند و گفته اند كه در زبان اوستایي «نپتا» بوده و كلدانی ها، يهودی ها و عرب ها آن را از زبان مدی ها گرفته و «نفتا» خوانده اند. مسيو دورم فرانسوی، رئيس مدرسه علوم عالي پاريس، مدعی است كه اكدی ها، كلمه نفت را از فعل «بپتو» به معني افروختن گرفته اند و بعدها اين كلمه در زبان های آسوری و بابلی استفاده شده است. آنچه مسلم است در اوستا، نفت به معنای روغن معدني آمده و در دوره هخامنشيان برای روشنایي و مقاصد طبي استفاده مي شده است. ايرانيان كه آتش را جزو عناصر مقدس دانسته، احترام مي كردند و گازِ نفت را كه در پاره ای جاها از زمين خارج مي شد، مشتعل كرده و چون هميشه مي سوخت، در نظر آنان «آتش جاودان» به شمار مي آمد و آن را به زبان پهلوي «اخواريشنيك» مي ناميدند. در نقاطي كه اين آتش ديده مي شد، آتشگاه بنا مي كردند و در اران (بادكوبه)، دامغان، بلخ و مسجدسليمان اين گونه آتشكده ها وجود داشته است. (لاكهارت به نقل از فاتح، 1335: 6-9)
منابع کلاسیک یونان و روم، گزارش های کوتاهی از وجود نفت در مناطق تحت نفوذ ایران ارائه کرده اند. هرودوت در كتاب تاريخ خود، راجع به نفت ايران چنين مي نويسد: «در 22 كيلومتری شوش، محلي است كه «اردريكا» نام دارد. در اينجا چاه هايي است كه با چرخ و خيك از آن نفت، قير و نمك بيرون آورده و در مخزن مي ريزند و پس از چندی قير و نمك ته نشين مي شود و نفت به شكل مايع باقي مي ماند.» (هرودوت، 1356: 118) هرودوت در جاي ديگری ضمن داستان محاصره شهرآتن از سوی ايرانيان چنين مي نويسد: «ايرانيان از روي تپه ها، قيرهای فروزان به سنگرهای يونانيان پرتاب مي كردند و معلوم است كه تيرها آلوده به نفت بوده، وگرنه هنگام پرتاب سريع خاموش مي شده است.»
پلوتارك، مورخ يوناني قرن دوم ميلادي در شرح حال اسكندر می نويسد: «هنگامي كه اسكندر از كشور بابل می گذشت، در يكي از شهرهای استان اكباتان، مردم براي خوش آمد به او، نفت را روي جاده ها مي ريختند و آتش مي زدند تا شعله های فروزان آن موجب مسرت اسكندر شود.»؛ اما به نظر لاکهارت، ظاهرا پلوتارك در تعيين اسم محل اشتباه كرده؛ زيرا استان اكباتان جزو كشور بابل نبوده و شايد مقصود پلوتارك، ناحيه نفت خيز كركوك و موصل بوده است. در هرحال، اين مدارك تاريخي مي رساند كه در ايران و كشورهای مجاور آن، نفت از گذشته دور وجود داشته و مردم اين ممالك به انواع مختلف، حتي براي جشن و آتش بازی از آن استفاده مي كردند. (پلوتارک، 1369: 128) مورخ رومي به نام «آميانوس مارسلينوس» كه همراه «ژولين» امپراتور روم به جنگ شاهپور دوم آمده، چنين مي نويسد: «ايرانيان برگ های گياه مخصوص را در روغن خيس مي كردند و سپس مايع ديگری به نام نفت برآن مي افزودند. آنگاه تيرهای جنگي خود را درآن گذارده، آتش مي زدند و به طرف دشمن پرتاب و دقت مي كردند که كمان را آهسته رها كنند تا تير بسرعت پرتاب نشده و آتش آن خاموش نشود. اين تيرها به هرجا مي رسيد، آتش سوزی به پا می كرد و آتش آن با آب خاموش نمي شد و فقط ريگ و شن آن، حريق را مي خواباند.» 200 سال بعد از آن، ايرانيان هنگام دفاع قلعه پترا واقع در قفقاز، با اسلحه های نفتي، روميان را مي راندند. پروكوبيوس، مورخ امپراتوري بيزانس (قرن هشتم ميلادی) در تاريخ جنگ ها چنين نوشته است: «ساخلوی ايرانی، كوزه هاي بسياري را كه از گوگرد و قيرانباشته شده بود، آتش زدند و به طرف روميان پرتاب كردند و توانستند به وسيله آن حريقي راه بيندازند كه تقريبا همه چيز را بسوزاند.» این اطلاعات، که از مجموعه پژوهش های لاکهارت جمع آوری شده، اطلاعات تاریخی ناب از وجود و کاربرد نفت در ایران باستان را به تصویر کشیده که الهام بخش پژوهشگران امروزی شده است.
مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با شعار «صنعت نفت؛ تولید فناورانه، مصرف بهینه» در سالن 8 و 9 پذیرای بازدیدکنندگان است. بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ۲۷ تا ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود.
مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در این دوره از نمایشگاه، ضمن نمایش اسناد و اشیای تاریخی صنعت نفت از اکتشاف تاکنون، آماده است در محل غرفه، شنوای روایت تاریخی و خاطرات پیشکسوتان از تاریخ صنعت نفت باشد.
در بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، بیش از یکهزار و ۵۰۰ شرکت ایرانی وخارجی در بخش های مختلف از جمله شرکت های بالادستی نفت و گاز، اکتشاف و تولید، سازندگان داخلی، صنایع میان دستی و پایین دستی گاز، پالایش و پتروشیمی و شرکت های دانش بنیان، پارک های فناوری، دانشگاه ها، استارت آپ ها و سایر شرکت های مرتبط با صنعت نفت حضور دارند.
سید محمد غرضی، دومین وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در 23 بهمن1320 در شهر اصفهان متولد شد. او فرزند ششم خانواده از جمع هشت فرزند پدر و مادرش بود. پس از تحصیلات مقدماتی و اخذ دیپلم متوسطه به دانشکده فنی دانشگاه تهران رفت و در سال 1344 پس از پایان تحصیلات در رشته مهندسی برق به عرصه مبارزات سیاسی وارد شد. غرضی در سال های 1360 تا 1364 به عنوان وزیر نفت، سکان این وزارتخانه را در دست گرفت. خاطرات او در قالب سومین دفتر از تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران از سوی مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ایران تهیه و تدوین شد. بخش هایي از این گفت وگو را در چند قسمت با هم مرور می کنیم. «روزی شهید رجایی که رئیس جمهور شده بود، گفته بود: «به هر کس می گوییم به وزارت نفت برو، می گوید نفت بو می دهد!» و از این قبیل حرف ها. بعد به نحوی از من خواستند که به وزارت نفت بروم. احمدآقا خمینی گفتند: «ما به رجایی گفتیم که کسی حاضر نمی شود این مسؤولیت را بپذیرد، غرضی می پذیرد و به وزارت نفت می رود.» بعد از من پرسید: «آیا تو حاضری و قبول می کنی؟» گفتم: بله. قبول می کنم. موقعی که به مجلس معرفی شدم، در مجلس هم رأی خیلی خوبی آوردم؛ یعنی در میان وزیران پیشنهادی، رای دوم یا سوم را از نمایندگان مجلس گرفتم و بعد به وزارت نفت آمدم. به این ترتیب در زمان ریاست جمهوری مرحوم رجایی به سمت وزیر نفت منصوب شدم.
وقتی من به وزارت نفت آمدم، صادرات نفت ایران 300 هزار بشکه در روز بود. آمار شش ماهه نخست سال 1360 موجود است. در حالی که عربستان 10.5 میلیون بشکه نفت تولید می کرد و مجموع تولید روزانه کشورهای نفتی عضو اوپک، 24 میلیون بشکه بود، سهم ایران به صفر نزدیک شده بود و از این نظر به ایران فشار زیادی وارد می آمد.
