وزارت نفت مصمم است، دولت موظف است

  رئيس جمهوري با اشاره به طرح هاي وزارت نفت در بهره مندي از توان سازندگان، شرکت هاي اکتشاف و توليد و شرکت هاي دانش بنيان داخلي گفت: وزارت نفت در به کارگيري توانمندي هاي داخلي مصمم است و دولت هم موظف است فضاي کسب وکار مناسب را براي صنعت عظيم نفت فراهم کند. دکتر حسن روحاني صبح روز (سه شنبه، 18 ارديبهشت ماه) پس از بازديد از بيست وسومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي ايران در جمع نمايندگان شرکت هاي سازنده تجهيزات، شرکت هاي اکتشاف و توليد و دانشگاه هاي طرف قرارداد نفت و همچنين مديران ارشد وزارت نفت حضور يافت. وي در اين نشست با بيان اين که صنعت نفت به طور کلي چه در بالادستي و چه در پايين دستي در مجموع يک صنعت کاملا راهبردي است، يادآور شد: نفت هيچ وقت مسئله صرفا اقتصادي نبوده است. صنعت نفت در درجه اول مساله سياسي بوده و بعد مسائل اقتصادي و اجتماعي را هم در برگرفته است.

رئيس جمهوري با بيان اين که صنايع ديگر هم ارزشمند هستند، اما جايگاه نفت ويژه است و از نظر تاثيرگذاري در زندگي مردم هم نقش بسزايي دارد، گفت: در جامعه ما نان هم وابسته به انرژي است، به طوري که اگر گاز دچار مشکل شود، نانوايي ها هم با مشکل مواجه مي شوند. وي عملکرد صنعت نفت را براي قدرت ملي، امنيت و ديپلماسي کشور حائز اهميت برشمرد و گفت: از آنچه امروز در زمينه همکاري شرکت هاي اکتشاف و توليد و سازندگان و شرکت هاي دانش بنيان با وزارت نفت ديدم بسيار خرسندم. برقراري رابطه درست بين شرکت ها و دولت بسيار مهم است.

 

با هم درست حرف بزنيم

روحاني تاکيد کرد: بايد به هم کمک کنيم؛ بايد با هم دقيق صحبت کنيم؛ راست بگوييم و با هم درست حرف بزنيم.

وي با بيان اين که تکنولوژي و ساخت براي صنعت  نفت بسيار مهم است و اين کار بايد دقيق انجام شود، ادامه داد: در زمان جنگ يک نفر چيزي درست کرده بود که ماه ها معطل بوديم تکميل شود و مي گفتند اگر تکميل شود روند جنگ تغيير مي کند. همه منتظر اين اختراع بودند، اما وقتي آزمايش شروع شد مخترع طرح نخستين کسي بود که فرار کرد. در صنعت نفت هم بحث جان افراد و همچنين سرمايه عظيم ملي مطرح است و دقت در ارائه خدمات و فناوري ها بسيار اهميت دارد. روحاني با تاکيد بر اين که نمي خواهم بگويم به فناوري داخلي اعتماد نکنيم يا ريسک نکنيم، خاطرنشان کرد: اما بايد در نظر داشته باشيم در جاهايي که سرمايه کوچکي متمرکز است، پذيرفتن ريسک قابل قبول تر است. بنابراين استفاده از تجربيات و دانش و فناوري روز دنيا و سرانجام رسيدن به استقلال کامل راهي ميانبر و درست است که اتفاقا در دستور کار وزارت نفت هم قرار دارد.در جاهايي که تجربه داريم، خودمان کار را پيش مي بريم، اما در جاهاي حساس بايد با شرکت هاي قابل اعتماد و قابل اتکاي با تجربه کار را شروع کنيم که اين شايد راه ميانبري باشد تا سريع تر به نتيجه برسيم.بايد به شرکت هاي داخلي اعتماد کرد و دولت و دستگاه هاي اجرايي مکلفند هر کجا ببينند ساخت داخلي مطمئن ايجاد شده، خريد خارجي را متوقف کنند.

