این طرح به دلیل وسعت و بزرگی که دارد، به سه مرحله احداث واحدهای فرایندی، احداث واحدهای جانبی و احداث مجتمع روغن سازی تفکیک شده است. با این روش پالایشگاه بندرعباس، به یک مجتمع بسیار پیچیده تبدیل می شود.تمامی این موارد، حاصل زحمات کارکنان و تجاربی است که سینه به سینه منتقل شده است. حدود 2700 تا 2800 نیرو برای راهبری پروژه های جدید مانند روغن سازی، سرویس های جانبی و واحدهای فرایندی برآورد می شود. نمودار سازمانی آنها آماده و جلسات با  ادارات مختلف برگزار شده است. اواسط امسال نیروهای جدید، جذب می شوند و آموزش های لازم برای ورود به عرصه فعالیت به آنها ارائه خواهد شد. 

  برای اجرایی شدن دو پروژه تولید کک اسفنجی و روغن پایه های نفتی گروه2 و 3چه سرویس های جانبی باید ایجاد شود؟

بعد از تایید ایجاد واحدهای فرایندی، سرویس های جانبی مورد توجه قرار می گیرد. پژوهشگاه صنعت نفت قادر به انجام این کار نبود، از این رو از مهندسان مشاور پالایشگاه کمک گرفتیم و مقرر شد پروژه ساخت سرویس های جانبی را خودمان انجام دهیم، نفرات و پروژه های سرویس های جانبی شامل آب، برق، گاز و... را شناسایی کردیم و چارت سازمانی آن مشخص و تیمی به عنوان ناظر از پژوهشگاه صنعت نفت برای نظارت بر اجرای پروژه های کک اسفنجی و روغن پایه های 2 و 3 تعیین شد.  بعد از فراهم شدن واحدهای فرایندی و یوتیلیتی، با فراخوان عمومی که داده شد، شرکت های پیمانکار برای اجرا مشخص شدند. در بخش فرایندی پیمانکار اجرایی به صورت EPC فعالیت می کند که متشکل از چهار شرکت داخلی هستند.

با توجه به اینکه هم پروژه جدید سرویس های جانبی و هم سیستم موجود، حجم کار یوتیلیتی زیاد بود، مناقصه برگزار شد و کنسرسیومی شکل گرفت تا بتوانند 75 درصد مبلغ مورد نیاز قرارداد را خودشان تامین کنند. از اسفند سال گذشته عملیات اجرایی را هم در بخش یوتیلیتی و هم فرایندی در سایت شروع کردیم. پیمانکاران پروژه ها نیز تجهیز کارگاه را شروع کرده اند.

 با توجه به حساس بودن فعالیت های پالایشگاه، کارکنان با سختی هایی روبه رو هستند. لطفا در این زمینه هم توضیح دهید؟

اجرای هر کاری سختی های خودش را دارد و در شرایط تحریم، دانش فنی طرح تولید کک اسفنجی نیز دچار مشکل بود؛ اما توانستیم تهدید را به فرصت تبدیل کنیم و از دانش فنی داخلی بهره بگیریم.

در ساخت قطعات نیز وقتی شرکت های سازنده خارجی دانش فنی ساخت قطعات اصلی را به ما نمی دادند، به سمت ساخت داخل آنها رفتیم. قطعاتی که در پالایشگاه استفاده می کنیم، نقشه ساخت آنها در کتاب های راهنما نیست و برای دستیابی به آنها نخست آنالیزهای لازم و تصویر برداری های سه بعدی را انجام دادیم. نقشه ساخت را آماده کردیم و قطعه را برای ساخت به سازنده داخلی دادیم.

تاکنون توانسته ایم 25 هزار قلم جنس را در پالایشگاه بندرعباس ساخت داخل کنیم و اشتغالزایی را گسترش دهیم، ضمن اینکه فناوری را به داخل کشور وارد و از خروج مقادیر زیادی ارز از کشور جلوگیری کردیم.

در طرح ارتقای کیفیت نیز تلاش داریم تا حداکثر استفاده را از توان و ساخت داخل داشته باشیم و در بخش تامین تجهیزات، دستگاه ها و ادوات نیز سعی داریم 70 الی 80 درصد از توان ساخت داخل استفاده کنیم.

 برای ماندگاری نیروهای متخصص چه گام هایی برداشته شده است؟

 نیروی انسانی، مهم ترین سرمایه است و تاسیسات حتی اگر از آخرین فناوری های روز دنیا بهره گرفته باشد، باز هم نیروی انسانی آن را هدایت و راهبری و از بروز خطا و حادثه پیشگیری می کند.پس می توان گفت که نیروی انسانی، ارزشمندترین سرمایه یک سازمان است.