پس از انقلاب، بازار نفت با حذف صادرات چند میلیون بشکه نفت ایران مواجه شد و قیمت نفت بالا رفت. عربستان مأمور شد با تولید بیشتر، کمبود نفت بازار را جبران کند و این کار را کرد. در اوپک این بحث مطرح بود که 10.5 میلیون بشکه در روز نفت تولید کنند. بالاخره ما همه اوپک و مقرراتش را می شناختیم. من با شرکت در جلسه اول و دوم بالاخره هه اعضای اوپک را به لندن کشاندم و در آنجا 17 روز جلسه گذاشتیم. »
یخچال نفتی، یکی از جالب ترین سیستم های تبرید است که در دوران قدیم مورد استفاده قرار می گرفت. برخلاف تصور عامه مردم، نفت هیچ نقش مستقیمی در سیکل تبرید ایفا نمی کرد؛ بلکه تنها برای تولید حرارت در ژنراتور استفاده می شد. ژنراتور، پمپ حباب، کندانسور، اپراتور و جاذب قسمت های اصلی یخچال نفتی هستند. اختراع یخچال نفتی به طور مشترک به نام آلبرت انیشتن و لئو زلارد ثبت شده است. یخچال نفتی در موزه نفت سوزهای کرمان نگهداری می شود. باغ موزه كرمان از جمله بناهاي قديمي شهر كرمان است. در باغ موزه نفت سوزهاي كرمان كه 12 اسفند 1399 افتتاح شد، مجموعه اي از چراغ ها، وسايل گرمايشي، اجاق هاي خوراك پزي نفت سوز و ... نگهداري مي شود.
امام على (ع) فرموده اند:حُسْنُ التَّدبيرِ وَ تَجَنُّبُ التَّبذيرِ مِنْ حُسْنِ السِّياسَةِ؛ تدبير و آينده نگرى نيكو و پرهيز از ولخرجى، از نشانه هاى حسن سياست است. (غررالحكم، ج۳، ص۳۸۵)
مديريت صحيح، استفاده بهينه از نيرو، امكانات، شرايط و زمينه ها را مى طلبد. بنابراین با برنامه ريزى مى توان از هدر رفتن نيروها، بودجه ها، فرصت ها و استعدادها جلوگيرى كرد.برعكس، بى برنامگى و ريخت وپاش و هدر دادن امكانات، هم نشانه ضعف مديريت و ناتوانى در اجراى برنامه هاست، هم آنچه پيوسته دست نيافتنى باقى مى ماند، هدف است.
تاكنون، آسيب هايى كه از ناحيه نداشتن آينده نگرى و طرح و برنامه كوتاه مدت و درازمدت ديده ايم، كم نبوده اند. از ريخت و پاش در بودجه و هدر دادن سرمايه ها و نشناختن موقعيّت هاى مناسب نيز كم ضرر نكرده ايم.
مولاى ما حضرت امير (ع)، در اين جمله كوتاه، حسن تدبير و اجتناب از تبذير را از جمله نشانه ها و شاخص هاى حسن سياست مى داند و ... البته كه نشانه هاى ديگر هم دارد، مثل اخلاص، مردم دوستى و وجدان كارى كه محل طرح آن اينجا نيست.
بعضى ها در امور شخصى و اموال خودشان، هم برنامه ريزى دقيق دارند، هم حساب ريالشان را؛ اما در اموال عمومى و بيت المال، دست و دل بازى مى كنند و در برنامه هاى اجرايى قلمرو مسؤوليتشان، بى تدبيرند و بارى به هر جهت كار مى كنند.آيا اين جفا بر خلق خدا نيست؟!
حضرت عبدالعظیم الحسنی، فرزند عبدالله بن علی، از نوادگان حضرت امام حسن مجتبی(ع) است که در عمر مبارک خود، محضر چهار امام معصوم(ع) را درک کرده و از شخصیت های بزرگ علمی و مورد اعتماد ائمه(ع) بوده است.
نکات ناب و درس های ماندگار از جناب عبدالعظیم الحسنی را می توان در سلوک و سبک زندگی ایشان به دست آورد و هم از روایات ماندگار و گوهر باری که ایشان راوی و امانت دار آن در مسیر نشر فرهنگ اهل بیت(علیهم السلام) بوده است.
یکی از خصوصیات مشهور و ماندگار این امامزاده جلیل القدر، عرضه کردن اعتقادات و باورهای دینی ومذهبی خود به امام معصوم(ع) وگرفتن تأییدیه ازایشان است.
درمنابع روایی نقل شده است: «حضرت عبدالعظیم(ع): خدمت مولاى خود علی ابن محمّدبن علی ابن موسى بن جعفر بن محمّد بن على بن حسین بن على بن ابى طالب امام هادى (ع) رسیدم. وقتى نگاه ایشان به من افتاد، فرمود: «خوش آمدى، اى ابوالقاسم! تو حقیقتا دوست ما هستی.»گفتم: «اى پسر رسول خدا! مایلم دینم را به شما عرضه کنم، اگر مورد پسند بود، بر آن ثابت باشم تا خداوند عز و جل را ملاقات کنم. امام (ع) فرمود: «اى ابو القاسم، عرضه کن.» در این حدیث اقرار به معارف ناب توحیدی، شهادت به ولایت امری حضرات معصومین(علیهم السلام) و ایمان و باور به حیات ابدی و تسلیم در برابر اوامر و نواهی الهی مشاهده می شود. این موضوع، بزرگترین درس و پیامی است که یک راوی مورد اعتماد امام معصوم(ع) به طور مستقیم و غیر مستقیم می تواند به شیعیان و محبان خاندان عصمت و طهارت (علیهم السلام) بدهد.