 

تحريم يا غيرتحريم؛ توان داخل در اولويت است

وي با بيان اين که وزارت نفت در استفاده از توان و امکانات داخلي مصمم است، بر اين موضوع تاکيد کرد: اينکه برخي مي گويند تحريم نعمت است و به واسطه تحريم از توانمندي هاي داخلي بيشتر استفاده مي کنيم، نبايد فقط اينگونه باشد. رابطه صميمانه ما با شرکت هاي داخلي نعمت است بايد اين رابطه هميشه باشد نه اين که بگوييم چون تحريم شديم مجبوريم برويم در داخل کار کنيم. با تحريم يا بدون تحريم بايد به سمتي برويم که توانمندي هاي داخلي کشور به کار گرفته شود.   وي همکاري در ساخت لوله هاي بدون درز (CRA) را که از سوي وزارت نفت دنبال مي شود، يا توان ايجاد شده در کشور در ساخت سکوهاي دريايي يا توسعه فازهاي پارس جنوبي يا ساخت کمپرسورها در قدرت هاي قابل قبول يا کار در زمينه تاسيسات سرچاهي يا مته هاي حفاري و ... را بسيار حائز اهميت و ارزشمند برشمرد و گفت: اينجاست که در کنار فوايد اقتصادي و اشتغال زايي که هر دو مهم است، غرور و نشاط و اميد ملي براي کشور به ارمغان مي آيد. ملت ما بايد اميدوار به آينده باشد و با نشاط کار کند. شرکت هاي دانش بنيان و شرکت هايي که خوداتکايي براي کشور مي آفرينند ارزشمند هستند، چراکه سرمايه عظيم غرور ملي و اميد را براي مردم به همراه مي آورند.

 رئيس جمهوري بر ضرورت نگهداشت و افزايش توليد نفت تاکيد کرد و افزود: بهره وري و مديريت صحيح و اصولي نيز بايد مدنظر قرار گيرد. برنامه ريزي و مديريت درست از هر تکنولوژي و قدرت نرمي ارزشمندتر است.  وي امتيازات ويژه صنعت نفت را اعتبار اين صنعت براي جذب سرمايه گذاري عنوان کرد و گفت: شرکت ملي  نفت يا شرکت ملي گاز مي توانند با امضا و اعتبار و متکي به خود نسبت به جذب سرمايه اقدام کنند و اين مزيت صنعت نفت است.

 

رويکرد دولت از ابتدا مبتني بر تعامل سازنده با دنيا بوده است؛ بر همين قرار مي مانيم

وي يادآور شد: کمک بزرگي که دولت بايد به صنعت نفت کند، شايد در ظاهر تسهيلات مالي باشد يا اين که جنس توليدي صنعت را بخرد، اما از آن مهمتر اين است که دولت فضاي مناسبي براي کار و فعاليت صنعتگران نفت فراهم کند. اگر روابط ما با همسايگان روابط خوبي نباشد و اگر روابط ما با دنيا روابط حساب شده اي نباشد، با پول و فناوري مي خواهيم چه کار کنيم.  روحاني با بيان اين که دولت بايد فضاي مناسب براي کار و سرمايه گذاري را در داخل و خارج از کشور فراهم کند، ادامه داد: اين دولت از ابتدا رويکرد تعامل سازنده با دنيا را به منظور دستيابي به شرايط برد-برد مدنظر داشته است. ممکن است شرايط استثنايي نيز گاهي پيش آيد و مثلا آدم خاصي در جايي از دنيا روي کار بيايد و شرايط خاصي حاکم شود، اما اين مقاطع گذراست و تمام مي شود و از مشکلات عبور مي کنيم.

 

همکاري مشترک  با آذربايجان در خزر

رئيس جمهوري به همکاري مشترک با آذربايجان در خزر اشاره کرد و گفت: براي نخستين بار با يک کشور همسايه مي خواهيم در يک مخزن دريايي کار مشترک انجام دهيم و ممکن است در آينده چنين توافقي با ترکمنستان هم داشته باشيم. ما منابع مشترک زيادي داريم.

وي با تاکيد بر اين که بايد در غرب کارون و پارس جنوبي تلاش ها با سرعت بيشتري ادامه پيدا کند، عنوان کرد: اميدوارم در دولت دوازدهم پارس جنوبي را تکميل کنيم و به سرانجام برسانيم و قدم بعدي رسيدن به توليد پايدار در اين ميدان است.

