گپ و گفت «مشعل» با کارشناسان و شرکت کنندگان در بيست و سومين  نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي

نمايشگاه  نفت اشتغالزايي

مشعل    سميه راهپيما   ساعت 8:30 دقيقه صبح است و تمامي غرفه ها يک به يک خود را براي آغاز ماراتن بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي آماده مي کنند. برخي در حال کامل کردن چيدمان غرفه خود هستند، يکي در حال تنظيم صفحه تلويزيون غرفه اش است و ديگري تيزر تبليغاتي خود را چند بار پخش مي کند تا مبادا در زمان بازديد مراجعه کنندگان مشکلي پيش بيايد.  عقربه هاي ساعت کم کم به 10 صبح نزديک مي شوند و غرفه داران خود را به مکان برگزاري آيين افتتاحيه در محل دائمي نمايشگاه‎هاي بين المللي تهران مي رسانند. با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت، يوري سنتورين، دبيرکل مجمع کشورهاي صادرکننده گاز (جي اي سي اف)، مارتينا داليچ، معاون نخست وزير و وزير اقتصاد کرواسي و شماري از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، سفيران کشورهاي خارجي، مديران صنعت نفت و نمايندگان شرکت‎هاي بين المللي، بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي به طور رسمي کار خود را آغاز مي کند.

بعد از آيين گشايش، هفته نامه «مشعل» پاي صحبت برخي بازديد کنندگان و توليدکنندگان مي نشيند و از بيم ها و اميدهاي آنها در آينده صنعت نفت و حمايت از کالاي داخلي سئوال مي کند. مشروح اين گزارش را در ادامه مي خوانيد:

تحقق شعارها با تعيين هدف

خالد واحدي، از مديريت تدارکات و امور کالاي مناطق نفت خيز جنوب بر اين اعتقاد است که با «شعار»، پيشرفتي در کشور ايجاد نمي شود ، زيرا شعار با هدف تحقق مي يابد .  او ادامه مي دهد: تا زماني که حمايت هاي کارفرما در هر رده اي وجود نداشته باشد، به طور قطع بخش خصوصي موفق نخواهد بود و در اين ميان، برجام در بحث ساخت داخل، تاثير مثبت و منفي خواهد داشت. واحدي مي افزايد: تاثير مثبت از اين لحاظ که به خودباوري خواهيم رسيد، ولي در بحث مواد اوليه که منشاء خارجي دارند، بايد فکري اساسي کرد. اين ها لازم و ملزوم هم هستند، از اين رو مي توان خروج از برجام را به عنوان يک فرصت و نه تهديد قلمداد کرد؛ البته به شرطي که به شعارهاي مان جامه عمل بپوشانيم .

 

 استفاده از تجربه گذشتگان

داريوش صادقي از شرکت نفت و گاز اروندان مي گويد : آينده صنعت نفت با وجود تحريم ها بسيار روشن است و بايد به سمت توليدات داخلي بيشتري برويم .  به گفته او، توليدات شرکت هايي که امسال در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي حضور دارند، نسبت به سال هاي گذشته بسيار بهتر شده و مي توانند با کشورهاي ديگر رقابت کنند.  صادقي مي افزايد : براي تحقق شعار امسال که از سوي مقام معظم رهبري با عنوان سال «حمايت از کالاي ايراني» نامگذاري شده است، مي توان از ظرفيت هاي جوانان تحصيلکرده بيکار بهره گرفت.  اين کارمند شرکت نفت و گاز اروندان ادامه مي دهد: متاسفانه به نسل جديد مشاوره داده نمي شود و نمي تواند از تجربه گذشتگان استفاده کند. در حالي که جوانان مي توانند با بهره گيري از تجارب شرکت هاي مشاوره اي، دانش خود را ارتقا دهند.

 

اشتغالزايي با تکيه بر توان داخلي

رضا سليماني، مشاور و مدير حرفه اي پروژه هاي نفت و گاز و صنايع توليدي از کشور استراليا مي گويد : کشوري مانند ايران، ظرفيت طراحي و اجراي پروژه هاي نفتي را دارد، در اين ميان احتياج داريم تا مديريت و بهره وري را با استفاده بهينه از منابع گسترش دهيم. با بهينه کردن مديريت و بهره وري مي توان به بازدهي پروژه ها و شرکت ها و سودآوري تامين کنندگان داخلي دست يافت. سليماني مي افزايد: در سال هاي بعد از انقلاب، شاهد پيشرفت هاي زيادي در حوزه نفت و گاز بوده ايم و صنايع داخلي قدرتمندي در زمينه توليدات لوله، اتصالات، مخازن و فولادهاي آلياژي داشته ايم. از اين رو با تکيه بر دانش داخلي، مي توان به توليدات بيشتر ابزارهاي صنعتي و اشتغالزايي دست يافت.