اگر نیروی انسانی، دغدغه خاطر داشته باشد و با فکر آسوده سر کار حاضر نشود، احتمال خطا افزایش می یابد و با بروزخطا ممکن است حادثه بزرگی رخ دهد. بنابراین کارکنان باید از نظر روحی، جسمی و روانی در شرایطی قرار گیرند که کمترین دغدغه فکری را داشته باشند.

به منظور تحقق این امر، برای کارکنان ورزش های همگانی در نظر گرفته ایم. در زمینه استخدام هم کمک کرده ایم تا بیشتر نیروها که تحت پوشش نیروهای پیمانکاری و شرکتی بودند، با پالایشگاه قرارداد مستقیم داشته باشند. با این رویکرد، شرکت های تامین نیروی انسانی و واسطه را حذف کردیم و اکنون جزئی از خانواده پالایشگاه بندرعباس شده اند.  از نظر مالی نیز وضعیت آنها خیلی بهتر شده و دغدغه های فکری شان کمتر شده است؛ اگرچه بازار در نوسان است؛ اما با مجموع اقدامات انجام شده، توانسته ایم رضایتمندی نسبی برای کارکنان ایجاد کنیم. همچنین تلاش شده است که تعلق خاطر سازمانی دربین کارکنان افزایش یابد. بنابراین برای نیروی انسانی که سرمایه ارزشمندی در یک سازمان به شمار می رود، باید وقت و انرژی گذاشت و برای بهبود کارشان برنامه ریزی کرد. دغدغه های فکری آنها را تاحد مقدور برطرف کردتا درکمال آرامش بتوانند موجبات آسایش هموطنانمان را فراهم کنند.

در محصولات تولیدی این پالایشگاه، 18 درصد از تولید داخل بهره گرفته شده و اگر ما آرامش خاطر نیروی انسانی را به وجود آوریم، باعث می شود که حادثه ای رخ ندهد و از بروز رویدادهای ناخواسته جلوگیری شده و سوخت مورد نیاز کشور نیز به موقع عرضه شود.

 چند درصد از نیروهای پالایشگاه بومی هستند؟

افزون بر 90 درصد نیروهای پالایشگاه، بومیان منطقه هستند. 10 درصد دیگر نیز نزدیک به 20 سال است که در بندرعباس سکونت دارند و اکنون نیروی بومی به شمار می روند.

 آموزش چقدر در بهبود عملکرد کارکنان موثر خواهد بود؟

آموزش های حین کار را برای نیروهای خود برنامه ریزی کرده ایم که شامل عمومی، سرپرستی، مدیریتی، فنی و تخصصی، ایمنی و بهداشت و آتش نشانی و محیط زیست می شود. به این طریق از دانش روز عقب نخواهیم ماند و واحدهای جدید را ایجاد خواهیم کرد. برای آگاه بودن کارکنان از فناوری های روز دنیا آموزش های لازم را برای آنها در نظر گرفته ایم.

 استفاده از تجربه افراد بازنشسته برای پیشبرد اهداف و اجرای طرح ها و پروژه ها بسیار موثر است. در این زمینه چه گام هایی از سوی پالایشگاه در زمینه بهره مندی از توان این افراد برداشته شده است؟

اشتباهات رایج در کار بر اثر کمبود تجربه رخ می دهد که به منظور جلوگیری از آن می توان از تجربه بازنشستگان و افراد ماهر در کشور به نحو احسن بهره مند شد. از باز نشستگان خواسته ایم تا تجربه های دوران کاری خود را به صورت مکتوب به ما منتقل کنند تا آنها را برای نسل های بعد به یادگار بگذاریم. ضمن آنکه از نیروهای با تجربه و بازنشسته نیز برای تدریس در کلاس های آموزشی استفاده می کنیم.