روحاني بر اهميت پروژه توسعه منطقه جاسک، اهميت توجه به مسئوليت اجتماعي در صنعت نفت و اهميت تامين منابع مالي در اين صنعت تاکيد کرد.

وي پروژه هاي پايين دستي نفت را نيز بسيار حائز اهميت برشمرد و به توسعه گازرساني در دولت تدبير و اميد اشاره کرد و گفت: اين اقدام ارزشمند هم از نظر حفظ محيط زيست و هم از نظر بهبود رفاه مردم اهميت دارد و اميدواريم همانطور که در دستور کار وزارت نفت است، شاهد گازرساني به 5 هزار روستاي ديگر باشيم.

صدها رفراندوم برگزار کنيم، باز آزادي و استقلال رأي مي آورد

 رئيس جمهوري در پايان اذعان داشت: به نظر من اگر صدها بار هم رفراندوم بگذاريم، باز هم مردم بيش از 98,2 درصد به استقلال رأي مي دهند؛ کسي به وابستگي رأي نمي دهد. اگر صد بار رفراندوم بگذاريم، مردم باز هم به آزادي رأي مي دهند؛ مردم به مردمسالاري رأي مي دهند؛ مردم به ديکتاتوري رأي نمي دهند. بين اسلام و غيراسلام، مردم به اسلام رأي مي دهند. دولت ها همه موقت است؛ آنچه مي ماند اراده ملت است. ملت ايران با اراده اش به حرکت در مسير استقلال و آزادي ادامه مي دهد.

 

زنگنه در آيين گشايش نمايشگاه نفت:

بازار انرژي بايد غيرسياسي اداره شود

وزير نفت بر غيرسياسي بودن نفت تاکيد کرد و گفت: سياسي کردن بازار انرژي از طريق اعمال محدوديت هاي مالي، بازرگاني و فناوري به توليدکنندگان و مصرف کنندگان بزرگ بازار لطمه وارد مي کند.

بيژن زنگنه روز يکشنبه (16 ارديبهشت) در آيين گشايش بيست وسومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي با اشاره به اين که ايران نزديک 110 سال است که در بازارهاي جهاني انرژي ايفاي نقش مي کند، اظهار کرد: ايران در همه اين مدت در عمل از آزادي در تبادل و امنيت انرژي در بازارهاي جهاني و غيرسياسي بودن آن صيانت کرده و بر اين نکته تاکيد داشته است که سياسي کردن بازار انرژي از طريق اعمال محدوديت هاي مالي، بازرگاني و فناوري سرانجام نه تنها به کشورهاي توليد کننده، بلکه به مصرف کنندگان بزرگ بازار لطمه وارد مي کند و اين موضوع به نفع هيچ يک از توليدکنندگان و مصرف کنندگان نيست. وزير نفت تاکيد کرد: بازار انرژي بايد به صورت غيرسياسي اداره شود تا روند توسعه، تبادل و همکاري هاي آن با اختلال روبه رو نشود.

 

مدافع قيمت هاي بالاي نفت نيستيم

وزير نفت درباره قيمت نفت گفت: ايران همواره طرفدار قيمت معقول براي نفت است که هم توليدکنندگان را به توليد بيشتر نفت تشويق کند و هم در جريان رشد اقتصاد جهاني خلالي ايجاد نشود.قيمت نفت نبايد به نحوي باشد که بازار نفت پيوسته دستخوش نوسان مداوم در حوزه قيمت باشد.

زنگنه با تاکيد بر اين که در شرايط کنوني، مدافع قيمت هاي بالاي نفت نيستيم، تصريح کرد: بالا رفتن قيمت نفت خام در شرايط کنوني در پي تنش هاي مصنوعي رخ داده و عوامل بنيادين، تاثيري بر اين روند نداشته است.

وزير نفت با بيان اين که ايران در شرايطي نيست که کسي بتواند آن را در بازارهاي جهاني و در حوزه انرژي ناديده بگيرد، افزود: البته ممکن است بخواهند توسعه صنعت نفت ايران را به تاخير بيندازند، اما ما با تکيه بر توانايي داخلي، برنامه خودمان را ادامه مي دهيم.