یکی از نکات آموزنده و درس آموزی که در مجموعه روایات نقل شده از جناب عبد العظیم الحسنی(ع) در منابع روایی به یادگار مانده است، اهمیت و ضرورت حفظ و نگهداری زبان است. با یک حساب ساده بخوبی می توان گناهانی را برشمرد که ریشه و منشأ اصلی آنها در بی تقوایی و بی مبالاتی زبان مشاهده می شود، از طرفی انسان به واسطه زبان می تواند کسب فضایل و کمالات اخلاقی کند و به درجات رفیع دست یابد. توجه به کاربرد و کارایی مثبت زبان، از مواردی است که در روایات نقل شده از عبد العظیم الحسنی(ع) قابل مشاهده است: «حضرت عبدالعظیم (ع): به امام جواد (ع) گفتم: اى فرزند پیامبر خدا! از پدرانت براى من حدیثى روایت فرما .... فرمود: «پدرم، از جدّم، از پدرانش نقل کرد که امیر مؤمنان (ع) فرمود: انسان زیر زبان خود پنهان است». این روایت در واقع می تواند ترجمان برخی از آیات الهی باشد که باری تعالی فرموده است: «وَ لَوْ نَشاءُ لَأَرَیْناکَهُمْ فَلَعَرَفْتَهُمْ بِسِیماهُمْ وَ لَتَعْرِفَنَّهُمْ فِی لَحْنِ الْقَوْلِ؛اگر بخواهیم، آنان را به تو مى نمایانیم تا آنان را با سیمایشان باز شناسى و [نیز] آنها را از طرز سخن گفتنشان مى شناسى.»
تا مرد سخن نگفته باشد عیب و هنرش نهفته باشد
اگر اندکی در منشأ وعلت بسیاری از گرفتارها و مشکلاتی که برای انسان در زندگی به وجود می آید، دقت وتأمل کنیم، متوجه خواهیم شد که علت اصلی آنها ریشه در فقدان دوراندیشی و تدبیر دارد. براستی اگر انسان ها عواقب کارهای خود را مورد بررسی و دقت قرار می دادند، نه در دنیا موجب پشیمانی و گرفتاری می شد و نه در آخرت انگشت افسوس و پشیمانی به دهان می گرفتند. در روایتی طلایی و ماندگار از حضرت عبد العظیم الحسنی(ع) این چنین از امام جواد(ع)روایت و نقل می کند: به امام جواد(ع) گفتم: «اى فرزند پیامبر خدا! حدیثى از پدرانت برایم بازگو کن. فرمود: «پدرم، از جدّم، از پدرانش نقل کرد که امیر مؤمنان (ع) فرمود: تدبیر قبل از انجام کار، از پشیمانى پیشگیرى مى کند.»
کم نیستند افرادی که به دنبال راه حلی برای نجات از درد و رنج آخرت می گردند، از طرفی بسیاری از افراد برای نجات و خلاصی از گرفتاری های دنیوی و اخروی نه با نسخه صحیح آشنایی دارند و نه راه صحیح را در پیش می گیرند، از این رو همواره در درد و رنج مسیر اشتباه قرار دارند.
در روایت زیبایی از عبد العظیم الحسنی(ع) یکی از راهکارهای اخلاقی برای کاستن از درد و رنج اخروی، صبر و بردباری در برابر ناملایمات رفتاری دیگران معرفی شده است: ایشان به نقل از امام هادى (ع) فرمود: «هنگامى که خداوند با موسى بن عمران (ع) سخن مى گفت، ... موسى گفت: پروردگارا! پاداش کسى که به خاطر تو بر اذیّت و آزار مردم و دشنام آنها شکیبایى ورزد، چیست؟فرمود: اى موسى! او را در سختى هاى روز قیامت، کمک خواهم کرد.»
