اژدهای  زرد  محرک اصلی بازار نفت

قیمت های جهانی نفت خام نفت در معاملات روز 19 ژانویه (29 دی ماه) به بالاترین سطح خود از اول دسامبر سال 2022 میلادی رسید و بازارهای جهانی نفت خام در سال 2023 میلادی به دلیل بهبود تقاضای چین برای نفت خام اکنون روندی رو به رشد را طی می کند.

تحلیلگران بر این باورند که بازگشایی مرزهای چین و کوتاه آمدن از سیاست به صفر رساندن موارد ابتلا به ویروس کرونا و در پی آن کاهش محدودیت های مقابله با شیوع این ویروس عالم گیر در کنار مهار شرایط رکود اقتصادی ازسوی اقتصادهای توسعه یافته جهان، می تواند افزایش تقاضا برای نفت خام را رقم بزند و قیمت های این کالای راهبردی را بالاتر ببرد.

براساس برآوردهای کلاید راسل، ستون نویس بازارهای انرژی و کالا در آسیا  در خبرگزاری رویترز، احتمال می رود داده های چین درباره واردات، تولید داخلی و افزایش مقدار بهره گیری از ظرفیت فراوری در پالایشگاه ها، سرعت ذخیره سازی نفت خام چین در سال گذشته میلادی را تسریع کرده باشد.

 ذخیره سازی بیشتر در مخازن ذخیره سازی تجاری و راهبردی می تواند به این معنا باشد که احتمال دارد حجم واردات نفت چین به اندازه پیش بینی ها چندان بالا نباشد؛ اما این شرایط در عین حال می تواند به این معنا باشد که با کاهش محدودیت های ویژه مقابله با شیوع ویروس کرونا، پالایشگاه ها درماه های آینده خود را برای افزایش تقاضای نفت آماده می کنند.

از آنجا که چین مقدار ذخیره سازی های نفت خام خود را اعلام نمی کند، گزارش ها درباره مقدار ذخیره سازی نفت خام این کشور در سال گذشته میلادی تنها براساس حدس و گمان است.

همزمان با بازگشایی مرزهای چین در اوایل ژانویه 2023، دولت چین برای سهمیه واردات پالایشگاه های مستقل مجوزهای زیادی صادر کرد.

دربازارهای جهانی نفت خام یک یقین وجود دارد که رشد اقتصادی چین عاملی کلیدی در شرایط تقاضای جهانی نفت خام بوده و خواهد بود و این شاخص می تواند تعیین کننده مسیر قیمت نفت باشد.

این طور به نظر می رسد که بازگشایی مرزهای چین و بهبود چشم انداز تقاضای نفت چین در پی کاهش محدودیت های کرونایی، محرک اصلی قیمت نفت در بازارهای جهانی نفت باشد.

سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و آژانس بین المللی انرژی (IEA) بتازگی در گزارش های ماهانه خود اعلام کردند چشم انداز تقاضای جهانی نفت به لطف کوتاه آمدن چین از سیاست به صفر رساندن موارد ابتلا به کرونا، روند بهبود را پشت سر می گذارد.

آژانس بین المللی انرژی نیز در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد که بازگشایی مرزهای چین تقاضای جهانی برای نفت خام را درسال جاری میلادی به رکورد 101 میلیون و 700هزار بشکه در روز می رساند که روزانه یک میلیون و 900 هزار بشکه نسبت به سال 2022 بیشتر است.

این نهاد بین المللی همچنین پیش بینی در خصوص تقاضای نفت برای سال 2023 میلادی را 200 هزاربشکه در روز افزایش داد، در حالی که این رقم در دسامبر 2022، طبق برآورد پیشین یک میلیون و 700 هزاربشکه در روز اعلام شده بود.

آژانس بین المللی انرژی در گزارش چشم انداز کوتاه مدت انرژی خود درباره بازارهای جهانی نفت خام اعلام کرده بود که دوعامل بسیار قوی بر چشم انداز بازار نفت در سال 2023 میلادی اثرگذار است؛ روسیه و چین.

چین حتی با وجود نامشخص بودن شکل سرعت بازگشایی مرزهایش، حدود نیمی از این رشد تقاضای جهانی برای نفت خام را هدایت خواهد کرد.

سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در گزارش ماهانه خود درباره بازار نفت نسبت به تقاضای نفت چین و اقتصاد جهانی در سال جاری، بسیار خوش بین تر بوده است.

بنا بر برآورد اوپک، بازگشایی مرزهای چین، تقاضا برای نفت را افزایش می دهد؛ افزون بر این برنامه های چین برای افزایش هزینه های مالی به منظور کمک به بهبود اقتصادی احتمالا از تقاضای نفت در بخش های تولید و ساخت وسازحمایت می کند.

اوپک اعلام کرده است در سطح جهانی، اقتصادها انعطاف پذیرتر از آنچه پیش تر انتظار می رفت، باشد.

به نظر می رسد، شرایط اقتصادی جهان بخصوص در اقتصادهای کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (اوای سی دی) در سه ماهه چهارم سال جاری میلادی، قوی تر از آنچه پیش تر انتظار می رفت، باشد.

اوپک تأکید کرد، رشد اقتصادی سال 2022 در منطقه مالی یورو و ایالات متحده آمریکا از برآوردهای پیشین فراتر رفته است. افزون بر این، به نظر می رسد ایالات متحده شانس بیشتری برای جلوگیری از رکود در سال جاری میلادی داشته باشد.

عوامل افزایشی ممکن است در پی مدیریت موفقیت آمیز آمریکا در مهار رکورد از سوی بانک مرکزی ایالات متحده پدید آید. با توجه به کاهش مورد انتظار در تورم و پویایی کافی برای تقاضای نفت، این وضع محتمل ترین نتیجه است.

ترس از رکود اقتصادی ممکن است فروکش کرده باشد؛ اما بازار نفت همچنان به هر نقطه ضعف اقتصادی از ایالات متحده آمریکا، اروپا یا چین واکنش نشان می دهد.

با این وجود، احساسات بازارهای جهانی طی دو هفته گذشته به سمت چین افزایشی بوده که این شرایط منجر به افزایش قیمت نفت شده است.

این موضوع نشان می دهد اقتصاد چین و تقاضای نفت در کنارعملکرد اقتصادی دیگر کشورهای جهان،همچنین مقدار کاهش عرضه نفت روسیه و برنامه کاهش عرضه نفت اوپک پلاس، از محرک های بازار نفت در سال جاری میلادی برشمرده می شوند.

منبع: اویل پرایس

مترجم: امیر دشتی