وي تاکيد کرد: ما خواستار هيچ محدوديتي نيستم و انتقال فناوري براي ما در همکاري با شرکت هاي بين المللي در اولويت است.

صنعت نفت مي تواند پيشران اقتصاد کشور باشد، اگر همه کمک کنند

زنگنه با اشاره به نام گذاري امسال به «حمايت از کالاي ايراني» از سوي رهبر معظم انقلاب، گفت: صنعت نفت مي تواند پيشران اقتصاد کشور باشد، اگر همه کمک کنند؛ صنعت نفت نه تنها از نظر حصول درآمدهاي نفتي و تزريق آن به بودجه، بلکه از نظر اشتغال زايي و ايجاد حرکت در اقتصاد و بازسازي و نوسازي خود مي تواند پيشران باشد. وي افزود: امروز در جمع صنعتگران و پيمانکاران داخلي مي توانم بگويم براي فعال سازي صنايع و پيمانکاران ايراني در بخش هاي بالادست و پايين دست، بايد تقاضا ايجاد و منابع مطمئن براي سرمايه گذاري تامين شود. به گفته وزير نفت، آغاز طرح بدون درنظر گرفتن منابع لازم پيش بيني شده، سبب بيچارگي پيمانکاران و متضرر شدن کارفرمايان خواهد شد. زنگنه طرح گازرساني روستايي را نمونه خوبي از اجراي طرح بر پايه تقاضا عنوان کرد و گفت: اين طرح موفق در چهار سال (92 تا 96) عملکرد خود، منتهي به گازرساني به 11500 روستا با 4/1 ميليون خانوار و 107 شهر با بيش از 3ميليون خانوار شد، به طور ي که هم اکنون جمعيت روستايي زير پوشش شبکه گازرساني به 82 درصد و جمعيت شهري به جز دو استان سيستان و بلوچستان و هرمزگان به 99 درصد رسيده است. وي افزود: براي اين طرح در مجموع 17 هزار ميليارد تومان هزينه شد، بدون آن که يک ريال از منابع دولتي باشد، ضمن آن که اين طرح، نمود بارز ارجاع کار به نيروهاي ايراني بود. تجهيزات از بازار ايران خريداري شد و پيمانکاران همگي ايراني بودند.

به گفته وزير نفت، اجراي اين طرح به جز گازرساني به حدود 5 ميليون خانوار، به ايجاد تقاضا براي بيش از 10 ميليون بخاري گازي نيز منتهي شد.

 

مذاکرات نهايي براي امضاي چند قرارداد نفتي

وزير نفت با اشاره به اين که صنعت نفت در برنامه ششم توسعه به 200 ميليارد دلار سرمايه نياز دارد که بخشي مهمي از آن بايد از منابع خارجي تامين شود، افزود: هدف از ارجاع کارهاي توسعه اي صنعت نفت به شرکت هاي خارجي علاوه بر جذب منابع، انتقال فناوري است تا ضريب بازيافت نفت افزايش پيدا کند.