 

ايتاليا و بررسي بازار ايران

ابراهيم عليزاده، نماينده اتحاديه هاي صنعتي و اتاق هاي بازرگاني ايتاليا در ايران مي گويد: توليد کننده هاي ايراني، چه آنهايي که تخصص اين کار را دارند و چه شرکت هاي ايراني، بايد ديدگاهي مبني بر فراهم کردن زمينه کار در بازارهاي بين المللي داشته باشند تا با کشورهاي اروپايي تعامل برقرار کنند.   او ادامه مي دهد: در بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي، به عنوان نماينده اي از شرکت حضور يافته ام تا بازار ايران را در ايجاد تعامل با شرکت هاي ايتاليايي بررسي کنم.  نماينده اتحاديه صنعتي و اتاق هاي بازرگاني ايتاليا در ايران مي افزايد: اکنون يکي از شرکت هاي ايتاليايي خواهان ورود به بازار ايران است تا بتواند شرکتي را براي محصولات خود پيدا کند، در اين ميان مي توان با انتقال فناوري، شرکت هاي داخلي را توانمند کرد. او مي گويد : بهتر است شرکت هاي ايراني در نمايشگاه هاي بين المللي حضور بيشتري داشته باشند و از اين طريق، دانش خود را به روز کنند.

 

قانون استفاده از حداکثر توانمندي مهندسي داخلي، آيين نامه اجرايي ندارد

عبدالرضا پروين، رئيس هيئت مديره انجمن سازندگان تجهيزات صنعتي ايران(ستصا) نيز مي گويد : سال هاست که شعارهايي براي استراتژي سال در نظر گرفته مي شود و محور بيشتر آنها توليد داخل است، از اين رو شاهد برگزاري همايش هاي  متعددي در ابتداي هر سال هستيم و همه لبيک مي گويند؛ اما کم کم تا پايان سال، اين تب و تاب فروکش مي کند و شاهد اثر مثبتي در شأن اين استراتژي نيستيم.  او مي افزايد: اکنون قانون استفاده از حداکثر توانمندي مهندسي داخلي را داريم که از سال 75 مصوب و در سال 85 بازنگري شده است و نقص بزرگ آن عدم نظارت و تضمين اجراست که با گذشت 22 سال، آيين نامه اجرايي ندارد.  پروين ادامه مي دهد: با وجود ظرفيت هاي خوب در داخل کشور، معتقد هستيم که تمام مشکلات ما از طريق توليد بر طرف مي شود، به همين دليل بايد تجزيه و تحليل کارشناسي صورت گيرد.  رئيس هيئت مديره انجمن سازندگان تجهيزات صنعتي ايران مي گويد : اگر قوانين موجود در کشورمان را جدي دنبال کنيم، زمينه هاي کاري بسياري در ميان صنعتگران فراهم مي شود و شاهد رونق کسب و کار و اشتغالزايي خواهيم بود.

 

جهاد دانشگاهي، پلي ميان دانشگاه و صنعت

علي اخوان، مدير کل دفتر پروژه هاي خاص پژوهش و فناوري جهاد دانشگاهي مي گويد: براساس نظام نامه پژوهش و فناوري در وزارت نفت، برخي پروژه هاي مربوط به حوزه صنايع بالا دستي، به دانشگاه ها واگذار شده است. او مي افزايد: جهاد دانشگاهي، يکي از منتقدان اين موضوع است و نمي توان ارتباط مستقيمي ميان صنعت و دانشگاه برقرار کرد؛ زيرا تا زماني که علم به خدمات و تجهيزات صنعتي تبديل شود، به واحدهاي ميانجي نياز دارد تا دانش هاي فني را توليد و در فرآيند بعدي، آن را به محصولات و خدمات صنعتي تبديل کند. به گفته او، جهاد دانشگاهي پلي ميان دانشگاه و صنعت است تا علم توليد شده در دانشگاه ها، به فناوري تبديل شده و توسعه فناوري و توليد محصولات انبوه نيز در قالب شرکتي، براي صنعت نفت انجام شود.   مدير کل دفتر پروژه هاي خاص پژوهش و فناوري جهاد دانشگاهي مي گويد: با صحبت هايي که وزير نفت در آيين افتتاحيه بيست و سومين نمايشگاه بين المللي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي داشتند، اين اميدواري را به شرکت هاي داخلي دادند که شعار امسال مبني بر « حمايت از کالاي داخلي» تحقق يابد.

