حکمت های علوی؛ هنرِ گوش دادن  (بخش چهارم)

امام على علیه السلام فرموده اند: عَوِّدْ أُذُنَكَ حُسْنَ الإِسْتِماعِ وَلاتُصْغِ إِلى مالا يَزيدُ فى صَلاحِكَ؛ گوش خود را به خوب گوش دادن عادت بده و به چيزى كه در صلاح و خير تو افزايشى نمى دهد، گوش فرا مده. (غررالحكم ج۴ ص۳۲۹)

 شرح حدیث

گوش دادن و سخن گفتن، نوعى ايجاد رابطه با ديگران است.

هر يك از اين دو را نيز آداب و رسومى است.

وقتى شما با كسى صحبت مى كنيد، دوست داريد به سخنان شما كاملا توجه كند. اگر خوب گوش نكند، يا حواسش پرت باشد، يا ميان كلامتان بپرد، يا اشتياقى به شنيدن حرف هايتان نشان ندهد، آن را حمل بر بى اعتنايى مى كنيد و از او و رفتارش مى رنجيد.

عين همين حالت را، او نيز هنگامى كه شما به سخنانش بى توجهى نشان دهيد، خواهد داشت.

پس، خوب گوش دادن هم نوعى ادب اجتماعى است، هم هنرى است كه برخى فاقد آنند.

بعلاوه، فهميدن درس، دريافتن مطلب، شناخت حقيقت، ادراك و فهم اخبار و... همه در گرو حُسنِ استماع است، يعنى همان خوب گوش دادن.

از سوى ديگر، امواج صوتى گاهى هم حرف هاى باطل، دروغ، لاف و گزاف، بيهوده و بى ريشه به گوش ها مى رسانند، بنابراین نبايد گوش به هر حرفى سپرد، همچنان كه نبايد به هر كلامى دل داد.

محور و مبناى گوش دادن ها بايد صلاح و آموزندگى باشد؛ چرا كه دل و درون ما از همين رهگذر، نقش صلاح يا فساد را مى پذيرد و الهى يا شيطانى مى شود.

درجايى بايد خوب گوش داد و در جايى هم اصلا نبايد گوش داد. حيف از گوش كه شنونده بعضى صحبت هاى بى ثمر و بلكه داراى ضرر باشد.

آيا اين جاها را مى شناسيم؟!

 

مبعث  ؛ بعثت تمام خوبی ها

تاریخ با همه وجود و با همه شعائرش، منتظر برخاستن بود، منتظر نوری به نام محمد(ص) و دستوری به نام خواندن و دانستن.

پیامبر باید از غار بر می گشت، غاری به نام حرا که قرار بود از دل تاریکی اش، نوری همه عالم را فرا بگیرد. قرار بود امانتی بزرگ به دست امین ترین مردم سپرده شود و چه فلسفه ای است این امانتداری که تو را محل فرود بزرگترین امانت الهی می سازد!

«اقرأ بسم ربک الذی خلق ...»

«بخوان محمد، بخوان به نام پروردگاری که تو را خلق کرده»

و با این جمله آغاز می شود بعثت پیامبری که قرار است در 23 سال به اندازه همه پیامبران از آدم تا ابراهیم سختی بکشد!

 ایست ممنوع!

بخوان، مقدمه حرکت است، شروع یادگیری در هر زمینه ای، شروع یک حرکت بزرگ است و بعثت شروع این جریان بزرگ بود، همه نام هایی که در عالم ماندگار شد یا خوانده بودند یا خوانده شدند و این آغاز یک شعار بزرگ بود...! همه پیامبران آمده بودند تا دستی بر عقول بشری کشیده و ذهن بشریت را برای پذیرش این خواندن آماده سازند و قرآن آمد، کتابی که حتی نوع خواندنش هم مهم بود: «و رتل القرآن ترتیلا»...

 بعثت پیامبر درونی، بزرگ تر از بعثت پیامبر!

جهاد، اکبر دارد و اصغر. اصغرش به ظاهر از اکبرش سخت تر است؛ اما نه! جهاد با نفس از جهاد با دشمن سخت تر است. بعثت هم همین است، باید پیامبر درونی را به بعثت رسانید و برانگیخت؛ زیرا تا رسالت درونی انجام نشود، از بیرون همه صداهای خوب و بد شنیده خواهد شد. برای برانگیختن پیامبر درون، کافی است روز به روز بیشتر در جدال با نفس برآییم و جلوی زیاده خواهی های نفس را بگیریم.

اخلاق، رمز نهادینه شدن خوبی ها

بعضی می گویند پیامبر، اسلام را با اخلاق گسترش داد؛ اما بهتر این است که بگوییم اسلام چیزی جز اخلاق نیست و اخلاق را با هیچ چیز جز اخلاق نمی توان نشر داد.

 پیامبر به عیادت دشمنش می رفت

شخصی بود که هر روز از بالای بام بر پیامبر شکمبه گوسفند می ریخت. چند روزی خبری از او نبود! پیامبر خبرش را گرفت، گفتند بیمار است. پیامبر به عیادتش رفت، آن فرد باورش نمی شد همان فردی که همیشه او را دشمن می دانست، حالا به عیادتش آمده و همین، زمینه اسلام آوردن آن فرد شد.

 مبعث، شروع همه خوبی ها

با توجه به رفتار پیامبر(ص) و سیره عملی اهل بیت (ع) باید بعثت را شروع همه خوبی ها دانست، روزهایی که اخلاق پیامبر دل همه اهل حق عالم را ربوده بود و نامش روز به روز بیشتر از روز قبل مطرح می ش. 124 هزار پیامبر آمدند تا زمینه بعثت پیامبری فراهم شود که پیامبر درون همه را برانگیزاند و حال، این وظیفه ماست که به ندای پیامبر درون گوش فرا دهیم...!

