کارکنان، تمام قد پای کار

 کار در واحد بهره برداری گچساران 3 به شکل روزانه و دو نوبت صبح و شب 24 ساعته جریان دارد. از مجموع 20 نفری کارکنان واحد بهره برداری گچساران در هر نوبت کار پنج نفر مشغول به کار هستند که به شکل رسمی، پیمانکاری، قرارداد موقت و... فعالیت دارند. در این مجموعه چهار نوبت کار وجود دارد که در هر نوبت کار پنج نیرو مشغول فعالیت هستند. هر نوبت کار شامل اپراتور ارشد، اپراتور واحد، یونیت کار، دو نفر گشت چاه است. به گفته رئیس واحد بهره برداری گچساران 3، تعداد نفرات موجود در این واحد با توجه به گستردگی کار و همچنین فرسودگی ادوات و تجهیزات که نیازمند نظارت بیشتر است، پاسخگوی کار نیست که به نظر می آید وزارت نفت با برگزاری آزمون استخدامی در حال حل این مشکل است.

وقتی از کارکنان این واحد درباره سختی کار سوال می کنم موارد متعددی از شرایط اقلیمی این منطقه و گرما و گرد وغبار تا کمبود امکانات رفاهی، کمبود غذاخوری و کیفیت غذا را عنوان می کنند. درمیان صحبت کارکنان موضوعات مسکن، حمل و نقل و امکانات سرمایشی و گرمایشی هم عنوان می شود که تمامی این موارد را با تغییر نگاه کلان نسبت به نیروهای عملیاتی قابل حل می دانند.  یکی دیگر از مواردی که در گفت و گو با کارکنان این واحد به آن اشاره می شود، موضوع بهداشت و درمان به ویژه بیمارستان نفت گچساران است که کارکنان از نوع خدمات تخصصی، پزشکان و دیگر امکانات آن گله مند هستند.   یکی از کارکنان می گوید: در دوره شیوع ویروس کرونا، یک پزشک متخصص مناسب نداشتیم ومجموع این موارد هزینه های زیادی را به کارکنان تحمیل می کند که باید خارج ازسازمان برای نیازهای درمانی خود متحمل شوند و عمدتا هم این هزینه ها غیرقابل برگشت است.

یکی دیگر از کارکنان با اشاره به اقدام های انجام شده در زمینه منابع انسانی، این موارد را کافی نمی داند.

یکی دیگر از کارکنان هم موضوع پروازها را مورد اشاره قرار داده و می گوید: درحالی شهر برای ما فرودگاه دارد، اما سوبسیدی ویژه برای استفاده کارکنان وجود ندارد. آنچه از سوی کارکنان واحد بهره برداری گچساران مورد تاکید قرار می گیرد، اینکه برخی امکانات حق مسلم نیروی سازمان است. مواردی مثل تعدیل مالیات، سقف حقوق، سقف بازنشستگی و اضافه کار را که نیروهای عملیاتی حق مسلم خود می دانند، اما حالا تبدیل به مطالبه شده است.

یکی از آنها می گوید: زمانی که من دراینجا در حال فعالیت باشم و خانواده ام در امنیت اقتصادی نباشد، ذهن من درگیر آنهاست. توقع داریم از نظر معیشتی و اقتصادی خانوارها تامین باشند.

نوروزی، رئیس واحد بهره برداری گچساران 3 هم درباره مطالبات کارکنان می گوید: وقتی از نیروهای عملیاتی، فعالیت و زمان بیشتر برای ارتقای تولید طلب می کنیم، باید خدمات مناسب رفاهی، معیشتی، مسکن، خدماتی و... هم ارائه دهیم. اگر چه کارکنان در عمل به وظایف خود، کوتاهی نمی کنند، اما تحقق این موارد باعث افزایش انگیزه کارکنان می شود. به عنوان نمونه یکی ازپرسش های کارکنان از بنده به عنوان رئیس این واحد بهره برداری این است که چرا اعتبار نفت کارت برای نیروهای عملیاتی و ستادی متفاوت است.

