گزارش «مشعل» از روند احیای مخازن نفتی در واحد بهره برداری شماره 3 گچساران

روزهای  خوش  تـولید  در دشت های  لیشتر  و   گز

مشعل   «کوتاه نمی آییم. » این بخشی از صدای کارکنان صنعت نفت در نقطه ای دور افتاده در یکی از کارخانه های شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران است که رنج تحریم و کاهش تولید تکلیفی نفت، خاموشی چاه ها و روزهای بی رونق صادرات را بیش از دیگران لمس کرده اند و این روزها از احیای دوباره تولید در چاه های نفت خرسند به نظر می رسند. 

در محدوده 15 کیلومتری جنوب غربی شهرستان گچساران به سمت بهبهان، تاسیسات عظیم نفتی به چشم می آید که سر درِ آن، روی تابلوی سفید رنگ عنوان «واحد بهره برداری شماره 3 گچساران» حک شده است. مجموعه ای مهم که تازه چند ماهی است پرونده کاهش تکلیفی نفت خام در آن بسته شده و دوباره به روزهای خوش تولید حداکثری رسیده است. این تاسیسات درجغرافیایی متفاوت از دیگر مناطق نفتی قرار دارد و در یک نگاه کلی می توان قابی کامل از تاسیسات صنعت نفت را پیوسته و در کنارهم شاهد بود: واحدهای بهره برداری، نمکزدایی، ایستگاه های تقویت فشار قوی و ضعیف و پالایشگاه ان جی ال 1200 که در طبیعتی زیبا در دلِ دشت های «گز» و «لیشتر»، در دل کوه های «سرخ» و «گچ عوض» خودنمایی می کنند. یک سوی تاسیسات می توان زمین های کشت کشاورزان و دیگر سو چادرهای پرتعداد عشایر را نظاره گر بود. کوه ها و دشت ها با بافتی متفاوت، در دل خود چاه های متعدد نفتی را دربردارند و دراین فضای عظیم، حصارهای آهنی مکعب شکل و طی فواصل مختلف نمادی ازمخازن ذخایر طلای سیاه به حساب می آیند. جغرافیایی منحصر به فرد که حتی پای سینماگران را هم برای ساخت فیلم به آن باز کرده است.

مجموعه این تاسیسات در اختیار شرکت بهره برداری نفت وگاز گچساران است که به عنوان زیرمجموعه ای از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، در زمینه بهره برداری، فرآورش و انتقال نفت خام، گاز طبیعی و تولید میعانات گازی فعالیت می کند؛ شرکتی که بهره برداری از ۱۸میدان نفتی را عهده دار است. شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، تولید حدود 20 تا 25 درصد نفت و مايعات گازي مناطق نفتخیزجنوب را به عهده دارد و به واسطه تلمبه خانه و مسير خطوط لوله انتقال نفت، همچنین محصولات هیدروکربوری مناطق نفت خیز جنوب در حوزه عملياتي اين شركت، از نظرجغرافيايي و پدافند غيرعامل، دارای اهميت و توجهی خاص است.

در ورودی واحد بهره برداری گچساران 3، رنگ و لعاب آبی فیروزه ای با گلدان های شمعدانی از قدمت و سابقه آن که به سال 1311هجری شمسي بازمی گردد، نکاسته است. خبرخوشی که در این تاسیسات شنیده می شود اینکه این واحد بهره برداری درحال حاضر با حداکثر ظرفیت درحال تولید است و در زمان بازدید، تولید آن حدود 90 هزار بشکه اعلام می شود، تولیدی که ازحدود چند ماه پیش محقق شده است.

      از تولید تا صادرات  

در واحد بهره برداری گچساران 3 روزانه 90هزار بشكه نفت از حدود 90 حلقه چاه جمع آوری و پس از تفكيك گاز، به منظور صادرات به سمت تلمبه خانه گوره پمپاژ و گازحاصل از مراحل تفكيك به ميزان 62 ميليون فوت مكعب در روز، تحويل ايستگاه تقويت فشارضعيف شماره 3 گچساران می شود. محمد نوروزی، رئیس واحد بهره برداری گچساران 3 در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» با بیان این که میزان تولید در زمان کاهش تکلیفی 36 هزار بشکه در روز بوده است، درباره روند تولید توضیح می دهد: چاه های تولیدی پس از استخراج نفت در تفکیک گرهای سرچاهی بخشی از گازهای خود را از دست می دهند و پس از آن، نفت به سمت واحد بهره برداری می آید و طی چند مرحله پس ازجداسازی گازهای موجود، برای جداسازی آب و رسوبات و گرفتگی شوری روانه واحد نمکزدایی می شود و پس از شیرین سازی، با درجه خلوص بالا، به مقاصد صادراتی درتلمبه خانه گوره و پایانه صادراتی خارگ ارسال می شود. نفت تولیدی دراین واحد سنگین با میزان مجاز 80 ppm است. گازجمع آوری شده هم به ایستگاه تقویت فشار ضعیف، بعد به ایستگاه تقویت فشار قوی وپس از آن به کارخانه ان اجی ال 1200 می رود؛ محصولات خروجی از این کارخانه نیز به سمت پتروشیمی ها هدایت می شوند.