 

سرمشق استمرار حرکت انقلابی

امّا درباره 29 بهمن، اوّلا 29 بهمن برای تبریز و برای همه ما روز شکرگزاری است؛ بحث من مربوط به همین مقوله است که حالا ان شاءالله ادامه خواهم داد. روز شکرگزاری است؛ چرا شکرگزاری؟ زیرا حادثه ای که در این روز در تبریز به وجود آمد، موجب ثمردهی انقلاب شد. این حادثه موجب شد که انقلاب و فعّالیّت ها و تلاش های میدانی و سیاسی قبل از انقلاب به ثمر بنشیند. این خاصیّت حادثه  29 بهمن تبریز بود؛ چرا؟ زیرا این حرکت، حرکتی ابتکاری بود، حرکتی مهم که استمرار قیام19 دی قم را به همه یاد داد و نشان داد. اگر تبریز در روز 29 بهمن آن حرکت عظیم را انجام نمی داد، سنّت چهلم گیری و استمرار مبارزه برای ملّت ایران راه نمی افتاد و باب نمی شد. وقتی که چهلم شهدای قم در تبریز با ابتکار تبریزی ها به وجود آمد، این شد سرمشق.

 در شهرهای گوناگون دیگر -در یزد، در کرمان، در شهرهایی از استان فارس و در مناطق گوناگون دیگر- این حرکت به راه افتاد و این جریان، آحاد مردم را به میدان مبارزه و انقلاب کشاند و همین شد که [حضور مردم] به پیروزی انقلاب منتهی شد.

 پیروزی این انقلاب به خاطر حضور مردم در عرصه و در میدان و در خیابان بود؛ این انقلاب نه با تفنگ، نه با سیاسی کاری، نه با حزب بازی پیروز نشد؛ با حضور مردم پیروز شد. حضور مردم ناشی از همین حرکت ها بود، سرآغاز این حرکت ها هم در تبریز انشا شد و ابتکار شد. بنابراین، ما همه، از جمله خود شما تبریزی های عزیز، باید خدا را شکر کنیم که این حرکت شما برکت پیدا کرد و به ثمردهی انقلاب منتهی شد.

(28/11/1400)

 

برگزاری اولین جلسه شورای فرهنگی منطقه 3 صنعت نفت

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، اولین جلسه شورای فرهنگی منطقه ۳ صنعت نفت کشور شامل استان های هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان به میزبانی شرکت گاز استان هرمزگان، با حضور دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، روز دوشنبه ۱۷ دی ماه در بندرعباس برگزار شد.   در این مراسم علی زمانی، دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، با تبریک ایام الله دهه فجر و تبریک اعیاد ماه مبارک رجب و همچنین تسلیت شهادت حضرت زینب سلام الله علیها در تشریح اهداف تشکیل شورای فرهنگی مناطق 9 گانه صنعت نفت گفت: مطابق شیوه نامه شورای عالی فرهنگی ابلاغی وزیر نفت در ۲۶ دی سال گذشته، ارتقا و هماهنگی در تمام فعالیت های فرهنگی زیرمجموعه وزارت نفت و ضرورت ایجاد نظامی منسجم در برنامه ها، عدم موازی کاری در واحدهای ذیربط باتوجه به ابلاغ سیاست های کلان تدوین شده و همچنین لزوم توجه ویژه به تاثیرات این مهم در مجموعه فرهیخته و خدوم کارکنان صنعت نفت از وظایف شورای عالی فرهنگی است. به گفته زمانی، بازنگری، تدوین و ابلاغ سند راهبردی و شیوه نامه فرهنگی صنعت نفت و به روزرسانی آن، هماهنگی و نظارت بر اجرای مصوبات ابلاغی در چهار شرکت اصلی و واحدهای ستادی، نظارت بر فعالیت های فرهنگی صنعت نفت بر اساس ضوابط اجرایی بودجه سالانه از اهم وظایف و اختیارات شورای عالی فرهنگی وزارت نفت است.

وی اضافه کرد: هماهنگی و نظارت بر برنامه های شورای امر به معروف و نهی ازمنکر، شورای اقامه نماز، ستاد صیانت از حقوق شهروندی و عفاف و حجاب و امور زنان و خانواده و ارائه گزارش عملکرد دوره ای یکپارچه از اصلی ترین دلایل تشکیل این شوراست.

این مقام مسؤول، از راه اندازی دبیرخانه جهاد تبیین در شورای عالی فرهنگی وزارت نفت خبر داد و با تاکید بر این موضوع که جهاد تبیین در راستای گام دوم انقلاب، راهگشای بسیاری از مسائل و دغدغه های امروز کشور است، اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب با نگاهی عمیق نسبت به شناسایی و هشدار وقوع بحران ها اقدام کردند و عمل به فرامین ایشان زمینه ساز سعادتمندی کشور خواهد بود.

 

برگزاری همایش «خانواده موفق در عصر دیجیتال»

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، با همکاری شورای عالی فرهنگی وزارت نفت و مرکز خدمات مشاوره و آموزش مرکزی صنعت نفت، دومین دوره از سلسله همایش های سواد رسانه با موضوع «خانواده موفق در عصر دیجیتال» با ارائه دکتر معصومه نصیری برگزار شد.

این همایش روز چهارشنبه 19 بهمن در سالن شهید بهشتی وزارت نفت با حضور جمعی از همکاران شرکت ملی نفت ایران برگزار شد.

مهارت های کاربردی برای آشنایی با سواد رسانه در خانواده و تکنیک های فرزندپروری در عصر دیجیتال از محورهایی ارائه شده از سوی دکتر نصیری بود.