 همزیستی نفت با عشایر و کشاورزان

صحبت در تاسیسات که به پایان می رسد، در گشت و گذار از محوطه این تاسیسات عظیم و چاه های نفتی، در فواصل مختلف در میان دشت و کوه های محصور در خطوط لوله جریانی و صادراتی در حالی عشایر و روستانشین های زیادی به چشم می آیند که گفته می شود گاهی باعث تلاقی کار دو طرف شده است. شرکت گچساران حدود 7800 کیلومتر خط لوله جریانی و صادراتی دارد که خطوط لوله صادراتی با توجه به قدمت و طول عمر زیاد نیازمند بازسازی هستند و طرح هایی هم در دست بازسازی است که امیدواریم آنها هم سریع تر به نتیجه برسد. یکی از تاسیسات گوره است که اکنون مراحل بازسازی و نوسازی را طی می کند. سایر بخش ها نیز طبق برنامه زمانبندی شده اند در دستور کار قرار دارند.  نوروزی در این باره توضیح می دهد: صنعت نفت دراین محدوده جغرافیایی زمین، خطوط لوله، چاه ها و تاسیسات زیادی دارد، اما همین به اختلاف میان عشایرنشین ها، کشاورزان با نفت بدل شده است. او می گوید: آنها هم حق خودشان می دانند چون زمین آنهاست و ما آن را از آنها گرفتیم به خاطر همین هم معارض زیاد داریم و این موارد باعث درگیری های ذهنی و کاری فراوان با آنها شده است که گاهی مانع کار می شوند. مثلا اگر یک خط لوله را بخواهیم تعمیر کنیم و یا تردد داشته باشیم، مانع ایجاد می کنند.  او درباره راه حل این مشکل می گوید: بخشی از شفاف سازی ها مربوط به سال 1342 بوده و الان باید بروند از امورحقوقی وزارت نفت استعلام بگیرند. برای هر نوع ساخت و ساز، کشت کشاورزی سالیانه و فصلی باید حریم های تملیکی ما را مدنظر قرار دهند که گاه رعایت نمی شود؛ به دلیل بی اطلاعی، شاهد آن هستیم که چادر عشایر کنار خط لوله تقویت فشار و یا گودال سوخت برپا می شود یا کشت و زراعت آنها آنها در حریم خط لوله انجام می شود. نتیجه رعایت نشدن حریم ها این می شود که هم جان آنها به خطر می افتد و هم ما با مشکلات زیادی مواجه می شویم. به جای اینکه مشغول فعالیت های عملیاتی باشیم، درگیرمسایل جانبی از این موارد می شویم. فکر و ذهن ما مشغول اینها می شود.

شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران علاوه بر آنکه حفظ و صيانت از 23 ميدان نفت و گاز ( 16 ميدان در حال توليد و 7 ميدان برنامه نشده ) را عهده دار است، برنامه ريزي و توليد از 813 حلقه چاه نفت و گاز كه متناسب با توسعه ميادين درحال افزايش نيز هستند، توليد و تزريق گاز گنبدي پازنان، جمع آوري گازهاي همراه نفت، تراكم و تزريق گاز در ميادين نفتي گچساران و بي بي حكيمه و نرگسي از طريق 12 ايستگاه تقويت فشار و تزريق گاز، راهبري و فرآورش گاز در 3 مجتمع گاز و گازمايع (NGL-900 , 1200 , 1300) را در ماموریت خود دارد. افزون بر آن فرآورش نفت در10 واحد بهره برداري و 7 واحد نمكزدايي، يك سیستم و شبكه تولید و تزریق گاز، سیستم گاز آغار دالان، 6 واحد آبرسانی، 106 مجموعه تفكيك سر چاهي (تعداد 32مجموعه داراي تلمبه هاي تقويت فشار است)، 15 چندراهه گازي، راهبري بيش از 7000 كيلومتر خطوط لوله با قطر 2 تا 52 اينچ و كنترل كيفي وكمي نفت، گاز، نفتا، گازمايع در محدوده جغرافيايي4 استان پهناور خوزستان، بوشهر، فارس و كهگيلويه و بويراحمد با مساحت عملياتي 150×350 كيلومترمربع را عهده دار است. شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران تقریبا با 80 درصد ظرفيت خود در حال تولید نفت است. بخشي از اين چاه ها که به واسطه تحریم هاي ظالمانه بسته شده بودند، در حال راه اندازی هستند و با تلاش شبانه روزي كارشناسان اين شركت در آينده نزديك، شاهد راه اندازی تمامی واحدهاي فرآورشي نفت و همچنين تاسيسات جمع آوري و تقويت فشار گاز و فراورش گاز و گاز مايع خواهيم بود. فعاليت این شرکت افزون بر توليد نفت و گازمايع که به صادرات و مصرف پالایشگاه و پتروشيمي هاي داخلی اختصاص داده می شود، سهمی در تولید گاز مصرفی کشور دارد؛ به طوري که گاز تولیدی این شرکت به پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس ارسال و پس از انجام فرایندهای مورد نیاز و عملیات فرآورشی گاز متان آن مطابق شرايط استاندارد به خطوط لوله گاز مصرفی کشور تزريق می شود.