وي با بيان اينکه بسته حدود 6 ميليارد دلاري طرح هاي نگهداشت و افزايش توليد بزودي در شوراي اقتصاد تصويب مي شود، افزود: اجراي پروژه هاي تعريف شده براي اين طرح که در قالب 34 بسته تعريف شده، قرار است از سوي شرکت هاي ايراني انجام شود که ظرفيت عظيمي را در زمينه اشتغال ايجاد مي کند. زنگنه با بيان اين که مناقصه اين طرح ها از اواخر پارسال آغاز شده است و اميدوارم ظرف چند ماه آينده بخشي از کار به برندگان ارجاع داده شود، افزود: منابع اين بسته ها قرار است از داخل تامين شود و وزارت نفت پيش پرداخت تامين و تدارک کار را پرداخت مي کند. وزير نفت با بيان اين که با اجرايي شدن اين طرح 50 هزار شغل به صورت مستقيم در مناطق نفت خيز جنوب ايجاد مي شود، افزود: نوسازي و بازسازي صنعت نفت براي ايجاد اشتغال، يک ضرورت است و در اين طرح ها شرکت هاي ايراني ملزم به استفاده از تجهيزات ايراني هستند. وي طرح 10 گروه کالاهاي ضروري صنعت نفت را از ديگر اقدام هاي وزارت نفت براي ارجاع کار به سازندگان ايراني عنوان و تصريح کرد: قرارداد 556 ميليون يورويي براي ساخت و انتقال فناوري لوله هايCRA با يک شرکت اسپانيايي و مشارکت يک شرکت ايراني که ميانه سال 96 به امضا رسيد، بزرگ ترين قرارداد براي انتقال فناوري بوده است. زنگنه ادامه داد: با تجميع تقاضاها تا پايان سال 95، 55 قرارداد با سازندگان داخلي براي رشته هاي تکميلي درون چاهي، تجهيزات و پمپ هاي سرچاهي و درون چاهي، مته هاي و لوله هاي حفاري امضا شده است .  وي به ضميمه جديد قراردادي در مناقصه هايي که براي بسته طرح هاي 6 ميليارد دلاري است، اشاره کرد و گفت: برندگان مناقصه اين طرح ها بايدکالاها و تجهيزات خود را از فهرستي که از شرکت هاي ايراني تهيه شده است، خريداري کنند.

زنگنه با بيان اين که در حوزه دانش بنيان ها نيز، کارهاي بزرگي از سوي وزارت نفت در اين سال ها انجام شده است، ادامه داد: قراردادهاي پژوهشي متعددي با دانشگاه ها در زمينه توليد دانش فني در بخش بالادستي (افزايش ضريب بازيافت مخازن ميدان هاي نفتي) و پايين دستي نفت (توليد دانش فني براي توليدات مهم تکرارپذير) در سال هاي اخير به امضا رسيده است. وزير نفت با بيان اين که براي حمايت از شرکت هاي ايراني در الگوي جديد قراردادهاي نفتي، چند کار مهم صورت گرفته و آن اينکه در هر قرارداد نفتي که امضا مي شود، يک شرکت ايراني به عنوان شريک در کنار شرکت خارجي حضور داشته باشد و دوم اينکه برنامه ريزي براي تقويت سازندگان و به کارگيري حداکثر توليدات داخلي در اجراي قراردادها بوده است.

زنگنه به امضاي سه قرارداد در قالب الگوي جديد قراردادهاي نفتي در سال 96 اشاره و يادآور مي کرد: قرارداد فاز 11 پارس جنوبي، آبان، پايدار غرب، سپهر و جفير سال گذشته به امضا رسيد و پيش بيني مي شود در اين قرارداد بيش از 70 درصد کار از نظر ارزشي به شرکت هاي ايراني سپرده شود، ضمن اين که مذاکره نهايي چند قرارداد نيز، در حال انجام است، وي تاکيد کرد: براي فعال شدن بخش صنعت نفت کشور در سال 97، همچنين براي فعال شدن طرح ها که عنوان شده، نقش صندوق توسعه ملي الزامي است.

 

رشد 13 درصدي تخصيص خوراک به واحدهاي پايين دستي پتروشيمي

وي با بيان اين که خوراک مجتمع هاي پتروشيمي در سال گذشته و همزمان با وارد مدار شدن فازهاي پارس جنوبي افزايش پيدا کرده است، تصريح کرد: امسال نيز با وارد مدار شدن فازهاي ديگري از پارس جنوبي، تخصيص خوراک اتان به مجتمع هاي پتروشيمي افزايش مي يابد. وزير نفت ادامه داد: در بخش پايين دستي پتروشيمي، اگرچه همه مشکلات برطرف نشده، اما در سال 95 مصرف خوراک اين واحدها 5 ميليون و 500 هزار تن بود که اين رقم در سال 96 به 6 ميليون و 200 هزار تن رسيده که نشان دهنده رشد حدود 13 درصدي است.