یکی از زیباترین و با شکوه ترین مکارم و فضایل اخلاق اجتماعی که خدای متعال با عبارت اعجاز گونه آن را به بندگان خود بیان کرده، این آیه شریف است: «وَ قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنا؛و با مردم [به زبانِ] خوش سخن بگویید.»
عبدالعظیم الحسنی، روایتی را نقل می کند که گویی ترجمان این آیه شریف است؛ چرا که نحوه برخوردصحیح واخلاق مدارانه رابه تصویرکشیده است: حضرت عبدالعظیم الحسنی (ع) روایت می کند که به امام جواد(ع) گفتم: اى فرزند پیامبر خدا! از پدرانت براى من حدیثى روایت فرما ....فرمود: «پدرم، از جدّم، از پدرانش نقل کرد که امیر مؤمنان (ع) فرمود: شما هرگز نمى توانید مردم را با مال، بهره مند سازید. پس با آنها با اخلاق و خوشرویى برخورد کنید؛ چرا که من از پیامبر خدا(صلى الله علیه و آله) شنیدم که مى فرمود:«شما نمى توانید مردم را با اموال خود بهره مند سازید. پس با اخلاق خوب با آنان برخورد کنید.»
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
ورزش باستاني كشورمان، يك تاريخ و يك فرهنگ محسوب مي شودكه درطول ساليان باجوانمردي، گذشت وايثارعجين شده است . براي رشد سنت ها وخصلت هاي ويژه پهلواني كه همان ديانت و جوانمردي است، زورخانه ها در كشور باید با برخورداري از آخرين پيشرفت هاي علمي و تكنيكي حفظ و تقويت شود.
بياييد اين ورزش را با جزیيات آن كه بسيار متين و با وقار است و باطراوت روحاني كه پس از ورزش باستاني كامل به انسان دست مي دهد و با كمتر ورزشي در دنيا قابل مقايسه است را زنده و احيا كنيد...
محیط معنوي، همان محيط پهلواني ديرين ورزشكاران قديمي خود ماست؛ آنهايي كه وقتي وارد گود ورزشي مي شدند، خاك گودرا مي بوسيدند، آنهايي كه هميشه ورزش را با نام خدا شروع مي كردند و با نام خدا تمام مي كردند، با بسم الله شروع مي كردند و با دعا تمام مي كردند.
ورزش باستاني، ورزش بسيارخوب ومهمي است. اين ورزش را ادامه دهيد و پيش برويد.
محسن قاسمی، قاری بین المللي قرآن کریم و کارشناس دارالقرآن ستاد وزارت نفت از آغاز ثبت نام برای برگزاری سومین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ستاد وزارت نفت خبرداد. وی گفت: این دوره از مسابقات که ویژه کارکنان وخانواده آنهاست، همانند دو دوره قبل در ۸ گروه سنی و ۱۱ رشته قرآنی از جمله حفظ، قرائت، ترتیل، صحیح خوانی، مفاهیم قرآنی و نهج البلاغه، اذان و قصه گویی برگزار می شود. این قاری بین المللی اظهار کرد: ویژگی اصلی مسابقات این است که فضای مسابقه و رشته ها طوری دیده شده که افزون برجنبه رقابتی، جنبه آموزشی نیز داشته باشد و موجب رشد و ارتقای شرکت کنندگان شود. قاسمی تصریح کرد: پس از برگزاری مسابقات و اعلام نتایج، نفرات برگزیده در گروه کارکنان مربوط به رشته های حفظ، قرائت، ترتیل، مفاهیم و اذان به مرحله بعد یعنی مسابقات وزارت نفت راه خواهند یافت. وی گفت: به حول و قوه الهی، تاکنون دو دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ستاد وزارت نفت برگزار شده ومقدمه ای بوده است برای شناسایی و جذب کارکنان و خانواده هایی که علاقه مند به فعالیت ها و حضور در برنامه های قرآنی هستند. قاسمی اظهار کرد: خداوند را شاکریم که بعد از برگزاری مسابقات، شاهد برگزاری کلاس های قرآن ومحافل قرآنی در زیر مجموعه های ستاد وزارت نفت بوده ایم؛ اگرچه کافی نیست و در ابتدای راه قرار داریم؛ اما با استمرار و پشتکار مسؤولان و نمایندگان قرآنی ستاد، شرایط قطعا بهترخواهد شد و از خداوند هم می خواهیم که مارا دراین امر معنوی یاری کند و بتوانیم وظایف قرآنی خود را به نحو احسن انجام دهیم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات