تاکید جدی مسؤولان بهداشت و درمان صنعت نفت به کارکنان

  صدای پای  کـــرونا  این بار  بــــا  آنفلوانزا

مشعل  عموم افراد جامعه با گذر از شرایط سخت و نفس گیر ویروس کرونا، به این باور رسیده اند که با تزریق چند دوز واکسن و فروکش کردن آمار مرگ و میر ناشی از این ویروس مرگبار، دوره ابتلای دوباره به آن به سر رسیده است، از این رو بی اعتنا به آن، روال عادی زندگی را پیش گرفته اند؛ اما آمارهایی که این روزها از سوی مراکز بهداشتی- درمانی اعلام می شود، گویای این نکته مهم است که «کرونا» هنوز باقی است و با اسم و رسمی همچون «اومیکرون» «آنفلوانزا» و یا هر اسمی دیگر یکه تازی می کند.در این روزهای بهاری، بسیاری از افراد به بیماری آنفلوانزا که به نظر می آید ریشه در همان کرونا دارد، مبتلا هستند و البته تغییر فصل نیز مزید بر آن شده است. متاسفانه به واسطه ابتلا به همین ویروس، بار دیگر البته با شیبی بسیار کمتر از گذشته، شاهد جان باختن افراد در نقاط مختلف کشور هستیم و این زنگ خطر دوباره ای را به صدا درآورده است تا این ویروس موذی و هزارچهره را جدی بگیریم و سهل و ساده از کنار آن عبور نکنیم.شیوع بطئی اما خطرناک کرونا در لباس آنفلوانزا، اومیکرون یا هر اسمی دیگر، این موضوع مهم را یادآوری می کند که مراکز بهداشتی _درمانی همچون بهداشت درمان صنعت نفت نیز با آماده باشی همچون قبل، الزام کارکنان صنعت نفت را در رعایت دستورالعمل های بهداشتی از پیش مورد توجه قرار دهند و با یادآوری توصیه های بهداشتی، این جمعیت خدمات گیرنده را به این موضوع، حساس سازند.در گزارش پیش رو، به رویکرد کلان سازمان بهداشت- درمان صنعت نفت از زبان سید مهدی هاشمی، مدیرعامل سازمان بهداشت صنعت نفت و برخی مدیران مناطق این مجموعه، همچنین به گام های برداشته شده در خصوص مقابله با شیوع دوباره کرونا در کشور پرداخته شده است.

افزایش سفرها درایام نوروز موجب شد تا بار دیگر رنگ برخی شهرها به واسطه ابتلا به کرونا نارنجی و حتی قرمز شود و استفاده از ماسک و همچنین شست وشوی مکرر دست ها، مورد تاکید مراکز بهداشتی و درمانی برای حفظ سلامت افراد قرار گیرد، ضمن اینکه بسیاری ازمسافران به جای گذران اوقات خوش در سفرهای نوروزی، مهمان مراکز درمانی شدند و متاسفانه شماری نیز جان باختند. مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بیان اینکه تعداد مراجعات باعلایم کرونا افزایش یافته است، می گوید: شمار زیادی از افراد با علایم  آنفلوانزا، سرماخوردگی وشبه کرونا به مراکر درمانی صنعت نفت در نقاط مختلف کشورمراجعه کرده اند که این موضوع از اوج گیری دوباره کرونا حکایت دارد، از این رو بهداشت درمان صنعت نفت در سال جدید نیز تلاش کرده تا خدمات رسانی دراین زمینه را همچون قبل در دستور کار داشته باشد. سید مهدی هاشمی می افزاید: دراین زمینه از کارکنان صنعت نفت خواسته شده تا واکسیناسیون مربوط به کرونا را براساس پروتکل های بهداشتی آن تکمیل و موارد پیشگیری را رعایت کنند. به گفته او، باتوجه به رویکرد مدیران ارشد وزارت نفت برای افزایش کیفیت خدمات درمانی، سال گذشته نوسازی تجهیزات پزشکی ویژه در مناطق عملیاتی در دستور کار قرار گرفت و از منابع بودجه ای و خارج از شمول نفت، خرید های خوبی برای مراکز درمانی بهداشت و درمان نفت انجام شد و شرایطی فراهم آمد تا سطح ارائه خدمات درمانی در کشور،  از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد. مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت می گوید: تاسال 1401 نزدیک به 70 درصد تجهیزات پزشکی سرمایه ای سازمان بهداشت و درمان روزآمد شده و برای تجهیز مراکز درمانی مناطق عملیاتی نیز سرمایه گذاری لازم انجام شده که ازآن می توان به خرید دستگاه پیشرفته «ام آر آی » برای بیمارستان نفت تهران اشاره کرد. این مهم کیفیت خدمات رسانی به بیماران را ارتقا خواهد داد.