 

تعادل قيمت در تامين مواد اوليه داخلي و وارداتي

همچنين الميرا عليپور، مهندس مکانيک مي گويد: بايد اين را قبول کرد که روزي نفت مان تمام مي شود، از اين رو بايد به فکر جايگزيني انرژي هاي تجديد پذير و .... باشيم. او ادامه مي دهد: به دليل واردات مواد اوليه، قيمت تمام شده کالاها افزايش مي يابد. در اين ميان قيمت هاي دلار و يور نيز تاثيرات خود را مي گذارد . بر اين اساس اگر کشورمان بتواند توليدات خود را در تمام زمينه ها گسترده کند، از اين مشکلات خارج خواهيم شد. به گفته عليپور، بايد بپذيريم که قيمت تمام شده برخي مواد اوليه در کشور، بسيار بيشتر از تامين کالاي صادراتي است و بايد تعادلي ميان اين دو برقرار شود.

 

 

برجام و ايجاد باور

احسان جعفر طياري، مدير عامل و مدير اجرايي اپليکيشن در خواست سوخت «پي دو» مي گويد: تمام کالاهاي صنعت نفت، بخصوص در توزيع فرآورده هاي نفتي، تا سال هاي گذشته وارداتي بودندکه برخي شرکت ها آن را بومي سازي کردند. نمونه آخر آن خودروهاي سوخت رسان سيار است که اسفند 96 براي نخستين بار در کشور با تکيه بر توانمندي داخلي بومي سازي و اجرايي شد و توانستيم پنجمين کشور در سطح جهان باشيم که از اين فناوري استفاده مي کند.  او مي افزايد: شرکت ها و سرمايه گذاران داخلي، توانايي بومي سازي نيازمندي هاي کشورمان را دارند. اگر دولت حمايت اقتصادي را بيشتر کند و نگاه نيز بين المللي باشد ، به طور قطع شاهد رشد بسيار خوبي در توليد داخلي خواهيم بود.  جعفر طياري ادامه مي دهد: برجام باعث شده نگاه خوبي به دانشگاهيان، شرکت ها و سرمايه گذاران شود، پس مي توان گفت که برجام باعث ايجاد باور بيشتر بر توانمندي هاي داخلي شده است.

 

بودجه محدود کارفرماها

مريلا زاهدي، فعال در بخش تامين تجهيزات نيروگاه ها نيز مي گويد: آينده درخشاني براي صنعت نفت نمي بينم؛ زيرا تحريم تاثيرات زيادي داشته است.  به گفته او، برخي کالاهاي داخلي، کيفيت و دانش کافي را براي بومي سازي ندارند و کارفرماهايي که بودجه محدود دارند، کمتر به سمت محصولات ايراني مي روند.

 

بومي سازي بيش از 80 درصد-تجهيزات فرايندي

غلامرضا قانوني، مدير عامل شرکت طراحي و ساخت قطعات ماشين آلات صنايع پتروشيمي مي گويد: هدف اصلي شرکت از ابتدا تا کنون، تامين نيازهاي صنايع نفت و پتروشيمي با استفاده از امکانات و تکيه بر نيروهاي داخلي است.   او ادامه مي دهد: تا قبل از سال 75 بيش از 70 درصد نيازهاي صنايع پتروشيمي وارد مي شد، از اين رو براي شروع به کار شرکت، چند محور ساخت تجهيزات فرايندي و توليد واشرهاي صنعتي در داخل را سر لوحه کارمان قرار داديم و توانستيم طي 20 سال گذشته، بيش از 80 درصد تجهيزات فرايندي را بومي سازي کنيم. قانوني مي افزايد: در سال هاي اخير، حمايت هاي خوبي از توليد کنندگان داخلي صورت گرفته و با بازرسي هاي بسيار دقيق، مشخص شده که کالاي توليدي بر اساس استانداردهاي جهاني است .  مدير عامل شرکت طراحي و ساخت قطعات ماشين آلات صنايع پتروشيمي مي گويد: پروژه ها به دليل مسائل مالي کاهش پيدا کرده و سازندگاني که توان مالي دارند، به دليل کمبود پروژه هاي فعال نمي توانند با تمام ظرفيت توليد کنند و تنها کمتر از 50 درصد توان خود بهره مي گيرند.

 

توليد داخلي و ايجاد اشتغال

امين کوليوند، دانشجوي کارشناسي ارشد مکانيک از دانشگاه خواجه نصير نيز مي گويد: دانشگاهيان، نيروهاي جواني هستند که خلاقيت هاي زيادي دارند و دولت مي تواند از آنها براي پيشرفت اهداف خود در دستيابي به خود اتکايي بهره مند شود.  او آرزو مي کند که توليدات به سمت استفاده از محصولات داخلي برود تا جوانان بتوانند جذب بازار کار شوند.