 

افزايش توليد بنزين به 96 ميليون ليتر تا پايان امسال

زنگنه امسال را سالي درخشان براي صنعت پالايش کشور توصيف و تصريح کرد: ميانگين توليد بنزين در سه ماه نخست پارسال 62 ميليون ليتر در روز بود که پيش بيني مي شود اين رقم در سه ماه نخست امسال به 77 ميليون ليتر در روز برسد، همچنين در سه ماه پاياني امسال براساس برآوردها ميزان توليد بنزين به 96 ميليون ليتر در روز خواهد رسيد که افزايشي بي سابقه است. وزير نفت به موضوع خودکفايي بنزين نيز تاکيد کرد و يادآور شد: همان طور که بارها عنوان کرده ام راه حل خودکفايي بنزين از اين پس در پالايشگاه ها نيست، بلکه بايد مشکل را در کارخانه هاي خودروسازي و همچنين قيمت اين فرآورده حل کرد. وي همچنين به ميدان پارس جنوبي اشاره کرد و افزود: بخش دريايي 6 فاز متعارف پارس جنوبي شامل فازهاي 13، 14، 22 تا 24 پارس جنوبي تا آخر امسال به پايان مي رسد و بخش خشکي چهار فاز نيز به بهره برداري مي رسد. زنگنه با بيان اين که ميزان برداشت ايران از اين ميدان مشترک کماکان متناسب با همسايه قطري است، به ديگر ميدان هاي مشترک نيز اشاره کرد و گفت: توليد نفت از ميدان مشترک آذر و لايه نفتي پارس جنوبي نيز، براي نخستين بار در سال 96 انجام شد. وزير نفت با اشاره به اين که امسال طرح هاي متعددي از پتروشيمي به بهره برداري مي رسد، افزود: پتروشيمي بوشهر، مرجان، کاوه و ايلام امسال وارد مدار مي شوند و توليد و صادرات محصولات پتروشيمي افزايش مي يابد.

 

زنگنه در بازديد از غرفه هاي داخلي مطرح کرد

واگذاري 3 ميليارد دلار پروژه به شرکت هاي داخلي

وزير نفت گفت: ظرف چهار تا پنج ماه آينده بيش از 3 ميليارد دلار از پروژه هاي نگهداشت توليد در ميدان هاي کنوني نفت و گاز به شرکت هاي داخلي واگذار مي شود.

بيژن زنگنه صبح يکشنبه ( 16 ارديبهشت ) در حاشيه بازديد از بيست وسومين دوره نمايشگاه بين المللي نفت با بيان اين که هم اکنون شرکت هاي حاضر در اين نمايشگاه هزاران ميليارد تومان پروژه از وزارت نفت در دست دارند، گفت: اين شرکت ها براي ادامه حيات خود به پروژه هاي جديد نياز دارند، از اين رو به نظر مي رسد در شرايط کنوني پيش از تعريف پروژه هاي جديد بايد به فکر تامين منابع مالي باشيم.  وي با اشاره به اجراي طرح 6 ميليارد دلاري سرمايه گذاري براي نگهداشت توليد در ميدان هاي کنوني کشور گفت: اين قراردادها فقط با مناقصه به شرکت هاي ايراني واگذار خواهد شد، وانگهي پيش بيني مي شود ظرف چهار تا پنج ماه آينده بيش از نيمي از اين قراردادها (بيش از 3 ميليارد دلار) با شرکت هاي داخلي امضا شود و باقيمانده اين قراردادها را با کمک منابع داخلي همچون صندوق توسعه ملي نهايي کنيم.وزير نفت به الزام الگوي قراردادهاي جديد نفتي براي به کار گيري حداقل 20 درصدي شرکت هاي ايراني در کنار شرکت هاي خارجي در پروژه هاي صنعت نفت اشاره کرد و گفت: برخي قراردادهاي جديد نفتي همچون توسعه ميدان هاي سپهر و جفير را به صورت 100 درصدي به شرکت هاي ايراني واگذار کرده ايم. به عبارت ديگر، هدف ما اين است تا با فعال کردن جريان و زنجيره سرمايه گذاري در کشور کار را به شرکت هاي خدماتي EPC و EPD واگذار کنيم.وزير نفت در پاسخ به اين پرسش که در صورت خروج آمريکا از برجام در 22 ارديبهشت امسال براي صنعت نفت ايران چه اتفاقي خواهد افتاد، تصريح کرد: بايد دقيقا ديد چه مي شود، بعد تصميم گيري کرد.