 در کنار مباحث فنی، توجه به مسائل زیست محیطی هم بسیار مهم است. در این زمینه از سوی پالایشگاه چه گام هایی برداشته شده است؟

درست است که تولید کننده انرژی به شمار می رویم؛ اما بزرگ ترین مصرف کننده هم هستیم. برای کنترل این روند، اقدامات موثری در زمینه مباحث زیست محیطی از سوی پالایشگاه بندرعباس انجام شده که یکی از آنها صرفه جویی در مصرف انرژی است. طی 10 سال اخیر، افزون بر 160میلیون دلار صرفه جویی در مصرف انرژی داشته ایم و بهینه سازی در مصرف بنزین نیز صورت گرفته است. هرچقدر مصرف سوخت را کمتر کنیم، گازهای حاصل از احتراق گازها و انتشار آلاینده ها کمتر می شود. پس هر چه مصرف سوخت بهینه سازی شود، در انتشار آلاینده نیز صرفه جویی خواهد شد، ضمن آنکه بر اساس قوانین زیست محیطی رفتار کرده ایم، کیفیت فراورده هایمان را افزایش داده ایم و گوگرد را از بنزین و گازوییل کم کرده ایم. در پالایشگاه، بیش از 40 درصد فضای سبز ایجاد کرده ایم و پروژه های زیست محیطی بسیاری را هم را در دست اجرا داریم.

  با توجه به اینکه پالایشگاه بر اساس ماهیت کاری خود وارد اکوسیستم شهرهای مختلف می شود، برای کم کردن اثرات سوء شرکت های نفتی، خدماتی در قالب مسؤولیت اجتماعی به بومیان منطقه داده می شود. در این زمینه توضیح دهید؟

هر شرکتی بر اساس فعالیت و تعهد سازمانی خود کار می کند که پالایشگاه بندر عباس از این قاعده مستثنا نیست. در این پالایشگاه، واحد مسؤولیت اجتماعی ایجاد کرده ایم که اقدامات بسیار خوب و گسترده ای در تمام بخش ها مانند جاده سازی، ساخت مدرسه، آزمایشگاه مهندسی شیمی و مکانیک در دانشگاه ها انجام شده است. همچنین خوابگاه دانشجویان از سوی این واحد تعمیر شده و مجتمع فرهنگی _ ورزشی نیز در استان های اطراف پالایشگاه و کنار شهرک مروارید احداث شده است. در بخش بیمارستان سوانح سوختگی نیز کمک کرده و تجهیزات آن را خریداری کرده ایم، ضمن اینکه ساخت بیمارستان کودکان سرطانی را در دست اجرا داریم.  مسؤولیت اجتماعی به دو بخش درون سازمانی و برون سازمانی تقسیم می شود. در بخش اول، برخی کار ها برای کارکنان انجام می دهیم و در بخش برون سازمانی نیز برای جامعه هدف برنامه ریزی می کنیم. در زمینه ورزشی نیز زیر ساخت های آن را درست کرده ایم و به طور کلی می توان گفت در همه ابعاد دستی بر آتش داریم که تمام این کارها نتیجه بهره گیری از تجارب کارمندان است که نسل به نسل انتقال پیدا می کند. پالایشگاه بندرعباس در زمینه مسؤولیت های اجتماعی در سطح استان ها پیشرو بوده و اقدامات ارزشمندی در این زمینه انجام داده است. هر صنعتی خود به خود آلاینده است؛ اما هنر ما این است که از میزان انتشار آلاینده ها بکاهیم و در این زمینه پروژه های بسیار زیادی را انجام داده ایم.

 اگر موضوعی باقیمانده که می خواهید اطلاع رسانی کنید، بفرمایید؟

کارکنان، زندگی خود را وقف کار کرده و قهرمانان گمنام ملی هستند. عشق آنها، کار است.

پالایشگاه، یعنی میدان مین و مثلث آتش. با توجه به حساس بودن فرایند فعالیت پالایشگاه، کارکنان تحت استرس کار می کنند و در این مدت، ساختار سازمانی را متناسب با نوع فعالیت ها دستخوش تغییرات قرار دادیم. جاهایی که کمبود نیرو داشتیم، به آن قسمت نیرو اضافه و ساختار را از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل کردیم. وقتی یک شرکت خصوصی و قانون تجارت حاکم می شود، باید در بخش بازرگانی فعالیت های خود را گسترش دهیم تا به خلق ثروت دست یابیم.  برای ارتقای کیفیت نفت کوره از ابتدای سال گذشته، شروع به تدوین ساختار جدید کردیم که تا پایان سال نهایی شد و به موازات واحدهای عملیاتی جدید، باید نیروهای جدیدی جذب شوند و آموزش های لازم را ببینند.  تمام این ها مانند دانه های زنجیر به هم وصل هستند، کسانی که در واحدهای عملیاتی، مالی و ستادی کار می کنند، نتیجه تلاششان تولید مستمر و بدون حادثه می شود. این ها امکانپذیر نیست، جز در به کارگیری از عقل و خرد و توان پیشکسوتان.