 افزایش مبتلایان  به کرونا

افزایش مراجعان باعلایم تنفسی، در روزهای نخست سال 1402 نشان از افزایش چشمگیر تعداد مبتلایان به کرونا دارد. سرپرست معاونت بیمارستان صنعت نفت تهران در این باره می گوید: موارد مثبت تست کرونا در مقایسه با اسفند پارسال 50 درصد افزایش یافته است. دو برابر شدن تعداد مراجعان به اورژانس بیمارستان نفت تهران باعلایم سرماخوردگی مصداق این امر است که تست کرونای اغلب مراجعه کنندگان مثبت بوده است. محمدرضا برکتی ادامه می دهد: با اینکه اغلب مراجعان به بیمارستان، سرپایی درمان شده اند و نیاز به بستری نداشته اند؛ اما در بیمارستان نفت تهران، تعداد تخت های مربوط به بخش کرونا افزایش یافته و البته داروی موردنیاز احتمالی برای رسیدگی به آنها نیز تامین شده است.

او، عواملی چون سفرهای نوروزی، دید و بازدیدهای بدون رعایت دستورالعمل های بهداشتی، همچنین رعایت نکردن موارد بهداشتی و استفاده نکردن از ماسک، بویژه در فضاهای بسته را سبب افزایش مبتلایان به کرونا بیان کرد.

 تزریق دوز یادآور واکسن کرونا

بعد از دو سال رعایت دستورالعمل های بهداشتی و کاهش مبتلایان به کرونا بیشتر شهرهای کشورمان از شمال تا جنوب، از شرق تا غرب پذیرای مهمانان نوروزی بودند، کسانی که با تغییر فصل و انتشار ویروس آنفلوانزا بدون رعایت پروتکل های بهداشتی به تردد در سطح شهرها پرداختند و این امرموجب شد تا ویروس کرونا بار دیگر در برخی از شهرهای کشور جولان دهد. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت استان بوشهر در این باره می گوید: همزمان با فرا رسیدن سال نو شاهد شیوع گسترده ویروس کرونا در بیشتر نقاط کشور هستیم، شرایطی که مهار آن، رعایت بیشتر نکات بهداشتی از سوی مردم را می طلبد. سعید گران پی با اشاره به اینکه سویه جدید کرونا با نام XBB و BQ1 یکی از زیر گروه های کرونای اُمیکرون و عامل موج هشتم (بهار 1402) است، می گوید: موارد ابتلای آن به شکل پراکنده از اوایل دی 1401 دیده شد. وی ادامه می دهد: همانطورکه وزارت بهداشت هشدار داده بود، آمار موارد ابتلا ی جدید روند افزایشی داشت، به طوری که تا 7 فروردین (1402) یک هزار و 36 مورد ابتلا و 29 مورد فوتی اعلام شد و پیش بینی می شود که این آمار تا پایان فروردین همچنان رو به افزایش باشد. او باتاکید بر اینکه مردم در مجامع و فضاهای سربسته حتما از ماسک استفاده کنند و شیوه نامه های بهداشتی بویژه تهویه مناسب، رعایت فاصله فیزیکی و شست و شو و ضدعفونی کردن دست ها را مورد توجه قرار دهند، می گوید: در مورد استفاده از ماسک در فضاهای باز، تاکید زیادی نداریم؛ اما استفاده از آن در وسایل نقلیه عمومی بویژه اتوبوس، هواپیما، فروشگاه های بزرگ، سالن ها، مدارس و... مورد تاکید و توصیه است.  به گفته گران پی، افراد به محض احساس کوچک ترین علایمی مثل سردرد، خشکی گلو، قورت دادن آب گلو همراه با درد و التهاب مخاط بینی، خستگی و درد عضلانی باید از حضور در مجامع عمومی و مهمانی ها خودداری کنند و حتی با افراد خانواده نیز تماس نداشته باشند؛ زیرا سویه جدیدکرونا بشدت مسری است. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت استان بوشهر با بیان اینکه سویه جدید کرونا از لحاظ شیوع و پراکندگی قدرت بسیاری دارد، تاجایی که بر اساس آخرین داده ها و مقالات پزشکی هر یک نفر بیمار می تواند ۱۶ نفر را بیمار کند، همچنین ۱۵ دقیقه تماس از نزدیک با فرد کرونایی می تواند شخص را آلوده کند، می گوید: سویه جدید کرونا همچنین بیمار را با رنج فراوان روبه رو می سازد. اوبا اشاره به درمان طولانی این بیماری ادامه می دهد: بسیاری از بیمارانی که مراجعه می کنند، از بازگشت مریضی خود پس از چند روز بهبودی خبر می دهند و این نشان می دهد که ماندگاری ویروس کووید در سویه جدید بسیار بیشتر است. گران پی تنها راه کنترل سویه جدید را انجام واکسیناسیون و اجرای اقدامات پیشگیرانه و رعایت پروتکل های بهداشتی می داند.

بیماران زمینه ای بیشتر درگیر می شوند

عبداله صرامی، متخصص بیماری های عفونی و گرمسیری و معاون بیمارستان نفت اهواز، همچون مسؤولان دیگر مناطق درمانی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بر افزایش آمار کرونا در کشور تاکید دارد و می گوید: از اواخر بهمن ماه، بیمارانی با علایمی مانند گلودرد شدید، سرفه، خشونت صدا، گوش درد و تنگی نفس به مراکز درمانی مراجعه می کردند که تلقی آنها از این علایم، سرماخوردگی بود؛ اما بررسی های علمی صورت گرفته نشان داد که این موارد، علاِیمی از بیماری کووید از نوع کرونا بوده است. به گفته او، اغلب بیماران بستری کووید، بیماری های زمینه ای دارند. بیماران با دیابت کنترل نشده، بیماران دچار نارسایی کلیه، بیماران مبتلا به سرطان و بیماران دچار اختلالات خود ایمنی از جمله بیمارانی بودند که طی دو ماه اخیر با تست مثبت کووید در بیمارستان بستری شده اند.

 افزایش مبتلایان پس از تعطیلات

شهرهای شمالی کشور، یکی از مراکز پرتردد در ایام تعطیلات نوروزی بود که افزایش میزان مبتلایان به کرونا و میزان مراجعان سرپایی و بستری مصداق این امر بود.  بهزاد نوریان، رئیس بهداشت و درمان شمال کشور دراین باره می گوید: میزان مبتلایان به کرونا و میزان مراجعان سرپایی و بستری نسبت به دو هفته اخیر رو به افزایش بوده است. به گونه ای که 3 شهر در سطح این استان ها دارای وضعیت قرمز و از تعداد شهر با وضعیت آبی کاسته و به شهرهای به وضعیت نارنجی افزوده شده است. او ادامه می دهد: در مجتمع ورزشی_آموزشی محمودآباد باتوجه به حضور مهمانان نوروزی اقدامات لازم برای تشخیص، قرنطینه کردن و درمان و اعزام بیماران برنامه ریزی شده و جلسات هماهنگی با مسؤولان مجتمع برگزار و مقرر شد درصورت تغییر وضعیت شهرها و افزایش و شیوع بیماری کرونا براساس پروتکل ها دیگر تمهیدات لازم اندیشیده شود. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور با بیان اینکه امکانات تست رپید کرونا در محل پلی کلینیک ها برای تشخیص زود هنگام فراهم شده و آموزش لازم برای نحوه برخورد با بیماران مشکوک و مبتلا به کرونا به کارکنان درمانی و شاغلان مجتمع داده شده است، می گوید: اقدامات پیشگیرانه از قبیل زدن ماسک، رعایت فاصله اجتماعی، آموزش رعایت بهداشت عمومی و فردی و رعایت دستورالعمل ها درحال انجام است. به گفته نوریان، در سطح سایر مراکز درمانی و عملیاتی نیز از طریق واحد طب صنعتی و بهداشت اطلاع رسانی و بازدیدهای لازم از طریق کارشناسان مربوط و ثبت بیماران در فرم های تهیه شده و پیگیری بیماران برنامه ریزی شده است. رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت شمال کشور تاکید می کند: به منظور اجرای دستورالعمل ها و پروتکل های بهداشتی، جلساتی با مدیران شرکت های نفتی منطقه برگزار خواهد شد تا علاوه بر تاکید رعایت الزامات بهداشتی به منظور جلوگیری از انتقال بیماری، دستورالعمل ها ابلاغ شود، همچنین استفاده از ماسک و شست وشوی مرتب دست ها و تکمیل واکسیناسیون و تزریق دوز یادآور نیز توصیه می شود.

سخن آخر

همانطور که در گزارش آمد، همه مسؤولان بهداشت ودرمان صنعت نفت بر رعایت دستورالعمل های بهداشتی و تزریق دوز یادآور واکسن کرونا تاکید دارند تا از این طریق بتوان موج هشتم کرونا را با کمترین آمار فوتی پشت سر گذاشت که تحقق این امر، بی تردید همیاری و مساعدت همه هموطنان را می طلبد.